View Full Version : Tablet umjesto navigacije u vozilu?
Zanima me koristi li tko tablet umjesto navigacije, s obzirom da imam android telefon koji ima igo my way kartu vjerojatno onda mogu i na tabletu koristiti istu ili možda može igo primo?
Ukoliko je odgovor da, postoji li ikakav univezalni nosač za tablete?
Bavim se prijevozom pa mi je potrebna navigacija, a ova mja me zeza, na telefonu mi je mali ekran (htc tatto), laptom mi je preveliki za kombi.
Eto nadam se da je sve jasno, trebam nekaj kaj ima navigaciju, nekaj na kaj mogu gledat TV dok čekam ili radim pauzu (to sad gledam na laptopu)
Uglavnom limit je 1000 kn, vidim da po njuški ima i tableta po 100+€
I da, kako na tablet instalirati tv antenu?
Kupio sam preko oglasa antenu za dtv instalirao sam cd koji sam dobio u paketu i antenu uštekam u laptop i radi, a kako to ide kod tableta i jeli uopće moguće?
te jeftine kineze s njuške zaboravi jer ćeš u roku od pola sata kombi pretjerati preko njega ako ga kupiš... i to više puta... :zubo:
osim što su loši i spori, nemaju gps (znači ni navigaciju) a tv ni u ludilu... općenito je tv na tabletima još nepoznanica kod nas, nisma čuo da je to netko uspio napraviti i da radi... tu mislim na rješenja s tv tunerom na usb sticku...
no, nade za tebe ima, iako je zacrtanih 1000kn teška utopija. ovaj ima i GPS, dakle navigaciju (koja je inače jako rijetka kod jeftinijih tableta) i ugrađen tv tuner. specifikacije kažu: ugrađen, znači da ne bi trebalo biti usb sticka koji bi virio iz tableta ko neka stvar i riskirao lomljenje i kidanje. tom analogijom, ako je tv tuner ugrađen, onda bi lap trebao imati i konektor za vanjsku antenu...
http://www.superbit.hr/Netbook-tablet-i-sl/GoClever-tablet-TAB-T72-TV+GPSHR+BiH/flypage.tpl.html
siguran sam da ništa jeftinije nećeš naći. ako ti odgovara, nazovi dečke, normalni su i tehnički potkovani pa ih pitaj sve što te zanima: jet tv tuner ugrađen, jel ima konektor za antenu, jel ima utor za GSM sim card (telefonija), jel se može na njega staviti igo myway ili primo, ako se ne želiš prebacivati na mireo...
jedino što kod njih igra samo avans, nema kartica, kredita i sličnih stvari, pa ćeš u tom slučaju morati potražiti neku drugu trgovinu...
recimo: http://www.hangar18.hr/proizvodi/10195/2975
da odmah naglasim: nisam dotični tablet imao u rukama i ne znam kako radi, ovo su sve informacije iz ponuda firmi...
Ovaj sa prvog linka mi se čini ok, znači ovi kineski mi ništa ne znače, bačena lova, a ne bi mi koristio.
Glede plaćanja sve plaćam gotovinom, pa mi to nije problem, a probat ću pogledati ima li na oglasnicima takav rabljeni model po nižoj cijeni.
Evo našao jedan rabljeni na njuški, to je T72 isti model kao i onaj gore iz tvog linka.
http://www.njuskalo.hr/tablet-pc/goclever-tab-t72-gps-tv-ereader-dontpanic-hr-bih-oglas-4900391
Samo ako još ovdje netko zna mogu li se ubaciti koje druge karte, mislim da mogu kad je Android, al eto ako netko zna neka puca.
Zvao sam broj iz prvog linka, znači po njihovom mišljenju bi mogle i neke druge karte koje mogu i na Android telefone. Pitao sam ga i u svezi pregrijavanja samog uređaja i rekaso je da bi trebao raditi ok, ali nije siguran bili mogao raditi baš 10-15 sati u komadu.
