PDA

View Full Version : Gastro Uskrs 2012. u našim domovima


polly
19.03.2012., 12:32
Uskršnje vrijeme na gastronomski način :)

što i kako pripremate za Uskrs?
kakve su vaše košarice?
na koji način bojite pisanice?
kako ukrašavate svečani stol?

jaja, šunkice, digani kolači, peciva, svečani kolači, juhice, uskršnja drvca, zečeki, piceki,......na razne načine
narodni običaji ljepe naše i cijeloga svijeta

priče, recepti, uradi sam savjeti i fotografije

Francesca
19.03.2012., 13:04
Moja proslogodisnja jajo-dekoracija :)

http://i646.photobucket.com/albums/uu184/franfran_zg/DSC_9013.jpg

Na zalost, a na moju radost nis drugo ne spremam jer smo na dorucku i rucku kod mame i sveki :raspa:

DeeJay Dee
19.03.2012., 13:15
Menu našeg uskršnjeg doručka (kod staraca oko 11 h, ko neki brunch, tak da taj dan nema ručka ni praktično više niš, navečer opet malo svega toga u novi krug :D):

- šarena jaja s naljkama, namazana špekom za sjaj (mama boja onim bojama iz vrećica, žena lukom i sl.)
- Prisnac (slano primorsko jelo, peče se u tacni u rerni, a dojdu šunka, prorašteni špek, sir, jaja, brašno i originalno mladi luk-mi bez)
- kuhana šunka
- par vrsti sireva
- filana jaja (riblja krema) u domestic mayoneza sosu
- mladi luk
- namaz/krema/pašteta od celera
- domaća majoneza dodatno sa strane (osnova Thomy nekad solatna, danas, nažalost, samo delikatesna pa onda + još dodaci itd.)
- pinca (ne uvijek)

- anđeoski kolač ili žito torta od slatkog

- rakije, likeri i butelje od tekućih pitanja-klasika :top:

E sad, kak sve to kufaju žemskinje u familiji, nemojte me puno pitat... :zubo: recept za prisnac sam ranije već objavio tu negdje na Gastru, pod primorska jela il tak nekaj :ne zna:).
Ja obično lepim naljke (stari maže jaja korom od slanine) i postavljam/odnosim stol :rofl:

Otpuhivanje/liječenje nakon traje danima.... :lol:

A na misu u pol 10 na posvetu hrane nosimo od svega pomalo u maloj košarici s izvezenim miljeićem. :cerek:

edit: ah, da, na Uskrsni pon. onda zato mlada janjetina s krompirom i šalatom za ručak oko 2-3 pod redovno. :kava:

Zla patka
19.03.2012., 13:55
ja sam ateist/agnostik i skoro svi u obitelji
ne slavimo bozic, uskrs, ne idemo u crkvu niti ista slicno
pa nema ni nikakvih posebnih ruckova, obicaja za uskrs i ostale religijske praznike

najgore mi je bilo u skoli pisati one sastavke na teme: uskrs u mom domu :D sto mi je donio mali isus pod bor, a uciteljica nikak da shvati da mi zaista ne kitimo jelku :eek: i ne farbamo nikakva jaja... osim onih na pimpek trgu :zubo:
mislim da imam traume od toga :D sastavaka jel :D

ali volim neradni ponedjeljak
i volim sunku i kuhana jaja :D

solar
19.03.2012., 14:02
kod mene se uskrs vidi samo kod staraca.. bakalar na veliki petak, pisanice i kasni doručak (šunka, francuska, hren, rotkvice, jajca, mladi luk..) na uskrs.
eventualno i kasni ručak tipa janjetina i krumpir... makovnjača i orahnjača obavezno. voćna torta eventualno.
ukrasi isto samo kod staraca - cvijeće i pisanice.
godinama sam to zaobilazio jer sam uskrs tradicionalno provodio negdje na moru ili u prirodi, a tek zadnjih par godina više familijski.

ifigenija
19.03.2012., 14:15
Kod nas onak tradicionalno - za doručak šunka i pisanice bojane u korama luka i običnim bojama, čisto zbog šarenila :), mladi luk, hren, rotkvice, francuska salata.
Kasni ručak, koji u pravilu zbrljamo jer nitko ne može jesti, i svaki put govorimo kako slijedeće godine nećemo raditi ručak na Uskrs, već u ponedjeljak, ali ispadne "pa kako možemo bit bez ručka" :504:, dakle janjetina, mladi krumpir i luk, salata.
Od slatkog obavezna pinca, voćna torta i poneki kolač.

Ange ou Demon
19.03.2012., 14:19
moji to slave, a ja volem finu hranu

obzirom da sam lijeno ateističko ( nastavi niz ) imam ispuhana jaja od prije par godina koja sam ukrasila lakovima/temperama i to recikliram svake godine :o
samo mijenjam posudicu :D

što se hrane tiče
tradicija: kuhana jaja, šunka, domaći sir i tako to za doručak

ručak je obično puretina + mlinci i francuska

od kolača ove godine planiram neku prhku pitu ( kradem s natječaja :o) uz naš tradicionalni kolač "Jaje na oko" koji radimo u 2 verzije ( jednu s marelicama drugu s ananasom i višnjom ako nekog zanima stavit ćem i recepte)

a majka uvijek nabere svježe grančice od okolnih ukrasnih grmova i na to povješa moja reciklirana jaja pa to glumi ukras na stolu

polly
19.03.2012., 14:21
ja sam ateist/agnostik i skoro svi u obitelji
....
ali volim neradni ponedjeljak
i volim sunku i kuhana jaja :D

isto tako :cerek:
a kako će proći ovaj bumo vidli, prošli se svelo sam na nas dvoje ali nas šunka, jajca, rotkvice, lukac i francuska nisu zaobišli :klopa:
a bilo je i :zivili:


ona jajca tamo je nekad zver farbala, to mu je bilo prvo susjedstvo
ja sam uvijek bila fina i nikad to nisam radila (tj. martinovka je malo predaleko :zubo:)

Cats
19.03.2012., 14:29
Kad sam bila mala je za Uskrs dolazio paket od moje bake. Napravila bi duguljastu pletenicu od žutog tijesta, nešto kao za pince ali sočnije, i u nju utaknula pofarbano jaje. Svaki od njenih 12 unuka je dobio jednu. Pince su mi tad bile bljak, ali bakine pletenice sam obožavala :cerek: Nažalost, nešto tako fino kao te pletenice nisam nikad kasnije našla :tuzni:

Zadnjih godina se ne bavim prigodnim dekoracijama (iako bi bilo zainteresiranih za dekonstrukciju istih :zubo: ), a i posebni meniji, ako sam doma, pošto ne slavim ni ja a ni nitko od najbližih) nisu u igri.

Francesca
19.03.2012., 14:30
Kod mojih svekija se Uskrs bas slavi
Prvo tuckamo pofarbana jajca medusobno onda se ide za stol: dve tri vrste sunke, francuska, jaja u hrenu... Nema bas neke stalne postave ni slanog ni slatkog
Prvo se zapali svijeca pa se pomolimo, pa jedemo pa se ta svijeca gasi

Kod mojih se samo uskrsno jede :zubo:
Isto standard postava manje vise, tu i tam mama ubaci neku novotariju
Meni ustvari treba samo sunkica i francuska, ostalo me uopce ne zanima

Jednog dana ce bit klincu zanimljivo objasnit zakaj se kod jednih moli a kod drugih ne :zubo:

Dlapek
19.03.2012., 14:50
Mojoj familiji Uskrs je gastronomski i na svaki drugi način,krajnje nezanimljiv.Zadnji su se put delalae pisanice za vrtić.
Ne volimo kuhana jaja,nismo ljubitelji kuhane šunke,mladi luk se kod nas kombinira samo s roštiljancima...
Obično ga detaljno izignoriramo i nekamo otputujemo.
A ako,iz bilo kojega razloga ostajemo doma onda se skuha neki dobar ručak i posve preko volje pofarba u luku par jaja.

DeeJay Dee
19.03.2012., 14:52
@sole
jao fakat - rotkva, hren, to skroz zaboravih :facepalm:

i da, na velki petak također bakalar, bilo na crveno ili na bijelo (ili oba :D) ili onaj bianco, na istarski, pašteta. ili svo troje :zubo:

Vodenna
19.03.2012., 17:14
Kod mene se umjereno slavi. Što se hrane tiče, podređeno je dječjem ukusu, meni i mužu tak svejedno, njemu bitno da ima mladog luka, najčešće bude neka pečenka uz to i neki kolač, ili dva.
Nema nekih posebnih priprema, osim "proljetnog" čišćenja vrta, grmlja svega što uz to ide. Kuća se ionak stalno čisti.
Mene opušta farbanje jaja, pri tom ne mislim da ono umakanje u obojanu vodicu niti na naljepnice. Tipa zečeki i tak....
Jedne sam godine trudna obojala i oslikala preko stotinu jaja, ručno sve, a skoro sam ih sve uspjela prodati. Od te godine imala sam dvije godine stanke, dok nisam zaboravila i dok djeca nisu malo poodrasla.
Sad svake godine izmišljamo "toplu vodu" na temu bojanja i ukrašavanja jaja i to bude onak baš zanimljivo kad se radi s djecom.
Iako najčešće oni svoje pozavršavaju u pola sata, a ja ostanem trackat i mackat do iza ponoći.:cerek:
Svakih par godina za te dane putujemo na sjever, a ni tih 3000 km puta nas ne spriječava da obilježimo Uskrs,. A jednom sam vidjela i živog zeca.:cerek:

sparina123
19.03.2012., 21:09
kod nas isto nema nešto posebno

na veliki petak ispečem neku ribu, prilog kako kad

farbam jajca u razne boje, .., kak mi se kad da i to stoji na stolu, ta ne jedemo:D, imam i neko cvijeće na stolu, pa bombone jaja, kakva grana...i tak

francuska, šunka, rotkvice, m luk, hren, skuham sebi i mužu jaja, dečki ne jedu:rolleyes:

za ručak juhu, neko meso, prilog, razne salate......uobičajeno, dođe mi mama, pa kuham kaj bu se pojelo donekle, nismo neki jelci a da nakuhavam nema smisla

dvije, tri vrste kolača i to je to

košaricu ne nosimo u crkvu, jedemo obično muž i ja pa dečki kad se ustanu

Doria
19.03.2012., 21:56
Kod nas se Uskrs slavi(o). U petak su se farbala jaja (sad je to premjesteno na subotu jer svi radimo), u nedjelju se ujutro islo na misu na blagoslov hrane (mi djeca to vise ne radimo, baka odnese svoju kosaricu). Hrana je tradicionalna (s time da kod nas francuska ne spada u tradiciju).
Farbanje jaja, baka ih nesto ispuse nesto su klasicna kuhana. Ima ih i od luka, ima i s drugim bojama. Tradicijski se nadje cijela obitelj i bliski prijatelji, pa nas 10-15 kako koji put farba jaja.. obicno 80-100 komada :zubo:. Nakon popodnevnog farbanja slijedi vecera.. jaja dakle, mladi luk, rotkvice, sir, cikla s hrenom, sunka u kruhu itd. Nedjelju je vise manje ista klopa na rasporedu.
No, evo nesto od toga u slikama.

