View Full Version : Kako proglasiti stečaj?
Riječ je o d.o.o...u kojem je zbog međusobnog nerazumijevanja više vlasnika tvrtke, došlo do razlaza među suvlasnicima...stečaj je jedino rješenje, no kako ga treba izvesti...mora li se to proglašenje stečaja platiti? Odakle početi? Unaprijed hvala...
Ir@ kaže:
Riječ je o d.o.o...u kojem je zbog međusobnog nerazumijevanja više vlasnika tvrtke, došlo do razlaza među suvlasnicima...stečaj je jedino rješenje, no kako ga treba izvesti...mora li se to proglašenje stečaja platiti? Odakle početi? Unaprijed hvala...
Prvo, da li misliš na stečaj ili na likvidaciju?
ako se ne varam otvaranje stečajnog postupka je bilo 15.000 kn.
i, ako ne griješim, stečaj je kad nemaš love za isplatit vjerovnike a likvidacija kad imaš i još i tebi ostane, ne?
čisto da Iri olakšam, ako nisam pogriješio
brzi i Vojky, hvala...Ne znam ni sama što se više isplati...love nema, a dugovi su vrlo mali koji se nemaju od kuda isplatiti...što napraviti u tom slučaju?
brzi kaže:
ako se ne varam otvaranje stečajnog postupka je bilo 15.000 kn.
i, ako ne griješim, stečaj je kad nemaš love za isplatit vjerovnike a likvidacija kad imaš i još i tebi ostane, ne?
Otprilike - stečaj je kada je firma u dugovima, a likvidacija je kada iz nekog razloga želiš zatvoriti firmu koja nije u dugovima - recimo zaradio se dovoljno love da s 40 godina odeš u mirovinu negdje na Južnom Pacifiku.
što se dešava kad nemaš 15 tisuća kuna da proglasiš stečaj?
Ir@ kaže:
što se dešava kad nemaš 15 tisuća kuna da proglasiš stečaj?
Brzi nije rekao da je 15.000 kn, već da misli da je...
Postojao je - ne znam da li sada postoji - skraćeni postupak stečaja/likvidacije društva koje nema imovine ili ima zanemarivu imovinu.
Lijepo pođeš kod odvjetnika, reci što ti treba i da ti to treba što jeftinije. I naravno platiš odvjetnika.
FreeFlyer
01.12.2004., 13:48
Vojki,
kak da žena plati odvjetnika kada nema novaca u firmi ? iz svog đepa ? ko bu joj vratio ?? da prijavi potraživanje u stečajnu masu ?
FF
a kaj bi joj netko vratio? ako je njena firma mora pokrenut stečaj kad se ispune zakonski uvjeti. jedan od njih je da je tvrtka 2 mjeseca u blokadi...
a tko tebi plaća tvoje obaveze? netko drugi?
FreeFlyer
01.12.2004., 14:02
Čitaj brzi, ne brzaj !!!!
ljepo je žena rekla da ima više suvlasnika koji se nemreju dogovoriti kak dalje !!!
Kak da firma uzme odvjetnika ?? kak da ga plati ? bonbonima ?
Kada joj je Vojki reko da "ona uzme odvjetnika" neznam na kaj je mislio, da li na "nju osobno" ili "firma". Ako je frima u blokadi, neznam koji odvjetnik bu delal za "hvala", a da ga ona osobno plaća, zavisi od njezinih ciljeva !!
FF
više suvlasnika....
jedini problem koji se tu može pojaviti je taj da svi zastupaju tvrtku skupno. kako je taj slučaj rjeđi od Yetija svaki direktor može zasebno proglasiti stečaj.
od kud lova? prodaš nešto i posudiš svojoj firmi. kladim se da svaki od suvlasnika ima neku nekretninu ili pokretninu za koju može zahvaliti firmi...jebiga, sad bi u najmanju ruku bilo pošteno vratiti šta je pozobano, barem onoliko koliko treba da se sve riješi legalno.
nekako imam osjećaj da SVE suvlasnike boli ona stvar šta će sad bit`
FreeFlyer kaže:
Vojki,
kak da žena plati odvjetnika kada nema novaca u firmi ? iz svog đepa ? ko bu joj vratio ?? da prijavi potraživanje u stečajnu masu ?
A znaš kako narod kaže - nema đabe ni u stare babe.
I nitko nije rekao da je firma u blokadi. Ako je - još bi im mogla doći i prijava (direktorima), što nisu pokrenuli stečaj na vrijeme.
FreeFlyer je jedini shvatio što sam željela reći. Firma trenutno nije u blokadi, ali će biti ako svi prestanemo u njoj raditi. Ja bih to htjela sve legalno rješiti, ali suvlasnici misle da ne moraju ništa poduzimati, odnosno da će država proglasiti stečaj. Meni je takvo razmišljanje glupo i zato sam htjela izvidjeti sve opcije jer ne mogu dozvoliti da zbog nečije gluposti budem za nešto optužena. Mislim da u pravu neznanje ne opravdava. Osobno zbilja nemam love, zato i pitam ovdje. Da imam love, već bih bila kod odvjetnika.
Sad su mi ipak neke stvari bistrije...hvala svima, posebno FF...
FreeFlyer
02.12.2004., 13:19
Kak sam pametan !!!:D
Nema frke Ira, samo ti pitaj. No za tebe kao jednog od suvlansika, a vjerovatno i direktora (bez ozbira kak zastupate firmu, samostalno i pojedinačno ili skupno) bilo bi najbolje da ostalim članovima društva pismeno predložiš sazivanje Glavne skupštine, sa 1 točkom dnevnog reda, a to je Stanje u društvu i daljnje radnje. Fino ti to preporučeno svakom, i predloži neki danum kojih 30 dana unaprijed (vidi u Društvenom ugovoru koji su ti rokovi) i neka se izjasne. ti predloži otvaranje stečaja, a ako niste blokirani ili nesposobni za plaćanje, onda fino likvidaciju. Ako se ostali članovi ne suglase, a ne predlože nešto pametno (obnova poslovanje ili ko zna kaj) onda ti fino imaš crno na bijelo da si postupala sukladno zakonu, a drugi nisu !!
A ako i dalje nebu nikaj jasno.. javi se pa da ti pojasnim kak i kaj dalje !
FF
FF, sunce si, hvala ti puno. Ja sam ih mislila natjerati da ponovo sjednu za stol i nekog boga odluče, ali nisam znala za ovo da bi trebala poziv poslati preporučeno i s dnevnim redom iz kojeg će se vidjeti o čemu bi to trebali raspravljati. Sad me ne bu zeznuli :), thanks još jednom.
Da li postoji i ovakva praksa kod pokretanja stečaja;
Čl. 41. Zakona o platnom prometu uzemlji
"(1) Ako su na računu poslovnog subjekta evidentirane nanamirene obveze iz čl. 29 stavka 2. i 3. ovog Zakona neprekidno 60 dana, banka o tome izvješćuje Ministarstvo financija - Poreznu upravu.
(2) Ministarstvo financija - Porezna uprava u roku 30 dana od dana primitka obavjesti iz stavka 1. ovog članka predlaže pokretanje stečajnog postupka protiv poslovnog subjekta."
Ima li ko saznanja o tome da li banke uredno obavještavaju Ministarstvo o tome i kakav je rezultat svega.
FreeFlyer
08.12.2004., 09:38
To je sve točno i tako bi se trabalo postupati, no praksa je drugačija.
Postoji jedna praksa da Ministartsvo financija ne daje Prijedloge za pokretanje stečajnog postupka, jer i MF mora platiti pristojbu za otvaranje stačaja koja u pravilu iznosi između 10.000 i 15.000 kn, stoga je država (ona koja bi trebala sve to sankcionirati) fino odlučila neka neki drugi vjerovnik pokrene stečaj a MF će se javiti sa svojim potraživanjima.
To se desilo jer ima jako puno malih d.o.o. koji su već odavno zreli za stečaj no vlasnici ili vjerovnici ne žele pokrenuti stečaj (zbog toga jer vlasnik i vjerovnik posluju preko drugih svojih firmi)
pa je MF jedno vrijeme masovno tjeralo takve d.o.o u stačaj, no tada je moralo plaćati i te velike iznose pristojbi, a u konačnici nebi ništa naplatili od svojih poreznih potraživanja, pa su skužili da su samo na gubitku, pa su fino odustali od te ZAKONSKE obveze i sve fino sada stoji i nitko nikaj ne poduzima !!!
Stoga, nemoj se previše oslanjati da bu MF pokrenulo stečaj !!
FF
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.