E sad zašto sam ga to pitao, recimo vidi ovu navigaciju:
http://www.njuskalo.hr/auto-navigacija-gps/vdo-dayton-pn6000-oglas-4537513
Znači savršena navigacija, ima TV, ima super igo primo kartu sa kamionskim programom, ima teletekst koji radi super, uglavnom ima super menu preglednik i mnogo opcija, ali je kod iste problem hlađenje, kad se kupi nova pregrijava se. Prijatelj je za TV ugradio dodatan veći hladnjak, ali problem pregrijavanje navigacije nije uspio riješiti, znači funkcionira ako se na nju usmjeri hladan zrak klime ili ventilacije, ali ako se to ne napravi nakon 2 sata se gasi i tako baš svaki taj model, pa se malo bojim da ne bi bio takav slučaj i sa ovim tabletom.
nažalost tu ne bih znao pomoći...
nažalost tu ne bih znao pomoći...
Ma uzet ću vjerojatno GoClever t72, našao sam ga za 900 kn.
Ja sam mislio da sada da svaki tablet koji je Android ima GPS i da mogu unutra ubaciti kartu kao i na mobitelu i kraj priče.:ne zna:
Sama navigacija mi je nekako ne isplativa kupnja s obzirom da su cijene približne, a sa ovim tabletom bi imao navigaciju, tv, radio...
jaksicstjepan
03.06.2012., 03:09
I kako ti funkcionira na duže staze, preko 10h?
Nabavio ga tek danas, radio je oko 5 - 6 sati i sve je bilo ok. Orig. karta DP radi dobro, ali nema sve kućne brojeve u manjim selima, dok mireo iz iz prve generacije vivaxa 350 ima te kućne brojeve. Po zg radi fenomenalno za sada, a i puno pridonosi veliki 7" ekran pa se vidi mnogo ulica okolo.
http://img688.imageshack.us/img688/1031/imag0151oy.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/688/imag0151oy.jpg/)
prvo sam postao u onaj veliki thread, no vidim da si ti postao i ovdje pa i ja nastavljam ovdje, preglednije je...
Eto ja sam izgleda ovdje prvi nabavio ovaj tablet sa GPS + TV pa eto maleni osvrt na istu.
da, to je to što sam i mislio: nitko se još nije javio s takvim problemom i sranje je kad si prvi.. onda lako i ispušiš... baš mi je žao...
hvala na osvrtu i informacijama. moram priznati da sam ipak očekivao malo više od televizije... :503:
a reci, jel ima priključak za vanjsku antenu i jesi možda probao s antenom? i kakva je vidljivost i upotrebljivost pri dnevnoj vožnji, jel se vidi išta od navigacije na ekranu?
prvo sam postao u onaj veliki thread, no vidim da si ti postao i ovdje pa i ja nastavljam ovdje, preglednije je...
da, to je to što sam i mislio: nitko se još nije javio s takvim problemom i sranje je kad si prvi.. onda lako i ispušiš... baš mi je žao...
hvala na osvrtu i informacijama. moram priznati da sam ipak očekivao malo više od televizije... :503:
a reci, jel ima priključak za vanjsku antenu i jesi možda probao s antenom? i kakva je vidljivost i upotrebljivost pri dnevnoj vožnji, jel se vidi išta od navigacije na ekranu?
Kao navigacija radi odlično, signal ima čak i u kući, a iznad još dvije etaže, GPS signal ulovi trenutno, znači kroz nekoliko sekunda.
Nema priključak za vanjsku antenu, ima samo svoju malenu koja se izvuče van u gornjem lijevom ćošku. Glede TV-a nije mi ni žao jer imam MPG4 USB antenu za laptom pa preko toga gledam TV dok imam vremena.
Ekran se lijepo vidi čak i po jakom suncu, tako da sa tim nema nikakvih problema, a evo i jedna slika u vožnji:
http://img507.imageshack.us/img507/8889/imag0152r.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/507/imag0152r.jpg/)
Nosač je napravljen dosta kvalitetno (barem za sada tako izgleda) znači čvrsto drži, tako da sa tim nema problema.
