PDA

View Full Version : Čičoka


Khan
08.12.2004., 10:25
Stari mi je uzgojio prve čičoke ove godine, pa sam dobio 3-4 kile. jel ima netko iskustva s kakvim receptima? Mislim, ja ih volim i sirove, a mislim ih isprobat kao krumpir. osim toga, ima li kakav specifičan način spremanja?

d@d@
08.12.2004., 10:29
Mi ih pečemo s mesom, ko i obični krumpir. Nisam znala da se mogu jesti i sirovi.

Blaise
08.12.2004., 10:34
Na salatu s celerom i krumpirom. :klopa:
Ili varijacije na temu.

Varivo. :klopa: S krumpirom, porilukom, mahunama, čim hoćeš.

Imam doma negdje recepte, a sigurno ih ima i na netu.
Sjećam se da smo dobili neke recepte kad smo ih kupili za sadit.

Fenomenalno i jako zdravo. :top:

Niš specifično mi nismo radili, kao i svako drugo varivo. Ako voliš, dodaš oguljeni paradajz, a ako ne, ne.

Blaise
08.12.2004., 10:36
d@d@ kaže:
Mi ih pečemo s mesom, ko i obični krumpir. Nisam znala da se mogu jesti i sirovi.

Mogu, mogu, naribaju se. Btw - preporučaju se za dijabetičare.

Khan
13.12.2004., 10:49
Blaise kaže:
Mogu, mogu, naribaju se. Btw - preporučaju se za dijabetičare.

Je. Sadrže inulin umjesto škroba, koji se razgrađuje na fruktozu umjesto glukoze.
BTw, ja ih ne ribam, samo ogulim i režem na komade.

razmazoti
13.12.2004., 17:49
ja buzdo nemam pojma kaj je cicoka, nikad cula il sam zaboravila....kaj je to?

Blaise
13.12.2004., 18:04
razmazoti kaže:
ja buzdo nemam pojma kaj je cicoka, nikad cula il sam zaboravila....kaj je to?

Mali naborani gomolj. :D:D

verica
13.12.2004., 20:44
Čičoka se može i kiseliti kao zimnica, ne znam to sama raditi :( ali sam kupovala gotovu - to je prefino

njasa
13.12.2004., 21:12
razmazoti kaže:
ja buzdo nemam pojma kaj je cicoka, nikad cula il sam zaboravila....kaj je to?

nisi d onli von koji nezna sta je to... ni ja neznam sta je to... :o

Blaise
13.12.2004., 21:32
http://www.poljoprivreda.info/?oid=3&id=23

Tu si pogledajte na slikici kako izgleda kad se dobro opere. :D:D

Khan
16.12.2004., 12:17
Hmmm...ovo su neki idealni primjerci korijena na slici. moji su puno kvrgaviji, ali i veći. A stabljika s cvjetovima izgleda poput malog suncokreta. pa i srodan mu je. (čičoka=helianthus tuberosus, suncokret=helianthus anuus, ili tako nekako)

Kladi
02.11.2009., 20:35
podižem prastaru temu, nadam se da nitko nema niš protiv!

naime, danas sam bila u ČK, naravno, obišla sam plac i kupila svu čičoku (samo 2kg) koju je žena imala na klupi.

vidim na ovom topicu da baš i nije bila poznata tada, a kako je to danas, ipak se možda malo više uzgaja i koristi.

molim vaša iskustva s čičokom i koji jednostavni savjet kako je konzumirati i pri tome sačuvati što više korisnih tvari!

hvala:)

polly
02.11.2009., 21:19
oprosti meni znatiželjnoj, ali što te navelo to kupovat?

Khan
02.11.2009., 21:23
meni je i dalje najdraža sirova.

Kladi
02.11.2009., 22:48
oprosti meni znatiželjnoj, ali što te navelo to kupovat?


