View Full Version : Glazba
Mr. NiceGuy
17.02.2005., 23:45
Od klasike, do rocka (od Thompsona pa do Cece :bljak:) .
No, o ukusima se ne raspravlja....
Mene zanima kako psihologija objasnjava osjecaj ugode kojeg stvara glazba? Odnosno, zbog cega odredjena kombinacija tonova uvjetuje da nam se neka pjesma svidja, a da prema drugoj ostanemo potpuno ravnodusni?
:confused:
Pygmalion
18.02.2005., 00:33
to nema veze s mozgom ;)
ja slusam cijelim tijelom..
meni je veci puzzle kako nekome tko pozitivno reagira na 'narodnjak' il' kak' vec zovu tu auditivnu zlatnu bulu, moze uopce drzati do glazbe kao forme :confused:
Da sam bio prisutan kad je Jahve stvarao svijet i ljudskog chobana, dao bi mu par korisnih hintova..
izmedju ostalog da neukus zarobi unutar plamteceg zacaranog kruga 22 ;) a kvaku baci u najdublji dio oceana :D
Marakeš
18.02.2005., 02:38
na narodnjacima bude najbolja zajebancija,tako da pozitivno reagiram na narodnjak! mora da sam loš čovjek:D
Nemruth Dagi
18.02.2005., 08:16
Neki bi rekli da glazba otvara čakre........;)
Mr. NiceGuy
18.02.2005., 09:14
Marakeš kaže:
na narodnjacima bude najbolja zajebancija,tako da pozitivno reagiram na narodnjak! mora da sam loš čovjek:D
Manje je bitno sad sta slusas. Zasto to slusas?
Marakeš
18.02.2005., 09:42
hm...ne želim analizirati glazbu.
fire nettle
18.02.2005., 13:32
hm...ne želim analizirati glazbu koji ste vi romantici;).
mene zanima. ovo sam našla na netu.
ovaj članak ima zanimljivosti i hvala bogu nije ga napisao neko ko misli da je ljepota u nerazumljivosti: the big chill (http://www.hisf.no/njmt/artikkelgrinde92.html)
ova stranica jer kad nema odgovora, dobro je znati da postoje pitanja (http://www.musiccog.ohio-state.edu/what_is_music_cognition.html#emotion).
Mr. NiceGuy
18.02.2005., 14:04
Zanimljivo...
Erzsébet
19.02.2005., 02:55
ne radi se tu samo o kombinaciji ugodnih tonova. glazba koju slusas moze reci puno o tvojim stavovima, pogledu na svijet... ali i ne mora...
Mr. NiceGuy: Mene zanima kako psihologija objasnjava osjecaj ugode kojeg stvara glazba? Odnosno, zbog cega odredjena kombinacija tonova uvjetuje da nam se neka pjesma svidja, a da prema drugoj ostanemo potpuno ravnodusni?
-------------------------------------------------------------------------
Interesantno pitanje na koje svakako treba dati i interesantan odgovor.
Nemruth Dagi kaže (istinu): Neki bi rekli da glazba otvara čakre........
Eto tu leži odgovor – ''zbog cega odredjena kombinacija tonova uvjetuje da nam se neka pjesma svidja, a da prema drugoj ostanemo potpuno ravnodusni?''
Jer, poznato je da sve stanice u tijelu čovjeka ne prihvaćaju sve molekule proteina koje čovjek uzima kao hranu.
Dakle, nekim se stanicama sviđaju određene molekule; dok se drugima ne sviđaju.
Eto, to se isto dešava i sa tonovima – tako da će neki tonovi biti Milozvučni Endokrinim žljezdama; dok drugi neće – što će se prenijeti u neuro-sistem koji reagira na tonove.
Pygmalion
19.02.2005., 09:59
Marakeš kaže:
e pitanje je dali pozitivno reagirash na narodnjak fenomenologijom uvodnog pitanja, ili samo zbog 'zajebancije' odnosno kao sredstva kojim postizes 'zajebanciju' kao cilj ? Ako je tako onda to uopce vise nema veze sa glazbom u kontextu ovog posta, jer odavnina su ljudi koji se ne znaju na sebi dostojanstven nacin 'zajebavat' posezali za poganim obicajima :D
Osobno smatram da se covjek moze 'zajebavat' i bez da proturjeci svojoj prirodi ;)
Mara' man' se revolucije, ako te nista drugo ne uzbudjuje cugaj absinth i slusaj koracnice :B
Pygmalion
19.02.2005., 10:04
u svakom slucaju radi se o nekom vrlo varljivom i subjektivnom nepisanom pravilu..
cesto vidim na amazonu, pod 'people who bought this one, also bought..' zdruzene autore od kojih su mi npr. jedni predobri, a druge ne mogu na 'stanicnoj' razini probavit !:D so wtf ?
:w
np - Woven Hand : Arrowhead (e ovo je vrhunska koracnica;)) dodje mi da poginem za kralja i domovinu !
Mr. NiceGuy
19.02.2005., 21:18
Mozda sam trebao drukcije formulirati uvodni post...
Kad kazem da nas jedni tonovi 'dirnu', pri tom ne mislim na odredjenu vrstu glazbe, nego na glazbu opcenito. Svatko mora osjetiti nesto kad cuje, bilo narodnjak, bilo klasicnu skladbu.
U suprotnom ne bi ni shvatili da se radi o glazbi - bio bi to za nas samo niz nepovezanih tonova. Mislim da link kojeg je dala fire nettle to dosta dobro objasnjava.
Equalizer
20.02.2005., 12:39
Neobična su dva aspekta:
1) Uvjetno rečeno matematički
Ljestvica je podijeljena u 12 polutonova među kojima je omjer frekvencije dva susjedna polutona 12-ti korijen iz 2 !!!
Sve ljestvice, u svim narodima, kulturama i tradicijama koriste sve ili tek neke od tih tonova...(vrijedi i za npr. pentatonsku ljestvicu)
Da se za osnovu uzme bilo koji broj osim 12-tog korijena iz 2, to bi podjednako disonantno zvučalo na bilo kojem dijelu planeta Zemlje, uključujući i krajeve koji su komunikacijski potpuno izolirani.
2) Sociološki
Glazba je oblik komunikacije. Iz toga kakvu glazbu netko sluša lako se zaključuje kakva je intelektualna ili emocionalna razvijenost osobe...
Od onoga tko sluša narodnjake ili tehno u pravilu ne možete očekivati niti preporuku za dobar film ili knjigu...
gottcha
20.02.2005., 14:14
Equalizer kaže:
Od onoga tko sluša narodnjake ili tehno u pravilu ne možete očekivati niti preporuku za dobar film ili knjigu...
ti znaš da bi zbog ovog posta mogao jako patiti :rofl: ;)?
fire nettle
20.02.2005., 15:21
Iz toga kakvu glazbu netko sluša lako se zaključuje kakva je intelektualna ili emocionalna razvijenost osobe... varaš se. može se zaključiti jako malo. slušanje glazbe nije jako intelektualan poso. a emocionalna razvijenost:D, wonder what that is...
narodnjaci? ak marakeš može nać tu osobnost u sebi, haj. nije svima poanta bit dostojanstven:p. al što je really organski dostojanstvenije u apsintu nego u narodnjaku? predznaci dostojanstvenosti koje oni nose su socijalna konstrukcija, i prema tome se ne trebaju uzimat za ozbiljno.
np. koračnica.
Equalizer
20.02.2005., 15:51
Prava glazba je zahtjevna za slušanje. Treba prvo naučiti slušati. Tako je sa svime što je vrijedno u životu...
Činjenica je da NIKADA u životu nisam dobio preporuku za dobru knjigu ili film od osobe koja sluša narodnjake, tehno, ili npr. gleda sapunice. Površni ljudi su, najčešće, u SVEMU POVRŠNI. Vrsta glazbe koju slušaju (ili totalna stupidnost tekstova u kojima se pronalaze), općenito govoreći, dobar su pokazatelj plitkoumnosti osobe.
Pygmalion
20.02.2005., 15:52
fire nettle kaže:
ak marakeš može nać tu osobnost u sebi, haj. nije svima poanta bit dostojanstven:p.
np. koračnica.
sta je marakesh mozda veliki Muftija ?
neki pronadju i takvu osobnost u sebi koja voli da kakaju po njoj, pa bi ja for the sake 'kozmosofisticke' korektnosti trebao traziti ljepotu o tome ?
a Nettlice, poanta se i zove Poanta zato sto nije svima poznata ;)
fire nettle kaže:
al što je really organski dostojanstvenije u apsintu nego u narodnjaku?
there's nothing organic about it..
it's just the weapon of choice, and I happen to know mine.
Pygmalion
20.02.2005., 16:02
Equalizer kaže:
Površni ljudi su, najčešće, u SVEMU POVRŠNI. Vrsta glazbe koju slušaju (ili totalna stupidnost tekstova u kojima se pronalaze), općenito govoreći, dobar su pokazatelj plitkoumnosti osobe.
:top:
tako je Equalizar, samo ti njoj srezi Fire Treble ;)
Ona je upravo kao i svaka zena inace, u bezglavom buntu protiv same sebe :D
fire nettle
20.02.2005., 16:53
neki pronadju i takvu osobnost u sebi koja voli da kakaju po njoj, pa bi ja for the sake 'kozmosofisticke' korektnosti trebao traziti ljepotu o tome ? right you are, i wish i was like you easily amused...
it's just the weapon of choice, and I happen to know mine slurp.
Ona je upravo kao i svaka zena inace, u bezglavom buntu protiv same sebe vidim da ti je lebowski danas drag:top:.
Površni ljudi su, najčešće, u SVEMU POVRŠNI
:top: oko površnosti se slažem. al se ne slažem oko onog što zovemo inteligencija i emocionalna razvijenost(). viš, equalizer, now we're equalized.
iako su mi je opis drugih ljudi s riječima 'stupidni' i 'plitkoumni' stupidan i plitkouman :D.
Pygmalion
20.02.2005., 17:03
fire nettle kaže:
right you are, i wish i was like you easily amused...
I think I'm dumb.. or maybe just happy :zvrko:
Equalizer
20.02.2005., 17:08
Fire nettle, prema onome što si napisala plitkoumni ljudi ne postoje, nego su svi mudri i dubokoumni. Mudrost crpe iz sapunica, režu si žile uz narodnjake ili, nasuprot tome, meditiraju uz tehno. Eto, svijet je ružičast, nema plitkoumnih...
fire nettle
20.02.2005., 17:41
I think I'm dumb.. or maybe just happy
shinny happy people holding hands.
i'm too stupid, incontagious ;)
postoje plitkoumni i stupidni ljudi. samo su to naprosto stupidne riječi.
Equalizer
20.02.2005., 18:04
Da temu ne pretvorimo u chat, pročitaj (u kontekstu), nisam napisao stupidni ljudi, nego stupdni tekstovi. Plitkoumni ljudi i prema tvojoj tvrdnji postoje (Ali se o njima valjda ne bi smjelo pisati?). Na kraju krajeva, ti proturiječiš sama sebi, a ne meni... ali to još nisi shvatila...
Napiši nešto konstruktivno, na temu. Nemoj zvati stupidnim ono što potvrđuješ i s čime se, između ostaloga, slažeš...
Marakeš
20.02.2005., 18:29
koji ste vi intelektualni snobovi. :D pogotovo ti,equalizer-generaliziraš.
ja nisam rekao da doživljavam orgazmično-katarzično iskustvo svaki put kad čujem mitra mirića iz nekog auta na semaforu,već da kad odem na narodnjake,jako se dobro zabavim.
zajebancija bude dobra zbog nabrijane atmosfere,zbog dobrih pićki,tekstova koji su ti u početku glupi i ismijavaš ih a kasnije uopće ne razmišljaš o njima,zbog ogromne količine energije na tim mjestima... pyg,valjda sam odgovorio na pitanje
nema nikakve veze s dostojanstvom.
probajte jednom otići na takvo mjesto-ne razmišljajući o kvaliteti muzike,kvaliteti teksta,skali ugode koji pojedini ton izaziva u vama,načitanosti ekipe koja vas okružuje i njihovom prepostavljenom IQ-u-dobro ćete se zabaviti.
doma uvijek mogu slušati tom waitsa,bob dylana i dj krusha;) (Nick Cavea NIKAKO,isprazan je lik)
elitizam je ok,ali ne na osnovi muzike koju netko sluša. nekima je muzika sredstvo,a nekima bit. puno pametnih(nema veze s načitanošću) koje znam spadaju u prvu skupinu
fire nettle
20.02.2005., 18:38
poznam neke ljude koji posjeduju dovoljnu razinu onog što nazivamo inteligencijom, i koji su uz to emocionalno.. normalni(ji), a nemaju ukusa za glazbu. ak pod to uzmemo sevku i ricky martina. ili ne dopiru dublje od eros ramazzotija.
radi se o nekoj crti ličnosti. površnost, ok, ima u tome nešto.
što se tiče plitkoumnosti, to je loša riječ za nešt nalik površnosti. ja ne volim druge ljude nazivati plitkoumnima. uvidi razliku ako nekog nazoveš plitkoumnim i površnim.
za stupidnost my mistake;).
Equalizer
20.02.2005., 19:09
Plitkoumnost je možda gruba riječ, ali zaslužena. Ne volim dodvoravanje ljudima. Stvari treba zvati svojim imenom. Nema u tome ničeg snobovskog, u to iskreno vjerujem. Svatko može, ako to želi nučiti slušati kvalitetnu glazbu.
Nećete vjerovati, usprkos činjenici da postoje autori koji pišu glazbu za dječju dob, tete u vrtićima puštaju narodni radio... Djeca, naravno, nisu kriva, ali odrastao čovjek ima mogučnost izbora...
Razuvjeri me, zamoli preporuku za dobru knjigu ili film od svojih prijatelja koji slušaju Severinu...
Marakeš
20.02.2005., 20:14
Equalizer kaže:
Razuvjeri me, zamoli preporuku za dobru knjigu ili film od svojih prijatelja koji slušaju Severinu...
nemam prijatelja koji slušaju severinu,ali imam jednog koji gleda sve hrvatske sapunice(ozbiljno) i može ti preporučiti neku dobru muziku. posudio sam nakih 20 mp3ca od njega-mostly jazz
Equalizer
20.02.2005., 20:29
Prihvaćam, uz čuđenje, mislim da je to rijetkost.
Najvjerojatnije se radi o izuzetku koji potvrđuje pravilo.
anarhija
20.02.2005., 20:43
bez glazbe ne bih opstala. a kako na mene djeluje?
sve ovisi od raspolozenja. nekada se mogu opustiti i uz Rammstein :headbang: a nekada mi je potrebno nesto laganije.
dozivljavam glazbu kao neko dusevno ispunjenje.
:rock:
anarhija
20.02.2005., 20:58
P.s. tek sad procitah temu razgovora:).
ja mislim da se vrlo lako moze procijeniti osoba po tome koju vrstu muzike slusa. ja nista osobno nemam protiv ljudi koji slusaju narodnjake, ali, tesko da se mozemo upustati u bilo kakve razgovore.
ovdje na zapadu je ta razlika jako upadna i izgradila su se samim tim dva razlicita svijeta.
takodje mislim da to nema veze sa bilo kakvom inteligencijom, nego su problem razliciti zivotni stavovi, razlicite vrste ljudi.
iako, moram podrzati vec pomenuti komentar da ljudi iz svijeta narodnjaka razmisljaju malo povrsno...pa vecina i primitivno!
Mr. NiceGuy kaže:
zbog cega odredjena kombinacija tonova uvjetuje da nam se neka pjesma svidja, a da prema drugoj ostanemo potpuno ravnodusni?
:confused:
zato što je rezonantna s moždanim valovima:D
Janjesce
22.02.2005., 00:25
Equalizer kaže:
Plitkoumnost je možda gruba riječ, ali zaslužena. Ne volim dodvoravanje ljudima. Stvari treba zvati svojim imenom. Nema u tome ničeg snobovskog, u to iskreno vjerujem. Svatko može, ako to želi nučiti slušati kvalitetnu glazbu.
Psihologija glazbe kaže:
sviđanje raste s brojem slušanja
Znači, stoji tvoja tvrdnja da svatko može naučiti slušati kvalitetnu glazbu, ali to treba njegovat od malih nogu, tu kulturu slušanja.
Ta plitkoumnost o kojoj ti govoriš nije ništa drugo nego posljedica toga da se lagane, jednostavne pisme više sviđaju ljudima upravo zbog toga što je potreban manji br. slušanja da "uđu u uho". Osobno, mislin da je plitkoumnost malo neprikladan izraz.
I tko je sad tu kriv što masa ljudi nema razvijenu kulturu slušanja?
Jesu li krive tete, učiteljice, profesorice?
Ili je krivo to šta svaki dan na radiju uvik slušamo iste pisme?
salemef1
22.02.2005., 09:24
Equalizer kaže:
Kvalitetna glazba :D :)
Stvarno se moram nasmijati kad cujem ovakve izraze. Pogotovo kad se misle u opcem smislu.
Po meni svatko slusa kvalitetnu glazbu jer slusa ono sto mu godi uhu i sto ga zabavlja. A to je smisao glazbe i njena vrijednost, zar ne?
Druga stvar je, IMHO tj. po mom iskustvu, sto poprilicno velikom broju ljudi muzika nema veceg znacaja u zivotu. Imam prijatelja, redom "neplitki" ljudi, a nikad nisu intenzivnije slusali muziku. Logicno je da ce im biti blize "lakse probavljive" note nego one koje zahtijevaju malo veci broj slusanja.
Sto se tice glazbe i izbora literature (ili TV i kino sadrzaja) slazem se da postoji povezanost no opet samo radi razlicitih interesa i pogleda na zivot. Pri tom uopce ne mislim da su jedni nuzno inteligentniji i mudriji i da su im zivoti ispunjeniji.
zlatana
22.02.2005., 12:00
Ja bih rekla da ima razlike izmedju "poslusati" narodnu muziku i" slusati" narodnjake.
Ja znam dosta obrazovanih osoba koje ponekad" poslusaju" narodnu muziku i nije istina da nemam s njima sta pricati.
atlantis
22.02.2005., 15:24
slusam glazbu koja je malo off od trendova svih vrsta...
i nechu rech da su ljudi koji slusaju narodnjake glupi, plitki, _____ dodati po zeljama...
samo kazem da s vecinom njih nemam bas previse zajednickih tema za razgovor, nit zajednickih zivotnih 'problema' za rjesavanje...
Equalizer kaže:
Najprije, nema tog muzickog pravca i stila koji nema vrhunska, dobra i losa djela. Umjetnicki, sadrzajno i zanatski. Od klasike (pa preko svega i svacega) do tehna. I to je jedina "kvaliteta" o kojoj se moze raspravljati.
Ma koliko teoretizirao ili znao o njoj, uvijek ce ostati pitanje cula i srca a ne intelekta.
Mozda zato jer je prvi poznati instrument - ljudsko tijelo, ljudsko grlo.
Mozda zato jer je, iskonski, nastala najprije u magijske i obredne svrhe, pa u religijske, borbene, radne... etc.
Budes li ikada imao prilike cuti bubnjeve koji se ne lupaju nego sviraju, sva naucena znanja o muzici postat ce ti, blago receno - upitna. A ona o plitkoumnosti i muzici vjerojatno i..... potpuno smijesna.
Equalizer
22.02.2005., 23:07
Eto, ja i dalje čekam da mi netko od onih koji slušaju Severinu, Huljića i tsl., te povrh toga oplemenjuju svoju osobu gledanjem "sadržaja" poput sapunica ili Big Brothera da preporuku za dobru knjigu ili film...
Do sada se, na konkretan način, nije javio nitko. Nitko nije argumentirano pobio moju tvrdnju, da su površni (ili kako volim reči - "plitki") ljudi, najčešće u svemu površni.
Marakeš
23.02.2005., 00:55
Equalizer kaže:
Eto, ja i dalje čekam da mi netko od onih koji slušaju Severinu, Huljića i tsl., te povrh toga oplemenjuju svoju osobu gledanjem "sadržaja" poput sapunica ili Big Brothera da preporuku za dobru knjigu ili film...
Do sada se, na konkretan način, nije javio nitko.
moj način je bio nekonkretan?:confused: nije stvar u konkretnosti,već vjerovatno u tvrdoglavosti. to što ti misliš da je nešto iznimka,nije nikakav argument. ;):D
ako netko sluša madrfakin Tomsona,nemora značiti da je glup,ograničen,građanin drugog reda,plitak ili štaveć. ja o tom razmišljam kao o sistemu spojenih posuda-ako te negdje ima manje,toliko te na drugom području života ima više. možemo se kladiti da nemreš sazidat zid kuće ili promijenit filter od ulja na autu ko jedan prosječni slušaoc Tomsona.:zubo:
Marakeš
23.02.2005., 01:27
equalizer,definiraj dubinu(ne plitkost)!
u čemu se ona očituje? u tome što netko ne cijeni umjetnost? kvalitetnu umjetnost? ko određuje šta je kvalitetno,a šta ne?
Equalizer
23.02.2005., 10:03
To što je netko ograničen uopće ne znači da je građanin drugog reda, naprotiv. Pogledaj mnoge među političarima, a ne možeš reči sa nisu privilegirani...
Ponovit ću: Da bi se shvatilo nešto što je na malo višem nivou treba se prvo težiti nečem boljem, treba uložiti neki trud, treba, između ostaloga i koristiti mozak. Ta težnja za učenjem stvara u čovjeku jednu dubinu, ili širinu, kako god hoćeš...
Ako cijeli dan gledaš sapunice, ili slušaš narodni radio, to te zatupljuje. Ako to i ne primjećuješ, več si zatupljen.
Najjadnije je kad netko kaže slušam sve što se pušta na radiju, ili gledam sve što se prikazuje na televiziji ( makar to bio i Big brother ). To znači nemati nikakav stav, nikakav ukus...
Imam prijatelja ton majstora koji poznaje Tončija Huljića. Nemojte misliti da on osobno sluša to smeće koje proizvodi (kao što ni vlasnik McDonaldsa ne hrani sebe i vlastitu djecu svojim proizvodima). Kad bi ljudi slušali kvalitetniju glazbu, bilo bi puno teže zadovoljiti njihove kriterije, ne bi se u jednom tjednu moglo napisati 10 ili više pjesama. Huljiću, kao nažalost i mnogima drugima stalo je samo do profita. Njemu bi neki napredak mogao samo škoditi, kao i mnogim radio stanicama. "Kuruzu" je najlakše proizvesti i prodati.
Svaki bi se pojedinac trebao zapitati - zašto?
To pitanje je prvi korak k nečem dubljem i kvalitetnijem.
Equalizer kaže:
Ponovit ću: Da bi se shvatilo nešto što je na malo višem nivou treba se prvo težiti nečem boljem, treba uložiti neki trud, treba, između ostaloga i koristiti mozak. Ta težnja za učenjem stvara u čovjeku jednu dubinu, ili širinu, kako god hoćeš...
Argumenti su ti tipa onih gastronomskih: je li bolji slavonski cobanac ili filetirani zubatac u umaku od tartufa? Snobovski, naime.
Jer krajnji je cilj uvijek samo neciji (subjektivni) uzitak. Nema skole za uzitak.
Sta je to u muzici vise, dublje, sire, bolje? Sve zavisi o ukusu, prilici ili trenutku. Sinoc mi se jeo Cajkovski, jutros Saban Bajramovic a zavrsit cu na Morriconeu, Edi Maajci, boktepitaj...
I sad.... (ovo ce te sigurno razocarati): sa otprilike 15 godina strucnog muzickog skolovanja iza sebe.... ne bih ti nikako znala reci koji je od kojeg bolji .
Znas.... sve je to u redu: znanje, ucenje, poliranje ukusa, poznavanje materije.... dok te jednom dvatri samouka violinista, muzicki nepismena pjevacica ili par seoskih bubnjara.... ne ostave bez teksta.
Sa muzikom ti je, naime kao i sa vecinom stvari u zivotu: najprije srce a tek za njim znanje, pamet i ostalo.
I jedino pitanje koje bi po meni bilo zanimljivo za (psiholosku) raspravu jesu ljudi koji UOPCE nemaju potrebu za muzikom.
varia kaže:
I jedino pitanje koje bi po meni bilo zanimljivo za (psiholosku) raspravu jesu ljudi koji UOPCE nemaju potrebu za muzikom.
Ivan Đikić! Jel se zove on Ivan? Feralovac. Pričao nam je o tome dok sam bio na književnoj radionici, netko ga je pitao što sluša. Veli ništa. Kaže da ne razumije zašto, da se osjeća osakaćenim, ali eto jebiga ne privlači ga glazba. Možda je bio na nekom tretmanu kao Alex iz Paklene pomoranče. :D :D :D
salemef1
23.02.2005., 12:02
varia kaže:
Argumenti su ti tipa onih gastronomskih: je li bolji slavonski cobanac ili filetirani zubatac u umaku od tartufa? Snobovski, naime.
Jer krajnji je cilj uvijek samo neciji (subjektivni) uzitak. Nema skole za uzitak.
Sta je to u muzici vise, dublje, sire, bolje? Sve zavisi o ukusu, prilici ili trenutku. Sinoc mi se jeo Cajkovski, jutros Saban Bajramovic a zavrsit cu na Morriconeu, Edi Maajci, boktepitaj...
I sad.... (ovo ce te sigurno razocarati): sa otprilike 15 godina strucnog muzickog skolovanja iza sebe.... ne bih ti nikako znala reci koji je od kojeg bolji .
Znas.... sve je to u redu: znanje, ucenje, poliranje ukusa, poznavanje materije.... dok te jednom dvatri samouka violinista, muzicki nepismena pjevacica ili par seoskih bubnjara.... ne ostave bez teksta.
Sa muzikom ti je, naime kao i sa vecinom stvari u zivotu: najprije srce a tek za njim znanje, pamet i ostalo.
Uhh, htio sam napisati nesto slicno, ali sumnjam da bih se tako dobro izrazio kao Varia. Odlicno izlaganje ; )
salemef1
23.02.2005., 12:09
varia kaže:
Pa, IMHO, je slicno kao i sa svim ostalim granama umjetnosti. Ili te puca ili ne. To jest, da li ti osjetila reagiraju na podrazaj i pruzaju osjecaj ugode ili ne.
Equalizer
23.02.2005., 13:48
Prema jednom opsežnom istraživanju u SAD-u promatrana je skupina ljudi koja je doživjela moždani udar. Primjećano je da navedena bolest u težim slućajevima dovodi do smanjenja motoričkih sposobnosti, broja riječi koje osoba koristi...
Općenito govoreći, teži moždani udar, nažalost, vodi do smanjenja intelektualnih sposobnosti osobe. Stoga je JAKO ZANIMLJIVO da je u istom istraživanju, u većem broju slućajeva, primjećeno da osobe koje su ranije slušale npr. jazz ili klasiku nakon tog oštećenja više nisu bile sposobne za uživanje u toj vrsti glazbe, nego su se okretale nekim banalnijim glazbenim formama. NIJE ZABILJEŽEN NI JEDAN OBRNUT SLUĆAJ!
Ovo je, zapravo, izravan dokaz kako po inteligenciju negativan proces utječe na izbor glazbe jedne te iste osobe, prije i nakon smanjenja intelektualnih sposobnosti.
Inače, sasvim mi je simpatično, poetično i blisko kad netko kaže da se glazba sluša srcem ili cijelim tijelom, ali notorna je činjenica da se svi intelektualni, kao i emocionalni procesi, zapravo odvijaju u našem mozgu.
Marakeš
23.02.2005., 14:39
Ovo je, zapravo, izravan dokaz kako po inteligenciju negativan proces utječe na izbor glazbe jedne te iste osobe, prije i nakon smanjenja intelektualnih sposobnosti.
odluči se,jel intelekt ili inteligencija. slažem se da ljudi slabijeg intelekta najčešće ne slušaju jazz i klasiku,ali oni zato nisu "ograničeni" kako ih ti nazivaš. ako je nešto intelektualno,ne mora značiti da je inteligentno. za primjer uzmimo tvoje postove :p
drugar'ca
23.02.2005., 15:02
Equalizer kaže:
Svatko može, ako to želi nučiti slušati kvalitetnu glazbu.
iza "zeli" ti nedostaje zarez
... naravno da je nebitno ali promatramo li misao otipkanu na papir kao glazbu [a ona je svakako i to] u necijim si ocima otputovao na nivo koji ti rangiras kao "narodnjaci"
drugar'ca
23.02.2005., 15:14
varia kaže:
.
ma shaban je najdobar, samo mu onaj bosanac pokrade sve pjesmice
Equalizer
23.02.2005., 15:28
Marakeš,
na implicitan, način pokušavaš vrijeđati moju inteligenciju. OK, to je tvoje pravo, ali očito je da imaš problema sa hrvatskim jezikom i logikom. Šteta po tebe što ti, iz tog razloga, pokušaj nije uspio. Ali, bitno je da si se trudio....
U očima onih koji se pale na narodnjeke, slušaju Severinu, Huljića i tsl. ti ćeš svakako biti pobjednik u ovom suprostavljanju mišljenja. Stoga, nemoj se truditi, ja ti tu pobjedu unaprijed priznajem. :)
Equalizer
23.02.2005., 15:52
Drugar'ca,
što se tiče pravopisa rugala se sova...
Već i površno gledajući, napravio sam više pogrešaka (nigdje nisam rekao da sam nepogrešiv) od onog što si ti, uz sav trud, uspjela pronaći. Nije ovo neki esej, pa da bismo oko toga trebali cjepidlačiti... Ali, bitno je da si se trudila... (ma koliko skroman rezultat bio) :)
Što se tiče Šabana Bajramovića, on, koliko je meni poznato, pripada izvođačima izvorne narodne glazbe, protiv kojih nisam apsolutno ništa govorio...
Kad u žargonu kažemo narodnjaci, onda mislimo, prvenstveno na "turbo folk", koji je po nivou sličan onome što na našim prostorima (u malo drugačijem pakiranju) izvode Huljić, Severina, Marko Perković, Danijela... i tomu slični.
drugar'ca
23.02.2005., 16:08
Equalizer kaže:
Drugar'ca,
što se tiče pravopisa rugala se sova...
Već i površno gledajući, napravio sam više pogrešaka (nigdje nisam rekao da sam nepogrešiv) od onog što si ti, uz sav trud, uspjela pronaći. Nije ovo neki esej, pa da bismo oko toga trebali cjepidlačiti... Ali, bitno je da si se trudila... (ma koliko skroman rezultat bio) :)
Što se tiče Šabana Bajramovića, on, koliko je meni poznato, pripada izvođačima izvorne narodne glazbe, protiv kojih nisam apsolutno ništa govorio...
Kad u žargonu kažemo narodnjaci, onda mislimo, prvenstveno na "turbo folk", koji je po nivou sličan onome što na našim prostorima (u malo drugačijem pakiranju) izvode Huljić, Severina, Marko Perković, Danijela... i tomu slični.
pravopis?? ... ja sam o muzici a ne o pravopisu onaj zarez je stvar kompozicije, osjecaja; a ne pismenosti [za mene]
drugar'ca
23.02.2005., 16:11
Equalizer kaže:
Što se tiče Šabana Bajramovića, on, koliko je meni poznato, pripada izvođačima izvorne narodne glazbe,
.
netocno - on je muzikant i kompozitor, nema blage veze s izvornom narodnom glazbom
Marakeš
23.02.2005., 16:22
Equalizer kaže:
Marakeš,
na implicitan, način pokušavaš vrijeđati moju inteligenciju. OK to je tvoje pravo, ali očito je da imaš problema sa hrvatskim jezikom i logikom. Šteta po tebe što ti, iz tog razloga, pokušaj nije uspio. Ali, bitno je da si se trudio....
U očima onih koji se pale na narodnjeke, slušaju Severinu, Huljića i tsl. ti ćeš svakako biti pobjednik u ovom suprostavljanju mišljenja. Stoga, nemoj se truditi, ja ti tu pobjedu unaprijed priznajem. :)
dovraga,morao sam posegnuti za Anićem zbog tebe-da vidimo šta on kaže u vezi nekih pojmova:
intelektualac-1.onaj koji se bavi umnim radom i ima visoku naobrazbu 2.mislilac koji javno djeluje kao moralna i humana snaga u društvu
intelektualan-misaon,duhovan
inteligentan-1.razuman,uman 2.koji lako shvaća,čija je inteligencija razvijena;bistar,pametan
premda jako sličnog značenja,te dvije riječi nisu sinonimi. fina je razlika,razlika koju bi netko s tvojom razinom znanja hrvatskog jezika i logike trebao uvidjeti.
vjerujem da si pametan momak,ali postovi su ti puni isključivosti. to,ako se mene pita,nije osobina velike inteligencije. u konfucijevoj biografiji sam pročitao : "Tko gleda stvar iz samo jednog ugla,a nemože dokučiti ostala tri-s njim ne pričam" stoga,priznajem ti da priznaš poraz i pozdravljam:W
Equalizer
23.02.2005., 16:35
Marakeš,
U mojem odgovoru si označio dvije riječi (implicirajući da su neadekvatno upotrijebljene, a nisu), zatim si iz Anićeva riječnika izvadio tri riječi, ali si već jednu od dvije ranije navedene, izgubio.
Tvoj rezultat mogao bi se svesti na: Dvije i pol riječi + zovi u pomoć Anića = svejedno si se izgubio. :W
Marakeš
23.02.2005., 17:21
isključivost,nepričam,pozdravljam:W
walter kaže:
Ivan Đikić! Jel se zove on Ivan? Feralovac.
Ivica se zove, još je mali.:D
Equalizer
02.03.2005., 12:34
Nitko nije osporio da je "glazba" koju proizvode ili izvode Huljić, Severina, Danijela... smeće. Kao što sam ranije naveo, neki od njih će i sami, u privatnom razgovoru, priznati da je to istina, ali to im donosi zaradu, a novaca nikad dosta, ljudska je pohlepa ponekad neograničena. Ta "glazba" im omogućava da, nerijetko, u jednom danu zarade koliko dobar kompozitor, profesor, književnik... u cijeloj godini.
Radio stanice puštaju ono što narod sluša. Narod sluša ono što se emitira na radiju ili televiziji. Proizvođači glazbenog smeća se bogate. Pravi umjetnici nerijetko nemaju novaca ni za platiti struju, grijanje... To je krug čijem zatvaranju doprinosi svaka osoba koja je priglupa, jer je odlučila prihvatiti sve ono što joj se servira, bez razmišljanja, bez traženja nečeg boljeg.
Iako je polazna točka ovdje bila glazba, sve što sam naveo moglo bi se reči i za vrstu novina koja se čita, gledanje tv-a ... (najbolji primjer je Big Brother koji je primarno i smišljen kako bi pojedinci jeftinom produkcijom iskoristili glupost mase i došli na lak način do velikog profita).
Ako je netko rođen kao mentalno retardirana osoba, to uopće ne mora značiti da se radi o glupoj osobi. Naprotiv, ako teži iskorištenju mentalnih sposobnosti koje ima, od takve se osobe može puno naučiti i ona u svakom slučaju može biti vrijedna poštovanja.
Priglupe ili plitke osobe, o kakvima govorim, imaju predispoziciju za prepoznavanje nečeg boljeg i kvalitetnijeg, ali mozak ne koriste. Zbog činjenice da je u navedenim slućajevima nekorištenje mozga stvar vlastitog izbora, takve ne treba štedjeti kad su pogrdni pridjevi u pitanju. Za pad glazbene (i opće) kulture, možemo zahvaliti - upravo njima.
Marakeš
02.03.2005., 13:11
Equalizer kaže:
Nitko nije osporio da je "glazba" koju proizvode ili izvode Huljić, Severina, Danijela... smeće. Kao što sam ranije naveo, neki od njih će i sami, u privatnom razgovoru, priznati da je to istina, ali to im donosi zaradu, a novaca nikad dosta, ljudska je pohlepa ponekad neograničena. Ta "glazba" im omogućava da, nerijetko, u jednom danu zarade koliko dobar kompozitor, profesor, književnik... u cijeloj godini.
Radio stanice puštaju ono što narod sluša. Narod sluša ono što se emitira na radiju ili televiziji. Proizvođači glazbenog smeća se bogate. Pravi umjetnici nerijetko nemaju novaca ni za platiti struju, grijanje... To je krug čijem zatvaranju doprinosi svaka osoba koja je priglupa, jer je odlučila prihvatiti sve ono što joj se servira, bez razmišljanja, bez traženja nečeg boljeg.
Iako je polazna točka ovdje bila glazba, sve što sam naveo moglo bi se reči i za vrstu novina koja se čita, gledanje tv-a ... (najbolji primjer je Big Brother koji je primarno i smišljen kako bi pojedinci jeftinom produkcijom iskoristili glupost mase i došli na lak način do velikog profita).
Ako je netko rođen kao mentalno retardirana osoba, to uopće ne mora značiti da se radi o glupoj osobi. Naprotiv, ako teži iskorištenju mentalnih sposobnosti koje ima, od takve se osobe može puno naučiti i ona u svakom slučaju može biti vrijedna poštovanja.
Priglupe ili plitke osobe, o kakvima govorim, imaju predispoziciju za prepoznavanje nečeg boljeg i kvalitetnijeg, ali mozak ne koriste. Zbog činjenice da je u navedenim slućajevima nekorištenje mozga stvar vlastitog izbora, takve ne treba štedjeti kad su pogrdni pridjevi u pitanju. Za pad glazbene (i opće) kulture, možemo zahvaliti - upravo njima.
get a life:D
salemef1
02.03.2005., 13:17
Marakeš kaže:
get a life:D
Bolje receno, get a non-snob life :D
Equalizer
02.03.2005., 17:39
Budući da je tema o glazbi otvorena na forumu psihologija bilo bi jako zanimljivo čuti kako logika novca u masovnim medijima utječe na ukus i doživljaj glazbe u narodu.
Da li mislite da je količina (glazbenog) šunda zadnjih godina bitno povećana u odnosu na ranije?
Ne bi li na neki način trebalo ekološku zonu proglasiti i u eteru, te od najvećeg smeća zaštititi barem najmlađe, kako se ne bi navikli na previše gluposti?
Velik broj ljudi baca smeće na ulici jer su to učinili i mnogi drugi. Sve je već ionako prljavo..., ali navikli su se, pa im to više i ne smeta.
Ja se na to ne mogu naviknuti. Smeće je uvijek smeće, bilo da je na ulici, u moru ili u eteru. Ponekad ti je pod nogama, ponekad trešti iz zvučnika obližnjeg kafića, dok prolaziš ulicom. Ponekad te ometa dok piješ kavu i čitaš novine...
Baš danas, dok sam čekao na semaforu da prijeđem ulicu, jedan je primitivac iz svog auta tako glasno puštao "glazbu" da smo svi koji smo bili u blizini morali slušati ono što i on.
Koju bi vrstu "glazbe" mogao slušati glupan koji terorizira sve u okolici? To je zbilja teško pogoditi! I sada će netko reči da primitivizam i vrsta glazbe koja se sluša nisu ni na koji način međusobno povezani...
salemef1
03.03.2005., 10:10
Stanje je takvo kakvo je i treba ga prihvatiti. A nikakve mjere nece navesti nekoga da slusa nesto drugo. Moze samo izazvati kontraefekt.
I inace mislim da je glazba izuzetno osobna stvar i da se mene ne tice sto drugi slusaju, a isto tako ne zelim da se nekoga drugog tice sto ja slusam. Ukratko - LISTEN AND LET LISTEN.
Druga je sad stvar sto bih ja volio da se vise slusa ono sto ja slusam ili smatram kvalitetnom glazbom. Ali eto, takva je ponuda trenutno, ljudima se servira ono sto zele, a to je onakvo kakvo je. Meni i tebi banana, ali je drugome dobro. Nista se tu ne moze na nekoj visoj razini.
Sto bi ti htio? Zakonom zabraniti narodnjake? :rolleyes:
aenima11
03.03.2005., 16:16
Nitko jos tu nije spomenuo da je glazba umjetnost (bar nisam primjetio), a narodnjaci i "glazba" koju radi Huljic i ekipa je daleko od umjetnosti.
Filmovi poput "Cube" ili "Memento" su filmovi, odnosno umjetnost, a "filmovi" poput "Rambo" (svi nastavci) u kojem S.S. puca 6 puta iz dvocjevke bez punjenja su daleko od umjetnosti i ne mogu se nazvati filmom, vec skartom.
Isto tako bi nazvao i narodnjake zajedno sa 90% danasnje "glazbe".:bljak:
Ja Limp Bizkit ne smatram glazbom nego proizvodom poput "Coca-Cola"-e ili "McDonald's"-a.
I to je problem. Sto je danas to industrija, sto ljudi danas ne sviraju zbog gusta, nego zbog para i slave. Ista stvar je sa filmom.
Svi sto vise "izfuravaju" svoj izgled, kao da je on vazniji od njihove "glazbe". Tako ako snime neki smece album opet se mogu pojaviti pred ljudima jer ce ih oni prepoznati po izgledu, a ne po "glazbi".
Problem je sto ljudi glazbu uzimaju "zdravo za gotovo".
Glazba je puno vise od samog slusanja. Ona u nama pobudjuje odredjene osjecaje i stanja uma, ovisno o vrsti glazbe koju slusamo. Glazba ne pobudjuje na razbijanje casa ili necije glave, ona je puno vise od toga, ona interaktivni proces u kojem morate sudjelovati da bi u potpunosti shvatili sto su htjeli reci umjetnici koji su tu glazbu napravili.
Danas se mladi i kreativni glazbenici ne mogu probiti zbog tog silnog smeca koje svaki dan gladamo na televiziji.
P.S. Nemojte me krivo shvatiti. Ja ne zelim nitkom braniti slusati bilo sto, samo zelim povuci liniju izmedju glazbe i "glazbe".
Pozdrav :w
salemef1
03.03.2005., 16:39
A tko je taj autoritet koji ce odrediti sto je glazba, a sto "glazba"? Ili opcenito sto je umjetnost, a sto smece? Interesantno je kako se ljudi osjecaju pozvanima da mogu razgraniciti ove stvari.
A glede mladih i kreativnih glazbenika, zasto bi se oni probili, i gdje? Na TV? Zar ti je za slusanje glazbe potreban TV?!?! Ako ti se slusa neki od tvojih omiljenih "kreativnih" glazbenika nabavis njihovu glazbu (barem danas to nije problem) i slusas je - ne treba da ti se pojavljuju na TV.
Isto tako nemaju svi jednak pristup glazbi i ne traze istu stvar od nje. Nekome sluzi za opustanje dok se vozi autom, nekome kao zvucna kulisa dok radi u teretani, nekome ide na nerve, a nekome je vrlo znacajna u zivotu i posvecuje joj mnogo vremena. To je jednostavno tako.
IMHO treba slusati ono sto ti se svidja i dozvoliti drugima istu tu privilegiju. A ne misliti da si cool jer slusas cool glazbu i pljujes po nekome tko slusa glazbu za koju mislis da je sund. Ah taj ego.
:W
Equalizer kaže:
Prava glazba je zahtjevna za slušanje. Treba prvo naučiti slušati. Tako je sa svime što je vrijedno u životu...
Činjenica je da NIKADA u životu nisam dobio preporuku za dobru knjigu ili film od osobe koja sluša narodnjake, tehno, ili npr. gleda sapunice. Površni ljudi su, najčešće, u SVEMU POVRŠNI. Vrsta glazbe koju slušaju (ili totalna stupidnost tekstova u kojima se pronalaze), općenito govoreći, dobar su pokazatelj plitkoumnosti osobe.
a tko si to TI da odredjujes ko je povrsan ili plitkouman?!
ne generaliziraj bezveze i probaj sto manje koristit rijeci 'nikada','uvijek','svemu'...:Snajper:
Equalizer
03.03.2005., 17:43
Kibla,
ti se kao zalažeš za toleranciju, a koristiš crtež s puškom koja puca.
Za što se, onda, zapravo, ti zalažeš?
Makni pušku, uključi mozak... i nakon toga neki argument, ako mozak proradi...
aenima11
03.03.2005., 18:30
salemef1 kaže:
A tko je taj autoritet koji ce odrediti sto je glazba, a sto "glazba"? Ili opcenito sto je umjetnost, a sto smece? Interesantno je kako se ljudi osjecaju pozvanima da mogu razgraniciti ove stvari.
Svatko sa imalo mozga moze to odrediti. Zasto bi ti trebao neki autoritet da zakljucis stvari koje su tako jednostavne za zakljuciti?
Jebes autoritete, pa valjda mozes sam razmisljati.
Ili je tebi "Rambo" remek-djelo?
salemef1 kaže:
A glede mladih i kreativnih glazbenika, zasto bi se oni probili, i gdje? Na TV? Zar ti je za slusanje glazbe potreban TV?!?! Ako ti se slusa neki od tvojih omiljenih "kreativnih" glazbenika nabavis njihovu glazbu (barem danas to nije problem) i slusas je - ne treba da ti se pojavljuju na TV.
A zasto se ne bi probili? Najbolje je da uvijek ista govna zaradjuju pare, samo sa drugim pjevacicama. Ili da na glazbi zaradjuju kvazi-pjevacice samo zbog toga sto imaju velike cice.
Prvo sto ljudi cuju je ono sto se vrti na radiju i na TV-u. Nitko nece doci u CD shop i traziti bend za koji nikad nije cuo. :lol:
salemef1 kaže:
Isto tako nemaju svi jednak pristup glazbi i ne traze istu stvar od nje. Nekome sluzi za opustanje dok se vozi autom, nekome kao zvucna kulisa dok radi u teretani, nekome ide na nerve, a nekome je vrlo znacajna u zivotu i posvecuje joj mnogo vremena. To je jednostavno tako.
Kao sto sam napisao:"Ona u nama pobudjuje odredjene osjecaje i stanja uma, ovisno o vrsti glazbe koju slusamo.". Ako ne shvacas evo ti objasnjenje: ako se netko zeli opustiti dok vozi sigurno nece pustiti death metal.
Ja se ne ogranicam na jednu vrstu glazbe!
salemef1 kaže:
IMHO treba slusati ono sto ti se svidja i dozvoliti drugima istu tu privilegiju. A ne misliti da si cool jer slusas cool glazbu i pljujes po nekome tko slusa glazbu za koju mislis da je sund. Ah taj ego.
Jos jednom, pise pod P.S. : "Ja ne zelim nitkom braniti slusati bilo sto...".
Pjesme sa stihovima:"...otisla si, sarme jela nisi..." su... , e stvarno ne znam koji bi epitet upotrijebio. Jos u kombinciji s tim melodijama (koje se sve prave na isti kalup) su meni tesko sranje. Tu "glazbu" slusaju ljudi (pod utjecajem alkohola) koji prilikom slusanja glazbe nisu nikad osjetili nista vise od samog slusanja.
Ako ti smatras narodnjake glazbom, napisi mi neku dobru stvar da je nabavim. Volio bi i to cuti.
Equalizer
03.03.2005., 19:34
Drago mi je što ovdje nisam jedini koji je svjestan činjenice da se na ovim prostorima sluša puno glazbenog smeća - Huljićevog, turbo folka... Neovisno o tome da li uopće imamo sličan ukus jasno je da je smeće - smeće.
Onaj tko ima neku razinu opće kulture i u slućaju da ne voli klasičnu glazbu nikad neće reči da je ono što je skladao Beethoven smeće a ono što sklada Huljić umjetnost.
Ne može se za sve reći, to je stvar ukusa.
Ako zbog tolerancije moram trpjeti takve stavove pojedinaca, onda i meni u ime tolerancije treba ostaviti pravo da ih nazovem glupanima, ma koliko to grubo zvučalo.
Sa ljudima koji imaju različiti (glazbeni) ukus može se raspravljati,
od njih se može nešto naučiti. Sa ljubiteljima neukusa nema suvisle rasprave, ali zbog negativnih utjecaja medija, takvih je, nažalost sve više.
Sad će se opet naći neka budala koja će reći tko sam ja da kažem da su npr. Bach ili Beethoven bili umjetnici, a Huljić, Severina proizvođači smeća...
Zar ovdje zaista ima takvih glupana koji vjeruju a će ljudi u 22. stoljeću znati za Huljića i Severinu, a pitati Tko je Bach, tko je Beethoven?
Odakle mi pravo da postavljam takva pitanja? Sram me bilo!
aenima11
03.03.2005., 20:40
Equalizer kaže:
Drago mi je što ovdje nisam jedini koji je svjestan činjenice da se na ovim prostorima sluša puno glazbenog smeća - Huljićevog, turbo folka... Neovisno o tome da li uopće imamo sličan ukus jasno je da je smeće - smeće.
Onaj tko ima neku razinu opće kulture i u slućaju da ne voli klasičnu glazbu nikad neće reči da je ono što je skladao Beethoven smeće a ono što sklada Huljić umjetnost.
Ne može se za sve reći, to je stvar ukusa.
Ako zbog tolerancije moram trpjeti takve stavove pojedinaca, onda i meni u ime tolerancije treba ostaviti pravo da ih nazovem glupanima, ma koliko to grubo zvučalo.
Sa ljudima koji imaju različiti (glazbeni) ukus može se raspravljati,
od njih se može nešto naučiti. Sa ljubiteljima neukusa nema suvisle rasprave, ali zbog negativnih utjecaja medija, takvih je, nažalost sve više.
Sad će se opet naći neka budala koja će reći tko sam ja da kažem da su npr. Bach ili Beethoven bili umjetnici, a Huljić, Severina proizvođači smeća...
Zar ovdje zaista ima takvih glupana koji vjeruju a će ljudi u 22. stoljeću znati za Huljića i Severinu, a pitati Tko je Bach, tko je Beethoven?
Odakle mi pravo da postavljam takva pitanja? Sram me bilo!
Slazem se skoro s svim, osim :
o okusima se ne raspravlja.
Equalizer
03.03.2005., 21:12
Da li je fraza "o ukusima se ne raspravlja" zakon? Za mene nije. Upravo rasprave na tu temu su me znale potaknuti na slušanje ili čitanje nečeg novog, do tada za mene nepoznatog.
Općenito govoreći ljudi sa različitim (glazbenim) ukusom, prema mojem mišljenju, nemaju problema u komunikaciji. Oni jedni od drugih mogu puno naučiti.
Problem je kada se očiti neukus brani kao neka vrsta ukusa.
FastAndFurious
03.03.2005., 21:29
Pygmalion kaže:
to nema veze s mozgom ;)
ja slusam cijelim tijelom..
meni je veci puzzle kako nekome tko pozitivno reagira na 'narodnjak' il' kak' vec zovu tu auditivnu zlatnu bulu, moze uopce drzati do glazbe kao forme :confused:
Da sam bio prisutan kad je Jahve stvarao svijet i ljudskog chobana, dao bi mu par korisnih hintova..
izmedju ostalog da neukus zarobi unutar plamteceg zacaranog kruga 22 ;) a kvaku baci u najdublji dio oceana :D
u dvoje bismo bili jači, zar ne? :)
aenima11
03.03.2005., 21:43
Equalizer kaže:
Da li je fraza "o ukusima se ne raspravlja" zakon? Za mene nije. Upravo rasprave ne tu temu su me znale potaknuti na slušanje ili čitanje nečeg novog, do tada za mene nepoznatog.
Općenito govoreći ljudi sa različitim (glazbenim) ukusom, prema mojem mišljenju, nemaju problema u komunikaciji. Oni jedni od drugih mogu puno naučiti.
Problem je kada se očiti neukus brani kao neka vrsta ukusa.
Mozes raspravljati s nekim otvorenim osobama (koji su spremni prihvatiti neke nove ideje, odnosno glazbene pravce). S ostalima nema smisla.
Equalizer
03.03.2005., 22:10
Da. S nekim ljudima je svaka rasprava suvišna, a od nekih možeš puno naučiti...
salemef1
04.03.2005., 10:48
Equalizer i Aenima: mislim da ste vi potpuno profulali ono sto sam ja htio reci. Nitko ovdje ne brani nikoga. Niti slusam narodnu glazbu niti sam njen advokat (stoga, aenima, ti ne mogu preporuciti neku dobru narodnu ;) ). Samo ne vidim kakvog smisla ima to vase pjenjenje na glazbeni ukus ostalih ljudi? Je li toliko bitno sto ostali slusaju, sto se vecinom nudi po medijima i sto je kvaliteta, a sto ne? I koja je korist od toga sto nekoga nazoves glupanom jer slusa nesto sto je tebi sund?
Autoritet za umjetnost - potreban je mozak ??? Daj nemoj me nasmijavati. Smatram da ne postoji apsolutni autoritet za umjetnost vec da je svatko za sebe autoritet. I stvar je samo ega govoriti da si veci autoritet od drugoga.
Aenima: Prvo sto ljudi cuju je ono sto se vrti na radiju i na TV-u. Nitko nece doci u CD shop i traziti bend za koji nikad nije cuo.
Salemef1: Opet me nasmijavas. Da sam se vodio ovim pravilom slusao bih mozda 1% glazbe koju slusam sada. Mislim da vecina ljudi dolazi u doticaj s glazbom preko svojih prijatelja, pricom, razmjenom, zajednickim slusanjem. Da ne spominjem Internet preko kojeg je dostupno sve sto mozes zamisliti.
Uostalom, da se i ostali ljudi vode tvojim pravilom svi bi slusali kako ti kazes "smece" od glazbe jer se to najcesce servira na TV-u i radio-emisijama. No ljudi uvijek pronadju put do glazbe koja ih ispunjava, a pogotovo im to danas nije problem uz ovakvu globalizaciju.
Zabrinut si za zaradu i probitak kvalitetnih izvodjaca?!?!? Zasto? I zasto mislis da to i oni zele (sifra: Pearl Jam, Nirvana)? Pa valjda sve to cine radi muzike i da ono sto znaju i osjecaju podijele s drugim ljudima. Da im je bitna para i probitak valjda bi radili muziku za koju su sigurni da ce im donijeti lovu. S druge strane, kvaliteta se prepozna i bez velike medijske pompe.
Kad sam pricao o pristupu muzici nisam govorio o sirini vec o dubini. Dakle, ne o tome koliko raznolika muzika se slusa vec o tome koliko joj netko opcenito posvecuje paznju. Npr. kako je ne posvecujem paznju likovnoj umjetnosti tako netko isto cini prema glazbenoj. Npr. ja mogu doci na neku izlozbu i izlozene slike ce mi izgledati kao hrpa nesuvislih poteza kistom bez da vidim nesto vise (sto bi mozda vidio netko tko je "in"), a slicno bi netko da slusa ono sto ja slusam cuo samo hrpu iritirajucih tonova.
I jos jednom, glede narodne glazbe. Ne smatram je glazbom, ali smatram da je nebitno sto je ja ne smatram glazbom. I nema mi smisla nekoga smatrati glupanom jer je slusa jer sebi stvaram bespotrebnu predrasudu o covjeku. Nema smisla jer takvu predrasudu o meni moze donijeti npr. ljubitelj Picassa kad vidi da je meni ljepsa tamo neka slika naive nego najvece Picassovo djelo. A recimo da nisam glupan (jer ipak slusam cool glazbu) :cool:
Nadalje, Equalizer, i sam si pokazao vlastitu razinu indirektno nazivajuci mene i jos neke koji sudjelujemo u ovoj raspravi budalama. A direktno i ponekog posjetitelja ljubitelja narodnjaka. Razmisli jos jednom tko se sluzi takvom retorikom?
A sto se tice toga za koga ce znati ljudi u 22.-om stoljecu - radi cega je to bitno? Cak i da znas tko ce biti sto si time dokazao?
I konacno, smeca je previse jer vi zelite da ga je previse. Tko vas tjera da toliko gledate TV i slusate radio. Ako je na TV-u spot od Severine - ugasi ga i stavi DVD izdanje svog omiljenog umjetnika. Ako na radiu vristi Thompson, ugasi ga i ubaci CD s MP3-ima svog omiljenog umjetnika. Ako u kaficu ili discu tresti Ceca, nemoj ici tamo, vec tamo gdje se slusa ono sto ti pase. Izbor je tvoj. Samo sto ljudi ocito imaju neki cudni poriv pljuvanja i kritiziranja. A ja ne vidim drugi razlog za to od uzdizanja i samopromocije. Moj vam je savjet da vam glazba vise bude "slusam jer uzivam" nego "slusam jer uzivam, a i zato da budem cool i iznad onih koji slusaju smece" ... :W
Equalizer
04.03.2005., 13:03
Ako trebaš otići npr. na svadbu ili nekakav doček Nove godine, nerijetko se to dešava i u kafiću ili obližnjoj trgovini - gnjave te jednim te istim glazbenim smećem.
Nemam je ništa protiv različitosti, naprotiv, i ovdje si mogao primjetiti da nas ima sa, vjerojatno, sasvim različitim (glazbenim)ukusom. Usprkos tome nemamo nikakvih problema sa međusobnim uvažavanjem ili komunikacijom.
Pogledaj npr. Huljićeve tekstove i reci da nisu glupi... Mi dižemo glas protiv gluposti, smeća (koje se gomila) i neukusa, a nikako protiv onih koji imaju različit ukus, ne pada nam na pamet.
salemef1
04.03.2005., 13:31
Pa nisi svaki dan na svadbi ili doceku Nove. A isto tako ne zivis u kaficu ili trgovini. Pa valjda mozes pretrpjeti to kratko vrijeme. Ovo sto ti zahtjevas je kao da zelis da se ljudi ponasaju ili govore ono sto bi ti htio. Znas dobro da je to nemoguce i da ce se ljudi ponasati i govoriti kako zele, a isto tako i slusati ono sto zele.
Huljicevi tekstovi - zar su glupi :D
Bas se od srca nasmijem kad ih cujem.
Dizete glas protiv gluposti i smeca? Mislite da cete time nesto postici? Ovakvim nastupom mozda samo neciji gnjev.
Equalizer
04.03.2005., 13:48
Ni za tebe nije sporno da je to glupost i smeće. Ali, zanimljivo je da prema tebi, nesmijemo dizati glas protiv njega.
Ja, osobno mislim da npr. tete u vrtićima ne bi trebale takvo smeće puštati djeci, jer se umjesto pozitivnog senzibiliteta, razvija krajnja zaglupljenost, u koju ni ti ne sumnjaš.
Ako pak one žele takve gluparije slušati kod svoje kuće - pa to im nitko ne brani.
Smeće je. prema tebi OK, ali zalaganje za menje smeća treba ušutkati i progoniti. Krasna je onda demokracija, kultura i ekologija za koju se ti zalažeš.
salemef1
04.03.2005., 14:09
Nadji mi gdje sam ja to rekao da je smece OK i da se ne smije dizati glas protiv njega. Samo sam rekao da IMHO nema smisla. Da nema smisla, to je poanta, tko je spominjao usutkivanje i proganjanje?!?!?
Ako vec zelis utjecati na neki nacin mislim da to vlastitim izborom muzike vec cinis. Nenasrtljivim izlaganjem svojih dozivljaja glazbe medju svojim najblizima takodjer dosta cinis. A agresivni istupi samo izazivaju nezeljeni kontraefekt. Osim ako ne komuniciras s istomisljenikom, u kom slucaju taj istup nije ni potreban osim u sluzbi sprdanja.
Equalizer
04.03.2005., 14:52
Konkretan primjer:
U školi, klincima, nastavnik iz glazbenog pušta Huljića, kojeg, naravno, u programu glazbene KULTURE nema i ne može biti. Umjesto da radi svoj posao i drži se programa, on zaglupljuje generacije koje dolaze... A mi ga, kao porezni obveznici, za to plaćamo.
Kad je moja prijateljica, protiv takve pojave, na roditeljskom podigla glas, odmah su skočile kokoši (u jatu!) da brane Huljića i takve pjesme i nastavnika.
Pst! Iz glazbenog odgoja trebamo izbaciti glazbu i stvarati nove generacije glupana koji se pale na Severinu, Huljića i turbo folk,
moramo se povući u svoje sobe i slušati glazbu isključivo preko slušalica....
Još malo pa ćemo pred većinom koja voli takvo smeće morati bježati u ilegalu...
Zašto dići ruke i reči: protiv ljudske gluposti se ništa ne može? Nije točno, navedeni nastavnik je, ipak, doduše teško, natjeran na to da se drži programa... a, Huljićeve gluparije i dalje može slušati doma.
Eto, dizati glas protiv ljudske gluposti uvijek ima smisla! Ne treba biti kukavica!
salemef1
04.03.2005., 15:06
OK, imas pravo na misljenje da ima smisla. IMHO nema iz jednostavnog razloga sto neces uvjeriti glupana da je glupan i da se treba promijeniti da postane pametan. Barem ne na neki grubi i arogantni nacin. A pametnima je ionako sve jasno pa njima ne treba rijec protiv gluposti. Jedno je biti kukavica, a drugo uvidjeti besmisao.
Inace, primjer ti je stvarno fora. Nastavnik koji klincima pusta Huljica :D . Naravno, ne opravdavam ga, no istovremeno ne opravdavam
ni ogranicenost predmeta glazbene kulture samo na klasicnu formu. I tu je netko odredio da je samo klasika umjetnost, a ostalo je sund -blues, rock, jazz, itd. Jos se sjecam satova glazbene umjetnosti i torture. Bas sam se ja kao mulac mogao uziviti u Beethovena i Mozarta ...
aenima11
04.03.2005., 22:45
salemef1 kaže:
Equalizer i Aenima: mislim da ste vi potpuno profulali ono sto sam ja htio reci. Nitko ovdje ne brani nikoga. Niti slusam narodnu glazbu niti sam njen advokat (stoga, aenima, ti ne mogu preporuciti neku dobru narodnu ;) ). Samo ne vidim kakvog smisla ima to vase pjenjenje na glazbeni ukus ostalih ljudi? Je li toliko bitno sto ostali slusaju, sto se vecinom nudi po medijima i sto je kvaliteta, a sto ne? I koja je korist od toga sto nekoga nazoves glupanom jer slusa nesto sto je tebi sund?
Po treci put. Nisam nikog nazvao glupanom. Ubuduce moje postove procitaj 10 puta, ali sa razumijevanjem. I pise se "aenima11".
salemef1 kaže:
Autoritet za umjetnost - potreban je mozak ??? Daj nemoj me nasmijavati. Smatram da ne postoji apsolutni autoritet za umjetnost vec da je svatko za sebe autoritet. I stvar je samo ega govoriti da si veci autoritet od drugoga.
Cetvrti put. Kao sto sam napisao: "Jebes autoritete...".
Ako nisi znao mozak, osim za hrpu drugih stvari, sluzi i za razmisljanje. A to ti znaci kad procitas rijeci neke pjesme, npr. "Vrapci, vrapci, vrapci, lete, lete, lete svuda oko nas...", uz sasvim malu uporabu mozga mozes zakljuciti, tj. ne mozes nista zakljuciti. Ne, zajebajem te, mozes zakljuciti da je nesto trulo u drzavi Danskoj.
Evo ti pitanje: Da li bi slusao neki bend koji ima jebenu glazbu, savrsenu, a pjeva o tom kako je super zlostavljati djecu? (Znam, pretjerujem, ali je dobar primjer)
Jedan od ucinaka koje glazba stvara su emocije. Ako te glazba koju slusas potice na razbijanje casa ili necije glave, onda mislim da glazba koju slusas je sranje, ali ne mislim da je osoba koja ju slusa glupa, jer to ne ovisi o vrsti glazbe koju slusa.
Najvazniji ucinak glazbe koji moze proizvesti je stanje uma, a um je "zarobljen" u mozgu. Ovaj ucinak postize malo ljudi.
salemef1 kaže:
Aenima: Prvo sto ljudi cuju je ono sto se vrti na radiju i na TV-u. Nitko nece doci u CD shop i traziti bend za koji nikad nije cuo.
Salemef1: Opet me nasmijavas. Da sam se vodio ovim pravilom slusao bih mozda 1% glazbe koju slusam sada. Mislim da vecina ljudi dolazi u doticaj s glazbom preko svojih prijatelja, pricom, razmjenom, zajednickim slusanjem. Da ne spominjem Internet preko kojeg je dostupno sve sto mozes zamisliti.
Uostalom, da se i ostali ljudi vode tvojim pravilom svi bi slusali kako ti kazes "smece" od glazbe jer se to najcesce servira na TV-u i radio-emisijama. No ljudi uvijek pronadju put do glazbe koja ih ispunjava, a pogotovo im to danas nije problem uz ovakvu globalizaciju.
Prvo, nisu svi informaticki obrazovani. Pogotovo ne u nas.
Drugo, nemaju svi super prijatelje koji imaju "cool" glazbu.
Trece, netko tko nema nikakvih referenci u glazbi ce prvo upaliti radio.
Npr. netko zeli slusati dobar rock. Traziti ce stari rock jer ne zna za niti jedan novi bend.
Problem danasnje mladezi je da svi zele biti popularni i slusati "modernu" glazbu koja se pusta u kaficima ili vrti na radiju. Ne znaju da glazba ima i neku visu svrhu.
salemef1 kaže:
Zabrinut si za zaradu i probitak kvalitetnih izvodjaca?!?!? Zasto? I zasto mislis da to i oni zele (sifra: Pearl Jam, Nirvana)? Pa valjda sve to cine radi muzike i da ono sto znaju i osjecaju podijele s drugim ljudima. Da im je bitna para i probitak valjda bi radili muziku za koju su sigurni da ce im donijeti lovu. S druge strane, kvaliteta se prepozna i bez velike medijske pompe.
Peti put. Nisam spomenuo kvalitetne izvodjace, nego mlade i kreativne glazbenike. Ako nisi znao oni trebaju platiti snimanje, koncerte i jos mali milijun troskova.
salemef1 kaže:
Kad sam pricao o pristupu muzici nisam govorio o sirini vec o dubini. Dakle, ne o tome koliko raznolika muzika se slusa vec o tome koliko joj netko opcenito posvecuje paznju. Npr. kako je ne posvecujem paznju likovnoj umjetnosti tako netko isto cini prema glazbenoj. Npr. ja mogu doci na neku izlozbu i izlozene slike ce mi izgledati kao hrpa nesuvislih poteza kistom bez da vidim nesto vise (sto bi mozda vidio netko tko je "in"), a slicno bi netko da slusa ono sto ja slusam cuo samo hrpu iritirajucih tonova.
Ovo govori o tvojoj razvijenosti (iza drugog npr.). Nemoj se uvrijediti, nego se pocni uzdizati (emocionalno). Kad pogledas neku (dobru) sliku trebao bi osjetiti neku emociju. Isto kao kad slusas neku (dobru) glazbu ili dok gledas neki (dobar) film.
salemef1 kaže:
Tko vas tjera da toliko gledate TV i slusate radio. Ako je na TV-u spot od Severine - ugasi ga i stavi DVD izdanje svog omiljenog umjetnika. Ako na radiu vristi Thompson, ugasi ga i ubaci CD s MP3-ima svog omiljenog umjetnika. Ako u kaficu ili discu tresti Ceca, nemoj ici tamo, vec tamo gdje se slusa ono sto ti pase. Izbor je tvoj.
Velike mudrosti zboris.
salemef1 kaže:
Samo sto ljudi ocito imaju neki cudni poriv pljuvanja i kritiziranja. A ja ne vidim drugi razlog za to od uzdizanja i samopromocije.
Ne vidis drugi razlog zato jer si egoistican. A nazvao si mene egoistom!:flop:
Sto ne bi bilo dobro da netko tko ovo procita nabavi neku kvalitetnu glazbu (koja se njemu svidja, a ne nuzno meni) i osjeti pozitivnu emociju koju ta glazba prenosi?! Pa cak i da napravi nesto pozitivno s tom emocijom?:top:
salemef1 kaže:
Moj vam je savjet da vam glazba vise bude "slusam jer uzivam" nego "slusam jer uzivam, a i zato da budem cool i iznad onih koji slusaju smece" ... :W
A moj savjet vam je "slusam jer osjecam". Osjecaji su puno vazniji od potrebe za uzitkom. Bar za mene.
Janjesce
04.03.2005., 22:57
Equalizer kaže:
Ja, osobno mislim da npr. tete u vrtićima ne bi trebale takvo smeće puštati djeci, jer se umjesto pozitivnog senzibiliteta, razvija krajnja zaglupljenost, u koju ni ti ne sumnjaš.
Ako pak one žele takve gluparije slušati kod svoje kuće - pa to im nitko ne brani.
U vrtiću se svira iz zbornika Višnje Manasteriotti (koliko ja znam, tamo nema ni Huljića, a ni Cece).
Pušta im se stvari koje imaju nekakvu težinu (poput Karnevala životinja).
Ja neznam gdje si ti to čuo da se u vrtićima pušta smeće?
Equalizer
04.03.2005., 23:19
Čuo, svađao se sa njima osobno, kao sa mnogm Huljićeljupcima i tsl. ovdje. Njima je najjednostavnije pustiti Narodni radio...
Naveo sam ti i primjer nastavnika glazbenog... ljudi su toliko otupjeli da više i ne primjećuju.
Janjesce
04.03.2005., 23:49
Ma nemoj se drugi put svađat s njima oko toga, nego ih podsjeti što je svrha njihovog posla (s glazbene strane estetski odgoj, razvoj kulture slušanja...). Narodni nek doma slušaju.
Equalizer
05.03.2005., 00:08
Da, ali takvi obično ulaze u raspravu s pričom tko si ti da možeš reči da Huljić ili turbofolk nisu ok. I ovdje je bilo mnogo takvih. Njima je, vjeruj mi, teško bilo što objasniti, a naročito, da bi to trebali slušati doma, ako baš moraju.
Janjesce
05.03.2005., 21:20
Ja ti isto nisam baš mjerodavna za kvalitetu glazbe. Mogu reć za dosta toga da je smeće, ali na kraju najviše volim radio Dalmaciju slušat pa ne mogu sad bit licemjer i reć da je nešto smeće kad ja to smeće slušam doma svaki dan :) Plitka sam u smislu da ne mogu mirno i koncentrirano slušat jedan CD uru vrimena ma kako on kvalitetan bio.
Ali isto bi u odgoju zabranila te komercijalne utjecaje. Nama na faksu govore da je bit djecu naučit da jednog dana sami mogu ocijenit: to mi se sviđa ili to mi se ne sviđa.
Marakeš
06.03.2005., 12:56
Janjesce kaže:
Plitka sam u smislu da ne mogu mirno i koncentrirano slušat jedan CD uru vrimena ma kako on kvalitetan bio.
zašpreho te lik:D
Baan Dar
06.03.2005., 17:57
varia kaže:
Zanimljivo, ja nakon završene srednje glazbene za klarinet i još 13 godina amaterskog sviranja saksofona nakon toga (a pokušavam svirat jazz) mogu vrlo lako reć što i tko je meni najbolji: Charlie Parker.
Dubina emocija takva da se redovito naježim na njegove solaže, poruka koja izvire iz tih solaža je čista pobjeda duha nad materijom, matematički gledano čovjek je svirao Bachovom preciznošću, a tehnika sviranja saksofona mu je jednostavno zastrašujuća.
Inače, Parker je bio samouk.
Equalizer
06.03.2005., 18:16
Charlie Parker:)
Uljepšao si mi dan...
Janjesce
06.03.2005., 20:45
Marakeš kaže:
zašpreho te lik:D
Je :D
Iako mu ja ne bi imala niti jednu knjigu za preporučit, a možda se ni meni njegove preporuke ne bi svidile :)
al to je u redu
aenima11
06.03.2005., 22:27
Baan Dar kaže:
Dubina emocija takva da se redovito naježim na njegove solaže, poruka koja izvire iz tih solaža je čista pobjeda duha nad materijom...
:s
salemef1
07.03.2005., 09:09
Aenima11: Po treci put. Nisam nikog nazvao glupanom. Ubuduce moje postove procitaj 10 puta, ali sa razumijevanjem. I pise se "aenima11".
Salemef: Ovo za "glupana" se odnosilo na Equalizera, a ne na tebe. I umijem dobro procitati tvoj nick samo mi se eto nije dalo pisati i ono 11.
Aenima11: Ako nisi znao mozak, osim za hrpu drugih stvari, sluzi i za razmisljanje. A to ti znaci kad procitas rijeci neke pjesme, npr. "Vrapci, vrapci, vrapci, lete, lete, lete svuda oko nas...", uz sasvim malu uporabu mozga mozes zakljuciti, tj. ne mozes nista zakljuciti. Ne, zajebajem te, mozes zakljuciti da je nesto trulo u drzavi Danskoj.
Evo ti pitanje: Da li bi slusao neki bend koji ima jebenu glazbu, savrsenu, a pjeva o tom kako je super zlostavljati djecu? (Znam, pretjerujem, ali je dobar primjer)
Salemef: Iskreno, rijeci me u muzici jako rijetko zanimaju. Glas dozivljavam samo kao jos jedan instrument. Ako zelim nesto citati i o tome razmisljati radje uzmem knjigu pa citam. Van slusanja glazbe i previse razmisljam tako da se u glazbi pokusavam najvise prepustiti osjecajima i atmosferi. Sto se tice pitanja, definitivno si pretjerao.
Aenima: Prvo, nisu svi informaticki obrazovani. Pogotovo ne u nas.
Drugo, nemaju svi super prijatelje koji imaju "cool" glazbu.
Trece, netko tko nema nikakvih referenci u glazbi ce prvo upaliti radio.
Npr. netko zeli slusati dobar rock. Traziti ce stari rock jer ne zna za niti jedan novi bend.
Problem danasnje mladezi je da svi zele biti popularni i slusati "modernu" glazbu koja se pusta u kaficima ili vrti na radiju. Ne znaju da glazba ima i neku visu svrhu.
Salemef: Mislim da ce covjek ako trazi ipak doci do toga na ovaj ili onaj nacin. Onaj tko ne trazi - njemu glazba ionako ne znaci mnogo. Glazba ima visu svrhu? Yeah, right. Koju? IMHO svakome onu koju on odredi.
Aenima11: Ovo govori o tvojoj razvijenosti (iza drugog npr.). Nemoj se uvrijediti, nego se pocni uzdizati (emocionalno). Kad pogledas neku (dobru) sliku trebao bi osjetiti neku emociju. Isto kao kad slusas neku (dobru) glazbu ili dok gledas neki (dobar) film.
Salemef: Ne pricaj gluposti jer niti znas tko sam, a kamoli nesto o mojoj razvijenosti i emocionalnosti. Smatram da sto vise vremena posvecujes nekoj umjetnosti to se vise razvijaju cula potrebna za njeno potpuno upijanje.
Aenima11: Ne vidis drugi razlog zato jer si egoistican. A nazvao si mene egoistom!:flop:
Sto ne bi bilo dobro da netko tko ovo procita nabavi neku kvalitetnu glazbu (koja se njemu svidja, a ne nuzno meni) i osjeti pozitivnu emociju koju ta glazba prenosi?! Pa cak i da napravi nesto pozitivno s tom emocijom?:top:
Salemef: Mislim da si ovdje potpuno polupao loncice. Kakve veze imaju "samopromocija i uzdizanje" s egoizmom?!?!? Nadalje, kroz ovaj topic se vecinom provlaci "pljuvanje smeca" i njegov los utjecaj na ljude, a ne "uzdizanje kvalitetne glazbe" i njen predivan utjecaj na ljudski karakter. Stoga mislim da ce covjek ovdje pokupiti vise lose nego dobre vibre.
aenima11
07.03.2005., 13:57
salemef1 kaže:
Salemef: Ovo za "glupana" se odnosilo na Equalizera, a ne na tebe. I umijem dobro procitati tvoj nick samo mi se eto nije dalo pisati i ono 11.
Ocito ne znas dobro citati, pa evo ti jos jedanput: "aenima11". Znaci pise sve skupa i s malim slovima.
salemef1 kaže:
Salemef: Iskreno, rijeci me u muzici jako rijetko zanimaju. Glas dozivljavam samo kao jos jedan instrument. Ako zelim nesto citati i o tome razmisljati radje uzmem knjigu pa citam. Van slusanja glazbe i previse razmisljam tako da se u glazbi pokusavam najvise prepustiti osjecajima i atmosferi. Sto se tice pitanja, definitivno si pretjerao.
Sto se tice pitanja, nisam definitivno pretjerao, jer postoje bendovi koji pjevaju o zrtvovanju djece, samo sto je njihova glazba daleko od umjetnosti, pa ih nisam mogao uzeti za primjer (a i ne znam kako se zovu).
Evo ti jedan drugi primjer: Marilyn Manson. Bi li njega slusao, pod pretpostavkom da ti je njegova glazba dobra?
:headbang:
Kazes da glas dozivljavas samo kao jos jedan instrument. A taj instrument osim emocije prenosi i poruku. Pa zasto te onda ne zanima sto taj instrument ima za reci?:misli:
Da li gledas film bez zvuka? Pa sto ce ti zvuk, ako zelis nesto slusati upalis radio.:lol:
salemef1 kaže:
Salemef: Mislim da ce covjek ako trazi ipak doci do toga na ovaj ili onaj nacin. Onaj tko ne trazi - njemu glazba ionako ne znaci mnogo. Glazba ima visu svrhu? Yeah, right. Koju? IMHO svakome onu koju on odredi.
:blabla:
salemef1 kaže:
Salemef: Ne pricaj gluposti jer niti znas tko sam, a kamoli nesto o mojoj razvijenosti i emocionalnosti. Smatram da sto vise vremena posvecujes nekoj umjetnosti to se vise razvijaju cula potrebna za njeno potpuno upijanje.
Ali postoje pjesme, filmovi ili slike koje svaki put kad ih slusas ili gledas, cujes ili vidis nesto novo, a prema tom tvom shvacanju bi (kad bi dovoljno razvio cula) odmah mogao primjetiti sve detalje.
salemef1 kaže:
Salemef: Mislim da si ovdje potpuno polupao loncice. Kakve veze imaju "samopromocija i uzdizanje" s egoizmom?!?!? Nadalje, kroz ovaj topic se vecinom provlaci "pljuvanje smeca" i njegov los utjecaj na ljude, a ne "uzdizanje kvalitetne glazbe" i njen predivan utjecaj na ljudski karakter. Stoga mislim da ce covjek ovdje pokupiti vise lose nego dobre vibre.
Nece, nego ce se zapitati sto to on slusa i zasto on to ne postize sa glazbom.:misli:
salemef1
07.03.2005., 14:49
aenima11: Ocito ne znas dobro citati, pa evo ti jos jedanput: "aenima11".
Znaci pise sve skupa i s malim slovima.
salemef: Ne znam sto ti je toliko bitno da ti ispravno napisem nick i kakve to veze
ima s ovom raspravom? Sto mislis da postizes time sto se odnosis prema meni
kao prema nekom djecarcu?
aenima11: Sto se tice pitanja, nisam definitivno pretjerao, jer postoje bendovi koji
pjevaju o zrtvovanju djece, samo sto je njihova glazba daleko od umjetnosti, pa ih
nisam mogao uzeti za primjer (a i ne znam kako se zovu).
Evo ti jedan drugi primjer: Marilyn Manson. Bi li njega slusao,
pod pretpostavkom da ti je njegova glazba dobra? :headbang:
salemef: Pa i zrtvovanje djece moze biti poruka. A moze se koristiti i u
prenesenom znacenju. Mansona ponekad i slusam no ne obracam paznju na njegove
textove jer mislim da je previse opterecen nekim stvarima.
aenima11: Kazes da glas dozivljavas samo kao jos jedan instrument. A taj instrument
osim emocije prenosi i poruku. Pa zasto te onda ne zanima sto taj instrument
ima za reci?:misli:
salemef: Mozda tebi prenosi poruku, meni najcesce ne. Ono sto mene u tom vokalnom
instrumentu zanima je zvucna komponenta, a ne znacenje rijeci koje on proizvodi.
Uostalom, rijeci pjesme najcesce uberes u prvih par slusanja i tada primis poruku
ako se ima sto primati. Pa necu sto puta kuziti poruku, daljnja slusanja su
iskljucivo radi uzivanja u zvuku i putovanja zvucnim prostranstvima.
Nadalje, sto onda mislis o glazbi, npr. u klasici u kojoj nema vokalne izvedbe?
Je li to onda besmislena glazba jer nema poruku u vidu rijeci?
aenima11: Da li gledas film bez zvuka? Pa sto ce ti zvuk, ako zelis nesto slusati
upalis radio.:lol:
salemef: Hajde jos jednom procitaj sto si napisao i objasni ima li tvoja usporedba
smisla? Koliko ja znam zvuk je jedna od osnovnih komponenti filma koja je uz sliku
potrebna da potpuno dozivis film. A ne znam bas da je za slusanje glazbe nuzno
imati rijeci od pjesme u glavi ili pratiti znacenje istih ...
aenima11: Ali postoje pjesme, filmovi ili slike koje svaki put kad ih slusas
ili gledas, cujes ili vidis nesto novo, a prema tom tvom shvacanju bi
(kad bi dovoljno razvio cula) odmah mogao primjetiti sve detalje.
salemef: Mozda ne sve, ali sigurno mnogo vise ...
aenima11: Nece, nego ce se zapitati sto to on slusa i zasto on to ne
postize sa glazbom.:misli:
salemef: Tako ti vidis iz vlastite perspektive i to je ono kako bi ti
zelio da on reagira. A stvarnost je nesto sasvim drugo.
aenima11
07.03.2005., 19:18
salemef1 kaže:
salemef: Ne znam sto ti je toliko bitno da ti ispravno napisem nick i kakve to veze
ima s ovom raspravom? Sto mislis da postizes time sto se odnosis prema meni
kao prema nekom djecarcu?
Bitno je, jer "aenima11" za mene ima posebno znacenje. ;)
Sve dugacije napisano mijenja smisao.
salemef1 kaže:
salemef: Pa i zrtvovanje djece moze biti poruka. A moze se koristiti i u
prenesenom znacenju. Mansona ponekad i slusam no ne obracam paznju na njegove
textove jer mislim da je previse opterecen nekim stvarima.
Ovo bolje da ne komentiram, posebno prvu recenicu. :bljak:
salemef1 kaže:
salemef: Mozda tebi prenosi poruku, meni najcesce ne. Ono sto mene u tom vokalnom
instrumentu zanima je zvucna komponenta, a ne znacenje rijeci koje on proizvodi.
Uostalom, rijeci pjesme najcesce uberes u prvih par slusanja i tada primis poruku
ako se ima sto primati. Pa necu sto puta kuziti poruku, daljnja slusanja su
iskljucivo radi uzivanja u zvuku i putovanja zvucnim prostranstvima.
Nadalje, sto onda mislis o glazbi, npr. u klasici u kojoj nema vokalne izvedbe?
Je li to onda besmislena glazba jer nema poruku u vidu rijeci?
Slusam glazbu bez vokala, a rasprava s tobom ima smisla koliko i rijeci pjesama koje slusas.
salemef1 kaže:
salemef: Hajde jos jednom procitaj sto si napisao i objasni ima li tvoja usporedba
smisla? Koliko ja znam zvuk je jedna od osnovnih komponenti filma koja je uz sliku
potrebna da potpuno dozivis film. A ne znam bas da je za slusanje glazbe nuzno
imati rijeci od pjesme u glavi ili pratiti znacenje istih ...
Aha, to znaci da prije, dok nije bilo zvuka na filmu, ljudi nisu uopce dozivljavali film.
Pa i boja je sastavni dio filma. Sto je onda sa crno-bijelim filmovima? Da li njih mozes dozivjeti?
Pa naravno da su rijeci pjesme vazne, a razlog je psiholoski, a ovo je dio foruma zvan psihologija, pa bi ti to trebao znati.
salemef1 kaže:
salemef: Tako ti vidis iz vlastite perspektive i to je ono kako bi ti
zelio da on reagira. A stvarnost je nesto sasvim drugo.
Tako ti vidis iz svoje perspektive. Oni "open-minded" ce se sigurno zamisliti, a ostali su odavno prestali citati.
Nisi imao nikakvo iskustvo osim tog pukog slusanja. A to sto nisi osjetio nista vise ne znaci da nista drugo se ne moze osjetiti.
Evo ti jedan opis sto se moze postici:
"The last time I saw the band play live, I closed my eyes to minimize the information from my senses. I only wanted the music to makes its way in. (It is hard to put this into words.) The music alters my state of consciousness. Whether I am hypnotized or having a spiritual experience does not really matter. The last time I saw them, I felt my body begin to break down into it's tiniest molecules and float towards the center of the room."
Jedno mi tu nije jasno. Sto ti pokusavas dokazati? :confused:
salemef1
08.03.2005., 08:54
Hmm, poceo si s neargumentiranim izjavama pa mislim da ce biti bolje da prekinemo raspravu.
Sto pokusavam dokazati? Pa nista posebno, samo malo onako laprdamo. Jedino sto sam bas htio pokazati jest besmisao tog nekog agresivnog dizanja protiv smeca u glazbi jer smatram da je glazba osobna stvar. I onaj tko zeli u njoj traziti nesto vise taj ce i naci i biti sretan. Iskustva moze podijeliti s najblizima i neki od njih ce takodjer krenuti tom stazom, a druge nece interesirati. Fora je u tome da vecina ljudi danas nije "open-minded" i da su vecinom optereceni svim drugim samo ne utapanjem u umjetnosti.
Sto se tice filma - opet si me uspio nasmijati.
Zar ti nije jasno da su filmovi prije bili bez zvuka i boje samo radi tehnickih ogranicenja. Koliko je filmova u zadnjih 40 godina snimljeno bez zvuka i boje? Bez boje - par njih, bez zvuka - mozda nijedan.
A u to vrijeme prije dozivljaj filma je bio drugaciji. Tada je industrija bila u povojima i samo gledanje filma je bilo dozivljaj. A koliko mi se cini - nijemi filmovi su ipak imali nekakvu glazbenu podlogu.
Koja je poanta zadnjeg citata? Ja nisam osjetio nista slicno?!?!? Kako ti znas sto osjecam dok slusam muziku?
Uzeo si ovu raspravu malo previse osobno, ne radi se ovdje o meni ili tebi nego opcenito o dozivljaju glazbe. A raspravljamo, well, da kroz razlicite perspektive udjemo malo dublje u to "what makes us tick" :w
aenima11
08.03.2005., 20:26
salemef1 kaže:
Hmm, poceo si s neargumentiranim izjavama pa mislim da ce biti bolje da prekinemo raspravu.
A kojim to izjavama? :confused:
salemef1 kaže:
Sto pokusavam dokazati? Pa nista posebno, samo malo onako laprdamo. Jedino sto sam bas htio pokazati jest besmisao tog nekog agresivnog dizanja protiv smeca u glazbi jer smatram da je glazba osobna stvar. I onaj tko zeli u njoj traziti nesto vise taj ce i naci i biti sretan. Iskustva moze podijeliti s najblizima i neki od njih ce takodjer krenuti tom stazom, a druge nece interesirati. Fora je u tome da vecina ljudi danas nije "open-minded" i da su vecinom optereceni svim drugim samo ne utapanjem u umjetnosti.
1. Nisi ti nista pokazao.
2. Nitko tu nije agresivan.
salemef1 kaže:
Sto se tice filma - opet si me uspio nasmijati.
Zar ti nije jasno da su filmovi prije bili bez zvuka i boje samo radi tehnickih ogranicenja. Koliko je filmova u zadnjih 40 godina snimljeno bez zvuka i boje? Bez boje - par njih, bez zvuka - mozda nijedan.
A u to vrijeme prije dozivljaj filma je bio drugaciji. Tada je industrija bila u povojima i samo gledanje filma je bilo dozivljaj. A koliko mi se cini - nijemi filmovi su ipak imali nekakvu glazbenu podlogu.
Sam sebe nasmijavas. :B
Tebi se stvarno treba sve nacrtati?!
Prvo, komentar na ovo: trenutacno se razvija jedna tehnologija, tako da ces film moci gledati iz puno kuteva. Znaci da ce ovaj danasnji nacin snimanja uskoro biti zastarijel. Sto bi po tebi trebalo znaciti da mi jos ne dozivljavamo film kako bi trebali. :B
Drugo, totalno si promasio poantu, pa cu ti je objasniti sto bolje mogu. Dakle, rekao si: "Iskreno, rijeci me u muzici jako rijetko zanimaju. Glas dozivljavam samo kao jos jedan instrument. Ako zelim nesto citati i o tome razmisljati radje uzmem knjigu pa citam.". Da bi imao potpun dozivljaj glazbe moras znati koju poruku prenosi. Rijeci neke pjesme su poput knjige, normalno da neku besmislenu knjigu neces procitati, dok ces u nekoj smislenoj traziti neki visi smisao. Ako te to ne zanima onda ne mozes imati potpun dozivljaj, pa sam ti zato napisao: "Da li gledas film bez zvuka? Pa sto ce ti zvuk, ako zelis nesto slusati upalis radio.". Sto ti naravno nisi shvatio: " Hajde jos jednom procitaj sto si napisao i objasni ima li tvoja usporedba smisla?". Valjda ti sad ima smisla.
Dalje slijedi: "Koliko ja znam zvuk je jedna od osnovnih komponenti filma koja je uz sliku potrebna da potpuno dozivis film. A ne znam bas da je za slusanje glazbe nuzno
imati rijeci od pjesme u glavi ili pratiti znacenje istih ...". Rijeci su sastavni dio pjesme, isto kao i sto je zvuk sastavni dio filma. Da nije tako ne bi se pjevale rijeci, odnosno recenice, vec bi se samo proizvodili besmisleni zvukovi. Druga stvar je sto je vecina danasnjih tekstova besmislena do boli (ovo se posebno odnosi na domace tekstopisce), pa ih, naravno, nema smisla procitati (osim ako se ne zelis nasmijati :lol: ). Jedan pjevac je rekao da se prije izlaska na binu nabrijava tako da cita tekstove od Britney Spears. :lol:
Nadam se da ti je sad bar malo jasnije sto sam htio reci.
salemef1 kaže:
Koja je poanta zadnjeg citata? Ja nisam osjetio nista slicno?!?!? Kako ti znas sto osjecam dok slusam muziku?
"...daljnja slusanja su
iskljucivo radi uzivanja u zvuku i putovanja zvucnim prostranstvima.".
Nigdje ne spominjes kako glazba utjece na tvoju svijest, samo spominjes osjecaje. Ako si imao slicnih iskustava, napisi ih!
salemef1 kaže:
Uzeo si ovu raspravu malo previse osobno, ne radi se ovdje o meni ili tebi nego opcenito o dozivljaju glazbe. A raspravljamo, well, da kroz razlicite perspektive udjemo malo dublje u to "what makes us tick" :w
Nemas potpun dozivljaj glazbe, a ponasas se kao da imas. Zbog toga je malo osobno. A i zbog onog o zrtvovanju djece. To ti stvarno nije trebalo. Jos i slusas Mansona. :bljak:
I nisi "open-minded".
P.S. Kad bi vise ljudi upozoravalo na losu glazbu, sigurno bi je se manje slusalo.
salemef1
09.03.2005., 08:38
Bas vidjeh tvoj post na Glazbi i vidim da ne slusamo bas toliko razlicitu glazbu - i ja slusam i Tool i Portishead. Radi se samo o tome da imamo malo drugaciji pristup onome sto trazimo u glazbi. Ako nisam nigdje napisao kako glazba utjece na moju svijest to ne znaci da ne utjece. Vec iz toga sto sam rekao da "putujem zvucnim prostranstvima" da se zakljuciti da me muzika baca u neko posebno stanje ...
Glede rijeci, mislim da si tu nemamo vise sto reci. Razlicito gledamo na to - tebi je pjesma besmislena ako su rijeci besmislene, a meni ne. Meni je u glazbi bitna glazba, a tebi ne, ti trazis nekakvu poruku u njoj. Ja ne odbacujem tu poruku u pjesmama, rekao sam ti da i sam cesto citam lyricse, jednostavno mi to nije kljucno za dozivljaj pjesme. Glazba je ta koja mi je na prvom mjestu.
Za poruke i slicno imam knjizevnost, filozofiju i sl.
Prijatelj
09.03.2005., 09:00
glazba je, obično, nekakav odraz onoga gdje je nastala. Time završava sva diskusija vezana na hulića i sl.
adrugo, vidim da uglavnom konzumirate glazbu preko 'posrednika, radija, cd-a mp3 (tamo kradu neke frekvencije koje ljudsko uho, kao ne čuje, a da bi što više stalo na jednu ploču?
treba što više slušati live. Meni nije žao dat i 500Kn za kartu vrhunskog koncerta ( a za te novce mogu imati 200cd sa 10000000mp3-a) a ?
a?
aenima11
09.03.2005., 09:45
salemef1 kaže:
Bas vidjeh tvoj post na Glazbi i vidim da ne slusamo bas toliko razlicitu glazbu - i ja slusam i Tool i Portishead. Radi se samo o tome da imamo malo drugaciji pristup onome sto trazimo u glazbi. Ako nisam nigdje napisao kako glazba utjece na moju svijest to ne znaci da ne utjece. Vec iz toga sto sam rekao da "putujem zvucnim prostranstvima" da se zakljuciti da me muzika baca u neko posebno stanje ...
Glede rijeci, mislim da si tu nemamo vise sto reci. Razlicito gledamo na to - tebi je pjesma besmislena ako su rijeci besmislene, a meni ne. Meni je u glazbi bitna glazba, a tebi ne, ti trazis nekakvu poruku u njoj. Ja ne odbacujem tu poruku u pjesmama, rekao sam ti da i sam cesto citam lyricse, jednostavno mi to nije kljucno za dozivljaj pjesme. Glazba je ta koja mi je na prvom mjestu.
Za poruke i slicno imam knjizevnost, filozofiju i sl.
:closed:
P.S. Ne slusas Britney? :lol:
salemef1
09.03.2005., 09:55
Joj da, nju sam zaboravio :D
Ipak njene pjesme imaju najjace poruke :lol:
aenima11
09.03.2005., 09:55
Prijatelj kaže:
treba što više slušati live. Meni nije žao dat i 500Kn za kartu vrhunskog koncerta ( a za te novce mogu imati 200cd sa 10000000mp3-a) a ?
Ja samo cekam Tool. :ceka:
Prijatelj
09.03.2005., 10:37
slušaj nešto dok čekaš:D
salemef1
16.03.2005., 11:44
aenima11 kaže:
Ja samo cekam Tool. :ceka:
Vidimo se onda na koncertu Toola pa cemo komentirati textove pjesama s novog albuma :D
aenima11
16.03.2005., 18:10
salemef1 kaže:
Vidimo se onda na koncertu Toola pa cemo komentirati textove pjesama s novog albuma :D
aenima11
22.03.2005., 19:33
Poznati skladatelj i producent dobio je ponudu da napravi novi aranžman za pjesmu koja će predstavljati Srbiju i Crnu Goru na Euroviziji. Odbio je. 'To je ispod mog nivoa. Ipak sam ja nešto više', kaže Tonci Huljic.
Koji kreten.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.