Stol za farbanje:
http://img96.imageshack.us/img96/2261/23042011457.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/96/23042011457.jpg/)


Uskrsnji dorucak prosle godine za MD i mene :zubo:
http://img268.imageshack.us/img268/2049/uskrs20113.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/268/uskrs20113.jpg/)


Dida i baka inace svake godine najljepse pisanice spremaju, tako da imaju zbirku staru preko 50 godina.. to svake godine izvade da se vidi. Izvade se i kojekakvih ukrasici. Tu naviku i ja imam (ukrasa jel), a mama je pocela i vlastitu zbirku najljepsih jaja. Kad sam bila mala je bome bilo i trazenja pisanica po vrtu, to se tokom godina izgubilo, a kad je moja sestra bila mala nekak nije zainteresirana, pa se eto to ne radi vise.

Zadnjih par godina u nedjelju idemo na rucak kod bake, stol tamo je ovakav npr:
http://img859.imageshack.us/img859/6663/uskrs2011kodbake.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/859/uskrs2011kodbake.jpg/)


Od kolaca tradicijski samo kuglof. Drugo slatko sto god nam se da.

milkyp3
20.03.2012., 14:33
mi cesto zbrisemo na more za uskrs. :cerek:
za rucak obavezno mlada janjetina (ona bracka skuplja od tozla :lol:)mladi luk,krompirici.
zbog kratkoce vremena radim neke jednostavne kolace.

volim da farbam jaja,sto u luku(sa famoznom najlonkom i raznim listicima)sto sa bojama i kojekakvim ukrasima koje kreiram sama vec prema raspolozenju.:mig: :hekla: sa uzitkom to radim.
nekad sam farbala mnogo jaja a sad jedva desetak. :tuzni::tuzni:

milkyp3
20.03.2012., 14:50
evo fotkica od prosle godine http://www.dodaj.rs/f/1I/qT/2ptMQ1Ki/dsc04541y.jpg http://www.dodaj.rs/f/42/11J/1WH6DT1L/dsc04538b.jpg

ivkaa
21.03.2012., 09:44
Najdraže za Uskrs mi je bilo kad su djeca bila mala pustiti ih da na taraci pituravaju sami jaja.Oni su uživali u tome.I oni bi iza bili cijeli u bojama o stolu i podu da ne pričam ,ali njihova sreća neprocjenivo.
Za veliki petak spremam bakalar.Meni je na Uskrs najdraži doručak,ali nažalost ja obično radim pa ga rjetko imam priliku proslaviti obiteljski.Inače za razliku od Božića i pretjerivanja s kolačima za Uskrs napravim jedan ili najviše dva kolača.
A najdraže mi je iskorištavanje jaja kasnije u šparogama,žučenici i paziji :klopa:

NitkoPoseban
21.03.2012., 11:42
Jaja, luk, šunka pečena u tijestu, pinca.

marty_19
21.03.2012., 13:09
evo i mene :)
Uskrs mi je omiljen blagdan što se tiče hrane, i otkad znam za sebe jede se ovo:

http://s355.photobucket.com/albums/r465/marty2410/?action=view&current=222188_119263231487737_100002121826633_163 819_7991665_n.jpg
: kuhana domaća šunkica
: mladi luk
: hren
: slatki i obični kruh
: goranski nadjev ili "želudac" :cerek:
: i svašta od kolača,nema neki određeni... :)

@ Doria: toliko jaja ? :D
jel MD dečko? super doručak imate :)
i šta je ovo u zdjelicama?

Maremonti
21.03.2012., 13:38
Dok su svi bili zdravi za Vazan nam je bilo do klope pa u istarskoj varijanti ide frigana spaleta, kobasice i zarebnik ako su prezivili i jaja sa sparugama ako sparuga ima, radic primo tajo i skalonja (vrsta mladog luka) te francuska pod obavezno.

Rucak juha, janjetina s krumpirom i pinca, ali bi se malo pojelo.

U petak prije Vazma manestra na bilo, bakalaj na bilo i pasutice.

Šefica prstena
21.03.2012., 14:18
Marty jedno pitanje. Jednom sam za Uskrs jela taj goranski (mislim da je to to) nešto (crijeva za kobase ako se ne varam)nadjeveno sa jajima i još nećim. Da li je to to? ako je i imaš recept molim te stavi ga

marty_19
21.03.2012., 14:32
Marty jedno pitanje. Jednom sam za Uskrs jela taj goranski (mislim da je to to) nešto (crijeva za kobase ako se ne varam)nadjeveno sa jajima i još nećim. Da li je to to? ako je i imaš recept molim te stavi ga

pokušat ću ti objasnit, iako se sve to radi odokativno kod nas :)

sastojci (sve odokativno)
30-40 jaja
šunka i špek (oko 400g)
1-2 srednja kruha
peršin, sol, papar, vegeta

znači, špek i šunka se narežu na kockice i stave se u tavicu prepržit na malo ulja...
kruh se nareže na kockice (cijeli, i kora)
jaja se razbiju u veliku posudu, i s pjenjačom ili mikserom izmješaju.
onda unutra dodaješ sve ostalo (špek, šunku i kruh), začiniš i puniš crijeva (sad neznam kako se točno zovu, ugl duguljasta su i široka nekih 5-6 cm...)
ili čak možeš staviti u one šuškave vrećice za meso i staviš kuhat u veliki lonac pun vode...
smjesa ti mora ispast onako "gnjecava", ne pregusta :)
glavno je da staviš pola smjese u crijevo, jer to nabubri kad se kuha pa lako pukne..
lagano probodeš par puta i pustiš nekih sat i pol da se kuha...
neki poslje čak stave u pećnicu zapeć...

evo nadam se da ću bar malo pomoć, inače sam još mlada, nemam svoju familiju pa uvijek pomažem mami i gledam kako se radi dok se ne odlučim sama napraviti :=)

Šefica prstena
21.03.2012., 14:46
Je to je to!!! O baš ti hvala od srca. To mi je bilo ful dobro za jesti, morati ću i ovako odokativno probati napraviti.

DeeJay Dee
21.03.2012., 15:08
evo ipak ako će kom trebati recept za bribirski prisnac, tradicionalno uskršnje jelo:

- recept s bribirskog sajta:

BRIBIRSKI PRISNAC

15 jaj, jedan domaći čin friži sir, pol kila prorašćene slanini, mladi luk (more i kapula), pićo kvasa (more i bez njega), bele muki po potribi, masti po potribi, soli i papra kako ki voli

Va zdelu va koj se smišaju jaja klade se kvas i sir zrizan na pići komadići. Slanina i luk (isto zrizani na komadići) poprže se na masti dokli luk pićo ne omekša. Kad se ohlade smišaju se va jaja i sir, doda se sol, papar i muka, pak se još promiša. Mora bit gusto da lipo pada z žlice. Se se strese va tacu namazanu mastun i pomučenu mukun, pak se peče na sridnje jakon ognji okol tri kvarti ure.

- mamin recept (bolja modifikacija pokojne bake):

PRIMORSKI PRISNAC (Bribir, Vinodol)
slano

Na kockice velike 1,5 cm izrezati:
- 60 dkg dimljene šunke
- 30 dkg proraštenog špeka (da nije samo bijel, nego i crven)
- 60 dkg sira škripavca (može biti dimljen, ali nije uvjet)

U posebnoj zdjeli napraviti tekuće tijesto od:
- 8 cijelih jaja
- 3 jušne žlice masti ili margarina,
tome dodati mješavinu od:
- 1/2 kockice kvasca
- 1 jušna žlica šećera
- 4,5 dl toplog mlijeka,
a zatim postupno umiješati u to:
- 48 dkg glatkog brašna TIP 500 i
- papra i soli po ukusu,

vodeći računa da su i svi oni sastojci u kockicama slani.

Jasno je da se kvasac s mlijekom treba ranije podignuti do duple zapremine, ali kad ga se sjedini s jajima i brašnom onda više ne treba uzlaziti (što je različito od postupka kod svih drugih dizanih tijesta!).

Sad to žitko tijesto preliti preko gornjih kockica, pažljivo promiješati i istresti u 2 kuglof kalupa koja su ranije debelo margarinom podmazana i pobrašnjena. Ako se ne želiš zamarati s takvim oblikom onda upotrijebi 1 veliku tepsiju.

Staviti u vruću pećnicu i peći 50 min. na 200 stupnjeva tako da dobiješ smeđu koricu. Kad je pečeno ostaviti neka se potpuno ohladi u istom kalupu i tek tada istresti, u protivnom bi sve sjelo.


Tko voli mladi luk, može ga poslužiti uz njega (inače po original receptu ide i u sam prisnac, no ne vole svi luk pa.... :cerek:). Dobar tek! :top:

Doria
22.03.2012., 22:13
@ Doria: toliko jaja ? :D
jel MD dečko? super doručak imate :)
i šta je ovo u zdjelicama?
Yes, ali pojedu se vecinom :D
MD = moj dragi, svi imaju MM-ove, pa da je moj poseban :zubo:
Zdjelice su kravlji sir i vrhnje, lijeva s crvenom paprikom, srednja s kobasicom i desna s vlascem :klopa:

Dlapek
23.03.2012., 07:08
Yes, ali pojedu se vecinom :D
MD = moj dragi, svi imaju MM-ove, pa da je moj poseban :zubo:
Zdjelice su kravlji sir i vrhnje, lijeva s crvenom paprikom, srednja s kobasicom i desna s vlascem :klopa:

Od svih tradicionalnih jela za Uskrs,ja sam najviše voljela savijaču od mladog luka i kuhane šunke koju je moja baka pekla od "ostanjaka" nekoliko dana iza Uskrsa.
A nemaju svi Mmove,ja imam čmžja.
hehehe

Pellaprat
23.03.2012., 12:44
A nemaju svi Mmove,ja imam čmžja.
hehehe

MM ; MŽ ; MD ; ČMŽ ; ŽMŽ ; cijela razlika je jedno obično ceduljče ne puno vrednije od ovog forum.hr :kava:

nangaparbat
26.03.2012., 12:41
Ja sam zadrzala "svoje" goranske obicaje. Ujutro na Uskrs sva hrana se nosi na posvetu u crkvu. Jaja, kuhana sunka, hren, sir, kruh, rotkvice i nezaobilazan goranski nadjev (u mom kraju se ne puni u crijeva nego se radi malo gusca smjesa od koje se prave loptice koje se onda kuhaju u vodi u kojoj se prethodno skuhala sunka. razlika je i u sastavu jer ne ide luk). Za rucak obicno juha, neko pecenje, krumpir, kolaci.... (naravno sve se samo zbrljavi jer se svi cijeli dan "dave" ponajvise u goranskom nadjevu. Pisanice ukrasavam tradicionalnom tehnikom i u tradicionalnim goranskim bojama (zuta, crvena i crna), to moram naglasiti jer su neki komentirali da izgledaju sumorno, valjda zbog te crne boje....
http://img338.imageshack.us/img338/691/40e9eae4aec4de121741903.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/338/40e9eae4aec4de121741903.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

ifigenija
26.03.2012., 13:20
ti si sama radila ove pisanice? predivne su!

nangaparbat
26.03.2012., 13:24
Da, sama. Hvala!

polly
26.03.2012., 13:35
Da, sama. Hvala!

prekrasne su :cerek:
svaka čast na vještini i strpljenju :)

maredoo
26.03.2012., 14:01
nanga, prekrasne pisanice!

