View Full Version : Karijes
Eto... veliko dijete Paw, primjetilo je danas svoj prvi karijes na desnom očnjaku:E
Znala je da će taj dan kad-tad doći jerbo ima već 24 ljeta, a bogami i vrijeme je...jerbo su "svi njezini" do tada već bili bez zubi:zubo:
E sad... karijesić boli, na vanjskoj je strani zuba odmah do zubnog mesa i boli na dodir te toplo/hladno.
Danas sam se naručila kod čika zube za petak.
Pitanje glasi; što će mi raditi?
Znala sam, znala...znala da ću se bojati prvi put...:mama: :tuctuc:
Ajde vi krezubi :zubo: ;) ... pišite mi što, kako i dali boliii kao što "lažu" kad kažu da ništa ne boli;) :D :confused:
Dakle, metoda je ovakva:
- Dobar dan, ja sam Paw
- Dobar dan, ja sam dr. Zubic
- Jel dajete Vi injekciju?
i onda postoje 2 opcije:
a)
- Dajem!
- OK, gdje da sjednem
b)
- Ne dajem, jel...
- Do vidjenja!
Simple as that...
377chiara
07.09.2004., 15:14
kemik kaže:
Dakle, metoda je ovakva:
- Dobar dan, ja sam Paw
i onda postoje 2 opcije:
a)
- Dajem!
- OK, gdje da sjednem
b)
- Ne dajem, jel...
- Do vidjenja!
Simple as that...
da, to je i moja metoda
inace imam 30 i nisam krezuba, jos ne :cool:
Mrtva mrkva
07.09.2004., 15:29
Ja ne trazim inekciju ako je neki manji kvar. Radije da me malo boli nego da sam cijeli dan onako natecena i ne osjecam obraz.
377chiara
07.09.2004., 15:31
injekcije koje dobijam popuste sat, dva nakon zahvata i nikad nisam od njih otecena, samo nemam filing nikakav na toj strani obraza
ja mislila da doba kad su se davale te koje te umrtve na pol dana, proslo
karijes koji se vidi, boli na dodir i na toplo/hladno NIJE manji kvar!!! a ak nikad nije bila na popravljanju zuba, zubar ju moze probat uvjeriti da je i znas sto onda ide...
377chiara kaže:
injekcije koje dobijam popuste sat, dva nakon zahvata i nikad nisam od njih otecena, samo nemam filing nikakav na toj strani obraza
A i to je istina...
377chiara kaže:
Potpuno se slazem. Ne znam tko jos daje takve koje djeluju pola dana, ali ni od njih nisam nikada oticala, samo sto bi duze djelovale (osjecaj utrnutosti)
Ni za najmanji kvar ne pristajem bez injekcije. Malo mi fali da je trazim i za pregled, cisto zato sto me ulovi panika cim zubar pogleda i odmah pomislim da ce poceti nesto raditi bez injekcije. Sreca da mi je dragi zubar tako mogu panicariti bezbrizno. :D
377chiara
07.09.2004., 15:45
viky kaže:
Potpuno se slazem. Ne znam tko jos daje takve koje djeluju pola dana, ali ni od njih nisam nikada oticala, samo sto bi duze djelovale (osjecaj utrnutosti)
Ni za najmanji kvar ne pristajem bez injekcije. Malo mi fali da je trazim i za pregled, cisto zato sto me ulovi panika cim zubar pogleda i odmah pomislim da ce poceti nesto raditi bez injekcije. Sreca da mi je dragi zubar tako mogu panicariti bezbrizno. :D
ista :D cim se uvati nekog instrumenta ja odmah vrata gledam:o
naucio je najavit, necu nista radit, samo gledam
Mrtva mrkva
07.09.2004., 15:45
Ma dobro, nije pola dana nego dva sata.. ali svejedno me iritira.
A sjecate se onih vremena kad nakon plombiranja niste smjele jest jos nekih x sati?
Dakle, ima nas 3 takve samo na ovom topiku. Ja sumnjam da je to zbog trauma u djetinjstvu: Ma nece te jako boliti, jos samo malo... :mad:
Ti zubari su najgori lazljivci na svijetu!!!
Mrtva_mrkva kaže:
Ma dobro, nije pola dana nego dva sata.. ali svejedno me iritira.
A sjecate se onih vremena kad nakon plombiranja niste smjele jest jos nekih x sati?
A tad budes gladan najvise na svijetu... I onda me mama tjerala da jedem prije zubara, ali bi ja opet nakon stavljanja plombe bila gladna do besvijesti...
mislim da je po broju odgovora na ovoj temi ocito da imam dosta lose zube, da sam pol djetinjstva provela kod zubara i da sam i ovih dana redovita kod mog najboljeg prijatelja...
Mrtva mrkva
07.09.2004., 15:50
Mene su starci vodili teti zubarici i kad mi nije bilo nista. Kao, redovne kontrole. To mi je uvijek bilo super, zena je bila zakon, svaki put bi mi dala neku glupost da se igram (obicno onu plasticnu spricu), imala je ordinaciju sa likovima iz crtanih filmova po zidovima i neku super zubarsku fotelju...
Meni je veci tramak otic kod frizera nego kod zubara.
kemik kaže:
Dakle, metoda je ovakva:
- Dobar dan, ja sam Paw
i onda postoje 2 opcije:
a)
- Dajem!
- OK, gdje da sjednem
b)
- Ne dajem, jel...
- Do vidjenja!
Simple as that...
Ajme:lol: ... pokidala se na ovo,
druga reakcija: ... injekcija:eek: - kidam nalijevo:crta:
...jedno gore od drugog:( , ali to valjda tako ide, ne?:rolleyes:
Znači... da pitam za injekšn...
idem privat, koliko dođe injekšn i taj popravak...doc. je neka frendica od stare koju mi je sad malo bed odmah pitati:o ,
ali zato postoji forum, ne:)
Koliko to plaćate cure/dečki?
I što će mi raditi?
Kemik... sad si me malo uplašio, kažeš da taj karijesić nije "mala stvar":( , a meni izgleda tak sićušan:D
Mrtva mrkva
07.09.2004., 15:54
kemik kaže:
mislim da je po broju odgovora na ovoj temi ocito da imam dosta lose zube, da sam pol djetinjstva provela kod zubara i da sam i ovih dana redovita kod mog najboljeg prijatelja... I ja isto.. zubi su mi kao stiropor. Skroz su neki jadni, pucaju, kvare se, ma katastrofa. Nisam do sad nijednom bila kod zubara, a da mi nije nasao neku pizdariju koju treba popravit; a idem na kontrole jednom u tri mjeseca do jednom u pola godine.
Zapravo, zubarica mi je u osnovnoj skoli (mislim da sam bila 7. razred) sjebala sve sestice i sve sto su mi do sad popravljali su uglavnom bili sekundarni karijesi na te njene krasne plombe. Da i ne govorim da su mi iz dvije sestice vadili zivce. :mad: E, a imam i malu celjust i prevelike zube pa su mi tako izvadili zdrave cetvorke i osmice. Sta da kazem, moj zubarski karton je kao Biblija.
Mrtva mrkva
07.09.2004., 15:57
Paw kaže:
Kemik... sad si me malo uplašio, kažeš da taj karijesić nije "mala stvar":( , a meni izgleda tak sićušan:D Ovisi ti o zubima. Meni, kad se vidi na povrsini, znaci da je unutra vec totalni dzumbus i da mi je zubu maltene odzvonilo. Drugima se pak zadrzava samo na povrsini.
S obzirom na to da u 24 godine nisi nijednom nista popravljala, ocito je da imas jako kvalitetne zube i bit ce da je ipak ona druga opcija.
Meni su ti to ovak objasnili: karijes je mali dok ga ne osjetis. Cim ga ti osjetis i zub boli na toplo/hladno, vise stvar nije tako mala.
Injeksn ti uopce ne boli, ako je zubar pazljiv. Ako je mama od frendice, pretpostavljam da ce bit OK.
Ja popravak placam 250 kn. Sa injekcijom. Uopce me ne zanima jel to skupo, jer je tip vrhunski zubar i na tome ne zelim stedjeti. Naravno da nemam pojma koliko bi kostalo bez injekcije (nit bih zeljeLA ikad saznati).
