PDA

View Full Version : Odlazim... slobodna i svoja

Kalista
25.03.2003., 09:15
Sve ima svoju cijenu, no mislim da se cijena slobode najskuplje plaća. Biti slobodan, ne mariti za norme i pravila koja su ionako drugi stvorili i izmislili. I zbog čega bi se to onda trebalo ticati mene? Ja živim po svojim pravilima koja su jako često i stvar trenutka, nisu fiksna i sve ovisi o situaciji i osobi. No ljudi se jako često znaju pozivati na pravila jer su njihova očekivanja ostala samo isprazna nada.

Ne guši me svojim emocijama! Zar misliš da ću biti sretna zbog toga? Zašto mi tako bezobrazno nudiš svoje želje? Zašto misliš da bi zbog tvojih osjećaja trebala osjećati zahvalnost i obavezu?
Ne veži me tim nevidljivim lancima! Nedostaje karika slobode! Zar ne znaš da ljubav diše samo u slobodi, zašto želiš da ju gušiš svojim nagonima, svojom sebičnošću? Odlazim...slobodna i svoja.

Da li ste vi nekada "platili" cijenu sloode i koja je bila? Žalite li zbog toga? I sad, kada je sve iza vas, mislite li da bi drugačije postupili?

Nastradaus
25.03.2003., 10:12
sloboda je samo riječ... iluzija... čim si u vezi imaš obaveze... i tu je gotova "sloboda"...

Kalista
25.03.2003., 10:19
Nastradaus kaže:
sloboda je samo riječ... iluzija... čim si u vezi imaš obaveze... i tu je gotova "sloboda"...

Ja mislim da ne mora biti tako. Istina, jako je malo osoba koji će znati živjeti svoju ljubav slobodno, no ipak postoje. :)
I što su obaveze? Da li su obaveze pravila? Jedina obaveza koju osjećam je da živim tako da druge ljude ne rastužujem, bar ne svojom voljom. Sva druga "pravila" odbacujem, sem ako nisu odraz mojih želja. :)

lebowski
25.03.2003., 10:28
Kalista kaže:
Sve ima svoju cijenu, no mislim da se cijena slobode najskuplje plaća. Biti slobodan, ne mariti za norme i pravila koja su ionako drugi stvorili i izmislili.
Sta je ovo? Zadacnica na temu odrastanja? :eek:
Ne mariti za norme... Definiraj norme? Ja vozim kamion. Neki dan sam htio zgaziti jednu babu. Nisam, jer sam se drzao pravila i normi drugih.
I zbog čega bi se to onda trebalo ticati mene? Ja živim po svojim pravilima koja su jako često i stvar trenutka, nisu fiksna i sve ovisi o situaciji i osobi. No ljudi se jako često znaju pozivati na pravila jer su njihova očekivanja ostala samo isprazna nada.
Na koja pravila se ti ljudi pozivaju? Na pravila koje medjusobno dogovorite ili na neka opcenita pravila?
Ne guši me svojim emocijama! Zar misliš da ću biti sretna zbog toga? Zašto mi tako bezobrazno nudiš svoje želje? Zašto misliš da bi zbog tvojih osjećaja trebala osjećati zahvalnost i obavezu?
Ne veži me tim nevidljivim lancima! Nedostaje karika slobode! Zar ne znaš da ljubav diše samo u slobodi, zašto želiš da ju gušiš svojim nagonima, svojom sebičnošću? Odlazim...slobodna i svoja.

Ovo me podsjeca na dudu, na njen dio o tome kako se ona ne moze zaljubiti. Tako i ti trazis svoju slobodu. Ne da mi se raspravljati s tobom, ali nisi jos odrasla. Ili nisi nasla pravog tipa. Ali mislim da nisi odrasla. Idi u disko, plesi, pij, drogiraj se. Uzivaj u slobodi. Promjena se desi u glavi.
Da li ste vi nekada "platili" cijenu sloode i koja je bila? Žalite li zbog toga? I sad, kada je sve iza vas, mislite li da bi drugačije postupili?
Platio sam 150 kuna. Nisam se vezao.

Kalista
25.03.2003., 10:40
Opet ti nije jasno? Očito da nije, tvoj vidokrug je ograničen na gledanje TV-a. Zapravo želim reći da si 100% fulao ovaj put. :)

Kalista
25.03.2003., 10:54
lebowski kaže:
Sta je ovo? Zadacnica na temu odrastanja? :eek:
Ne mariti za norme... Definiraj norme? Ja vozim kamion. Neki dan sam htio zgaziti jednu babu. Nisam, jer sam se drzao pravila i normi drugih.

Na koja pravila se ti ljudi pozivaju? Na pravila koje medjusobno dogovorite ili na neka opcenita pravila?

Ovo me podsjeca na dudu, na njen dio o tome kako se ona ne moze zaljubiti. Tako i ti trazis svoju slobodu. Ne da mi se raspravljati s tobom, ali nisi jos odrasla. Ili nisi nasla pravog tipa. Ali mislim da nisi odrasla. Idi u disko, plesi, pij, drogiraj se. Uzivaj u slobodi. Promjena se desi u glavi.

Platio sam 150 kuna. Nisam se vezao.

1. NORME - pisana i nepisana pravila koja je nametnulo društvo i pojedinci. To što ti nisi zgazio neku babu nije pitanje normi, nego tvog pravila koje je vođeno tvojom savjesti i zdravim razumom.

2. PRAVILA van našeg internog "dogovora"

3. SLOBODA . Nju imam i ne tražim je. Sloboda duha, na to sam mislila. I ima veze da se desi u glavi ali samo djelomično......mnogo je tu "rada" lebowski.

:)

lebowski
25.03.2003., 10:59
Kalista kaže:
Opet ti nije jasno? Očito da nije, tvoj vidokrug je ograničen na gledanje TV-a. Zapravo želim reći da si 100% fulao ovaj put. :)
Ovo je neka igra pogadjanja? Zadnji put ti je trebalo 3 stranica da objasnis kako se igras sa deckom, bas me zanima koliko ce ti ovaj put trebati. Ti uvijek pocinjes svoje teme totalno apstraktno, pa te je tesko pratiti.
Očito da nije, tvoj vidokrug je ograničen na gledanje TV-a.
Tvoj je ocito, ogranicen na Gloriju, ako postavljas takve teme. :rolleyes: :p
A sta si napravila zvezi glede slobode, imas li kakav konkretan primjer? Ako imas osjecaj da se ponavljam, to je zato sto se ponavljam svaki put kad postavis ovakvu temu.
Meni pada na pamet sljedeca situacija:
Primjerice, netko je recimo, tezio nekom ozbiljnijem nacinu veze, braku ili slicnom, sto za sobom nuzno povlaci i manje slobode. Pa onda ide da li ste prihvatili brak ili ne. Ne mora biti brak, moze biti i zajednicko zivljenje ili slicno.
Sto se mene tice, trebao sam se preseliti u Zagreb da bi odrzao vezu koja je ionako vec bila natrula. Pa se nisam preselio. Da li mi je zao? Ponekad. Da li bi ponovo ucinio istu? Bih.
A ako sam totalno fulao, mozda je i problem u nacinu na koji prezentiras svoje teme. :rolleyes:
Mogla bi se malo vise potruditi da napises nesto suvislo, a ne biflat definicije iz nekih teenage knjiga:
Sve ima svoju cijenu, no mislim da se cijena slobode najskuplje plaća. Biti slobodan, ne mariti za norme i pravila koja su ionako drugi stvorili i izmislili.
Kad sam imao 16, kad sam imao 16...[/i]

