View Full Version : Volite li gibanice?
Evo jedan dobar recept:
HRVATSKA GIBANICA
za 10 osoba
Nadjev od sira: 40 dag kora za savijacu, 80 dag svjezeg sira, 20 dag kiselog vrhnja, 5 dag grozdjica, korica limuna,
2 vanili secera, 20 dag secera
Nadjev od oraha: 30 dag mljevenih oraha, 10 dag secera, 10 dag maslaca
Prikladni lim premazati maslacem i na nega staviti prvu koru tijesta pa je poprskati otopljenim maslacem.
Dodati drugu koru i po njoj razmazati nadjev od sira. prekriti slijedecom korom, koju isto poprskati maslom, pa opet kora.
po njoj razmazati nadjev od oraha i poprskati ga maslom. Nastaviti slagati redom: kora-sir-kora-orasi-kora-sir-kora.
Premazati maslacem pa gibanicu probosti vilicom.
Peci u pecnici na 180 stupnjeva 40 minuta.
Posuti secerom u prahu.
Dobar tek!
Gibanica je super za prste oblizati:top:
A dosta je i izdatna:)
ja volim, ali nikad ne kupujem gotovo tjesto već ga radim sama
najbolje mi domaće tjesto za študlu, oliti gibanicu i to skrajki kak se veli, oni zadebljani krajevi, a nadjev može biti po želji kak mi dođe
zucchera
10.03.2003., 10:44
ahaaa, volim gibanicu. Nekad kupin gotovu koru nekad sama je napravim.
el_mariachi
10.03.2003., 16:08
I ja volim mada ne jedem cesto. U stvari nekad se jelo 1x godisnje, oko Bozica a sada mozda jednom u 2-3 g. Ima tu posla.
Ava Adore
10.03.2003., 18:42
ja volim... bakinu najvise :)
LaPerla
10.03.2003., 21:44
cukili kaže:
Gibanica je super za prste oblizati:top:
A dosta je i izdatna:)
Jesi li pravila po ovom receptu pa je ispalo dobro ili?
Nije mi neš jasno.
Kao mala sam jela gibanicu koju je pravila baka i obožavala sam je ali to nije bilo slatko nego slano!:confused:
Imaš li recept za takvu gibanicu? Ili je isti, samo se izbaci šečer?:)
LaPerla
10.03.2003., 21:57
Iz istog razloga i ja upitah pitanje:confused:
Marija_1963
10.03.2003., 22:01
Mama razvlači tijesto, ja kupujem gotovo, ali to pravimo gotovo jednom tjedno, na sve moguće načine - prave od sira, lažne od sira, a ustvari od jogurta, smotane u puževe, ravne, slagane, nabrane, slane, slatke, od jabuka, krumpira, kupusa, bundeve sa i bez sira, oraha, sa grizom, sa slatkim preljevom, sa preljevom od vrhnja i mineralne vode, od jaja i vrhnja itd itd...dal sam što zaboravila?:)
el_mariachi
10.03.2003., 22:05
Mislim da svi ne pricaju o istoj stvari. Pod tim sto sam ja mislio su gibanice napravljene od kora koje su ispecene na plahti i u njih je stavljeno orasa i grozdjica i kasnije su zalijevana slatkom vodom ( ili sl) i onda se odstoje bar dan da odstoje da malo "puste". Iskreno nikad nisam cuo za takve od sira ili jabuke.
To mi ode nekako na pite.
Marija_1963
10.03.2003., 22:22
Sad se ovdje malo razilazimo u terminologiji, ali never mind.
Sve što se radi od tankih kora zovemo savijača, s time da je savijača sa sirom gibanica , bar kod nas. Pita je naziv za savijaču u Bosni, a u Slavoniji je to kolač sa dvije prhke kore, a između njih fil, uglavom jabuke ili sir, a može i mak...njam njam. Nema veze, sve obožavam !!!!:)
el_mariachi
10.03.2003., 22:56
Je Marija u pravu si ... Terminologija nije ista ...Svedski stol se zove drugacije u svedskoj , spanjolski sex se zove kubanski u spanjolskoj, itd...
Ali posto je ankada opisala sa sirom , ta je slana a tu nisam probao. Probao sam neku albansku pitu koja je imala dosta slojeva i koja je malo licila na nju ali ne bas isto.
Marija_1963
10.03.2003., 22:59
mariachi, kako se u Francuskoj kaže za francuski kruh ?:D
el_mariachi
10.03.2003., 23:04
Ne znam zbilja. Znam da se tzv francuski kljuc naziva drugacije u drugim drzavama. Cak mislim da se becki slatki kruscic zove drugacije u Becu.
Gibanica je dizani kolac. Moze biti od maka, sira, oraha - od sira moze biti slatka i slana. Ostale samo slatke.
Neznam tocno omjere ali u namjensko brasno za dizani kolac stavlja se germa, mlijeko, soli, secera, jaje, limuna. Sve to se dobro obradi rukom, stavi u posudu da se dize - oko sat vremena mozda i duze. Zatim se to tijesto razvalja (kako se to zove neznam tocno) oklagijom :-)) u debljinu velicine malog prsta na ruci :-)) posloze orasi ili po zelji sto zelite, sa svakog kraja tog razvaljenog tijesta poslozite filu, urola pola-pola sa svake strane, ponovno stavite u protvan da se dize - nakon pola sata-sat stavljate u pecnicu da se pece. :)
Eto, moja mama kaze da je to gibanica.
El., ja neznam sto si ti to jeo - meni slici na baklavu ili zljevanku
:)
Da, to je kolac koji se inace pravi za velike blagdane - fino je.
Moj recept nije slan. Ova je gibanica sladjeg okusa.
Ja ju nisam radila, nego moja kolegica i dobra je. Jedino sto ovisi o limu kako se slaze. Na slici je ispala visa nego od kolegice.
Inace takvu istu u Zagrebu vam nudi "Okrugljak".
Postoji i Medjimurska gibanica, fenomenalna je.
Pazite kombinaciju :kore-nadjev od jabuka, kore, nadjev od sira-kore-nadjev od maka-kore nadjev od oraha-kore.
Okus je fenomenalan, a reklo bi se kako se to moze spojiti:jabuke, grozdjice, orasi, sir, mak?
Mozete ju probati u slasticarnici "Horak" u Zagrebu.
Ja sam recepte ovoga tipa uvijek nalazila pod imenima gibanica.
Zasto? Pojma nemam!
Oko gibanice je uvijek bilo nesporazuma - ljudi to tesko razlikuju ili ne razumiju pa pod gibanicu mogu podvaliti i nesto slicno tome ali to nije to.
Nema tu nikakvih kora, pa slaganja jedno na drugo - to je varka :)
Marija_1963 kaže:
mariachi, kako se u Francuskoj kaže za francuski kruh ?:D
Bečka šnicla :D :D
Kazhu da je Rolex shvicarska rijech za govno ;)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.