PDA

View Full Version : Ovisnost o internetu

enter
08.02.2005., 15:54
zanima me dal postoje ljudi koji su od jutra do mraka na kompjuteru (kao ja :D ) pošto sam čitala u časopisu da postoji takva ovisnost mada ju nemogu ni psiholozi još definirati.uglavnom kažu da su takve osobe zatvorene u sebe,depresivne i anksiozne.kakvo je vaše mišljenje i dali ste jedan od takvih kao i ja.pozdrav

linoleum_boy
08.02.2005., 20:37
i ja sam u gabuli..

na jednom forumu već imam par hiljada postova a sad sam se uvalio i ovdje..:rolleyes: :

: :mama: :tuzni: :bonk

nil agenti dies longus est.

Endless
08.02.2005., 21:48
Nitko nije ovisan o net-u, nego o svojim mislima, riječima, za koje je vezan pupčanom vrpcom.
Kad ih jednom bacimo, kad naše riječi negdje postanu predmetom polemike, mi im se moramo vratiti.
One nas sile da im se vratimo. :s
Da ih branimo od tuđih misli, ili da ih usklađujemo s drugima.

I onda se troši silna, ogromna mentalna snaga, da bi se pokrpale rupe u prethodnim izjavama, ili da bi se stvari prikazale u najboljem mogućem svjetlu.
Tada se mnogi pitaju odakle tolika iscrpljenost?
Čovjek robuje riječima koje je nepažnjom za sobom posijao.

Naravno, čovjek nije savršen, ponajmanje je sveobuhvatan, i uvijek iza sebe ostavlja greške.
Drugi nalaze te slabe točke (a to je neminovno, jer uvijek netko stvari promatra iz drugačijeg kuta) i napadaju njegove misli i riječi.
To ostavlja tragove u njegovu biću.
Jer: mi nismo odvojeni od svojih riječi.
One su naš proizvod, nose u sebi naš pečat, eterični potpis koji sadrži gotovo sve o nama, i ako nismo dovoljno upoznati s tim problemom, u nama će nastati kaos.
Zato smo prisiljeni krpati ih.
I tako prolaze tisuće i tisuće postova.

Ovo pogotovo vrijedi u "ranoj fazi", recimo par dana kako ih napišemo.
Onda imaju najjaču moć nad nama.
Postupno blijede kako smo za njih sve manje vezani.
Naposljetku se gase, ali nikada do kraja; uvijek postoji mogućnost da nanovo buknu.

Dakle, da bi se tko izliječio ovisnosti o forumu, morao bi, kao prvo, smanjiti broj rasprava na kojima sudjeluje.
Onda bi trebao pripaziti na riječi, kao i na one misli koje ga upozoravaju da se vrati već prije napisanim riječima.
Ne ih razbacivati, ne se obraćati svemu i svakome.
Što više riječi, tim više razloga da se vraćamo.
A svakim povratkom ovisnost biva sve veća.

beowulf
09.02.2005., 01:09
Tolko sam na forumu da nemam što drugo pričati nego što sam radio na forumu

Krinka
09.02.2005., 01:42
Endless, dao si mi odličnu temu za razmišljanje. :)

varia
09.02.2005., 09:30
Endless kaže:
Nitko nije ovisan o net-u, nego o svojim mislima, riječima, za koje je vezan pupčanom vrpcom.
Kad ih jednom bacimo, kad naše riječi negdje postanu predmetom polemike, mi im se moramo vratiti.

I onda se troši silna, ogromna mentalna snaga, da bi se pokrpale rupe u prethodnim izjavama, ili da bi se stvari prikazale u najboljem mogućem svjetlu.

Naravno, čovjek nije savršen, ponajmanje je sveobuhvatan, i uvijek iza sebe ostavlja greške.
Drugi nalaze te slabe točke (a to je neminovno, jer uvijek netko stvari promatra iz drugačijeg kuta) i napadaju njegove misli i riječi.
One su naš proizvod, nose u sebi naš pečat, eterični potpis koji sadrži gotovo sve o nama, i ako nismo dovoljno upoznati s tim problemom, u nama će nastati kaos.

Naposljetku se gase, ali nikada do kraja; uvijek postoji mogućnost da nanovo buknu.

Dakle, da bi se tko izliječio ovisnosti o forumu, morao bi, kao prvo, smanjiti broj rasprava na kojima sudjeluje.
Onda bi trebao pripaziti na riječi, kao i na one misli koje ga upozoravaju da se vrati već prije napisanim riječima.

Ako bude srece i pameti - ovo ce jednom, od rijeci do rijeci, stajati kao uvodni tekst svakoj forumskoj pristupnici.

Aferim, Endless....!

Josh
09.02.2005., 13:04
Endless kaže:

:top: ovo sto se tice foruma, svaka cast... ali ne odnosi se na net nego na forum, jer na netu ljudi nisu samo da bi bili na forumu... (osim nekih :D )

mrkenangelo
09.02.2005., 13:06
enter kaže:
zanima me dal postoje ljudi koji su od jutra do mraka na kompjuteru (kao ja :D ) pošto sam čitala u časopisu da postoji takva ovisnost mada ju nemogu ni psiholozi još definirati.uglavnom kažu da su takve osobe zatvorene u sebe,depresivne i anksiozne.kakvo je vaše mišljenje i dali ste jedan od takvih kao i ja.pozdrav nisam cijeli dan na netu, ali da. i mislim ( :D ) da nije u pitanju ovisnost o kompjutoru, nego da se jednostavno vrlo lako kačimo za sve aktivnosti koje uključuju sjedenje i tišinu. :D

d@d@
09.02.2005., 13:29
Endless kaže:
Nitko nije ovisan o net-u, nego o svojim mislima, riječima, za koje je vezan pupčanom vrpcom......
Bili se ovo nazvalo egom:confused:

u prolazu
09.02.2005., 13:32
da vidimo...hm hm..:misli:
Ne nema ovisnika...svi se mogu skinuti kada požele!!

:lol:

fire nettle
09.02.2005., 15:43
endless... :top: mastrealni touch. One nas sile da im se vratimo. :s sexy.

ja bih se samo još nadovezala na tebe. ne služe postovi samo za polemiku i turpijanje po tuđim 'rupama' i nekonzistencijama. znam da nisi ni mislio... ;). al ko bi znao za šta sve ne služe...

Dakle, da bi se tko izliječio ovisnosti o forumu, morao bi, kao prvo, smanjiti broj rasprava na kojima sudjeluje. da bi neko prestao biti ovisnik o boci, trebao bi prvo smanjiti broj pica:).
meni je ipak nekak ZR prvo doznat zašto neki ljudi troše više vremena na forumu nego u 'RL'-u. pošto su vjerojatno i ovisnici o reakcijama na svoje misli/riječi/eterični potpis u 'stvarnom životu'.

anyway, ko je tu da nam tvrdi da je RL zdraviji od virtualnog. i što je normalno, a što nije. nenormalno je jedino ak dođe do deložacije ;).

Zgaženi mrav
09.02.2005., 16:54
Krinka kaže:
Endless, dao si mi odličnu temu za razmišljanje. :)

...chek..ovo zadnje mi nije bas jasno sta je endkess napiso..zadnji ulomak..

jooooo..kako sam štupido :bonk:

Zildjian
11.02.2005., 01:10
u prolazu kaže:
da vidimo...hm hm..:misli:
Ne nema ovisnika...svi se mogu skinuti kada požele!!

:lol:
tako govore i ovisnici o heroinu... :lol:

Endless
11.02.2005., 06:47
fire nettle kaže:

ja bih se samo još nadovezala na tebe. ne služe postovi samo za polemiku i turpijanje po tuđim 'rupama' i nekonzistencijama. znam da nisi ni mislio... ;). al ko bi znao za šta sve ne služe...

Bez obzira na to čemu riječi služile, mi ćemo im se uvijek vraćati.
Riječi i misli imaju snagu, određenu magnetsku vibraciju, moć nad nama. Tako uvijek imamo osjećaj nedorečenosti. Zato trošimo na tisuće riječi uzalud. Svaka nova misao ili riječ baca nas u nove okove.

Realno ili virtualno?
Da, u pravu si, tko zna što je normalno?
Ali kada virtualno postaje realno, tada je moć sjena nad nama još jača.
Mi i inače živimo poneseni slikama koje nemaju previše veze sa stvarnošću; u virtualnom svijetu, dohvaća se sam nadir takve zanesenosti. Pitanje je živimo li tada uopće. Ili možda slike što smo ih stvorili upravljaju nama da bi se same očitovale, dokazale.
To je onda ovisnost, nesretna ovisnost!
Zar mora tako biti?

Cop 663
11.02.2005., 18:00
Net addiction (http://www.netaddiction.com/index.html)

fire nettle
12.02.2005., 10:38
Svaka nova misao ili riječ baca nas u nove okove. mi smo gospodari riječi, al kad ih pustimo s lanca, one postaju naši gospodari, a mi psi koji ih prate okolo. zanimljivo.

nikad prije nisam (na taj način) primjećivala tu njihovu moć da nas dovuku nazad k sebi :top:.

al zašto im se vraćamo?
~7.sila~ :p

1. zbog toga što se želimo diviti sami sebi? narci
np. frank zappa: bobby brown.

2. zbog toga što preko mišljenja drugih želimo shvatiti tko smo mi?
np. nina simone: who am i?

3. zbog toga što preko mišljenja koje drugi daju razrađujemo sebe s namjerom da postanemo bolji od drugih;)?
np. boss hog: i'm not like anybody else.

4. zbog toga što preko mišljenja drugih dobivamo odobravanje, a to nam je fino.
np. christina aguilera: you are beautiful :D (words can't bring me down).

5. zbog potrebe da bacimo pogled na to da smo ostavili trag u beskraju :confused:
np. oliver: trag u beskraju.

6. zbog tog što se nadamo da će naše riječi naći srodne riječi. :love:

7. zbog toga što riječi imaju svoj vlastiti retractor beam.
np. star trek soundtrack.

koju ja to bolest imam? ;)

Pitanje je živimo li tada uopće. Ili možda slike što smo ih stvorili upravljaju nama da bi se same očitovale, dokazale. :) nikad nisam shvaćala što je praktično kod platona. plato, let's have a beer. :beer:

Endless
12.02.2005., 12:39
fire nettle kaže:

nikad prije nisam (na taj način) primjećivala tu njihovu moć da nas dovuku nazad k sebi :top:.

al zašto im se vraćamo?
~7.sila~ :p

Zato jer nikada nisu potpuno iskrene. Zato im služimo, zato im se vraćamo.

Mi stvaramo slike koje (nesvjesno) namećemo drugima jer želimo da nas vide takvima.
Okolina je s njima često u neskladu.
Ona će ih doduše prihvatiti kada to njoj bude odgovaralo, ali će ih zato napasti kao laž onda, kada od njih neće imati koristi.
Naravno da takvo što osjećamo kao udarac.
Tada smo prisiljeni braniti se.
Poistovijećeni s maskama koje smo stvorili i zatim sebi stavili na lica, želimo da one ostanu nedirnute, priznate i hvaljene.

Kada pišemo iskreno, potpuno, duboko i nošeni trajnom SNAGOM, iza koje stoji potpuno prihvaćanje sebe takvim kakav si tada više nema potrebe da im se vraćamo.
Drugi nam se tada i ne žele suprotstavljati.
Ako to koji puta i učine, mi tada nemamo nijedan razlog da se branimo.
Što da branimo?
Zašto bismo uopće morali braniti nešto što je samo po sebi čvrsto?

Mi nikada ne branimo SNAGU i ISTINU nego samo slabosti i laži.
Mi smo ovisni o svojim riječima zato, jer one u sebi nose snagu obmanjivanja.
I ta snaga uvijek će se vratiti tamo odakle je došla.
Otuda grč u nama, odatle neprospavane noći; u smrtnom smo strahu hoće li preživjeti SJENE kojima pokušavamo prevariti druge.

fire nettle
12.02.2005., 16:53
hm. zvuči zanimljivo i zvuči religiozno:top:. imaš pravo, ne da mi se braniti moje mišljenje o tom da se ne slažem s tim da ljudi brane samo ono u što su nesigurni;).

al tak usput, s cijelom stvari se tek djelomično slažem, i mislim da je stanje puno kompliciranije. ja imam one krivudave biološke naočale. filozofski odgovori na ovakva pitanja su mi ko djed mraz. volim na pivo s takvim trbušinama. al im je torba s poklonima ona rupasta vreća s krumpirima :cool:. ;).

anyway, sviđa mi se flame i original u tvom pisanju, meni zvuči zagrizeno (od gospodarica riječi;)). may the force be with you.

nevezano uz topic. TR. glavobolja.

Toi Bao Bao
12.02.2005., 17:13
ja sam ovisan o internetu... prije je chat bio vrlo aktualan, ali ga je sada forum zamijenio. jacer sam bio na forumu i msn-u od devet ujutro do sedam navecer (s manjim pauzama za pojest nesto) i onda mi se restartao komp i nije mi se vise htio spojiti i niesm zano sto bi sa sobom... onda kada se nekon 45 minuta opet spojio nastavio sam jos malo kvariri oci i visio sam na kompu do deset i onda sam isao spavati.

Endless
12.02.2005., 17:53
fire nettle kaže:

imaš pravo, ne da mi se braniti moje mišljenje o tom da se ne slažem s tim da ljudi brane samo ono u što su nesigurni;).

Možda zato jer ti je upravo bačeno u uho da bi braneći to mogla dokazati baš suprotno.
Da to nisam napisao, vjerojatno bi se barem osvrnula.

Iiii...religija te tome neće naučiti. :rolleyes:

Get your beer now... :w

fire nettle
12.02.2005., 23:25
mah, samo sam ti htjela reći da pišeš vrlo gorljivo. religijski gorljivo:B. a šta je loše u tome?

Get your beer now... f kors. častila bi i tebe, al se bojim u šta se pretvoriš kad se napiješ. :D

Skakač g8
13.02.2005., 01:56
prepuno
PričateMislim

Endless
13.02.2005., 12:18
fire nettle kaže:

mah, samo sam ti htjela reći da pišeš vrlo gorljivo. religijski gorljivo:B. a šta je loše u tome?

f kors. častila bi i tebe, al se bojim u šta se pretvoriš kad se napiješ. :D

MONSTER!

:Pivo:

:rock:

:kiss:

:tuctuc:

:trk:

Tako to otprilike ide, ha?

haha, šala mala, Endless već godinama ne pije...:s
Osim 0.00...:

fire nettle
13.02.2005., 20:43
endless, endless, koji ti um imaš... perverzija i religija.

:ziba:

:Pop::Snajper:

:E

;)

eh, kad je već tako, uložit ću i ja dobru riječ za 0.00. :s

fire nettle
13.02.2005., 20:44
Prepuno
pričateMislim. skakač na G točku, slobodno se pridružiš.

enter
13.02.2005., 21:29
Toi Bao Bao kaže:
ja sam ovisan o internetu... prije je chat bio vrlo aktualan, ali ga je sada forum zamijenio. jacer sam bio na forumu i msn-u od devet ujutro do sedam navecer (s manjim pauzama za pojest nesto) i onda mi se restartao komp i nije mi se vise htio spojiti i niesm zano sto bi sa sobom... onda kada se nekon 45 minuta opet spojio nastavio sam jos malo kvariri oci i visio sam na kompu do deset i onda sam isao spavati.
tak meni zgleda cijeli dan.....naravno,sa stankom za vece i eventualno nešto pojesti

Kelly17
25.05.2008., 19:30
Ovako imam brata starijeg i on je postao ovisan o internetu uopće ne izlazi nikud
pa se počinjem brinuti ima li kakvog lijeka

Untouchable™
25.05.2008., 19:43
Ovako imam brata starijeg i on je postao ovisan o internetu uopće ne izlazi nikud

Nema. I ja sam ovisnik o računarima i internetu, imam super ženu koja izgleda bolje od Klaudije Šifer, pa joj je to opet badava kad pokrenem Counter Strike. :)

Kejt 8
25.05.2008., 20:41
imam super ženu koja izgleda bolje od Klaudije Šifer, pa joj je to opet badava kad pokrenem Counter Strike. :)

Možda njoj to negdje drugdje pomogne dok si ti za kompom! :mig:

Untouchable™
25.05.2008., 20:50
Možda njoj to negdje drugdje pomogne dok si ti za kompom! :mig:

Toliko sam joj dosadio da traži da se umrežimo. :D

Kejt 8
25.05.2008., 20:53

Ha, izgleda da ti je to jedini izlaz da ne izgubiš Klaudiju. :mig: :D

Untouchable™
25.05.2008., 21:06
Ha, izgleda da ti je to jedini izlaz da ne izgubiš Klaudiju. :mig: :D

Ma jok, ona igra PES2008, a samo joj ja tamo mogu pružiti otpor. :D :D :D :D

Stana
25.05.2008., 23:16
Koliko godina ti ima brat ?

Vjerojatno, sudeći prema tvojim godinama, on je punoljetan...

Neka se prijavi u vojsku i neće više biti ovisan - meni je pomoglo.

Kelly17
26.05.2008., 11:45
Brat mi ima 25 godina...Pa vidis nije ni to loša ideja da se prijavi u vojsku

Gestapo
27.05.2008., 12:06

Uleti u sobu nesto u stilu aka Supreman, razvalis vrata, uzmes kuciste pod ruku i velis; ovo cinim za tvoje dobro.:s

Lila_sun
27.05.2008., 12:23

:rofl:

Saha
27.05.2008., 12:26
Neeeeeeeeeeeeeeeeeee

Lila_sun
27.05.2008., 12:26
Javim ti kad se sama skinem s...Interneta...my precious :visi: :rofl: :lol:

Po toj bi logici pola mojih prijatelja trebalo biti hospitalizirano radi te ovisnosti :D

No sad ozbiljno, negdje sam jednom citala da ima na Rebru il negdje bas grupna terapija povezana s tim problemom....probaj proguglat

Kelly17
27.05.2008., 21:58
Upiati cu to

gerbengoy
27.05.2008., 23:20
Brat mi ima 25 godina...
I ti brines za njega? On bi za tebe morao brinuti.

Pa vidis nije ni to loša ideja da se prijavi u vojsku
A na prisilni rad? :D

Ja mislim da takve osobe treba pustiti da budu konzumirane vlastitim ludilom.
:kava:

krsnik
27.05.2008., 23:29
Neka se prijavi u vojsku i neće više biti ovisan - meni je pomoglo.
a što onda radiš "ovdje"?
nemoj mi samo reći da je civilka bila u igri! :mig:

kelly, neka ti brat pronađe posao!

mya_7920
27.05.2008., 23:45
Pokvari modem. Razbij modem. I tako više puta za redom.

Stana
28.05.2008., 11:52
a što onda radiš "ovdje"?
nemoj mi samo reći da je civilka bila u igri! :mig:

odmaram dok još mogu - jer radim na netu neke poslove - tako da spajam ugodno s korisnim :) - i čekam da me zovu u MUP :)

ja sam svoje odslužio, i ne, nije bila civilka u igri :mig:

Kelly17
28.05.2008., 14:12
A sto ću onda ja

MOLOKAI
28.05.2008., 14:16

Nek kupi pocket pc s modemom. :D

pećina
29.05.2008., 14:37
Što misliš da nam trebaju lijekovi :zubo:

Saha
29.05.2008., 15:11
Nek uživa dok može!

markolopolos
29.05.2008., 19:02
Probaj ga zabaviti s nečim,pozivati na nogomet,tekme,kafi,itd.

Kelly17
29.05.2008., 22:02
Problem je u tome što ne izlazi iz kuće nikud kao vampir je.Ima li tu ljeka.

gerbengoy
29.05.2008., 22:28
Problem je u tome što ne izlazi iz kuće nikud kao vampir je.Ima li tu ljeka.

Gle, ima, ali ti tu ne mozes nista.
Dok god on sam ne shvati da "ima problem" ti mozes samo pogorsati situaciju, ici mu na zivce i zanovjetati.
A ja ti savjetujem da to ne radis STARIJEM bratu. :nono:
Ionako te nece uzeti za ozbiljno. Mos se ubit, on te slusati nece.
Da je mladji stvar bi MOZDA bila drukcija.

Zato, prestani si time razbijati glavu, kupi si svoj komp ili se zali roditeljima da ti nemozes doc na red pa da ti ga oni kupe.

A ako nece i on ti ga neda, gledaj to s pozitivne strane:
neces zavrsiti kao on.

cap_insanio
29.05.2008., 23:48
ima li kakvog lijeka

hihi:cerek: ima :trio:

kao i kod svake ovisnosti - "just say no". i onda budeš mizeran i nesretan jer ti to totalno nedostaje. i tako živiš dalje, "čist":D mislim, možeš se u međuvremenu navuć na neku drugu ovisnost (kao što sam se ja sad navukla na stvaranje odjeće i sad to radim po cijeli dan umjesto sjedenja za kompom) i ponovo bit sretan i to, al ako izabereš život bez ovisnosti (bilo koje) i živiš ono "znaj granicu" - da, jbg, ta stalnoprisutna doza nezadovoljstva će te vrlo vjerovatno stalno pratiti. tako to ide, i spada pod "normalno":D

luiz
30.05.2008., 23:01
ja se najbolje osjecam solo. ljudi mé zivciraju, jer najcesce
pricaju o svojim problemima, a ti ih moras slusati.
cesto puta zaobilazim takve drustvene igre u velikom luku.
a najgori su oni koji traze paznju dok ti pricaju...:boli glava:

ovdje nema tih problema. :zubo:
utjesno, ne?

Saha
31.05.2008., 14:43
ja se najbolje osjecam solo. ljudi mé zivciraju, jer najcesce
pricaju o svojim problemima, a ti ih moras slusati.
cesto puta zaobilazim takve drustvene igre u velikom luku.
a najgori su oni koji traze paznju dok ti pricaju...:boli glava:

utjesno, ne?

Upravo tako!:top:

cap_insanio
31.05.2008., 14:58
utjesno, ne?

ejmen čovječe.
:D blagodeti modernog društva:s otuđenje i sebičnost:cerek:

toliko smo navikli sebi ugađati i ne lišavati se raznih zadovoljstva da se lako navučemo na droge, hranu, internet i sve ostale dobre stvari koje nam se odbiju o glavu u nekontroliranim količinama:D sad, but so true :tuzni:

eleuthera
31.05.2008., 15:11
Nema tu lijeka. :tuzni:

Probala sam biti manje na forumu. Probala sam sve živo. I uz sva silna druženja, obaveze, posao i druge stvari, opet "nađem" vremena. :o

Shvaćam da to nije dobro niti zdravo, ali ne znam kako to spriječiti. :ne zna:

Jelena Ivanjicki
31.05.2008., 17:09
ovisnost kao i svaka druga.

izlijecenje isto kao i kod svih drugih ovisnosti

najprije spoznaja da postoji problem

pa onda priznanje sebi da bez tog stimulansa se ne moze zivjeti i da je ovladao unutarnjim prostorom

pa onda jaka zelja da se to promjeni sa snaznom voljom usmjrenom u tom pravcu

pa onda muka skidanja - koja traje sa akutnim bolovima prvih par dana i sa dugotrajnom tihom patnjom duze vrijeme.

Znam osobu koja je razvila ozbiljan, ali vrlo ozbiljan problem zbogo ovisnosti o kompjuteru. On potpuno zivi u paralelnoj stvarnosti - niti vise jede, niti se vise druzi, rijetko se pere, izgubio je sposobnost da razgovara normalno i stalno je iziritiran ako ga se prekida da se skine s kompjujtera, ne zna vise komunicirati, jedva sastavlja recenice, a kad ga pogledas u oci ima nesto izgubljeno u pogledu, kao ljudi koji nisu prisutni nego nesto haluciniraju.

Davidius
31.05.2008., 17:18
Znam osobu koja je razvila ozbiljan, ali vrlo ozbiljan problem zbogo ovisnosti o kompjuteru. On potpuno zivi u paralelnoj stvarnosti - niti vise jede, niti se vise druzi, rijetko se pere, izgubio je sposobnost da razgovara normalno i stalno je iziritiran ako ga se prekida da se skine s kompjujtera, ne zna vise komunicirati, jedva sastavlja recenice, a kad ga pogledas u oci ima nesto izgubljeno u pogledu, kao ljudi koji nisu prisutni nego nesto haluciniraju.

:eek: Čitam i ne vjerujem. Tužno. :(

deedeedee
01.06.2008., 00:23
Ovako imam brata starijeg i on je postao ovisan o internetu

A sto ću onda ja

šta ne moš bez interneta? :p :D

zafrkana
01.06.2008., 00:43
Nisam.
Samo sam ovisna o indexu.

krejzi bič
08.06.2008., 10:05
ev moram priznat da sam i ja jedna od tih ovisnica o internetu. ja sam još gora jer na netu usput i igram razne igrice tipa World of Warcraft pa se onda navučeš da više ne znaš kud bi sam sa sobom... :rolleyes:
čak nisam ni jedno vrijeme isto izlazila van, nit ispunjavala obaveze :D jednostavno te taj virtualni svijet zahvati i ne možeš odoljeti njegovim čarima :D
ali izlječila sam se ovisnosti od igrice eto baš tako što sam našla drugu ovisnost, ili čitanje knjige ili gledanje tva...
mislim da se tako isto može i sa internetom, ali problem je to što je internet danas svakodnevna stvar, tako da se ne možeš potpuno odvojiti od njega.
to je kao kad se netko prežderava i puno jede i sad treba samo smanjiti unos hrane, isto kao i ovaj slučaj, samo se treba smanjiti vrijeme na internetu, ali ne i da se zakinu odlasci na internet.
dakle, samo nađeš drugu ovisnost i ide to polagano :top:

Kelly17
10.06.2008., 19:49
Tako i on samo je na internetu ja mislim da je to pretjerano moraju smilsliti neki lijek protiv te ovisnosti.

cap_insanio
10.06.2008., 22:38
moraju smilsliti neki lijek protiv te ovisnosti.

ne znam, meni je ovo pomoglo:D
over logging (http://www.southparkstuff.com/season_12/episode_1206/epi1206watchonline/)

Ange ou Demon
10.06.2008., 22:42
nisam toliko internet adikt, kolko komp edikt.... možda sam samo mali internet edikt.... :cerek:

deedeedee
11.06.2008., 00:56
ja sam veliki forum ovisnik. :tuzni:

Saha
21.06.2008., 02:41
Zašto bi se liječio ako čovjek uživa u tome a to ga kao rezultat sretnim

vihor2105
09.03.2009., 00:08
kao prvo tek sam se prijavio pa neznam jel ova tema bila vec ili nije...

ovo pitam zato sto sam danas igrao jednu partiju bele i jedna osoba napise "da se bar mogu maknuti odavde". tu i slicne sam recenice dosta puta cuo pa evo sada da pitam druge osobe o tome problemu i da cujem druga misljenja...

vjerujem da ima jako puno ljudi u hrvatskoj koji su dosta ovisni o internetu, kao npr. o playtoy, chatovima, online igricam itd... pa mene zanima jel tim osobama potrebna neka psiholoska pomoc? jel te osobe nemaju svoj zivot ili im fali nesta u zivotu? jel si nemogu naci neku drugu zanimaciju i zasto?

ja sam kao i vecina vas puno puta culo pricu od roditelja kako je njima bila i kako su oni provodili svoje vrijeme na kud i kamo zabavniji nacin nego sto se sada provodi...npr. vise su se druzili (u zivo), plesali, bavili se nekim sportovima...to je meni stari pricao a vjerujem da ni vase price nisu puno drugacije...

zato bi htio cuti vase misljenje o tome i vasa rjesenja, posto zbog ovakih stvari znaju biti i jako veliki problemi u obitelji, vezi, sa prijateljima...

pozz svima :rolleyes:

ovdjesam
09.03.2009., 09:36
Sigurno da smo ovisni o internetu. Ali to nije samo ona psihološka ovisnost, već i poslovna. Danas više ništa ne možeš napraviti bez interneta, sve što ti zatreba odlučiš pronaći na njemu jer je to najlakši način za dolaženje do informacija. Komunikacija se također svela većim dijelom na internet...
Sad što se psihološke ovisnosti tiče, po meni je to isto kao i ovisnost o tv-u ili igranju Play Stationa.
Jel možeš zamisliti sebe par dana bez gledanja tv-a?

Starija Sestra
09.03.2009., 09:51
pa naravno da smo svi donekle ovisni o internetu....

neznam kako vi ali meni bi život bez njega bio prilično otežan.....

zamislite samo koliko vremena ( a i novaca) možemo uštedjeti zahvaljujući internetu

uzmite si za primjer potragu za poslom ( o tome je sinoć na dnevniku baš bio jedan primjer)...ima toliko portalo koji vam pritom mogu pomoći i dovoljan vam je jedan klik miša da nekom pošaljete svoj životopis...a prije tj našim roditeljim aje za to trebalo pun više vremena

da ne govorim o komuniciranju s prijateljima koji su na drugom kontitntu....
ili prijavljivanje ispita putem interneta za studente koji ne žive u mjestu gdje studiraju...
pa kupnja putem interneta...
plačanje računa putem interneta....

vihor2105
09.03.2009., 12:27
slazem se sa time da internet danas gotovo nephodan sto se tice mnogih stvari...ja sada govorim o stvarima koje nisu bitne u zivotu a to se vecinom svodi na igranje preko interneta...

eto npr. meni je jednom jedan covjek rekao da zena njegova tolko provodi vremena na beli da si morao kupiti laptop da dođe na internet...na prvi pogled mi to bilo smjesno, a kasnije shvatis da je to zalosno, i jos sto onda pocela zanemarivati svoju obitelj... to je samo jedan od prijera o kojoj ja ovisnosti bi htio cuti vasa misljenja, a ne o trazenju posla, pracenja nekih vijesti ili komunikaciji sa bliznjima to se podrazumjeva da je danas neophodno...

Starija Sestra
09.03.2009., 16:33
mislim, da bi ta njegova supruga ako je sklona kartanju vjerojatno pronašla i drugi način da si zadovolji tu potrebu....

mislim da internet sam po sebi ne stvara ovisnost alo pogoduje razvijanju ovisnosti o nečemu drugome a u ovom slučaju kartanju....

možda da ju je na vrijeme zaustavio problem se nebi razvio do tolike mjer da zanemoruje obitelj
a kad je kupio laptop onda ju je zapravo podržao u tome......

ero_1988
21.04.2009., 19:30
Pocelo je kad sam kupio svoje prvo racunalo koje koristim i sad.I prije sam koristio racunalo ali nisam bio toliko u tom svijetu kao sad.To je nesto nevjerojatno,ta mogucnost koje racunalo i internet nudi,intenzivno koristim racunalo vec par godina i u nijednom trenutku mi nije dosadilo.Taj virtualni svijet,sve ti je na dohvat ruke,mozes radit na racunalo sve sto pozelis.Mislio sam da se koristenja racunala mozes odrec preko noci,gadno sam se prevario.Nisam koristio racunalo 2 tjedna,onda sam puko,nisam vise mogao.Nisam vise mogao da ne gledam te prekrasne pixele,da ne tipkam po facebooku,da citam novine na portalima,da gledam i skidam filmove,igram igrice...
O boze,pa racunalo je bozanstvo! Sad kad nebi imo racunalo mislim da bi prodo sve samo da kupim novo,to je kao hrana i voda.

Znam da post zvuci opsesivno (malo sam preuvelicio stvari) ali mislim da je racunalo najbolja stvar koju je covjek izumio.Postao sam ovisan,mogu ja bez racunala nekoliko dana ali ne mogu se trajno odrec korisenja racunala.Imam socijalan zivot,prijatelje,no racunalo u mom zivotu zauzima jako vazno mjesto.
Koliko vas moze priznat da je ovisno o racunalu i jeli moguce totalno prestat koristit racunalo nakon sto smo jednom usli u taj svijet?

wanda77
21.04.2009., 19:47
:rofl:

smijesno mi je zbog nacina na koji pises, ali priznajem i sama da se vrlo lako navuc, bas sam danas citala neki clanak o ovisnosti o online igricama, zato ih se bojim ko crnog vraga i ne pada mi na pamet uvuci se u bilo koju od njih:D. sjecam se kak je izgledala ovisnost zvana x box i ne hvala, not again:lol:
ja sam se svojevremeno navukla na mirc i chat jednog hrvatskog portala. tocno kuzis da si ovisan jer jedva cekas da dodjes doma da vidis kaj ima novoga tam:lol:, katastrofa.
ali, komp mi je bitan, recimo ne bih mogla raditi bez njega jer sav posao i obavljam na kompu pa bi bila veca tragedija u tom smislu. ove gluposti i dokolicarenje na internetu - bez tog bih mogla prezivjeti, samo kaj se bas ne trudim:zubo:, ali ne bih se mogla odrec msn-a:D
ali jos uvijek volim po starinski kupiti novine:D, ne mogu se nikak naviknut na ove online clanke.

Göttspöđä
21.04.2009., 20:07
Ne mogu reći da sam ovisna jer uredno mogu bez kompjutora, ali da mi je drag, jako :cerek: je. Naviknuta sam na njega skroz, personaliziran je 10000% i uvijek imam šta raditi, od ležernog surfanja i updatea svoje stranice do programa za obradu fotografija i medijskih playera. Ne vidim ništa loše u tome :ne zna:
Zaboravih dodati da mi je kompjutor strahovito vezan za najvažniju stvar na svijetu - glazbu. Lakše bih podnijela da mi netko otkine ruku nego uskrati za glazbu.

Vilenica
21.04.2009., 20:23
a jel si ovisan o frižideru i veš mašini? :D

čim si mogao 15 dana bez kompa:top:

(pod uvjetom da nisi bio baš na nekom egzotičnom odmoru)

net je koristan, ali bome i izaziva ovisnost. sjećam se jedne stare teme tipa Jeste li ovisni o netu na kojoj su i oni s preko 10.000 postova na forumu tvrdili da nisu ovisni :zvrko:

valjda ko alkoholičari?

Göttspöđä
21.04.2009., 20:44

Haha, meni je veš-mašina daleko bitnija :rofl:

Volster
21.04.2009., 21:14
da imam nekaj drugo za radit bi to drugo radio

JuroJuro
21.04.2009., 21:40
Nerazumjem zasto bi se htjeo odreci kompjutera.

Ja zivim u USA i zivot bez kompjutera upoce nemogu zamisliti.
Odem na posao i sav poso se radi preko kompjutera, ako trazim neko mjesto da odem prvo pogledam "google street view" da ga mogu lakse naci. Kad mi prahne pjesma....kompujuter....kad mi prahne seria....kompjuter....bilo kakve informacije.....kompjuter....
Odem doktoru....upotrebljavam iphone da odem na internet i sam pretrazim simptome dok cekam u cekaonici.
Kompjuter je prikljucen na TV, preko njega i interneta gledam TV, snimam serije, slusam muziku

Sto ustvari hocu reci je vecini ljudi kompjuter postao dio zivota bez kojeg nemozemo, a i poslovno nemozes nista ako neznas baratati sanjim. Kompjuter je budocnost, ali izadji malo i navan i imaj socialni zivot

Jedan primjer: U mojoj firmi cak i vilicari u skladistima imaju kompjuter.

Teeja
21.04.2009., 21:47
@Juro: Mislim da ovdje nije problem sam kompjuter, već odnos kakav imamo sa kompjuterom (ok ovo je zvučalo čudno). Dakle, ako ti npr. radiš 8 sati na poslu za kompom i onda dođeš kući i visiš na fejsu do navečer, i pred spavanje još gledaš filmove i tako iz dana u dan - to je već problem i mislim da se toga i dotakao autor teme.

Može bit i student/školarac ne samo poslovna osoba. Šta oću reć da umisto onih 8 sati šta radi na poslu on također visi na fejsu, forumu, portalima, online igricama i tako ti ide život. To je ovisnost, ovisna sam i ja i priznajem to. Ne želim se odreć skroz kompa al volila bi smanjit vrijeme rada na njemu. Nikako mi to nije lako, al ne znan kako drukčije, kako krenit itd.

LostForever
21.04.2009., 21:57
To je moj veliki problem. Ovisan sam o internetu. Možda zato što nemam društveni život, pa samo čekam kad će mi netko nešto komentirati na online profilima, a možda i nije zbog toga, jer, vidiš, autor teme nije takav pa opet je ovisnik. Mogu recimo biti doma cijeli dan, kraj kompjutera, a da se oduprem toj nekoj magnetskoj sili koja me vuče da samo zavirim što ima novog na internetu, to je nemoguće. Što se tiče korisnosti, u to nema sumnje. Malo je toga što se NE može napraviti na kompjuteru i internetu, a samim tim se povećava naša ovisnost.

Teeja
21.04.2009., 22:02
Ma da upravo to. Recimo, ja kad odem negdje na tjedan di čak ima i neta i sličnog, ne pada mi napamet visit na netu nego eventualno pogledam šta ima novog i budem gotova u max 20 minuta. Ali kod kuće je drukčija priča.. oću li pisat recenzije za upravo pogledani film, gledat slike na fejsu, igrat igre na fejsu, čitat novine i refreshat za nove vijesti, oću li se chatat sa prijateljima.. sve je to začarani krug iz kojeg želim ispast. Želim npr. provest oko 2-3 sata na netu dnevno a ne po 10 sati i više :S

Vilenica
21.04.2009., 22:18
To je moj veliki problem. Ovisan sam o internetu. Možda zato što nemam društveni život, pa samo čekam kad će mi netko nešto komentirati na online profilima

ali zar na netu ne upoznaješ druge ljude? ne dogovarate se za kave, izlaske?

smatram se ovisnikom o netu, ali ko svaki pravi ovisnik, mislim da je to prolazno :D
par puta sam uspjela-kad bi rekla Dosta, makla bi se malo. a i shvatila sam da je super kombinirati RL i ovo.

Apemant
22.04.2009., 01:43
smijesno mi je zbog nacina na koji pises, ali priznajem i sama da se vrlo lako navuc, bas sam danas citala neki clanak o ovisnosti o online igricama, zato ih se bojim ko crnog vraga i ne pada mi na pamet uvuci se u bilo koju od njih:D.

To ti je pametna odluka :top:

Ja sam to prošao s MUD-ovima, tako da mi nije palo na pamet ni probati stvari poput WoW-a. No zato su trojica mojih kolega to danonoćno igrali. Često i na poslu :rofl:

slafko
22.04.2009., 15:45
Koliko vas moze priznat da je ovisno o racunalu i jeli moguce totalno prestat koristit racunalo nakon sto smo jednom usli u taj svijet?

(digne rukicu)

Dobar dan, ja sam slafko i ovisan sam o računalima. Tim više što mi računala i IT omogućuju sasvim pristojna mjesečna primanja. :D

To ti je pametna odluka :top:

Ja sam to prošao s MUD-ovima, tako da mi nije palo na pamet ni probati stvari poput WoW-a. No zato su trojica mojih kolega to danonoćno igrali. Često i na poslu :rofl:

Meni je skroz normalno provesti par sati u komadu igrajući igre. Jednako kako sam kao klinac igrao Blue Maxa, kasnije Civilization, Age of Empires, Diablo, Morrowind, Rome: TW, tako mi danas nije nikakav problem igrati Guild Wars. :ne zna:

Jedini problem koji se pojavio jest kilaža. :D Koja je narasla otkako sam se zaposlio prije nekoliko godina, pa sada umjesto nekoliko sati košarke i bicikla imam 9 sati sjedenja samo na poslu. :( Ali za to je ionako kriva inertnost i komfor, nikako ne igre.

Engelchen00012
23.04.2009., 16:46
Ajme, i ja sam u zadnje vrijeme postala teska ovisnica o netu! I to mi vec pocinje ozbiljno utjecati na stvarni zivot. Sve sam pocela podređivati internetu. I brat mi je takav! Do besvijesti moze buljiti u monitor, dok ga ne zaboli glava, a onda, umjesto da se makne od racunala, on popije tabletu!:rofl::rofl::rofl:
Mogu pola dana provesti zabijena u sobu na netu i sa slusalicama u usima! To mi je cesto bolje nego bilo kakav izlazak!:rolleyes:

ero_1988
23.04.2009., 23:19
Ajme, i ja sam u zadnje vrijeme postala teska ovisnica o netu! I to mi vec pocinje ozbiljno utjecati na stvarni zivot. Sve sam pocela podređivati internetu. I brat mi je takav! Do besvijesti moze buljiti u monitor, dok ga ne zaboli glava, a onda, umjesto da se makne od racunala, on popije tabletu!:rofl::rofl::rofl:
Mogu pola dana provesti zabijena u sobu na netu i sa slusalicama u usima! To mi je cesto bolje nego bilo kakav izlazak!:rolleyes:

Ja ponekad i ne razlikujem stvarni zivot od zivota na internetu,ne doslovno vec u nekim situacijama;recimo kad sam igro GTA San Andreas nakon nekoliko sati igranja sam izaso van na ulicu i bilo mi je sve smijesno,ljudi i auti koji prolaze,kao RL San Andreas.Na srecu taj poremecaj je kratkotrajan :D

Aleks 2
03.05.2009., 19:38
Bok društvo!

Ja bih se nadovezala na ovu temu sa svojim iskustvom. Ovisna o komp, nisam ja nego moj dragi suprug, koji nikako ne smatra da ima problem. Ne sijećam se kad smo zadnji put bili skupa kao obitelj, kad smo radili nešto zajedno i da je on stvarno uživao u tome i bio skoncentriran na nas(mene i malu). Da ne govorim da po kući nešto napravi tek kad meni počne izlazit pjena na usta

Svaki slobodni trenutak provodi igrajući svoju igricu - Travijana. A najviše volim kad se dopisuje s nekim preko skypea ili msn i još onako rastegne onaj glupavi osmjeh na licu......:mad:

Govorim mu da je zamijenio mene za tu stvar s kojom očito više uživa:confused:( a nisam uopće tako ružna:zubo:)

Molim vas ako imate obitelj, ne trošite vrijeme na te glupe naprave i vražje igrice ili bilo što slično nego se više bavite jedni drugima!!!!

Isplatiti će vam se.:cerek:

Sacreus
03.05.2009., 19:45

čim si mogao 15 dana bez kompa:top:

(pod uvjetom da nisi bio baš na nekom egzotičnom odmoru)

Koliko vidim napisao je da je "puko" nakon 2 tjedna, a to je jedan od simptoma IAD-a (Internet Addiction Disorder) da osoba ne moze bez interneta u vrijeme kad nije na njemu te da konstantno razmislja o istome... Tako da meni to bas ne izgleda kao da je mogao bez :cerek:

Sacreus
03.05.2009., 19:47
Govorim mu da je zamijenio mene za tu stvar s kojom očito više uživa:confused:( a nisam uopće tako ružna:zubo:)

A da mu uskratis neke "bracne obveze" pa mozda pocne mislit na tebe? :)

Engelchen00012
03.05.2009., 19:52
Ja ponekad i ne razlikujem stvarni zivot od zivota na internetu,ne doslovno vec u nekim situacijama;recimo kad sam igro GTA San Andreas nakon nekoliko sati igranja sam izaso van na ulicu i bilo mi je sve smijesno,ljudi i auti koji prolaze,kao RL San Andreas.Na srecu taj poremecaj je kratkotrajan :D

Ja sam neki dan bila 9 sati na netu i te noci mi se dogodilo da sam se u snu nasla u nekoj dilemi. Nisam znala sto da radim, pa sam se isla konzultirati s prijateljem google-om!:rofl::rofl::rofl:

Cherie
03.05.2009., 21:11

Priznajem, ovisna sam.
Moguće je totalno prestati ali ne bezbolno.

Ova ovisnost je registrirana i u stručnim krugovima se naziva Googlizam. Postoji cijeli raspon ovisnosti koji počinje sa blagim simptoma neugode koja nastaje ako se ne može provjeriti elektronička pošta i sl, do totalne opsesije, zapostavljanje RL i življenja samo u virtualnim prostorima. Ako uz to laptop nosiš u ruksaku i kad izlaziš vani gotovo ti je - beznadežan si slučaj.

Od 1 do 10 ja sam ovisna oko 5.

propali slucaj
03.05.2009., 22:26
ufff... ja nemogu dugo bez laptopa svog... ali nebi mi bilo tako vazno da nema interneta... mislim da je internet nesto sto jebeno olaksava toliko stvari... ali opet, nije dobro pretjerati, kao ja,...

WishFish
05.05.2009., 13:14
Ja totalno razumijem čovjeka. I sam sam svjestan da sam teški ovisnik o kompu.
I to mi se dogodilo prvi puta pred desetak godina kada sam shvatio kako sjedim za računalom bez obzira na to želim li uopće sjediti za računalom. A na kraju mi je sve dosadilo ali sam i dalje sjedio na kompu i kliktao po igrama, aplikacijama jednom za drugom i tako u krug. I onda sam stavio u oglasnik oglas da prodajem komp i to je bilo to. Život mi se korjenito promjenio nakon što sam prodao komp. Našao sam ekipu, novu curu itd.
U međuvremenu sam opet nabavio komp ali sam ga doživljavao na posve drugi način, više kao alat nego kao prijatelja.
Ali vrag je pobijedio opet :) i opet sam ovisnik! Sad mi je žao opet se rješiti kompa jer ga i cura koristi ali nešto ću morati napraviti.

Da, znam da ovo mnogima zvuči nevjerojatno, ali posve je istinito, računalo može biti prava ovisnost.

magic potion
05.05.2009., 13:21
Ja totalno razumijem čovjeka. I sam sam svjestan da sam teški ovisnik o kompu.
I to mi se dogodilo prvi puta pred desetak godina kada sam shvatio kako sjedim za računalom bez obzira na to želim li uopće sjediti za računalom. A na kraju mi je sve dosadilo ali sam i dalje sjedio na kompu i kliktao po igrama, aplikacijama jednom za drugom i tako u krug. I onda sam stavio u oglasnik oglas da prodajem komp i to je bilo to. Život mi se korjenito promjenio nakon što sam prodao komp. Našao sam ekipu, novu curu itd.
U međuvremenu sam opet nabavio komp ali sam ga doživljavao na posve drugi način, više kao alat nego kao prijatelja.
Ali vrag je pobijedio opet :) i opet sam ovisnik! Sad mi je žao opet se rješiti kompa jer ga i cura koristi ali nešto ću morati napraviti.

Da, znam da ovo mnogima zvuči nevjerojatno, ali posve je istinito, računalo može biti prava ovisnost.

Ma vjerujem ti! Ja sjedim pred kompom cijeli dan i jos mi je zao ici spavati! I kad nemam bas nikakvog razloga biti pred njim, ipak sam tu! Jer to mi je postala svakodnevna pozicija!:rolleyes:

kolibrić
05.05.2009., 14:40
nedavno sam zaglavio u bolnici i trebao ostati preko vikenda tamo i to sam na odjelu i otišao sam si kupit laptop i u ponedjeljak kad je došao doktor mi je rekao da sam ovisan o internetu:eek: i još mi peder htio uzet laptop,ma reko idem ja rađe odavde nego da mi oni "čuvaju" laptop...naravno nisam smio se koristiti s njime više....ali barem mi je vikend proletio samo tako....

btw. ako treba netko savjet kako potrošiti 5Gb prometa preko sticka od T-mobil-a nek mi se javi :rofl:

Samo_sutim
06.05.2009., 00:20
joj i ja sam ovisnik o internetu :( :'( ocjene su mi katastrofalne,nekad sam bila bolja osoba ali odkad je racunar moj najbolji drug promjenila sam se skroz,drska sam i agresivna,idem na spavanje u 6 ujutro! i kad ustanem prvo sto pomislim je msn i facebook i ako se ne konektujem jedva disem i lose se osjecam! stalno placem kad mi je racunar na popravku il kad internet ne radi..Sa roditeljima se stalno svadjam-'ko da si se s njim rodila' deru se na mene i onda ja placem i dva dana zaredom ne ustajem od racunara da bi se bolje osjecala! a navece se ne mogu odvojit od racunara i ne mogu pogledat u knjigu jer mi sve osim interneta ide na zivce.Mozda sam jos zelena i ne znam nista o zivotu,al znam da imam problem i nikom jos nisam o tome pricala. imam sve manje pravih drugova a sve vise ih imam preko msna :( Ovo traje odavno i citala sam puno o tome i znam da imam problem :( a imam samo 15 godina :( :ne zna::confused:

memona
06.05.2009., 01:16
meni je stara neki dan ukrala laptop i ja sam bila cijeli dan bez njega i bilo mi je skroz oke :ne zna:

Engelchen00012
06.05.2009., 09:12
joj i ja sam ovisnik o internetu :( :'( ocjene su mi katastrofalne,nekad sam bila bolja osoba ali odkad je racunar moj najbolji drug promjenila sam se skroz,drska sam i agresivna,idem na spavanje u 6 ujutro! i kad ustanem prvo sto pomislim je msn i facebook i ako se ne konektujem jedva disem i lose se osjecam! stalno placem kad mi je racunar na popravku il kad internet ne radi..Sa roditeljima se stalno svadjam-'ko da si se s njim rodila' deru se na mene i onda ja placem i dva dana zaredom ne ustajem od racunara da bi se bolje osjecala! a navece se ne mogu odvojit od racunara i ne mogu pogledat u knjigu jer mi sve osim interneta ide na zivce.Mozda sam jos zelena i ne znam nista o zivotu,al znam da imam problem i nikom jos nisam o tome pricala. imam sve manje pravih drugova a sve vise ih imam preko msna :( Ovo traje odavno i citala sam puno o tome i znam da imam problem :( a imam samo 15 godina :( :ne zna::confused:

Suosjecam s tobom! Stanje jos nije ovako lose kao kod tebe, ali postaje sve gore. Evo ja sam nocas zaspala oko 3 jer sam bila na netu! a probudila sam se u 7 slucajno i umjesto da nastavim spavati, ja nisam mogla odoljeti internetu, pa sam dosla ovdje! i sad me glava boli i osjecam se kao poslije pijanke, ali evo pisem!:confused:

BlueRose
06.05.2009., 14:03
Najiskrenije mislim da bi nam svima život bio puno, puno ljepši bez računala, i da je on jedno veliko nužno zlo, jer se uguzio u sve pore života, i u biti više nema posla danas koji nije bar djelomično vezan za kompjuter.
Komp ubija ljudsku komunikaciju, ljudske susrete. Svi koje znam samo vise na Facebooku, i sve manje se nalaze u živo. Sudeći po ovome što ste napisali, bit će i gore, jer mislim da će ljudi na kraju isključivo komunicirati on line, i samo iznimno se nalaziti u živo. Užas!
Internet je koristan u smislu da nađeš ono što ti treba, informacije, podatke i sl. Ali, internet kao alternativa životu - zlo, ZLO!
Da nemam praznog hoda na poslu, vjerojatno me uopće ne bi bilo na forumu, ne bi ni znala da postoji, a net bi koristila samo za provjeravanje amex računa. Kad sam doma nikad se ne spajam na net, osim iznimno ako moram poslati mail. I to je sve. Ako mi se čitaju novine, kupim ih. Ako mi se druži, zovem ljude na kavu. Iako se čini da uskoro neću imat koga zvat, jer se svi malo po malo sele na Facebook, kojeg prezirem iz dna duše :mad:

rejoflajt
06.05.2009., 19:53
Komp ubija ljudsku komunikaciju, ljudske susrete. Svi koje znam samo vise na Facebooku, i sve manje se nalaze u živo. Sudeći po ovome što ste napisali, bit će i gore, jer mislim da će ljudi na kraju isključivo komunicirati on line, i samo iznimno se nalaziti u živo. Užas!
Iako se čini da uskoro neću imat koga zvat, jer se svi malo po malo sele na Facebook, kojeg prezirem iz dna duše :mad:
to je današnja tužna realnost. nitko nema vremena za nikoga, komfornije je komunicirati preko ove stvarčice čiji sam i ja ovisnik.:rolleyes:

Aleks 2
11.05.2009., 10:22
A da mu uskratis neke "bracne obveze" pa mozda pocne mislit na tebe? :)

Što je najgore on ih meni uskraćuje, a sjećam se da mi je prije bio naporan s tim.
Sad nema vremena jer ima druge zanimacije.:flop:

Ludi2
19.05.2010., 14:47
dali je netko (osim mene ima) i kako se boriti protiv toga, dali postoji neka udruga ili nesto slicno u hr... ne mislim na one koji rade za racunalom vec za prave ovisnike poput mene (u prosjeku provedem po 10ak sati pred racunalom, surfajuci internetom, igrajuci igrice, gledajuci flimove itd... u jednom momentu sam proveo 16 sati za racunalom u komadu, shvacam da mi je to veliki problem u zivotu ali ga neznam rijesiti i utjecao je na mnogo stvari u mom zivotu naravno na gore a ne na bolje...)

MortaL!s
19.05.2010., 16:11
dali je netko (osim mene ima) i kako se boriti protiv toga, dali postoji neka udruga ili nesto slicno u hr... ne mislim na one koji rade za racunalom vec za prave ovisnike poput mene (u prosjeku provedem po 10ak sati pred racunalom, surfajuci internetom, igrajuci igrice, gledajuci flimove itd... u jednom momentu sam proveo 16 sati za racunalom u komadu, shvacam da mi je to veliki problem u zivotu ali ga neznam rijesiti i utjecao je na mnogo stvari u mom zivotu naravno na gore a ne na bolje...)

nisam ovisna, ali zna me uhvatiti period u životu kad provedem dosta vremena surfajući netom. često to zna biti uzalud potrošeno vrijeme.
ako nemaš što drugo raditi u svakodnevnom životu, onda je sasvim jednostavno i lako postati ovisnik o internetu.
ako si nađeš bilo kakav hobi, natjeraš se šetati prirodom, voziti bicikl ili nešto slično, možda nećeš imati toliku potrebu svaki sekund trčati za komp.
sretno :top:

kikakm
19.05.2010., 18:16
Ne vjerujem da kod nas ima neka udruga za takav problem, u drugim zemljama da.
Problem je što to još nije dovoljno razrađena tema. Čak postoji dvojba, da li će novi DSM-V imati podkategoriju ovisnost o internetu jer je to samo kao prijedlog.

Ajujana
19.05.2010., 18:55
dshvacam da mi je to veliki problem u zivotu ali ga neznam rijesiti i utjecao je na mnogo stvari u mom zivotu naravno na gore a ne na bolje...)

A da pokušaš ugasiti komp? :rofl:
To ti je 50% riješeno, drugih 50% je da nađeš neki hobi il slično ali da komp ostane ugašen :mig:

marko86
19.05.2010., 18:56
isti problem i kod mene prva radnja u jutro paljenje kompa i spajanje na internet onda ide sve ostalo, kada mi dosadi internet onda igram igrice ili nešto gledam na kompu uglavnom ode cijeli dan. I 99% vremena provedem bez veze, mislim kada i završio sa nekom ženskom koje lijepim na muškom kutu pod temom prave ljepotice da bi joj rekao nakon dva sata ode ja na fejs ili igrat igricu pa se čujemo kasnije

Jason
19.05.2010., 19:17
To je malo, 16h je ništa jebote. Ja znam bit po 48h bez prestanka, al ne igram igrice. Uglavnom, web mastering, i stuff like that. Gadno je kad postaneš ovisnik, jer svakakve posljedice donosi geekovanje.

- Slab vid
- Asocijalnost
- Depresija

Nervoza... Neki i jedu manje, npr. Ja, zavisi sve do osobe. I da, najgora posljedica je što se bukvalno nikad ne moš naspavati, svejedno, spavao ti 20h ili 5h nisi naspavan, baš zato što nije normalno ne spavati 2 dana, pa onda spavati čitav dan, i nastaviti tako.

Nažalost jedini je lijek da baciš PC, naravno ja to nikad ne bi uradio, al ako se baš moraš promjeniti, uradi to. Jer drugačije ne možeš, niko ti drugi neće pomoći.

Ludi2
19.05.2010., 19:55
To je malo, 16h je ništa jebote. Ja znam bit po 48h bez prestanka, al ne igram igrice. Uglavnom, web mastering, i stuff like that. Gadno je kad postaneš ovisnik, jer svakakve posljedice donosi geekovanje.

- Slab vid
- Asocijalnost
- Depresija

Nervoza... Neki i jedu manje, npr. Ja, zavisi sve do osobe. I da, najgora posljedica je što se bukvalno nikad ne moš naspavati, svejedno, spavao ti 20h ili 5h nisi naspavan, baš zato što nije normalno ne spavati 2 dana, pa onda spavati čitav dan, i nastaviti tako.

Nažalost jedini je lijek da baciš PC, naravno ja to nikad ne bi uradio, al ako se baš moraš promjeniti, uradi to. Jer drugačije ne možeš, niko ti drugi neće pomoći.

sve od toga 3oje imam nazalost... a nisam obracao preveliku paznju na to dok nisam sluzio vojni rok (tamo sam bio 6mj bez racunala) i ono sto mogu reci je da su mi se ruke tresle doslovce kao ovisniku o alkoholu,drogi ili necem trecem, stalno sam bio nervozan, grizao nokte itd... i to isto nemogu se nikad naspavat... koje sranje, koji me vrag uopce tjerao pa sad nemogu bez njega:(

Jason
19.05.2010., 20:14
sve od toga 3oje imam nazalost... a nisam obracao preveliku paznju na to dok nisam sluzio vojni rok (tamo sam bio 6mj bez racunala) i ono sto mogu reci je da su mi se ruke tresle doslovce kao ovisniku o alkoholu,drogi ili necem trecem, stalno sam bio nervozan, grizao nokte itd... i to isto nemogu se nikad naspavat... koje sranje, koji me vrag uopce tjerao pa sad nemogu bez njega:(

Vala i meni je sad žao, al i prije sam bio asocijalan, kad sam bio manji. Gledao sam filmove i serije po čitav dan, pa me ne čudi što sam sam prešao na PC.

Jure Blitva
13.06.2010., 20:51
Ljudi moji, imam problem. Ne mogu zivjeti vise bez facebooka. Cim se probudim palim komp, ako sam vani pa dodjem doma prva mi je stvar otici na face... Jesam li postao ovisnik? Da li moj zivot nema sadrzaja vise pa bjezim tamo i sve vise vremena ptovodim tako... Imam li ja vise uopste svoj zivot?

Je li to normalno ponasanje?

Ima li mi pomoci i kako da se ostavim te ocito vec teske ovisnosti? Ima netko kakav savjet?

Whereabout
13.06.2010., 20:59
Ajde, Jure, probaj ti sam odgovoriti, ideš li iz zdravih pobuda na Face čim si za kompom? Ako ideš vidjeti što je tko novo pisao, pogledati privatne poruke, vijesti sa stranica koje lajkaš ili grupa, ili igrati igre koje igraš tamo, onda to valjda nije ništa zabrinjavajuće. Zabrinjavajuće bi, po meni, bilo ako provodiš sate, i tako svaki dan, kopajući nešto ilegalno/glupo/nešto treće van pameti.

Facebook je socijalna mreža, namijenjen je tome da redovito ideš tamo i provjeravaš novosti. Zato si se i registrirao. To je gotovo kao da pitaš je li bolesno što redovito izlaziš s društvom.

No, može biti i "poremećeno", ako ti oduzima previše vremena, ili zbog Facebooka zapostavljaš svoje druge obaveze. Ako ti je to odmor od drugih stvari, i prozor u svijet gdje su ti prijatelji i poznanici, onda je sasvim normalno.

minas morgul
14.06.2010., 15:54
Joj svaki dan i svaku noč sam na internetu i čak i u snu sanjam računar i internet :rolleyes:

RoyalJelly
14.06.2010., 19:16
Joj svaki dan i svaku noč sam na internetu i čak i u snu sanjam računar i internet :rolleyes:

i ja isto :lol::lol::lol::lol::lol::lol:

slavišab
01.12.2010., 23:41
pozdrav ljudi!

mene bi zanimalo kako se riješiti ovisnosti o internetu, jednostavno oduzima mi puno vremena, i sna,visim po fejsu bezveze, pregledavam novine, iako nema nikakvih normalnih vijesti, forume

jednostavno mi je internet postao svakodnevnica, kada dođem doma, odmah idem na njega i ostajem min 2-3sata, pa opet kasnije, zaboraviš na vanjski svijet

mislio sam ga preseliti iz svoje sobe, ili zaključati modem, neznam

može neki savjet, kako to postepeno smanjiti, i riješiti se toga

Lajoš55
02.12.2010., 07:47
Ja sam ovisan o internetu i cigaretama - ali samo dok sam kod kuće, kad se vratim na faks tamo nemam računala nit smijem trošit novac na bezvezarije, ali kad se vratim kući, ne gine mi 10 sati surfanja te kakva kutija i po...:rolleyes:

Z_interactive
02.12.2010., 10:22
jebote a ja mislio da sam puno na pc-u. dnevno budem nekih 8 sati. a da imam posao i novca to bi se smanjilo na nekih 1-2 sata. sad sam na kompu jer jednostavno nemam pametnijeg posla i dosadno mi je....i naravno nemam novca!

slavišab
02.12.2010., 20:36
znači da je malo rašireniji problem

oduzima mi dosta vremena, a jednostavno ništa ne radim, slušam muziku, vidim po portalima

čini mi se da je najbolje druženje, kavica i tako, samo nitko nema vremena

Freyja_
02.12.2010., 23:33
Dosta slobodnog vremena provodim na netu i na kompu općenito, no nikad ne bih odbila poziv na kavu ili izlazak zbog toga. A i poprilično sam sigurna da bih mogla živjeti bez neta, ima milijun drugih zanimacija kojima bih se mogla baviti. No s druge strane, ako mi to već toliko olakšava i uveseljava život, ne znam zašto bih ga se odrekla :ne zna: a i ne mislim da sam ovisna :)

alohae
03.12.2010., 17:08
ja sam ovisnost preseilio i na mobitel, mora sam uzeti xperiu 10. Sad mogu cijelo vrijeme biti za računalom:)
Nazvati nešto sa 512mb ram i 1GHZ mobitelom je svetogrđe.:Pop:

Vilnia
03.12.2010., 17:18
Dosta slobodnog vremena provodim na netu i na kompu općenito, no nikad ne bih odbila poziv na kavu ili izlazak zbog toga. A i poprilično sam sigurna da bih mogla živjeti bez neta, ima milijun drugih zanimacija kojima bih se mogla baviti. No s druge strane, ako mi to već toliko olakšava i uveseljava život, ne znam zašto bih ga se odrekla :ne zna: a i ne mislim da sam ovisna :)

Potpisujem! :D Treba upisati tečaj vezenja :mig:

Zehra
04.12.2010., 11:08
Ovdje se vecinom zale da su vec postali ovisnici, a nigdje strucnjaka da da odgovor kako se osloboditi ili barem umanjiti vrijeme provedeno na internetu.

Psiholozi, gdje ste? Na lijecenju?

Kinder Penguin
06.12.2010., 01:44
Otvoreno mogu priznati da sam ovisnik o internetu...Vecinom jer nemam drustvenog zivota...Ili cekam da me neko pozove van ...Od sporta pa ostalih stvari uvijek bih imao volju raditi ali zajedno sa nekim jer je ljepse...Dakle,ovisnost ovako...Mada mi se ne bi bilo tesko odreci kada bih imao neke volje da treniram kakav sport sa prijateljima ili da idem u Japan i slicno...:(

Zehra
11.12.2010., 12:54
Ja sam povremeno ovisnik. Naime kad imam puno vremena krenem narocito po ovim forumima i nikad kraja. Medjutim, u nekim drugim prilikama, mogu bez interneta i po dva-tri mjeseca.

Ne volim ovu ovisnost, ali opet pitam ima li neko od strucnjaka da posavjetuje, kako se osloboditi? Ili neko iz vlastitog iskustva?

toni999
12.12.2010., 20:55
nema tu nekog magicnog stapica

odlucis se, drzis te toga i nades drugu zanimaciju

pizza-man
12.12.2010., 22:12
prije sam bio ovisnik o računalnim igricama... nisam mogao dan provest bez da bacim po nekoliko sati na te online mulitplayer igre... sad kad se sjetim spasila me jedna jedina stvar ( čak i danas kad dođem u napast, sjetim se toga).

naime jednom sam zamislio da sam ostvario sve što se moglo ostvarit u igri, pobjedio sva čudovišta i prešišao sve ostale igrače. kada sam se ponovno uključio u igru, shvatio sam da je to samo apsolutno bespotrebno gubljenje vremena... jer kada bih i postigao to što sam zamislio zapravo ne bih postigao ništa. zapravo bi na kraju bio ponovno na početku.

Možda je bitno da čovjek postane svjestan da na nekim stvarima gubi previše vremena a nema nikakvih koristi od njih ili se sjebe psihički i fizički.
Rekao bih da morate sjesti sami sa sobom i odrediti prioritete, surfati je super, face je super, igre su super ... samo kada te stvari počnu upravljati nama sjebani smo.

blackdragons
21.01.2012., 18:05
Pozdrav svima,
Ja sam vjerojatno ovisan o kompu,ali bez interneta brzo bi mi dosadio.Vrijeme provodim poslovno,tj. bavim se se kreiranjem igara(programiranje,crtanje,3D modeliranje...).I to sve želim raditi u životu.Najviše me privlači 3D modeliranje.Još nisam dobar u svim tim stvarima jer se to ne može naučiti preko noći.A nakon 5-8 sati takvog provedenog rada dosadi mi,tj. odem na net i pogledam koji film,provjerim poruke na fejsu,e-mailu i ostalim forumima.Često odigram 1- 2 sata neke online igre npr. COD2(zasad).Mene zanima kako se osjećaju drugi ovisnici u jutro.Kad se probudim osjećam se sveže ali imam potrebu odmah upaliti komp i pregledat poruke.
I još me zanima koristim li računalo u dobre svrhe i ako provedem cijeli dan na kompu(7,8 do 24 h) na njemu?

mimma7
21.01.2012., 18:53
I još me zanima koristim li računalo u dobre svrhe i ako provedem cijeli dan na kompu(7,8 do 24 h) na njemu?

ne.

anarchello
25.01.2012., 15:50
tl;dr - Računalo nije krivo što ste introvertirani. Računalo nije krivo što vas zanimaju gluposti.

Dobro sam se zabavio čitajući postove u ovom threadu. :)

Ispada da je jedino bitno kolko vremena provedeš za računalom. Ako je to ne daj bože 10h ili više, ovisnik si. Po tom kriteriju ja bih onda trebao biti žešći ovisnik, jer većinu svjesnog vremena provedem za računalom, a spavam negdje u prosjeku 5-6h. Svi su uspjeli promašiti poantu. Što radite za računalom? Tehnologija je napredovala pa su neke pomalo arhaične aktivnosti poprimile druge oblike. Npr. prihvatljivo je visiti pola dana na telefonu, ali ni slučajno isto nije prihvatljivo ako se radi o facebooku ili nečemu sl. To su gluposti! Jednostavno, mnoge aktivnosti su se prebacile u virtualni svijet. Njihova manifestacija je nešto drukčija, ali je sadržaj ostao isti i pri tome je postao još bogatiji.

Najjače su mi ove priče o prijašnjem tobožnjem društvenom životu, lol. Ne kužim kako vam računalo sada smeta u tome. Puno je lakše danas naći ljude sa specifičnim interesima koji vam odgovaraju, te na taj način filtrirati sve te dosadnjakoviće i njihove debilne tričarije. Puno je lakše naučiti nešto itd...

Free like a wind
26.01.2012., 00:39
ovisnost o racunalu i internetu vodi u opcu lijenost. Sve, kad i hoces da radis, prestanes zbog nekog svog sivila. I onda opet za kompjuter, a kad se oci umore, u krevet i tako opet, i opet.

SomEonE not ME
22.02.2012., 12:23
nakon dugo razmišljanja i svakodnevnih bezuspješnih pokušaja uvjeravanja svojih roditelja da moj brat ima problem, odlučila sam se registrirati na forum u nadi da će mi netko od vas možda reći neki koristan savjet. Moj brat ima 26 godina, odustao je od faksa, jer su mu svakodnevne obveze vezane uz faks smetale u igranju online igrice. Provodi doslovno 23 sata dnevno u sobi, odkad se probudi do kad ode spavati stalno je za kompjutorom, iz sobe izlazi samo kako bi si uzeo hranu, koju također jede u sobi, te za odlazak u kupaonicu. potpuno se izolirao, ne razgovara s nikim od nas jer, kako on sam kaže, s nama nema o čemu razgovarati. Ne radi nigdje te smatra da je to gubitak vremena, njemu novac ne predstavlja ništa, roditelji mu kupuju sve što mu treba. Moji roditelji su još jedan veliki dio problema jer svojim ne reagiranjem podupiru to njegovo ponašanje, a ja se smatram lošom sestrom kada pokušam razgovarati o tome s njima, jer bratu, po njihovom želim zlo. više ne znam što da radim. :(

Azzura
22.02.2012., 13:13
Ne radi nigdje te smatra da je to gubitak vremena, njemu novac ne predstavlja ništa, roditelji mu kupuju sve što mu treba.

pa normalna stvar. šta će ti posao, kad te starci velikodušno sponzoriraju.
neka mu prestanu financijski pomagati, možda skuži da od cjelodnevnog igranja igrica ne može platiti režije, niti se hraniti. i nek onda kaže da mu novac ništa ne predstavlja:rolleyes:

SomEonE not ME
22.02.2012., 14:21
živi na katu obiteljske kuće, a roditelji su u prizemlju tako da oni plaćaju sve režije.

MrGood
22.02.2012., 17:37
Moj brat ima 26 godina, odustao je od faksa, jer su mu svakodnevne obveze vezane uz faks smetale u igranju online igrice.

:lol: koji car hebote, nemrem doci sebi od smjeha. Pazi ovo, faks ga samo nepotrebno ometa kod igranja igrica. Ludnica :)

A sad malo ozbiljnije, sorry na ovoj reakciji, znam da tebi nije smjesno. Jbg. ovisan je. Kao ovisnik, normalno da to nece priznati. Sta ti/vam preostaje. N e znam, za pocetak razgovor. Vjerojatno si probala vec vise puta, a roditelji te ocigledno ne podrzavaju. Bojim se da ti sama neces nista kod njega postici. Mozda bi trebala roditelje probati "osvijestiti" da razgovaraju s njim na kulturan nacin i daju mu do znanja da to tako ne moze. Vrlo vjerojatno to nece poluciti nikakve rezultate pa onda krenuti u drasticne metode - iskljucivanje interneta ili tako nesto i natjeravanja neka ide nesto raditi kada vec nece na faks.

Ne znam sta drugo da ti kazem...

SomEonE not ME
22.02.2012., 21:25
problem je u tome što prvo moram njih uvjeriti da on ima problem, a tek onda ih nagovarati da nešto poduzmu. evo novo je to što su mu kupili novi softwer za kompjutor i ne usude mi se reći koliko su platili. kad bolje pogledam svoju obitelj čini mi se da nešto nije u redu samnomm jer je svima drugima to njegovo ponašanje ok. već sam jednom sama uzela modem za internet i sakrila ga, ali mama mu ga je već sljedeći dan vratila, a tata se derao na mene kako se usuđujem to napraviti. ne vidim rješenje iskreno.

Azzura
22.02.2012., 23:15
gle, SomEonE not ME, u tvojoj obitelji nitko nema problem osim tebe. brat ti stalno igra igrice i ne radi ništa, a starci mu to omogucavaju. i oni su svi ok. osim tebe u toj priči. oni zadovoljni i sretni stanjem kakvo je, a ti nisi. znači, mijenjaj svoje stanje. odseli od njih i/ili jednostavno brini o sebi. ostavi ih da ga tetoše do svoje duboke starosti kad im je tako ok.

a ovo da je on na katu kuće za koju oni plaćaju režije, kakve to veze ima? pa da je drugačiji (on i oni) onda bi sudjelovao u plaćanju za svoj dio, a ne živio kao parazit. no opet, sve to skupa nije ni bitno, jer su tvoj brat i roditelji jedna idilična kombinacija koja može jako dugo potrajati.

priča bi bila drugačija da oni jadni ne mogu na kraj s njim i njegovim životarenje, ali za njih problema očito nema.

*mrgud*
22.02.2012., 23:28
gle, SomEonE not ME, u tvojoj obitelji nitko nema problem osim tebe. brat ti stalno igra igrice i ne radi ništa, a starci mu to omogucavaju. i oni su svi ok. osim tebe u toj priči. oni zadovoljni i sretni stanjem kakvo je, a ti nisi. znači, mijenjaj svoje stanje. odseli od njih i/ili jednostavno brini o sebi. ostavi ih da ga tetoše do svoje duboke starosti kad im je tako ok.

a ovo da je on na katu kuće za koju oni plaćaju režije, kakve to veze ima? pa da je drugačiji (on i oni) onda bi sudjelovao u plaćanju za svoj dio, a ne živio kao parazit. no opet, sve to skupa nije ni bitno, jer su tvoj brat i roditelji jedna idilična kombinacija koja može jako dugo potrajati.

priča bi bila drugačija da oni jadni ne mogu na kraj s njim i njegovim životarenje, ali za njih problema očito nema.

Da, samo sto ce jednom u buducnosti kad roditelja vise ne bude njoj na teret pasti neodgovorna osoba koja ce joj donjeti samo probleme u zivotu. Naj jednostavnije je pobjeci od problema pa sta bude bude, a kasnije kad sve ode pre-daleko puno je teze ispraviti posljedice.

Scroll
22.02.2012., 23:59
Naravno da sam ovisan o kompu i internetu, za izlaske i cuge nemam i što ću drugo. Dođem s posla i za komp. Fala Bogu za režije i hranu imam i meni je komp. moja okupacija. Nije to u biti nikakva ovisnost, nego iskorištavanje slobodnog vremena. A kaj drugo da radim, da buljim u strop doma? :D

Azzura
23.02.2012., 07:14
Da, samo sto ce jednom u buducnosti kad roditelja vise ne bude njoj na teret pasti neodgovorna osoba koja ce joj donjeti samo probleme u zivotu. Naj jednostavnije je pobjeci od problema pa sta bude bude, a kasnije kad sve ode pre-daleko puno je teze ispraviti posljedice.

ne slažem se.
prije svega, već je kasno, jer riječ je o čovjeku od 26 godina a ne klincu od 9.

zatim, zašto bi lijeni i neodgovorni brat posato teret sestre? ona ima apsolutno pravo učiniti ono što misli da je najbolje za nju i ne mora snositi posljedice odnosa na relaciji roditelj-brat. oni su mu omogućili da bude to što je i još uvijek mu omogućuju. pa nek se onda oni i nose s tim. ostatak svijeta, uključujući i njegovu sestru, ne moraju biti žrtve takvog odnosa. i to ne znači biti ni okrutan, ni sebičan. to što nam je netko u krvnom srodstvu ne znači da nam ima pravo sisati krv na slamku. vampirima treba znati reći "ne" ma kmoliko god nam bili bliski. to se zove ljubav prema sebi.

i ne, nije ovdje riječ o "bježanju od problema". ovdje je riječ o zaštiti sebe, na što svaka osoba na ovom svijetu ima apsolutno pravo. a zaštiti sebe nije uvijek najlakše, posebno kad su u pitanju naši najbliži (da je tako, mnogo ljudi ne bi ovdje dolazilo na psihologiju i jadali se)

*mrgud*
23.02.2012., 07:43
ne slažem se.
prije svega, već je kasno, jer riječ je o čovjeku od 26 godina a ne klincu od 9.

zatim, zašto bi lijeni i neodgovorni brat posato teret sestre? ona ima apsolutno pravo učiniti ono što misli da je najbolje za nju i ne mora snositi posljedice odnosa na relaciji roditelj-brat. oni su mu omogućili da bude to što je i još uvijek mu omogućuju. pa nek se onda oni i nose s tim. ostatak svijeta, uključujući i njegovu sestru, ne moraju biti žrtve takvog odnosa. i to ne znači biti ni okrutan, ni sebičan. to što nam je netko u krvnom srodstvu ne znači da nam ima pravo sisati krv na slamku. vampirima treba znati reći "ne" ma kmoliko god nam bili bliski. to se zove ljubav prema sebi.

i ne, nije ovdje riječ o "bježanju od problema". ovdje je riječ o zaštiti sebe, na što svaka osoba na ovom svijetu ima apsolutno pravo. a zaštiti sebe nije uvijek najlakše, posebno kad su u pitanju naši najbliži (da je tako, mnogo ljudi ne bi ovdje dolazilo na psihologiju i jadali se)

Ma slazem se sa tobom, samo vidi se da joj je stalo do brata sto znaci da ni kasnije nece biti imuna na taj problem.

Ni ja ne mogu shvatiti kako covjek od 26 godina nema nekakav cilj u zivotu.

Mislim da u ovoj prici fali dosta informacija kako bi se mogao donjiti nekakav razuman zakljucak. Zasto roditelji stoje na bratovoj strani? Jesu li imucni i osigurali su djeci sve kako bi bezbrizno proveli zivot? Bez obzira na sve, svatko mora steci nekakve radne navike i odgovornost.

SomEonE not ME
23.02.2012., 07:49
hvala ljudi na savjetima :)

stvarno ispadne da oni žive u idiličnom mirnom svijetu koji im ja narušavam, mislim da bi najbolje za mene bilo da to jednostavnom pustim, ali bojim se da će stvarno na moja leđa pasti moj brat kad nam roditelji umru, a iskreno ne znam zašto bi ja morala na sebe preuzeti tu obvezu jer oni nisu dobro obavili svoju roditeljsku dužnost, znam da možda zvuči grubo ili ispada da ne volim svog brata, ali ne moram ja trpiti na kraju zbog njihovog propusta u odgoju.

SomEonE not ME
23.02.2012., 07:54
mrgud- nisu nam roditelji imućni, ali on je uvijek dobio što je htio. velike su razlike u njihovom odnosu prema njemu i prema meni.
Kad si bolje razmislim i da imate sve informacije ne vjerujem da bi došli do razumnog zaključka :)

SomEonE not ME
23.02.2012., 08:17
...jer ni ja nisam uspjela doći do razumnog zaključka.

VeronikaN
23.02.2012., 08:21
mrgud- nisu nam roditelji imućni, ali on je uvijek dobio što je htio. velike su razlike u njihovom odnosu prema njemu i prema meni.
Kad si bolje razmislim i da imate sve informacije ne vjerujem da bi došli do razumnog zaključka :)

:mig:
Tim gore za njih,kad više ne budu mogli financijski podnositi takvo parazitarstvo voljenog i obožavanog sina...
A ti,ne osvrči se i ne govori ništa.
Što će biti u budućnosti ..ne stoji nigdje da ćeš ti morati brinuti o njemu a ni o roditeljima samim.
Pa kad misliš da nismo u stanju doći do razumnog zaključka jer nemamo sve informacije,onda nemoj ni tražiti savjet od nas ili nam pak daj te informacije...možda ipak dođemo približno razumnom zaključku .
Inače ne mogu se oteti utisku da ima i ljubomore u toj priči...:kava:

SomEonE not ME
23.02.2012., 14:38
ljubomora? nisam ja nigdje napisala da niste u stanju doći do razumnog zaključka nego je ponašanje mojih roditelja i brata toliko nerazumno da ne vjerujem da bi zaključak bio razuman.

gledam svog brata već nekoliko godina kako cijelo svoje budno vrijeme provodi u sobi za kompjutorom, mršav je, blijed, s nikim ne komunicira osim sa "prijateljima" s kojima igra online igre, ne jede redovito, budan je po cijele noći, tek u jutro ide spavati,a onda spava do 16-17h.

mislim da me više motivira očaj nego ljubomora.

Sacreus
23.02.2012., 16:18
A realno gledano ni tvoje ponasanje nije previse razumno, dapace cak pokazujes ponasanje koje u terapiji obicno pokazuje najveceg kriva za probleme u obitelji (onaj koji okrivljuje, jedini je u pravu, sve zna tko ima kakav problem...) :)

Ako zelis neki koristan savjet, potrebno je puno visep odataka od jednostavnih zakljucaka da svi nisu normalni i da svi imaju problem..

Obiteljski odnosi, medjusobna slaganja, razlike u ponasanju roditelja prema svakome od vas, doba studiranja, srednje skole, kako su reagirali na zanemaraivanje faksa, koliko su se brinuli za vrijeme skole, cime se bave, koliko su medjusobbno bliski... itd.

I koju igricu igra?

Achtung_1990
23.02.2012., 16:33
Dali smo ovisni o računalu ??? Sigurno nas 90 % mlađe generacije i dali smo toga svijesni , netko da , netko ne. Problem je što se to uopće ne gleda kao ovisnost i petosatno "druženje" na face-u je postalo sasvim normalno i sve više i više se udaljavamo jedno od drugih . Zato imamo sve više samaca jer tehnologija pruža takav osjećaj ugode da nam se jednostavno neda suočit sa pravim svijetom . Kao bivši ovisnik o igrama ( play station ) znam kako je to kad odbaciš svaki ljudski kontakt za druženje sa pixelima i drago mi je što sam tu fazu imao sa 13-15 godine nego sad kad bi se polako trebao uozbiljit . Žalimo se kako nemamo vremena za stvari koji bismo htjeli jer je opet nam draže sjedit za kompom ( kao ja sad na forumu ) i gubit vrijeme . Idem na fax koji traži rad sa kompom i tu ništa ne mogu ,ali odlučio sam smanjit to druženje sa današnjim tehnološkim čudima i približit se sa prirodom . U početcima sam tog putovanja i moj mozak dosta pruža otpor takvom načinu života i dalje on želi petosatnu dozu televizije, kompa ,ali treba se znat oduprit .Jednostavno me je jedan dan puklo kao na šta ja to tratim svoj život , ali tko zna možda opet izgubim bitku sa tehnologijom i vratim se na stari put.

Sacreus
24.02.2012., 09:40
.Jednostavno me je jedan dan puklo kao na šta ja to tratim svoj život , ali tko zna možda opet izgubim bitku sa tehnologijom i vratim se na stari put.

Neces se vratiti na stari put ako na novom putu nadjes stvari koje ti pruzaju zadovoljstvo... bitno je naci nesto sto pruza istu razinu uzitka/zadovoljstva/potkrepljenja :)

SomEonE not ME
24.02.2012., 10:04
A realno gledano ni tvoje ponasanje nije previse razumno, dapace cak pokazujes ponasanje koje u terapiji obicno pokazuje najveceg kriva za probleme u obitelji (onaj koji okrivljuje, jedini je u pravu, sve zna tko ima kakav problem...) :)

Ako zelis neki koristan savjet, potrebno je puno visep odataka od jednostavnih zakljucaka da svi nisu normalni i da svi imaju problem..

Obiteljski odnosi, medjusobna slaganja, razlike u ponasanju roditelja prema svakome od vas, doba studiranja, srednje skole, kako su reagirali na zanemaraivanje faksa, koliko su se brinuli za vrijeme skole, cime se bave, koliko su medjusobbno bliski... itd.

I koju igricu igra?

Na koju točno vrstu terapije misliš? e sad ne vjerujem da sam baš najveći krivac, ali sigurno sam i ja nekako utjecala na tu cjelokupnu situaciju u obitelji.

SomEonE not ME
24.02.2012., 10:06
Dali smo ovisni o računalu ??? Sigurno nas 90 % mlađe generacije i dali smo toga svijesni , netko da , netko ne. Problem je što se to uopće ne gleda kao ovisnost i petosatno "druženje" na face-u je postalo sasvim normalno i sve više i više se udaljavamo jedno od drugih . Zato imamo sve više samaca jer tehnologija pruža takav osjećaj ugode da nam se jednostavno neda suočit sa pravim svijetom . Kao bivši ovisnik o igrama ( play station ) znam kako je to kad odbaciš svaki ljudski kontakt za druženje sa pixelima i drago mi je što sam tu fazu imao sa 13-15 godine nego sad kad bi se polako trebao uozbiljit . Žalimo se kako nemamo vremena za stvari koji bismo htjeli jer je opet nam draže sjedit za kompom ( kao ja sad na forumu ) i gubit vrijeme . Idem na fax koji traži rad sa kompom i tu ništa ne mogu ,ali odlučio sam smanjit to druženje sa današnjim tehnološkim čudima i približit se sa prirodom . U početcima sam tog putovanja i moj mozak dosta pruža otpor takvom načinu života i dalje on želi petosatnu dozu televizije, kompa ,ali treba se znat oduprit .Jednostavno me je jedan dan puklo kao na šta ja to tratim svoj život , ali tko zna možda opet izgubim bitku sa tehnologijom i vratim se na stari put.

znači moguće je da jedan dan osoba sama shvati da trati život pred kompjutorom?

Achtung_1990
24.02.2012., 11:06
znači moguće je da jedan dan osoba sama shvati da trati život pred kompjutorom?

Sad ne znam dali je to sarkazam , ali mislim da svak se bar zapita nakon 10-satne seanse ( i tako nekoliko dana za redom ):" Što ja to radim ?? ". Većina će samo ostati na riječima dok će manjina imat neke pokušaje da to promini i samo mali postotak te manjine će se skroz odrhvat takvom načinu života . Kao prava ovisnost i nitko mi ne može garantirat da ću ja uspijet , ali mislim da vrijedi bar pokušat .

Neces se vratiti na stari put ako na novom putu nadjes stvari koje ti pruzaju zadovoljstvo... bitno je naci nesto sto pruza istu razinu uzitka/zadovoljstva/potkrepljenja :)

Možda sam se jednostavno zasitio ovakog načina života i jednostavna aktivnost kao što je trčanje ili vožnja biciklom mi daje neki osjećaj zadovoljstva , daje mi poticaj da idem naprid i da ne odustajem ....

slafko
24.02.2012., 11:35
I koju igricu igra?

Kao gamer moram reagirati na svekoliko korištenje termina igrica. Naime, svi ga koristite krivo. Točan naziv je igra. Zašto? Zato jer je puni naziv kompjuterska igra, a i termin igrica je, kao umanjenica, pokazatelj da se radi o nečemu neozbiljnome. Računalne igre, softver u čiji je razvoj potrošeno na milijune dolara i deseci tisuća radnih sati, se ne mogu okarakterizirati neozbiljnima. Mislim, mogu, ali to samo pokazuje da govornik ne zna o čemu priča.

Ovo ne ide nikoga osobno (ponajmanje autora citiranog posta), već ide svima koji ne rade razliku između igrica i igra. Igrice su stvari koje ljudi rade jedni drugima ne bi li ih manipulirali i vrtjeli oko malog prsta. Igre su način zabave, druženja, upoznavanja novih ljudi i kultura. Kao i sa svime što čovjek radi - umjerenost u igrama se preporuča i vrlo je poželjna.

Dali smo ovisni o računalu ??? Sigurno nas 90 % mlađe generacije i dali smo toga svijesni , netko da , netko ne.

Bio ti toga svjestan ili ne, o računalima si ovisan svakodnevno. Ne radi se nužno o direktnoj ovisnosti u kojoj se treseš ako ne gledaš u monitor, već o činjenici da su računala (kao i svako oruđe koje je čovjek kreirao) postala nerazdvojni dio života svih nas.

Sad ne znam dali je to sarkazam , ali mislim da svak se bar zapita nakon 10-satne seanse ( i tako nekoliko dana za redom ):" Što ja to radim ?? ".

Nikada se nisam zapitao "Što ja to radim?" u smislu na koji ti misliš, a imao sam i 13 i 14-satne "seanse". Možda je moj problem što jako dobro znam što radim sa svojim slobodnim vremenom i kako ga trošim. Osim toga, zaista ne vidim potrebu za introspekciju s dozom srama kakva se ovdje zagovara ako sam svoje slobodno vrijeme proveo u aktivnosti koja me zabavlja.

Pazi, u gotovo 7 godina od izlaska Guild Warsa, nakupio sam oko 9900 sati igranja. To je više od godine dana igranja jedne jedine igre. OMG! Jesam li ovisan? Ne. Osjećam li sram? Ne. Zašto sam toliko igrao? Zato jer je zabavno. Zato što sam se družio s ljudima koje nikako drugačije ne bih niti sreo, a kamoli upoznao.

Dok je tebi i većini ljudi na ovoj temi igranje "igrica" sinonim za gubljenje vremena, meni je online igranje prilika da upoznam druge ljude i, kroz njih, kulture iz kojih dolaze. Dok ćete vi reći "ovisnost", ja ću se zabavljati i družiti s ljudima iz Singapura, Škotske, N.Zelanda, Portugala, Njemačke, Hong Konga, Švedske, Rusije, Nizozemske, ...

Gledate fenomen računalnih igara iz jednog jedinog kuta i samim time donosite jednostrane, preopćenite i štetne zaključke. Kada već pričate da radite na sebi, pokušajte si proširiti osobne horizonte. Znanje i sloboda su ti koji oslobađaju, ne puko ponavljanje naučenih mantri.

SomEonE not ME
24.02.2012., 12:29
[QUOTE=Achtung_1990;38252234]Sad ne znam dali je to sarkazam , ali mislim da svak se bar zapita nakon 10-satne seanse ( i tako nekoliko dana za redom ):" Što ja to radim ?? ". Većina će samo ostati na riječima dok će manjina imat neke pokušaje da to promini i samo mali postotak te manjine će se skroz odrhvat takvom načinu života . Kao prava ovisnost i nitko mi ne može garantirat da ću ja uspijet , ali mislim da vrijedi bar pokušat .

Nije sarkazam nego mi ta tvoja rečenica daje nadu da će možda moj brat sam shvatiti da provodi previše vremena za kompjutorom.

SomEonE not ME
24.02.2012., 12:45
Kao gamer moram reagirati na svekoliko korištenje termina igrica. Naime, svi ga koristite krivo. Točan naziv je igra. Zašto? Zato jer je puni naziv kompjuterska igra, a i termin igrica je, kao umanjenica, pokazatelj da se radi o nečemu neozbiljnome. Računalne igre, softver u čiji je razvoj potrošeno na milijune dolara i deseci tisuća radnih sati, se ne mogu okarakterizirati neozbiljnima. Mislim, mogu, ali to samo pokazuje da govornik ne zna o čemu priča.

Ovo ne ide nikoga osobno (ponajmanje autora citiranog posta), već ide svima koji ne rade razliku između igrica i igra. Igrice su stvari koje ljudi rade jedni drugima ne bi li ih manipulirali i vrtjeli oko malog prsta. Igre su način zabave, druženja, upoznavanja novih ljudi i kultura. Kao i sa svime što čovjek radi - umjerenost u igrama se preporuča i vrlo je poželjna.

Bio ti toga svjestan ili ne, o računalima si ovisan svakodnevno. Ne radi se nužno o direktnoj ovisnosti u kojoj se treseš ako ne gledaš u monitor, već o činjenici da su računala (kao i svako oruđe koje je čovjek kreirao) postala nerazdvojni dio života svih nas.

Nikada se nisam zapitao "Što ja to radim?" u smislu na koji ti misliš, a imao sam i 13 i 14-satne "seanse". Možda je moj problem što jako dobro znam što radim sa svojim slobodnim vremenom i kako ga trošim. Osim toga, zaista ne vidim potrebu za introspekciju s dozom srama kakva se ovdje zagovara ako sam svoje slobodno vrijeme proveo u aktivnosti koja me zabavlja.

Pazi, u gotovo 7 godina od izlaska Guild Warsa, nakupio sam oko 9900 sati igranja. To je više od godine dana igranja jedne jedine igre. OMG! Jesam li ovisan? Ne. Osjećam li sram? Ne. Zašto sam toliko igrao? Zato jer je zabavno. Zato što sam se družio s ljudima koje nikako drugačije ne bih niti sreo, a kamoli upoznao.

Dok je tebi i većini ljudi na ovoj temi igranje "igrica" sinonim za gubljenje vremena, meni je online igranje prilika da upoznam druge ljude i, kroz njih, kulture iz kojih dolaze. Dok ćete vi reći "ovisnost", ja ću se zabavljati i družiti s ljudima iz Singapura, Škotske, N.Zelanda, Portugala, Njemačke, Hong Konga, Švedske, Rusije, Nizozemske, ...

Gledate fenomen računalnih igara iz jednog jedinog kuta i samim time donosite jednostrane, preopćenite i štetne zaključke. Kada već pričate da radite na sebi, pokušajte si proširiti osobne horizonte. Znanje i sloboda su ti koji oslobađaju, ne puko ponavljanje naučenih mantri.

a koje je tvoje mišljenje o tome što sam napisala o svom bratu?

slafko
24.02.2012., 13:03
Azzura ti je dobro rekla ovdje (http://www.forum.hr/showpost.php?p=38237983&postcount=69).

Drugi način je ona narodna "klin se klinom izbija". Svi mu se pridružite u igranju i volja će ga jako brzo proć. :D

Achtung_1990
24.02.2012., 13:07

Gledate fenomen računalnih igara iz jednog jedinog kuta i samim time donosite jednostrane, preopćenite i štetne zaključke. Kada već pričate da radite na sebi, pokušajte si proširiti osobne horizonte. Znanje i sloboda su ti koji oslobađaju, ne puko ponavljanje naučenih mantri.[/color]

Evo da malo razjasnimo par stvari ... Kao prvo meni nije bila namjera da uvrijedim nekoga tko provodi slobodno vrijeme na igranje igara , ali samo sam htio ispričat svoje osobno iskustvo i to što je tebi takav način zabave odgovara, ok tvoj izbor . To je tvoje slobodno vrijeme i radi sa njim šta ti misliš da je najbolje ,ali samo sam htio napisat da ovisnost o RAČUNALIMA i TV-u općenito se gleda kao sasvim normalna stvar . Ti to recimo tako "prosvjetljenje" u vezi tog gubljenja vremena nisi imao , ali da mi netko kaže da nas većina nije ovisna o TV-u ,računalima i ostalim modernim čudima je totalna glupost . Velika vjerovatnost da sam ja počeo na to gledat kao gubljenje vremena je zato jer sam se zastio toga i ništa drugo . Komp i internet je u današnje vrijeme alat bez kojeg se ne može i to je poanta da je to samo alat . Neki se uvrijede kad to nazoveš ovisnošću ,ali ja bar sebe mogu nazvat bivšim ovisnikom jer znam kako je to kad od jutra do sutra provodit ispred TV-a igrajući igre i kad ti to postane jedina stvar u životu . Sad bi neko to moje igranje nazvao stjecanje novih znanja ( ako ništa bar sam engleski naučio ) , ali ako ti nešto zaokupi cijeli dan , sve tvoje misli to jest cijelo tvoje biće po meni je to ništa drugo nego ovisnost.

Afrika paprika
24.02.2012., 13:56
Mislim da je kod slafka razlika što on ima posao i u slobodno vrijeme igra, dok autoričin brat ne radi apsolutno ništa drugo osim što igra. Što jest problem, ali ako ga on i roditelji ne vide takvim, makni se od njih.

Osobno se osjećam ponešto ovisnom ne svojom željom, nego zbog ovog: http://i40.tinypic.com/ei8dh0.jpg

Hrvoj
24.02.2012., 14:18
Nadovezao bi se na slafka i 1990, iz pozicije "gamera", problem tvog brata uopće nije igranje. Dokle god mu pristupaš u tom smislu, nećeš ga moć razumjeti. Svakako vjerujem da ti ne možeš rješiti njegov problem, ali ga zasad ni ne razumiješ.

Svako imalo "informatički pismen", rođen u drugoj polovici 20. stoljeća je iskusio "ovisnost o igricama", bilo to slaganje solitairea, bulder dash, pacman, tetris ili call of duty, stvar je ista. Svi smo se našli u situaciji da smo u nekom trenutku skužili da zadnjih x sati čekamo dečka tref, višnjicu da se pojavi na sredini ekrana ili da napokon izbjegnemo leptira na LSD-u i dođemo do tog zadnjeg dijamanta, i da to nema veze s mozgom... Ali je bilo zabavno i zato smo to radili. Ma i ti si sigurno zasadila farmu ili ispucavala bijesne ptice...

Ja nisam klasični "gamer", ne pratim trendove i u pravilu se ne palim na igrice u općem smislu, pa ipak, već godinama igram jednu, pa sad drugu igricu.

Istina, trošim puno vremena na to, žena demoni, jer sjedim za kompjuterom sa slušalicama na ušima, a ona još nije vidjela svoj novi luster na stropu jer ga još nisam stavio.

O čemu se radi, postoji više načina na koje bi trošio jednako dugo vremena pa opet ne bi "stigao" objesit luster, npr (hipotetski): nogomet, birtija, dijete iz prošlog braka, planinarenje, shafflanje, brat narkoman, roditelj/babac invalid, pas kojeg treniram za borbe, kladionica itd itd...

Nabrojao sam hobije i nesretne životne okolnosti, ja trošim vrijeme na online igranje i smatram se blagoslovljenim što je moj potrošač vremena tako bezazlen, jeftin i zapravo zabavan.

Tvoj brat ne pati od problema potrošača vremena, tvom bratu igranje nije hobi nego jedini izbor i utjeha. Hoću ti reć da isključivanje modema ništa ne znači jer on jednostavno nema šta radit bez tog modema. Odnosno, budi relativno zadovoljna što ti je brat očito dovoljno inteligentan da je za utjehu odabrao kompjuter umjesto nečeg drugog. To je prva stvar.

Druga stvar se nadovezuje, što bi tvoj brat radio kad bi mu isključili modem, odnosno što je radio prije "ovisnosti o igrama"? Ja ću ti reći, družio se sa nekim ljudima, možda pokušavao imati nekakvu vezu sa pripadnicama suprotnog spola, što svakako u konačnici nije uspjevalo, prijatelji su krenuli nekim drugim putem, faks mu je bio bezveze, ili to nije za njega ili su tamo svi glupi...

Razumiješ na šta ciljam?

On je sa 26 godina formirana osoba, bez obzira na tvoje otkriće da je "ovisan o igrama" njegov "problem" je počeo davno prije, svakako nije tvoja odgovornost, dobar utjecaj imaju roditelji, malo njegov karakter, neka životna iskustva, okolina, neki životni odabiri...

Zato ti kažem da taj problem nećeš ti rješiti.

Nisam sklon ljude poput tvog brata gledati kao ljude s "problemom", poznajem nekoliko takvih, imaju sve predispozicije funkcioniranja u društvu, ništa im ne fali, tako su im se karte posložile i tako su u nekom dijelu odabrali.

Sve skupa ti pokušavam objasniti da sam i ja pripadnik skupine "ovisnika o igricama", ali u mom slučaju igranje obogaćuje moj život. Sa pripadnicima Klana redovito odlazim na nogomet, na cugu, neki članovi su iz različitih dijelova hrvatske navraćali ne roštilje, LAN partije, mi išli u goste, upoznao sam neke ljude koje inače ne bih, imam vrlo praktičan i jeftin hobi, upalim komp, stavim slušalice i ljudi su tu, okupljeni oko zajedničke zanimacije. Ne moram se nigdje vozit, kupovat skupu opremu, kažnjavat jetru, zabava mi je na dohvat miša (nije li uvijek?). To je sve paralelno sa rješavanjem studija, zapošljavanjem, vjenčanjem, sad čekanjem bebe itd itd...

Tvoj brat je izabrao ne uloviti se u koštac sa životom i nije ovisnik o igrama, nego "njemu život ništa ne nudi". Tu si može samo on sam pomoći, a isključivanjem modema ga samo postavljaš u bezizlaznu situaciju za koju vjerujem da on mora tek postat spreman. Sumnjam da "čvrsta ruka" tu može pomoći.

Doduše, malo sam skeptičan po pitanju što se sa isključivanjem modema uopće pokušava postići? Naša percepcija je da mu je loše, da ima problem, da to nije normalno.

Njegova bi mogla bit da se zabavlja cijeli dan, nema mu tko kvocat, nema kredit, nema troškove, nema PDV... Ako svečenicima ne trebaju družice, vjerojatno ih ni on ne treba. Prijatelja ima kolko hoćeš... Zašto bi on to htio mjenjat?

Jedini realan problem je njegovo neprivređivanje, ali ne privređuje ni nasljednik pa mu niš ne fali, ako se netko brine da mu elektroni uredno teku, da ima tople vode i pun frižider, di je tu razlika između njega i kralja Britanije?

Zaključak?

Pitanje je da li tvoj brat ima problem, u svakom slučaju to nije igranje, a svakako to nećeš ti rješit.

Da li past tebi na grbaču? To ovisi samo o tebi i vrijednosti baštine tvoje obitelji...

Achtung_1990
24.02.2012., 17:18
Hrvoje ne govorim ja sad o računalu kao neko sredstvo gdje ti trošiš slobodno vrijeme , nego govorim o ovisnosti . Nije isto kad ti "ubiješ" vrijeme poslije posla jer to ti pruža zadovoljstvu , da se ispušeš , pa tko bi volio da svi nakon posla moramo ić u teretanu ako ti se to neda . Sebe sam opisao kao ovisnika jer to se ne može drugačije nazvat ako cijeli dan sjediš pred TV-om sa konzolom , kad se zatvoriš u taj svijet koji ti postaje i jedini . Ovisnost je kad su ti cijelim bićem u tome , samo pričaš o tome ,misliš i sanjaš , a ja sam taj period imao . @SomEonE not ME : Razumin te ,ali kao šta je netko napisao pretrpi i odseli se jer jednog dana kad tvojih roditelja ne bude sigurno svom bratu nećeš pomoć tako da živi kao parazit na tvojoj grbači .On je izabrao svoj put i ne trebamo svi bit ultra ambiciozni i taj put koji je odabrao je samo njegov , a greška tvojih roditelja što mu to dopuštaju da živi na njihovoj grbači . Naravno da ti je krivo što ne cijene tvoj trud već njega podržavaju ,ali nema ti smisla to mijenjat jer ukoliko tvoji roditelji nisu imućni i neće mu moći osigurat takav stil života doživotno "udrit" će njega realnost .

Sacreus
24.02.2012., 17:53
Na koju točno vrstu terapije misliš?

Psihoterapiju

e sad ne vjerujem da sam baš najveći krivac, ali sigurno sam i ja nekako utjecala na tu cjelokupnu situaciju u obitelji.

Nisam rekao da si krivac, vec mi je poanta bila da krivo pristupas problemu, odnosno trazenju rjesenja za problem...

Sacreus
24.02.2012., 18:13

Kao kiberneticar moram reagirati na ukalupljivanje epistemoloskih postavki pojedinaca, te se pozvati na Keenyev citat da je jezik epistemoloski noz... Neovisno o lingvistickom znacenju pojedinih rijeci svi smo svjesni da su njihova znacenja u praksi cesto arbitrarna, te da se masu rijeci uklopilo u svakodnevn jezik s odredjenim znacenjem unatoc tome sto u rjecniku imaju potpuno drugacije znacenje...

To je evolucija jezika, komunikacije i razumijevanja, a koja najmanje govori o tome da li netko zna o cemu prica... :) i osobno smatram da su takve rasprave primjerenije nekom lingvistickom forumu....

[color=navy]Bio ti toga svjestan ili ne, o računalima si ovisan svakodnevno. Ne radi se nužno o direktnoj ovisnosti u kojoj se treseš ako ne gledaš u monitor, već o činjenici da su računala (kao i svako oruđe koje je čovjek kreirao) postala nerazdvojni dio života svih nas.

Mislim da se ovdje ipak prica o patoloskoj ovisnosti, ovo drugo je jednostavna navika... ili nesto tako...

Ovisnost se od hobija razlikuje po uobicajenim simptomima ovisnosti... igrice spadaju pod kategoriju tehnoloskih ovisnosti, te bi u tom slucaju simptomi bili razmisljanje o igrici i kad nisi za compom, nemogucnost spavanja ili ucenja jer razmisljas o igrici, razmisljanje o igrici dok jedes, druzis se, sexas se.... te simptomi apstinencijske krize kad nisi u mogucnosti igrati se...

14 sati za compom je meni normalno, ali isto tako mi je normalno otici nekud na par dana i ne pomisliti na igranje... dobro, osim kad dodje vrijeme Diabla 3, tada je normalno da svijet prestaje postojati :cerek:

Teoreticari cyberspacea su odavno predvidjeli da ce socijalni kontakti postati tako izrazeni i to je potpuno normalno... Igranje pod gubljenje vremena kategoriziraju ljudi koji nemaju pojma o cemu pricaju ili se samo prave pametni... Ljudi me cesto ispitiju o ovisnosti o compu jer sami djeci dijagnosticiraju ovisnost i onda kada prodjemo sve simptome i zakljucimo da nema nikakve naznake, oni i dalje vjeruju da su ovisni i onda im pocnu sakrivat misa, tastaturu kabele.. i onda pocnu obiteljski problemi, i onda mene dovedu da ja razgovaram s djecom jer je ovisnost uzela maha... i onda lijepo kazem djeci neka oni mami sakriju sminku ili nesto tako jer je ovisna, pa se cesto dopusti razumu da dodje blizu...

Taj fenomen je toliko postao popularan da je dijete ovisno cim e-amil pogleda...

Tesko :) godinama pratim znanstvena istrazivanja iz cyberpsihologije i uz svo znanje i dokaze, ovo je nesto sto se ljudima stvarno ne moze dokazat...

Sacreus
24.02.2012., 18:16
Drugi način je ona narodna "klin se klinom izbija". Svi mu se pridružite u igranju i volja će ga jako brzo proć. :D

Moram priznati da ovo zvuci kao zanimljivija ideja... kod odredjenih pojedinaca bi moglo doci kod nekog oblika reaktivne formacije (ako se clanovi obitelji prikljuce igranju i budu opsjednuti time), pa bi potkrepljenje koje igrica pruza splasnulo...

Stvarno zanimljiva ideja :D

Sacreus
24.02.2012., 18:18
Mislim da je kod slafka razlika što on ima posao i u slobodno vrijeme igra, dok autoričin brat ne radi apsolutno ništa drugo osim što igra. Što jest problem, ali ako ga on i roditelji ne vide takvim, makni se od njih.

Sto je i osnovna razlika izmedju hobija i ovisnosti.

Sacreus
24.02.2012., 18:23
Tvoj brat ne pati od problema potrošača vremena, tvom bratu igranje nije hobi nego jedini izbor i utjeha. Hoću ti reć da isključivanje modema ništa ne znači jer on jednostavno nema šta radit bez tog modema. Odnosno, budi relativno zadovoljna što ti je brat očito dovoljno inteligentan da je za utjehu odabrao kompjuter umjesto nečeg drugog. To je prva stvar.

To je zapravo jedan od mogucij scenarija (u slucaju da se ne radi o ovisnosti), samo sto ljudi to vide kao ovisnost jer je eto sve ovisnost (sto je i slafko opisao)... I u tom slucaju ovo napisano potpuno stoji...

Druga stvar se nadovezuje, što bi tvoj brat radio kad bi mu isključili modem, odnosno što je radio prije "ovisnosti o igrama"? Ja ću ti reći, družio se sa nekim ljudima, možda pokušavao imati nekakvu vezu sa pripadnicama suprotnog spola, što svakako u konačnici nije uspjevalo, prijatelji su krenuli nekim drugim putem, faks mu je bio bezveze, ili to nije za njega ili su tamo svi glupi...

To je opet u slucaju da se ne radi o ovisnosti, u slucaju da se radi moglo bi biti gadno... ovo nije nesto gdje se moze ovako jasno zakljuciti, pored toga sto su jedine informacije o slucaju autoricine subjektivne ideje i procjene...

On je sa 26 godina formirana osoba, bez obzira na tvoje otkriće da je "ovisan o igrama" njegov "problem" je počeo davno prije, svakako nije tvoja odgovornost, dobar utjecaj imaju roditelji, malo njegov karakter, neka životna iskustva, okolina, neki životni odabiri...

Ne mora nuzno biti... uzroko moze biti i iskljucivo na bihevioralnoj razini od kad je isprobao igricu, bez dubljih korijena...

Doduše, malo sam skeptičan po pitanju što se sa isključivanjem modema uopće pokušava postići? Naša percepcija je da mu je loše, da ima problem, da to nije normalno.

To je onaj najveci problem u takvim situacijama... sto netko ima svoju percepciju koja je besprijekorno ispravna...

Jedini realan problem je njegovo neprivređivanje, ali ne privređuje ni nasljednik pa mu niš ne fali, ako se netko brine da mu elektroni uredno teku, da ima tople vode i pun frižider, di je tu razlika između njega i kralja Britanije?

:cerek:

Pitanje je da li tvoj brat ima problem, u svakom slučaju to nije igranje, a svakako to nećeš ti rješit.

Po meni je ovo zakljucak cijelog threada...

kikakm
25.02.2012., 11:40
Ljudi, ovisnost o PC igrama, internetu, kompjuteru djeluje na mozak isto kao i druge ovisnosti, samo što to ljudi ne vide tako. Pročitajte znanstvena istraživanja (koga zaista zanima tema). Bitno je kako djeluje na mozak, na naš sustav nagrađivanja u mozgu i sl. Činjenica je da sve što se pretjerano koristi možeb lako završiti kao ovisničko ponašanje. Čeznem za vremenima kad tehnologija nije bila toliko dostupna ljudima jer ju većina ne zna iskoristiti na dobar način.
P.S.
Diablo 3 :D

Scroll
29.02.2012., 12:48
Je najbolje da se ostavim još kompa, alkohola i par sitnica kaj me vesele u životu, mogu si onda ić po štrik i objesit se za prvu banderu.

SomEonE not ME
29.02.2012., 13:54
hvala ljudi :)

LostForever
12.07.2012., 14:35
Ne znam jel postoji već tema, ali ne da mi se kopati... Ako netko ima ovlasti, neka spoji teme. Ugl. sukob je između onoga što bih htio i onoga što ne mogu. Da pojasnim: volio bih kompjuter imati non-stop upaljen jer da kad mi nešto zatreba, da mogu priskočiti, npr. dok učim strani jezik. Imam i smartphone, ali dok u njemu nešto otvorim, pa prevedem, potraje duže. Ne mogu imati komp uvijek upaljen zato što kad je upaljen, uvijek sam na njemu. Praktički se ne mogu odvojiti od njega jer se uvijek nečega sjetim, nečeg nevažnog, ali privlači me kao magnet. Najgori je Youtube, gotovo stalno kad ništa ne radim na kompu, na youtubeu sam, iz čiste dosade, jer ima toliko zanimljivih videa i bezgraničan je, kao i sav Internet uostalom.

Ugl. moj problem je što se ne mogu kontrolirati. Volio bih, ako se može naučiti ili ako netko ima savjet. Internet je zaista koristan alat, ali zna djelovati i kontra-produktivno.

MorningSun
13.07.2012., 15:49
Ne znam jel postoji već tema, ali ne da mi se kopati... Ako netko ima ovlasti, neka spoji teme. Ugl. sukob je između onoga što bih htio i onoga što ne mogu. Da pojasnim: volio bih kompjuter imati non-stop upaljen jer da kad mi nešto zatreba, da mogu priskočiti, npr. dok učim strani jezik. Imam i smartphone, ali dok u njemu nešto otvorim, pa prevedem, potraje duže. Ne mogu imati komp uvijek upaljen zato što kad je upaljen, uvijek sam na njemu. Praktički se ne mogu odvojiti od njega jer se uvijek nečega sjetim, nečeg nevažnog, ali privlači me kao magnet. Najgori je Youtube, gotovo stalno kad ništa ne radim na kompu, na youtubeu sam, iz čiste dosade, jer ima toliko zanimljivih videa i bezgraničan je, kao i sav Internet uostalom.

Ugl. moj problem je što se ne mogu kontrolirati. Volio bih, ako se može naučiti ili ako netko ima savjet. Internet je zaista koristan alat, ali zna djelovati i kontra-produktivno.

Tako i ja, ili sam stalno na youtubu/forumu ili tražim neke gluposti po netu, zapravo neznam ni ja šta bi od dosade u većini slučajeva. Pa igram te onl. igre.. Ali sam si uzela u zadatak da svaki dan izdvojim cijelo popodne za čitanje knjige tako da stvarno zaboravim na komp. A kad uskoro nađem posao neću imati vremena niti za to. A teško da češ se naučiti kontrolirati ako ti je kompjuter baš po cijele dane upaljen jer to ti je već prešlo u naviku i uvijek češ se nečega sijetiti...Makni se od njega, trebaš si naći neku zanimaciju, nešto što će ti odvući misli (tipa vožnja biciklom ili nešto drugo što te zanima, odi na more ako ti je blizu - na par dana ako je moguće) pa čes onda vidit da ti komp. uopće neće pasti na pamet. I ako imaš takav mobitel možeš se spojiti na net (bez obzira što je malo sporiji) bilo di ideš pa ti to nebi trebao biti problem, ne mora biti baš komp....

zeusxl
30.03.2013., 12:30
Mislim da je ovo uvijek aktualna tema,pa sam je ponovnom dignuo.
Dali sam ovisan? Jesam. Ovdje povremeno gubim intzernet vezu i onda pop... Čak sam jučer bio spreman dati otkaz i odseliti negdje drugdje gdje ću imati normalnu vezu.
Izluđuje me i ovaj forum. Povremeno u večernjim satima ne mogu doći na ovu stranicu.

Achtung_1990
30.03.2013., 15:47

Treba vježbat samokontrolu i mogu napisat da failam u tome :zubo:, za sada. Problem je meni što mi stvarno, a ne "stvarno" triba za fax, al jednostavno se ne mogu kontrolirat. Uvik dođem ili na ovaj ill neki drugi forum :504::504::504:. Uspio sam smanjit vremeneski tako što zapisujem i postoji neki napredak, al za steći disciplinu treba vemena. Ne znam, moj ti ja savjet da zapisuješ koliko si na internetu na "glupim stranicama" (to je npr. tebi youtube) i malo po malo smanjuješ ( bar je moja takva taktika).

strawberryinc
30.03.2013., 19:08
Ja mislim da sam isto ovisna o internetu.
To sam skužila kad sam pomislila na ideju kako bi bilo da na nekom tropskom otoku pijem pina coladu s Bradom Pittom i onim klasičnim glupim fantazijama,ogromnim lepezama,mulatima koji hlade i Havajkama koje poslužuju morske plodove,i onda ide pomisao: Ma neeee,internet je bolje :D ...
I primjetila sam da mi svi i sve ide izrazito na živce kad sam on-line,a posebno ako netko nešto treba,zove,traži pažnju,a stvar nije u rangu pitanja života i smrti..
I ono,došla sam do zaključka da bi mi bilo sasvim dobro i da mi se svi izgube iz vidokruga,samo da eto imam neki glupi posao da mi ide staž i da imam neku kakvu takvu plaću da si pokrijem stanarinu,režije i hranu,i nekakvu financ. sigurnost ,a privatno ljudi najbolje da ni ne smetaju,ko ih jebe.
Ne znam,ali imam feeling ono da na ulici umre čovjek,a ja sam on-line da se ne bi ni minimalno zainteresirala za ići pogledat.

Mislim da je to zato što se u RL-u moramo baviti ljudima i stvarima koje nas najčešće ni ne zanimaju,a tu samo malo lupneš po tipkovnici i slobodno ideš kud te zanima,komuniciraš s kim hoćeš i o onom šta te interesira. ..

gledam svog brata već nekoliko godina kako cijelo svoje budno vrijeme provodi u sobi za kompjutorom.. moj brat ima 26 godina, odustao je od faksa, jer su mu svakodnevne obveze vezane uz faks smetale u igranju online igrice... mršav je, blijed, s nikim ne komunicira osim sa "prijateljima" s kojima igra online igre, ne jede redovito, budan je po cijele noći, tek u jutro ide spavati,a onda spava do 16-17h...iz sobe izlazi samo kako bi si uzeo hranu, koju također jede u sobi, te za odlazak u kupaonicu. potpuno se izolirao, ne razgovara s nikim od nas jer, kako on sam kaže, s nama nema o čemu razgovarati...
Pa možda s ljudima oko sebe stvarno ne može komunicirati o onom što je njemu interesantno...mislim,najbolje bi bilo da ljude možemo izmodelirati da vole i da ih zanima sve što i nas,pa da nam bude zanimljivo i poticajno u njihovom društvu,ali to tako nažalost ne ide..
Tvoj brat je vjerovatno odabrao virtualni svijet,a ne da je virtualni svijet odabrao njega.
Ja moram priznati da već jako dugo (što znači da se radi o godinama,a ne mjesecima) u spomenutom RL-u nisam upoznala osobu da me nekakvom konverzacijom i komunikacijom uspjela zainteresirati da se nastavim družiti i komunicirati s njom.. :ne zna:
nema tu nekog magicnog stapica
odlucis se, drzis te toga i nades drugu zanimacijuOnda ja svaki put proživljavam apstinencijsku krizu,i ako uspijem izdurat dan dva,obično onda moram nešto ići gledati,čačkati,istraživati,tako da si jednostavno ne mogu pomoći.
isti problem i kod mene prva radnja u jutro paljenje kompa i spajanje na internet onda ide sve ostalo, mislim kada bi završio sa nekom ženskom koje lijepim na muškom kutu pod temom prave ljepotice da bi joj rekao nakon dva sata ode ja na fejs ili igrat igricu pa se čujemo kasnije
Ovo je pandan mom opisu i Brad Pitt-u,čuj stari zgodan si ti ,bogat i slavan,al gle ,stvarno nije vrijeme,ima i zanimljivijih stvari...face,igrice,Forum,e-books,youtube.. :D

babunovich
31.03.2013., 03:33
sretan sam što nisam upoznao internet prije tridesete . U početku prvih par godina nije bio toliko zanimljiv pa sam ga i koristio na nivou stvarne potrebe da bi između 2007 i 2010 stvarno bio u fazi ovisnosti , što bi reklo da sam imao fizičke manifestacije nelagode ako se nemrem spojiti makar imao samo par sati pauze .Sad se ipak vraćam u prvu fazu svjestan štetnosti ali zbog životnih prilika nemam drugog načina pa ga i dalje koristim u abnormalnim količinama

rabbit in the moon
31.03.2013., 17:00
Najveći problem kod ovih ovisnosti nisu sam internet, niti igrice, već nedostatak zanimljivih aktivnosti koje bi trebale zamijeniti te ovisnosti. Samo odmicanje od računala i pokušaji neke apstinencije bez pronalaska sadržajne zamjenske aktivnosti su zapravo mučenje i siguran povratak u iste vode nakon par dana.

Najbolji primjer za to je onaj koji smo svi iskusili - povratak s mora. Ako si s pravom ekipom na moru, o kompu zapravo i ne razmišljaš. Konstantno druženje, upoznavanje novih ljudi, kupanje i sunčanje, roštilji, cuganje, izlasci i raznorazne avanture ti toliko zaokupe vrijeme, da imaš osjećaj da čak i da ti je komp dostupan, ne bi kvario dobar provod drkajući po njemu. I onda se vratiš doma. Poslije posla dođeš kući i svega toga što te ispunjavalo proteklih tjedan-dva više nema. Nema mora, nema frendova, nema avantura i koliko god se ne želiš vratiti rutini ispred kompa, ispada da ti nekak jedino to ostaje. I za par dana si opet u kolotečini.

@éstrawberryinc: Preporučam ti da pročitaš ovaj članak ak već nisi: http://www.cracked.com/article_15231_7-reasons-21st-century-making-you-miserable.html. Fala bogu internet me nikad nije u potpunosti uzeo, ali sam baš negdje oko 2007 imao neku glupu poluovisničku fazu, i ovaj članak me prilično rastrijeznio i nakon njega sam stvario počeo gledati iz drugačije perspektive.

zeusxl
31.03.2013., 17:22
Ja mislim da sam isto ovisna o internetu.
To sam skužila kad sam pomislila na ideju kako bi bilo da na nekom tropskom otoku pijem pina coladu s Bradom Pittom i onim klasičnim glupim fantazijama,ogromnim lepezama,mulatima koji hlade i Havajkama koje poslužuju morske plodove,i onda ide pomisao: Ma neeee,internet je bolje :D ...
I primjetila sam da mi svi i sve ide izrazito na živce kad sam on-line,a posebno ako netko nešto treba,zove,traži pažnju,a stvar nije u rangu pitanja života i smrti..
I ono,došla sam do zaključka da bi mi bilo sasvim dobro i da mi se svi izgube iz vidokruga,samo da eto imam neki glupi posao da mi ide staž i da imam neku kakvu takvu plaću da si pokrijem stanarinu,režije i hranu,i nekakvu financ. sigurnost ,a privatno ljudi najbolje da ni ne smetaju,ko ih jebe.
Ne znam,ali imam feeling ono da na ulici umre čovjek,a ja sam on-line da se ne bi ni minimalno zainteresirala za ići pogledat.

Mislim da je to zato što se u RL-u moramo baviti ljudima i stvarima koje nas najčešće ni ne zanimaju,a tu samo malo lupneš po tipkovnici i slobodno ideš kud te zanima,komuniciraš s kim hoćeš i o onom šta te interesira. ..
Pa možda s ljudima oko sebe stvarno ne može komunicirati o onom što je njemu interesantno...mislim,najbolje bi bilo da ljude možemo izmodelirati da vole i da ih zanima sve što i nas,pa da nam bude zanimljivo i poticajno u njihovom društvu,ali to tako nažalost ne ide..
Tvoj brat je vjerovatno odabrao virtualni svijet,a ne da je virtualni svijet odabrao njega.
Ja moram priznati da već jako dugo (što znači da se radi o godinama,a ne mjesecima) u spomenutom RL-u nisam upoznala osobu da me nekakvom konverzacijom i komunikacijom uspjela zainteresirati da se nastavim družiti i komunicirati s njom.. :ne zna:
Onda ja svaki put proživljavam apstinencijsku krizu,i ako uspijem izdurat dan dva,obično onda moram nešto ići gledati,čačkati,istraživati,tako da si jednostavno ne mogu pomoći.

Ovo je pandan mom opisu i Brad Pitt-u,čuj stari zgodan si ti ,bogat i slavan,al gle ,stvarno nije vrijeme,ima i zanimljivijih stvari...face,igrice,Forum,e-books,youtube.. :D
Jhebi ga,onda Ja ni nisam toliko ovisan. Izmedju sexa sa super komadom I fejsa, biram sex. :lol:

crvenipapagaj
31.03.2013., 17:28
zanima me dal postoje ljudi koji su od jutra do mraka na kompjuteru (kao ja :D ) pošto sam čitala u časopisu da postoji takva ovisnost mada ju nemogu ni psiholozi još definirati.uglavnom kažu da su takve osobe zatvorene u sebe,depresivne i anksiozne.kakvo je vaše mišljenje i dali ste jedan od takvih kao i ja.pozdrav

istina.
imam poznanike koji su samo radili i bili za računalom, znači posao-računalo, kasnije su završili na psihijatriji.

to se liječi tako, da se ode na zrak prošetati, na plivanje, pa u prirodu i slično.

strawberryinc
31.03.2013., 18:25
to se liječi tako, da se ode na zrak prošetati, na plivanje, pa u prirodu i slično.Da,ali to nije dovoljno zanimljivo i stimulativno.
On-line si recimo s par klikova na google earth-u,letiš plažama po svim kontinentima,ili možeš gledati šarolike građevine po raznim svjetskim gradovima,a kad izađeš iz kuće možeš po svom gradu prošetat mali milijun puta i jedino što je novo su eventualno modni artikli po trgovinama (i to eventualno),ljudi uvijek pričaju više-manje jedno te isto,u knjižnicama nema traženih knjiga,sve je učmalo i nestimulativno.
Ako još uz to imaš i jako pamćenje,lako umemoriraš svaki detalj i imaš osjećaj da se ništa ne mjenja,a na mreži možeš svaki čas raditi nešto novo (razne igrice),raspravljati sa različitim ljudima ( o zanimljivim temama),putovati duhom,gledat novitete od tehnologije koje si planiraš kupiti itd...mislim,nije zanimljivo otići u prirodu i tražiti grančicu ili razliku u rastu duljine trave,jer je sve više manje isto..nije ugodno svaki dan rolati istom stazom,ili nekom kojom si prošla već nebrojeno puta..nije zanimljivo svaki dan voditi stereotipne razgovore o više manje jednom te istom...
Najveći problem kod ovih ovisnosti nisu sam internet, niti igrice, već nedostatak zanimljivih aktivnosti koje bi trebale zamijeniti te ovisnosti. Samo odmicanje od računala i pokušaji neke apstinencije bez pronalaska sadržajne zamjenske aktivnosti su zapravo mučenje i siguran povratak u iste vode nakon par dana.
Pa da.Ja imam potrebu za višim stupnjom vidne,slušne,umne i ine stimulacije nego druge osobe oko mene i lakše ju ostvarujem surfajući netom nego u svojoj okolini..
Nekad namjerno ne odem na plac ili u blještavi shopping centar samo da malo zaboravim detalje,zato da mi kad ponovo odem bude sve nanovo šareno i blještavo,a ako negdje idem često s vremenom to ni ne zapažam već mi postane beskrajno dosadno i uspavljujuće,kompletno sve.

crvenipapagaj
31.03.2013., 18:51
Da,ali to nije dovoljno zanimljivo i stimulativno.
On-line si recimo s par klikova na google earth-u,letiš plažama po svim kontinentima,ili možeš gledati šarolike građevine po raznim svjetskim gradovima,a kad izađeš iz kuće možeš po svom gradu prošetat mali milijun puta i jedino što je novo su eventualno modni artikli po trgovinama (i to eventualno),ljudi uvijek pričaju više-manje jedno te isto,u knjižnicama nema traženih knjiga,sve je učmalo i nestimulativno.
Ako još uz to imaš i jako pamćenje,lako umemoriraš svaki detalj i imaš osjećaj da se ništa ne mjenja,a na mreži možeš svaki čas raditi nešto novo (razne igrice),raspravljati sa različitim ljudima ( o zanimljivim temama),putovati duhom,gledat novitete od tehnologije koje si planiraš kupiti itd...mislim,nije zanimljivo otići u prirodu i tražiti grančicu ili razliku u rastu duljine trave,jer je sve više manje isto..nije ugodno svaki dan rolati istom stazom,ili nekom kojom si prošla već nebrojeno puta..nije zanimljivo svaki dan voditi stereotipne razgovore o više manje jednom te istom...

nije to bitno.
bitno je da je čovjek na svježem zraku i da se ispuše.
znači šetnja po zraku i laganom vjetru, vožnja bicikla, plivanje, da sva depresija izađe van.

strawberryinc
31.03.2013., 19:04
nije to bitno.
bitno je da je čovjek na svježem zraku i da se ispuše.
znači šetnja po zraku i laganom vjetru, vožnja bicikla, plivanje, da sva depresija izađe van.Nije to depresija,nego nedovoljno podraživi neuro sustav..
Ono što je tebi možda vrhunac doživljaja,mene možda ne bi ni okrznulo,a kamoli zaintrigiralo ili preplavilo.A to znači da to nije depresija nego dosada.
Kad je osobi dosadno,onda stremi onome što joj je dovoljno stimulativno da digne razinu doživljaja..i zato ja volim gledati u blještava svijetla,izloge,hrpe šarolikog voća i povrća,različite stilove građevina i slično,jer time dižem vizualnu stimulaciju na ugodnu razinu...samo hvala Bogu što za razliku od RL-a to na netu postignem s par klikova..
Tebe možda zrak,lagani vjetar i bicikl ispune adrenalinom i povišenom razinom neurohormona i doživljajima,al meni je to eventualno jedino uobičajena metoda skidanja kilograma u kojoj ne osjećam nikakav specijalni duševni kick ni zabavu.

zoki89
01.04.2013., 19:57
Ja provedem jako mnogo vremena za računalom (ponekad i više od 6 sati dnevno), ali se ne bih nazvao ovisnikom. Zašto ? Internet smatram medijem koji me povezuje s ostatkom svijeta u edukativne i poslovne svrhe.

Povremeno si pustim dobru glazbu, pročitam novosti kroz 5 minuta, te odgovorim na mail poruke za pola sata. Ipak, tada isključim sve preglednike koji mi služe u informativne i zabavne svrhe. Uključim samo onog kojeg koristim za rad + moju mapu sa radnim datotekama. U pozadini može svirati online radio, ali tiho da stvara atmosferu, te me ne ometa. Uživam baviti se pisanjem i radom na svojim stranicama, uživam u pomaganju drugim ljudima savjetima, ali nakon nekoliko sati za računalom, jedva čekam da završim za taj dan i maknem se od njega.

E sad, nekada nije bila situacija takva. Bio sam veliki obožavatelj pc igrica. Ignoriranje nije pomagalo u otklanjaju ovisnosti, pa sam to sredio na drugi način. Nabavio sam šifre za neke igrice, te otišao na instant lvl 80 privat servere na wowu. Isprobao sam u roku par tjedana sve što me je zanimalo, te su mi te igrice postale dosadnije. Tada sam odlučio da neću tražiti nove, već se posvetiti drugim aktivnostima.

Sa druge strane, učio sam kako steči samokontrolu. Ako sam ovisan o bilo čemu, to je znanje. Ne mislim na svakodnevne vijesti, jer ljudi umiru i rađaju se, stradaju u prometnim nesrećama, preživimo povremeno smak svijeta, te smisle neku novu tehnologiju. Mislim na različita korisna znanja iz psihologije, ekonomije, ljudskih odnosa, znanosti, duhovnosti itd. O tome bih danima istraživao. Za početak sam napisao dnevni raspored, te se nagrađivao i kažnjavao određenim stvarima u skladu sa držanjem istog. Npr. Sat vremena dnevno tražim nova znanja, 2 sata pišem tekstove, pola sata odgovaram na poruke itd. Držim li se svega po planu, nagradim se za taj dan nečime što volim i u čemu uživam. I taj sistem djeluje. Ubrzo sam se držao toga bez nagrada i kažanjavanja, te je moja disciplina ojačala.

Uglavnom, proguglajte malo samodisciplinu i samomotivaciju. To vam znanje može dosta pomoči :)

480Mbps
02.04.2013., 00:48
Zasto bi netko bio ovisnik ako uziva u necemu i voli to raditi svakodnevno.
To se zove strast, a ne ovisnost.

zoki89
02.04.2013., 05:35
Zasto bi netko bio ovisnik ako uziva u necemu i voli to raditi svakodnevno.
To se zove strast, a ne ovisnost.

Tanka je granica između strasti i ovisnosti. Oboje rade ono što vole, ali ovisnik ne može i ne želi prestati niti malo. Osoba sa strašću si ipak odmori, te ne drhti za ponovnim osječajem tipkovnice i miša u ruci za to vrijeme dok odmara.

Dakle, razlika je u ljubavi koja nas veže, i u ljubavi u kojoj smo slobodni.

480Mbps
02.04.2013., 19:04
Tanka je granica između strasti i ovisnosti. Oboje rade ono što vole, ali ovisnik ne može i ne želi prestati niti malo. Osoba sa strašću si ipak odmori, te ne drhti za ponovnim osječajem tipkovnice i miša u ruci za to vrijeme dok odmara.

Dakle, razlika je u ljubavi koja nas veže, i u ljubavi u kojoj smo slobodni.

Iskreno jos nisam cuo za osobu koja se ne odmori od kompjtera tu i tamo ili
kojoj ruja se trese kad ne drzi misa. Niti sam to ikada vidio.
Zato se necu puno petljati, ali fala na objasnjenju.
Fala bogu nisam druga definicija.

_GaL_
30.04.2013., 09:04

procice i to...sve su to faze u zivotu..prosto ces prevazici i dosadice ti...

a onda ces postati ovisna o necem drugom:eek::D

CatalystCRO
02.05.2013., 15:15
Iskreno jos nisam cuo za osobu koja se ne odmori od kompjtera tu i tamo ili
kojoj ruja se trese kad ne drzi misa. Niti sam to ikada vidio.
Zato se necu puno petljati, ali fala na objasnjenju.
Fala bogu nisam druga definicija.

Evo sad ces cut ! :D

meni je komp svaki dan upaljen , i to baš svaki, nekada visim od podne kad se probudim pa sve do 6-7 navecer, a nekada kad je lip dan izađem preko dana, navecer malo duze, odem trcat uz more i tako..
dakle minimalno 2-3 sata, maksimalno 10 sati dnevno, ali svaki dan to je neizbjezno.

I kad bi mi se komp pokvario to bi samo znacilo da bi kucao 100 kn dnevno na boravak u nekoj obliznjoj internet igraoni :kava:

da nema interneta nebi imao pojma o 80% stvari što znam sada, pocevsi od znanstvenih tema, novosti u svijetu, dinamika socijalizacije, novi trendovi i o tome kako se ljudi odnose jedni prema drugima i što društvo radi i voli danas (to ugl zahvaljujuci facebooku)