PDA

View Full Version : Industrijski obrađena hrana

Martinn
20.03.2003., 15:01
Koliko pažnje obraćate na to?

Koliko industrijski obrađene hrane koristite u svojoj prehrani?
Činjenica je da jako malo proizvoda možete naći koji ne sadrže konzervanse, umjetne boje, okuse, pojačivače okusa, itd.

Koliko cijenite "prirodnu" hranu, npr. skuhate "domaćeg" piceka, ohladite i narežete ujutro za doručak umjesto pilećih prsa iz ovitka koja su puna raznih konzervansa?

Često je teško pronaći i običnu suhu pancetu bez konzervansa, koja se sama po sebi ne kvari.

Inače, ne jedem nikakvu konzerviranu hranu, osim tunjevine, i to uglavnom komišku, ali danas je bilo kaj jako teško pronaći da nije skoro čista kemija.
Na kraju u dućanu možeš kupiti samo mliječne proizvode, mada je i to puno antibiotika i sličnog.

Nisam htio zvučati panično, nego me samo zanima koliko ljudi razmišljaju o tome. Koliko vas poželi imati vrt, domaće životinje i slično?

Hannah
20.03.2003., 15:26
Uglavnom koristim najjednostavnije stvari, konzerve ne, itd. Mliječne stvari su ok...ali...sjećam se da prijašnji rokovi trajanja nisu bili tako dugi kao sad, kad npr. običan jogurt traje dva tri tjedna. Tako je gotovo sa svim.
Svježe povrće volim više od bilo koje konzervirane verzije.

Da, danas je teško naći bilo što od hrane bez konzervansa...ali zapravo je upitno da li su i svježe namirnice sasvim korektne...recimo kad vidim povrće koje znam da mu sad nije sezona, to za mene ne postoji...preumjetno izgleda~ npr. plastične rajčice i paprike
:eek: .

Blaise
20.03.2003., 20:58
Pazim na to koliko god mogu. Koliko mogu znaci - jedva. Cinjenica je da je skoro sva hrana koju mozemo kupiti "obogacena" konzervansima, pesticidima, antibioticima, kemikalijama raznim i inim drekom.
A rijetko tko ima vremena doma peci kruh, raditi rezance za juhu, kiseliti povrce, gotova zimnica je prejeftina, itd.
Ja imam svoj vrt u viksi (tj. oko nje:D) i uzasno mi je zao sto nemam vise vremena, ja bih stalno bila tamo ili plazila po sumi i trazila gljive. Ovako, i ono kaj posadimo se uglavnom posusi ili zaraste u korov. :rolleyes:
Zivotinje bih imala samo za ukras. Moje kokosi bi umrle od starosti.:D

Lola
20.03.2003., 21:07
pashtete,konzerve tipa mesni doruchci ili kojekakvi ragui niti u snu...konzervirana jedino riba,kompot od vishanja i ponekad ananasa...salame i to samo purece i pilece pod zadnje sve manje volim, radije 10 dkg prsuta rastezem 5 dana:)
mlijecne proizvode ne mogu i ne zelim izbjegavati,a sto se tice domace piletine, pa po mom iskustvu ona je chesto masnija i zilavija, sto ne volim pa se drzim vindijine ili cekinove.:)
konzervanse,umjetne boje i pojachivace okusa nemoguce je u potpunosti izbjechi...hebi ga

question mark
20.03.2003., 21:41
Od pakovane hrane se ne moze pobjeci, ali zato obavezno provjeravam listu sastojaka. Mrzim sokove kod kojih je jedino voce ono na slici na ambalazi, mrzim vrhnje u kom ima bar jos deset sastojaka za koje nikad nisam cula, cokolada za umjetnom aromom cokolade - bljak! Nisam fanatik tj. kad odem u goste ne pitam da li je hrana koju jedem 100% prava, ali kod mene kuci sve ide "from scratch" . Instant klopa i hrana koja se ne kvari se u mojoj kuci ne jede. Znam da bez obzira na moj trud ipak popapam poveliku kolicinu konzervansa i ostalih kemikalija, ali se bar trudim da kolicinu svega toga svedem na sto manju mjeru.

ankada
21.03.2003., 10:39
Ja sam jos dalje otisla. Osim sastojaka obavezno citam od kuda dolazi proizvod.
Zatukla bih nase vrle uvoznike tako da bi ih sopala samo s tom hranom, npr. TURSKE lizalice, cokoladice i sl.
Fuj!!!!!:mad:
Zemlja u kojoj sam bila i svi su mi savjetovali da pazim da ne zakacim salmonelu.
"Diona " je bila famozan primjer s akcijskom prodajom. Pogledas bolje a ono datum trajanja prosao 1 mjesec, za juhe !!! Na primjedbu da je rok valjanosti prosao, odgovor trgovkinje, pa sta se bunim, zna se da proizvod jos vrijedi i nakon toga dana.:mad:
Mrzim sto sam prisiljena kupovati hranu u kojoj koje cega ima, ali recite u sto ste zaista sigurni, osim ako ste dobili iz vrta svoje npr. bake ?
Prije sam zagovarala nase proizvode jer tehnologija nije bila na istom stupnju kao i vani, ali sada su se modernizirali, pa imate npr. Podravkin paradajz, izvana ambalaza stara, a na konzervi pise punjeno u Italiji.
Onda, uredno dodjem i kupim mrkvu/grasak od Leda, kada procitam na vrecici za Ledo iz Madjarske! Forneti peciva iz Madjarske , u cijeloj Hrvatskoj nije bilo mudre glave koja bi se dosjetila toga posla.
Sramoto ime ti je Pankretic i ostali koji dopustaju da Hrvatske livade budu gole, a od Madjara cemo uvoziti mrkvu, grasak, krumpir...
Mladi krumpir iz Cipra !!! Nema kraja. Samo uzas.
Uzasavam se kupovine, nema vise dobrog hrvatskog proizvoda, bofl i umjet iz izvoza nas je pozderao.