PDA

View Full Version : Kako se rade kiflice?


sunshine
17.03.2003., 11:01
ima neko recept?
one fine velike od prhkog bijelog tijesta
punjene pekmezom
i ne mislim na lisnato tijesto
ovo je slicnije tijestu za pite

jela sam ih neki dan i bile su mljac
i ja bih sad recept
plizzzz :)

penelopa
17.03.2003., 11:48
1 kiselo vrhnje ( 10% masnoce)
1 maslac ili margarin
brasna ( ne znam koliko ali uglavnom dok tijesto ne bude glatko)
Tijesto stavis na jedno sat vremena u frizider i radis kiflice.
Mozes ih puniti pekmezom, nadjevom kao za orahnjacu itd.

heureka
17.03.2003., 11:51
ovako..
dvije germe u prahu pomjesas sa malo secera, malo brasna i malo mlijeka te pustis da nadode...

kad nadode onda tu germu dodas u posudu u koju si stavila 1 kg brasna, 1 jaje, 1 zumance, malo soli, 1,5 dl ulja i sve to zamjesis sa (oko) pola litra mlakog mlijeka..
pustis da odstoji..
onda to podjelis na 8 dijelova.. svaki od njih oblikujes u kuglu koju onda razvuces oklagijom i prerezes nozem na 8 kruznih isjecaka(po mogucnosti jednake povrsine.. hehehehe... )
onda svaki taj dio filujes po zelji i zarolas u kiflicu
(dakle dobijes 64 njam nam kiflice)
onda to stavis u tepsiju da se pece... namazes zumancetom, pospes raznim pekarskim mirodijama... i onda izmedu kiflica stavljas komadice margarina..
dok se kiflice peku, margarin se topi.. od toga kiflice budu mekane dugo dana...sve se to pece oko 20tak minuta u vrucoj rerni( ja stavim na 220)
za ovu mjeru ti treba oko pola margarina..

ove kiflice su super.. i svjeze su 2-3 dana

penelopa
17.03.2003., 12:07
Taj recept mi je super za slane kifle ( ja u sredinu svake savim malo naribanog sira ili mozzarele).

******
17.03.2003., 12:17
To sa germom, mislim da se tako nekako slicno prave i bufle sa pekmezom :)

sunshine
17.03.2003., 12:27
ja mislim da sam jela nesto slicno ovom penelopinom receptu jer mi se cini da ide vrhnje u njih
ovo sa germom mislim da nije to

sunshine
17.03.2003., 12:28
****** kaže:
To sa germom, mislim da se tako nekako slicno prave i bufle sa pekmezom :) i ja ne bih da budu slicne buftlama
one nisu od prhkog tijesta
a ove su bile bas fine prhke
a opet ne toliko koliko je tijesto za pite

penelopa
17.03.2003., 12:31
E onda probaj ove moje. Fine, prhke, mogu stajati ( ako prezive, razumije se) i jako jednostavne za napraviti.

sunshine
17.03.2003., 12:34
penelopa kaže:
E onda probaj ove moje. Fine, prhke, mogu stajati ( ako prezive, razumije se) i jako jednostavne za napraviti. a secer sol?
stavljas toga u tijesto?
nista ili ono prstohvat?
i na koliko ih peces i koliko dugo

******
17.03.2003., 12:37
Sunce, da to nisu mozda salenjaci - kifle :)
ako je to to - bolje zaboravi recept, izmucis se do besvjesti sa tim kiflama.
Ali ako bas zelis mogu ti doci do tog recepta :) ja ga namjerno ne cuvam jer vjerujem da ga nikada necu praviti, mada su kifle onako jos tople za bogove :)

sunshine
17.03.2003., 12:39
****** kaže:
Sunce, da to nisu mozda salenjaci - kifle :)
a ne znam
a kaj je to jako komplicirano?

znat cu ti reci jel to je ili nije tek kad ih napravim i probam

danas cu probati napraviti ove penelopine (ako jos budem imala volje za to kad dodjem doma :D)

penelopa
17.03.2003., 12:42
sunshine kaže:
a secer sol?
stavljas toga u tijesto?
nista ili ono prstohvat?
i na koliko ih peces i koliko dugo