Slažem se oko jedne stvari, a to je da je injekcija vrlo dobra stvar... Moj prvi karjes od prije nekih pola godine ima kao posljedicu tragove noktiju na zubarskom stolcu. Najme, bio sam totalno nesvjestan činjenice da prokleta stvar TOLKO boli dok Dr. Zubić nije stavila ono veće svrdlo i počela čistiti unutra :rolleyes:
Po vašim iskustvima definitivno brijem da ću uzeti injekciju:)
Znači oko 250 kn - ok, može se, dobro dok je jedan zub;)
Malo sam osjetljiva na te svoje čube, valjda jer su do sada bili svi zdravi, i tada sam išla kod privat na kontrole.
Zadnja kontrola mi je bila točno prije godinu dana, i doc. mi je rekla da samo jednom tjedno mažem zube fluorom koji mi je prepisala, očistila mi kamenac i da se vidimo za godinu dana:eek:
I sad imam karijes:(
Trebala sam "sama" razmišljat i otiči nakon 6.mj.,
No dobro... valjda se jednom mora dogoditi i taj prvi karijes,
kako velite... ljudi godinama muku muče sa zubima,
Paw... ne biti takva kukavica:bonk:
377chiara
07.09.2004., 16:30
Paw kaže:
Koliko to plaćate cure/dečki?
I što će mi raditi?
Kemik... sad si me malo uplašio, kažeš da taj karijesić nije "mala stvar":( , a meni izgleda tak sićušan:D
cimmanji kvar (citaj cim prije odes) manje para pljunes
eto i ja nesto naucila, s godinama dodje to :D
imam dobre zube s obzirom na strah
idem privatno godinama, to je gotovo jedini luksuz koji si priustim
placam (ako je zaista majusan kvar) 250 kuna, injekcija uracunata
cak nisam sigurna da ju posebno naplati:misli:
al neka, imam neke plobe tako 7-8 godina stare i jos su ko nove
ja sam jednom jako daaaavno;) isla bez injekcije i sta, trznla se u najgorem momentu i onda je malo falilo da mi ne isakati jezik (reko on, da je bilo opasno) bez injekcije uvik mozete racunat na nepredvidjene reakcije pacijenta
Iako taj ubod od injekcije meni nije nista strasno neki zubari ce ti prije nego ti daju injekciju pospricati meso tako da lagano utrne pa ne osjetis ni toliko. Tako ako se bojis i injekcije ima "lijeka" i za to. ;)
Koliko znam ne rade to bas svi pa se mozes prije interesirati.
Paw, cekamo dojmove :ceka:
Ja sam isto bila jucer, sve proslo OK , kak treba bit.
BTW, sad sam se jos neceg sjetila. Pricao mi je moj zubar da mu popravljanje zuba traje do 15 minuta krace kad da injekciju, jer se ne mora brinuti za to da li pacijenta boli ili ne. Tak da sve skupa uzeto, to je win-win situacija...
kemik kaže:
Paw, cekamo dojmove :ceka:
Ja sam isto bila jucer, sve proslo OK , kak treba bit.
BTW, sad sam se jos neceg sjetila. Pricao mi je moj zubar da mu popravljanje zuba traje do 15 minuta krace kad da injekciju, jer se ne mora brinuti za to da li pacijenta boli ili ne. Tak da sve skupa uzeto, to je win-win situacija...
kemik... idem sljedeći tjedan, jerbo je doc. zauzeta za ovaj.
Ne boli me, tako da mi valjda nije hitno - ono toplo/hladno/slatko/na dodir se može preživjeti...tako da..
Hvala vam za tu injekciju, zaista se toga ne bih sama sjetila:s :)
A želim da cijela "operacija" bude brza inače ... :D će Paw brzo "ustat i odustat";) :D
Obavezno javim dali sam dobila lizaljku:zubo: :cheer:
NIJE KARIJES:cheer: NIJE KARIJES:cheer:
Danas bila kod zubarice i veli ona da su zubeki super:zubeki: :)
Ali mi se na dva-tri zuba "potrošila" caklina do "cementa" i napravile se dvije bolne točkice.
Impregnirala mi je ta mjesta nekom otopinom i sada više ne boli.
Kaže da tu nema pomoći, svako toliko kada zub postane osjetljiv i bolan natrag kod nje i ponoviti postupak.
Odmah mi je očistila i kamenac.
Sve sam platila samo 80 kn. Jedan zub mi je "poklonila".
Ponosno izjavljujem da sam se ponašala kao "balavica" kada mi je dotaknula bolno mjesto onom vodenom špricaljkom:zubo:
Poslije me bilo sram:o
p.s. nisam ni sjela:D , a već sam joj rekla da mi da injekciju - da zna unaprijed!!:no: :o :D
SETRA Samoborček
14.09.2004., 22:19
hebo ja zubare, uvjek nađu da ti poprave pol zubiju :D
SETRA Samoborček kaže:
hebo ja zubare, uvjek nađu da ti poprave pol zubiju :D
:D ono... ide od zuba do zuba i pita: "A jel ovaj boli?...aha...a da vidimo ovaaaj...čeprk..čeprk... a onaj taamoo desni/lijevi:jumping:
Secundo
15.09.2004., 17:34
Inače ima dobar film sa mladim Dustinom Hoffmanom, Marathon Man. Onaj dio kod zubara bi mogao biti dokumentarac o popravku karijesa ;)
Paw, ako te ipak snađe karijes, neki zubari nude i tretmane sa NO2, a opet drugi (vidjeh to u reklamama za mađarske zubare) pod opčom anestezijom.
Secundo kaže:
Inače ima dobar film sa mladim Dustinom Hoffmanom, Marathon Man. Onaj dio kod zubara bi mogao biti dokumentarac o popravku karijesa ;)
Paw, ako te ipak snađe karijes, neki zubari nude i tretmane sa NO2, a opet drugi (vidjeh to u reklamama za mađarske zubare) pod opčom anestezijom.
Nisam gledala film, hvala na preporuci:D
ček... što nije NO2 onaj "smiješni" plin;) :confused:
jedina moja reakcija je u lucky bitch :D
alexxx kaže:
jedina moja reakcija je u lucky bitch :D
Čekaj, čekaj... kad dođe onaj prvi..., a ja sa svojih (tada) 30 sjednem na onaj stolac...tebe ću prvu zvati da mi držiš strah:D
pocupat cu ti ja zdrave zube iz puke zavisti.. moji su ko od putra, oduvijek.. i kad se vidi mala mala tockica karijesa na zubu, to znaci da je iznutra trul skroz :(
u lucky bitch :)
alexxx kaže:
pocupat cu ti ja zdrave zube iz puke zavisti.. moji su ko od putra, oduvijek.. i kad se vidi mala mala tockica karijesa na zubu, to znaci da je iznutra trul skroz :(
u lucky bitch :)
Ajmo ovako... da ti bude lakše:) : moji su svi krivi... jedan viri ko skakaonica u Mariboru, drugi se nagnuo kao kosi toranj u Pisi, a treči u uglu je žut od cigara:D
Oš' se još mjenjat?:D :D ;)
Paw kaže:
NIJE KARIJES:cheer: NIJE KARIJES:cheer:
Tek sam sad skuzila da si odgovorila (hm, ponekad cak i ja radim nesto na poslu...), pa tek tolko da ti i ja kazem:
U LUCKY BITCH!!!
Moji :zubeki: su svi karijesicni i sugavi, ali su izvana bas lijepi, pa imam lijepi :D. Ali kad se sjetim zubara, uh...
Ps: pogodite sto radim danas popodne...
kemik kaže:
Ps: pogodite sto radim danas popodne... [/B]
Ne..ne..neeeee:trk:
Držim ti sve palce, na rukama, nogama, gdje hočeš;)
I za ruku te držim:) Sretno:)
Gledaj to s ljepše strane; ja kad se nasmijem, stavim ruku na usta :zubo: Nikad ne znam dali ću nekog pogodit u čelo;) :D
Paw kaže:
Ne..ne..neeeee:trk:
Ma kazem ti da to meni nije nikakav problem, samo mi dodje sa pikicom i svi sretni... Mi smo si najbolji prijatelji :rock:
Secundo
17.09.2004., 13:50
Paw kaže:
Nisam gledala film, hvala na preporuci:D
ček... što nije NO2 onaj "smiješni" plin;) :confused: Ej, sorry, moja greška, trebalo je pisati N2O, i da, to je taj plin. Pričala mi žena jednog frenda da je sa svojim dijetetom išla kod takvog zubara, i sve prošlo bez suza.
nznam sta ti je radit. ja iman 25 i nou karijes- svi zubi u glavi :D
Secundo kaže:
Ej, sorry, moja greška, trebalo je pisati N2O, i da, to je taj plin. Pričala mi žena jednog frenda da je sa svojim dijetetom išla kod takvog zubara, i sve prošlo bez suza.
