PDA

View Full Version : Ulje

Bell@ Baggins *
13.03.2003., 15:10
Nedavno sam srela prijateljicu koja se bavi nutricionizmom, pa smo malo popricale o prehrani i njezinom utjecaju na zdravlje.Eto, rekla mi je zena da jedino maslinovo i bucino ulje dobro za zdravlje i da dokazano produzuje zivot jer ima nezasicene masne kiseline koje su dobre za organizam, a da sve ostale vrste ulja nisu tako zdrave, a mogu biti i štetne, jer lako oksidiraju prilikom pečenja i ako se izloze svjetlu, pa postaju kancerogena. meni je trebalo neko vrijeme da se naviknem na maslinovo ulje, na bućino ni ne pokušavam, nema sanse ima neki zagoreni okus. suncokretovo nastojim smanjiti, sto vise. Koje ulje vi upotrebljavate najviše i u kojim jelima.

Kiki
13.03.2003., 15:29
Maslinovo kad god mogu, ponekad u istocnim jelima sezamovo ulje i tu i tamo i suncokretovo ako mi okus maslinovog ne pase u to jelo.

el_mariachi
13.03.2003., 15:30
Ja koristim maslinovo ulje za salate i kad nesto dinstam i sl. Kad pecem meso u rerni koristim obicno ulje. Znam neke sto peku na masti :eek: i neke sto koriste dva puta isto ulje :eek: .
Maslinovo ulje sprjecava rak debelog crijeva i stanovnistvo koje zivi u oblastima Mediterana je manje podlozno toj bolesti.
U danasnjim novinama sam pak citao koliko maslinovo ulje moze biti i stetno. PAH substanca koja se nalazi u ulju je kancerogena ( naravno ako postoji u vecim kolicinama od dozvoljene vrijednosti).
Dakle maslinova ulja u kojima je PAH najvisi su:
Extra Virgin famous: 23
Extra Virgin Terra Toscana 9,6
Extra Virgin il Gentile Grappolini, Zeta 7,8
Extra Virgin La chinata: 7
Broj koji dobiju rak na ovaj nacin staju na prste jedne ruke u CRO/godini ali ipak nije lose znati.

sailor
13.03.2003., 15:36
Ricinusovo? U koja jela? :confused: :D

Šala mala. Skoro sve maslinovo, čak i jaja, sve osim pećnice a šugovi za pašta šutu malo i to miješano. Pa tko voli...

Samantha
13.03.2003., 15:38
Ja godinama znam samo za maslinovo ulje...uzimam talijanski Monini...cak na fetu kruha polijem malo ulja,soli i jedem:)

blondie_30
13.03.2003., 15:41
Ja koristim najcesce suncokretovo; maslinovo za "morsku" kuhinju, ali jako volim i bucino ulje u salatama (vidim da ga nitko drugi ne voli :confused: :( )

Kiki
13.03.2003., 15:57
A kad koristite maslinovo jel koristite Extra Virgin ili obicno?
Mariachi, kaj to vidim???? Znaci extra virgin maslinovo (za koje su nas godinama uvjeravali da je najzdravije) ima najvise kancerogena? :eek: :eek:

verica
13.03.2003., 16:02
blondie_30 kaže:
Ja koristim najcesce suncokretovo; maslinovo za "morsku" kuhinju, ali jako volim i bucino ulje u salatama (vidim da ga nitko drugi ne voli :confused: :( )

Ja obožavam bučino, češće ga koristim za salatu nego maslinovo

Inače, općenito, nastojim izbjegavati ulje gdje god je to moguće

Indi
13.03.2003., 16:03
Niti maslinovo ulje u odredjenim kolicinama nije zdravo.
Inace da, maslinovo ulje pokupi holesterol iz krvi.

sailor
13.03.2003., 16:11
Kiki kaže:
A kad koristite maslinovo jel koristite Extra Virgin ili obicno?

extra domaće :) murter, dugi otok

Prolaznica
13.03.2003., 16:23
extra virgin - strogo domace (najcesce s korcule)

Shtefitza
13.03.2003., 17:10
Dva najkvalitetnija ulja su maslinovo i ulje dobiveno od uljane repice. Ostala ulja od sjemenki isto nisu losa.

