PDA

View Full Version : Sportski menadžment

DIVAC
07.03.2003., 01:26
Voleo bih da pored ovih svakodnevnih dogadjaja pricamo o kratanjima u svetu biznisa koji je neraskidivo vezan za sport.
Danas je sport industrija koja donosi manje para samo od prodaje droge zato hajmo da pricamo o elementima koji proizvode rezultat....

Ja sam student sportskog menadzmenta i na taj nacin cu dobiti jos jedan vid prakse a vi nadam se neke korisne informacije...

pozdrav

Z

Nimoy
07.03.2003., 01:40
ja studiram ekonomiju,tako da me se menadzment itekako tice,i dosta ga proucavam.
Bit ce mi drago da prokomentiramo,ali evo sad je 1.30 AM,pa idem polako spavat.Sutra kad se vratim s faxa cu napisati poduzi post o mojem kutu gledanja.

Ukratko:>uvod>>Sport je vec godinama sinonim za novac,te se u sportu kapital zgrce od strane sportasa,ali nitko se ne pita "otkuda sav taj novac?"...odgovor je naravno poznat::>SPONZORI...ali ta "kolotecina" se ubro pocela raspadati(nakon 20tak godina aktivnog investiranja u razne sportske branse,bilo klubove,igrace,televizijske prijenose,proizvode,itd.)...pogledajmo Italiju danas.Sto se dogodilo,npr u Njemackoj?Sponzori su imali prevelike rashode,a premale prihode,a kako se trend sportskih ugovora(citaj :nogometnih) povecava rapidno i progresivno,trebala su se povecavati i i ulaganja sponzora,drzave, u sport,sto dovodi do kaosa i cesto puta prema bankrotu.
Stopa "nogometne inflacije" je postajala sve veca,a bogati ugovori igraca su postali preteski za klubove,pa su trazili povecanje naknada za PRIJENOSE NOGOMETNIH utakmica.
Da prijenosa nema,FANOVI bi razapeli i klubove i sponzore,nastao bi jos veci kaos,razvio bi se gnjev,pa su sponzori progutali jos jednu knedlu i platili koliko treba,ali zaprijetili smanjenjem tog ugovora.
Zato npr na kraju ovogodisnje bundeslige posao ce izgubiti 100tinjak nogometasa iz 1,2,3 Njemacke lige,smanjit ce se momcadi,te troskovi ,sve u cilju balansiranja troskova.
Vidjet cemo koliko ce to uspjeti.
Evo ovo je bio samo JEDAN vid i problem u danasnjem sportu,nadam se da ce svatko iznijeti svoj primjer,a i prokomentirati ovaj,kako bi efektivno izmijenili misljenja.
Pozdrav
i Laku noc.

Rita
07.03.2003., 05:07
Ma ja mislim da se puno prevelika lova vrti u sportu(pojedinci) dok ostali igraju prakticki za cavle u usporedbi s tim pojedincima.Treba sve to drasticno smanjit i kad bi sponzori kolektivno smanjili priliv a TV postaje zadrzale svoja placanja,na taj nacin bi mozda prisilili te igrace da si smanje premije.Fora mi je kad su (mislim FKPartizan)navijaci uletili i istukli razmazene nogometase i pokazali im da su oni u stvari tamo da igraju i zabave publiku a ne obrnuto.GAde mi se te zvijezde i zvijezdice:mad:

DIVAC
07.03.2003., 12:20
Drago mi je da sam dobio sagovornike za pricu.Na fakultetu stalno raspravljamo o tome da li ce sport doziveti svoje samounistenje u ovom veku.Odgovor je veoma slozen jer ako se uzme u obzir uticaj dopinga na sportske rezultate i upliv novca i sponzora koji uticu na te rezultate mozemo za 20 godina dobiti nekakva takmicenja za koja niko nece imati interesovanja.
Novac u sportu,uticaj i lobiranje su se najbolje mogli videti prilikom izabira Atlante za OI 1996. godine kada su bukvalno ukrali OI Atini gde je trebalo da se proslavi stogodisnjica modernog olimpizma.Tada je Coca-Cola uletela sa lovom koja je "sveto predsednistvo" MOK-a prevela na drugu stranu.Bruka je zataskana a rana za svetski spot ostaje nezalecena.

Samo sportski rezultat donosi novac i obrnuto novac se daje samo uspesnima.Prosecni nisu nikome potrebni zato mladi sportisti sve cesce posezu za nedozvoljenim sredstvima i pocinju da se dopinguju unistavajuci svoje zivote.Ipak i u tom dopingu naravno da ima selekcije jer kada je Ben Dzonson 80-tih uspeo da nadvlada americki super star Karla Luisa smestili su mu i on je morao da okonca karijeru.Oko Luisa i Florens Grifith Joyner stvoren je kult od strane americkog sporta.Oni su bili selektirani od visih krugova kako bi popularizovali atletiku i bili uzor americkoj decurliji a celom svetu pokazali da je SAD uzela primat od Istocnih Nemaca i Rusa.Oni su bili 'good guys" na kojima su njihovi "vlasnici" zaradjivali velike sume.Danas,ona je pod zemljom a Luis na korak od invalidskih kolica.

To izrabljivanje ce dovesti sport pred svrsen cin.Ipak ljudska pohlepa za novcem ce uvek pronalaziti nove "robove" koji ce biti spremni da svoj zivot daju zbog santimetra vise ili sekunde brze.Sve je to u redu kada bi neko imao izvesnu kontrolu nad sveukupnim desavanjima.Ipak,MOK je tu kontrolu izgubio odavno tako da Coca-Cola,Nike i Adidas vode svetski sport bez one iskonske potrebe coveka-da zadovolji potrebu za kretanjem,da se druzi,nadmece u granicama fair-play.
Mozda zvucim malo naivno i staromodno ali znam da se skolujem bas za jednu takvu masineriju gde su ljudi potrosna roba a rezultat sve i svja.

Pozdrav

Z.

BadBoy
07.03.2003., 13:30
evo bas smo razgovarali o Yao Mingu na drugom topicu... Uzecu njegov primjer:

Recimo, Sternu i citavom NBA karavanu odgovara ucesce Yaoa na All-Star mecu. Zasto? Znate li koliko je kinesko trzise? Preko milijardu stanovnika!! Znate li kako ce se prodavat patike koje ce nositi Yao Ming, zatim dresovi rocketsa, Nike sportska oprema... ali to su samo sitne stvari... TV prava, prenosi utakmica Rocketsa... Diplomatski odnosi dvije zemlje... Nijesu Ameri dzaba izmislili All-Star Balloting! Dakle, da navijaci odluce, a navijaci su sve sto treba Sternu & CO! Dok ima navijaca, i Sternu ce biti dubok dzep.

Povratak Michaela Jordana... Znate li da je poslije povlacenje MJ-a interesovanje o NBA ligi u samoj americi opalo za par procenata... MJ se vratio da bi vrijednost njegove franchise (Wizardsi) porasla... Pa sta ce covjeku sa toliko prstenja odiseja u prslim Wizardsima... Da se vratio iz cefa, igrao bi za Chicago! Jeste li gledali All-Star? Vince Carter je dozivio nepravdu jer je MORAO ustupiti mjesto Michaelu, ne samo mjesto u startnoj postavi, vec i minutazu... To treba glavarima NBA lige, spektakli... a spektakl nije Finale gje Jezerdzije cijepaju Mrezice sa 4:0...

Nimoy
08.03.2003., 06:43
Zanimljiva tema,a jos zanimljiviji odgovori...

evo bit cu kratak...ali moram baciti na stol jednu usporedbu....::>>

Najveca Hrvatska tvrtka...CROATIA OSIGURANJE,koja je prezivjela sve ratove i promjene rezima u zadnjih 250 godina(mozda grijesim sto se godina tice,ali su definitivno JAKO dugo u poslu)

vrijede oko 100 milijuna EURA(Trzisna vrijednost).(po natpisima u novinama,iako je STVARNA vrijednost puno veca)

a npr RONALDO kosta...SLICNO....OKO 100TINJAK MILIJUNA EURA.