Aha... ti se ceriš, a žena buši... cool...
Studentica
14.08.2005., 13:18
mene zanima koliko nas tu ima karijes. ne znam da li postoji osoba koja ga nema.
ja iako perem zube svaki dan 2 puta, imam ih dosta :(
i javi se novi (mali ali opet za popraviti) svakih par godina, bez obzira sto radim. srecom, danasnje plombe su super i to se uopce ne vidi i ispada da imam lijepe zube.
eto cisto me zanima. tu je i anketa....
1-3% nisu mi kupovali čokoladu kad sam bio mali. :D
1... kupovali su mu čokoladu kad sam bil mali
Studentica
14.08.2005., 13:30
uf uf!
sretnici!
iako mislim da to nema veze s cokoladom, nego s genima i pranjem zubi...al dobro...nisam ja bas svoja....hahaha
scripta elegans fe
14.08.2005., 14:36
nemam niti jedan...
ja kod zubara nisam bila vec 8 godina.. i zubi su mi super!!!!!:D
mislim da kakvoca zuba ovisi i o genima..
recimo moj brat perucka zube svako malo i ima groblje.. ja operem jednom dnevnom i imam savrsene zube...
scripta elegans fe kaže:
nemam niti jedan...
mislim da kakvoca zuba ovisi i o genima..
recimo moj brat perucka zube svako malo i ima groblje.. ja operem jednom dnevnom i imam savrsene zube...
Pa, zar kao brat i sestra nemate iste gene?:confused:
Bocca della Verita
14.08.2005., 18:03
Studentica kaže:
mene zanima koliko nas tu ima karijes. ne znam da li postoji osoba koja ga nema.
ja iako perem zube svaki dan 2 puta, imam ih dosta :(
i javi se novi (mali ali opet za popraviti) svakih par godina, bez obzira sto radim. srecom, danasnje plombe su super i to se uopce ne vidi i ispada da imam lijepe zube.
eto cisto me zanima. tu je i anketa....
jeli pitanje koliko nepopravljenih zubi (karijesa) imamo ili koliko plombi, odnosno popravljenih?
ili sve zajedno :zubo:
Studentica
14.08.2005., 18:09
sve zajedno
ja imam gingivitis, a redovno perem zube, cak sam u NASI kupio onu perilicu za zube (ona sto sprica vodu), al niš
scripta elegans fe kaže:
nemam niti jedan...
8? :horor:
ja idem svakih sest mjeseci na kontrolu... koliko imam karijesa nemam pojma.... moguce 5-7 s tim da mi u zadnje 4 godine nisu pronasli niti jednog :)
scripta elegans fe
14.08.2005., 19:53
talia kaže:
Pa, zar kao brat i sestra nemate iste gene?:confused:
pa trebali bi imati... :zubo:
ukluci ona sranja o recesivnim i dominantnim genima.. i xx i xy genima...
kapish?
scripta elegans fe
14.08.2005., 19:55
joujou kaže:
8? :horor:
zasto ti je ovo horor?
scripta elegans fe kaže:
zasto ti je ovo horor?
cinjenica da 8 godina nisi posjetila zubara je vise nego horor.... ne znam odakle uopce tolika sigurnost da doista nemas karijes
cekati da te zub prvo zaboli da bi otisla zubaru je malo bed :zubo:
scripta elegans fe
14.08.2005., 20:55
joujou kaže:
cinjenica da 8 godina nisi posjetila zubara je vise nego horor.... ne znam odakle uopce tolika sigurnost da doista nemas karijes
cekati da te zub prvo zaboli da bi otisla zubaru je malo bed :zubo:
hm... pa vidim u ogledalo da su zubi bijeli, nema nikakvih cnih tockica, ako me nije zub zabolio , npr nakon 5 godina ne odlaska kod zubara zasto bi me nakon 8? :D
nisam ja kriva sto imam tako dobre zube :zubo:
bas se ovaj smajlic :zubo: veze uz temu
scripta elegans fe kaže:
hm... pa vidim u ogledalo da su zubi bijeli, nema nikakvih cnih tockica, ako me nije zub zabolio , npr nakon 5 godina ne odlaska kod zubara zasto bi me nakon 8? :D
bas se ovaj smajlic :zubo: veze uz temu
ako ti mislis da mozes biti sigurna.. ok
doduse.. imala sam frendicu koja je dva puta dnevno prala zube po 20(!) min... desni bi joj vec prokrvarili.. samo da bude sigurna da nema karijes jer se panicno bojala zubara :zubo:
scripta elegans fe
14.08.2005., 21:20
joujou kaže:
ako ti mislis da mozes biti sigurna.. ok
doduse.. imala sam frendicu koja je dva puta dnevno prala zube po 20(!) min... desni bi joj vec prokrvarili.. samo da bude sigurna da nema karijes jer se panicno bojala zubara :zubo:
i onda sam ja :horor: :zubo:
sigurna jesam... kad zamijetim problemcic ..skocit cu do zubara...:D
Red_calibra
14.08.2005., 21:49
Moji zubi su katastrofina katastrofa (15 plombi) a uvijek sam ih po 2 puta dnevno prala... no nitko ne bi rekao kad ih vidiš, bijeli, pravilni, često dobivaju i komplimente... kaže moj zubar da je dobro što imam sve svoje zube bez obzira na plombe. loše zube imam na mamu, a brat ima savršene na tatu... rijetko ih pere (jednom u dva tri dana) ima 28 godine i samo jedan jedini karijes! :eek:
Platna Bilanca
14.08.2005., 21:59
scripta elegans fe kaže:
nemam niti jedan...
ja nisam bila 10 godina! jaaako se bojim zubara al eto, zasad me ništ ne boli. :w
scripta elegans fe
14.08.2005., 22:53
Red_calibra kaže:
Moji zubi su katastrofina katastrofa (15 plombi) a uvijek sam ih po 2 puta dnevno prala... no nitko ne bi rekao kad ih vidiš, bijeli, pravilni, često dobivaju i komplimente... kaže moj zubar da je dobro što imam sve svoje zube bez obzira na plombe. loše zube imam na mamu, a brat ima savršene na tatu... rijetko ih pere (jednom u dva tri dana) ima 28 godine i samo jedan jedini karijes! :eek:
toliko o genima brata i sestre :D
Platna Bilanca kaže:
ja nisam bila 10 godina! jaaako se bojim zubara al eto, zasad me ništ ne boli. :w
super... barem nisam sama i nisam horor... :zubo:
glamour
14.08.2005., 23:01
idem redovno kod zubara na poliranje...
nemam karijes...
imam problema jedino sa umnjacima...
inace odlicno prolazim sa zubima..
i sto je najbolje ne bojim se zubara :D
Imam cetiri popravljena zuba. Redovito (svakih 6 do 8 mjeseci) idem kod zubara na pregled i poliranje. Popravljene zube (vise) ne smatram karijesom. Inace zube perem nakon svakog obroka (ako sam u mogucnosti), koristim zubni konac i tekucinu za ispiranje
Zeljko81
15.08.2005., 00:32
imam 5 popravljenih zuba i dva skrhana pa popravljena a nikada nisam pazio što jedem... mislim na slatko... možda zato što pijem mnogo one bijele tekućine
karijes... možda 1 ili 2 :D
Studentica
15.08.2005., 11:55
alo ljudi!
oni ljudi koji su vam popravljeni su bili karijes! na to se isto misli..sada ce jos ispasti da cijela nasa nacija nema ni jednog karijesa...
ja trenutno nemam ni jednog karijesa,ali imam dosta popravljenih...dakle sve je to bio karijes.....i racuna se pod to (mislila sam da se to kuzi)..pa nitko nece drzati aktivni karijes u zubalu (ja se bar nadam).
i oni koju su vam izvadjeni su bili karijes jer su ocito izvadjeni!!!!!!!
Manuella
15.08.2005., 11:57
scripta elegans fe kaže:
Ali postoji mogućnost da ti se ispod nakupljenog kamenca na zubima napravio karijes,a ti ga ne vidiš od kamenca...;)
Ja idem na kontrolu svako pola godine..na zadnjoj je sve bilo ok i zubar me je "počastio" poliranjem :zubo: jer se redovito držim kontrole...
I da...često kvaliteta zubi nažalost ovisi o genima vaših roditelja i o kvaliteti njihovih zubi...
