PDA

View Full Version : Zatvaranje plina (i ost.) podstanarima koji ne plaćaju

Laura74
10.03.2012., 16:58
Ne znam ako postoji sl. tema, nisam ju vidjela....

Dakle, imam jedno pitanje ako tko zna.

Zanima me dal je u HR moguće da vlasnik kuće svojevoljno (bez znanja podstanara, makar su upozoreni na tu mogućnost) ode na plin (vodu, elektru) i da zatvoriti dovod plina?
Najviše mi zanima plin, koji nije podmiren još od 1.mj (oko 800-900kn) i sad od 2.mj vjerojatno preko 1000kn.

Na upite kada će platiti, dobiva odgovor, evo, ovaj tj. I tako prođe cijeli mj. s time da su već isti lagali i nisu platili ništa puna 3 mjeseca (dug od oko 3000kn) koji je vlasnik sam podmirio, a oni u ratama vračali.
Tako da se vlasnik ponovo boji iste priče.

U kući su skoro godinu dana. Imaju ugovor o najmu, prijavljen u poreznu ali i kod javnog bilježnika napravljen ugovor (ovršna ispravnost o najmu) da u slučaju ičega (štete, da odu, unište i sl.) imaju 10.000kn bjanko založnicu.

Ugovor je složen da su 6 godina podstanari i onda moraju otkupiti cijelu kuću (6 godina im ide podstanarstvo i računa im se u cijenu nekretnine, u slučaju da odustanu od kupnje, gube sve dosad plačeno kao stanarinu).

Da ne kažem šta uradili od kuće, svinjac....neuredni strašno, tako da je bolje da i kupe taj svinjac od da odu. Al pošto se šuška da podstanar dobio otkaz, sigurno neće imati od čega plačat 2000kn stan + cca 1500-2000kn za režije, od porodiljskog.

Dakle, režije i dalje stoje sve na vlasnika kuće sve do prodaje.

I da ponovim pitanje, dal on može otić na Plin (upravu) i tražit momentalnu plombu s razlogom da mu podstanar ne plaća redovito režije i da je u strahu da ne pobjegne ili ne plati i da u tom slučaju dođe njemu na naplatu?

Jer zadužnicu ne može samo tako potegnut i iz nje naplatit dug. To je malo duži proces, dok stanari mogu u tom vremenu napravit ohoho duga.

Vlasnik je već razmišljao da ih istjera, ali imaju ugovor a i kuću je teško prodati (260 kvadrata) i opet bi prazna stajala....mada bilo upita za nju (dok se prodaval nitko nije pitao za nju, čim došli stanari, eh, svi bi ju uzeli, al je to pitanje dal bi je i uzeli).

Nadam se da sve napisala i da kužite.
Hvala.