View Full Version : Qwiz
bogeyman
17.03.2003., 18:24
Što je –orama bez kviza. Evo jedan mali, tek toliko da se opravda ime ovog pod(fo)ruma.
Odgovori uskoro. Možda.
1. Rijeke na sjevernoj hemisferi jače “deru” svoju desnu obalu, a voda koja slobodno odtječe stvara vrtlog u smjeru kazaljke na satu. Koja sila je uzrok ove pojave?
2. Sastavni dijelovi su mu Dubhe, Merak, Phekda, Megrez, Alioth, Mizar, Alcor i Benetnash. O čemu govorim?
3. Kako se zove i gdje se nalazi najviša planina u Sunčevom sustavu?
4. Kako se zove rijeka u Kongu, pritoka istoimene rijeke, u čijoj blizini je 1976. buknula epidemija jedne vrlo zarazne bolesti?
5. Rimska provincija na mjestu današnje Engleske zvala se Britannia, stari nazivi današnje Škotske i Walesa su Caledonia i Cambria. Koje je staro ime Irske?
6. Što na grčkom znači riječ “Biblija”?
7. Koji književnik je prvi upotrijebio termin “psihologija”?
8. Kako su se zvale mitske Atlasove kćeri koje je Zeus pretvorio u zvijezde?
9. Kako se u vrijeme Mletačke Republike zvalo Jadransko more?
10. Koji njemački zimsko-sportski centar je poznat i kao zadnje uporište nacista u 2 svj. ratu?
11. “Svi koji se nalaze pod našom zaštitom bit će sigurni”, govorio je u ožujku 1993. francuski general Philippe Morillon. Kome?
12. Koji mediteranski otok je dobio ime po jednoj vrsti ribe?
13. Još o ribama. Koja jadranska riba ima znanstveni naziv Dentex dentex ?
14. Tko je gledao Ralje zna priču: Američku krstaricu koja je u lipnju ’45. prevozila atomsku bombu na Filipine potopila je japanska podmornica. Zbog tajnosti misije nisu smjeli poslati SOS signal, pa su preživjeli danima čekali u moru da dođe pomoć i u međuvremenu su ih skoro sve pojeli morski psi. Kako se zvao brod?
15. Film “Apocalypse Now” slobodna je adaptacija romana Josepha Conrada “Heart of Darkness”. Ono što je u filmu delta Mekonga, to je u “Srcu tame”…
16. Koliko westerna je prije 90-ih (i filmova “Ples s vukovima” i “the Unforgiven”) dobilo Oscara za najbolji film?
17. Film Prestona Sturgesa iz 1941. “Sullivan’s Travels” prati napore glavnog lika da snimi jedan film. Koje je ime tog filma u filmu?
18. Kako se zove učiteljica Barta Simpsona?
19. Tko je pjevao uz Georgea Michaela u nekadašnjem duetu Wham?
20. Kako se zove matični band člana N.Cave-ovih Bad Seedsa, Blixe Bargelda? (tipfeleri dozvoljeni, čak poželjni)
21. “Nek nam vrate Elvisa, Haseta, Bruce Lee-a…” pjeva Edo Maajka. Tko je ovaj drugi?
22. Kako se zvao predsjednik NSJ koji je nakon namještaljki u zadnjem kolu prvenstva Jugoslavije 1985-86, deset klubova kaznio oduzimanjem 6 bodova u idućem prvenstvu?
23. Europa ima Champions league, a Južna Amerika?
24. Jednim od najboljih napadačkih linija u povijesti hokeja na ledu smatra se KLM napad (Krutov-Larionov–Makarov) SSSR-a s početka 80-ih. Jedan od njih još igra. Tko?
25. Kako se zove i odakle je aktualni svjetski prvak u šahu? Kojeg zemljaka je pobijedio u finalu?
el_mariachi
18.03.2003., 10:54
1. Rijeke na sjevernoj hemisferi jače “deru” svoju desnu obalu, a voda koja slobodno odtječe stvara vrtlog u smjeru kazaljke na satu. Koja sila je uzrok ove pojave?
-
2. Sastavni dijelovi su mu Dubhe, Merak, Phekda, Megrez, Alioth, Mizar, Alcor i Benetnash. O čemu govorim?
Veliki Medvjed ( imena su arapska (merak))
Na Marsu
4. Kako se zove rijeka u Kongu, pritoka istoimene rijeke, u čijoj blizini je 1976. buknula epidemija jedne vrlo zarazne bolesti?
