PDA

View Full Version : Kolotrazi

taxxxi
01.02.2005., 22:03
...em je sama riječ mutava ko alka vuica em mi FAKAT idu na živce:mad: :mad: :mad: :2up: kako se vi nosite s istima? :W

Eladio
02.02.2005., 08:19
a sta je to?

taxxxi
02.02.2005., 15:45
:D
Kao motorist si ih sigurno sretao na cesti... to su ti oni uzdužni "valovi", naborani asfalt koji nastaju na cestama gdje često prolaze teška vozila. Najgore mi je kad me počne zanosit :mad:

Jel znaš sad? :w

d@d@
02.02.2005., 16:15
Kolotrazi su uzdužne deformacije na kolniku koje nastaju u smjeru vožnje usljed prevelikog opterećenja kolničke kontrukcije koja je poddimenzionirana za "veličinu" prometa koji se kreće po njoj.

Mogu nastati usljed pregustog prometa (cesta nije projektirana za toliki broj vozila), preopterećenja (kamioni kojima je dozvoljeno prometovanje po cestama RH ne smiju imati opterećenje veće od 20 t, odnosno 100 kN po osovini), kod učestalosti prolaza takvih vozila dolazi do naguravanja asfaltnih slojeva (kao žvaka), ili do popuštanja nosivih slojeva (ono što je ispod asfalta - sljega se ko temelji).
Nakon pojave kolotraga daljnja degradacija kolnika ide prema pukotinama i u uzdužnom smjeru i onda se kolnik popravlja.
U zakonu RH ne postoji krajnja granica kolotraženja, dok zemlje EU propisuju dubinu koltragova na max. vrijednosti od 15 - 20 mm do popravka (u tom slučaju je popravak ralativno jeftin), kod nas se čeka ovaj drugi stupanj i onda se mjenja cijeli asfaltni zastor. Više o tome možete naći u zakonima o održavanju cesta i u pravilniku za izvođenje radova na cestama.

Nadam se da će zakon ići u smjeru zaštite cesta i u ovom slučaju i da će se postaviti gradacija u dubini kolotraga i razredu ceste.

Spinnaker
02.02.2005., 17:42
hebote,d@d@,koje objasnjenje :D

A taxxi,nemas se kako nosit.....sta brze prodes preko njih,manje te zanosi.
hebeno je kad si u prvoj brzini,u guzvi,i probijas se kroz promet......e ond aih primjetis.
Jednom sam Golfu otkinija retrovizor isprid Slobodne prije par godina zbog toga,samo me bacilo na njega.

SDF
02.02.2005., 19:21
Te pizdarije me uistinu plaše jer nikad neznam kako će motor reagirati pri prelasku istih! Strah se povečava proporcionalno s brzinom! Uz gladak asfalt to mi je jedna od večih fobija!

d@d@
02.02.2005., 19:31
A zakaj ne vozis po sredini, ili skroz uz rub, tam ih nema:confused: .
Puno opasnije su udarne rupe i pukotine, ovo je samo neugodno.

SDF
02.02.2005., 19:36
d@d@ kaže:
A zakaj ne vozis po sredini, ili skroz uz rub, tam ih nema:confused: .
Puno opasnije su udarne rupe i pukotine, ovo je samo neugodno.

Ponekad sam prisiljen premiještat se unutar trake! Jedanput sam fino zalegao u zavoj i prešao preko kolotraga i motor mi je fino cijeli zamijesio - jako neugodno (kak ti veliš:))! Rupe uvijek uočim na vrijeme tako da tu nema problema!

d@d@
02.02.2005., 19:48
Ovo iz cestarske prespektive:

Nakon velikih mrazeva i posipanja kolnika rupe se otvaraju tamo gdje prije i nisu bile, dogada seda i stare zakrpe isplivaju (iskoce ko leca) zbog lose pripreme pri postavljanju. Sad zakon obavezuje onog ko odrzava doticnu cestu da udarne rupe sanira u roku *odma* u praksi 2-5 dana kod niskih tempreatura to nikako ne moze biti kvaliteno izvedeno pa se svi pouzdaju u ono dok drzi, drzi.
Inace moje iskustvo s motorima je da je najteze bilo na sipini koja ostaja nakon odmrzavanja, mene nikad rupe nisu toliko smetale, sad ja sam vozila enduro tip motora i bilo mi je 15 let manje, al cijenim komentare.

Eladio
03.02.2005., 08:51
taxxxi kaže:
:D
Kao motorist si ih sigurno sretao na cesti... to su ti oni uzdužni "valovi", naborani asfalt koji nastaju na cestama gdje često prolaze teška vozila. Najgore mi je kad me počne zanosit :mad:

Jel znaš sad? :w

znao sam ja za to dok sam vozio vespu :)

sreca na yamahi se manje osjeti

:o