Bocca della Verita
15.08.2005., 11:58
Studentica kaže:
alo ljudi!
oni ljudi koji su vam popravljeni su bili karijes! na to se isto misli..sada ce jos ispasti da cijela nasa nacija nema ni jednog karijesa...
ja trenutno nemam ni jednog karijesa,ali imam dosta popravljenih...dakle sve je to bio karijes.....i racuna se pod to (mislila sam da se to kuzi)..pa nitko nece drzati aktivni karijes u zubalu (ja se bar nadam).
i oni koju su vam izvadjeni su bili karijes jer su ocito izvadjeni!!!!!!!
ajmo sad sve izpocetka!
:zubo:
scripta elegans fe
15.08.2005., 15:06
ak ovako nastavite mozda me i natjerate da odem kod zubara... :zubo:
:lol::rofl:
scripta elegans fe kaže:
mislim da bi stvarno trebala... ne mozes ti sama sebi pregledavati zube..
mislim da odes na zk i kazes da nisi bila kod ginekologa 8 godina.. ono, vristali bi :D :D
scripta elegans fe
15.08.2005., 16:40
joujou kaže:
mislim da bi stvarno trebala... ne mozes ti sama sebi pregledavati zube..
iskreno bas mi se i ne da... a mozda i odem tebi za ljubav...
joujou kaže:
mislim da odes na zk i kazes da nisi bila kod ginekologa 8 godina.. ono, vristali bi :D :D
u ovo sam sigurna :lol::rofl:
scripta elegans fe kaže:
iskreno bas mi se i ne da... a mozda i odem tebi za ljubav...
ispada kao da te stalkam i tjeram zubaru.. :rofl:
ajde! ajde! :azdaja: :D
scripta elegans fe
15.08.2005., 18:46
:vidiga:
joujou kaže:
ispada kao da te stalkam i tjeram zubaru.. :rofl:
ajde! ajde! :azdaja: :D
kao sto sam i prije rekla...
scripta elegans fe kaže:
:zubo:
happyman
15.08.2005., 21:23
gani ne igraju neku ulogu u tome.
nemam ni jedan karijes, nikad me zub nije bolio, a ne perem zube precesto, 2 puta na dan.
s druge strane imam brata od 8 godina, koji ima vec 4 pokvarena zuba, 3 od toga su bili mllijecni. ( a njega starci tjeraju prati zube barem 4-5 puta dnevno).
scripta elegans fe
15.08.2005., 21:25
happyman kaže:
nemam ni jedan karijes, nikad me zub nije bolio, a ne perem zube precesto, 2 puta na dan.
s druge strane imam brata od 8 godina, koji ima vec 4 pokvarena zuba, 3 od toga su bili mllijecni. ( a njega starci tjeraju prati zube barem 4-5 puta dnevno).
:confused:
prvo kazes da geni ne igraju neku ulogu, a onda das primjer za sebe i brata..
wtf?
objasni...
_Altanta_
15.08.2005., 21:26
Nažalost, trenutno imam dva karijesa, a sve zbog zubnog aparatića i nemogućnosti skidanja karijesa koji su mi nastali pomicanjem zubi :(
_Altanta_
15.08.2005., 21:28
happyman kaže:
MoliM!?!? Geni ne igraju ulogu?! Naravno da igraju, ali najveću ulogu igra mama koja nosi dijete, u prvih nekoliko mjeseci trudnoće, ako se majka dobro i pravilno hrani, jako je velika mogućnost da će dijete imati čvrste i zdrave zube, koji nisu pokvarljivi.
Ja znam curu od 28 godina koja ima sve svoje zube (bez iti jedne plombe), nikad karijes nije imala.
happyman
16.08.2005., 00:07
scripta elegans fe kaže:
prvo kazes da geni ne igraju neku ulogu, a onda das primjer za sebe i brata..
wtf?
objasni...
primjer je da smo ja i brat potpuno razliciti.
geni igraju neku ulogu, ali takoder igra i prehrana mama dok su trudne, nasa prehrana...
a i sto se gena tice, mi imamo u sebi gena od tko zna koliko stotina ljudi ( baka, prabaka...).
kori.st
16.08.2005., 00:38
imam jednog....
scripta elegans fe
16.08.2005., 20:20
happyman kaže:
primjer je da smo ja i brat potpuno razliciti.
geni igraju neku ulogu, ali takoder igra i prehrana mama dok su trudne, nasa prehrana...
a i sto se gena tice, mi imamo u sebi gena od tko zna koliko stotina ljudi ( baka, prabaka...).
ma sve je to ok.. al ti si rekla da geni ne igraju nekakvu ulogu pa mi nije jasno onda kakav je to primjer ti i brat...
al nema veze.. sad se kuzimo...:)
coolinesay
19.05.2009., 23:09
imam jedno pitanje! jel se može karijes soprat sa zuba dok još nije onak skroz napravio rupu i to.. dok je još samo smeđ?
ono, ako nešto brzo poduzmem jel ga mogu maknut? a da ne moram zubaru!!'
pleas help!
Gutaperka
19.05.2009., 23:23
imam jedno pitanje! jel se može karijes soprat sa zuba dok još nije onak skroz napravio rupu i to.. dok je još samo smeđ?
ono, ako nešto brzo poduzmem jel ga mogu maknut? a da ne moram zubaru!!'
pleas help!
karijes je razmekšani dio zuba,kako onda to misliš maknuti?Ostaće ti još veća rupa :zubo:
coolinesay
20.05.2009., 10:15
hm.. ne znam...
mislila sam da se nekak može
panično se bojim zubara
Gutaperka
20.05.2009., 10:53
hm.. ne znam...
mislila sam da se nekak može
panično se bojim zubara
BU! :D
Fichoslav
19.02.2010., 08:43
Može pomoć ? Imam karijes na jednom zubu već sigurno 7-8mjeseci (od tad sam osjećo lagane bolove u zubu) uglavnom zadnja 3mjeseca me već tak boli da uzimam Kethonal i eto sada napokon odlučio kod zubara(nije da se bojim,više lijenost)otić.I uglavnom nije sad potpuno uništen zubu,ali je rupa i svaki put kad jedem mi komadi hrane ostaju,i sad kad odem kod zubara kaj će radit vadit živac,stavljat plombu šta ? I koliko košta sa i bez zdravstvene to sve ?
Hvala
Gutaperka
19.02.2010., 09:22
Može pomoć ? Imam karijes na jednom zubu već sigurno 7-8mjeseci (od tad sam osjećo lagane bolove u zubu) uglavnom zadnja 3mjeseca me već tak boli da uzimam Kethonal i eto sada napokon odlučio kod zubara(nije da se bojim,više lijenost)otić.I uglavnom nije sad potpuno uništen zubu,ali je rupa i svaki put kad jedem mi komadi hrane ostaju,i sad kad odem kod zubara kaj će radit vadit živac,stavljat plombu šta ? I koliko košta sa i bez zdravstvene to sve ?
Hvala
najvjerojatnije će vadit živac,punit kanale i stavit plombu.Ili ako je kruna jako propala onda ide najvjerojatnije nadogradnja i keramička krunica..A cijena ovisi o kojem zubu se radi,nije isto ako ti liječi jedinicu i sedmicu,zapravo razlika je nekoliko puta u cijeni jer sedmica ima više kanala.I ako će morat nadogradnja i kruna,ovisno o obujmu posla kod privatnika bi te moglo doći od nekoliko stotina kuna do 2,5 ili 3 soma kuna.
Preko socijanog ne možeš dobit keramičku krunu i mislim niti nadogradnju (to zajedno može koštati od 2 tisuće kuna na više) pa kod socijanog možeš samo liječenje i punjenje kanala korjena,ili plombu.
Žalosno je što smo mi već 21. stolječu, a još nismo našli lijek protiv karijesa. I što je u uopće uzrok tomu? Zašto to ne bismo na vrijeme spriječili?
Ja mislim da je najveći uzrok hrana koju jedemo.
Berenice
31.03.2012., 13:18
Žalosno je što smo mi već 21. stolječu, a još nismo našli lijek protiv karijesa. I što je u uopće uzrok tomu? Zašto to ne bismo na vrijeme spriječili?
Ja mislim da je najveći uzrok hrana koju jedemo.
Nije, nego loša higijena. Iako današnja hrana ima neusporedivo više šećera i smeća nego prije 200 godina, to ne bi trebalo ugrožavati zube ako se temeljito čiste nakon obroka.
Jujigatame
31.03.2012., 16:05
Uzmi cetkicu u ruke pa ces sprijeciti + redovite kontrole, profilakticka ciscenja, pecacenja kod djece...nije toliko tesko a ne kosta nista :mig:
Inace neko cjepivo nije moguce jer u ustima ima preko 1000 sojeva bakterija (za sada definirano), i nisu sigurni da mjesto jednih, koje su sada deklarirane kao najodgovornije za karijes, ne bi jednostavno preuzele druge.
Uzmi cetkicu u ruke pa ces sprijeciti
Ali ima ljudi kojima ni to ne pomaže puno. Neki vele da je stvar u genima. Ja ne vjerujem da je samo stvar u genima.
Možda je stvar u tome što je u našem tijelu ugrožen obrambeni sustav protiv bakterija. Kad smo prehlađeni naše tijelo se brani i bori protiv prehlade i na kraju pobjeđuje.
A ako se tijelo bori protiv karijesa( ili nekih drugih bakterija u ustima),a ne može ih pobijediti onda to znači da u tijelu postoji nešto što ga koči i sprječava da do kraja sam pobijedi tu bakterijju.
Mislim da je ipak stvar u hrani koju jedemo od rođenja koja je uglavnom smeće od hrane, mogli bi i to spriječiti.
Jujigatame
01.04.2012., 00:40
Ima u genetici, da. Formativni poremecaji cakline i dentina (rijetko) ili sastav sline (cesce). Slina je izuzetno bitna jer sadrzi jako puno stvari koje reguliraju oralnu mikrofloru. Danasnja prehrana dodatno pogoduje bakterijama, da, ali nije ni poanta da se sve bakterije izbace-to je fizicki nemoguce. Nase tijelo je i tako velika nastamba bakterija; pitanje je samo u kakvim su odnosima medjusobno i s nasim tijelom. Ponavljam, dobra oralna higijena je kljuc svega u 95% 'normalnih' ljudi
Pozdrav,danas sam na moju nesreću naručen u gospođe zubarice :504:,zadnji put mi je popravljalo jedinicu,BEZ anestezije,nije Bog zna kako bolilo,ali kadkad bi osjetio tupu bol,kad sam sa vratio kući,na zadnjim očnjacima,na donjoj vilica,sam primjetio karijes,ne boli me,izgleda ovako:
http://i49.tinypic.com/15hij6e.jpg
Ako je netko bio na popravku istog,recite je li bolilo,treba li anestezija? Hvala :mig:
Jujigatame
05.07.2012., 16:38
1. na slici nisu očnjaci već kutnjaci
2.to što ste primjetili uopće ne mora biti karijes već samo pigmentacija ili zaustavljeni, remineralizirani karijesni proces - to će znati doktor
3. ako je karijes plitak, anestezija ne treba - i to će procijeniti doktor, odnosno uvijek se može krenuti bez, pa ako u jednom trenutku zaboli, doktor stane i dobijete anesteziju ;)
Htio sam samo pokazat kako izgleda,nisam gledao je li očnjak ili kutnjak,sad molim Boga da nije karijes,nego da je nešto "slabije" :D
Samo da vam javim da je bilo grozno,pitala me za anesteziju želim li malu ili onu veliku,ali poslije velike se ne može jest nekoliko sati,ja budala odabrao malu :tuc tuc: i preživljavao pakao,bušenje pola sata,zatim stavila mi lijek biodentin mislim da se zove i za 26 dana moram skinut taj lijek i stavit pravu plombu,zna li itko kako ide skidanje lijeka,je li bolno,kao ovo :503:?
luka249
07.07.2012., 10:08
Pozdrav,danas sam na moju nesreću naručen u gospođe zubarice :504:,zadnji put mi je popravljalo jedinicu,BEZ anestezije,nije Bog zna kako bolilo,ali kadkad bi osjetio tupu bol,kad sam sa vratio kući,na zadnjim očnjacima,na donjoj vilica,sam primjetio karijes,ne boli me,izgleda ovako:
http://i49.tinypic.com/15hij6e.jpg
Ako je netko bio na popravku istog,recite je li bolilo,treba li anestezija? Hvala :mig:
to ti nije karijes to i ja imam skoro na svakom zubu :ne zna:
a stari mi zubar i stalno idem na preglede :)
Jujigatame
07.07.2012., 12:48
Luka 249 Mislim da je malo nezahvalno preko slike govoriti je li nešto karijes ili ne. Karijes se odozgora uopce ne mora vidjeti, sve može biti zatvoreno, a ispod rupa veličine pola zuba. Je li nešto crno u fisurama karijes ili pigmentacija se "osjeti" pod sondom. Dijagnostika kombinira vizualne, taktilne, rtg čimbenike, iskustvo...
SepI Za pola sata se izbrusi par zuba za krunicu, a kamoli ne bi očistio karijes :) Vrijeme sporo leti kada uzivas, jelda? :zubo:
Ako ti sa zubom sve bude ok, maknut će samo gornji dio Biodentina i staviti trajni ispun (bijela plomba). To ne boli.
Inaće "mala" injekcija u dosta slučajeva ne prima kada je riječ o stražnjim donjim zubima. Ako želiš osigurati bezbolnost, "velika" je uvijek opcija.
Mislim da je malo nezahvalno preko slike govoriti je li nešto karijes ili ne. Karijes se odozgora uopce ne mora vidjeti, sve može biti zatvoreno, a ispod rupa veličine pola zuba. Je li nešto crno u fisurama karijes ili pigmentacija se "osjeti" pod sondom. Dijagnostika kombinira vizualne, taktilne, rtg čimbenike, iskustvo...
Za pola sata se izbrusi par zuba za krunicu, a kamoli ne bi očistio karijes :) Vrijeme sporo leti kada uzivas, jelda? :zubo:
Ako ti sa zubom sve bude ok, maknut će samo gornji dio Biodentina i staviti trajni ispun (bijela plomba). To ne boli.
Inaće "mala" injekcija u dosta slučajeva ne prima kada je riječ o stražnjim donjim zubima. Ako želiš osigurati bezbolnost, "velika" je uvijek opcija.
Da sporo,da,da mama neki dan bila kod nje i pitala kao što će meni radit i rekla sve ovo što si naveo :mig:
hasrett
17.07.2012., 16:14
Je li normalno da netko tko još nije napunio 18 godina ima plombu na skoro svakom zubu? Koliko vas ima takvih?
Postoji li neki način prehrane na koji se mogu ojačati zubi?
Je li normalno da se oko plombe pojave neke sitne smeđe mrljice? Je li svaka smeđa točkica na zubu nužno karijes?
Čula sam za liječenje zuba healozonom? Što je to zapravo? Je li tko tu već to isprobao? Kakvi su bili rezultati? Koriste li healozon i privatni i socijalni zubari?
Koliko se naplaćuje?
Zna li itko u Dubrovniku nekog zubara tko liječi zube tom metodom?
leeloo27
17.07.2012., 16:31
Stiglo sa Zdravlja. :)
Jujigatame
17.07.2012., 18:48
Hvala LL ;)
Hasrett;
po meni nije normalno da tako mlada osoba ima toliko ispuna, iako to nažalost nije ništa neobično i neviđeno.
Bez pregleda vam nitko ne može reći uzrok, ali najvjerojatnije se radi o neadekvatnoj oralnoj higijeni. Ostali uzroci mogu biti genetski uvjetovani nedostaci tvrdih zubnih tkiva, problematična slina, učestalo povraćanje ili regurgitacija želučanog sadržaja, ali za tako nešto bi već vjerojatno znali.
Svaka točkica na zubu nije nužno karijes, pročitajte ranije upise.
Pigmentacija po rubovima ispuna je u pravilu nepoželjna pojava te uglavnom zahtijeva promjenu istog, odnosno pažljiviju, kvalitetniju izradu - iako, uslijed starosti sam ispun može promijeniti boju, a da to ne zahtijeva veću intervenciju. Takve stvari treba vidjeti i procijeniti klinički.
Healozone stroj: koristi metodu liječenja ozonom - super je za male karijese, ali fizički ne uklanja inficirano raspadnutno tkivo kod srednjih i većih karijesa; dakle bušilica je neophodna. Također, postoje moderniji i puno učinkovitiji generatori ozona, no nedostatak im je svima isti - ne uklanjaju tkivo. Ozon je svoju primjenu našao u tretiranju rana i eventualno endodontskih prostora. Ostalo...realno, samo lijep stroj u ordinaciji i zgodna reklama. Nadam se da ne očekujete čarobni štapić koji će bezbolno i brzo riješiti sve vaše probleme - jer Healozone to nije.