>>>>>

KAKO?!?

to je potpun nelogicno....CROATIA OSIGURANJE prodaje osiguranja,spasili su mnoge ljude od propasti nakon nekakvih nesreca,(pritom naravno i zaradili),prezivjeli 5 rezima raznih drzava,ratove,i slicno....

A AKO RONALDO slomi nogu,dovidjenja 100 MILIJUNA EURA.

nema logike.npr. CRO OSIGURANJE je vazna za drzavni proracun,isto tako igra veliku ulogu u Hrvatskoj,a neki nogometas vrijedi isto toliko?!...
po meni vrlo nelogicno...

Nimoy
08.03.2003., 06:49
ali znam da se skolujem bas za jednu takvu masineriju gde su ljudi potrosna roba a rezultat sve i svja.

TOCNO TO!

Cak i da ti razmisljanjem dodjes do ovakvih(pametnih)zakljucaka koje si u odgovoru naveo,zar mislis da ce ti se pruziti prilika da nesto izmijenis,ili?
ma naravno da nece,i to ne samo tebi,nego nikome,jer brza akumulacija kapitala je ono sto svih zanima,a pogotovo firme kojima je prodaja svojih proizvoda uz marketinske trikove prvi cilj.

A ti se skolovanjem,osim sto stices obrazovanje,iskustvo,i znanje,sto je JAKO VAZNO, IPAK ces ti biti jos jedan mali kotacic u ovom vec postavljenom mehanizmu:>Moram ti reci da mi se jako svidja ideja SPORTSKOG MENADZMENTA kao studija(moji interesi su bili Sportsko novinarstvo-Ove godine cu opet probat u Zagreb na Novinarstvo; ili POLITOLOGIJA(nema teorije da bez JAKIH ocjena i(li) veze na faxu upadnem na taj fax,vec sam probao),ali sam zavrsio na ekonomiji(Ekonomika poduzetnistva) sto je isto OK.

Inace,jos jednom moram pohvaliti temu,i sugovornike,i pozdrav iz Rijeke.

;) :cool:

Rita
08.03.2003., 07:07
E,znas ti koliko jedno takvo osiguravajuce drustvo u Italiji vrijedi?Nije ni cudo da onda mogu priustit Ronalda?
Sve je to lova i brza zarada i sport se srozao na doping i na unistene zivote,zalosno.Sumnjam da itko tu moze puno napraviti:mad:

BadBoy
17.03.2003., 17:47
a znate li koliko se bolnica moze napraviti odtog ronalda?

Urpanus
18.03.2003., 00:56
Dadada , za sve su krivi oni bezobrazni , pokvareni , ovakvi-onakvi igrači , a svi drugi su zlatni.:rolleyes:

Većina igrača (posebno nogometaša) su teški balvani , i nitko ih ništa i ne pita. Nisu oni ti koji vode igru.

Svaka rasprava o sportskom menadžmentu na prostorima bivše YU je suvišna. Kako raspravljati o nečemu što ne postoji. Tim poslom se kod nas bave mesari , konobari , autolimari , Mamić i Štimac.

Ima još jedna bitna stvar , pravno gledano 90% naših klubova posluje ilegalno. Ne zna se ni tko pije ni tko plaća. Šta su ti klubovi? Udruge građana? D.D? Humanitarne udruge?

18.03.2003., 17:29
donekle si u pravu za ove mesare Urpanus....

Retko da postoji klub na prostoru bivse Jugoslavije koji radi profesionalno...

Nimoy
19.03.2003., 06:33
Urpanus kaže:
Ima još jedna bitna stvar , pravno gledano 90% naših klubova posluje ilegalno. Ne zna se ni tko pije ni tko plaća. Šta su ti klubovi? Udruge građana? D.D? Humanitarne udruge?

sjetimo se samo ono kad npr .DINAMO D.D propadne, onda Mamic Osnuje "novi Dinamo" samo pod drukcijim imenom....:rolleyes:
eto tako posluju Hrvatski klubovi.

