PDA

View Full Version : Sony Trinitron 100 Hz muti sliku

happydayhr
04.02.2005., 19:56
Postavio sam ovo pitanje na drugi forum pa su mi preporučili tu.
Dakle Sony trinitron 72 cm 100 Hz sve više muti sliku (pogotovo kutovi). Ima mu 8 god. Jel netko zna ima li kakav regulator (potenciometar) fokusa na visokonaponskom trafu ili što drugo da se ovo riješi???

TIGMAN
04.02.2005., 22:02
koaks kabel, trafo...i peri po ekranu !

stara boljka trinitrona ;)

Blixa
05.02.2005., 00:03
Daj samo napisi koji model.

Ako primjetis da se pojavljuje boja onda mozda degauss ne radi kako treba...Losi lemovi na kontaktu ili thermistor nije u redu...Ako se ne pojavljuje boja onda vjerovatno nije to.....

Tesko je reci,a i da se zna sigurno moras se malo razumjeti da sam to sredis,sam da otvaras ti nebi preporucio....

Jedino sto mozes sam probati je da probas trimati jedan od ona 2 potenciometra na velikom trafou da sredis "focus" i sa tim budi oprezan....Okreci ih vrlo malo da vidis sta se desava sa slikom da nebi opteretio neku komponentu ako odvrnes do kraja naglo....

Pokusaj ugasiti TV na dugme preko noci da nije na standby pa vidi ima li neke razlike.....Tesko reci,u svakom slucaju napisi koji je model....Mozda ima nesto veze sa tom serijom pa se nadje na drugoj stranici...

happydayhr
05.02.2005., 07:37
Model je KV-29X2D i ništa ne pomaže kada ga preko noći ostavim isključenog. Boje, kontrast i osvjetljenje su iste kao i prvog dana, ali oštrina više nije. Hvala na pomoću unaprijed !

Blixa
05.02.2005., 12:29
Probaj ovo:

Ugasi TV na dugme i drzi pritisnuto istovremeno
P+ i P- i onda pritisni dugme da ga upalis da dobijes skriveni Service Menu!

Onda sve radi vrlo polako,uzmi papir i olovku i zapisuj bas sve vrijednosti (prije nego mjenjas nesto) da mozes vratiti nazad ako zatreba....I mjenjaj neke opcije za sliku (ne znam koje imaju u tom meniju) i gledaj jeli ima nekih poboljsanja...

Vrlo je vazno da to radis polako i da prvo IZADJES iz tog menija ako mislis gasiti TV na dugme da ne dobijes corrumped EEPROM !!!

Ako vidis slucajno tamo opciju za SAVE na neku drugu lokaciju (obicno microcontroller) ne diraj je nikako jer nemas potrebe za tim a mozes dosta zeznuti.....Mozda i nemas tu opciju u svom TV-u....

Tu u tom meniju imas isto ono sto imas na trafou za trimanje!

Samo radi polako i zapisuj sve da mozes vratiti....

happydayhr
05.02.2005., 16:32
Radio sam ja u skrivenom meniju još prije 5,6 god na ovom televizoru i imam sve upute, ali nemam (koliko se sijećam) mogućnost mijenjanja fokusa, niti onoga zašto mi je trebao skriveni meni, a to je bila horizontalna korekcija geometrije. Sve ostale se mogu namjestiti, a ova je valjda uvjetovana samim premazom na katodnoj cijevi.

Blixa
05.02.2005., 16:43
Obicno ta horiz/vert korekcija bude u tom skrivenom meniju...
Ne znam vise sta mozes uraditi bez pravog servisa....

Otvori i namjesti potenciometre na velikom trafou ( ako moze) ,to ti je jedino preostalo prije servisa!!

happydayhr
05.02.2005., 20:12
Možeš sve korekcije mijenjati osim horizontalne, a ovo ću probati na trafu. Hvala ti puno.

Blixa
05.02.2005., 20:36
Trebala bi biti.........
Vidi jeli ima opcija MOIRE pa malo nju mijenjaj ako nista drugo...

Zapisi vrijednosti pa mijenjaj sve da vidis razliku,mozda oni to samo drugacije zovu!

happydayhr
05.02.2005., 22:41
Horizontalna geometrija je kod mene loša (npr. slova na titlu imaju blagi luk) i ne se može mijenjati jer je tako zapravo zaljepljen sloj na ekran. A sva ostala podešenja idu bez problema.

Blixa
05.02.2005., 23:50
happydayhr kaže:
Horizontalna geometrija je kod mene loša (npr. slova na titlu imaju blagi luk) i ne se može mijenjati jer je tako zapravo zaljepljen sloj na ekran. A sva ostala podešenja idu bez problema.

NE kuzim to sa slovima!
Jeli se izvijaju kao ova 2 simbola "( )" ??
Daj prebaci na TV-text pa opisi sve kako izgleda?

Ako je problem u "Vertical Curvature and Distortion" onda nema pomoci neke.....

Prvo si rekao da ti muti sliku u kutovima,sad spominjes iskrivljena slova.Uspio si me zbuniti......
Mozda imas 2 problema.....

happydayhr
06.02.2005., 09:04
Točno je da su 2 problema, ali ovaj sa blagim horizontalnim lukom (znači nije ovakva __ horizontalna crta nego ima luk prema dolje) je od prvog dana i sve sam živo probao u skrivenom meniu i nema šanse za bolje. Da je ovo () dalo bi se riješiti.
Ali ovaj problem sa mutnijom slikom je zadnjih pola godine.

Blixa
06.02.2005., 10:53
Moram se ispraviti malo,gore sam mislio na "Horizontal Curvature"...

Onda se okani tog problema sa horizontalom jer nema pomoci bez mjenjanja katodne ili coils za razvlacenje...Znaci nista od toga....

Probaj srediti focus da bar mozes normalno gledati.....

happydayhr
06.02.2005., 13:03
Inače sam nešto zapazio, ali može biti samo slučajnost. Ovo ljeto kada sam ugradio klimu koja puše dobrim djelom prema televizoru slika je postala žuće boje i jako oštra, da bi sada boje bile ok i malo se razmutila.
Više mislim slučajnost

happydayhr
17.02.2005., 14:17
okrenuo sam na visokonaponskom trafu potenciometar i oštra slika ponovo !!!!!!!!!!!!

Blixa
17.02.2005., 17:57
Eto,sad tu lovu sto bi u servisu dao za novi trafo (to bi ti rekli) odi i propij...Mozes se dobro napiti...:D :D

happydayhr
18.02.2005., 07:31
Eto čak je i oštrija nego kad je bila nova, hvala ti puno i kad se vidimo skupa se napijemo:top: