PDA

View Full Version : Dioba nasljeđenog stana

coflek
17.02.2005., 22:03
Imam stan s bratom po pola, on nikad tu nije zivio. Iznenada se javio i trazi da prodam stan i isplatim mu njegovu polovicu. Ja nisam u mogucnosti :( Doslo je do tud da me daje na sud. Cini se da ce stan na javnu drazbu.
Dal se tko kad nasao u slicnoj situaciji i kaj je bilo? :(

nn-st1
17.02.2005., 22:34
pa bit će javna dražba.
ako imaš mogućnosti uzmi kredit pa ga isplati.
druga solucija je trampa stana za dva manja i onda njemu daš njegov. to je još bolje za oboje jer manji stanovi više koštaju po kvadratu.
moguća je i prodaja za mani stan uz nadoplatu, pa isplata brata u kešu.
u svakom slučaju javna dražba je najlošija, jer se obično postiže loša cijena..

Vojky
17.02.2005., 22:47
Preporuka - ili isplati brata, ili daj oglas i prodajte stan - jer na javnoj dražbi ćete obično dobiti nižu cijenu nego da ga prodajete redovnim putem (skoro je nemoguće stan na dražbi kupiti kreditom).

coflek
18.02.2005., 15:20
nn-st1 kaže:
pa bit će javna dražba.
ako imaš mogućnosti uzmi kredit pa ga isplati.
druga solucija je trampa stana za dva manja i onda njemu daš njegov. to je još bolje za oboje jer manji stanovi više koštaju po kvadratu.
moguća je i prodaja za mani stan uz nadoplatu, pa isplata brata u kešu.
u svakom slučaju javna dražba je najlošija, jer se obično postiže loša cijena..

Thanx na odgovorima :)

Trampa za dva manja nebi isla jer stan nema ni 50 kvadrata, tko bi za to mijenjao dva manja :confused:

bilde
18.02.2005., 15:41
coflek kaže:

Trampa za dva manja nebi isla jer stan nema ni 50 kvadrata, tko bi za to mijenjao dva manja :confused:
tesko da ces uspjeti zamijeniti takomali stan za dva manja.
zamijeni za jedan manji(ako treba i na losijoj lokaciji), preseli se, bratu isplati razliku u anthony cashu (dio mozes pokriti i s nekim kreditom) i bok.

coflek
18.02.2005., 23:22
Da, ok sve to, to i ja znam.
Dali je, zapravo, tko bio na takvom sudskom sporu, kaj se desava, kolko cca traje, kad dodje do drazbe... sto mogu ocekivat?:confused:

brzi
21.02.2005., 11:28
a ti baš nisi čist u glavi?
ljudi ti fino napišu i ti opet?

kaže stara japanska poslovica da je pametnom dosta i jednom a da budali niti sto puta ne pomaže

daj prodaj taj stan, uzmi predujam u kešu, stavi manje na ugovor i onda isplati burazu pola s ugovora pa ga zajebi, kao što je i on tebe, zadovoljan sad?:flop:

coflek
22.02.2005., 09:24
S obzirom na ovakav odgovor brzog, nije cudo da me spumante radje upucujue odvjetniku. spumante :w

Sve to sto ste rekli, znam i ja.
Mene zanima dali kod takvih slucajeve uvijek dolazi do drazhbe ili sud mozhe i drugacije odrediti. Jer ja sam vlasnik pola kao i on. A ako prodam stan, ja ostajem prakticki na cesti, jer za tu cijenu se ne mozhe kupiti drugi i josh i i brata ispaltiti. Za kredit nemam mogucnosti. Zato pitam jel netko imao takav slucaj i zna li netko da li u takvoj parnici obavezno na kraju dodje do drazhbe(znam da je to najgore, zato me to i muci ) ?

brzi
22.02.2005., 09:28
gle, tebe muči što se nisi u stanju suočiti s realnošću

ako ti brat traži isplatu vrijednosti za pola stana kako po tebi može drugačije završiti parnica? ajde reci, baš me zanima...

npr. sud presudi da je coflek jadan i da on može sam uživati u stanu a brata ko jebe što hoće svoje? mislim da ta verzija ne igra...

i da, djelomično si u pravu, parnica ne mora završiti dražbom. sve što ti trebaš je isplatiti burazu pola vrijednosti stana

ajde sisaj...

nn-st1
22.02.2005., 10:27
jer za tu cijenu se ne mozhe kupiti drugi i josh i i brata ispaltiti

ko to kaže? uvjek se može nešto kupit, makar 100 km od civilizacije. ne možeš ti ništa, osim izgubit tj. ide se na dražbu. bolje ti je na vrijeme promjenit taj stan za manji uz nadoplatu..

a na tržištu imaš i derutnih stanova po cjeni 500-800 eur/kvadrat.
prodaj taj, pa kupi sebi takav pa popravljaj..

to što bi ti lip stančić, u centru itd itd su tvoje budalaštine..

coflek
22.02.2005., 12:03
Tako govore samo oni koji zhive u lipim stancicima ..., i nikad se nisu nasli u teskom polozhaju itd. Usput, moj brat ima i kuce i lipe aute itd a ja mogu na cestu il u neku shupu, ha? e pa fala vam na takvim vashim savjetima!

Brzi, ak nemash nish pametno za rech, bolje shuti (da ne upotrijebim neku drugu rijec tvog nivoa)! To kaj ti svojim prostim i bezobraznim izrazima skupljas postove, nebu ti GA uvecalo! :D :D

kemik
22.02.2005., 12:09
gle, to sto tvoj brat ima kuce i aute i sve ostalo bas nista ne znaci. on ima pravo na 1/2 vrijednosti stana, isto kao i ti...

jedino sto ti mozes probati napraviti je (posto kazes da ti zivis u stanu, a on ne) pred sudom dokazati da si ti puno ulagao u taj stan, pa da ti se onda priznaje veci udio u stanu (ne znam tocno koji je pravi izraz, ali znam da to tak moze ici)...

ja ti mogu reci kako glasi prica kad si s druge strane: ja sam nasljednik 1/3 stana od mog djeda. druge 2/3 su od bratica i ujaka koji u stanu zivi. I vjeruj mi, apsolutno me ne zanima ima li on gdje zivjeti... to je covjek od 50 godina koji je ZNAO da taj stan mora ici na 3 dijela, i ako se on nije sam pobrinuo za sebe dosad, nego je ocekivao da ce zivjeti tu zauvijek, zasto bih se ja brinula?

nn-st1
22.02.2005., 12:11
coflek, stvore.
brat ti ima vlasnišstvo nad pola stana. to nema veze s njegovom drugom imovinom, to je stvar vaših (izgleda) loših odnosa.
i on ima pravo raspolagat s tim svojim vlasnišstvom. u tvom slučaju doći će do prodaje stana ovako ili onako.
jedino, ako je tako bogat, ti možeš od njega tražit da on tebe isplati tj da ti npr kupi stančić vrijednosti polovice tog zajedničkog.
al' mi to izglada malo vjerojatnim.

coflek
22.02.2005., 14:42
[QUOTE]kemik kaže:
[B]gle, to sto tvoj brat ima kuce i aute i sve ostalo bas nista ne znaci. on ima pravo na 1/2 vrijednosti stana, isto kao i ti...

kemik, pa ja mu niti ne osporavam tu njegovu polovicu, niti mu branim u stan i sl.

Sto se tvog slucaja tice, tebe bi bilo lakse isplatiti jer imash trecinu (ako si ih to trazila).

kemik
22.02.2005., 14:46
coflek kaže:
kemik, pa ja mu niti ne osporavam tu njegovu polovicu, niti mu branim u stan i sl. [/B]

Nego sto ti tocno hoces? ne osporavas mu polovicu, priznajes mu vlasnistvo nad 1/2 stana. I kaj bi ti sad tocno htio? da on tebi svoj dio pokloni? ne kuzim...

Vojky
22.02.2005., 16:16
coflek kaže:

Sve to sto ste rekli, znam i ja.
Mene zanima dali kod takvih slucajeve uvijek dolazi do drazhbe ili sud mozhe i drugacije odrediti. Jer ja sam vlasnik pola kao i on. A ako prodam stan, ja ostajem prakticki na cesti, jer za tu cijenu se ne mozhe kupiti drugi i josh i i brata ispaltiti. Za kredit nemam mogucnosti. Zato pitam jel netko imao takav slucaj i zna li netko da li u takvoj parnici obavezno na kraju dodje do drazhbe(znam da je to najgore, zato me to i muci ) ?

Naravno da dođe do dražbe. Osim ako je stan dovoljno velik da se podjeli na dva funkcionalna manja stana.

Najpametnije je stan prodati i podijeliti novac - u slučaju dražbe, sud će uzeti svoje, a stan će biti prodan možda i trećinu manje nego što vrijedi na tržištu - pogotovo ako nije u pitanju ZG gdje će se obično naći netko tko ima gotovinu (no i tu ćeš lako izgubiti desetak posto).

Najpametnije ti je da razgovaraš o prodaji i gledaš gdje možeš kupiti drugi stan - u nekom manjem mjestu ih sigurno ima povoljno, npr. ako si u Zagrebu s pola prodanog stana možeš sigurno kupiti stan u Sisku ili Sv. Križ Začretju, Ako si u Osijeku - preko Drave su nekretnine jako povoljne i sl.

Treće ti nema. Osim da postaneš estradnjak i dobiješ "na čuvanje" gradski stan, no to već spada u Politiku, a ne Pravo...

coflek
01.03.2005., 14:18
Nastavak...
odvjetnik kaze da u ovom slucaju nema osnove za javnu drazbu...itd...
Jedni ovako, jedni onako...hmmm ...i sad ti znaj!:confused:
Zato sam i na pocetku molila ako je neko imao takav ili slican slucaj... (vjerujem da ih ima puno koji su zbog takvih stvari na Sudu, na zalost)

brzi
01.03.2005., 14:30
naravno, tvoj odvjetnik tako kaže...

ajde ga pitaj da li on to može garantirati, recimo svojim stanom?

coflek
01.03.2005., 14:44
Eh, brzi!
Ja ni ne trazim da mi neko garantira tako necim! nego Zakonom. A nemam nista protiv ni ak neko moze pronac koju rupu u zakonu.(iskustvo&praksa=:top: )

Leki
08.03.2005., 19:39
Po pitanju sudske podjele nekretnine: kako stvar zapravo ide, ima li tko znanja/iskustva. Naime, ako podjela nije bas savrseno cista, iako recimo sama kvadratura jeste, sto prevagne?
Npr. ako se ne moze proizvesti dvije posve fukcionalne zasebne cjeline, vec kako god okrenes dolazi do zadiranja jedne u drugu, bilo prozora, vrata, hodnika. Naravno, sudski vjestak izlazi na teren. Moze li sud natjerati obje stanke da slijepo prihvate rjesenje sudskog vjestaka? Sto ako se stranke ne slazu s predlozenom podjelom (sto je naravno uvijek slucaj)? Moze li stranka koja ima veci vlasnicki postotak traziti od suvlasnika da im jednostavno isplati u kesu vrijednost njihovog dijela? Moraju li oni na to pristati. Ako da, kako se utvrdjuje cijena? Sto ako je vecinski suvlasnik voljana platiti IZNAD trzisne cijene?
Sto ako je nekretnina prakticki u raspadu, pomaze li cinjenica da neka od stranki nema novca za sudjelovati u renovaciji?
Itd... :)

gogo
10.03.2005., 21:23
mene samo zanima kada i gdje se održavaju te dražbe. anyone?

nn-st1
10.03.2005., 21:26
gogo kaže:
mene samo zanima kada i gdje se održavaju te dražbe. anyone?
bude objavljeno u lokalnim novinama i na oglasnoj ploči suda..