View Full Version : Stanje Znanosti U Vasoj Zemlji
Studentica
08.11.2004., 16:46
:o
i dodajte o kojoj se zemlji radi. bas me zanima;)
Nocturno
08.11.2004., 21:46
Pod "stanjem" mislis na..?
Stanje je relativno dobro :D hvala na pitanju, kakvo je kod vas? :D
Studentica
08.11.2004., 23:00
pa u mojoj je koma. zato pitam. covjece ja se pitam tko je dijete na dijaspori...a ono neki 40 godisnjaci!
dijaspora i ne zeli nista znat ! nama je "lepo" biti glup !!!
kakva znanost ?!:rolleyes:
Mayflower
09.11.2004., 00:29
Studentice, u Americi je znanost vrlo dobro, dapače odlično. Pod pojmom znanosti podrazumijevaš one prirodne, pretpostavljam?
Pitaj nešto konkretnije, dobit ćeš bolje odgovore.
AxMi-24
09.11.2004., 02:06
Ovdje je u 3 pm. Ali zato se ide u njemacku (minhen u ovom slucaju) malo igrat sa GaN foricama :)
Improper
09.11.2004., 03:15
Mayflower kaže:
>> Pitaj << nešto konkretnije, dobit >> ćeš << bolje odgovore.
:top:
Mayflower kaže:
Studentice, u Americi je znanost vrlo dobro, dapače odlično. Pod pojmom znanosti podrazumijevaš one prirodne, pretpostavljam?
Pitaj nešto konkretnije, dobit ćeš bolje odgovore.
Sta ces buduca doktorica...zamisli njezinog pacjenta???:D :D
Inace u australiji mi se volimo smijati na znanje:
Navodno istinit dogadjaj sa ispita iz anatomije na Medicinskom Fakultetu. Jedna devojka je dobila penis (kao ispitno pitanje):
Devojka: Penis je muski spolni organ u cijoj se sredini nalazi kost. Dugacak je dvadeset centimetara. (itd...)
Profesor (posto je djevojka zavrsila cjelo pitanje): Koleginice, niste lose znali..ali za onu kosku, to vam se ucinilo, a za onih dvadeset centimetara, to ste imali srece..
:w :W
Studentica kaže:
pa u mojoj je koma. zato pitam. covjece ja se pitam tko je dijete na dijaspori...a ono neki 40 godisnjaci!
Evo kod nas znanost ideeee. I to ne da ideee nego bas ide.
Nasi znanstvenici su otkrili poslije dugog istrazivanja i proucavanja podataka da ljudi vole da imaju seks. :cool:
A takodje su otkrili da nije dobro jesti masno.
I svasta su jos otkrili i stalno nesto otkrivaju. :D
Knowledge=====Znanost
Be aware of,have information about,learning,intelligent,well informed,practical knowledge,experience,aptitude,informed.
A sad se upitaj na koje znanje mislis?Da li je to neko Drustveno?Informisano?Prakticno?Medicinsko?Fizicko ?Zivotno?Ljubavno?Svakodnevno?Kemijsko?Prirodno?Zi votinjsko?Zemlja/Zrak? :rolleyes:
Fakultet ti neznaci nista ako nisi covjek, u stvari ako zavrsis neku struku u Evropi ovdije se slabo prizna jer nas standard je malo veci u Australiji. ;)
Ovdje ljudi sa Evropskim fakultetima ciste tude kuce..........
Priznanje neke diplome iz EU je jako tesko jer svako je moze kupit za 1000 Eura.... :W
@hobbit
Stanje je relativno dobro hvala na pitanju, kakvo je kod vas? Hahahhaha jesi me nasmijo......:D
Super je hobbit,pada kisica,neradim danas,sutra cu na physio,prekosutra na training,hmmm u petak da se informiram za iduci tjedan,i znanje ide,baterije se punu....Stanje je relativno dobro :D
:W
Secundo
09.11.2004., 11:01
Kod nas kažu:
"Wissen ist Macht, nichts wissen macht auch nichts" (znanje je moć, ali ako ništ ne znaš, nema veze).
Nego, daj ti skokni na www.stepstone.ch pa pogledaj dali traže mlade doktore ili nešto što ti znaš.
Secundo
09.11.2004., 11:03
Ah, da, ovdje je stanje koma. Švicarska jesen. Upućenima dosta. Onim drugima: Ima ljudi koje vrijeme baca u depresiju. Nekad ne vidiš sunce danima, ali zato konstantna magla.
AxMi-24
11.11.2004., 20:35
Secundo kaže:
Ah, da, ovdje je stanje koma. Švicarska jesen. Upućenima dosta. Onim drugima: Ima ljudi koje vrijeme baca u depresiju. Nekad ne vidiš sunce danima, ali zato konstantna magla.