Inaće usluga kao takva se naplaćuje svugdje.
hasrett
17.07.2012., 22:47
Pa dobro, meni su u pravilu karijesi jako mali, uglavnom na površini izgledaju 1 mm promjera ili manje(ne znam, meni je to malo, možda nekom nije, ali menu su zubi stvarno ogromni), osim nekih i uglavnom su površinski, tako mi je rekla zubarica, a i ne sjećam se kad me zadnji put zabolio zub od karijesa, i kad mi buši me ne boli. Ali se svako malo pojavi nešto novo.
Ali mi je svejedno imat toliko plombi u ustima :(. Uvijek me strah da će mi nešto ispast.
Trenutno imam 13 plombi, s tim da mi se na nekim koji su se već popravljali opet pojavio karijes. Stvarno ne znam zašto je to tako. Redovito perem zube i i idem stomatologu(iako stvarno ne vidim kako oni mogu spriječiti nastanak karijesa).
Zubi su mi jako osjetljivi na hladno i slatko. Je li to normalno? Može li se to nekako ublažiti?
Postoji li neki način prehrane, to sam već pitala, koji može poboljšati kvalitetu zubi(ne mislim sad na to da mi se nikad više ne pojavi karijes, to je s mojim zubima nemoguće)? Netko mi je rekao da su jabuke i mlijeko korisni.:ne zna:
Još me jedna stvar zanima. Naplaćuje li se kod socijalnog čišćenje kamenca ili poliranje zubi(može li im to naštetiti)? Zapravo i ne znam kako bih ju pitala da mi očisti kamenac(dobro, sad i ne može jer imam aparatić), jer je stvarno neugodna i izaziva mi jezu. Ne želim se svađat sa ženom koja će mi za koju sekundu zabit bušilicu u usta.
Sutra idem u posjet svojoj divnoj zubarici. Uh!
Jujigatame
18.07.2012., 22:19
Pa dobro, meni su u pravilu karijesi jako mali, uglavnom na površini izgledaju 1 mm promjera ili manje(ne znam, meni je to malo, možda nekom nije, ali menu su zubi stvarno ogromni),
Mislim da je nezahvalno govoriti kako tebi izgledaju karijesi i na temelju toga odlucivati o terapiji, bolnosti itd. :)
Redovito perem zube i i idem stomatologu(iako stvarno ne vidim kako oni mogu spriječiti nastanak karijesa).
Ocito imas problem u odrzavanju oralne higijene, a tvoj te doktor nije kadar poduciti. Takodjer, ako netko moze sprijeciti karijes, onda je to stomatolog - na redovitim kontrolama. Ne znam, imam osjecaj da imas problem s doktorom.
Zubi su mi jako osjetljivi na hladno i slatko. Je li to normalno? Može li se to nekako ublažiti?
Moze. Postoje sredstva za smanjivanje preosjetljivosti, plus peri zube sa Sensodine pastom.
Netko mi je rekao da su jabuke i mlijeko korisni.:ne zna:
Glupost.
Još me jedna stvar zanima. Naplaćuje li se kod socijalnog čišćenje kamenca ili poliranje zubi(može li im to naštetiti)?
2x godisnje imas pravo besplatno. Ne moze ti nastetiti ako se radi kako se spada.
Zapravo i ne znam kako bih ju pitala da mi očisti kamenac(dobro, sad i ne može jer imam aparatić),
Moze se, i ne bi trebala pitati nego bi ona sama to trebala, bez tebe. Ako i ne, trazi. A ti moras kvalitetnije provoditi higijenu da kamenac ni ne nastaje.
Ne želim se svađat sa ženom koja će mi za koju sekundu zabit bušilicu u usta.
Super ti je poimanje osobe koja bi ti trebala pomoci. :rolleyes:
44nazgul44
19.07.2012., 16:54
Je li normalno da netko tko još nije napunio 18 godina ima plombu na skoro svakom zubu? Koliko vas ima takvih?
Postoji li neki način prehrane na koji se mogu ojačati zubi?
Je li normalno da se oko plombe pojave neke sitne smeđe mrljice? Je li svaka smeđa točkica na zubu nužno karijes?
Čula sam za liječenje zuba healozonom? Što je to zapravo? Je li tko tu već to isprobao? Kakvi su bili rezultati? Koriste li healozon i privatni i socijalni zubari?
Koliko se naplaćuje?
Zna li itko u Dubrovniku nekog zubara tko liječi zube tom metodom?
Sad ce i meni 18, a imam podosta plombi jbg kad sam bio manji bio sam lijen...
shiningstar
24.07.2012., 19:32
Nije, nego loša higijena.
Ja zube perem 2 puta dnevno, nakon toga koristim zubni konac i poslije vodicu za ispiranje. I tak SVAKI j***** dan. I svejedno sam imala karijes. :503:
hasrett
11.08.2012., 16:47
Ne bih baš rekla da imam problema s oralnom higijenom. Perem zube 2-3 puta dnevno, idem redovito zubaru... Stvarno ne znam što bih još trebala raditi.
Uopće ne vidim način na koji bi zubar mogao spriječiti nastanak karijesa. Popraviti zub nakon što se karijes već pojavi, to da, ali da se karijes može spriječiti oslascima zubaru, nisam baš uvjerena u to. Ok, može ti zubar očistit zube, očistit kamenac, ispolirati i što ja znam sve, ali opet... bilo bi mi drago kad bi mi netko malo pojasnio to. Baš sam nedavno bila u zubara, i dva dana poslije skontala da mi se pojavila neka crna točkica na jedinici.
hasrett
17.08.2012., 18:10
Kako izgleda karijes cakline? Je li bijeli ili može biti i smeđi? Koliko je vremena potrebno da se proširi?
ovako zubar mi je skroz izbusio donju lijevu šesticu i onda rekao da ga treba vaditi i da ga odem slikat.Ja nisam bas imao vremena i nisam stigao to napraviti a sada me pocelo boljeti i sve sto se vidi od zuba je kao nekakav cetverokut a taj cetverokut je ispunjen mesom koje je izraslo iz rupe u donjoj strani zuba,ta donja strana se vise uopce nevidi a boli me uzasno.Narucio sam se kod zubara ali neznam koje tablete protiv bolova koristit ja koristim lupocet 500.zanima me jel to moze bit od komada zaostalih u mesu ili je mozda samo karijes iako neznam otkud karijes kad je cijeli zub rasturen
Ivana2711
18.08.2012., 23:22
Kako izgleda karijes cakline? Je li bijeli ili može biti i smeđi? Koliko je vremena potrebno da se proširi?
Početak karijesa očituje se stvaranjem bijele mrlje ili točkice na zubu koja kasnije postaje crna. Ako redovito održavaš higijenu i ideš na preglede kod stomatologa možeš zaustaviti taj proces ;)
Širenje karijesa ovisi o više čimbenika i individualno je.
hasrett
19.08.2012., 10:59
Početak karijesa očituje se stvaranjem bijele mrlje ili točkice na zubu koja kasnije postaje crna. Ako redovito održavaš higijenu i ideš na preglede kod stomatologa možeš zaustaviti taj proces ;)
Meni se prije jedno mjesec dana na zubu pojavila sitna smeđa rupica, ali na jedinici i zato mi smeta. Bi li mi to mogla zubarica nekako očistiti a da ne moram stavljati plombu, može li se caklina samoobnoviti? Što bi se desilo ako bih taj dio zuba premZIVALA AMINFLUORIDOM?
Htjela bih to riješiti healozonom, ali sam iz Dubrovnika i ne znam nikoga tko to radi.
Mogu li zube premazivati aminfluoridom da bih ih ojačala?
Ivana2711
19.08.2012., 13:41
Meni se prije jedno mjesec dana na zubu pojavila sitna smeđa rupica, ali na jedinici i zato mi smeta. Bi li mi to mogla zubarica nekako očistiti a da ne moram stavljati plombu, može li se caklina samoobnoviti? Što bi se desilo ako bih taj dio zuba premZIVALA AMINFLUORIDOM?
Htjela bih to riješiti healozonom, ali sam iz Dubrovnika i ne znam nikoga tko to radi.
Caklina se ne može obnoviti prirodnim putem već se može nadomjestiti ispunom (plombom). Aminfluorid se koristi za lokalnu fluoridaciju zubne cakline i povećava otpornost prema karijesu, stoga ga nije loše koristiti. Najbolje je da se dodatno posavjetuješ sa svojim stomatologom!
Vezano za healozone aparat - probaj nazvati privatne stomatološke ordinacije, možda netko koristi tu metodu.
44nazgul44
21.08.2012., 20:05
Imam crnu tackicu na 2 zuba, vec mjesecima a tek sam narucen u septembru/oktobru. Ne idem kod privatnika jer je skupo.
