PDA

View Full Version : Industrijska konoplja


stranice : [1] 2

slvnc
29.12.2011., 15:09
Koliko vidim da još nema ovakav topic pa sam ga zbog toga otvorio.
Nedavno sam pogledao jedan dokumentarac o industrijskoj konoplji i doista me iznenadio podatak koji se sve proizvodi mogu dobitii od ove biljke.
Prije svega ulje, koje je izuzetno cijenjeno u zdravoj prehrani, dobiva se suhim prešanjem sjemena, ima gotovo idealan omjer omega-3 i omega-6, također sjeme ima odličan aminokiselinski sastav pa bi se moglo od njega praviti kvalitetno brašno, zatim visoko kvalitetan papir, pa čvrsta i dugotrajna tkanina, građevinski materijal (u nekim zemljama se navodno proizvode blokovi od industrijske konoplje, krovovi itd.), pogonsko gorivo kao zamjena za diesel, boje, čvrsti materijali za različite namjene itd... Stvarno ima hrpa toga... U tom dokumentarcu se čak spominje da je Henry Ford proizveo karoseriju automobila koja je bila nekoliko puta lakša od čelika, ali s druge strane također i nekoliko puta čvršća... evo link na taj dokumentarni film pa da dalje ne nabrajam:
http://www.youtube.com/results?search_query=konopljina+revolucija&oq=konopljina+revolucija&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=s&gs_upl=17126l21670l0l23005l21l21l0l13l2l1l339l1694 l1.2.4.1l8l0

Odmah da navedem razliku između Industrijske i Indijske konoplje, da nebi došlo do zabune. Količina THC-a u Industrijskoj konoplji je jako mala, te se ona, koliko sam pročitao, i po svom izgledu dosta razlikuje od Indijske konoplje (koja je zakonski zabranjena zbog njene zlouporabe)...

E sada problem je što je u Hrvatskoj dozvoljen uzgoj samo jedne sorte Industrijske konoplje, sorta "flajšman" koja je navodno izumrla, i njeno sjeme se nemože nigdje kupiti, tako da je uzgoj ove biljke onemogućen na taj način.
Do 2004. godine su za uzgoj bile dozvoljene 24 sorte.

Dozvola uzgoja sorti čije je sjeme dostupno u Hrvatskoj mogla bi veoma doprinjeti Hrvatskom gospodarstvu, odnosno poljoprivredi (naravno uz kontrolu uzgoja i količine THC-a u biljci da nebi došlo do zlouporabe)... Industrijska konoplja je biljka čije bolesti i štetnici gotovo da nisu prisutni u Hrvatskoj, te se zbog toga u njenoj proizvodnji ne koriste pesticidi, raste izrazito visoko te zasjenjuje korove, a da bi mogla biti izrazito profitabilna govori i podatak da se od nje može dobiti preko 20.000 proizvoda (neke najvažnije sam naveo)...

Ako itko ima kakvih saznanja o tehnologiji uzgoja, prinosima, cijeni sjemenske robe koja je dozvoljena u drugim državama gdje se Industrijska konoplja uzgaja, cijeni po kg sjemena i kg stabljike Industrijske konoplje, te općenito neke informacije i saznanja, preporuke literature na ovu temu, linkova itd. slobodno ih napišite ovdje....

Istraživati ću po stranim forumima pa kada dođem do zanimljivih informcija navesti ću ih ovdje...

diabolica
29.12.2011., 15:24
Kod nas nemaš sjemena, i ispod 1 Ha nemreš saditi, i nisu te smjeli uloviti sa travom u đepu u zadnjih 5 godina.
Bolje je onda dogovoriti sa BiH sadnju, tam možeš sve. pa onda lijepo uvezeš u Hr.
Jednostavnije je a i Hrvatskoj odgovara jer onda EU vidi da mi možemo sve uvoziti, a ne proizvoditi doma, pa nam još više smeća uvale.

sury or'o
29.12.2011., 18:02
Kaj misliš da u RH prosječni policajac razlikuje industrijsku od indijske konoplje?Baka od mog kompića je svojedobno posadila u dvorištu konoplju kak su sadili i njeni preci stotinama godina, pa su joj u dvorište uletili specijalci s "dugim cijevima", i posjekli sve stabljike. Bolje da se ne baviš konopljom jer bude neki lokalni debil od političara na tebi skupljal političke bodove.

Biljka112
29.12.2011., 18:13
Pokraj hrpe papirologije i provjera slobodno zaboravi.

diabolica
29.12.2011., 19:19
Da ne gubiš vrijeme:
Svojedobno sam o tome razmišljao, pa sam našao, da kod nas nemaš za kupiti sjeme. Osim toga, prije nego što posadiš, moraš imati potpisan ugovor o otkupu proizvoda sa otkupljivačem. A tko je taj u Hrvatskoj?
Ne ide stari moj, niš normalno ne ide. Rađe posadi kuruzu, smelji u šrot i prodaj na tržnici za 220 kn/100 kg.Tako ja nažalost kupujem.
10000kg/Ha x 2,2 = 22,000 kn, a ovak se mučiš zabadave. Nemreš je ni pušit.
A ovako ti je odgovorila trenutačna vlast:
http://www.kukuriku.org/plan21/pitanja-i-odgovori/uzgoj-industrijske-konoplje-kontrolirati/

Dakle, niš se ne mjenja.

slvnc
29.12.2011., 20:06
i mislio sam da je tako, koliko čujem u prošlosti je ohoho hektara bilo pod industrijskom konopljom... totalno mi je nejasno zatvaranje oči pred ovom prigodom... doista nevjerojatno!
Znači u Bosni je dozvoljeno, koliko čujem i u Srbiji i Sloveniji...
Zna li netko kako je u zemljama EU reguliran ovaj "problem"?

slvnc
29.12.2011., 22:19
Neznam hoće li ulazak u EU nešto promjeniti što se tiče ovoga, ali to mi je pomalo logično da hoće jer vidim da je industrijska konoplja zastupljena u EU, a budući da iz tih zemalja članica naši političari u mnogo stvari izvlače primjere, nevidim razloga da se ova "neizravna zabrana" uzgoja industrijske konoplje nastavi... EU nam je ideal kojemu težimo pa onda što drugo zdrav razum može zaključiti...

diabolica
30.12.2011., 09:43
Meni EU nije ideal, i svakako je pogrešno tako razmišljati.
Ako zapneš, da se posaditi konoplja kod nas, trebaš početi sa dozvolama i birokracijom već sad, da bi u proljeće mogao posaditi konoplju.
Trebaš imati puno živaca, upornosti i sve se da bez EU tu u Hrvatskoj. Činjenica je da je kompliciranije, ali takav je život.
Slovenci su u problemima, jer su previše ovisili o EU, U EU je sve stalo, pa Slovenci nemaju kamo izvoziti.
Za uvoz sjemena od bilo kuda, napraviš zahtjev prema ministarstvu u kom navedeš da želiš odraditi sadnju nečega kojeg sjemenja nema za kupiti kod nas, i koja nisu na sortnim listama ( ovo je važno, jer kod nas je na sortnim listama za konoplju sjeme iz 70-tih, kad je juga bila 5 po proizvodnji konoplje u svijetu), i obično ti oni sve odobre, dakle imaš dozvolu za uvoz. Onda kontaktiraš kuću koja se bavi uvozom sjemena i oni to odrade za tebe.
Ja se raspitao za češnjak, tako da sam dobio takav odgovor.
Jer kaj misliš kaj jedu kanarinci i papige u pet šopovima ? Sjemenke konoplje.

diabolica
30.12.2011., 09:49
Abstract
An increase in the demand for biomass for conversion to heat by combustion is likely. The potential role for hemp in supplying this demand is discussed in this article. For hemp, key characteristics such as net calorific value, ash content, and melting behavior, and the risk of corrosion or polluting emissions, are all favorable. Low bulk density and size reduction difficulties might limit its use for pellet production and in small boilers; its use in electricity generating plants and medium-to-large boilers would have better prospects. To maximize profitability, an agronomy program to achieve high yields at the lowest cost is required. In the Irish climate, this would entail early sowing (late March/early April), a low seed rate (∼30 kg/ha), and variety selection for maximum stem yield regardless of fiber content. With an optimal program, trial results suggest that a dry matter yield over 10 t/ha is attainable. Cost analysis shows that an energy price of about e6/GJ is required to achieve a profit level similar to conventional food enterprises. Arable farmers would welcome a break crop in rotation with cereals. Processors needing a year-round fuel supply might be expected to welcome an autumn-harvested crop as part of a mix with spring-harvested crops such as miscanthus and willows. A mix of energy crop species would improve biodiversity and visual impact. Hemp should be a strong contender to be part of the energy crop mix.
Keywords: Hemp; biomass; energy; combustion; fuel

diabolica
30.12.2011., 09:51
Seed price is £3.30 per kilo ( £3.40 per kilo for varieties for dual hemp) seed must be purchased from Hemcore. The recommended sowing rate is 37kgs per hectare.
Buy back prices for the straw from harvest 2008 are as follows based on price per tonne of straw delivered factory: A discount of £5 per tonne on these prices will apply for straw that has been mown & round baled.

SEPTEMBER £120.00 JANUARY £134.50 MAY £140.50
OCTOBER £130.00 FEBRUARY £136.00 JUNE £142.00
NOVEMBER £131.50 MARCH £137.50 JULY £143.50
DECEMBER £133.00 APRIL £139.00 AUGUST £145.00

Hemp, in common with all agricultural crops, can show wide variations in yield from season to season. As part of the Company’s supply management they reserve the right, when yields are in excess of 7.5 t/ha, to delay movement of the excess into the period September to December of the following year.

The price for hemp grain is £460 ex farm dried and dressed to contract specifications.

slvnc
30.12.2011., 13:04
http://www.eiha.org/
http://www.hemptechnology.co.uk/

ovdje se može stvarno naći dosta stvari, na ovom prvom linku ima puno istraživanja, razno raznih članaka, statistika itd...

Koliko sam shvatio najprofitabilnije bi bilo uzgajati konoplju od koje je iskoristivo sjeme + stabljika... Dali si upoznat sa agrotehnikom? Koliko sam pročitao sjetva se može izvršiti sa sijačicama za pšenicu (neznam koliko je ta informacija točna)...

E sada, kod takve vrste konoplje (sjeme+stabljika), dali se žetva usjeva obavlja kombajnima, koji skidaju usjev sa zemljišta, odvajaju zrno u "bunker" u samom kombajnu, a stabljiku izbacuju na tlo koja se zatim balira... Dali sam u pravu ili sam nešto krivo shvatio/preveo?

diabolica
30.12.2011., 14:30
Upiši hemp crop i stisni google, pa pictures

mountain_spring
31.12.2011., 08:26
Odmah da navedem razliku između Industrijske i Indijske konoplje, da nebi došlo do zabune. Količina THC-a u Industrijskoj konoplji je jako mala, te se ona, koliko sam pročitao, i po svom izgledu dosta razlikuje od Indijske konoplje (koja je zakonski zabranjena zbog njene zlouporabe)...

Industrijskom konopljom zapravo nazivamo sorte vrste Cannabis sativa L., koja je po svojoj prirodi višlja od Cannabis indice, pogotovo kad se uzgaja u gustom sklopu (što gušći sklop, to duže stabljike = više vlakana).

Cannabis sativa također može sadržavati visoke količine THC-a, samo štu su selekcijom smanjene količine THC-a (Tetrahidrokanabinola) na 0,5-1%.

Da bi stvarala psihoaktivni efekt, trebala bi sadržavati 3% ili više (ove nove sorte što razvijaju u nizozemskoj mogu ići do 20%) u osušenom cvijetu.

Dakle, ne radi se o razlici između vrsta Cannabis sativa i Cannabis indica, već o razlici između pojedinih (industrijskih) sorata vrste Cannabis sativa (koje sadržavaju nisku razinu THC, zahvaljujući selekciji) i svih ostalih sorata vrsti C. sativa i indica, kao i njihovih divljih oblika koji sadržavaju više razine THC-a i mogu poslužiti u narkotičke svrhe.

Ima jedna zgodna anegdota s Agronomskog fakulteta u Zagrebu gdje su znanstvenici sa Zavoda za ratarstvo imali postavljen pokus s konopljom (industrijskom, naravno :)) na pokusnom polju fakulteta (kod okretišta dubrava).
Lokalni klinci su, naravno, skužili da na polju ima nečeg što bi moglo biti interesantno pa su se, neznavši da od toga nema ništa, poslužili s usjevom naših profesora.
Idijote je s tim uspjela uloviti policija pa je naš profesor završio na ispitivanju gdje su mu zaprijetili da će oni ispitati razinu THC-a i ako pređe određeni postotak da će se naći u gadnim problemima. :) :D
Kaže profesor da mu nije bilo nimalo svejedno jer je bila sušna godina pa se moglo desiti da ta razina bude neznatno viša od dozvoljenog postotka. :D

Uglavnom, sve je to skupa dosta žalosno i smiješno, tim više što je konoplju moguće uzgajati na način da uopće ne može poslužiti u narkotičke svrhe, a sve su započeli amerikanci 30-tih godina prošlog stoljeća jer je bogatim kongresmenima industrija konoplje počela ugrožavati investicije u drvnu industriju pa su počeli provoditi sulude i znanstveno potpuno neutemeljene kampanje za njenu zabranu i time uništili industriju.

sivkić
31.12.2011., 11:34
Ako itko ima kakvih saznanja o tehnologiji uzgoja, prinosima, cijeni sjemenske robe koja je dozvoljena u drugim državama gdje se Industrijska konoplja uzgaja, cijeni po kg sjemena i kg stabljike Industrijske konoplje, te općenito neke informacije i saznanja, preporuke literature na ovu temu, linkova itd. slobodno ih napišite ovdje.....

U Slavoniji se 80-tih godina uzgajala na veliko i bila je dobra lova.Ali ta kudeljara je propala a ako nema druge nema potreba ni da uzgajaš jer nema tko otkupit.Sijali su sa običniom sijačicama,kosili sa bočnim kosama malo prerađenim i ručno se vezalo u snopove te tovarilo na traktore.
http://wikimapia.org/7357700/hr/Bivša-Kudeljara
http://www.propisi.hr/print.php?id=6447
http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=7&ID_VIJESTI=135719

slvnc
31.12.2011., 14:51
U Slavoniji se 80-tih godina uzgajala na veliko i bila je dobra lova.Ali ta kudeljara je propala a ako nema druge nema potreba ni da uzgajaš jer nema tko otkupit.Sijali su sa običniom sijačicama,kosili sa bočnim kosama malo prerađenim i ručno se vezalo u snopove te tovarilo na traktore.
http://wikimapia.org/7357700/hr/Bivša-Kudeljara
http://www.propisi.hr/print.php?id=6447
http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=7&ID_VIJESTI=135719

Čuo sam od starijih ljudi da se uzgajalo dosta konoplje prije, kao što kažeš, također su ljudi i sami proizvodili na manjim površinama pa se onda stabljika namakala itd...

Mislim da je ovo stari pravilnik, jer koliko čujem dozvoljen je samo taj "famozni" flajšman.

slvnc
26.02.2012., 15:07
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_02_18_505.html

Izmjenjen je "PRAVILNIK O UVJETIMA ZA UZGOJ KONOPLJE, NAČINU PRIJAVE UZGOJA MAKA TE UVJETIMA ZA POSJEDOVANJE OPOJNIH DROGA U VETERINARSTVU"

Koliko vidim najvažnija izmjena je da je dozvoljen uzgoj većeg broja sorti i to
Armanca, Asso, Beniko, Bialobrzeskie, Białobrzeskie, Cannakomp, Carma, Carmagnola, Chamaeleon, Codimono, CS, Delta-llosa, Delta-405, Denise, Diana, Dioica 88, Epsilon 68, Fedora 17, Felina 32, Ferimon, Fibranova, Fibrimor, Fibrol, Finola, Futura 75, KC Dóra, Kompolti, Kompolti hibrid TC, Lipko, Lovrin 110, Monoica, Red petiole, Santhica 23, Santhica 27, Santhica 70, Silesia, Silvana, Szarvasi, Tiborszállási, Tisza, Tygra, Uniko B, Uso-31, Wielkopolskie, Wojko, Zenit.

