PDA

View Full Version : Novska- Domovinski rat

ivan1991
11.04.2012., 00:07
Nigdje još nisam našao temu o Novskoj, gradiću u zapadnoj slavoniji, koji je krvario 91 godine, i iz kojeg su krenule jedne od prvih oslobodilačkih akcija HV-a tada još ZNG-a, iz kojeg se krenulo u akciju bljesak. Nadam se da ce forumaši, koji su bili sudionici domovinskog rata na području novske, pisati malo više o tome, kako je to sve bilo tada, gdje su bile presudne bitke u obrani grada, kakvo je stanje bilo tada. Napišite nešto o 4.10.91. koliko znam to je jedan od najtežih dana u obrani grada itd itd. Neki kažu da se u Novskoj čak vodila i presudna bitka za ostatak Hrvatske tj, samog Zagreba, da li je to malo prenapuhano ili je stvarno bilo tako.

NOVSKA-NEPOKOREN GRAD

hrd
11.04.2012., 09:38
Evo vezano uz temu,naisao sam na nekoliko zanimljivih stvari sa youtube-a pa da podijelim sa vama.

http://www.youtube.com/watch?v=9mCDi4GjNsQ

The Worm
11.04.2012., 13:02
. Napišite nešto o 4.10.91. koliko znam to je jedan od najtežih dana u obrani grada itd itd.

NOVSKA-NEPOKOREN GRAD

Nemam puno vremena ( trenutno) Navedenog datuma, na linijama obrane nije bilo velikih sukoba ( presudna bitka bila je kasnije u St Grabovcu) Taj datum otati će uvijek zapamćen po raketiranju centra grada i po velik žrtvama ( mislim oko 10 mrtvih i još 20-ak ranjenih ) Ustvari , danas gledajuči avion JNA je pogodio legitimni vojni cilj ( ured za obranu i oštečena je policijska stanica ) . Bio je to veliki šok jer je u sekundi poginulo puno ljudi , uglavnom Novljana .

ivan1991
11.04.2012., 18:54
Worm

Nadam se da ćeš kad uhvatiš vremena napisati nešto više...
Da li možda znaš koji je to dan kad se većina stanovnika, čak i dio vojske povukao prema lipovljanima?

The Worm
11.04.2012., 20:13
Worm

Nadam se da ćeš kad uhvatiš vremena napisati nešto više...
Da li možda znaš koji je to dan kad se većina stanovnika, čak i dio vojske povukao prema lipovljanima?

Teško se sjetiti dana , prošlo je preko 20 god. Ali jako dobro se sjećam događaja . Prvo je došla dezimofrmacija da su JNA i četnici ušli u selo Bročice ( što se nije nikada dogodilo ) , da su ZNG i policija napustili položaje ... I tada je ( jeli krizni štab , kako se već to zvalo ) preko radio Novske objavio evakuaciju . Počela je nepregledna kolona vozila prema zapadu ( Lipovljani , Kutina ... ) najviše su me razočarali domaći ljudi ( vojska i policija ) koji su iako naoružani bježali doslovno glavom bez obzira .Najbrži su bili "zapovjednici" koji su napustili položaje i ljude ( kasnije su , dok se ratovalo u brdskim selima i napredovalo i razvaljivalo srbe , sa fantomkama na glavi čuvali stražu oko zapovjedništva u Lipovljanima, a poslije rata postali predsednici časničkog zbora i ostalih sranja...danas bi htjeli biti i gradonačelniici ) Na križanju u selu Brestača vojna policija je dezerterima oduzimala oružje i oprremu , ali njih su puštali da bježe . Jedino zahvaljujući Tigrovima i neznatnom broju domaćih policajaca i ZNG -i , grad je ostao ipak branjen ( ti ljudi su ostali na položajima , kasnije se polako stanje stabiliziralo) Nigdje nije bilo niti SP , jer ipak je jedan cijeli vod bio sastavljen od ljudi iz Novske .Gdje su oni bili , pojma nemam . Kažu danas da su imali druge zadatke ,ali to je laž . Novska i građani Novske mogu i moraju biti vječno zahvalni 1.gbr Tigrovi oni su podnjeli najveći teret i najveće žrtve u obrani i kasnijem oslobađanju djelova tadašnje opčine Novska

hrd
11.04.2012., 21:47
Teško se sjetiti dana , prošlo je preko 20 god. Ali jako dobro se sjećam događaja . Prvo je došla dezimofrmacija da su JNA i četnici ušli u selo Bročice ( što se nije nikada dogodilo ) , da su ZNG i policija napustili položaje ... I tada je ( jeli krizni štab , kako se već to zvalo ) preko radio Novske objavio evakuaciju . Počela je nepregledna kolona vozila prema zapadu ( Lipovljani , Kutina ... ) najviše su me razočarali domaći ljudi ( vojska i policija ) koji su iako naoružani bježali doslovno glavom bez obzira .Najbrži su bili "zapovjednici" koji su napustili položaje i ljude ( kasnije su , dok se ratovalo u brdskim selima i napredovalo i razvaljivalo srbe , sa fantomkama na glavi čuvali stražu oko zapovjedništva u Lipovljanima, a poslije rata postali predsednici časničkog zbora i ostalih sranja...danas bi htjeli biti i gradonačelniici ) Na križanju u selu Brestača vojna policija je dezerterima oduzimala oružje i oprremu , ali njih su puštali da bježe . Jedino zahvaljujući Tigrovima i neznatnom broju domaćih policajaca i ZNG -i , grad je ostao ipak branjen ( ti ljudi su ostali na položajima , kasnije se polako stanje stabiliziralo) Nigdje nije bilo niti SP , jer ipak je jedan cijeli vod bio sastavljen od ljudi iz Novske .Gdje su oni bili , pojma nemam . Kažu danas da su imali druge zadatke ,ali to je laž . Novska i građani Novske mogu i moraju biti vječno zahvalni 1.gbr Tigrovi oni su podnjeli najveći teret i najveće žrtve u obrani i kasnijem oslobađanju djelova tadašnje opčine Novska

Odlican post :top: ,mene zanimaju dogadanja oko baira,lovske itd... Tamo je bilo ljudi iz zbornog podrucja bjelovar? Ako moze nesto o tome ,hvala.

The Worm
11.04.2012., 22:02
Odlican post :top: ,mene zanimaju dogadanja oko baira,lovske itd... Tamo je bilo ljudi iz zbornog podrucja bjelovar? Ako moze nesto o tome ,hvala.

Ne znam tko je bio iz ZP Bjelovar , jebi ga .. Reci na koga misliš . Bilo je gore osim neizbježne 1.gbr ljudi iz Samobora ,Križevaca ,Koprivnice ,Kutine.... Znam da je to područje spadalo pod operativnu zonu Posavina . I prilično mi je teško odgovoriti na tako opća pitanja ( događaji oko Baira ,Lovske) možda bih znao odgovor na konkretno postavljeno pitanje . Nisam mogao biti baš na svakom djelu ratišta :D A neću googlati , ko neki specijalci na forumu i prepisivati . Mislim da je Keva jako dobro obradio tu temu , ali on je napisao cjelu bibliju , pa je to malo teže naći ( Kronologija i konstrukcija DR )

ivan1991
11.04.2012., 22:42
Ja sam čuo da se pričalo da je taj dan jna probila liniju u grabovcu, i da su časnici razgovarali preko motorole da se svi povlače i tada se javljaju tigrovi koji su bili u grabovcu i kažu da se nije probilo, i da oni još uvjek drže te položaje, tad su navodno vraćeni sva vojsla koja se povukla i stanovništvo se ubrzo vratilo. e sad ja samo pričam priće koje sam čuo, jer tad sam bio u pelenama i nisam bio svjestan nićega, tako da ako nešto krivo kažem slobodno me ispravite.
Po tome svemu znači da se nisu povukli oni sa prvih linija, bilo to u grabovcu, bročicama, ili gore na sjevru prema bairu, ili su čak i neke prve linije bile napuštene? ako jesu, kako to da jna to nije iskoristila? :ne zna:

The Worm
11.04.2012., 23:16
Ja sam čuo da se pričalo da je taj dan jna probila liniju u grabovcu, i da su časnici razgovarali preko motorole da se svi povlače i tada se javljaju tigrovi koji su bili u grabovcu i kažu da se nije probilo, i da oni još uvjek drže te položaje, tad su navodno vraćeni sva vojsla koja se povukla i stanovništvo se ubrzo vratilo. e sad ja samo pričam priće koje sam čuo, jer tad sam bio u pelenama i nisam bio svjestan nićega, tako da ako nešto krivo kažem slobodno me ispravite.
Po tome svemu znači da se nisu povukli oni sa prvih linija, bilo to u grabovcu, bročicama, ili gore na sjevru prema bairu, ili su čak i neke prve linije bile napuštene? ako jesu, kako to da jna to nije iskoristila? :ne zna:

Koliko se sjećam , taj dan nije bilo tako gadno kao kada su JNA i četnici došli gotovo do kapele u St Grabovcu . Tigrovi su ostali , i sam sam se njima priključio ( na kratko ) jer domaćih nije bilo , Javio sam se uz još dva domaća čovjeka njihovom zap. Tada je to bio Andabak . Ostatak vojske nije se pojavio bar 5-6 dana . Uglavnom su bili u Lipovljanima i Kutini i slušali što se dešava u Novskoj . Bili su puni dezinformacija , što su uzeli zdravo za gotovo i to je bila dobra isprika za ne povratak na ratište . Osobno sam po zapovjedi Andabaka išao u Lipovljane i tražio zapovjednike , preneo im zapovjed da moraju skupiti ljudstvo i vratit se u Novsku . Tako je ibilo . Bilo je to famozno postrojavanje na Ukladama ( da se vidi sa čime se raspolaže ) Napokon je onda profunkcionirala vojska od domaćih ljudi ( za to krivim zapovjedništvo Novske Čorak ,Nikić itd , te idiote u kriznom štabu koji su razglasili evakuaciju .... a ljudi ko ljudi , bili su u panici i bježi kod koji , nisu oni krivi za to )
Stanovništvo se uopće nije vratilo ( tek nakon Sarajevskog primirja su se vratili ) Novska je do sjećnja 92 bila grad duhova . Na prste ruke mogli bi se nabrojati civili koji su ostali u Novskoj .
A zašto JNA nije iskoristila tu paniku , ni dan dans nije ni meni jasno :ne zna:

đeram
11.04.2012., 23:19

Neznam koliko je sve točno jer nisam bio tamo ali mislim da
ti je to Klek do najsitnijih detalja opisivao u svojim knjigama .

đeram
11.04.2012., 23:35
Zaboravih i Biloglavov Pakleni kontapunt .
O Novskoj i Grabovcu se naspram nekih drugih ratišta
poprilično stvari zna .
Neznam dali u Novskoj Tigrovi imaju svoju ulicu ili
trg ali mislim da bi morali imati .

The Worm
12.04.2012., 00:18
Zaboravih i Biloglavov Pakleni kontapunt .
O Novskoj i Grabovcu se naspram nekih drugih ratišta
poprilično stvari zna .
Neznam dali u Novskoj Tigrovi imaju svoju ulicu ili
trg ali mislim da bi morali imati .

Nažalost , ni trga ni ulice . Zanima me , ako itko zna , koliko je Tigrova nastradalo na Novljanskom ratištu ? A Pakleni kontrapunkt ....fenomenalna knjiga....

školsko
12.04.2012., 00:50
Moj ujak je poginuo u selu "Kričke", kad sam išao do mjesta njegove smrti po putu sam vidio dosta spomen ploča, a činimi se da i u samom mjestu ima velika spomen ploča. Ujak je bio pripadnik tigrova. Točan broj poginulih ne znam. Zanima me ukoliko netko zna tj. ako može opisat te akcije koje su se vodile na području Novske, koliko mi je poznato tamo je ranjen i general Gotovina. Fala

ivan1991
12.04.2012., 08:44
Moj ujak je poginuo u selu "Kričke", kad sam išao do mjesta njegove smrti po putu sam vidio dosta spomen ploča, a činimi se da i u samom mjestu ima velika spomen ploča. Ujak je bio pripadnik tigrova. Točan broj poginulih ne znam. Zanima me ukoliko netko zna tj. ako može opisat te akcije koje su se vodile na području Novske, koliko mi je poznato tamo je ranjen i general Gotovina. Fala

General Gotovina je ranjen kod goleša, selo iznad rajića...

ivan1991
12.04.2012., 08:54
Koliko se sjećam , taj dan nije bilo tako gadno kao kada su JNA i četnici došli gotovo do kapele u St Grabovcu . Tigrovi su ostali , i sam sam se njima priključio ( na kratko ) jer domaćih nije bilo , Javio sam se uz još dva domaća čovjeka njihovom zap. Tada je to bio Andabak . Ostatak vojske nije se pojavio bar 5-6 dana . Uglavnom su bili u Lipovljanima i Kutini i slušali što se dešava u Novskoj . Bili su puni dezinformacija , što su uzeli zdravo za gotovo i to je bila dobra isprika za ne povratak na ratište . Osobno sam po zapovjedi Andabaka išao u Lipovljane i tražio zapovjednike , preneo im zapovjed da moraju skupiti ljudstvo i vratit se u Novsku . Tako je ibilo . Bilo je to famozno postrojavanje na Ukladama ( da se vidi sa čime se raspolaže ) Napokon je onda profunkcionirala vojska od domaćih ljudi ( za to krivim zapovjedništvo Novske Čorak ,Nikić itd , te idiote u kriznom štabu koji su razglasili evakuaciju .... a ljudi ko ljudi , bili su u panici i bježi kod koji , nisu oni krivi za to )
Stanovništvo se uopće nije vratilo ( tek nakon Sarajevskog primirja su se vratili ) Novska je do sjećnja 92 bila grad duhova . Na prste ruke mogli bi se nabrojati civili koji su ostali u Novskoj .
A zašto JNA nije iskoristila tu paniku , ni dan dans nije ni meni jasno :ne zna:

Stari mi je baš prićao da su se prvi povukli zapovjednici, mislim da su i oni kasnije dobili zapovjed za povlačenje, al su se za dan dva vratili. i sjećam se priće svog djeda, oni su ostali među zadnjim civilima u Novskoj, mislilo se da je jna ušla u grad i da napreduje, pa su oni bježali kroz šumu prema lipovljanima, i tamo naši skoro počnu pucati po njima, al na sreću nekak su se sporazumili pa je sve bilo ok. Moji su se vratili u 11 mj, s tim da su stari i dva strica ostali tu cjelo vrijeme, po prvim crtama, sad dali su se oni povukli na tih par dana to ne znam.

ivan1991
12.04.2012., 09:29
U vezi ulice, nažalost nijedna se ne zove po Tigrovima, iako bi trebala. U rajiću postoji ulica 1.svibnja.1995., u jasenovcu jedna isto po bljesku, al u Novskoj postoji samo Ulica Hrv. branitelja. I postoji spomenik u centru grada, svim poginulim braniteljima grada Novska. Na Trokutu postoji spomenik, na koritama, a za kričke i taj dio ne znam, nisam nkad bio na tom djelu. i Pred policijskom stanicom također ima spomenik

hrd
12.04.2012., 09:54
Ne znam tko je bio iz ZP Bjelovar , jebi ga .. Reci na koga misliš . Bilo je gore osim neizbježne 1.gbr ljudi iz Samobora ,Križevaca ,Koprivnice ,Kutine.... Znam da je to područje spadalo pod operativnu zonu Posavina . I prilično mi je teško odgovoriti na tako opća pitanja ( događaji oko Baira ,Lovske) možda bih znao odgovor na konkretno postavljeno pitanje . Nisam mogao biti baš na svakom djelu ratišta :D A neću googlati , ko neki specijalci na forumu i prepisivati . Mislim da je Keva jako dobro obradio tu temu , ali on je napisao cjelu bibliju , pa je to malo teže naći ( Kronologija i konstrukcija DR )

Konkretno pogibija nekih bjelovarcana u transporteru (jedan se prezivao Pufler) u Lovskoj, upadanje u zasjedu,navodno jednim djelom krivnja ide i ekipi đurđevčana koji su se bezrazlozno povukli.

đeram
12.04.2012., 09:54
To što je u Novskoj 04.10. nastala panika i bježanje nije
ništa čudno jer su nakon njihovog prelaska preko Save u
Staroj Gradišci ,
potkraj rujna sela padala svakodnevno . Kako istočno
prema N. Gradišci tako i zapadno prema Novskoj .
Borovac, Lađevac, Benkovac , Rajić ...i tako sve
do Starog Grabovca . Kad su prešli most nije ih se
više u Novom Varošu imalo čime zaustaviti .
Ovdje dolje je pokojni heroj Božidar Glodić pokušao
sa ruba šume Prašnik gađati tenk sa RPG i nažalost
tu ostao . Nakon toga je sve ostalo otvoreno i sela
su padala svakodnevno sve do utvrđivanja linije .

http://www.novagra.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1042:general-gotovina-postao-poasni-graanin-stare-gradike&catid=59:stara-gradika&Itemid=63

The Worm
12.04.2012., 14:41

U samim Kričkama postoji spomen ploča .Podignuta je pripadnicima Križevačke brigade , a mislim da je posvećena i Tigrovima . Ako je ujak poginuo pri jednoj izvidničkoj akcij , onda znam o čemu se radi . A akcija je bilo doslovno " more " u to vrijeme , jer taj dio ratišta je bio u to vrijeme jedini u Hrvatskoj , gdje je HV nizala pobjede

The Worm
12.04.2012., 14:42
Konkretno pogibija nekih bjelovarcana u transporteru (jedan se prezivao Pufler) u Lovskoj, upadanje u zasjedu,navodno jednim djelom krivnja ide i ekipi đurđevčana koji su se bezrazlozno povukli.

O ovome zbilja ništa ne znam , iskreno , do sada nisam ni čuo za taj događaj

ivan1991
12.04.2012., 21:11
http://www.youtube.com/watch?v=2fALzI48mD4
evo jedan video, odličan. To su većinom pripadnici sjp kutina vod novska.

Worm jel možda prepoznaješ neke ljude s videa?

The Worm
12.04.2012., 22:35
http://www.youtube.com/watch?v=2fALzI48mD4
evo jedan video, odličan. To su većinom pripadnici sjp kutina vod novska.

Worm jel možda prepoznaješ neke ljude s videa?

Super video , jedan dio je iz kolovora 91 , a jedan iz rujna . Prvi dio je povratak SP policije iz Kostajnice ( mislim , nisam 100 % siguran) To poznam gotovo sve iz SP , samo ne znam koji je ono nosonja sa crnom trakom oko glave :rofl::rofl::rofl: . Drugi dio gdje su ZNG , to je povratak iz Daruvara , kada je osvojena kasarna JNA U Doljanima . A od Zengi , koga znam.... sve nih :D . Na videu se muva i nekakav crvić .:rofl::rofl:

PS. Na videu je i jedan od "legendarnih" zapovjednika , koji je kad je bilo najgore vrijeme za Novsku , iznenada se sjetio da ima nekakvih " humanitarnih " poslova u Njemačkoj . Vratio se 92 i danas ima gospodski posao .

Cicka
13.04.2012., 08:57
Bročice (http://www.youtube.com/watch?v=qVNwGL6-sXk&context=C41cc745ADvjVQa1PpcFNiN252w_YOy4z1Um50cATd BVSj8-cE6LI=)

To je snimka kaže Klek iz 10 mj 91, nadvožnjak kod Bročica gdje su Tigrovi imali položaj.
Gavranovi su se povlačili po autoputu prema Novskoj i došli su do Bročica (jel to bilo sam početak 10 mjeseca?). Tu su našli tenkove i mislim nešto artiljerije koju su domaće postrojbe ostavile i pobjegle. Pa je Gavran odlučio tu i ostati. Obzirom kako ih je bilo ukupno oko 50, a od toga i dva (polu)tenkista koji su ispeljavali tenkove ispod nadvožnjaka i pucali iz njih valjda je banjalučki korpus mislio kako ih ima puno više. :-)
Iako mi nije jasno ako su slušali lokalne vijesti morali su shvatiti kako se iz Novske povlači sve živo...
Dan iza toga u Novskoj nije bilo nikoga.
Ali zato imate vrlo elegantnu i raskošnu monografiju "Novska u Domovinskom ratu" iz pera renomiranog povjesničara Davora Marjana gdje ćete saznati kako je krizni štab Novske obranio svoj grad. A Tigrovi su maltene bili pljačkaška banda koja ih je u tome sprječavala.

ivan1991
13.04.2012., 09:37
Super video , jedan dio je iz kolovora 91 , a jedan iz rujna . Prvi dio je povratak SP policije iz Kostajnice ( mislim , nisam 100 % siguran) To poznam gotovo sve iz SP , samo ne znam koji je ono nosonja sa crnom trakom oko glave :rofl::rofl::rofl: . Drugi dio gdje su ZNG , to je povratak iz Daruvara , kada je osvojena kasarna JNA U Doljanima . A od Zengi , koga znam.... sve nih :D . Na videu se muva i nekakav crvić .:rofl::rofl:

PS. Na videu je i jedan od "legendarnih" zapovjednika , koji je kad je bilo najgore vrijeme za Novsku , iznenada se sjetio da ima nekakvih " humanitarnih " poslova u Njemačkoj . Vratio se 92 i danas ima gospodski posao .

Znam ja tog sa crnom trakom... :p
A taj legendarni zapovjednik, vjerujem da su ga mobilizirali u minhen bojnu, općenito, nije jedini nažalost.

The Worm
13.04.2012., 10:50
Bročice (http://www.youtube.com/watch?v=qVNwGL6-sXk&context=C41cc745ADvjVQa1PpcFNiN252w_YOy4z1Um50cATd BVSj8-cE6LI=)

To je snimka kaže Klek iz 10 mj 91, nadvožnjak kod Bročica gdje su Tigrovi imali položaj.
Gavranovi su se povlačili po autoputu prema Novskoj i došli su do Bročica (jel to bilo sam početak 10 mjeseca?). Tu su našli tenkove i mislim nešto artiljerije koju su domaće postrojbe ostavile i pobjegle. Pa je Gavran odlučio tu i ostati. Obzirom kako ih je bilo ukupno oko 50, a od toga i dva (polu)tenkista koji su ispeljavali tenkove ispod nadvožnjaka i pucali iz njih valjda je banjalučki korpus mislio kako ih ima puno više. :-)
Iako mi nije jasno ako su slušali lokalne vijesti morali su shvatiti kako se iz Novske povlači sve živo...
Dan iza toga u Novskoj nije bilo nikoga.
Ali zato imate vrlo elegantnu i raskošnu monografiju "Novska u Domovinskom ratu" iz pera renomiranog povjesničara Davora Marjana gdje ćete saznati kako je krizni štab Novske obranio svoj grad. A Tigrovi su maltene bili pljačkaška banda koja ih je u tome sprječavala.

Tako je , nadvožnjak kod ( na ulazu ) Bročica . Sad koliko me vid služi , dečki su tu sa 55- icom , kasnije je bila "sparkana " mislim jedina 84-a "Crna Udovica " Kažem , ni danas ni mije jasno , zašto se bježalo , zašto to JNA nije iskoristila .I kao što sam rekao , ne drugi dan , nego istu večer nije bilo nikoga , osim neznatnog i zanemarivog broja domaćih koji se nisu htjeli povući i Tigrova . A što se tiče monografije ( ja je nisam pročotao ) možda je taj Davor Marjan ( pojma nemam ko je taj lik :ne zna:) samo se potpisao i komletirao podatke koje je dobio . Znam sigurno , da su nekoliko mjeseci na knjizi radili zap. 125 dp Novska , od kojih je možda jedan bio u to vrijeme u Novskoj . Neki su netragom nestali , prema Zagrebu , jednog je VP. prisilno privela u 11 mj. 91 da obuče uniformu , da bi 95 imao nekakav jeben čin , a sad jebačku mirovinu ! WTF ?:504: A ako je istina , ovo da su napisali da Tigrovi bili banda pljačkaša , onda je to žalosno i jadno . Ponavljam : Građani Novske moraju biti vječno zahvalni 1.gbr Tigrovi i ostalim postrojbama koje su došle braniti Novsku . Ali Tigrovi su najviše krvarili . I to je jedina i prava istina.

ivan1991
13.04.2012., 15:04
Slažem se da svi trebamo bit zahvalni tigrovima, al treba bit zahvalan i onim ljudima koji su ostali, u Novskoj se dogodilo kao u Vukovaru, tj mnogi koji su mogli nosit puške pobjegli su, neki koji su se skrivali po podrumima danas imaju visoke činove. Manji dio ljudi koji je mogao nosit oružje su ostali i krvarili tih 2-3 mjeseca koliko su borbe trajale tamo... Worm dali možda znaš koliko je bilo branitelja novske i domacih i iz postrojbi iz vana? Kolko sam ja cuo bilo je oko 1000-1200, ne samo u gradu novska nego po svim selima i općinama koje pripadaju Novskoj.

