PDA

View Full Version : Fax-modem

Elektronicar
12.03.2003., 17:39
Planiram si kupiti fax-modem zato jer stalno naručujem el. komponente iz Zagreba, a nekda zna biti i preko 50-ak komp. pa bi mi dobro došo fax-modem. Šta vi mislite dali je fax- modem dobar, jel ga preporučujete i jel se sa Fax-modemom može iči i na internet ili je on samo za Fax. Možda je ovo glupo pitanje, nekima, ali nije mi struka i nerazumijem se nešta posebno u pc-e, znam dosta, ali...

MaxB
12.03.2003., 17:54
Zbunjuje te ovo "fax"? Koliko je meni poznato, svi danasnji modemi su fax-modemi, sto znaci da mogu primati i slati fax, pa ces jaaaaako tesko kupiti modem koji to ne podrzava.

Indigo Girl
12.03.2003., 18:46
I ja imam fax modem a nemam fax a spajam se na net :) Dakle, radi!

slafko
12.03.2003., 20:12
ovak, modem modulira odlazne digitalne signale iz tvog kompa u analogne signale koji se prenose standardnom bakrenom paricom, telefonskom linijom, te demodulira analogne signale koje dobiva u digitalne koje onda tvoj komp kuži. zato se i zove modem (modulator/demodulator). naziv fax-modem je nastao samo zato jer su prije proizvođači željeli naglasit mogućnost svog proizvoda da prima i šalje faksove. danas su svi modemi fax-modemi, a istini na ruku ful malo ljudi koristi fax opciju svojih modema koja ionako nikad nije bila najjasnije objašnjena u manualima ili bilo gdje...

da ne moraš pitat "kaj znači v.90 na modemu" evo odgovora: v.90 je standard koji omogućava brzinu prijenosa od 56.000 bitova u sekundi u teoriji, u praksi su te brzine niže i najčešće ovise o kvaliteti telefonske linije. trenutno moj modem radi na 49.333, motorolin AMR je radio na 52.000, a najveća brzina koju sam na modemu vidio je bila na asusovom laptopu; 54.444. nazad na v.90 - tehnologija je nastala kombiniranjem tehnologija US Roboticsa i Rockwella. rekli smo da omogućava prijenos od 56kb/s, ovo je u biti downstream (brzina kojom skidaš podatke) dok je upstream 33.6kb/s.

nadam se da su ti modemi sad malo jasniji. pozdraf. :w

slafko
12.03.2003., 20:15
Originally posted by _xxxx-man_
Pa normalno! Kak bi onda ljudi koji imaju fax modem surfali netom !? I ja imam fax modem ali na netu sam s Isdnom kad je puno brži..;) :)
ISDN nije puno brži od normalnog 56k modema... :rolleyes: to je samo reklama koju HT prodaje i bacanje prašine u oči. isdn je osjetno brži tek kada koristiš A i B kanal za surfanje, a ono što ti ne kažu je to da ti je onda duplo skuplje jer ne koristiš jedan, već dva kanala.

PUNO brža tehnologija je (A)DSL... to su već respektabilne brzine.
btw. kad smo već kod surfanja i brzina, ste čuli da će za par mjeseci u zagrebu krenut sa kablovskim pristupom internetu, kažu nadalje da će biti po dosta popularnim cijenama. nadam se. :top:

Indigo Girl
12.03.2003., 21:09
E slafko a sto znaci ono 56 k kad meni nikad ne ide brze od 32. :( :( bas bez veze

Elektronicar
12.03.2003., 21:44
Moj modem je HSP56 MicroModem. Jel on možda ako znate ima Fax, naime modem sam kupio prije oko 2mj., i ako ima kako ga podesiti da mogu slati i primati Fax-e

IMF-ovac
12.03.2003., 21:52
Originally posted by Elektronicar
Moj modem je HSP56 MicroModem. Jel on možda ako znate ima Fax, naime modem sam kupio prije oko 2mj., i ako ima kako ga podesiti da mogu slati i primati Fax-e

Najvjerojatnije da s njim možeš slati fax...
Detaljnije objašnjenje imaš ovdje (http://www.teme.org/showthread.php?s=&threadid=4919).
Ako ti šta nije jasno slobodno pitaj ;)

slafko
12.03.2003., 21:54
Originally posted by Indigo Girl
E slafko a sto znaci ono 56 k kad meni nikad ne ide brze od 32. :( :( bas bez veze
56kb/s (56.000 b/s) je maksimalna teoretska brzina koju modemi mogu postić. u pravilu uvijek rade na brzinama ispod 50.666. do ovakvog pada brzine prijenosa dolazi najvećim dijelom jer je 56k maksimalna teoretska, te zbog loših linija i koječega. svi domaći ISPovi spuštaju brzine modema na 50.666 i niže jer modemi rade stabilnije na manjim brzinama.. (opet gledam svog i radi na 49.333)...
a to kaj tvoj 56k modem radi na 32 je zabrinjavajuće. nazovi helpdesk svog ISPa pa im se izjadaj. (na konju si ako se spajaš preko iskona, imaju najbolju podršku). vjerojatno će ti reć da upišeš stringove za modem, pa samo slušaj kaj ti govore i potvrdno klikaj mišem... ak ti ni stringovi ne pomognu, zovi jebeni HT i reci nek ti pregledaju liniju (ali ovo ne pije vodu)...
prije svega ovoga prvo pogledaj kakva ti je telefonska utičnica di je modem ukopčan, a probaj stavit drugi kabel od modema do utičnice. možeš probat instalirat i najnovije drivere za modem...

eladio će ti objasnit? yeah, right :D

MaxB
12.03.2003., 22:01
Ako usporedim svoj modem koji se konektira na 50.666 ili isdn to je nebo i zemlja! Više se nikad neću vraćat na modem..:o

A tek kod skidanja podataka s neta.. :top: :top:
I ja to kazem. Ne znam kako sam mogao zivjeti bez ISDN-a, iako koristim samo jednu liniju. Surfanje je dosta brze, a i skidanje datoteka. Vrlo vazno je i ultra brzo konektiranje - prije sam na Internetu cesto ostajao konektiran jos kakvih 5-10 ili 15 min. jer mi se nije dalo otpojiti pa opet cekati dugotrajno spajanje. Sada nemam takve brige.

slafko
12.03.2003., 22:02
to si dobro primjetio, to s modemom... :top:

btw. u potpisu ti fali "the" ispred world

slafko
12.03.2003., 22:04
vas dvojica ste zabrijali. ja jednostavno ne vidim razloga zakaj bi uvodio ISDN koji je drevna tehnologija, jednostavnije mi je pričekat malo dok padnu cijene DSLu ili dok krene kablovski pristup... a ovaj modem mi je čisto okej. ne skidam nikaj s neta, samo surfam i spammam forum :D

Eladio
12.03.2003., 22:08
nemojte me slucajno naljutit !!!!

:cool:

slafko
12.03.2003., 22:14
ma 56 k je. i sad radi na 33.2. Grozno. Koga da zovem? Preko sugavom Carneta se spajam, mozda je zato?
i ja se spajam preko carneta, pa očekujem drastično smanjenje telefonskog računa,...

p.s. ovo ne pišem samo zato jer mi stara visi iznad ramena i čita :D

Thurgood
12.03.2003., 22:14
glede ISDN vs. 56K

ISDN na jednom kanalu samo u teoriji nije puno brži id 56K dok u stvarnom svijetu sa DT,ovaj... HT-om razlika je veća. netko ima sreće pa se spaja na 50 i nešto sitno... kod mene ni jedan modem nije htio preko 46, a to su bili dani za bilježiti u kalendar. sad sam uvijek na 64, rijetko na 128 jer je skupo.
ali koristim za downloadanje svačega,pa je preporod :D
od kad su me syebali na serveru u firmi još više koristim svoju žicu :mad:

slafko
12.03.2003., 22:17
meni u firmi je veza nehumana, ali nemam je ni vremena ni volje forsirat...

slafko
12.03.2003., 22:20
čuka neta je 1.86kn s pedevejom brijem

Thurgood
12.03.2003., 22:23
sat na carnetu košta koliko i dt... ovaj hatejov super mali ultra turbo i.e. 16V brzi korisnik, samo bez ogromne pretplate :(

slafko
12.03.2003., 22:25
nema pretplate na carnetu... to je ipak za studente i znanstvenike, a oni para nemaju... :D

Eladio
12.03.2003., 22:29
Kao npr.ja..daj mi reci na kojoj stranici moram ispunit listic da se prijavim..:confused:

..odes na fakultet (skola), i dati ce ti formular
javi se profesoru iz informatike , za daljnje informacije carnetu ;)

..dosta vise o cijenama , ili sve brisem :cool:

Marakana
12.03.2003., 22:34
Nabijem HT skupa sa na.............

Thurgood
daklem,Elektroničaru vrli - koji god da ubodeš taj ti je fax-modem. isto sranje - drugo pakovanje, pisalo - ne pisalo

slafko
elektroničar, koliko si platio taj svoj modem?ja sam za svoj dao 100kuna frendu.

gamad jedna fijumanska, obrisal mi je dio posta... :D
:B

Elektronicar
13.03.2003., 09:46
Oko 80-ak kuna sam platio modem

Thurgood
13.03.2003., 09:51
Originally posted by slafko
gamad jedna fijumanska, obrisal mi je dio posta... :D
:B

nisi valjda ni skužio koliko je Eladio tu moderirao :D
sad će ispast da se uvlačim (:p ) ali ovaj put opravdano (nije naš čet nastradao pa je o.k. :D )

Indigo Girl
13.03.2003., 11:17
Ma nije, 3,60 do 7 a 1,80 poslije 7! Nisi mu Eladio dobro objasnio. Posalji mi PM pa ti ja sendam formular koji ispunis (njega nemas u skoli nego moras na carnetovim str. nac al da se ne mucis ja ti sendam ;) ) , onda u skoli/faxu ispunis onu potvrdu da ides u tu skolu/fax i sve to skupa zajedno posaljes u ZG na carnetovu adresu i dobijes godinu dana neta. Kad god. dana istekne, onda samo saljes onnu potvrdu za skolu/fax, ne treba ti prijava, i oni ti produze na jos jednu godinu...... :o

A ja sam svoj fax modem pred godinu dana platila 580 kn!!!!??'' :eek:

Thurgood
13.03.2003., 11:24
Ma nije, 3,60 do 7 a 1,80 poslije 7!

ma baš je :B

[B]A ja sam svoj fax modem pred godinu dana platila 580 kn!!!!??'' :eek

ajme :eek:

slafko
13.03.2003., 12:28
A ja sam svoj fax modem pred godinu dana platila 580 kn!!!!??''
bolje ti je da je US Robotics externi, u suprotnom se možeš bacit pod tanker :D

Indigo Girl
13.03.2003., 17:03
Ma vanjski, naravno, sta ce mi unutranji?? :eek: to je smeće. Vanjski, crni, slatki,s rupičastim udubljenjima :D

Elektronicar
13.03.2003., 22:04
Modem mi je u PCI utoru

Indigo Girl
14.03.2003., 15:26
Znaci da vrijedi tih novaca..:o

Koja je marka modema ??

A pise nesto Tek Comm...

bodul
15.03.2003., 01:10
Cini mi se da niko nije uboo u sridu .
USR proizvodi faks modeme koji primaju i memoriraju fas i kad je comp ugasen .
U tom je kvaka .
ti fino dodjes kuci i sa modema skines faks na comp.
takav modem sam platio prije nekoliko godina oko 2000 kn.
mnogi imaju i prodaju te modeme a da im nisu nikad ni saznali pravu namjenu.
Inace svaki modem moze primiti faks dok comp radi ali to nije kvakanego ono prije.
tako ako trewbate bas to onda mozete od nekog ko kupuje ISDN kupiti "stari "
modem po izuzetnoj cijeni ali sa odlicnim osobinama .
Koliko znam svi ovimodemi su vanjski.
Imao sam i takozvane softverske modeme ali su mi bili bez veze.to su ti od 100 kn ili manje.