DeeJay Dee
26.03.2012., 15:59
predivno, svaka čast, kapa dole! :s

L3go
26.03.2012., 19:55
Sumorno? nikako, meni su predivne :s

Cats
26.03.2012., 20:00
S druge strane Kupe, u Beloj (Beli) Krajini, su slične pisanice. Obično se oslikavaju ispuhane ljuske jaja:

http://www.sloveniashop.net/img/Product/img44568_screen.jpg

I da, prekrasne su, nangaparbat :s

marty_19
26.03.2012., 20:08
na koji način se oslikavaju te pisanice??
kad sam bila mala, mi smo ih slično oslikavali, ali neznam više kako :ne zna:

Cats
26.03.2012., 20:22
Natrljaju se voskom, onda se nožićem ostruže samo dio, koji će biti jedne boje, onda se jaje potopi u tu boju dok se kora ne pofarba. Onda se sloj voska obnovi i nožićem ostruže dio u drugoj boji... Boje su obično dvije ili tri, u tradicionalnim uzorcima.

polly
26.03.2012., 20:49
ili se voskom crta uzorak na ljusci, pofarba i onda vosak skine
postoje pisaljke za vosak a može i perom

nangaparbat
27.03.2012., 08:26
Voskom se prvo iscrta uzorak i onda se jaje stavi u boju (prvo se kreće od svjetlijih boja, npr, ja uvijek žutu), onda se dio koji želim da ostane žut opet prekrije voskom i opet u boju, ali crvenu. Onda opet vosak na crvenu pa u crnu boju. Na kraju se vosak skida tako da se jaje zagrije pa se vosak obriše papirom. Kad je sve gotovo ispušem jaja i cuvam ih jer mi se ne ispalti svake godine ponovo raditi s kuhanim obzirom da najmanje 3 sata treba za jedno. I prelakiram ih lakom za brodove....

@Cats porijeklom sam s granice Bele Krajine i Hrvatske tako da su nam gotovo jednaki obicaji :)

solar
27.03.2012., 22:26
ove nangaparbatine pisanice su valjda najljepše koje sam vidio u životu :)

Francesca
27.03.2012., 22:28
Nanga ovo je umjetnost :s :s :s

nangaparbat
27.03.2012., 23:43
Joj hvala ljudi, ali nisu najljepse, Ukrajinci i Rumunji rade savrsene, imaju i pravi alat, ja mora improvizirati....

DeeJay Dee
28.03.2012., 08:59
Faberge?

nangaparbat
29.03.2012., 22:48
Faberge?
Njegova jaja su druga dimenzija, i druge tehnike...

DeeJay Dee
30.03.2012., 09:05
3. dimenzija, rekao bih. :mig:

novka
30.03.2012., 20:32
u mojoj familiji nije uskrs bez sirnice i pituranih jaja. kuhana šunka nije naš običaj ali se sve više prihvača.

TIT
01.04.2012., 07:41
Već godinama se za Uskrs nađemo s obitelji vani na ranom ručku, tako da nemamo ni uskršnji doručak. Samo moram napraviti pisanice za podijeliti. Svega se tu nađe.

http://img577.imageshack.us/img577/8345/p4010001.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/577/p4010001.jpg/)
Ispuhana jaja

http://img515.imageshack.us/img515/5084/p4010002.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/515/p4010002.jpg/)
Drvena

http://img401.imageshack.us/img401/7514/p4010003.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/401/p4010003.jpg/)

http://img706.imageshack.us/img706/807/p4010004v.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/706/p4010004v.jpg/)
Plastična

http://img215.imageshack.us/img215/9108/p4010006i.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/215/p4010006i.jpg/)
Stiroporna

http://img341.imageshack.us/img341/1522/p4010007.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/341/p4010007.jpg/)
Stiroporna špikana.

lubica1
01.04.2012., 11:28
Od svih tradicionalnih jela za Uskrs,ja sam najviše voljela savijaču od mladog luka i kuhane šunke koju je moja baka pekla od "ostanjaka" nekoliko dana iza Uskrsa.
A nemaju svi Mmove,ja imam čmžja.
hehehe

Dlapek molim te recept za savijaču od mladog luka i kuhane šunke kako je pekla tvoja baka....spremam se to radit već par godina nakon Uskrsa, i do sada nikad nisam :ne zna: zašto...

Tinach
01.04.2012., 18:23
Divno :cerek:
Kod mene pocinje pocinje sutra- generalka, stavljanje uskrsnog vijencica na vrata i umjetnih pisanica na lijeskine grane. U petak farbam jaja- standardno u boje, pa gore natrackam sedef ili metalik boju. Rucamo skampe na buzaru koje dragi radi. U subotu idemo k njegovima u gorice di prvi puta jedemo uskrsni dorucak, tucamo jaja i mi mladi lovimo darove po grmovima :D nakon toga sjedamo u auto i obilazimo vuzmenke po okolnim selima.
U nedjelju dorucak kod mojih jer mama ide na posvecivanje hrane, standard- jaja, sunka u kruhu, rotkvice, luk, kobase i hren. Za rucak smo kod njegovih- janjetina i krumpir...
Od kolaca budem napravila vocnu tortu i muffine, sve ukraseno onim tvrdim bombonima za lomit zube :zubo:

MalaMulica
01.04.2012., 22:52
već dvije godine imamo posebnu temu za pošićne slastice, što ne bismo imali i temu za uskršnje slastice? :lux:

dakle, jel već imate u planu koje kolače, torte, kekse ćete pravit? :D što vam je tradicionalno od slatkoga na stolu, što će bit posebno samo ove godine? dajte recepte, dajte slike, dajte ideje! :lux:

kod mene nema tradicije u kolačima za uskrs, osim sirnice, koju strina napravi svjetski, al ove godine neće moć! pa ja planiram preuzet tu ulogu :mirko: ima ko neki dobar recept za sirnicu? :moli: meni je kod tih domaćih problem što su nakon jednog dana tvrde, dok ova koju kupim u pekari se naredna 3 dana topi u ustima! :s strinin recet neću uzet, to je samo njen! oću i ja imat samo svoj! :cerek:

enivej, ja ove godine znam samo da ću pravit praline! :cerek: bit će nekoliko okusa, trenutno ih imam brdo u glavi, tribam to smanjit na 5-6 okusa! bit će neka torta, možda straciatela, možda čoko naranča! još se mislim! i mislila sam napravit jedan kuglof, koji to zapravo nije! peče se u kalupu za kuglof, al nije kuglof! :rofl:

raspištoljite se! :rozi:

°bubamara°
02.04.2012., 05:12
Esterhazy torta, boem kocke, parfe od sira i borovnica, pinca, orehnjača i makovnjača. I dosta...samo ne smijem previše čitati ovu temu. :D

*zlata*
02.04.2012., 06:48
ja volim za Uskrs kremaste kolače, ali onak lagano kremasto-voćne
mislim da ću raditi jednu pitu sa kremom od vanilije i kruškama, roladu sa jagodama ili čoko pavlovu (ostati će bjelanjaka od kreme od vanilije pa da se potroši) i moram neki biskvitasti kolač jer mm ne voli baš kremaste
najviše me mući ovaj biskvitasti jer nemam pojima koji bi - možda neki mramorni ili čoko tortu bez brašna :misli:

inače Mulice super ti je tema i nadam se da ću pronaći na njoj inspiraciju za ovaj 3 kolač

novka
02.04.2012., 07:48
ima li neko savjet kako umijesiti sirnice da budu fino uskisle a ne da ispanu ka lepinje

MalaMulica
02.04.2012., 08:45
ja za božić volim kekse, a za uskrs nema baš nešto što posebno volim...možda voćni kolač ili tortu! obzirom da je proljeće i da je toplo, baš mi paše voćno :cerek:
najviše me mući ovaj biskvitasti jer nemam pojima koji bi - možda neki mramorni ili čoko tortu bez brašna :misli:
evo ja sam probala ove dvije i odlične su mi! obe bez brašna:
http://valivolitorte.blog.hr/2009/11/1627063682/cokoladna-torta-s-visnjama.html - ova je jako jako čokoladna, uz dodatak višanja! meni je prefina, biskvit posebno! planiram ga iskoristit i za nešto drugo! :s
http://valivolitorte.blog.hr/2010/03/1627306260/torta-caprese.html - ne znam jesi li ovu probala! isto nema brašna, nije suha, samo je nemoj držat u frižideru! uz nju mi ne triba ni šlag! :cerek:


inače Mulice super ti je tema i nadam se da ću pronaći na njoj inspiraciju za ovaj 3 kolač
hvala! :cerek:
nadam se i ja da ću nać dobar recept za sirnicu/pincu! :s kad smo kod toga, bubamara, jel može recept za pincu?

imam i ja višak bjelanjaka! mogla bi pavlovu! :klopa:

ifigenija
02.04.2012., 09:40
Mi smo ovih dana slavili jedan 1. rođendančić u nekoliko puta, tako da nam je svima svih mogućih torti preko glave, pa zato ove godine iznimno neću radit nikakvu tortu. Mama radi odličnu pincu za sve nas, a ja ću raditi kremšnite, možda roladu sa kremom od jagoda ili ledeni vjetar. Nisam još odlučila, ali svakako nešto voćno.

jaja
02.04.2012., 09:58
i ja se dvoumim što ispeći, jako malo slatkoga se kod mene pojede u zadnje vrijeme

godinama su kremšnite bile neki standars za uskrs, ove godine su djeca rekla da bi jaje na oko sa breskvama... uz to ću i boem šnite ali ne one tortaste nego one koje podsjećaju na mađaricu

kupila sam u lidlu dva mala kalupa za kuglof, volumen je možda malo više od litre... molila bi recept za kuglof koji nije suh drugi dan

MalaMulica
02.04.2012., 10:02
Mama radi odličnu pincu za sve nas...

oće li kako ti recepti za pince doć ovdje? http://www.pic4ever.com/images/146fs495919.gif

ifigenija
02.04.2012., 10:07
oće li kako ti recepti za pince doć ovdje? http://www.pic4ever.com/images/146fs495919.gif

Danas poslije podne ću ići do mame, pa ću prepisat i sutra je tu! :)

Elöise
02.04.2012., 10:08
U mojoj obitelji nema nekog tradicionalnog kolača za Uskrs. S obzirom da smo Slavonci, za pincu sam saznala tek prije par godina, ali ne pravim jer to nitko osim mene ne bi ni jeo. Više se baziramo na doručak - jajca, hren, šunka, sir, mladi luk, rotkvice, nego na kolače (ostane malo mjesta :zubo: ).
No, kako ove godine imamo i dva rođendana (dragi i moja majka) koji su tu, dan za danom, pravit ćemo kolača. Ja opet hoću probati Klara kocke (s kulke) koje mi prvi puta nisu uspjele (epic početak teme 'Zadnji kolač koji ste radili... 2. dio' :D), a mama je rekla da će praviti neku tortu (u onom duguljastom kalupu za kruh) od kestena i još baklavu s čokoladom jer šogorica nikako da ju proba (brat i nećak uvijek pojedu sve što dobiju za ponijet kući :zubo: ).