Ako me sjećanje dobro služi, prema bivšem pravilniku trebao se imati osiguran otkup, dok se u ovom navodi da se mora navesti svrha uzgoja.
Uvjeti uzgoja su još kao i u starom pravilniku, sijanje minimalno na površini od 1ha, nekažnjavanje za posjedovanje droga u proteklih 5 godina, te da u suhoj tvari biljke sadržaj THC-a ne prelazi 0,2%...

diabolica
26.02.2012., 19:52
google : vs_kavcic_ana ako razumijete slovenski

slvnc
26.02.2012., 21:01
google : vs_kavcic_ana ako razumijete slovenski

Hvala vam puno. Nerazumijem puno ali ću nadam se uz translator uspjeti koliko toliko razumjeti.

slvnc
26.02.2012., 21:33
sorta UNIKO-B (čini mi se Mađarska) koja je na našoj sortnoj listi se ističe za proizvodnju zrna konoplje... Malo ću istražiti koja je cijena sjemena te sorte te dali bi se mogla uvesti iz Slovenije ili Mađarske

diabolica
26.02.2012., 22:12
ja sam ti to istraživao prije jedno 4 godine i neznam gdje mi je to sve, tako da sam našao samo sortnu listu iz 2010 u pdf u, ali kako se promijenila više nije važno. Ima toga dosta na engleskim stranicama, samo treba tražiti, to ti je ono otvoriš 10 stranica a jedna vrijedi čitanja.

diabolica
26.02.2012., 22:13
http://www4.agr.gc.ca/AAFC-AAC/display-afficher.do?id=1174595656066&lang=eng

diabolica
26.02.2012., 22:18
Nazovi neku kuću koja uvozi sjeme, i reci da trebaš sjeme, oni ti sve odrade, jer ti je bolje ići preko njih, znaju kako se to radi, i znaju kod koga sve treba zbog deklaracija i sl stvari prilikom uvoza.
Nisam siguran mislim da ti treba 30 kg za 1ha.
I malo si kratak sa vremenom:
Hemp products are environmentally friendly because 99% of the plant is actually used. The facility is also proving to be a flexible, fast-growing and profitable crop for an increasing number of farmers. It grows easily with the workload spread evenly through the year. Sowing is generally in April/May with harvesting in August/September. The plant is tolerant of both drought and heavy rain, does not required pesticide or fungicide and also improves soil condition.

diabolica
26.02.2012., 22:21
Umjesto da gledam TV , ja sad istražujem hemp: Ovdje je dobar članak.
http://www.fwi.co.uk/Articles/24/01/2008/109076/Better-processes-dispel-uncertainties-of-hemp.htm

slvnc
26.02.2012., 22:41
Uh kad bih zbrojio koliko sam sati proveo istražujući po tim razno raznim stranicama... Baš kao što kažeš 1 od 10 vrijedna čitanja...
Dali si naišao možda na inf o žetvi? Našao sam na slovenskom nekom site-u da se žetva može provoditi žitnim kombajnom (kao što stariji model to bolje)... nemogu sad nigdje naići na taj tekst...
Uglavnom malo ću sad više probati pronaći o toj sorti UNIKO-B, navodno sorta Novosadka daje još veće prinose sjemena, ali ona nije na sortnoj listi...

I daj mi samo reci u vezi tih kuća što odrade uvoz sjemena, imaš možda neki link ili nešto?

Biljka112
27.02.2012., 10:10
Bolje bi bilo da uzgajaš mrkvu...manje zajebancije.
Prije nego se upustiš u uzgoj konoplje trebaš tražiti dozvolu za uzgoj. Onda računaj da će te policija kontrolirati prilično često, ako ne i svakodnevno...A na kraju što ćeš sa konopljom? Kod nas je teško možeš preraditi.

diabolica
27.02.2012., 10:48
To nije točno, ovdje premijer i kontroliram vas iz Remetinca.

Biljka112
27.02.2012., 12:51
Nebi se složio da nije točno. Dobro, vjerojatno sam pretjerao...kontrole nebi bile svakodnevne ali bi ih bilo...Što veća površina pod konopljom veće kontrole. Osim toga, da za takav nasad saznaju klinci iz prvog bližeg grada došli bi si ubrati koju stabljiku. Nema veze što je to industrijska konoplja.
Koliko mi je poznato, u Hrvatskoj nitko ne uzgaja konoplju.
I opet ključno pitanje. Šta će sa konopljom? Gdje će je preraditi? Doma u garaži?

diabolica
27.02.2012., 15:36
Pa recimo da se u Osijeku prodaje ulje od konoplje, hladno prešano ali naravno iz bosne, i recimo da slovenci nama prodaju ulje od konoplje po 179 kn pol litre, i recimo da je to sve opet hladno prešano, dakle bučina preša iz usluge može sprešati to sjemenje, i recimo da onda to naš čovjek pakira i prodaje gdje se već snađe, eto odgovora, a to što murja dolazi, pa nek dolazi, nek duvaju, i nek pronađu baš onih dozvoljenih 5% stabljika.. Inače nitko nikada nigdje ne bi sadio konoplju, da sve bude crno na bijelo.
Do sada se konoplja nije sadila, zato što je u ovoj kvazi pametnoj administraciji sve problem. Inače je juga bila 4 država u svijetu po proizvodnji konoplje, i svima je bilo lijepo, sjećam se da su svi bili nasmiješeni i veseli, a vidi nas sad, ajmo u startu ubiti ideju.
Slvnc, ja ti sada radim na jednom projektu farme prve u rvata, i nemam dovoljno veliki malj da probijem te njihove barijere, dok ne dođem do odgovora, već sam potrošio sate i sate, ali sam napokon našao pravu osobu sa kojom se da pričati o pravilima igre i koja me upućuje na prave adrese.
Zainati se prikupi sve što treba, informiraj se prije da ti ne bi administracija davala kvazi pametne odgovore, a u stvari ti si u pravilniku pročitao ispravno, a oni nemaju pojma. I odmah prvo pitanje potraži u ministarstvu, ne lokalno , jer ta administracija nema blage veze, osim stručnjaka, a ti su rijetki.
Stavi sve na papir, ulaz, izlaz. Prodajnu cijenu uvijek stavi 20 % manju od one koja se traži trenutačno, jer je sadašnja monopolistička.
Ako ti mogu pomoći pitaj.
Problem bi ti bio onaj kombajn, ali mi smo poznati da se sve da prepraviti, pa tako i taj priključak za kombajniranje. Nisam baš obratio pažnju, ali mislim da je problem da se dosta sjemenja uništi iz nekog razloga prilikom žetve.
Idemo dalje.

diabolica
27.02.2012., 16:19
Sjetva: 37 kg /Ha, cijena cca 30 kn /kg. Prinos cca 7.5 t/ha, lisnate mase u balama. Dakle, reže se do kraja sa svim na stabljici i rola u bale. Postoji i varijanta da se žanje sjeme, i onda se lisnata masa rola u bale.Onda je prinos 6t/ha. Sve je ovo okvirno.

diabolica
27.02.2012., 16:42
Kompolti
Unico -b

Mađarska sjeme

Slvnc - koji nick...;O) imam ti neki doc. file o harvesting hemp, di da ti to pošaljem?

diabolica
27.02.2012., 17:11
Kako probati sprešati sjemenje:
Hidraulična preša za grožđe. Moja preša na 250 bara. Dolje bi trebalo napraviti neku metalnu posudu, ne tanku da se ne raspadne - držač u koji bi ulazio neki klin, a koji bi stiskao, kao kod kobasa, i potiskivao ulje van.
To je najjeftinija probna varijanta, i može se isprobati. A drugo, možda bi bilo dobro prvo nekako samljeti sjemenke, i onda iscijediti ulje sa prešom. To bi bilo dobro, jer bi onda mogao čuvati sjemenje, isprešati par litara, prodaš i po potrbi opet sprešaš doma . Koliko sam uspio shvatiti, problem je čuvanje, ali kažu da se može ulje čuvati u frižideru i da se ne smrzava na -20, i da ne gubi na svojstvima, u tamnim bocama.
Bolje bi mi bilo da počnem saditi to , nego da educiram audijenciju......;O)

diabolica
27.02.2012., 17:16
Ovo je nekad bilo 130 kg crnog pinota, a sad je 90 l vrhunskog vina. Stisneš malo jače i dobiš ulje. Čak vinogradari preporučuju da se ne stišće previše, jer pucaju sjemenke od grožđa, i vino dobije onaj trpkiji okus.
http://i39.tinypic.com/oubnd5.jpg

slvnc
27.02.2012., 17:38
Kompolti
Unico -b

Mađarska sjeme

Slvnc - koji nick...;O) imam ti neki doc. file o harvesting hemp, di da ti to pošaljem?

Poslao sam ti mail u privatnoj poruci... Evo kako sam poslao jako jako puno mailova o ovoj tematici na razno razne adrese, jedan je urodio plodom i dobio sam dobre informacije... Dakle žetva se može izvršavati žitnim kombajnom ali je problem što se masa nakuplja na dijelove kombajna... Vjerojatno bi se i to nekako moglo riješiti... Postoje naravno i specijalizirani kombajni za vršidbu konoplje. Alternativna metoda je rezanje konoplje, zatim se suši oko 3-4 dana, te se nakon toga 2-4 biljke uzimaju i udaraju o koso postavljenu ploha i na taj način se odvaja sjeme. Naravno ovo je postupak ako su u pitanju neke manje površine.

To je dakle konoplja za sjeme, pri njenom uzgoju se također odstranjuju muške biljke jer su sterilne i ne sadrže sjeme, ali također da bi se ženske biljke mogle granati. Sjeku se ručno i odlažu među redove...

Znači kao što si naveo sjeme bi se moglo prešati sa ovako nekim strojem http://www.tehnopan.com/w/strojevi/prese-za-uljarice/

Biljka112
27.02.2012., 18:13
Ne velim da je ideja loša. Čak štoviše, veseli me da netko opet želi uzgajati konoplju. Samo što nas dave sa pravilima...

diabolica
27.02.2012., 19:28
http://www.hempworld.com/Hemp-CyberFarm_com/htms/answers/answr_06a.html

slvnc
27.02.2012., 22:29
Negdje sam pronašao istraživanje da se od 100 kg sjemena dobije između 23 i 27 litara ulja... Tražim već par sati po nekim slovenskim i mađarskim stranicama cijene sjemena, i gdje bi se moglo nabaviti, ali neuspijevam ništa još pametno pronaći... Ako netko naleti na ove inf, neka napiše ovdje...

r1chard
28.02.2012., 15:52
Pozdravljam zanimanje za uzgoj konoplje :top:
A i ovaj novi pravilnik je odličan za razliku od starog, pored novog sjemena
najbitnija stavka da više nije potrebno obavezno imati otkupitelja :top:

Mene posebno interesira uporaba konoplje u gradnji, hempcrete.
Mislim da tu leži ogroman potencijal za hrvatsko tržište, nisam siguran kako je zakonski uređena uporaba
ovakvih materijala u graditeljstvu, ali živimo u RH pa vrlo vjerovatno nije u našu korist.
Trebalo bi istražiti.

diabolica
28.02.2012., 16:06
Biljka ima jedno pitanje : A kome ćeš to prodati?.....:O)

Aghori Baba
28.02.2012., 20:17
Pozdravljam zanimanje za uzgoj konoplje :top:

Evo, ja isto tako.:top:
A svi oni koji spletkare, i zakonski je na razne načine pokušavaju demonizirati i zabraniti, oko ove nadasve korisne i multipraktične biljke nek se napuše nečega, a to nešto nije trava:D.

slvnc
01.03.2012., 16:59
Pozdravljam zanimanje za uzgoj konoplje :top:
A i ovaj novi pravilnik je odličan za razliku od starog, pored novog sjemena
najbitnija stavka da više nije potrebno obavezno imati otkupitelja :top:

Mene posebno interesira uporaba konoplje u gradnji, hempcrete.
Mislim da tu leži ogroman potencijal za hrvatsko tržište, nisam siguran kako je zakonski uređena uporaba
ovakvih materijala u graditeljstvu, ali živimo u RH pa vrlo vjerovatno nije u našu korist.
Trebalo bi istražiti.

uuu tu su velike mogućnosti, doći će i to zasigurno na red u istraživanju pa ću napisati "rezime" ovdje... E sada, zakon kaže: "U Republici Hrvatskoj dopušteno je uzgajati konoplju (Cannabis sativa L) u svrhu proizvodnje hrane i hrane za životinje." Dakle nigdje se ne navodi upotreba vlakna i pulpe (drvenasti dio stabljike koji se koristi u građevini, i na njega otpada mislim oko 65% težine stabljike)

Zeleni dašak
23.04.2012., 17:15
Da, zbilja praktična i produktivna biljka ... =) ... ovdje sam našla nešto o uzgoju konoplje (http://www.agroklub.com/sortna-lista/uljarice-predivo-bilje/konoplja-80/), same osnovne stvari ... pa što ne uzgajati kad je korisna i kao uljarica i kao prediva biljka! .. ;) http://www.agroklub.com/sortna-lista/uljarice-predivo-bilje/konoplja-80/

diabolica
23.04.2012., 19:55
Ti si kraljica, koliko Ha imaš ?

Biljka112
23.04.2012., 19:55
Dva su osnovna razloga:
1. za uzgoj konoplje potrebna je dozvola
2. kod nas nema postrojenja za preradu

claudine
03.05.2012., 12:56
čujte, ako će se netko od vas ozbiljno baviti uzgojem konoplje, javljam se za radnika.

diabolica
03.05.2012., 21:10
Pa da sve skuriš.........nemere

silver shadow
08.05.2012., 01:21
http://www.organica-vita.com

Biljka112
08.05.2012., 11:18
zašto stavljete linkove a da prije toga ne provjerite što piše? siguran sam da to ulje nije domaće proizvodnje već je uvozno. čak i da netko prikupi sve potrebne papire i da počne uzgajati industrijsku konoplju, gdje će kod nas napraviti ulje? domaće uljare rade ulje od suncokreta uglavnom.

silver shadow
08.05.2012., 13:05
ako je tvoj post odgovr na moj link, onda si u zabludi, jer covjek sadi konoplju i ulje je domace proizvodnje. http://www.rtl.hr/video/vijesti/23911/marihuana-postaje-lijek-u-hrvatskoj/ evo ti jos jedan link, pogledaj prilog, a g.Zarko je vlasnik opg-a koji ove godine ima prvu zetvu konolje te ce u svom malom pogonu napraviti i ulje ;)

europe
08.05.2012., 14:14
Baš dobro da si dao link, sad će ekipa iz MUP-a mu pokucati na vrata i pitati ga otkud mu dozvole, ako je zakon izašao u veljači 2012. godine .................

mario1965
28.05.2012., 17:00
U Slavoniji se 80-tih godina uzgajala na veliko i bila je dobra lova.Ali ta kudeljara je propala a ako nema druge nema potreba ni da uzgajaš jer nema tko otkupit.Sijali su sa običniom sijačicama,kosili sa bočnim kosama malo prerađenim i ručno se vezalo u snopove te tovarilo na traktore.
http://wikimapia.org/7357700/hr/Bivša-Kudeljara
http://www.propisi.hr/print.php?id=6447
http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=7&ID_VIJESTI=135719

u selu Čnkovci,pored Valpova postojala je do Domovinskog rata kudeljara koja je prerađivala komoplju.to su za poljoprivrednike bili prvi novci u godini i dobri.išao sam par godina ispomagati rođacima i znancima kada je utovar.puno ručnog rada.sjetva je u guste sklopove tako da nema korova,berba sa traktorom koji ima bočnu kosu,sušenje par dana na vrelom kolovoškom suncu.ručno vezanje u snoplje ,utovar i vožnja do črnkovaca.PUNOOOO radne snage koje sada više nema.

izvjesni g. Bačlija iz Baranje proizvodi ulje konoplje (proguglati malo),sjemena ima u Vojvodini.lijepa lovica bi se mogla složiti na proizvodnji ulja kad bi se našlo veće tržište.

redmosquito
04.06.2012., 22:17
ovdje se pojavljuje čovjek koji se bavi uzgojem konoplje u HR. ove godine je počela sadnja, vjerovatno će služiti za kozmetiku i prehrambene proizvode...

http://www.tvplus.hr/index.php?option=com_videoflow&task=play&id=539&sl=latest&Itemid=2&layout=listview&fb_source=message

mario1965
08.06.2012., 20:39
redmosquto

nemogu otvoriti video pa temolim ime i prezime čovjeka ili nešto slično da probam nači nešto na netu.zahvaljujem

redmosquito
11.06.2012., 00:43
ime mu je Jure Zubak

mario1965
25.06.2012., 19:35
razgovarao sam sa njim.kod nas još nema otkupa a u inostranstvo izvoziti ,preveliki troškovi.jedino proizvoditi ulje.još je to sve u povojima.

Biljka112
25.06.2012., 19:43
a papirologija? imaš neku informaciju o tome?

redmosquito
26.06.2012., 19:31
za uzgoj treba se registrirati u poljoprivredni registar, imati papire od zemljišta (ugovor o vlasništvu, ugovor o zakupu i sl.), možda i potvrdu o nekažnjavanju zloporabe doge :O ako to nisu izbacili, pogledaj sve to u pravilniku o uzgoju kanabisa i maka, vjerovatno nisam sve naveo. A što se samog proizvoda tiče to neznam, vjerovatno kad se napravi treba dobiti dozvolu za izlazak na tržište od odgovarajuće institucije... ima neka udruga Podvezica, oni su bili jedni od organizatora simpozija, njih treba kontaktirati, možda mogu pomoći.... mislim da bi i gospodin Zubak pomogao savjetom, čuo sam da je čovjek na mjestu

slvnc
27.06.2012., 15:01
Sijati je prema izmjenjenom pravilniku dozvoljeno na najmanje 1 ha, treba biti upisan u upisnik poljoprivrednih gospodarstava, i nesmije se biti pravomoćno osuđen za zlouporabu droga unazad 5 godina + ovo što je redmosquito napisao...

Sortna lista je mislim usklađena sa onom iz EU, sjeme se mora uvesti, po meni za trenutačno stanje u HR najpogodnije su Francuske sorte sa sortne liste... Mislim da Francuska trenutno ima najjače sjemenarstvo u Europi, ako ne i u svijetu. Većina sorti je ispod 0,1% THC-a u suhoj tvari biljke, a razvili su i sortu sa 0% THC-a, zove se Santhica 70, i na našoj sortnoj listi je.

Složena je to jako tematika, od uzgoja, ponajprije žetve, nabave sjemena, pa do još uvijek zakonskih nedorečenosti i utvrđivanja količine THC-a u suhoj tvari.

Ako je u cilju da se pokrene proizvodnja ove kulture, iduća stepenica bi trebalo biti definiranje kriterija za stavljanje proizvoda od konoplje na tržište, nekim pravilnikom, ili izmjenom psotojećih pravilnika (npr. onome o stavljanju jestivog ulja i masti na tržište). Koliko vidim u postojećim pravilnicima ni' K od konoplje.

Čitao sam nedavno odgovore na jednoj stranici na pitanja postavljena vladi u vezi ove teme, kako je odgovoreno svjesni su prilika koje ova kultura pruža, pa prema tome nevidim razlog zašto se nebi uveo poticaj za ovu proizvodnju.

mario1965
27.06.2012., 17:55
ima u N.N. od veljače novi propisi o uzgoju konoplje (rekao g.Zubak ).bit uzgoja je i za što če se biljka koristiti (koji proizvod proizlazi ).sjeme će se nabavljati putem francuskih sjemenarskih kuća.žetva nije problem.kontakt za informaciju iz prve ruke 098 33 25 63.

slvnc
27.06.2012., 18:36
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_02_18_505.html

Đuro Japaric
27.06.2012., 18:40
ja sam ti to istraživao prije jedno 4 godine i neznam gdje mi je to sve, tako da sam našao samo sortnu listu iz 2010 u pdf u, ali kako se promijenila više nije važno. Ima toga dosta na engleskim stranicama, samo treba tražiti, to ti je ono otvoriš 10 stranica a jedna vrijedi čitanja.

Kod Đakova jedno poduzeće je sijalo veće površine konoplje , mogu putem poznanika pitati da li to još rade !

Kad sam bio mali to su sijali u selima ! Konoplja se vezala u male snopove , kiselila u vodi , tukla u alatu zvane stupe da se dobiju niti - onda prelo u konac i tkali predmeti za seoske poterbe , vreće , za dio odjeće , dio posteljine !

Mogu pitati za postupak kiseljenje u vodi ako nekog zanima !

Mi djeca pušili smo deblje stabljike , bilo je ljuto ali ne opojno ! Bar te vrste !

slvnc
28.06.2012., 17:28
Čujem da je bilo predavanja zahtjeva za dozvole za uzgoj, ali nisam uspio saznati dali je tko sijao već ove godine...

Ima li tko informacije dali je netko sijao već ove godine? Možda netko zna nekoga iz svoje okolice, ili bilo kakvu inf?

mario1965
28.06.2012., 21:21
sijao je g.Jure Zubak ali u BiH,okolina Dervente.broj je njegovog moba pa se možete informirati iz prve ruke.

marinsamo
29.06.2012., 20:00
zanima me dali je moguće od konopljinog sjemena napraviti gorivo.
http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=216&cl=26

slvnc
29.06.2012., 20:21
zanima me dali je moguće od konopljinog sjemena napraviti gorivo.
http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=216&cl=26

Mogu se napraviti ulja-maziva, ali nije ekonomski opravdano, bar za sada

redmosquito
05.07.2012., 19:10
od konoplje se može dobiti etanol koji može služiti kao pogonsko gorivo, neznam da li se dobiva od sjemenki ili je uključena i stabljika, imao sam jedan link sa nekim nacrtima ugrubo za kotao ali sam izgubio odnosno ne sjećams koja je to stranica... neki ameri uglavnom

redmosquito
05.07.2012., 19:11
evo i linka za još neke detalje vezane uz sređivanje papirologije za uzgoj

http://www.slideshare.net/nmaljkovic/konoplja1-13551805

marinsamo
06.07.2012., 15:35
Jel možeš pronaći nekako taj link s nacrtom. To me zanima

redmosquito
09.07.2012., 02:30
neznam jesi li vidio ovo, za ovo ne treba nacrt, ali treba znati rukovati sa komponentama :O

http://www.hemp.com/hemp-university/uses-of-hemp/hemp-fuel/making-hemp-biodiesel/

denis27
11.07.2012., 17:00
Kao prvo pozdrav svima koji su sudjelovali u ovoj, meni izuzetno, zanimljivoj temi.

Pošto sam iz slavonije, gdje situacija postaje teška za preživljavanje, očajnički tražim nove i svježe poslovne ideje, pogotovo takve koje bi sa sobom mogle donjeti nova radna mjesta, pošto imam dosta dragih prijatelja koji očajnički trebaju posao a i sam vidim da je vrijeme da se polako napuštaju ustaljene grane industrije i počinju tražiti nove, možda ne odmah profitabilnije ali s mogućom svjetlijom budućnošću od ove koja nam trenutno prijeti.

Izuzetno sam zainteresiran za proizvodnju hempa, u početku za probu na min. potrebnoj površini, te za preradu i prodaju proizvoda od konoplje. Smatram ako se dovoljno ljudi uhvati u koštac sa svim problemima koji kod nas trenutno vladaju, uz puno truda i volje, naći će se isplativa poduzetnička ideja. Naravno da se nemože očekivati da će jedna osoba riješiti sve postojeće probleme oko proizvodnje, prerade, izrade i prodaje te onda svima ostalima pokazati put do uspjeha samo tako. Ali ukoliko se udružimo i podjelimo po sektorima bez sumnje sam da ćemo sve već navedene probleme riješiti. Prije svega tražim ozbiljne i uporne ljude koje nije strah uložiti dvije možda i tri godine svog života u stvaranje jedne nove grane poljoprivrede i industrije, po kojoj smo nekad bili poznati u svijetu, koja je danas praktički nepostojeća u našoj državi. Samo ta činjenica ukazuje da ukoliko postoji način da se konoplja uzgaja profitabilno, poslovne mogućnosti su ogromne. Zamislite samo koliko zemlje u slavoniji se trenutačno obrađuje s marginalnim profitima, koliko seljaka žudi da pređe na nešto novo osim kukuruza ili pšenice. Pogotovo ukoliko bi se mogla iskoristiti postojeća mehanizacija a koje u slavoniji ne fali. Ako se nevaram mogućnosti su zaista velike.

Znači svi vi koji ste ovom temi pridonjeli konkretno, koji već imate neka saznanja o raznim segmentima proizvodnje i koji ste prije svega zainteresirani za pokretanje ovog posla, javite mi se PM-om ili preko ove teme, čisto da se za početak upoznamo i podjelimo znanje koje dosad imamo te vidimo koja nam znanja još nedostaju i dali postoji mogućnost da usvojimo zajedničke ciljeve u svrhu razvijanja nove poduzetničke ideje.

Hvala unaprijed :-)

Denis

teta-elza
11.07.2012., 17:18
denis, a gdje ćeš namakati konoplju? znaš li išta o preradi?

denis27
11.07.2012., 18:11
denis, a gdje ćeš namakati konoplju? znaš li išta o preradi?

Teoretski dosta, praktično ništa, iako nesmatram da bi me manjak znaja trebao zaustaviti u bilo čemu, sve se može naučiti. Ali dosta teoriziranja idemo malo praktično.

Iz razloga što je meni ovo sve novo, a u cilju učenja, pripremam se tijekom sljedeće sezone posaditi 1 ha konoplje na mom poljoprivrednom gospodarstvu, spreman sam i izgubiti početni ulog, ne bi li ipak počeo skupljati praktična znanja. Prije svega me zanimaju sorte koje se mogu uzgajati i radi sjemena (poglavito mi je zanimljivo ulje koje se može prodavati kao samostalni proizvod ali i dalje prerađivati) i radi vlakana ali i bio mase. Prepoznajem da je možda vlakno trenutno tehnički nazahtjevniji proizvod (s možda najmanjom vjerojatnošću da se neki novac iz njega može izvući) ali znanje se mora skupiti. I na kraju sama bio masa, odnosno ostatak nakon što se odvoji sjeme i vlakno, mi je izuzetno zanimljiva kao gorivo za grijanje kućanstva. Trenutno sam u fazi proučavanja proizvodnje ogrijevnih klada.

Stoga teta-elza ukoliko imaš kakvih korisnih saznanja o ovome da li bi bila tako dobra pa ih podjedila sa nama?

teta-elza
11.07.2012., 18:39
u mojoj obitelji se nekada sadila konoplja. namakala se, tkalo se platno na tkalačkim stanovima od nje. danas je to domaće platno izuzetno cijenjeno. ljudi više ne sade konoplju, platno je u škrinjama i ljubomorno se čuva. po priči moje stare majke, to je bio mukotrpan posao. da li je tehnologija u međuvremenu napredovala, vjerujem da je i vjerujem da ima lakših načina za preradu.

nekadašnji uzgoj konoplje, njeno namakanje, sam proces proizvodnje i sve vezano uz konoplju mogu napisati krajem 8. mjeseca. prije ne. majka je u toplicama, ja na odmoru a igrati se pokvarenog telefona bi bilo krajnje neozbiljno i to nije moj stil.

ukratko, konoplju ne viđam po poljima, zadnji puta sam ju vidla zasađenu prije nekih 20 godina. raspitat ću se, sjemena vjerovatno ima pa kad nešto konkretno saznam napisat ću sve informacije do kojih dođem na temu.

denis27
11.07.2012., 19:45
Hvala ti tete-elza, svaki podatak ili savjet je koristan ali znanje nekoga tko je to radio i toga se sjeća bi moglo biti neprocjenivo ;-)

teta-elza
11.07.2012., 19:58
kad posjednem moju majku pored kompjutera znat ćemo kako se to radilo prije 50 godina. sjećam se samo kuknjave kako s ekonoplja namakala u dravi neka 3 tjedna. zašto-iskreno ne znam jer nisam popitkivala, smatrajući da je sadnja konoplje prošlost. očito sam pogriješila ne slušajući mater.

r1chard
12.07.2012., 12:17
Povijest uzgoja i prerade konoplje na teritoriju ex-Yu i okolice.
Knjiga Konoplji Hvala - autor dr. Jan Kišgeci
http://www.sendspace.com/file/yowt62
:top:

slvnc
12.07.2012., 18:22
Hvala ti tete-elza, svaki podatak ili savjet je koristan ali znanje nekoga tko je to radio i toga se sjeća bi moglo biti neprocjenivo ;-)

poslao sam ti poruku u inbox!

denis27
12.07.2012., 20:45
Hvala r1chard na linku,
slvnc odgovorih.

Inače moram priznati da me je nedavno, kad sam počeo proučavati konoplju, zaista iznenadio podatak da je naš kraj bio poznat u svijetu po uzgoju hempa i da smo čak imali jednu od najboljih vrsti na svijetu. Kako je moguće da tako nešto toliko nestane. Ja sam tridesetogodišnjak koji je cijeli život proveo u slavoniji, dobar dio na selu i da nikad nisam čuo ove podatke o konoplji me čudi možda još i više.

Đuro Japaric
12.07.2012., 21:24
Čujem da je bilo predavanja zahtjeva za dozvole za uzgoj, ali nisam uspio saznati dali je tko sijao već ove godine...

Ima li tko informacije dali je netko sijao već ove godine? Možda netko zna nekoga iz svoje okolice, ili bilo kakvu inf?

Pitao sam prijatelje za kudeljaru nedaleko Đakova ! Rekli su mi da je privatizacijom uništena !

U poljoprivrednim trgovinama se još prodaju konci od konoplje ! Probajte tamo pitati od koga kupuju , time ćete možda naći trag o proizvođačima konoplje !

Đuro Japaric
12.07.2012., 21:31
kad posjednem moju majku pored kompjutera znat ćemo kako se to radilo prije 50 godina. sjećam se samo kuknjave kako s ekonoplja namakala u dravi neka 3 tjedna. zašto-iskreno ne znam jer nisam popitkivala, smatrajući da je sadnja konoplje prošlost. očito sam pogriješila ne slušajući mater.

Mi u Slavoniji govorimo kiseljenje konoplje u vodi ! To je bio dio procesa da se u stupama - alat , odvajaju niti poput grube vune , koja se posle prela u kolovratima u konac ,a onda u tkalačkim stanovima takali predmeti za nošnju , u seoskim kolima , vreće , posteljinu - stroža u koju se trpala slama i na tom spavalo itd .
Nas djecu je zanimala za pušenje ! Bila je ljuta ali ne opojna !

diabolica
12.07.2012., 21:32
srbijaje proizvođač špage

denis27
12.07.2012., 21:42
Hvala r1chard još jednom za knjigu, odlična, zanimljiva i informativna. Pola sam već progutao a vjerojatno je i završim večeras.
Volio bih kad bi netko, tko zna kako je to bilo u slavoniji, baci malo pogled na knjigu i prokomentira koje su sličnosti u običajima i proizvodnim procesima.

hanna69
13.07.2012., 07:31
Malo sam razmišljala o konoplji i njezinoj primjeni pa da podijelim par ideja. Možda kome što bude korisno.


Od već spomenutog vrlo kvalitetnog ulja sjemenki ostane pogača iz koje se može dalje proizvoditi vrlo kvalitetan i skup protein (ono što se upotrebljava u sportskoj prehrani)

Od vlakana se mogu raditi razne stvari, poput remenja, zaštitnih rukavica, žniranci za cipele, uniforme za vojsku... Gdje god je potrebna izdržljivost vlakna, jer konopljina vlakna po izdržljivosti, kad govorimo o prirodnim vlaknima, nemaju premca.

Vjerojatno je moguće izrađivati podlogu za izradu madraca za što se najvećim dijelom danas koriste vlakna kokosa.

Zatim pozder, to je vanjski dio stabljike koji se mora razbiti kako bi se oslobodila vlakna, on je odličan kao supstrat za proizvodnju bukovače.

Od konplje se također izrađuje vrlo kvalitetan papir koji se čak upotrebljava i u izradi zvučničkih membrana.

Od pozdera se također mogu izrađivati građevinski blokovi. Ima firma u Francuskoj koja to već radi.

Vlakna konoplje se također sve više koriste u automobilskoj industriji za izradu unutarnjih obloga. No, ima jedna firma u kanadi koja radi na projektu automobila koji će cijeli biti na bazi konoplje. Iako je Ford sličan prototip napravio već 1940-ih.

Od onoga što ostane, ako išta ostane, ako je ikako moguće ne bih išla na sagorjevanje biomase već na kompostiranje i prodavanje komposta jer konoplja ima duboko korijenje i izvlači mikronutrijente na površinu, a današnja polja su istima siromašna.

BTW, kudeljara je bila u Črnkovcima.

TedyBanny
13.07.2012., 08:01
vau... vidiš nisam to znala
dobro je znat
sjedi 5

slvnc
13.07.2012., 12:38
Kanada je najviše napredovala u tehnologiji prerade, sjetvene površine im se povećavaju iz godine u godinu. U Australiji postoje časopisi o proizvodima od konoplje. U UK odlično funkcionira poljoprivredni sektor sa prerađivačkim. Dakle prerađivač-otkupljivač unaprijed izda oglas koliko će im sirovine biti potrebno za sljedeću godinu. U dokumentima imaju detaljno objašnjenu agrotehniku u uzgoju, imaju stručnjake koji su na raspolaganju potencijalnim uzgajivačima, prerađivač također nabavlja sjeme. Cijena je propisana unaprijed ovisno o mjesecu predavanje sirovine. Dakle što kasnije poslije žetve, to skuplje. Zainteresirani poljoprivrednici se prijavljuju, dobiju sjeme, posiju, obave žetvu i na njima je da odluče kada će predati sirovinu. Dakle tim poljoprivrednicima je olakšano totalno sve što se tiče uzgoja, a onda kada vidim pojedine primjere iz sadašnjosti kod nas kako se uzgoj otežava na svim mogućim razinama, nije ni čudo što je ova kultura kod nas u posljednjih 15-20 godina potpuno nestala. Navedena tvornica iz UK proizvodi stelju za konje, izolacijski materijal, materijal koji se primjenjuje u uređenju parkova, vlakna za daljnju preradu, prehrambene proizvode.

Postoje podatci da se preradom konopljine stabljike (vlakna, pozder) i sjemena može dobiti preko 30.000 različitih proizvoda, a budući da se bavim sportom znam kolika je vrijednost proteina od sjemena konoplje.

Stvarno malo kad se razmisli, to je biljka čijom se preradom mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe, dakle prehrana, odjevanje i stanovanje :)

r1chard
13.07.2012., 12:49
Par fotografija proizvoda koji se mogu izrađivati od konoplje.

Mercedes u skoro svim "plastičnim" dijelovima koristi hemp biokompozite.
Također Lotus je izradio Elise s svim oklopima i unutrašnjosti od hempa.

http://i.imgur.com/CS5GPl.jpg

Za razliku od papira dobivenog preradom stabala, papir dobiven od konoplje je otporniji na propadanje, čvršći je i ne poprima žutu boju tijekom vremena, što znači da zapise stare stotinama godina i dan danas možete pronaću u boljem stanju nego bi to bio slučaj s papirom dobivenim preradom stabala.

A tkanina dobivena preradom hempa različitim načinima obrade može biti mekša od pamuka i s boljim svojstvima upijanja.

slvnc
13.07.2012., 13:00
Drvetu koje se posiječe da bi se od njega proizveo papir potrebno je nekoliko desetaka godina da naraste, nekontrolirana sječa šuma ostavlja ogromne posljedice na okoliš, dok je konoplji za rast potrebno 100-160 dana (ovisi o sorti, dužini vegetacije) tlo ostavlja raskorovljeno, raste visoko, zasjenjuje korove, minimalna uporaba kemijskih sredstava, dakle općenito "vraća život u tlo". Gotovo sve što se može proizvesti od drveta, može se proizvesti i od pozdera iz stabljike konoplje...

Svatko normalan bi tu postavio pitanje "Zašto onda sječemo šume?". To i mene stvarno zanima :)

Đuro Japaric
13.07.2012., 19:54
Volio bih kad bi netko, tko zna kako je to bilo u slavoniji, baci malo pogled na knjigu i prokomentira koje su sličnosti u običajima i proizvodnim procesima.

Pitao sam mamu za dio tehnologije ; zrela konoplja žela se i vezala u male snopove koji su se sušili , nakon toga 8 dana uranjala se u vodu - to sam i ja kao dijete pomagao pri čemu se preko konoplje morao staviti uteg da voda ne digne konoplju , poslije kiseljenja sušenje i onda lupanje u alatu zvanom stupe da se odvoje niti kao vuna !

Prošle godine sam bacio ponjavu koja se koristila u seoskim kolima od konoplje nakon što je na njoj spavao pas ! Peškira vjerojatno ima još po Slavoniji ,a mi možda nekoliko vreća ako ih nisu miševi izgrizli !

mario1965
14.07.2012., 14:48
lijepo je sjetiti se starih vremena.ovdje postoji mali problem -a to je tko bi investirao u novi pogon modernog postrojenja kudeljare.onaj stari koji je bio u blizini Valpova (14 KM),selu Črnkovci,kada je bio ugašen početkom 90-tih bio je već prestar.navodno imaju pogoni u Mađarskoj ali je transport skup i vjerovatno bi ostalo malo love na kraju.naravno da se nezna ni otkupna cijena i prinos pošto se nije sijala godinama.ako bi svi krenuli u proizvodnju ulja bilo bi i to dobro.eko proizvod koji bi našao svog kupca u EU sigurno.zna li netko tehnologiju izrade ulja ? može link ? tu su i vrste konoplje ovisno o tome čemu će poslužiti konoplja.možete se informirati kod g.Jure zubaka (u prijašnjem postu ima telefon).

slvnc
15.07.2012., 02:33
Nema postrojenja za preradu stabljike, ali prinosi i cijena na tržištu EU se znaju... A što se sorti tiče, koga zanima što, neka pošalje privatnu poruku, pomoći ću prema trenutnim saznanjima koja imam... Velik je problem to što je Mario naveo, nepostojanje preređaivačkog sektora, jer u prošlosti je uz dosta kudeljara po Slavoniji, postojala i tvornica papira u RI koja je prerađivala pozder, naravno i ona je zatvorena gašenejem posljednjih kudeljara 95/96. godine... Sad malo kad si čovjekk razmisli, to je odlično funkcioniralo, poljoprivrednici sijali konoplju, u Slavonskim kudeljarama se vlakno odjeljivalo od pozdera, u Rijeci se od pozdera pravio papir... Sad da je naći metode koje bi bile ekonomski isplative da se to sve ponovno pokrene, pa još kada se tu dodaju relativno nova saznanja o kvaliteti sjemena za prehrambenu industriju, pa naći način da se veći dio navedenoga izvozi u zemlje EU... E tu bi se otvarala nova radna mjesta i pokretao gospodarski razvitak... Samo što sam ja sada malo predaleko otišao u zamišljanju kako bih ja željeo da to izgleda... Stvarnost je nažalost drukčija, no ipak, može se utjecati na budućnost pametnim strategijama i odlukama... Naravno, ako postoji volja da se ipak nešto korisno pokrene... Stepenica po stepenica pa ćemo vidjeti što budućnost nosi, i ima li šanse za konoplju kod nas :)

hanna69
15.07.2012., 09:12
...Sad malo kad si čovjekk razmisli, to je odlično funkcioniralo, poljoprivrednici sijali konoplju, u Slavonskim kudeljarama se vlakno odjeljivalo od pozdera, u Rijeci se od pozdera pravio papir... Sad da je naći metode koje bi bile ekonomski isplative da se to sve ponovno pokrene, pa još kada se tu dodaju relativno nova saznanja o kvaliteti sjemena za prehrambenu industriju, pa naći način da se veći dio navedenoga izvozi u zemlje EU... E tu bi se otvarala nova radna mjesta i pokretao gospodarski razvitak...

Upravo tako i ja razmišljam. Konoplja ima ogromni potencijal. I da se razno razni Čačići radije malo zamisle nad time umjesto da bacaju vrijeme i novac te samo rade štetu koje kakvim Omblama i dubioznim projektima bilo bi nam bolje. No poznajući hrvatski mentalitet strah me svega toga što nam predstoji...

Možda da se počne od manjeg, pa da se zainteresirani za proizvodnju udruže i kupe minimalno neophodno postrojenje za preradu koje bi radilo kao zadruga ili d.d. koje bi imalo svoju upravu i bavilo se samo preradom kako bi se omogućilo proizvođačima da se pak mogu koncentrirati na proizvodnju? Možda za početak organizirati kakvu udrugu pa od tuda krenuti. Ili, bez papirologije, samo da se formalno pokrene Građanska inicijativa, samo da se stvari počnu kotrljati..

denis27
15.07.2012., 12:07
Drago mi je da još ljudi razmišlja kao ja. Jasno je da zbog toga što nema prerađivača ova industrija više ne postoji. Postojimo samo mi koji se interesiramo i par ljudi za koje znamo da ju uzgajaju ali je nisu u mogućnosti cijelu iskoristiti. Zato sam spominjao da se moramo udružiti i probati zajedno riješiti ove probleme. Da se ne zanosimo previše, nepričam ja ovdje o tvornicama papira i tkanine od hempa i tko zna čemu. Da smo ove sezone počeli nas 10 uzgajati nisam siguran da bi do tvornice došli za 10 godina. Ono što pričam je zadruga uzgajivača, koje će zajedno plasirati proizvode koje možemo i smijemo (ponovit ću što sam napisao u prijašnjem postu:
Prije svega me zanimaju sorte koje se mogu uzgajati i radi sjemena (poglavito mi je zanimljivo ulje koje se može prodavati kao samostalni proizvod ali i dalje prerađivati) i radi vlakana ali i bio mase. Prepoznajem da je možda vlakno trenutno tehnički nazahtjevniji proizvod (s možda najmanjom vjerojatnošću da se neki novac iz njega može izvući) ali znanje se mora skupiti. I na kraju sama bio masa, odnosno ostatak nakon što se odvoji sjeme i vlakno, mi je izuzetno zanimljiva kao gorivo za grijanje kućanstva. Trenutno sam u fazi proučavanja proizvodnje ogrijevnih klada.

Zašto spominjem ove proizvode. Ulje zato što je tehnički najmanje zahtjevno i široko primjenjivo, spomenuo sam da nam je najteže iskoristiti vlakna jer neznamo što ćemo s njima, mada čitajući r1chardovu knjigu poneke stvari postaju jasnije i očito su manje komplicirane nego ih ja zamišljam. I na kraju pozder, znam da bi bio dobar za papir, znam da bi bio dobar u građevinarstvu ali realno najjednostavniji bi bio za energiju, tj ogrijev. Makar ja sam svoje kućanstvo grijao na pozder, čistu protuvrijednost ću izvući u tome što neću kupiti drva ili plin ili struju.

I prije svega, ukoliko se okupimo, jasno je da će se neki od nas morati posvetiti uzgoju, neki preradi a neki prodaji. Danas drukčije neide.
Tek ukoliko se organiziramo, izbacimo proizvod, po mogućnošću eko za izvoz, tek onda možemo pristupiti razvojnim fondovima EU i doći do pravog izvora financija koji bi ovu granu (našu granu) proizvodnje oživio i pokrenuo. Tko zna možda bude i tvornica za 10 godina :p

mario1965
16.07.2012., 17:51
od svega navedenog što bi se moglo proizvesti od konoplje a da su najmanja ulaganja i pritom proizvod ima tržiše je ulje.možda bi se pogača koja ostane nakon hladnog prešanja ulja mogla koristiti u ishrani stoke.e, sad ostane pitanje stabljike pošto je ona izuzetno tvrda da li bi se ona poslije sušenja mogla samljeti u nekom dobrom mlinu i poslije strojno pravii pelete za ogrijev (poput piljevinskih).vjerujem da investicija nebi bila velika ako bi se raspodjelila na segmente.

slvnc,hanna69,denis27 molim komentar na post .

diabolica
16.07.2012., 21:08
Resume:
Treba vam zadruga. Trenutačno najbolje od svega.
Zaposlite poslovođu, koji radi za profit, ili maržu. On je na mimnimalcu i jedina davanja su na njega prema državi, svi ostali su OPG.Ulaz - Izlaz. Nije tako komplicirano kako se čini. Da se odraditi.Korak po korak. Članarina u zadruzi godišnje, roba se plasira u zadrugu i sve se dijeli , kao ulog. Uđeš sa 10, dobijaš 10 plus dobit -troškovi. Troškovi su zaposlenik, u ovom slučaju poslovođa ili voditelj zadruge. Ako on dobro radi svoj posao, svi zadovoljni. Da ne pričam o nabavci repromaterijala na veliko, jer vas 10 nabavlja sjeme, gnojivo, herbicide ili što već treba. Zatim jedan traktor a ne 10 , jedan kombajn a ne deset i tako to.... Sve je stvar dogovora. A TO JE NAJTEŽE U HRVATSKOJ. Lako je na forumu pisati, ali praksa je nešto drugo.
A znate zašto ? Jer uvijek jedan zna bolje od drugih i taj želi biti šef !

marinsamo
16.07.2012., 21:46
nagodinu i ja sadim, 1 hektar je odvojen.
trenutno ne znam što bih proizvodio od nje, htio bih gorivo, ako se to može.

slvnc
16.07.2012., 22:22
od svega navedenog što bi se moglo proizvesti od konoplje a da su najmanja ulaganja i pritom proizvod ima tržiše je ulje.možda bi se pogača koja ostane nakon hladnog prešanja ulja mogla koristiti u ishrani stoke.e, sad ostane pitanje stabljike pošto je ona izuzetno tvrda da li bi se ona poslije sušenja mogla samljeti u nekom dobrom mlinu i poslije strojno pravii pelete za ogrijev (poput piljevinskih).vjerujem da investicija nebi bila velika ako bi se raspodjelila na segmente.

slvnc,hanna69,denis27 molim komentar na post .

Slažem se ovo za ulje. U gustom sklopu, koji je jedini izvodiv za uzgoj, stabljika bude tanka, za razliku od onih "starinjskih" metoda sjetve konoplje za proizvodnju sjemena (rijetki sklop, ručno odstranjivanje muških biljaka, pinciranje..stabljika bude tada dosta debela). Mora se imati na umu da je trenutno dozvoljeno uzgajati konoplju za proizvodnju hrane, dakle samo za iskorištavanje sjemena. To je velika nedorečenost pravilnika koji je na snazi, i nelogičnost, pa se očekuje promjena te stavke...

Uljana pogača se može iskorištavati u ishrani stoke, ali je puno vrijednija u ljudskoj ishrani. Potpunu aminokiselinski sastav a biljni protein, dakle iskoristiv u ljudskoj prehrani za razliku od ostalih biljnih proteina. Postoji i način iskorištavanja pogače u ljudskoj prehrani bez velikih ulaganja u preradu, ali tu dolazimo do još jednog problema.. Stavljanje proizvoda na tržište. U postojećim zakonima i pravilnicima ni K od konoplje... Ali opet nigdje ne stoji da je zabranjeno stavljanje navedenih proizvoda na tržište... Dakle kakva je trenutna situacija, stavljanje navedenih proizvoda na tržište poštivajući Zakon o hrani (NN 55/11) i još nekoliko pravilnika koji obuhvaćaju poslovanje s hranom... Recimo da bi to bilo izvedivo...

Neznam dali bi netko od stočara uzeo tako neuobičajnu hranu za stoku... Eventualno netko tko ima par grla tako da tokom cijele godine pogača kao hrana bude dostupna, ali to bi moralo biti doslovno par grla, jer sumnjam da bi netko riskirao ubaciti pogaču koju bi mogao u godini u ishrani koristiti par tjedana...

Velika je ovo nepoznanica, ali eto svatko od nas par ovdje ima zanimljive ideje, i kad se to sve nadopuni, nije to toliko nemoguće...

mario1965
17.07.2012., 19:13
marinsamo


gdje češ prodati i po kojoj cijeni ? imaš tržište ?slvnc


možeš li napisati koliki je prinos stabljike i kolika je cijena kilograma u EU (koje zemlje otkupljuju).ako se pogača koristi u ljudskoj ishrani to podrazumijeva i neke higijenske zahvate na objektu gdje bi se pakirala ada ne spominjem Javno zdravstvo i njihove potrebite zakone,pogotovo ako bi se konoplja sadila na malim površinama ( 1-2 ha).ali ako bi se dogovorila sjetva sa više kooperanata (poljoprivrednika) u nekoj bližoj okolini(50 ha) a ti eventualno imaš preradu onda bi to još nekako išlo sa investicijama.u koju svrhu bi se koristila pogača za ljudsku ishranu ? kao dodatak prehrani u malim količinama.ovo za stočnu ishranu sam mislio samo kao dodatak prehrani,možda kravama za više mlijeka.ako bi povećalo proizvodnju davalo bi se koliko se ima pogače.trebalo bi vidjeti (vjerovatno se već zna)nutritivnu (kaloričnu) vrijednost pogače.sigurno ovisi i koliko posto ulja sadrži u jednom kilogramu.ako nešto više znaš o tome možeš napisati da nešto više saznamo.onaj koji bude počimao bit će na malim mukama dok ne probije tržište i sve posloži a tek kad drugi vide da je ( prije je bila)konoplja isplativa za sjetvu biti će i sirovine za preradu.

diabolica
17.07.2012., 20:40
Previše mudrosti.
Ajmo ovako:
prvo zadruga. Najmanji troškovi, Veoma važno
drugo : hrana za ptice - papige, kućni ljubimci.To kaže zakon, jer šta će ti 10 tona sjemenki na skladsištu, a zakon ne dozvoljava.

vjerujte mi, ljudi su skeptični, ptice samo otvaraju usta, ne razmišljaju.
google : hrana za ptice, ili još bolje otiđite u bilo koji dućan sa hranom za kućne ljubimce i ČITAJTE deklaracije o uvozu hrane za kućne ljubimce. IZNENAĐENJE, sve je izvana.

slvnc
17.07.2012., 21:54
marinsamo


gdje češ prodati i po kojoj cijeni ? imaš tržište ?slvnc


možeš li napisati koliki je prinos stabljike i kolika je cijena kilograma u EU (koje zemlje otkupljuju).ako se pogača koristi u ljudskoj ishrani to podrazumijeva i neke higijenske zahvate na objektu gdje bi se pakirala ada ne spominjem Javno zdravstvo i njihove potrebite zakone,pogotovo ako bi se konoplja sadila na malim površinama ( 1-2 ha).ali ako bi se dogovorila sjetva sa više kooperanata (poljoprivrednika) u nekoj bližoj okolini(50 ha) a ti eventualno imaš preradu onda bi to još nekako išlo sa investicijama.u koju svrhu bi se koristila pogača za ljudsku ishranu ? kao dodatak prehrani u malim količinama.ovo za stočnu ishranu sam mislio samo kao dodatak prehrani,možda kravama za više mlijeka.ako bi povećalo proizvodnju davalo bi se koliko se ima pogače.trebalo bi vidjeti (vjerovatno se već zna)nutritivnu (kaloričnu) vrijednost pogače.sigurno ovisi i koliko posto ulja sadrži u jednom kilogramu.ako nešto više znaš o tome možeš napisati da nešto više saznamo.onaj koji bude počimao bit će na malim mukama dok ne probije tržište i sve posloži a tek kad drugi vide da je ( prije je bila)konoplja isplativa za sjetvu biti će i sirovine za preradu.

U gužvi sam sada, tako da krajem tjedna napišem sve, i cijene/prinose prosječne po sortama sjemena/stabljike. imam nekih radova u pdf-u na engleskom o uljanoj pogači u ishrani stoke, poslat ću ti to također u petak...

marinsamo
18.07.2012., 10:07
ne znam gdje ću prodati ni što ću s njom, ali do žetve ću već nešta rješiti.

Biljka112
18.07.2012., 13:01
ne znam gdje ću prodati ni što ću s njom, ali do žetve ću već nešta rješiti.

Proizvodnja za nepoznatog kupca je najneisplativija proizvodnja.

marinsamo
18.07.2012., 13:36
ne mislim prodavati konoplju kao sirovinu, već ili pokušati s gorivom ili neki drugi proizvod. ne vjerujem da postoji netko tko otkupljuje konoplju (u Hrvatskoj)

Biljka112
18.07.2012., 15:19
da bi dobio gorivo moraš iz sjemena dobiti ulje. imaš prešu? koji su to drugi proizvodi? gdje ćeš ih proizvoditi? razmisli dobro prije nego se upustiš u uzgoj...

marinsamo
19.07.2012., 09:20
ma joj da je samo preša problem, to se lako rješi.
dali je to ulje samo po sebi dovoljno ili treba još nešta raditi s njim da se dobije dizel?

mario1965
19.07.2012., 15:33
ma joj da je samo preša problem, to se lako rješi.
dali je to ulje samo po sebi dovoljno ili treba još nešta raditi s njim da se dobije dizel?

mislim da je to preskup posao da bi ga mogao samo tako realizirati.

panorama
19.07.2012., 16:02
Prolazeći autoputom u Njemačkoj vidio sam polja konoplje i jednako tako uz samu benzinsku pumpu na autocesti prema Budimpešti. Još se ekipa iz busa zezala na račun mađarske naprednosti ulaskom u EU jer, evo jointovi rastu uz samu autocestu.
U razgovoru s upućenim HU ekonomistom objasnio mi je kako država vrši zračni nadzor eventualne zloporabe uzgoja industrijske konoplje. Površine su evidentirane a kazne drastične.
Kod nas putujući prema Osijeku vidimo puno neobrađenih površina koje bi se jamačno mogle na ovaj način najjeftinije privesti kulturi.

teta-elza
19.07.2012., 16:42
evo vam primjer iz mog sela-malo za razmisliti.


moja stara susjeda je posadila površinu, jadnu, 30x30 m sa konopljom. žena je konopljinim sjemenom hranila kokoši, patke, pure. netko pametan iz sela je dojavio policiji. murija je dojurila brzinom munje, popukali ženi konoplju misleći da je zasadila marihuanu. glupo, bezvezno ali istinito.

cijelo selo se smijalo policijskom postupku, staricu su prozvali bakom narkomankom i više nikome ne pada na pamet zasaditi stablo konoplje jer se ljudi boje.

dakle, ako planirate zasaditi konoplju, vratiti nešto tradicionalno, dobro se raspitajte kod nadležnih službi, uključujući i mudre snage mup-a da ne bi bilo da ste zasadili maricu. jer, događa se svašta.

mario1965
24.07.2012., 03:11
Prolazeći autoputom u Njemačkoj vidio sam polja konoplje i jednako tako uz samu benzinsku pumpu na autocesti prema Budimpešti. Još se ekipa iz busa zezala na račun mađarske naprednosti ulaskom u EU jer, evo jointovi rastu uz samu autocestu.
U razgovoru s upućenim HU ekonomistom objasnio mi je kako država vrši zračni nadzor eventualne zloporabe uzgoja industrijske konoplje. Površine su evidentirane a kazne drastične.
Kod nas putujući prema Osijeku vidimo puno neobrađenih površina koje bi se jamačno mogle na ovaj način najjeftinije privesti kulturi.

fora je u tome da se kod na njeguje trgovina a ne proizvodnja.postavlja se pitanje do kada ?vjerovatno političari u skupim odijelima nisu nikada nešto proizvodili pa nemaju sluha za proizvodnju a saim time i za nova radna mjesta.

slvnc
01.08.2012., 12:41
fora je u tome da se kod na njeguje trgovina a ne proizvodnja.postavlja se pitanje do kada ?vjerovatno političari u skupim odijelima nisu nikada nešto proizvodili pa nemaju sluha za proizvodnju a saim time i za nova radna mjesta.

Sa ovime je sve rečeno!

marinsamo
01.08.2012., 13:53
mora se to promjeniti

slvnc
01.08.2012., 15:30
Da, ali samo se neće promjeniti ništa... Mora se djelovati odozgo, za to mora biti političke volje da se potiče i olakšava izvoz i štite HRVATSKI proizvođači. To su neke druge teme o kojima ima jako puno materijala za pisati.

slvnc
03.09.2012., 19:01
malo da podignem temu... U Sloveniji je nedavno održan prvi svjetski kongres konoplje na kojem je bilo i naših predstavnika http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/konoplja_dolazi_na_velika_vrata_u_hrvatsku/1006822.html

Biljka112
03.09.2012., 19:49
Mi ionako kasnimo za normalnim svijetom barem 20 godina...tako da mislim da ćemo i sa ovime zabrljati.

sivkić
04.09.2012., 07:47
"Industrijska konoplja ima 0,2% THC-a, a Ministarstvo zdravlja u trenutnoj regulativi brani ikakvo prisustvo tog elementa – iako i regulative EU podržavaju ovakav model."
Da je yu imala saznanja da ekipa puši industrijski oni bi je davnih dana zabranili a ne bi dozvoljavali kudeljari u Črnkovcima (propala) da radi punom prom.A i lova od kudelje je bila najbolja od svih ostalih kultura.

Crazy Man
20.09.2012., 08:38
Evo zanimljivog članka o industrijskoj konoplji, osvanuo na agroklubu, pa ako nekoga zanima - http://www.agroklub.com/poljoprivredne-vijesti/konoplja-u-hrvatskoj/7700/

oseloth
20.09.2012., 14:32
1. Pitanje začetniku posta. Jesi zainteresiran da sklopimo web sa svim potrebnim informacijama od zakona do nabave sjemena i opreme za sjetvu/žetvu.

2. pitanje je a ne piše specifično u zakonu, mora li povrsina od 1ha biti u komadu ili može biti parcelirana u dva tri djela na razlicitim mjestima.

3. mora li se baš sve prodati. Ja bi pravio ulje/gorivo a bio masu bi koristio za grijanje?

4. Da li je OPG dovoljan za uzgoj?

oseloth
21.09.2012., 09:15
Studija o energetskoj efikasnosti konoplje

https://www.google.com/url?q=http://pub.epsilon.slu.se/8415/1/prade_t_111102.pdf&sa=U&ei=2xZcUK2dG-iJ4gTA-oGADw&ved=0CBYQFjABOAo&usg=AFQjCNHFghALxtk_GEk-a4Ze6bKxUCj5ZA

Sve najbolje pise

oseloth
21.09.2012., 18:07
Evo složio sam web www.konoplja.tk vezana samo za industrijsku konoplju pa vas pozivam na sudjelovanje. Cilje je prikupiti što više materijala koji nam mogu pomoći.

oseloth
24.09.2012., 07:01
Jedini podatak koji ne mogu naći je treba li ova ploha od 1ha biti u komadu ili mogu biti parcele na različitim mjestima a sve skupa hektar. Pitao i ministarstvo ali još nema odgovora

sivkić
24.09.2012., 08:52
Ukupna površina mora bit više od ha s tim da najmanja parcela mora bit veća od 0,05 ha.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_03_33_803.html

Mnemonic
25.09.2012., 06:50
Evo složio sam web www.konoplja.tk vezana samo za industrijsku konoplju pa vas pozivam na sudjelovanje. Cilje je prikupiti što više materijala koji nam mogu pomoći.


na facebooku postoji stranica http://www.facebook.com/industrial.hemp.croatia slobodno navratite :)

HR Zvona
25.09.2012., 17:56
Eto ja sam je uzgajao 90tih god dok je još nekadašnji PIK imao kudeljaru,znači sijala se konoplja za proizvodnju vlakna.Kultura za poželjeti.

sivkić
26.09.2012., 06:40
Da ako si imao besplatnu ekipu za vezanje snopova i utovar/istovar.

HR Zvona
26.09.2012., 17:26
Da ako si imao besplatnu ekipu za vezanje snopova i utovar/istovar.

Ne,bilo je ljudi koji su htjeli ići u nadnicu,za razliku od danas. A i da ima ljudi kome isporučiti konoplju.Istovar je bio od strane otkupljivača.

sivkić
27.09.2012., 09:35
Ima ih i danas za nadnicu.Kod nas se radili danas ja tebi sutra ti meni da se smanje troškovi.Samo jelo i piće.Plus mi koje je interesiralo pivo a radom smo održavali kondiciju.

oseloth
01.10.2012., 08:53
Ukupna površina mora bit više od ha s tim da najmanja parcela mora bit veća od 0,05 ha.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_03_33_803.html

Ovo jevezano za potporu. Ne znan jel meni odgovor bio najmjenjen. Ja imam 9450m2 znači fali mi 500mw da imam hektar a u zakonu stoji najmanja površina za uzgoj je jedan hektar no ne piše mora li biti u jednom komadu,parceli ili može biti parcelirano iz manjih površina

sivkić
02.10.2012., 12:36
Moraš imat opg i min 1 ha bez obzira 1,2 ili 3 parcele a vjerovatno isto najmanja ne može bit manja od 0,05 ha.Ipak ćeš u Ministarstvu dobit najbolji odgovor.

melo-d
03.10.2012., 11:35
Mali ispravak,

osim cannabis sative i cannabis indice postoji još i rod cannabis ruderalis,
koji se veže uz područje rusije gdje su kraći dani, tj. periodi svjetla.
Puno je nižeg rasta ali se zato izuzetno brzo razvija. Križanjem sative i indice
s ruderalisom su dobivene tzv. autoflowering sorte koje počinju cvjetati ranije
i neovisno o skraćivanju dana. Rezultat je brža žetva, tj. završetak cvjetanja
(upotreba u medicini).

Sativa može imati i do 30% THC-a, npr sorta sa razinom THC-a od 8-15%
a čista (100%-tna) sativa je sorta Durban Poison. Hašiš se može dobiti i iz
sative također, ekstrakcijom iz sušenih mrvljenih listova.

Također mi nije jasno kako to da treba uklanjati muške stabljike, zar se sjeme ne dobiva tako da muške biljke polenom oprašuju ženske?

Biljka112
03.10.2012., 12:18
Također mi nije jasno kako to da treba uklanjati muške stabljike, zar se sjeme ne dobiva tako da muške biljke polenom oprašuju ženske?

promašio si temu...industrijkska konoplja je u pitanju

melo-d
03.10.2012., 13:57
promašio si temu...industrijkska konoplja je u pitanju

Molim te pojasni, znam koja je tema ne bih pisao na pamet ali mi nije
jasan mehanizam dobivanja sjemenki bez oprašivanja. Imam otprilike
4,5ha zemlje i također sam zainteresiran za uzgoj pa me zanima.

oseloth
03.10.2012., 14:10
Moraš imat opg i min 1 ha bez obzira 1,2 ili 3 parcele a vjerovatno isto najmanja ne može bit manja od 0,05 ha.Ipak ćeš u Ministarstvu dobit najbolji odgovor.

Dok ministarstvo odgovori bit će brada do poda. Ja isto mislim da je bitno da je sve skupa minimalno 1ha a kako je zemlja raspoređena nije bitno

oseloth
03.10.2012., 14:15
Industrijska je nepotentna biljka. Tko je rekao da se miču muške biljke. Ostaju muške. Miču ih neki jer žele više mjesta za ženske radi sjemena ali nije nužno. A koliko znam ima i hermafroditnih biljki. Neke sorte sjeme mogu dati i bez muških ali sjeme bude neplodno.

No ovo što si gore pisao apsolutno nema veze sa industrijom. Hašiš, thc. Sativa, indika to ostavi za neki drugi zeleni forum.

Industrijska je tako križana da je thc smanjen na 0.2% max i toliko mora zakonski max imati. Od 0.2% se neće nitko napušiti da cijelo polje smaže u dimu.

melo-d
03.10.2012., 14:30
Industrijska je nepotentna biljka. Tko je rekao da se miču muške biljke. Ostaju muške. Miču ih neki jer žele više mjesta za ženske radi sjemena ali nije nužno. A koliko znam ima i hermafroditnih biljki. Neke sorte sjeme mogu dati i bez muških ali sjeme bude neplodno.

No ovo što si gore pisao apsolutno nema veze sa industrijom. Hašiš, thc. Sativa, indika to ostavi za neki drugi zeleni forum.

Industrijska je tako križana da je thc smanjen na 0.2% max i toliko mora zakonski max imati. Od 0.2% se neće nitko napušiti da cijelo polje smaže u dimu.

Pročitao sam iz nekoliko (očigledno krivih) izvora..o rodovima i potenciji sam
pisao samo iz razloga jer vidim krive informacije na domaćim stranicama o
konoplji generalno. Smatram da je vrlo bitno upoznati biljku i njene varijacije/mogućnosti prije nego se uopće kreće razmišljati o sadnji, tj. uzgoju.

Nego, zanima me također da li i kako konoplja podnosi teška tla poput ilovače i da li je potrebna posebna priprema zemlje osim jesenskog oranja
na 40cm i gnojidbe? Također, s obzirom na loše stanje vezano uz preradu u
RH, postoje li mogućnosti za izvoz?

Biljka112
03.10.2012., 20:10
Ajmo redom...

Teško da sativa ima 30% THC-a, a bome ni Durban Poison nema 100% već 14%.
Muške biljke se uklanjaju upravo da ne dolazi do oprašivanja i stvaranja sjemena ali to sve skupa ne spada u domenu industrijske konoplje pa je tu kraj.

Industrijska konoplja će rasti i na teškom tlu pod uvjetom da se obavi osnovna jesenska obrada u jesen i predsjetvana u proljeće. Uz obradu se istovremeno izvodi i gnojenje.

sivkić
04.10.2012., 07:36
Dok ministarstvo odgovori bit će brada do poda. Ja isto mislim da je bitno da je sve skupa minimalno 1ha a kako je zemlja raspoređena nije bitno
Imaš u gradu/općini jednoga koji je zadužen za poljoprivredu pa će ići brže.Logika je da bude više od ha i na više parcela kao i kod poticaja.

Smatram da je vrlo bitno upoznati biljku i njene varijacije/mogućnosti prije nego se uopće kreće razmišljati o sadnji, tj. uzgoju.

http://www.agroklub.com/sortna-lista/uljarice-predivo-bilje/konoplja-80/
http://www.agroklub.com/poljoprivredne-vijesti/konoplja-u-hrvatskoj/7700/

oseloth
04.10.2012., 10:27
Ajmo redom...

Teško da sativa ima 30% THC-a, a bome ni Durban Poison nema 100% već 14%.
Muške biljke se uklanjaju upravo da ne dolazi do oprašivanja i stvaranja sjemena ali to sve skupa ne spada u domenu industrijske konoplje pa je tu kraj.

Industrijska konoplja će rasti i na teškom tlu pod uvjetom da se obavi osnovna jesenska obrada u jesen i predsjetvana u proljeće. Uz obradu se istovremeno izvodi i gnojenje.

Postoje dvije sorte ind.kon. ona koja je prvenstveno za vlakno i ona koja je za sjeme. Hektar daje 10-15t biomase a moze dati 600L ulja ako se ostavi sjeme.

Tko ce sta raditi taj ce ili micati muske ili ne. Al kako cete maknuti muske biljke od njih tisuca i tisuca to ne znam. Zqto se ostavljaju. Vrhovi se sjeku i obrađuju za sjeme a ostatak za biomasu, etanol,vlakna itd.

Puno toga sam stavio na konoplja.tk treba samo engleski znati i procitati. Imate sve podatke.

Podnosi svu zemlju, moze ici bez gnojenja. Tazlika u prinosu sa i bez gnojiva je 10% sto na kraju ispada neisplativo za gnojiti. Sama obnavlja zemlju, a korjen se probija kroz sav teren. Pesticide ne treba jer uvija korov ne pustajuci svijetlo do tla.

Biljka112
04.10.2012., 11:18
oseloth, nije dovoljno samo postaviti razne tekstove, nije dovoljno samo znajje stranog jezika i čitanje. Važno je razumijeti što se čita.

Kod industrijske konoplje nema uklanjanja muških biljaka. To se radi kod ilegalnog uzgoja indice.

Kako možeš tako sigurno tvrditi da se industrijska konoplja može uzgajati bez gnojenja ako neznaš kakvi su zahtijevi biljke i u kojoj fazi rasta koristi hranjiva?

Dušik daje manje čvrsto vlakno ali finije, a djeluje na bolje iskorištavanje kalijevih i fosfornih gnojiva. Povećava prirod stabljike, a razmjerno smanjuje prinos vlakana.

Fosfor sam po sebi ne djeluje na jačinu vlakana, ali u kombinaciji s dušikom i kalijem poboljšava tehničku kvalitetu, kao i visinu prinosa stabljike i vlakana. Ubrzava dozrijevanje.

Kalij znatno utječe na rast i razvoj konoplje. U kombinaciji s dušikom i fosforom djeluje na intenzivan rast.

Najviše dušika i kalija konoplja traži u fazi intenzivnog rasta, prije pupanja pa do pune cvatnje. Fosfor uzima ravnomjerno tijekom cijele vegetacije, da bi se u fazi formiranja cvjetova i u cvatnji potrebe povećale.

Pesticide treba jer je najveći problem na konoplji buhač koji za toplog i suhog vremena može uništiti mlade biljke. Štete može napraviti i gusjenica kukuruznog moljca koja buši stabljike. Posebni je problem konopljin savijač čija gusjenica oštećuje stabljike, sjemenke i lišće.

U nekim zemljama koriste se herbicidi.

oseloth
04.10.2012., 12:05
Pa ako pročitaš neke od ovih studija, a sve su prave studije, vidjet ćeš kanadsku studiju o polju sa i bez gnojenja. Razlika u kvaliteti i urodu je tako mala da je gnojivo više koštalo nego je donijelo pozitivnog učinka. Naravno da u to ulazi i kvaliteta zemlje ali mi u Hrvatskoj imamo poprilično kvalitetnu zemlju. Studija je rađena na tri godine uzastopnih usjeva na istom polju i svake godine je rodilo isto sa i bez gnojiva.

Ja opet gledam za sebe, da bi je uzgajao apsolutno ekološki i prirodno. Ako dio usjeva pojede neki nametnik tako mora biti, a bez generalnog testa nećemo ni znati šta kod nas napada. Znam koji je nutritivni element za šta sve sam to proučio ali eto išao bi ekološki. Najviše što bi gnojio je možda priprema zemlje stajskim gnojivom pri oranju i to je to.

A za herbicide pouzdano znam da ga kanađani ne koriste ni malo i da je to najveći plus konoplje.

sivkić
05.10.2012., 12:49
Pusti ti studije.Zasij jedan komad bez gnojiva i drugi dio obradi kako struka kaže pa će bit razlika u prinosu najmanje 30% prve godine.Sljedećih imat ćeš samo manje.Cilj eko poljoprivrede je dat gnojiva točno koliko treba ni mrvu više ili manje kao i sa špricanjima.
Neće ti nitko platit eko kudelju više od normalnog uzgoja isto tako je i s uljem i na kraju si u minusu.

Košnja,vezanje u snopove,utovar,prijevoz su troškovi.Vezat,utovarat ne možeš sam to moraš platit da li novcem ili jelom i pićem za prijatelje ali je ipak trošak.

oseloth
05.10.2012., 15:35
Budemo vidjeli kad krenem. Optimističan sam u vezi svega. Ekipa za posao je spremna, dio strojeva imam dio će se naći. A kad krenem vodit ću ovdje zabilješke

Biljka112
05.10.2012., 16:06
Vezat,utovarat ne možeš sam to moraš platit da li novcem ili jelom i pićem za prijatelje ali je ipak trošak.

Markica. Plaća se dnevnica na koju se pak plaćaju doprinosi.

sivkić
05.10.2012., 19:43
Budemo vidjeli kad krenem. Optimističan sam u vezi svega. Ekipa za posao je spremna, dio strojeva imam dio će se naći. A kad krenem vodit ću ovdje zabilješke
Od vanrednih strojeva ti treba preuređena bočna kosa ništa drugo.Probaj.Ali prvo pročitaj osnove rataske proizvodnje.

Markica. Plaća se dnevnica na koju se pak plaćaju doprinosi.
Ne za prijatelje.

Biljka112
05.10.2012., 19:52
Sivkić, za prijatelje pa čak i za članove obitelji.

ZAKON
O POTICANJU ZAPOŠLJAVANJA
I. OPĆE ODREDBE
Članak 2.

5) privremeni, odnosno povremeni sezonski posao u poljoprivredi, posao u području:
– bilinogojstva koji obuhvaća pripremu zemljišta, sjetvu, sadnju, cijepljenje, uzgojne mjere, rezidbu, plijevljenje, prorjeđivanje, pikiranje, presađivanje, zaštitu bilja, žetvu, berbu, sakupljanje, premještanje uroda, sortiranje, doradu, preradu i pakiranje,
– stočarstva koji obuhvaća striženje, mužnju, janjenje, jarenje, prikupljanje i čuvanje stada, te premještanje košnica i vrcanje meda,
– ribarstva koje obuhvaća slatkovodno ribarstvo i jesenski izlov ribe u akvakulturi, morsko ribarstvo, odnosno lov na plivarici i izlov tramatom, sortiranje i pakiranje ribe te skupljanje školjaka,
7) poslodavac koji može zapošljavati na privremenim, odnosno povremenim sezonskim poslovima u poljoprivredi, fizička ili pravna osoba koja obavlja registriranu poljoprivrednu djelatnost ili fizička osoba nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva evidentiranog u odgovarajućem upisniku,
8) sezonski radnik u poljoprivredi, nezaposlena osoba, korisnik mirovine ili tražitelj zaposlenja koji, na temelju ugovora o sezonskom radu, obavlja privremene, odnosno povremene sezonske poslove u poljoprivredi,
9) vrijednosni kupon, javna isprava kojom se dokazuje da je poslodavac za sezonskog radnika u poljoprivredi uplatio doprinose za obvezna osiguranja prema dnevnoj osnovici.
Zagreb. 15. svibnja 2012.

oseloth
06.10.2012., 06:43
To je OPG, ekipa je OPG, obiteljski posao. Ako bude potrebno više osoba nije problem. A za zakone da mi prijatelji ne mogu doći pomoći ne što raditi kao što je branje grožđa okačite mačku o rep

Bočna kosa je tu, kao i plug, freza, drljača, prikolice itd. Ono što bi me spasilo ali ne bi bio handmade proizvod je mali kombajn sa sitnim sitom. To da imam bio bi na konju. Peletirka i preša se kupuju.

Biljka112
06.10.2012., 07:40
Može tebi ekipa prijatelja raditi bez da ih prijaviš. Ali ako te inspekcija provali...kazne su prilično visoke.

oseloth
06.10.2012., 10:21
Cesto sudjelujem na svakakvim forumima i uglavnom kada se prica o osnivanjima poslova ljudi, sugovornici, kao da te pokusavaju odgovoriti od svake nove ideje, pogotovo ako je ideja nova i ne jos tako provjerena. Cudno je to stanje uma. U raspravama uvijek svi isticu probleme i negativne strane poslova. Jel moguce da nas je drzava toliko ubila u pojam da nema podrske nikakve ili se ljudi grebu tako da odbiju mogucu konkurenciju. Ili nam je narod previse pesimistican i bez imalo svijetlih pogleda.
Toga nam fali. Jer da gledate samo malo pozitivnije na sve sto se oko nas desava bilo bi vise poslova i vise ideja. Ako o ideji razmisljate samo kroz probleme ta ideja nikada nece preci u djelo a kamoli neki profit.

Neka dodje inspekcija dobro cu ih nahraniti i napiti i drage im volje platiti globu, i jos ktome neka mi je netko od mrzovoljnog i ljubomornog naroda posalje i njega/nju cu pozvati na festu. Nema problema. Radit cu i sa minusom ako od bio mase budem mogao grijati kucu 2god jer ce mi se to isplatiti. Forsirat cu sve dok ne zazivi ili ne umre i necu biti jedan od onih koji odlaze iz zemlje jer razmisljaju samo negativno i kroz probleme.

Fuck yea

Biljka112
06.10.2012., 13:26
Nije pokušaj odgovaranja već realno sagledavanje stvari.

Ulažeš neka sredstva u posao, novac. To ulaganje nije zbog razloga da bi eto, nešto radio, već da bi nešto zaradio.

Nemoj zaboraviti da kod nas nema postrojenja za preradu konoplje. Istina, uz relativno mala ulaganja može se proizvoditi ulje iz sjemenki. Kazna za neprijavljene radnike ti je, za informaciju od 50.000 do 100.000 kuna.

Ako bio masom misliš grijati kuću, znaš li točno postupak kako se prerađuje? Mislim da ti je jeftinije grijanje na drva...

Sve u svemu, sretno s poslom.

marinsamo
06.10.2012., 18:17
ja ne mogu vjerovati da su se ljudi pomirili da ako ti prijatelji rade s tobom na njivi, i dođe inspekcija i ti da moraš plačati nekakvu kaznu, nema te inspekcije koja to može naplačivati !!

sivkić
06.10.2012., 19:53
Sivkić, za prijatelje pa čak i za članove obitelji.

ZAKON
O POTICANJU ZAPOŠLJAVANJA
I. OPĆE ODREDBE
Članak 2.
Radi se o ovom zakonu
Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti
"(4) U smislu stavka 1. ovoga članka ne smatraju se obavljanjem neregistrirane djelatnosti sljedeće aktivnosti: rad za vlastite potrebe te obiteljska pomoć, prijateljska pomoć i susjedska pomoć ukoliko se rad obavlja bez plaćanja ili druge materijalne koristi te ako se rad ne obavlja redovito."

Bočna kosa je tu, kao i plug, freza, drljača, prikolice itd. Ono što bi me spasilo ali ne bi bio handmade proizvod je mali kombajn sa sitnim sitom. To da imam bio bi na konju. Peletirka i preša se kupuju.
Ako dobro mislim ti želiš posebno sjeme a posebno stabljiku za grijanje?

oseloth
08.10.2012., 18:22
Tako je, pola sjeme pola stabljika, stime da se stabljika one od sjemena isto iskoristava i obrnuto. Ova sa sjemenom jedbostavno daje 30% vise sjemena i bolja je kao uljarica.

Da od biomase mislim praviti pelet koji se danas traži. Mnige veće ustanove, škole i neki hoteli prešli su na grijanje na pelet jer je olin neisplativ.

Pelet je čišći za grijanje i jedbostavniji a ne bi vjerovali i jeftiniji od drveta.
Manje mjesta za spremanje naspram drva, nema rezanja, cjepanja i inih stvari.

Proizvodnja nije komplicirana niti malo, ekonomski je jako isplativa. Konoplja je mekana pa time zahtjeva manje enrgije za peletiranje od drvene piljevine a ako bi pročitali dokumente saznali bi da paljenje konopljinog peleta ili briketa daje 5% više energije od kvalitetnog drveta tipa bukve ili graba što se kod nas najviše koristi. Izgarabjem ostaje 1% pepela ili manje, morao bi to sada pročitati. Znači gotovo da ima 0% ili čak negativni CO2 otisak.

Tona peleta mjenja cca 5pm drveta a košta manje. Recimo sada je cijena pm drveta bukve oko 280kn +-, a tona peleta 900-1100kn ovisno o drvetu. Sa konopljom bi se moglo fino konkurirati. Hektar bi dao u prosjeku 10t peleta, zbog mješanog uroda.

oseloth
08.10.2012., 18:25
I da prijateljska pomoć se ne računa kao radna snaga. Stime da će za manje površine i obitelj biti dosta, šira obitelj.

Biljka112
08.10.2012., 20:10
I da prijateljska pomoć se ne računa kao radna snaga. Stime da će za manje površine i obitelj biti dosta, šira obitelj.

Opet nisi shvatio zakon. Pročitaj ga da sad ne objašnjavam jer nije vezano uz temu.
Ono što je bitno, nemože ti pomagati šira obitelj jer si u prekršaju.

oseloth
08.10.2012., 20:21
Ne znam zašto uioće o tome raspravljamo to nija tema posta. Registriran OPG to sve uzima pod sebe tako da ja tu ne vidim problem. Vratimo se mi na pravu temu

panorama
09.10.2012., 05:51
To je OPG, ekipa je OPG, obiteljski posao. Ako bude potrebno više osoba nije problem. A za zakone da mi prijatelji ne mogu doći pomoći ne što raditi kao što je branje grožđa okačite mačku o rep

Bočna kosa je tu, kao i plug, freza, drljača, prikolice itd. Ono što bi me spasilo ali ne bi bio handmade proizvod je mali kombajn sa sitnim sitom. To da imam bio bi na konju. Peletirka i preša se kupuju.

Pozdravljam tvoje napore i zelim ti uspjeh, no zanima me hoće li bočna kosa uspjeti pokositi prilično žilave i debele stabljike. Kad mi je susjed kosio drač na oranici koju sam malo zapustio, bilo je problema sa npr. visokom i razvijenom lobodom. Čvrsta je, i bočna se kosa rado zaglavila.

sivkić
09.10.2012., 06:20
Tako je, pola sjeme pola stabljika, stime da se stabljika one od sjemena isto iskoristava i obrnuto. Ova sa sjemenom jedbostavno daje 30% vise sjemena i bolja je kao uljarica.

Ako kombajnom želiš odvojit sjeme od stabljike i koristit isto za dobivanje ulja što ćeš sa stabljikom kad će je kombajn izrezat i bacit na tlo.Kako ćeš je sakupit.Postoje stari tipovi kombajna koji su odmah balirli slamu a tu ti je problem kako ćeš osušit stabljiku konoplje koja e inače sušila na polju par dana pa su se tek onda vezali snopovi i vozilo u kudeljaru.
Ako ti služi za grijanje treba ti što veća količina i onda ti treba dovoljno stajskog i umjetnog gnojiva.


Pozdravljam tvoje napore i zelim ti uspjeh, no zanima me hoće li bočna kosa uspjeti pokositi prilično žilave i debele stabljike. Kad mi je susjed kosio drač na oranici koju sam malo zapustio, bilo je problema sa npr. visokom i razvijenom lobodom. Čvrsta je, i bočna se kosa rado zaglavila.
Hoće samo mora bit malo prepravljena jer se košnja ne obavlja na način košenja trave za sijeno.Manja brzina i oštra kosa.

oseloth
09.10.2012., 08:38
Pozdravljam tvoje napore i zelim ti uspjeh, no zanima me hoće li bočna kosa uspjeti pokositi prilično žilave i debele stabljike. Kad mi je susjed kosio drač na oranici koju sam malo zapustio, bilo je problema sa npr. visokom i razvijenom lobodom. Čvrsta je, i bočna se kosa rado zaglavila.

Kosa cvika 2-3 cm debele bagreme bez problema.

oseloth
09.10.2012., 08:42
Eh moj sivkiću samo negativnost. Evo da ti rasvjetlim i tu misteriju. Kombajn može podići noževe visoko i onda sječe samo vrhove sa sjemenon a stabljike ostaju u zemlji da ozime i kose se tek pred sijanje na godinu kada su optimalno suhe i spremne odmah za peletirku.

Postojio opcija da sa bočna kosa preradi na visoko pa opet sječe samo vrhove sa sjemenom.

Još koji problem? :)

sivkić
09.10.2012., 09:20
Nisu negativnosti nego je to tako.Znaš li što će ostat nakon prolaska kombajna od konoplje.Kombajn nije napravljen da radi s dignutim hederom i malom masom usjeva nego da heder bude dole i da ima mase za vršidbu.

Tko će skupljat sjeme kod bočne kose i nakon prolaza traktora po konoplji je izgled je...?

Na što će konoplja izgledat na njivi nakon zime?

oseloth
09.10.2012., 10:09
Pa koliko ja znam kombajn tako i žito žanje. Po vrhu. Samo klas. Tako rade u kanadi bez ikakvih problema sa klasičnim kombajnima. Konoplja je žilava i ništa joj neće biti. Svugdje u svijetu za biomasu se ostavlja preko zime jer dobiva na kvaliteti i dobro se osuši a sumpor i neki drugi spojevi odlaze u zemlju.
Navodim te opet da pročitaš materijale sa konoplja.tk pa će ti biti jasnije ili da posavjetuješ omiljenu tražilicu

sivkić
09.10.2012., 10:45
Ja sam u školi imao predmet poljomehanizacija a i osobno sam radio s kombajnom.Heder se ne diže 1.5-2 m u visinu kod rada nego ide pri dnu.
Kanađanima očito ne treba slama ali sve ima svoje zakonitosti.
Možda je ostavljaju preko zime ali ne ulaze kombajnom u njivu.
Imam i neka iskustva po pitanju kosidbe sa bočnom kosom.U vezanje u snopove se ne razumijem jer nisam nikad vezao.
Ti ćeš svoju pokosit bočnom kosom,pusti na njivi da se dobro osuši,povezat u snopove i dovesti doma.Odrezat ćeš vrhove sa sjemenom i iste nekako ovršit a ostatak snopova stavit na kamaru da ti se suši do kraja kako hoćeš.
Puno fizičkog rada ali ja trenutno ne vidim nešto drugo (po školi i praksi)stručno korisno.Ali ...vremena do ljeta za razmislit što i kako imaš.

HR Zvona je i osobno uzgajao pa ti može dat više stručnijih savjeta.

oseloth
09.10.2012., 11:26
krivo si me shvatio. Kanađani konoplju sjeku kombajnima po vrhovima biljki za sjeme. Nađem video pa ti pošaljem. Francuzi isto. Najobicniji kombajni mozda malo prerađeni da se header da dići tako visoko

sivkić
09.10.2012., 13:05
Da ne bude više košta kombajn nego peleti od drva za 50 godina.

oseloth
09.10.2012., 13:50
Ma jok. Za hektar je kombajn suluda investicija. Ali za 10 ili vise, vec da

sivkić
10.10.2012., 07:08
I daleko više od 10 ha.Kombajn mora bit rentabilan a to znači da će odratit žetve svih kultura koje može u maksimalnom trajanju.
Kad već želiš radit pelete koja je kalorijska vrijednost u odnosu na drvene?

oseloth
10.10.2012., 08:56
Kaže studija ovako. Hemp 16.2Mj/kg briket, 19Mj/kg kao pelet, drvo obično 10-16Mj/kg ovisno koje drvo, plin 40Mj/kg, drvo briket 16.8, drvo pelet 18Mj.

Ovu brojku za plin treba malo smanjiti jer u 1m3 ima 0.7kg plina ali čistog prirodnog plina, znači metana. No koliko znam kod nas u cijevima nije čisti plin već mix i ako se ne varam ide i malo zraka. Tako da se ta brojka može spustiti na 30Mj.

sivkić
10.10.2012., 09:30
Znači treba ti još ovo
http://www.pelletpress.com/PP450-Kompakt-2.htm
http://www.lestroj.si/novi-stroji/stroj-za-pelete-peletirka.html
http://www.radovi.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2587:peleti-od-slame&catid=157:obnovljivi-izvori&Itemid=256

oseloth
10.10.2012., 10:00
Tako nesta ovisi o kapacitetima. Ima ih kod nas za kupiti od malih strojeva za kucnu upotrebu do vecih pogona. Nisu ni cijene tako velike. Uz peletiranje vlastitih materijala mogao bi se povezati sa svim uzgajivacima i onda bi svi mogli peletirati masu sa malim troskovima. Treba organizirati neku zajednicu uzgajivaca da se svima smanje troskovi.

oseloth
10.10.2012., 10:04
Sivkić odakle si? Vidim da te zanima uzgoj. Imas zemlje?

sivkić
10.10.2012., 11:26
Nemam.Ali sam završio (prije 28g) poljoprivrednu u Osijeku i bio naravno prisutan pri šljakanju na i oko poljoprivrede.Sad samo vrt od 100 kv i pomoć prijatelju u vinogradu i masliniku.Ali me još uvijek zanima poljoprivreda jer koristi.
Od ovog tvojeg se da napravit biznis uključujući i slamu.

oseloth
10.10.2012., 12:08
Razmisljao sam ja i o otkupu slame i kuruzovine od poljoprivrednika za paletiranje no sve u svoje vrijeme. Pelet se moze plasirati na vanjsko trziste. Mix hemp slama daje jos bolje toplinsko iskoristenje.

oseloth
11.10.2012., 20:33
Evo video da se običnim kombajnom može vrh skidati
https://www.youtube.com/watch?v=mUs--6DAlaA&feature=youtube_gdata_player

sivkić
12.10.2012., 07:13
Jesi vidio kraj vide što se radi s ostacima.Tanjurača.
zrno- https://www.youtube.com/watch?v=VakzRI8-hl4&feature=related
peleti- https://www.youtube.com/watch?v=Gniv29LR7y8&feature=related
vidi kraj ovoga https://www.youtube.com/watch?v=VakzRI8-hl4&feature=related
ili ovaj https://www.youtube.com/watch?v=SDNDdv7hU-U&NR=1&feature=endscreen

oseloth
12.10.2012., 17:30
U ovom mom primjeru je tanjurano ali ako slušaš lika kaže da se može kositi i balirati bilo kojom balirkom i da treba kositi kada je 10-15% vlage. Svi tako kažu ali tako se balira sve pa i slama i trava.

U svakom slučaju dvije su sorte i tkao ih treba gledati. Jedna samo za sjeme i ostatak biomasa sjeće se cijela do dna, mrvi i razdvaja, druga je samo za vlakna tj biomasu sjeće se cijela u proljeće slijedeće godine balira preša sjeće i briketira. TAko ja to vidim.

