PDA

View Full Version : Parkour

freeman
09.11.2004., 19:07
Jel tko cuo za ekstremni sport PARKOUR? Ima li ikoga u hrvatskoj da prakticira isti???

Toco1980
09.11.2004., 19:19
freeman kaže:
Jel tko cuo za ekstremni sport PARKOUR? Ima li ikoga u hrvatskoj da prakticira isti??? :confused: :misli: ..... o čemu se točno radi?

seti
09.11.2004., 19:34
bilo ti je na Briljantinu pred mozda mjesec dana o jednoj grupi iz Zg-a. iako, nesto slicno, ali ne urbano nego u prirodi (potencijalno dost opasnije) ti radimo mi neki od skvadre pustolova/alpinista
pravi PARKOUR rade ti decki s ceste, i to dobro kolko su pokazali na tv-u taj put. salta unazad sa 5m i slicno, jaki su
mozda da malo progooglas, iako mislim da nemaju jos site. kolko se sjecam motali su se oko OTVa

freeman
09.11.2004., 19:53
Ma nasao sam ja puno toga na netu o njima, tehnike, slike, video...
...ali bi htio nekoga kod nas upoznati tko se time bavi pa da mozda infiltriram...hahah... stvarno mi je sport preprerpedobarrr! Inace obozavam te urbane sheme tak da...

A kakvu vi to imate nature parkour zanimaciju...? daj opisi, sliku koju il nes!!!

evo info za sve one koje zanima na : http://www.le-parkour.com/

seti
09.11.2004., 20:03
probaj kontaktirat ljude iz Briljantina na HTVu, oni ce ti znat rec kak doci do tih decki (na njihov web sam mislio, znam da ima ovih stranihkolko hoces). ili malo pitaj kod rolera i boardera, trebali bi i oni znat za njih, trose iste terene
ovo kaj mi radimo po pustolovnim utrkama i neki od nas solo je kombinacija raznih gluposti tipa skakanje s litica s 14m u rijeke, absaili niz vodopade i sa zidina (dubrovackih npr), pentranje kroz slapove, kanjoning, planinsko downhill offroad trcanje (sa elementima rusenja drveca :zubo: ), slobodno penjanje (ja npr strgo nogu na jednom takvom)... al nije ti to bas ono pravo sto trazis, parkour je ipak urbana brija, slomit se u planini nije bas .. pametno

ak si gledao Yamakashi onda ima slicne elemente alpinizma, samo se ne penje po zgradama nego po stijenama. ovo urban ti je isto super, al to jos nisam isprobavao, prestar sam, sram me da me neko ne vidi :o
baci pogled na moj blog, imas i tam dosta takvih stvari

freeman
09.11.2004., 20:07
Ajde mi daj link na BLOG, posto ga ne znam hihi!
A inace ja vozim MTB, isto ono street style, ili bar pokusavam, al me sad ovo toliko zaintrigiralo... jooooj!

seti
10.11.2004., 11:03
ili si provjeri privatne poruke (imas gumb "opcije" gore) ili moj profil ;)
evo ti malo materijala bas o parkour-u

http://www.s3t.com.hr/txt/vise/92/
i glavni site
http://www.pkcro.com/
sa dosta fotki, video klipova, ono kaj si trazio

michael_jackass
10.11.2004., 15:55
freeman kaže:
Jel tko cuo za ekstremni sport PARKOUR? Ima li ikoga u hrvatskoj da prakticira isti???

Baš sam prije par dana htel staviti taj topic.

Gledal sam na Extreme Sportu dokumentarac o dečkima u Francuskoj i Engleskoj. Jebote, kaj ti rade. Isprva mi je zgledalo bez veze, ono, braceki trče i skaču prek štengih. Brijem si, pa to mogu i ja. Al kad sam ih videl da skaču prek nekih gapova od po deset i više metri, malo sam si porazmislil. Zanimljiv koncept u svakom slučaju.

freeman
10.11.2004., 17:20
seti kaže:
ili si provjeri privatne poruke (imas gumb "opcije" gore) ili moj profil ;)
evo ti malo materijala bas o parkour-u

http://www.s3t.com.hr/txt/vise/92/
i glavni site
http://www.pkcro.com/
sa dosta fotki, video klipova, ono kaj si trazio

Puno ti hvala!
sad cu se infiltrirati u njihov forum!
hahahah
vec jesam...

Bakas
11.12.2006., 11:57
Narode, dali je tko čuo za ovaj sport, u tome ima puno padova i lomljenja. Za sve koji neznaju za ovaj sport neka procitaju na

www.parkour.hr

i molim vaše cijenjeno mišjenje o tom Sportu?

ljiga
11.12.2006., 12:16
Neznam puno o njemu, ali ono što sam vidio mi se sviđa. :top:

error_os
13.02.2007., 08:21
evo ja sam parkourom bavim oko 1 godine(:s )
http://img367.imageshack.us/img367/5413/skrovanakrovbt8.th.png (http://img367.imageshack.us/my.php?image=skrovanakrovbt8.png):brukica:

KLCCLK
13.02.2007., 08:28
nemoj me krivo shvatit, nemam nis protiv, al zapravo mi je smijesno sto se danas sve zivo naziva sportom.

inace sve pet, razmjerno ekstremna, ali svakako vrlo interesantna aktivnost, no sport je jednako koliko su to putovanja, yoga ili rasljarstvo.

uostalom, na ovom linku imas i onaj clanak iz Dubrovackog vjesnika di pise "zagrebacki decki najeze se kad se parkour naziva ekstremnim sportom. Ovo nije ni sport, a kamoli ekstremni sport" ;)

Stipe16
13.02.2007., 20:29
Meni je to zakon,gleda sam malo na tv.... Zakon ,ali sigurno i dosta tesko!!!!

Be@utyofsilen©e
18.02.2007., 09:24
a to je kao sport ?? kuda ovaj svjet ide ? u kurac to cu vam ja rec

ja_
19.02.2007., 16:30
Prije dosta godina sam vidio reportažu o parkouru.Dečki stvarno žele umrijeti mladi.