Moze li to tako "stojati" ? Imam puno plombi, jel znaci to da ce mi zubi npr krace trajati nego nekome sto nema plombe ?
Scrivener
21.08.2012., 21:07
Pozdrav! Zanima me da li se na zubu može vidjeti da je pokvaren unutra prije nego se skine plomba i prije nego što počne bolit, konkretno mislim na šesticu?
Jujigatame
22.08.2012., 01:01
Scrivener: ovisno o slučaju ali načelno da, na RTG snimci te dobrim pregledom (vizualno-taktilna metoda).
Jujigatame
22.08.2012., 01:03
Imam crnu tackicu na 2 zuba, vec mjesecima a tek sam narucen u septembru/oktobru. Ne idem kod privatnika jer je skupo.
Moze li to tako "stojati" ? Imam puno plombi, jel znaci to da ce mi zubi npr krace trajati nego nekome sto nema plombe ?
Točka ne znači nužno da je riječ o karijesu.
Trajnost zuba s plombom ovisi o strašno puno faktora i ovako je nemoguće reći koliko će vam trajati.
Jujigatame
22.08.2012., 01:08
Samo ću nadodati nešto na Ivanin post: bijele početne lezije se mogu zaustaviti, odnosno caklina se može remineralizirati ako nije kavitirana; poboljšanjem higijene, profilaktičkim čišćenjem i premazivanjem posebnim pastama (npr MI Plus pasta, Tooth Mousse pasta...)
Sitna smeđa točkica ne znači nužno karijes: možda je riječ o pigmentaciji koja se da izvući instrumentom za čišćenje kamenca ili poliranjem.
Molim za pomoć!
Nakon 5 dana nošenja ortodontskog aparatića za zube (na gornjoj čeljusti), primijetila sam bijele, tvrde naslage na vanjskoj strani šestica, ispod prstenova. Zube čistim redovito nakon svakog obroka, a koristim i interdentalne četkice i zubni konac te vodicu za ispiranje usne šupljine.
Mislim da se radi o karijesu, jesam li u pravu?
Hoće li brzi odlazak stomatologu spriječiti daljnji razvoj karijesa?
Što ja mogu napraviti kako bi to spriječila?
Hvala!
Koliko dugo se razvija karijes? Kada postaje `nezaustavljiv`? :confused:
Jujigatame
24.08.2012., 11:31
Dobila si odgovor na ortodonciji;)
Ivana2711
24.08.2012., 11:43
Koliko dugo se razvija karijes? Kada postaje `nezaustavljiv`? :confused:
Ovisi o tome gdje se nalazi i o ostalim čimbenicima. Nezaustavljiv je kad dođe do oštećenja cakline, odnosno kada nastane šupljina (rupica). To se događa nakon nastanka crne točkice.
Ovisi o tome gdje se nalazi i o ostalim čimbenicima. Nezaustavljiv je kad dođe do oštećenja cakline, odnosno kada nastane šupljina (rupica). To se događa nakon nastanka crne točkice.
No koliko dugo traje početna faza, kad je karijes još bijele boje?
Dobila si odgovor na ortodonciji;)
Jujigatame
24.08.2012., 18:58
Na pitanje je li to karijes;) Tema fiksni aparatic-ortodoncija. To ti je cement.
Na pitanje je li to karijes;) Tema fiksni aparatic-ortodoncija. To ti je cement.
Našla sam, hvala! Puno je lakše znati da ipak nije karijes! :) ;)
hasrett
31.08.2012., 14:00
Između dviju jedinica mi se pri vrhu počela stvarati rupa. Tu mi je prije, normalno, bilo zubno meso, ali jednom dok sam čistila interdentalnom četkicom sam ga slučajno nekako prema gore pomakla i nije se vratilo natrag, a na mjestu koje je prije bilo prekriveno mesom sam primijetila tu svijetlo smeđu rupicu. Ne znam hoću li to moći popraviti zato što nosim fiksni aparatić.:ne zna: Kako da mi se meso vrati natrag?
hasrett
21.09.2012., 19:26
Anyone???
mala shmizla
23.09.2012., 22:42
pozdrav! zanima me može li se zub spasiti ako se karijes nalazi odmah uz zubno meso?meni je skroz crn rub uz zubno meso na jedinici :( ja se inače panično bojim zubara i sanjam da cu ostati bez zuba što vjerojatno i hocu, ali jebiga glupa sam znam...
Jujigatame
24.09.2012., 10:53
Zub se može spasiti ako karijes nije otišao preduboko/ako je zub miran. Ako je otišao do živca, napravi se endodoncija (vađenje živca). U svakom slučaju zub ostaje ;)
hasrett
26.09.2012., 15:50
Nabavila prikladnog avatara.
Od koliko se kreću cijene za uklanjanje karijesa HealOzone-om? Mislim da je to puno bolje od klasičnog bušenja makar je skuplje ali bar ne boli ništa, to mi je najvažnije kod zubara. Koliko sam skužil polije samo treba koristit neku pastu s puno minerala.
Baš tražim nekog što povoljnijeg.
Jujigatame
11.10.2012., 19:00
Još jednom, HealOzone ne uklanja karijes kao takav! Krivo ste shvatili poantu ozona.
Karijes uklanjaju bušilica i laser.
Karijes uklanjaju bušilica i laser.
A dobro onda laser jer ovo sa bušilicom mi se čini već malo zastarjelim.
xXxTiNaxXx
12.10.2012., 22:36
Mene samo zanima jedna stvar, jer moguce da i zub nesto napadne ispod plombe, iako je zatvoren? Sad e stvarno ulovila panika kad sam to procitala na jednom forumu jer bi to znacilo da mi cak ni plomba ne moze pomoc u potpunosti :eek: :eek:
Inace sam ujutro narucena zubarki i uzasno me strah jer je na moje pitanje 'dal ce boljet ko i ostale plombe' sestra odgovorila 'ma to je kod tebe tek pocetak'. E sad ili misli kao pocetak popravljanja ili kao pocetak karijesa pa se ja kao tjesim da je ovo drugo i da nece boljet jer se kolega karijes nije razvio do te mjere da ce me brutalno i nehumano boljet ko ostatak plombi u mojim ustascima :rolleyes:
Jujigatame
13.10.2012., 12:59
Jesi čula za anesteziju? ;)
Što se tiće karijesa ispod plombi: ili je plomba loša/stara pa mikrobi procure ispod, ili je za vrijeme čišćenja ostavljeno karijesa i tako plombirano.
manchild
14.10.2012., 01:03
e da, zašto se ne može spasiti živac ak je karijes došao do njega? zašto se ne stav lijek?
manchild
14.10.2012., 01:04
i pitanje - ak se zna da karijes uzrokuje strptococus mutans zašto se ne napravi cjepivo?
Jujigatame
14.10.2012., 11:22
Ne uzrokuje samo s.mutans. U ustima imas preko 750 vrsti bakterija i one cine kompleksnu zajednicu. Eliminiranjem jedne, druga preuzima njezin prostor. Dakle sad ti je jasno zasto nema cjepiva i zasto odredjene paste za zube nemaju smisla iako se reklamiraju kao najbolje ;)
Zivac ili pulpa je specificno tkivo zbog gradje i lokacije te za sada ne mozes ubiti bakterije u njoj a da joj ne naskodis.
Ponekad je moguce kod opseznog ciscenja malo otvoriti pulpu svrdlom ili doci vrlo blizu; ako doktor procijeni da taj najdublji dio i nije bio jako izlozen bakt.djelovanju, tj ako pacijent nije imao simptome pulpitisa, pokusava se tzv prekrivanje - 'lijek' na bazi kalcij hidroksida koji neutralizira ev zaostale bakt.toksine i provocira pulpu da natalozi novi sloj dentina. Postupak nije uvijek uspjesan.
Karijes se može izbjeći pravilnom prehranom. Mislim da je šećer jedan od najvećih uzroka. Samo što tog šećera ima svugdje. Ima ga čak i u kruhu.
A osim toga zubima fali i nekih minerala. Osim kalcija najvažniji je i magnezij.
Jujigatame
14.10.2012., 17:27
Ne fali zubima minerala, a pogotovo ne magnezija. Ako i fali, rijec je o kongenitalnoj malformaciji (u strukturi kalcij-hidroksiapatita) koja se ne moze ispraviti.