Znači može se skoro sve silirati ako treba sa sjemenom i kasnije vibrom razdvajati sjeme od ostatka silaže, a pošto je već dobrano umrvljeno može samo biti bolje za mlin i prešu :)

sivkić
13.10.2012., 05:00
Ako siliraš na način kao sa silažnim kombajnom ne znam kako bi sjeme izgledalo tj.koliko bi bilo oštećeno.
Trebalo bi vidit u pravilniku koju vrstu za sjeme dozvoljavaju da ne bi bila neka koja izraste visoka pa pri žetvi sjemena bude puno sitnog otpada.Ipak još nismo na pravom zapadu.

oseloth
13.10.2012., 10:02
Pitao sam na poljoprivrednom foeumu kažu da se sjeme ne takne skoro ništa. Kukuruz. Možda bi ovo prošlo bez problema.

sivkić
13.10.2012., 14:04
Kod siliranja kukuruza nije ni bitno ionako će sve zgazit i ostavit da fermentira.Nemam iskustva sa silokombajnom.

oseloth
13.10.2012., 14:39
Ma za skupljanje sjemena nema druge opcije nego kombajn ili rukama. Za biomasu sikirka je super ali tek na proljeće kad već bude suho. Odmah u mlin i u prešu. Gledao sam u engleskoj i australiji imaju neke male kombajne kao mali traktorcici. Sjeku mozda merar i pol sirine. Morat cu vidjeti posto najam kambajna i ljudstva ili da je naci neki mali vucni kombajn jer ima i takvih. A u najgorem slučaju mi smo balkanci, da se sve napraviti.

HR Zvona
13.10.2012., 17:32
Za konoplju za zrno ne znam,ali ovo za vlakno je neka druga priča.Kada se upetlja na bilo koji stroj to su muke za očistiti,jedino je pomagao oštar sjekač i čekić i udri,a neče baš ni gorjeti.

oseloth
13.10.2012., 18:03
Silirka ga sjeće bez problema kao i strižna kosa. A godi jedino briketirana ili jos bolje peletirana sa zrakom. Bolje od drveta

oseloth
13.10.2012., 18:05
Za konoplju za zrno ne znam,ali ovo za vlakno je neka druga priča.Kada se upetlja na bilo koji stroj to su muke za očistiti,jedino je pomagao oštar sjekač i čekić i udri,a neče baš ni gorjeti.

Kaže mi sivkić da ste vi uzgajali konoplju. Kako ste je sjekli. Jel bila za sjeme ili biomasu.

sivkić
14.10.2012., 08:22
Tu imaš još o košnji i ostalim radovima i upotrebi
http://traktor.mojforum.si/traktor-about6864.html
http://www.konoplja.org/Konoplja/Industrija/Izobrazevalni_seminar_navadna_konoplja_porocilo.ht m
http://sobotainfo.com/novice/ogled/10110/
http://www.agrifoto.nl/nieuws/log/2547/

Radio je za prizvodnju vlakana (kudeljaru)a kosio s bočnom kosom sa dodatkom kojeg ti bolje može objasnit.

oseloth
14.10.2012., 09:36
Ovaj ecut Corto8500 je to sto mi treba :)

oseloth
14.10.2012., 12:23
U sljedeću nedjelju u Plodovima zemlje bit će reportaža o industrijskoj konoplji.

HR Zvona
14.10.2012., 14:39
Kaže mi sivkić da ste vi uzgajali konoplju. Kako ste je sjekli. Jel bila za sjeme ili biomasu.

Isključivo za proizvodnju vlakna,tko je tada razmišljao o biomasi.Davnih 90tih godina do raspada bivšeg PIK-a. Prve godine u košnju je išla samovezaćica , idućih godina bila je zadnja strižna kosilica bez grebena.Na blatobranu sjedio je pomoćnik i on bi sa nekom alatkom kao veslo,veslao po konoplji koja je stajala. Svaki zamah ,, veslom ,, kasnije bi bio jedan snop osušene.

sivkić
14.10.2012., 17:41
Kod mene je iza kose bio napravljen drveni plato sa kojeg bi pomoćnik puštao sakupljenu konoplju isto količinski za jedan snop.Šteta što dije onda bilo kamera i digitalaca da imamo pogledat.
Mislim da bi na taj način Oselot mogao radit s tim da kad dođe doma i istovari snomove da s nečim mora odrezat vrhove iz kojih bi poslije opet nekom tresačicom ili samim bacanjem u heder kombajna dobio sjeme, a ostatak snopova nakon sušenja koristio za pelete.

oseloth
14.10.2012., 18:06
Razmisljam o tome da se iza kose vuce prikolica sa pomicnom trakom koja bi odmah kosila i gurala sve u prikolicu. Ma, treba mali kombajn.

sivkić
14.10.2012., 18:39
Malo je teško ovako riječima nešto objašnjavat ako druga strana nije vidjela u praksi ono o čemu se govori.
Kombajn je stvoren da u koš uzima zrno a iza sebe na njivu izbaci sjeckane ostatke.To ti je osnovica.Ako još možeš negdje vidjet žetvu kukuruza idi vidi i ekipa će ti sve objasnit pa ćeš lakše doći do zaključaka.
Ako misliš po starinski pokosit,osušit na polju,povezat u snopove i poslije doma odvajat zrno treba si kosa a ostatak za bio masu.
Samo za zrno treba ti kombajn.
Samo za masu dovoljan je neki silo kombajn.


http://scindeks.ceon.rs/article.aspx?artid=0351-94300275025B
http://www.hannah-biz.si/Location.aspx

oseloth
14.10.2012., 19:25
Bit će da će biti rukama za malu povrsinu. Ubacivati u tresačicu i tako.nekako sve rijestiti. Cekam emisiju slijedecu nedjelju pa cu videjti sta kazu tamo

A kad bude para onda ovo https://www.youtube.com/watch?v=59Fzea0LaCA&feature=youtube_gdata_player

sivkić
15.10.2012., 07:04
Ali prvo moraš kupit 1000-2000 ha da stroj ima šta radit.
Za početak sorta koja daje najviše mase i u pelete.

oseloth
17.10.2012., 21:17
Dobio aam odgovor od ministarstva.
Zadnja rečenica je bitna

U svezi vašeg upita, odgovaramo kako slijedi:

Dozvola za uzgoj konoplje u skladu s člankom 5. Pravilnika o uvjetima za uzgoj konoplje, načinu prijave uzgoja maka te uvjetima za posjedovanje opojnih droga u veterinarstvu (Narodne novine broj 18/12) izdaje se pravnoj ili fizičkoj osobi koja je upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava koji vodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja nije pravomoćno osuđena za kazneno djelo zlouporabe droga u zadnjih pet godina i namjerava uzgajati konoplju na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu ili posjedu na površini od najmanje 1 ha.

Navedena odredba odnosi se na 1 ha površine na istoj lokaciji (katastarskoj čestici)

Znači zemlja mora biti u komadu na jednoj čestici.

E sada treba saznati kako i preko koga naručiti sjeme. Ovu nedjelju obavezno gledam plodove zemlje

sivkić
18.10.2012., 07:46
Pitaj ovoga
http://www.agroburza.hr/2011/02/nemoguca-misija-uzgoj-konoplje-u-hrvatskoj/

marinsamo
18.10.2012., 14:32
i dali on sadi svih 60 hektara konoplje

marinsamo
18.10.2012., 14:32
Pitaj ovoga
http://www.agroburza.hr/2011/02/nemoguca-misija-uzgoj-konoplje-u-hrvatskoj/

hehe. nije ostavio broj telefona a telefonski imenik na ime Ivo Bačlija ne daje rezultat .. kako ga se može kontaktirati onda :)

sivkić
18.10.2012., 19:38
A možda je to ovaj (meni ionako nepoznat)
http://www.radilica-osijek.com/index.php?option=com_content&task=view&id=167&Itemid=68

HR Zvona
19.10.2012., 18:05
A možda je to ovaj (meni ionako nepoznat)
http://www.radilica-osijek.com/index.php?option=com_content&task=view&id=167&Itemid=68


Da to je dotični gosp .Ivo Bačlija sa kojim se jako dobro poznam. Ivo je među prvima u HR krenuo sa preradom konoplje i crnog kima u njihovo ulje,također radi i dosta toga sa medom u raznim kombinacijama sa ljekovitim biljem,pa čak i nekim ,,korovima,,.Ivo i gosp.Žarko iz Slatine . (Žarko je također uzgajao i crni kim,a napravio je i nešto veči pogon za preradu u suradnji sa Ivom) su također htjeli zasadit određenu površinu pod konopljom.Da neduljim sa pisanjem negdje sam to več napisao.

oseloth
20.10.2012., 07:08
Ja sam godpsodina kontaktirao mailom facebookom i svim digitalnim kanalima jer telefona nema a jedan koji sam našao više se ne koristi. Htio sam pitati kako doći do sjemena no gospon se nije javio. A slao sam na mail preko kojega se mogu naručiti proizvodi. Dakle na ignore sam

sivkić
20.10.2012., 20:48
Odluči koje sjeme i naruči u kakvoj poljo apoteci ili centru.

oseloth
21.10.2012., 01:18
ma da. Da bi to mogla naruciti poljoapoteka. Skoro da nevjerujem

oseloth
21.10.2012., 08:51
plodovi zemlje danas u 12;30

oseloth
21.10.2012., 14:22
Pogledao sam prilog i ostao frapiran zakonima ove zemlje. Nema u našoj zemlji budućnosti za ništa. Zakonski se samo sjeme smije koristiti a onolika biomasa se mora uništiti. Ja to jednoatavno ne mogu vjerovati. Kako? Pa ako i je do thca njega u stabljici nema uopće. Kako netko može sastaviti tako glupe i primitivne zakone. Naljutilo me ovo jako. Sramota. Pisat ću ministarstvu sada i popljuvat ima sav posao a onda krećem planirati gdje seliti a da se smije raditi i zaraditi bez glupih primitivnih zakona.

HR Zvona
21.10.2012., 19:13
Pogledao sam prilog i ostao frapiran zakonima ove zemlje. Nema u našoj zemlji budućnosti za ništa. Zakonski se samo sjeme smije koristiti a onolika biomasa se mora uništiti. Ja to jednoatavno ne mogu vjerovati. Kako? Pa ako i je do thca njega u stabljici nema uopće. Kako netko može sastaviti tako glupe i primitivne zakone. Naljutilo me ovo jako. Sramota. Pisat ću ministarstvu sada i popljuvat ima sav posao a onda krećem planirati gdje seliti a da se smije raditi i zaraditi bez glupih primitivnih zakona.


I što sada sa prvobitnim planom.

oseloth
21.10.2012., 19:25
A nista. Cekati da se zakon promijeni. Ako. Ili krenuti put drugih zemalja.

oseloth
21.10.2012., 20:56
Članak je dobar ali ništa od ovoga ne vrijedi za hrvatsku jer se kod nas najkvalitetniji dio biljke uništava po volji zakona. Tako da, eto, živimo u banana državi. Ah duboko sam razočaran. Taman kad vidim malo svijetla na kraju tunela i ponislim "gle neke promjene se dešavaju" netko mi ugasi to svijetlo.

diabolica
21.10.2012., 21:26
bosna, samo pazi idemo u eu

sivkić
22.10.2012., 05:35
P Zakonski se samo sjeme smije koristiti a onolika biomasa se mora uništiti. Ja to jednoatavno ne mogu vjerovati. Kako? Pa ako i je do thca njega u stabljici nema uopće. Kako netko može sastaviti tako glupe i primitivne zakone. Naljutilo me ovo jako. Sramota. Pisat ću ministarstvu sada i popljuvat ima sav posao a onda krećem planirati gdje seliti a da se smije raditi i zaraditi bez glupih primitivnih zakona.

A nista. Cekati da se zakon promijeni. Ako. Ili krenuti put drugih zemalja.
Ima thc-a ali manje od 0,2% a za drogu se smatra kad ima više od 0,2%.U jednom od dva ministarstva MUP i Poljoprivrede sjede glup i gluplji kad ne mogu razumjet razliku dvije brojke i dva zakona.Neće se skoro mjenjat.ne trebaš pisat ministrstvu jer nema koristi nego trebaš naći jednog stručnog novinara da sve lijepo i stručno i logički napiše.

oseloth
22.10.2012., 07:32
Ma svejedno. Ima nema thca, i sjeme.ga.ima sitno pa se smije koristiti. Ovaj zakon je pisan iz čiste pakosti, ne znanja i ne ufanja. Ljudi koji pišu naše zakone ne žele da drugi putem tih zakona uspiju. Eto ljudi tko od vas nastavi sa uljem i dodacima prehrani sretno. Ja se selim.

slvnc
22.10.2012., 13:40
Totalna nelogičnost i besmislenost što se tiče toga da se stabljika nesmije iskorištavati!

Već sam pisao o tome prije nekoliko tjedana ovdje, i dao sam primjer kako bi se pravilnik trebao izmjeniti da se riješi taj VELIKI problem!!

Zapravo, potrebno je određenim putem (čini mi se zasada jedino putem medija) od nadležnih institucija zatražiti objašnjenje ove nelogičnosti u prvilniku... Ako je administrativna greška, OK, idemo onda odmah mjenjati pravilnik i dozvoliti već ovim poljoprivrednicima što su u tekućoj godini posijali i obavili žetvu konoplje (iako je za to čini mi se malo prekasno), ali zato je potrebno što prije, najkasnije do kraja 1. mjeseca iduće godine izmjeniti pravilnik kako sam već ranije pisao, tj. omogućiti iskorištavanje stabljike.

Ljudi moraju unaprijed znati kakva će situacija biti od iduće sezone tako da se mogu odlučiti za najadekvatniju sortu, vrijeme sjetve, i način na koji će pokušati preraditi dobivene sirovine...

Zbog toga, ponavljam, potrebno je što prije izmjenom pravilnika omogućiti iskorištavanje stabljike, novčano poticati proizvodnju, olakšati proceduru kod uvoza sjemena te potencijalne prerađivače uputiti na koji način kroz navedeno poslovanje mogu koristiti sredstva iz fondova EU Zajedničke Agrarne Politike. Sve se to može samo je pitanje dali ima volje, a to ćemo saznati uskoro...

Ili nam je u cilju da se razvija domaća poljoprivreda i prerađivačka industrija, smanjuje nezaposlenost i poveća izvoz ili je u cilju obrnuto... Druge nema!

Biljka112
22.10.2012., 15:57
Ma svejedno. Ima nema thca, i sjeme.ga.ima sitno pa se smije koristiti. Ovaj zakon je pisan iz čiste pakosti, ne znanja i ne ufanja. Ljudi koji pišu naše zakone ne žele da drugi putem tih zakona uspiju. Eto ljudi tko od vas nastavi sa uljem i dodacima prehrani sretno. Ja se selim.

Sjeme ne sadrži THC, ni najmanju količinu.

slvnc
22.10.2012., 17:10
Tako je, sjeme ne sadrži ni najmanju količinu, ali dodirom sa ženskim biljkama koje sadrže zanemarive količine THC-a, isti se može pronaći u prerađenom sjemenu u jakojako malim količinama, jedva izmjerljivim.

O temi THC-a u industrijskoj konoplji je besmisleno razgovarati. Znanstveno je dokazano (provođenjem analiza proizvoda, i prema LOEL/NOEL klasifikaciji što se psihoaktivnog učinka THC-a tiče) da je KONZUMIRANJEM PREHRAMBENIH PROIZVODA OD SJEMENA KONOPLJE NEMOGUĆE UNIJETI KOLIČINU THC-a KOJA BI IMALA BILO KAKAV PSIHOAKTIVNI UČINAK. Znanstveno dokazano i tu cijela priča oko industrijske konoplje i THC-a prestaje!

sivkić
22.10.2012., 17:16
Zbog toga, ponavljam, potrebno je što prije izmjenom pravilnika omogućiti iskorištavanje stabljike, novčano poticati proizvodnju, olakšati proceduru kod uvoza sjemena te potencijalne prerađivače uputiti na koji način kroz navedeno poslovanje mogu koristiti sredstva iz fondova EU Zajedničke Agrarne Politike. Sve se to može samo je pitanje dali ima volje, a to ćemo saznati uskoro...
Ovima danas da doneseš studiju da će nezaposleni kupit zemlju,kupit traktor,strojeve za preradu,ugovor za ulje i pelete neće vrijedit jer će se naći tukac koji će smislit da bi netko u RH mogao kupit pelete,razmrvit ih spotat cigaru i ubit se od pušenja.

oseloth
22.10.2012., 18:08
Živimo u glupoj zemlji copy paste pravila i zakona. Zakoni su pisani da sputavaju radnika građanina. Zemlja u propadanju

HR Zvona
22.10.2012., 19:16
Živimo u glupoj zemlji copy paste pravila i zakona. Zakoni su pisani da sputavaju radnika građanina. Zemlja u propadanju

Ne ne živimo u glupoj zemlju,nego tu zemlju zahvaljujući nama vode glupi ljudi

oseloth
23.10.2012., 00:17
Da, bolje je tako reci. Do sada sam imao neke nade ali ovaj pravilnik o maku i konoplji potpisao je Jakovina takonda je to maslo sdpa i eto izgubio sam to malo nade u boljitak. A kad onog čačića visim padne mi mrak na oči.

sivkić
23.10.2012., 04:46
Lijepo ti to sve tehnički razradi na papiru pa u prave novine koje se bave biznisom.Što manje o biljci a puno o iskoristivosti pa možda nekome dođe da malo izmjeni pravilnik.

oseloth
23.10.2012., 07:19
I hocu

oseloth
23.10.2012., 15:22
Bome ministarstvo je vrlo brzo odgovorilo i to sa glasnogovorništva. Dobih službeni odgovor za klasom i brojem

Pa kaže ovako

Klasa: 600-01/12-01/53

Ur.br.: 525-02-12-62

Zagreb, 23. listopada 2012.

n/o g. A.B.

