View Full Version : Istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem 1995.-1998.
momak_20
28.05.2012., 17:03
Zanima me kako je funkcioniralo do zadnje područje RSK nakon Oluje i kapitulacije najvećeg dijela Krajine. Da li je i nakon Erdustskog sporazuma to i dalje bilo srpsko područje pod UN-om sve do 1998.? Je li Vukovar praktično do 1998. bio grad gdje su Srbi sve odlučivali?
DoggTagg
28.05.2012., 21:58
Pitaj vladu u egzilu. Otkud bi mi trebali znati kako je srao zapadni srem funkcionirao? Druga stvar "krajina" nije kapitulirala nego je vojno pregazena. I sto je ovo zadnjih dana sa tom krajinom? Fasciniran si njome? :ne zna:
momak_20
29.05.2012., 16:08
Pa to je važan dio hrvatske povijesti a nigdje ne piše ništa o tome.
DoggTagg
29.05.2012., 21:29
Sto mislis da bi u udzbenicima povijesti djeca trebala uciti o funkcioniranju sao krajine?? Sto mislis da ikoga zanima ista o toj teroristickoj tvorevini? Uostalom to nije ni bila drzava nego kavez izmedju srbije i Hrvatske, privremeno okupirana teritorija. Sto se tice istocnog dijela Vukovar nije bio sjediste nicega jer je bio razrusen i neupotrebljiv.Ono malo politickog zivota se odvijalo u Erdutu i rjedje u Borovu selu, mada je i to bilo smijesno jer je RSK nezvanicno bila satelit SRJ Jugoslavije odnosno srbije a sama po sebi tek pokusaj simulacije nekog vojno-politickog entiteta.
momak_20
31.05.2012., 01:44
Kakva god bila ta paradržava je bila dio hrvatske povijesti jer se odvijala na teritoriju RH. Pošto se u našim školama uče svakakve malo važne stvari kao npr. što se događalo na francuskom ili engleskom dovru u 16. s.t ne vidim zašto se ne bi učilo o ovome.
DADO1986
31.05.2012., 03:25
Kakva god bila ta paradržava je bila dio hrvatske povijesti jer se odvijala na teritoriju RH. Pošto se u našim školama uče svakakve malo važne stvari kao npr. što se događalo na francuskom ili engleskom dovru u 16. s.t ne vidim zašto se ne bi učilo o ovome.
Još si tu? E da te pitam, onda zašto fransuski učenici skoro ne studira niti spominja o funksoniranje Vishy-a?
A zašto ti je toliko stalo do te krajine ? osim ako si srbin koj pati za nju ili provociraš
halohalo
31.05.2012., 20:09
Pa bilo je to vreme neviđenog šverca deficitarne robe a posebno automobila.
Sve do "mirne reitegracije" 97-98g. vozili smo auta na registraciju u Borovo-Vukovar, a onda nazad u Srbiju na preregistraciju...
Dobra je to lova bila, ko je imao "vezu" taj je donosio po nekoliko pari tablica bez odlaska auta i po tablicama je to iznosilo oko 1000 do 1500 maraka.
Neki su otud zaradili prvi milion...
Inače, drugo sem šverca nije radilo gotovo ništa...
Sve je naravno bilo pod "šapom" agencija iz BG-a...
halohalo
31.05.2012., 20:12
Pitaj vladu u egzilu. Otkud bi mi trebali znati kako je srao zapadni srem funkcionirao? Druga stvar "krajina" nije kapitulirala nego je vojno pregazena. I sto je ovo zadnjih dana sa tom krajinom? Fasciniran si njome? :ne zna:
E pa više nema vlade u egzilu, radikali nisu prešli cenzus, a Buha napustio radikale...eto njega nazad u HR...
momak_20
31.05.2012., 20:14
Još si tu? E da te pitam, onda zašto fransuski učenici skoro ne studira niti spominja o funksoniranje Vishy-a?
A zašto ti je toliko stalo do te krajine ? osim ako si srbin koj pati za nju ili provociraš
Ja sam Hrvat ali mislim da se u Francuskoj uči o Vichyju kao i kod nas o NDH. Sve je to dio naše povijesti.
DoggTagg
31.05.2012., 22:05
Ja sam Hrvat ali mislim da se u Francuskoj uči o Vichyju kao i kod nas o NDH. Sve je to dio naše povijesti.
Ajde sad lijepo napisi sto bi se konkretno o RSK trebalo uciti? Koji je glavni grad? Kolika je povrsina? Koje su gospodarske aktivnosti najzastupljenije? Gdje je bora mikelic drzao sjednice vlade i saveta obrane?:ne zna:
momak_20
01.06.2012., 14:29
Pa da ovo što si ti rekao plus koje stranke su obnašale vlast, izbori u Krajini, teritorijalna podjela, vojni ustroj, borbe SVK, kulturne i umjetničke aktivnosti, sport, tv kanali, ponašanje UNPROFORA itd.
Recimo Knin je za vrijeme RSK bio glavni grad jedne države a danas je zapušten i nema nikakvo političko značenje u RH.
DoggTagg
01.06.2012., 21:31
Pa da ovo što si ti rekao plus koje stranke su obnašale vlast, izbori u Krajini, teritorijalna podjela, vojni ustroj, borbe SVK, kulturne i umjetničke aktivnosti, sport, tv kanali, ponašanje UNPROFORA itd.
Recimo Knin je za vrijeme RSK bio glavni grad jedne države a danas je zapušten i nema nikakvo političko značenje u RH.
Dobra dobra. :rofl:
plinski
03.06.2012., 17:40
redovito su imali treninge za traktorijadu... :rofl:
Sprdnja,nesprdnja ali radilo u Borovu više ljudi nego sad,Vuteks malo a sad "0" vupik,vinarija.dosta uništeno u ratu,dosta pokradeno 91-95,ali bogme i dosta polapano i uz i po reintegraciji,p aposlije podvaljeno pod ratnu štetu.
Mene isto zanima funkcioniranje RSK u tom prijelaznom razdoblju. Ono, jesu imali i dalje svoju vladu ili je UN odlučivao o svemu (barem de iure) ili možda nešto treće?
Za moguće buduće odgovore na ovo - ne, nisam Srbin ili nostalgičan za RSK, nego su me jednostavno uvijek zanimali posljednji dani/godine nekih država i paradržava (last ditch situacije).
EDIT: Ah, da, je li u to vrijeme još uvijek postojao VSK ili je raspušten dolaskom UNTAES-a?
DoggTagg
14.06.2012., 21:23
Mene isto zanima funkcioniranje RSK u tom prijelaznom razdoblju. Ono, jesu imali i dalje svoju vladu ili je UN odlučivao o svemu (barem de iure) ili možda nešto treće?
Za moguće buduće odgovore na ovo - ne, nisam Srbin ili nostalgičan za RSK, nego su me jednostavno uvijek zanimali posljednji dani/godine nekih država i paradržava (last ditch situacije).
EDIT: Ah, da, je li u to vrijeme još uvijek postojao VSK ili je raspušten dolaskom UNTAES-a?
Kad je potpisan Erdutski sporazum, mjesec dana nakon 15.1.1996 je zapoceo dvogodisnji UNov mandat i svu vlast je preuzeo prijelazni upravitelj, sve vojne formacije su raspustene, srpske sluzbe, vojna
policija iz Erduta je pokupila prnje, s njom zajedno i izbjeglice i velik broj pobunjenih srba. Naravno ovo je teklo postepeno kroz dvije godine.
Dobro, hvala :).
I još samo jedno pitanje - kad je službeno završila mirna reintegracija i raspušten UNTAES?
DoggTagg
14.06.2012., 23:09
Dobro, hvala :).
I još samo jedno pitanje - kad je službeno završila mirna reintegracija i raspušten UNTAES?
Franjo je u onom cuvenom posjetu sredinom 97. neformalno oznacio kraj mirne reintegracije ali je UN formalno ostao do 15.1.1998. Nedugo poslije zavrsetka reintegracije poceli su masovniji povratci izbjeglih Hrvata i ostalih nesrba u svoje domove. 1998. Je odrzan i prvi mimohod sjecanja na pad 18. studenog sto je prije zavrsetka integracije bilo nemoguce.
http://www.youtube.com/watch?v=9t374hzx65o&feature=youtube_gdata_player
momak_20
16.06.2012., 13:32
Ni ja nisam nikakav nostalgičar za RSK ali također su me uvijek zanimali ti posljednji dani.
Što je to Zajedničko vijeće općina? Je li to neke vrsta srpske autonomije u tom dijelu RH?
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zajedni%C4%8Dko_vije%C4%87e_op%C4%87ina
Kyle Reese
04.08.2012., 11:14
Iako se slažem da je posve nepoznato osim par redaka na netu što se događalo, ali ne smatram to razdoblje važno, važno je KADA JE NESTALO...
Ali zanimljivo je recimo da je posotjao prijedlog USA ambasadora Petera Galbrighta da nakon što mu je propao plan Z4 u cijeloj RSK, željeo se ipak u SAD vratiti kao "mirtovorac" i mislio je još 1996. naseliti sve Srbe izbjegle u Oluji u Vukovar i Podunavlje i tamo primjeniti Z4...
Naravno, odjebali smo ga
momak_20
04.08.2012., 12:06
Nisam to znao za Galbrighta.
Zna li tko ako se iz RSK moglo prelaziti u Mađarsku? Jesu li postojali granični prijelazi ili nisu jer Mađarska ih nije priznavala?
Kyle Reese
06.08.2012., 09:15
Nisam to znao za Galbrighta.
Zna li tko ako se iz RSK moglo prelaziti u Mađarsku? Jesu li postojali granični prijelazi ili nisu jer Mađarska ih nije priznavala?
1992. HV se iz Madžarske krenuo u oslobađanje Braanje, i mnog je mina ostalo prema Madžarskoj granici, tako mislim da su bili skeptični prema njima, ali nisma siguran za sam prelazak :ne zna:
Krajišnici
23.09.2012., 02:09
Ja priznajem da sam nostalgican, no valjda mi nitko to nece zameriti, ja sam tada ziveo u Vukovaru i iako je grad bio porusen, slabo obnavljan, moram priznati da mi je bilo lepo, tada se zivelo mnogo mirnije nego sada, nije bilo toliko tehnologije pa su se ljudi vise druzili. Danas zivim na relaciji Novi Sad - Borovo selo.
Evo ako ne smeta, napisat cu malo o tome kako se zivelo tada u Vukovaru.
Krajišnici
23.09.2012., 02:12
Mnogo se slušao rock i dance. Slušalo se domaće i strano. Koliko se sećam domaća muzika je bila popularnija, iz jednostavnog razloga što mnogi nisu znali engleski. Od stranih grupa pamtim dobro Pearl Jam i Gunse (sećam se grafita po zidovima). Bilo je svakakvih koncerata i sećam se Zabranjenog pušenja (2 puta), Riblje čorbe ,Električnog orgazma, Van Gogha...Bila je i Dara bubamara (to je vreme Košave sa Dunava). Naravno slušala se i narodna muzika, ali ipak mnogo manje.
Bilo je to dobro vreme,ljudi su se družili mnogo više nego danas, izlazilo se iako nije bilo velikog izbora...Nije bilo kompjutera,pa je možda i to jedan od razloga što su mladi bili po ceo dan napolju. U to vreme su se pojavile konzole sa igricama (sega,nintendo) pa su se otvarali razni klubovi u kojima si mogao da zatekneš i klince, a i ljude već oženjene koji imaju decu (kao Politikin zabavnik od 7-77 godina ). Mortal kombat je bio verovatno najpopularniji!
Mnogi su se bavili nekim sportom i trenirali...Bio je fudbal,košarka, odbojka (koliko se sećam samo ženska), kasnije se pojavila i atletika. Bilo je stvarno velikih talenata koji nisu uradili mnogo, jer da bi otišao u neki veći klub (Zvezda,Vojvodina,Patizan) morao si da platiš da bi igrao (tako je i danas), a para nije bilo.
Krajišnici
23.09.2012., 02:18
Grad je bio sablastan, naročito noću. Naselje Mitnica je bilo u najmanju ruku čudno, jer je u toku borbi za Vukovar 1991. bilo vrlo razrušeno, a u Krajini slabo naseljeno. Da li se lepo živelo? Ne znam, generalno smatram da su ljudi bili druželjubljiviji i prijazniji nego danas. Možda grešim, ali to je moja lična procena. Danas je sve to nešto zatvoreno i povučeno u sebe. Sigurno je da je u to vreme falilo mnogo toga, ali se improvizovalo i ljudi su bili nekako čvršći nego danas (glupo zvuči,ako se ima u vidu da je od tada prošlo nekih 15-20 godina,ali mislim da je to istina). Treba reći da je bilo mnogo budala kojima nije trebalo mnogo da potegnu obarač, ali ja sa takvima nisam dolazio u kontakt (padaju mi na pamet braća Zorić). Mislim da je takvima i vlast išla na ruku usled svog slabog delovanja.
Izlasci...Bilo ih je, recimo išlo se u hotel Dunav, bio je "Omladinski" (ali ne mogu se setiti jel to bilo za vreme Krajine ili nakon Erdutskog sporazuma), bilo je još nekih lokala, ali tu se i dosta improvizovalo...Naprimer uzmeš neku napuštenu kuću, središ je koliko možeš (očistiš kuću,udariš neke improvizovane prozore od najlona... 8) ) i onda praviš žurke i kojekakve zajebancije. Šta će ti razne diskoteke,ovo je bolje. Generalno, mislim da mladi u to vreme nisu držali do novca kao danas, jer ga je retko ko imao u velikim količinama. Jednostavno, to je bilo iskreno druženje,a ne kupovina lažnih prijatelja!
Kada upoređujem grad kakv je bio u Krajini, i kakav je danas,čini mi se da si na ulicama i po naseljima mogao zateći više ljudi u ona vremena nego danas.
Krajišnici
23.09.2012., 02:30
1998. kada dolazi hrvatska vlast. Tada se dobar dio ljudi seli u Srbiju, a početkom novog milenijuma i u Englesku. S tim da je te 1998. počelo iseljavanje u Norvešku, odakle su se mnogi vraćali natrag.
Recimo da je bilo čestih nestanaka struje koja je 1992. došla ponovo u Vukovarski kraj. Bilo je po zonama 1. i 2. Svaka po 12 sati. Odnosno od ponoći do podne i obrnuto. Voda se točila u početku na cisternu, nekih 1.5 godinu po Vukovaru i Borovu Naselju. A posle je bila proključena gradska. Škola također u Borovu Naselju nije postojala, iako je prije rata bilo 3, i 4. je trebala da se pusti u rad te jeseni 1991. Uglavnom klinci su tada išli 1 godinu u Borovo Selo. Išlo se u 2 smene. I često je dolazilo do problema s klincima iz Sela. Koliko se sećam, mali Šoškoćanin je tada glumio veličinu neko vrijeme.
Kombinat Borovo, nekadašnji gigant se polako počeo oporavljati, isto kao i Vuteks, ali ni izbliza kao pre rata, što je razumljivo.
Daaa, onda se sjećam da komaraca je bilo za izvoz, jer se nije špricalo. Tako da su samo entuzijasti ljeti išli do Dunava.
Što se tiče braće Zorić, oni su posebna vukovarska priča. Bili su teški narkomani, i skloni započnu kavgu uvek i svuda. Sjećam se da je neke 1994. godine došlo do razmene policije iz Knina i Vukovara, naši ošli dolje, a njihovi nama došli nekih 3-4 mjeseca je tako bilo. Ti kninski policajci nisu imali "poznanike i prijatelje" u Vukovaru, već su im svi bili isti. Tako da su i braća Zorić dooobro nagrabusila, prvo s batinama, a onda i sa zatvorom. Ja sam imao "čast" neke 1995, ili 1996. da upoznam jednog od te braće. Već ga je droga pojela i nije bio jači od deteta od 12 godina. Kako su sijali, tako su i požnjali.
S obzirom da je u Borovu i Vukovaru bilo puno toga srušeno, onda su ljudi većinom izlazili po selima u okolici. Čuvena diskoteka "Marakana" u Borovu Selu. Zatim se izlazilo u Bobotu, Trpinja, itd.. S tim da je u Borovu naselju, tamo na Trpinjskoj cesti bila neka diskoteka, gde je stvarno dolazilo puno ljudi. Držao ju je "biznismen" Čančarević alias canci, likcina slična braći Zorić. Na njega je par puta pucano iz blizine ali je preživeo. Još je neka kafana bila pored te Cancini diskoteke, jer je tu bilo jeftino piće, pa su dolazili i na roštilj, biljar.
Dolaskom hrvatske vlasti, krajem 1998. većina tih diskoteka, lokala se gasi jer Hrvatima nije odgovaralo da se Srbi negde okupljaju, pa su počeli sa traženjem papirologije, i velikih poreza. Mnogi su stavili lokot.
Fudbal se također igrao, prvo onaj mali, pa onda i veliki. Znam da je i Siniša Mihajlović, naše gore list, pomagao dosta naš kraj što se sporta i opreme tiče. Što se tiče muzike, uglavnom se kasnije slušao turbo folk, odnosno Ceca, Džej, Brena, Dragana Mirković, Sinan Sakić ... krajiška u Borovu i Vukovaru slabo, više po selima. Pop rock, sve slabije.
Škola je isto bila laganica, često su đaci gubili časove, nije bilo grejanja. Dešavalo se da diplomu osnovne škole, ili pak srednje dobiju neki diletanti koji ne znaju koliko je 3x12, ili da sastave 2 prosto proširene rečenice.
Te privatne žurke su poslije zaživele, negdje krajem 1993. godine.
Onda se nije išlo na more u Grčku, ili Crnu Goru, jer ljudi nisu imali para. Išlo se na Dunav, ili bazen, a netko čak i na Bobotski kanal.
Zbog nevolje u koju smo svi bili zapali, svi su bili okrenuti jedni prema drugima, i više su pomagali i družili. Danas većina ima sve, pa nitko nikome ne treba, to je možda razlika s ondašnjim vremenom.
Daaa ... onda još kada dođu praznici, pogotovo pravoslavni, pucalo se iz svih oružja ... recimo za Božić, Vaskrs, Novu Godinu, ili velike svece. Isti ti praznici su uveliko proslavljali, znam da je bilo velikih žurki u Radničkom domu, u Borovu naselju, koje su bili osposobili, i moglo je dosta ljudi da stane tam
Krajišnici
23.09.2012., 02:36
Od braće Zorića jednog više nema,navodno se udavio.Da li je u pitanju mlađi ili stariji,ne znam,moram se raspitati.Imao sam ja dobar pregled situacije kada ih je policija hvatala...Izašao ja na balkon svoje zgrade kad na se na cesti odjednom pojavljuje policijski transporter.Izleće policija i upada u zgradu (malo dalje od moje) gde su živeli Zorići.Ja čitavo vreme na balkonu posmatram i ne shvatam šta se događa...Odjednom iz zgrade izleće jedan od Zorića u trku i za njim policajac.Pošto je Zorić bio od njega malo udaljen,on na kratko zastane i dobaci policajcu "Šta će ti koji k...c gas maska?" (ovo rečenicu pamtim kao da je bilo juče).
Imao sam i ja jedan susret sa njima i relativno dobro sam prošao...Stojim ja ispred zgrade,i prolazi mlađi Zorić pored mene.Uglavnom,odjednom je prišao i udario mi glavu o prednji deo nekog auta na parkiralištu.Ja tu sav izgubljen,ne znam šta se događa,boli glava : i čujem Zorića "Glupane,kad te nešto pitam onda mi odgovori!".Eto ti kakve su to bile budale,ja ga nisam ni čuo šta me je pitao,a ostao sam zamalo razbijene glave.
Postojao je još jedan iz plejade likova.Prezivao se (ili mu je to bio nadimak) Tap (odužiš na a).Taj je momak bio malo "udaren".Dok su leti bila kupanja na vukovarskoj adi on je tamo dolazio i onda ove mlađe od sebe bacao u vodu.I za njega sam čuo da je ubijen.
Scene koje dobro pamtim tiču se vukovarske pijace (i parkirališta ispred nje).Tamo kad se dolazilo,onda samo čuješ "Devize,devize,marke,marke"
Što se tiče razmene policije,dolazila je policija iz SJB Korenica,a naši išli u Liku...Iz toga je jasno koliki je bio šverc.Na Kordunu,Baniji,Lici,Dalmaciji sigurno je šverc bio veliki,ali mislim da su Slavonija i Baranja prednjačile.Tu je bio Arkan (nedodirljiv) sa svojima sekao šumu,tu je nafta u Đeletovcima,kojekave specijalne grupe navodno iz 11. korpusa,i ko zna odakle.Interesantno je međutim da Arkan nije operisao po Vukovaru,moguće je da je razlog bila upravo velika koncentracija ljudi lakih na obaraču!
Krajišnici
23.09.2012., 02:38
Pozivni za Beli Manastrir je bio 0251 , centrala je bila u Somboru pa je kvalitet telefona bio blagi uzas ! Secam se kao danas kada su se u jednoj diskoteci pobili indiski i pakistanski vojnici...koja budala u ujedinjenim nacijama ih je spojila ja to ne znam ... Secam se kako smo krali na pocetku pune kante benzina holanskom kontigentu , one metalne kanistere iza sto su stajale na onim smesnim dzipovima...secam se kako smo krali od pijanih belgijanaca iz dzipova radio stanice i antene...mislim da jedan jos dan danas ima tu antenu u Somboru... Secam se kad sam s jednim rusom iz 1 ruskog bataljona specnazovcem popio votku s biberom...ju i sad mi je muka kad pomislim i od tad to nisam probao ! Secam se i nase brace iz mislim keniskog bataljona crne koji su nam se obracali s pomoz bog brate srbine likovi su bili, voleli su i pare da dele s nama...nemam njihova imena a bas bi voleo da ih kontaktiram...secam se i one sece suma sto je Arkan organizovao...se kad sam s jednim rusom iz 1 ruskog bataljona specnazovcem popio votku s biberom...ju i sad mi je muka kad pomislim i od tad to nisam probao !..Secam se i one sece suma sto je Arkan organizovao...
Krajišnici
23.09.2012., 02:49
Pijaca je bila izvor snabdevanja ! Trazena roba je uvek bila konzerva iz humanitarne pomoci ... Tad sam se osecao kao u Evropskoj uniji , konzerve s zastavom EU Dosta se pusilo makedonske cigarete HB,LORD,filter Jugoslavija,mali bora a bilo je u ponudi i Niskih cigatera VEK , crnogorski Point,Zeta ... Ove Niske se prodavale na metar bilo je i patika jedno vreme onih sto je bilo s zaliha Borova...odeca je vukla iz Turske cuvene Diadore perjane jakne,farmerki iz makedonije...a sva neka tehnika vokmeni,tranzistori,mikseri su bili sverc iz Austrije od poznate marke FIRST AUSTRIA ... Nije bilo MILKI cokolada vec se jeo slatkis EVROPA mislim da je to Tutunski Kombinat Prilep , naravno Pionir Subotica ... Trazena roba je bila i kasete s muzikom, sto patriotske muzike sto Ceca i Dragana Mirkovic , Baja Mali... zastave su bile IN samo sto je bilo milion varijanti ...
Zaboravih spomenuti reli ! Ne secam se kako se tacno zvao , mislim da je to bio Batinski reli, povodom godisnjice Batinske bitke ! U to je bilo extra , misim da je slicno i u Vukovaru toga bilo ... Tu su se frajeri dokazivali sta umeju s volanom, a meni je u secanju ostao jedan plavi fica ... Za menjanje gume oni su lepo prevrnuli automobil i zamenili gumu ...
Stavit cu sutra neke slike ako zelite
Krajišnici
23.09.2012., 02:54
Hvala na ničemu...
Kolko je Srba , iz Borova sela , poginulo tokom borbi za Vukovar ?
Pa mozda nekoga i zanima...
Tacan broj ne znam, ali bilo ih je..iako skrivaju danas taj podatak kao zmija noge i umanjuju ga...
DoggTagg
23.09.2012., 05:52
Pa mozda nekoga i zanima...
Tacan broj ne znam, ali bilo ih je..iako skrivaju danas taj podatak kao zmija noge i umanjuju ga...
Daj stavi neke slike od 92.-98. ako imas. Bas me zanima na sta je to licilo.. Kazes da je dosta ljudi otislo nakon dolaska hrvatskih vlasti, koliko po tvojoj procjeni i zasto? Jel se tokom rata moglo prelazit granicu sa Madjarskom, Hrvatskom? Jel je bilo uopce sa Srbijom i kakve ste dokumente imali? Jel vladala ratna psihoza, pogotovo pri kraju ratova u BiH? Jeste se bojali napada HV-a i kakav je bio moral? Sta mislis iskreno koliko bi izdrzali i ma sta bi to licilo? I sta vam znaci taj naziv krajisnik? Jel ima taj termin neko uporiste?
Krajišnici
23.09.2012., 21:20
Daj stavi neke slike od 92.-98. ako imas. Bas me zanima na sta je to licilo.. Kazes da je dosta ljudi otislo nakon dolaska hrvatskih vlasti, koliko po tvojoj procjeni i zasto? Jel se tokom rata moglo prelazit granicu sa Madjarskom, Hrvatskom? Jel je bilo uopce sa Srbijom i kakve ste dokumente imali? Jel vladala ratna psihoza, pogotovo pri kraju ratova u BiH? Jeste se bojali napada HV-a i kakav je bio moral? Sta mislis iskreno koliko bi izdrzali i ma sta bi to licilo? I sta vam znaci taj naziv krajisnik? Jel ima taj termin neko uporiste?
Nemam puno slika, ono sto imam odavno sam stavio na internet pa verovatno ste vec videli, no ako niste stavit cu.
Ne tnam tacno koliko ih je otislo ali ih je otislo dosta, kasnije su se neki vratili. Neki su otisli zbog straha od Hrvata i svega sta se desilo u "Bljesku" i "Oluji", ljudi su se bojali za svoje zivote. Neki su se bojali odmazde Hrvata jer su bili u ratu za Vukovar, moguce da su neki okrvavili ruke, zasto i to ne reci pa su pobegli. Vecinom nam je bilo jasno da se Krajina nece ocuvati, bili smo uvereni da ce doci do rata a to ti je odgovor i na pitanje jesmo se bojali napada. Ipak ljudi su bili spremni da se bore (ovi koji nisu pobegli, ali tako je to svugde, uvek imas kukavica koji ce na prvi znak opasnosti pobeci) pa smo preduzeli i neke mere kad smo stavili branu ne bi li povisili nivo vode. Pripremali smo se...a iskreno, moral nije bio najbolji.
Hteo sam da mi nik bude Krajišnik ali je zauzeto pa sam stavio Krajišnici. Ja i jesam Krajišnik i toga se ne stidim pa se nadam da to nikome nece smetati.
Licno nisam isao u Madjarsku i nije se tamo islo, kao ni u Hrvatsku, naravno bilo je izuzetaka (rodbinske veze) ali oni su morali da imaju neke posebne dozvole za izlazak iz zemlje.
Evo sada par slilka
http://i52.tinypic.com/288yuj9.jpg
http://i51.tinypic.com/alqnfm.jpg
http://i55.tinypic.com/97r0cw.jpg
http://i54.tinypic.com/244rxtx.jpg
http://i55.tinypic.com/29bngg7.jpg
http://i51.tinypic.com/5v3og5.jpg
http://i52.tinypic.com/33lh5qc.jpg
http://i56.tinypic.com/2mhhgmw.jpg
1992. HV se iz Madžarske krenuo u oslobađanje Braanje, i mnog je mina ostalo prema Madžarskoj granici, tako mislim da su bili skeptični prema njima, ali nisma siguran za sam prelazak :ne zna:
Nikada HV nije organizirano ušla u Baranju iz Mađarske, već su u manjem diverzantskom napadu u 12. mjesecu 91. neki vojnici iz Torjanaca prešli u Mađarsku da ne bi bili uhvaćeni ili ubijeni. Tada su i stradali neki u Torjancima. Granica prema Mađi je bila minirana upravo iz straha od napada HV jer se mislilo da će Mađari to dopustiti.