Također sam čuo u vezi pada rajića, da su lijevu stranu ceste odlicno drzali domaci vojnici, a desnu vojnici koji su tek dosli s obuke iz zagreba, i da je upravo ta desna strana prvo pala pa da se moralo povuci, jel tu ima sta istine ili je to samo prića?

The Worm
13.04.2012., 18:34
Slažem se da svi trebamo bit zahvalni tigrovima, al treba bit zahvalan i onim ljudima koji su ostali, u Novskoj se dogodilo kao u Vukovaru, tj mnogi koji su mogli nosit puške pobjegli su, neki koji su se skrivali po podrumima danas imaju visoke činove. Manji dio ljudi koji je mogao nosit oružje su ostali i krvarili tih 2-3 mjeseca koliko su borbe trajale tamo... Worm dali možda znaš koliko je bilo branitelja novske i domacih i iz postrojbi iz vana? Kolko sam ja cuo bilo je oko 1000-1200, ne samo u gradu novska nego po svim selima i općinama koje pripadaju Novskoj.

Također sam čuo u vezi pada rajića, da su lijevu stranu ceste odlicno drzali domaci vojnici, a desnu vojnici koji su tek dosli s obuke iz zagreba, i da je upravo ta desna strana prvo pala pa da se moralo povuci, jel tu ima sta istine ili je to samo prića?

@cicka
Pogleda sam tu knigu , mislim da si malo pretjerala sa izjavom da su Tigrovi opisani kao pljačkaška banda . Po knjizi ( ponavljam po knizi ) poslan je dopis da se pojedini pripadniici 1,gbr Tigrovi ponašaju kao razbojnici , pljačkaju... ( ugl .nešto u tom smislu ) . I to je točno , i druge gluposti su se dešavale . I isto je točno da su tome pribjegavali i pojedinci iz svih ostalih postrojbi HV , kao i domaći vojnici sa područja Novske . Tako da zbog nekolicine pojediniaca nikako se ne smije poistovjetiti čitava postrojba .Ja sam za istinu .Po mom mišljenju , to u monografiji nije ni trebalo spominjati , ili onda navesti sve aktere takvih " poslova " a ne spomenuti samo jednu postrojbu .

@ivan1991
Nevjerovatno ali istinito ! Garda u Novskoj je funkcionirala , kau u nekakvim smjenama ( 2 dana položaj 2 slobodan , tak nekako) Ja jednostavno taj dan nisam bio u Rajiću jer mi nije bila smjena .BTW ne žalim :trk: :rolleyes: Za pad Rajića sam čuo kad je sve bilo gotovo :ne zna: Sada da idem napamet baljezgati što se taj dan dešavalo u Rajiću , nema smisla . Mišljena sam da je glavni uzrok , neorganizacija , slabo naoružanje i nekoordinacija između postrojbi te neiskustvo zapovjednika ( koje nisu niti mogli steći u toj fazi rata ) A o broju vojnika iz Novske i i izvan Novske , nemam pojma

Cicka
14.04.2012., 11:23
Da, o tome govorim, Worm. Bilo je naravno lopovluka, nediscipline, kriminala ali je to u dijelu knjige koji se time bavi opisano na način kak to inače naša braća Srbi rade. Znači, poluistine, nedorečenosti, isticanje samo jedne postrojbe i samo jednog ispada, dok za ostale, pa i za domaći krizni štab, ništa takvoga niti u tragovima.
Znači nema laži, nego poluistine.
Da li je tako teško napisati: pobjegli smo i ostavili tenkove i artiljeriju jer je na radiju bio poziv na odlazak, a nas je bilo strah?
Ili na primjer napisati: radi subjektivnih slabosti :) postrojba se povukla s položaja i zauzela...rezervne položaje napustivši Novsku? Teško je to?
A nije teško za Tigrove napisati: E da, bilo je i Tigrova. Bili su na položaju. Usput su nešto i opljačkali. Onda su otišli.
Ili napisat za zabočke policajce kako su samovoljno napustili položaj. Da, jesu. Pa što onda to nisu napisali i za ostale?

Stoga ta knjiga nije povijesno svjedočenje kakvo je mogla biti - obzirom što ju je napisao jedan od rijetkih ljudi povijesničara koji se ozbiljno bavi tematikom Domovinskog rata u Hrvata.
Možda sam (pre)više očekivala.

Okej.

Ovo je jako zanimljiv snimak iz Grabovca (http://www.youtube.com/watch?v=lVpromdz0-w&context=C488fd6fADvjVQa1PpcFNiN252w_YOy8kTJFggPRM_ ma2Y1cIeTSE=). Dugo traje, snimatelj u ruci nosi kameru kroz mjesto. Dobro ocrtava atmosferu, možeš osjetiti maglu u kostima...

The Worm
14.04.2012., 17:23
Okej.

Ovo je jako zanimljiv snimak iz Grabovca (http://www.youtube.com/watch?v=lVpromdz0-w&context=C488fd6fADvjVQa1PpcFNiN252w_YOy8kTJFggPRM_ ma2Y1cIeTSE=). Dugo traje, snimatelj u ruci nosi kameru kroz mjesto. Dobro ocrtava atmosferu, možeš osjetiti maglu u kostima...Da , na početku smika je Novska , kasnije Grabovac , koji na snimci izgleda prilično pristojno , kak je kasnije izgledo . Da li itko zna tko je gardista sa plavom kapom , pojavljuje se 8.30 min. videa ? Lice mi je jako poznato , ali ime..

đeram
14.04.2012., 20:33
Ja se odnekud sjećam dečka u tamnoj odori .

The Worm
14.04.2012., 21:35
Kada smo već kod Novske , pustimo malo ( pa kasnije ponovo možemo ) knjigu , krizni stožer .. Tjekom godina rata ( istina u Novskoj se od Sarajevskog primirja da Bljeska nije ni prdnulo , a kamo i zapucalo ) 125dp izrasla je , da ne pretjerujemo u jednu respektabilnu postrojbu HV. S obzirom da sam kroz 5 god rata prošao mnoga ratišta u Hrv i BIH , i susretao puno " lokalnih " postrojbi , sa punom odgovornošću tvrdim da je 125. dp , kvalitetno iskoristla vrijeme primirja i podigla borbenu gotovost na jedan za mene sasvim novi , bolji nivo . Smatram da je uz 7 dp iz Zadra i 126. Sinjsku bila među najboljim dp. Naravno , ovo je subjektivno , moje mišljenje . Ove tri dp koje sam nabrojio , kvalitetnije su izvršavale zadaće nego bilo koja gardijska brigada HVO-a

ivan1991
15.04.2012., 00:01
Također je 125. dp u Oluji uspješno forsirala Savu te prva oslobodila neko vece mjesto od sela, Hrv. Dubicu.
U bljesku je oslobodila jasenovac i uspješno probijala glavni pravac sa gardijskim brigadama.

Što se tiće Oluje, ZP Bjelovar je jedino ZP koje nije imalo GB, da li je onda i sama 125.dp bila udarna jedinica ZP Bjelovar?

ivan1991
15.04.2012., 00:07
http://www.youtube.com/watch?v=TsNZsYvwNzk

evo video 125. u početku Oluje

Cicka
16.04.2012., 16:01
Što se tiće Oluje, ZP Bjelovar je jedino ZP koje nije imalo GB, da li je onda i sama 125.dp bila udarna jedinica ZP Bjelovar?

ZP Bjelovar je svijetla točka Oluje. Obavili su svoj posao odlično. Imali su malo vremena za pripremu jer su uvedeni kasnije od ostalih zbornih područja. Mislim kako je ZP Bjelovar uz policiju zaslužio najviše ocjene za Oluju.
ZP Karlovac je također startalo bez profesionalnih postrojbi.

The Worm
16.04.2012., 16:24
ZP Bjelovar je svijetla točka Oluje. Obavili su svoj posao odlično. Imali su malo vremena za pripremu jer su uvedeni kasnije od ostalih zbornih područja. Mislim kako je ZP Bjelovar uz policiju zaslužio najviše ocjene za Oluju.
ZP Karlovac je također startalo bez profesionalnih postrojbi.

Pa , rekao bih da u Oluji nije bilo " tamnih točki " .Problem je bio na pravcu Petrina , ali kada je Stipetić došao umjesto Basarca i to je odmah rješeno . ZP Bjelovar je bilo , ajmo reći " iznenađenje dana " jer nitko to nije očekivao . Kako je vrijeme prošlo , čini mi se da je ZP Bjelovar , više trebalo vezati neprijatelja na svom pravcu . Otpor prema Dubici je bio niakav , gotovo beznačajan , što ne umanjuje vrijednost i posao koji je obavilo ZP Bjelovar . Dobar prikaz se može vidjeti na videu gdje 125 dp forsira Savu . Zamisli si samo dva PKT-a na suprotnoj obali . Bespotrebne gubitke 125 dp je imala kod sela Višnjica , ušlo se u borbu , bez ikakve potrebe i tamo je poginulo 5-6 ljudi . A što se tiče ZP Karlovac , pa jeli nijE 1. gbr išla tim prostorom i spojila se sa 5 korpusom ABIH ? :ne zna:

ivan1991
16.04.2012., 17:47
Zamisli si samo dva PKT-a na suprotnoj obali . :

A koji je razlog bio što srbi baš nikakvu obranu dolje nisu imali, koliko sam citao i cuo pa tako i neke stvari naucio dva pkt drze dve satnije bez problema, usto što je to još forsiranje rijeke vjerojatno drže i veću formaciju... jesu se oni vec predali prije oluje il koji klinac? Na videu se vidi da nasi pricaju normalno galame, vicu, a ni minobacka mina nije pala prema nasima ( Hvala Bogu) zar nisu imali ni izviđače nikakve? dok su prelazili savu naši su se čuli sigurno na 200m ak ne i više...

The Worm
16.04.2012., 20:04
A koji je razlog bio što srbi baš nikakvu obranu dolje nisu imali, koliko sam citao i cuo pa tako i neke stvari naucio dva pkt drze dve satnije bez problema, usto što je to još forsiranje rijeke vjerojatno drže i veću formaciju... jesu se oni vec predali prije oluje il koji klinac? Na videu se vidi da nasi pricaju normalno galame, vicu, a ni minobacka mina nije pala prema nasima ( Hvala Bogu) zar nisu imali ni izviđače nikakve? dok su prelazili savu naši su se čuli sigurno na 200m ak ne i više...

Zato što nisu imali ljudstva . I ono malo što je bilo , bili su uglavnom između 50-60 god . starosti . A , za usporedbu , pogledaj negdje na youtube , akciju UNA , pa budeš vidio kako se "lagano" prelazi Sava . Kako se lagano prešlo , tako se neoprezno išlo dalje , pa i ono što je malo zapucano sa njihove strane , vrlo lagano je pronašlo cilj . Trebali smo proći Oluju bez i jednog izgubljenog čovjeka .

Cicka
16.04.2012., 22:27
A što se tiče ZP Karlovac , pa jeli nijE 1. gbr išla tim prostorom i spojila se sa 5 korpusom ABIH ? :ne zna:

Prva ti je krenula u ZP Gospić prema Glibodolu i Ličkoj Jesenici. Ne sjećam se točno, ali negdje trećeg dana jesu izbili van prema karlovačkom ZP.
Ne govorim o "tamnim" točkama. Naravno da je bilo zastoja i problema u Oluji, kad se čita raščlamba onda se jasno vidi gdje i kako su nastali zastoji. Ipak je HV bila visoko motivirana i nabrijana i strgala je RSK.
Isto tako mislim kako je brzina napredovanja glavni razlog sloma te vojske. VJ bi možda i intervenirala, da su se Srbi uspjeli održati malo dulje, ali nisu imali kad. Ovi su brisali traktorskom brzinom od kad je prva granata pala ko da je netko opalil startni pištolj.
Nikad mi nije bilo jasno kako si to Srbi zamišljaju intervenciju VJ. Iz Valjeva ili Beograda bi došli do naprimjer Knina ili Gospića ili Petrinje...čime? Kako? Kojim pravcem? U kojem vremenu? S kojim ljudima?
Možda su mogli tenkovima krenut na izbjegličku kolonu od Dvora na Uni pa zgazit te ljude i s gornje strane kad ih je već šofer Novaković onak lijepo sredil odozdola.
Isto tako kad se čitaju dokumenti RSK vidi se kak su oni planirali obranu. Kad se pročita onaj plan upotrebe SVK datiran na početak 1995 gdje oni planiraju 69.000 mogućih pripadnika SVK - pa to je smijeh živi...

The Worm
17.04.2012., 00:11
Prva ti je krenula u ZP Gospić prema Glibodolu i Ličkoj Jesenici. Ne sjećam se točno, ali negdje trećeg dana jesu izbili van prema karlovačkom ZP.
Ne govorim o "tamnim" točkama. Naravno da je bilo zastoja i problema u Oluji, kad se čita raščlamba onda se jasno vidi gdje i kako su nastali zastoji. Ipak je HV bila visoko motivirana i nabrijana i strgala je RSK.
Isto tako mislim kako je brzina napredovanja glavni razlog sloma te vojske. VJ bi možda i intervenirala, da su se Srbi uspjeli održati malo dulje, ali nisu imali kad. Ovi su brisali traktorskom brzinom od kad je prva granata pala ko da je netko opalil startni pištolj.
Nikad mi nije bilo jasno kako si to Srbi zamišljaju intervenciju VJ. Iz Valjeva ili Beograda bi došli do naprimjer Knina ili Gospića ili Petrinje...čime? Kako? Kojim pravcem? U kojem vremenu? S kojim ljudima?
Možda su mogli tenkovima krenut na izbjegličku kolonu od Dvora na Uni pa zgazit te ljude i s gornje strane kad ih je već šofer Novaković onak lijepo sredil odozdola.
Isto tako kad se čitaju dokumenti RSK vidi se kak su oni planirali obranu. Kad se pročita onaj plan upotrebe SVK datiran na početak 1995 gdje oni planiraju 69.000 mogućih pripadnika SVK - pa to je smijeh živi...

ok , nisam znao odkuda su Tigrovi krenuli , važno je do kuda su došli :D . A sama Oluja je rješena na Dinari i u Livanjskom polju , puno ranije . Ali da ne idemo u širinu , tema je Novska . Slažem se da je motiv bio jači od topova i tenkova .

ivan1991
17.04.2012., 19:35
Jel se sjećate bljeska? tj jeste sudjelovali... ja ga se sjećam i to jako dobro iako sam imao samo 4 godine... ujutro su me topovi probudili, kod civilnog stanovnistva nije se znalo da se krece u kakvu akciju, dosta nas je bilo iznenadeno, uff kako sam se samo uplašio kad su poćeli topovi i haubice tući, pobjego sam mami u zagrljaj, a i ona je bila dosta uplasena i iznenađena. Oko 8h krenuo sam s mamom do bake, grad pun vojske, civila nigdje, gledam u svu tu vojsku i divim im se, a oni cudno gledaju u naš auto i moju mamu, negdje misleći: "pa gle one lude zene s djetetom gdje ce sad" a granate su padale po novskoj i okolo. Kad smo stigli do bake, u staro selo u blizini su bile haubice, mislim 155 argentinske, tad sam iz dvoriste gledao kako tuku, i sjećam se da su me usi jako boljele valjda od tih detonacija, drugi dan 2.5. dolazi tata iz siska, koji je bio u 6. top divizijonu, dobio je dopust i odveo nas prvo u sisak, zatim za zg. Stari mi i dan danas prića kako mu je bilo uzžasno tih par dana, jer pucalo se u našem kraju a on je morao čuvati sisak, u slučaju da bi čede tad krenule, u topu im je već bila spremna granata, al na sreću po čede nisu krenuli na sisak.
Taj 1.5.1995. pamtim kao da je bio jućer, iako se nesjećam previše stvari iz rata, jer sam bio premali, bljeska i oluje se dosta dobro sjećam, možda i bolje da se toga što manje sjećam, jer bio sam tad svjestan samo da smo pobjedili srbe, da ce odsad tata bit stalno s nama... al imao sam užasne traume od svirene za uzbunu, godina poslje, u Novskoj bi svake nedjelje u 12h se oglasila sirena, toga sam se strasno bojao, čak bi i plakao kad bi ju čuo.

The Worm
17.04.2012., 20:50
Jel se sjećate bljeska? tj jeste sudjelovali...
naravno da se sjećam , učenik sam akcije , ali uloga mi je iskreno rečeno bila minorna , ništa posebno , pušiona . Nisam opalio metak . Sve je bilo jako brzo gotovo . :ne zna:

ivan1991
17.04.2012., 21:46
uhvatila ih bežanija, pa nije bilo potrebno da svi ispale metak....:D

đeram
17.04.2012., 23:00
Jel se sjećate bljeska? tj jeste sudjelovali...
Najsretniji dani u životu nakon nekih obiteljskih datuma .
Otprilike kao da pet godina imaš rak i onda u dva dana ozdraviš .
Nije to pitanje dali se sjećaš , više dali se tako šta može zaboraviti .

ivan1991
17.04.2012., 23:52
Najsretniji dani u životu nakon nekih obiteljskih datuma .
Otprilike kao da pet godina imaš rak i onda u dva dana ozdraviš .
Nije to pitanje dali se sjećaš , više dali se tako šta može zaboraviti .

Nažalost neki zaboravljaju, neki nisu nikad ni znali, neki ne znaju šta predstavlja 18.11. 1.5. 5.8. za Hrvatsku i Krvatski narod...
kad sam pitao mislio sam na neke detalje, nesto sto nema u medijima itd, vjerujem ko god dode na ovaj podforum se sjeća toga, i nešto mu znaći, tako da nije bilo pitanje da li znate za taj dan, nego kako ga se sjećamo...

sin1708
21.04.2012., 22:18
Prijatelju moram ipak malo pobiti tvoje tvrdnje i pri tom ne mislim umanjivati zasluge legendarnih "Tigrova",ali SJP Ris Kutina je u ovom periodu imala : 04.10.1991. Novska. Ranjeni: Alen Bukač, Tomislav Ćavar, Marijan Hanžek, Robert Karo, Goran Krutak, Đuro Lukinović i Marijan Tutić
05.10.1991. – Novska. Poginuo: Stjepan Mihaljević
15.10.1991. Bročice. Ranjen: Krešimir Tomac
Pri tom napominjem ne umanjujem zasluge za obranu Novske Tigrova te mi je isto tako poznato da je iz Novske zbrisao kompletni (ostalo 15-tak dečkiju na položajima) 65 Bataljun iz Ivanić-Grada.

vin09mon
22.04.2012., 12:49
Kolko se ja sjecam (bio sam mali), u okolici Novske (Subocka, Grabovac) je bila i 117. koprivnicka brigada.
Mislim da su oni skoro svi bili u Novskoj i Pakracu.

The Worm
22.04.2012., 20:33
Prijatelju moram ipak malo pobiti tvoje tvrdnje i pri tom ne mislim umanjivati zasluge legendarnih "Tigrova",ali SJP Ris Kutina je u ovom periodu imala : 04.10.1991. Novska. Ranjeni: Alen Bukač, Tomislav Ćavar, Marijan Hanžek, Robert Karo, Goran Krutak, Đuro Lukinović i Marijan Tutić
Pri tom napominjem ne umanjujem zasluge za obranu Novske Tigrova te mi je isto tako poznato da je iz Novske zbrisao kompletni (ostalo 15-tak dečkiju na položajima) 65 Bataljun iz Ivanić-Grada.

Nema problema , ali ja pišem o točnom datumu . Ti pak sominješ vremenski period i to je OK . Ti si bio u SP i poznaješ ljude . Nije ni najmanje upitna uloga SP u ratu . Ali nikako da se dođe do informacije , gdje vam je postrojba bila navedenog dana ( nemoj krivo shvatiti , predpostavljam da ste izvršili zapovjed nadređenih , ma kakva bila ) . A Stjepan (Bure ) je poginuo ispred svoje kuće u St. Selu , kada je avion izbacio kazetnu bombu ( još je tu bilo i mrtve djece i civila )

The Worm
22.04.2012., 20:36
Kolko se ja sjecam (bio sam mali), u okolici Novske (Subocka, Grabovac) je bila i 117. koprivnicka brigada.
Mislim da su oni skoro svi bili u Novskoj i Pakracu.

Mislim da u samom Grabovcu ( ako misliš na Stari Grabovac , jer ima i Novi ) nije bilo 117. Oni su bili na položajima u sjevero-istočnom , brdskom djelu Novske .Koliko me sjećanje služi mislim da su baš oni razvalili onaj motel ili birtiju , šta je već na Trokutu

The Worm
22.04.2012., 20:46
Ima još u knjizi Novska u DR , nekakvih poluistina . Npr , autor piše o mostu u Jasenovcu i opisuje kako je to izvedeno . Istina je da je jedna ekipa preko mosta ( na kraku prema selu Gradina ) poslagala vreće sa pijeskom , kao grudobran od otprilike 1m , i iza njega su stavili veliku količinu eksploziva , koji je trebao srušiti taj krak . Dalje autor piše ,da je srbe uzdrmala eksplozija kakvu nisu nikada čuli ( aktiviran je taj eksploziv ) . I tu prestaje sve ono što se zaista odigralo . Eksploziv je zaista " grunuo " , i kada se spustila prašina , imamo što i vidjeti . Odletjele vreće sa pjeskom ( grudobran ) a most stoji na mjestu ! WTF ? Kasnije je ponovo postavljen eksploziv , ali u samu utrobu mosta ( na raskrižju je šaht kojim se ulazi u sam most ) Tek kada je taj eksploziv aktiviran , most je odletio . Eksploziv u most je stavljala ista ekipa , ali i inžinjerci koji su došli iz Zagreba .

sin1708
22.04.2012., 21:31
Nema problema , ali ja pišem o točnom datumu . Ti pak sominješ vremenski period i to je OK . Ti si bio u SP i poznaješ ljude . Nije ni najmanje upitna uloga SP u ratu . Ali nikako da se dođe do informacije , gdje vam je postrojba bila navedenog dana ( nemoj krivo shvatiti , predpostavljam da ste izvršili zapovjed nadređenih , ma kakva bila ) . A Stjepan (Bure ) je poginuo ispred svoje kuće u St. Selu , kada je avion izbacio kazetnu bombu ( još je tu bilo i mrtve djece i civila )Nažalost nemogu ti točne detalje reći jer sam se opravljao od ranjavanja koja sam zadobio u 7-om mjesecu u Hrvatskoj Kostajnici,ali ako ti je poznat Žan on ti može reći točnije podatke gdje su dečki bili u rečenom vremenu kao i što mislim da ipak neki događaji(zadaci) a koji su vezani za SJP ipak nisu za javnost.

The Worm
22.04.2012., 22:04
Nažalost nemogu ti točne detalje reći jer sam se opravljao od ranjavanja koja sam zadobio u 7-om mjesecu u Hrvatskoj Kostajnici,ali ako ti je poznat Žan on ti može reći točnije podatke gdje su dečki bili u rečenom vremenu kao i što mislim da ipak neki događaji(zadaci) a koji su vezani za SJP ipak nisu za javnost.

OK hvala , razumijem , nadam se da me nisi pogrešno shvatio

ivan1991
22.04.2012., 22:39
Nema problema , ali ja pišem o točnom datumu . Ti pak sominješ vremenski period i to je OK . Ti si bio u SP i poznaješ ljude . Nije ni najmanje upitna uloga SP u ratu . Ali nikako da se dođe do informacije , gdje vam je postrojba bila navedenog dana ( nemoj krivo shvatiti , predpostavljam da ste izvršili zapovjed nadređenih , ma kakva bila ) . A Stjepan (Bure ) je poginuo ispred svoje kuće u St. Selu , kada je avion izbacio kazetnu bombu ( još je tu bilo i mrtve djece i civila )

Kad se vratim kući za par dana budem probao saznat gdje je tad sjp bila...
SJP kutina nije bila pod zapovjednom odgovornosti Operativne Grupe Posavina već pod Policijskom upravom kutina, tako da su vjerojatno imali neka druga naređenja... To je ono sto mi se cini logicno, al samo nagadam, ipak sudionici tog vremena bi trebali znat vise...

sin1708
22.04.2012., 23:04
OK hvala , razumijem , nadam se da me nisi pogrešno shvatio
Sve u redu The Worm,znam da neki od forumaša(oni koji su u to vrijeme bili djeca) htjeli doznati sve o domovinskom ratu i pojednim postrojbama ,ali neke stvari još uvijek nisu za javnost.