xavierkat
02.04.2012., 10:14
mulice, mislim si već par dana, pa šta njurgaš toliko, nekidan je netko stavio recept za pincu tu! i onda se sad sjetim da mi je to bilo na google readeru :rofl:
anyway, evo recept (http://sweetsensation-monchi.blogspot.com/2012/03/pinca-croatian-easter-bread.html)s tog bloga; nisam ga pravila, ali ne djeluje loše :)

inače, ontopično, dragi i ja smo ove godine sami za uskrs igrom slučaja; nije nam to neki bed - ja nisam religiozna, a on ne vjeruje u uskrsnuća :zubo: - ali kako je krenula sezona kakvih-takvih jagoda, mislila sam iskoristiti uskrs i npraviti kakvu pitu s jagodama i mascarponeom, i možda čak pincu za probu, premda u mom kraju to nije običaj :)

ifigenija
02.04.2012., 10:24
... molila bi recept za kuglof koji nije suh drugi dan

Meni je ovaj kuglof odličan, višnje mu daju taman dovoljno vlažnosti da je fin i drugi dan:

Kuglof sa višnjama

20 dkg maslaca
10 dkg šećera
4 žumanjka
1 bjelanjak (snijeg) koji se dodaje na kraju
15 dkg brašna
1 prašak za pecivo
15 dkg lješnjaka,oraha ili badema krupno samljevenih
1 žličica na ravno zaravnata cimeta
10 dkg otopljene čokolade

1 tegla višanja, ocijeđenih

Pola tijesta izliti u kalup promjera 28cm i utisnuti pola višanja, uliti preostalo tijesto, staviti ostatak višanja, utisnuti ih, te zaravnati odozgora.
Peći na 180 stupnjeva,45-50 minuta.

salonitanka
02.04.2012., 10:37
sirnice :cerek:

tradicionalno mi ne uspijevaju. :zubo:

ne volim kupovne, ko spužva su i mrve se.

nemam ideju što da radim od kolača, tlaka mi je za nas dvije nešto pusto peć, a ja sam slaba na kolače i onda se smo dovodim u napast.:rolleyes:

Dlapek
02.04.2012., 10:43
Dlapek molim te recept za savijaču od mladog luka i kuhane šunke kako je pekla tvoja baka....spremam se to radit već par godina nakon Uskrsa, i do sada nikad nisam :ne zna: zašto...

Ide,naravno,vučeno tijesto.
Nareže se od Uskrsa preostala šunka i kuhana jaja na kocke,doda se mladi luk usitnjen i kratko prodinstan s paprom.Sve se izmiješa i spoji s nekoliko žlica kiselog vrhnja i svježim jajem.
Filaš savijaču i smotaš u okrugli pleh.Kad je na pola pečeno namazati jajem.
peče se oko pola sata na 180.

Dlapek
02.04.2012., 10:46
Već godinama se za Uskrs nađemo s obitelji vani na ranom ručku, tako da nemamo ni uskršnji doručak. Samo moram napraviti pisanice za podijeliti. Svega se tu nađe.

Stiroporna špikana.

joj baš su ti guba.
Ja već godinama jaja farbam u luku,koprivama,cikli,ljubičastom luku i indijskom čaju.
Jedino kaj "dekoriram" je da metnem plastične gumice za tegle,na jaja pa malo ispadnu prugasta.
Mi ih ne jedemo,to je za darove.

MalaMulica
02.04.2012., 10:53
Danas poslije podne ću ići do mame, pa ću prepisat i sutra je tu!
super, hvala! :lux:
nije red imati slatku uskršnju temu, a na njoj nijedan recept za sirnicu/pincu! :lux:

mulice, mislim si već par dana, pa šta njurgaš toliko, nekidan je netko stavio recept za pincu tu! i onda se sad sjetim da mi je to bilo na google readeru
anyway, evo recept (http://sweetsensation-monchi.blogspot.com/2012/03/pinca-croatian-easter-bread.html)s tog bloga; nisam ga pravila, ali ne djeluje loše

kojih par dana njurgam...sinoć otvorila temu :rofl:
ovaj blog čak i pratim, al sam zaboravila na recept! zabiljUžen! :D
sad ćemo vidit ostale, pa će stručni žiri u sastavu od mene i mene, glasat za najbolji! :rofl:

p.s. i ja planiram nešto s jagodama! ako bude finih naših, svježih, crljenih... možda pavlova bude s njima! :klopa:

ne volim kupovne, ko spužva su i mrve se.

ni ja ne volim kupovne, ali mama je pronašla pekaru koja pravi odlične sirnice! mislim da je em-ka :misli: mekane, mirisne, slatke....i 3 dana može bit mekane, al rijetko kad dočeka drugi dan, kamoli treći! :zubo:

imam feeeeenomenalan recept za pincu :rapsa:

pa daj ga :mad:

TIT
02.04.2012., 11:33
....Ja već godinama jaja farbam u luku,koprivama,cikli,ljubičastom luku i indijskom čaju.
.....

Ja ne volim kuhana jaja, ali sam jednom za uskršnji doručak radila mramorne pisanice - jaje se skuha u vodi, nalupa sa svih strana (da cijela ljuska popuca), i onda ga se takvog ostavi na pola sata u jakom crnom čaju. Kad se oljušti izgleda baš fora prošarano.

jaja
02.04.2012., 11:42
Meni je ovaj kuglof odličan, višnje mu daju taman dovoljno vlažnosti da je fin i drugi dan:



hvala, zvuči sočno :D

dilema mi je da li čokolada ide u tijesto ili služi kao preljev preko kuglofa... ali nema veze, metla bum i nutra i van :cerek:

ifigenija
02.04.2012., 11:59
hvala, zvuči sočno :D

dilema mi je da li čokolada ide u tijesto ili služi kao preljev preko kuglofa... ali nema veze, metla bum i nutra i van :cerek:

ovo što piše, je za u tijesto. Ja također svaki put napravim i preljev. :)

Anasib
02.04.2012., 12:27
ja ću ove godine prvi put raditi pogaču :mirko: (mada nema pogače ko one koje je radila moja pokojna baka :tuzni:).
a s obzirom da mi stara dolazi za uskrs mogla bi i neku pitu sa voćem :mirko:
moram se mami pohvaliti kako radim prhko tijesto :vuče nožicom po podu:

MalaMulica
02.04.2012., 12:47
ja ću ove godine prvi put raditi pogaču :mirko: :
kakvu pogaču? :misli:


moram se mami pohvaliti kako radim prhko tijesto :vuče nožicom po podu:

odlično radiš prhko tijesto :lux:...iz drugog pokušaja! :o

Anasib
02.04.2012., 12:49
kakvu pogaču? :misli:

pogača = sirnica, pinca......

odlično radiš prhko tijesto :lux:...iz drugog pokušaja! :o

sve je bilo super čim sam skužila da pećnica baš i ne mora svaki put sa ventilatorom raditi :rofl: :rofl:
mogla bi mami neku pitu sa šumskim voćem i kremom od vanilije, to bi joj se moglo sviditi :cerek:

lucifer25
02.04.2012., 13:04
mene zanimaju suhi kolači za "košaricu" :rolleyes:

MalaMulica
02.04.2012., 13:16
pogača = sirnica, pinca......



sve je bilo super čim sam skužila da pećnica baš i ne mora svaki put sa ventilatorom raditi :rofl: :rofl:
mogla bi mami neku pitu sa šumskim voćem i kremom od vanilije, to bi joj se moglo sviditi :cerek:

aha....to! :D

što se pećnice tiče....nećemo o mojoj! :zubo:
pita sa šumskim i kremom zvuči odlično! :lux:

e da, ne zaboravite poslikat sve sirnice/pince/pogače, kolače, torte, pite, kreme, votevr...i ode zakeljit! :lux:

didi07
02.04.2012., 14:38
ja namjeravam radit tortu od mrkve, pa mi treba neki dobar recept :moli:
ali da nema ananasa i grožđica nego orašastih plodova :D

L3go
02.04.2012., 18:06
imam ja recept odličan, ali je na engleskom, nadam se da neće biti problem :D

Carrot Tea Cake

Ingredients:
- 10 tablespoons (1 ¼ sticks) unsalted butter, softened, plus more for mold
- ½ cup plus 2 tablespoons packed light-brown sugar
- 2 large eggs
- 1 ½ teaspoons pure vanilla extract
- 1 cup packed peeled grated carrots (4 to 5 carrots)
- 1 ¼ cups all-purpose flour, plus more for mold
- 1 teaspoon baking powder
- ½ teaspoon baking soda
- 1 teaspoon coarse salt
- ½ teaspoon ground cinnamon
- ½ cup walnuts, toasted, finely chopped (optional)


Instructions:
- Preheat oven to 350 degrees. Butter a 9-inch (5-cup) trois freres mold or Bundt pan. Dust with flour, and tap out excess. Put butter and brown sugar into the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment. Mix on medium-high speed until pale and fluffy, about 3 minutes.
- Add eggs, one at a time, mixing well after each addition. Add vanilla and carrots, and mix until just combined. Reduce speed to low. Add flour, baking powder, baking soda, salt and cinnamon. Mix until just combined. Stir in walnuts.
- Pour batter into the prepared mold. Bake until a cake tester inserted into center comes out clean, about 30 minutes. Let cool in pan on a wire rack 15 minutes. Turn out cake onto rack, and let cool completely. Before serving, dust with confectioners' sugar. Cake can be stored in an airtight container at room temperature up to 3 days.

pokupio sam s nekog bloga, više ni ne znam odakle točno :D

pravio sam ju, i meni je stvarno odlična :D mislim da će ići ponovo za Uskrs :D

didi07
02.04.2012., 19:26
nije problem ;) hvala :D
nije suha :misli: ja mislim jos stavit kremu od sira po vrhu i mozda poduplat sastojke, treba mi malo vise te torte, puno nas bude za Uskrs kod bake a i uvijek onda njoj ostavimo kolača za goste da ne mora ona posebno peć :)

polly
02.04.2012., 19:51
ja namjeravam radit tortu od mrkve, pa mi treba neki dobar recept :moli:
ali da nema ananasa i grožđica nego orašastih plodova :D

ovaj (http://damijenestoslatko.bloger.hr/post/kolac-od-mrkve/4605234.aspx) jako hvale

mujsapujsa
02.04.2012., 21:17
Sve mi se čini da ja neću peći ništa posebno,možda 1 kolač
lani probala radit pince,pogače vidjela da znam i gotovo
fale mi mamine pletenice sa jajcem
jajca ako sinek bude farbao ok a ako ne opet ok

ifigenija
03.04.2012., 08:24
Ovo je recept po kojem pince radi moja mama (prije nje baka) za cijelu obitelj, i nama je super, pa tko želi probati...