Granični prijelazi prema Mađarskoj su bili zatvoreni.
Roba je dolazila iz Srbije, u Baranji nitko nije bio gladan, iako većina nije imala novaca, znalo se dogoditi da nas troje, koji smo svi radili, nismo imali za pivo.
Ali smo od 1994 imali dovoljno novaca za život u Baranji, na more nisam išao 10 godina, no grad je bio pun, družilo se, sviralo se po kafićima, slavile su se maturalne zabave i ako pitaš nekoga koji je tada imao 16 - 18 godina reći će ti da mu je bilo super. Mene uhvati hladna jeza kad se sjetim ratnog stanja i svih problema koje ono donosi, no eto, polako se sve zaboravlja, prošlo je 20 godina.
Krajišnici
23.09.2012., 21:24
Evo nekih slika iz 95 i 96 godine
http://i53.tinypic.com/2i96uqc.jpg
http://i56.tinypic.com/1445wg1.jpg
http://i53.tinypic.com/282hjz5.jpg
http://i53.tinypic.com/1685vu1.jpg
http://i53.tinypic.com/raarko.jpg
http://i53.tinypic.com/wagbqp.jpg
http://i56.tinypic.com/29m7y81.jpg
http://i53.tinypic.com/2klbfc.jpg
http://i56.tinypic.com/3r0vt.jpg
http://i54.tinypic.com/219nlhc.jpg
Krajišnici
23.09.2012., 21:24
http://i56.tinypic.com/2872ljp.jpg
http://i52.tinypic.com/rqxgjp.jpg
Krajišnici
23.09.2012., 21:31
Ovih dana stavit cu i slike nekih dokumenata koje smo imali
DoggTagg
23.09.2012., 22:57
Ovih dana stavit cu i slike nekih dokumenata koje smo imali
Zanimljivo, neke slike sam vidio na netu. Jesi ovo ti slikao il?? Kad sam te pitao za nick nisam mislio da se stidis nego mi nije jasno na sta se termin odnosi. Zanimalo me jel bilo kakve granice sa srbijom i gdje je bilo sjediste te oblasti? Sta je konkretno bilo u Vukovaru? Hvala.
Krajišnici
24.09.2012., 00:11
Zanimljivo, neke slike sam vidio na netu. Jesi ovo ti slikao il?? Kad sam te pitao za nick nisam mislio da se stidis nego mi nije jasno na sta se termin odnosi. Zanimalo me jel bilo kakve granice sa srbijom i gdje je bilo sjediste te oblasti? Sta je konkretno bilo u Vukovaru? Hvala.
Neke jesam, neke nisam, ovo je u vecina slika sto se moze naci o tome periodu a sve sto imam vec davno prije sam stavio na net.
Sediste je bilo u Belom Manastiru, opstinski sud je bio u Vukovaru kao i Vrhovni koji je bio u Kninu sa privremenim sedistem u Vukovaru.
Ma bilo je sve to gledano sa sadasnjeg stajalista, pusiona
Uslovi rada
Najveći problem koji je prisutan kod svih pravosudnih organa jeste nedostatak materijalno
– fi nansijskih sredstava za rad, s tim što je to izraženo kod nekih više kod nekih manje. Kod
većine pravosudnih organa postoji problem nedostatka poslovnog prostora, tako da su neki
od njih prisiljeni da rade i u drugim mestima gde im nije sedište, ili u prostorima koje su
dobili od drugih organa i organizacija na području nekih opština. Radi se na tome da se
pronađe prostor gde bi ti organi mogli da rade, pa se takve akcije poduzimaju na području
opštine Vukovar, Beli Manastir, gde se vrši adaptacija zgrade gde će biti preseljeni pravosudni
organi. Pored prostora problem je nedostatka osnovnih sredstava za rad, kao što su pisaće
mašine sa ćiriličnim slovima, pomankanje upisnika čije štampanje je skupo, pomankanje
kancelarijskog materijala i pribora koji je potreban u radu svih organa pravosuđa. Sve je to
usko vezano sa nedostatkom fi nansijskih sredstava, pa se to odražava na rad tih organa, tako
da se ne mogu uspešno provoditi osnovne radnje, kao što su uviđaji, jer nema sredstava za
nabavku benzina, obdukcije, pregled krvi, veštačenja i slično. Bez obzira što je donešena
odluka da se pravosudni organi fi nansiraju iz budžeta RSK, ta odluka još nije saživela, jer
Republika nije donela ni svoj budžet, kako bi mogla znati koliko treba da izdvoji sredstava
za fi nansiranje pravosudnih organa. Zbog toga pravosudni organi uglavnom su prepušteni
sami sebi što se tiče fi nansiranja, pa se snalaze kako znaju i umeju i najčešće su prisiljeni da
se obraćaju svojim opštinama, onima gde je sačuvana privreda i koje su bogatije, pa im one
pomažu, ali to nije konačno rešenje. Potrebno je da se otvori žiro – račun na nivou republike,
gde bi se uplaćivali troškovi postupka, sudske takse i ostalo. Usled pomankanja fi nansijskih
sredstava radnici u pravosuđu nisu adekvatno plaćeni za svoj rad, a i ono što primaju ne
stiže redovito već sa zakašnjenjem, tako da to pojede infl acija, što izaziva nezadovoljstvo
radnika.
K a d r o v i
Suočeni smo na području cele republike RSK sa kadrovskim problemom u pravosudnim
organima. Nema dovoljan broj stručnih kadrova za obavljanje funkcija sudija, tužioca.
Jedan deo stručnog kadra koji je postojao pre rata, otišao je u Srbiju i ne želi da radi u
RSK iz njima poznatih razloga, a mora se istaći da među tim razlozima ima i takvih koje
bi se moglo rešiti na nivou Republike, a to je redovno i adekvatno plaćenje njihovog rada,
zatim rešavanja njihovog smeštaja. Nailazimo na problem kod lokalnih organa, u mesnim
zajednicama, smeštaja tih radnika, pa se Ministarstvo tu angažuje oko smeštaja radnika iz
oblasti pravosuđa. Uočena je praksa kod lokalnih vlasti da pravosudne funkcionere angažuje
u teritorijalnoj obrani, što smatramo da je nepotrebno, jer ti funkcioneri ne mogu u takvim
slučajevima redovito obavljati svoje redovne pravosudne poslove, koji su važni jer se kroz
rad pravosudnih organa može ocenjivati da li funkcioniše vlast u našoj Republici ili ne,
odnosno misli se i na pravosudni dio vlasti. Zato smatramo da bi trebalo osloboditi od
teritorijalne odbrane pravosudne funkcionere. Sve više je postupaka koji su pokrenuti pred
pravosudnim organima, pa se oni angažuju u celosti u svom radu u redovnim postupcima
i nemaju sada više slobodnog vremena da bi mogli biti angažovani
Nije bilo granice sa Srbijom, nekako deo posle Sotina se i smatrao Srbijom, dakle Ilok i okolna mesta.
DoggTagg
24.09.2012., 00:24
Naravno da su razumljivi ovi gore navedeni problemi, jer se od nicega pokusalo napravit nekakvu drzavu, smjesno mi je sto je vrhovni sud bio u Kninu koji veze nema sa Istocnom Slavonijom. Uglavnom cijela ta RSK je bila kao nekakav nepovezani kavez izmedju srbije i hrvatske, najveci problem je bila teritorijalna nepovezanost, iako je ta tvoja oblast za razliku od zapadnih lezala na srbiji opet je i najvise stradala u ratu tako da sve dodje na nista. Cudi me kako srbi i prije 95. , 96. to nisu shvatili, kako netko nije pomislio da ce sve to lose zavrsit po njih.
Krajišnici
24.09.2012., 00:38
Naravno da su razumljivi ovi gore navedeni problemi, jer se od nicega pokusalo napravit nekakvu drzavu, smjesno mi je sto je vrhovni sud bio u Kninu koji veze nema sa Istocnom Slavonijom. Uglavnom cijela ta RSK je bila kao nekakav nepovezani kavez izmedju srbije i hrvatske, najveci problem je bila teritorijalna nepovezanost, iako je ta tvoja oblast za razliku od zapadnih lezala na srbiji opet je i najvise stradala u ratu tako da sve dodje na nista. Cudi me kako srbi i prije 95. , 96. to nisu shvatili, kako netko nije pomislio da ce sve to lose zavrsit po njih.
Bili smo zavedeni, mislili smo da ce nas VJ braniti, zato je moral naglo pao nakon Oluje jer je bilo jasno da nas je Milosevic izdao a i danas kad pogledas kakvo je bilo stanje u VJ, jasno je da je to narod osetio. Ipak kako sam napisao, bilo je spremnih na borbu iako smo bili u totalnom rasulu, tako da je dignuta brana na Bobotskom kanalu ako dodje do ulaska HV iz smera Nustra. Duboko smo se ipak nadali da ce ako dodje do sukoba, VJ ipak reagovati, nismo verovali ali smo se nadali, tesko je objasniti. Kakva ironija bi to bila..iste strane, zamenjene uloge...
momak_20
24.09.2012., 00:38
Je li se išta u Vukovaru gradilo ili obnovilo za vrijeme RSK?
Je li bilo zastava na svakih 50 metara kao danas u Republici Srpskoj?
Je li bilo javnih kuća? Čitao sam da su Rusi nešto organizirali. Jesu li te javne kuće bile samo za unproforce ili i za Srbe?
Jeste li mislili da će se zadržati taj status quo dovijeka?
Krajišnici
24.09.2012., 00:45
Je li se išta u Vukovaru gradilo ili obnovilo za vrijeme RSK?
Je li bilo zastava na svakih 50 metara kao danas u Republici Srpskoj?
Je li bilo javnih kuća? Čitao sam da su Rusi nešto organizirali. Jesu li te javne kuće bile samo za unproforce ili i za Srbe?
Jeste li mislili da će se zadržati taj status quo dovijeka?
Ma gde bi se gradilo, nismo ni struje imali kako treba a kamoli da se u opstoj besparici ista gradilo. Bilo je ciscenja bagerima, cisto da mozes normalno proci ulicom i ljudi su individualno obnavljali kuce gde su ziveli ali u globalu, nista se tu nije gradilo, bilo je problem pronaci normalne zgrade za institucije...
Nije bilo zastava, barem ne toliko ili ja nisam uopste obracao pozornost na to. U Borovu Selu je vec bilo to izrazenije...
Oooo da..bilo je svega..:D samo sto si mi domaci nismo bas mogli puno toga priustiti, ipak uvek se moglo nesto "ispod stola":mig::D
Ne znam sta da ti kazem za ovo zadnje pitanje, mislim da nismo duboko razmisljali o tome, da smo do 95 ziveli u iluzijama...
Krajišnici
24.09.2012., 00:48
R E Š E N J E
o promeni imena ulica i trgova i utvrđivanju imena novih ulica u naseljenim mestima na
području Opštine Vukovar
1. Menjaju se imena ulica i trgova u sledećim naseljenim mestima:
Red. Naseljeno mesto Dosadašnje ime Novo ime
br trga – ulice trga – ulice
1 2 3 4
1. Vukovar – MZ “Petrova 25. maja Ribarska
Gora” O. Keršovanija Vojvode Stepe
B. Krajgera Vojvode Putnika
Nas. S.Markovića Njegoševa
2. Vukovar – MZ “Šumadija” Zrinjska Krajiška
J. Cazija Patrijarha Čarnojevića
A. Cesarca Zelena ulica
B. Jovanovića Marka Miljanova
II Kongres KPJ Karađorđeva
S.S. Kranjčevića Vuka Vrčevića
Dubrava Trešnja
Z. Brkića Kragujevačka
S. Supanca Tri ruže
O. Price Filipa Višnjića
S. Marinković Jovana Dučića
Dubrovačka Đorđa Krstića
Istarska Milutina Milankovića
K. Pejnović Kralja Dragutina
Trg M.Gupca Trg Slobode
3. Vukovar – MZ “Lužac” P. Škendrića 2. novembra 1991.
Karlovačka Obilićeva
4. Vukovar – MZ “Vukovar Kačićeva B. Nušića
Stari” Sundučićeva Duška Radovića
V. Nazora Zlatna dolina
Šetalište V.I.Lenjina Novosadska
HMDCDR
41
Reljkovićeva Dunavska
Štrosmajerova Matice srpske
M. Tita 18. novembra 1991.
J. Kraša Svetosavska
N. Andrića Jovana Cvijića
Gajeva Gavrila Principa
Augustinčićeva Aleja Kestena
S. Radića Puniše Račića
A. Šenoe Srpskih dobrovoljaca
A. Alijagića Majke Jugovića
Slavonskih brigada Gardijska
S. Vraza Vučedolska
5. Vukovar – MZ “Fruška
Gora” A.G. Matoša Branka Radičevića
Bratstva-jedinstva Palih boraca
Dž. Bjedića Vojvode Bojovića
F. Prešerna Apatinska
H. Brkića Branka Ćopića
J N A Vukovarskih oslobodilaca
J. Kozarca Sremska
Kumrovačka Šidska
M. Krleže Alekse Šantića
Osječka Niška
Prosina Vuka Karadžića
Splitska Užička
V. Bagata Kralja Petra I
V. Bubnja Vidovdanska
V. I. Lenjina Obilićev venac
Zagrebačka Stevana Sinđelića
Sedam sekretara SKOJ Somborska
6. Vukovar – MZ “Vukovar
Novi” M. Pijade Nikole Pašića
B. Adžije Dositeja Obradovića
B. Kidrča Prote Mateje Nenadovića
I. L. Ribara Miloša Crnjanskog
Trg M. Oreškovića Trg Miroslava Antića
Partizanska Srpskih boraca
J R M Lučka
V. Vojvođanske
brigade Vojvođanska
8.12.1944. Priljevo
Gundulićeva Mihajla Pupina
Padobranska Tri vrške
7. MZ Borovo naselje K. Marksa Aleja Vuka Karadžića
Bratstva-jedinstva Srpske sloge
Venac V. Vlahovića Venac Ive Andrića
HMDCDR
42
Đ. Đakovića Pančićeva
I. L. Ribara Teslina
V. Nazora Vojislava Ilića
J. Popovića Jagodinska
Kljajićeva Tome Maksimovića
I. Milutinovića Kosovska
B. Maslarića Kruševačka
F. Kluza Gagarinova
J N A Fruškogorska
“Karington” Palanačka
8. Borovo naselje – MZ “Sveti
Sava” Hercegovačka Romanijska
9. Borovo naselje – MZ “Nikola
Demonja Trg M. Popovića Trg Svetog Save
Ohridska Cara Dušana
10. Borovo naselje – MZ
“Kriva Bara” Vinkovačka cesta Bršadinska
Kolodvorska Železnička
I. Senjuga Novosadska
27. jula Vase Đurđevića
S. Sekulića Crnogorska
S.C. Babobić Bobotska
V. Đurđevića Kriva Bara
11. MZ Ilok M. Tita Cara Lazara
M. Tita Trg Svetog Save
M. Tita Kralja Petra I
Radićeva Vuka Karadžića
I. G. Kovačića Cara Dušana
Benešićeva Vukovarska
I. L. Ribara Branka Radičevića
Keršovanijeva Njegoševa
Šenoina Dositeja Obradovića
Štrosmajerova Karađorđeva
Štrosmajerova Vukašina Šoškočanina
Z. Sremca Ive Andrića
Naselje “Sofi ja” Krajiško naselje
Šetalište braće Đure Jakšića Jakšić
Meštrovićeva Sremska
M. Gupca Nikole Tesle
V. Nazora Petra Kočića
Zagrebačka Beogradska
A. G. Matoša Sinđelićeva
A. Cesarca Vojvode Mišića
Hercegovačkih
brigada Alekse Šantića
HMDCDR
43
I. Gundulića Svetozara Markovića
Lj. Gaja Nemanjina
Šokačko brdo Sremsko brdo
Kvaternikova Stevana Sremca
Đ. Salaja Jug Bogdana
Slatkovićeva Branislava Nušića
Bratstva-jedinstva
i Štefanikova Vojvođanska
J N A 1000 srpskih kaplara
12. MZ Bapska S. Radića Kneza Mihajla
V. Nazora Karađorđeva
Gajeva Jovana Jovanovića-Zmaja
M. Gupca Branka Radičevića
I. G. Kovačića Cara Dušana
Štrosmajerova Vojvode Sinđelića
Junačka Vuka Karadžića
Proleterska Nušićeva
Partizanska Kneza Lazara
Braće Radić Vukašina Šoškočanina
I. L. Ribara Njegoševa
13. MZ Čakovci Šandorova Cara Dušana
Železnička Vojvode Stepe
14. MZ Svinjarevci Braće Radić Stevana Sinđelića
M. Gupca Vuka Karadžića
Vinkovačka Svetosavska
Nova Benkovačka
Grbak Sremska
15. MZ Petrovci Braće Papuge Krajiška
H. Joakima Vojvode Sinđelića
J N A Svetosavska
Proleterska Vuka Karadžića
16. MZ Lovas Lj. Gaja i V. Nazora Svetosavska
I. L. Ribara Banijska
Kralja Tomislava Vojvode Sinđelića
V. Bakarića Vojvode Stepe
S. Radića Kralja Petra I
Partizanska Cara Dušana
M. Oreškovića Đure Jakšića
M. Gupca Školska
F. Račkog Branka Radičevića
P. Preradovića Zmaj Jovina
17. MZ Sotin E. Kardelja Branka Radičevića
M. Oreškovića Cara Lazara
V. Vlahovića Njegoševa
B. Kidriča Svetog Save
HMDCDR
44
M. Tita Kosovska
V. Nazora Kninska
I. L. Ribara Dositeja Obradovića
M. Gupca Branislava Nušića
18. MZ Berak Radićeva Save Mrkalja
Vinkovačka Vojvode Stepe
19. MZ Tovarnik Zagrebačka Ive Andrića
M. Pijade Svetosavska
B. Kidriča Valjevska
A. G. Matoša Požarevačka
V. Nazora Dr. Đorđa Cvejića
M. Gupca Karađorđeva
I. L. Ribara Branka Ćopića
Lj. Gaja Vuka Karadžića
M. Oreškovića Miroslava Antića
Hercegovačka Slavonska
J. Kozarca Sremskih dobrovoljaca
20. MZ Lipovača Bunarska Vojvode Živojin Mišića
21. MZ Tompojevci M. Tita Cara Lazara
V. Nazora Cara Dušana
S. Supanca Vuka S. Karadžića
M. Oreškovića Branka Radičevića
I. L. Ribara Svetog Save
22. MZ Mikleuševci M. Tita Vukovarska
P. Preradovića Koste Anđelića
A. Šenoe Nikole Tesle
V. Nazora Joakima Govlje
Partizanska Vojvode Živojina Mišića
23. MZ Ludvinci B. Maslarića Nikole Tesle
V. Bakarića Karađorđeva
24. MZ Opatovac Đ. Đakovića Daruvarska
25. MZ Šarengrad S. Radića Srpskih dobrovoljaca
Zagrebačka Vukovarska
Osječka Vuka Karadžića
Z. Sremeca Branka Radičevića
Školska Svetosavska
2. Utvrđuju se sledeća imena novih ulica u Iloku:
– Gavrila Principa
– Kneza Miloša
– Mihajla Pupina
– Jovana Cvijića
3. Ovo Rešenje stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u “Službenom listu”
Opštine Vukovar.
Broj: 02-617/1-1992..
momak_20
24.09.2012., 00:48
Kad je točno ugašena RSK? 1997. kad je Tuđman došao u VU?
Krajišnici
24.09.2012., 00:53
REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA
SRPSKA OBLAST SLAVONIJA,
BARANJA I ZAPADNI SREM
OBLASNI SEKRETARIJAT ZA
INFORMISANJE I REGIONALNU
SARADNJU
V U K O V A R
Z A P I S N I K
sa prvog radnog sastanka o informativnoj, radio – televizijskoj i novinsko – izdavačkoj
delatnosti Srpske oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, održanog dana 07. 08. 1992.
god. s početkom u 10 časova u prostorijama Oblasnog veća u Vukovaru.
SASTANKU PRISUSTVOVALI: ILIĆ MILAN, GRAHOVAC NEBOJŠA, ADAMOVIĆ
LJUBINKA, ZLONOGA SLOBODAN, STOJANOVIĆ
LJUBINKO, POLIMAC JELICA, PEKIĆ LJILJANA,
MAKSIMOVIĆ ĐORĐE, TRBOJEVIĆ MILAN,
TRBOJEVIĆ SIMO
132 Okrugli pečat: RSK, MUP, Komanda PJM, Knin.
133 Potpis nečitak.
HMDCDR
103
Sastanak je otvorio, pozdravio prisutne, sekretar Sekretarijata za informisanje i regionalnu
saradnju gospodin Grahovac Nebojša i predložio sledeći:
D N E V N I R E D
1. Rasprava o predlogu zaključka o rešenju statusa “Srpskog informativnog centra” (DD ili
JP)
Ad 1)
Sekretar Sekretarijata za informisanje i regionalnu saradnju g – din Grahovac prisutne
upoznaje sa zaključkom Oblasnog veća, da se sazove sastanak rukovodstava sredstava
informisanja, na kojem bi se pripremio predlog zaključka o rešenju statusa “Srpskog
informativnog centra Vukovar”, takođe saopštava da gore spomenuta radna grupa reši pitanje
povratka opreme “Radio Vukovara” iz “TV Novi Sad”, te da se o tome obavesti Veće. G –
din Grahovac u daljnjem toku uvodnog izlaganja ukratko upoznaje prisutne sa delatnošću
tzv. “Jedinstvenog informativnog centra u osnivanju”, te navodi sledeće delatnosti:
– radio – televizijska delatnost za područje SO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem
(proizvodnja i emitovanje radio – programa, kao i proizvodnja i emitovanje televizijskog
programa na regionalnom nivou),
– novinsko – izdavačka delatnost (izdavanje informativnih listova na regionalnom nivou,
publikacija, biltena i slično radi informisanja javnosti),
– usluge reklame i ekonomske propagande,
– grafi čka delatnost (štampanje i ekspedovanje vlastitih izdanja, izdanja i glasila drugih
izdavača, štampanje knjiga, obrazaca i drugog štampanog kancelarijskog materijala i pribora
kao i ostale štamparske usluge).
Nadalje, g – din Grahovac u daljnjem toku navodi potrebu formiranja Komisije za
popisivanje imovine ugovornih strana – osnivača budućeg preduzeća, nakon čega otvara
diskusiju – raspravu vezanu za prvu tačku dnevnog reda.
Nakon obimne rasprave – diskusije u koju su, sem predsednika Oblasnog veća g – dina
Ilića,134 bili uključeni svi prisutni na sastanku, bivaju doneseni sledeći zaključci – smernice
daljnjeg rada gore spomenute radne grupe:
1. da ugovorne strane – osnivači (izvršni saveti opština Vukovar, Tenja, Mirkovci, Dalj) u
toku iduće nedelje donesu konkretan stav o formiranju “Srpskog informativnog centra” na
osnovu dopisa (obrazloženja) Sekretarijata za informisanje koji će biti upućen spomenutim
izvršnim savetima,
2. da se reši pitanje povratka opreme “Radio Vukovara” iz “TV Novi Sad”, kao i mogućnosti
pomoći istih u tehničkim sredstvima i pomagalima, koja bi nam koristila u daljnjem toku,
te da se nastavi sa započetim pregovorima oko povratka predajnika u Tovarnik kao i ostale
opreme i rezervnih delova koji se trenutno nalaze u Srbobranu,
3. da se prilikom prenošenja gore navedene opreme i delova iz Srbobrana, odvoje delovi i
tehnika koja nam nije potrebna, te da se kompenzacijom zameni za potrebne nam uređaje,
4. da polazni korak u osnivanju “Srpskog informativnog centra” bude osnivanje zajedničke
radio – difuzije s Belim Manastirom, koja bi nam na oblasnom nivou bila put za ubiranje
RTV pretplate, a time ujedno i pomoć u radu radio – difuzije,
5. da se u rešavanju problematike registrovanja navedenog preduzeća, kao i oko pravilnika
rada preduzeća, konzultira republički ministar za informisanje i regionalnu saradnju kao i
Oblasni sekretarijat za pravosuđe i upravu, za što se zadužuje g – din Grahovac,
6. da se i dalje nastavi sa radom zasebnih informativnih celina, kao i sa radom gore
spomenute radne grupe, dok se ne ostvari jedinstvena koncepcija rada,
7. da se u smislu rešavanja gore navedene problematike i nastavka rada radne grupe za
spomenutu problematiku, u petak dana 14. 08. 1992. god. s početkom u 10.00 sati u
prostorijama Oblasnog veća održi drugi radni sastanak.
Sastanak završen u 12.15 časova.
U Vukovaru, dana 07. 08. 1992. godine
Sekretar Sekretarijata za
informacije i reg. saradnju Z a p i s n i č a r
Grahovac Nebojša, [v.r.] Adamović Ljubinka, [v.r.],
Krajišnici
24.09.2012., 00:54
98, trebao bi ovo da znas
DoggTagg
24.09.2012., 00:55
Bili smo zavedeni, mislili smo da ce nas VJ braniti, zato je moral naglo pao nakon Oluje jer je bilo jasno da nas je Milosevic izdao a i danas kad pogledas kakvo je bilo stanje u VJ, jasno je da je to narod osetio. Ipak kako sam napisao, bilo je spremnih na borbu iako smo bili u totalnom rasulu, tako da je dignuta brana na Bobotskom kanalu ako dodje do ulaska HV iz smera Nustra. Duboko smo se ipak nadali da ce ako dodje do sukoba, VJ ipak reagovati, nismo verovali ali smo se nadali, tesko je objasniti. Kakva ironija bi to bila..iste strane, zamenjene uloge...
Iluzorno je bilo za ocekivat da ce slobo "branit" Knin jer je Knin 300 km zracne linije od srbije. Samo je trebalo povuci metar preko karte i vidjet koja je ura. Za taj istocni dio nije ni moglo doc do sukoba nakon Daytonskog sporazuma gdje je rat zavrsen, samo bi ludjak ratovao za to malo parce zemlje i pokretao novi rat sa srpske strane.
Krajišnici
24.09.2012., 01:01
1992., studeni 5.
Ilok
Upozorenje Ministarstva pravosuđa i uprave RSK da državni organi i organizacije
krše Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma te da nazivi sjedišta općina i
općinskih organa, ulica i trgova, poduzeća i radnji nisu usklađeni s “nacionalnim
osjećajima”
REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA
Ministarstvo pravosuđa i uprave
Broj: 021-17/92-XII-03
Ilok, 5. 11. 1991. god.
PREDMET: Upozorenje o isticanju natpisa i naziva
Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma (Službeni glasnik Republike Srpske Krajine
broj 3/92), stupio je na snagu 24. marta 1992. godine. U roku od 3 meseca od dana stupanja
na snagu ovog zakona, svi državni organi i drugi organi i organizacije bili su dužni uskladiti
sa ovim zakonom nazive mesta, ulica, nazive organa, organizacija, fi rmi i drugih javnih
natpisa.
Kontrolom i obilaskom pojedinih opština i drugih organa od predstavnika ovog Ministarstva
uočeno je sledeće:
– nazivi sedišta opština i opštinskih organa uprave nisu ispisani tekstom koji je propisan
Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma.
– u pojedinim opštinama i organima uprave nisu istaknuti nikakvi natpisi niti se zna koji
sve organi postoje u zgradama i objektima.
– kancelarije određenih organa nisu označene niti upisani nazivi organa, imena radnika sa
funkcijom odnosno radnim mestom.
– posebno je uočeno da u kancelarijskim i drugim radnim prostorima još uvek stoje stare slike
kompromitiranih ličnosti i razni natpisi koji su neadekvatni za naše nacionalne osećaje.
– takođe je uočeno da su ulice i trgovi unutar naseljenih mesta označeni starim nazivima i
imenima, pa čak i glavne ulice u pojedinim mjestima koje nose nazive imena koja ne trebaju
biti na natpisu.
369 Zabilješka Paića po prijemu dopisa.
HMDCDR
320
– uočeno je da preduzeća i fi rme nemaju čak nikakve natpise a mnoge fi rme ili radnje imaju
čak obilježja ustaškog režima koji stoje na zidovima, fasadama i drugim istaknutim javnim
mestima i ne pokušavaju se skinuti ili izbrisati.
Ovo Ministarstvo posebno ukazuje svim državnim organima Republike Srpske Krajine da
su dužni odmah pristupiti isticanju naziva organa sa pažnjom označavanja naših državnih
simbola “zastave i grba”.
Ministarstvo pravosuđa i uprave upozorava posebno nadležna ministarstva da izvrše nadzor
nad sprovođenjem odredaba Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma u okviru svog
delovanja i nadležnosti.
DOSTAVLJENO:
1. Svim ministarstvima.
2. Skupštini opštine.
3. Izvršnim savetima opštine.
4. Arhiva – ovde.
MINISTAR:
Šuša Vojin
SLUŽBENA BELEŠKA!!!
Ovaj dopis upućen je 5. 11. 1992. godine
sledećim opštinama, Knin, Benkovac, Gračac, Donji Lapac,
Korenica, Obrovac, Dvor na Uni, Slunj, Plaški, Vojnić,
Vrginmost, Glina i Petrinja.
.
DoggTagg
24.09.2012., 01:01
Funkcionirala je veci dio procesa reintegracije mada je nakon preuzimanja vlasti od UN-a kao oblast imala samo nominalnu funkciju. Ustvari imala je ingerencije nad svojim teritorijem koliko i RH. Nikakve.
momak_20
24.09.2012., 01:02
Zar nije odmah nakon Erdutskog sporazuma počeo povratak Hrvata, a 1997. održani lokalni izbori?
Je li išta bilo drugačije od Erdutskog sporazuma do 1998. u odnosu na 1991.-95.?
Krajišnici
24.09.2012., 01:12
Iluzorno je bilo za ocekivat da ce slobo "branit" Knin jer je Knin 300 km zracne linije od srbije. Samo je trebalo povuci metar preko karte i vidjet koja je ura. Za taj istocni dio nije ni moglo doc do sukoba nakon Daytonskog sporazuma gdje je rat zavrsen, samo bi ludjak ratovao za to malo parce zemlje i pokretao novi rat sa srpske strane.
Sta bi bilo kad bi bilo..to nikada necemo saznati...
momak_20
24.09.2012., 01:18
Evo neka Krajišnik odgovori što predstavlja ZVO ili Zajedničko vijeće općina. Ja sam čuo do nekih desničarskih krugova da je to neki srpski poluentitet koji je opstao do dana današnjeg. Pupovac je htio da dobije status pravne osobe u saboru 2010.godine.
Krajišnici
24.09.2012., 23:27
Vukovar
Izvješće predsjednika Izvršnog savjeta općine Vukovar, dr. Milorada Višića, o
situaciji na području Vukovara nakon okupacije, velikom priljevu doseljenika,
djelovanju paravojnih formacija, neorganiziranom radu SUP-a, kriminalu te slaboj
privrednoj aktivnosti
11. 08. 1992.
Od završetka rata na području opštine Vukovar prošlo je više od 9 meseci, a za to vreme
učinjeni su ogromni napori da bi se prevashodno u Vukovaru stvorio minimum uslova za
život (uglavnom sprovedena elektrifi kacija, vodosnabdevanje, izvršena asanacija i sanacija
terena). Od 2500 ljudi iz 12. meseca danas u Vukovaru živi stalno blizu 20000 ljudi a na
području opštine bliže 55000. U takvim uslovima velikog priliva i povratka stanovnika (a
samo doseljenika ima oko 18000) izostala je u celosti pomoć viših sfera civilne vlasti tj. i
Vlade i resornih ministarstava, i to prvenstveno MUP-a u organizaciji rada SUP-a koji ni
izdaleka ne kontroliše situaciju na terenu (to se prevashodno odnosi na javnu bezbednost).
– Nedostatak inspekcijskih službi što za posledicu ima neuterivanje poreza i stvaranje uslova
za privredni kriminal.
– Nepotrebno postojanje više nezavisnih paravojnih i paramilicijskih formacija, koje unose
nemir među stanovništvo i vrše opstrukciju legalnih i instituc. sistema.
– Također cenimo da je opšta – politička situacija na području opštine vrlo loša, a uglavnom
proizlazi iz neorganizacije rada SUP-a, te ekonomskog stanja u kojem se nalazimo.
– Na području prosvetne delatnosti nije učinjen organizirani napor da bi se popravila ni
jedna zgrada od strane Vlade Republike Srpske Krajine niti nadležnog ministarstva.
– U oblasti socijalnih kategorija ističemo beznadežno stanje 7100 penzionera na opštini i
položaj invalida boraca, te porodica palih boraca (zatim na participaciju drugih opština u
troškovima bolnice kao i kod sanacije zgrada škola).
– U oblasti privrede – fi rme su prepuštene potpuno da se samostalno razvijaju bez potrebne
zakonske regulative, a potpuno je izostala pomoć oko revitalizacije strateških fi rmi za ovu
opštinu (“Borovo”, “Vuteks”, “Vupik”). Isto tako ukazujemo na nepravilno ponašanje u
oblasti regulisanja, poslovanja i gospodarenja sa naftom, i to od regulisanja pitanja sedišta
(kompanije) fi rme, preko regulisanja sedišta prometne sfere (shodno zadnjoj Skupštini u
Kninu), pa do pojave fi zičkog nestanka nafte i poslovanja i manipulacije bez neophodne
dokumentacije.
Na području lične i imovinske nesigurnosti treba istaći opštu anarhiju, koja proizlazi iz
nerada pravosuđa i nezauzimanja adekvatnog položaja SUP-a u postojećim uslovima, što sa
neimanjem sredstava i slabom kadrovskom strukturom u opštini i nesaradnji (vertikalnoj i
horizontalnoj) između njih preti izmicanju kontroli.
Na sastanku sa poslanicima Skupštine Republike, sa predstavnicima MZ, boraca i
građana na području opštine Vukovar, došlo se do jedinstvenih stavova i ocena:
– da se izglasa nepoverenje Vladi Republike za dosadašnji rad,
– hitna smena rukovodstva kadra u MUP-u i NO,
– momentalno ukidanje paramilicijskih i paravojnih formacija,
HMDCDR
116
– ukidanje “patuljastih” opština i objedinjavanje kadrova,
– potreba neophodnog formiranja i delovanja inspekcijskih službi (opštinske),
– ubrzano pristupiti izborima (odrediti datum),
– naći neophodnu pomoć za strateške fi rme i minimalna sredstva za Centar za socijalni
rad,
– odmah nakon redovne sednice Vlade sastanak sa Vladom oko mogućnosti razrešenja
ovakvog stanja, kako situacija ne bi potpuno izmakla kontroli i poprimila oblike pojedinačnog
rešavanja situacije kroz nelegalne institucije sistema,
– nedovoljna zastupljenost predstavnika Vukovara u višim sferama civilne vlasti.147
PREDSEDNIK
IZVRŠNOG SAVETA
Višić dr. Milorad.
Kyle Reese
24.09.2012., 23:34
Mnogo se slušao rock i dance. Slušalo se domaće i strano. Koliko se sećam domaća muzika je bila popularnija, iz jednostavnog razloga što mnogi nisu znali engleski. Od stranih grupa pamtim dobro Pearl Jam i Gunse (sećam se grafita po zidovima). Bilo je svakakvih koncerata i sećam se Zabranjenog pušenja (2 puta), Riblje čorbe ,Električnog orgazma, Van Gogha...Bila je i Dara bubamara (to je vreme Košave sa Dunava). .
Pretpostavljam to je Beogradski ogranak Zabranjenog Pušenja?
Nego, koliko je stvarno bilo zapadnoSlavonaca u gradu i okolici tada, i je li bilo i ljudi iz drugih krajeva, posebno nakon Oluje ili baš i nisu dolazili tamo?
Kyle Reese
24.09.2012., 23:36
Točnije 15.1.1998. , iako je ukidana mnogo prije toga, ovo je samo bio potpuni i službeni povratak hrvatske vlasti
TACNO 14,januara OKO 22h sam izasao iz Batine , pusku koju sam sakrio od prelazne policije sam bacio na sredini mosta u DUNAV !!!
OD TAD KUCI NISAM KROCIO , KRAJEM GODINE SAM SE DOBROVOLJNO JAVIO U PRIZREN I OSTAO DO PORAZA VJ :( CESTO MI U GLAVI ONO KAKO SU SE OSECALI NEMACKI VOJNICI NAKON 2 SVETSKOG RATA ...
TESKO JE NOSITI TU GORCINU U SEBI ....... KO SE BORIO ZNA !
ALI S PONOSOM CUVAM OBE UNIFORME !!!
Krajišnici
25.09.2012., 00:15
TACNO 14,januara OKO 22h sam izasao iz Batine , pusku koju sam sakrio od prelazne policije sam bacio na sredini mosta u DUNAV !!!
OD TAD KUCI NISAM KROCIO , KRAJEM GODINE SAM SE DOBROVOLJNO JAVIO U PRIZREN I OSTAO DO PORAZA VJ :( CESTO MI U GLAVI ONO KAKO SU SE OSECALI NEMACKI VOJNICI NAKON 2 SVETSKOG RATA ...
TESKO JE NOSITI TU GORCINU U SEBI ....... KO SE BORIO ZNA !
ALI S PONOSOM CUVAM OBE UNIFORME !!!
Kud bas sa Nemcima...
Imas puno blizih primera, recimo kad su Hrvati izgubili bitku za Vukovar. Gde ces Nemce...
Krajišnici
25.09.2012., 00:16
Pretpostavljam to je Beogradski ogranak Zabranjenog Pušenja?
Nego, koliko je stvarno bilo zapadnoSlavonaca u gradu i okolici tada, i je li bilo i ljudi iz drugih krajeva, posebno nakon Oluje ili baš i nisu dolazili tamo?
Bilo ih je, ali vecina ih je bila u okolnim selima, recimo znam da je u Iloku bilo mnogo ljudi iz zapadne Slavonije.
Brate Krajinu nas napusti ne opaljenog metka ... kao picka sam izasao ... Mogao sam uraditi neko sranje , ali to nebi nista promenulo tj bio bih mrtav garant , zatim sam se po drugi put povlacio uz kamenice ,opet ne opalivsi po rulji u Prizrenu ... Hrvate i Ustase nisam video , ali Siptare sam video ... NAREDJENJE JE BILO NE PUCATI !!! KFOR CE HAPSITI !!! I onaj mucenik sto je izresetan u autu ... nije stigao se izvuci ... bilo je naredjeno da tacno u 14h izadjemo a KFOR tacno u 14 h ulazi ... ma glava mi je puna SRDZBE I BOLA ... Tu bol ni rakija ne moze odneti ... OSRAMOCEN sam DVA PUTA !!!!!!!!!!!!!!!!
momak_20 JEL PISES KNJIGU MOZDA ? AKO PISES DACU TI EMAIL , IMAM NEKA INTERESANTNA DOKUMENTA OKO PROGLASAVANJA REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE ?
Izgleda da si ti isto Vukovarac, izbeglica u Rijeci ???
momak_20
25.09.2012., 11:25
momak_20 JEL PISES KNJIGU MOZDA ? AKO PISES DACU TI EMAIL , IMAM NEKA INTERESANTNA DOKUMENTA OKO PROGLASAVANJA REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE ?
Izgleda da si ti isto Vukovarac, izbeglica u Rijeci ???
Nisam izbjeglica. Nisam ni Srbin ali već sam počeo pisati nešto i namjeravam objaviti o RSK u jednom povijesnom časopisu koji će izlaziti. Ne znam da li će biti dovoljno materijala za knjigu od 200-300 stranica.
namjesnik
25.09.2012., 13:32
Mene zanima gdje su u vrijeme tzv.SAO Krajine ročnici sluzili vojni rok, dali je to bilo u postrojbama SVK ili pak su isti isli sluziti vojni rok u VJ?
momak_20
25.09.2012., 14:33
Mene zanima gdje su u vrijeme tzv.SAO Krajine ročnici sluzili vojni rok, dali je to bilo u postrojbama SVK ili pak su isti isli sluziti vojni rok u VJ?
Nije SAO Krajina već Republika Srpska Krajina. Srpska Autunomna Oblast Krajina je obuhvaćala Dalmaciju, Liku, Kordun, Baniju. Postojala je još SAO Zapadna Slavonija i SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem. Ujedinjenjem tih 3 SAO-a 19.12.1991. za vrijeme najjačeg rata stvorena je RSK.
Pa naravno da su služili vojsku.
namjesnik
25.09.2012., 16:10
Nisi mi odgovorio na pitanje, dali su sluzili u postrojbama SVK ili su išli služiti u VJ u Srbiju?
momak_20
26.09.2012., 00:48
Nisi mi odgovorio na pitanje, dali su sluzili u postrojbama SVK ili su išli služiti u VJ u Srbiju?
U SVK su sigurno služili. Da li su možda išli i po vojarnama u Srbiji ne mogu reći.
bbaranjac
26.09.2012., 08:30
Sluzen je redovni vojni rok od 12 meseci , pa onda izbrojite koliko je klasa bilo od 1991 do 1995 ... 16 ako se ne varam ... a mozda i manje ... Obuka se vrsila uglavnom u Srbiji , u Beogradu ,Somboru , Subotici ,Vrscu i mozda jos negde ali to ne znam , za ove gradove znam !!! Interesantno je da ako se islo privatno u Srbiju da se moglo ici u uniformi SVK ... A ako se islo na obuku , skidale su se oznake SVK i obuka je vrsena u uniformama VJ !!!
Sto se tice odzivnosti na sluzenje SVK ... to maram reci da je u SBO bila odlicna , dok u Kninskoj Krajini je bila ispod proseka ... Svi su mislili da je gotovo i da nas UNPROFOR cuva ... a ima i onog iz pesme RIBLJE CORBE "rado Srbin ide u vojnike , dva ga tuku a trojica vuku..."
momak_20 pusti email pa ti saljem , ako hoces ekskluzivu ... ako neces pokacicu pa ce svi moci videti ? I ako je moguce da mi posaljes kada zavrsis taj clanak da vidim ?? znam da nisi Srbin , ocito je :)
Kyle Reese
26.09.2012., 09:30
Da je bilo po Galbraightu, doista bi vas i čuvao, i vi bi imali Z4 tamo, srećom, Hrvatskoj to nije padalo na pamet :mig:
Da je bilo po Galbraightu, doista bi vas i čuvao, i vi bi imali Z4 tamo, srećom, Hrvatskoj to nije padalo na pamet :mig:
Ma Kyle taj plan je bio toliko nerealan i bedast da ga pas s maslom pojeo ne bi, a poslužio je samo kao privid da se nešto radi. Granice su morale ostati AVNOJ-ske zbog presedana koji bi moguće nekome, nekad poslužio. Cijela Lika, Banija, Kordun, pa i Zapadna i Istočna Slavonija su opustošeni i najmanje razvijeni krajevi Hrvatske, područja iz kojih je velik broj nekadašnjih stanovnika odselio u neke druge krajeve pa da je bio neki Z4, vjerujem da ne bi ostao nitko, jer i sada kad je država, barem politički stabilna, otpuhala nas kriza u neizvjesne vode i teško se vidi izlaz, onako bi bilo nemoguće i došlo bi do neke druge Oluje ili bi se narod sam od sebe iselio.
Meni se čini da se događa samo ono što mnogo moćniji od nas žele da se dogodi, a mi smo samo nesvjesni izvršioci, plaćenici ill grebatori koji su nanjušili kako se treba postaviti pa makar prekršili sve ono što smo nekada radili i bili, u što se zaklinjali, zbog vlastite koristi.
momak_20
27.09.2012., 12:40
Na istoku Hrvatske Srbi su mogli imati entitet kao u BIH jer je to bogato područje i gospodarski potentno. Dok ovaj zapadni dio Krajine je bio prije rata integriran potpuno u Hrvatsku. Sumnjam da bi Zagreb plaćao srpsku državu u Hrvatskoj samo tako. S gospodarskog stajališta zapadni dio RSK je bio neodrživ ako se ne ujedini s RS-om i Srbijom.
Kyle Reese
27.09.2012., 13:48
Meni se čini da se događa samo ono što mnogo moćniji od nas žele da se dogodi, a mi smo samo nesvjesni izvršioci, plaćenici ill grebatori koji su nanjušili kako se treba postaviti pa makar prekršili sve ono što smo nekada radili i bili, u što se zaklinjali, zbog vlastite koristi.
Pa i ne baš.
Britanija je 1994. otvoreno tražila od Hrvatska da se čak i Županja pripoji Srbiji, a čak je Holbruk pritiskao Tuđmana oko Podunavlja, doduše nije mu to bilo toliko važno, nego je samo koristio to za ustuke u BiH.
Galbraightu jest bilo važno, ne jer je volio Srbe, nego jer je htio napredovati kao "veleposlanik koji je mirno riješio rat divljih balkanaca"
Pa i ne baš.
Britanija je 1994. otvoreno tražila od Hrvatska da se čak i Županja pripoji Srbiji, a čak je Holbruk pritiskao Tuđmana oko Podunavlja, doduše nije mu to bilo toliko važno, nego je samo koristio to za ustuke u BiH.
Galbraightu jest bilo važno, ne jer je volio Srbe, nego jer je htio napredovati kao "veleposlanik koji je mirno riješio rat divljih balkanaca"
Ma gdje si to samo našao, opcija je od početka bila, ne mjenjanje granica, ali su naše vajne vođe, upravljane krivim informacijama, možda i pomislile da bi se mogli igrati prekrajanja granica na štetu Bosne. Ja sam baranjac koji je tijekom rata bio u Baranji i znam da se govorilo da će Baranja pripasti Srbiji, ali nikada to nisam ozbiljno shvatao, Baranja je i sada u nekoj vrsti izolacije, kao uostalom i Slavonija, u Srbiji bi bila neupotrebljiva kao i Županja, koja je uostalom i sada na samom rubu egzistencije.
A veleposlanici su samo karijeristi koji rade po uputama svojih država.
Kyle Reese
27.09.2012., 19:38
Ma gdje si to samo našao,.
Ovdje
http://www.vecernji.hr/vijesti/otkrivamo-britanci-trazili-da-baranju-dio-istocne-slavonije-predamo-srbiji-clanak-62315
Otkrivamo: Britanci tražili da Baranju i dio istočne Slavonije predamo Srbiji
Prijedlog Britanaca, usklađen sa Slobodanom Miloševićem, bio je da se teritorij Baranje i istočne Slavonije proglasi kondominijem, dakle teritorijem pod zajedničkom upravom RH i Srbije.
Do nedavnog svjedočenja dr. Mate Granića, kao svjedoka obrana generala Mladena Markača, time i Ante Gotovine i Ivana Čermaka, javnosti je bilo posve nepoznato da je krajem 1994. do početka Oluje Hrvatska bila izložena ozbiljnim pritiscima da pristane na promjenu svojih granica. Nuđen je prestanak rata, ako Hrvatska da teritorijalne ustupke Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. U svom svjedočenju Granić kaže:
“Još mi je 1994. u New Yorku lord David Owen rekao da nije moguće postići reintegraciju okupiranih područja bez teritorijalnih ustupaka Hrvatske”. Nakon povratka iz Haaga Granić potvrđuje da su nam Britanci predlagali teritorijalne ustupke Srbiji, a da su prvi put te “ponude” stigle do hrvatske diplomacije u UN-u.
Van den Broek vs. Bildt
Nekoliko dokumenata daju još konkretniji uvid u političku igru koju je Velika Britanija poduzimala prema RH. Iz Stalne misije RH pri UN-u u Ženevi, 19. srpnja 1995., otpravnik poslova Neven Madey šalje u Zagreb povjerljiv dopis koji naslovljava: “Neke aktualne informacije o rješavanju situacije na prostoru bivše Jugoslavije”.
U informaciji naš diplomat hvali Van den Broeka, koji se, na sastanku Ministarskog vijeća EU zalagao da međunarodna zajednica ne smije pokleknuti pred snagom oružja jačeg, a lišiti slabije strane prava na samoobranu.
Tumači da se time Van den Broek otvoreno suprotstavio Carlu Bildtu. Navodi da je na istom sastanku Bildt “više kritičnosti i odgovornosti (za pad Srebrenice) pripisao ofenzivnim akcijama Armije BiH i HVO, dok je naglasio da se bosanski Srbi istinski zalažu za obustavu neprijateljstava”.
Hrvatski diplomat u informaciji dodaje i da Rusi nude nove pregovore, u kojima bi se izišlo u susret zahtjevu bosanskih Srba, koji traže grad Prijedor, proširenje koridora, zauzimanje svih enklava u istočnoj Bosni te podjelu grada Sarajeva.
Idući dokument nosi datum od 3. kolovoza 1995., dan pred početak Oluje. Riječ je o “Bilješci o razgovoru s Derek J. Plumblyjem, čelnim političkim savjetnikom u Misiji UK pri UN-u”. Otpravnik poslova pri Stalnoj misiji RH pri UN-u, Vladimir Drobnjak hrvatskom vodstvu u Zagrebu opisuje kako je tekao razgovor s Britancem.
Britanci se žure jer u Ženevi propadaju pregovori hrvatske i strane pobunjenih Srba o mirnoj reintegraciji pa inzistiraju da Hrvati dadu “najveću važnost” izjavi Milana Babića o spremnosti na pregovore temeljem Z-4 plana, kao i procjeni američkog ambasadora u RH Galbraitha kako je Knin spreman na razgovore o mirnoj reintegraciji u RH.
Britanska strana, biranim riječima upozorava da će Hrvatska - u svjetlu najnovijih “mirotvornih” izjava srpske strane - “imati ozbiljnih problema u Vijeću sigurnosti ako idućih dana krene u vojnu akciju”.
Plumbly također tvrdi da “treba maksimalno iskoristiti novonastalu situaciju” i intenzivirati pregovore.Ujedno Britanac ljubazno (ali i vrlo ozbiljno) upozorava na rastuće probleme u razmještanju Snaga za brzo djelovanje (RRF) na teritoriju BiH. To se odnosi na odluku vođa BiH Hrvata, ali i Zagreba da se ne dopusti razmještaj britanskih snaga na Dinaru, što bi, de facto spriječilo planirani prodor Gotovininih snaga ka Kninu.
Naš diplomat zaključuje u svojoj povjerljivoj “bilješci” - da je Plumbly pokazao koje su granice pragmatizma i kompromisa u britanskom kreiranju konačnog raspleta na prostoru bivše Jugoslavije”.
Koridor do Beograda
Granić se sjeća te situacije i navodi kako je Hrvatska odbila ovakve britanske ponude. Prijedlog Britanaca, usklađen sa Slobodanom Miloševićem, bio je da se teritorij Baranje i istočne Slavonije proglasi kondominijem, dakle teritorijem pod zajedničkom upravom RH i Srbije. Ili da se teritorij podijeli tako da RH dade Baranju Srbiji, a onda može zadržati prostor istočne Slavonije.
Također treba izići u susret strategijskim interesima bosanskih Srba i dati im pojas teritorija u širini od 20 kilometara, jugoistočno od Županje, kako bi dobili “ojačani” koridor do Beograda. Zauzvrat, RH bi dobila pojas teritorija sjeverno do Dubrovnika, kako bi ojačala svoje zaleđe. No, opet zauzvrat, RH bi se trebala odreći Prevlake i teritorija do Molunta.
Tako bi Crnoj Gori pripala Prevlaka, a BiH Srbi bi dobili svoj uski koridor na Jadran. Hrvatska je diplomacija odbila te prijedloge. Američka politika čvrsto je stala iza hrvatske akcije i plana da se vojnim pobjedama, nad pobunjenim Srbima u RH, potom i nad BiH Srbima dođe do prestanka rata.
Njemačka – suprotno
Upitan, zašto je od početka politika Britanije bila u suprotnosti s interesima Hrvatske, Granić podsjeća da je još 1991. V. Britanija činila sve da ne dođe do priznavanja RH, ali je Njemačka željela suprotno.
Kasnija uloga Britanaca u sukobu Hrvata i Bošnjaka, protivljenja vojnim akcijama Armije BiH i hrvatskih snaga protiv Srba, sve je to rezultat “dugogodišnje strateške politike oslanjanja V. Britanije na Beograd kao glavnu strategijsku točku na jugoistoku Balkana”, tumači Granić.
bbaranjac
28.09.2012., 09:31
Ja u ovo ne veruje ... Znam da je dogovoreno " SREMSKO BARANJSKA OBLAST JEDNA OPSTINA U SASTAVU HRVATSKE " cak sam do 2005 bio UVEREN da smo umesto OPSTINE postali ZUPANIJA ... Ali kad sam video kartu zupanija bilo mi sve jasno da je sve to bila laz kako da se smirimo ...
Glupa mi je ova izjava ... STO ujedinjenja nije bilo tokom celog rata , vec ce do ujedinjenja s Srbijom doci na kraji rata ... besmislica ...
albundyy
28.09.2012., 09:46
Stvarno besmislica.Ujedinjavati privremeno okupirani teritorij jedne države sa drugom. :kava:
Kyle Reese
28.09.2012., 13:16
Stvarno besmislica.Ujedinjavati privremeno okupirani teritorij jedne države sa drugom. :kava:
Danas nam se to sve čini smiješnim, ali ujedivnjavanje Knina i Banjaluke bi bilo jako opasno.
Srećom, 1995. smo počeli razbucavati i vojsku bosanskih Srba, čak došli do Mrkonjić Grada, geografskog centra BiH maltene,a ne da bi nam Baranja bila problem
momak_20
28.09.2012., 13:43
Danas nam se to sve čini smiješnim, ali ujedivnjavanje Knina i Banjaluke bi bilo jako opasno.
Srećom, 1995. smo počeli razbucavati i vojsku bosanskih Srba, čak došli do Mrkonjić Grada, geografskog centra BiH maltene,a ne da bi nam Baranja bila problem
Teže bi bilo oslobodit taj istok RSK jer je tamo bio Novosadski korpus, blizina Beograda i spremnost da se brani svaka stopa teritorija. Svejedno mislim da bi to dobili ali uz mnogo prolivene krvi.
momak_20
28.09.2012., 13:45
Pa tako je to uvijek u povijesti. HRHB i RH su bili bolje integrirani nego srpske zemlje. I u srpskim dokumentima piše da treba integrirati RSK, RS i SRJ kao RH koaj je integrirala HRHB.
DoggTagg
28.09.2012., 13:56
Teže bi bilo oslobodit taj istok RSK jer je tamo bio Novosadski korpus, blizina Beograda i spremnost da se brani svaka stopa teritorija. Svejedno mislim da bi to dobili ali uz mnogo prolivene krvi.
Ja mislim da bi taj teritorij pregazili u 3 dana max. Tko bi zaustavio HV? Kakav novosadski korpus? Tko bi to iz srbije "branio" okupiran teritorij RH? I tko bi imao veci moral?
Kyle Reese
28.09.2012., 15:22
Ne zaboravimo i da su sankcije jako oslabile Srbiju a za rat sa Hrvatskom bi opet privukli međunaordnu pozornsoti i još više iscrpili financijske i materijalne mogućnosti, dok smo mi bili u najboljoj formi i u povijesti
DoggTagg
28.09.2012., 16:29
Ne zaboravimo i da su sankcije jako oslabile Srbiju a za rat sa Hrvatskom bi opet privukli međunaordnu pozornsoti i još više iscrpili financijske i materijalne mogućnosti, dok smo mi bili u najboljoj formi i u povijesti
Uvjeren sam da se u slučaju hrvatske akcije oslobađanja Podunavlja srbija nebi umiješala, ovo o nekakvoj želji za otporom, krvavoj akciji o čemu priča ovaj uživljenik u sao krajinu je smiješno.
namjesnik
28.09.2012., 17:06
Moje mišljenje je da bi ta akcija trajala maximalno 4 dana, planirano je 4 ili 5 gardijskih brigada, znaci cca 30 000 + mobilizirane pričuvne brigade sigurno nekih 70 000 u slucaju mjesanja novosadskog korpusa, sve je bilo snimljeno s okupiranog podrucja bespilotnim letjelicama, izvidničko-diverzantske jedinice su bile filtrirane već u okupiranim teritoriju. Takoder, bilo bi masovno koristenje topništva. Nasuprot nekih 12 000 pripadnika 11 . korpusa , sve osim pobjede hv-a bila bi senzacija.
DoggTagg
28.09.2012., 17:15
Moje mišljenje je da bi ta akcija trajala maximalno 4 dana, planirano je 4 ili 5 gardijskih brigada, znaci cca 30 000 + mobilizirane pričuvne brigade sigurno nekih 70 000 u slucaju mjesanja novosadskog korpusa, sve je bilo snimljeno s okupiranog podrucja bespilotnim letjelicama, izvidničko-diverzantske jedinice su bile filtrirane već u okupiranim teritoriju. Takoder, bilo bi masovno koristenje topništva. Nasuprot nekih 12 000 pripadnika 11 . korpusa , sve osim pobjede hv-a bila bi senzacija.
Ja se slažem sa pokretačem teme da bi bilo gadno. Al stvarno gadno po srpsku stranu jer bi ovaj put trebali bježat preko Dunava, a pitanje je kako bi desetci tisuća ljudi koje je milošević namjerno poslao tamo da tvore živi štit uspjelo pobjeć preko samo 3-4 mosta na Dunavu. Ako bi se srbija miješala, to bi bilo čisto malo topničkih napada, ako i to. A inače što se tiče tog nekakvog 11. korpusa, HV bi ga pojeo i posrao. To su srbi jako dobro znali.
namjesnik
28.09.2012., 17:28
Moral srba tada je bio katastrofalan, znali su sta su radili u 4 godine okupacije,očekivali su jaču pomoć srbije, bojali su se jer su prije samo nekih mjesec dana prije pocetka akcije granatirali sve gradove za vrijeme Oluje ( Osijek, Vinkovci, Županja...) sjećam se da su i zvali nas ko je kog vec poznavao, dal da bježe i sta ce im se dogodit u slucaju da ostanu. to govori sve o tome kako su bili željni borbe
Pitanje za vas, koji ste bili u krajini, tada, jeste li znali za Ovčaru i za pokolj ranjenika iz vukovarske bolnice? Jeste li uopće bili svjesni toga, da ste bili pobunjenici unutar jedne međunarodno priznate države, te da ste se nalazili na okupiranom teritoriju?
momak_20
28.09.2012., 21:26
Radi se o nekoliko desetaka fanatičnih djedica i ponešto potomaka izbjeglih terorista koji su dan noć na tom sajtu, oni su samo nebitna glasna manjina, ali ipak taj sajt je pogledalo dosta ljudi i ima određenu propagandnu ulogu. Također isti ološ je otvorio nekoliko acc na youtubeu i indexu i tamo prosipaju svoj proljev. Al eto to im je sve što mogu. Kad sam pitao jednog njihovog člana zašto koji k serlekaju po netu, lažu umjesto da se vrate ako nisu sudjelovali u agresiji, a on meni "to je čisto malo propagandno" :D
Nije to šačica ljudi već 150 do 200 tisuća ljudi koje je bilo do zubiju neoružano. Srbija je mogla poslati vojsku od 100 tisuća ljudi i vršiti čak ofenzive prema Osijeku i prema zapadnoj Slavoniji da je imala hrebarosti. Npr. da je Šešelj bio na vlasti a ne Milošević. Srbija je imala 6 milijuna ljudi i bogate resurse za dugi rat. Samo nije imala potporu MZ. Rusija je tada bila najslabija i predmet sprdnje u vanjskoj politici.
DoggTagg
28.09.2012., 21:26
Pitanje za vas, koji ste bili u krajini, tada, jeste li znali za Ovčaru i za pokolj ranjenika iz vukovarske bolnice? Jeste li uopće bili svjesni toga, da ste bili pobunjenici unutar jedne međunarodno priznate države, te da ste se nalazili na okupiranom teritoriju?
Me nisu oni bili pobunjenici, oni su bili svoji na svome, oni su htjeli ostat u jugoslaviji i izbjeć pokolj od strane ustaša, a RSK je za njih bila legalna tvorevina, stvorena po svim pravilima međunarodnog prava i imali su na nju pravo. Šteta što su im Hrvati promrsili sve planove. To je jedina stvar koja ih pogađa. Misliš da oni žale za ičim što su uradili? Jedini problem i ono čega su svjesni je da ih je netko silom porazio i slomio.
DoggTagg
28.09.2012., 21:28
Nije to šačica ljudi već 150 do 200 tisuća ljudi koje je bilo do zubiju neoružano. Srbija je mogla poslati vojsku od 100 tisuća ljudi i vršiti čak ofenzive prema Osijeku i prema zapadnoj Slavoniji da je imala hrebarosti. Npr. da je Šešelj bio na vlasti a ne Milošević. Srbija je imala 6 milijuna ljudi i bogate resurse za dugi rat. Samo nije imala potporu MZ. Rusija je tada bila najslabija i predmet sprdnje u vanjskoj politici.
Prolupao si lončiće, apliciraš na krivu stvar. Ja sam ovdje govorio o sajtu koji je kolega diskutant stavio. A inače tih ispraznih prijetnji od strane srba su se naslušali svi koji su s njima ratovali. Nevjerojatno da ih netko od Hrvata shvaća za ozbiljno.
momak_20
28.09.2012., 21:33
Prolupao si lončiće, apliciraš na krivu stvar. Ja sam ovdje govorio o sajtu koji je kolega diskutant stavio. A inače tih ispraznih prijetnji od strane srba su se naslušali svi koji su s njima ratovali. Nevjerojatno da ih netko od Hrvata shvaća za ozbiljno.
Jesi ti čuo za operaciju Una i neuspjeh Hv-a? JA kažem da bismo ih pobijedili ali to bi nas koštalo dosta života.
DoggTagg
28.09.2012., 21:36
Jesi ti čuo za operaciju Una i neuspjeh Hv-a? JA kažem da bismo ih pobijedili ali to bi nas koštalo dosta života.
Dakle, HV stradao u omanjoj akciji u forsiranju UNE, a nekakva božanska srpska vojska bi preforsirala Dunav? Pitam se kako bi oni preko? Da ne bi možda preko ona 3 mosta na Dunavu koje bi zakrčili izbjeglice? Mislim ,možda bi opet tenkovima preko svojih civila. Nebi im bio prvi put..
Nemoj se ljutiti, ali jesu ti ovo kraj nadimka godine? Jer, pričaš gluposti. Kojih 200 000 ljudi do zubiju naoružanih? O čemu ti pričaš? Na području krajine, najveće oružje su bile papovke. Misliš da je Srbiju bolila neka stvar za krajinu? Kakva ofenziva? Preko čega bi prešli? Srušiš sve mostove na Dunavu i ovi su odsječeni od svijeta. 6 milijuna ljudi? :rofl: Pa toliku vojsku nema ni Južna Koreja ( koja ima jednu od najbrojnijih vojski svijeta ). Ili bi ti slao staro i mlado, babe i dede, sve od 7 do 77 na Hrvatsku? S čime? Sa praćkama? :lol::rofl:
failzor
28.09.2012., 22:54
Uspoređivanje forsiranja rijeke u jednoj akciji koja je po svim indikacijama planirana navrat-nanos uz nikakve obavještajne podatke o drugoj strani sa detaljno planiranom kopnenom operacijom gdje bi upravo druga strana imala usko grlo pri prelasku Dunava je smiješno. Da ne spominjem kakav bi moralni učinak na naše imala činjenica da se ide oslobađati Vukovar, simbol domovinskog rata.
HV gardijske brigade su u ono doba bile vjerojatno najbolje vojne postrojbe na ovim prostorima i nikakve "do zuba naoružane" i motivirane (čime?) jedinice VJ tu ne bi ništa promijenile na ishodu. Naravno da bi bilo žrtava, ali jednom kad bi se probila njihova prva linija smatram da bi ih se u 2-3 dana odbacilo sve ili u Dunav ili u Srbiju.
Malo pratin šta pišeš i nije teško naslutit di naginješ, mislin da se lažno predstavljaš, al to je tvoja stvar...
Srbija nije mogla dignit ni 10.000 a kamoli 100 ili 200.000, to je ogromna vojska, a oni su kako sami kažu imali goriva za 6 dana rata, a logisitika košta itekako za tolku vojsku, oni su tada mogli jedino podvit rep i okrenit glavu....Ne zaboravimo da je Srbija tada financirala rati u u Hrvatskoj i BiH, to ih je iscrpilo, a istovrimeno ostaje problem Kosova, nema šanse da bi otvarali još 2 fronta, to bi ih uništilo. Plus pitanje ko bi se odazva za mobilizaciju, već je 91. splasnila volja za ratovanje tamo kad je druga strana pokazala zube.... Toga svega su bili itekako svjesni. Moral naše strane za oslobađanje Vukovara je bija ogroman, 3 dana je max kolko bi to sve skupa trajalo.
DoggTagg
28.09.2012., 23:12
Uspoređivanje forsiranja rijeke u jednoj akciji koja je po svim indikacijama planirana navrat-nanos uz nikakve obavještajne podatke o drugoj strani sa detaljno planiranom kopnenom operacijom gdje bi upravo druga strana imala usko grlo pri prelasku Dunava je smiješno. Da ne spominjem kakav bi moralni učinak na naše imala činjenica da se ide oslobađati Vukovar, simbol domovinskog rata.
HV gardijske brigade su u ono doba bile vjerojatno najbolje vojne postrojbe na ovim prostorima i nikakve "do zuba naoružane" i motivirane (čime?) jedinice VJ tu ne bi ništa promijenile na ishodu. Naravno da bi bilo žrtava, ali jednom kad bi se probila njihova prva linija smatram da bi ih se u 2-3 dana odbacilo sve ili u Dunav ili u Srbiju.
Mostove nebi mogli koristit u svakom slučaju. Il bi ih zakrčile puste izbjeglice koje su tamo poslane poslije Oluje i zapadne Bosne, il bi ih raznio HV. E sad koliko bi junačinama trebalo da preforsiraju Dunav koji je prosječno širok 400-500 metara, da prebace sve snage ako uzmemo u obzir da je najbliža jedinica HV-a bila samo 15 km zračne linije od Dunava. Dakle HV bi vjerojatno završio 90% posla na drugoj strani dok bi ovi samo pokrenuli onu trutavu vojsku, a kamoli napali.
Kyle Reese
29.09.2012., 00:50
Momak, malo previše veličaš snagu Srbije, nemam ništa protiv tebe, samo kažem, ako misliš 91', em su dali sve od sebe, em su imali potporu MZ, dok su 95' bili smoljeni sankcijama i umorni od svega, dok smo mi bili u naletu.
Pad Banjaluke bi ih pokrenuo za neki žešći rat, ali kažem, ono što nisu uspijeli okuoirati 91', ne bi sigurno 95 kada smo imali jaku vojsku.
Srbi nekako uvijek pomisle da je sve neki dogovor kada izgube, ali jbg nije uvijek tako.
Nisam te sada mislio napasti ili nešto, smao kažem, Srbija 95' nije bila jača od Hrvatske, danas možda jest, 91 sigurno jest, no 95' nije bila :ne zna:
Tut-tut
29.09.2012., 01:36
Je li bilo išta puškaranja i bombašenja kad su se počele prve hrvatske izbjeglice i prognanici vraćat?
albundyy
29.09.2012., 06:09
Moj stari je bio u Iloku odmah poslije reintegracije kao turist kod nekih poznanika i kaže da se pucalo iz snajpera sa druge strane Dunava i da nije bilo preporučljivo ići u dvorište kuće koje gleda na tu stranu. :mad:
Garofeeder
29.09.2012., 09:52
Mostove nebi mogli koristit u svakom slučaju. Il bi ih zakrčile puste izbjeglice koje su tamo poslane poslije Oluje i zapadne Bosne, il bi ih raznio HV. E sad koliko bi junačinama trebalo da preforsiraju Dunav koji je prosječno širok 400-500 metara, da prebace sve snage ako uzmemo u obzir da je najbliža jedinica HV-a bila samo 15 km zračne linije od Dunava. Dakle HV bi vjerojatno završio 90% posla na drugoj strani dok bi ovi samo pokrenuli onu trutavu vojsku, a kamoli napali.
Jesi li ti uopce pogledao kartu? Kopnena granica duga je stotinjak kilometara a ti pricas o mostovima... I gdje je to mjesto gdje je Dunav sirok 400-500m? Negdje iznad Beca?
momak_20
29.09.2012., 09:57
HV je bila u jakom naletu od kraja 1994. do jeseni 1995. Sve više se trošila. Primjer je te operacije Una. HV očito tijekom cijelog rata nije znao forsirati rijeke. Doživio je neuspjeh 1993. kad nije znao prijeći Neretvu i zauzeti cijeli Mostar pa je srušen most, a 1995. katastrofa na Uni. Kako bi tek bilo teško forsirati Dravu i zauzeti Baranju koja je bila hermetički zatvorena.
Kyle Reese
29.09.2012., 11:15
Je li bilo išta puškaranja i bombašenja kad su se počele prve hrvatske izbjeglice i prognanici vraćat?
NE
Ali malo je ljudi se vratilo u Vukovar do 1998.,kada je skroz došla hrvatska vlast, u 100% hrvatska sela, i ranije, pogotovo ona bliže neokupiranoj strani
Mustang51
29.09.2012., 12:15
HV je bila u jakom naletu od kraja 1994. do jeseni 1995. Sve više se trošila. Primjer je te operacije Una. HV očito tijekom cijelog rata nije znao forsirati rijeke. Doživio je neuspjeh 1993. kad nije znao prijeći Neretvu i zauzeti cijeli Mostar pa je srušen most, a 1995. katastrofa na Uni. Kako bi tek bilo teško forsirati Dravu i zauzeti Baranju koja je bila hermetički zatvorena.
jel ti znas da smo mi bili u baranji fizicki!? jel ti znas da smo se spremali za vukovar 2 mjeseca a za unu niti minutu!? jako si mlad i prosrpski nastrojen!
DoggTagg
29.09.2012., 12:22
jel ti znas da smo mi bili u baranji fizicki!? jel ti znas da smo se spremali za vukovar 2 mjeseca a za unu niti minutu!? jako si mlad i prosrpski nastrojen!
Ambiciozan je dosta. Čak je predložio da se podatci, povijest, nastajanje RSK uvrsti u školske uđbenike i da djeca uče o krajini kao o nekakvoj susjednoj državi jer je to eto dio hrvatske povijesti. I ovo malo što piše o Domovinskom ratu u uđbenicima se ignorira, a trebali bi učit o samoproglašenoj tvorevini na okupiranim hrvatskim krajevima koja je nastala na etničkom čišćenju, zločinu i razaranjima. Ako je nekome toliko stalo do navedenog dijela hrvatske povijesti onda bi trebali svu energiju uložit Domovinski rat, branitelje, operacije, a ne učit o kvislinškim tvorevinama protiv kojih smo ratovali! Jel Rusi uče o bitkama za Staljingrad il uče o generalgouverment pokrajinama koje su Njemci osnivali nakon okupacije Ruskog teritorija?
DoggTagg
29.09.2012., 12:24
Kako se istrošila? Koje ti gluposti momak pišeš, pa to je za nevjerovat. Ako je iti jedna vojska na području ex.YU tada bila u punom naletu, najboljoj spremi i ako je iti jedna imala potencijala za daljnji napredak i razvitak, onda je to HV. 1995. je bila godina naleta.
Nadan se da je svima jasno da je ovo njihov trol.....
Uostalome Hrvatska Vojska se dokazala, netriba se nikome opravdavat, a posebno njima. Ni jedna vojska nije tako razbijena ka njihova, i baren se oni nebi tribali junaćit..... Ta akcija bi bila rutina di bi oni bili doslovno masakrirani, uostalome zato su se i rentegrirali bez ikakvih benificija, znaći odrekli su se svega..... Da su sami virovali u sebe to se sigurno nebi dogodilo. Pa sad nek trkeljaju kolko oćedu, kasno je a imali su priliku.....
momak_20
29.09.2012., 13:15
Kako se istrošila? Koje ti gluposti momak pišeš, pa to je za nevjerovat. Ako je iti jedna vojska na području ex.YU tada bila u punom naletu, najboljoj spremi i ako je iti jedna imala potencijala za daljnji napredak i razvitak, onda je to HV. 1995. je bila godina naleta.
HV bila je jaka ali nije bila toliko jaka. Ja kažem da bi mi osvojli ta područja ali bi prolili dosta krvi i zato i dosta bi generala završilo u Hagu. Bolje da je bilo ovako. Rezultat je isti.
RSK je dio hrvatske povijesti kao i NDH ili talijanska ili francuska vlast u hrvatskim područjima. To pripada Hrvatskoj.
Kyle Reese
29.09.2012., 13:31
HV bila je jaka ali nije bila toliko jaka. Ja kažem da bi mi osvojli ta područja ali bi prolili dosta krvi i zato i dosta bi generala završilo u Hagu. Bolje da je bilo ovako. Rezultat je isti.
RSK je dio hrvatske povijesti kao i NDH ili talijanska ili francuska vlast u hrvatskim područjima. To pripada Hrvatskoj.
A zašto bi zavbšili u Haagu, zar ti oslobodilačku akciju smatraš zločinačkom?
momak_20
29.09.2012., 13:43
Ne, ali ne odlučujem ja već Hag.
DoggTagg
29.09.2012., 13:52
Pa tko je rekao da se RSK ne spominje u uđbenicima? Spominje se i to je to.
Ja ne razumijem zašto dosta ljudi u Hrvatskoj misli da bi uključivanje VJ u rat u I Slavoniji uopće nešto promijenilo. Mislim, ako smo se obranili '91 kad je JNA još nešto značila, zašto nebi i 95' kad je bila u rasulu, a mi u naponu snage? :ne zna:
Ovo je transkript Miloševićevog razgovora s nekim generalima:
http://www.jutarnji.hr/transkripti-slobodan-milosevic-se-rugao-krajinskim-srbima--vise-su-izginuli-u-bezaniji-nego-drzeci-linije-/946464/
Najzanimljiviji je ovaj dio koji pokazuje slabost VJ:
Nakon Oluje očekivali su da će ih Srbija uzeti u zaštitu tako što će napasti Hrvatsku, no Milošević i generali odbacuju te ideje kao idiotske.
Vojska Srbije očigledno je pred rasulom: nafte imaju za šest dana, čuje se na sastanku. Zato su svima puna usta mira i mirovnog plana. Prema transkriptu, Milošević tjedan dana nakon Oluje nije znao tko je naredio evakuaciju Krajine niti ga je pretjerano briga za to.
Dakle fantazije o nekakvom upletanju VJ su upravo to - fantazije. :kava:
momak_20
29.09.2012., 13:58
Puno je lakše braniti nego napadati neko područje. Dobili bi rat tamo uz velike žrtve za nekih dva tjedna po meni.
Kyle Reese
29.09.2012., 14:06
Puno je lakše braniti nego napadati neko područje. Dobili bi rat tamo uz velike žrtve za nekih dva tjedna po meni.
Tko bi dobio?
sb323ar
29.09.2012., 14:08
To su dokazali borci iz tzv. RSK. :lol:
momak_20
29.09.2012., 14:09
Tko bi dobio?
Pa HV.
DoggTagg
29.09.2012., 14:35
Srbija se nebi miješala, a operacija bi trajala 2-3 dana.
momak_20
29.09.2012., 14:48
Srbija se nebi miješala, a operacija bi trajala 2-3 dana.
Možda bi bilo bolje da je bila vojna operacija jer onda Srbi ne bi imali političku autonomiju i poluentitet koja su zadržali na tim područjima do dana današnjeg.
Možda bi bilo bolje da je bila vojna operacija jer onda Srbi ne bi imali političku autonomiju i poluentitet koja su zadržali na tim područjima do dana današnjeg.
Ne kaki. Ne vrijedi to sve kao 1 ljudski zivot.
Baranjac
Sent from my GT-I9001 using Tapatalk
DoggTagg
29.09.2012., 15:21
Imaju određena prava, al daleko je to od ikakvog entiteta, mada po meni nisu trebali dobit ništa jer čim se želiš isticat po nečemu to je znak da ne gledaš na državu u kojoj živiš dobronamjerno. Dobra stvar je što su Hrvati većina u 3 najveća mjesta u Podunavlju, a to su Ilok, Beli Manastir i Vukovar gdje je 60% Hrvata, tako da im ta nekakva vrsta saveza općina tipa Borovo selo, trpinja, Bršadin malo znači, jer su to sve budimo realni vukojebine u kojima se ne događa ništa. Također u mnogo graničnih mjesta sa srbijom je broj pola-pola ako ne većinski hrvatskog stanovništva.
Kyle Reese
29.09.2012., 15:36
Gdje kupiš te fantazije, imaju većinu u par općina, i table i škole kakve imaju Česi,Talijan i Mađari u nekim općinama.
U Vukovaru nemaju ni ćirilicu, ni table, samo škole, koje imaju sve manje učenika...
momak_20
29.09.2012., 15:37
Mislim tu na Zajedničko vijeće općina. http://www.zvo.hr/
Kyle Reese
29.09.2012., 15:42
Ja živim u Vukovaru i nikada mi nije palo na pamet neka autonomija.
Molim objasni mi svojim riječnikom što je to ZVO i koje su mu volasti, i još vžanije teritorij?
Meni se čini da je tebi jako važno da su Srbi baš nešto dobili, i tako si spreman vjerovati u bilo što... :ne zna:
Što ti bulazniš?! Kakav poluentitet, kakva politička autonomija? Je li ti znaš uopće što je politička autonomija? Jesi ti negdje vidio možda srpsku pokrajinu u Hrvatskoj?
ZVO je jebena udruga Srba u Hrvatskoj i pravno gledano ima isti značaj kao i HPD Željezničar.
DoggTagg
29.09.2012., 15:52
Pa neka ljudi iz nekoliko selendri u vukovarskoj i osječkoj županiji organiziraju kulturne manifestacije i osnivaju nekakvu njihovu seosku nogometnu ligu. Koga briga? I šta to znači? O čemu taj "poluentitet" kako ti kažeš odlučuje?
Pa neka ljudi iz nekoliko selendri u vukovarskoj i osječkoj županiji organiziraju kulturne manifestacije i osnivaju nekakvu njihovu seosku nogometnu ligu. Koga briga? I šta to znači? O čemu taj "poluentitet" kako ti kažeš odlučuje?
Hajde, šta ste se zapjenili:
ZVO je " je telo koje
usklađuje interese srpske etničke zajednice u
istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu na
području Osječko-baranjske i Vukovarsko –
sremske županije, koordiniše prava i daje
inicijative i predloge prema institucijama vlasti."
Uglavnom služi samo za " uhljebljivanje " podobnih i trošenje novca iz proračuna, od njega gotovo nitko nema nikakve koristi. Nema seoske lige, klubovi iz većinski srpskih sela igraju u normalnim ligama HNS-a, Bobota - Agrar je trenutno vodeća u MŽNL Osijek-Vinkovci, a recimo NK Bratstvo Jagodnjak isto prvo u ŽNL NS Beli Manastir.
Prilikom organizacije kulturnih manifestacija sudjeluje i ZVO, ali se one održavaju rijetko i uglavnom se svode na folklor i uhodane sheme, uglavnom se ne mješaju u svoj posao u bitnim stvarima i prosljeđuju novac podobnima, kao uostalom i hrvatske stranke i udruge.
Istina je da se prilikom mirne reintegracije raspravljalo o jednoj županiji u kojoj bi bile u ratu okupirane teritorije, ali to je toliko bedasto kao i RSK, jer za to nije bilo apsolutno nikakvih:razumskih, povijesnih, ekonomskih, niti bilo kakvih uvjeta. Ljudi na tim područjima su jednostavno žrtve sulude politike koja nije za cilj imala dorobit naroda, već je preko parola o povijesnim i nacionalnim interesima gledala kako da što više uzme sebi i postane netko i nešto čak i u povijesti. No, izgleda da smo svi mi u većini, a ona odlučuje, jednostavno previše bedasti da prihvatimo realnosti i pomognemo sami sebi kako bi kvalitetnije i sadržajnije živjeli, o pokvarenosti i interesima pojedinaca mogle bi se napisati biblioteke.
momak_20
29.09.2012., 20:20
Eto dobili ste odgovor. Ja sam čuo kao da je to tijelo neka politička osoba. Čak je bila frka u saboru 2010. da ZVO dobije status pravne osobe.
Eto dobili ste odgovor. Ja sam čuo kao da je to tijelo neka politička osoba. Čak je bila frka u saboru 2010. da ZVO dobije status pravne osobe.
ZVO je pravna osoba. Svaka udruga je pravna osoba. I HPD Željezničar je pravna osoba.
momak_20
29.09.2012., 20:49
Evo vam tu članak:
http://pollitika.com/vesna-pusic-spasava-hrvatsku-od-velikosrbina-pupovca-hdz-a
Iako je Erdutski sporazum praktički konzumiran nakon dvogodišnjeg trajanja, Milorad Pupovac i njemu slični pozivajući se na njega otišli su korak dalje, zahtijevajući da se Zajedničkom vijeću općina prizna status pravne osobe. Time bi se stvorila pravni temelj da ono što pobunjeni Srbi uz pomoć iz Srbije nisu uspjeli ostvariti oružjem, ostvare pravnim sredstvima, a to je insititucionalna samostalnost tih općina u hrvatskom Podunavlju kao podloga za uspostavu političke autonomije, pa čak u krajnjoj liniji otcjepljenja od Republike Hrvatske. Nije slučajno da su ga u tome podržao manjinac Furio Radin i ideesovac Damir Kajin, glavni zagovornici autonomije Istre.
Evo vam tu članak:
Iako je Erdutski sporazum praktički konzumiran nakon dvogodišnjeg trajanja, Milorad Pupovac i njemu slični pozivajući se na njega otišli su korak dalje, zahtijevajući da se Zajedničkom vijeću općina prizna status pravne osobe. Time bi se stvorila pravni temelj da ono što pobunjeni Srbi uz pomoć iz Srbije nisu uspjeli ostvariti oružjem, ostvare pravnim sredstvima, a to je insititucionalna samostalnost tih općina u hrvatskom Podunavlju kao podloga za uspostavu političke autonomije, pa čak u krajnjoj liniji otcjepljenja od Republike Hrvatske. Nije slučajno da su ga u tome podržao manjinac Furio Radin i ideesovac Damir Kajin, glavni zagovornici autonomije Istre.
Hrpa pizdarija. Kao da HPD Željezničar odluči pravnim sredstvima uspostaviti političku autonomiju Medvednice. Eto koliko je realan gornji scenarij.
posmatrač
29.09.2012., 22:03
Ja ne razumijem zašto dosta ljudi u Hrvatskoj misli da bi uključivanje VJ u rat u I Slavoniji uopće nešto promijenilo. Mislim, ako smo se obranili '91 kad je JNA još nešto značila, zašto nebi i 95' kad je bila u rasulu, a mi u naponu snage? :ne zna:
Ma ne bi promjenilo ništa, VJ bi ga popušila big time u srazu sa HV, ARBiH i HVO. VRS im je u to vrijeme bila jača i iskusnija od VJ pa im je HV ulazila u teritorij ko nožem u mlado maslo. I čuj istrošila se HV nakon dvomjesečne ofanzive, kakvo crno trošenje, pa mi smo prije završnih operacija imali 3,5 godine neprekidnih i vrlo teških borbi, jedno vrijeme na dva fronta, pa nismo bili istrošeni za završne operacije, ljudi zbilja ponekad znaju lupiti nevjerovatne bedastoće.
Kyle Reese
30.09.2012., 01:34
Evo vam tu članak:
Tebi je jarane baš stalo da Srbi ispadnu da su nešto dobili jelda, čak te i Bubiša, Srbin iz Baranje demantirao, ali ti se nedaš... :lol:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.