Elite_King
07.04.2007., 21:17
ja sam cuo i treniram:s

RandomHero
07.04.2007., 21:53
gledao sam prije godinu-dvije reportazu na RTL-u i sve sto sam mogao reci je - jadno...
mislim da je parkour zakon vjestina, al me hrvatski parkour totalno razocarao. a reportaza mi je slicila na pythonovski skec :D
pazi ovo:
frajer/adolescent (neki pionir parkoura u cro) sjedi na svojoj terasi (cini se vrapce ili gajnice) i prica: "kus ono, ja sam prvi u cro, ono, ja sam donil ovaj sport, kus onak, ja i ekipica treniramo, onak."
onda ide scena gdje dva likica hodaju i naprave "kolut naprijed" (cini mi se pucko otvoreno veleuciliste), pa rez, pa skacu sa metar visine na livadu...
pa oped terasa: "Onak, starci misle da smo ludi, kuzis ono, al nas to ne dira, ono, uvijek smo bili za ekstremno, kool maj men, kuzis ono."
bas sam se israo :D
nemojte mi nista zamjeriti al je reportaza bila stvarno jadna i iritantna...

nije to bio parkour, al je ona treba kaj je sa Jeseom rekla da je...

enivej, nadam se da ste napredovali (vjerujem da jeste) i da ste slozili nekakav video... daj link...

pis :D

beaver
08.04.2007., 01:51
sjećam se toga. i meni je bilo smiješno.

al parkour (pravi parkour) me zadivljuje.stvarno fenomen, ko ima jajca i sreće, ali i spretnosti.

meni fali ovog zadnjeg. :D

Elite_King
09.04.2007., 16:44
sjećam se toga. i meni je bilo smiješno.

spretnosti.

meni fali ovog zadnjeg. :D

ma ajde nefali tebi niš samo kreni i vidit ćeš da možeš i ja sam govorio da nemogu pa eto me sad mogu :rolleyes: :rofl: :zvrko: :bonk: :mig: :D :zubo:

Getz
26.07.2007., 13:55
Upravo kako je već netko gore napisao,le parkour (iliti l'art du déplacement) nije nikakav sport, već jednostavno rečeno urbana umjetnost kretanja...neznam kako bih vam to jednostavnije opisao.
I nisu samo zagrebački traceuri (ljudi koji treniraju parkour) ljuti kad se parkour oslovljava kao sport :confused: ima nas iz cijele Hrvatske :cool:

A pesimistima (oni koji pljuju parkour) moram reći da nemogu pljuvati po nećemu što nisu nikada probali. Ko prvo, ono što vidite na TVu ili na netu, dečki(i cure:p ) koji su sposobni skakati sa zgrade na zgradu parkour treniraju po 3-4 godine najmanje...a ko drugo, nikad nisam ćuo da je neko poginuo trenirajući parkour....i da... ko treće...nemožete pljuvat po različitim ukusima... ak se nekom sviđa parkour onda mu se sviđa i točka...tvoje mišljenje me ne zanima...i što te zaboli q ak se slomim trenirajući...moja stvar...mene će boljeti a ne tebe...zato ...stfu! :E

Što se tiće same RTLove reportaže, nemogu komentirati previše pošto ju nisam nikada pogledao, no mogu reći da se od nećega mora krenuti, a dečko koji je bio u reportaži vjerojatno nije niti imao prilike pokazati svoje sposobnosti.

I da...kako u sportu, tako i u parkouru...uz dovoljno opreza i pameti u glavi može se sve! Najbitnija je određena doza rizika s kojom se prelaze prepreke.

Poruka svim traceurima i traceurkama....

Neće nas nikada zaustaviti!!! :top:

Nymira
30.07.2007., 00:06
Ja sam to vidla prije oko godinu, pa sam se počela baviti i bilo mi je super.
Dečki koji su me učili su super.
Starci su mi pizdili zbog toga, i jednom sam se bas lepo stragala:flop: , no nista nisam slomila, ma to vam je tak u životu.
ja isto nebi stavljala parkour u sport, to je povratak onome sto ljudi zaista jesu.:top:
Ma, to vam je zakon.:top:

Junky
09.09.2007., 16:44
I ja sam isto parkurovac, već nešto više od godinu i pol, i moram reći da je stvarno zabavno, obaraš svoje rekorde, otkrivaš i proširuješ svoje granice, i većinom se oslobađaš straha od npr. visina.

To nikako nije sport, jer sport automatski znači neko netjecanje, a parkour to nije.

dinko93
11.10.2007., 11:13
evo ja sam sad počeo ali ovak sa prijateljem malo trčati i preskakati razne preppreke. sad si mislim to baš počet trenirat sa ekipom koja to baš radi. ne znam je li to sport, čitao sam nešto na wikipedii i pročito da je umjetnost, art of discplacement...

baš mi je predobra umjetnost..hehe

NNikki
11.10.2007., 21:46
Bavim se parkourom, borilackim vjestinama, atletikom cijeli zivot i prvo bi rekao da parkour NIJE SPORT
to je atletska disciplina koja ima cijelu svoju filozofiju koja ne ukljucuje skakanje sa 10og kata ili preskakanje auta i st ja znam koje jos fensi stvari iz hollywooda

cilj parkoura je NE BITI ogranicen urbanim preprekama, kretati se na najlaksi i najbrzi nacin te tako doci to cilja

to ne znaci da cu preskociti auto ako mi je lakse/brze zaobici ga...ili s druge strane da cu kruziti oko ograde kad mogu i jednostavnije/brze mi je jednostavno ju preskociti

također, flipovi (salta, premeti, i sl NISU DIO parkoura, razlog: procitaj par recenica povise)

hojs
14.10.2007., 08:04
www. parkour.hr (http://www.parkour.hr)

Sve pise.....

interceptor911
11.07.2008., 14:21
nemojte mi nista zamjeriti al je reportaza bila stvarno jadna i iritantna...

pogledaj ovo KLIK (http://www.transmeet.tv/default.aspx?id=46)

blaster121
24.07.2008., 23:50
zanima me dal tko od vas zna u Varaždinu kakvu ekipu ako trenira ,ili barem ako zna neku osobu koju trenira parkour ?

hvala puno :)

FireHawk Elite
14.04.2009., 12:06
Zanimma me
Ima li igdje za narucit parkour majica?:confused:

Luke1110
26.04.2009., 18:40
Imam 16 godina i nikad se nisam ozbiljnije bavio sportom,uglavnom sam za kompjuterom al sam se jaaako zainteresirao za parkour i htio bi malo to pocet trenirat...kondicija mi je losa...visok sam 181 cm i tezak oko 80 kg nisam bas za sport...(jedino sto znam sto se tice parkoura je onaj lazy vault,preskocit onak ogradu samo jednom rukom)...jel mi moze netko preporucit neku vjezbu za snagu,izdrzljivost,kondiciju tj. nekakav plan vjezbanja toga,tako da se pripremim za to...hvala vam puno

haulin6
28.04.2009., 12:43
parkour je legendaran sport i itekako je extreman... bavim se parkourom 2 god. i znam kak je zabavno!!! btw znam dosta preludih mjesta za trening u zg-u,, okolica cernomerac!! zz

H-K
29.04.2009., 18:09
prikelji video onda, da te vidimo junačino!

haulin6
30.04.2009., 23:17
e jbga kad neam videa... inace bi stavil

Ryuuza
07.05.2009., 13:23
Otkad sam se preselila iz Zg u ZABIT :D nemam baš nekog izbora osim trčati.
A imam sreće da je teren kojim trčim (više trčkaram jer je trčanje samo po sebi dosadno :D) vrlo živopisan. Mostovi kojima fale daske, željeznički prijelazi i rampe, šumski teren, ograde tuđih dvorišta :cerek:

Sad, zanima me kako postepeno uvesti elemente parkoura u to- na način da steknem parkour formu bez da se ubijem :cerek:

Neki dan probala lazy vault preko rampe i razbila se :(
Otišlo mi i rame, a desni zglob na ruci me kronično boli.
Nikako ga ne mogu izvesti.

Vault sa dvije ruke savladala :top:

Uzmite u obzir da sam krhka cura koja šeta okolo u haljinicama i nije lijepo kada sam puna masnica i ogrebotina :mad:

haulin6
07.05.2009., 13:59
ak se ti mislis bavit time onda moras racunat s tim da ces se ubijat jer ak nisi rodjena za to ti ces proc jos puno masnica i ogrebotina

haulin6
07.05.2009., 14:00
btw ciglana je fenomenalno mjesto za parkour.... :P tam sam skoro svaki dan... preludo je

Ryuuza
07.05.2009., 16:57
ak se ti mislis bavit time onda moras racunat s tim da ces se ubijat jer ak nisi rodjena za to ti ces proc jos puno masnica i ogrebotina

Al malo je nezgodno kad se središ i ideš na razgovor za posao, a izgledaš kao da te muž upravo premlatio :rofl:

Matzk0
27.05.2009., 14:54
Daj ne pricajte gluposti...Neces se izubijat niti imati masnice jer naravno da znas svoje granice i neces raditi nesto dok nisi psihicki i fizicki spreman...I molim da odsad ako vec mislite pisati nesto u ovaj thread ne pisete gluposti nevezane za parkour i traceure...

Zemljanin
29.05.2009., 17:32
pogledaj ovo KLIK (http://www.transmeet.tv/default.aspx?id=46)

Oduvijek se na neki nacin bavim sportom, manje ili vise ozbiljno, ali mi gimnastika nikada nije bila jaca strana - pa za parkour imam samo respekt, a mislim da nikada, ni uz pomoc trikova, ne bih svladao vise od 2-3 elementa...

Elem, zgodan je gore kvotani link, a ovo sam dobio u jednoj forvardusi - pa me zanima je l' ovo moguce :zubo: (i je l' vam ovaj lik malo vuce na Filipa Udea :D ):

http://www.snotr.com/video/2680

nar.kO
29.05.2009., 17:58
Oduvijek se na neki nacin bavim sportom, manje ili vise ozbiljno, ali mi gimnastika nikada nije bila jaca strana - pa za parkour imam samo respekt, a mislim da nikada, ni uz pomoc trikova, ne bih svladao vise od 2-3 elementa...

Elem, zgodan je gore kvotani link, a ovo sam dobio u jednoj forvardusi - pa me zanima je l' ovo moguce :zubo: (i je l' vam ovaj lik malo vuce na Filipa Udea :D ):

http://www.snotr.com/video/2680

Jebote.Kako je skin'o majicu pri onoj brzini i to u zraku:s

Limeni Nos
01.06.2009., 20:37
Kako nije sport? Meni to izgleda kao primjenjena gimnastika. :D
U svakom slučaju, bole me gležnjevi od samog gledanja tih filmića :brukica:

chosen
09.06.2009., 12:10
to je dobar sport kada ga gledaš al da se bavim njime-pa ne baš:D

Cereal Killer92
17.06.2009., 13:36
jel iko zna ima li koja ekipa u splitu?

Cereal Killer92
17.06.2009., 14:55
Ej ljudi, jeli mi može neko reć jeli ima koja ekipa koja se bavi parkourom u splitu?

creature
27.06.2009., 23:37
sve sto trebate znati o parkouru imate na:

www.parkour.hr (pogotovo link, "sto je parkour")

(tu vam pise isto gdje ima traceura i btw, parkour nije sport, to je disciplina...) :)

Tony458
05.07.2009., 00:59
ja sam moro ic sivat glavu zbog parkoura.

Ono
05.07.2009., 02:44
Ne bi mi bilo žao ovo probat, ima li di u st?

creature
06.07.2009., 14:30
ja sam moro ic sivat glavu zbog parkoura.

sta si radio?? :D

@ ono - mislim da ima, al pogledaj na siteu...

Cereal Killer92
15.07.2009., 13:03
to je dobar sport kada ga gledaš al da se bavim njime-pa ne baš:D

samo zato sta si ti smotan nemoras govorit drugima da to ne rade:mad:

Pac Man
08.08.2009., 15:29
Ima ekipe u Splitu...

cancermind
21.08.2009., 12:35
E ljudi mene zanima jel ima neki hrvatski parkour forum il bar neke grupe nešta tako....

Origin
23.08.2009., 10:51
Ima li ko kakav savjet za double konga?????

Origin
23.08.2009., 10:55
Ima li ko savjet za double konga???please,treba mi...:)

Origin
23.08.2009., 11:02
Može li ko reć kako napravit double konga?ja mogu malo,al mi svaki put zapne noga...

creature
26.08.2009., 14:21
E ljudi mene zanima jel ima neki hrvatski parkour forum il bar neke grupe nešta tako....

a da pogledas par postova gore... :mig:

creature
26.08.2009., 14:23
Ima li ko savjet za double konga???please,treba mi...:)

pa aj opisi sta te tocno muci...

creature
29.08.2009., 14:22
1. parkour nije sport.. to je disciplina (zato jer natjecanja NE postoje.. protive se filozofiji parkoura)
2. u parkour ne spadaju flipovi, salta, spinovi i bilo sta sto narusava efikasnost flowa.. to je freeruning...
3. http://parkour.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=30

(ovo je vec treca tema o pk-u :D )

Luka07
29.08.2009., 22:18
Iako neznam mnogo o tom sportu niti me zanima, on nije skakanje sa zgrade na zgradu i preko ograde...
On je najjednostavniji i najbrži način da se dođe od točke A do točke B.
Tako bi ja to definirao

Makić
01.09.2009., 01:30
ja se više bazirran na freerunning, iamam i video stavim link,
šteta onako dosta se ljudi bavi parkourom, a malo njih freerunningom
ja (http://www.youtube.com/watch?v=dy11NX9DOOA)

Orkka
01.09.2009., 01:52
pa aj opisi sta te tocno muci...

http://www.youtube.com/watch?v=1WodmOWuDiw

creature
01.09.2009., 12:55
orkka, znam ja sta je double kong samo sam pitao sta njega muci kod izvodjenja double konga :)

Ono
01.09.2009., 17:03
digni kolina :)

Zippoee
09.09.2009., 18:48
meni je puno zanimljivije parkour sa rolama:rofl::rofl:

Dorian99
13.09.2009., 11:46
ej ja sam klinac iz skate parka. Jučer ste mi pokazivali neke fore i baš ste zakon pa vas molim da ponekad ostavite poruku na forumu kada ćete opet biti tamo da vas mogu doći gledati. HVALA!!!

fire sword
17.10.2009., 15:01
e ljudeki ja se tim bavim jako malo iz zajeb*****
i zanima me di se to može trenirat
mogu: one valutove(dost njih), stoj na rukama; sve postojeće varijacije zvjezda.
i sad pokušavam salo i stuff
uspio sam neki k sličan saltu u nazad neš ko 360 backflip

sakyca
19.11.2009., 22:01
e bok...ja sam zvala tam nekog druida(neznam kak mu je pravo ime) i on mi je reko da se sve moram dog. preko foruma....sad imam par pitanja pa ak mi netko molim vas moze odgovorit....rekli su mi da se to moze tek sa 14 god. a ja imam 12. tj. da mogu doc tamo pa trenirat tehniku...pa ja bih pitala di je to i kad je to....ja zivim u zagrebu kod crnomerca(tocnije u kustošiji).....molim vas recite mi gdje i kad je to....

creature
22.11.2009., 21:17
pa ako ti je rekao da pogledas na forumu, tako i napravi.. imas tamo temu "jams i treninzi" topic "zg treninzi".. i tamo ti sve pise...
(btw, naravno na forumu "parkour.hr" ne ovom xd )
:)

war-element
27.11.2009., 18:10
Pozdrav svima,dosta sam pročito o parkuru i zvuči super rado bi počeo trenirati,zanima me šta bi kao poćetnik trebao prvo naučiti,kako početi.

creature
28.11.2009., 00:31
prije svega... kaze se parkour :mig:

ugl imas link gore i na njemu ti sve pise....
(lol, vec mi je dosadilo da jedini ja redovno posjecujem ovu stranicu xd)
ajmo traceuri, javite se :D

creature
14.12.2009., 23:34
evo jedan svjezi dokumentarac o ekipi koja trenira parkour u zagrebu :)
(bio je danas na hrt1)
part1 http://www.youtube.com/watch?v=YWHqabjNys8
part2 http://www.youtube.com/watch?v=J12whB9fNQM
part3 http://www.youtube.com/watch?v=rbZfPP2cR5w

nemam_user_name
24.04.2010., 21:40
http://www.youtube.com/watch?v=IM9ezwvBOjo

Evo vam parkour

amarantha
01.07.2010., 16:44
ZAKON "sport", to nije zapravo sport nego nacin sto brzeg prelazenja prepreka ili kako neki kazu stil zivota.
ja ga treniram u splitu sa ekipon. inace na parkour.hr mozes nac sve sta te zanima (skoro) a imas i stranice poput urban freeflowa i sl.
ugl. za to triba puno puuuno volje...one reportaze sta se nadju po televiziji samo ismijavaju to sve...te ekipe su vecinom super i stvarno rade ali novinari to izvrnu samo da bi dobili pricu kakva njima odgovara tj. onu koju ce ljudi gledat...tocnije tracat...jer da prikazu to onakvim kakvo je...ljudi bi to vidili i gotovo nista posebno jer se ne bi imali cemu rugat...brzo bi bilo zaboravljeno... sve u svemu na parkour.hr mos nac ljude iz svog grada/mista koi mozda treniraju ili na fejsu...sve su ti cesce grupe tipa parkour zadar, parkour split itd. :)

nerio
29.08.2010., 17:27
Eo ovako ja i jos par prijatelja poceli smo radit parkour ono cisto iz rekreacije nadam se da ce se to sve prosirit pa cemo mozda iduce godine pocet sa pravim parkour i jos cemo mjesat sa njim malo freeruninga. Nalazimo se u splitu i nadam se da ce se to jos prosirit i da cemo dobit jos vise clanova tijekom godine i takooo :)....

amarantha
19.09.2010., 22:58
Imam 16 godina i nikad se nisam ozbiljnije bavio sportom,uglavnom sam za kompjuterom al sam se jaaako zainteresirao za parkour i htio bi malo to pocet trenirat...kondicija mi je losa...visok sam 181 cm i tezak oko 80 kg nisam bas za sport...(jedino sto znam sto se tice parkoura je onaj lazy vault,preskocit onak ogradu samo jednom rukom)...jel mi moze netko preporucit neku vjezbu za snagu,izdrzljivost,kondiciju tj. nekakav plan vjezbanja toga,tako da se pripremim za to...hvala vam puno

lipo imas videe na youtubu... upisi parkour vjezbe ili tako nesto i imas vodice...a i parkour.hr ima kul stvari...
najbolje ti je nac sam sebi nekakav trening..i pomicat si pomalo granice... npr. jedan dan trcat 10min drugi 15min treci 20min i tako dok ne uspijes doc do 1h ili2h... i za sve na isti princip, sklekovi, izdrzaj, trbusni, zgibovi, stoj na rukama izvjezbaj malo, sve isto za sve sportove skoro, samo dodi u formu i to ti e to...mos vjezbat malo i grip (to ti je jačanje šake...točnije mogućnost što dužeg visenja na prstima u cat leapu (youtube i google i vidices sta ti e to ako neznas) eto nadam se da sam pomogla, mozes mi se javit i u privatne poruke pa ti jos dodan... :) :top:

(p.s. na parkour.hr mos nac i drustvo iz svog grada...)