Eto kao što sam i na onoj temi napisao velika mana mu je što ne dolazi sa auto punjačem, pa treba kupiti baš punjač od 5V jer 12 V USB utičnica ne puni dovoljno.
Kao navigacija može biti odličan, ali TV je 0 bodova, kao i loš i ne precizan ekran. Kod navigacije je stvar bolja jer kod upisa adrese ima velika slova pa je teško pogriješiti prilikom unosa adrese ili grada.
http://img607.imageshack.us/img607/9398/imag0156mg.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/607/imag0156mg.jpg/)
@Tajpan
1. Ako možda znaš, znači kad upalim prvi put tablet i hoću uključiti original DP kartu počne učitavati i izbaci opet van, pa moram izvaditi SD karticu uključiti original navig. i onda stalno učitava normalno sve dok tablet ponovo potpuno ne ugasim, znači samo kod prvog uključivana se to dešava.
2. Nemam ikonu od youtube-a pokušao sam je skinuti na marketu, ali ju ne ponudi, a ako idem na market sa laptopom onda ju ponudi ali ju ne želi skinuti na tablet, a ostale želi.
3. I zadnje što me mući, htio bih napraviti ikonu od Wi-Fi-a i FM transmisera, a ne znam kako da to napravim. Na HTC androidu kliknem na +, pa na htc widget, pa na settings i eto ikone, dok na ovom tabletu nije tako.
Pa eto ako znaš što o tome.
Evo da ovdje nastavim još o tom tabletu.
Danas sam još malo istražival po njemu i posebno mi se sviđa FM transmitter koji gore nisam spomenuo.
Radi odlično, kvaliteta zvuka je isto kao i na CD, u kombiju možda čak i bolja, znači nije ko oni obični transmitteri koji se kupe pa se čuju samo šumovi.
Preko FM tr. možete gledati filmove, slušati glazbu, imati uključenu navigaciju, uglavnom prenosi se svaki zvuk, a zvučni efekti kod gledanja filmova su super, naravno ukoliko imate solidne zvučnike u autu.
Ono što mi se posebno sviđa jest da recimo slušate glazbu, odaberete album i možete izaći van na desktop, glazba i dalje svira sve dok vi to želite. Zatim možete uključiti navigaciju i koristiti je istovremeno sa glazbom. Znači na glazba koja je u tabletu svira, a na ekranu tableta je prikazana karta, kad navigacija počne pričat glazba se automatski smanjuje i vi čujete na zvučnicima automobila glas navigacije sa laganom pozadinom glazbe koju ste izabrali da vam svira.
Ovo je posebno dobro za korisnike koju vole slušati glasnu glazbu, a pritom mogu ne smetano koristiti i navigaciju.
Sve u svemu nije mi žao 900 kn za ovo čudo, za surfanje netom nije vrhunski, kao ni za gledanje TV-a, ali za sve ostalo koristi po meni bolje nego koja druga navigacija, a cijenom je u razini nekih povoljnijih navigacija, tako da ako vam pretežno treba za glazbu i navigaciju ja ga preporučujem, a za surfanje netom, odnosno pisanjem po tabletu će te malkice izgubiti živce jer neće uvijek odabrati slovo koje vi želite, al eto.
Evo i video kako to funkcionira:
http://www.youtube.com/watch?v=RCQm7LJPKuo&feature=youtu.be
Ako se stavi u auto imate veliki i pregledni ekran...
http://img208.imageshack.us/img208/15/imag0159m.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/208/imag0159m.jpg/)
1. hoće to tako zafrkavati. baš zafrkavati, nema druge riječi... stvar je u mountanju i unmountanju kartice. naime, svaki put kad vadiš karticu trebao bi ju "unmount"-ati, a kad stavljaš "mount"-ati. on vjerojatno kad ga ugasiš pa upališ ne prepoznaje karticu kao da je već bila unutra, nego zaboravi sve o njoj i onda odbija suradnju. sve dok je ne prepozna i ne "mounta" a to je proces koji se može odvijati i u backgroundu, da ga ti ni ne primijetiš...