Billi
13.03.2003., 17:33
Koristim suncokretovo.
Maslinovo koristim samo za mocarelu i paradajz i kao pakung za kosu. Uzimam neko skuplje, ne znam kaj pise na etiketi.

el_mariachi
13.03.2003., 18:33
Ove Extra virgin vrste koje sam nabrojao imaju te vrijednosti. Znaci ima i drugih extra virgin koje su ispod kriticne granice.
Eh kad vec pisemo mogli bismo cijene uporediti:
Najjeftinije oko 3€ a obicno su oko 5€.

Shtefitza
13.03.2003., 20:36
Svako ulje je u principu ok ako se u njemu przi samo jednom. Ove kancerogene tvari se stvaraju ako se koristi nekoliko puta (kao sto to ljudi znaju raditi recimo za pomfrit i slicno...) ili ako ulje pocne "goriti".

verica
13.03.2003., 21:53
el_mariachi kaže:
Ove Extra virgin vrste koje sam nabrojao imaju te vrijednosti. Znaci ima i drugih extra virgin koje su ispod kriticne granice.

Extra virgin maslinovo ulje 5 eura?

el_mariachi
13.03.2003., 22:05
verica kaže:
Extra virgin maslinovo ulje 5 eura?
verica: citas na preskok.
extra virgin koje sam spomenuo u prvoj recenici je bilo povezano s pricom o PAH vrijednostima.
Druga recenica je o prosjecnim cijenama ulja.

verica
13.03.2003., 22:08
el_mariachi kaže:
verica: citas na preskok.
extra virgin koje sam spomenuo u prvoj recenici je bilo povezano s pricom o PAH vrijednostima.
Druga recenica je o prosjecnim cijenama ulja.

Prosječnim cijenama kojeg ulja? Cijena suncokretovog i maslinovog ulja razlikuju se kao nebo i zemlja

el_mariachi
13.03.2003., 22:20
Mislio sam na maslinovo.
Ova ostala se mogu naci i za 1 DM.

Rhea
13.03.2003., 22:56
Ja gotovo za sve koristim maslinovo ulje,jako rijetko suncokretovo ,samo u slucaju kad maslinovo nikako ne pase;)

sailor
14.03.2003., 08:22
el_mariachi kaže:

70 kuna litra

Aj' sad pitaj k'o za sireve, kako mi to možemo sebi priuštiti

:D ;)

verica
14.03.2003., 08:36
sailor kaže:
70 kuna litra

Ja plaćam 80 :D . Zato mi je 5 eura i bilo čudno

el_mariachi
14.03.2003., 08:51
sailor kaže:
70 kuna litra

Hehehe
Pricao sam o prosjecnoj i najjeftinijoj cijeni maslinovog ulja. Ali ima ga skupljeg i nekoliko puta.
Napravio sam i jednu greskicu. Boce nisu od litre vec 0,7 ili 0,75 l.

monique
14.03.2003., 08:51
Shtefitza kaže:
Svako ulje je u principu ok ako se u njemu przi samo jednom. Ove kancerogene tvari se stvaraju ako se koristi nekoliko puta (kao sto to ljudi znaju raditi recimo za pomfrit i slicno...) ili ako ulje pocne "goriti".

Apsolutno se slažem s tobom. Koristim najčešće suncokretovo i maslinovo ulje, ovisno o tome što pripremam.
Kancerogeni PAH spojevi nastaju tijekom gorenja masnoće. Dakle sve ono što zovemo kuhanjem a ne zagaranjem i zamuđivanjem stana ne donosi tako velik rizik od unošenja PAH spojeva u organizam. A ako ćemo točno, najveća količina PAH spojeva prisutna je u mesu s roštilja, koje je tak dobro i zdravo. Naime s mesa uvijek kapne masnoća na vatru, a dim koji pritom nastaje sadrži groooo PAH spojeva koji onda fino osmude meso, ali ja ga svejedno volim!!

blondie_30
14.03.2003., 14:41
el_mariachi kaže:
Hehehe

Off topic - hvala ti Boze, vratio je avatar :rolleyes: ;) :D

Shtefitza
15.03.2003., 00:33
Aha, kad vec pricamo o ulju, margarin je losa zamjena za ulje. Bilo bi dobro izbjegavati ga... (jednako kao i kekse koji su napravljeni s parcijalno hidrogeniziranim uljem umjesto obicnog).

el_mariachi
15.03.2003., 00:40
blondie_30 kaže:
Off topic - hvala ti Boze, vratio je avatar :rolleyes: ;) :D

A sto da radim kad zene vole ruzne momke a niko ne voli el_bundija :D
Sthefitza: Nisam siguran da sam te razumio. Zasto bi biljni margarin bio losa zamjena ulju ?:confused:

Shtefitza
15.03.2003., 00:46
MArgarin je ulje kojem su dodali vodikove veze. Time ulje gubi svoje pozitivne karakteristike i postaje opasnije sto se tice povecavanja kolesterola u tijelu i sto se tice kancerogenih tvari.

Ne kazem da margarin ima kolesterol. Tip masnoce u margarinu, kao i secer koji jedemo u kavi doprinose stvaranju kolesterola u tijelu. (ali to je vec druga prica...)

U svakom slucaju, kad god mozemo, trebali bi putar zamijeniti uljem, a margarin je MOZDA bolji od putra, ali definitivno losiji od bilo kojeg ulja.

Lola
15.03.2003., 03:35
[QUOTE]sailor kaže:
[B]extra domaće :) murter
i ja:)

njasa
15.03.2003., 10:25
mi doma koristimo skoro samo maslinovo i to od nasih maslina, koje sam ja brala oko kuce ove godine :) obozavam maslinovo ulje, narocito kad ima ribe sa gradela, pa ih zalijemo maslinovim uljem pa tocajem kruv. danas ima ribe i verzota za rucak :)

el_mariachi
15.03.2003., 10:42
njasa kaže:
mi doma koristimo skoro samo maslinovo i to od nasih maslina, koje sam ja brala oko kuce ove godine :) obozavam maslinovo ulje, narocito kad ima ribe sa gradela, pa ih zalijemo maslinovim uljem pa tocajem kruv. danas ima ribe i verzota za rucak :)
njasa: Bil htjela napisati nekoliko redova sto se radi s maslinama kad se uberu i opisati proces nastajanja ulja.

kumek
15.03.2003., 20:10
"Ja godinama znam samo za maslinovo ulje...uzimam talijanski Monini...cak na fetu kruha polijem malo ulja,soli i jedem"

Ja zapravo imam varijaciju. Stavim dvije tri zlice naribanog parmezana, dodam malo maslinovog ulja persina i bibera pa u to umacem kruhek.

Tija
15.03.2003., 20:28
sailor kaže:
extra domaće :) murter, dugi otok

:top:
extra domaće, Šolta:)

FFE
15.03.2003., 20:45
Bucino ulje za salate. :top:

Rita
15.03.2003., 21:18
Mi koristimo vecinom samo extra virgin maslinovo i to ga kupujem u karnisteru od 3 litre i kosta me oko 18$.Za kolace koristim obicno vegetable ulje (jako rijetko), a u jela ponekad stavim i sezamovo ulje ili ulje od lana.Bucino si moram kupit jer je fakat naj bolje za bazul salatu;)

indian
17.03.2003., 09:23
Vidim ja svi koristite bučino ulje sirovo, za salate..

A ja ga lijepo znam koristit i kad dinstam nešto..kako fino zamiriše na tavi..:)
Inače,suncokretovo samo za friganje, krupiri i to..

A na prvo mjestu, zna se maslinovo, salata, meso, riba..evo kako njasa fino kaže:

obozavam maslinovo ulje, narocito kad ima ribe sa gradela, pa ih zalijemo maslinovim uljem pa tocajem kruv.

:top:

Nikako ne mogu razumjet kontinentalce kojima je maslinovo ulje čudno okusom i mirisom..:confused:

emili
17.03.2003., 11:19
moji doma nikada nisu koristili maslinovo ulje niti ga kupovali, jednostavni to nije naš način ishrane niti se kontinentalnla jela vežu uz maslinovo ulje, prije svinjska mast...
ne znam što je to nekom čudno...nemamo svi gene s mora...
a kladim se da 90% mog susjedstva ne koristi maslinovo ulje ni dan danas, niti smatraju da su tim nešto propustili...

el_mariachi
17.03.2003., 11:35
emili kaže:
moji doma nikada nisu koristili maslinovo ulje niti ga kupovali, jednostavni to nije naš način ishrane niti se kontinentalnla jela vežu uz maslinovo ulje, prije svinjska mast...
a kladim se da 90% mog susjedstva ne koristi maslinovo ulje ni dan danas, niti smatraju da su tim nešto propustili...

Slozio bih se sa emili. Postoji dosta razlika u ishrani u unutrasnjosti od onih koji zive u priobalju. Ovi drugi mozda prave sami ulje ili poznaju neke koji to rade, stvar navike i tradicije.
Unutrasnjost pak koristi mast kao domaci proizvod i samim tim stede na ulju a ako se vec koristi ulje u salati onda obicno nije maslinovo. Naravno treba obratiti paznju i na to da je prehrana sasvim drugacija. MIslim da je i ekonomska dimenzija poprilicno bitna.

magic
17.03.2003., 11:45
Ja buchino ulje ne koristim nikad...nemam ga ni u kuci. Smrdi mi i podsjeca me na kolomast.

Ali zato maslinovo, sezamovo, kikiriki i suncokretovo imam.

Maslinovog chak 3 vrste - mjeshano za kuhanje, jedno jache za zachinjane i jedno charobno, samo za mene :p

sailor
17.03.2003., 11:50
magic kaže:
jedno charobno, samo za mene :p

Misliš, za sunčanje :confused: :D :B

magic
17.03.2003., 11:52
Za kosu, kozhu, nokte i salatu :B

indian
17.03.2003., 12:02
emili kaže:

Ma sve je to meni jasno, da je vama on stran, neobičnog mirisa ;)
Al meni je kuhinja, hrana, život jednostavno nezamisliv bez maslinovog ulja! :)

njasa
17.03.2003., 12:10
el_mariachi kaže:
njasa: Bil htjela napisati nekoliko redova sto se radi s maslinama kad se uberu i opisati proces nastajanja ulja.

uberes masline, ocistis ih od peteljki i listova (navodno ulje ostaje gorko ako ima previse peteljki i listova). ako ne mozes odma napravit ulje, stavis ih u badanj i dodas mjesavinu soli i vode (zaboravila sam koji omjer vode i soli ide). i onda kad ti u uljari daju termin ides kod njih i oni ti naprave ulje. o procesu nastajanja ulja ne znam nista. moj je posal samo brat masline, i jest maslinovo ulje :)

magic
17.03.2003., 12:12
Ako se sve masline ne beru i ne nose na preradu isti dan, u nekim ih krajevima drzhe u vrecama u moru. Tako ih i odgorche a navodno se dodirivanjem ploda u plod kroz duzhe vrijeme mijenja kasnije okus ulja ~ dok plivaju ne dodiruju se.

njasa
17.03.2003., 12:18
magic u pravu si!
mi bas nemozemo ostavit vrice maslina u moru jer nam kuca nije ispred mora, a i ima svakakvih susida :D
sol je konzervans, pa masline ne trunu tako brzo ka kad bi bile na zraku.

Lola
17.03.2003., 23:27
meni niti jedno maslinovo kupovno dosad nije valjalo...naprosto,nisu imala taj miris..inace koristim osim maslinovog samo sojino ali puno manje nego maslinovo...kakvo je od kikirikija i uz sto ide?

magic
18.03.2003., 08:30
Ulje od kikirikija koristim u nekim receptima za wok, izvrsno je. Stvarno dok ga nisam nashla nisam bila zadovoljna kako su mi ispadala kineska jela jer ostala ulja na visokoj temperaturi i przhenju mijenjaju okus i miris.

A ulje od sezama imam za zachinjanje isto po nekim receptima.

ljutika
18.03.2003., 12:40
Jednom sam procitala jedan clanak o uljima i pisalo je da bi sva ulja bila jako zdrava kada se ne bi termicki obradjivala. Dakle, kada bi se iz raznih plodova istinulo ulje, to bi bilo vrhunski zdravo, puno visokokvalitetnih sastojaka. Medjutim, kod prizvodnje ulja, plodovi se zagrijavaju na visoku tempertauru (da bi se dobilo vise ulja) i time nastaju stetne tvari. Dakle i prije nego sto mi to ulje stavimo na vatru, ono je vec proslo svoje pecenje. Tako i kod maslinovog ulja treba paziti. Izrazito zdravo je samo ono koje se dobije hladnim presanjem.
Kako tvornicama ulja nije dosta niti ono ulja sto se dobije zagrijavanjem, prije presanja dodaju se i nekakve kemikalije.

Ako je sve to istina, zivjela svinjska mast koju mi sami topimo.

verica
18.03.2003., 12:49
Da, koliko ja znam, ulje bi trebalo biti hladno prešano

magic
18.03.2003., 13:31
Hladnim se preshanjem dobiva maslinovo ulje, i to ono najkvalitetnije.

Sad vec puno proizvodjacha uvodi korishtenje vruce pare da bi se povecala dobivena kolichina shto znatno utjeche na okus i aromu.

Za ostala ulja nemam pojma kako se proizvode.

Kada se masline jednostavno "iscijede" odnosno podvrgnu iskljuchivo fizichkom, mehanichkom procesu, dobivamo djevichansko maslinovo ulje.

Ostatci maslina i ostaci koshtica obradjuju se pak istom tehnologijom koja se koristi za proizvodnju sjemenovog ulja - dakle uz odredjenu temperaturu, pojachivache okusa, otapala itd itd. To se ulje naziva ulje komine masline.

verica
18.03.2003., 13:38
Na maslinovom ulju obično piše 'hladno prešano'; ova obična suncokretova ulja (Zvijezda etc.) pretpostavljam da nisu hladno prešana, ali postoji i hladno prešano suncokretovo ulje, od firme ABN.

Bell@ Baggins *
18.03.2003., 19:18
Ulje od kikirikija koristim u nekim receptima za wok, izvrsno je

di se moze nabavit ulje od kikirikija?

verica
18.03.2003., 20:40
U Zagrebu u valjda svakom dućanu zdrave hrane; npr. Biovegi

Biovega (http://www.biovega.hr)

pod trgovina; ima i cjenik

Blackadder
18.03.2003., 21:03
:s bučino ulje
:top: maslinovo ulje
ostala ulja: :rolleyes: :flop:

Kad smo već kod maslina: već dulje vrijeme ne mogu naći crne masline koje su mi najbolje, a to su one skoro pa gnjeckave, napola trule. (Ne znam bolji opis, nažalost.) Jedino su grčke masline bile takve, no više ih nema. :mad:

Jedno vrijeme sam ih kupovao na Dolcu na onom štandu pred ulazom u ribarnicu (gore lijevo, gledano s trga). Nemaju ih više. Kasnije sam ih nalazio na raznim mjestima u pakiranju Slovenske Eta-e. Izgleda da smo se zaratili sa Slovenijom - ni njih više nema. Zna li netko postoje li još te masline, ili je Grčkom prohujao tornado i uništio im sve maslinike?

Lola
19.03.2003., 00:27
ima u mercatoru....puno vrsta i crnih kupiti na dkg...

verica
20.03.2003., 08:08
Jučer sam vidjela u dućanu da 0,75 l SMS-ovog maslinovog hladno prešanog extra virgin ulja košta 40 kuna! Prema tome, cijene su i kod nas u dućanima otprilike kao ove koje je spominjao el mariachi.

Ante
20.03.2003., 16:53
Prolaznica kaže:
extra virgin - strogo domace (najcesce s korcule) ;)
Za salatu, ribu,kruh (volim umakati kruh u maslinovo ulje) samo extra virgin, za kuhanje koristim takodzer samo maslinovo ali ne extra virgin jer se ne preporucuje. Navodno da kuhanjem gubi vise zdravih sastojaka nego obicno. To sam nedavno nasao u nekoj knjizi o kuhanju. :confused:

Septembar
21.03.2003., 13:52
Prolaznica kaže:
extra virgin - strogo domace (najcesce s korcule)
e lako je vama :cry:
ja si donmesem s godisnjeg obicno jednu flasu "samo za mene" sto bi rekla magic
cuvam ga za lijeka
ovo industriske kopije koristim svakodnevno za sve namjene
evo gledam ovo talijansko sto imam
extra virgin, pise da je hladnopresano i da ima 80% nezasicenih masnoca, 10 posto zasicernih i 10% visestruko zasicenih
boca 7.5 dl, kostalo cirka 4€

Septembar
21.03.2003., 13:52
btw sta je buca???

blondie_30
21.03.2003., 14:37
Septembar kaže:
btw sta je buca???

tikva, ono zuto kaj se za Hallowen oblikuje da bude na sliku i priliku najdrazem kolegi :D (malo sam nadr***a danas, pa sam prosirila objasnjenje)

Samantha
21.03.2003., 14:41
Septembar kaže:
btw sta je buca???

ak mislis talijanski -rupa

Lego.Lee
06.10.2009., 21:39
Ja sam odnedavno uvela kokosovo ulje u prehranu. Mozda zvuci cudno jer ga uglavnom koriste u kozmeticke svrhe...ali, da cuda cini.:)Jednom sam przila na njemu - ne zagara:). U ostalim prilikama mazem ga na kruh (otapa se tek iznad 25 stupnjeva) ili ga njupnem žlicicom. Citala nesto po netu i fakat se tu radi o zdravim mascobama a i dobila savjet od tete u prodavaonici zdrave hrane da je kokosovo ulje super za imunitet.
Ono sta sam skuzila iz svog iskustva je da definitivno podize energiju a bome i libido:). Otkad ga njupam nema spavanja prije ponoći;)

moment
06.10.2009., 21:51
J
Ono sta sam skuzila iz svog iskustva je da definitivno podize energiju a bome i libido:). Otkad ga njupam nema spavanja prije ponoći;)

ahm, jel'te?:mig:
dooobro. lijepo je i to znati.

ana-horvat
10.11.2009., 17:54
a gdje se moze kupiti hladno presano ulje bademovo, kukuruzno ili sezamovo?a da nije skupo

sick_boy
10.11.2009., 19:39
Svašta ja ovdje pročitah.

Molim objašnjenje: zašto je korištenje masti :eek: i zašto je margarin bolji od maslaca?

I ne želim sad priču o energetskim vrijednostima namirnica.

BTW, često pržimo na masti i biljnom (suncokretovom, uglavnom) ulju, salate sve začinjavamo bučinim, a neke stvari i maslinovim (kuhani krumpir s blitvom, prženu ribu...). I bučino i maslinovo nabavljamo domaće i extra kvalitetno (npr. maslinovo smo nabavili s Pelješca, točnije iz Broca kod Stona, od lika koji je odnio zlatnu medalju na nekoj međunarodnoj smotri u Slanom ove godine).

Kladi
10.11.2009., 21:54

Molim objašnjenje: zašto je korištenje masti :eek: i zašto je margarin bolji od maslaca?

i ja sam to baš gledala al mi se nije dalo komentirat! topic je ionako star 5-6g. pa može biti da sve rečeno više ne vrijedi. nutricionisti su otišli dalje....

sick_boy
10.11.2009., 22:32
Aha, tek sad vidim da je to netko podigao stari topic.

lo-li-ta
13.11.2009., 18:16

je, samo talijani su poznati da svoje maslinovo mješaju sa nekim drugim pa prodaju kao "extra vergine" za 3-5 eura.

sva maslinova ulja koja su jeftina valja izbjegavat jer znači da nešto sa njima nije u redu. najbolje je maslinu čim se ubere obradit. ne bi smjela stajat, pogotovo u vrečama. talijani ta ulja koja idu u masovnu proizvodnju isfušaju i dodaju im čak i razne aditive. na kraju svega se to osjeti u okusu, tj. nemaju neki okus nego su samo jeko masna.

ja koristm svoje ulje svugdje i uvijek. bila sam u nekoj posjeti, i domaćin mi kao da maslinovo ulje (talijansko) i ja to nisam mogla jest koliko je bilo gadno. svoje ulje si natočim u čašicu za rakiju i mogu ga popit koliko je dobro

lo-li-ta
13.11.2009., 18:19

BTW, često pržimo na masti i biljnom (suncokretovom, uglavnom) ulju, salate sve začinjavamo bučinim, a neke stvari i maslinovim (kuhani krumpir s blitvom, prženu ribu...). I bučino i maslinovo nabavljamo domaće i extra kvalitetno (npr. maslinovo smo nabavili s Pelješca, točnije iz Broca kod Stona, od lika koji je odnio zlatnu medalju na nekoj međunarodnoj smotri u Slanom ove godine).

tim zlatnim medaljama ne valja vjerovat. jer kao podižu cijenu jer ima tu neku medalju. a iz iskustva znam da se ta medalja može "kupiti". tj. platiš sa nadom da će ti se povećat prodaja. treba se takvih pazit. vjerovat treba kada dobe medaju na temelju kemijske analize. a to kada se nađu njih par pa kušaju čije je najbolje...:ne zna:

Dlapek
13.11.2009., 20:04

Margarin nije bolji ni od čega.
Umjetnina puna aditiva i kemije.
Zaboravi na to.To ne bi smjelo biti hrana.

sick_boy
13.11.2009., 20:34
tim zlatnim medaljama ne valja vjerovat. jer kao podižu cijenu jer ima tu neku medalju. a iz iskustva znam da se ta medalja može "kupiti". tj. platiš sa nadom da će ti se povećat prodaja. treba se takvih pazit. vjerovat treba kada dobe medaju na temelju kemijske analize. a to kada se nađu njih par pa kušaju čije je najbolje...:ne zna:

Ovaj jeste dobio na temelju kemijske analize (sa ponosom nam je pokazivao vrijednosti izmjerene u njegovom ulju i referentne, te idealne vrijednosti kojima se njegovo ulje jako približilo, a po dosta kriterija i poklopilo).

sick_boy
13.11.2009., 20:35
Margarin nije bolji ni od čega.
Umjetnina puna aditiva i kemije.
Zaboravi na to.To ne bi smjelo biti hrana.

Upravo to - puno transmasti i tko zna kakve kemije. Fuj.

Yvancheen
14.11.2009., 14:19
steta sto zbog recesije nema vise SMS maslinovih ulja.. njihova sam koristio stalno..

Martinn
14.11.2009., 22:19
steta sto zbog recesije nema vise SMS maslinovih ulja.. njihova sam koristio stalno..

Jedna o lošijih ulja koja si mogao kupiti u dućanu.

Medeni
15.11.2009., 15:11
Jedna o lošijih ulja koja si mogao kupiti u dućanu.

zašto lošijih?