DIVAC
23.03.2003., 21:48
Eto da ne bude sve tako crno navescu primer FK Partizan koji je napravio pravi bum i revoluciju jeftinim dovodjenjem Lotara Mateusa za tricavih 750000 Eura po sezoni.Pored njega doveli su i Taribo Vesta jednu ispusenu lulu ali u svakom slcauju igraca svetskog renomea....

Utisci su pozitivni...Ppartizanove utakmice ovog proleca gleda u proseku po 7-8000 ljudi dok je prosle sezone taj broj bio negde izmedju 500 i 600.Prica se da ce Mateus privoleti Mercedes da uzme generalno sponzorstvo nad klubom.

Mislim da sa takvim poslovanjem ni Liga sampiona nije daleko...

U svakom slucaju nedan pametan marketinski potez.

Z

Urpanus
24.03.2003., 18:54
DIVAC kaže:
Eto da ne bude sve tako crno navescu primer FK Partizan koji je napravio pravi bum i revoluciju jeftinim dovodjenjem Lotara Mateusa za tricavih 750000 Eura po sezoni.Pored njega doveli su i Taribo Vesta jednu ispusenu lulu ali u svakom slcauju igraca svetskog renomea....

Utisci su pozitivni...Ppartizanove utakmice ovog proleca gleda u proseku po 7-8000 ljudi dok je prosle sezone taj broj bio negde izmedju 500 i 600.Prica se da ce Mateus privoleti Mercedes da uzme generalno sponzorstvo nad klubom.

Mislim da sa takvim poslovanjem ni Liga sampiona nije daleko...

U svakom slucaju nedan pametan marketinski potez.

Z

Na ovo mogu samo reći LOL , LOL i opet LOL:D

Vidjet ćemo kakva će priča biti kada Švabo bude odlazio ... koliko će love tražiti. :rolleyes:

Lothar je bio veliki igrač , ali kao trener je katastrofa nad katastrofama , veze čovjek nema. Šta je napravio s Rapidom? Ništa , opljačkao ih.
Ne ulazi se u CL sa trenerom kome je jedina uloga da služi kao reklama. A to što je prvi u ligi , pa to bi s ekipom Partizana u takvoj konkurenciji mogla i moja baba. Uostalom i kada je došao Partizan je bio 1.

li-la
29.03.2003., 14:32
Rita kaže:

Sve je to lova i brza zarada i sport se srozao na doping i na unistene zivote,zalosno.Sumnjam da itko tu moze puno napraviti:mad:

ah rita rita......:rolleyes:

BadBoy
30.03.2003., 00:01
I sad dovodjenje Mathausa i Westa nije dobar potez?!?!?!?

Urpanus
30.03.2003., 18:46
BadBoy kaže:
I sad dovodjenje Mathausa i Westa nije dobar potez?!?!?!?

Ne , dovođenje Švabe nije dobar potez , jer Srbi imaju daleko boljih trenera od njega. Bio je odličan igrač , ali kao trener je katastrofa:flop: .Rezultati sve govore.

Dovođenje Nigerijca je dobar marketinški potez.

31.03.2003., 13:56
naravno da je dobar...sa 700 na 7000 gledalaca...6 kola-6 pobeda...sigurna titula...malo li je...
Jos ako Mercedes bude sponzor...

Z

BadBoy
31.03.2003., 21:46
Urpanus kaže:
Ne , dovođenje Švabe nije dobar potez , jer Srbi imaju daleko boljih trenera od njega. Bio je odličan igrač , ali kao trener je katastrofa:flop: .Rezultati sve govore.

Dovođenje Nigerijca je dobar marketinški potez.

Partizan je dovoljno dominantan da mu i ne treba vrhunski trener da bi sezonu zavrsio titulom! Mathaus je doveden kad je titula vec bila osigurana, cisto gledalaca i jos nekih drugih stvari radi...

Urpanus
01.04.2003., 17:05
BadBoy kaže:
Partizan je dovoljno dominantan da mu i ne treba vrhunski trener da bi sezonu zavrsio titulom! Mathaus je doveden kad je titula vec bila osigurana, cisto gledalaca i jos nekih drugih stvari radi...

Da , Partizan će bez problema biti prvak u više nego jadnoj ligi , i onda će doći kvalifikacije za CL gdje će ih umjesto trenera voditi maneken , naravno biće pušiona , i šta onda? Bez rezultata nema ni ekonomskog uspjeha , a veliki novac je u CL , a ne u 2-3 tisuće ljudi koji će doći zbog Lothara. Osim toga , na Balkanu svako čudo za tri dana.

03.04.2003., 12:45
A zasto mislite da je Mateus toliko los?Ja znam kako je on radio u Rapidu ali covek je na pocetku karijere,njegovo iskustvo i volja koja se vidi na svakom koraku moze da bude od velike koristi. Nama Srbima i treba Nemac...da uvede malo discipline i reda.Ja znam da dobar igrac ne mora biti i dobar trener ali ste ga vi vec okarakterisali kao neznalicu.Moilim,Lotar Mateus je neznalica???

Ne bih rekao...

Z

05.06.2003., 13:50
Ocigledno na ovim prostorima nema nikakvog dugorocnijeg projekta koji je osudjen na uspeh.Posle pompezne najave da ce igrati u Ligi Sampiona i u tu svrhu dovodjenje Mateusa i Vesta,Uprava Partizana se izvinila??..navijacima crno belih zbog prodaje najboljeg strelca i igraca prvenstva Zvonimira Vukica u Ukrajinski Sahtjor.
U saopstenju se navodi da se ovakva finansijksa ponuda nije mogla odbiti!!

Toliko o evropskom Partizanu.A i dalje su u igri Nisa Saveljic,Bata Mirkovic i cak Toriceli iz Espanjola!

Z

09.06.2003., 15:51
Novinarska patka ili ne ...nije bitno...kandidat za predsednika Barse Lapante...tako nesto...nudi Bekamu na kome gradi svoju kampanju 500000 funti samo za dolazak u Barselonu i obilazak kluba!!!

A govori se i o nedeljnoj plati od 148000 funti sto je u poredjenju sa 100000 u Manchesteru prava stvar...

Taj Beckham bas ima srece....zena,novac...

Z

Vanjushka
09.06.2003., 16:20
Taj Beckham je samo lutka u izlogu.

On je interesantniji kad sjedi na tribinama nego kad igra. Cak bi, da sam malo ludji :D, pomislio da ga je protiv Reala Ferguson namjerno drzao na tribinama jer ga je kamera uhvatila bar desetak puta. Pa je poslije citava planeta brujala kako i zasto to Beckham nije igrao. Ovo naravno ne stoji, ali covjek svasta pomisli kad su u pitanju interesi i novac.

Ponavljam, Beckham je obicni nogometni maneken. Ima suprugu iz visokog drustva, uvijek je u centru zbivanja, a frizurice i bradice su mu vaznije od igre na terenu.

Uporedjivati Ronalda i Croatiju Osiguranje ;) nije pametno. Croatia Osiguranje nece nikada prodati nekoliko miliona bijelih dresova Reala sa brojem 11 na ledjima, sirom svijeta.
Mozda bubam cifru, ali recimo dva miliona dresova puta nekih cca 50€... eto Ronalda ;)

A gdje je pijte Pepsi jer ga je i Ronaldo pio kad je bio mali :D pa narastao veliki.

Al znate sta je fora, zamislite Ronalda kako reklamira jogurt :D mislim, koliko god je taj marketing profitabilan on je i nemoralan i neetican. Natucaju balavurdiji da zderu Pepsi ili Colu i upropaste jetru, a u isto vrijeme neki dusebriznici daju sebe u borbi protiv pusenja... a ovamo iza brda se valja posast zvana Pepsi i Coca Cola.

kumek
09.06.2003., 19:17
"Ponavljam, Beckham je obicni nogometni maneken. Ima suprugu iz visokog drustva, uvijek je u centru zbivanja, a frizurice i bradice su mu vaznije od igre na terenu."