2. a jel radi youtube iz browsera? imaš google account? prijavi se, možda ti zato ne nudi. probaj skinuti s htc-om pa ju karticama/kablom prebaci na tablet i vidi hoće li raditi...
3. pravljenje ikona je specifično za uređaj / firmware, negdje čak nije ni predviđena ta mogućnost. to ne bih znao...
ajd, baš mi je drago da je ta suranja navigacije i glazbe, te fm trans tako dobro riješena.. i drago mi je da si na kraju zadovoljan... :top:
1. hoće to tako zafrkavati. baš zafrkavati, nema druge riječi... stvar je u mountanju i unmountanju kartice. naime, svaki put kad vadiš karticu trebao bi ju "unmount"-ati, a kad stavljaš "mount"-ati. on vjerojatno kad ga ugasiš pa upališ ne prepoznaje karticu kao da je već bila unutra, nego zaboravi sve o njoj i onda odbija suradnju. sve dok je ne prepozna i ne "mounta" a to je proces koji se može odvijati i u backgroundu, da ga ti ni ne primijetiš...
2. a jel radi youtube iz browsera? imaš google account? prijavi se, možda ti zato ne nudi. probaj skinuti s htc-om pa ju karticama/kablom prebaci na tablet i vidi hoće li raditi...
3. pravljenje ikona je specifično za uređaj / firmware, negdje čak nije ni predviđena ta mogućnost. to ne bih znao...
ajd, baš mi je drago da je ta suranja navigacije i glazbe, te fm trans tako dobro riješena.. i drago mi je da si na kraju zadovoljan... :top:
1. Samo me zabrinjava što je original karta pohranjena u memoriju tableta, a igo na SD karticu. Igo uvijek očita, a ovu koja je u tabletu ne. Probao sam je i premjestiti ali ništa.
Kad izvadim karticu van nekad je ne želi isprve primiti, prikazuje da je oštećena karica i da ju pokušam formatirati.
Uglavnom za takve stvari znači nema pomoći.
2. Na jubito ide preko pretraživača bez problema, gledanje videa isto tako, samo eto nemam tu direktnu ikonu na jubito.
Na htc-u ju imam, odnosno bila je gore kad sam i kupio telefon, a problem je u tome kaj kad spojim htc sa računalom ne mogu naći tu ikonu od jubita, vjerojatno se moram onda bolje potruditi.:ne zna:
3. Prioritet mi je bila navigacija sa većim ekranom, pa eto, samo me muči kaj nema igo primo karte za teretna vozila, a nisam siguran može li se ona instalirati u android 2.3?
nemoj karticu vaditi i stavljati bez mount/unmount... to bi trebalo biti na Settings / SDcard & memory
jer će ti stvarno riknuti... to ti je kao i usb stick na kompu. prvo ga moraš otkačiti softverski...
nemoj karticu vaditi i stavljati bez mount/unmount... to bi trebalo biti na Settings / SDcard & memory
jer će ti stvarno riknuti... to ti je kao i usb stick na kompu. prvo ga moraš otkačiti softverski...
Tnx. pronašao sam to, i kad ju tamo deaktiviram mogu pokrenuti ponovno original kartu, a zatim ponovno uključiti SD karticu i nema greške, tako da je sada nema potrebe vaditi ni van.
Eto ja nisam znao da nesmijem onako vaditi karticu van.
Na mobitelu ju vadim kad ugasim telefon, jel i to pogrešno?
1. Glede USB-a na kompu, spojim tablet sa kompom i na ekranu tableta piše prilikom isključivanja povezanosti sa kompom izvadim SD karticu van, što sam ja do sada i činio.
2. Kako se na pravilan način isključiti? Ja sam do sada uvijek išao na onaj X i ištekao USB kabel ili stick, bilo da se radilo o prenosnom HD-u, mobitelu ili sad sa tabletom.
Nisam ti ja neki ekspert za tu tehnologiju pa mi je svaki savjet dobro došao.
svaki android, pa i sa mobitela traži "mountanje" medija, pa isto tako postupaj i s mobitelom...
ovo za vađenje sd kartice nisam shvatio? tablet i komp možeš spajati usb kablom na dva načina: programima za prćkanje po rom-u tableta, flashanje i slično; i radi prijenosa podataka. mene moj tablet uvijek pita kada ga spojim želim li da mounta tablet tako da imam pristup podacima. ako odgovorim da, onda se na kompu u "my computer" pojave još dva uređaja: memorija tableta i sd kartica. sad s njima možeš postupati kao sa bilo kojim medijem u windowsima (disk, cd, usb stick) dakle možeš ih pregledavati, kopirati i brisati datoteke.
kad si gotov, onda ideš na "safe remove" : ili dolje desno u taskbaru otvoriš usb ikonicu i deinstaliraš uređaj(e) ili opet u "my computer" klikneš desnim klikom na svaki od ta dva nova uređaja i opališ "eject" što bi značilo kao da izbaci medij...
meni se tada tablet otkači od kompa (napiše to) i kaže da mogu isključiti kabl...
dakle, sve radiš kao s bilo kojim drugim uređajem, usb stickom ili vanjskim hard diskom... obavezno "unmount"-aj uređaj jer se može pokvariti...
svaki android, pa i sa mobitela traži "mountanje" medija, pa isto tako postupaj i s mobitelom...
ovo za vađenje sd kartice nisam shvatio? tablet i komp možeš spajati usb kablom na dva načina: programima za prćkanje po rom-u tableta, flashanje i slično; i radi prijenosa podataka. mene moj tablet uvijek pita kada ga spojim želim li da mounta tablet tako da imam pristup podacima. ako odgovorim da, onda se na kompu u "my computer" pojave još dva uređaja: memorija tableta i sd kartica. sad s njima možeš postupati kao sa bilo kojim medijem u windowsima (disk, cd, usb stick) dakle možeš ih pregledavati, kopirati i brisati datoteke.
kad si gotov, onda ideš na "safe remove" : ili dolje desno u taskbaru otvoriš usb ikonicu i deinstaliraš uređaj(e) ili opet u "my computer" klikneš desnim klikom na svaki od ta dva nova uređaja i opališ "eject" što bi značilo kao da izbaci medij...
meni se tada tablet otkači od kompa (napiše to) i kaže da mogu isključiti kabl...
dakle, sve radiš kao s bilo kojim drugim uređajem, usb stickom ili vanjskim hard diskom... obavezno "unmount"-aj uređaj jer se može pokvariti...
Sve sada jasno glede toga.
Ma zbunilo me to što na mojem tabletu piše dok je spojen sa kompom da nakon prekidanja konekcije izvadim SD karticu van..., al nebitno sad, sad napravim ovako kako si objasnio.
to piše jer on smatra cijeli uređaj sd karticom....
batelant
02.08.2012., 17:14
ipad 1generacije sa GPS.om i aplikacija koja je kostala 400 kn sa kartama za cilu europu ne znan tocno koja u svakom slucaju daje ludilo tocne podatke... testiran po sporednin cestama u italiji ludilo radi i precizno!!
Adrijana
24.09.2012., 20:34
Pitanjce...eto i ja sam nabavio taj go clever i instalirao sam igo primo kamionski itd...al nikako da dobijem zvuk na navIgaciji...kao da fale codeci neki....istina ja sam prvi dan probao napraviti update sistema,pa sam slucajno sve izbrisao sa nje cak i onaj mireo sto dolazi sa njom...a na primu ne mogu zvuk dobiti...vido sam na videu da si ti isto stavio primo,pa bi te molio da pogledas pod content/voice koju vrstu zvucnedatotekeimas lua f1...2...ilif3
Hvala
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.