Pinca

1 kg brašna
5 dkg svježeg kvasca
25 dkg šećera
10 dkg maslaca
8 dkg masti (može sve maslac)
6 žutanjaka
4 bjelanjka - snijeg
1/4 l mlijeka
vanilin šećer, malo soli, korica limuna
10-tak dkg grožđica namočenih u rumu

Brašno se na večer prosije u duboku zdjelu i u udubinu doda uzdigli kvasac (razmuti u šalici sa par žlica mlijeka, žličicom šećera i brašna). Pomiješaj i pokriveno ostavi u kuhinji stajati preko noći. U jutro tuci 6 žutanjaka sa šećerom, rastopljenom masnoćom, mlijekom, vanilijom, soli, koricom limuna i grožđicama. Sve se izmiješa i na kraju doda snijeg od 4 bjelanjka da se pince manje suše. To se pomiješa sa brašnom i kvascem i dobro mijesi. Ostavi na toplom 3 sata. Kada se tijesto digne, podijeli na dijelove od cca 40-50 dkg i oblikuj pince. Položi ih na papir za pečenje malo namazan uljem. Pusti da opet odstoji 3 sata, a može i više. Prije nego ih stavljaš u pećnicu, na vrhu škarama zareži u obliku križa (da se onak "rascvate" kad je pečena), premaži razmućenim žumanjkom i pospi grubim šećerom po vrhu. Peci na umjerenoj vatri (175 C) 3/4 sata.

maredoo
03.04.2012., 08:50
kod mene pinca nije nikad bila običaj... tj bar u mojoj kući... pa me molim vas prosvjetlite malo.
dakle to je slatki kruh, sa grožđicama... kad i kako se/sa čime jede?
ili je više kao ukras?

maredoo
03.04.2012., 08:55
znate one fine bavarske perece? ima tko recept za tako nešto? ja bi to baš radila sad za Uskrs....

ifigenija
03.04.2012., 08:57
kod mene pinca nije nikad bila običaj... tj bar u mojoj kući... pa me molim vas prosvjetlite malo.
dakle to je slatki kruh, sa grožđicama... kad i kako se/sa čime jede?
ili je više kao ukras?

Pa jede se kad ti paše, uz kavu, čaj, kakao - za doručak, poslije podne...

Bavarski pereci (http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2012/03/bavarske-perece.html)

petra_k
03.04.2012., 14:12
s obzirom da mi je na uskrs rodjendan,moram svasta nesto peci :D zasad imam tortu monte u planu u novom kalupu iz lidla (onaj sa staklenim dnom i silikonskim obrucem :cerek:) i danas sam dosla na ideju da bi radila ferrero rocher kuglice. al trebam jos ideja,dajte pisite sta cete slatkog peci,jer sam tjednima prije bozica imala gotov popis,a sad ne znam jos :o htjela bih mozda neki neobicni kuglof,ali koji nije presuh.
sta se tice slanog dijela,to se jos moramo dogovoriti.sunka i jaja su standard za dorucak,samo ne znam jos sta ce za rucak...

Doria
03.04.2012., 14:54
U usporedbi s Bozicem za Uskrs nis ne radim :zubo:. Napravit cu trostruku turu choco crinklesa (naravno :D), kesten tortu i ledeno nebo. Nebo ce biti dva, jedan veeeliki za nosit mami i jedan mali za didu&baku (nadam se da ce mi netko od njih podariti snitu/dvije :o). Crinklese isto raznasam na tri strane, jedino ce mi kesten ostat za doma. Razmisljala sam i ja o ferrero kuglicama opet, no mislim da cu si to ostavit za rodjendan :D

MalaMulica
03.04.2012., 18:07
ifigenija, hvala na receptu :D

za sad imam 3 recepta, svi su posve različiti, ne znam po kojem bi pravila! :ne zna: al moram priznat da još nisam čula da se muti snijeg od bjelanjaka! :misli:

inače, i na bite my cake (http://bite-my-cake.blogspot.com/2012/04/pinca-pinca-croatian-easter-bread.html#more) je izašao recept za sirnicu :cerek:

polly
03.04.2012., 18:22
preklani je njasa testirala nekoliko recepata za sirnice, detalje imate na njenom blogu (http://kuvanjeikuzinavanje.blogspot.com/search/label/slatko%20tradicionalno) :)


i ovaj brzanac je fini, uskrsni žućo (http://www.damijenestoslatko.bloger.hr/post/uskrsni-zuco/710641.aspx)
meni je šafran u diganom tijestu :s a bome i svima koje znam
jedan od razloga zašto radim lucijine mačkice od 3 kile brašna :zubo:

Doria
03.04.2012., 20:11
Eee, vis, Uskrsni zuco, to sam isto radila par puta *sad razmislja jel da ga i ove godine ponovi*

Tavanka
04.04.2012., 04:26
Za Uskrs sam napokon kod svojih i to na relaciji Vlaska - Otok, pa iako ne slavim Uskrs, ove god ga obozavam jer cemo se svi okupit :cerek:
hrana ce bit sparoge - jer ce valjda past kisa i svasta nesto pod peku, jer nema puno petljanije i trosenja vremena na hranu
Kolace sam pocela pripremat jer imam 2 sata dnevno tako za sada:
-cantuccini - obicni i cokoladni
-hvarski cviti
-hrostulani bajami + arancini
-napola gotova Gipsyina pobjednicka pita (moji ludi za makom) - dodala u kremu jos visnje, imala samo malo problema s tijestom - cini mi se dva jaja dosta vlazno, al nakon frizidera se ipak lijepo razvaljalo - nadam se da se nece osusit do petka (ne znam je li bolje da je zamrznem?), jos fali dzem i ganache gore
za napravit:
-neku pitu od sira (jer ga imam puno previse) + borovnice
-one "moje" orange curd tartice
-i jos mama radi sirnicu, a ja lumbliju (http://www.ssblato.hr/lumblije2001/index.htm) - valjda najdraze dizano

Malo puno kolaca, al kod nas po otoku, a i po selu stalno neko dolazi i Uskrs je bar babi bitniji od Bozica

Gipsyqueen
04.04.2012., 09:28
Tijesto je meni bilo ok nakon što je stajalo u fridgeu. Inače ga razvaljam na podlozi i odmah prebacim u kalup i nikad nemam problema oko pucanja itd. Meni tijesto nikad ne stoji duže od 1 dan u fridgeu, ali mnoge cure prhko zamrzavaju i koliko znam nisu imale problema.:D

Kod mene će biti neka čokoladna torta, ledeni vjetar (zbog tate:D), 2 vrste keksa, nešto dizano, ali još ne znam što.

Inače i ja preporučam Uskršnjeg žuću. Radila sam ga par puta.:D
Ipak mi je najdraže kad ostane panettonea, sirnice, kuglofa i sličnog jer poslije od njih napravim panettone bread pudding.:cerek:

Tavanka
04.04.2012., 09:33
Tijesto je meni bilo ok nakon što je stajalo u fridgeu. Inače ga razvaljam na podlozi i odmah prebacim u kalup i nikad nemam problema oko pucanja itd. Meni tijesto nikad ne stoji duže od 1 dan u fridgeu, ali mnoge cure prhko zamrzavaju i koliko znam nisu imale problema.:D


ma i meni se super razvaljalo, al mi je dok sam mijesila bilo puno vlazno, medjutim frizider je rijesio sve probleme.
I mirise fenomenalno i prekrasno je crna, morala sam je pokrit da me ne gleda
Samo nisam sigurna posto je vec gore i krema, tj sve osim dzema i ganachea (radi transporta) da li da je zamrzavam tako gotovu, nisam nikad pecenu pitu :(, a nekako mi djeluje dovoljno vlazeno da se ne bi trebala osusit u par dana :confused:

nangaparbat
04.04.2012., 13:05
Guscja jaja napokon nabavljena za pisanice....

http://img88.imageshack.us/img88/2605/dsc02006ek.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/88/dsc02006ek.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Cigi
04.04.2012., 13:08
meni je Uskrs :cerek: sto puta bolji od Božića. Božić ne volim :facepalm: jer me nekako baca u depresiju - hladno, tmurno, presing već od 1.11., nenormalni troškovi, darovi, prežderavanja :visi:

Uskrs je s druge strane tako nježan, lagan, lijepo je vrijeme, sve je šareno :cerek: jaja, zečići itd :raspa:

i ove godine nema teških kolača ni čokolada ni oraha

bit će Kinder bueno torta, torta od naranče i badema, možda još čizika i eventualno ako budem imala živaca bijela pita, lijepi mirisni kolač s limunom, peku se tri kore na papiru, a između kremica

pincu se nikad nisam ni usudila, to se kupuje :)
za ručak neko pečenje i to je to

poop
04.04.2012., 18:28
Kod nas ima dosta običaja vezanih uz Uskrs al najdraži mi je taj doručak :cerek:
rano buđenje, pakrianje hrane za blagoslov (od sveg, apsolutno sveg pomalo): luk, šunka, francuska, kruh, sol, kolači, rotkvice, hren, sir, čak i čačkalice..
i onda nakon finog doručka skupljanje svih mrvica i ostataka i bacanje u vatru.
od kolača se ništa posebno ne radi, ali obavezni se peče "vrtanj" (malo sladak kruh od domaćih jaja koji odlučno paše uz sve na blagdanskom stolu)

:D

MalaMulica
04.04.2012., 19:24
ja vas tu čitam pa se pitam u kojoj zemlji ja živim! :zubo:
vi za doručak pojedete spize za čitav dan...špek, hren, luk, francuska...nema kraja! :s

kod nas se jede blagoslov - sirnica/pinca i pisanice! amen! :ne zna:
mi se za ručak natučemo i napijemo! :rofl: i nastavljamo do navečer :s

Gipsyqueen
04.04.2012., 19:34
ma i meni se super razvaljalo, al mi je dok sam mijesila bilo puno vlazno, medjutim frizider je rijesio sve probleme.
I mirise fenomenalno i prekrasno je crna, morala sam je pokrit da me ne gleda
Samo nisam sigurna posto je vec gore i krema, tj sve osim dzema i ganachea (radi transporta) da li da je zamrzavam tako gotovu, nisam nikad pecenu pitu :(, a nekako mi djeluje dovoljno vlazeno da se ne bi trebala osusit u par dana :confused:
:cerek: na boldano. :o
Za poludovršene i dovršene pite doista ne znam. Ja to uglavnom pečem dan prije i nikad ne smrzavam (a ostanjaka nikad nemam da ih smrznem :rofl:). Vjerojatno će ti polka najbolje znati reći, s obzirom da je iskusna kolačarka.:cerek:

Danas sam kupila brdo hrena.:mikrocerek: Obožavam Uskrs. :lux:

ivkaa
04.04.2012., 19:35
Čudi me da vi ne nosite na blagoslov pršut,sir i sol.Mi toga nosimo ali samo malo,par jaja i pinicu.Ustvari neki nose i kruh.Ali toga ne bude puno.Jedino što se u mojih svekija to jede prije objeda,a ne za doručak.