čula sam još prije par godina da je jaaaako zdrava, da se osobito šećerašima preporuča, pa onima koji imaju problema s masnoćama, pretilima i inače da je prezdrava.

probala sam je večeras sirovu i meni je :top:

njasa
03.11.2009., 07:38
meni ga je prija proslu jesen cesto kupovala a ja nikako da ga kupim. nije stvar u tome sta je to nesto ekstra zdravo ili novo ili sta ja znam sta, cula sam da je ukusno, e to je meni najvaznije!!! :zubo:
mogla bi sutra pogledat ima li ga na pazaru.... ne radim :cerek:

polly
03.11.2009., 08:44
.... ne radim :cerek:

hm :misli:
jel to neka jesenska "bolest" :mig:


nisam to nikad probala, nis bila u prilici
sad ste me zainteresirali


a ako je problem u šećeru, dam ti staklenku one grahorice (super senilac se nemre setit imena :D) kaj se kuha kao kava, raste po dalmaciji
navodno je presuperfantastičnogenijalnoizvanserijski izvanredno :ne zna:
pa vidi

Kladi
03.11.2009., 09:49
a ako je problem u šećeru, dam ti staklenku one grahorice (super senilac se nemre setit imena :D) kaj se kuha kao kava, raste po dalmaciji
navodno je presuperfantastičnogenijalnoizvanserijski izvanredno :ne zna:
pa vidi



cikorija???

opet ti se onaj švabo mota po glavi? :mig:

ukusno je, ukusno!

Kladi
03.11.2009., 09:52
meni je i dalje najdraža sirova.

ako si ti otvorio/la ovu temu prije 5g. i javljaš mi se sinoć- vjerojatno si je konzumirala svo to vrijeme .

onda si ti i prava osoba da kažeš nešto više...je li čičoka uistinu ostavila pozitivnog traga na tvoje zdravlje, tijelo. ja naime, tražim povratnu informaciju nekog tko je duže konzumira:mig:

polly
03.11.2009., 09:57
cikorija???

opet ti se onaj švabo mota po glavi? :mig:

ukusno je, ukusno!

grahorica
onak je trokutasto čoškasta
čini mi se da je isto na "č"

bum posle razmislila
ak' mi se pamet vrati doma :rolleyes:

njasa
03.11.2009., 09:59
hm :misli:
jel to neka jesenska "bolest" :mig:



to moje - ne radim ti znaci da iman samo 3 sata repeticija i da gubim jedno uru ipo na putu.... :(
nedostaje mi moje dite...

a sta se tice teme, jel se moze cicok koristit isto ka i krumpir, tj u gulasu, pecen....

Kladi
03.11.2009., 10:01
grahorica
onak je trokutasto čoškasta
čini mi se da je isto na "č"

bum posle razmislila
ak' mi se pamet vrati doma :rolleyes:


čheljda? :rofl:

Kladi
03.11.2009., 10:03
a sta se tice teme, jel se moze cicok koristit isto ka i krumpir, tj u gulasu, pecen....


ja sam malo guglala sinoć - kažu da može! sve kao krumpir ....pečen, kuhan....

Ereshkigal
04.11.2009., 15:11
Gdje se to može kupiti u Rijeci?Nisam motorizirana pa mi je malo nezgodno obilaziti trgovačke centre u potrazi za čičokom....pa ako ju je netko negdje vidio?

Ereshkigal
05.11.2009., 19:50
Našla čičoku u bio&bio, ali je dosta skupa, pola kile 11 kn. Sad mi ostaje isprobat...

polly
06.11.2009., 08:59
čheljda? :rofl:

:p



jari grah / sikirica / ćićera
http://i37.tinypic.com/2l8b7go.jpg

NitkoPoseban
06.11.2009., 11:22
http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/c/6/c6c14d2b3848e6327ced66ef40b6e94f_content_large.jpg

Ma jel to trtula :eek:?
Nama to raste na svim smetištima (i zapuštenim kantunima).
I to se jede?
Nemrem bilivit.
Pvi glas.
:ne zna:
Pa barem mi u Primorju pobrstimo sve zeleno što raste a nije otrovno. :rofl:

Kladi
06.11.2009., 22:29
:p



jari grah / sikirica / ćićera


malo mi liči, al opet ne liči - na slanutak. ne znam za ćićeru, dapače, prvi put čujem:ne zna:


EDUT: gle, polly, sad sam išla guglat i tu se spominje slanutak, u ovom članku:mig: http://www.nacional.hr/clanak/11490/slanutak-brace-cicero

polly
07.11.2009., 09:24
EDUT: gle, polly, sad sam išla guglat i tu se spominje slanutak, u ovom članku:mig: http://www.nacional.hr/clanak/11490/slanutak-brace-cicero

nemoj guglat i odi okulisti :zubo:

jari grah je .... jari grah
nije lebleblija, a sličan joj je kak i trešnjevcu
zašto sam ga uopće pomenula ovdje? pa jer si napisla da te čičoka zanima zbog dijabetesa
za jari grah kažu da je strašno ljekoviti i da smanjuje šećer, jel to tome stvarno tako :ne zna:
znam neke ljude koji se kunu u njega, ali ja iskustva nemam pa nemrem sudit
taj grahić se na fino smelje u mlincu za kavu i skuha kak obična kava, pije se jedna kavena šalica svako jutro natašte, bez šećera narafno
treba paziti na količinu, ne skuhat hamper i natakat se cjelodnevno jer prevelike količine mogu dovest do nekih neuroloških problema (kočenje mišića,...)
cijena mu zna biti i do 300 kn po kili
e kak ja toga ponešto imam doma htjedoh ti dat jednu piksu od nesice ukoliko imaš problema sa šećerom pa da vidiš jel pomaže

biljka i mahuna najviše podsjećaju na grašak
mahunarka je koja je najotpornija na sušu, štoviše ne podnosi puno vlage, i zato je kod nas najpoznatiji u dalmatinskom kršu

Kladi
07.11.2009., 11:10
aha....ok, vidim da o tome znaš svašta i baš mi je drago da smo to dotakle, volim čuti ono o čemu pojma nisam imala.

sad ću uskoro krenuti na neke pretrage, a da li će mi naić na šećer ili što drugo - vidjet ćemo.

u svakom slučaju, hvala ti na ponudi, za sad je neću koristiti da ne zbunjujem liječnike i pretrage. javit ću ti se ako će trebati:mig:

:grli:

sablja07
14.11.2009., 08:33
ja naime, tražim povratnu informaciju nekog tko je duže konzumira:mig:

Moji roditelji već 10-ak godina uzgajaju čičoku i toliko ju i konzumiramo.

Moja (naša) iskustva su jako pozitivna. Nitko od nas nema problema sa šećerom, ali znam jako puno ljudi koji od nas kupuju čičoku i koji su se "skinuli" sa injekcija izulina. Također i puno osoba kojima je čičoka pomogla u ubrzavanju metabolizma pa su skinuli višak kilograma. Naravno, NE samo jedući čičoku, nego je ona bila kao pomoć.

Jedino kao, nazovimo, negativno iskustvo je to što ako je se odjednom previše konzumira, zna napuhnut pa može biti pogubno za okolinu :D

Sirova se može jesti jer (za razliku od krumpira) NE sadrži otrovan solanin.

Trenutno sam u gužvi s vremenom, ali ako ima zainteresiranih mogu napisati nekoliko svojig recepata.

Ereshkigal
14.11.2009., 08:53
sablja07, to bi bilo savršeno, čekamo recepte!
I baš me zanima odakle si i ja bih kupila malo te tvoje čičoke....

Kladi
14.11.2009., 12:58
@sablja, :top:to sam željela čuti od nekoga tko je stvarno uzima duže vremena!

još jedno pitanje: za takve pozitivne efekte uzimanja čičoke - pretpostavljam da je treba uzimati svakodnevno?....i u kakvim količinama?
vadi li se gomolj cijelu godinu???:confused:

i ja bih ti bila zahvalna za neke upute oko šire primjene!

ja sam je za sada jela sirovu, miješanu u salatama, pečenu uz puretinu u pećnici, stavila sam je čak u francuski krumpir!:top:

sablja07
14.11.2009., 15:28
I baš me zanima odakle si i ja bih kupila malo te tvoje čičoke....
Iz Velike Gorice. A ti?


Gomolj se počinje vaditi iz zemlje početkom studenog pa sve do ožujka/travnja. Na žalost, nije dostupna svježa tokom cijele godine. Nisam nikada pokušala zamrznuti pa ne znam kakvog bi okusa i efekta imala takva, ali sam čitala da se može ukiseliti.

Što se uzimanja tiče, bolje je što češće. Ljude koje ja poznajem pojedu dnevno gomolj/dva veličine jajeta. Kao što si uzmemo jabuku i pojedemo tako i čičoku. Nije nužno da bude pripremljena kao neki obrok. I svakako da, ako se jede sirova, najviše se iskoristi njena ljekovitost.
Osim što sadrži inulin (čak 30%), bogata je bjelančevinama, kalijem, kalcijem, željezom, Mg, fosforom, vitamon C, D, provitamon A i vitamini B skupine i dobar je izvor esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može sam proizvesti.

Osim gomolja, mogu se jesti i mladi izdanci i to je :top:


Evo za početak jedna fina juhica od čičoke, a kako budem stigla napisat ću još toga:

Oko 1/2 kg gomolja se opere i sa korom stavi kuhati u slanu vodu. Kuhane gomolje ohladiti i po želji skinuti im koru. Ja ju skinem jer kora daje intenzivniji okus koji mojima baš i ne paše. Ispasiram ju u multipraktiku (ili vilicom) i razrijedim vodom.
U posudi na malo ulja napravim laganu zapršku i dodam prethodno pripremljenu čičoku. Ako je pregusto dodam još vode. Kad zakipi, ubacim kocku za juhu (ja koristim povrtnu), po potrebi posolim, pobiberim....pustim da kratko kuha i to je to.

sablja07
14.11.2009., 15:33
Salata sa čičokom

Naribam jabuku, malo crne rotkve, mrkvu i čičoku. Pomiješam i tamanim uz bilo koje jelo.


Čičoka u umaku od rajčice

Čičoku oprati i narezati na tanke ploške. Na ulju propirjati usitnjeni luk, češnjak i rajčicu (svježu ili pasiranu). Podliti vodom, dodati kocku za juhu i kuhati 10-ak minuta. Umiješati čičoku i začine (sol, papar, korijandar, kim) i kuhati još 10-15 minuta i poslužiti uz tjesteninu.

sablja07
14.11.2009., 15:49
Ako vam se ništa od ovoga do sad ne svidi, ovo hoće jer tko god je probao nije ostao ravnodušan, a i kod nas je najčešće na tanjuru:

Pogačice od čičoke i crvene leće

Izribati nekoliko gomolja čičoke i pomiješati sa kuhanom crvenom lećom. Dodati jaje, suncokretovih sjemenki, sjeckanog peršinovog lista i krušnih mrvica. Sve promiješati. Ako vam je ispalo presuho dodajte ili jaje ili kiselog vrhnja, a ako je premekano onda još malo mrvica. Rukama raditi pogačice (ne prevelike) i pržiti na ulju!

Javite dojmove ;)

Kladi
14.11.2009., 17:18
e pa sabljo, svaka čast na trudu!

izgleda da je čičoka jaaako upotrebljiva na razne načine. nije loše da je ima zimi, sigurno će naći mjesta negdje u vrtu....možda u zagorju nasadim njivu:D
vjerojatno ju je dobro kiselit ko što sam čitala, a možda bi se dala i pasterizirati :misli:?

ako ti se da stavit još koji receptić:mig: zahvalna unaprijed!

Ereshkigal
15.11.2009., 15:33
sablja- iz Rijeke sam!TAko da ništa od kupovine tvoje čičoke, osim ako koji put ne naletim u tvoje krajeve!

Ove pogačice zvuče odlično, jedva čekam da ih isprobam!

sablja07
15.11.2009., 17:28
Čim stignem dodat ću još recepata.....

kladionico, ako si zasadiš čičoku u vrtu nećeš požaliti. Jedino što ćeš morati paziti da ti ne podivlja jer se čičoka jako širi poput korova i teško je se riješit.

Ereshkigal, ako teško nalaziš čičoku u Rijeci, a rado bi ju jela pošaljem ti poštom...plati si samo poštarinu.

lala
07.01.2010., 22:05
n
cijena mu zna biti i do 300 kn po kili
e kak ja toga ponešto imam doma htjedoh ti dat jednu piksu od nesice ukoliko imaš problema sa šećerom pa da vidiš jel pomaže



Cijena mu je skočila jedino nakon emisije na HTV-u u kojoj su jari grah predstavili ka čudo nad čudima, pa su babe u Šibeniku i Zadru potrčale dignit cijene očajnim dijabetičarima.
Iskreno, nisam skužila u čemu je prednost pred ostalim vrstama. I moj grah je šaren, nije samo bijel (ima ljubičastih, smeđih tonova).

Čičoku bih rado nabavila, imam osjećaj da bi mi trebalo više zemlje za nju...prodaje li se igdje?

Toni24
14.01.2010., 08:48
Čičoku bih rado nabavila, ...prodaje li se igdje?


Na Aukcije.hr, s receptima, opisom i uputama. Podgrupa KUĆA, URED, VRT, Hrana i piće.

ingenue
28.01.2010., 00:11
veceras sam doslovce pjat polizala od guste juhe od čičoke i bundeve (i klica mungo graha :). perfekcija, bez mane. zdravo, ukusno, divno! na netu imate sve informacije o njoj, a sta da jos dodam, nemam pojma, osim savjeta da svi koji niste-probajte, a vi koji jeste- nastavite. inace sam freak sta se zdravlja tice, pa ono sta jedem mora bit u skladu s tim :D krumpir zdravstveno (probavno) ne podnosim, batat mi je dugo bio nadomjestak za njega, ali čičoka mi je najdraža i najukusnja iz te grupe. na sve nacine i uz sve.
uostalom, da ne pametujem evo link
http://omnia.coolinarika.com/slike/prikazi/274202
ispod ove slike, u komentaru imate linkove (crveno podvučeni djelovi teksta) za informacije o tom finom gomolju :) a ako trazite recepte, vičite pa cu vam ih linkat.
preporucam vam da probate ovaj receptic za upoznavanje s cicokom http://www.coolinarika.com/recept/krem-juha-od-cicoka ili ga, ako zelite, korigirajte po svom. u svakom slucaju dobar tek :)

lala
28.01.2010., 01:23
Jesi je to u Bio Bio kupila (ST3)?
Odmah idem ujutro, baš me privuklo...

ANUŠKA
28.01.2010., 09:21
Ima čičoke u Konzumu , velikom , pol kile pakirano po desetak kuna , možda i manje. Ja kupila neki dan. naribana na salatu jako fina.

lala
18.03.2010., 23:01
veceras sam doslovce pjat polizala od guste juhe od čičoke i bundeve (i klica mungo graha :).


Ovo zvuči preukusno :s
Upravo jedem sirovu čičoku...tako, tako. Treba se naviknuti, nije loše...ali pečena bi mogla biti još bolja.

antik
19.03.2010., 16:27
gdje da kupim čičoku u Varaždinu?

i gdje je ima u ZAgrebU'

antik
19.03.2010., 16:30
meni je i dalje najdraža sirova.

i meni

zapravi čičoku sam tek neki dan prvi put u životu i probao

donesao mi je bratić 2 kile

i ja je samo ogulim kao krumpir i jedem ju kao jabuku !!!!

Sirovo!!!

Pellaprat
20.03.2010., 01:12
[QUOTE=antik;25642116]i meni

zapravi čičoku sam tek neki dan prvi put u životu i probao

donesao mi je bratić 2 kile

i ja je samo ogulim kao krumpir i jedem ju kao jabuku !!!!