Secer ne, soli mozes mrvicu ako radis sa maslacem, margarin je i onako slankast.
Peci na 180° jedno 15-ak min dok malo ne promijene boju da izgledaju peceno ( sad bi Chiquita rekla, sad sam si tu sve zbrckala:D )
Tanko se razvalja ( oko 2 mm) pa budu brzo pecene a bogme ih dosta i ispadne

******
17.03.2003., 12:51
o.k., ajde probaj ove od penelope, jednostavnije je :)

Salenjaci se prave obicno za Bozic kada je kolinje i ima se friskog svinjskog sala :) da, da zvuci cudno ali istinito :)
To salo se toliko puta tuce, prebacuje, dodaje jos nesto unutra (nisam sigurna sto sve) dok se ne dobije fino - prhko lisnato tijesto. Filuje se sa pekmezom ili orasima - izuzetno je dobro ali jako tesko za praviti:) moras imati i cvrstu ruku - misice za to :) ja nemam :D

sunshine
17.03.2003., 12:51
penelopa :kiss:
hvala ti
cim uhvatim inspiraciju pokusat cu ih ispeci :)

kumek
17.03.2003., 15:44
"Taj recept mi je super za slane kifle ( ja u sredinu svake savim malo naribanog sira ili mozzarele)."

Ja dodam i malo sitno narezanog speka (panceta) a moze i malo presane sunke. Spek je bolji jer finije mirisi.

Rhea
17.03.2003., 17:00
Evo i ja cu prvom prilikom probat Penelopin recept.Mljac,vec mi sline cure:D

penelopa
18.03.2003., 10:11
kumek kaže:
"Taj recept mi je super za slane kifle ( ja u sredinu svake savim malo naribanog sira ili mozzarele)."

Ja dodam i malo sitno narezanog speka (panceta) a moze i malo presane sunke. Spek je bolji jer finije mirisi.

:top: Probat cu.

Tija
18.03.2003., 11:15
sunshine kaže:
ima neko recept?
one fine velike od prhkog bijelog tijesta
punjene pekmezom
i ne mislim na lisnato tijesto
ovo je slicnije tijestu za pite



Ima tu kod mene u dućanu 'Kod Bakija', oko 20-30 kn po kile. Jako fine, uopće se ne isplati praviti:D

sunshine
18.03.2003., 11:16
Tija kaže:
Ima tu kod mene u dućanu 'Kod Bakija', oko 20-30 kn po kile. Jako fine, uopće se ne isplati praviti:D pa mogla si jucer donjeti kilu dvije :D

Tija
18.03.2003., 11:22
Što nisi rekla da ih voliš pa bi ti donila.:)

Rhea
19.03.2003., 09:14
Ja sinoc pravila,ispalo super:) Muz i ja smo ve cdobar dio potamanili:D

sunshine
19.03.2003., 09:31
Ja ih jos nisam radila ali mislim da cu danas stici. Mljac vec mi sline cure :)

sunshine
22.03.2003., 17:26
jutros ispekla kiflice
u ovom trenutku nestaje zadnjih par :D
bile su odlicne :)

Rhea
22.03.2003., 20:30
Ja bas nesto razmisljam da napravim drugu turu ..........:D

penelopa
23.03.2003., 07:10
Bas mi je drago da su vam dobro ispale:)

ljutika
26.03.2003., 14:21
I ja sam ih napravila. Zbilja jednostavno i dobro.

chiquita
15.02.2011., 10:12
dižem ovu temu iz naftalina, da ne otvaramo novu.

dakle toliko me to muči da bi si sve lasi počupala.:rofl:

nikako ali NIKAKO da s kiflicama dođem na zelenu granu.
kako god da ih napravim nikad mi ne ispadnu mekane, fine, prhke.
ne znam koliko sam recepata isprobala, sa suhim kvascem, sa svježom germom, sa svježim sirom koji se umijesi u tijesto...
punila sa šunkom, sirom, orasima, pekmezom...

