PDA

View Full Version : Koji je bolji....

Rijecanin
20.03.2003., 01:27
Koji je procesor bolji AMD ili intel.... Shalim se , ali nisam mogao odoljeti da ne pocnem topic sa ovako slatkim naslovom...

S obzirom da vec neko vrijeme ne pratim utrku, zanima me inplementacija novih tehnologija i planovi razvoja tvaju procesora (ona druga dva niu ne spominjem jer nisu virjedni) te nakraju krajeva budućnost proizvoda....

Npr. odgovori tipa AMD ili Intel je BOLJI i tocka me ne interesiraju....

Posstavljam ovaj topic iz razloga sto kad sam zadnji put intenzivno pratio stanje je AMD bio na tjeranju maka na konac sa OCanjem stare jezgre, pa me interesira stanje i odnosi danas...

Lopuza
20.03.2003., 02:36
isto to, samo jos i lazu.

aurellie
20.03.2003., 08:51
stanje je takvo da se Tbed B jezgra (athloni od 1700+ do 2700+,osim 2500+) grije prosječno, dok se procesori nižih brzina (recimo 1700+) griju 3-4° više od sobne temperature.

P4 3.06 je proc koji je napokon brži od najbržeg athlona,no dotični troši oko 90w i grije se kao zvijer. Ima ugrađen thermal throttling,tj da s porastom temperature smanji se frekvencija da ne bi došlo do oštećenja,tako da nakon 2 sata rada možeš očekivati drastičan pad performansi,usporedive sa willamete-om 2GHz.

Barton je nova jezgra koja ima 512K keša,no nosi puno veći PR nego što zaslužuje.

Barton 3000+ i 2800+ su po mom mišljenju dalekoooooo slabiji od PR ratinga koje nose, dok je barton 2500+ daleko jeftiniji i vrlo lako ga se overlclocka na 2400 i više mhz.

Otkad je nforce2 izašao, athloni su opet u igri. U kombinaciji sa ovom pločom su daleko brži (po pitanjima rendanja znaju ostvariti i do 60% bolje rezultate od KT400),a o stabilnosti neću ni pričati.

Onda će ti se javiti ljudi koji kažu kako radeoni rade i do 50% sprije kod uključenog AA+AF u kombinaciji sa athlon+nforce2, no pogledaj u susjednom topiku kako ih se lako ušutka kad govore nešto o čemu ne znaju.

Eto valjda sam ti pomogao :D

Noordung_NSK
20.03.2003., 13:18
To je konstanta. Vise cak ni PR rating ne pomaze, jer vise ni on ne prati Intelovu STVARNU frekvenciju.
A to da se AMD jezgra (nova) NE GRIJE...pa kako ce se grijati kada radi na bitno nizoj frekvenciji. Grije se onoliko (i to je mnogo) koliko se grije SVAKI AMD procesor na TOJ frekvenciji (jos uvijek daleko manje nego INTEL NA TOJ frekvenciji).
A sad...sto amd vise ni PR-om ne uspijeva stici Intel je drugi par rukava. Razlog tome je dublji (doslovno).

Intelova arhitektura zasnovana je na uskim i dubokim cjevovodima (netburst) a AMD-ova ima sire i plice cjevovode.
I dok je u doba nizih frekvencija to bila prednost na AMD-ovoj strani (greske u predvidjanjima nisu toliko opasne jer se cjevovodi lakse "ciste") u doba visih je to definitivno MANA. Intel je gledao dugorocno i uvodjenem netbursta planirao buduce VISOKE frekvencije. To se sada i vidi (magicna granica je 3 GHz) jer AMD naprosto vise ne moze dalje. To nije pitanje mikrona i grijanja, to je problem same arhitekture a AMD ne moze naprosto zaboraviti sve i poceti raditi na potpuno novom procesoru. Stoga idu dalje s tim sto imaju, a Intel se konsolidira, usavrsava predikciju, FPU...i uvodi neke po meni prirucne optimizacijske mehanizme (hyperthreading), povecava cache...ali i dize frekvenciju. AMD dize fiktivni PR i vara potrosace.

KRT
20.03.2003., 14:16
AMD dize fiktivni PR i vara potrosace.

Nemoj zaboraviti da je intel na sudu radi varanja potrosaca, a ne amd!!!

(hint p3 vs. p4)

Lopuza
20.03.2003., 19:09
tuze onoga ko ima para, zato AMD nece nikada na sudjenje, jer ne mogu uzeti pare od onoga ko ih nema

slafko
20.03.2003., 22:23
opet ove intel budale seru, a čovjek ih lijepo zamolio da to ne rade...

ljiga
20.03.2003., 23:09
AMD mozda radi na bitno nizoj frekvenciji, medutim on na toj nizoj frekvenciji tuce intel koji je na vecoj
(barem ako vjerujete testovima)

Noordung_NSK
21.03.2003., 12:23
...frekvenciji tuče Intel samo u čistim FPU testovima.
A u realnosti postoji i brzina sabirnice, multimedija, SIMD i mnogo toga drugoga.
Tada se pokaže sasvim druga istina. Ja konkretno ne igram igrice. Meni ne treba isključivo FPU procesor. Pri konverziji filmova važno je i kako se podaci PRENOSE a ne samo OBRAĐUJU.
Kada jos uzmemo u obzir da je Intel pouzdaniji a u novije vrijeme i JEFTINIJI (od novih AMD-ova) onda dileme nema.
AMD BIH KUPIO samo za render farmu gdje trebam 20 kompjutera od kojih mi je sve jedno kada ce se koji pokvariti. Potrosna roba.
Ali za kriticnu desktop/radnu stanicu koja upravlja procesima i na kojoj izvodim modeliranje i animaciju: hvala ali AMD ne hvala (sad ce se neki opet ljutiti na konstrukciju recenice).

ljiga
21.03.2003., 22:01
Vjerujem da je za neke stvari Intel bolji i brzi,
međutim tvrdnja kako je Intel pouzdaniji je po meni neopravdana,

( podjednako su nepouzdani su i jedan i drugi, pogotovo ako je disk načrčkan različitim gluparijama koje ruše sistem, čak i ako se radi o win 2000 )

Noordung_NSK
22.03.2003., 13:14
A da ne bi bilo "po nama" odi u servise i raspitaj se sto se vise kvari. Vidjet ces ne samo sto se vise kvari vec ces se iznenaditi i u kolikom je to nesrazmjeru.

aurellie
22.03.2003., 14:19
hmm svima se kvari...kako to da se meni nika ne pokvari? kako to da se mojim frendovima nikad ne pokvari? Možda se u Dubroniku manje kvare neko u Zagrebu...

LeningradRevenger
22.03.2003., 15:48
Curent CPU je Tbred 1800: