PDA

View Full Version : Manična manija?


tisina
02.01.2005., 22:56
Voljela bih saznati nesto o tom poremecaju,kakvi su simptomi?


Dda li je ta manija prelazna genecki ili s ejednostavno pojavi u slucaju razocarenja nekog,ili posljedice iz djetinstva?


Kako prepoznati tu vrstu depresije da je imas?Unaprijed hvala.

Crimson Petal
06.01.2005., 21:54
pretpostavljam da si mislila na manicnu depresiju, tj. bipolarni poremecaj? :zubo:

tisina
06.01.2005., 22:16
\
Da na to sam mislila pogresno sam napisala.:(


Voljela bih znati nesto o tome .

judita
06.01.2005., 22:59
pa kao sto ti naziv kaze to su epizode manije i depresije.
za vrijeme manicne epizode osoba je energicna puna samopouzdanja. puno prica i ide iz jedne aktivnosti u drugu, najcesce da prvobitne ne dovrsi. prave velike (neostvarljive) planove i cesto daje dojam nerealnosti.
a onda, padne u duboku depresiju...
nakon extremnih epizoda dolazi i "normalan" period...

manicno depresivni por. izgleda da je nasljedan.
biokemijska abnormalnost je prisutna u broju i osjetljivosti receptora za serotonin i norepineprin.
MRI kazuje da postoji deterioracija u prefrontalnom cortexu kod manic depresive a prefrontal cortex je "odgovoran" za regulaciju emocija i sposobnost razmisljanja.

litium se uzima za manic depresive
mozda je kao i u svemu, najbolje da se kombinira lijekovi i terapija

judita
06.01.2005., 23:17
Dda li je ta manija prelazna genecki ili s ejednostavno pojavi u slucaju razocarenja nekog,ili posljedice iz djetinstva
kao vecina mentalnih poremecaja, moze bit (najcesce) potaknuta nekim dogadjajem ili iskustvom, iako ima geneticnke predispozicije

u slucaju gdje postoji samo depresija, bez manicnog perioda kojeg sam opisala gore, onda je to samo depresija.

mozes malo detaljnije postavit pitanje?

manicna depresija nije vrsta depresije, nego manija i depresija, zato se sad zove bipolar, znaci i jedno i drugo...ne samo vrsta depresije..

tisina
08.01.2005., 20:15
Postavila sam ovaj topik iz razloga sto sam kod sebe primjetila silne oscilacije kaos tosi navela u prvom odgovoru iz aktivnosti u aktivn0ost,naglo nasmijana znam bit,onda ubedacena kao luda.Danas mis eba sto desilo u salonu dok sam radila bila sam ok raspolozena i onda naglo mi je doslo da zaplacem oci su mi pune suza bile.


Primjetila sam da to evc traje par sedmica,ta oiscilacija raspolozenja ne mogu reci da neko od mojih je to imao.

Ali mislim da je posljedica iz djetinstva neko nezadovoljstvo,strah,i zatvorenost u sebe,u svoj svjet.


Jako zanm biti odbojna nekad i gruba a nekad pozitivna ali to s edesva nekad sve u ejdnom danu da moje stanje mjenja raspolozenja i raspolozenja.

Veliki sam emotivac jako zatvorena u sebe rijetko kad mogu izskazti prava osjecanja nekome.To je rijetkost kod emne.Sve ovo pisem jer imam osjecaj da idem ponekad iz krajnosti u krajnost.Da kod sebe pronalazim neki poremecaj ali nisam sigurna u koji spada tos to sam navela u tekstu.

Zabrinuta sam .

*_spike
08.01.2005., 20:24
Koliko si stara?

Ne postoji teenager koji ima neka znanja iz psihologije koji si nije "samodijagnosticirao" bipolarni poremećaj. :D

andjelina1
08.01.2005., 20:34
Pa to nema veze...ok da moze biti pubertetska oscilacija...ali i djeca podljezu depresiji,zar ne?
Ja bih ti samo preporucila da obavezno odes kod doktora i da zatrazis strucan savjet,te da bez ustrucavanja ispricas bas sve sto ti se dogadja....jer sad si zainteresirana za ljecenje ali ako uđes u dublju fazu (sto je vrlo lako s kojim stresom vise) vise se neces htjeti ici ljeciti a kompletni organizam ce ti oslabljivati....
Nemoj se zezati s tim....nije tesko otici doktoru...pa ka ti veli da si malo out...ok...al ak nisi nego bolesna moras uzimati ljekove i sve ce biti dobro.Toje bolest ko i sve druge.:W :W

tisina
08.01.2005., 21:28
19 godina imam.Planirala sam otici kod doktora prije kod psihologa da provjerim moje stanje.

Crimson Petal
08.01.2005., 21:34
*_spike kaže:
Ne postoji teenager koji ima neka znanja iz psihologije koji si nije "samodijagnosticirao" bipolarni poremećaj. :D

eh, a i to sto kazes. :zubo:

harlequin
08.01.2005., 21:48
Crimson Petal kaže:
pretpostavljam da si mislila na manicnu depresiju, tj. bipolarni poremecaj? :zubo:
Postoji manično depresivna psihoza i postoji bipolarni poremećaj.
To su dvije različite dijagnoze.

Manično depresivna psihoza je poremećaj koji je karakteriziran psihotičnim stanjima i u depresiji i u euforiji (maniji). U osnovi i jedna i druga krajnost zahtjeva bolničko liječenje zbog ozbiljnosti poremećaja jer dolazi do promjenjenog odnosa prema stvarnosti. Manično depresivna psihoza u akutnom obliku liječi se prvenstveno psihofarmakološki i to antipsihoticima, antidepresivima kao i psiho-stabilizatorima, uz uvijek potrebnu psihoterapiju.
Kod depresivnih faza manično depresivne psihoze hospitalizacija je izuzetno važna jer ta je faza uvijek praćena suicidalnim mislima dakle i mogućnošću suicida.
Kod maničnih faza pak, osoba ima na posve drugačiji način promijenjen odnos prema stvarnosti. Odlazi u drugu krajnost. Nastupa stanje euforije, radosti, naglašene seksualnosti, neumjerenog trošenja novca, nemogućnosti koncentracije općenito, pa tako i u školi, na faksu, na poslu što je uzrokovano bijegom ideja po asocijacijama. U maničnoj fazi ove bolesti se osoba ne želi liječiti jer je "sky high" i ne želi da se to stanje mijenja.

Bipolarni poremećaj je karakteriziran oscilacijama raspoloženja, no u blažem obliku jer se ne radi o psihotičnom stanju. Liječi se psihoterapijom u kombinaciji s antidepresivim i psiho-stabilizatorima po potrebi, ali bez antipsihotika. Upravo zbog toga smatra se blažim oblikom naoko sličnog poremećaja,pa je to osnovni razlog poistovjećivanja ta dva poremećaja u svakodnevnoj terminologiji.

Crimson Petal
08.01.2005., 22:02
Bipolar Disorder

In type I (formerly known as manic depressive disorder), there has been at least one full manic episode. However, people with this type may also experience episodes of major depression.

In type II disorder, periods of "hypomania" involve more attenuate (less severe) manic symptoms that alternate with at least one major depressive episode. When the patients have an acute exacerbation, they may be in a manic state, depressed state, or mixed state.

harlequin
08.01.2005., 22:20
Pa upravo si sama napisala - type I - formerly known as manic depressive disorder!
To što je hrvatski prijevod totalni nonsens zvani "manična depresija"ne pravi razliku onoga što tvrdim. Možeš tu bolest nazvati i manično depresivnim poremećajem ako želiš, što ne mijenja činjenicu da je isti u pravilu praćen psihotičnom epizodom, a to kod bipolarnog poremećaja nije slučaj.

Crimson Petal
08.01.2005., 22:25
da, na to sam i mislila. tip I bipolarnog poremecaja, to se uglavnom jos uvijek govori "manicna depresija", pa eto...

a sad dalje, o psihozama ne bih... nadamo se da nam forumasica tisina nije jos u tom stanju... inace... :trk: :D

harlequin
08.01.2005., 22:31
Crimson Petal kaže:
da, na to sam i mislila. tip I bipolarnog poremecaja, to se uglavnom js uvijek govori "manicna depresija", pa eto...

a sad dalje, o psihozama ne bih... nadamo se da nam forumasica tisina nije jos u tom stanju... inace... :trk: :D
Stvarno se nadam da nije, ali bi bilo najbolje da ipak ode psihijatru, just in case. :)

judita
08.01.2005., 23:37
manicna depresija je bipolarni poremecaj,
moze ju pratit psihoza,paranoa etc. ljudi su razliciti i kod svakog je razlicito

tisina to sto ti opisujes nije bipolar jer glavna karakteristika bipolar je to da je periodicna, ne tako kratko

pisem na brzinu pa zato je tako mozda nejasno...

uglavnom ne moze ti nitko postavit dijagnozu ovako, ali vise mi to sto si opisala izgleda kao depresija
ili...hm, mozda si u nekakvom prijelaznom periodu sto se tice hormona... nekad i trudnice prolaze kroz takvu vrstu iskustva...

moze bit nesto sasvim prolazno a moze bit i kazatelj neceg ozbiljnijeg...
uvijek polazis od tog da je nesto obicno, vadis krv etc. i provjeravas te fizicke "nedostatke" da li postoje... tek poslije ako se stanje ne promjeni ili poboljsa razmatras traumaticna iskustva...

pisat cu ti poslije kad budem imala vise vremena

andjelina1
08.01.2005., 23:49
Pa sta god da je najbolje je posavjetovati se sa psihijatrom....ne sa psihologom...jer ce to onda trajati do u beskraj...a koliko mi se cini tebi je vec jako tesko....dakle strucno lice ce po tvom stavu,ponasanju i rekcijama zakljuciti najbolje i ono najvaznije....ako OSJECAS da osoba s kojom razgovaras a mislim na doktora NIJE RAZUMJELA tvoj problem,nemoj se ustrucavati traziti drugoga doktora ako imas mogucnosti.Na kraju radi se o tvom zdravlju opcenito...i ako to zanemaris...kao sto sam rekla mozes se dovesti u situaciju da cee ti cjelokupni organizam zatajivati....moze se to nazvati i hipohondrijom...ali poznato je da kod depresivnih bolesnika se prvo primjete svi simptomi pa tek na kraju simptomi depresije.Poznajem takve slucajeve....i nije ugodno...
Nakon pogodjenih ljekova(nemora znaciti da ce ti prvi ponuđeni odgovarati..samo moras se malo strpiti jer djeluju tek nakon dva do tri tjdna)....i konzumacije istih par mjeseci moze se sve svesti na normalu.
Ajd svako ti dobro i bori se za svoje zdravlje....nisi luda ako ti kemija malo ne stima u organizmu....i nemoj se osjecati tako....ali ti se mogu dogoditi veliki kratki spojevi ako to ne dovedes u normalu.:W :W :W :W

harlequin
09.01.2005., 07:34
andjelina1 kaže:
Pa sta god da je najbolje je posavjetovati se sa psihijatrom....ne sa psihologom...jer ce to onda trajati do u beskraj...a koliko mi se cini tebi je vec jako tesko....dakle strucno lice ce po tvom stavu,ponasanju i rekcijama zakljuciti najbolje i ono najvaznije....ako OSJECAS da osoba s kojom razgovaras a mislim na doktora NIJE RAZUMJELA tvoj problem,nemoj se ustrucavati traziti drugoga doktora ako imas mogucnosti.Na kraju radi se o tvom zdravlju opcenito...i ako to zanemaris...kao sto sam rekla mozes se dovesti u situaciju da cee ti cjelokupni organizam zatajivati....moze se to nazvati i hipohondrijom...ali poznato je da kod depresivnih bolesnika se prvo primjete svi simptomi pa tek na kraju simptomi depresije.Poznajem takve slucajeve....i nije ugodno...
Nakon pogodjenih ljekova(nemora znaciti da ce ti prvi ponuđeni odgovarati..samo moras se malo strpiti jer djeluju tek nakon dva do tri tjdna)....i konzumacije istih par mjeseci moze se sve svesti na normalu.
Ajd svako ti dobro i bori se za svoje zdravlje....nisi luda ako ti kemija malo ne stima u organizmu....i nemoj se osjecati tako....ali ti se mogu dogoditi veliki kratki spojevi ako to ne dovedes u normalu.
Upravo tako :)
Tišina, nek' ti ne bude bed ići psihijatru. Prvom, pa ako nisi zadovoljna, i drugom ili trećem. Jedino što je bitno je da tebi bude bolje.

tisina
09.01.2005., 15:33
Hvala vam veliko.

Sinoc jebote sam tako mi doslo uzela pivoi pila,be zrazloga pocela plakati,i plakati,onda sam navila muziku i izgubila se skroz u bunilu.


