PDA

View Full Version : Sve o oporuci

slavkec
14.12.2004., 00:36
Zanimalo bi me sve sto mi mozete reci o sastavljanju oporuke.

Slucaj je sljedeci: zena i ja imamo u vlasnistvu neke nekretnine (upisane na moje ime), zivotna osiguranja, stambene stedionice i slicno. Zeljeli bismo sastaviti oporuku u kojoj bismo utvrdili da ako se jednom od nas nesto dogodi cjelokupnu imovinu dobiva drugi bracni partner i dijete, a ako se objema nesto dogodi sve ide djetetu.

Znaci, zeljeli bismo iz oporuke izuzeti roditelje te bracu i sestre.

Moze li mi netko odgovoriti na konkretna pitanja: postoji li kojim slucajem obrazac po kojem se pisu oporuke, trebaju li ju potpisati svjedoci, ako da, koliko njih, mora li se oporuka potvrditi kod odvjetnika ili sudskog tumaca, mora li se pohraniti kod odvjetnika ili sudskog tumaca ili se moze, potpisana, drzati kod kuce, i mogu li izostavljeni rodjaci takvu oporuku uspjesno osporiti?

nn-st1
14.12.2004., 07:09
"Znaci, zeljeli bismo iz oporuke izuzeti roditelje te bracu i sestre."
pa, ako imate djece, onda su oni isključeni..

"Moze li mi netko odgovoriti na konkretna pitanja:
postoji li kojim slucajem obrazac po kojem se pisu oporuke"
ne

" trebaju li ju potpisati svjedoci, ako da, koliko njih,"
neke da ,neke ne. ako potpisuju onda 2..

"mora li se oporuka potvrditi kod odvjetnika ili sudskog tumaca, ili se moze, potpisana, drzati kod kuce,"
ne može se potvrdit kod odvjetnika i može se držat kod kuće..

"i mogu li izostavljeni rodjaci takvu oporuku uspjesno osporiti?"
a zašto bi je osporavali?
rođaci nemaju prava na nasljedstvo tvoje imovine, osim u određenim specifičnim uvjetima koji u tvom slučaju sigurno nisu ispunjeni..

ps
a zašto nebi nešto svoje imovine ostavio roditeljima i braći i sestrama?

Oleander
14.12.2004., 14:56
A može li se oporukom 'zahtjevati' kako i gdje ćemo biti sahranjeni?

slavkec
14.12.2004., 15:13
nn-st1 kazˇe:
"Znaci, zeljeli bismo iz oporuke izuzeti roditelje te bracu i sestre."
pa, ako imate djece, onda su oni iskljucˇeni..

Sto posto?

nn-st1 kazˇe:
" trebaju li ju potpisati svjedoci, ako da, koliko njih,"
neke da ,neke ne. ako potpisuju onda 2..

Mozes li molim te pojasniti? :) U kojem slucaju da, a u kojem ne? Ako napisemo oporuke koje nisu potpisane od strane svjedoka, kakvu one imaju vrijednost? Nisu li, kao obican komad papira, lako osporive?

nn-st1 kazˇe:
"mora li se oporuka potvrditi kod odvjetnika ili sudskog tumaca, ili se moze, potpisana, drzati kod kuce,"
ne mozˇe se potvrdit kod odvjetnika i mozˇe se drzˇat kod kuc´e..

Znaci, samo se napise, isprinta, potpisu je svjedoci i stavi se u ladicu, to je to?

nn-st1 kazˇe:
"i mogu li izostavljeni rodjaci takvu oporuku uspjesno osporiti?"
a zasˇto bi je osporavali?

Mislim da bi mogli doci na takvu ideju. :rolleyes:

nn-st1 kazˇe:
ro?aci nemaju prava na nasljedstvo tvoje imovine, osim u odre?enim specificˇnim uvjetima koji u tvom slucˇaju sigurno nisu ispunjeni..

Mozes li mi molim te navesti koji su to slucajevi? :)

nn-st1 kazˇe:
ps
a zasˇto nebi nesˇto svoje imovine ostavio roditeljima i brac´i i sestrama?

Ako te zaista zanima, na to pitanje cu ti odgovoriti preko pm-a. :w

Puno ti hvala na odgovorima! :)

mrkenangelo
14.12.2004., 15:19
Postoji li način, odnosno oporuka, koju je nemoguće naknadno mijenjati? na primjer moj otac meni sad želi nešto ostaviti i napiše oporuku kojom mi to ostavlja, ali se za 2 godine predomisli i promijeni oporuku - postoji li način da ga zajebem tak da ne može promijeniti oporuku?

Dunj@
14.12.2004., 15:43
Ne postoji.
Dok je živ suvereno raspolaže svojom imovinom!

mrkenangelo
14.12.2004., 15:45
Simona kaže:
Ne postoji.
Dok je živ suvereno raspolaže svojom imovinom! znači, čim potpiše ja ga pregazim. to je jedini način?

prometej
14.12.2004., 15:49
mrkenangelo kaže:
znači, čim potpiše ja ga pregazim. to je jedini način?

Nije. Ne nužno. MOžeš ga i zatući čekićem ali u tom slučaju teže ćeš se izvući zbog osobito brutalnog ubojstva. U prvom slučaju, uvijek se možeš vaditi da si loš vozač.

Romero
14.12.2004., 15:56
slavkec kaže:
Zanimalo bi me sve sto mi mozete reci o sastavljanju oporuke.

Slucaj je sljedeci: zena i ja imamo u vlasnistvu neke nekretnine (upisane na moje ime), zivotna osiguranja, stambene stedionice i slicno. Zeljeli bismo sastaviti oporuku u kojoj bismo utvrdili da ako se jednom od nas nesto dogodi cjelokupnu imovinu dobiva drugi bracni partner i dijete, a ako se objema nesto dogodi sve ide djetetu.

Znaci, zeljeli bismo iz oporuke izuzeti roditelje te bracu i sestre.

Moze li mi netko odgovoriti na konkretna pitanja: postoji li kojim slucajem obrazac po kojem se pisu oporuke, trebaju li ju potpisati svjedoci, ako da, koliko njih, mora li se oporuka potvrditi kod odvjetnika ili sudskog tumaca, mora li se pohraniti kod odvjetnika ili sudskog tumaca ili se moze, potpisana, drzati kod kuce, i mogu li izostavljeni rodjaci takvu oporuku uspjesno osporiti?

Roditelje, bracu i sestre nije ni nuzno iskljucivati iz nasljedstva, jer oni nista i ne dobijaju ukoliko postoje nasljednici iz prvog nasljednog reda a to su djeca i bracni drug. Isto je ako nema oba bracna druga, dijete iskljucuje sve pretke.

Sto se tice vlastite oporuke, ona je valjana ukoliko je vlastitom rukom napisana i vlastitom rukom potpisana. Znaci za ovu najjednostavniju oporuku ne dolazi u obzir ispis na racunalu ili nesto slicno. I za nju nisu nuzni svjedoci.

Ostale vrste oporuke moguce su i pred svjedocima i u obliku sudskog zapisnika, ali one nisu obavezne osim u odredenim slucajevima.( u ZN).

Dunj@
14.12.2004., 16:07
mrkenangelo kaže:
znači, čim potpiše ja ga pregazim. to je jedini način?

Ne, nasljedstvo će dobiti netko drugi po zakonskom nasljednom redu, a ti ćeš možda ostati i bez nužnog dijela. ;)

fakin
14.12.2004., 22:15
previše gledate sapunice a premalo se čitaju i izučavaju zakoni. vama oporuka ne treba dokle je ijedan od vas živ.

nn-st1
14.12.2004., 22:23
vama oporuka ne treba dokle je ijedan od vas živ.
treba, ako žele imovinu podjelit na neproporcionalan način..

Zeljeli bismo sastaviti oporuku u kojoj bismo utvrdili da
ovo je zanimljivo. zajednička oporuka? nije uobičajeno i nije preporučljivo. bolje svako svoju oporuku..

nn-st1
15.12.2004., 08:28
manje više sve je već rečeno..

dakle oporuka može bit:
-vlastoručno pisana (rukom)
-pisana pa ovjerena pred svjedocima kod bilježnika
-izjavljena na sudu - sudska oporuka
- usmena pred min. 2 svjedoka - u posebnim uvjetima
- u ratnim/posebnim uvjetima- usmena, pisana..(ima ograničen rok trajanja!)

MORA bit u skladu s zakonom, dakle treba se posavjetovat s odvjetikom. a ne pisat sam svašta. pa onda poslin - ajmeee

nije je dobro držat kući.
prvo, nasljednici je trebaju na vrijeme dostavit sudu, drugo, nasljednici je mogu i zatajat, ak im se ne sviđa..

"rođaci nemaju prava na nasljedstvo tvoje imovine, osim u određenim specifičnim uvjetima koji u tvom slučaju sigurno nisu ispunjeni.."
prvi je da nema nasljednika 1 nasljednog reda (tj. žene i dice)..a ti imaš. pa su drugi uvjeti stvarno zanemarivi..

"Ako te zaista zanima, na to pitanje cu ti odgovoriti preko pm-a. :w "
ajd, pošalji , čist' iz edukacijskih razloga..

Noćobdija
27.12.2004., 23:50
Oporuka je jako formalan posao, što znači da sve formalne pretpostavke moraju biti kumulativno ispunjene. Nikome ne bih preporučio da oporuku sastavlja slijedeći upuite preko Foruma ili slušajući ičije savjete. Odite kod odvjetnika kao svatko odgovoran prema svojoj imovini i imovinskim posljedicama smrtnog slučaja u obitelji.

Uz ovu rezervu, mogu ipak ovo savjetovati:

-ako baš želite sami pisati oporuku učinite to bez svjedoka.Najjednostavnije je i najbolje - uzmite penkalu i napišite kako želite da se raspodijeli imovina nakon vaše smrti, SVAKO ZA SEBE, NIPOŠTO ZAJEDNIČKI. Poželjno je navesti datum i svakako staviti naslov OPORUKA. Na kraju potpisati. Sve mora biti napisano VLASTORUČNO (dakle, ne na stroju pa onda samo potpisati ili tako nešto)

Vodite računa o tome da jednom kada vas više nema ne možete s onog svijeta naknadno tumačiti što ste zapravo htjeli reći koju nekretninu ostavljate kome i u kojem dijelu i da se naknadna tumačenja nasljednika vaše posljednje volje u pravilu pretvore u show program u ostavinskom postupku:D

Zato, budite jako oprezni još dok je to moguće.