The Worm
23.04.2012., 00:32
Kad se vratim kući za par dana budem probao saznat gdje je tad sjp bila...
SJP kutina nije bila pod zapovjednom odgovornosti Operativne Grupe Posavina već pod Policijskom upravom kutina, tako da su vjerojatno imali neka druga naređenja... To je ono sto mi se cini logicno, al samo nagadam, ipak sudionici tog vremena bi trebali znat vise...

U to vrijeme OG Posavina nije postojala , osim na papiru možda . Kada je ta OG posavina profunkcinirala i zap .pp Novska ( Novoselnik ) dolazio je na svakodnevne sastanke u zap . OG Posavina , koje se tada nalazilo na samom raskršću u Brestači . I podnosio je dnevna izvješća Stipčiću ( mislim da je Stipčić) Tamo sam znao sretati i Gotovinu :p

ivan1991
23.04.2012., 12:00
U to vrijeme OG Posavina nije postojala , osim na papiru možda . Kada je ta OG posavina profunkcinirala i zap .pp Novska ( Novoselnik ) dolazio je na svakodnevne sastanke u zap . OG Posavina , koje se tada nalazilo na samom raskršću u Brestači . I podnosio je dnevna izvješća Stipčiću ( mislim da je Stipčić) Tamo sam znao sretati i Gotovinu :p

Nije li Stipčić došao tek nakon najveće krize u Novskoj, znaci tek polovicom 10.mj, neam sad knjigu tu, al po sjećanju iz knjige tako je nekak bilo, ako je istina što piše u knjizi...

The Worm
23.04.2012., 13:20
Nije li Stipčić došao tek nakon najveće krize u Novskoj, znaci tek polovicom 10.mj, neam sad knjigu tu, al po sjećanju iz knjige tako je nekak bilo, ako je istina što piše u knjizi...

Je Stipčić je došao kasnije . Zato sam i naveo da je OG postojala samo na papiru . Kad je Rudi došao , onda je OG počela biti u pravom smislu operativna .

The Worm
23.04.2012., 22:41
Hocu reći da se pokusava napravit slika o braniteljima kao što se napravila Ustašama i Domobranima u 2. svj ratu... Al nije tema o tome tako da necu... svi znamo kakvu su sliku komunisti stvorili za Vojsku NDH, ćini mi se da isto tako hoće napravit od HV-a.

Ako shvaćaš šta ocu reći, ako ne, nema veze, nije tema o tome.

Ustaše nemaju nikakve veze sa HV . Pošto sam bio na ratištima u Dalmaciji ( Maslenica , Zemunik , Paljuv , Pristeg ,Stankovci , Gačelezi ... uglavnom na gotovo cjeloj liniji od Zadatskog zaleđa , pa do Šibenskog zaleđa ) vidio sam naše dečke koji su tada bili mlađi od tebe danas , borili se , ostali invalidi i pogibali za Dalmaciju . Istu Dalmaciju koje je Pavelić velikodušno dao Talijanima . Tako da nema ni potrebe ni smisla uspoređivati Ustaše sa HV -om .

nikolinaviolina
24.04.2012., 17:44
Naime,sječam se legendarnog VHS-a (snimka) ,koja prikazuje (91 god.) borbe za Mašičku Šagovinu,te kako su čejeni ispod mosta,prilikom bježanije... ostavili dvojicu svojih ranjenih u JNA-odorama ,naši su ih civilizirano priveli i lijepo im još rane previli.
Ima i ono sa svinjom, ...mrtvi čedomiri su porokani niz ulicu( bome ih je dosta bilo...) ,a neka gladna raspuštena svinja mu nogu žvače,dok i nju nisu gardisti "složili" metkom iz kalića,pored istih..

Ima li tko ,molim tko taj uradak ,pa neka ga linka? Hvala. :)

(da nebu nesporazuma..,meni je to brat,tada donio na amaterskome vhs-u snimku,kazeta ostala neoznačena, i bespotrebno mi se zagubila tokom selidbe) :504:

sidrun
24.04.2012., 18:09
Mislim da je Stipčić za zapovjednika došao 8. listopada 1991 i o tome je napisao knjigu.(upravo je čitam)

NAPOKON SMO KRENULI,
knjiga posvečena Domovinskom ratu.

Knjiga ˝NAPOKON SMO KRENULI˝, autora Rudija Stipčića, brigadnog generala u m. opisuje ratne događaje na području Zapadne Slavonije, Moslavine i Posavine, od početka listopada 1991.g. do početka siječnja 1992.godine. Knjiga je napisana u namjeri da iz zaborava istrgne zbivanja i događaje iz Domovinskog rata hrvatskog naroda i njegove borbe za slobodu i neovisnost na prostoru Zapadne Slavonije, Moslavine i Posavine u listopadu, studenom i prosincu 1991. godine. Poruka autora i sudionika zbivanja:
NIKOME I NIKADA NEĆEMO DOZVOLITI DA NAM OTME DOMOVINU I SJEĆANJA.

The Worm
24.04.2012., 18:41
Mislim da je Stipčić za zapovjednika došao 8. listopada 1991 i o tome je napisao knjigu.(upravo je čitam)

NAPOKON SMO KRENULI,
knjiga posvečena Domovinskom ratu.

Knjiga ˝NAPOKON SMO KRENULI˝, autora Rudija Stipčića, brigadnog generala u m. opisuje ratne događaje na području Zapadne Slavonije, Moslavine i Posavine, od početka listopada 1991.g. do početka siječnja 1992.godine. Knjiga je napisana u namjeri da iz zaborava istrgne zbivanja i događaje iz Domovinskog rata hrvatskog naroda i njegove borbe za slobodu i neovisnost na prostoru Zapadne Slavonije, Moslavine i Posavine u listopadu, studenom i prosincu 1991. godine. Poruka autora i sudionika zbivanja:
NIKOME I NIKADA NEĆEMO DOZVOLITI DA NAM OTME DOMOVINU I SJEĆANJA.

ovo ću pročitati .. nisam znao da je Rudi napisao knjigu . Naslov sam jako puno govori . Tnx. sidrun

đeram
25.04.2012., 00:01

Risovima kapa do poda , isto tako i Zebrama i svima ostalim koji su sudjelovali
121, 123 i 125 ... Ti svi ljudi koje sam nabrojao su dali ogroman
doprinos u obrani zapadne Slavonije .Samo ti su svi ljudi potekli iz tog kraja a Tigrovi nisu . Ime Tigrovi sam čuo tek kasnije , za mene su to tada bili Zagrebčani . Sjećam se i pokojnog Gavrana i on je tada za
mene bio "Zagrebčan" (danas smiješno)
Tigrovi su u zapadnoj Slavoniji dali stvarno ali stvarno veliki doprinos u obrani i pet godina kasnije u oslobađanju .

ivan1991
25.04.2012., 03:09
Što se tiće knjige Od Stipčića, pročitao sam i odlična... Budem ju vjerojatno još koji put pročito

sin1708
25.04.2012., 10:34
Risovima kapa do poda , isto tako i Zebrama i svima ostalim koji su sudjelovali
121, 123 i 125 ... Ti svi ljudi koje sam nabrojao su dali ogroman
doprinos u obrani zapadne Slavonije .Samo ti su svi ljudi potekli iz tog kraja a Tigrovi nisu . Ime Tigrovi sam čuo tek kasnije , za mene su to tada bili Zagrebčani . Sjećam se i pokojnog Gavrana i on je tada za
mene bio "Zagrebčan" (danas smiješno)
Tigrovi su u zapadnoj Slavoniji dali stvarno ali stvarno veliki doprinos u obrani i pet godina kasnije u oslobađanju .Prijatelju mala dopuna tvog komentara bilo nas je i iz Ivanića te ti isto tako mogu reći da do rata nikad nisam bio u zapadnoj slavoniji niti banovini.

đeram
25.04.2012., 16:53
Prijatelju mala dopuna tvog komentara bilo nas je i iz Ivanića te ti isto tako mogu reći da do rata nikad nisam bio u zapadnoj slavoniji niti banovini.

Poštivam !
Bilo je ne samo i Ivanića, nego odsvakud...
Dolazili , odlazili , držali položaje...
a ovi su bili uvijek tu .
Da se ima imalo mozga
u Novskoj bi stajao spomenik
Tigrovima i ne samo u Novskoj nego i u Okučanima,
Novom Varošu kad je padao most na kanalu Stug,
kada je presječena auto -cesta , kad su pali Bogićevci i
Gornji i Donji i kad se bježalo prema Bročicama i "legenarnom"
Starom Grabovcu i sa druge zapadne strane , Dragaliću i Poljanama .
Tigrovi su bili u tim svim akcijama .
Ako treba nabrojat ću sve poginule, neke znam , većinu ne .
Svi su u centru Nove Gradiške na spomeniku , skupa sa
Perešinom i svim herojima koji su zapadoj Slavoniji
dali ovo što ima danas .

The Worm
25.04.2012., 19:00
Poštivam !
Da se ima imalo mozga
dali ovo što ima danas .

Da , jadno . Koliko je novca grad Novska ulupala u idiotske projekte , kojima je jedini cilj bila dobra provizija , mogli su napraviti simboličan spomenik 1.gbr . Ali ... problem je što danas na mjestima koja , koja mogu donesti takvu odluku sjede ljudi , koji su u ono vrijeme bili vojno sposobni dezertirali i jebalo im se za Novsku ! Kada je sve bilo gotovo , vratili su se nazad i samo zato što su bili članovi jedne stranke uvalili su guzice u fotelje i misle da su boga za jaja uhvatili . Danas su redovni na komemoracijama , raznim obilježavanjima.... i kad ih čuješ , nije za vjerovati .Savo Kovačević je goli kurac za njih , koji su napadali tenkove sa otvaračem za konzerve , rušili avione dugom devetkom ..itd :facepalm:

PS.
Sad se sjetih , u knjizi Novska u DR , isto je sasvim krivo napisano o rušenju neprijateljskog aviona koji je pao kod Kozarica :D

sidrun
25.04.2012., 20:26
Što se tiće knjige Od Stipčića, pročitao sam i odlična... Budem ju vjerojatno još koji put pročito

Upravo je čitam i mislim kako mu mitomanija nije trebala.
Navodi kako su Srbi prilikom našeg oslobađanja Bujevice imali 100 mrtvih a mi 1.:ne zna:

Po broju poginulih 121 brigada ima najviše poginulih.

Zanimljivo da smo selo Korita tek u 3. pokušaju uzeli.Mislim kako su prvi put pokušavali 56 sb i 125 brigada,pa 125 brigada i tigrovi i iz 3. puta je uzeli sami tigrovi.

Uvijek kad čitam monografije naših brigada iz kojeg se vidi masa uspješnih i neuspješnih pokušaja mogu se samo narugati tvrdnji o nekakvom dogovorenom ratu i sličnim glupostima.
Ginilo se za svaki djelić zemlje,a za neki i više puta.

sin1708
25.04.2012., 21:49
Poštivam !
Da se ima imalo mozga
dali ovo što ima danas .
Sve je to točno prijatelju i poštivam dečke iz Tigrova kao i iz drugih gardijskih brigada,a što se tiče spomenika u Novskoj što se može očekivati od političara ,eto u mojem gradu(bivša općina koja je sada raspodjeljena na tri) ima podjela po pitanju spomenika ,a sve zbog ovih gore koje sam naspomenuo.

The Worm
26.04.2012., 14:08
Upravo je čitam i mislim kako mu mitomanija nije trebala.
Navodi kako su Srbi prilikom našeg oslobađanja Bujevice imali 100 mrtvih a mi 1.:ne zna:

Mislim da to nema veze sa zdravim razumom . Koliko me pamet služi , mislim da su u oslobađanju Bujavice učestvovali i SP Ris .Možda bi sin1708 mogao više o tome . Ja nisam bio u Bujavici , pa ne znam . Ali 100 mrtvih četnika i jedan naš , to ne može biti točno

sin1708
26.04.2012., 17:51
Mislim da to nema veze sa zdravim razumom . Koliko me pamet služi , mislim da su u oslobađanju Bujavice učestvovali i SP Ris .Možda bi sin1708 mogao više o tome . Ja nisam bio u Bujavici , pa ne znam . Ali 100 mrtvih četnika i jedan naš , to ne može biti točnoNemogu točno govoriti o Bujavici jer nisam bio tamo i u prijašnjem postu sam naveo da sam se oporavljao od ranjavanja,ali koliko mi je nešto malo poznato mislim da su dečki bili u Daruvaru u oslobađanju vojarne i to je poslije onog vremena kada su dečki imali nekoliko ranjenih u centru Novske tako da ipak nemam točne podatke.

sidrun
26.04.2012., 20:00
Nemogu točno govoriti o Bujavici jer nisam bio tamo i u prijašnjem postu sam naveo da sam se oporavljao od ranjavanja,ali koliko mi je nešto malo poznato mislim da su dečki bili u Daruvaru u oslobađanju vojarne i to je poslije onog vremena kada su dečki imali nekoliko ranjenih u centru Novske tako da ipak nemam točne podatke.

ima još dosta nelogičnosti u knjizi po pitanju poginulih što autoru stvarno nije bilo potrebito (ako je istina ima moju ispriku),što je stvarno šteta jer je knjiga mogla biti stvarno kvalitetna,tvrdi debeli uvez bez puno patetike,gole vojničke činjenice i što je po meni najvažnije odlične karte svih događanja o kojima se govori.

Najveći problem većine autora knjiga iz Domovinskog rata,vrlo rijetko stavljaju zemljopisne karte područja.Nabrajaju sela,kote...a bez karte je to sve nekako u oblacima.

sidrun
27.04.2012., 17:11
Mislim da to nema veze sa zdravim razumom . Koliko me pamet služi , mislim da su u oslobađanju Bujavice učestvovali i SP Ris .Možda bi sin1708 mogao više o tome . Ja nisam bio u Bujavici , pa ne znam . Ali 100 mrtvih četnika i jedan naš , to ne može biti točno

Evo ti par stvari iz knjige što mi nisu logične

http://www.zaslike.com/files/vzqi2giuk4it72yngrhn.jpg

http://www.zaslike.com/files/pecfgd0l04ie4wbe9inm.jpg

http://www.zaslike.com/files/yj3bj4iqyi91u8orfz7q.jpg

nikolinaviolina
28.04.2012., 12:30
Inače,mislim kako je Bujavica prvo selo koje je vračeno na našu stranu i zadržano.(ekipa od POP-a, Nikola Rukavina-smještena u Poljani).
Literature su Vam u najmanju ruku diskutabilne što se tiče mrtvih i ranjenih na jednoj i drugoj strani.
Da Tigrovi,...ali nitko ne spominje koliki su doprinos dali dečki iz -rezervnog sastava MUP-a( prva ondašnja naoružana formacija o dom ratu,iz koje su služb. preostale iznikle)

Naših je bilo ranjenih noć prije da ih je pun kamion,došao u bazu...(toliko to tome).

nikolinaviolina
28.04.2012., 12:51
...I selo Kukunjevac( sa 90% srpskim življem,a dugačko u tri p.m. ) smo iz trečega pokušaja tek zauzeli,ako čemo po istinski...

sidrun
28.04.2012., 16:16
...I selo Kukunjevac( sa 90% srpskim življem,a dugačko u tri p.m. ) smo iz trečega pokušaja tek zauzeli,ako čemo po istinski...

Pa zar nije bio dogovor....:504:

The Worm
28.04.2012., 19:05
Inače,mislim kako je Bujavica prvo selo koje je vračeno na našu stranu i zadržano.(ekipa od POP-a, Nikola Rukavina-smještena u Poljani).
Literature su Vam u najmanju ruku diskutabilne što se tiče mrtvih i ranjenih na jednoj i drugoj strani.
Da Tigrovi,...ali nitko ne spominje koliki su doprinos dali dečki iz -rezervnog sastava MUP-a( prva ondašnja naoružana formacija o dom ratu,iz koje su služb. preostale iznikle)

Naših je bilo ranjenih noć prije da ih je pun kamion,došao u bazu...(toliko to tome).
Bujavica je prvo oslobođeno selo . Danas ima natpis "BUJAVICA , PRVO OSLOBOĐENO MJESTO U DR " Ali ruku na srce , tamo ni nije bilo nekakvog otpora . A tu je sudjelovala i SP RIS .
Mislim da nitko ne umanjuje ničiji doprinos . Tko god da je bio u niformi dao je doprinos , veliki doprinos u oslobađanju . Ali ipak gardijske brigade su bile one koje su najviše osvajale i najviše ljudi im je ginulo .

nikolinaviolina
29.04.2012., 11:26
The W.- oprosti kaj uletavam s malom divergencijom,naime ,moj vod je morao biti u bazi tada,ali (kolko znam) za tu Bujavicu su se Popovi (N.R.) dečki čitavu noč "prije" fajtali i iz baze smo jako dobro slušali roštiljanje,nedugo potom smo i mi trebali poći u pripomoć, ali su stigli ranjeni u prebukiranom kamionu,te smo ih istovarili , pregledali im i previjali rane zajedno,sa doktorom Kinčlom(Igla).(2 mrtva)

TEK-Drugi dan ujutro,smo svi upali u Bujavicu- i to bez ispaljena metka- (točno) i držali položaje s Tigrovima. Kažem-prvo selo,koje su naše snage nazad vratile. bez obzira kaj piše,..piše istina.I na dnevniku je pisalo,jbg. (nas 16 iz Poljane i 20 Tigrova čitavo selo čuvamo,a na radio Petrovoj Gori,čejeni javljaju,kako jake snage drogiranih Ustaša -4 000- drže Bujavicu,:rofl:..da su znali poklali bi nas noževima,kolko nas je bilo..)

Sada ,događaj netom prije koji dan od Bujavice...ali putem Bujavice,..smo krenuli i upali u hebenu klopku po zamračenju,opet su nas rasturili za ranjenih 9 ,poginuli ,Nikola Ivušić,Jure Vukušić 17 i 18 god. (prva dva groba na Mirogoju u Dolini Garde zauzimaju) , B.M ...., dok je pok.cirkusant Mađarelo solo sa svojim magnumom ,zapržio i čitavim kamionom municije,da spasi svoje staračko dupe.:rofl: dok smo se mi iz klopke izvlačili par sati kroz one Slavonske šamce...

Na Lovskoj su nas 1 x,dobrano razbucali i zapovjednik kojemu danas sude, je bio ranjen u ruku,.... 2 tenka su ostala gorjeti,prilikom povlačenja...i početak sela u plamenu koji je parao ondašnje zamračenje.
Inače Lovska je odmah selo iza Bujavice oko cca 2 km. i permanentno su nas snajperi napucavali prilikom napada,tu je pak iz 2 pokušaja oslobođena Lovska ali opet je ranjen drugi zapovj.Kosa-(Dum-Dum,metkom) koji je mijenjao T..,plus još neki.
A Dereze? (strahovito njihovo uporište).
Molim,ne uzimajte me za riječ svaku ,samo zbog vremenskog odmaka tolikog..

Pozdrav! ž.

nikolinaviolina
29.04.2012., 11:40
Ispričavam se, ako ste stekli dojam da umanjujem nečiji doprinos što mi ni u kojem slučaju nije namjera,jer pričam stvari viđene iz svoga kutka gledanja,niti osporavam doprinos drugih ,..ali organizacije:503: ... naime na jednome rukavu smo imali oznaku MUP-a,a na drugome ZNG. U tigrove(samostalnu 1-A, smo prešli tek poslije onih nepodopština ,o kojima nebih za sada..).

Keva-@ i u medijima je javljeno bilo za Bujavicu (a N.R je držao inrtervju,za dnevnik ),kao prvo naše oslobođeno selo.(tablu nisam vidjeo).

The Worm
29.04.2012., 14:16
Ispričavam se, ako ste stekli dojam da umanjujem nečiji doprinos što mi ni u kojem slučaju nije namjera,jer pričam stvari viđene iz svoga kutka gledanja,niti osporavam doprinos drugih ,..ali organizacije:503: ... naime na jednome rukavu smo imali oznaku MUP-a,a na drugome ZNG. U tigrove(samostalnu 1-A, smo prešli tek poslije onih nepodopština ,o kojima nebih za sada..).

Keva-@ i u medijima je javljeno bilo za Bujavicu (a N.R je držao inrtervju,za dnevnik ),kao prvo naše oslobođeno selo.(tablu nisam vidjeo).
Nitko nikoga ne umanjuje . Ima samo onih koji se preuveličavaju , ali ti nisu u RH , nego iz jedne druge ex yu republike .
Ta tabla stoji i danas .Nalazi se na cesti između Banove Jaruge i Krivaja , na odvojku Ceste prema Jamaricama i Janjoj Lipi .
Inače u temi o DR nepodnosim googlanja ,ali eto... ovo sam našao na googlu . Jeli istina ili ne pojma nemam :

KUTINA -„Nitko prije nas – 20 godina poslije" naziv je izložbe fotografija otvorene u Galeriji Muzeja Moslavine u Kutini uz 20. obljetnicu oslobađanja sela Bujavica – prvog oslobođenog mjesta u Domovinskom ratu.
U združenoj su akciji sudjelovali pripadnici Policije, Bojne Hrvatske vojske iz Čazme i pripadnici I. satnije 56 samostalne bojne Kutina. Kutinski branitelji osiguravali su pozadinu i bili zaduženi za izvlačenje ranjenika. Sudionici akcije na otvorenju izložbe emotivno su se prisjetili tih događaja. „Kad se krenulo u napad i kad je ranjen prvi branitelj pozvani smo u pomoć. Daljim razvojem napada Bujavicu je oslobodila I. satnija 56. Samostalne bojne Kutina." Prisjetio se zapovjednik Zdenko Vugrinović i dodao kako nitko od branitelja tada nije bio svjestan da sudjeluje u povijesnom događaju. „To je bilo jednostavno instinktivna akcija. Svi su išli sa srcem i željom da se nešto desi. Ne da oni stalno nas svakodnevno gađaju. Tako se okrenula situacija. Mislim da je operacija oslobađanja Bujavice strahovito puno značilo za kompletnu situaciju na novljanskom ratištu. Mislim da su se njihovi planovi na zapadnoslavnskom ratištu tada izjalovili definitivno."
Akcija je trajala 5 sati. U Bujavicu su prvo ušla 43 branitelja 56. Bojne. Uz sreću zbog velikog uspjeha akcije, branitelji su tada bili posebno ponosni što u akciji nije bilo poginulih, a ranjena su 4 branitelja.

http://www.portal53.hr/vijesti/sisacko-moslavacka-zupanija/98-smz/746-nitko-prije-nas.html

Keva
29.04.2012., 16:32

Ne samo da je bilo javljeno , nego se i danas tako drži...

Kao što se i mnogo toga o DR drži da je , a nije...

Valjda ne postoji volja za sistematičniji pristup DR-u...

Worm kaže: Koje je onda prvo oslobođeno mjesto ?

Ne znam ni sam , ali više je sela oslobođeno prije Bujavice...

Npr. kod Daruvara Miljanovac (29.09.1991.) , Gornja Vrijeska (08.10.1991.)

Sela oko Otočca oslobađana su "Operacijom Medvjed" , u devetom mjesecu. Na Wikipediji se navodi da je i 04.10.1991. kod Otočca oslobođeno par sela...
http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=pto%C4%8Dac&source=web&cd=2&ved=0CDsQFjAB&url=http%3A%2F%2Fhr.wikipedia.org%2Fwiki%2FOto%25C 4%258Dac&ei=QlCdT6DCAYeS-wbCm5XyDg&usg=AFQjCNEpM4HGisjtK2jMvCRD0Us5IEqDrQ

Kod Šibenika smo u protuudaru , u devetom mjesecu , stigli mislim do Gaćeleza...

Itd...

sidrun
29.04.2012., 16:49
Ne samo da je bilo javljeno , nego se i danas tako drži...
Kao što se i mnogo toga o DR drži da je , a nije...
Valjda ne postoji volja za sistematičniji pristup DR-u...
Oslobođenje Brloga: Akciju su uspješno provele postrojbe iz Otočca, Ličkoga Lešća, Brinja, Senja i Zagreba te je 26.09.1991. deblokirana i cesta Otočac - Žuta Lokva.

Anayi
30.04.2012., 16:44
Bok.
Evo upadam ko padobranac ali eto imam jedno pitanje..malo sam pročitala temu i vidim da neki od vas su bili na ratištima u ono vrijeme..i u Novskoj-točnije Starom Grabovcu..pa eto zanima me dali je netko poznavao mog ujaka koji je poginuo tamo početkom 10 mjeseca te 91.godine..

Zvao se Blaženko Flac iz Međimurja je bio,i pripadnik brigade Tigrovi.

Voljela bih znati kroz što su sve prolazili zadnjih dana pa i sati prije pogiblje i dali je možda netko nešto zapamtio..znam da je prošlo puno godina ali eto nikad nisam ništa istraživala jer sam tada imala svega par godina..a jako bih voljela nešto znati i ako ga je netko poznavao i bio sa njim tih dana da mi se javi.

Hvala..i oprostite na upadu :)

The Worm
30.04.2012., 21:29
Bok.
Evo upadam ko padobranac ali eto imam jedno pitanje..malo sam pročitala temu i vidim da neki od vas su bili na ratištima u ono vrijeme..i u Novskoj-točnije Starom Grabovcu..pa eto zanima me dali je netko poznavao mog ujaka koji je poginuo tamo početkom 10 mjeseca te 91.godine..

Voljela bih znati kroz što su sve prolazili zadnjih dana pa i sati prije pogiblje i dali je možda netko nešto zapamtio..znam da je prošlo puno godina ali eto nikad nisam ništa istraživala jer sam tada imala svega par godina..a jako bih voljela nešto znati i ako ga je netko poznavao i bio sa njim tih dana da mi se javi.

Hvala..i oprostite na upadu :)

pokušat ću saznati , strpi se koji dan .

zgfico
01.05.2012., 00:32
Bok svima ! Stari mi je bio u 125.dp, ali baš mi i ne priča previše o tim događajima, tak da imam par pitanja. Zivio sam u Novskoj do 1991., tamo mi i danas zive bake(djedovi umrli), te neka rodbina. Kratko nakon toga u Zlataru, od 1992. u Zg.

Kad su počeli napadi na Novsku ? Sjecam se, onak u magli (1985.sam godiste) da sam dosao negdje u Novsku u 7-8 mj. 1991. (vec smo izbjegli u Zagorje) na dan ili dva, i da je po brdima grmilo žešće,,,

Koje vrijeme je bilo najkriticnije za Novsku ? Cuo sam nesto da su Srbi skoro probili u Starom Grabovcu nasu crtu ? Kad je to bilo ?

Sorry ako sam vas zamorio, no doista me to zanima...pozz:D

p.s. živio sam u onoj zgradi u centru, tamo dolje u podrumu je jedno vrijeme bio disco club. Iznad mene živio neki Srbin, koji je pobjegao 1.4. 1991. te ostavio radio-stanicu svojima, a taj njihov, koji im je trebao javljati kaj se događa u Novskoj je bio profesor matematike od mog starog iz Osnovne škole. Vidi da se on nešto muva oko naše zgrade, a živio je inače u onoj ulici, tamo gdje je mesnica na čošku, pa ravno još nekih 300 metara. I nakon par dana došla spec. policija i opa cupa hapsi bivšeg matematičara :D

The Worm
01.05.2012., 15:49
Bok svima ! Stari mi je bio u 125.dp, ali baš mi i ne priča previše o tim događajima, tak da imam par pitanja. Zivio sam u Novskoj do 1991., tamo mi i danas zive bake(djedovi umrli), te neka rodbina. Kratko nakon toga u Zlataru, od 1992. u Zg.

Kad su počeli napadi na Novsku ? Sjecam se, onak u magli (1985.sam godiste) da sam dosao negdje u Novsku u 7-8 mj. 1991. (vec smo izbjegli u Zagorje) na dan ili dva, i da je po brdima grmilo žešće,,,

Koje vrijeme je bilo najkriticnije za Novsku ? Cuo sam nesto da su Srbi skoro probili u Starom Grabovcu nasu crtu ? Kad je to bilo ?

Sorry ako sam vas zamorio, no doista me to zanima...pozz:D

p.s. živio sam u onoj zgradi u centru, tamo dolje u podrumu je jedno vrijeme bio disco club. Iznad mene živio neki Srbin, koji je pobjegao 1.4. 1991. te ostavio radio-stanicu svojima, a taj njihov, koji im je trebao javljati kaj se događa u Novskoj je bio profesor matematike od mog starog iz Osnovne škole. Vidi da se on nešto muva oko naše zgrade, a živio je inače u onoj ulici, tamo gdje je mesnica na čošku, pa ravno još nekih 300 metara. I nakon par dana došla spec. policija i opa cupa hapsi bivšeg matematičara :D

Vrati se na početak , puno toga je napisano . A te priče o radio stanicama u Novskoj nemaju veze sa istinom .To je bila dobra isprika da Policija i VP "ovlašteno" provaljuju u stanove . I sam sam svjedočio u nekoliko navrata , kod tih " intervencija" zbog radio stanica . Vidio asm da iznose sve moguće iz kuča , ali nikad nisam vidio radio stanicu :rolleyes: . A da li je taj matematičar možda Pribičević ? Jer ako je on , čovjeka se i danas može vidjeti u Novskoj

ivan1991
01.05.2012., 18:35
Svim učesnicima vro "BLJESAK" čestitam 1.5. dan kad ste oslobodili naš kraj, i pokazali čedama šta ih čeka i dalje...
Svim poginulim, neka im je laka Hrvatska zemlja!

sin1708
01.05.2012., 19:52
Hvala Ivane,i još jedanput isprika zbog toga što sam te krivo oslovio.

ivan1991
01.05.2012., 20:07
Hvala Ivane,i još jedanput isprika zbog toga što sam te krivo oslovio.

Ma ništa, samo nisam skužio da se meni obraćate dok niste rekli pravo ime.

zgfico
01.05.2012., 23:23
Vrati se na početak , puno toga je napisano . A te priče o radio stanicama u Novskoj nemaju veze sa istinom .To je bila dobra isprika da Policija i VP "ovlašteno" provaljuju u stanove . I sam sam svjedočio u nekoliko navrata , kod tih " intervencija" zbog radio stanica . Vidio asm da iznose sve moguće iz kuča , ali nikad nisam vidio radio stanicu :rolleyes: . A da li je taj matematičar možda Pribičević ? Jer ako je on , čovjeka se i danas može vidjeti u Novskoj

Je, Dragan Pribičević, naši su ga zatvorili nakon tog incidenta, pustili ga i danas mirno živi u Novskoj:rolleyes:

Inače, pošto mi je i bratić bio u 125. dp rekao mi je sa naše strane bilo upada u kuće i da se odnosilo, no ovaj slučaj koji sam ja naveo je doista bio zbog radiostanice.

Naime, dotični Srbin koji je živio kat iznad mene otišao je 1.4., a stari je primjetio da je prvo balkonski prozor bio zatvoren i roleta spuštena. I tako nekoliko dana, a nakon toga odjednom balkonska otvorena na "škare", a roleta poludignuta, a znalo se da je dotični otišao na "neodređeno" razdoblje. O tome dali je VP uzela nešto drugo osim radiostanice iz tog stana nemam pojma, no znam da je prilikom akcije zgrada bila opkoljena, za svaki slučaj bio je i snajperist kod banke, te da je Dragan uhićen tada.

Nego, jel ti poznato prezime Radujković ? Doktor, mislim uoči rata i ravnatelj doma zdravlja u Novskoj. Njegova pokojna žena je bila Hrvatica, on Srbin. Prije rata bili smo kućni prijatelji s njima. Rat je dočekao na našoj strani, bio je čak i u nekim akcijama sa HV-om tamo po brdima oko Novske (dok još nije bilo otvorenog sukoba), da bi odjednom netragom nestao, a za jedno mjesec-dva mogao se vidjeti kako daje izvještaj na Banjalučkoj televiziji. Obzirom da su JNA i dobrovoljci ginuli kao muhe mora da je dobre pare zaradio na prekovremenim. :rofl::D

The Worm
02.05.2012., 00:43
Je, Dragan Pribičević, naši su ga zatvorili nakon tog incidenta, pustili ga i danas mirno živi u Novskoj:rolleyes:

no znam da je prilikom akcije zgrada bila opkoljena, za svaki slučaj bio je i snajperist kod banke, te da je Dragan uhićen tada.

Nego, jel ti poznato prezime Radujković ? Doktor, mislim uoči rata i ravnatelj doma zdravlja u Novskoj. Njegova pokojna žena je bila Hrvatica, on Srbin. Prije rata bili smo kućni prijatelji s njima. Rat je dočekao na našoj strani, bio je čak i u nekim akcijama sa HV-om tamo po brdima oko Novske (dok još nije bilo otvorenog sukoba), da bi odjednom netragom nestao, a za jedno mjesec-dva mogao se vidjeti kako daje izvještaj na Banjalučkoj televiziji. Obzirom da su JNA i dobrovoljci ginuli kao muhe mora da je dobre pare zaradio na prekovremenim. :rofl::D

Znam i sjećam se tog opkoljavanja i snajperiste , jer sam slučajno prolazio onuda . Nisam vidio da je itko uhićen jer se nisam zadržavao , nego sam otišao u bazu . Znam Radujkovića i znam da je išao za gardistima u akciju kao liječnik kada su išli prema Borovcu .Žena mu se zvala Dragica ( Pračić , djevojački ) ali je umrla od raka , predavala je povjest dok sam bio srednjoškolac . Na TV nisam vidio da je davao izjave . Sjećam se da je vozio reno 4 . Kasnije je u njegovu kuću smjestio se dio 1 brigade , skroz na kraju 3 ili 4. ulice lijevo od groblja . Ponavljm ti , ništa od radio stanica , da je nešto muljao nebi slobodno šetao kroz Novsku. Nikad nitko nije našao radio stanicu ( neprijateljsku ) u Novskoj . U policiji je bila jedna grupa , bili su radio amateri i radili su i trinagulacije zbog tih stanica i nikada nije nitko ništa našao . O tome smo baš i raspravljali , prije nekoliko god . i oni tj jedan od njih je isam potvrdio ovo što pišem .

zgfico
02.05.2012., 01:14
Da, sjećam se da mu je žena umrla. Za vrijeme sprovoda (starci su mi išli) bio sam kod bake u kiosku, prek puta autobusnog kolodvora. Iako je prošlo godina i godina, ostalo mi je u magli da je skoro cijela Novska bila na sprovodu (ispravi me ako griješim).

Nego evo još par crtica iz Novske prije rata. Moram priznat da imam slonovsko pamćenje :D, no sjećam se nekih stvari. Sjećam se da je jedanput avion JNA tako nisko preletio iznad moje zgrade (živio na 3.katu, a zgrada imala četiri) da sam se sav stresao i odmah smo otišli k baki na Bročice da se malo smirim.

I pričala mi stara da se jednom šetala po centru, od banke prema zgradi i neki helić je nadljetao, a dva (očito Srbina) lika pogledaju gore i vele "dođte, dođte u pomoć":eek::rolleyes:

I još jedna anegdota, iako bi možda prikladnija tema bila propaganda u DR, pričala mi baka, koja je negdje sredinom 80-ih, možda već i bliže 90-ima, radila na kiosku na motelu sjever. I jedan dan dođe neki konobar iz motela, baci kartu pred nju, iz čista mira, i pokaže na dobro poznatu crtu i veli "viš' do ovde će ti bit Srbija" :eek::eek:

The Worm
03.05.2012., 16:28
Evo ti par stvari iz knjige što mi nisu logične

http://www.zaslike.com/files/pecfgd0l04ie4wbe9inm.jpg

Ovdje je neprijatelj imao od 15-20 poginulih . Ovo je totalmo pogrešno . Ako Stipčič govori samo o Vočarici , jer toga dana je išao napad i prema Bairu , išao je napad od strane 56. i Merčepovih ( ne sjećam se jeli prema Bujavici ili Lovskoj ) Onda bi gubitici neprijatelja na svim pravcima napada i mogli biti oko 50 ljudi , ali su i naši gubitci taj dan ( na svim pravcima) bili oko 25 mrtvih i 80-ak ranjenih . Što je pisac htio da kaže..... ? Ali napomena , Stipčić je bio u zapovjedništvu , nikada na terenu ( normalno) i vjerovatno je piso knjigu po izvješćima zap. sa terena . Sad kakva su izvješća donosili to samo oni znaju .:ne zna:

Keva
03.05.2012., 20:12
Izvješće je , samo za Bair , bilo 50-60 poginulih četnika , dva uništena tenka i jedan uništeni transporter...

zozef
03.05.2012., 20:51
Bok.

Hvala..i oprostite na upadu :) Puno je vremena prošlo,sigurno sam ga vidio ali ništa više od toga neznam.Uputio bih te na Klekovu knjigu,dosta je iscrpno opisivao zbivanja tih dana.

Anayi
03.05.2012., 21:15
Da znam..več sam se čula s njim i čitam knjigu.