i opet ne ispadnu onako kako bi trebale. frkala ih na manje, frkala ih na veće - opet ništa.
speku se, dobe zlaćanu boju, izvadim iz pećnice i budu mekane prvih pola sata.
probala sam ih staviti pećene u zdjelu i prekriti krpom (očajna sam šta ću) i opet ništa...

sad sam neki dan radila kiflice u koje se umijesi svježi sir i u koje tjesto ide 3 žlice praška za pecivo - dakle ljudi gorću stvar nisam jela. još ni sad ne znam u čemu sam pogriješila...jel sir u tijestu dobio tak okus kad su se kiflice ispekle?

dajte mi savjet jer mislim da je lagano vrijeme da konačno, nakon svih promašaja napravim kiflice kako bog zapovijeda, meke, rahle, fine.

pomagajte drugovi.:D

*zlata*
15.02.2011., 10:26
Jesi probala onaj recept sa čašice od plavog vrhnja?
Ja sam ih davno radila, ali nekako su mi ostale u sjećanju kao fine.

ta.ja
15.02.2011., 10:30
Jesi probala onaj recept sa čašice od plavog vrhnja?
Ja sam ih davno radila, ali nekako su mi ostale u sjećanju kao fine.

To sam joj i ja htjela predložiti :rofl: Nisam još od nikoga čula da im te kiflice nisu fine

Bubi Trubi
15.02.2011., 10:42
Ja već neko vrijeme nisam nišla na vrhnje na kojem je baš taj recept za kiflice. Sad su neki novi recepti. :rolleyes:

Elich San
15.02.2011., 10:58
dižem ovu temu iz naftalina, da ne otvaramo novu.

dakle toliko me to muči da bi si sve lasi počupala.:rofl:

nikako ali NIKAKO da s kiflicama dođem na zelenu granu.
kako god da ih napravim nikad mi ne ispadnu mekane, fine, prhke.
ne znam koliko sam recepata isprobala, sa suhim kvascem, sa svježom germom, sa svježim sirom koji se umijesi u tijesto...
punila sa šunkom, sirom, orasima, pekmezom...

i opet ne ispadnu onako kako bi trebale. frkala ih na manje, frkala ih na veće - opet ništa.
speku se, dobe zlaćanu boju, izvadim iz pećnice i budu mekane prvih pola sata.
probala sam ih staviti pećene u zdjelu i prekriti krpom (očajna sam šta ću) i opet ništa...

sad sam neki dan radila kiflice u koje se umijesi svježi sir i u koje tjesto ide 3 žlice praška za pecivo - dakle ljudi gorću stvar nisam jela. još ni sad ne znam u čemu sam pogriješila...jel sir u tijestu dobio tak okus kad su se kiflice ispekle?



mislim da ti je ovo boldano glavni problem jer ako si radila mjeru i od 1 kg brašna, neide ti sigurno 3 žlice p.z.p.
možda piše 3 male žličice ,ali 3 žlice sigurno ne. mora biti gorko.
još ako koristiš lidlov p.z.p. , on je gorči od naših i njega uvijek sipam manje nego našeg.

netko je ekao ,one brzo & fino kiflice sa čašice od vrhnja su meni super i okusom i pripremom i izgledom, probaj.

Elich San
15.02.2011., 10:59
Ja već neko vrijeme nisam nišla na vrhnje na kojem je baš taj recept za kiflice. Sad su neki novi recepti. :rolleyes:

mislim da ga ja imam prepisano u bilježnici za kolače pa ću pronaći kasnije i stavit ga ako netko želi.

inače to su jedine kiflice koje ja radim po receptu, jer sva dizana tijesta mi najbolje ispadnu kada ih radim napamet, bez striktnog recepta.

*zlata*
15.02.2011., 11:04
mislim da ga ja imam prepisano u bilježnici za kolače pa ću pronaći kasnije i stavit ga ako netko želi.

inače to su jedine kiflice koje ja radim po receptu, jer sva dizana tijesta mi najbolje ispadnu kada ih radim napamet, bez striktnog recepta.

ajde pliz prepiši recept ako ga imaš zapisanog. :)
ja ih stalno mislim raditi, ali zaboravim kupiti to vrhnje, a sada još pročitam da nema više tog recepta na njima :(

ta.ja
15.02.2011., 11:28
Mislim da je ovo taj recept s čašice.


60 dkg glatkog brašna
1 prašak za pecivo
žličica soli
1 dcl ulja
1 kiselo vrhnje
2 dcl toplog mlijeka
suhi kvasac
žlica šećera

Pomiješati brašno, prašak za pecivo i sol. Dodati ulje i kiselo vrhnje i promiješati. Posebno pomiješati toplo mlijeko, suhi kvasac i šećer, te dignjeni kvasac uliti u gotovu smjesu i zamijesiti glatko tijesto. Podijeliti na četiri dijela i razvaljati na 1/2 cm debljine. Narezati na trokutiće, puniti marmeladom i oblikovati kiflice te ih složiti na papir za pečenje na limu. Ostaviti 10-15 minuta na toplom. Premazati kiflice jajem (i posuti sezamom) te peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10 - 15 minuta.

chiquita
15.02.2011., 13:51
nekaj mi šteka s forumom neda mi da se prijavima, zato tek sad odgovaram.

ove kiflice s čašice vrhnja sam par puta radila (od Lidije Kralj jel :zubo: ) i nije da nisu jestive ali mi opet budu tvrde za poludit kad malo odstoje.

a ove kaj sam radila kaj su gorke ko senf :zubo: su prema ovom receptu
http://www.coolinarika.com/recept/brze-kiflice-sa-sirom/

tri male žličice, ne tri velike, krivo sam napisala.

hay
15.02.2011., 14:16
nekad je to zbog pecnice koja ih puno isusi. :ne zna:

ta.ja
15.02.2011., 17:24
ove kiflice s čašice vrhnja sam par puta radila (od Lidije Kralj jel :zubo: ) i nije da nisu jestive ali mi opet budu tvrde za poludit kad malo odstoje.


Ja stvarno ne bih znala kakve su te kiflice kad malo odstoje, mi to sve odmah potamanimo :zubo:

Pellaprat
15.02.2011., 18:38
ove kiflice s čašice vrhnja sam par puta radila (od Lidije Kralj jel :zubo: ) i nije da nisu jestive ali mi opet budu tvrde za poludit kad malo odstoje.

a ove kaj sam radila kaj su gorke ko senf :zubo: su prema ovom receptu
http://www.coolinarika.com/recept/brze-kiflice-sa-sirom/

tri male žličice, ne tri velike, krivo sam napisala.
Ne postoji niti jedan razlog da te kiflice učinjene po tom receptu budu gorke. Što se tiče boldanog, da li ih možda pećeš u ventiliranoj pećnici, jer to može biti razlog prevelikog isušivanja. Kada pećem bilo koje dizano, a pogotovo kiflice, isključim ventilator i radim samo s gornjim i donjim grijačem, a kod pećenja nekih tanjih tijesta obavezno u pećnicu stavim i pliticu s vodom. Usput preporučam ti ove kiflice jer bolje nisam jeo.

http://www.coolinarika.com/recept/718921/

hay
15.02.2011., 21:17
kod pećenja nekih tanjih tijesta obavezno u pećnicu stavim i pliticu s vodom.

:confused:sorry, mozda je pitanje priglupo al koja su to tanja tijesta?

Pellaprat
16.02.2011., 01:45
:confused:sorry, mozda je pitanje priglupo al koja su to tanja tijesta?

Npr. focaccia, ciabatta

chiquita
16.02.2011., 12:34
Ne postoji niti jedan razlog da te kiflice učinjene po tom receptu budu gorke. Što se tiče boldanog, da li ih možda pećeš u ventiliranoj pećnici, jer to može biti razlog prevelikog isušivanja. Kada pećem bilo koje dizano, a pogotovo kiflice, isključim ventilator i radim samo s gornjim i donjim grijačem, a kod pećenja nekih tanjih tijesta obavezno u pećnicu stavim i pliticu s vodom. Usput preporučam ti ove kiflice jer bolje nisam jeo.

http://www.coolinarika.com/recept/718921/

da sad nejdem u detalje oko marke i vrste pećnice :zubo: i ja pečem tako, isključim ventilator i uključim gornje i donje grijanje.
ali izgleda da ih opet previše suši, kako je tu netko rekao.
a da probam uključiti samo donji grijač, kaj bi se onda desilo?

a zašto stavljaš vodu? da tijesto ne bude suho, tj. da bude vlažno?
pa da probam onda tako peći, ovo prvi put čujem moram priznati. :D

Pellaprat
16.02.2011., 13:27
a zašto stavljaš vodu? da tijesto ne bude suho, tj. da bude vlažno?
pa da probam onda tako peći, ovo prvi put čujem moram priznati. :D

To mi je prije desetak godina rekao gosp.Trajković i još jednom mu hvala. Evo, ovo obvezno pročitaj,

http://www.vjesnik.hr/html/2009/08/05/Clanak.asp?r=zag&c=3
http://www.vjesnik.hr/html/2001/11/17/Clanak.asp?r=zag&c=3

Nadam se da se ni ja neću još dugo gnjaviti s pliticom vode, no moja bolja polovica koja je ministrica financija još mi nije dala dozvolu:nono: za ovu novu igračku.:mama::mama::mama:
http://www.miele.hr/index.php?page=prednosti&id=1245:s

Bubi Trubi
16.02.2011., 13:40
To mi je prije desetak godina rekao gosp.Trajković i još jednom mu hvala. Evo, ovo obvezno pročitaj,

http://www.vjesnik.hr/html/2009/08/05/Clanak.asp?r=zag&c=3
http://www.vjesnik.hr/html/2001/11/17/Clanak.asp?r=zag&c=3

Nadam se da se ni ja neću još dugo gnjaviti s pliticom vode, no moja bolja polovica koja je ministrica financija još mi nije dala dozvolu:nono: za ovu novu igračku.:mama::mama::mama:
http://www.miele.hr/index.php?page=prednosti&id=1245:s

Zanimljiva igračkica! :cerek: Vrlo.
Koliko iznosi odobrenje koje tvoja ministrica fininancija nije "potpisala"?

Pellaprat
16.02.2011., 16:21
Zanimljiva igračkica! :cerek: Vrlo.
Koliko iznosi odobrenje koje tvoja ministrica fininancija nije "potpisala"?

Skromnih 11 tisućica. (kuna):rofl:
Lani, početkom ljeta, sad je navodno pala cijena.

Bubi Trubi
16.02.2011., 20:10
Skromnih 11 tisućica. (kuna):rofl:
Lani, početkom ljeta, sad je navodno pala cijena.

Uff! Skromnih :rofl:

Justin Thyme
16.02.2011., 22:36
Ne postoji niti jedan razlog da te kiflice učinjene po tom receptu budu gorke. Što se tiče boldanog, da li ih možda pećeš u ventiliranoj pećnici, jer to može biti razlog prevelikog isušivanja. Kada pećem bilo koje dizano, a pogotovo kiflice, isključim ventilator i radim samo s gornjim i donjim grijačem, a kod pećenja nekih tanjih tijesta obavezno u pećnicu stavim i pliticu s vodom. Usput preporučam ti ove kiflice jer bolje nisam jeo.

http://www.coolinarika.com/recept/718921/

Jeli ja dobro interpretiram recept, u zelenu plovicu tijesta ide samo jedna kasika brasna (polovica iz tocke 1.) ?

Bani
17.02.2012., 20:05
evo ja pekla kiflice i tvrde :503: prvu turu pekla dulje drugu samo kratko jer sam mislila da je stvar pecince (koja me by the way izluduje) no opet suhe i tvrde :mama: a recept s jednog foruma i svi se kunu u njega :ne zna: hocu one mekane od dizanog tijesta sa sunkom i sirom...