Meni se ta njegova glumatanja i sranja isto ne svidjaju ali da je izvanredan igrac to stoji. Naravno on privlaci profit i kad ne igra zato i toliko kosta. Slazem se da on ne vrijedi (kao igrac) 150 000 funti tjedno ali da se klubu koji ga ima isplati u to ne sumljam. Ma ljudi to je ko tenis. Eno vam one Kurnjikove, ne znam jel ikada dobila turnir a ima love za ugusit se. Pa tenis je prvi poceo zaradjivati van love za turnire. Evo vam ih na reklamama, pa i kod nas: Kuzulj, Blanka Vlasic. Danas je sport stvar medija, ko glumci. Sve veca lova van igralista. Prvo Ronaldo pa zatim Beckham.
Managment je sve vazniji a fizicka sprema i kvaliteta sve manje. Upravo na tragu onoga sto radi Partizan.

10.06.2003., 09:59
Najvaznija stvar u celoj prici jeste sto Realu treba proboj na trziste dalekog istoka gde je Beckham Bog!Zamislite samo koliko ce sponzora navuci "kraljevskom klubu" ako bude zaigrao za njih....Japan i Juzna Koreja su prepuni para....

Bechkam je od svog imena stvorio brand...ma koliko bilo boljih igraca od njega on je brand a oni su samo zvezde....

Z.

13.06.2003., 03:03
Partizan Mobtel odbio igranje u Jadranskoj ligi!Heh kakav udar na LISCA I SMAGADINA koji su mislili da preko Partizana i Zvezde dodju do para...

Z

eviltel
14.06.2003., 01:39
BadBoy kaže:
... Nijesu Ameri dzaba izmislili All-Star Balloting! Dakle, da navijaci odluce, a navijaci su sve sto treba Sternu & CO! Dok ima navijaca, i Sternu ce biti dubok dzep.

Povratak Michaela Jordana... Znate li da je poslije povlacenje MJ-a interesovanje o NBA ligi u samoj americi opalo za par procenata... MJ se vratio da bi vrijednost njegove franchise (Wizardsi) porasla... Pa sta ce covjeku sa toliko prstenja odiseja u prslim Wizardsima... Da se vratio iz cefa, igrao bi za Chicago! Jeste li gledali All-Star? Vince Carter je dozivio nepravdu jer je MORAO ustupiti mjesto Michaelu, ne samo mjesto u startnoj postavi, vec i minutazu... To treba glavarima NBA lige, spektakli... a spektakl nije Finale gje Jezerdzije cijepaju Mrezice sa 4:0...

koliko gluposti u samo jednom postu!

all star ballotng postoji da bi udovoljilo onim koji sve to placaju - navijaci (publika, drustvo), a kojima je zanimljiv svatko tko je shaq-u u stanju opaliti 3 banancine u 5 minuta (tu ne mislim na divca :))

MJ se vratio raditi nesto sto voli, i (jos uvijek) moze. u chicago nije isao jer je bio posvadan s rainsdorfom i krausom.

od vinca su svi ocekivali da ustupi mjesto jer je MJ samo najbolji igrac svih vremena, legenda svjetskog sporta, pred zavrsetkom karijere te osoba koja je probila marketinske barijere koje vince ne bi bio probio, ali sad ipak ubire brdo love na osnovu tih.

14.06.2003., 16:53
A Lebron James?Oko malog su napravili toliku frku...mada mislim da U clevleandu nece postati nov Michael...

Z

17.06.2003., 00:58
kandidat za predsednika Barse Laporta je dobio izbore.Iako je bio treci po anketama posle kampanje u kojoj je najavljivao siguran dolazak Bekama pokupio je poverenje najveceg broja glasaca....

Heh,sa druge strane Bekam je posle posete SAD-u rekao da ne moze zamisliti igranje ni u jednom drugom klubu osim Manchestera i da bi na Old Trafordu igrao dzabe...

Heh...pravi sportski marketing...prevario je Barselonu...no,mozda ce uspeti sa nekom drugom zvezdom...

20.06.2003., 11:14
hehehe odosmo mi u Madird!

Kakva zavrzlama...na kraju je otisao u Real i izdao ceo Manchester i pola Engleske....

Laporta gubitnice...

Z

23.06.2003., 19:28
Da li ste culi da Jandranska liga nudi Partizanu milion eura da prihvate takmicenje u sledecjoj sezoni?!!!

Ako to ne uspe...Hemofarmu je spremljena cifra od 500000 Eura.

A.

28.06.2003., 03:34
ETO DO CEGA JE DOVEO VRHUNSKI SPORT!IGRAJUCI NEKI KUP KONFEDERACIJA PO 50 STEPENI I USRED LETA IZGUBIO JE ZIVOT JEDAN MLAD COVEK.LJUDSKI ZIVOTI SE ZRTVUJU ZATO STO JE FIFI PALO NA PAMET DA IM TREBA JEDAN TURNIR NA KOJEM CE ZARADITI PARE....

NEKA MI JE VECNA SLAVA I HVALA

FOE1

04.07.2003., 01:17
NOVI KRALJ MADRIDA DAVID BECKHAM JE UZEO BROJ 23!

HEH,MAGIJA POCINJE!

ACA

30.08.2003., 18:33
Eto...za sve nevernike koji su govorili da je Mateus los trener i da je projekat Uprave Beogradskog Partizana "Liga Sampiona 03" samo trosenje para i vremena,pitanje-Sta se to desilo!

Dugo nismo pricali o ovome.Partizan je napravio fantastican potez.Publika je u delirijumu.U svakom slucaju i ovih 8 meseci je verovala u uspeh zahvaljujuci dobrom marketingu.Broj gledalaca je konstantno povecavan i na kraju je doslo do toga da je potraznja za kartama protiv Newcastla bila 70000 mesta!!!

Dovodjenje Westa je bio pravi potez..pojeo je Shearera a svojim primerom je motivisao ekipu da izdrzi u paklu Saint James Parka.Partizan se moze nadati vecem budzetu koji ce mu omoguciti laganu setnju kroz sampionat i svakako realnu sansu da se i sledece godine nadje u najboljem takmicenju!

Pozdrav

Z

DIVAC
30.11.2003., 15:54
Mene na Forumu nije bilo sest meseci i vidim da je ova za mene zanimljiva tema ugasena.Nadam se da cemo u buducnosti vise pricati o bussinesu u sportu,koje danas predstavlja njegovo glavno obelezje.

Z

DIVAC
01.12.2003., 15:04
Od 2.jula kada je Dejvid Bekam dosao u redove madridskog Reala,njegov dres je prodat u 1000000 primeraka.

U istom periodu,Man Utd je prodao 600000 dresova svih igraca.

Z

Nimoy
01.06.2005., 21:22
Evo dok sam premještao sve topice vezane za borilačke vještine na novonastali podforum naidjoh na zanimljivu temu, pa eto, tko hoce, neka odgovori;)

chani
13.06.2005., 00:58
bio je nedavno vikend seminar negdje na moru o sportskom menadzmentu, cijena oko 900 kn

Lady_Q
12.03.2007., 15:08
Dečki, gdje se može saznati više (stručna literatura) o menadžmentu i marketingu u sportu, pišem jedan stručni rad, pa mi hitno treba. Hvala.

glavonja
19.05.2008., 15:33
jel mi itko može reći dal zna da kod nas u RH ima neki studij sportskog managementa i gdje?hitno,svaka informacija je dobrodosla

kboyabir
21.10.2009., 11:33
ova tema je zanimljiva i volio bih kad bi se ponovo aktivirala, imam 16 godina, moram odlucit sto cu studirat, pa bi volio kad bi netko odgovorio na pitanje je li postoji u Hrvatskoj nekakav studij sportskog menadzmenta.

Kid A
02.02.2010., 15:05
http://www.aspira.hr/content/pocetna/pocetna.aspx

Neodishimus
05.10.2011., 03:30
Da li još uvijek postoji ovaj studij u Hrvatskoj?