Kalista
25.03.2003., 11:32
Žao mi je što je za tebe ova tema apstraktan pojam, no ne čudi me jer ti si oduvijek bio sklon banalizaciji i raščlanivanju na "proste faktore".
A što se tiče teenage knjiga....zar misliš da to isto nisam mogla napisati drugačije, uz uporabu "stručnih" riječi ili možda na latinskom ili nekom drugom jeziku? Jesam, no smisao bi bio isti, ne volim komplicirati, voli jednostavan i jasan izričaj. :)

varia
25.03.2003., 17:14
Nedao ti bog stvarno takvu slobodu, Kalista..
Raspala bi se od odgovornosti, nesigurnosti i straha.
Ideja takve slobode sve nas inspirira, motivira, pokrece, raspaljuje mastu...
Ali ono sto nas drzi "na okupu" jesu granice i to bas one koje je postavio netko drugi: one granice gdje nasa odgovornost prestaje i preuzima je... drustvo, zakon, odgoj, norme... Nesto gdje jednostavno slegnes ramenima i kazes sebi: e jebi ga, to ne smijem, nije dozvoljeno. Pa ti malo lakne jer vise ti ne odlucujes.

Tvoj bunt jest optimistican, mladenacki, pozitivan i da tog bunta nema, opcenito, svijet bi se pretvorio u ustajalu baru, ali - ni ti u stvari ne rusis granice nego ih samo ispitujes, opipavas, provjeravas, provirujes kroz njih.... Kad zagrebes ispod takvih pobuna i "neposluha" iznenadis se koliko je to ustvari traganje bas - za granicom.

Inace... emocionalno, svi smo mi svoji, slobodni, divlji, neposlusni... kad nam nije stalo ili kad nam je stalo manje nego onom drugom.
Guse nas one emocije i zelje (tudje) koje nam nisu ni potrebne, visak emocija, naime.
Lako se viska odreci i - biti slobodan.

VelmaX
25.03.2003., 17:49
I meni je teško pratiti tvoje misli, Kalista.:)

Često imam osjećaj da ti nisi jedno s onim što pišeš, kao da samu sebe želiš uvjeriti u nešto... drugo.

Ili jednostavno ne razumijem o kakvoj slobodi se radi.

Tko ti brani da budeš slobodna?

Jer, ako ti osjećaš nekakvu dužnost prema nekome, onda si ti ta koja sebi postavlja granice a ne netko drugi.

Ako ne osjećaš da si nešto obavezna učiniti, onda nemoj to ni činiti protiv svoje volje.

Call me The Breeze
25.03.2003., 17:54
Kalista kaže:
...Ne guši me svojim emocijama!....

Ako moje emocije za tebe postoje, tvoje me ne mogu ugušiti.

Ne bi li to ipak malo drugačije nazvali?

"Sorry, srećo, ne zanimaš me više, bokić, budi mi dobro..."

A umjesto onoga -"Znaš, ja bih se sad malo igrala s onim tamo, a ti pričekaj u kutu, vratit ću se ja... "

:rolleyes:

lucija
25.03.2003., 18:13
Ma Kalista je na dobrom putu. Prvo ne osjecas nikakve granice jer si jako mlad i jako glup, onda ih počneš osjećati, pa se boriš naglas i bučno, više demostrativno, pokušavajući naći ne znam, tuđe odobravanje ili se pred drugima legitimirati kao slobodan. Sljedeća stepenica se ne dogodi svima; postane ti jasno.
I ponovno smo na omiljenom terenu i panaceji ovoga foruma (kojeg sve više i više volim:D ) - ne smiješ biti papak.
Nitko te ne pita bole li te tvoje odluke, boli li te kad prekidaš načelno ok veze jer je druga osoba slabić, te stoga opasna po tebe, nitko te ne pita bojiš li se prezentirat svoje ideje na poslu ako postoji šansa da te najure. Jer nemaš izbora ili si papak, pa nisi slobodan, ili nisi papak pa si slobodan ili slobodna.
Jednostavno, sloboda prestane biti riječ, postane dio amalgama ličnosti i više se ne spominje. Fundamenti su uvijek prešućeni.

Kalista, good luck!

Call me The Breeze
25.03.2003., 18:45
Da, Lucija, u pravu si.

Sloboda je u meni, ili nije. Na poslu prezentiram svoje ideje i kad ima šanse da ne budu shvaćene.
Ako se ideje shvate kao konstruktivno nastojanje, ja ću napredovati. Ako se shvate drugačije, past ću u nemilost.

A sloboda u vezi... Jednostavno treba biti zreo da shvatiš da li je osoba uz tebe ona prava ili nije.

Jednostavno. Stvar zrelosti.

Ne kažem da to uvijek znam, ali se trudim.

I što znači "slab"? Da li sam slab ako u vezi tražim bliskost koja mi daje dobar osjećaj ispunjenosti, opuštenosti , zadovoljstva, osmjeh na licu?
Ili smo "jaki" ako živimo "slobodno", pa povremeno poklonimo onom drugom djelić sebe i očekujemo da od sreće maše repom kao pas?

plojka
25.03.2003., 21:03
Nastradaus kaže:

sloboda je iluzija
i ne treba je "dirati"

u vezama se obaveze same namecu i nadopunjuju
zato ih ne treba forsirat.........:B

Kalista
26.03.2003., 09:03
Prekrasno ste to sročili. Moram priznati da se sa svima djelomično slažem.
Ja imam neopisivo izražen bunt i prkos protiv normi i očekivanja. Jednostavno mislim da bi svi trebali činiti stvari prema "savjesti" i biti u skladu sa svojim željama i potrebama. Jako me ljuti kada drugi očekuju da "igram" po pravilma koja su skrojili da bi bili "sigurni". Kako je moguće biti iskren i svoj ako brineš o pravilima? Gdje su granice? Mislim da ih trebamo pronaći u sebi, a ne na način poniznog sljeđenja onih koje je netko drugi smislio. Za to treba hrabrosti ali mislim da je jedino tako pošteno kako prema sebi, tako i prema drugima.

Glossu
26.03.2003., 09:15
Kalista kaže:
Ja živim po svojim pravilima koja su jako često i stvar trenutka, nisu fiksna i sve ovisi o situaciji i osobi.
Pravila koja se cesto mijenjaju su najbolja, nema sanse da te netko prokuzi. Imaju samo jednu manu ... jednom se probudis i pitas se zasto te nitko ne kuzi!
Svima s slobodom u srcu i ostalim organima, preporucam Orwella '84tu kao obaveznu lektiru.
Glossu R.H.

indian
26.03.2003., 09:18
Kalista kaže:
Ja imam neopisivo izražen bunt i prkos protiv normi i očekivanja. Jednostavno mislim da bi svi trebali činiti stvari prema "savjesti" i biti u skladu sa svojim željama i potrebama. Jako me ljuti kada drugi očekuju da "igram" po pravilma koja su skrojili da bi bili "sigurni". Kako je moguće biti iskren i svoj ako brineš o pravilima? Gdje su granice? Mislim da ih trebamo pronaći u sebi, a ne na način poniznog sljeđenja onih koje je netko drugi smislio. Za to treba hrabrosti ali mislim da je jedino tako pošteno kako prema sebi, tako i prema drugima.

Da, da :)

MrkiMedo
27.03.2003., 02:57
Kalista pobogu, o čemu ti to pričaš?
Nije mi uopće jasno o kakvim pravilima govoriš, je'l mozes malo precizirat?
Ja recimo mislim da su mnoga pravila skrojena sa razlogom, a njihovo kršenje povlači kaznu. E sad jesi spreman ili nisi snosit posljedice to bi bilo pravo pitanje. Ja recimo odvagnem rizike i moguće dobitke, pa prema tome već i postupam .

Kalista
27.03.2003., 10:40
MrkiMedo kaže:
Kalista pobogu, o čemu ti to pričaš?
Nije mi uopće jasno o kakvim pravilima govoriš, je'l mozes malo precizirat?
Ja recimo mislim da su mnoga pravila skrojena sa razlogom, a njihovo kršenje povlači kaznu. E sad jesi spreman ili nisi snosit posljedice to bi bilo pravo pitanje. Ja recimo odvagnem rizike i moguće dobitke, pa prema tome već i postupam .

Vidiš, ja sam potpuna suprotnost tebi. Ne volim proračunatost i kalkulacije, uvijek reagiram spontano i "na prvu", pa kako bude. Ukoliko zbog toga trebam snositi posljedice, o.k., bar znam da sam postupila u duhu same sebe i nisam se izdala. Mene je oduvijek vodila intuicija i "instikt" i vjeruj mi, jako su rijetke situacije kad me je izdala. :)

indian
27.03.2003., 11:08
Da, da..:D

;)

indian
27.03.2003., 11:11
Dobro ajde...mene zna i zeznut, al i dalje je slijepo pratim :D

NEKsezna
27.03.2003., 11:11
indian kaže:
Da, da..:D

;)

a to bi trebalo značiti?
da su i kod tebe "jako rijetke situacije kad te je izdala"

NEKsezna
27.03.2003., 11:14
indian kaže:
Dobro ajde...mene zna i zeznut, al i dalje je slijepo pratim :D

a kae sad ovo
prolazimo tako grado moj "osmjeh"
i ja
on na licu mom ja bez lica svog......

indian
27.03.2003., 11:19
NEKsezna kaže:
a to bi trebalo značiti?
da su i kod tebe "jako rijetke situacije kad te je izdala"

Ne, nego da kalista piše ono šta i ja mislim...samo ona bolje to sroči..pa ja samo potvrdim :D

A ovo da me zezne..možda objektivno da..al zapravo baš i ne :rolleyes:
Ja volim i svoje greške! :D

NEKsezna
27.03.2003., 11:25
uf, uf

kako smo danas konstruktivno ozbiljni
a i
Ja volim i svoje greške!

grešni u voljenju(ljubavi)....

Kalista
27.03.2003., 12:01
Svaka greška je dobra, ako nešto iz toga nučimo. Uostalom greška nije greška jer je bila u skladu s nama samima, greška je u "prijemu informacija", ne znaju ljudi uvijek pravilno dešifrirati. :)

Kesten
27.03.2003., 12:53
U jednom trenutku sam zaključio da je krajnji oblik slobode - ništavilo. Jer - uvijek smo nečim vezani... čak i ako je to tek postojanje i naše tijelo. Oblik uvjetuje svijest, a njegova trajnost je ujedno i vezanost.

U realnijoj verziji, mogu reći da nam uvijek treba neka vezanost kako bi imali motivaciju za djelovanje, život. Čak i ako je to vezanost za pojam slobode.

Još konkretnije, sloboda je primjenjiva u sukobima volje među ljudima. Kao svoju ne-slobodu osjećamo situaciju u kojoj se "moramo" pokoriti tuđoj volji na način koji nama ne odgovara. Takve konkretne situacije se mogu razriješiti, a njihova direktna korist je spoznavanje ne-slobode i slobode. Tko bolje cijeni slobodu od bivšeg roba?

Potom postoji i druga strana svega toga - užitak samodiscipline, ograničavanja samog sebe. Na neki način, i to je prakticiranje slobode...

NEKsezna
27.03.2003., 13:08
Kalista kaže:
Svaka greška je dobra, ako nešto iz toga nučimo. Uostalom greška nije greška jer je bila u skladu s nama samima, greška je u "prijemu informacija", ne znaju ljudi uvijek pravilno dešifrirati. :)

E pa sad,
Greška je greška, samo zato što smo nešto naučili i promijenili svoj odnos prema dotičnom problemu….tj. greška postaje greškom jer smo došli do nove spoznaje i proživjeli jedno novo iskustvo.
Pravilno dešifriranje ne postoji…….ono je uvijek pravilno jer je u skaladu sa našim trenutačnim saznanjima i iskustvenim spoznajama i gotovo uvijek nepravilno iz perspektive »viših iskustveno spoznajnih nivoa«

Blago bedastima oni nikad ništa ne nauče………….oni ne griješe.
Prosim fino, NEKsezna iz gore navedenog
JA NIKADA ne griješim,
I da me niste napadali kao do sada

Tak!

Anastasia
27.03.2003., 13:23
Pročitala sam samo tvoj post, odnosno uvod u topic, Kalista.
Podsjetila si me na moju prvu vezu. To je bila velika ljubav iz skroz mladih dana. Prvi dečko. Stvarno sam ga voljela.
I ostavila sam ga, kada sam shvatila da me guši, da nemam zraka da budem svoja, ono što jesam. Bio je bolesno posesivan. Ljubomoran na moje društvo, fakultet, posao, čak i na mamu i tatu! Tražio je od mene cijelodnevnu predanost i ja to jednostavno više nisam mogla izdržati. A voljela sam ga. Samo što je to postao izbor između mene i njega.
Otići na kavu s najboljom prijateljicom značilo je za mene noćnu moru, nisam se smjela nasmijati poznaniku na cesti kad bih ga pozdravila. Bolesno...
Kako me gušio... trpila sam jer sam ga voljela, nadala se da će se promjeniti. Naučila sam lekciju da je to suludo očekivati... promjenu. On je takav i gotovo.
Slažem se s tobom, ljubav bi trebala značiti biti uz nekog slobodan da budeš ono što jesi. To je i poštivanje druge osobe. Kakva je to ljubav u kojoj nema povjerenja? :rolleyes: :confused:

indian
27.03.2003., 13:24
NEKsezna kaže:
E pa sad,
Greška je greška, samo zato što smo nešto naučili i promijenili svoj odnos prema dotičnom problemu….tj. greška postaje greškom jer smo došli do nove spoznaje i proživjeli jedno novo iskustvo.

Nije to baš tako jednostavno..

Moš ti i skužit da je greška a ne promjenit odnos prema 'problemu', tj. opet ponovit grešku :D

E, jesi onda bedast il nisi?

NEKsezna
27.03.2003., 13:31
E, jesi onda bedast il nisi?

ja da

a ti?

indian
27.03.2003., 13:41
Bit će da sam i ja..:top:

slobodna, griješna i bedasta :D

Kalista
27.03.2003., 14:02
Anastasia kaže:

Slažem se s tobom, ljubav bi trebala značiti biti uz nekog slobodan da budeš ono što jesi. To je i poštivanje druge osobe. Kakva je to ljubav u kojoj nema povjerenja? :rolleyes: :confused:

Kada je vlast u rukama emocija intelekt je posve beznačajan. Gotovo uvijek se oslanjaš na svoju maštu i emocije.
Naravno da pojam "sloboda" nitko od nas ne doživljava isto. No, možemo li "slobodu" povezati s ljubavlju? Ako zaista nekoga volimo, iskreno i duboku sa svim svojim porama, tada bi trebali drugu stranu pustiti da slobodno diše, misli, osjeća i odlučuje. Tada osoba sluša samo svoj osjećaj koji u principu nikada ne vara ako ga prepoznamo.
Veliki broj ljudi radi istu grešku jer nastoji osobu vezati kraj sebe. Zašto? Jer nisu dovoljni sami sebi i plaše se da ne izgube partnera. Stari Rimljani kažu: "Daj mu vlast pa vidi kakav je", a ja bi rekla: Daj im slobodu, pa vidi kako će se ponašati i što će odlučiti. :)

Drito Konj
27.03.2003., 14:03
ja sam posesivan i ljubomoran
pravi supak :D
zelim da moja picka bude isto takva! :top:

NEKsezna
27.03.2003., 14:07
slobodna, griješna i bedasta

IndiJano
Cvijeće moje rano
Pa nemoj opet tako

Priznao sam da sam bedast i objasnio da kao takav ne mogu biti i grešan. Prema tome kod mene je ispravno dvije trećine ponuđenog odgovora.

indian
27.03.2003., 14:54
A ja sam tebi priznala da sam griješna..a to da sam bedasta sam rekla samo da se složim s tobom :D ;)

indian
27.03.2003., 14:56
I naravno:

Kalista kaže:
Kada je vlast u rukama emocija intelekt je posve beznačajan. Gotovo uvijek se oslanjaš na svoju maštu i emocije.
Naravno da pojam "sloboda" nitko od nas ne doživljava isto. No, možemo li "slobodu" povezati s ljubavlju? Ako zaista nekoga volimo, iskreno i duboku sa svim svojim porama, tada bi trebali drugu stranu pustiti da slobodno diše, misli, osjeća i odlučuje. Tada osoba sluša samo svoj osjećaj koji u principu nikada ne vara ako ga prepoznamo.
Veliki broj ljudi radi istu grešku jer nastoji osobu vezati kraj sebe. Zašto? Jer nisu dovoljni sami sebi i plaše se da ne izgube partnera. Stari Rimljani kažu: "Daj mu vlast pa vidi kakav je", a ja bi rekla: Daj im slobodu, pa vidi kako će se ponašati i što će odlučiti. :)

Jel moram uopće ponavljat..:)

lebowski
27.03.2003., 14:59
Slazem se sa Kalistom i indian, zato i puscam svoju dragu da izlazi. Ali vidis indian, ti kao da se ne slazes s tim. Ili sam krivo shvatio?

indian
27.03.2003., 15:11
lebowski kaže:
Slazem se sa Kalistom i indian, zato i puscam svoju dragu da izlazi. Ali vidis indian, ti kao da se ne slazes s tim. Ili sam krivo shvatio?

Jesi, krivo si shvatio :p

To tako treba bit, nema busanja u prsa: vidi, ja nju puštam ;) ...nemaš ti šta nju puštat il nepuštat..

duda
27.03.2003., 15:27
indian kaže:
To tako treba bit, nema busanja u prsa: vidi, ja nju puštam ;) ...nemaš ti šta nju puštat il nepuštat..
:top:

tamina
27.03.2003., 15:47
lebowski kaže:
Sta je ovo? Zadacnica na temu odrastanja Kad sam imao 16, kad sam imao 16.

(kalista) ja se kladim da si ti u vezi u kojoj tebe boli k***c ili ti je bar manje stalo nego njemu...
Ne guši me svojim emocijama!
Inace... emocionalno, svi smo mi svoji, slobodni, divlji, neposlusni... kad nam nije stalo ili kad nam je stalo manje nego onom drugom.

(kalista) ti ili imaš 15, 16.. god ili si neopisivo naivna ( da ne budem zločesta i kažem glupa)
čovjek isti trenutak mijenja "slobodu" za socijalnu sigurnost, ljubav, sigurnost, blagostanje, zaposlenost a na "slobodu" se pozivaju oni koji su u vezu koja im ne odgovara i nemaju hrabrost prekinuti je ili oni kojima nije nin ponuđeno ništa od gore navedenog!
sloboda kao koncept nije izdržala ni kao nositelj političkog koncepta.. svi mi "potpisujemo društveni ugovor" uzimaš domovnicu, osobnu, negdje "spadaš".. ak si tak "slobodna" što nisi i to sve odjebala jer je i to "društvena norma i pravilo"... podređena si, kao i svi mi, dobrovoljno prihvaćamo ograničenja jer ne možemo funkcionirati bez njih... svi smo mi spremni postati "podanici" nekog društvenog uređenja ako nam je ponuđeno dovoljno zauzvrat..
Ja imam neopisivo izražen bunt i prkos protiv normi i očekivanja
jooooooj... šta si kosu pofarbala u zeleno i "šokirala" 65-ogodišnju susjedu i sad si "slobodna"...

Kalista
27.03.2003., 15:58
tamina kaže:

čovjek isti trenutak mijenja "slobodu" za socijalnu sigurnost, ljubav, sigurnost, blagostanje, zaposlenost a na "slobodu" se pozivaju oni koji su u vezu koja im ne odgovara i nemaju hrabrost prekinuti je ili oni kojima nije nin ponuđeno ništa od gore navedenog!
sloboda kao koncept nije izdržala ni kao nositelj političkog koncepta.. svi mi "potpisujemo društveni ugovor" uzimaš domovnicu, osobnu, negdje "spadaš".. ak si tak "slobodna" što nisi i to sve odjebala jer je i to "društvena norma i pravilo"... podređena si, kao i svi mi, dobrovoljno prihvaćamo ograničenja jer ne možemo funkcionirati bez njih... svi smo mi spremni postati "podanici" nekog društvenog uređenja ako nam je ponuđeno dovoljno zauzvrat..

jooooooj... šta si kosu pofarbala u zeleno i "šokirala" 65-ogodišnju susjedu i sad si "slobodna"...

Ti govoriš o materijalnim stvarima i u tom smislu porediš "slobodu". Draga, ništa u životu nije ponuđeno, za sve se moraš sam pobrinuti. Imaš slobodu izbora. Tvoj je očito da ćeš pognute glave prihvatiti sve bez obzira da li je to u skladu s tobom. Ja neću! Ne postoji nijedna stvar koja bi me mogla "ucijeniti" na taj način da pogazim ono što jesam. Ograničenja su za slabe i pokorne, za one koji nemaju viziju i cilj te kao "dobrovoljno" prihvaćaju "pravila". Uostalom ja ovdje nisam govorila o političkom poretku, ustavu i zakonima. O tome imaš podforum "politika". :)

MrkiMedo
27.03.2003., 16:01
Kalista kaže:
Vidiš, ja sam potpuna suprotnost tebi. Ne volim proračunatost i kalkulacije, uvijek reagiram spontano i "na prvu", pa kako bude. Ukoliko zbog toga trebam snositi posljedice, o.k., bar znam da sam postupila u duhu same sebe i nisam se izdala. Mene je oduvijek vodila intuicija i "instikt" i vjeruj mi, jako su rijetke situacije kad me je izdala. :)

Da da ... samo na papiru. Inače nebi kukala ;)

Kalista
27.03.2003., 16:03
Šta, sad si odjednom mene stavila u zagradu. :confused: Skoro da sam zaboravila.... Znam da ti nije lako bez ideje i načina kako da se oslobodiš svih sranja koja gutaš u životu. Na pravom si mjestu, izjadaj se mila, ima ovdje mnogo onih koji imaju rješenje za tvoje probleme, a bome ima i onih koji su odlični jebači i rado će ti ponuditi svoje usluge. :)

indian
27.03.2003., 16:03
Koje neobične paralele kod tamine :D
Nema to nikakve veze s tim..

A i ljudi očito različito pojme slobodu...

Ako je i imaš, ne znači da je automatski zloubotrebljavaš :)
Ne razumjem zašto odmah takve primisli nekima na pameti..

Nastradaus
27.03.2003., 16:08
nekako mi se čini da dižu graju neki koji iz bilo kojeg razloga ne "osječaju" svoju slobodu...

ponekad čovjek "ima slobodu" ... a nije sretan i zadovoljan...

svi mi imamo na izbor... što ćemo, kako ćemo i kamo ćemo... međutim... izgleda da je ljudskom rodu u genima da odaberu pogrešno....

lebowski
27.03.2003., 16:27
Da li je sloboda mirenje sa samocom? Da li je sloboda mijenjanje partnera? Da li covjek u vezi nema slobode? Da li samo samac moze uzivati u slobodi?
Glavna razlika (po meni) je da ja sam hocu kupiti ruzu. Da meni bude lijepo kad kupim tu ruzu za nju. Ne njoj. To je sloboda koja mene usrecuje. Njena sreca je samo nusprodukt.
ALI! Potrebna je prava osoba kojoj cu kupovati ruze zbog sebe i potrebna je svijest (zrelost) u meni da bih stvarno mogao primati davajuci.
Jebes vezu u kojoj covjek nije slobodan. Pazite, sloboda nije otici subotom u grad sa deckima, otici sa frendicama na kavu. Sloboda je state of mind, ja ju osjecas kad sam s djevojkom. O tome je rijec. Sloboda je individualna.
A Kalistino pitanje ovdje je (kad maknes tri kile sminke): Da li sam dovoljno snazna da se oduprem okolini i ostanem sama/slobodna.

MrkiMedo
27.03.2003., 16:27
Evo da se i ja malo nadovežem na temu slobode.

Nikad nisi uistinu slobodan, i što prije to pojedinac shvati tim bolje. Eto recimo ako ti je stalo do nekoga, onda imaš obavezu i prema toj osobi i prema sebi. (samo jedan od slučajeva) Ili ti je stalo samo do sebe ...

a onda ovo me stvarno taklo:

jebate koja je ovo gnjusoba. Odvratno, fuujjj ... ljiga ... daj pogledaj se u ogledalo ...
Za ovakve izjave sam davao nogu i to kakvu, a i ubuduće ću. Nemogu virovat da neko može bit ovako bezosjećajan i mislit samo na sebe.

tamina
27.03.2003., 16:32
Kalista kaže:
Ti govoriš o materijalnim stvarima i u tom smislu porediš "slobodu". Draga, ništa u životu nije ponuđeno, za sve se moraš sam pobrinuti. Imaš slobodu izbora

pa pazi ti u istom postu govoriš o slobodi i o:
Ne guši me svojim emocijama! Zar misliš da ću biti sretna zbog toga? Zašto mi tako bezobrazno nudiš svoje želje? Zašto misliš da bi zbog tvojih osjećaja trebala osjećati zahvalnost i obavezu? što meni govori o tome da si ti u nekoj "vezi" koja ti baš i nije "slobodna" ( u smislu tvog poimanja slobode!)

Ograničenja su za slabe i pokorne, za one koji nemaju viziju i cilj te kao "dobrovoljno" prihvaćaju "pravila".
draga moja, bila ti toga svjesna ili ne, ni ti ni itko od nas ne bi mogao funkcionirati bez takvih "ograničenja"

Uostalom ja ovdje nisam govorila o političkom poretku, ustavu i zakonima.
ja sam samo dala primjer da vidiš kako, unatoč razbacivanju pojmom "slobode", ni ti nisi "slobodna"..

Šta, sad si odjednom mene stavila u zagradu.
mislila sam da se ne kuži dovoljno da se na tebe odnosi...

Znam da ti nije lako bez ideje i načina kako da se oslobodiš svih sranja koja gutaš u životu. Na pravom si mjestu, izjadaj se mila, ima ovdje mnogo onih koji imaju rješenje za tvoje probleme, a bome ima i onih koji su odlični jebači i rado će ti ponuditi svoje usluge.
ne znam ko od nas ima frke sa sranjima u životu ali ok.. a druga stvar zašto ovdje, na ovom forumu, se sve mora svesti na sex frustraciju!?!?!??? jel ti imaš frke s tim!?!?
gle kalista, ja te nisam htjela uvrijediti ni na koji način ako jesam sorry, samo sam htjela pokazati kako olako koristiš pojam slobode i na njega se pozivaš... a što se sexa tiče, hvala na ponudi, savjetu, ali imam dečka i sex je, hvala na brizi, više nego ok...

Nastradaus
27.03.2003., 16:33
lebowski kaže:
Da li je sloboda mirenje sa samocom? Da li je sloboda mijenjanje partnera? Da li covjek u vezi nema slobode? Da li samo samac moze uzivati u slobodi?
pa gledajuči realno... sloboda bi bila da čovjek odabere hoće li biti samac.... kad i koliko partnera će promjeniti...

njasa
27.03.2003., 16:35
minjam svoju slobodu, za zatocenistvo u dvoje

Vera Pavladoljska
27.03.2003., 16:40
Sloboda je josh jedan paket iluzija, u nizu.Kao i osjecaj vladanja vlastitim zhivotom, sto se, ustvari, dobro nadopunjuje u svom prividu.
Sloboda kao privid je potrebna da bi se ljudi drzhali "na lancu", nevidljivim nitima,unutar kojih bi imali osjecaj da su neobuzdani u svom zhivljenju.
Ne postoji to, jer sve je unaprijed odredjeno - sudbinski.:p

:cool:

Taj osjecaj "slobodnosti", "sloboditeta", "oslobodjenja" je potreban za chisto odrzahvanje kakve-takve mentalne ljudske energije u pozitivi.

Jer, kad bi se skuzhilo da su neslobodni, shto bi se dogodilo u roku "odmah"?:eek:

Ludilo i zlo.(fata me fatalizam:-))

lebowski
27.03.2003., 16:41
Nastradaus kaže:
pa gledajuči realno... sloboda bi bila da čovjek odabere hoće li biti samac.... kad i koliko partnera će promjeniti...
Naravno, ako je tvoj uvjet tako slobodna veza, pretpostavljam da ces i svojoj partnerici dozvoliti isti nivo slobode. :rolleyes:

MrkiMedo
27.03.2003., 16:45
nataniel kaže:
Jer, kad bi se skuzhilo da su neslobodni, shto bi se dogodilo u roku "odmah"?:eek:

a došli bi nas oslobodit ... amerikanci :D
samo to će bit tek kad voda bude skuplja od nafte

tamina
27.03.2003., 16:46
nataniel kaže:
Sloboda je josh jedan paket iluzija, u nizu.Kao i osjecaj vladanja vlastitim zhivotom, sto se, ustvari, dobro nadopunjuje u svom prividu.
Sloboda kao privid je potrebna da bi se ljudi drzhali "na lancu", nevidljivim nitima,unutar kojih bi imali osjecaj da su neobuzdani u svom zhivljenju.

evo kalista, upravo o ovome se radi... ti moraš imati iluziju da si "slobodna", da "slobodno" živiš.. jer inače ne bi mogla naći inspiraciju za "dalje"...
i, da se razumijemo ja ne želim biti ta koja će ti razbiti tu iluziju, nego jednostavno ja bih voljela da malo razmisliš o tome koliko si "slobodna" i koliko uopće to pozivanje na slobodu ima smisla.. i koliko je besmisleno to izjednačavanje neke "shit" veze sa slobodom...

Nastradaus
27.03.2003., 16:52
evo kalista, upravo o ovome se radi... ti moraš imati iluziju da si "slobodna", da "slobodno" živiš.. jer inače ne bi mogla naći inspiraciju za "dalje"...
i, da se razumijemo ja ne želim biti ta koja će ti razbiti tu iluziju, nego jednostavno ja bih voljela da malo razmisliš o tome koliko si "slobodna" i koliko uopće to pozivanje na slobodu ima smisla.. i koliko je besmisleno to izjednačavanje neke "shit" veze sa slobodom...
Nastradaus kaže:
jeba te... dvi strane se naganjavate da bi dosli do mojih rijeci sa pocetka.....

Vera Pavladoljska
27.03.2003., 16:53
Hvala kolegice tamina shto me citirate(Kunderina tamina?):) Nju volim, pogotovo kada je sanjala one otkachene snove, prije nego je, jel?.....:rolleyes:

I jopet - sve je unaprijed odredjeno, ciklusi su nam dani s malim varijacijama na temu, varijacije su "sloboda", odnosno odrzhavanje mentalne higijene.

Spoznaja o neslobodi neke ljude bi devastirala, a ustvari je vrlo lagano prihvatiti to.Samo trebash sve ogoliti do najmanje chestice (be)smisla.

Zvuchi opako, ali mislim da je tako.

Hvala.

;)

Kesten
27.03.2003., 18:10
Možda je, realno, sloboda jednostavno osjećaj koji je ili prisutan ili nije.

lebowski
27.03.2003., 20:34
Sloboda nije božje sjeme pa da ti ga netko da
Sloboda nije zahvalnica pročitana abecednim redom
Sloboda nije krilatica reklamnog panoa
ona je konstruktivna kritika postojećeg stanja,

Sloboda je žena ( uzmi je )
Sloboda nije podmetanje ideološki zakržljale forme
Sloboda nije podmetanje ideološki bilo kakve forme
Sloboda nije jednostavan domaći zadatak
ona je svjesna sklada i nesklada nesavršenih ljudi
Sloboda te čeka ( uzmi je )

Datumi, sjećanje
Kontrola lupa vratima
Regularna predstava
Tko ne pamti, iznova proživljava
Iznova...

Sloboda nije mizantropski odbačeno kukavičje jaje
Sloboda nije uzajamno milovanje idiotskih glava
Sloboda nije referada staničnih šetača
ona je svjesna sklada i nesklada nesavršenih ljudi
Sloboda je žena ( uzmi je )

indian
27.03.2003., 21:22
Ne pratim ja taj vaš jezik..izgubila sam se pomalo..

Al nekako imam dojam da se tu baš i ne priča o istim stvarima, Kalista je pričala o slobodi duha, a vi došli na neku konkretnu slobodu, norme, politiku i domovnice.

Kaže Mrki kad si u vezi s nekim u vezi imaš obaveze..ne znam baš, ja na tako ne gledam..ja želim napravit neke stvari zbog te osobe i s tom osobom, kad počnem mislit da mi je to obaveza, ne vrijedi više..
Ako me on guši i sputava, i daje si pravo na to, samo zato jer smo mi kao u vezi, onda ne vrijedi više..

Bježim sad odavde...prekoplicirani ste mi..

lebowski
27.03.2003., 21:35
indian kaže:
Ne pratim ja taj vaš jezik..izgubila sam se pomalo..

Al nekako imam dojam da se tu baš i ne priča o istim stvarima, Kalista je pričala o slobodi duha, a vi došli na neku konkretnu slobodu, norme, politiku i domovnice.

Kaže Mrki kad si u vezi s nekim u vezi imaš obaveze..ne znam baš, ja na tako ne gledam..ja želim napravit neke stvari zbog te osobe i s tom osobom, kad počnem mislit da mi je to obaveza, ne vrijedi više..
Ako me on guši i sputava, i daje si pravo na to, samo zato jer smo mi kao u vezi, onda ne vrijedi više..

Bježim sad odavde...prekoplicirani ste mi..
Kud bjezis, ovo si super napisala. :top:
To sam i ja pokusao napisat, ali valjda nisam uspio. Ti si to kristalnije izvela.

tamina
28.03.2003., 01:15
indian kaže:

ma sve je to ok, to je zaljubljenost.. i ja to želim i kalista isto.. i onda kad na to počnemo gledati kao na obavezu (čitaj: ne volimo, nismo zaljubljeni više) onda nas se "guši emocijama" :rolleyes: to nema nikakve veze sa slobodom...

samo htjedoh upozoriti na olako razbacivanje pojmom... ako nekog uvrijedih ispričavam se :)
odoh

tamina
28.03.2003., 01:16
nataniel kaže:
(Kunderina tamina?):)

smijem se i zaboravljam...;)

MrkiMedo
28.03.2003., 01:34
kad već pričamo o obavezama i slobodi , evo situacije ...

Recimo draga/dragi nazove vas na posao, koji usput budi rečeno veome volite , kaže čuj nešto hitno iskrslo, je'l možeš otić platit moje račune za struju?

A vi ste u gužvi, zapravo vam se baš i ne da, ali ipak odlazite obaviti taj posao, i već unaprijed znate da vas tamo čekaju kilometarski redovi, i da će vam šef pizdit jer kasnite i sve tako ...

A zašto smo otišli to učinit?
S jedne strane zato što je to taj tren potrebno osobi s kojom smo,
a s druge strane jer je to i obaveza ... zato što s tom osobom dijelite život. A mogli ste recimo slobodno brijat po poslu, iskoristit svaki tren za napredovanje i izmislit neki razlog zašto ne možete,
drugim riječima odjebat dragu/dragog ...

I za taj tren bi neko reka da gubi dio slobode, a ja kažem da je to moj izbor, moj vlastiti. A za neke je to gušenje ...

Kalista
28.03.2003., 11:14
MrkiMedo kaže:

a onda ovo me stvarno taklo:

jebate koja je ovo gnjusoba. Odvratno, fuujjj ... ljiga ... daj pogledaj se u ogledalo ...
Za ovakve izjave sam davao nogu i to kakvu, a i ubuduće ću. Nemogu virovat da neko može bit ovako bezosjećajan i mislit samo na sebe.

Očito da si pogrešno protumačio moj citat...
Ne guši me svojim emocijama!!! - Koliko se puta desilo da vam je netko "nametao" "obavezu" na način da vam bezobzirno nudi svoje emocije i želje? Kao ja tebe volim i zbog toga bi trebala da me voliš na isti način kao i ja tebe, posesivno i po "pravilima". Za mene ljubav treba biti slobodna, bez okova i pravila, treba je pustiti da diše i čini ono što želi. Zar mislite da se ljubav može zadržati tako što ju stavljate u okvire vlastitih potreba, vaše vizije ljubavi? I sve "obaveze" moraju biti produkt naše želje i volje inače je sve čista laž i imitacija ljubavi. Ja ne govorim da odbacujem pravila po svaku cijenu, ja samo moram osjetiti potrebu i želju da ih slijedim, jer ako toga nema (želje) sigurno neću činiti nešto samo zato što se to očekuje (jer su pravila takva). :)

Kalista
28.03.2003., 11:17
lebowski kaže:
Glavna razlika (po meni) je da ja sam hocu kupiti ruzu. Da meni bude lijepo kad kupim tu ruzu za nju. Ne njoj. To je sloboda koja mene usrecuje. Njena sreca je samo nusprodukt.
ALI! Potrebna je prava osoba kojoj cu kupovati ruze zbog sebe i potrebna je svijest (zrelost) u meni da bih stvarno mogao primati davajuci.
Jebes vezu u kojoj covjek nije slobodan. Pazite, sloboda nije otici subotom u grad sa deckima, otici sa frendicama na kavu. Sloboda je state of mind, ja ju osjecas kad sam s djevojkom. O tome je rijec. Sloboda je individualna.
A Kalistino pitanje ovdje je (kad maknes tri kile sminke): Da li sam dovoljno snazna da se oduprem okolini i ostanem sama/slobodna.

Možeš biti slobodan i u vezi. A mijenjanje partnera nije sloboda, to je upravo ono o čemu pišem....gušenje i sebičnost.
Tako je lebe, kupiti ružu zato što tako osjećaš i imaš potrebu da to učiniš, a ne kupiti je jer ona to očekuje.

Kalista
28.03.2003., 11:19
nataniel kaže:
Ne postoji to, jer sve je unaprijed odredjeno - sudbinski.:p

:cool:

Taj osjecaj "slobodnosti", "sloboditeta", "oslobodjenja" je potreban za chisto odrzahvanje kakve-takve mentalne ljudske energije u pozitivi.

Ovo bi stajalo kada bi vjerovala u sudbinu. :) Ali ti, očito, ne vjeruješ u mogućnost slobodnog izbora jer misliš da je sve unaprijed određeno, s malim varijacijama naravno. Ja mislim drugačije.

Vera Pavladoljska
28.03.2003., 11:45
Ma neeeeeeeeeeeeeee.:) ja vjerujem da mi svi "mislimo" da imamo mogucnost veeeelikog izbora.Da vladamo nevjerojatnim mogućnostima, da smo snazhni u pokretanju kotacha promjena
:rolleyes:

Hmda.......a sto su rekli nashi stari "misliti i brati cvijeće nije isto" ;)

Zhivjela sloboda:-)ma shto ona znachila

MrkiMedo
28.03.2003., 13:09
Kalista kaže:
Očito da si pogrešno protumačio moj citat...
Ne guši me svojim emocijama!!! - Koliko se puta desilo da vam je netko "nametao" "obavezu" na način da vam bezobzirno nudi svoje emocije i želje? Kao ja tebe volim i zbog toga bi trebala da me voliš na isti način kao i ja tebe, posesivno i po "pravilima". Za mene ljubav treba biti slobodna, bez okova i pravila, treba je pustiti da diše i čini ono što želi. Zar mislite da se ljubav može zadržati tako što ju stavljate u okvire vlastitih potreba, vaše vizije ljubavi? I sve "obaveze" moraju biti produkt naše želje i volje inače je sve čista laž i imitacija ljubavi. Ja ne govorim da odbacujem pravila po svaku cijenu, ja samo moram osjetiti potrebu i želju da ih slijedim, jer ako toga nema (želje) sigurno neću činiti nešto samo zato što se to očekuje (jer su pravila takva). :)

Ja sad stvarno neznam na koga si ti naletjela. Nisam se još susreo sa nečim takvim ... ili jesam jednom ali sam pobjegao, u svakom slučaju toliko nevažno da se jedva sjećam. Šta ti čekaš ? :confused:

indian
28.03.2003., 13:50
tamina kaže:
i onda kad na to počnemo gledati kao na obavezu (čitaj: ne volimo, nismo zaljubljeni više) onda nas se "guši emocijama" :rolleyes: to nema nikakve veze sa slobodom...

Nije nužam ovaj redosljed..

Može li svojim gušenjem i nametanjem svojih pravila ugušit moju/tvoju ljubav?..samo zato jer jer on/ona misli da to tako treba bit..

tamina
28.03.2003., 20:22
indian kaže:

Može li svojim gušenjem i nametanjem svojih pravila ugušit moju/tvoju ljubav?..

e sad ovo prelazi u raspravu "ja brijem jedno ti drugo i uopće se ne kužimo".... ljubav je iracionalna i ak si ti već zaljubljena može on biti posesivni debil do neba i nazad to neće "ugušiti" tvoju ljubav... ok, racionalno možeš donijeti odluku da prekineš tu vezu ali ak si zaljubljena patiš i teško ti je... tako da mislim da teško može ugušiti ljubav, kakav god bio, ak si ti već zaljubljena... može jedino ak već prelazi u klinički slučaj potaknuti te da prekineš taj mazohistički odnos iako tim prekidom ti patiš isto ili čak više nego on...
a ajde ti meni odgovori, iskreno :) , da li je tebe itko u koga si bila iskreno zaljubljena "gušio emocijama"?

indian
28.03.2003., 20:35
Uh, a da se nas dvije držimo onoga u pothodniku :D..ovo je već pomalo..:rolleyes:

Ovako, nisam govorila o gušenju emocija, nego svojim ponašanjem, onim što se očekivalo od mene, i kakva sam po njemu trebala biti...upornim inizistiranjem na nečemu šta je on mislio da tako treba bit, udaljavao me se od sebe, da..

Al još nešto, važnije...istu stvar napravila sam i ja jednoj osobi, i možda ne toliko na ovim gornjim primjerima (on-->mene) naučila sam da to tako ne ide..ne ide i gotovo!
Bez obzira koliko god je on bio kompliciran, čudan, neprilagodljiv..ja sam to pokušavala promjenit, i izgubila na kraju. Bio je takav kakav je bio, na meni je bilo da uzmem il ostavim, ne da pokušavam prilagodit sebi. Sad, jeli krivica našeg razlaza bila SAMO u tome, ja to ne mogu znat.

Al da sam se promjenila, jesam :)

tamina
28.03.2003., 21:08
indian kaže:
Uh, a da se nas dvije držimo onoga u pothodniku :D..

što se mene tiče...dapače:D

tamina
28.03.2003., 21:16
indian kaže:

Ovako, nisam govorila o gušenju emocija, nego svojim ponašanjem, onim što se očekivalo od mene, i kakva sam po njemu trebala biti...upornim inizistiranjem na nečemu šta je on mislio da tako treba bit, udaljavao me se od sebe, da..

pa da, ok, ali takvo njegovo ponašanje ne uguši tvoju ljubav jer ti u takvoj vezi ak si zaljubljena prvo jako dugo patiš dok ne skužiš (dok ti neka "kemija" u tebi ne kaže) da to nema smisla... hoću reći, nikakvo njegovo ponašanje ne guši tvoju ljubav već ti jednostavno nakon što si dovoljno "progutala" i "propatila" kažeš nećeš više (ali to dođe tek kad "kemija" prođe što ne ovisi o razumu dakle njegovom ponašanju)... a do toga dođe obično nakon duuugog vremena (govorimo o mjesecima, čak godinama)...

tamina
28.03.2003., 21:20
indian kaže:

Al još nešto, važnije...istu stvar napravila sam i ja jednoj osobi, i možda ne toliko na ovim gornjim primjerima (on-->mene) naučila sam da to tako ne ide..ne ide i gotovo!
Bez obzira koliko god je on bio kompliciran, čudan, neprilagodljiv..ja sam to pokušavala promjenit, i izgubila na kraju. Bio je takav kakav je bio, na meni je bilo da uzmem il ostavim, ne da pokušavam prilagodit sebi. Sad, jeli krivica našeg razlaza bila SAMO u tome, ja to ne mogu znat.

evo po ovome jel kužiš koliko smo se udaljili od prvobitne teme... ovo je sad već "da li mogu promijeniti ono što mi ne paše kod nekoga koga volim".. da si mene pitala ja bih ti odmah rekla ne možeš:D

tamina
28.03.2003., 21:20
indian kaže:

nisi se ti promijenila..ti si samo naučila nešto :)

GothicA
28.03.2003., 21:29
Kalista kaže:
Sve ima svoju cijenu, no mislim da se cijena slobode najskuplje plaća. Biti slobodan, ne mariti za norme i pravila koja su ionako drugi stvorili i izmislili. I zbog čega bi se to onda trebalo ticati mene? Ja živim po svojim pravilima koja su jako često i stvar trenutka, nisu fiksna i sve ovisi o situaciji i osobi. No ljudi se jako često znaju pozivati na pravila jer su njihova očekivanja ostala samo isprazna nada.

Jako mi se sviđa tvoj post. :top: :)
Inače, slobodu jako cijenim. Možda je u ono DRžićevo doba išlo Dubrovnika, ali ona himna je svevremenska:
"O lijepa
o draga
o slatka slobodo!"

Svoju slobodu (sloboda je osjećaj sreće, opuštenosti, duhovnog mira) neću nikada mijenjati ni za što!
I ako ću doći u poziciju odlučiti se između slobode i još nečeg, uvijek ću birati slobodu (jer ako imaš slobodu, imaš i sve ostalo što te čini sretnim).

Glossu
29.03.2003., 01:43
indian kaže:

Sto bi Deniro reko :
Allow nothing to be in your life that you can't walk out on in thirty seconds flat if you spot the heat around the corner.

... ili u prijevodu prava ljubav (by Kalista) :D :D :D :D

Glossu R.H.

Kalista
31.03.2003., 10:13
indian kaže:
Uh, a da se nas dvije držimo onoga u pothodniku :D..ovo je već pomalo..:rolleyes:

:top: :)

Glam
31.03.2003., 20:29
Nastradaus kaže:

Ne i ukoliko ti tako hoces. Onda to nije obaveza. Hocu ili necu je sloboda. Moram ili trebam nije.

Call me The Breeze kaže:
A sloboda u vezi... Jednostavno treba biti zreo da shvatiš da li je osoba uz tebe ona prava ili nije.

Nema to veze s pravim ili krivim. Jednostavno shvacas da je osoba uz tebe slobodna.

Call me The Breeze
31.03.2003., 22:22
Zanimljivo je kako na ovakvim mjestima obitavaju ljudi koji pojma nemaju o čemu oni drugi govore...

I uvijek smo STRAŠNO PAMETNI.

A ustvari seremo kvake.

indian
31.03.2003., 22:26
Call me The Breeze kaže:
Zanimljivo je kako na ovakvim mjestima obitavaju ljudi koji pojma nemaju o čemu oni drugi govore...

A ustvari seremo kvake.

A zanimljivo kako si ti u pet dana forumarenja sve to uspio zaključit :D

lebowski
31.03.2003., 22:32
Oni pametni sve to zakljuce za dva dana. :D :D

Call me The Breeze
31.03.2003., 23:48
indian kaže:
A zanimljivo kako si ti u pet dana forumarenja sve to uspio zaključit :D
Vidiš, Indian, na jednome bivšem forumu imam nekoliko tisuća postova... I da li sam zbog toga nešto pametniji?

Možda samo mislim da jesam. :D

indian
01.04.2003., 00:00
Ma pametan si ti sa i bez forumarenja ;)

Black Hawk Down
01.04.2003., 00:09
:confused: :rolleyes:

Kalista
01.04.2003., 10:08
Call me The Breeze kaže:

A ustvari seremo kvake.

Sad mene živo zanima kako si ti protumačio moj post i pojam slobode, duhovne slobode. Osjećaš li se slobodnim? :)

Kalista
01.04.2003., 10:13
Glam kaže:

Nema to veze s pravim ili krivim. Jednostavno shvacas da je osoba uz tebe slobodna. [/B]

Točno, samo što se jako često dešava da druga strana "izbor" poušava staviti u okvire vlastitog poimanja "pravila" i "obaveza".

Call me The Breeze
02.04.2003., 01:42
Kalista kaže:
Sad mene živo zanima kako si ti protumačio moj post i pojam slobode, duhovne slobode. Osjećaš li se slobodnim? :)

Vidiš, Kalista (lepo ti ime mama dala:D), ja se ne osjećam slobodnim.

To kažem jer sam samokritičan. I moram na svojoj slobodi još puno raditi.

A sloboda mnogih koji se na nju pozivaju lako padne u vodu.
Jer se mahom bazira na frazama kojima im je netko napunio glavu.
I jer se često događa konfuzija koja ispraznost imenuje slobodom.

Tako je lako vikati "Ja sam sloooobodaaaaaaaaaaan!!!!"...
Do prve prepreke.

Kalista, jesi li ti slobodna?

Kalista
02.04.2003., 09:47
Call me The Breeze kaže:
Vidiš, Kalista (lepo ti ime mama dala:D), ja se ne osjećam slobodnim.

To kažem jer sam samokritičan. I moram na svojoj slobodi još puno raditi.

A sloboda mnogih koji se na nju pozivaju lako padne u vodu.
Jer se mahom bazira na frazama kojima im je netko napunio glavu.
I jer se često događa konfuzija koja ispraznost imenuje slobodom.

Tako je lako vikati "Ja sam sloooobodaaaaaaaaaaan!!!!"...
Do prve prepreke.

Kalista, jesi li ti slobodna?

Samokritični ljudi su najbliži slobodi. To je uistinu rad na sebi, to je stanje duha i ja pokušavam biti u skladu s njim.
Pepreke...one me ne sputavaju, čak naprotiv, stimuliraju, tjeraju naprijed, još uvijek me nisu blokirale.
Zašto si uzeo ispraznost kao sinonim slobode? To mi baš ne ide skupa.
Ah, da ....ja ne vičem: "Slobodna sam!", samo živim na način da druge ne "gušim" i prepuštam im da čine što žele jer vjerujem da je to jedino "pošteno" i iskreno. Istina je da postoji jako malo ljudi koji će "ponuditi" isto, no to nije razlog da se zbog toga ne "borim" za svoju slobodu. :)

Call me The Breeze
02.04.2003., 16:09
"Sloboda"....

Poznaje li ona ljubav?

Call me The Breeze
02.04.2003., 16:13
indian kaže:

Ne priznajem riječ veza.

Priznajem samo riječ ljubav.

Call me The Breeze
02.04.2003., 16:21
tamina kaže:
ma sve je to ok, to je zaljubljenost.. i ja to želim i kalista isto.. i onda kad na to počnemo gledati kao na obavezu (čitaj: ne volimo, nismo zaljubljeni više) onda nas se "guši emocijama" :rolleyes: to nema nikakve veze sa slobodom...

Ako se na prvu, euforičnu zaljubljenost gleda kao na ljubav, onda ne znamo o čemu govorimo.
Ljubav postoji u mnogim oblicima.

Otići kada prestane ta prva, euforična zaljubljenost, malo je prazno. Nezrelo.

S druge strane, svatko je sam taj koji treba znati da li poslije toga dolazi neki drugi nivo, ili samo inzistiranje na formi.

Jednostrana "ljubav" više i nije ljubav.

Glam
05.04.2003., 01:21
Kalista kaže:
Točno, samo što se jako često dešava da druga strana "izbor" poušava staviti u okvire vlastitog poimanja "pravila" i "obaveza".
Da. Pa onda napravis vlastiti izbor za sebe. Hoces li ili neces.;)