Da se radi o Demokratskoj Republici Kongo rekao bih Ebola. Ovako nemam pojma.
5. Rimska provincija na mjestu današnje Engleske zvala se Britannia, stari nazivi današnje Škotske i Walesa su Caledonia i Cambria. Koje je staro ime Irske?
Hibernia..Dyflin (Dublin) su osnovali Vikinzi.
Knjiga
Tales.
Plejade...ako se traze imena onda ne znam (osim elektre)
Venecijansko?
10. Koji njemački zimsko-sportski centar je poznat i kao zadnje uporište nacista u 2 svj. ratu?
-
11. “Svi koji se nalaze pod našom zaštitom bit će sigurni”, govorio je u ožujku 1993. francuski general Philippe Morillon. Kome?
Stanovnicima Srebrenice
Sardinija ?
14. Tko je gledao Ralje zna priču: Američku krstaricu koja je u lipnju ’45. prevozila atomsku bombu na Filipine potopila je japanska podmornica. Zbog tajnosti misije nisu smjeli poslati SOS signal, pa su preživjeli danima čekali u moru da dođe pomoć i u međuvremenu su ih skoro sve pojeli morski psi. Kako se zvao brod?
-
15. Film “Apocalypse Now” slobodna je adaptacija romana Josepha Conrada “Heart of Darkness”. Ono što je u filmu delta Mekonga, to je u “Srcu tame”…
Konga?
16. Koliko westerna je prije 90-ih (i filmova “Ples s vukovima” i “the Unforgiven”) dobilo Oscara za najbolji film?
-
17. Film Prestona Sturgesa iz 1941. “Sullivan’s Travels” prati napore glavnog lika da snimi jedan film. Koje je ime tog filma u filmu?
O brother, where art thou?' ( gledao ga prije 2 mjeseca)
-
Andrew ( ne sjecam se prezime) ...zivio je s onom kokom iz Bananarama.
20. Kako se zove matični band člana N.Cave-ovih Bad Seedsa, Blixe Bargelda? (tipfeleri dozvoljeni, čak poželjni)
-
21. “Nek nam vrate Elvisa, Haseta, Bruce Lee-a…” pjeva Edo Maajka. Tko je ovaj drugi?
Ko je ovaj prvi?
22. Kako se zvao predsjednik NSJ koji je nakon namještaljki u zadnjem kolu prvenstva Jugoslavije 1985-86, deset klubova kaznio oduzimanjem 6 bodova u idućem prvenstvu?
Miljanic?
Libertadores
24. Jednim od najboljih napadačkih linija u povijesti hokeja na ledu smatra se KLM napad (Krutov-Larionov–Makarov) SSSR-a s početka 80-ih. Jedan od njih još igra. Tko?
Sansa je 33.3%...nek bude ovaj prvi.
25. Kako se zove i odakle je aktualni svjetski prvak u šahu? Kojeg zemljaka je pobijedio u finalu?
Jel se ovo moze malo specificirati...radi li se o FIDE ili PCA
bogeyman
18.03.2003., 16:31
Nije loše, Meksikanac.
U 4. pitanju si u pravu, radi se o DR Kongo. Inače, na dosta pitanja si polovično odgovorio (3, 6,9,19...), 8. je dovoljno a u zadnjem pitanju sam mislio na službenog prvaka svjetske šahovske federacije (FIDE) koji će sad s onim mafijašem Kasparovom i još dvojicom odigrat za glavnoga u selu.
A na 24. pitanje očekujem točan odgovor jedino ako kojim čudom ovdje zalutaju Urpanus ili Nimoy. :D
el_mariachi
18.03.2003., 16:56
Hm...Upravo sam pricao sa jednik grkom u svezi Biblija. Dakle broj 6. Znaci samo knjiga kao sto sam rekao i kaze da moze proci. :B
Jos kaze ovako. Da su nekad ljudi imali samo jednu knjigu doma i to je bila biblija i da se moze reci i kao prva knjiga. Dalje kad se cita "izmedju redova" moze imati znacene smaka svijeta. Ali sama rijec biblios znaci knjiga.
Pitanje br 8: De nadji kako su se zvale.
Uostalom sto mislis da mi postas odgovore na PM. Necu nikom reci Tita mi. :D
bogeyman
18.03.2003., 21:11
Biblios = knjiga
Biblia = knjige
Tako sam učio u školi. :B
A ove iz 8. pitanja ću ti poslat sutra. Imam negdje hrpu časopisa “Čovjek i svemir” koji sam primao u osnovnoj i srednjoj, trebam malo prekopat. Čini mi se da se jedna zove Alcylone, kao onaj Cousteau-ov brod. Elektra nije, ona je bila Agamemnonova kći.
bogeyman kaže:
Biblios = knjiga
Biblia = knjige
Tako sam učio u školi. :B
riječ `biblios` uopće ne postoji u grčkom jeziku.
biblía je plural deminutiva tó bíblion, koji pak dolazi od riječi h bíblos
tako sam ja učila u školi :B
el_mariachi
19.03.2003., 11:17
326&bogy:
Ja nisam ucio za praoslavnog popa ali tvrdim da se pise βιβλίο. Znaci svi smo gore napravili gresku s tim da sam se ja ispravio :B
bogeyman
19.03.2003., 15:13
Nemojte me j...t, biblia znači "knjige" a to je sve što me zanima.
I ako se hoće tko priključit, na ova pitanja još nije odgovoreno (ili je krivo ili nepotpuno):
Priznat ću ti ono 23. u znak dobre volje, iako je puno ime 'Copa Libertadores'. A za Elektru si imao pravo, nije ona Agamemnonova bila jedina.
bogeyman
19.03.2003., 15:24
Evo i obećana slija
backdoorman
19.03.2003., 18:26
Evo da probam nadopuniti listu odgovorenih:
3. Olympus Mons, Mars
21. Asim Ferhatovic
22. Slavko Sajber
24. Makarov
bogeyman
19.03.2003., 19:07
3, 13 (bravo Lolita), 21 i 22 je dobro. A 24… Nice try ;) Ubuduće tražim puno ime i prezime i kraći životopis.
A što se tiče 21., da nadopunim. Asim Ferhatović – Hase je nogometaš i legenda FK Sarajevo, opjevan u pjesmi starog (Neletovog) Zabranjenog pušenja “Nedjelja kad je otišo Hase”. Navodno je na jednoj utakmici uudarcem slomio stativu.
el_mariachi
19.03.2003., 19:40
K vragu ...tako mi i treba kad citam ovlash. Ma znam ko je Hase. Svi u napaj jedan je Hase. Ja sam mislio da sva pjevaca pjevaju. Prvi Edo Majka ( za kojeg nikad nisam cuo). Znam samo Severinu :D
bogeyman
20.03.2003., 17:38
...zubatac
Najjebenija riba za uvatit na pušku, if I may add
Ma znam ko je Hase. Svi u napaj jedan je Hase
Nedjelja kad je otis`o Hase ZABRANJENO PUSENJE
Ljudi su isli u kolonama i nikom nije smeto vjetar sto je dun\'o te majske veceri je dosao Osjek al\' opet je Kosevo bilo puno. Bio sam tad jos sasma mali nisam znao zasto neki placu rekoh sebi-provucu se dzaba sjest\' nedje i navijacu. Prodjoh pokraj jednog redara on samo svoju cigaru pali kaze: podji sad i neboj se nista danas te niko nece dirati mali. Sjedoh nedje u guzvu, u raju i cuh samo brujanje mase danas nam odlazi Asim Ferhatovic danas nam odlazi nas Hase. Nedelja kad je otis\'o Hase i BBC na mome radiju "Oslobodjenje" u mojim rukama. I dok je utakmica ova trajala stariji ljudi su uzimali rijec sine, Hase je tukao Engleze, Svabe i Ruse i ovo sad mu je poslednji mec Bjese rezultat 1:1 kad sudija odsvira kraj spustise se zastave stadiona Kosevo stade jedna nedelja da se nastavi maj. Okrenu se Hase poslednji put uzdignutih pesnica i ozarena lica kao da veli: mene vise nema al\' imate jos mnogo vaznih utakmica. Izlazili smo svi iz stadiona cutke culo se samo brujanje mase poneki usklik i poneka zastava svi u napad, jedan je Hase! Svi u napad, svi u napad....
bogeyman
20.03.2003., 17:41
Da ostavim još jedan dan? Ajde neka, odgovori sutra.
BuntovnikSaRazlogom
21.03.2003., 17:56
1. Coriolisova
7. pa zar stvarno nije Tales (odnosno Thales)?
9. hmm, Adriatic??
10. Garmisch-Partenkirchen
14. o kojim ti Raljama bulazniš? One Spielbergove nisu imale nikakvu tajnu misiju niti krstaricu sa atomskom bombom?
16. valjda samo jedan prije njih, samo nemam pojma koji ...
Edna
19. Andrew Ridgely
20. nemam pojma (nije tipfeler)
24. Larionov :)
25. mislim da je Kasparov, al ne znam koga je pobijedio ... :(
bogeyman
22.03.2003., 11:55
BuntovnikSaRazlogom kaže:
14. o kojim ti Raljama bulazniš? One Spielbergove nisu imale nikakvu tajnu misiju niti krstaricu sa atomskom bombom?
Mater ti bulazni :mad: Ima u filmu jedna scena kad kad kapetan broda i marine biologist (R.Dreyfuss) razmjenjuju priče o morskim psima i pokazuju ožiljke (ta scena je kasnije često paraffrazirana u filmovima – Smrtonosno oružje 3, Chasing Amy…) i kapetan u jednom trenutku pokaže tetovažu s imenom broda, pa ispriča spomenutu priču.
Inače, točno ti je 1,10,16 i 19.
7. pa zar stvarno nije Tales (odnosno Thales)?
Ne, nije. Što ste ga se uhvatili :rolleyes:
16. valjda samo jedan prije njih, samo nemam pojma koji ...
Cimarron iz 1931.
18. Kako se zove uciteljica Barta Simpsona? -Edna
Hmmmm, a da staviš i prezime. Tipfeleri, pogađaš, ne smetaju.
20. nemam pojma (nije tipfeler)
Nisi ni blizu :D
24. Larionov
Nice try. Ubuduce tražim puno ime i prezime i kraci životopis.
el_mariachi
22.03.2003., 12:29
25. Ponomirov pobjedio Ivancuka
Nego koliko je (cistokrvnih) Rusa bilo svjetskih prvaka ?
Znaci ralje je prevod za jaws:eek:
Ja mislio da se radi o filmu u raljama zivota pa mi nesto nije stimalo :D
bogeyman
22.03.2003., 13:03
el_mariachi kaže:
25. Ponomirov pobjedio Ivancuka
Nego koliko je (cistokrvnih) Rusa bilo svjetskih prvaka ?
Točno, samo što su Ukrajinci ;)
Ne bih se zagledao u krvna zrnca, ali od 1927. do 2000. jedino Fischer i Max Euwe nisu bili iz ex SSSR-a.
Ja mislio da se radi o filmu u raljama zivota pa mi nesto nije stimalo :D
:D :D :D
bogeyman
24.03.2003., 12:42
Ako priznam Ednu i Larionova, pogodili ste 21/25. To je negdje vrlo dobar (4).
- Coriolisova sila
- Veliki medvjed
- Olympus Mons, Mars
- Ebola
- Hibernia
- Knjige
- Marko Marulić
– Plejade (otud izraz “plejada zvijezda”)
– Venecijanski zaljev (Golfo di Venezia)
– Garmisch-Partenkirchen
– Stanovnicima Srebrenice
- Sardinija
- Zubatac
– USS Indianapolis (Ako koga zanima, evo mu solidan link (http://www.history.navy.mil/photos/sh-usn/usnsh-i/ca35.htm) )
- Rijeka Congo (očito tema ovog kviza)
– Jedan (Cimarron, ‘31)
– O brother, where art thou?
– Edna Krabappel
– Andrew Ridgley
– Einstürzende Neubauten
– Asim Ferhatović – Hase, legendarni nogometaš FK Sarajevo
– Slavko Šajber
– Copa Libertadores
– Igor Larionov aka Legenda. Ima 43 godine, između ostalog vlasnik je zlatne medalje iz Sarajeva ’84. Sada igra za momčad prvaka NHL lige, Detroit Red Wings.
- Ruslan Ponomarjev, Ukrajinac; Vasilij Ivančuk.
Hvala na pažnji i doviđenja. :)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.