Sirovo!!![/Q
Mladen Kostanjevac, Ivana Zajca 13, Varaždin, ima ponudu čičoke na Finoteka hr.

patientia
20.03.2010., 14:40
Kupila u Konzumu u Avenue Mallu, biouzgoj, mislim da je neka Biovegina marka. Spremam se pripremiti ju, malo sam guglala i privlaci me ovaj recept:
http://tofuparty.wordpress.com/2010/01/17/jerusalem-artichokes-and-broccoli-with-a-curry-sauce/

Pellaprat
20.03.2010., 21:33
Kupila u Konzumu u Avenue Mallu, biouzgoj, mislim da je neka Biovegina marka. Spremam se pripremiti ju, malo sam guglala i privlaci me ovaj recept:
http://tofuparty.wordpress.com/2010/01/17/jerusalem-artichokes-and-broccoli-with-a-curry-sauce/

Gdje nabavljaš kvaščeve pahuljice ?

patientia
20.03.2010., 21:53
Ima ih u Ljubljani u Kalčeku u BTC-u:
http://www.kalcek.com/

Ja sam ih kupila u Grazu.

patientia
20.03.2010., 21:59
Ovaj:

http://www.ecoinform.de/produkte/bilder/NATA/015217.jpg

patientia
21.03.2010., 19:52
Sad ju jedem i ne svidja mi se. Skuhala sam ju u mikrovalnoj (i to sam pogrijesila, trajalo je duze nego sto bi trajalo na plinu) s brokulom i klicama mungo soje, i prelila umakom od avokada, oraha, soja sosa i talijanske mjesavine zacina. Umak je super. Brokula je super. Klice su super. Ali cicoka mi se ne svidja, ima nekako zemljani okus. Je li bolja pecena (kao sto je, recimo, kelj pupcar bolji pecen nego kuhan)? Imam jos dosta za potrositi. Sto da radim?

patientia
21.03.2010., 21:38
I jos me boli trbuh. Sutra cu ostatak uvaliti frendici.

ingenue
13.04.2010., 02:30
Ovo zvuči preukusno :s
Upravo jedem sirovu čičoku...tako, tako. Treba se naviknuti, nije loše...ali pečena bi mogla biti još bolja.
e baš mi je drago da ti se sviđa! totalno zdrava stvar a fina. predobra zamjena krumpiru!

ingenue
13.04.2010., 02:35
Sad ju jedem i ne svidja mi se. Skuhala sam ju u mikrovalnoj (i to sam pogrijesila, trajalo je duze nego sto bi trajalo na plinu) s brokulom i klicama mungo soje, i prelila umakom od avokada, oraha, soja sosa i talijanske mjesavine zacina. Umak je super. Brokula je super. Klice su super. Ali cicoka mi se ne svidja, ima nekako zemljani okus. Je li bolja pecena (kao sto je, recimo, kelj pupcar bolji pecen nego kuhan)? Imam jos dosta za potrositi. Sto da radim?
molim? :( da sam prije vidila, dala bi ti moju adresu!!!ne kuzim u cemu je bila frka, ja sam inace osjetljiva na te zemljane okuse (fuj fuj fuj), ali cicoka i se savrseno sjedini sa nekim finim zacinom ili drugim povrćem s kojim se kuha. a cesnjak...mmmm! jesi ju probala sa stapnim mikserom izmiksat u gusto? meni je to zakon! to...i recimo bundeva...i klice iz domaceg uzgoja :) iiii malo zapecenog kruha...mmmm

patientia
13.04.2010., 06:02
Ne mislim vise probavati, previse me bolio trbuh.

Pellaprat
13.04.2010., 13:15
Ne mislim vise probavati, previse me bolio trbuh.

Da li si sigurna da te bolio od čičoke? Pitam, jer imam prilično osjetljiv želudac, a nikad me čičoka ne smeta, ni sirova na salatu. Kako ja volim zemljane okuse, najdraže jelo od svježe čičoke mi je pire sa šampinjonima. Narezanu čičoku pouljim masl.uljem,posolim i pečem 40 min. na 175 C,a zadnjih 20 min. dodam šampinjone. Dodam vrhnje i sve izmiksam u pire koji začinim paprom i provansalskim travama. Istina, čičoka napuhuje.
Upravo bih ovih dana morao samljeti 4kg suhe čičoke u brašno, pa ako mi možeš preporučiti kakav mlinac (kao za žitarice), jer u mlincu za kavu to više nemam živaca. Suha čičoka je izuzetno tvrda, nešto kao pir ili riža. Da li možda negdje postoji kakvo uslužno mljevenje, a za tako male količine?

patientia
13.04.2010., 13:22
Poprilicno, s tim da me nije napuhnulo poput graha nego uzrokovalo uzasne bolove kao da cu eksplodirati. Sve drugo sto sam jela tog dana normalno jedem i nikad nemam takve probleme. Bit ce da ne mogu probaviti inulin, pa bakterije imaju gozbu. Mozda se opet odvazim probati za koju godinu.

EDIT: Jedini mlinci za koje znam prodaju se u ducanima zdrave hrane po 1000 i vise kuna :horor: I ne, nisu elektricni.

EDIT2: www.klukas.hr, ali trenutno ne radi.

grogo bolger
28.05.2010., 09:55
zadnji post obrisan:
-ima email adresuu
-u potpisu se reklamira zarada

hvala dojavljivačima :top:

soundvision
30.07.2010., 12:32
Zna li netko gdje se može kupiti čičoka? Neki ovdje navode Konzum; ja sam baš gledao jučer u jednom velikom Konzumu i nisam baš ništa našao. Zna li netko točan Konzum gdje toga ima? :ne zna:

prespan
11.10.2011., 11:08
mene zanima gdje semože prodati čičoka i koja je cijena ako netko zna:ne zna::ne zna:

ivica1983
01.01.2013., 19:43
Koristite ki čičoku? radi se o gomolju sličnom krumpiru, finog slatkastog okusa. a i sadrži puno inulina... kako radite čičoku? ja ju kuham cijelu, il pečem u pečnici a radim i pire od nje al kad kuham pire dodam i malo krumpira jer je inače pire samo od čičoke malo vodeni

Zora
10.01.2013., 21:28
Koristite ki čičoku? radi se o gomolju sličnom krumpiru, finog slatkastog okusa. a i sadrži puno inulina... kako radite čičoku? ja ju kuham cijelu, il pečem u pečnici a radim i pire od nje al kad kuham pire dodam i malo krumpira jer je inače pire samo od čičoke malo vodeni

Radim jednostavnu, ali meni savrsenu, juhu.
Propirjam, na ulju, luk s cesnjakom par minuta, dodam oprane, neoguljene cicoke narezane na manje komade. Nakon par minuta zalijem s temeljcom i kuham oko pola sata. Na kraju samo smiksam.
Bas sam ju sada jela :D

Melart
23.08.2013., 06:59
Da li se čičoka može peći kao pomfri ili kuhati isto kao krumpir, raditi pire, knedle?

ivica1983
24.08.2013., 08:54
Pire se može raditi, to sam radio i peči u pečnici, za pomfrit ne znam. samo kad se radi pire, gotovo da i ne treba mlijeko jer je dosta vodeno kad se skuha, samo se ocijedi sva voda doda malo maslaca i smiksa

Melart
24.08.2013., 10:50
Pire se može raditi, to sam radio i peči u pečnici, za pomfrit ne znam. samo kad se radi pire, gotovo da i ne treba mlijeko jer je dosta vodeno kad se skuha, samo se ocijedi sva voda doda malo maslaca i smiksa

ok, hvala. A gdje nabavljaš čičoku? U ovo doba godine je nema?

ivica1983
24.08.2013., 12:12
ok, hvala. A gdje nabavljaš čičoku? U ovo doba godine je nema?

Prijatelj ju doma ima posađenu pa ima zalihe

jezic
05.11.2013., 19:31
Imam viška čičoke-ako netko želi-poklanjam,lokacija zagreb.Upravo izvađena!