View Full Version : srpski"Ero s onoga svijeta"
Mljacko
11.03.2003., 02:16
Evo, baš čitah danas u Jutarnjem o predstavi "Ero s onoga svijeta" u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu.
Evo što oni kažu o predstavi:
Branka Radović, kritičarka politike:
"...i do dan danas to je najizvođenija opera jugoslavenskog autora..."
"..a s obzirom na izvor teme narodne priče obrađene u sjajnom libretu Milana Begvića i folklornom obradom Gotovca, s pravom je, mada kolokvijalno i u žargonu, nazivamo najboljom srpskom operom"
Marija Adamov, novsadski Denvnik:
"...Ero je najizvedenije ostvarenje domaće operne literature i sigurno najpopularnije jugoslavensko djelo vedrog muzičkog teatra."
"...kostimi su kreirani s asocijacijom na likovna obilježja nošnje (:confused: ) široke jugoslavenske i balkanske regije" (inače nošnje iz Vranja)
Egon Savin, redatelj predstave:
"...želim istaknuti da nas ova opera, koja nije ni srpska ni hrvatska, a potpuno je naša, zbog obilja naših muzičkih motiva balkansko-mediteranskog podneblja može dostojno predstaviti u Europi"
:2up:
Tko nas bre zavadi?
Po meni ovo najviše od svega!
Kad neka dva polupismena idiota raspravljaju tko je gori narod, Hrvati ili Srbi, to ne znači previše za odnose država, niti mene baš boli kita za to.
Ali kad ideologija dobije intelektualnu podlogu, onda je situacija bezizlazna
Još izgleda nisu napustili onu staru "naše srpsko, vaše jugoslavensko" :D
ajde, još im možeš priznati Andrića kao Hrvata koji je najveća djela pisao u Beogradu, pa htjeli mi to il ne, on je neodvojivi dio srpske književnosti. Na kraju krajeva, i sam Andrić se izjašnjavao kao Jugoslaven.
Ali ovaj ovdje živio, ovdje radio i deklarirao se kao Hrvat!
:mad:
16 velikana hrvatskog prirodoslovlja
NIKOLA TESLA
ŽIVOT I RAD
Miroslav Mirkoviæ
--------------------------------------------------------------------------------
Nikola Tesla roðen je 10.srpnja 1856. u selu Smiljanu nedaleko od Gospiæa. Svoje školovanje zapoèinje u rodnom Smiljanu, a nastavlja ga u Gospiæu, gdje završava osnovnu školu, a zatim i nižu realnu gimnaziju. Višu realnu gimnaziju polazi u Karlovcu (1870-1873). Studira tehniku na Visokoj tehnièkoj školi u Grazu. Godine 1880. u Pragu sluša predavanja na Karlovu sveuèilištu, a zatim odlazi u Budimpeštu i zapošljava se u Centralnom telegrafskom uredu ugarske vlade. Aktivno sudjeluje u izgradnji prve telefonske centrale u tom gradu, ali, što je za povijest elektrotehnike najznaèajnije, Tesla u Budimpešti (1882) otkriva naèelo okretnog magnetskog polja. Ovim svojim genijalnim otkriæem Tesla æe omoguæiti izradu prvih elektromotora izmjeniène struje, a time i njezinu primjenu u najširem opsegu.
U želji da svoje otkriæe primijeni u praksi, odlazi u Pariz i zapošljava se u centrali Edisonove tvrtke za Europu, gdje stjeèe velik ugled pa ga èak usporeðuju sa slavnim Edisonom. U srpnju 1884. godine Tesla stiže u New York i zapošljava se u Edisonovu laboratoriju, te ubrzo postaje jedan od njegovih najcjenjenijih suradnika. Meðutim, želja da primijeni svoj sustav izmjeniène struje, za razliku od sustava istosmjerne struje koji primjenjuje Edison, navodi Teslu da prekine suradnju s Edisonom i zapoène samostalni rad.
U proljeæe 1887. godine Tesla osniva vlastiti laboratorij s iskljuèivim ciljem: "daljnje usavršavanje strojeva izmjeniène struje èiji je izumitelj Nikola Tesla". Uskoro slijede prijave njegovih patenata kojima zaštiæuje svoj sustav proizvodnje, prijenosa i uporabe izmjeniène struje, sustav koji i danas prevladava. Tesline patente otkupljuje poznati amerièki tvornièar, i sam izumitelj, George Westinghouse, koji æe projektom raðenim na osnovi Teslinih pronalazaka pobijediti na natjeèaju za izgradnju najsuvremenije i najveæe hidrocentrale toga vremena - hidrocentrale na slapovima Nijagare. Ova centrala, prva_ suvremena hidroelektrana u povijesti, oznaèava konaènu pobjedu Teslina sustava izmjeniène struje, Uz nju danas stoji spomenik našem geniju - Nikoli Tesli. ...
STVARNO, KO VAS BRE ZAVADI
Mljacko
11.03.2003., 11:56
Nikola Tesla: "ponosim se na srpski rod i hrvatsku domovinu"
:B
postoji razlika između "hrvatski znanstvenik" i "Hrvat". Isto tako osobno nemam ništa protiv Andrića kao srpskog književnika, ali ne i ako Srbina
al to nije slučaj za Gotovca
Inače, u svim hrvatskim literaturama o Tesli češ naći da je Srbin, i još k tomu sin protojereja...
Mljacko kaže:
Nikola Tesla: "ponosim se na srpski rod i hrvatsku domovinu"
:B
postoji razlika između "hrvatski znanstvenik" i "Hrvat". Isto tako osobno nemam ništa protiv Andrića kao srpskog književnika, ali ne i ako Srbina
al to nije slučaj za Gotovca
Inače, u svim hrvatskim literaturama o Tesli češ naći da je Srbin, i još k tomu sin protojereja...
izvoli link http://public.srce.hr/zuh/velikani/teslak.htm (http://http://public.srce.hr/zuh/velikani/teslak.htm) pa kada procitas vidjet ces da nije tako kako ti tvrdis:) :)
...bas ste isti...uboga braca
Mljacko
11.03.2003., 19:06
cabon kaže:
izvoli link http://public.srce.hr/zuh/velikani/teslak.htm (http://http://public.srce.hr/zuh/velikani/teslak.htm) pa kada procitas vidjet ces da nije tako kako ti tvrdis:) :)
...bas ste isti...uboga braca
prosvijetli me, gdje piše:confused:
Pa Mljacko ja ti se Srbima više ne čudim po tom pitanju..
Na fakultetu sam imala seminar "Srpsko svojatanje hrvatske književnosti",u kojem sam najviše istraživala njihovo svojatanje dubrovačke književnosti,pogotovo Marina Držića.... i to od "poznatih -priznatih" navodnih teoretičara književnosti i sve nekih sveučilišnih kao faca,pa se zapitaš pa čovječe koji je baksuz tim ljudima,ili im je toliko ispran "mozak"da ne razlikuju istinu od laži ili su doista toliko sebe uvjerili u to, da su postali patološki lažljivci :confused: :confused: :confused:
Književnik pripada onoj književnosti na čijem jeziku piše,pa stoga ,iako je Andrić bio Hrvat,njegova jedina knjiga na hrvatskom jeziku je EX Ponto,dok su ostale na srpskom,i zato on u stvari većim dijelom pripada srpskoj književnosti!!!
Ali da je dubrovački govor srpski,e pa nije :p:)
Yep, i onda se okrenemo povijesti, osobito povijesti Dubrovnika. Pa "Historiji naroda Jugoslavije" gdje su nacionalne povijesti podijeljene na slijedeci nacin - Slovenija, Hrvatska, Slavonija, Srbija, Duklja/Zeta, Dalmacija, Makedonija... (ne sjecam se tocnog redolsijeda, ali znam da su hrvatske zemlje bile ispremijesane izmedju Srbije i Makedonije, a da je Duklja/Zeta bila odmah do Srbije). I naravno, sve dukljanske crkve bile su proglasene srpskom umjetnoscu, kad se istu knezevinu vec tamo nije uspjelo smjestiti.
Inace, zanimljivu knjigu sam ja citala na faksu - Charles Jelevich (americki povjesnicar hrvatskog podrijetla) - "Juznoslavenski nacionalizmi" o razlici izmednju obrazovnih sustava (vecinom hrvatskog i srpskog) prije ujedinjenja 1918. Vrlo poucno.
A mozemo se mi svadjati koliko god hocemo. A ako nekom narodu
nijeces pravo na postojanje prvo mu zanijeces pravo na vlastiti
jezik. Kad si mu oduzeo jezik onda mu pokusas oduzeti i sve
institucije .. Zadnja treca faza je prolgasavanje ga istim ko sto
si ti sam.
Nema smisla raspravljati o tome kako se koji znanstvenik ili umjetnik
osjecao .. to je njegovo pravo pa bio Tesla ili Andric ili bilo tko drugi.
Vrijeme ce uciniti svoje ... i kad se susjedi pomire s cinjenicom da
su 150 godina zivili od mitova moci cemo normalno razgovarati
i o tome .. do tada mozemo pricati o vremenu, curama i opcenitim
stvarima ... a sve ostalo nema smisla.
Mom je didu 3x kuca gorila, meni jednom .. i zasto bi se to pormijenilo
od danas do sutra. Vele tko ne uci iz povjesti da mu se povjest ponavlja ...
Vas razguz.
PS: A zasto bi se ista promijenilo ... i tako je ljudska glupost i zatucanost
vjecna pa koliko god to mi nijekali.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.