View Full Version : rudarsko-geololosko-naftni faks?
sky_rider
21.03.2003., 21:31
ey pipl.. znam da su male sanse, al - jel ima tu ko da je nedavno upiso rudarsko-geolosko-naftni faks i da ga zdusno pohadja? zanima me prijamni - koliko je fizika teska i treba li dobro znanje fizike kasnije kad (ako) upises faks? [ne stojim s njom bas najbolje :(] pozdrav.
Znam da je prijasnjih godina bio direktan upad onima koji su prosli s pet srednju ili imali petice iz tih predmeta iz kojih se polaze prijemni...Al pitanje jel to ostalo i da li ce biti i ove godine.
sky,
pa kaj si se na kraju odlučio za rudarsko-geolosko-naftni faks?
kaj je s managementom, medicinom, pravom?
kaj bu stari rekel na ovo? :D:D
pozdrav i sretno,
gogo
sky_rider
27.03.2003., 18:19
haha, nikad nisam ni pomisljo da bih mogo i razmisljat uopce da idem na to.. al sad cini se nekak fora, sta ja znam.. management je jos u igri - pravo ne (prezentacija pravnog fakulteta na smotri sveucilista je ubila svaku zelju u meni da postanem pravnik)
Originally posted by sky_rider
al cini se nekak fora, sta ja znam..
meni (nemam osobnog iskustva, samo dojam) zvuci super :top:
dobar dan
zanimalo me koja se titula dobiva kada se zavrsi preddiplomski i diplomski na naftnom rudarstvu i jesam li ja nakon toga drilling superitendent? ili su potrebni jos kojekakvi kursevi? maturant sam pa se odlucujem za fakultet
niner.alpha
05.07.2010., 13:13
...i jesam li ja nakon toga drilling superitendent?
Nisi. Al' si na dobrom putu...
koliko jos godina obrazovanja i sto tocno bih trebao zavrsiti kako bih to i postao?
niner.alpha
05.07.2010., 14:26
...nema to veze iskljucivo s obrazovanjem...
Dug je put od rudarsko-naftnog inženjera do stručnjaka. Završetkom fakulteta stekao si podlogu koju ćeš, ovisno o tvojim interesima i daljnjem obrazovanju, usavršiti. Ako imaš sreću da se zaposliš u npr INI ovisno o pokazanom interesu i spremnosti ka usavršavanju slat će te na tečajeve, kongrese, radit ćeš u timu sa stručnjacima itd. Hoćeš li se razviti u stručnjaka uglavnom ovisi o tebi samom. Kao i nakon završenog FER-a i tu postoji veliki broj "smjerova" kojim možeš krenuti. Najčešće ne možeš baš birati konkretno čime ćeš se baviti jer tvoj fakultet te nije ustvari specijalizirao za ništa, a ljudi se dalje zapošljavaju i usavršavaju prema potrebama posla. Ako sve ide po planu nakon nekoliko godina moći ćeš samostalno obavljati poslove za koje si obučavan. Ne postoji tu nekakva formalna diploma da si ti recimo "stručnjak za izradu bušotina". Ono što te definira kao stručnjaka su tvoje reference(poslovne, radovi na kongresima, članci u časopisima) i kao takav se možeš prodati na tržištu. Važno je napomenuti da ćeš se isticanjem za vrijeme školovanja puno lakše zaposliti,a ovisno o pokazanim sklonostima za neko uže područje velike su šanse da ćeš baš to raditi nakon zaposlenja. Zaposliti se odmah negdje vani sa diplomom RGN-a je vrlo teško. Naftni biznis si može priuštiti zapošljavanje kroz rad visoko specijaliziranih stručnjaka i uglavnom ćeš biti "prisiljen" na INU ili sam RGN. Znam ljude koji su nakon škole slali molbe u Rusiju, Norvešku, Englesku ali niko se od njih nije zaposlio ili se zaposlio na mjestu gdje ti fakultet nije ni trebao. Ako netko ima drugačija iskustva slobodno me može ispraviti.
PS
Nisam napomenuo da na RGN možeš birati između naftaša, geologa i rudara. Pretpostavljam da tebe zanima geolog ili naftaš. Sve što sam naveo gore vrijedi uglavnom za oba smjera. Uglavnom čitava stvar zahtjeva puno truda i rada nakon završenog fakulteta. Zapošljavanjem počinješ gotovo od nule i kao stručnjak ćeš se profilirati isključivo kroz posao. Dakle ništa bitno drugačije od ostalih struka samo što ovdje pravo školovanje tek počinje završenim fakultetom i može se dogoditi da u životu ne postigneš ništa ako misliša da je tvoje školovanje gotovo nakon faksa. Budi spreman na učenje kroz cijeli život. Stalno se pojavljuje nova tehnologija, programi, nove metode i treba s tim držati korak.
freekin
19.07.2010., 22:53
dobar dan
zanimalo me koja se titula dobiva kada se zavrsi preddiplomski i diplomski na naftnom rudarstvu i jesam li ja nakon toga drilling superitendent? ili su potrebni jos kojekakvi kursevi? maturant sam pa se odlucujem za fakultet
ja isto sad upisujem,al malo sam se raspita za sve to..ugl nakon 3 godine iliti prediplomskog postaješ sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) inženjer naftnog rudarstva ( univ. bacc. ing.petrol.) ,
a onda nako sto se opredjelis za jedan od 3 smjera ,nije bitno koji (mada je mislim najvise upisuju opce naftno rudarstvo), nakon zavrsene jos 2 godine postajes magistar inženjer naftnog rudarstva (mag. ing. petrol.)
A taj pojam drilling superitendent je vezan za posao kasnije ,al nekako strucno mi smo nakon faksa Petroleum engineers te se kasnijm zaposljavanjem specijaliziras za neko drugo zvanje i poziciju na rigu/platformi/postrojenju kako god :)
nadam se da ce se uz dosta truda na faksu uspjet skupit neka strana stipendija i imat ces siguran posa bar prvih par godina a kasnije je lako jer imasi diplomu i nesto iskustva :D
freekin
20.07.2010., 01:52
btw za taj posao imas tu opisano http://www.lpm.com.au/Job%20Descriptions/JD03-01%200-270807%20Drilling%20Superintendent.pdf
znaci jos 15god iskustva nokon 5god faksa trebas skupiti radeći poslove vezano uz to da bi došao do drilling superintendenta:rolleyes:
Terpsihora007
06.12.2010., 10:21
ja san isto zainteresirana za naftno rudarstvo, pa me zanima koje bi predmete tribalo uzet na državnoj maturi i ima li veze kod zapošljavanja to šta san žensko, jer mi svi govore da je to posal više za muške :confused: zahvaljujem =*
freekin
19.12.2010., 15:45
nema previse veze,jer je širok spektar zapošljavanja posli toga....a za predmete,prošle god su se bodovi dobivali samo na matematici višoj razini i fizici,a eng i hrv se samo treba proc(niza razina)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.