Gipsyqueen
04.04.2012., 19:44
Čudi me da vi ne nosite na blagoslov pršut,sir i sol.Mi toga nosimo ali samo malo,par jaja i pinicu.Ustvari neki nose i kruh.Ali toga ne bude puno.Jedino što se u mojih svekija to jede prije objeda,a ne za doručak.

Mi nosimo sve, tj. kruh, par jaja, šunku, itd. Onako, male dijelove cijelog menija, za jednu manju košaru.:D

Kod nas se to jede za doručak.

polly
04.04.2012., 20:48
....Vjerojatno će ti polka najbolje znati reći, s obzirom da je iskusna kolačarka.:cerek:

Danas sam kupila brdo hrena.:mikrocerek: Obožavam Uskrs. :lux:

polka i ledenica te dugotrajno čuvanje hrane su uglavnom na Vi

hren :cerek:
ja sam lud za hrenom, pa sa šunkicom :klopa:

Gipsyqueen
04.04.2012., 21:59
Ma daj? :rofl:
Mislila sam da ćeš ti znati. Ni ja niš' od kolača ne smrzavam. Mislim da sam samo jednom atomsku smrzavala.:misli:

Hren rules! :s
I janjetina.:cerek:

Popisu dodajem i oblatne. Brat je izrazio želju.:D

Pellaprat
04.04.2012., 22:39
Kao stari ateist/agnostik duboko sam uvjeren da je zbog šunke i hrena pa janjetine i mladog luka Đizusek i uskrsnuo. :cerek:

Šalu na stranu, ali ja zaista mogu pojesti. No kad Vas sve pojedinačno čitam u mnogim mi slučajevima nije jasno kak i kad Vi ručate.:ne zna: Dobro, ja nikada ne doručkujem ništa osim kave i cigarete, pa ni na Uskrs. Šunkica s hrenom je ženi i meni lagano predjelo pred Janka. Da to pojedem prijepodne, bilo u koje vrijeme, ne bih prije 5 dirnuo Janka.

nicole2007
04.04.2012., 22:52
Pretpostavljam da ovdje mogu pitat: gdje ste kupili/ćete kupiti šunku za Uskrs?
Što mi preporučujete?

MarLov
04.04.2012., 23:12
Mi u subotu skuhamo jaja, kobasice, ombolo, ispečemo janjetinu i pince. Popodne je blagoslov hrane, ili se nosi na blagoslov na misu navečer, ili na Uskrs. Moji nose popodne tako da se onda od svega pomalo pojede na Uskrs za doručak, prije mise, i to barem sa jednom fetom pince. Takav je običaj. Ljuske od jaja i mrvice hrane se bacaju u vrt za bolju plodnost, nikako u smeće. Za ručak - za predjelo se obrne špaleta "giravolta", jer još nije dovoljno suha da bi se jela sirova, a oni koji nisu doručkovali blagoslovljenu hranu, dobiju i to. Onda ide juha i klasika - kuhani kiseli kupus, fuži, pljukanci ili ravijoli na raznovrsne načine, janjetina i druga mesina. Uz to, naravno, mladi luk. Od slatkog, svega i svačega. Kad smo mi bili mali, pičila su se jaja...

Pellaprat
04.04.2012., 23:28
Mi u subotu skuhamo jaja, kobasice, ombolo, ispečemo janjetinu i pince.

Kaj janjetinu pečete u subotu ?:confused:
Što ju onda u nedjelju jedete hladnu ?:ne zna:

nicole2007
04.04.2012., 23:42
Kaj janjetinu pečete u subotu ?:confused:
Što ju onda u nedjelju jedete hladnu ?:ne zna:

Pretpostavljam da ovdje mogu pitat: gdje ste kupili/ćete kupiti šunku za Uskrs?
Što mi preporučujete?

A zakaj meni nećeš odgovoriti? :(

'Ajde, reci, gdje si ti nabavio šunkicu?

Hoću da bude fina i dimljena. Ne želim vakumiranu.

Pellaprat
04.04.2012., 23:46
A zakaj meni nećeš odgovoriti? :(

'Ajde, reci, gdje si ti nabavio šunkicu?

Hoću da bude fina i dimljena. Ne želim vakumiranu.

Nije da neću, nekako mi nije mjesto za to.:mig:

Rolana dimljena plećka na starinski način. Recept gazdinog oca (pod tim nazivom se može kupiti). Mesnica Žumberčanka, Kvatrić. Cijena: cca 60 kn/kg.

nicole2007
04.04.2012., 23:55
Nije da neću, nekako mi nije mjesto za to.:mig:
A gdje da pitam? :ne zna:
Rolana dimljena plećka na starinski način. Recept gazdinog oca (pod tim nazivom se može kupiti). Mesnica Žumberčanka, Kvatrić. Cijena: cca 60 kn/kg.
Hvala ti puno.
Mislila sam prvo ići na Dolac, a možda odem i do te mesnice na Kvatriću.
Je l' kupuješ kad na Dolcu? Imaš mi tamo nekog za preporučit? :D

MarLov
05.04.2012., 00:06
Kaj janjetinu pečete u subotu ?:confused:
Što ju onda u nedjelju jedete hladnu ?:ne zna:

Da, za doručak, ili za predjelo, zato da bude blagoslovljena. A ostatak se ispeče za ručak, pa se jede topla. :cerek:

Deedy
05.04.2012., 00:20
Hvala ti puno.
Mislila sam prvo ići na Dolac, a možda odem i do te mesnice na Kvatriću.
Je l' kupuješ kad na Dolcu? Imaš mi tamo nekog za preporučit? :D

Joj pusti njega. Vidiš da on ne doručkuje nikad. :rolleyes:
:D

Na Dolcu sam čisto probno uzeo rolanu plećku u mesnici Kod rođe i mogu reći da sam zadovoljan. Skuhao sam ju (po sat vremena na svaku kilu)- ova moja bila oko kile (manja) sat i nešto kuhao- nešto vina bijelog dodao u vodu zbog okusa i držao u hladnoj vodi nekoliko sati zbog sočnosti i bila je fina, okus zadovoljavajuć, uz jajca taman.

To (ili inačica toga) će biti i na stolu za Uskrs. A za ručak ide jare, odnosno dio istog. Uz povrće pod pekom.

DeeJay Dee
05.04.2012., 00:26
No kad Vas sve pojedinačno čitam u mnogim mi slučajevima nije jasno kak i kad Vi ručate.:ne zna:

nikad ne ručamo na Uskrs (jedini dan u godini, uz Badnjak kad samo večeramo :D) zbog (pre)obilnog i kasnog, dugotrajućeg bruncha.. :rofl:

a jankec ili jarec sa svom opremom je dan iza na miru...:kava::cerek:

Pretpostavljam da ovdje mogu pitat: gdje ste kupili/ćete kupiti šunku za Uskrs?
Što mi preporučujete?

dobila žena od sindikata. :top:
obrati se sindikatu. :lol:

nicole2007
05.04.2012., 00:45
Joj pusti njega. Vidiš da on ne doručkuje nikad. :rolleyes:
:D

Na Dolcu sam čisto probno uzeo rolanu plećku u mesnici Kod rođe i mogu reći da sam zadovoljan. Skuhao sam ju (po sat vremena na svaku kilu)- ova moja bila oko kile (manja) sat i nešto kuhao- nešto vina bijelog dodao u vodu zbog okusa i držao u hladnoj vodi nekoliko sati zbog sočnosti i bila je fina, okus zadovoljavajuć, uz jajca taman.

To (ili inačica toga) će biti i na stolu za Uskrs. A za ručak ide jare, odnosno dio istog. Uz povrće pod pekom.
Hvala na savjetu. Kak' sam na njega mogla zaboravit!:bonk:

nicole2007
05.04.2012., 00:52
nikad ne ručamo na Uskrs (jedini dan u godini, uz Badnjak kad samo večeramo :D) zbog (pre)obilnog i kasnog, dugotrajućeg bruncha.. :rofl:

a jankec ili jarec sa svom opremom je dan iza na miru...:kava::cerek:
Mi isto nikad ne kuhamo ručak na Uskrs.
Svake godine uz šunku kupimo još neko meso za peći, ali ga pečemo tek drugi dan.
Jednostavno, ako od jutra tamanimo: šunku, jaja, francusku salatu i kolače, onda ne možemo već za ručak još i pečeno meso jesti. I ne da nam se.:ne zna:

dobila žena od sindikata. :top:
obrati se sindikatu. :lol:
:top: :lol:

Saharun
05.04.2012., 07:40
Daklen, današnji dan me ponukao da otvorim ovu temu.

Današnji Veliki četvrtak se kod nas još zove Zeleni četvrtak jer se na današnji dan, još od davnina, uvijek spremalo za obid nešto od zelja, u stara vremena obično od raštike, a u novije i kelj ili svježi kupus.

Pa eto, da se ne zaborave ti običaji :)

Šefica prstena
05.04.2012., 08:19
Kao kod Male Mulice i kod Pellaprata ni kod mene nije napet doručak na Uskrs. U crkvu se na sam uskrs nosi na blagosov pogača i jaja, rijetko tko nosi komplet meni u crkvu. Za ručak je obično ili pašticada sa njokima ili janje moje pod peku sa svim prilozima pod pekom i van peke. Šunka nikad nije bila na meniju, ali zato paški sir i pršut je. Hren obavezno ako se kuha juha za račuk, a kuha se ako je janje moje u điru. Sve vrste zelene salate i mlada kapula i rotkvice obavezno. Pogaču (pincu, sirnicu) domaću obavezno, a kolači po izboru ukučana - svaki dobije svoj po želji. Jajca u duginim bojama se spremaju u subotu kad se i pogače peku. Dok su dica bila manja svaki je obavezno dobio svoju pletenicu sa jajem.

Mojne_me
05.04.2012., 08:43
Što se suhog mesa tiče, najviše volim kupiti suho sječeno... Bolje mi je od rol šunkice. Unutra se zna desiti da bude poprilično masno, ovako je fino, krto meso.
Priznat ću, još nisam krenula u potragu za idealnim komadom, no, danas ću si dat truda i uputit se do Kvatrića.
A jaja... Fantaziju sam našla. Susjeda uzgaja kokice, jajčeka zakon :)

Anasib
05.04.2012., 08:46
uf šefice, tako je bilo i kod mene. obavezno sam dobila svoju pletenicu sa jajem i domaće pogače (pince, sirnice). ručak je bio u pravilu janjetina, ali doručak nikad nije bio obilan. zato mi je kad sam došla u Zgb, prvi Uskrs bio iznenađenje. od 10 se krenulo sa šunkom.... dok je došao ručak, ja više nisam mogla disati :rofl:

Šefica prstena
05.04.2012., 08:57
A još je bolje bilo kod moje bake ona ti je svakom unuku unuci pravila koku ili pjetla sa jajetom u sredini naravno od tjesta za pogaču. To su bila (sad znam) prava umjetnička djela. Doručak ćemo i dalje preskakat jer se ručak oduuuuuži pa i reprizira jer uvik popodne dođe gomila prijatelja. Svak od njih donese po nešto onda repriza traje do ponedjeljka. E onda se marenda!

Gipsyqueen
05.04.2012., 10:16
Kao stari ateist/agnostik duboko sam uvjeren da je zbog šunke i hrena pa janjetine i mladog luka Đizusek i uskrsnuo. :cerek:

Šalu na stranu, ali ja zaista mogu pojesti. No kad Vas sve pojedinačno čitam u mnogim mi slučajevima nije jasno kak i kad Vi ručate.:ne zna: Dobro, ja nikada ne doručkujem ništa osim kave i cigarete, pa ni na Uskrs. Šunkica s hrenom je ženi i meni lagano predjelo pred Janka. Da to pojedem prijepodne, bilo u koje vrijeme, ne bih prije 5 dirnuo Janka.

:rofl:

Pelle, meni je u 17h već 3.-4.obrok u danu, ovisno o tome kada sam ustala. Jedem 5-6x dnevno (manje obroke).:D

Moji inače doručkuju oko 9, ručak je oko 15h.:D Nemamo problema oko tamanjenja janjetine u to vrijeme. :zubo:

Dlapek
05.04.2012., 10:20
:rofl:

Pelle, meni je u 17h već 3.-4.obrok u danu, ovisno o tome kada sam ustala. Jedem 5-6x dnevno (manje obroke).:D

Moji inače doručkuju oko 9, ručak je oko 15h.:D Nemamo problema oko tamanjenja janjetine u to vrijeme. :zubo:

kako moja familija ne voli ništa od obveznih jela za Uskrs i oko Uskrsa,osim bakalara i kopriva na Veliki petak - ja sam free od svih šunki,jaja,janjaca i lukaca.
Morti spečem kakav koljačić s čokoladom,to prolazi uvijek.
Na Veliki petak ću raditi bakalar na koprivama.

TIT
05.04.2012., 11:30
Daklen, današnji dan me ponukao da otvorim ovu temu.

Današnji Veliki četvrtak se kod nas još zove Zeleni četvrtak jer se na današnji dan, još od davnina, uvijek spremalo za obid nešto od zelja, u stara vremena obično od raštike, a u novije i kelj ili svježi kupus.

Pa eto, da se ne zaborave ti običaji :)

A ja baš danas planirala pesto genovese za ručak. Jel se i to računa pod zelenjavu?:D

coffeebreak
05.04.2012., 11:32
Mi smo licemjerni ateisti pa smo i od Božića i od Uskrsa usvojili samo one običaje koji nam se sviđaju. :zubo:

Dok je baka bila živa, svi smo se kod nje skupljali za Uskrs, farbali jaja, tražili ih kasnije po dvorištu, jeli preobilni doručak pa onda još i ručak, kolače...

Ove godine se skupljamo kod mojih. Imat ćemo doručak sa svim tradicionalnim predstavnicima (šunka, hren, jaja...) ali to je onako reda radi da se zadovolji forma. Ostatak doručka se prebacuje za predjelo za ručak. Glavno jelo naravno i obavezno je janjetina s ražnja plus prilozi i salate razne.

Za razliku od Božića, ovdje nemamo tradicionalnih kolača. Svake godine vrtimo nešto drugo. Pince kupimo. :zubo:

Na Uskršnji ponedjeljak ostaci, a na Veliki petak bakalar.

Deedy
05.04.2012., 12:29
As ti! :s
Ako su ateisti ovoliko gastro tradicija sacuvali, cime li se tek sve hrane vjernici u tvojoj okolini? :D
Znaaam, trbuh ne pita za vjeru- i tako nekako i je okej.

Mi, s druge strane, nismo pincu nikad imali kao tradiciju, ali kako sam iz drugih krajeva, nije ni cudo.
Dobro da i sunku imamo, a ne haringu. :D

Pellaprat
05.04.2012., 14:05
:rofl:

Pelle, meni je u 17h već 3.-4.obrok u danu, ovisno o tome kada sam ustala. Jedem 5-6x dnevno (manje obroke).:D

Moji inače doručkuju oko 9, ručak je oko 15h.:D Nemamo problema oko tamanjenja janjetine u to vrijeme. :zubo:
:eek:Đipsi ! ! !:eek:5 - 6 x ? ? ? Moram i ja preći na posni.:kava:

Na Veliki petak ću raditi bakalar na koprivama.
Slikaj obavezno s ceduljom. Zadati ću bakalar za sljedeću temu Natječaja. Dobro, možda i samoniklo bilje. :rofl:
Mi smo licemjerni ateisti...

...Imat ćemo doručak sa svim tradicionalnim predstavnicima (šunka, hren, jaja...) ali to je onako reda radi da se zadovolji forma.


:s
I ja jako volim licimjerno i tradicionalno zadovoljavati tu formu. :zubo:

Dlapek
05.04.2012., 14:45
:Slikaj obavezno s ceduljom. Zadati ću bakalar za sljedeću temu Natječaja. Dobro, možda i samoniklo bilje. :rofl:

:
i hoću,da znaš!
Već i radi toga kaj si s onom crnoviteškom tortom - rasturio!

petra_k
05.04.2012., 16:34
ovaj bih kuglof mozda radila,sto vi mislite: http://www.coolinarika.com/recept/socni-mak-limun-kuglof/
ili ima netko neki slican provjeren recept?

DeeJay Dee
05.04.2012., 20:34
baš je lijepa i ta tradicionalna gastro različistost od kraja do kraja, neki imaju šunku, neki ne, neki pincu (sirnicu), neki ne, itd. :)
različitost svakako veseli (nepce i trbuhe) :D

German
06.04.2012., 08:52
Danas List sa šarenom blitvom, u nedelju šunka, jaja i ostale kerefeke za doručak, za ručak patka s mlincima, u ponedeljak Boeuf bourguignon. To je to.. :cerek:

L3go
06.04.2012., 13:48
jel ima netko neki recept/sliku pletenice sa pisanicama? tražim nešto za inspiraciju, pravio bih sutra, a ne znam kako bih to izveo :D

mimozaaa
06.04.2012., 13:51
Danas napravila kolac sa zele bombonama i kolac trostruki uzitak. Volimo kremaste kolace. Za nedelju uz tradicionalni dorucak planiram peci teletinu sa mladim krumpirima te uz to ide specijalni sos za pecenje a napravit cu i malo podvarka zapecenog u rerni.

castanea
06.04.2012., 13:56
Danas fiš s domaćim širokim rezancima, prženi som i prženi šaran, krompir salata. :cerek: :nemože disat:

A u nedjelju će biti kuhana šunka, kuhana jaja, sir s kajmakom i hrenom, rotkvice, mladi luk, kulen i kobasica. E sad, uvijek se svi prežderemo za doručak pa nitko ne može ručati. Al svejedno za ručak pravimo domaću juhu, pečenu janjetinu, kropmir, mladi luk i zelenu salatu.
Od kolača vjerojatno kuglof, krempita i po prvi puta namjeravam praviti pavlov tortu s jagodama.

Ostaci se jedu u ponedjeljak i utorak :zubo:

Isuse kako se veselim svemu :cerek::Slin:

I mali off, kad se već priča o Uskršnjim običajima. U nekim dijelovima Slavonije (najčešće u Cvelferiji) se osim šunke za Uskrs kuha i kulen. Nekad je potpuno suh, ali češće polusuh (jer kako sam proces njegove proizvodnje traje oko 9 mjeseci onda se do Uskrsa ponekad i ne uspije skroz osušiti). Kuha se slično kao i šunka samo vremenski puno manje, dovoljno je samo da voda provrije (ovdje se voda, za razliku od kuhanja šunke, obavezno posoli) i onda se ostavi u toj vodi da se ohladi (tako onda bude sočniji).

5rich
06.04.2012., 14:05
Danas je bio brancin s blitvom u foliji i kuhani krumpir. Sutra je na meniju šaran s grah salatom, a u subotu za doručak kuhana šunka i šunka pečena u pivskom tijestu, kuhani jaja, svježi hren i hren u octu, mliječna pletenica, rotkve i mladi luk :klopa:

Za ručak valjda bude juha, kuhano meso s hren sosom, pečena patka i heljdina kaša. Vjerojatno i pečeni krumpir i matovilac za salatu.
I obvezni štrukli za desert. Ručamo kod bake, svake je godine više manje isto.

Od kolača smo napravili švarcvaldicu i srneći hrbat. To svake godine mijenjamo. :zubo:

Jaja više ne bojimo, nikom nije gušt :zubo:

Dlapek
06.04.2012., 14:25
jel ima netko neki recept/sliku pletenice sa pisanicama? tražim nešto za inspiraciju, pravio bih sutra, a ne znam kako bih to izveo :D

Uzmi bilo koji provjeren recept za dizano tijesto (natječaj!!!) podijeli ga na tri grumena,razvaljaj u deblje trake i spleti pletenicu.
U sredinu postavi neku posudu ili čvrsto zgužvan pek papir pritisnut da ostane udubina veličine jaja.
Neka se pletenica malo diže,na pol pečenja namažeš razmućenim jajem.
Kad je gotovo makneš papir s udubine i kad je hladno staviš pisanicu nutra.
Moja baka je u pletenici pekla neobojeno kuhano jaje,pa ga poslije zamijenila pisanicom.
Ja sam metala neki lončić kaj je taman da stane jaje u udubinu koju ostavi.

mimozaaa
06.04.2012., 14:30
Ja zaboravila da napisem da se juha podrazumjeva uz gore napisan rucak. Jaja kupujem gotova ofarbana odkako zivim u Njemackoj. Ovakva jaja nema sanse da ofarbam i da se toliko sjaje. Jaja su na stolu u ksarici koju zeko drzi. Uz kosaricu jos copor velikih cokoladnih zeka koje smo dobili sto na poslu sto od prijatelja.

MalaMulica
06.04.2012., 22:22
danas bakalar na crljeno :cerek: isuše, natukla sam se ko prase :s :s

sutra šta stignemo spremit će se pojest, jer smo u čišćenju! :zubo:
u nedilju će stric peć janje i koku, valjda, nisam sigurna! on se rekao pobrinit za meso! moj stari se brine za predjelo, valjda francuska, domaći pršut i sir!
rodica i ja pravimo kolače! ona je napravila tortu od sira! ja napravila pitu od jabuka, praline i sutra, ako stignem, čokoladni liker! :cerek:
straciatella torta otkazana, rodica mi zabranila pravit tortu, jer je ona odlučila pravit svoju :o
mama peče sirnice...vjerujem da će bit tvrde i suhe ko i inače! :o

DeeJay Dee
06.04.2012., 23:14
danas bio za doručak plisnac....pa za ručak soparnik.....pa za vičeru opet plisnac.......elem, jedno preko 10 komada san natuka s rotkvom okolnoukrašenom... :zubo:
u užinama/međuobrocima i za desert ovom prvom trome - sirnica (pinca). :D
narafski-sve domaće. :cerek: i zaliveno domaćim crnjakom. :top:

sutra slijedi bakalar koji je prebačen s danas (nek, još će se bolje natopit). :lol:

btw. plisnac=soparnik :rofl:


p.s. za one pažljivije-da, ovi (pred/post) uskršnji mi meniji se dodanas, a i odsutra, razlikuju od onog navedenog u mom prvom postu jerbo sam eto zadnje 2-3 godine kod svojte na moreno, a ono je bio naveden standardni ZG-menu, jes da ima dodirnih točaka, al bome i razlika... :)

paty200
07.04.2012., 08:42
Svi se veselimo blagdanima, bio to Božić ili Uskrs, naravno ja imam tada pregršt posla al mi nije žao. Svake godine radim nešto drugo tj, nastojim nači neke nove recepte pa da ih isprobam, al sve su to varijacije na temu.

Ukrašavanje stola: ove godine smo se odlučili za žuto, žuti stolnjak, crvene svijeće u obliku jaja, crvene salvete, napravili smo lijepi buketić za na stol od žutih i crvenih pupoljaka ruža, ništa fensi, onako malo ali slatko.

Doručak: naravno pisanice, mala peciva u obliku ružica punjenih sa šunkom,
pošto imam malog sina od kuhanih jaja ću napraviti ježiće (on ih jednostavno obožava, imao ih za ročkaš), kuhana šunka i hladna plata ( pršut, buđola, panceta, više vrsta sireva) sa francuskom salatom

Ručak: kokošja juha sa domaćim rezancima, kuhana kokoš+hren, neka vrsta mješane peke( odojak, teletina, piletina), njoki sa vrganjima, janjetina u omotu od lisnatog tijesta, zelena salata ( kristalka, rukola, matovilec, radič sa preljevom od maslinovog ulja, balzamiko octa, senfa i meda)

Desert: čokoladna torta

Večera: ostaci od ručka :lol: kome se još nakon svega ovoga kuha

Evo poštom danas još do podne radim, prije posla sam omjesila tri vrste kruha: kukuruzni, seljački i bijeli, neka se diže dok ne dođem doma i omjesila tijesto za uskršnji vijenac od badema i grožđica. Kćerka će skuhati jaja za pisanice, a krumpir i mrkvu za francusku salatu, tako kad dođem kući da bar to bude spremno. Djeca se vesele bojanju jaja, jer to prepustim njima-oni to znaju najbolje i najljepše odraditi :cerek:

Ah da imamo jedan običaj koji radimo svake godine:
Na Uskršnje jutro, poslije mise u vrtu sakrijemo slatkiše za malene, njima kažemo da je to donio Uskršnji zeko, oni to onda traže. Jako se vesele tome:cerek:

Uh al sam se napisala, a sve to treba još i napraviti :D

SVIMA ŽELIMO BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Gipsyqueen
07.04.2012., 08:53
Paty, baš lijepo! :cerek: I vama sve najljepše! :cerek:

Ja sam noćas farbala jaja, danas kuham šunku, radim francusku, pečem kolače, kruh ću zamijesiti da se diže i peći kasno navečer.. Uskrs :cerek:

solar
07.04.2012., 13:06
Jucer bila riblja juha, peceni brancini, blitva s krumpirom.. danas imamo goste pa je svasta nesto.. sutra bude dorucak iz crkve (jaja, hren, francuska, sunka, mladi luk, rotkvice..), za rucak juha, janjetina, krumpiri, zelena salata s mladim lukom i rotkvicama te makovnjaca i orehnjaca. I cokoladna torta za mene :)
U ponedjeljak ostaci :zubo:

5rich
07.04.2012., 15:24
Zaboravila sam najbolji dio uskrsnog doručka. Diganac s makom (i orasima, ali onaj s makom je moj).Baš ga je maloprije baka napravila, još je topli, fini, masni, topi se u ustima. A ja kao dobra unuka već smazala 3 kom :brukica: :no:

Nightwish13
08.04.2012., 11:05
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRE6R-Fx1XDSE1K91cDgBbDT65jU0PGkzHPUUNaru3j-3jlOGUf

Zašto se pinca u Splitu,a možda i još negdje, zove sirnica? Gospođa u pekari u Splitu mi nije znala reć.

lubica1
08.04.2012., 15:12
Uskršnji doručak

http://img607.imageshack.us/img607/1707/dsc01034d.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/607/dsc01034d.jpg/)

http://img15.imageshack.us/img15/7330/dsc01037u.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/15/dsc01037u.jpg/)

http://img100.imageshack.us/img100/8566/dsc01038d.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/100/dsc01038d.jpg/)

http://img18.imageshack.us/img18/6190/dsc01040um.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/18/dsc01040um.jpg/)

Pringles
08.04.2012., 15:43
Zašto se pinca u Splitu,a možda i još negdje, zove sirnica? Gospođa u pekari u Splitu mi nije znala reć.
Jedna od teorija je da su se nekad u nju stavljali komadi sira (5 komada; bili su simbolom 5 Kristovih rana).

Stonožica Bosica
08.04.2012., 15:52
Sretan Uskrs svim gastroljupcima!

http://img9.imageshack.us/img9/5313/pc140639.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/9/pc140639.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Klasičan način pripreme pisanica, ali meni najdraži. Kuhane u luku, a prethodno omotane u čarapu i dekorirane s raznim listićima iz vrta.

http://img525.imageshack.us/img525/4489/pc150716.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/525/pc150716.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Gipsyqueen
08.04.2012., 18:08
lubica i stonožica :cerek:

I ja volim klasična, starinski obojena jaja - s lukom. Radila sam i takva i malo modernija, šljašteća.:o

http://i44.tinypic.com/sdmbzq.jpg


Gastronomičari, sretan vam Uskrs! :cerek:

Doria
08.04.2012., 19:19
Nas Uskrsnji dorucak :mig:

http://img837.imageshack.us/img837/8928/20120408121051.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/837/20120408121051.jpg/)


Pojeli smo mozda desetinu te sve hrane, sutra repriza :zubo:

5rich
08.04.2012., 20:01
Maloprije sam odbila večeru, misleći da mi je dosta hrane nakon današnjeg obilatog doručka, međuobroka, ručka i užine, ali nakon ovih vaših slika i nisam sigurna u to da mi je dosta hrane :zubo: Sve izgleda jako fino :klopa:

DeeJay Dee
08.04.2012., 22:44
danas za doručak bila jajca, kuhana šunkica, buđolica, sir, rotkve, lila luk (nije bilo mladog u vrtu :D, a s pazara je valjda grih uzest :rofl:), sirnica (pinca), domaće vino, domaći liker od čokse :cerek: : fale mi kooolaaačiii uskršnji, kremasti :503: :

za ručak mlado janje iz spara s pečenim krompirom iz pećnice, šalata zelena-radič-rikola (pardon rOkUla :zubo:) i vrhunski pošip čara :top: i opet pinca. :/

za večeru bili kod frendića i opet derali po razno-raznim narezilovićima + pinca :504: : dost mu tog krufa do idućeg Uskrsa :lol: :


sutra kod mojih pak sledi opet janko s krompačem i ..... o tome izveštaj sjutra uveče. :mig:

Cats
09.04.2012., 19:57
U Sloveniji na Krasu, pokrajini koja je dom terana, jaja za Uskrs kuhaju u teranu. Kad se ohlade i osuše, na kori ostane prekrasna ljubičasta boja i sitni bijeli sjajni kristalići. Slika nije baš nešto, u živo su puno ljepša - ova na slici je skuhala moja prijateljica:

http://www.keepandshare.com/userpics/c/a/t/s/27/2012-04/ss/jaja-13191150.jpg?ts=1333997726

zrnce soli
09.04.2012., 21:22
U Sloveniji na Krasu, pokrajini koja je dom terana, jaja za Uskrs kuhaju u teranu. Kad se ohlade i osuše, na kori ostane prekrasna ljubičasta boja i sitni bijeli sjajni kristalići. Slika nije baš nešto, u živo su puno ljepša - ova na slici je skuhala moja prijateljica:

http://www.keepandshare.com/userpics/c/a/t/s/27/2012-04/ss/jaja-13191150.jpg?ts=1333997726

Predivno!

DeeJay Dee
10.04.2012., 00:59
je, čini se da bi mogla bit prekrasna, lila pa još sa teran-swarowski kristalićima (fosfora)...još ak svetlucaju u mraku.. :D šalim se, fora jajca. ;)

danas tj. ok, već je to sad jučer :zubo:, skršismo se nas 5 + 2 dece u 3 kg jagnjetine mlade i meke ko putar, topila se naprosto, a hrskava izvanka :cerek: i isto toliko krompira-ostalo skoro pa ništa :kava: (nikad previše krompira što bi rekli i u nekim crtićima :rofl:).

zaliveno i jopet vrunskim pošipom, ovaj put iz smokvice s korčule. :top:

prije toga prisnac, rotkvice i mladi luk, a posle toga bajadera-šnite i urmašice! :s
bogu fala, danas bez pince, odmora malo. :lol:

Cats
10.04.2012., 08:16
Evo malo bolje slike:

http://www.keepandshare.com/userpics/c/a/t/s/27/2012-04/sm/jaja-28852704.jpg?ts=1334041986

L3go
10.04.2012., 12:17
meni su ova jaja baš lijepa :cerek:

Francesca
10.04.2012., 12:18
Lijepa jaja - valjda se bum sjetila druge godine

nangaparbat
13.04.2012., 12:01
http://img338.imageshack.us/img338/1848/dsc02017u.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/338/dsc02017u.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

http://img135.imageshack.us/img135/5185/dsc02020z.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/135/dsc02020z.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

http://img252.imageshack.us/img252/57/dsc02016s.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/252/dsc02016s.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Ove godine mali odmak od tradicionalnih boja i gotickog stila....

DeeJay Dee
13.04.2012., 13:49
pa ovo je naprosto preeekokraššnoo! :cerek::s

Dlapek
13.04.2012., 13:57
Sad se sjetih da je ovu nedjelju Uskrs po julijanskom kalendaru.
Možda bude još kakvih lijepih sličica.

Francesca
13.04.2012., 18:51
Nanga meni je ovo totalni SF
:s
Dajes instrukcije? Nis to meni nije jasno kak ti to radis :zvrko:

nangaparbat
14.04.2012., 20:33
Nanga meni je ovo totalni SF
:s
Dajes instrukcije? Nis to meni nije jasno kak ti to radis :zvrko:


Ovako kad objasnjavam malo je nejasno, a zapravo je vrlo jednostavno kad se vidi uzivo kako to ide. Samo treba dosta prakse dok se ne uvjezba to "pisanje" voskom po jajetu, a da vosak ne kapa tamo gdje ne zelimo. Sve ostalo je stvar maste. Ako te zanima bez problema mozes doci kod mene vidjeti ;)

Francesca
14.04.2012., 20:40
Bumo vidli druge godine kakav ce mali zmajek biti pa se mizda i najavim na instrukcije ;)

Vodenna
14.04.2012., 23:00
Prefine li klope i prekrasnih jajčekof! :s

Nanga, skidam kapu! :s
Savršeno!


Od mene samo ovo

http://desmond.imageshack.us/Himg845/scaled.php?server=845&filename=jaja2o.jpg&res=landing

MalaMulica
15.04.2012., 16:28
auuuu, koja jajca!!! :s :s :s

ova u teranu su tako...elegantna! :cerek:

nangaparbat - wow, umjetnost! vodena, također! :s :s :cerek:

meni su ipak najdraža najjednostavnija - stonožice :five: