View Full Version : Krivo napisano ime u ugovoru za prepisivanje nekretnine
veliger
06.07.2012., 19:30
Pozdrav svima
Registrirao sam se na forum da postavim jedno pitanje za mog didu i baku.
Dida je zidar po zanimanju i tako se dogovorio sa sestrom od moje bake i njenim mužem da im izgradi kuću a zauzvrat da dobije 1 kat da u njemu stanuju on i moja baka dok god su živi.Ali nažalost sestra od moje bake je podmuklo stvorenje i jedan dan je uspjela emocijonalno shrvati moju baku i izmanipulirati je da prepiše taj kat na nju. Cijela stvar je naravno zavšila na sudu skoro 4 godine već.
Odvjetnik je išao na poništenje ugovora jer je prezime od mog dide krivo napisano (kod javnog bilježnika) ali izgleda da je odustao od tog smjera i sada traži novi smjer.
Pitanje koje pitam u ime mog dide i bake je da li legalno vrijedi prepisivanje tog kata ako je prezime krivo napisano(barem 1 slovo u prezimenu) na papiru.Koliko sam shvatio didu izgleda je javni bilježnik krivo napiso njegovo prezime na tome papiru i na drugom papiru također krivo napisano prezime(ne znam točno kojem) Jel ima osnove za traženje poništenja ugovora na 1 krivo napisanom slovu?
Savjeti su dobordošli. Hvala
freelanderr
06.07.2012., 20:06
Po mojem viđenju, nemože drugi čovijek (koji nije vlasnik kuće, ili kata) prepisati nešto na sestru tvoje bake. Ugovor ne vrjedi, barem po mojim saznanjima.
veliger
06.07.2012., 20:51
freelanderr pozdrav
možda sam se slabo izrazio. situacija je da su moja baka i dida imali zakonski taj kat kuće po ugovoru, dakle na njihovo ime. ali onda je baka prepisala na svoju sestru taj kat ali u ugovoru je krivo napisano njeno i didino prezime. znači na ugovoru za prepisivanje je krivo napisano prezime,i onda su dida i baka tražili poništenje jer je krivo prezime ali izgleda je je svejedno prošlo, pa je evo sad već skoro 4 godine na sudu.
P.S. dida mi je rekao da je čuo da ako se slučaj ne rješi nakon 4 godine da se onda može tužit sami sud i da mu je prijatelj reko da se takva tužba sigurno dobiva.Ima li u tome kakve istine? Hvala na odgovorima
freelanderr
07.07.2012., 13:22
Tužiti sud nije nužno najpametnije, no u vašoj situacij bih se raspitao o tome kod nekog odvjetnika. A ta vasa baka je napravila iznudu imovine, sto je malo teze krivicno djelo.
veliger
07.07.2012., 21:30
hvala puno freelanderr
freelanderr
08.07.2012., 17:48
Tvoj djed i baka su napravili pogrešku zato što sporazum nisu ovjerili kod javnog bilježnika.
veliger
08.07.2012., 18:15
istina, ali šta je bilo, bilo. sad trebaju nekako dobit slučaj na sudu nema druge
..... a zauzvrat da dobije 1 kat da u njemu stanuju on i moja baka dok god su živi.
u kom obliku je to dobio? je/nije kao vlasništvo, i što onda znači ono "dok god su živi"?
...i izmanipulirati je da prepiše taj kat na nju.
kako je prepisala, koja vrsta ugovora?
... izgleda je javni bilježnik krivo napiso njegovo prezime
znači ovjerili su kod javnog bolježnika.... ili što su tamo radili :ne zna:
...situacija je da su moja baka i dida imali zakonski taj kat kuće po ugovoru, dakle na njihovo ime. ali onda je baka prepisala na svoju sestru taj kat ali....
ako je bilo na njihovo ime, kako je uopće baka mogla bili što otuđiti sama?
i kako su to zakonski imali, opet.... koji oblik?
Tvoj djed i baka su napravili pogrešku zato što sporazum nisu ovjerili kod javnog bilježnika.
piše iznad da su bili kod javnog bilježnika
istina, ali šta je bilo, bilo....
jesu bili ili nisu?
veliger
15.07.2012., 10:36
zdravo colour
dakle ovako je bilo,
stan je bio na baku kompletno(i ne samo dok su živi,nego za stalno,to sam ja pomiješo,jer ih sad ne smiju izbaciti iz tog stana dok god su živi,a taj spor se vodi da se vrati njima napismeno njihov stan ili da se poništi taj ugovor što je baka prepisala)
zla sestra je našla moju baku na grobu nedavno joj preminule kćeri i tamo je slomila i nagovorila da joj prepiše stan.ali javni bilježnik je u u govoru krivo napiso prezime,ali izgleda da je svejedno prošo ugovor kod jedne sutkinje.Ali onda je morala bakina sestra tražiti ispravku ugovora(ne znam točno zašto) ali baka to naravno nije htjela potpisat.I sad se vodi spor.
Koliko sam ja shvatio od bake i dide izgleda da ovisi do sudca, neki će prihvatit krivo prezime neki ne... Hvala na čitanju
Ivanicapeca
15.07.2012., 10:59
zdravo colour
dakle ovako je bilo,
stan je bio na baku kompletno(i ne samo dok su živi,nego za stalno,to sam ja pomiješo,jer ih sad ne smiju izbaciti iz tog stana dok god su živi,a taj spor se vodi da se vrati njima napismeno njihov stan ili da se poništi taj ugovor što je baka prepisala)
zla sestra je našla moju baku na grobu nedavno joj preminule kćeri i tamo je slomila i nagovorila da joj prepiše stan.ali javni bilježnik je u u govoru krivo napiso prezime,ali izgleda da je svejedno prošo ugovor kod jedne sutkinje.Ali onda je morala bakina sestra tražiti ispravku ugovora(ne znam točno zašto) ali baka to naravno nije htjela potpisat.I sad se vodi spor.
Koliko sam ja shvatio od bake i dide izgleda da ovisi do sudca, neki će prihvatit krivo prezime neki ne... Hvala na čitanju
Ja bih se pozivala na teško emocionalno stanje u trenutku potpisivanja tj. iznudu potpisa. Svaki iole malo bolji odvjetnik mogao bi dobiti taj spor. Mislim da baka nema više što izgubiti i da sad treba đonom
lipa007
15.07.2012., 17:35
Ja bih se pozivala na teško emocionalno stanje u trenutku potpisivanja tj. iznudu potpisa. Svaki iole malo bolji odvjetnik mogao bi dobiti taj spor. Mislim da baka nema više što izgubiti i da sad treba đonom
Potpisujem ovo, naći dobrog odvjetnika koji bi to trebao rješiti bez problema i vratiti bakici što je njezino, a ujedno podsjetiti zlu sestru da je iznuda kazneno djelo i ak niš drugo utjerat joj malo strah u kosti.....:D
veliger
15.07.2012., 21:55
slažem se,to sam već i reko baki i didi
hvala na odgovorima :)
Ovo se govori iz višegodišnjeg odvjetničkog iskustva sa takvim sporovima? ili? :ne zna:
Ne dijelite drugima pravne savjeta tek tako olako. :rolleyes:
Nije to lako dokazat pred sudom. Pozivaju se ljudi na takve stvari svaki dan, ali ne uspiju to nikad dokazat.
Dapače u 99 % slučajeva se takve "iznude" potpisa ne mogu dokazati.
Ivanicapeca
17.07.2012., 15:05
Ovo se govori iz višegodišnjeg odvjetničkog iskustva sa takvim sporovima? ili? :ne zna:
Ne dijelite drugima pravne savjeta tek tako olako. :rolleyes:
Nije to lako dokazat pred sudom. Pozivaju se ljudi na takve stvari svaki dan, ali ne uspiju to nikad dokazat.
Dapače u 99 % slučajeva se takve "iznude" potpisa ne mogu dokazati.
Moje indirektno iskustvo je bilo vezano za potpisivanje dokumenta u bolnici da se od bolnice neće potraživati povrat novaca za citostatik koji je pacijent morao sam platiti, ukoliko je htio primiti terapiju u toj bolnici. Naime, moja stara je to morala napraviti, a kasnije smo saznali od čovjeka u istoj situaciji da je potraživao natrag novac od bolnice (jer su po zakonu bili dužni iz proračuna osigurati sredstva, iako lijek nije bio na listi HZZOa), naime, na taj način je njegov odvjetnik pobio potpis i izborio povrat sredstava. Radilo se dakle o osobi koja je trebala lijek, "ili će umrijeti", dakle o teškom emotivnom stanju. Ujedno je to, čini se,,bio i presedan zbog kojeg bolnice više nemaju takvu praksu.
Mislim da je stvar jedino i samo o sposobnosti i iskustvu odvjetnika.
I osobno se ne bih generalno razbacivala nekim postotcima o pravnoj učinkovitosti, bez statistički provedene studije i dokaza s linkom na njih, a uz put druge prozivala da pametuju, iako su došli u dobroj namjeri dati savjet, a s druge evidentno " stručne" strane ne ponuditi nikakvo adekvatno rješenje ili barem savjet:kava:
Iz ovog posta i pitanja je premalo podataka :
Pozdrav svima
Registrirao sam se na forum da postavim jedno pitanje za mog didu i baku.
Dida je zidar po zanimanju i tako se dogovorio sa sestrom od moje bake i njenim mužem da im izgradi kuću a zauzvrat da dobije 1 kat da u njemu stanuju on i moja baka dok god su živi.Ali nažalost sestra od moje bake je podmuklo stvorenje i jedan dan je uspjela emocijonalno shrvati moju baku i izmanipulirati je da prepiše taj kat na nju. Cijela stvar je naravno zavšila na sudu skoro 4 godine već.
Odvjetnik je išao na poništenje ugovora jer je prezime od mog dide krivo napisano (kod javnog bilježnika) ali izgleda da je odustao od tog smjera i sada traži novi smjer.
Pitanje koje pitam u ime mog dide i bake je da li legalno vrijedi prepisivanje tog kata ako je prezime krivo napisano(barem 1 slovo u prezimenu) na papiru.Koliko sam shvatio didu izgleda je javni bilježnik krivo napiso njegovo prezime na tome papiru i na drugom papiru također krivo napisano prezime(ne znam točno kojem) Jel ima osnove za traženje poništenja ugovora na 1 krivo napisanom slovu?
Savjeti su dobordošli. Hvala
da bi se dao ovakav savjet
na koji se osoba oduševi sa ovim.
slažem se,to sam već i reko baki i didi
hvala na odgovorima :)
Daleko bolje se suzdržati od davanja takvih savjeta, jer to nisu opće stvari niti pitanja za forum, već za otići sa papirima kod odvjetnika koji će imat direktan i potpun uvid u problematiku.
Obrisano je nekoliko komentara o „smislu foruma“ jer nemaju veze s temom. Što se tiče problema koji je izazvao komentare, kao i na drugim specijaliziranijim podforumima, ovdje morate dobro razmisliti kakav savjet i mišljenje dajete drugim korisnicima (pogotovo jer je često postavljaču pitanja teško razlikovati savjet od mišljenja), jer pogrešnom uputom možete nekome stvoriti probleme (iako nesumnjivo imate najbolju namjeru). Nije zabranjeno iznositi svoje mišljenje, ali stvarno vas molim da pazite da ne date nekome lažnu nadu ili nešto slično - radije napišite opširnije nego da vas se krivo shvati. Hvala na razumijevanju.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.