View Full Version : Formatiranje
Moze li mi neko objasnit formatiranje. Kako se radi (Win 98 vulgaris), u cemu je svrha (kolko sam shvatijo obrise nepotrebne stvari koje se nakupe), jel se obrise sve il mogu birat, sta sa onim stvarima koje ne zelim obrisat...hvala.
LeningradRevenger
11.03.2003., 00:28
Nemožeš birat.
Totalna amnezija :D
pa u tome da obrises sve... :B :D :B :D
Septembar
11.03.2003., 01:12
Originally posted by Gazda
U cemu je onda poanta? da pocnes ispocetak
kad se sve usere do kraja, ne preostaje nego preformatirati HD i iznova instalirat Win
ALI NE 98!!!!!!!!
IMF-ovac
11.03.2003., 01:28
Originally posted by Septembar
da pocnes ispocetak
kad se sve usere do kraja, ne preostaje nego preformatirati HD i iznova instalirat Win
ALI NE 98!!!!!!!!
Nego XP pro :cool:
Ok, Septembar je to ljepo, narodski, objasnila. Zahvaljujem.:cool:
REVENGER4N
11.03.2003., 03:25
Pametno ti je imat najmanje 2 particije, npr. HDD ti ima 30 GB, 5 GB nek ti bude C: particija a ostatak D: tako da ne moraš svaki puta pržit važne podatke na CD prije formatiranja, a još ako nemaš pržilice...ajmeeee!!!
Ako te zanima kako se rade particije budem ti rado objasnil:)
Moze, objasni. Nemam przilicu.
gazda, ... gle ovo:
od frenda/susjeda uzmeš disk i svoje podatke preseliš na njega, onda disk izvadiš, digneš komp sa win98 cedeja, formatiraš c: i pokreneš setup za win 98... a kad instaliraš windowse i drajvere, staviš disk od frenda/susjeda kopiraš si svoje podatke nazad, zbrišeš s njegovog diska i vratiš mu ga.. jednostavno do bola.
nemojte čovjeku govorit da stavi nove windoze jer tko zna kakav komp ima. budući da je reko da ima 98icu brijem da mu je to i najbolje rješenje a ne stavljat XP ili 2000 samo zato jer su noviji. kak ja doma imam win98 i sve radi za pet...
Noordung_NSK
11.03.2003., 13:07
A svrha je da apsolutno sve maknes.
No uz tu finu naredbicu, svakako bih preporucio i izvrsno poznavanje fdisk programcica jer bez njega se mozes sa particijama ili slikati, ili pak biti klinjo koji misli da se sa partition magicom sve rjesava. Nista se ne rjesava ako ne znas bit. A bit je fdisk. Otporan cak i na Linux usere (ne misli se na korisnike nego na sranja).
gazda..
ako ti win nisu na bootabilnom CDu preporucam i nabavku sistemske ili ti ga boot diskete od win98 radi podrske za CD ;)
kaj nije svaki win98 instalation cd bootable?? :confused:
Originally posted by slafko
kaj nije svaki win98 instalation cd bootable?? :confused:
je..
ali postoje i ripovi .. :cool:
recimo da znam osobu koja ima na jednom CDu i win98 i win95 i winME :D
AxMi-24
12.03.2003., 12:28
Originally posted by IMF-ovac
Nego XP pro :cool:
Hahhaaha ako je glup onda da
Ako formatiram c disk, kako cu ponovno instalirati Windowse? Treba mi Startup disk, ili? Koji je postupak?
666 kaže:
Ako formatiram c disk, kako cu ponovno instalirati Windowse? Treba mi Startup disk, ili? Koji je postupak?
Digneš komp sa boot disketom, odabereš opciju sa podrškom CD-roma. Dok se digne DOS, promijeniš drajv tako da dođeš na CD (CD je obično na jednom slovu iza nego što je bio - npr. ako je bio na E sada je na F). Browsaš CD, nađeš setup, pokreneš ga, i čiča-miča.
ketrin djenvej
13.06.2003., 18:55
i tak napravila ja format c jer vise nije islo misleći lako ću ja sad nasnimit ponovo windowse.
no, komp mi javlja da je BIOS update data incorrect.
radi se o W98.
i kaj sad?
jel to veliki problem?
hvala
Svakog dana nagledam se istih stvari, od kolega na poslu pa do korisnika i 'hoću biti informatičar' korisnika.
Zašto dovraga toliko volite formatiranje ? Zašto toliko volite fdiskom obrisati particije i potom stvoriti istovjetne ?
Nekad davno su me učili kako je formatiranje fizička priprema medija. Ne govorim o promjeni datotečnog sustava (gdje opet to nije neminovno). Zbog 'osvježavanja' ili čišćenja (koje usput rečeno opet ne napravite formatiranjem nego mislite da ste ga napravili, umjesto da tada napravite disk wipe).
I, naravno, koristi li itko nortonov gdisk (sastavni dio norton ghost paketa) koji je izuzetno močna i brza stvar, ili recimo partition magic.
Još nešto, zašto ljudi vole žonglirati svojim podacima amo-tamo ... a sve se da lijepo organizirati, dovoljno da ih nikad ne moraš prebacivati (ne govorim o redovnom backupu) ?
Imam osjećaj kako korisnici koji hoće otići korak dalje prvu stepenicu rade formatiranjem, šteta što time obično i uspore uspon.
Pričam iz svog iskustva. Prije nekih 12 godina na svojoj 386-tici u doba DOS-a. 3.30 probao sam naredbu del *.*, naravno u root-. Ko za vraga ostao sam bez tri bitne datoteke i s čudnom mrak porukom ... Upitah svog profesora, inženjera elt. koji je 'rasturao' mašine. Kaže čovjek, čuj ... vjerojatno je disk. Imaš opciju u biosu za low level format ... probaj njom osposobiti disk. Uglavnom, prošao sam trnovit put od low level formatiranja, preko particioniranja do formatiranja sistemske particije i podešavnja autoexeca i configa, i zašto, zato jer je formatiranje cool stvar ?
Veky kaže:
Zbog 'osvježavanja' ili čišćenja (koje usput rečeno opet ne napravite formatiranjem nego mislite da ste ga napravili, umjesto da tada napravite disk wipe).
disk wipe?
koji je najbolji nacin da se rijesim bespotrebnog 'smeca' koje se nakupilo na disku i koje mi zauzima prostor?
_xxxx-man_ kaže:
A šta xp-u fali ??
svasta i nista
neki ga vole neki mrze
treba covjek sam probat pa nek se onda odluci
najbolje instalirat obadva pa malo radis na jedno malo na drugom:B
nenoXtreme
16.06.2003., 14:10
666 kaže:
disk wipe?
koji je najbolji nacin da se rijesim bespotrebnog 'smeca' koje se nakupilo na disku i koje mi zauzima prostor?
Ovisi na kakvo "smeće" misliš!?
Addware, spyware, temp fajle koje su windowsi razbacali kojekud....
Misliš li na "sporost" koju disk iskazuje, nepotrebne programe, velik ređistri?
--->>>
Sve se to riješiti i bez formatiranja, osim ako su ti dojadili windowsi i progarami kojima se služiš. Tada je bolje krenuti iz početka. Formatirati disk.
Ako pak samo želiš napravit "tuning" na windowsima, predlažem sljedeće:
1) Nabavka programa ILsystem whiper (upiši link u google pa ga downloudaj). On će ti pobrisati : temp fajle SVIH programa (pogotovo ofiice- word, excell...) koje su nastale radom, history, cookie, temp. internet files itd. to je dobar početak
1a) umjesto njega možeš nabaviti McAfee UNINSTALLER (i trial će poslužiti) koji uz sve to briše i "invalidne" shortcute, ređistri kijeve koji ne vode nikud ili se ne koriste i sve gorenavedeno.
1b) za uninstalaciju SVIH programa koje ne koristiš ili ih više ne želiš koristiti upotrijebi gorenavedeni, to mu je i osnovna namjena:D
2) nakon kompletnog čišćenja "smeća" instaliraj ADDAWARE (besplatan) i počisti PC od "špijunske gamadi"
3) imaš antivirus neki? Updejtaj ga , digni PC u "safe modu" i pusti ga da "protrči" kroz HDD
4) sada defragmentiraj disk
5<optional>) -uspomoć Partition magica dodaj još jednu particiju, koja će biti dvaput veće od RAMa kojeg imaš
-u system tools (ovisno o OS-u) imaš negdi enviroment & system settings opciju gdje štelaš "virtual memory". Sada disejblaj virtualnu memoriju na svim diskovima, i enejblaj na novokreiranom disku (particiji) u veličini 10% manja od veličine diska (npr. ako imaš 128 MB-RAM ti kreiraj particiju od 500 Mb, a u Virtual Memory stavi 400 MB da ti windoze stalno nebi javljale "disk full" za taj disk
-reboot
-ponovno defragmentiraj c: disk (particiju) jer sada nema Virtualne Memorije na C:-u (default) pa da se to sve lijepo posloži
<<<---
Ovo bi trebalo pomoći u 90% slučajova.
Ako ti neki dio nije jasan, stojim na raspolaganju.
Ukoliko sam negdje pogriješio ili nešto izostavio, cijenjeni kolege forumaši će to ispraviti. :cool: :D :rolleyes:
merllin
16.06.2003., 21:11
*** .... i ja se bavim administriranjem računala u jednoj veeelikoj firmi,pa se sa svim ovim slažem.....!No nisam u stvari to htio staviti u 1. plan,nego ti :top: :top: na stvarno iscrpnom i KVALITETNOM odgovoru...!! :s
- BRAVO ! -
*** JEDINO SI KRIVO NAPISAO ZA PROGRAM....ISPRAVNO JE: "ILsystem wiper" (..NE "WHIPER") ;)
nenoXtreme
17.06.2003., 20:36
merllin kaže:
*** JEDINO SI KRIVO NAPISAO ZA PROGRAM....ISPRAVNO JE: "ILsystem wiper" (..NE "WHIPER") ;)
Kaže se da čovjek uči dok je živ, a žena i duže :D
C.U :D
Gilad Pellaeon
19.06.2003., 20:05
Evo, kako (krivo):D instalirati/formatirati windowse za pocetnike.
http://www.lazni-hacker.tk/
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.