PDA

View Full Version : Može li gangrena u zubu biti povezana s oštećenjem oka?

yria
06.04.2012., 19:57
Dakle, imala sam gangrenu u gornjoj desnoj šestici. Taj zub je popravljen, ali ih ima još s kvarovima. Sad imam problema s desnim okom, stalno pucaju kapilare, a mislim da nije očni tlak. Zanima me da li pokvareni zubi mogu utjecat na zdravlje oka, jer sam čula da su ti živci povezani?

El Gato Félix
06.04.2012., 22:26
Poštovana,

Odontogene infekcije (infekcije vezane uz zub) mogu se komplicirati, između ostalog, zahvaćajući orbitu (šupljinu u kojoj je smještena očna jabučica) i oko. Zahvaćanje orbite u vidu celulitisa orbite je rijetka pojava, ali moguća. Najčešći način na koji se to zbiva jest da se infekcija širi iz gornjih pretkunjaka i kutnjaka (čiji korijeni mogu ležati blizu maksilarnog sinusa) preko sinusa do orbite, ali je moguće širenje infekcije i iz drugih zuba smještenih u gornjoj čeljusti drugim putovima.

Širenjem takvih infekcija dolazi do celulitisa orbite pri kojem se uz otok i crvenilo vjeđe javljaju i crvenilo oka, poremećaji pokretljivosti oka, bol pri pokretima oka, izbočenost očne jabučice, smanjena vidna oštrina itd., a uz to je prisutna i bol u predjelu lica i zahvaćenog zuba, otok, a često i gnojni iscjedak iz nosa itd.

Celulitis orbite predstavlja hitno stanje u oftalmologiji i postoji opasnost od trajnog gubitka vida, ali i druge opasnosti.

Uglavnom, pojava koju navodite, "pucanje kapilara" na vanjskom dijelu oku (ako je riječ uistinu samo o "pucanju kapilara", tj. krvarenju ispod spojnice, a bez ikakvih drugih tegoba), mislim da je koincidencija i da, po svemu sudeći, nije posljedica širenja odontogene infekcije jer biste vjerojatno imali još neke od ranije navedenih znakova.

Unaprijed se ograđujem u ovom smislu jer Vas preko foruma ne mogu pregledati i postaviti dijagnozu tako da ovaj odgovor nema nikakvu dijagnostičku i terapijsku vrijednost. Drugim riječima, na njega se nemojte oslanjati.

Kakav Vam je krvni tlak, kakvih još problema imate s tim okom? Radi li se uistinu o "pucanju kapilara", tj. pojavi krvarenja ispod spojnice ili pod pojmom "pucanja kapilara" mislite na proširene krvne žile spojnice? Imate li kakvih drugih tegoba vezanih uz oko ili je jedini problem "pucanje kapilara"? Što je s drugim okom? Je li Vam se to "pucanje kapilara" javljalo ranije ili su epizode "pucanja" započele baš kada i tegobe sa zubima? Jeste li bili nedavno na oftalmološkom pregledu?

U slučaju problema s okom/vidom ili sumnje na upalu oka trebali biste se odmah javiti izabranom liječniku na pregled (odnosno, u njegovoj odsutnosti u dežurnu oftalmološku službu), a potom i daljnju obradu.

Prepuštam kolegama stomatolozima da napišu komentar sa svoje točke gledišta.

Kažem, ovako preko foruma na temelju onoga što ste naveli, zasad ne mislim da je Vaš problem s okom povezan s infekcijom zuba.

yria
07.04.2012., 20:48
Poštovani,
puno hvala na odgovoru. Nedavno sam bila na oftamološkom pregledu upravo zbog ovog problema crvenila oka, no dijagnoza je bila ta da je uzrok tome pretjerano nošenje kontaktnih leća. Naime, nosila sam ih 6 godina neprestano, dnevno po 15 sati, bez naočala. Dobila sam i kapi za oči i sve se trebalo smiriti. Iako je situacija daleko bolja nego prije, ipak mi povremeno oko šarenice bude crveno, te pritom i uz naočale na to oko nešto slabije vidim. Zato sam pretpostavila da bi jedan od uzroka mogao biti zub. Slijedeći korak mi je ponovo oftamološki pregled očnog tlaka, a ako to nije uzrok, morat ću skupiti hrabrosti i otići ponovo zubaru.

gabriela00
07.04.2012., 21:03
Celulitis orbite predstavlja hitno stanje u oftalmologiji i postoji opasnost od trajnog gubitka vida, ali i druge opasnosti.

na koji se način to dijagnosticira? sama sam imala i imam problem s okom, za koji sam uvjerena da nekako potječe od zuba, ali su me oftalmolozi brzo otpilili kao da mi nije ništa.:ne zna:
i s obzirom da predstavlja hitno stanje, je li moguće da tako nešto traje par godina?

yria
08.04.2012., 12:26
još da nadodam, imam problema sa suhoćom oka, peckanjem, "grebe " me ako sam u zadimljenoj prostoriji ili ako dugo čitam/gledam u laptop.. to je počelo tek nedavno. Problem sa zubima je počeo prije, popravila sam gornju desnu šesticu ali se bojim da bih trebala popraviti još barem 1 zub s te strane. Drugo oko je u nešto boljem stanju. Primjerice, jučer sam imala poteškoće jer sam boravila u zadimljenom prostoru, te sam se jutros probudila s malo natečenim kapkom. Općenito, unazad nekih 6 godina imam problema s natečenim područjem oko očiju, točnije s podočnjacima.

Jujigatame
08.04.2012., 13:09
Kao sto je i cijenjeni kolega Felix napisao, ovo sve sto opisujete nema veze sa zubima, ali vas nista ne kosta da odete svom stomatologu i popravite to sto imate, zar ne?;)

Gabriela, sami ste sebi odgovorili; ni vas problem nije od zuba.
Opisani slucajevi se javljaju rijetko, u pravilu kod jako zapustenih zuba i imunokompromitiranih osoba.

El Gato Félix
08.04.2012., 22:12
na koji se način to dijagnosticira? sama sam imala i imam problem s okom, za koji sam uvjerena da nekako potječe od zuba, ali su me oftalmolozi brzo otpilili kao da mi nije ništa.:ne zna:
i s obzirom da predstavlja hitno stanje, je li moguće da tako nešto traje par godina?

Dijagnosticira se oftalmološkim pregledom, uz ostale pretrage, a potvrđuje CT-om.

Tako dugo trajanje (par godina) nije obilježje celulitisa orbite te se o tome kod Vas ne radi.

Kao što je kolega napisao, takva stanja (širenje odontogene infekcije u orbitu i zahvaćanje oka) su vrlo vrlo rijetka.

Ako imate kakvih očnih problema, jedini put je da zatražite drugo mišljenje, pregledom kod drugog oftalmologa.
još da nadodam, imam problema sa suhoćom oka, peckanjem, "grebe " me ako sam u zadimljenoj prostoriji ili ako dugo čitam/gledam u laptop.. to je počelo tek nedavno. Problem sa zubima je počeo prije, popravila sam gornju desnu šesticu ali se bojim da bih trebala popraviti još barem 1 zub s te strane. Drugo oko je u nešto boljem stanju. Primjerice, jučer sam imala poteškoće jer sam boravila u zadimljenom prostoru, te sam se jutros probudila s malo natečenim kapkom. Općenito, unazad nekih 6 godina imam problema s natečenim područjem oko očiju, točnije s podočnjacima.

Da, suhoća oka može izazvati crvenilo i osjećaj koji opisujete, a i razni iritansi (primjerice, prašina, dim, smog itd.) mogu nadražiti očnu spojnicu i uzrokovati crvenilo praćeno osjećajem pečenja, žarenja i stranog tijela u oku. Obično se tegobe javljaju u intervalu između jednog i četiri sata od djelovanja iritansa.

Pokušajte ublažiti tegobe kapanjem umjetnih suza i oblozima od čiste prokuhane vode. Kamilicu nemojte stavljati na oči niti njome ispirati oko (često se pokušava s kamilicom pa odmah savjetujem da takva praksa nije dobra).

Crvenilo može biti i posljedica hiperemije i neovaskularizacije rožnice (urastanje novostvorenih krvnih žila) kod nosioca kontaktnih leća, što predstavlja znak da oko ne dobiva dovoljno kisika i jedna je od komplikacija nošenja kontaktnih leća, a zbog čega se morate javiti na oftalmološki pregled.

Što se povišenog očnog tlaka tiče, da, u akutnom napadaju glaukoma se može vidjeti crvenilo oka uz bol i druge smetnje, no meni se čini da je uzrok Vašim crvenim očima ipak nešto drugo.

Dakle, Vi biste se trebali javiti na pregled kod oftalmologa, svakako.