View Full Version : Punomoć Q&A
Vaservaga
01.02.2005., 15:39
Da li prokurist može mijenjati status trgovačkog društva bez posebne punomoći, ili mu je ona ipak potrebna?
Hvala.
ako se status odnosi na promjenu iz doo u dd mislim da ne može...to je stvar koja se treba pitati vlasnika, odnosno ako ti vlasnik da punomoć onda možeš, mislim...
Vaservaga
02.02.2005., 13:30
Hvala. Saznala sam u međuvremenu.
Ipak je potrebna posebna punomoć za promjene statusa. Ne mijenja se oblik, nego se vrši preregistracija.
Svejedno, hvala. :w
Tražim a ne nalazim topic o ovome, pa onda otvaram novi i usput svih koji se u to razumijete molim za pomoć.
Situacija je slijedeća: osoba A ima državljanstvo RH i u braku je sa osobom B koja ima državljanstvo druge države (EU). Osoba A ima nekretninu u RH (jedini vlasnik) i želi napraviti punomoć osobi B da u njeno ime obavlja sve što je potrebno oko te nekretnine. Dakle, popravci, eventualno natezanje s komunalcima, osiguranjem, i sve ostalo.
Pretpostavljam da osoba A napiše punomoć i onda ovjeri kod bilježnika? Što je sve potrebno navesti u tom dokumentu? I da li se punomoć još uvijek zove punomoć ili po novome ima neko drugo ime? Već dugo nisam u RH, pa mi je lako moguće promaknulo...
Unaprijed hvala. :)
Punomoć se još uvijek zove punomoć. :D
Ukoliko se ovjerava kod javnog bilježnika van RH, mora biti prevedena i ovjerena od strane sudskog tumača (zajedno sa ovjerom javnog bilježnika).
Za sam tekst punomoći postoje neki već uigrani "obrasci" koji uključuju sve radnje oko nekretnine. Nadam se da će ti oko toga pomoći netko tko se razumije u pravo.
Molim. :D
Punomoć bi se ovjerila kod bilježnika u Hrvatskoj.
Svejedno hvala. :)
Ja sam punomoc morali nositi na ovjeru u konzulat zemlje ciji je drzavljanin osoba kojoj sam davala punomoc....uf, jesam ga spetljala....nadam se da kuzis...
napiši da daješ punomoć za SVE poslove koji se mogu pojaviti u poslovima upravljanja nekretninom jer ako navedeš samo jednu isključio si ostale.
znači ili navedi koji su to sve poslovi ili napiši sve poslove
obzirom da je osoba B državljan EU, a bez obzira na odnos sa osobom A, velika je vjerojatnost da će osoba A kroz neko vrijeme tražiti pomoč zbog zloupotrebe punomoći od strane osobe B.
zna li tko kako treba izgledati punomoč?????
....hebiga"#&&(?'
Skox kaže:
....hebiga"#&&(?'
Za šta ti treba?
Vespazijan
24.10.2005., 21:42
Skox kaže:
....hebiga"#&&(?'
kao prvo nije punomoČ vec punomoĆ
imas raznih vrsti punomoci
ali onako uopceno treba sadrzavati ime osobe koja opunomocuje, adresu, pa i jmbg dobro dodje, potom kome daje punomoc, dakle ime, i sve podatke kao pod jedan
onda predmet punomoci
do kad traje
itd
mislim jedna rastezljiva kategorija
preciziraj za sta ti treba
Punomoć
Ja---------,opunomoćujem------------ da u moje ime ...................................
U ------------ dana-------------
p.s.
za eventualni spor nadležan je sud u .........
ZUJAN_BJ
19.02.2006., 01:14
Trebam hitno napisati punomoć za zastupanje kod izdavanja građevinske dokumentacije.Onda tu punomoć treba potpisati konzul u konzulatu RH ovdije.
Al kako sročiti tu ponomoć a da valja??Kažu u konzulatu da mogu oni to sastaviti za AU$ 150 ili možemo sastaviti sami i onda oni budu samo potpisali.........
Da li netko zna kak bi to otprilike trebalo izgledati (znam da trebaju navesti JMBG, jel treba i osobni broj??),al kako navesti u ponomoči da to konzul potpisuje..........??
Hvala
ZUJAN_BJ
20.02.2006., 07:31
I da li punomoč treba biti za obavljanje specifične radnje (u ovom slučaju ishođenje građevivske dozvole) ili može biti za bilo koju situaciju gdje treba moj potpis............
ZUJAN_BJ
21.02.2006., 09:00
:-(
dr. Szmola
21.02.2006., 21:42
napišeš gore ime prezime adresu jmbg, naslov: punomoć, tekst: kojom ja Zujan BlowJob :-), opunomoćujem x, y, adresa da me zastupa prilikom ishođenja gr. dozvole za gradnju na k.č.brxy k.o. blabla, te svih ostalih radnji u vezi s istim. Punomoć vrijedi do okončanja postupka izdavanja gr. dozvole.
Potpišeš, konzulat ovjeri potpis i šalješ... trebalo bi bit dovoljno, možeš dodoati još šta se sjetiš da ti treba tj. napišeš u čemu želiš da te zastupa.
ZUJAN_BJ
22.02.2006., 08:23
napišeš gore ime prezime adresu jmbg, naslov: punomoć, tekst: kojom ja Zujan BlowJob :-), opunomoćujem x, y, adresa da me zastupa prilikom ishođenja gr. dozvole za gradnju na k.č.brxy k.o. blabla, te svih ostalih radnji u vezi s istim. Punomoć vrijedi do okončanja postupka izdavanja gr. dozvole.
Potpišeš, konzulat ovjeri potpis i šalješ... trebalo bi bit dovoljno, možeš dodoati još šta se sjetiš da ti treba tj. napišeš u čemu želiš da te zastupa.
fala..............budem probo tak
seamless
31.03.2006., 18:53
pitanje je jednostavno. na koji način otkazati punomoć potpisanu odvjetniku, i odustati od postupka koji još nije ni započeo? thx
dr. Szmola
31.03.2006., 20:56
dobar dan, ja bi vam otkazao punomoć, koliko sam dužan, izvolite, hvala, doviđenja...
Smart_bitch
01.04.2006., 02:17
Ako postupak nije započeo izbaci pitanje koliko si dužan :zubo:
Eli_jana
01.04.2006., 12:53
otkaži, pisano ili usmeno. tu ne bi trebalo biti nikakvih problema. i obavijesti sud da je otkazano punomoćniku kako ne bi njemu slao pozive. a on bi trebao još mjesec dana obavljati radnje pazeći da ne nastupi neka šteta za tebe.
Dolazim u posjetu u Hr i trebao bih obaviti odredjene poslove (vezano uz nekretnine, racune na banci, mirovinu....) u ime druge osobe koja nije u mogucnosti doci u Hr.
Znam da moram imati punomoc od te osobe ovjerenu u Hr Konzulatu u Kanadi.
Kakav bi bio format te punomoci (tanak sam sa pravnim dokumentima i izrazima) te sto bi trebalo biti napisano. Da li postoji u Hr kakav formular za takve stvari?
Svaka pomoc dobrodosla.
raptorr
11.05.2006., 21:21
Neka ti u konzulatu napravi tzv. opću punomoć za mirovinu, račune u banci i slično.
Za nekretninu ti punomoć zavisi što misliš učinitisa dotičnom, ako ju misliš prodati onda u punomoći mora pisati broj čestice, broj zk uloška, i izričita izjava da ti dozvoljava da ju prodaš.
Vespazijan
11.05.2006., 22:04
Za kupoprodaju nekretnine definitivno mora ici specijalan punomoc!
Za kupoprodaju nekretnine definitivno mora ici specijalan punomoc!
Mislim da te nije skužio, naveo je: "tanak sam sa pravnim dokumentima i izrazima".
Specijalna punomoć je punomoć na osnovu koje punomoćnik može sklapati samo onaj pravni poslao za koje je izričito ovlašten u toj punomoći.
To ti je ono tipa:
Ja Jure Jurić opunomoćujem Antu Antića da u moje ime i za moj račun proda moje točno specificirano što.
martach
15.05.2006., 22:35
Hej!!!!
Ovako tocno ide....NE POSTOJI "OPCA" PUNOMOC ZA "SVE" !!!!!!!!!!!!!!!
Dakle, ako trebate dati punomoc za podizanje novaca sa racuna treba navesti broj racuna, koja banka/ posta......sto vise specifikacija! Ako trebate dati punomoc za podizanje poste, takoder treba navesti kakve poste (preporucene...itd). Kad se radi o nekretninama onda treba navesti broj cestice, k.o., zk ulozak.....kvadraturu, na kojem je katu nekretnina, u kojoj ulici, na kojem kucnom broju.......sto vise podataka!!! Zamislite da je nekretnina u stambenoj zgradi od 70 stanova, a vi napisete da dajete punomoc za nekretninu....x ulica, yy kucni broj! Pa to moze biti bilo koji stan i to nitko nece priznati!!!!!!! Kljucna rijec je o podacima!!!!!!!! Sto vise podataka to bolje!!!!
Nekretnine moraju ici na posebnu punomoc, a ostalo se sve moze nabrojati na jedan list papira. najbitnije je napisati da punomoc daje: ime, prezime, adresa, grad, osobna iskaznica/ putovnica broj, izdana po______ (MUP Zagreb, PU Zagrebacka....), da se opunomocuje.....(ponovo isti podaci) i onda se treba navesti za sto tocno!!!!!!!
Na kraju treba napisati do kada punomoc vrijedi (moze do nekog datuma, moze trajno ili do opoziva). treba staviti datum, potpis i ovjeriti kod Javnog biljeznika.
Ako se punomoc daje za auto onda obavezno treba staviti za koji auto (model i tip vozila), a najvaznije je napisati broj šasije- TOCNO!!!!!!! i registraciju!!!
Da ne otvaram novi topic, nastavljam ovdje.
Dakle meni je osoba koja je kupila nekretninu (i potpisala kupoprodajni ugovor) dala punomoć (ovjerena kod bilježnika) da predam zahtjev za uknjižbu vlasništva. Napišem zahtjev, potpišem ga kao opunomoćenik, specificiram sve što treba (kč, zk ul itd.), skupim sve potrebne papire, dođem tamo, i referentica me otpili jer "treba punomoć biti za odvjetnika (WTF?!?!?!?!) ili da imam punomoć i za potpis kupoprodajnog ugovora, ili da zahtjev za uknjižbu može potpisati i predati bračni drug, brat ili sestra". Znači problem je nastao jer je kupac potpisao ugovor a netko drugi potpisuje zahtjev za uknjižbu. Po kojem propisu je to tako? I otkad? I na kraju krajeva - zašto? Zašto kupac ne može ovlastiti nekog trećeg da preda zahtjev za njega? Koji je rizik?
cane_spalato
03.02.2007., 03:30
Pozdrav cijenjenim forumašima!
Danas sam bio do jednog svog poznanika koji je odvjetnik, i zamolio sam ga da mi napiše žalbu za jedna prometni prekršaj koji sam napravio.
Pošto sam bio u žurbi potpisao sam mu na brzinu papir koji mi je dao koji mu kao treba.
Poslije kad sam odvrtio film radilo se o nekakvom obrascu za punomoć koji na sebi ima pečat njegovog ureda a sve ostalo je bianco...
Tip mi je u neku ruku od povjerenja ali opet me je strah...
Je li njemu stvarno tako nešto potrebno za napisat žalbu (oduzimanje vozačke dozvole na 3 mjeseca i novčana kazna) ili me pokušava muljat? Znam da se bianco stvari nikad nikome ne potpisuju ali sam stvarno bio u žurbi i sad se bojim da mi se to ne razbije o glavu.
Jesam li se s ovim uvalio u potencialne probleme?
Unaprijed hvala
dr. Szmola
03.02.2007., 11:45
...jesi, on će ti sada na temelju te punomoći izbrisati identitet te oduzeti svu pokretnu i nepokretnu imovinu, a ti ćeš završiti skupljajuću plastiku po kontejnerima u roku 2 tjedna, hahaha, kako te zaebo!
u principu si napravio glupost...ali ipak vjerojatnost da ti se nešto dogodi je mala...kao uputa to ne raditi više i nikome ...inače u svijetu je praksa da je potpis sve tj. svetinja i ako nešto potpišeš doslovce i na wc papiru ima 100 % tnu pravnu vjerodostojnost....tzv. žig, pečat i slično vani gotovo ništa ne vrijede
Morski.
03.02.2007., 12:54
u principu si napravio glupost...ali ipak vjerojatnost da ti se nešto dogodi je mala...kao uputa to ne raditi više i nikome ...inače u svijetu je praksa da je potpis sve tj. svetinja i ako nešto potpišeš doslovce i na wc papiru ima 100 % tnu pravnu vjerodostojnost....tzv. žig, pečat i slično vani gotovo ništa ne vrijede
Hoće li taj svijet ikad doći do nas ..Zamislite samo ustede ,nema vise kupovine skupih papira ,nego sve dokumente na wc papir :zubo: :rofl:
A i kod nas potpis skoro nista ne vrijedi ... Nope... Mi smo ipak balkan . Inače to isto vrijedi i kod nas. Ti mozes napisati oporuku na pjesku na plaži i dalje će biti valjana. Ili je možeš napisati krvlju na zid kuće i isto vrijedi. tako da tvoj komentar uistinu nema smisla. A što se tiče žiga,pečeta i ostalih stvari,ni tu nisi u pravu
cane_spalato
03.02.2007., 15:24
Onda moj potpis nije potreban za žalbu?
Ono se može protumačit kao pokušaj prevare? Jesam li u pravu?
livadinka.kukuric
03.02.2007., 15:43
Pozdrav cijenjenim forumašima!
Danas sam bio do jednog svog poznanika koji je odvjetnik, i zamolio sam ga da mi napiše žalbu za jedna prometni prekršaj koji sam napravio.
Pošto sam bio u žurbi potpisao sam mu na brzinu papir koji mi je dao koji mu kao treba.
Poslije kad sam odvrtio film radilo se o nekakvom obrascu za punomoć koji na sebi ima pečat njegovog ureda a sve ostalo je bianco...
Tip mi je u neku ruku od povjerenja ali opet me je strah...
Je li njemu stvarno tako nešto potrebno za napisat žalbu (oduzimanje vozačke dozvole na 3 mjeseca i novčana kazna) ili me pokušava muljat? Znam da se bianco stvari nikad nikome ne potpisuju ali sam stvarno bio u žurbi i sad se bojim da mi se to ne razbije o glavu.
Jesam li se s ovim uvalio u potencialne probleme?
Unaprijed hvala
NISI SE UVALIO U NIKAKVE PROBLEME!!To je svugdje u svijetu,a tako i kod nas,da ako zelis da neka druga osoba u ovom slucaju odvjetnik u tvoje ime i u tvoju korist,bla,bla,bla nesto rjesava normalno je da mu treba punomoc.
on jednu punomoc(potpisao si najvjerovatnije dvije) posalje zajedno sa zalbom,a jednu zadrzi za sebe.to ti je to.
nemas brige;)
cane_spalato
03.02.2007., 15:49
Najiskrenije HVALA na odgovoru!
:s
garfild45
03.02.2007., 21:57
Svaki odvjetnik ima točno formuliran obrazac na koji mu moraš dati punomoć da bi on mogao u tvoje ime voditi sporove, jer nitko ne može u tuđe ime voditi sporove, osim ako ima punomoć. Koliko različitih parnica, toliko i brojčano punomoći.
Jedino što ti može naplatiti odvjetničku tarifu za žalbu, odnosno vođenje spora.:cool:
JanaBonita
06.03.2007., 20:31
Imam situaciju gdje pri osnivanju kluba ne bih htjela da dvije osobe budu specificirane kao ovlastene osobe za zastupanje kluba, nego bih htjela odrediti da je predsjednik jedina osoba koja zastupa klub, a Tajnik moze zastupati klub uz punomoć predsjednika kluba.
Da li previse kompliciram :) tj. iz iskustva u vodjenju udruge (ako ga netko ima) da li je komplicirano davati/dati punomoc (mislim bitno mi je da nije financijski opterecujuce)
Da li postoji nekaj (dokument/članak) da ja mogu reci u statutu ili nekom dodatku ili nekom drugom dokumentu da je tajnik ta osoba koja prema punomoci predsjednika kluba takodjer zastupa klub.
Ili da si olaksam zivot i kazem da su tajnik i predsjednik jednaki u zastupanju kluba tj da klub zastupaju dvije osobe i tako predam papire u registar i bla bla bla..
E i ako imam tajnika i eventualno jos neke osobe (tipa nekog clana izvrsnog odbora) koje bi u nekom trenutku u buducnosti zaduzila da zastupaju klub kome i da li i gdje ja to javljam ili im (osobama kojima dajem mogucnost da zastupaju klub) samo ispostavim nekakvi papir na kojem kaze da im dajem ovlasti da zastupaju klub tj. punomoc.
:D
johnnyBlack
06.03.2007., 21:48
Uobičajeno je da predsjednik udruge zastupa istu u svim pravnim poslovima, iako ti možeš već u statutu odrediti drugačije. Koliko se meni čini, ovako na prvo čitanje tvog posta, ti bi htjela da neka druga osoba zastupa udrugu po potrebi, onda tako navedi i u statutu.
Inače, moj je savjet da odeš u Gradski ured za opću upravu, Ured za udruge, pa porazgovaraš sa referentima, oni će ti rado pomoći oko pisanja statuta i svih problema na koje naiđeš. Ako želiš mogu ti poslati na pm kontakt osobe koja radi tamo (ukoliko si u Zagrebu), a Ured za udruge ti je preko puta KD Vatroslav Lisinski.
moraš računati da ti npr. za plaćanje preko žiroračuna moraju biti najmanje 2 ovlaštena potpisnika... a nema nikakvih problema u praksi da samo predsjednik bude ovlaštena osoba za zastupanje...
dancika
07.03.2007., 12:36
ukoliko zelis da tajnik ima pravo na zastupanje onda moras mjenjati statut ( ukoliko to vec ne pise ) raditi novu prijavu, platiti 70 kn biljega i to sve odnjeti u Gradsko polgavarsvno Odjel za udruge...tako su meni rekli...
NAravno ovu odluku mora dnonjeti skupstina Udruge na sjednici, te moras i priloziti taj izvjestaj sa sjednice.
Sto se tice financijskog dijela to rjesavas sa bankom
JanaBonita
07.03.2007., 12:37
Stvar je u tome da je odrzana osnivacka skupstina no predsjednik zbog osobnih obaveza koje ima u slijedecih par mjeseci nece biti u mogucnosti ista napraviti
a nama ostalima, a i njemu je bezveze da sad osnivanje kluba stoji..
Zato mi sad trenutno treba alternativna osoba (specificno tajnik) koja ce odnjeti papire na registraciju i sve to pokrenuti i dovrstiti. Tj osoba koja ima ovlasti zastupati klub u, ne znam, slijedeća tri mjeseca za potrebe postupka osnivanja kluba.
Kasnije ne bi da tajnik ima ovlasti zastupanja kluba, nego samo predsjednik.
Pa mi je jedna od opcija punomoć o kojoj s pravne strane ne znam nista. Tj da li dovoljno da samo to predsjednik potpise. Ili je potrebno jos to ovjeravati kod biljeznika ili neke slicne pizdarije.
johnnyBlack
07.03.2007., 15:42
Predsjednik neće zbog privatnih obaveza moći ništa učiniti? Pa radi se o možda sat vremena posla, treba podići Statut u Poglavarstvu i otvoriti račun u banci.
Tvoj problem je pomalo specifičan, jer koliko sam ja shvatio iz ove (a i nekih tvojih prijašnjih tema) udruga nije osnovana, tj. vi tek trebate otići u Gradski ured za opću upravu i to sve prijaviti (ako sam dosada nešto pogrešno shvatio slobodno me ispravi). Iz tog razloga mi nije jasno kako bi predsjednik mogao dati punomoć trećoj osobi za zastupanje kad ta udruga još nije ni registrirana. Predlažem da kao osobe koje su ovlaštene zastupati udrugu (papir na kojem su navedeni osnivači i osobe ovlaštene za zastupanje morati ćete predati uz svu ostalu dokumentaciju prilikom registriranja udruge) navedete predsjednika i tajnika. Tako će od trenutka kad dobijete rješenje o registraciji tajnik moći obavljati sve poslove kao i predsjednik, a kasnije kad to više ne bude potrebno neka predsjednik jednostavno donese odluku kojom se tajniku ukida pravo zastupanja udruge. Onda ponovo napišete onaj papir i predate u Ured za opću upravu novi popis ljudi koji su ovlašteni za zastupanje (a na njemu će biti samo predsjednik). Sigurno postoje i druga rješenja, ali mislim da je ovo najprihvatljivije što se tiče financijske isplativosti, a i vremena kojeg ćete potrošiti.
Naravno, u Statutu ćete navesti odredbu da je za zastupanje udruge ovlašten predsjednik uprave i sve osobe koje predsjednik posebno za to po potrebi ovlasti.
JanaBonita
07.03.2007., 21:04
da ....
to sam si i ja mislila da predsjednik ne moze ovlastiti nikoga za nista u ime nepostojeceg kluba.
Ma on nece biti u Hrv. zbog posla slijedecih 2 mjeseca pa ce malo biti problem uhvatiti ga. Al naterati cu ga da ode to predati jedan petak. :top:
Jer je to jos najjednostavnije od svih zavrzlama s ovlastima pa ukidanjima i bla bla bla....
dancika
08.03.2007., 12:22
gle nije potrebno da predsjednik ide po poglavarwstvu,banka i sto ja znam vec. To moze odnjeto bilo tko, bitno je da je sva dokumetacija kod te osobe i da je sve potpisano od stane predsjenika. tako sam ja radila i sve bilo ok....
johnnyBlack
08.03.2007., 14:39
gle nije potrebno da predsjednik ide po poglavarwstvu,banka i sto ja znam vec. To moze odnjeto bilo tko, bitno je da je sva dokumetacija kod te osobe i da je sve potpisano od stane predsjenika. tako sam ja radila i sve bilo ok....
Jesi li sigurna ovo za banku? Naime, mislim da otvoriti račun može jedino ovlaštena osoba, i odmah na licu mjesta potpisati sve one kartice (za banku, finu itd.). Moguće je da ovisi od banke do banke.
JanaBonita
13.03.2007., 09:07
no da ne zapocinjem novu temu...
makar nije vezano direktno uz punomoc.
da li se na osnivačkoj skupštini moraju izabrati svi članovi upravnih tijela kluba. odnosno sva upravna tijela udruge?
recimo meni fali jedan član nadzornog odbora jer jednostavno trenutno nemamo toliko članova. :o
ima li neka fora da kazem da bi ja naknadno izabrala trenutno nepostojece clanove ili onda moram mijenjati statut kluba i smanjiti ambicije u pogledu upravnih tijela udruge?
i da li onda svi ti ljudi (tj. članovi upravnih tijela udruge) upadaju pod "osnivače udruge" i jel od bas svih trebam imati kopije osobnih iskaznica
ili je dovoljno uzeti tri osobe od kojih je naravno jedna i ovlastena za zastupanje kluba i njih zapisati na papir/obrazac koji predajem pri registraciji udruge.
u zakonu nije definirano (barem mislim..mozda sam nesto propustila)...se mogu praviti glupa? :o
moderatoru: ak hoces promjeni naslov teme i spoji s starom temom o osnivanju udruga.:top:
johnnyBlack
13.03.2007., 12:01
no da ne zapocinjem novu temu...
makar nije vezano direktno uz punomoc.
da li se na osnivačkoj skupštini moraju izabrati svi članovi upravnih tijela kluba. odnosno sva upravna tijela udruge?
recimo meni fali jedan član nadzornog odbora jer jednostavno trenutno nemamo toliko članova. :o
ima li neka fora da kazem da bi ja naknadno izabrala trenutno nepostojece clanove ili onda moram mijenjati statut kluba i smanjiti ambicije u pogledu upravnih tijela udruge?
i da li onda svi ti ljudi (tj. članovi upravnih tijela udruge) upadaju pod "osnivače udruge" i jel od bas svih trebam imati kopije osobnih iskaznica
ili je dovoljno uzeti tri osobe od kojih je naravno jedna i ovlastena za zastupanje kluba i njih zapisati na papir/obrazac koji predajem pri registraciji udruge.
u zakonu nije definirano (barem mislim..mozda sam nesto propustila)...se mogu praviti glupa? :o
moderatoru: ak hoces promjeni naslov teme i spoji s starom temom o osnivanju udruga.:top:
Kad si pokrenula onu staru temu stekao sam dojam da razmišljaš o nekom malom klubu (tj. udruzi) čisto da stekneš status prave osobe i da možeš održavati razne seminare i slično, a sad vidim da si se upustila u razne nadzorne odbore i ostalo :) Reci, jesi li već razmišljala tko će raditi reviziju? :zubo: No, šalu na stranu, Zakon o udrugama regulira rad udruga na najvišoj razini, a odmah potom je Statut udruge. Znači, ukoliko ti u statutu piše da npr. imaš Upravni odbor koji ima pet članova onda ga ti jednostavno moraš imati. Na osnivačkoj skupštini je prihvaćen Statut i on se mora poštovati. Moraš se držati pravila koja si si sama zadala. Inače, stvarno ne vidim nikakvu potrebu za postojanjem Nadzornog odbora u maloj udruzi, osim ako se ne radi o nekom megalomanskom projektu, trebala bi malo smanjiti ambicije jer si ovako bespotrebno sve kompliciraš.
Za osnivače možeš izabrati bilo koje 3 osobe (tj. minimalno 3) koje su pravno i poslovno sposobne, nisu svi članovi raznih odbora ujedno i osnivači.
JanaBonita
13.03.2007., 12:58
dobro...bar ne moram skupljati osobne iskaznice svih ljudi koji su u nekoj funkciji u klubu
ja sam ustvari se primila neceg sto su ljudi prije mene vec generalno zakomplicirali..
osobno ne vidim razlog zake, al informiraniji (mozda :D ) ljudi od mene kazu da tak mora biti...pa nesmijem mjenjati statut....ja bi izbacila pol odbora koji vak i onak nece nis raditi :mad:
puno hvala na pomoci sad mi je jasnije :)
lorena3242
25.11.2007., 18:22
Trebam pomoć u sljedećoj situaciji:Osoba A je dala punomoć osobi B da napravi ugovor o najmu na nekretninu čiji je vlasnik ta osoba A.Jedna od stavki ugovora je da Zakupodavac i članovi obitelji neće ometati rad osobe koja je u najmu.Sada ta osoba A ometat rad najmoprimca.S obzirom da je na ugovoru potpis osobe B (kao opunomočenika) da li se ona može teretiti za nepoštivanje ugovora ili je za odgovorna osoba A?
Jako hitno trebam pomoć.Osoba A se ne da urazumiti a najmoprimac prijeti tužbom što je i normalno.
dudo zg
27.11.2007., 02:18
Koliko sam shvatio osoba A je opunomoćila osobu B da u njezo ime potpiše ugovor o najmu stana s nekom trećom osobom (C), a za stan u vlasništvu osobe A. Ako je punomoćnik (osoba B) temeljem te punomoći potpisla Ugovor o najmu s osobom C radi se o tome da ugovorni odnos najma stana postoji između osobe A (zastupane po punomoćniku kod ugovaranja) i osobe C (najmoprimac)Osoba B je samo punomoćnik koji je u nečije ime nešto potpisao ali on ne preuzima time prva i obveze osobe A iz najamnog odnosa. Najamni odnos postoji između osobe A vlasnika stana i osobe C najmoprimca. Ako osoba A smeta najmoprimca u najmu stana, najmoprimac ima pravo tražiti zaštitu (pa i sudsku) od osobe A kao vlasnika neovisno što je ugovor o najmu kao punomoćnik osobe A potpisala osoba B. Osoba B je svoje napravila samim potpisom ugovora i ako nije za još nešto drugo bila opunomoćena od sobe A tad je njezina uloga prestala. Dakle, po meni ne bi mogao najmoprimac sada ikako tužiti osobu B tj. punomoćnika osobe A ako ga smeta i uznemirava u najmu osoba A tj. vlasnik stana.
lorena3242
27.11.2007., 21:48
Puno hvala!Ovo je konkretan odgovor.Situaciju si dobro posložio.Prepostavljala sam da je tako ali nikad se ne zna pa mi je trebao savjet .
miyazaki
17.01.2008., 19:59
kupujem zemljište,osoba koja prodaje zemljište ima punomoć od vlasnika(4)
jedan od vlasnika nije živ, da li važi njegova punomoć.
Morski.
17.01.2008., 20:21
kupujem zemljište,osoba koja prodaje zemljište ima punomoć od vlasnika(4)
jedan od vlasnika nije živ, da li važi njegova punomoć.
Drugi slučajevi prestanka punomoći
Članak 318.
(1) Punomoć prestaje prestankom pravne osobe kao opunomoćenika ako zakonom nije drukčije određeno.
(2) Punomoć prestaje smrću opunomoćenika.
(3) Punomoć prestaje prestankom pravne osobe, odnosno smrću osobe koja ju je dala, osim ako se započeti posao ne može prekinuti bez štete za pravne sljednike ili ako punomoć vrijedi i za slučaj smrti davatelja, bilo po njegovoj volji, bilo s obzirom na pravnu narav posla.
miyazaki
18.01.2008., 08:38
dao sam kaparu
šta sad
Zomboni
18.01.2008., 10:45
Saznaj tko su nasljednici.
imaš za to pravni interes. mora ti se reći tko su nasljednici
kresimir973
21.01.2008., 19:39
Pozdrav svima,
imam situaciju gdje posjedujem svoj osobni automobil i sada bih ga želio prodati jer sam dobio službeni. Automobil je na kredit i svaki mjesec plaćam 1500 kn za ratu kredita. Kolega što je sa mnom radio u bivšoj firmi bi kupio moj automobil.
E, sada postoji kvaka... on trenutno ne može dići kredit za kupnju automobila. Kreditno u banci nije sposoban, a u realnosti ima i više od 1500 kn za otplatu automobila.
Otišao sam kod javnog bilježnika koji mi je predložio da se napravi neki ugovor o punomoći kojom od dana potpisivanja ugovora traje njegova obaveza da svaki mjesec plati umjesto mene ratu kredita, da kasko osigura automobil i da uplati riziko policu osiguanja ako se njemu nešto desi, nadalje da ukoliko ne plati jedan mjesec ratu kredita da mora vratiti automobil, da sve obaveze tipa parkiranje, obnova police osiguranja, servis.... snosi on......
Sada dolazimo do pitanja da li ima netko takva iskustva jer se meni to čini sasvim ok i ja sam se osigurao i ako se dogodi nešto automobilu i ako se nešto dogodi njemu.
Molio bih za komentare.
Završno pitanje: "Da li ja mogu spokojno spavati ako tako nekome prodam automobil?"
Zahvaljujem.....
Pozdrav svima,
imam situaciju gdje posjedujem svoj osobni automobil i sada bih ga želio prodati jer sam dobio službeni. Automobil je na kredit i svaki mjesec plaćam 1500 kn za ratu kredita. Kolega što je sa mnom radio u bivšoj firmi bi kupio moj automobil.
E, sada postoji kvaka... on trenutno ne može dići kredit za kupnju automobila. Kreditno u banci nije sposoban, a u realnosti ima i više od 1500 kn za otplatu automobila.
Otišao sam kod javnog bilježnika koji mi je predložio da se napravi neki ugovor o punomoći kojom od dana potpisivanja ugovora traje njegova obaveza da svaki mjesec plati umjesto mene ratu kredita, da kasko osigura automobil i da uplati riziko policu osiguanja ako se njemu nešto desi, nadalje da ukoliko ne plati jedan mjesec ratu kredita da mora vratiti automobil, da sve obaveze tipa parkiranje, obnova police osiguranja, servis.... snosi on......
Sada dolazimo do pitanja da li ima netko takva iskustva jer se meni to čini sasvim ok i ja sam se osigurao i ako se dogodi nešto automobilu i ako se nešto dogodi njemu.
Molio bih za komentare.
Završno pitanje: "Da li ja mogu spokojno spavati ako tako nekome prodam automobil?"
Zahvaljujem.....
od 2 000 000 auto kuca u hr....od svih vozaca u rh....od svih mogucih internet oglasa za prodaju automobila....od svih jakusevca i slicnih po hr....ti nades ovako zakomplicirat prodaju auta....da ti on nije nesto vise od prijatelja? :lol:
outrager
07.02.2008., 21:18
Stvari stoje ovako, kupio sam građevinsko zemljište, i kad sam došao u gruntovnicu nastali su problemi, naime oni su zagubili original punomoći. Radi se o tome da je cijela jedna strana uluce bila u vlasništvu jednog čovjeka, koji je dao punomoć svojoj kćeri da ona te sve placeve može prodavati, i sad su u gruntovnici original te punomoći valjda ostavili u papirima nekoga tko je kupio jednu od tih parcela (nema ih puno, samo 13) i ne mogu ju naći, njima u biti sad treba proj pod kojim se ta punomoć vodi, ili tako nešto. Da bi stvar bila kompliciranija, javni bilježnik koji je ovjerio tu punomoć je u međuvremenu umro i njegov bilježnički ured je zatvoren. U gruntovnici su me tražili imena i prezimena vlasnika tih parcela, valjda da potraže pod tim imenima. Jel oni to ne mogu potražiti po broju katastarske čestce :confused: Na kraju mi je jedna žena koja radi u jenom javno bilježničkom uredu, a koja je prije radila u gruntovnici, rekla da treba napisati neku zamolbu da oni to nađu, al se bojim da se njima ne da i da bi to moglo potrajati :( Jel postoji neko jednostavnije i brže rješenje??
outrager
08.02.2008., 18:00
Evo danas su konačno našli, došla neka treća žena, uzela par knjiga prolistala i odmah našla, a ovim dvjema do sada se valjda nije dalo tražiti:flop:
Dakle trebao bi u Sloveniju s tuđim autom (od mame),jel mi šta posebno treba?
Ništa. Ali ja uvijek kada posuđujem auto napišem punomoć (nikad ne znaš kaj se može desiti).
Evo saznao sam pa ak još kog zanima.
Punomoć za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu
Punomoć za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu možete napraviti u Hrvatskom autoklubu i u ovlaštenim autoklubovima.
Punomoć je potrebno imati kada se prilikom putovanja u inozemstvo koristite tuđim vozilom. Ona služi kao dokaz nadležnim organima zemlje u koju se putuje da vozilo nije otuđeno nego da se vozač njime služi uz pristanak vlasnika.
Za dobivanje punomoći potrebno je da vlasnik predoči osobnu iskaznicu i prometnu dozvolu, a korisnik važeću putovnicu.
I vlasnik i korisnik moraju biti prisutni kod izdavanja punomoći.
Za izdavanje punomoći plaća se 80,00 kn.
Punomoć se može izdati i ukoliko korisnik vozila ima punomoć ovjerenu od strane javnog bilježnika da smije upravljati dotičnim vozilom u zemlji i u inozemstvu. U tom slučaju nije potrebna prisutnost vlasnika vozila.
Vrijeme važenja punomoći određuje vlasnik vozila, a maksimalno je godinu dana od dana izdavanja.
Zahvaljujem AK Rijeci na superbrzom odgovoru.
J.L. Torrente
30.03.2008., 20:16
Eto jedno vrlo konkretno pitanje. Recimo da dobijem punomoć za korištenje vozila jedne osobe koja živi u Zagrebu na mjestu A, a ja živim na mjestu B. Da li ja tada imam pravo, budući da se u mojem kvartu naplaćuje parking svugdje (II. zona), kupiti mjesečnu parkirnu kartu ili vozilo baš mora biti moje da bih to mogao? Hvala unaprijed.
Mr. Wolf
30.03.2008., 21:12
Eto jedno vrlo konkretno pitanje. Recimo da dobijem punomoć za korištenje vozila jedne osobe koja živi u Zagrebu na mjestu A, a ja živim na mjestu B. Da li ja tada imam pravo, budući da se u mojem kvartu naplaćuje parking svugdje (II. zona), kupiti mjesečnu parkirnu kartu ili vozilo baš mora biti moje da bih to mogao? Hvala unaprijed.
Imaš pravo. Punomoć mora biti ovjerena i po mjestu stanovanja vlasnika vozila će ti biti izdana parking kartica.
J.L. Torrente
30.03.2008., 21:47
Imaš pravo. Punomoć mora biti ovjerena i po mjestu stanovanja vlasnika vozila će ti biti izdana parking kartica.
Dakle, po mjestu stanovanja vlasnika vozila će mi biti izdana parking kartica za moje mjesto stanovanja? Hvala na odgovoru.
PetBorut
31.03.2008., 11:16
?
Pa ovo sto si ti rekao bas i nije pozitivan odgovor na ono sto je on pitao, ako sam dobro shvatio. On je pitao jel moze dobit potvrdu stanovanja za lokaciju B iak oje vlasnik vozila prijavljen na lokaciji A. Ja sumnjam da to ide jer bi inace svi to napravili i opet ne bi bilo nigdje za parkirat.
J.L. Torrente
31.03.2008., 20:01
?
Pa ovo sto si ti rekao bas i nije pozitivan odgovor na ono sto je on pitao, ako sam dobro shvatio. On je pitao jel moze dobit potvrdu stanovanja za lokaciju B iak oje vlasnik vozila prijavljen na lokaciji A. Ja sumnjam da to ide jer bi inace svi to napravili i opet ne bi bilo nigdje za parkirat.
Da, ni meni baš nije jasan odgovor.
Dakle, pitam još jednom. Ja stanujem na lokaciji A u Zagrebu, a osoba od koje mogu dobiti punomoć za vozilo stanuje na lokaciji B. Da li ja, na temelju te punomoći, mogu na svom mjestu stanovanja, odnosno na lokaciji A, ostvariti pravo na mjesečnu parkirnu kartu?
Mr. Wolf
31.03.2008., 22:09
Da, ni meni baš nije jasan odgovor.
Dakle, pitam još jednom. Ja stanujem na lokaciji A u Zagrebu, a osoba od koje mogu dobiti punomoć za vozilo stanuje na lokaciji B. Da li ja, na temelju te punomoći, mogu na svom mjestu stanovanja, odnosno na lokaciji A, ostvariti pravo na mjesečnu parkirnu kartu?
Kao opunomoćenik kupuješ parking karticu na svoju adresu, ako već nije izdana kartica na neku drugu adresu. Prošle godine je ovo najnormalnije funkcioniralo, ne vidim zbog čega ne bi i sad.
J.L. Torrente
01.04.2008., 09:47
Kao opunomoćenik kupuješ parking karticu na svoju adresu, ako već nije izdana kartica na neku drugu adresu. Prošle godine je ovo najnormalnije funkcioniralo, ne vidim zbog čega ne bi i sad.
OK, onda je problem riješen. Hvala! :top:
Salvatore Gravano
01.04.2008., 13:28
krivo. To NE FUNKCIONIRA. Nikome NE IZDAJU povlaštene parkirne karte na osnovu punomoći. PROVJERENO.
J.L. Torrente
01.04.2008., 17:51
krivo. To NE FUNKCIONIRA. Nikome NE IZDAJU povlaštene parkirne karte na osnovu punomoći. PROVJERENO.
Meni se čini da je najbolje da pitam u Zagreb parkingu.
Vincent V
01.04.2008., 18:09
što čekaš?
Mr. Wolf
05.04.2008., 13:19
S obzirom na tvoju izjavu, objasni ti meni kako sam ja prošle godine kupio parkirnu karticu? (bez ikakvih veza)
lampa09
24.04.2008., 10:09
Molio bih bolje upućene za savjet kako napisti punomoć za podizanje dokumenata,naime trebao bih poslati sestri u Osijek punomoć za podići neke dokumente ali bih u punomoć stavio i ovlaštenje za potpisivanje i prijem dokumenata i za ubuduće.Dali se stavlja rok koji vrijedi punomoć?
Unaprijed hvala
pravnik
25.04.2008., 20:16
kupiš punomoć u Narodnim novinama.
Ona ti obuhvaća sve postupke, pa potpiši tu, ili iz nje samo prepiši ono što ti odgovara.
"Rok važenja" punomoći je dok je ti ne otkažeš svom punomoćniku ili dok je tvoj punomoćnik ne otkaže tebi.
marin j.
17.05.2008., 18:57
Kolega živi u inozemstvu i trebao bi mi poslati punomoć da mu obavim ovdje neke stvari. Kakav je postupak? Da ide tamo u naš konzulat, sastavi ju i potvrdi te pošalje? Njegov potpis na punomoći nije dovoljan, je li tako, treba i ovjera potpisa?
Zahvaljujem na odgovoru. :s
moj stari ima punomoc za mene i moju obitelj..samo ja sam to sredila dok sam bila u hr ..kod advokata na ovjere..potpisivanje..placanje ..monada ko u prici
marin j.
17.05.2008., 19:22
moj stari ima punomoc za mene i moju obitelj..samo ja sam to sredila dok sam bila u hr ..kod advokata na ovjere..potpisivanje..placanje ..monada ko u prici
Ovdje je problem već to, što to nismo napravili ovdje. :D
Kolega živi u inozemstvu i trebao bi mi poslati punomoć da mu obavim ovdje neke stvari. Kakav je postupak? Da ide tamo u naš konzulat, sastavi ju i potvrdi te pošalje? Njegov potpis na punomoći nije dovoljan, je li tako, treba i ovjera potpisa?
Uglavnom je tocno to sto si napisao.
Treba sastaviti punomoc, otici na konzulat ili predstavnistvo sa hrvatskom osobnom ili putovnicom, ovjeriti potpis, platiti i to je to.
.. ili on ovjeri potpis gore kod javnog bilježnika, a ti onda u hr napraviš prijevod ovjere javnog bilježnika kod sudskog tumača.
.. ili on ovjeri potpis gore kod javnog bilježnika, a ti onda u hr napraviš prijevod ovjere javnog bilježnika kod sudskog tumača.
Moje iskustvo je da je pored overe od "javnog bilježnika" ili notara ( na pr. u Nemačkoj) potreban i Haški apostil..a zatim overen prevod sudkog tumača kod nas..:)
KAMA SUTRA
30.05.2008., 23:25
Uglavnom je tocno to sto si napisao.
Treba sastaviti punomoc, otici na konzulat ili predstavnistvo sa hrvatskom osobnom ili putovnicom, ovjeriti potpis, platiti i to je to.
upravo tako sam ja imala sa čovjekom koji živi u Švedskoj
Kako se radi punomoć za osobu koja nije u stanju potpisat se?
Punomoć na račun u banci, poštu i sve te stvari.
Hvala
bubsica
03.07.2008., 02:08
Hvala
mogu ti rec sto se tice poste-odes u postu sa tom osobom i vasim o.i.,napravis postansku punomoc koja ti vrijedi za post.posiljke i novac (ne banku,to ides posebno u banku-ali ako je hpb mozes samo za nju tamo napraviti) te ti to dode 13,50 kn ...vrijedi ti do kraja kalendarske god.pa moras produzivat za sljedecu...mozes to naprvaviti i kod biljeznika ali ti je skuplje a moras naglasiti za sta ti je tj.da se odnosi na post.posilj.i novac...:mig:
Hvala
Ako se ne moze potpisati moze dati otisak prsta. Ako nije u svijesnom stanju (npr. teski mozdani udar ) tada samo sudska odluka.
Može li netko u 2-3 rečenice napisati kako bi pismeno otkazivanje trebalo izgledati? Može i na PM. To je vjerojatno jednostavna kratka izjava, ali ne bih htio ništa zabrljati jer bih to trebao napraviti za tetu koja se zaletila i potpisala punomoć ne gledajući od koga je pa bi sada punomoć trebala povući i to pismeno jer je odvjetnik u 50km udaljenom gradu, a na telefon se ne javlja.
Naime, ona ima 75 god. i negledajući je potpisala novu punomoć odvjetniku "B" koji je preuzeo ured od odvjetnika "A", a taj "A" je bio toliko loš da mu je punomoć otkazana i angažiran je odvjetnik "C" kojeg i sada ima. Zašto joj je "B" odvjetnik slao pojma nemam (samo ju je zbunio jer ona vodi jedan jedini spor uz pomoć odvjetnika "C"), a dvojica joj ipak ne trebaju. :D
Stranka punomoć ne otkazuje, otkazuje je odvjetnik, stranka je opoziva.
Dakle, opozivam Vam punomoć kojom sam Vas opunomoćio da me u predmetu tom i tom zastupate pred tim i tim sudom.
Smijem li prijeći državnu granicu s očevim autom (govorimo o Mađarskoj) bez njegove pratnje?
Trebam li imati potpisano kod javnog bilježnika neku izjavu ili sl.?
:ne zna:
NekaNovaJa
23.07.2008., 13:30
Pa zašto ne bi mogla/ao?
dishpet
23.07.2008., 13:39
Smijem li prijeći državnu granicu s očevim autom (govorimo o Mađarskoj) bez njegove pratnje?
ne znam za oca, ja sam se upravo raspitivala za frenda. uglavnom HAK izdaje dozvolu za upravljanje tuđim motornim vozilom koja košta 80 kn.
treba ti osobna, prometna od vlasnika i osobna/putovnica od korisnika.
najbolje ih nazovi, oni će ti znati reći i za tatu...
exAzriel
23.07.2008., 15:16
ako ste ti i stari prijavljeni na istoj adresi ne treba ti nikakva potvrda.....
Putnik92
28.07.2008., 01:10
U teoriji ti treba ovo što je napisano, u praksi ćeš preći bez problema!
Da li je dozvoljeno voziti auto registriran na firmu, ako imaš punomoć od te firme ali nisi njen zaposlenik?
Napravljeno jučer u HAK-u. 80 kn košta. Sada sam na miru.
Čuo sam da su ljudi imali problema na granici.
Evo, bar kad su slovnci u pitanju, prvo brat mi je vozio od stare auto i od mene i trebala mu je samo punomoć... Bez toga niš, odeš kod javnog bilježnika sa starim, i tamo zatražiš to, oni to napišu, platiš nekaj sitno i to ti je to...
aircanada
30.07.2008., 12:43
Napravljeno jučer u HAK-u. 80 kn košta. Sada sam na miru.
Čuo sam da su ljudi imali problema na granici.
Ja sam sa sestrinim muzem isao u austriju na EURO, i do tamo sam ja vozio ocev auto, i nikakvih problema nije bilo. Cak mi ni auto nisu pregledavali. Uzeli dokumente i udrili pecat.
Na povratku preko SLO granice je vozio sestrin muz, i opet nista, nikakvih problema.
Malo je kasno sada, ali eto, da drugi znaju..
poznajem jedno 5 - 6 ljudi koji svaki tjedan prelaze granicu s autima od staraca i nikad ih nitko nije nista pitao. Ja isto radi studija idem svaki tjedan, dva preko granice i nikad nikakvog problema bez ikakve punomoci
Sibencan
07.09.2008., 20:26
zanima me,jer sam čuja da je moguće, da li meni rođak,koji je njemački državljan može dati svoj motor na punomoć da ja bezbrižno ga vozin u hrvatskoj.dakle,on kupi motor, registrira ga i dovede ha u hrvatsku.odemo kod javnog bilježnika i on mi da punomoć za motor.dali je to izvedivo, da nebi ma problema sa drotinjom ako me zaustavi?
najbolje_od_svega
12.09.2008., 15:01
Koliko sam ja upucen u zakon, a mogu reci da sam imao iskustva sa slicnim stvar je sljedeca;
Po nasem zakonu motorno vozilo inozemnih registarskih oznaka smije voziti samo njegov vlasnik ili osoba sa drzavljanstvom ili radnom/boravisnom vizom zemlje gdje je vozilo registrirano (preporuceno uz punomoc vlasnika) ili bilokoja druga osoba za vrijeme dok je vlasnik ili opunomocena osoba sa gore navedenim uvjetom u vozilu.
Takodjer, motorno vozilo inozemnih registarskih oznaka smije voziti i osoba koja osim Hrvatskog drzavljanstva posjeduje radnu/boravisnu vizu neke druge zemlje ili drzavljanstvo, ne nuzno zemlje gdje je vozilo registrirano, a preporucena je punomoc vlasnika vozila i medjunarodna vozacka dozvola.
Ja kako sam vlasnik firme u Srbiji, bez problema sam uz predocenje putovnice sa poslovnom vizom i boravkom po Hrvatskoj vozio ne samo automobile srbijanskih registarskih oznaka vec i BiH, njemackih, talijanskih, austrijskih itd. i uz sve moguce provjere (ponekad su provjeravali vise, ponekad manje) normalno sam pusten da i dalje upravljam vozilom.
Sada, iako bi osoba trebala biti iskljucena iz prometa ako ne zadovoljava uvjete, policija dosta cesto pusta zbog nepoznavanja zakona sljedece osobe:
1) koje ne zadovoljavaju uvjete ali su po prezimenu u rodu sa vlasnikom vozila, sto pise u prometnoj dozvoli
2) koje predaju medjunarodnu vozacku dozvolu izdanu od strane HAK-a (iako medjunarodna vozacka dozvola HAK-a ne vrijedi nista ako uz nju nije predocena nacionalna vozacka dozvola)
3) ako je vozilo od decka/cure
4) ako osoba ne zadovoljava nijedan uvjet, a tvrdi da ima dvojno drzavljanstvo ili vizu u putovnici koju trenutno nema kod sebe
5) ako im se jednostavno ne da provjeravati
6) ako je vozilo registrirano na stranu firmu, a policija nije u mogucnosti provjeriti da li je osoba zatecena u voznji povezana sa firmom kako tvrdi ili ne
Primjera radi, moju bivsu curu su nekoliko puta zaustavili u Zagrebu sa automobilom registriranim na moju firmu novosadskih tablica, i pustili ju na temelju toga sto je rekla da je auto od moje firme. I da ne bi smjela upravljati njime, al kao ajde ;)
U protivnom da ti uvjeti nisu ispunjeni, vozac bi trebao biti iskljucen iz prometa i trebao bi platiti carinski prekrsaj.
FlamingO
01.12.2008., 20:44
Ako ste u mogucnosti da mi odgovorite na slijedece pitanje! Ako ima ko zakona i slicno.
Pitanje: "Opis poslova koji obavlja prokurista"
Unaprijed Hvala!
Dubravka20
02.12.2008., 07:47
Ako ste u mogucnosti da mi odgovorite na slijedece pitanje! Ako ima ko zakona i slicno.
Pitanje: "Opis poslova koji obavlja prokurista"
Unaprijed Hvala!
Postoje dvije vrste:pojedinačna i skupna i nije uvjet da osoba bude zaposlena u dotičnom društvu.To je nešto slično punomoći samo što punomoć daje nalogodavac dok su kod prokure ovlasti utvrđene Zakonom.
Prokurista može sklapati ugovore bez posebne punomoći(ex lege),sve ostale pravne radnje u ime i za račun trgovačkog društva.Jedino ne može otuđiti nektrtnine i pokrenuti stečajni postupak.Eto koliko ja znam,detalje treba pročitati u stručnim knjigama.
Prijateljica iz Italije poslala mi je pismo i u njemu punomoć za zatvaranje firme koju je potpisala ona i suvlasnik. Ovjerili su to kod bilježnika, ima žig i sve 5. Kad je došla tamo (u italiju), rekli su joj da treba još neki žig sa suda odavde, ona mi nije znala objasniti koji sud jer ne zna baš dobro hrvatski. Zna li netko gdje bih to trebala odnijeti?
ja to ništa ne razumijem iz tvog posta , gdje se ta punomoć treba tu kod nas ili u Italiji i gdje je napravljena malo pojasni pa ćemo ti pomoći.
Pinki_Rowdy
24.12.2008., 16:35
ja to ništa ne razumijem iz tvog posta , gdje se ta punomoć treba tu kod nas ili u Italiji i gdje je napravljena malo pojasni pa ćemo ti pomoći.
Istina,malo pojasni
Ni ja ne razumijem.
U Hrvatskoj se treba napraviti.
(U Hrvatskoj je napravljena)
Apostille trebam u biti, sređuje se na Općinskom sudu, riješena stvar danas.
astra99
21.05.2009., 21:54
Da li je netko u međuvremenu saznao da li se na osnovu punomoći može kupiti povlaštena parkirna karta? Ja živim u 2. zoni i dobit ću bratov auto privremeno na korištenje (on ne živi ni u jednoj zoni), da li mogu kupiti tu kartu za parking ako mi on da punomoć na svoje vozilo? :confused:
dinamika
05.07.2009., 22:19
Molim pomoć! Prodajem auto i kupac bi htio da mu potpišem nekakvu punomoć da on može dalje prodavati auto bez mene, a da ne prenosi sve dokumente na sebe jer mu je to dupli trošak itd...,nego na novog kupca kad proda. Moje registracije su na KA, a on je u ZG. Ja namjeravam kupiti novi auto u 9.mj. i meni bi tebala moja polica za prijenos bonusa na novi auto. Zanima me da li je s tom punomoći sve čisto što se mene tiče, ako u međuvremnu on ima neki sudar ili nešto?? Jer i dalje bi prometna i knjižica bile na mene dok on ne nađe novog kupca. Tko treba odjaviti moj stari auto, jer ja bi htjela sačuvati stare tablice za novi auto, a kupcu-opunomoćeniku ne trebaju. I Zanima me kako ja mogu prijaviti novi auto na sebe,ako on u međuvremenu ne proda moj stari auto nekom drugom? :ne zna:
Probat ću ti ja odgovoriti na ono par pitanja na koja znam odgovor.
Molim pomoć! Prodajem auto i kupac bi htio da mu potpišem nekakvu punomoć da on može dalje prodavati auto bez mene, a da ne prenosi sve dokumente na sebe jer mu je to dupli trošak itd...,nego na novog kupca kad proda. Moje registracije su na KA, a on je u ZG. Ja namjeravam kupiti novi auto u 9.mj. i meni bi tebala moja polica za prijenos bonusa na novi auto. Zanima me da li je s tom punomoći sve čisto što se mene tiče, ako u međuvremnu on ima neki sudar ili nešto?...
To ti se nikad ne zna. Uglavnom su to šverceri koji na daljnjoj preprodaji pokušaju zaraditi. Ja sam prodao jedan svoj auto na taj način i sve je ispalo OK.
Za novi auto (i bonus kod osiguranja od 50%) treba ti kopija prošle police-original ide s autom i kupoprodajni ugovor iz kojeg se vidi da si prodala auto. Nekad je mogla i punomoć umjesto kupopr. ug.
... Jer i dalje bi prometna i knjižica bile na mene dok on ne nađe novog kupca. Tko treba odjaviti moj stari auto, jer ja bi htjela sačuvati stare tablice za novi auto, a kupcu-opunomoćeniku ne trebaju....
Ne možeš odajviti stari auto sa sebe i zadržati tablice bez kupoprodajnog ugovora-dakle, u tom slučaju ništa od punomoći i prodaje auta pod tim uvjetima.
...I Zanima me kako ja mogu prijaviti novi auto na sebe,ako on u međuvremenu ne proda moj stari auto nekom drugom? :ne zna:
Možeš ti imati i 5 auta na sebi, ali samo na jednom je 50% popusta na osiguranje. Ako on u međuvremenu ne proda auto, imaš dva auta...
Moj ti je savjet: ako se baš inzistira na punomoći, neka se sastavi punomoć kao takva, te se obavezno napiše da od trenutka prodaje auta ti više nisi u posjedu istog, te ne odgovaraš za nesreće koje se mogu prouzročiti s njim.
Također, za svoje potrebe, traži od kupca da se potpiše još i kupoprodajni ugovor koje će isto ovjeriti kod javnog bilježnika (uz napomenu da J.B. ne prijavljuje isti poreznoj upravi, da kupac ne mora trčati platiti porez u roku 14 dana) u kojem će stajati da je obaveza kupca da auto odjavi u PU Karlovačkoj i vrati tablice, te da prodavatelj (ti) ne snosiš više odgovornost za auto.
Na taj način kupac ima punomoć, ti imaš kupoprodajni ugovor + kopiju police (to ti treba za 50% bonusa za novi auto). Trošak tog deala je 46,60 kn skuplji, te ne zadržavaš tablice.
Molim pomoć! Prodajem auto i kupac bi htio da mu potpišem nekakvu punomoć da on može dalje prodavati auto bez mene, a da ne prenosi sve dokumente na sebe jer mu je to dupli trošak itd...,nego na novog kupca kad proda. Moje registracije su na KA, a on je u ZG. Ja namjeravam kupiti novi auto u 9.mj. i meni bi tebala moja polica za prijenos bonusa na novi auto. Zanima me da li je s tom punomoći sve čisto što se mene tiče, ako u međuvremnu on ima neki sudar ili nešto?? Jer i dalje bi prometna i knjižica bile na mene dok on ne nađe novog kupca. Tko treba odjaviti moj stari auto, jer ja bi htjela sačuvati stare tablice za novi auto, a kupcu-opunomoćeniku ne trebaju. I Zanima me kako ja mogu prijaviti novi auto na sebe,ako on u međuvremenu ne proda moj stari auto nekom drugom? :ne zna:
ti moras odjaviti svoj auto, u suprotnom ide prekrsajna prijava..
al' sve imas ovdje:
http://www.mup.hr/45.aspx
alfa146
06.07.2009., 12:02
2dinamika-nije ti to baš pametan potez.Ili kupoprodajni, ili čekaj pravog kupca,a ne preprodavača.
alphabeta
07.09.2009., 16:44
Da ne otvaram novu temu, kod mene su uveli 2.zonu, zanima me mogu li kupiti mjesečnu parkirnu kartu ako mi auto nema ZG tablice? Unaprijed hvala.
PetBorut
07.09.2009., 18:17
Da ne otvaram novu temu, kod mene su uveli 2.zonu, zanima me mogu li kupiti mjesečnu parkirnu kartu ako mi auto nema ZG tablice? Unaprijed hvala.
Pravilnik je ovdje (u medjuvemenu je bilo izmjena ali su se ticale samo cijena ako se dobro sjecam).
http://www1.zagreb.hr/SlGlasnik.nsf/VPD/17AC242CC270243FC12574DB00351EFE
Koliko na prvi pogled vidim, govori se o stanarima, nigdje se ne spominju tablice. No moguce da je na nekom drugom mjestu drugacije definirano. Najbolje da nazoves i da ih pitas, ako ti kazu da ne moze, pitaj ih u kojem to pravilniku pise da ne moze.
MotherEarth
07.09.2009., 21:27
Odvjetnik mog muza me zvao da mi kaze da mu je on dao punomoc jer zeli sporazumni razvod. Kad sam otisla da i ja potpisem izjavu jer mi se ne da da pokrecem brakorazvodnu, vidjela sam da je muz potpisao dva bjanko formulara, ostavio kopiju licne i vjencani list. Kad sam rekla odvjetniku da ne zelim da potpisujem bjanko, on se kao zacudio. Tipa muz ima povjerenje u njega. Koja je igra u pitanju? Sta ja treba zapravo da potpisem i ako potpisem prva ja, da li to znaci da ja snosim troskove? Hvala
Tablice nemaju veze glavno da je auto tvoj.
Ako se pak radi o službenom autu (bez obzira na tablice) u ZgParkingu dobiješ obrazac, poštambiljaš ga u firmi (da koristiš auto u privatne svrhe) i dobiješ parkirnu kartu bez problema.
štemajzl
08.09.2009., 10:42
Tuđem odvjetniku potpisivati bjanko?
:lol:
Ajde svojem, ali tuđem...
alphabeta
08.09.2009., 16:44
OK, hvala puno!! :top:
Tablice nemaju veze glavno da je auto tvoj.
Ako se pak radi o službenom autu (bez obzira na tablice) u ZgParkingu dobiješ obrazac, poštambiljaš ga u firmi (da koristiš auto u privatne svrhe) i dobiješ parkirnu kartu bez problema.
Ne mora bit tvoj. Moze bit prakticki od bilokoga, jer frend je uredno dobio markicu na auto koji je od njegove majke, a ona nema cak ni isto prezime ko i on.
Koja je igra u pitanju? Sta ja treba zapravo da potpisem i ako potpisem prva ja, da li to znaci da ja snosim troskove? Hvala
Da li ti potpisuješ prva punomoć ili suprug prvi potpisuje punomoć odvjetniku - nema nikakve veze s pitanjem- tko plaća troškove postupka...
Kao prvo vrijedi što ste se dogovorili sa odvjetnikom, tko od vas dvoje plaća njega i sud...a ako se ništa niste dogovorili, onda bi vrijedilo - svatko po pola...
Inaće, svakako imaš pravo da se punomoć pred tobom odmah ispuni, a ne da potrpisuješ bjanko...to odvjetnika nema što čuditi, posebno kad je brakorazvodna parnica u pitanju...
Ma to sam i htio reći tvoj (da ga ti voziš) vlasnik nije bitan jer dobivaš karticu na temelju svojeg mjesta prebivanja.
Odnosno, ako živiš u zoni parkinga imaš pravo na karticu.
Ja sam ih nekidan zvala i reče mi frajer da kad odđem kupiti mjesečnu povlaštenu kartu,moram donjet osobnu i prometnu i mora biti isti vlasnik i ista adresa i na osobnoj i u prometnoj
Ja sam ih nekidan zvala i reče mi frajer da kad odđem kupiti mjesečnu povlaštenu kartu,moram donjet osobnu i prometnu i mora biti isti vlasnik i ista adresa i na osobnoj i u prometnoj
A eto moj kolega s fakulteta dobio neki dan na slovenske rege povlastenu karticu. I to je auto vlasnistvo od slovenske leasing kuce.
Zanimaju me mišljenja o ovome slučaju, moja majka, kad je umrla, nije ostavila ništa u svojem vlasništvu osim dugova (-11 000 kuna na tekućem računu zagrebačke banke). Prema zakonu o nasljeđivanju ja ne moram platiti taj dug jer je vrijednost ostavine 0 kuna i tako piše na rješenju ostavinske rasprave. Međutim, u zagrebačkoj banci su mi blokirali žiro račun na kojem mi stoji 6000 kuna i rekli su mi da mi ga neće odblokirati dok ne potpišem da ću vratiti dug. Kažu mi u pravnoj službi zagrebačke banke da sam ja bila opunomoćenik na maminom tekućem računu, a da punomoć u ovom slučaju poništava rješenje ostavinske rasprave. Da li su oni u pravu ili da ih tužim?
Punomoć prestaje automatizmom smrću vlasnika koji te je opunomoćio. Ti si kao opunomoćenik "obrisan" nakon smrti svoje mame. Ovo što ti Zaba radi je suludo.
Punomoć i da postoji, nikako ne može "nadglasati" rješenje o nasljeđivanju koje donosi Javni bilježnik, povjerenik Suda.
maserka80
29.01.2010., 20:48
zaboga koja je to besmislica: punomoć prestaje onog trenutak kad nositelj umre.
Punomoć je mogla imati i susjeda,pa po Zgb banci ispada da bi tu susjedu jurili za naplatu duga.
Traži pravni savjet
(iako je moralni da ti je to majka i da taj dug platiš,ako imaš brače ili sestara,oca ili nekog bliskog majci da se dogovorite da to skupa platite)
Sretno
Pozz
19NERA82
27.02.2010., 10:19
Pozdrav svima!
Radi se o poljoprivrednom zemljištu koje je moja mama nasljedila nakon očeve smrti.
Mi živimo u dalmaciji a navedeno zemljište se nalazi u slavoniji.
Dakle,mamina sestra koja tamo živi je dogovorila da pošto oni ne rade zemlju dati jednom čovjeku u najam,problem je sad što moja mama ne može tamo otići sve to potpisivati i nadgledati i od nje se traži da ovdje kod nas potpiše punomoć kojom će sestru ovlastiti da vodi sve umjesto nje.
Stvar je sad što moja mama nema povjerenje jer joj svi govore da sa punomoći ona gubi pravo na zemlju,bila je ovdje kod bilježnika i nitko joj ne zna napraviti tu punomoć a da pri tom ne gubi svoja prava.
Da li je netko imao sličnu situaciju i šta bi bilo najpametnije napraviti?
girling
27.02.2010., 13:56
javi mi na PM neki svoj mail.
charlie 1
22.03.2010., 21:36
Odvjetničkom uredu sam otkazao punomoć na više predmeta (parnica, u kojima se branim ja i članovi moje obitelji - obijesno parničenje), a radi nemogućnosti plaćanja. Kako i na koji način da sada obavijestim sud o tome, koliko imam vremena i na koji način. Da li to mora biti pismeno (da li će se to zvati podnesak, obavijest ili nekako drukčije, što da napišem) ili to može biti i usmeno. Unaprijed hvala!
charlie 1
23.03.2010., 07:55
Ma dajte ljudi, valjda to netko zna.
Pismeno obavijesti sud na poslovni broj spisa.
...Thincy...
28.04.2010., 22:23
Bemine imaš pp.
...Thincy...
29.04.2010., 07:59
ljudi ja sam u identičnoj situaciji kao i bemine.. moj je dug malo manji, ali su mi isto blokirali račun i to tekući na koji moje sestre i ja dobivamo penziju nakon mamine smrti.
dal ima neko neke informacije o tome kako to riješiti?
tribal1
16.08.2010., 12:33
Za nekoga tko zna ovo ne bi trebalo biti teško pa evo da pitam :)
Dakle zanima me kolike su "ovlasti" punomoći? Konkretno neće me biti neko vrijeme u HR i želim napraviti punomoć bratu (npr. za podizanje preporučenih pošiljki, vožnju/registraciju mojeg automobila...).
E sad, budući mi ističe osobna iskaznica dok sam vani, da li je takvo nešto moguće isto ostaviti na brigu opunomoćeniku, da u moje ime da zahtjev za novu i podigne ju? Također kako to ide sa ostalim osobnim dokumentima..? Gdje je "granica" punomoći?
Unaprijed hvala!
tribal1
17.08.2010., 13:41
Nitko? Ništa? :ne zna:
Noćobdija
17.08.2010., 17:11
Za nekoga tko zna ovo ne bi trebalo biti teško pa evo da pitam :)
Dakle zanima me kolike su "ovlasti" punomoći? Konkretno neće me biti neko vrijeme u HR i želim napraviti punomoć bratu (npr. za podizanje preporučenih pošiljki, vožnju/registraciju mojeg automobila...).
E sad, budući mi ističe osobna iskaznica dok sam vani, da li je takvo nešto moguće isto ostaviti na brigu opunomoćeniku, da u moje ime da zahtjev za novu i podigne ju? Također kako to ide sa ostalim osobnim dokumentima..? Gdje je "granica" punomoći?
Unaprijed hvala!
što se pošte tiče - mora se raditi posebna punomoć, na njihovom formularu, u poštanskom uredu u kojem primaš preporučenu poštu. morate tamo otići obojica i ti potpišeš da on može podići svu tvoju preporučenu poštu. pravni učinak ovoga je prilično važan - svako sudsko pismeno, dostava bilo čega što on potpiše u tvoje ime je kao da si potpisao i ti osobno. teku ti rokovi npr., tako da, zamoli brata da čim nešto potpiše da je primio da ti to javi i pošalje.
što se auta tiče - radi se posebna punomoć na MUP-u u mjestu gdje živiš, tj. gdje se vrše registracije vozila. postoje dvije vrste, za upravljanje vozilom, koja znači da on može ovlašteno voziti tvoj automobil i to mora imati uvijek kada ga zaustavi policija u tvom autu.
druga vrsta punomoći je za upravljanje i registraciju vozila - dakle, da može poduzeti i sve radnje za produženje važnosti registracije i drugo kod policije kad ti istječe registracija.
osobnu iskaznicu u MUP-u možeš podići samo osobno. kad se vratiš, čekat će te u policiji. policija ne dopušta da osobnu iskaznicu preuzme punomoćnik.
tribal1
18.08.2010., 09:48
Puno hvala na detaljnom odgovoru!
Moj pojam punomoći je bio odlazak kod bilježnika i dobivanje neke univerzalne, sada vidim da to nije tako..
Noćobdija
18.08.2010., 21:45
Puno hvala na detaljnom odgovoru!
Moj pojam punomoći je bio odlazak kod bilježnika i dobivanje neke univerzalne, sada vidim da to nije tako..
ma bolje ti je ovako. konkretno pošta i MUP imaju pripremljene formulare koje potpišeš, nema mudrovanja oko toga.
hasselbaink
07.09.2010., 09:51
cekaj, sta ce bratu punomoc za voznju vozila na teritoriju rh? jedino ako nije u pitanju odlazak u inozemstvo, a i tada to, koliko znam, ovisi od zemlje do zemlje.
a za registraciju vozila mu svakako ne treba punomoc, samo bratova osobna.
hasselbaink
07.09.2010., 10:11
pozdrav!
evo ovako, mene konkretno zanima treba li mi punomoc za odlazak u srbiju automobilom koji je u vlasnistvu moga oca?
na mup.hr sam pronasao sljedeci podatak:
Neposjedovanje dozvole za upravljanje tuđim motornim vozilom tj. punomoć vlasnika, putnog naloga pravne osobe i slično, ne može biti razlogom zaprječivanja izlaska vozila iz Republike Hrvatske, ukoliko to susjedna država svojim propisima ne zahtjeva.
samo ne mogu pronaci zahtjeva li srbija to ili ne.
zna li tko?
(modovi, ako mislite da je ovo prikladnije za automobile, molim premjestajte :))
vivekananda
03.01.2011., 18:26
Imam prijatelja koji ima situaciju.
Njegov otac mu je prije 10 godina dao punomoć za prodaju svog stana koji je naslijedio od svoje majke (prijateljeve bake), plus tadašnjih 10.000 DEM da si za sveukupnu svotu kupi stan. Prijatelj je prodao stan i s ostalim poklonjenim novcem kupio si je novi stan, koji glasi na njegovo ime.
Danas više nisu u dobrim odnosima. Može li njegov otac zahtjevati nešto od njega na temelju zbivanja od prije 10 godina.
muž treba dati punomoć čovjeku u njemačkoj (koji za njega treba podići neke papire sa suda).
kako da to izvede, s obzirom da je između njih dvojice 1000 km?
i da se vjerojatno treba prevoditi s njemačkog na hrvatski... ili obratno... :rolleyes:
pomozite!
zar nitko??
jel mi moze bar netko reci jel moguce ovako: taj covjek u njemackoj kod biljeznika sastavi punomoc na njemackom naravno. zatim je posalje postom da je muz potpise, a zatim vrati postom u njemacku. tu je javni biljeznik potom ovjeri i spremna je za upotrebu.
moze li se tako?
zar nitko??
jel mi moze bar netko reci jel moguce ovako: taj covjek u njemackoj kod biljeznika sastavi punomoc na njemackom naravno. zatim je posalje postom da je muz potpise, a zatim vrati postom u njemacku. tu je javni biljeznik potom ovjeri i spremna je za upotrebu.
moze li se tako?
Može se ovako učiniti:
Punomoć se sastavi na hrvatskom i ovjeri potpis kod javnog bilježnika.
Nakon toga se na općinskom sudu uzme APOSTILLE za tu ovjeru. onda se dade sudskom tumaču u Hrvatskoj ili Njemačkoj da napravi ovjereni prijevod. Ako prevodi u Hrvatskoj, nakon prijevoda također treba uzeti APOSTILLE.
Kako je to dosta posla, treba prvo točno utvrditi što treba u punomoći napisati.
mora li na punomoci koja bi se sastavljala u hrvatskoj biti potpis opunomocenika? znaci prije ovjere bi tu hrv verziju jos trebalo slati njemu u njemacku na potpis? ili ne?
sad sam shvatila da na punomoci uopce ne treba biti opunomocenikov potpis, nego samo davatelja punomoci.
treba nam da bi ovlastili tog covjeka da nam podigne jedan dokument (sudsko rješenje o razvodu braka. s koje se to institucije podize, ne znam. maticni ured, sud...?).
GarfieldCat
14.07.2011., 22:18
Molim vas za odgovor na sljedeće pitanje. Gdje državljanin SAD-a mora ovjeriti punomoć koja je potrebna u RH kako bi se izvršila prodaja nekretnine u kojoj je navedeni suvlasnik? U Hrvatskom konzulatu ili negdje drugdje?
Napomena: javni bilježnik u RH nije uvažio punomoć, a bila je ovjerena kod "Notary Public" (rekao je da on uopće nije pravnik u SAD) i uputio me na konzulat, ali mislim da nije bio upućen u to da navedna osoba nema hrvatsko državljanstvo. Punomoć je na hrvatskom jeziku.
"Notary Public" bi bio javni bilježnik kod nas?
Zahvaljujem na odgovoru :)
Dragi moji,
prije nekoliko godina moj otac je dizao tuzbu protiv nase bivse stanodavke u kojoj su stranke bili svi clanovi moje obitelji i kako sam tada bila maloljetna potpisala sam mu punomoc da on sve radi u moje ime. Potpisala sam tada i jos neke papire. Vjerovala sam svom ocu da nece izrabljivati to sto sam potpisala. Danas sam saznala da on koristi tu moju davno potpisanu punomoc da kupuje okolo terene i nekretnine na moje ime dok moja majka i sestre grcaju u dugovima koje je on napravio. Poslala sam e-mail odvjetnickom uredu u kojem je potpisana punomoc da je zelim povuci i koji je postupak za otkazivanje. Cekam njihov odgovor. E sada mene zanima dalje ovako, nakon sto ja otkazem punomoc, da li ja mogu ikako provjeriti sto je sve on kupio i prepisao na moje ima? I jos me zanima da li ja mogu prodati sve stvari koje je on kupio na moje ime, s obzirom na to da su moje? On je mislio prodavati jedan teren uskoro pa zelim sto prije otkazati punomoc. Ima jos pravnih problema oko tih terena jer meni stoji ovrha na moje posjede (imam 2500kn duga prema jednoj banci, otplatit cu to sto prije). Kome bi se mogla obratiti u vezi svega ovoga.
Hvala unaprijed na odgovorima :)
Moj ti je savjet da se obratiš za pomoć nekom tko se iole razumije u pravo, jer se ti očito ne razumiješ niti malo... kao prvo, kao maloljetna osoba ti svojem ocu nisi mogla potpisivati nikakvu punomoć, niti je ista njemu mogla biti potrebna za bilo što...
Tko zna što si ti i zašto potpisivala. I sve da si nešto i potpisivala onda u sporu protiv vaše bivše stanodavke, to nema nikakve veze sa tim što kažeš da je on kasnije kupovao itd...
Gle ne znam, stvarno se ne sjecam, imala sam 15 godina tada i odveo me u odvjetnicki ured i rekao da moram potpisat neke papire da se kao ne moram pojavljivati na sudu, tako nesto. Sta sam potpisala ne znam, jer nisam citala, stalno me pozurivao, a i tada sam bila glupa i nisam nikada nista pitala, pogotovo jer mi je bio otac. Nisam ni sigurna da li on te papire sada iskoristava, samo znam da mi je javilo nekoliko ljudi i cestitalo sta sam kupila te neke terene i zemlju za koju ja nikada nisam cula ni vidjela, da bi mi on rekao da je to kupio na moje ime. Tako da meni nije jasno kako on moze nesto kupiti na moje ime, ako nema dozvolu za to? Mora imati bar neke papire, a ti koji su potpisani tada su jedini koje sam ikada potpisala za njega.
Mogao je kupiti na tvoje ime, ako si još uvijek maloljetna i ako ti je on skrbnik. Nije mu potrebna punomoć za to. Ako si u međuvremenu postala punoljetna, možeš raspolagati sa imovinom, jer ti više otac nije skrbnik.
Uglavnom, odi kod nekog tko ima pojma o pravu...
Da u tome i je problem, on je to kupio prije 2 mj, a ja imam 23 godine...ok...da li mi ti mozes nekoga preporuciti kod koga mogu otici?
Kod bilo kojeg odvjetnika. :ne zna: Svaki će ti znati savjetovati što da radiš.
Molim vas za odgovor na sljedeće pitanje. Gdje državljanin SAD-a mora ovjeriti punomoć koja je potrebna u RH kako bi se izvršila prodaja nekretnine u kojoj je navedeni suvlasnik? U Hrvatskom konzulatu ili negdje drugdje?
Napomena: javni bilježnik u RH nije uvažio punomoć, a bila je ovjerena kod "Notary Public" (rekao je da on uopće nije pravnik u SAD) i uputio me na konzulat, ali mislim da nije bio upućen u to da navedna osoba nema hrvatsko državljanstvo. Punomoć je na hrvatskom jeziku.
"Notary Public" bi bio javni bilježnik kod nas?
Zahvaljujem na odgovoru :)
Ako je punomoć ovjerena kod "Notary Public" , onda na nju treba još dobiti - Apostille. To bi se trebalo dobiti na lokalnom US sudu.
teta pehta
12.08.2011., 16:19
Dakle, ja trošim pa tako i plaćam struju, a vlasnik brojila je moj bratić koji nije baš često u Hrvatskoj.
E sad, dogodilo se da je HEP poslao preveliku akontacijsku ratu, potrošnja je bila bitno manja i na kraju je došlo do poprilične preplate.
Dakle, povrat preplaćenih sredstava (na tekući) može zatražiti samo vlasnik brojila ili njegov opunomoćenik.
Službenica iz HEP-a mi je telefonski rekla da ide punomoć za konkretnu situaciju - dakle da me bratić ovlasti da "taj i taj" iznos može biti uplaćen na moj račun.
Meni je to naravno bezveze jer to znaći da mi je ista stvar poslat njega u HEP ili kod javnog bilježnika (aj, manje se čeka al košta ovjera).
Ja bi htjela imat punomoć (do opoziva) za sve potencijalne takve situacije u budućnosti, tj. da me bratić ovlasti za sve poslove vezane uz to brojilo. Jel to moguće i što bi punomoć trebala sadržavati?
Da li je službenica u pravu kad mi kaže da punomoć mora bit za baš konkretan slučaj?
HVALA!!!
cincilator
14.08.2011., 18:19
Daklem osoba koja se nalazi u staračkom domu (stvar je u tome što je slabo pokretna, a poslovna sposbnost joj nije oduzeta) dala je svome sinu punomoć da u njeno ime proda stan.
Interesira me da li tu punomoć ili neki drugi dokument treba potpisati i njen liječnik (iz staračkog doma)?
Pozdrav svima
da li netko zna kako bi trebala izgledati punomoć za odredjivanje predstavnika pravne osobe u prekršajnom postupku pred prekrsajnim sudom ili mozda neki obrazac ili ogledni primjerak hvala puno!!
nista posebno komplicirano - podnesak naslovljen na PS koji vodi postupak, poziv na broj predmeta pod kojim se vodi, na sredini punomoć, u nastavku tekst da se u prekrsajnom postupku koji se vodi pred tim i tim PS u tom i tom prekrsajnom postupku protiv toga i toga, kao predstavnik pravne osobe imenuje ta i ta osoba, puno ime i prezime, OIB, zanimanje, adresa.. na kraju potpis odgovorne osobe i to je to..
poslati na spis PS ili im osobno uruciti..
Kostrenka
11.06.2012., 05:49
Jedno vrlo jednostavno pitanje da li se moze napisati punomoc kojom ce osoba sama na sebe prepisati tudji auto?
Moja uza obitelj zivi vani, prije vise od godinu dana smo se vratili u Hr i uvezli auto sa drugog kontinenta. U medjuvremenu smo opet otisli van granica Hrvatske. Auto je sada oslobodjen bilo kakvih ogranicenja za prodaju, poklanjanje i da ne stoji bezveze tamo mi bi ga prepisali na moju mamu. Auto glasi na mog muza.
Ponovno pitanje, da li mi treba treca osoba preko koje bi isla punomoc ili je dosta da se napise punomoc na moju mamu da moze prenjeti auto na sebe? Sto se i kako onda pise na kupoprodajni ugovor?
hvala
free spirit
15.06.2012., 17:42
Jedno vrlo jednostavno pitanje ......
zar ne bi bilo BITNO jednostavnije da tvoj muž potpiše s mamom kupoprodajni ugovor (ima ga za kupiti u Narodnim Novinama), ovjeri svoj potpis tamo gdje se sad nalazite, i mama nakon toga obavi prijenos. ili joj tvoj muž pokloni auto (mislim da i za darovanje postoji standardizirani obrazac u Narodnim Novinama), a ona nakon toga obavi prijenos.
naime, vlasništvo automobila se ne može (osim ako će to biti prijenos vlasništva bez stvarnog obavljanja prijenosa i bez plaćanja poreza na prijenos) prenjati putem punomoći, nego prodajom ili darovanjem.
naravno, postoji i mogućnost da mama upravlja tim vozilom (osigurava ga, registrira, naplati štetu, eventualno i obavi prodaju u ime i za račun osobe koja joj je izdala punomoć) na temelju punomoći kojom ju vlasnik ovlasti na sve to. on u svakom slučaju mora ovjeriti svoj potpis. bilo na punomoći bilo na ugovoru o prodaji.
Sklopila bih s jednom osobom koja će duže vrijeme izbivati iz RH ugovor o punomoći. Konkretno, obavljala bi za njega poslove poput registracije auta, sklapanje osiguranja, bankarske, štedno-kreditne poslove (vjerojatno je to to).
Molim savjete/pomoć:
- što napraviti: opća ili specijalna punomoć
- kakav je postupak
- cijena
hvala :)
Situacija je sljedeća: osoba je stara i tesko pokretna i ne izlazi iz kuce. Dala bi mi punomoc da ju zastupam u slucaju za koji je dobila poziv (uvid u idejni projekt, susjed radi nadogradnju na kuci). Sto napraviti? Kako ovjeriti punomoc kod javnog biljeznika za osobu koja nemoze otici kod javnog biljeznika?
Poštovanje,
Molim Vas ako tko zna,ne stignem sada čitati stranice unatrag da provjerim jel o tome već pisano.
Naime, nisam iz zg i želim da mi kolega preuzme moj indeks na faksu. Za to mi treba ovjera od javnog bilježnika, punomoć jel.
Što sve trebam za izvadit tu punomoć? Jel treba i on doći sa mnom u javnobilježnički ured ili im mogu samo izdiktirati njegove podatke?
Unaprijed hvala!
djubre44
28.02.2013., 13:19
Lijep pozdrav svima.
pokojni djed je ostavio kucu mome ocu i mojoj sestrični koja živi u americi i sada bi mi prodali kuću pa me zanima da li sestrična mora dolaziti u Hrvatsku ili može poslati punomoć ovjerenu u americi i da li to vrijedi i kod nas.
da li ta punomoć mora biti na engleskom pa ju ja prevest i ovjerit opet ili ona na hrvatskom moze tamo ovjeriti.
kako tako nesto funkcionira?
koji jos dokument treba? preslika putovnice američke ?
unaprijed hvala
Mislim da punomoć može riješit u hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.