WHUFC
21.09.2010., 13:22
ja se više bazirran na freerunning, iamam i video stavim link,
šteta onako dosta se ljudi bavi parkourom, a malo njih freerunningom
ja (http://www.youtube.com/watch?v=dy11NX9DOOA)

Tebi svaka cast, ovo je impresivno. za razliku od onog linka gore di oni tipovi daju izjave o preskakanju 3 stepenice. jel ima ko da nije radio takve gluposti s 11-12 godina? A ne s 25 snimat dokumentarac kak si se popeo na zid.

Getz
06.10.2010., 11:59
Tebi svaka cast, ovo je impresivno. za razliku od onog linka gore di oni tipovi daju izjave o preskakanju 3 stepenice. jel ima ko da nije radio takve gluposti s 11-12 godina? A ne s 25 snimat dokumentarac kak si se popeo na zid.

On je pokazao svojim videom zapravo par jednostavnih trikova koji se izvode i u cirkusu, na gimnastici i nekim sličnim aktivnostima koje nemaju veze sa freeruningom. Ljudi danas još uvijek nemaju čistu sliku o freeruningu pa tako niti o parkouru.

P.s. Trikovi su postojali još davno prije nego što je postojao freeruning i parkour. A glupo je što danas ljudi sve nazivaju freeruningom ili parkourom.

Salto, premeti, prebaci, komplicirane rotacije i slično ne spadaju u parkour. U parkour spadaju efikasni pokreti koji omogućuju čovjeku da prijeđe određeni put sa što manje izgubljene energije prilikom prelaženja prepreka koje mu se nađu na putu.

Dajte si malo to pročitajte onak detaljnije, da shvatite razliku.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Parkour

@ WHUFC

Tebi je vjerovatno možda ljepše napumpati se u teretani i biti mišićav i napet da si jedva zavežeš vezice na cipelama, te hvaliti se koliko dižeš u benču, dok ljudi koji treniraju parkour imaju više mišićne mase od tvojih vodenih mišića. :rolleyes:

Zanimljivo je kako je naša aktivnost besplatna (doduše postoje parkour radionice koje se plaćaju, gdje se zauzvrat dobiva profesionalna instrukcija i brži i sigurniji napredak), dok ti svoju teretanu moraš plaćati mjesečno više nego što mi platimo svoje tenisice u godinu dana.

Isto tako mi treniramo na otvorenom u svim vremenskim uvjetima na lokacijama koje nam se svide, dok se ti pumpaš samo dok sunce sja i dok je u teretana topla i znojna.

Malo razmisli o tome prije nego sljedeći puta kažeš da nije uspjeh napraviti dokumentarac sa 25 godina na kojem se vidi efikasan način prelaska zida na koji se ti nikada nećeš uspjeti popesti...

Edit:
A da se parkour stvarno dobro širi državom, pokazuje još jedna (najnovija) reportaža:
http://www.youtube.com/watch?v=kYa0rLi-tpc

grifone
25.10.2010., 01:06
Nisam imao pojma što je taj parkour, prilično sam impresioniran. :top:

lorder23
12.11.2010., 10:19
e bok...ja sam zvala tam nekog druida(neznam kak mu je pravo ime) i on mi je reko da se sve moram dog. preko foruma....sad imam par pitanja pa ak mi netko molim vas moze odgovorit....rekli su mi da se to moze tek sa 14 god. a ja imam 12. tj. da mogu doc tamo pa trenirat tehniku...pa ja bih pitala di je to i kad je to....ja zivim u zagrebu kod crnomerca(tocnije u kustošiji).....molim vas recite mi gdje i kad je to....

Svi koji su zainteresirani u Rijeci za treninge, nije vazno godiste imaju na kozali subotom i srijedom u gimnastickoj dvorani pokraj Omladinskog igralista

djapec555
14.12.2010., 22:38
Narode, dali je tko čuo za ovaj sport, u tome ima puno padova i lomljenja. Za sve koji neznaju za ovaj sport neka procitaju na

www.parkour.hr

i molim vaše cijenjeno mišjenje o tom Sportu?

Alo brate moje misljenje ti je da je to sasvim dobar sport ali ga trebas vjezbati sa mnogo paznje i treba puno vjezbe

WHUFC
20.12.2010., 18:48
...

Znam što je Parkour i pogledao sam par ok klipova youtubeu o tome.
Ovdje sam govorio konkretno o gore postavljenim linkovima. Jedan mi je impresivan drugi smješan.
U teretanu neidem nit sam ikada išao. Tebe ne osuđujem što ideš niti me zanima koliko ju placas, ali me cudi tvoje zanimanje za moje mišiće. Sportom se bavim rekreativno, igram nogomet. I to smatram puno zanimljivijim od penjanja na zid.
Dok sam išao u osnovnu školu mi je bilo napeto preskocit par stepenica i ulovit se za gelender. Sad po stepenicama hodam.

Chyraeth
21.12.2010., 23:51
Znam što je Parkour i pogledao sam par ok klipova youtubeu o tome.
Ovdje sam govorio konkretno o gore postavljenim linkovima. Jedan mi je impresivan drugi smješan.
U teretanu neidem nit sam ikada išao. Tebe ne osuđujem što ideš niti me zanima koliko ju placas, ali me cudi tvoje zanimanje za moje mišiće. Sportom se bavim rekreativno, igram nogomet. I to smatram puno zanimljivijim od penjanja na zid.
Dok sam išao u osnovnu školu mi je bilo napeto preskocit par stepenica i ulovit se za gelender. Sad po stepenicama hodam.

:rofl: :rofl: :rofl:

ako je nogomet zanimljiv.. onda su golf, šah i gledanje formula adrenalinska zabava!

edit: bavio sam se prije, ali mi nije vise toliko napeto. mislim, volio bih opet, ali imam 100 aktivnosti i poslova tako da ne stignem nista ozbiljnije.

Getz
20.01.2011., 10:12
@ WHUFC - Dok sam ja išao u osnovnu školu onda sam igrao nogomet, jer nisam znao za bolje. A danas preskačem prepreke čisto iz svog zadovoljstva i željom za zdravijim životom.
Da si imalo pažljivije čitao, vidio bih da ja ne idem u teretanu jer ne vidim smisao u tome, pošto su sve vježbe "izvana" ubačene u jednu omanju prostoriju u kojoj nema zraka, koristi se umjetna težina za vježbu i više ljudi vjeruju treneru kojeg vide prvi puta u životu nego svome tijelu.

Malo je bilo glupo tvoje stajalište i zato sam htio pobiti tvoju tezu.

Nekome je glupo gledati 22 ljudi kako nabija jednu loptu, ali opet nitko ne optužuje niti ne vrijeđa. :mig:

Kada bi se okušao u tome (i to na pravilan način) vidio bi da parkour ima malo veći smisao od samog preskakivanja i penjanja.

@ svi - Uskoro i prva parkour radionica u Karlovcu! :cerek:

-Krešimir-
01.02.2011., 21:52
Vidim da mnogi govore da je parkour sport (ekstremni,hahaha:lol:), no parkour NIJE SPORT,jer u parkour-u NEMA NATJECANJA !:mig::) "Ne smijemo miješati parkour i free running. Free running je vještina u kojoj se pojavljuju elementi iz parkoura, no tim elementima se dodaju i razne akrobacije i trikovi. Poanta u parkouru je da svi pokreti moraju biti efikasni,UČINKOVITI i biti korisni, recimo u hitnim situacijama. Svaki pokret koji narušava efikasnost nije dio parkoura." (citat sa wikipedi-e).
Recimo,vi ste bolničar. Došli ste pomoći unesrećenoj osobi.Pred vama je zid, koji nije jako visok, ali je višlji od vas (od prilike- 2-2.50 metra-). Što ćete napraviti ? Dali ćete čekati nekog da donese ljestve (dotle unesrećeni može iskrvariti, pa čak i umrijeti- recimo da je neki teži slučaj-), ili ćete iskoristiti znanje iz parkour-a (instiktivno) i preskočiti taj zid (i pomoći unesrećenom). Vi se sigurno nećete popesti na taj zid i raditi flip sa zida. To je jedan primjer. Evo drugi primjer : Za vama trči ludi i pobješnjeli kriminalac koji vas želi ubiti (razlog nebitan :rofl: ). Pred vama su prepreke, ograde, zidići, zapreke, uglavnom, nešto što vam stoji na putu, što morate preći, da bi što brže pobjegli od napadača. Naravno da nećete izvoditi trikove i ne-efikasne pokrete (baš će vam kriminalac pljeskati i reći odlično i prestat trčat za vama-ako napravite flip -yea right, kak da ne -moš si mislit ), nego ćete što brže trčati i prelaziti prepreke što efikasnije,brže, a da pritom izgubite što je manje energije moguće (sigurno nećete raditi flipove,akrobacije, ili bilo što -što je ne-efikasno -čak ako je to i nepotreban preskok iz parkour-a). Eto, nadam se da su primjeri dobri. Sad valjda vidite razliku između parkour-a i free running-a. I u free running-u (a i u tricking-u) mogu postojati natjecanja, dok u parkour-u NE. Free running koristi elemente iz parkour-a,no tim elementima se dodaje nešto-neki flow -da svi ti pokreti budu lijepi (flip,akrobacija...) Što ne znači da ako je nešto LIJEPO (i fino :D) da je dobro (zdravo) (EFIKASNO-u real life situacijama -). To je glavna razlika između Parkour-a i Free Runninga (bar po mojem mišljenju:mig:) I da se zna : Ja nimalo NE OMALOVAŽAVAM Free Running (i tricking)-NEGO samo POKUŠAVAM drugima (a i sebi samome) OBJASNITI -ŠTO je to Parkour ? (a što nije:)). I pročitajte si članak o parkour-u na wikipediji : http://hr.wikipedia.org/wiki/Parkour I skakanje po zgradama nije parkour,jer je efikasnije da se zaobiđe cijela zgrada nego da se izlažemo NEPOTREBNOM RIZIKU i skačemo po zgradama. Parkour se viježba na prizemnim visinama,eventuano malo većim visinama,no svakako ne na visinama od 10,15,25 metara :lol:. Oprostite ako je netko ostao uvrijeđen.:mig: HVALA. I Getz,svaka ti čast što širiš pravo značenje parkour-a. To cijenim.:mig: I pogledajte : OVO JE PARKOUR : http://www.youtube.com/watch?v=l833q8BY66M -Parkour Literally

http://www.youtube.com/watch?v=spGDbyxDu4k&playnext_from=TL&videos=CgkCK3bhRKc&feature=recentlik -Parkour, literally. (part 2)

http://www.youtube.com/watch?v=xpLCoZKnIq4 -
Parkour, literally. (part3)

Chyraeth
02.02.2011., 12:18
ajd netko pametan :s

i da se nadovezem: svaka osoba koju sam upoznao, a da se bavi ''parkour-om'', odnosno, njihovim poimanjem parkour-a, je naporna ko kurac samo zato jer zna skocit bekflip sa metar visine :rolleyes:

-Krešimir-
02.02.2011., 21:44
Ne brini se ti oko takvih budala. Vježbaš za sebe,ne za druge :) I čitam kako neki govore da vježbaju parkour, pa onda kako skaču s neke veće visine, kako iz parkour-a znaju neke flipove -samo što to NIŠTA NIJE PARKOUR !:amen: Oni koji skaču s krova na pod ili tako nešto,pa to nazivaju parkour -oni NE VJEŽBAJU parkour,nego samo žele što prije polomiti noge. Zatim se govori da je parkour "težak" (kako težak, pa nema niti dvije kile :lol: ) . Ako PRAVILNO vježbamo parkour,POLAKO,ali stvarno polako,sigurno i pravilno, onda neće ni biti nekih većih ozljeda. Isto oni koji su se teže ozlijedili, jednostavno nisu pravilno trenirali:mig: I svakako parkour nema veze sa gimnastikom :mig: I mislim da parkour i nije umjetnost, jer u umjetnosti mora nešto biti lijepo, što i nije jako važno u parkour-u (umjetnost se više veže za trikove- koji moraju biti lijepi,fensi-šmensi-holywood stuff :p ),samo da pokreti ne budu šlampavi, da budu učinkoviti. I ako netko ne može napraviti neki pokret (preskok) iz parkour-a ,ne treba se forsirati. Treba stati, udahnuti, smiriti se i probati nešto drugo vježbati. Za parkour treba jako puno volje i treninga. Treba se početi trenirati sa jako malim stvarima,postepeno,polako,sigurno. Trebamo slušati svoje tijelo,ne se forsirati. Parkour kombinira tijelo i duh, snagu i kontrolu.Kontrola u parkour-u je jako bitna, moramo dobro procijeniti vlastite mogućnosti i ne izlagati se riziku.Trebali bi napredovati po nekim svojim mogućnostima,i trebali bi istražiti svoj način prelaska prepreka. I UVIJEK ĆE BITI onih koji ne shvaćaju (ili ne žele shvatiti) nešto što NE RAZUMIJU. Nažalost,ali je tako.

Herott
02.02.2011., 22:02
:rofl: :rofl: :rofl:

ako je nogomet zanimljiv.. onda su golf, šah i gledanje formula adrenalinska zabava!

edit: bavio sam se prije, ali mi nije vise toliko napeto. mislim, volio bih opet, ali imam 100 aktivnosti i poslova tako da ne stignem nista ozbiljnije.

:rofl::rofl:
ne parkour je ful zanimljiv.:rolleyes:

Jedino šta sam ja vidio zanimljivog kod parkoura je ovaj clip
http://www.youtube.com/watch?v=HjgzwrnSoVE

:s:s

Chyraeth
03.02.2011., 11:46
@herot: oprastam ti sto ti poimanje zabave 90 minuta napucavanja lopte po 100x70 metara terena.

@krešo: ma ne treniram ja vise parkour, tu i tamo frend i ja na tjelesnom slozimo nekakav lajn sa kozlicima i konjima, al nista posebno (i naravno, nije cilj radit trikove vec sto prije doc do cilja :top:).
mislim, trenirao bih mozda i jos, al sam ipak malo debeo i k tome treniram ragbi pa mi masa treba, a za parkour bas i ne mozes bit fatty :D
ali da, naucio sam par tehnika preskakanja i skakanja na vece zidove, no najveci problem je to sto nikad nisam mogao naucit monkey (jer imam veoma jake noge, a pre-kratke ruke) :rofl:

-Krešimir-
03.02.2011., 20:40
Jedino šta sam ja vidio zanimljivog kod parkoura je ovaj clip
http://www.youtube.com/watch?v=HjgzwrnSoVE

:s:s

To NIJE parkour !:facepalm: :bang: :asshole:

Herott
04.02.2011., 10:58
To NIJE parkour !:facepalm: :bang: :asshole:

:facepalm:

ma da?:rolleyes:

-Krešimir-
04.02.2011., 11:18
Da,ovo nije parkour !! :mig:

Ono
04.02.2011., 14:31

ma da?:rolleyes:

-Krešimir-
10.02.2011., 19:24
Ovo je parkour ! http://www.youtube.com/watch?v=hgFKMKaIX3s&NR=1
I ovo : http://www.youtube.com/watch?v=hRuN0nRKWHg ! :) :mig:

NaughtyOne
02.03.2011., 01:50
i da se nadovezem: svaka osoba koju sam upoznao, a da se bavi ''parkour-om'', odnosno, njihovim poimanjem parkour-a, je naporna ko kurac samo zato jer zna skocit bekflip sa metar visine :rolleyes:

nemoj shvatiti krivo ali ti onda nisi upoznao ni jednu osobu koja se bavi parkourom.. :rolleyes:

backflip nije parkour..
niti lomljenje nogu, ruku i slične fore..

pročitala sam par prvi postova i došla na zadnju stranicu i vidim da su Getz i Krešmir već išli iskorigirati. :)

Stvar s parkouom je da se javi uvijek neki kreten koji radi flipove ili se ubija i tvrdi svima kako trenira parkour, pa je parkour na lošem glasu.
Jer iskreno zanimljivije ti je na ulici gledati nekoga za koga misliš da će se razbiti nego nekoga tko zaista trenira parkour koji na koncu ni nije toliko ekstreman.
Evo primjer za to okretanje pažnje: na youtube-u sam naišla na neki filmić koji se zove "fat guy almost dies" ili tako nešto. video je o nekom debelom liku koji na malim rampicama boarda i to jaaako loše. ali naslov sam te navodi da će biti nešto ekstremno uzbudljivo. i video je poprilično gledan, samo zbog naslova i toga što gledaš 3 min videa i misliš si kako će pasti i hoće li sada.
to je ista stvar s tom ekipom koja je željna pažnje i koja se ludira, koja u biti ne trenira. ljudi ih gledaju jer očekuju da se polome, pa na njima grade javnu sliku parkoura.
takvi tvrde da treniraju oko godinu dana i onda im dosadi kada se pokaže da ne treniraju i ekipa ih ne ferma više. takvi samo kvare glas za one koji se ozbiljno bave tom vještinom.:(

a da nema dobrih traceura u Hrvatskoj je pogrešna stavka. To se ne da objasniti.
Moj savjet je da pokušate trenirati, vidite osnove, vidite ljude koji su dobri u tome i procjenite sami. Nećete ništa time izgubiti, kretat ćete se na zraku i vidjeti o čemu se radi. :mig:
Ima ovih kretena željnih pažnje, ima ljudi koji u parkouru vide više od samo skakutanja po zidovima. Većinom je ekipa super i spremna pomoći i dati savjet uvijek. :)

Chyraeth
02.03.2011., 11:47
ma bravo, a sta sam ja napisao?? stavio sam u navodnike parkour, dakle, ljudi koji za freerun misle da je ''parkour''. zato sam i rekao, da svaka osoba koja se bavi ''PARKOUR-OM'' (u njihovom poimanju parkoura, dakle, freerun/trickingom), je naporna kao kurac.

i sad si, eto, ispao glup.

a ako te bas zanima, ne, nisam upoznao ni jednu osobu koja radi PRAVI parkour, jer su se svi preseravali sa flipovima i handstandovima. ja sam jedini medu njima trenirao nesto sto ce me dovest najbrze od tocke A do tocke B, a ne nesto sto ce mi jos uzet pol sata jer moram putem napravit 20 bekflipova/frontflipova, prehodat zidic na rukama i umjesto protrcat kraj zida koji mi nije dio putanje, napravit palm flip na njemu.

mojsije1234
10.07.2011., 16:48
eeoo ja vecc pakoruam 3 godine iz gorice sam ( ako se racuna stanka od 1 godine,ako ne onda 2 lol logicno :D ) EVO STAVIO SAM novi video na svoj youtube kanal pa ako imate vremena pogledajte ,i imam jos neke korisne tutoriale.....eo linka
http://www.youtube.com/watch?v=B1RZbeKhd-0

-Krešimir-
17.07.2011., 18:48
eeoo ja vecc pakoruam 3 godine iz gorice sam ( ako se racuna stanka od 1 godine,ako ne onda 2 lol logicno :D ) EVO STAVIO SAM novi video na svoj youtube kanal pa ako imate vremena pogledajte ,i imam jos neke korisne tutoriale.....eo linka
http://www.youtube.com/watch?v=B1RZbeKhd-0

Loše, kao što je i bilo loše. Očito je da ništa nisi naučio (i prihvatio). Radiš salta, a precizni skok ne znaš. Video je isto loš, ne znam zašto si to uopće išao ovako snimati :/ . I na kraju, saberi se, ili nemoj trenirati uopće (jer pomaka kod tebe nema), ili posveti dvije do tri godine (možda i 4 godine) intenzivnom treningu snage, posebno za noge. Naravno, trebaš kondicionirati cijelo tijelo, no noge ti izgledaju tako slabo, precizni skok (koji ne bi trebao raditi) ti je jako loš.
Vidi se da ti penjanje teško ide, ali zato trebaš vježbati ruke (što očito ne radiš). Ne bi se trebao onda niti penjati na visoke zidove. Zatim, SDC (koji si napravio na 1:00-1:04) je isto loš, jer ti doskok ne valja. Salto ti je užas ! Ovo nije niti parkour, a ni free running ! Rukavice su GEJ (jebote !) :D . Izgleda da nisi ništa naučio, te da nisi poslušao savjete koje su ti dali neki iskusni traceur-i. Nemoj se uvrijediti na ovo. Lijep pozdrav.

MaRJuR
08.08.2011., 21:49
bolje nego prosli videi,samo vise vjezbaj neke osnovne pokrete da bi imao i neku kontrolu . Ima i nekih glupih gresaka u editu koje su mogle biti lako ispravljene. :mig:
E da,
i nemoj stavljate neke pokrete koje jos ne radis kako treba(frontflip).

Uglavnom je bolje nego prije.

@Kresimir: Prestani ga toliko vrijeđati zato sto savija koljena vise od 90' haha.
Zasto nebi smio raditi frontflip ako nezna precision,i zasto se nebi trebao penjati ako se sporo penje?

Znaci ti nista neces raditi dok ne ojacas?

Mayor14
08.08.2011., 23:24
bolje nego prosli videi,samo vise vjezbaj neke osnovne pokrete da bi imao i neku kontrolu . Ima i nekih glupih gresaka u editu koje su mogle biti lako ispravljene. :mig:
E da,
i nemoj stavljate neke pokrete koje jos ne radis kako treba(frontflip).

Uglavnom je bolje nego prije.

@Kresimir: Prestani ga toliko vrijeđati zato sto savija koljena vise od 90' haha.
Zasto nebi smio raditi frontflip ako nezna precision,i zasto se nebi trebao penjati ako se sporo penje?

+1
A Kresimire,nikad nisam imao nista protiv tebe:),al brate znas nekad pretjerat sa kritikama...jel mozes ikad napisati ''Bravo samo nastavi sa treniranjem,uvjezbavaj pokrete i te flipove ako ih vec zelis raditi poboljsaj'' ili tog nema u tvom rijecniku :D ovime te ne vrijedam ni nista ali shvati da ne razmislja svak isto :)

jumpbyte
09.08.2011., 14:02
Loše, kao što je i bilo loše.

koji savjet nekome od 15 godina.

Većina parkour videa niti nema pogled iz 2 kuta tako da:top:

Waister_o1
11.08.2011., 22:40
Je'l Parkour ima kakve klubove ili je to samo ono 'nauci sam'? Oduvijek mi je to cool izgledalo, al di cu ja u Zagrebu to pocet a da se ne zbrukam zesce :D

Btw. @mojsije1234, mozda nije odlicno, al bome treba imat, znas vec, ono sta muski imaju da ides salto radit na tvrdoj povrsini ;) Ja ga u more skocim bez problema al na tvrdom, ne hvala

MaRJuR
12.08.2011., 01:26
Je'l Parkour ima kakve klubove ili je to samo ono 'nauci sam'? Oduvijek mi je to cool izgledalo, al di cu ja u Zagrebu to pocet a da se ne zbrukam zesce :D

Btw. @mojsije1234, mozda nije odlicno, al bome treba imat, znas vec, ono sta muski imaju da ides salto radit na tvrdoj povrsini ;) Ja ga u more skocim bez problema al na tvrdom, ne hvala

prijavi se na parkour.hr forum tamo ima puno informacija i ljud iz zga :mig:

-Krešimir-
17.08.2011., 01:29

Ja ne vrijeđam, samo imam zdrave oči. Dalje, prvo se puza, pa se hoda. Prvo se trebaju svladati osnove, a onda dalje. Treće, krivo čitaš, nisam rekao da se ne penje ako se sporo penje, nego da se onda ne penje na nešto visoko, nego da vježba i savladava penjanje na nečem nižem ;) . I zadnje, ne, nego ne radim ono za što još nisam spreman.

-Krešimir-
17.08.2011., 01:36
jel mozes ikad napisati ''Bravo samo nastavi sa treniranjem,uvjezbavaj pokrete i te flipove ako ih vec zelis raditi poboljsaj'' ili tog nema u tvom rijecniku :D ovime te ne vrijedam ni nista ali shvati da ne razmislja svak isto :)

Ne, nisi me uvrijedio, ali ja ću rađe bit iskren, pa reći, "ostavi se salta, poradi na osnovama, snazi itd".

-Krešimir-
17.08.2011., 01:39
koji savjet nekome od 15 godina.
To nije savjet, to je primjedba.

Rainalcar
19.09.2011., 17:31
Postoji li literatura na hrvatskom o parkouru?

swoop91
19.09.2011., 20:13
da, youtube.com

MaRJuR
28.09.2011., 16:14
Postoji li literatura na hrvatskom o parkouru?

http://hr.wikipedia.org/wiki/Parkour