The Worm
03.05.2012., 22:22
Izvješće je , samo za Bair , bilo 50-60 poginulih četnika , dva uništena tenka i jedan uništeni transporter...

Neznam u broj , ja sam naveo samo poginule Srbe u Voćarici (od oka) . Iako je točno to da su u Bairu , poprilično nagrabusili , tj najgore od svih smjerova napada . Ti njihovi gubitci i slabost u Bairu naveli su zap. OG Posavina da polovicom 11 mj ( kada su krenule uspješne oslobodilačke akcije ) glavni pravac napada ide upravo preko Baira , što se pokazao pun pogodak.

The Worm
03.05.2012., 22:23
Da znam..več sam se čula s njim i čitam knjigu.

Jeli pomoglo , vidim da si se čula sa Klekom ?

Anayi
03.05.2012., 22:33
Veli da je znao nekog po tom imenu,al neka pročitam knjigu pa ćemo se onda čuti.

I evo čitam lagano,ima puno toga..jednim dijelom je strašno tako iz prve ruke nekoga čitati sve to,ali opet mi je drago da znam nešto što dosad nisam imala pojma.

Nadam se da ću tijekom čitanja naiči na neki podatak o mom ujaku :)

nikolinaviolina
04.05.2012., 00:47
Kod nas je bilo dosta zarobljenih čejena,no nije baš sad adekvatno o takim stvarima diskutirati..BDW-zna li netko debeloguzoga pok. ondašnjega direktora ribnjaka Cicvaru?
Dečki intersira,me osobno kaki je vaš osobni dojam ostavio Merčep na Vas..(s obzirom ,koliko su ga samo linčovali putem žutog tiska?)..,a mislim kaj se aktualnog suđenja momentalno tiče, da su definitivno omašili utakmicu i stadion,po ne znam koji puta...:cerek:

zgfico
22.06.2012., 23:17
( istina u Novskoj se od Sarajevskog primirja da Bljeska nije ni prdnulo , a kamo i zapucalo )

http://www.domovinskirat.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2743:2206&catid=2:kronologija

22.06.1992.

NOVSKA
- Unatoč preuzimanju odgovornosti UNPROFOR-a, srpska vojska više puta prekršila primirje kod Novske, a tenkovskim granatama pogođen i nadvožnjak kod Starog Grabovca.

:ne zna: Meni isto stari veli da nakon S. primirja nije se ni metka čulo više...

The Worm
23.06.2012., 00:16
http://www.domovinskirat.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2743:2206&catid=2:kronologija

22.06.1992.

NOVSKA
- Unatoč preuzimanju odgovornosti UNPROFOR-a, srpska vojska više puta prekršila primirje kod Novske, a tenkovskim granatama pogođen i nadvožnjak kod Starog Grabovca.

:ne zna: Meni isto stari veli da nakon S. primirja nije se ni metka čulo više...

mislim da ta kronologija nije točna . Mislim da je u to vrijeme na motelima sjever i jug već bio Jordanski bataljon . Tako da ne znam od kuda bi mogli gađati nadvožnjak . Jedini prekršaj je bio baš u lipnju 92 kada je jedna grupa ZNG-a iz Novske " oprala" malo po Nepalskom kontigentu UN-a . Da mi je samo znati koja je ekipa luđaka bila :D

Cicka
18.07.2012., 18:39
Ta je informacija iz HIC-ovog spomenara. A nalazi se i u press clippingu za lipanj za područje Novske.
Malo više informacija je dobrodošlo.

The Worm
18.07.2012., 19:51
Ta je informacija iz HIC-ovog spomenara. A nalazi se i u press clippingu za lipanj za područje Novske.
Malo više informacija je dobrodošlo.

Uf..Cicka . Pojma nemam što pišeš .Što je HIC-ov spomenar , a što press clipping :confused:

Cicka
19.07.2012., 15:22
HIC je hrvatski informativni centar:
http://www.hic.hr/ZZ-spomenar.htm
Sad nešto ne radi, ali je prije dobro radio.
Press clipping bi bio u nekakvom prijevodu doslovnom izrezivanje tekstova iz novina (o nekoj temi).
Ova informacija je izrezana iz novinskih vijesti tog vremena, samo ne znam iz kojih novina. Kod kuće imam digitalnu verziju tih novinskih vijesti skupljenih iz medija tog vremena koje sam radi prirode posla neko vrijeme dobivala.

The Worm
19.07.2012., 21:23
HIC je hrvatski informativni centar:
http://www.hic.hr/ZZ-spomenar.htm
Sad nešto ne radi, ali je prije dobro radio.
Press clipping bi bio u nekakvom prijevodu doslovnom izrezivanje tekstova iz novina (o nekoj temi).
Ova informacija je izrezana iz novinskih vijesti tog vremena, samo ne znam iz kojih novina. Kod kuće imam digitalnu verziju tih novinskih vijesti skupljenih iz medija tog vremena koje sam radi prirode posla neko vrijeme dobivala.
tnx.:D

zgfico
25.09.2012., 23:33
Worm - dali u Novskoj još uvijek živi Nikola Srbljanin, profesor tjelesnog odgoja ? Zanima me dali je i on sudjelovao na strani agresora, kao i Pribičević, ili ne ?

The Worm
26.09.2012., 12:45
Worm - dali u Novskoj još uvijek živi Nikola Srbljanin, profesor tjelesnog odgoja ? Zanima me dali je i on sudjelovao na strani agresora, kao i Pribičević, ili ne ?

Je , živi . Nikada prof. Nikola nije bio na strani agresora . Evo viđam ga i danas i čovjek je fala bogu živ i zdrav .

zgfico
26.09.2012., 18:48
Je , živi . Nikada prof. Nikola nije bio na strani agresora . Evo viđam ga i danas i čovjek je fala bogu živ i zdrav .

Hvala na odgovoru !

Ima još jedna zanimljiva ličnost, Đumlijan Ivica (nisam 100% za prezime). Navodno danas ima neki čin iz rata, a u početnoj fazi rata je kao "čuvao" kuće ljudi koji su otišli, a zapravo im je pelješio vrtove, to radi i danas. A prije rata glavna ulizica srbima je bio, stalno je visio sa srbima iz Novske. U ljeto 1990. ženio mi se jedan rođak, već se naveliko vijorile hr zastave i pjevale naše pjesme, a on dođe mom pok.djedu i veli; "znaš kad se moje dijete bude ženilo neće se slušat ove pjesme".

i danas to g**** ima veći čin od mog starog:504::504::504::504::504:

nikolinaviolina
26.09.2012., 22:08

Bez uvrede Keva,ali mogao si citirati izvještaj u potpunosti kako je glasio,i tko se potpisao kao urednik istoga?

The Worm
26.09.2012., 22:49
Hvala na odgovoru !

Ima još jedna zanimljiva ličnost, Đumlijan Ivica (nisam 100% za prezime). Navodno danas ima neki čin iz rata, a u početnoj fazi rata je kao "čuvao" kuće ljudi koji su otišli, a zapravo im je pelješio vrtove, to radi i danas. A prije rata glavna ulizica srbima je bio, stalno je visio sa srbima iz Novske. U ljeto 1990. ženio mi se jedan rođak, već se naveliko vijorile hr zastave i pjevale naše pjesme, a on dođe mom pok.djedu i veli; "znaš kad se moje dijete bude ženilo neće se slušat ove pjesme".

i danas to g**** ima veći čin od mog starog:504::504::504::504::504:
I ime i prezime je točno :D Kakve je zadatke imao , to ne mogu reći jer ne znam . A ima cjelo čudo bivših komunista , koji su postali HDZ-ovci , pravaši ...itd. Najviše ih danas možeš vidjeti na misama i crkvi :504:

Keva
26.09.2012., 22:54
Nikolinaviolina kaže: Bez uvrede Keva,ali mogao si citirati izvještaj u potpunosti kako je glasio,i tko se potpisao kao urednik istoga?

Kad bih imao originale izvještaja našeg zapovjedništva za svako ratište , ja bi ih drage volje ovdje stavio...

Ovako se s tim izvješćima susrećemo uglavnom samo u literaturi o DR , a i pitanje je da li su sva ta izvješća uopće i postojala u pisanom obliku , ili možda samo u usmenom obliku , prenošenim putem glasila našeg zapovjedništva , gdje su i zabilježena. Obzirom da 1991. nemamo normalno ustrojenu vojsku , i da je cijelo vrijeme kritično , sumnjam da se uvijek i svugdje mogla voditi briga oko pisanih izvješća , a pogotovo tamo gdje je bilo najkritičnije - npr. za Vukovar sigurno nisu slagana nikakva pisana izvješća...

Dobra primjer ovoga je i to što dokumente našeg zapovjedništva kasnije imamo za skoro sva ratišta gdje su Hrvati bojevali u Bosni , jer tada je vojska već ustrojena i situacija puno stabilnija...

zgfico
29.09.2012., 19:56
I ime i prezime je točno :D Kakve je zadatke imao , to ne mogu reći jer ne znam . A ima cjelo čudo bivših komunista , koji su postali HDZ-ovci , pravaši ...itd. Najviše ih danas možeš vidjeti na misama i crkvi :504:

A jel Savo Krneta još uvijek u Novskoj ?

The Worm
29.09.2012., 21:12
A jel Savo Krneta još uvijek u Novskoj ?

Ne nije , ali mislim da sam ga vidio poslije rata da je navraćao u Novsku .

Zagreb73
30.09.2012., 21:18
Dario Strehovac - Streh je napisao knjigu o događajima 1. GBR na Novljanskom ratištu. Predlažem da je pročitate. Knjiga se zove: Krv pobjednika.
Nekada se dala skinuti u PDF-u sa Dragovoljca, ali nažalost link više ne radi. Možda se može i negdje drugdje pronaći. Ako nađem, stavim link.

Cicka
10.10.2012., 19:29
Na današnji dan je kod Novske, odnosno Grabovca poginuo Zvonimir Hadžina od milja zvan Đurđa, pripadnik 1. brigade. Nemam pojima od kuda mu nadimak. Ali sjetim ga se uvijek na kišni dan u mjesecu listopadu.
Počivao u miru.

The Worm
10.10.2012., 22:15
Na današnji dan je kod Novske, odnosno Grabovca poginuo Zvonimir Hadžina od milja zvan Đurđa, pripadnik 1. brigade. Nemam pojima od kuda mu nadimak. Ali sjetim ga se uvijek na kišni dan u mjesecu listopadu.
Počivao u miru.

Jeli to onaj dečko što ga je geler pogodio dok je bio o ladi Nivi ?

Cicka
11.10.2012., 08:51
Da. Bio je sam.

tigar1971
18.10.2012., 16:10
Jeli to onaj dečko što ga je geler pogodio dok je bio o ladi Nivi ?

Događaje oko Starog Grabovca, a ujedno pogibiju Zvonimira Hađine, dozapovjednika satnije iz 1. bojne korektno je u jednoj od svojih knjiga opisao umirovljeni pukovnik Ratko Dragović Klek. Mislim da knjiga nosi naslov Deset godina poslije.

Keva
18.10.2012., 17:09
A i Leonard Biloglav , u "Paklenom kontrapunktu"...

The Worm
18.10.2012., 18:30
Događaje oko Starog Grabovca, a ujedno pogibiju Zvonimira Hađine, dozapovjednika satnije iz 1. bojne korektno je u jednoj od svojih knjiga opisao umirovljeni pukovnik Ratko Dragović Klek. Mislim da knjiga nosi naslov Deset godina poslije.

Ma ok , ali ja sam više igrom slučaja se našao u blizini , pa zato pitam . Ako se sjećam bilo je to ispred kuće jednog koji se preziva Lujić , inače je iz St. Grabovca . A možda sam i pomješao , jebiga ..prošlo je više od 20 god :ne zna:

demonHR
02.11.2012., 12:09
Počivao u miru.

http://www.youtube.com/watch?v=KqV-Z6U70-8 ...ovo su onda posljednji snimci Zvonimira živog...na 4:17min pa nadalje se pojavljuje u crnom kombinezonu...iako ja mislim da je on poginuo 3 dana poslije 13.10...bar po onome sto sam procitao jer nisam bio tamo prisutan 91...cisto iz proucavanja svih dogadjaja tamo 91 jer me ti dogadjaji jako zanimaju

Cicka
03.11.2012., 09:13
Šteta kaj je Klek ubio zvuk na ovoj snimci.

miro1901
24.11.2012., 03:47
Zanimaju me sve informacije oko 04.10.1991 i policijske stanice, hvala unaprijed