PDA

View Full Version : <<< COREL DRAW tips ?!? >>>

Dubrovcanin
07.03.2003., 10:50
Alo - ja pokusavam napraviti jedan katalog - za printanje cu koristiti ispis u jednoj tiskari na profesionalnim strojevima - ali zanima me (buduci da to nisam niakd niti radio) bili mi tko mogao objasniti dali mi je Corel uopce dobar program z pravljenje takvog nekoga kataloga

Ili ako bi mi netko mogao objasniti kako bi mogao na neki nacin uciniti da mi se PRINTA CIJELA STRANICA a ne samo ono sto je ograniceno onim PRINTABLE AREA crtama - a razumijem da su to granice printanja - ali postoji li neka mogucnost da se isprinta i preko njih? Unaprijed hvala na odgovoru :-)

Jango Fett
07.03.2003., 11:58
Uf to je prilično teško. Ako je baš prava tiskara, ono što napraviš, treba pripremiti za tisak. Moraš prvo printati ne na printer, već na Print File, koje možeš obaviti sa nekim od virtualnih printera poput Linotronica, koje možeš instalirati sa Windows CD-a. Prvo trebaš pitati njih u tiskari kakve imaju zahtjeve oko toga. Ako ti izjave da će to oni raditi, onda super, onda ne moraš ovo ni čitati, jedino se trebaš raspitati za formate

Prilikom printanja u Print File, treba razdijeliti u Print Options sliku na Separations, tj. njezine CMYK komponente. Ako ti to nije sve jasno, pitaj njih u tiskari, ali ako to trebaš ti raditi, može biti zaj....

Dubrovcanin
07.03.2003., 12:49
Dobro sada me zanima ustvari ovo - kako bi ja mogao uciniti da isprintam izvan granica PRINTABLE AREA u CORELU ili mozda u WORDU ili bilo gdje - jer wsam primjetio da se to OGRANICENJE SVUGDJE postavlja - ima li dakle to ikakve veze sa driverima kao sto si ti rekao*? MOzes li mi malo vise o tome reci? MOlim te :-)

AxMi-24
07.03.2003., 13:25
Samo promjenis definiciju stranice. Tamo su i printer margins i ostalo.

Obicnio lezi pod page setup.

slafko
07.03.2003., 13:47
a ima i dijelova koje printeri ne mogu dokučit iz tehničkih razloga.

Martin
07.03.2003., 13:51
A kakav katalog misliš raditi. Koliko strana? Kolika naklada? Da li ćeš sam raditi pripremu na paus/foliju ili ćeš rad u CoreluDraw-u dati na ispis u tiskaru?

Ima tu mali milion pitanja, ali se prvo zapitaj da li imaš dovoljno znanja da sve to napraviš kako treba. I da li će to što na kraju dobiješ biti vrijedno razlike u cjeni koju bi platio da izradu kataloga prepustiš profesionalcima.

Inače. što se tiče 'printable area' radi se o maksimalnom prostoru papira koji možeš iskoristiti za ispis sa nekog izlaznog uređaja i on je ograniče ponajprije fizičkim mogućnostima samog uređaja (širina bubnja, mehanizam za vođenje papira i sl.). Kod laserskih printera nije moguće printati na cca. 5 mm širok prostor uz svaki rub stranice.

Ako želiš imati ispis od ruba do ruba stranice onda pripremu moraš raditi na slijedećem većem formatu (dakle za A4 bi to bio A3), ili, ako ti nije bitna točna A4 dimenzija, onda može raditi na A4 formatu, a zatim nakon tiskanja odrezati neisprintane rubove papira.

atlantis
07.03.2003., 15:03
Prestrasno!

Kao sto ti je Martin rekao... priznaj da ne znas i okani se chorava posla...

Ili napravi i pripremu u CDR-u odnesi u tiskaru, svaka iole kvalitetna tiskara pripremu za tisak che napraviti sama... pazi na fontove i na format kataloga jer s napustima tiskara ne moze otisnuti puni a4 (ili bilo koji osnovni) format...

Nakon toga jedan primjerak tog kataloga posalji meni tak da imam uzorak za pokazivati klijentima kaj che dobiti ak 'dizajn' plate 100 kuna, da im ne padne na pamet rech mi tak nekaj kad im posaljem ponudu :D

Znam da sam BITCH al mi je vec puna kapa ljudi koji kupe komp, instaliraju Corel i bace se u biznis dizajniranja kataloga za 100 kn :mad:

slafko
07.03.2003., 16:55
atlantis kaže:
... pazi na fontove...
ovog se nitko ne drži. škvadra mi uredno uleti sa "evo donesel sam ti ovo kaj sam u corelu napravil, aj isprintaj" a naravno da uspiju pogodit točno onaj font kojeg nemam ni među 5000 fontova. kaj je tak jebeno teško odigrat "ctrl+q" mamicu im ljenu.. grrrrrrrr

Dubrovcanin
07.03.2003., 17:16
Hm nisamkupio kompjujter jucer i nisam nov u radu sa Corelom - inace prvi put cu u corelu raditi neki katalog - danas sam shvatio da ce oni tamo raditi pripremu i da je dovoljno da u tiskaru donesem govote prijedloge - sredio sam stvar - hvala svima na odgovorima :-)

slafko
07.03.2003., 17:37
hvala tebi na pitanju. :w

Jango Fett
07.03.2003., 18:26
Nijedan printer nema hardversku mogućnost da printa sve do ruba papira. Margine, tj. granice printanja se mogu podešavati, ali postoji hardverska granica, tako da nikad ne možeš popuniti cijeli papir.

Ja imam HP-ov A3 printer, koji hardverski može printati na puni A3, zato što ima dodatno proširenje za A3+ format. A3+ služi baš tome: staviš A3+ veličinu papira koji, kad ti isprinta ono unutar margina, ispadne cijeli A3. Za A4 printere postoji i A4+ format, iako ne znam gdje ni kako...

Što se tiče tiskare, oni na svoj način rješavaju te probleme i imaju svoje zahtjeve za marginama. Stvar je u potpuno drukčijoj koncepciji. U tiskari se printa na arak koji je veličine nekih 4 A4 papira (za tvoje potrebe naprimjer), koji ima određene granice između slika (na jednom arku može biti 4xA4 slike, ali isto tako mogu printati čak sa 8 ili 16 listova na jednom komadu. Posebnim strojnim tehnikama to se reže vrhunskom točnošću, ali ja ne znam kakvi su zahtjevi, to trebaš njih pitati.

Mislim, znam da si gotov s tim, ali eto da napišem što sam htio reći...

Ipak, mislim da se sve to ne mora tebe ticati, jer ti možeš nešto dizajnirati, ali na tiskari je da pripremi za tisak. Samo treba upozoriti da prilikm pripreme za tisak riskiraš promjenu tvojeg dizajna, tzato što je tvoja verzija možda neizvediva za tiskarske uvjete, pa je zato vrlo bitno da i ti dizajniraš u skladu sa zadanim normama koji ti oni mogu dati...

Dubrovcanin
08.03.2003., 10:29
Jango Fett kaže:
Nijedan printer nema hardversku mogućnost da printa sve do ruba papira. Margine, tj. granice printanja se mogu podešavati, ali postoji hardverska granica, tako da nikad ne možeš popuniti cijeli papir.

Ja imam HP-ov A3 printer, koji hardverski može printati na puni A3, zato što ima dodatno proširenje za A3+ format. A3+ služi baš tome: staviš A3+ veličinu papira koji, kad ti isprinta ono unutar margina, ispadne cijeli A3. Za A4 printere postoji i A4+ format, iako ne znam gdje ni kako...

Što se tiče tiskare, oni na svoj način rješavaju te probleme i imaju svoje zahtjeve za marginama. Stvar je u potpuno drukčijoj koncepciji. U tiskari se printa na arak koji je veličine nekih 4 A4 papira (za tvoje potrebe naprimjer), koji ima određene granice između slika (na jednom arku može biti 4xA4 slike, ali isto tako mogu printati čak sa 8 ili 16 listova na jednom komadu. Posebnim strojnim tehnikama to se reže vrhunskom točnošću, ali ja ne znam kakvi su zahtjevi, to trebaš njih pitati.

Mislim, znam da si gotov s tim, ali eto da napišem što sam htio reći...

Ipak, mislim da se sve to ne mora tebe ticati, jer ti možeš nešto dizajnirati, ali na tiskari je da pripremi za tisak. Samo treba upozoriti da prilikm pripreme za tisak riskiraš promjenu tvojeg dizajna, tzato što je tvoja verzija možda neizvediva za tiskarske uvjete, pa je zato vrlo bitno da i ti dizajniraš u skladu sa zadanim normama koji ti oni mogu dati...

Hvala - to sam i mislio - Dogovorio sam da sa tiskarkom sredim sve potrebne stavari da se krene sa tim katalogom - Ja sam za pocetak mislio napraviti jedan jednostavni dizajn - uglavnom njima cu sve prepustiti - a dati cu im u Corelu na CD-u sve sto treba - Ovo sa marginama sam ustvari pitao nevezano za izradu kataloga - ali svejedno mi je koristilo

Usput - sto mislis da pravim katalog u nekom drugom programu?? - Mozda Microsoft publisher ? NIsam nikad radio u njemu - ali cu probati napraviti osnone stvari pa cu vidjeti - dali ti imas neki prijedlog u kojem bi alatu to mogao raditi??

Jango Fett
08.03.2003., 10:53
Ma kakvi, Corel ti je sasvim dovoljan, i bolji, Microsoftovi programi su bezvezni poluproizvodi osim Officea . Ostaju ti ekvivalentne alternative poput Freehanda i Illustratora za dizajn, ali meni osobno Corel je bolji. Ako hoćeš prelamati stranice, koristi PageMaker, iako u njemu osobno nikad nisam radio, nego su ga preporučili kolege s faksa...

Dubrovcanin
08.03.2003., 11:30
tnx - evo dok ti ovo pisem na putu sam za instalaciju PUBLISHERA XP - taok da cu i njega detaljno istraziti - ali svejdno hvala :-)
cujemo se

atlantis
08.03.2003., 14:32
Jango Fett kaže:

Prije jedno dva tjedna zvoni mi mob... covjek se predstavi, kaze odakle mu broj i kaze da ima problem, veliki...

Na moje - Recite...

Imam jedan chasopis, i odnio sam ga na osvjetljavanje, ali su mi rekli da ne valjaju fontovi i da nekaj ne sthima... Mozete li vi to meni napraviti kak se spada? Mislim, meni to treba hitno!
Kolko hitno, pitam ja...
Paaa... da je gotovo za 24 sata, moram u tisak...

:confused: :confused: :confused:

Prvo sam ostala bez teksta, pa sam skoro opala sa stolca...

- OK... koje ste fontove koristili?
- Paaaa one s HRVATSKIM SLOVNIM ZNAKOVIMA... kaze on...
- Jesu li to PS fontovi? (koja sam ja optimistica)
- Ne znam, rekao mi je dizajner da kaj oni hoce na osvjetljivacu kad su fontovi CE i moraju imati sve znakove!

Sad sam vech malo izbacena iz takta...

- Dobro, recite Vi meni tko vam je to radio?
- Pa dizajner...
- Pa kakav dizajner?
- Pa dizajner...

Vidim ja on ne kuzi, rekoh da probam s dizajnerom razgovarat da vidim kaj se dogodilo i koliko se to brzo moze spasiti

- OK, nek me dizajner nazove...

---

I zove...
- U chemu je problem?
- bla, bla, bla, bla pucaju fontovi, zasto niste odmah PS napravili
- A kaj to znaci PS???

NO COMMENT!!!!

Eto zakaj treba znat i pripremu!

:)

slafko
08.03.2003., 14:34
mene je jedan dizajner uspio pitat kak se radi s layerima u photoshopu. :mad:

atlantis
08.03.2003., 14:44
osvjetljivace i postavke i ostale sitnice... ali onda nazovem u tiskaru i pitam ili njih ili njihovog osvjetljivaca (iako se u takvim situacijama ogradjujem od eventualnih komplikacija s tiskarom... svakom klijentu preporucam tiskare s kojima smo vec uigrani)...

Tko pita... ne pucaju mu fileovi... :)

Jango Fett
08.03.2003., 18:55
Uz to sve, dodao bih da ne daj bože ostaviš tiskari na file-u tekst koji nije pretvoren u krivulje....

Oko stanja sa našim tiskarama i našim samozvanim "dizajnerima", treba diskutirati na posebnom topicu, to je prilično velika tema.

Dubrovcanin
08.03.2003., 23:10
e vidis - dobar savjet - sav tekst cu pretvoriti u krivulje :-) thx

slafko
09.03.2003., 19:45
Dubrovcanin kaže:
e vidis - dobar savjet - sav tekst cu pretvoriti u krivulje :-) thx
pa dobro, jebo vas pas, kaj nisam pet postova prije napisal da tekst pretvarate u jebene krivulje?
dubrovčanin je mutav... si našel kaj si tražil glede divxa? ccccccc :D

Dubrovcanin
09.03.2003., 22:41
ma vidio sam da si to napisao - nisam mutav ..... je nasao sam - hvala :-)

Jango Fett
10.03.2003., 08:58
slafko kaže:
pa dobro, jebo vas pas, kaj nisam pet postova prije napisal da tekst pretvarate u jebene krivulje?

Vid stvarno, nisam ni primjetio... ah čuj, ne može svatko automatski prepoznati CTRL-Q

slafko
10.03.2003., 09:53
ima nas svakakvih...

dubrovcanin, isprike na "mutav".

Dubrovcanin
10.03.2003., 10:18
isprika prihvacena - nego dajte sto je ovo - pa stvarno nema nekog boljeg programa od Corela - a i on ima toliko mana - a to tek otkrijes dok radis sa njime - recimo u Corelu 10 mi nece neke fontove prepoznati - ne razumijem - sve sam probao- samo mi zasivi onako sve fontove i samo nekoliko njih ostavi - ne razumijem o cemu se radi - kakve on to fontove zeli koristiti? Onda moram restartati kompjuter i onda je sve ok - mozeli mi netko objasniti*?

slafko
10.03.2003., 10:52
dobro da si me podsjetio. meni corel neće radit sa hrvatskim znakovima. neće da ga jebeš.
jango, help!! :D

Martin
10.03.2003., 11:40
Sudeći po opisu problema, koji i nije bio baš najjasniji, problem je negdje na relaciji Windowsi - Corel Draw. Tu bi najvjerovatnije pomogla jedna reinastalacija, najprije Corela, a zatim (ako to ne pomogne) i Windowsa.

Koje su to sve mane Corel Draw-a? Da se radi o tako lošem programu, kako se tebi čini, ne bi ga koristilo 90% firmi za dizajn.

Jango Fett
10.03.2003., 11:57
Dubrovcanin,

da bi slika postala jasnija, pliz napiši koliko otprilike fontova imaš instaliranih na Windowsima (ako imaš iznad 500 nastaju problemi) i reci da li se to pojavljuje kada instaliraš ili nešto generalno radiš s fontovima?

Meni se to događa kad instaliram neki font ili deinstaliram, a ovisi i o formatu fonta. Obično pravi probleme sa Type 1, sa TrueType radi odlično, dok za ostale ne znam...

Resetiranje kompjutera obično pomaže, samo što, ako sam dobro shvatio, tebi se to stalno događa? Onda kao što je Martin rekao, reinstalacija Corela.

slafko, već si me pitao za to, zar ne?

Stvar je u tome što Corel sebi stavlja EN layout tipkovnice (a to ovisi o ne znam čemu, možda ima veze sa instalacijom i jezicima koji su unutra, te jeziku koji je na defaultu u Corelu), umjesto HR, tako da za svaki tekst što napišeš moraš prebaciti na taskbaru u HR. Ipak, iritantno je jer Corel svaki put kad izađeš iz pisanja teksta opet stavlja na EN. Obično pomaže da u Regional Settings kod jezika i keyboard layout izbrišeš EN i ostaviš samo HR layout.

Ipak, ako imaš font koji nema šuškavce, nema druge nego drugi font...

slafko
10.03.2003., 12:23
je je imaš praf pital sam te davno... :D

atlantis
10.03.2003., 14:50
Pocetnici :D

Imate u samom corelu postavku koja automatski napravi switch keyboard u engleski (mamumu)... i dovoljno je tu opciju iskljuciti... sad je idem traziti...
tools - options - tekst - autokeyboard switching - ok

done :B

PS rachun Vam shaljem postom :D

Dubrovcanin
10.03.2003., 15:28
(bemumisamaloga...) hvala :-)

Jango Fett
10.03.2003., 15:31
atlantis kaže:
Pocetnici :D

Imate u samom corelu postavku koja automatski napravi switch keyboard u engleski (mamumu)... i dovoljno je tu opciju iskljuciti... sad je idem traziti...
tools - options - tekst - autokeyboard switching - ok

done :B

PS rachun Vam shaljem postom :D

Mogao bih se zakleti da tu opciju nisam vidio u verziji 10 i niže, u 11 znam da postoji, ali eto, s obzirom da nemam pokrića, jedan :s

Dubrovcanin
10.03.2003., 15:35
ali postoji - evo ja imam 10 tku i nasao sam :-)

Mozue li mi netko postati neki od radova sto je radio u COREL DRAWu? Ovdje ne ubrajam neke uredske stvari - tipa obrasci ili tako nesto - nego cisto neke dizajnerske stvari

slafko
10.03.2003., 16:26
dobra ti je ideja s dizajnerskim radovima... možda bi bilo najbolje otvorit thread za dizajnere, znam da od podforuma na podforumu nebu nikaj... thread je lakše rješenje i elagantnije.

atlantis
10.03.2003., 16:30
... na usluzi graficarima i dizajnerima :D ;)

Next please :)

Ali zaista, bilo bi dobro napraviti thread Tips&Tricks vezani uz grafiku...

pa da medjusobno uchimo jedni od drugih i pomzemo si :)

slafko
10.03.2003., 16:40
count me in.

Jango Fett
10.03.2003., 17:51
Imam ja dosta radova.

U zadnjem kvaru računala dosta sam izgubio, ali neki su backupovi ostali. Ako želite, poslao bih e-mailom jer većinu njih ne mogu ovdje postati...

ali... sad kad sam premještao te file-ove, neke stvari su pobrkane i većina fontova ne radi (nisam pretvorio u krivulje!) pa će mi trebati neko vrijeme da to sredim...

slafko
10.03.2003., 18:38
pa nebuš mi valjda slao u .cdr formatu? napravi jpegove pa možeš stavit ovdje ko atačment ili mi probat napunit poslovni inbox :D

Jango Fett
10.03.2003., 18:43
slafko kaže:
pa nebuš mi valjda slao u .cdr formatu? napravi jpegove pa možeš stavit ovdje ko atačment ili mi probat napunit poslovni inbox :D

pa dobro, može i tak...

Dubrovcanin
10.03.2003., 21:36
OK .- otvorit cu novu temu za dizajnere - u to ce se ubrajati TIPS & TRICKS - i radovi - i naravno objasnjenja onih koji su to napravili i znaju

cya