Rafinirani secer je hrana bakterijama, sam po sebi nije uzrocnik karijesa. Ne moze se izbjeci pravilnom prehranom nego dobrom oralnom higijenom.
manchild
14.10.2012., 18:49
Ne uzrokuje samo s.mutans. U ustima imas preko 750 vrsti bakterija i one cine kompleksnu zajednicu. Eliminiranjem jedne, druga preuzima njezin prostor. Dakle sad ti je jasno zasto nema cjepiva i zasto odredjene paste za zube nemaju smisla iako se reklamiraju kao najbolje ;)
Zivac ili pulpa je specificno tkivo zbog gradje i lokacije te za sada ne mozes ubiti bakterije u njoj a da joj ne naskodis.
Ponekad je moguce kod opseznog ciscenja malo otvoriti pulpu svrdlom ili doci vrlo blizu; ako doktor procijeni da taj najdublji dio i nije bio jako izlozen bakt.djelovanju, tj ako pacijent nije imao simptome pulpitisa, pokusava se tzv prekrivanje - 'lijek' na bazi kalcij hidroksida koji neutralizira ev zaostale bakt.toksine i provocira pulpu da natalozi novi sloj dentina. Postupak nije uvijek uspjesan.
hvala ti!
Jujigatame
14.10.2012., 19:47
;)
Ne moze se izbjeci pravilnom prehranom
Pa normalno da ne može ako se netko cijeli život hrani lošom i prerađenom hranom punom otrova i onda se protiv bolesti lijeći s još težim otrovima. I kako se onda tijelo upće može obraniti.
Mislim da će onaj tko se hrani zdravom i prirodnom hranom puno lakše oduprijeti karjesu ili ga možda niti neće imati. Zar to nije logično?
Recimo u mnogim plemenima ljudi nikad nisu čistili zube i koristili pastu, a nikad nisu imali karijes.
Pa kako i ne bi kad jedu pridodnu zdravu hranu, piju izvorsku vodu i tijelo im dobiva sve što treba.
Znaći može se izbjeći pravilnom prehranom.
Imam par pitanja.
Jučer sam tijekom jela, odjednom osjetio zubobolju. Radi se o dva zuba tj. jednom nasuprot drugom (donja petica i gornja petica) Bol je nešto slično pulsirajućoj boli i nije toliko strašna. Radi li se o karijesu ili nečem drugom? Na ta dva zuba imam plombu i bol prođe nakon nekog vremena.
Također me i ovo zanima. Gornja dvojka - izvađen živac, tu i tamo zna boliti. Nije nikakva osjetljivost na toplo/hladno, ali imam neki čudan osjećaj u tom zub kada udišem hladan zrak.
Imam jedno pitanje. Prije otprilike 1 godinu, dobila sam na dva gornja prednja zuba (1. i 2. valjda) neke male bijele mrlje. Otišla sam odmah u zubara i on mi je tu nešto brusio, šta ja znam. Ugl od tada sam skoro svako 2 mjesec kod njega jer mi te mrlje ili mijenjaju boju iz bijele u neku žučkastu ili mi se ta mrlja širi. U svakom slučaju moje pitanje je sljedeće, ako mi itko može pomoć; :D jel postoji neko konačno rješenje za te mrlje, da se to riješi jednom zauvijek ili ih svaki dan moram promatrat u ogledalu, nadzirat situaciju i stalno visit kod zubara?
Jujigatame
19.11.2012., 16:52
Ajde daj neku sliku ;)
frenky911
23.11.2012., 18:55
Pozdrav ,imam pitanje u vezi popravka, u kojem roku mi mogu popravit dva zuba tj. jedan popravit a drugi izvadit?? i koliko im treba da mi skinu karijes sa desne gornje strane ,dal se to moze rijesit sve u tjedan dana ili treba duze,pitam ovak opcenito jer bi trebao ic na ljecnicki za vojsku pa pitam ovak na forumu,nikak da uhvatim vremena za otic zubaru,a i pomalo imam fobiju od zubara,ali moram to otic sto prije rijesit pa me cisto zanima dal to mogu sve rijesit u bar tjedan dana inace mi se ne isplati ni ic???eto ako nesto znate molio bi da odgovorite
papanjica
23.11.2012., 23:41
Ak nema nikakvih iznenađenja to bi ti trebalo bit gotovo za cca sat i pol. Prvo se zub popravi, slijedi vađenje..
malenaa21
07.12.2012., 13:17
Naručena sam na popravljanje dvojke (gornje,s desne strane). Počeo se stvarati karijes s unutarnje strane (prema nepcu),te je prešlo malo i na jedinicu i trojku. Razlikuje li se popravljanje tih prednjih zubi od ostalih? Inače nemam problema sa strahom,ali me zanima jer nikad nisam njih riješavala.
Jujigatame
08.12.2012., 01:08
Ne, osim što je malo pipkavije jer je riječ o fronti pa mora biti estetski super!
I meni se počeo stvarati karijes, rupica između jedinica tj. na lijevoj :(. I ja sam naručena i baš me strah kako će to izgledati, za sve je kriva ta glupa trojka koja mi krivi lijevu jednicu :mad:
malenaa21
13.12.2012., 15:05
I meni se počeo stvarati karijes, rupica između jedinica tj. na lijevoj :(. I ja sam naručena i baš me strah kako će to izgledati, za sve je kriva ta glupa trojka koja mi krivi lijevu jednicu :mad:
Evo bila sam u utorak i sve je prošlo ok. Inače nemam problema sa strahom i nikad me prilikom brušenja nije ništa pretjerano boljelo (bez anestezije,naravno). Ali rad na ovim frontalnim zubima je bio dosta neugodan,a mogu reći i bolniji od ostalih. Ali ništa dramatično bolno,da se izdržati. Sretno!
malenaa21
13.12.2012., 15:07
Još nešto da pitam, prošli petak sam radila gornju desnu peticu,stavljena je bijela plomba. Sad me boli,ne jako,ali stalno onako kopka i točno osjetim neku težinu,a jako zaboli priliko zagriza na njega. Sutra sam naručena da vidi, ali me zanima jel netko imao što takvo i što je na kraju bilo?
Još nešto da pitam, prošli petak sam radila gornju desnu peticu,stavljena je bijela plomba. Sad me boli,ne jako,ali stalno onako kopka i točno osjetim neku težinu,a jako zaboli priliko zagriza na njega. Sutra sam naručena da vidi, ali me zanima jel netko imao što takvo i što je na kraju bilo?
I mene je malo bolilo nakon što je stavio plombu, izbjegavala sam jest na tu stranu. Sad je već prošo...ne boli baš ništa.
Meni je premješten termin sa pon. na petak :(, nema doktora. Velik mi je razmak između termina, ali to je jedini zubar kojem vjerujem.
Tomaš Ujfaluši
18.12.2012., 20:55
imam neki karijes na sedmici dolje lijevo, smješten iznad zubnog mesa. Bio sam već kod zubara, popravljao druge zube i taj kao nije stigao riješiti pa ga je ostavio za poslije. Problem je što ide lik na skijanje za Božić i mogu dobiti termin tek iza Nove Godine. Zub me u biti ni ne boli, mada ga ajmo reći osjetim ali živcira me što očito ima nekakva rupica unutra u koju se nakuplja hrana i puno puno vremena trošim na čišćenje toga.
Dakle, ono što me zanima je koliko je moguće da se karijes proširi u recimo, dva tjedna? Odnosno, mogu li ta dva tjedna utjecati na to hoće li zub ići van ili ne?
Jujigatame
19.12.2012., 00:08
Ne
Evo ja popravila lijevu jedinicu :cheer:, nema više rupice u sredini, sad su lijepi i bijeli :cerek:. Dao mi je anesteziju, ništa nisam osjetila, jedino je malo neugodno ali izdržala sam :D.
Strah je sve manji, iako sam se premišljala u čekaoni da odem doma :(, ali bila sam hrabra. Uglavnom, mislim da mi nije stavio plombu nego nešto drugo? Ili sam krivo shvatila? Jer mi je rekla sestra da je stavio podlogu pa smo čekali da se osuši...
lukaXXkralj
30.12.2012., 07:56
koliko dugo se mora nosit "lijek" u zubu?
i šta zubar radi kad izvadi lijek? stavlja plombu ili??
Jujigatame
04.01.2013., 11:29
Luka, za ovakva pitanja imaš temu Zubni živac pa malo pročitaj, ostatak brišem jer je off ;)
Zubar je rekao da smo sve karijese riješili, bilo ih je 2. Ali vidim na donjoj šestici sitne smeđe točkice, jeli i to karijes? Dali on to može samo očistiti ili i na to ide plomba? Ne vjerujem da to nije vidio :ne zna:
Jujigatame
22.01.2013., 18:45
Ne mora biti, moguće su to samo pigmentacije...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.