PDA

View Full Version : nova subkultura?

BootBoy
19.12.2004., 13:37
moze li se reci za ljude koji slusaju narodnjake da su zasebna subkultura?

Subkultura je skup normi, vrijednosti i obrazaca ponašanja što razlikuje grupu ljudi od ostalih članova društva. Kada grupa ljudi svjesno ili nesvjesno, svojom voljom ili bez nje, uspostavi vlastiti "kulturni otok" djelujući na način koji ih razlikuje od drugih i daje im osjećaj grupnog identiteta, te kada se ti obrasci mišljenja i ponašanja prenose na nove članove, onda tu grupu nazivamo subkulturom(Sociologija, udžbenik za gimnazije, str. 29.).
Sociolog Albert Cohen u svim subkulturama uočava nešto zajedničko: "sve su nastale samo interakcijom s onima koji u svom uvjerenju i djelovanju već dijele i utjelovljuju kulturni obrazac"(Albert Cohen, Delinquent Boys: The Culture of the Gang, 1955, str. 13).

imaju li kulturni otok? imaju.
imaju li osjecaj grupnog identiteta? iskreno, ne znam.
razmisljaju li na slican nacin? mislim da da.

oprecna misljenja?

Legion
21.12.2004., 12:32
Subkultura čobančina:D

Žuribus Šumasti
21.12.2004., 21:17
moj NE je jer nemožeš staviti riječi "narodnjaci" i "kultura" u istoj rečenici :D

Druid
21.12.2004., 23:15
Možda šminkersko-seljačka socijalna skupina? :D

:W

Hana_
24.12.2004., 03:03
narodnjake slusaju i ostali pripadnici nekih -nazovimo to- "grupa,"
oni koji ih slusaju nemaju zajednicke vrijednosti, te tako ni zajednicki cilj..

recimo skinsi, oni su subkultura, ne razlikuju se po stajalistima, imaju isti stil oblacenja, dakle kod njih je razvijena kolektivna svijest..imaju iste ciljeve

a ovako i sam mozes vidjet, da se metalci ( da, ja vidjela, nije bila zajebancija) razbacuju na narodnjake, sminkeri, i intelektualci cak..grozno mi je ovo grupiranje..tak smo radili u srednjoj :zubo:

nekom je to glazba za dusu, nekom za zajebanciju ili sprdnju..ima nas svakakvih...tolerantna sam ali tu glazbu ne podnosim kad sam ja negdje u blizini

BootBoy
24.12.2004., 20:09
Hana_ kaže:
narodnjake slusaju i ostali pripadnici nekih -nazovimo to- "grupa,"
oni koji ih slusaju nemaju zajednicke vrijednosti, te tako ni zajednicki cilj..

recimo skinsi, oni su subkultura, ne razlikuju se po stajalistima, imaju isti stil oblacenja, dakle kod njih je razvijena kolektivna svijest..imaju iste ciljeve
skinsi nikako nisu dobar primjer... ili jos bolje, odlican su primjer za subkulturu koja se uvelike razlikuje po stajalistima i ciljevima... a donekle i oblacenjem - a opet su subkultura.

isto tako, kljucno je razlikovati subkulturu od politickog pokreta.

Hana_ kaže:
a ovako i sam mozes vidjet, da se metalci ( da, ja vidjela, nije bila zajebancija) razbacuju na narodnjake, sminkeri, i intelektualci cak..grozno mi je ovo grupiranje..tak smo radili u srednjoj :zubo:

nekom je to glazba za dusu, nekom za zajebanciju ili sprdnju..ima nas svakakvih...tolerantna sam ali tu glazbu ne podnosim kad sam ja negdje u blizini ne radi se ovdje o djetinjastom grupiranju ili omalovazavanju drugih... samo o sociologiji.

mislim da ipak moras biti odredjen tip osobe da bi mogao tako nesto slusati... pa onda valjda imaju i neke zajednicke vrijednosti

bozanstvena333
25.12.2004., 17:59
Narodnjake slusaju ljubitelji jugoslavije,nekad davno su to bili ljubitelji rokera sa moravu.lepe brene,brunclice.vesne zmijanec,narocito popularna narodna je bila jugoslavijo....:bljak: Subkultura neocetnika

DadoM
25.12.2004., 23:39
BootBoy kaže:
moze li se reci za ljude koji slusaju narodnjake da su zasebna subkultura?

Po meni, ljudi koji slusaju :bljak:narodnjake ne znaju sto znaci rijec subkultura.

bilde
26.12.2004., 04:04
nije da ja imam nesto puno godina, al mi se cini da sam stariji od pokretaca topica, naime ta " nova subkultura" je zazivjela jos prije nekih 5-6 godina ako uopce postoji.

BootBoy
26.12.2004., 12:54
bilde kaže:
nije da ja imam nesto puno godina, al mi se cini da sam stariji od pokretaca topica, naime ta " nova subkultura" je zazivjela jos prije nekih 5-6 godina ako uopce postoji.
nastajanje subkulture nije brz i jednokratan proces. da bi se uopce potvrdilo postojanje subkulture ona ipak mora postojati bar neko vrijeme...

'84 sam godiste, ako je to bitno
:cool:

nitko i ništa
26.12.2004., 14:13
bozanstvena333 kaže:
Narodnjake slusaju ljubitelji jugoslavije,nekad davno su to bili ljubitelji rokera sa moravu.lepe brene,brunclice.vesne zmijanec,narocito popularna narodna je bila jugoslavijo....:bljak: Subkultura neocetnika To nimalo ne stoji. Ovdje vrijedi poučak: tko sije Thompsona žanje Cecu.
Moje iskustvo sa susjedom koji je optužen za mučenje zarobljenih Srba tijekom rata: dok je trijezan sluša Thompsona. Kako više pije slijedi Vuco, pa sve žešći narodnjaci, da bi okončalo sa Cecom.
To što danas osamnaestogodišnjaci slušaju srpske narodnjake nije nepovezano s tim da su kao petnaestogodišnjaci zajedno s rodteljima padali u transove na Thompsonovim koncertima.

Nihil
28.12.2004., 19:36
BootBoy kaže:

Subkultura je skup normi, vrijednosti i obrazaca ponašanja što razlikuje grupu ljudi od ostalih članova društva. Kada grupa ljudi svjesno ili nesvjesno, svojom voljom ili bez nje, uspostavi vlastiti "kulturni otok" djelujući na način koji ih razlikuje od drugih i daje im osjećaj grupnog identiteta, te kada se ti obrasci mišljenja i ponašanja prenose na nove članove, onda tu grupu nazivamo subkulturom(Sociologija, udžbenik za gimnazije, str. 29.).

Po tome bi kod nas "kulturnjaci" spadali u subkulturu. Naglasak na otok. :D :D

Osorkon
09.01.2005., 02:00
ah , samo dodjite u osijek i vdjet cete sto je kultura cobana....nedavno su bacili bombu u jedan takav "klub" koji se zove Patika......nekom je dopizdilo seljancenje.

Osorkon
09.01.2005., 02:22
Po meni, ljudi koji slusaju narodnjake ne znaju sto znaci rijec subkultura

vjerojatno misle da je to "kultura"...

meni nije jasna jedna stvar, a to je da mladi briju na to ogavno smece ... sto oni vide u tome, neki bunt, izraz ljubavi,....jednostavno ne kuzim.

Sentimental
22.01.2005., 16:24
sto oni vide u tome, neki bunt, izraz ljubavi

Širenje ljubavi?!

:W