Nagli nagon na povracanje:bljak:

N eznam poslucacu savjete otici kod psihijatra ko zna sta se desava?


Nadams e da je samo prolazna depresija ili faza kako to da nazovem.

andjelina1
09.01.2005., 15:46
Normalno je da se kod depresije ima potreba za pivom...bas za pivom....koliko se sjecam mislim da je to zbog vitamina b kompleksa....
Prije nego sto se odlucis kod doktora...pretpostavljam da ces odlagati koliko god je moguce.....kupi si omega3....i pij dve dnevno....jedi povrce i voce narandjaste boje....soje puno...zbog serotonina....mozesi multivitamine ali je bolje prirodno...izajdi van iako znam da nemas volje....i nebi bilo lose ako imas snage i mogucnosti otici na fitness ili neke druge vjezbe,ali biti bar sat i to sto je cesce moguce...jer se pri vjezbbanju proizvode hormoni koji utjecu na raspolozenje.
Procitaj obavezno knjigu I IZBAVI ME OD MRACNOG ZLA...

Serena Zoli u razgovoru s Giovannijem b.cassanom...malo je deblja....al su ti opisani iz prve ruke slucajevi depresije i kako se ti ljudi ne zele ici ljeciti i kako im je nakon ljecenja.
Ajd sretno ti bilo i ne odugovlaci i ne srami se...doktorima ti je to normalno sve..i bit ce jako ljubazni prema tebi jer znajuda si osjetljiva!

tisina
09.01.2005., 15:57
Inace sam vegetarijanac probla sam soju jedan put spremala objed i odma povratila,zgadilo mi se!


Inace sam ono slabo jeden nisam mrsva ali -popijem li casu vode,primi mi s evis ena nernoj bazi ej sve to.Nemam vremena za vitnes nije me volja,slabos ekrecem totalno izolovana od svjeta dana ssam prvi put posto je nedelja izasla na kafu na Rivu,inace nedeljom ne izlazim vani.


Procitacu knjigu ka dbudem imala vremena ka dje nadem.


Salo s ehranim u zadnje vrijeme sve sto pojedem mucnine mi izaziva.

andjelina1
09.01.2005., 20:27
Pa lutko ako si na dijeti to ti isto itzaziva depresije...pa bas ako zelis biti mrsava kako casopisi zahtjevaju...i nesretna....tvoj izbor...
Moras jesti kvalitetnu hranu...mislim na vitamine i minerale...a ako si veg i ne jedes soju,sir...itd ...neznam nema aminokiselin zivotinjskog porijekla ili zamjene za njih....neznam...dali i to moze biti uzrok....a cuj jesi li sigurna da nisi trudna....ili bulimija.....hej,pazi....malena....bit ces sebi ljepa i mrsava a sve ljude ces izbaciti iz svog zivota...jel kuzis kvaku.....bar ti imas tamo sunca...izajdi na sunce....upi malo zivota...sve je oko tebe mrtvo a hoces biti radosna...ne ide to zajedno....smiri se...i zivi!
Tako je najljepse vjeruj mi i nema tih problema koji se ne mogu rijesiti kako god tebi izgledali veliki....i ne ponavlja se sve ponovo...izađi iz tog straha!Možeš to!

fire nettle
11.01.2005., 03:26
koji manični naslov ove teme. svaki put se manično počnem smijati kad ga vidim. no offence.

:top: hvala autoru.

medissima
11.01.2005., 08:11
imam frendicu kojoj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj ili kako već, ali mislim još nešto, no neću se razbacivati s dijagnozama pošto ih ne znam... cura stvarno ima problema i svjesna je toga, no odbija uzimati lijekove i poslušati savjete psihijatra. Polako si uništava život, iz vesele, lijepe i pametne cure proizašla je nestabilna osoba koja se više ničemu ne veseli i nada. Počelo je s opsjednutošću izgledom, izuzetno niskim samopouzdanjem... preko manijaka dečka, muža.... No, da ne duljim, vjerovatno ste shvatili, zanima me postoji li način na koji ja kao prijateljica mogu pomoći, pokušavala sam sa nagovaranjem na tablete, barem kao početak liječenja... koji stav da zauzmem? Dođu razdoblja kada poželim više je nikada ne nazvati jer ovo postaje zaista naporno, ali ne želim da izgubi i ovo malo prijatelja što joj je ostalo. U početku sam ignorirala njeno ponašanje, sada razgovaramo o tome ali bez nekakvog poboljšanja tj pozitivnih pomaka. Ima li savjeta kako pomoći takvoj osobi....

judita
11.01.2005., 12:25
ako je vec posjecivala psihijatra i prestala -mozda joj nesto ne odgovara
ako joj zelis pomoci raspitaj se za nekog drugog psihijatra, najcesci razlog odustajanja od lijecenja od strane klijenata je to da ili im psihijatar ne odgovara ili im bude dosta trazenja lijeka koji ce im odgovarati. (cula sam)

moguce je da ona pored tog neceg, i pored bipolar ima jos i obsesiju a za to je dobra behavioralna terapija..znaci psihijatar ili psiholog koji to praktikuje...

tesko je sad reci s cim da pocne prvo, ali to mi izgleda najlakse, moguce je da ima problem sa dosljednoscu (po tvojoj prici)
a pocinjanjem s malim koracima ce joj omoguciti pozitivan ishod a time i osjecaj da ona moze nesto napraviti

kazes kako da se ti postavis, znam, to je jako tesko reci.
znam takav slucaj, ako ignorises -ponasanje ostaje isto, ako nesto pokusas -moze otici jos i u goru krajnost
zato je najbolje bit prisutan i bez previse ulazenja u detalje i ispitivanja i nametanja, pokazati put s kojim bi mogla ici

tisina
11.01.2005., 20:23
fire nettle kaže:
koji manični naslov ove teme. svaki put se manično počnem smijati kad ga vidim. no offence.

:top: hvala autoru.


Ok drago mi ej na bilo koji nacin da ti se svida topic.

tisina
11.01.2005., 20:26
Ne ne drzim nikakvu dijetu vec ne mogu da jedem ve cdva dana samo pusim cigare i pijem kafe ne mogu da jedem,nisam na dijeti uopste caspoise koji preporucuju dijete i te gluposti su bezveze samo ubijas sebe.Vec ne mogu da jedem meso,i amsu stvrai.Ne niposto nisam trudna.
Vec glad i ne osjecam kao mrtva dusa.

judita
11.01.2005., 23:03
tisina zasto ne jedes meso? i ostalo

ako zelis javi se na moj mail, da pricamo o tome sto te muci

tisina
14.01.2005., 13:50
Gadi mi se miris mesa,i sama pomisao na te zivotinje.Da ja jedem necije tjelo

judita
14.01.2005., 14:03
pa dobro, to je ok, tako se osjecas, nije to nista problematicno

jedes dakle sve ostalo? zitarice, mlijeko etc?

tisina
14.01.2005., 22:07
Da .

judita
14.01.2005., 22:16
tisina vidim po ostalim tvojim postovima (na knjizevnosti) da se osjecas dosta depresivno, ili umorno,
jesi se tako uvijek osjecala?

tisina
14.01.2005., 22:20
Nisam kao sad.

judita
14.01.2005., 22:53
koliko dugo ti to traje?
da li si mjenjala nesto u zivotu u zadnje vrijeme? selila se, udavala, rastajala, imala dijete? (ovo razmisli sama, ne moras pisat ovdje detalje)

tisina
14.01.2005., 23:09
Koliko dugo traje pa odpriliketri mjeseca.


U zivotu mjenjala sam dosta toga tj.vise probla nesto novo sto s epodrazumjeva s apromjenama,nisam s eudavla,ni razvela,nemma djecu,selila s enisam osim sa svojim mislima sams ee elila non stop.Misli da sve ovo vodi ka jednome a to je da se moja osjecanja vec jednom oslobode,ali prava prema osobama muskog pola da ih se ne plasim,da nemam strah to je jedna promjen akoju sam npravila jeste da sam spavla sa deckom prvi put bez osjecanja da vidim kako to sve izgleda,i en kajem s ezbog toga jer sama znam po sebi da se prava osjecanja vezna za taj ritual trebaju probuditi,a ja kao ovakva osoba sebi treba da dokucim do glave da ja volim. sto ej teskos ada u ovom periodu u kom se nalazim.

judita
15.01.2005., 02:58
a koliko dugo imas averziju prema mesu?

kad si rekla da ti je tesko u tom periodu u kojem se nalazis -koji period?

mozes li opisati kakav strah imas od muskaraca?

enter
15.01.2005., 14:25
dali je manično depresivna psihoza ili bipolarni poremećaj kada se osobi javljaju prisilne misli?

Crimson Petal
15.01.2005., 21:03
prisilne misli... :misli: jel ne bi to spadalo pod opsesivno-kompulzivni poremećaj? :zubo:

judita
16.01.2005., 01:02
dali je manično depresivna psihoza ili bipolarni poremećaj kada se osobi javljaju prisilne misli
nikad ne mozes na osnovu jedne stvari doci do dijagnoze

spider jerusalem
26.01.2005., 11:26
ono sto je bitno je da je manicna depresija izljeciva. psihoterapijom sam siguran. samo tabletama mislim da se moze normalizirati stanje, ali to traje dokle traju i tablete.

spider jerusalem
26.01.2005., 11:28
koliko je etično postavljati ikakva pitanja terapeutskog tipa javno na forumu?

harlequin
26.01.2005., 20:12
spider jerusalem kaže:
koliko je etično postavljati ikakva pitanja terapeutskog tipa javno na forumu?
Etično??? Unfuckinbeliveable!!! :D
Koliko je etično biti bolestan na forumu???
Uh-oh... :flop:

Katatonični Dabar
26.01.2005., 20:59
harlequin kaže:

Koliko je etično biti bolestan na forumu???ne znam koliko je etično, ali je poželjno :D

harlequin
29.01.2005., 19:59
Katatonični_Dabar kaže:
ne znam koliko je etično, ali je poželjno :D
off topic: s tobom ne razgovaram, a znaš i zašto :cerek:

locked in
08.06.2005., 00:21
tisina kaže:
Koliko dugo traje pa odpriliketri mjeseca.


U zivotu mjenjala sam dosta toga tj.vise probla nesto novo sto s epodrazumjeva s apromjenama,nisam s eudavla,ni razvela,nemma djecu,selila s enisam osim sa svojim mislima sams ee elila non stop.Misli da sve ovo vodi ka jednome a to je da se moja osjecanja vec jednom oslobode,ali prava prema osobama muskog pola da ih se ne plasim,da nemam strah to je jedna promjen akoju sam npravila jeste da sam spavla sa deckom prvi put bez osjecanja da vidim kako to sve izgleda,i en kajem s ezbog toga jer sama znam po sebi da se prava osjecanja vezna za taj ritual trebaju probuditi,a ja kao ovakva osoba sebi treba da dokucim do glave da ja volim. sto ej teskos ada u ovom periodu u kom se nalazim. to i ja pokusavam isto to potpuno isto, i kako je to tesko nadam se da ces uspjet od srca

vočko
08.06.2005., 01:34
IHIHIHII VOČKO VOČKO VOČKO ihihihihihiihiii vočko VOČKO VOČKOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOHIHIHIHIHIHI!!!!!!! :kiss: :grli: snajper: VOČKOOOOOOOOO :D :) :) :ljubi:

instant madness
11.07.2007., 21:41
tišina, odi doktoru, ja idem u petak zbog istog, s tim da je kod tebe pojačana depresija, a kod mene manija, zato dosad nisam otišla (bilo mi je super sky high i dobro bilo za posao) ali sad kad jačaju depresivne epizode... nije više tako zabavno. moram skužit gdje sam točno i kad, jer tad nije pametno donosit važne životne odluke. a to sam upravo činila pola svog života. i sad sam u shitu. al računam da ću se opet izvuć.
ko i obično.
ludima bog pomaže.:D

*jezebel*
11.07.2007., 21:59
Postoji manično depresivna psihoza i postoji bipolarni poremećaj.
To su dvije različite dijagnoze.

otkud ti taj podatak? 'se bavis time, ili? koliko ja znam, manicno-depresivna psihoza i bipolarni poremecaj su sinonimi, samo sto se kod nas izraz mdp koristi sve rjedje. onaj blazi oblik (tip II) se zove ciklotimija (kombinacija distimije i hipomanije).

instant madness
11.07.2007., 22:11
koliko sam ja čitala, čovjek je u pravu, inače se kao glavni termini razlikuju psihoze i poremećaji, dakle teži i blaži oblik, isto kao narkomanija(ovisnost) i narkofilija (povremeno uzimanje ili "privrženost" drogama) ili fobija i još nešto, zaboravih. Fobiju ne možeš kontrolirati, recimo od kukaca ili visine, jednostavno upadneš u histeriju, a kod blažeg oblika, imaš automatsku reakciju gađenja, odbojnosti, tijelo ti reagira znojenjem, ježenjem isl., ali još uvijek si u lucidnom stanju i možeš kontrolirati to, pa i natjerati se da izvor straha "poništiš" svojom voljom.

*jezebel*
11.07.2007., 22:17
Pa lutko ako si na dijeti to ti isto itzaziva depresije...pa bas ako zelis biti mrsava kako casopisi zahtjevaju...i nesretna....tvoj izbor...
Moras jesti kvalitetnu hranu...mislim na vitamine i minerale...a ako si veg i ne jedes soju,sir...itd ...neznam nema aminokiselin zivotinjskog porijekla ili zamjene za njih....neznam...dali i to moze biti uzrok....a cuj jesi li sigurna da nisi trudna....ili bulimija.....hej,pazi....malena....bit ces sebi ljepa i mrsava a sve ljude ces izbaciti iz svog zivota...jel kuzis kvaku.....bar ti imas tamo sunca...izajdi na sunce....upi malo zivota...sve je oko tebe mrtvo a hoces biti radosna...ne ide to zajedno....smiri se...i zivi!
Tako je najljepse vjeruj mi i nema tih problema koji se ne mogu rijesiti kako god tebi izgledali veliki....i ne ponavlja se sve ponovo...izađi iz tog straha!Možeš to!


neuroloske smetnje mogu biti uzrokovane raznim hormonalnim poremecajima i jos kojecime pa je potrebno otici kod dr-a i napraviti testove da bi se iskljucile te mogucnosti. ljudi cesto ne odu pa onda krive sebe i misle sta sam krivo napravio i pokusavaju ''izaci na sunce'' i pokusavaju se natjerati da osjecaju ono sto bi mozda trebali osjecati, al' ih stalno baca natrag. nadajmo se da nije nikakva ''dijagnoza'', ali ovako preko foruma ne mozemo znati.

mislila sam da je nepotrebno spominjati, ali epizode (hipo)manije su u pravilu popracene smanjenim apetitom i kod mnogih (koji mogu patiti i od sezonskog afektivnog poremecaja - seasonal affective disorder) se pogorsavaju u suncanom razdoblju godine.

Celestar1975
18.01.2011., 12:19
Iako mi je dijagnosticiran anaksiozno depresivni poremećaj, već više od 2 mjeseca sam siguran da imam maničnu depresiju, a put mog otkrića je počeo tako što su mi u posjetu došli ujac i ujna, te pričali o svojoj kćerki mojoj sestričini kako ona ima maniju te se zbog toga lječi, a i bila je i u bolnici. Poslje sam otišao na internet i pročitao o maničnoj depresiji i shvatio da imam simptome manije i depresije skoro čitav život i da je to kod mene počelo jako rano, još u djetinjstvu kad sam umišljao kako ću biti novi Einsetin koji će promijeniti svijet. Kasnije kad sam krenuo u školu umišljao sam kako sam neki superjunak iz stripova i filmova. Događaju mi se još uvijek bezrazložne euforične faze kada se osjećam super i mislim da sve mogu, da vrijedim više od drugih, da sam sveznajući, uvijek u pravu i ne trpim da mi netko proturiječi jer ja sam naravno uvijek u pravu. Savjete i kritike shvaćam kao osobne napade pa odmah krećem u pritunapad ili se jednostavno držim nekog svoga filma. No, te faze manije su kod mene isprekidane sa fazama kad mi spontano dolazi do plača, u osnovnoj su mi školi čak i napisali da sam sklon plaču, a i kasnije u srednjoj školi, pa i sad na poslu, ai doma. Evo i jutros sam imao jednu takvu plačljivu fazu i opet sam razmišljao o besmislenosti i gluposti života. Inače pola rodbine sa mamine strane uključujući i mamu imaju neki psihički poremećaj, tako da mi se čini da ni janisam uspjeo tome izbjeći. Najgore je što mi u depresivnoj fazi pored nagona za plačom i drhte ruke, što je posebno nezgodno kad sam na poslu budući da radim u kuhinji, jer kad mi drhte ruke, a moram obristi čaše ili promijeniti ulje u fritezama ili izmjeniti kiselo sredstvo u stroju za pranje suđa to može biti opasno. Već sam si uspio spržiti mali prst, ali sam brzo isprao kiselinu. Naravno ruke su mi pune porezotina i ogrebotina koje srećom brzo zarastaju pa neizgleda tako strašno. Skuži sam da kad me uhvati manija, da ljudim nedam da dođu do riječi, pričam brzo, a i brzo se prebacujem sa teme na temu, kao da nisam zainteresiran što mi drugi imaju za reći nego je jako važno što ja za imam reći. Imam osjećaj da ne kužim ili nepamtim što mi drugi govore što je isto jako nezgodno u društvu, apogotovo na poslu, tako da mi ljudi po nekoliko puta govore jednu te istu stvar, a nekad mi znaju i reći da smo o tome pričali istu stvar prije par dana a ja se tek onda sijetim, a nekada se uopće toga ne sjećam. Teško mi se koncentrirati, pogotovo ako nešto radim, zato sam čuo iz druge ruke na poslu da se kolegice čude zašto ja stalno šutim, a meni se jednostavno koncentrirati na ono što pričaju pogotovo kad nešto radim, zato se nastojim držati svoga ćoška, a sa kolegama kontaktiram samo kad mi treba ponoviti što trebam raditi. Ima toga još, ali mislim da ste shvatili generalnu sliku o mome stanju. Eh, problem je i to što se na trenutke gubim pa naprimjer neznam koje je ljeva akoje je desna strane, sa novcima, nabrajanjem mijeseca u godini i slično sam bio na čisto tek krajem srednje škole znači prilično kasno u odnosu na svoje vršnjake. Eto sestričina mi nije završila niti srednju školu, a vijerujem da nebih niti ja da mi tata nije imao veze sa profesorima pa sam se uvijek na kraju uspjeo izvući da ne padnem godinu i prođem razred. Fakultete koje sam započeo sve sam napustio, jednostavno su mi bili prekomplicirani pogotovo kad sam shvati kako su mi se kolege čudile kad sam rekao da čitavu knjigu pročitam po tri puta i još uvijek padnem ispit, oni su rekli da je njima dovoljno jedanput, ukratko vremena za učenje mi je trebalo jako, jako punu, nikada nisam stizao nešto do kraja napraviti, ako što ni sad nestižem na poslu napraviti sve što bih unutar radnog vremena trebao napraviti, pa uvijek ostajem duže nego bih trebao. Ono što oni na poslu kažu da je malo posla meni je s obzirom na moju sporost puno posla, a kad ga ima stvarno puno onda teško da bez pomoći stignem sam obaviti i pola posla zato se isuzdržavam od nekih zajedljivih komentara na poslu jer moram biti dobar sa svima, jer u krajnjoj liniji i ovisim o drugima.

nausikaja123
18.01.2011., 20:34
Voljela bih saznati nesto o tom poremecaju,kakvi su simptomi?


Dda li je ta manija prelazna genecki ili s ejednostavno pojavi u slucaju razocarenja nekog,ili posljedice iz djetinstva?


Kako prepoznati tu vrstu depresije da je imas?Unaprijed hvala.tisina, ja bih ti preporucila da prvo odes psihologu, odnosno psihoterapeutu. da psihoterapeut, kako si sama rekla vidi, osjeti tvoje stanje. meni se nekako cini da sve ovo sto pises ima neke veze sa vanjskim faktorima u tvojem zivotu.
nisam stekla dojam da se radi o nekom spec poremecaju, nego vise mi se cini da si necim traumatizirana. mozda postoje razlozi za to u djetinjstvu, i mozda ti se desilo nesto nedavno, sada sto je trigeriralo te osjecaje.

dobar psihoterapeut ce ti tu moci jako pomoci. ako taj psihoterapeut i nije psihijatar moci ce u dogovoru s tobom dogovoriti daljnju strategiju; odnosno procijeniti da li su ti potrebni lijekovi ili ne.

nemam nista protiv psihijatara, dapace. mnogi od njih su izvrsni, ali zaista vrsni psihoterapeut. ali ima ih puno koji ce olako i samo tako prepisat farmakoterapiju.

i mislim da je jako bitno da ti netko strucan kaze da li su ti lijekovi zaista potrebni.
sretno i drzi se