Dodji vamo pa ces vidjet depresije. i ja sam jos na jugu svedske. Dan je dok si na faksu/poslu tako da sunce nevidis do negdje ljeta. Raj na zemlji :)
Studentica kaže:
:o
i dodajte o kojoj se zemlji radi. bas me zanima;)
Bas me zanima gdje bi ti sa hrvatskom diplomom kad ti se nigdje ne prizna?
Evo ti konkretan primjer, imam u porodici ljecnicu, magistar pedijatrije.
Da bi u Belgiji mogla raditi u svojoj struci morala je prvo nauciti i poloziti ispit da vlada jezikom. To najmanje traje godinu dana, poslije toga uvazili su joj samo 1/3 ispita iz hrvatske, sto znaci opet jedan veliki dio ponovo polagati.
Znaci mimimum od 4 god. samo za imati diplomu s kojom moze raditi u struci.
Odmah da nadodam da si bez specijalizacije prakticki nula tj. mozes se zadovoljiti sa poslom na hitnoj (ako te dopadne) za nekih 2k€.
Ujedno, sve to kosta i novca.
Vise manje u cijeloj Evropi ti je isti sistem pa ako ti se da samo naprijed.
Denys kaže:
Bas me zanima gdje bi ti sa hrvatskom diplomom kad ti se nigdje ne prizna?
Cura pita za znanost, pretpostavljam da zeli vani na poslijediplomski studij. S diplomom hrvatskih sveucilista se moze upisati na poslijediplomski u bilo kojoj zemlji.
Tvrtko1995
12.11.2004., 04:38
Radman: Odlazim iz Hrvatske
http://www.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=2859285A2863285928592863285A28582858285C286328 962897289E286328632859285928602860285B285C28632863 286328592863H
mirta kaže:
S diplomom hrvatskih sveucilista se moze upisati na poslijediplomski u bilo kojoj zemlji.
Apsolutno netocno.
Jedina mogucnost za takvo nesto je da Hrvatsko sveuciliste ima projekt s nekom zemljom.
Ame®icano
12.11.2004., 20:52
Na znanstvenom seminaru postavljeno je interesantno pitanje:
"Zasto je glavic penisa siri od ostatka?"
Francuzi se prihvatili istrazivanja i nakon utrosenih $250,000 dosli
do zakljucka: "To je zato da bi muskarac vise uzivao u seksu!"
Amerikanci se nisu slozili da je tako, ponovili su i prosirili istrazivanje i nakon utrosenih $1,000,000 dosli do zakljucka da je glavic penisa siri od ostatka da bi zena vise uzivala tokom seksa!
Iznervirani citavom pricom, prihvatise se istrazivanja Bosanci. Utrosili su 2$ na dvije pive i od Muje saznali tacan rezultat:
"To je zato da se ne udaris sakom po celu dok drkas!"
Denys kaže:
Apsolutno netocno.
Jedina mogucnost za takvo nesto je da Hrvatsko sveuciliste ima projekt s nekom zemljom.
Denys, u krivu si, ovo je informacija iz prve ruke, osobno iskustvo, a i prilican broj mojih kolega je nakon zavrsenog dodiplomskog studija otislo na poslijediplomske studije u inozemstvo, bez bilo kakvog projekta hrvatskih sveucilista. Otisli su o svom trosku ili dobili stipendije.
Jednostavno kako mozes otici studirati u inozemstvo jednako tako mozes otici i na poslijediplomski studij. Pogledaj malo web stranice nekih stranih sveucilista, europskih ili americkih ili kanadskih.
Npr. za neka francuska sveucilista cak ni ne moras znati francuski jer imaju doktorski studij i na engleskom.
Ame®icano kaže:
Na znanstvenom seminaru postavljeno je interesantno pitanje:
"Zasto je glavic penisa siri od ostatka?"
Francuzi se prihvatili istrazivanja i nakon utrosenih $250,000 dosli
do zakljucka: "To je zato da bi muskarac vise uzivao u seksu!"
Amerikanci se nisu slozili da je tako, ponovili su i prosirili istrazivanje i nakon utrosenih $1,000,000 dosli do zakljucka da je glavic penisa siri od ostatka da bi zena vise uzivala tokom seksa!
Iznervirani citavom pricom, prihvatise se istrazivanja Bosanci. Utrosili su 2$ na dvije pive i od Muje saznali tacan rezultat:
"To je zato da se ne udaris sakom po celu dok drkas!"
:bonk:
zato se u zemljama bivše YU tako malo troši na znanost. Love čak i pretekne.
eena_ kaže:
:bonk:
zato se u zemljama bivše YU tako malo troši na znanost. Love čak i pretekne.
Dajte vi meni ljudi objasnite o kakvoj vi tu i kojoj znanosti raspravljate?
Je li to o znanosti u hrvatskom smislu gdje se "znanstvenici" i "intelektualci" okupljaju u kojekakvim od poreznih obveznika financiranim, cudnovatim udrugama gdje se uhljebljuju dozivotno a za svog zivotnog vijeka ne uspiju napraviti nista? Te sveudilj objavljuju besmislene i beskorisne clanke u casopisima koje ne cita nitko osim clanstva tih udruga?
Je li to znanost tipa Ferde Spajica i veselih drugara s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji su od RRIFa napravili ogroman privatni i za struku poguban biznis a clanci u casopisima im se recikliraju svake godine nepromijenjeni? Ono, dodje sezona popisa pa Ferdo copy-paste svoj tekst o popisu.
Kada govorite da se zelite baviti znanoscu, sto konkretno mislite? Objasnite mi to.
I kakvi ste vi to partizani kada ocekujete da vam netko ponudi, da vas netko pozove, da vam netko da...
Evo vam nesto:
"Turning Points of History
Episode: Insulin
It is one of the most dramatic events in the history of the treatment of disease. It is a miracle of modern medicine. Toronto 1922. Anyone who witnessed skeletal, sometimes comatose diabetics receive insulin witnessed next thing to a resurrection.
An injection of the mysterious substance was able to bring patients on their death bed back to life in a matter of days. Insulin has become the elixir of life for millions of diabetics around the world.
In less than two years insulin went from being an idea written on a piece of paper to a life-saving miracle "cure". Dr. Fred Banting had the initial idea October 31 1920 which launched the research. The young doctor convinced Professor J.J.R. Macleod at the University of Toronto to let him use a lab and some dogs for research. Banting was joined by a biochemiststudent, Charles Best.
Together, they spent the summer of 1921 trying to find the internal secretion and then extract it from the pancreas of dogs. They believed this mysterious substance could bring diabetic dogs near death back to life. They hoped it could one day be used to treat humans.
After some success during the summer they realized they were on to something and admitted they needed help. Before Christmas, J.B. Collip a young professor on leave from the University of Alberta was added to the research team. His job would be to purify the crude extract Banting and Best had been working on. In January of 1922 working alone in the lab one night, Collip purified the extract. Collip's serum was given to a patient and the results were spectacular. A 14-year-old boy who was near death is able to sit up and talk. It was a miracle. "
Ovaj clanak opisuje emisiju koju sam pogledao na History Television. Ali ne opisuje, sto je prikazano u emisiji, viziju, hrabrost, odlucnost, rizik, trud, muku, neprospavane noci i noci...Ma nesto fenomenalno. E to je znanost a ne mnogi koji samo kukaju da bi oni u znanost i to vani, jer da su vani place bolje a doma se crkava od gladi waaa waaa.
Ljudi, vi znanstvenici, koliko ste svojih ideja studiozno elaborirali te ih ponudili sveucilistima, institucijama i kompanijama doma i vani? Ili je mozda ipak cilj biti u maticama, akademijama i slicnim hrvatskim neproduktivitetima?
Da, i objasnite mi, sto znaci kada se kaze da se malo trosi na znanost? Tko bi trebao platiti vase pokuse, testiranja i to? Tko bi to vas trebao financirati? I zasto? Sto vi to nudite?
Nemojte samo plakati kako Hrvatska ne ulaze dovoljno u znanost.
Ljudi, vi znanstvenici, koliko ste svojih ideja studiozno elaborirali te ih ponudili sveucilistima, institucijama i kompanijama doma i vani? Ili je mozda ipak cilj biti u maticama, akademijama i slicnim hrvatskim neproduktivitetima?
mislim da ti "neproduktiviteti" smatraju da njima sasvim dobro ide i da imaju dovoljno ideja i da ih ne trebaju više. Njima trebaju plaće, ne ideje. U tome je problem. Ideju elaboriraj svojoj babi.
AxMi-24
13.11.2004., 13:20
XeiX Nije ti palo napamet da se zapitaš odakle sva današnja tehnologija??? Misliš da je to netko smislio preko noći??? Pogledaj tranzistor. Njemu je prethodila hrpetina godina ozbiljnog fundamentalnog istraživanja. Zamisli kako bi nam bilo bez njega. A ista fora vrijedi u praksi za svaku avansiraniju stvar koju ljudi znaju proizvest. Sve počiva na hrpi fundamentalnog istraživanja.
Koje je da košta i nikad se nezna šta će ispast ali bome ispadne uvijek nešto (povijest je to sasvim dobro dokazala) osim naravno spill over fora koje su indirektne jer znanstvenici često moraju razvijat svoje nove instrumente pa se to dalje koristi u industriji.
U mom slučaju se bavim kemijskim senzorima koji se trenutno koriste/testiraju za kontrolu sagorijevanja u motorima (kontrola SCR-a) . A nakon diplomskog ću vjerojatno u švabiju na projekt koji je više fundamentalan (proof of concept forica). I to su frenda i mene oni pozvali. Tako da nije baš sve tako jednostavno u znanosti. Ima svakakvih fora i načina da se napravi stvari. Ali ako si dobar i radiš obično će se to primjetiti a onda se hrpa vrata otvara :)
A to sve financiraju ostali jer se isplati. To je investicija u budućnost koja je daleko sigurnija i korisnija od investicije u banki.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.