Predmet: Odgovor na postavljeni upit

Poštovani g. B,

prije svega željeli bismo vas ohrabriti u vašoj namjeri da se počnete baviti proizvodnjom konoplje za proizvodnju biomase kao sirovine za proizvodnju biogoriva.

Pravilnik o uvjetima za uzgoj konoplje, načinu prijave uzgoja maka te uvjetima za posjedovanje opojnih droga u veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 18/12) u nadležnosti je Ministarstva poljoprivrede i donesen je temeljem Zakona o suzbijanju zlouporabe droga (»Narodne novine«, broj 107/01, 87/02, 163/03, 141/04, 40/07, 149/09) koji je u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

Obzirom na postavljeni zakonski temelj želim vas zamoliti da zajedno sa nama i zainteresiranim proizvođačima koji su već ušli u proizvodnju konoplje pokušate pri Ministarstvu zdravlja inicirati izmjene i dopune Zakona kako bi se zakonski uredila proizvodnja konoplje ne samo u medicinske, prehrambene, veterinarske, znanstvenoistraživačke i nastavne svrhe, kako je predviđeno postojećim Zakonom, već i u svrhu:

- proizvodnje izolacijskog materijala,

- biomase za proizvodnju biogoriva,

- proizvodnje vlakana,

- proizvodnje celuloze, papira,

- radi daljeg umnažanja.

S poštovanjem,

Ministarstvo poljoprivrede

marinsamo
23.10.2012., 15:49
bit će nešta

oseloth
23.10.2012., 20:28
Ako ovdje ima zainteresiranih za proizvosnju bionase i avega gore navedenog trebalo bi počeri spamati min.zdeavkja. znači svi bi trebali početi slati upite i zahtjeve za promjenom zakona kako bi vidjeli imalo ozbiljnosti i zainteresirabosti. Stoga udrite. Pišite mailove. Ja ću složiti čim uhvatim vremena jedan oglesni prinjerak koji dajem na korištenje. Ako imate šta za dodati dodajte ako ne šaljite tako. Okačit ću ga ovdje.

Odnoano ako imate svojih ideja napisite tekst pa ga okacite isto ovdje

sivkić
24.10.2012., 08:52
Imaš posla sa administracijom koja je pro formo odgovorila na tvoj upit.Da oni to žele pokrenut sami bi obavjestili ministarstvo zdravstva da se nešto pokuša riješit na obostrano zadovoljstvo oba min. i zainteresiranih uključujući i min.zaštite okoliša i gospodarstva.Javi se svima min. i onda u novine.

Pipo
25.10.2012., 08:30
Obzirom na postavljeni zakonski temelj želim vas zamoliti da zajedno sa nama i zainteresiranim proizvođačima koji su već ušli u proizvodnju konoplje pokušate pri Ministarstvu zdravlja inicirati izmjene i

Ministarstvo poljoprivrede

Ovo je potvrda o nekompetentnosti političkih tijela i parazita koji tamo prebivaju a koja dolazi iz njih samih u ovom formalnom obliku. Ovo bi zaista bilo najbolje plasirati u što žutiji tisak, barem toga ne nedostaje.

MrSKunk
25.10.2012., 10:03
Pozdrav. Nakon emisije Plodovi zemlje u kojoj sam vidio da se moze uzgajati ind. konoplja odlucio sam da bih je i ja mogao posijati sljedece godine. Starci mi imaju opg imam dva traktora i dosta opreme znaci toga mi ne fali, jedino kombajn nemam ali ako bi to bilo isplativo da se naci dobar kombaj do 10000€. U posao bi krenuo sa kolegom koji je isto bez posla, a i on ima traktor. Imam oko 15 Ha zemlje, a ima i on par hektara tako da nam ni toga ne fali. Sada me zanima koliko kosta kilogram sjemena konoplje za sjetvu, koliko se dobije sjemena po hektaru, kolika je otkupna cijena, i koliko je sjemena potrebno da bi se zasadio 1 Ha? Hvala

Biljka112
25.10.2012., 11:07
Količina sjemena iznosi 60 – 70 kg/ha.

Prinos suhe stabljike po ha je oko 10 tona, a sjemena 1,5 do 2 tone.

MrSKunk
25.10.2012., 11:48
Koliko se ulja dobije od 100kg sjemena?

oseloth
25.10.2012., 12:53
Suha tvar se ne mo6e koristiti kako vidite iz prijašnjih postova. Od hektara sjemena što je oko tone i pol može se dobiti oko 500l ulja

MrSKunk
25.10.2012., 14:25
koliko kosta kg sjemena za sjetvu?

oseloth
26.10.2012., 08:18
Pitanje je tko ga uipće može nabaviti. Ako saznaš tko i gdje i ako mogu fedore naručiti javi

danijeld
26.10.2012., 08:42
Koliko se ulja dobije od 100kg sjemena?

zar nije ulje iz sjemena potpuno inferiorno ulju iz cvijeta/lista?

oseloth
26.10.2012., 08:57
Ulje sjemena je prehrambeno kao ulje masline. Ulje cvijeta je iz svefe indijske konoplje pune THCa i to je totalno druga priča. To ukje se ne jede nego se s njime liječi. Iz cvijeta industrijske možeš najviše eterično ulje napraviti. Ovo je zbači tema industrijsje konoplje ne indijske.

MrSKunk
26.10.2012., 18:30
koliko kosta presa za ulje i stroj za pelete?

diabolica
26.10.2012., 20:15
Post broj 8 stranica jedan. Pročitajte odpočetka.

diabolica
26.10.2012., 20:20
Mišljenja sam da bi bilo dobro napraviti zadrugu, to vam puno više olakšava posao, plasman, količine i sl.

oseloth
26.10.2012., 23:20
Ali ulje se najslabije prodaje kao i proteini. Biomasa vi se prodavala jer je potrebna. Bez ulja se moze. A da bi ulje bilo profitabilno mora biti skupo zbog malih prinosa. J ti zakone hrvatske

sivkić
27.10.2012., 09:38
koliko kosta presa za ulje i stroj za pelete?
Od čega ćeš pravit pelete?

MrSKunk
27.10.2012., 13:05
Od čega ćeš pravit pelete?

od biomase

oseloth
27.10.2012., 16:55
Zakon kaže da se ne smije. Mora se propisno uništiti. Vrati se koji post nazad. Treba pisati kinistarstvu zdravstva da promjene zakon o opojnim drogama

dentx
29.10.2012., 17:11
Resume:
Treba vam zadruga. Trenutačno najbolje od svega.
Zaposlite poslovođu, koji radi za profit, ili maržu. On je na mimnimalcu i jedina davanja su na njega prema državi, svi ostali su OPG.Ulaz - Izlaz. Nije tako komplicirano kako se čini. Da se odraditi.Korak po korak. Članarina u zadruzi godišnje, roba se plasira u zadrugu i sve se dijeli , kao ulog. Uđeš sa 10, dobijaš 10 plus dobit -troškovi. Troškovi su zaposlenik, u ovom slučaju poslovođa ili voditelj zadruge. Ako on dobro radi svoj posao, svi zadovoljni. Da ne pričam o nabavci repromaterijala na veliko, jer vas 10 nabavlja sjeme, gnojivo, herbicide ili što već treba. Zatim jedan traktor a ne 10 , jedan kombajn a ne deset i tako to.... Sve je stvar dogovora. A TO JE NAJTEŽE U HRVATSKOJ. Lako je na forumu pisati, ali praksa je nešto drugo.
A znate zašto ? Jer uvijek jedan zna bolje od drugih i taj želi biti šef !

Ovo što pišeš, eto 2012. na isteku jedina je istina nas u Hrvatskoj... ima nas milion koji bi htjeli i mogli raditi, ali ne ide - hrvatskog jala i taštine radi. Ima nas desetak svi radimo, svaki na svom poslu, i svi imamo jasnu ideju koje kulture (poput konoplje, prvenstveno radi ulja... i neke druge) uključiti u rad zadruge. Ni Zadrugu nikako osnovati, radi već navedenog "izbora direktora" ;)

marinsamo
30.10.2012., 12:22
mislim da je teško napraviti zadrugu u kojoj bi se koristila zajednička mehanizacija jer bi članovi bili iz raznih dijelova Hrvatske, no trebalo bi se napraviti nešto da zajedno nabavljamo sjeme i možda zajednički plasman proizvoda ili sirovine, no prvo treba poraditi na promjeni zakona o obveznom uništenju stabljike. ne znam dali bi to nekako mogli sjebati :)

sivkić
30.10.2012., 18:01
Može bit poljo zadruga bez obzira što se svi neće bavit samo sijanjem jedne kulture.Većina strojeva je ionako ista.Mogu se i više zadruga sa više područja udružit radi lakšeg plasmana i postizanje bolje prodajne ili nabavne cijene.

marinsamo
30.10.2012., 22:32
bit će zadruga, samo neka bude što više proizvođača

bis cana
25.12.2012., 22:21
ako želite sijati konoplju ukljućite se sa g.jure radić,naći ćete ga na gornjim stranicama.
nije lako raditi sa konopljom,ja sam radio četrdeset godina,proizvodnja prerada,investicije,prodaja i dr.
zadnja industrijska sjetva u hr bila je 1955(cca 350 ha)sve prerađeno,prodano i kudjeljara zatvorena
društvo na žalost ima interesa za sve drugo nego za privatne inicijative,postoje i danas mogućnost
proizvodnje,ali prerada je zabranjena?
treba početi formirati udruge,na nivou županija pa na dalje u borbu sa birokracijom,a to i košta
da nije bilo velikih donacija sorosa,od 1995 ne prošao program ni u USA ni EU
budite uporni,pitajte što vas interesira

marinsamo
28.12.2012., 21:00
prošle godine je bilo u hrvatskoj zasijano 106 hektara ind.konoplje
zabranjeno je upotreba stabljike, samo sjemenke. to se mora promjeniti.
šta ste vi radili sa konopljom prije?

bis cana
05.01.2013., 21:09
:503:Površine koje ste naveli nisu bile posijane,samo zatražene dozvole.Posijano je bilo vrlo malo.
Konoplja se lomila,vlakno prerađivalo u pređu,pozder u briket,ploče,izolacijski materijal,stelju za farme pilića,ostaci kombinirane sjetve za sjeme i stabljiku išli su za celulozu-papir,kompost
Problem skidanja sjemena:postoje kombajni-vrlo skupi i nedovoljno učinkoviti,jer naviše i najkvalitetnije sjeme je sa donjih grana koje prve i sazrijevaju,pa je veliki rastur.Najviše i
najkvalitetnije sjeme dobije se sjetvom kao kukuruz(okopavina) do 1200 kg/jutro,ali je to posao sa puno živog rada.Puno zavisi od sorti.Za kombiniranu sjetvu kod koje se može koristiti
mehanizacija najbolje su bile francuske sorte Fibrimon.Sorte koje nisu prilinstituti agodljive našem podneblju brzo se degeneriraju i nemate rezultat,sortna lista je samo prijepis koji stručno kod nas ne značimnogo.Za uspješnu proizvodnju treba dosta ulaganja,malo znanja i puno upornosti,te promjenu zakona jer će i instituti doći pod udar zakona ako siju probe(zakonsko ograničenje 1 ha)

brmbota
14.01.2013., 15:24
Dakle ako uzmemo u obzir da je cijena sjemena za nasad na trzistu cca-2o kn/kg, te da za jedan Ha treba cca-60kg, i da po jednom hektaru dobijemo 1500kg sirovinskog sjemena čija cijena mora biti znatno niža od nasadnog sjemena, recimo cca-10kn/kg( a mozda i manje), a po sadasnjem stanju zakona RH sjeme je jedino dozvoljeno za trgovinu, dolazimo do sljedeće računice po Hektaru:
60kg sjemena za nasad po 20kn/kg = 1200kn
Troškovi obrade zemlje, sijanja, žetve ≈ 2000kn
1500kg sirovinskog sjemena po 10kn/kg=15000kn

znači u po Hektaru u najboljem slučaju ima 11500kn zarade, a vjerovatno tu ima jos razno raznih troškova tako da bas mi ne izgleda previše optimistično, jedino da je ići korak dalje pa napraviti pogon za proizvodnju ulja, pa onda iz Hektara odnosno 1500kg sjemena proizvesti cca 400l ulja pa to ulje plasirati po nekoj predpostavnoj cijeni od 100kn/L u veleprodaji(valjda bi moglo toliko ako je u maloprodaji litra minimalno 250-300kn) i onda tu dobijamo 40000kn iz hektara za ulje i ostaje jos brašno od sjemena koje neznam ni ja koliko vrijedi, ali se tu onda javlja i trošak prerade tog sjemna koji dijelom recimo da pokrije taj ostatak sjemenog brašna. I onda dolazimo na računicu od nekih 30000kn po Hektaru sto je jos i nekako, naravno sve to pod uvjetom da su sve navedene činjenice točne.

marinsamo
15.01.2013., 14:49
možeš li reći, ako nije tajna gdje si našao sjeme 20 kuna po kg..
moja pouzdana informacija je 10eura kilogram , iz Švedske sjeme
mislim da postrojenje za ulje nije skupu, trebaš samo prešu ?


Bis cana - ima 100 hektara zasijanih, bilo je u plodovima zemlje, a i našao sam neke veće proizvođače na netu, svi prave ulje.
poslao sam ti poruku, ili nisi vidio ili nećeš odg :D

kako ste pravili papir tj celulozu .
i gdje su vam bila postrojenja u kojima ste to sve obavljali :

"Konoplja se lomila,vlakno prerađivalo u pređu,pozder u briket,ploče,izolacijski materijal,stelju za farme pilića,ostaci kombinirane sjetve za sjeme i stabljiku išli su za celulozu-papir,kompost"

HR Zvona
17.01.2013., 10:39
možeš li reći, ako nije tajna gdje si našao sjeme 20 kuna po kg..
moja pouzdana informacija je 10eura kilogram , iz Švedske sjeme
mislim da postrojenje za ulje nije skupu, trebaš samo prešu ?


Bis cana - ima 100 hektara zasijanih, bilo je u plodovima zemlje, a i našao sam neke veće proizvođače na netu, svi prave ulje.
poslao sam ti poruku, ili nisi vidio ili nećeš odg :D

kako ste pravili papir tj celulozu .
i gdje su vam bila postrojenja u kojima ste to sve obavljali :

"Konoplja se lomila,vlakno prerađivalo u pređu,pozder u briket,ploče,izolacijski materijal,stelju za farme pilića,ostaci kombinirane sjetve za sjeme i stabljiku išli su za celulozu-papir,kompost"

Možeš nači i za 19kn/kg ali moraš uzeti vreču od 20kg,inače u poljoprivrednim trgovinama cjena je 20tak kn kg

leo vinci
18.01.2013., 20:54
:504: nisam znao da se ne smije reklamirati na forumu.. odmah banned xD

ako je 20 kuna kilogram tim bolje. ja sam se već odavno počeo pripremati za 70 kuna kilogram :p

Bis cana jesi živ

oseloth
19.01.2013., 23:06
Zar zakonom nije rečeno da se sve osim sjemena mora uništiti? Što više tako mi je ministarstvo poljoprivrede reklo napismeno te da je zbog toga krivo min zdravstva koje koči sve sa 0.2%thca i da je zbog toga sve osim sjemena droga. A ovdje sad čitam da su sve ostalo mogli briketirati i stavljati u građevinski materijal.

sivkić
22.01.2013., 17:33
Ovi se bave proizvodnjom ulja a pelete prave od tuđeg materijala kao uslugu.Reklamiraju pelete ali ih sami ne prave.Dozvoljen je uzgoj u svhu proizvodnje hrane i hrane za stoku za ostale stvari nije.U NN nema izmjena (18/12 vrijedeći).
http://www.herbioplus.com/index.html
http://www.propisi.hr/print.php?id=6447

tgacic
28.01.2013., 13:21
Samo jedno pitanje....

Pročitao sam cijelu raspravu, pa bih trebao nekakav kontakt za nabavu sjemena. Idem na eko proizvodnju, u svrhu proizvodnje ulja, pa trebam takvo i sjeme.
Prošle godine sam imao mali pokusni nasad sa sjemenom koje sam kupio u bio&bio trgovini (tamo se prodaje kao dodatak prehrani), i odlično je ponikla.
Budući da sam vidio da ima dosta zainteresiranih za uzgoj konoplje, pretpostavljam da je netko već riješio problem oko nabavke sjemena.

Unaprijed zahvaljujem!

diabolica
28.01.2013., 14:46
Ovaj moj odgovor ja samo šala:

Kako to da već nisi u zatvoru ?
Kaj imaš super susjede, ili nemaš policajce u okruženju?
Jer pokus nije sigurno Ha.

tgacic
28.01.2013., 18:04
Ovaj moj odgovor ja samo šala:

Kako to da već nisi u zatvoru ?
Kaj imaš super susjede, ili nemaš policajce u okruženju?
Jer pokus nije sigurno Ha.

:lol:

Što je najluđe, niti sam ja znao da se treba tražiti dozvola, niti je to netko primjetio. Ja sam znao da se kod nas industrijska konoplja sadila, a da je indijska zabranjena. Tek sam naknadno doznao da treba dozvola za sadnju i da je to odlučeno tek nakon što sam ju ja posadio. :)
Ali eto....

Danas sam stupio u kontakt s dvije firme preko kojih mogu nabaviti sjeme, i cijena je znatno veća od ove navedene. Vreća od 25 kg 2340,00 +PDV. Malo jeftinija je bila na drugom mjestu. Gdje ste vi pronašli sjeme konoplje za 20 kn/kg? :confused: