PDA

View Full Version : Šparoge

stranice : [1] 2

sailor
28.03.2003., 15:08
Ne volim jesti ali volim brati :D

Ali znam neke koji vole, samo oni to znaju samo kuhati :confused:
Što vi radite s njima?

Billi
28.03.2003., 15:12
sailor kaže:
Ne volim jesti ali volim brati :D

Sezonac u Njemackoj?

sailor
28.03.2003., 15:14
Billi kaže:
Sezonac u Njemackoj?

:confused:

Billi
28.03.2003., 15:25
Pa kaj ne znas?
Znala sam ljude koji su odlazili u D na par mjeseci u berbu sparoga. Naporan posao, ali prilicno dobro placen (za nas prilike).
Zato sam se malo nasalila.;)

zucchera
28.03.2003., 15:41
Ja obozavam shparoge, nisan ih jela do prije 3 godine, uvjerena sam bila da ih nevolim :rolleyes: . Ja volim uvit 3 shparoge u tanko rezanu slaninu i ih ispech. Kad su gotove ih polijem sa frisko izcjeden sok od limuna.

sailor
28.03.2003., 15:47
Billi kaže:
Pa kaj ne znas?
Znala sam ljude koji su odlazili u D na par mjeseci u berbu sparoga. Naporan posao, ali prilicno dobro placen (za nas prilike).
Zato sam se malo nasalila.;)

Nemam pojma, znam samo za jagode u Engleskoj :)
Ovo ti berem po mom otoku, dole ima cca 50 stanovnika i svi na štapu ili nepokretni, nema ko brati. Pa me ugvati smijeh kad vidim na pijaci 10 šparoga za 20 kuna, a mi za vikend, lagana šetnjica po mocirama, donesemo tone.

Samo nikako da padne kiša...:mad:

sloboda
28.03.2003., 16:50
katkad skuham njih i par jaja(ovisi o kolicini,jelte).isjeckaju se i sparoge i jaja,te se zacine kvasinom,maslinovim uljem,s malo soli i bibera.
njami:)

Rhea
28.03.2003., 17:01
Ja ih ne volim.Jela sam ih kod jednih prijatelja zajedno sa sunkom i prelivene rastopljenim maslacom:flop: To mi je bio prvi i zadnji put.Inace ,cujem da su jako zdrave!

Hrvoje
28.03.2003., 22:25
super zdrave
ali volim ih samo brat a ne poist

Draze mi je kad idemo u sparoge, mater spremi sparoge i meso pod pekom.
Pa svi uvate se sparoga dok se ja naidem mesa hehe

Shtefitza
29.03.2003., 17:42
Sparogama treba samo par minuta da se skuhaju (pogotovo ako su dobro ociscene - donji dio peteljke otrgnut, onda jos kojih 3-5 cm oguljeno). Mogu se kuhati u vodi ili na pari.

I napraviti na salatu s jajima, ili kao prilog uz ribu ili meso prelivene holandskim sosom, ili na omletu...

Vazno je da su mlade, ako su pocele "cvjetati" - prestare su i imaju jak okus.

Rhea
30.03.2003., 15:43
Ti si Hrvoje ko i jedan moj rodjak.On je izjavio da bi citav dan i noc sjedio u barci i lovio na udicu kad bi zna da ce se janjac ulovit:D

njasa
30.03.2003., 23:47
za veceru sam jela sparoge.
na ulje bacit sparoge i pustit minutu dvi da se peku , bacit dva jaja i malo soli na to, otkidat fetu kruva i navali narode :)

magic
31.03.2003., 09:07
Sailor,
subotu na nedjelju pao zubatac od 8 i pol kila, panula i zhiva lignja :D

sailor
31.03.2003., 10:11
Opaaaaaa, nisam znao da, pored svih znanja i vrlina, znaš i panulati :B

Na fete pa na gradele :top:
Mada bih ja rađe 4 dvokilaša nego tu gerijatriju. Jesi sigurna da nije izvršio suicid? :D

magic
31.03.2003., 10:29
Vec smo ga prodali ;)

magic
31.03.2003., 10:30
sailor kaže:
Opaaaaaa, nisam znao da, pored svih znanja i vrlina, znaš i panulati :B

Panulavanje mi bash ne ide...ali skosam lignje - milina :)

Po 12 komada, k'o od shale :D

njasa
31.03.2003., 15:46
kad smo vec kod sparoga...
dosla sam doma prije pola ure, glaaaadna
u frizideru, malo sparoga, pola vrhnja. uzela tavicu, zagrijala maslinovo ulje bacila sparoge u tavu, nakon par minuti dodala vrhnje i zacinila vegetom. skuvala spagete (uvik skuvan bar 100g spageta vise nego sta mogu poist!!!!) i polila ih sa vrhnjem i sparogama.
ovo je bija recept inspiriran praznim friziderom i gladom. fino je :)

sailor
02.04.2003., 13:11
Ha, More magazin, kulinarska tema broja šparoge ;)

Shtefitza
03.04.2003., 05:44
Sto je to panulavanje?:confused:

sailor
03.04.2003., 08:12
Shtefitza kaže:
Sto je to panulavanje?:confused:

Panulavati znači pričati lovačke priče, ono, uvatija si zubaca od osan kili a nisi, uvatija si 12 liganja a nisi, i tako to :D
Sa'će ti to magic bolje objasniti :B :B

magic
03.04.2003., 08:16
A gofa od 35 kila?

HOcesh sliku :p ???

sailor
03.04.2003., 08:29
magic kaže:
A gofa od 35 kila?

HOcesh sliku :p ???

Može
Samo ako se vidi ribar :D

magic
03.04.2003., 08:32
I ribar i ribarica ;)

sailor
03.04.2003., 08:35
ribarica = ribarski brod? :confused:

Aj' samo ti stavi, pa ćemo virovat ili ne

magic
03.04.2003., 08:38
E necu...ne stavljam osobne slike na net :B

sailor
03.04.2003., 09:14
Znači, moj opis panulavanja ostaje :B :B

magic
03.04.2003., 09:15
...shto se mene tiche, slobodno ;) :D

soks
03.04.2003., 14:47
e šparoge zakon!

Ali u ZG u ih baš ne vidim po tržnicama?

diadora
23.04.2003., 02:19
Volite li sparoge?
One divlje naravno kojih ima bas u ovo doba godine, onako gorke sa tvrdo kuhanim jajima, maslinovim uljem i malo kvasine.......mmmmmmmmmmm

Rita
23.04.2003., 02:55
Hm ,ja tu jedem stalno one velike debele,bijele ili manje zelene ali niti jedne nisu zufke.Onda sam u Zagrebu kupila na placu te divlje i nisam ih mogla jest kolko su bile zufke a i starce nikak da uvjerim da su ove koje tu jedem super.Zapravo nemaju bas neki okus ali u jelima s kojima ih kuham ispadnu super.
KAj ove divlje stvarno moraju bit tak zufke ili sam ja to nesto krivo skuhala?

diadora
23.04.2003., 16:33
da te debele su uzgojene i mekseg ukusa
i nisi nista krivo skuhala divlje moraju biti gorke ali to je car divljih sparoga.

Rhea
23.04.2003., 17:42
Ova tema je bila nedavno:) Inace,ne volim sparoge

diadora
23.04.2003., 21:06
sorry ne vidjeh nedavno

traxdata
18.04.2004., 00:29
nesto vise o pripremi, molim:zubo:
moze usput i nes o articokama..

razmazoti
18.04.2004., 01:50
ja sma si smislila super stvar, ali ne prave friske sparoge, jer njih ne podnosim, neg one svijetle iz tegle

napravis palacinke, uzmes fine sunke i stavis na pacalinku, u sredinu sparogu, naslazes sve u protvu i prelijes sa malo vrhnja za kuhanje i zapeces
meni je to bilo mljac
to je praseci recept
moji friske divlje rade sma na leso, maslonovo ulje, sol papar i klopaju to s kuhanim jajima :(

articoke moja mama radi nekak s graskom, i meni je to jako ukusno, ali mi je to predosadno jest, toliko strpljenja koliko one zahtjevaju s cuclanjem i svim od mene dobivaju sma skampi

traxdata
18.04.2004., 12:51
ovo sa palacinkama mi zvuci dobro..zapravo, mozes staviti i ribe imjesto mesa..ja ih uvijek spremam na isti nacin..nisam bas mastovita..a articoke nisam nikad spremala..razlog je uvijek cijena, tu su dosta skupe, pa uvijek kupim nekaj drugo,,

Marusha
18.04.2004., 19:57
Za šparoge možeš napraviti i "bijeli" umak s vrnjem za kuhanje i staviš si začine koji ti pašu. A možeš i krem juhu napravit.
Dobar tek!!!

klio
18.04.2004., 20:22
Šparoge su meni super i jako su zdrave:top:
Nekako su mi najbolje čim jednostavnije spremljene.
Naravno, bit šparoga, po meni je, da budu svježe, one is konzerve ne jedem ( inače živim u manjem mjestu pa ih uvjek ima oko kuće).
Super su u kajgani i na salatu sa malo kapule i tvrho kuhanim jajima.
Doduše ove palačinke uopće ne zvuče loše;)

traxdata
18.04.2004., 20:44
da, ja isto ne volim one iz konzerve..a tu su jebeno skupe, kilogram dodje 60 kuna.
koje su vam finije, bijele ili zelene?

magic
18.04.2004., 20:59
Najvishe volim samonikle shparuge, narochito kad ih sama naberem.

Nastojim ih shto krace kuhati i shto manje zachinjati jer obozhavam njihov zhestok okus...

Izvrsne su mi u umaku sa dimljenim lososom, na tjestenini, dodavala sam ih chak i u umak od tartufa, ili s kozicama/shkampicima odlichno pashu uz kvalitetnu rizhu.

Na isti nachin pripremala sam i one deblje, zelene, ali to mi je onako, obichno povrce.

njasa
19.04.2004., 11:01
na malo maslinovig ulja popeces sparog, dodas vrhnja, parmezana, sol, papar. pusti da se malo kuha. skuhas spagete ipolijes ih umakom- mljac

ja sparoge najvise volim popec i onda dodat dva jaja.

articoke nikad nisam sama radila, ali ih moja mama super pripremi.
vanjske listove otkidas (nisu jestivi). u zdjelu pomisaj grasak, maslinovo ulje, prezle i ako volis mladog boba. u tecu stavis 2 deca vode, napunis (odnosno naguras) u articoke smjesu, a ostatak stavi onako u tecu. pusti da voda ispari, tj. da se sug zgusne. jedva cekam kad cu to ponovo jest!!!!

Lisa
19.04.2004., 12:53
bijele shparoge ogulit i skuhat
skuhane umotat u shunku
poslagat u vatrostalnu zdjelu
na vrhu poslozhit tvrdo kuhana jaja narezane na ploshke
polit sosom holandez te zapech u pechnici na kratko
uz to servirati slani krumpir sa putrom i pershinom :klopa:

bilde
23.04.2004., 00:03
a kolko dugo se to mora kuhati/peci???

Lisa
23.04.2004., 08:01
ako je pitanje ishlo mene... :)
shparoge kuhash dok ne omekshaju,ovisi o debljini
a zapech u vech ugrijanoj pechi nekih 15 min na jachoj da malko zarumeni
edit prijashnjem postu: krumpir je kuhani slani u komadu, na putru i pershinu
dobar tek :)

tilla
23.04.2004., 17:35
sparoge na venecijanski

za jednu osobu triba:
25 deka sparoga
sol tvrdo kuhano jaje
zlica ulja
zllicica limunovog soka

oprati sparoge, posloze se sve zajedno, poravaju se zelenii vrhovi, zatim se sve poveze i odreze peteljke.
staviti ih u blago zasoljenu kipucu vodu (u visoku usku posudu, tako da im vrhovi vire iz vode) i kuhat oko 20-ak min (ili dok ne postanu meke).
odvezite, stavite na zagrijan pjat i preliti umakom od zgnjecenog tvrdo kuhanog jaja, dobro promjesanim s uljem, limunom i soli.

kumek
23.04.2004., 17:40
Cuo sam da se ljudima na placu cesto uvali bljust (mislim da se tak zove) koji slici sparogama (barem na dolcu je to slucaj). Jel zna netko kako ih razlikovati.

tilla
23.04.2004., 17:44
pojma nemam da postoji nesto sl.
na dolcu sam danas bila, ali sve su bile nekako uvele.
vis, dobro da znam da ima i falsih sparoga.

verica
23.04.2004., 17:49
Ne znam kako bih riječima opisala razliku između šparoga i bljušta - odite na Trešnjevački plac, tamo ima žena koje prodaju i jedno i drugo, pa će te skužiti razliku, vrlo je lako uočljiva

tilla
23.04.2004., 17:51
verica kaže:
između šparoga i bljušta -

a taj bljust se jede?
ili samo je "zamjena" sparogama?

kumek
23.04.2004., 19:36
Da, da bljust. Moze se jesti isto kao i sparoge. Znam za to (ja bas nisam obozavaoc bilja opcenito, pa bas ne jedem sparoge) od mojeg kolege profesora botanike koji je prigovorio prodavacu na placu da prodaje bljust na kaj mu je ovaj rekel da kaj on tak star zna opce o biljkama. Kad mu je rekel da je profesor botanike ovaj ga je ismijal. Eto, tezak je zivot profesorski.

magic
23.04.2004., 20:30
Mi jedemo shparuge, bljusht i mladice veprine.

bilde
25.04.2004., 19:56
Lisa kaže:
ako je pitanje ishlo mene... :)
dobar tek :)

Amaya
27.04.2004., 21:17
verica kaže:
...razliku između šparoga i bljušta

samonikla sparoga je kompaktna
bljust je cesce tanji, razgranat, rascvjetan

xxGaladrielxx
24.04.2005., 14:47
Pocela im sezona. Ajd nabacite koji recept i za divlje i uzgojene.
Uzgojene sam danas pripremila s malo bukovaca i prsuta. Prilog - njoke

magic
24.04.2005., 15:16
eto (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=91324)

Jalnuški Diletant
24.04.2005., 18:12
xxGaladrielxx kaže:
Pocela im sezona. Ajd nabacite koji recept i za divlje i uzgojene.
Uzgojene sam danas pripremila s malo bukovaca i prsuta. Prilog - njoke Jebeš uzgojene.

Divlje su zakon. :s :s :s :s

U vodi dok samo pokuha, iscjediti, maslinovo ulje + kvasina i s nareznim jajima utvrdo.

Soli i papra po želji.

Ja volim vegetu umjesto soli. :o

Martinn
08.05.2005., 00:47
Jutro :) Ideje za šparoge molim :) imam predivan svežanj tu na stolu :) divljih ...

Ok, ujutro će prva tura završiti sa jajima i malo sira ...

Ali za ručak? Jedino kaj mi pada na pamet je napraviti umak sa kiselim vrhnjem uz pureće odreske i par čaša malvazije uz to :D

sparkica
08.05.2005., 13:44
neki dan radila rižoto od divljih, mljac!!!

natrgati šparoge kao za fritaju, kratko ih blanširati (2-3 min). vodu sačuvati!
na miješanom ulju (obično - maslinovo: pola-pola) blago zažutiti luk, dodati rižu, podlijevati vodom od šparoga i bijelim vinom. dodati sol, papar. pred kraj dodati šparoge, peršin.
sasvim na kraju dodati par žlica slatkog vrhnja.
posuti parmezanom. u slast!

magic
08.05.2005., 18:30
evo link (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=94084) na nedavni topik s linkom na josh jedan nedavni topik, o shparugama, naravno :)

manc
09.05.2005., 12:19
A, da li se mogu blansirane sparoge smrznut?

magic
09.05.2005., 12:27
naravno.

d@d@
09.05.2005., 12:28
Uzgojne šaroge blanširam (bolje ako imaš uski lonac da uspravno stoje i da im vrhovi ne budu u vodi) oko 1,5 minutu.
Smrzavam i izrezane i cijele za juhe i salate.
Kiselila sam ih (nije baš tako dobro)
Ukuhavala u slanoj vodi (mora se brzo potrošit - 3-4 mjeseca, poslje se zamute).
Nemam više ideja što s njima.

magic
09.05.2005., 12:32
sorry onda...uzgojene shparuge uopce ne koristim. moj se odgovor odnosio na divlje :)

d@d@
09.05.2005., 12:44
Jako me zanima što sve radite iz uzgojnih šparoga, naime to kod mene živi kao povrće i sad je krenula berba pa ih ima po 2-3 kg tjedno, i tako to traje mjesec dana.

Ovo su neki od meni najdražih načina:

Juha,
na malo ulja dinstat narezane šparoge na kolutiće par minuta
dodat žlicu brašna, sol, muškatni oraščić
zalit vodom i kuhat oko 35 minuta.

Bolja varijanta kad se sa štapnim mikserom ovo samelje, doda se mlijeko ili slatko vrhnje i ukuhaju vrhovi šparoga da plutaju po juhi.

Salata1,
skuhat u slanoj vodi, ocijedit, maslinovo ulje.

Salata 2,
kuhane šparoge preljevam s umakom od maslaca, malo limunovog soka, nasjeckanog vlasca i zdrobljenog kuhanog žumanjka.

Radili smo i rižote, meni to ima malo pre blagi okus nisu ko ove divlje.

chiquita
10.05.2005., 09:15
Jalnuški Diletant kaže:
Jebeš uzgojene.

Divlje su zakon. :s :s :s :s

U vodi dok samo pokuha, iscjediti, maslinovo ulje + kvasina i s nareznim jajima utvrdo.

Soli i papra po želji.

Ja volim vegetu umjesto soli. :o
ovo je po dalmatinski jeli?
probala i nije mi fino.

magic
10.05.2005., 09:22
zashto po dalmatinski???

Ima shparuga, jaja i maslinovog ulja i u Istri, Primorju i na otocima :)

chiquita
10.05.2005., 11:13
magic kaže:
zashto po dalmatinski???

Ima shparuga, jaja i maslinovog ulja i u Istri, Primorju i na otocima :) meni to sve isto.:angeleye:

atlantis
10.05.2005., 11:45
zahvaljujuci vama kupujem shparoge u subotu i radim ih prvi puta u zivotu....

daklem, kako se one ciste?

magic
10.05.2005., 11:55
prstima lomish od vrha prema dnu, komadice duljine cca 2 cm, dok mekano ide. onda ih kratko blanshirash u osoljenoj vodi. pa koristish u nekom od spomenutih recepata :)

a mozhesh ih i tako baciti na maslinovo ulje (nekuhane) pa pripremiti kajganu ili neki umak.

one tvrde dijelove mozhesh takodjer posebno skuhati, pa vodu koristiti u pripremi rizhe i sl.

atlantis
10.05.2005., 12:21
hvala :)

ak zapnem zovem te :D u pomoch :)

magic
10.05.2005., 12:38
osiguraj si i vremena nakon vechere....poznato je afrodizijachno djelovanje divljih shparuga :o

atlantis
10.05.2005., 12:41
magic kaže:
osiguraj si i vremena nakon vechere....poznato je afrodizijachno djelovanje divljih shparuga :o

e jebat ga :D

odakle da ja znam jel su divlje il ne? :D
nish... ja bum se poseksala ovak i onak :D

magic
10.05.2005., 12:43
kako ne znash?

ako su tamnozelene, tanke sa shiljatim vrhom i izgledaju kao shibe - to su divlje, samonikle.

ako ih jedete prvi put, nemoj da te prestrashi miris koji cesh osjetiti kad budesh pishkila ;):D

atlantis
10.05.2005., 12:53
magic kaže:
kako ne znash?

ako su tamnozelene, tanke sa shiljatim vrhom i izgledaju kao shibe - to su divlje, samonikle.

ako ih jedete prvi put, nemoj da te prestrashi miris koji cesh osjetiti kad budesh pishkila ;):D

pa kak bi znala?

nikad ih vidjela iz bliza, nikada ih jela...

sto se piskenja tiche :D ionak vristim svaki puta kad se najedem cikle :D :D

d@d@
20.05.2005., 23:04
Vidi zgodno. Ove zelene mogu biti i bijele stabljike samo su im vršci ljubičasti, ako rastu u mraku (zastiranje zemljom) i obrnuto bijele mogu imati zelenu stabljiku i bijeli vrh ako rastu na svjetlu.

Ja koristim nož za gulit krumpire, dobro radi.

Možda da otvorimo topic na vrtu?

Principessa
20.05.2005., 23:17
evo 'vako: prokuhajte šparoge u običnoj vodi, 15tak minuta. potom ih procijedite i isjeckajte na komadiće.
kupite od podravke krem juhu od šparoga, skuhajte je i u nju ubacite vaše šparoge! ma fantazija! :w

xxGaladrielxx
20.05.2005., 23:39
Principessa kaže:
potom ih procijedite
al čemu hitat vodu u kojoj su se kuhale??
i šteta tak sparoga :(

d@d@
20.05.2005., 23:42
xxGaladrielxx kaže:
al čemu hitat vodu u kojoj su se kuhale??

A što radiš s vodom od kuhanog povrća (osim zalit cvijeće kad se ohladi ako nije slana)?

xxGaladrielxx
20.05.2005., 23:47
a joj meni :( Pa od toga delam temeljce. Spremam u posudice pa u skrinju i koristim za umake ili za cuspajze. Nikad ne koristim vegetu il nekaj sicno.
A ovo od sparoga koristis za umak od istih. Dodas jos kaj ti treba :)

Principessa
20.05.2005., 23:53
xxGaladrielxx kaže:
Nikad ne koristim vegetu il nekaj sicno.

:eek: :eek: :eek:
meni je vegeta zakon!
jako dobro kuham (ah, skromna li sam :) ) ali bez vegete svako jelo bi mi bilo :flop: !

xxGaladrielxx
21.05.2005., 00:50
tu ima zgodinig recepata od sparoga (http://www.gastronaut.hr/recupit.asp) :)

atlantis
21.05.2005., 13:18
hehe fala Gala...

nije da sam skuzila koji dio se baca (jerbo su ga vech bacili :D) al koristiti che mi sigurno :)

xxGaladrielxx
21.05.2005., 13:58
ma skuzis odmah. Samo onaj mali vrh blizu korijena. On je bas jako tvrd (ali nemaju ga sve. valjda ih odrezu).
I ak imas onaj noz za krumipir, kak je
d@d@ rekla, onda s njim malo postruzes tu vanjsku opnicu. Onak, kak mrkvicu.

Lisa
22.05.2005., 21:38
bijele shparuge ogulit, blanshirat (ca.3 min ovisi o debljini; ja vishe preferiram one tanje)
poslagat na veliki tanjur
poslagat par oguljenih, skuhanih, slanih krompira
skuhano jaje na tanke krishkice izrezat i fino poslozhit
listove shunke urolat i poslozhit
preliti sosom holandesom i sjeckanim pershinom
gozba i za oko i za nepce :klopa:

Mrtva mrkva
23.08.2006., 17:46
Nisam nikad jela domace sparoge, samo one divlje. Kakvog su okusa te domace sparoge, kako se pripremaju i kako se jedu?

Juraj2
23.08.2006., 18:28
Nemoj, bit ce ti zao. Nit mirisa, nit arome, nit teka...

polly
23.08.2006., 18:39
Nemoj, bit ce ti zao. Nit mirisa, nit arome, nit teka...

meni isto tako

kažu da ih treba prelit holandskim umakom, pa zakiselit limunom
ali, vrag ti dal povrćku koju moraš pretvorit u nešto drugo da bude ukusna

Rick Lee
23.08.2006., 19:12
potpuna druga priča od divljih, ali mogu se napravit fora stvari. ja npr. volim krem juhu radit od tih uzgojenih i meni je to mrak.

također je fora čisto lešano kao prilog nekom mesu.

meni su dobre:)

Mrtva mrkva
23.08.2006., 19:15
ja npr. volim krem juhu radit od tih uzgojenih i meni je to mrak.Eeee, to bi moglo bit dobro... :)

Natch
23.08.2006., 19:19
meni su dobre u sendvicu.
recimo s prsutom i nekim ovcjim sirom, pa s rukolom i malo majoneze.
taman fali taj slatko-kiseli okus.

Il Bestione
23.08.2006., 19:54
nikad nisam jeo ni divlje ni domace a ni ne namjeravam :)
nema do mesa i krompira :cerek:

xball
24.08.2006., 09:14
inace prije par dana sam vidio da zena bere sparuge, divlje, na jednom zgaristu u istri! sta sve malo vode i sunca moze napraviti, sparuge u coolovozu :rolleyes:

Rick Lee
24.08.2006., 11:53
Eeee, to bi moglo bit dobro... :)

to ti je sigurno dobro:top:

skuhaš ih u mikseru i smiksaš sa malo soli i papra, pljusneš vrhnje kiselo(to sve u blenderu je li). vratiš natrag u lonac zakipiš stvar, ja još dodam mljevenog peršina i onda si određuješ gustoću kakva ti paše s doljevanjem one vode u kojoj su se kuhale.

uz to si prepržiš kruh izrezan na kockice i frkneš u juhu ili si napravi tost sa sirom, paralelno klopaš i imaš mrak obrok

ja trenutno rokam po krem juhi od tikvica:klopa:

ica
25.08.2006., 13:55
Juha od uzgojnih šparoga je izvrsna, dobre su na lešo, a možeš ih (cijele) staviti na pizzu, povrh svega.

El Bradbury
25.08.2006., 13:59
Pitome su nekako...premekane, šta ne? I ukus im je mekaniji od divljih :D

grogo bolger
25.08.2006., 15:28
nisu nešto, ali u nedostatku pravih dobre su i ove :top:
efekt u wc-u isti :rofl:

d@d@
25.08.2006., 15:41
Ja to uzgajam (tj. imam špalir od 14 grmova koji rode sa cca 10-15 kg, berba ti je od ožujka do lipnja).

Okus je sasvim drugačiji od divljih, iako se sastav (kemijski, prehrambeni) ne razlikuje bitno. Vrlo zahvalna biljka po grmu (korjenu) daje 30-40 izdanaka, traje 20 godina, 3 godine treba da dođe u rod, prava berba počinje od 5. godine.

Postoje dvije sorte bijela i ljubičasta. U uzgoju se koriste dvije tehnike:
- nagrtanje zemljom (ili tuneli od neprozirne folije - dobiješ bijele izdanke)
- uzgoj u zeleno
(sortu prepoznaješ po vršcima koji kad izvire iz zemlje budu bijeli ili ljubičasti kao patliđan).

Izdanci se dobro konzerviraju smrzavanjem ili kiseljenjem.

Najčešće su debljine od 0,5 - 1,0 cm i treba ih ogulit nožićem za krumpir jer je doljnji dio vlaknast i ako se ne ukloni bude kao prerasle mahune pun "konaca".

Dalje ih možeš radit na fritaju, ili blanširat u slanoj vodi pa u palačinke/šunku/tjesto, prelit holandezom, stavit na pizzu/pitu, napravit kao mahune na slatu, radit juhe - kao karfiol, pohati....

Meni su jako drage jer su prva povrćka na kontinentu koja raste bez plastenika.

Inače one koje pustiš da rastu u zeleno dobiju gorčinu kao divlje, ne tako jaku ali osjeti se, samo im je cijena na tržištu duplo manja.

sogor31
24.01.2008., 14:18
evo kuharice i kuhari trebao bi pomoc,kupio sam sparoge u jednoj finoj kristalnoj flasici (zanimljivo mi izgledale:lol:) htio bi nesto s tim napravit za bolju polovicu a nemam pojma sta da radim s njima jer ih nikad nisam jeo!:lol:

ako moze neki jednostavni recept i savjet kako ih pripremiti,s cim se mogu jesti?
pozdrav!

bluebox
24.01.2008., 14:21
Kajganu sa šparogama :klopa: To je fino i jednostavno :) a i moje kulinarsko znanje ne ide izvan toga :ne zna:

Plavooka Sanja
24.01.2008., 14:49
Polazim od pretpostvke da su to one bijele šparoge - znači, skuhaj zelenu tjesteninu, a u drugoj posudi zagrij maslinovog ulja, na to baci češnjaka sitno isjeckanog, dodaj šparoge, nek puste malo vodu, dodaj vrhnje za kuhanje, soli i bibera, pust nek prokrčka kratko i voila!
Imaš super ručak za cca 20 minuta! :top:

Deedy
24.01.2008., 14:58
Možeš ih, uz dodatak narezane (na deblje trake) mrkve i celera (+pastrnjak itd...kažeš imaš i gljive?? odlično!! :lol: ) te češnjaka i luka rezanog krupnije.... pobacati u pleh, te sa masl. uljem pošpricati i preliti bešamelom ili običnim vrhnjem za kuhanje... zapeći u pećnici na pol sata... kombinacija sa prethodno 5min prokuhanim tijestom, pa sve pomiješati od gore navedenog i zapeći... također nije loša...
koja rajčica u šnitice ili mini-rajčica pri vrhu nije loša ideja... prioni! :mig:

za extra-okus dodaj trokut a-la gorgonzole iz Vindije (10tak kn)

op.a. Omlet ipak preporučam sa divljim, tankim zelenim šparogama, što ove, pretpostavljam s obzirom na outsezonu, nisu!!?!

sogor31
24.01.2008., 15:01
evo sanja bas razmisljam o tako necem!tjesteninu volim najvise jesti tako da bi mogao nesto zbrljavit u toj kombinaciji sto si navela...... neda mi se za pecnicom provesti duze od pola sata!
volim svasta probati i mislim da su sparoge jedno rijetko povrce koje nisam dosad kusao,kazu ljudi da je to slicno mahunama a njih obozavam.....

e sad,znaci vrhnje,sparoge,tjestenina.........razmisljam eventualno o pojacanju sa pilecim bijelim mesom ako se odlucim na sanjinu komb....(bojim se da mi nebude preslabo pa da opet moram u frizider:lol:)
a kazu da sparoga ide i sa ribom???buduci da mi je svjeza pastrva lako i brzo dostupna sta napravit sa sparogama,to ne kuzim???

ajd jos to mi odgovorite pa cemo zakljucit odabir! hvala

@diddy
sta ti je to pastrnjak??? jel mislis na pastrvu ili neki zacin:brukica:

Plavooka Sanja
24.01.2008., 15:06
e sad,znaci vrhnje,sparoge,tjestenina.........razmisljam eventualno o pojacanju sa pilecim bijelim mesom ako se odlucim na sanjinu komb....(bojim se da mi nebude preslabo pa da opet moram u frizider:lol:)

Ajde, nek sam pomogla! :rofl:
Možeš s bijelim mesom i bit će fino, prepržit ga i dodati u šparoge i vrhnje!
:klopa:

za ribu ti stvarno ne znam, nisam radila do sada! :ne zna:

chiquita
24.01.2008., 15:09
kako ti se sviđa ovo:

kupiš par šnita prešane šunke (koja nema žlundre :zubo: ) i zarolaš svaku šparogu (ako je iz staklenke ne moraš kuhati) u to.

posebno zdinstaš na lukecu šampinjonke, zaliješ s vrhnjem za kuhanje i preliješ preko šparoga.

uz to recimo riža.

izgleda efektno i fino je.:top:

samo da kažem da sam i ja neki dan kupila šparoge u staklenci i jedem ih tako da ih vadim van i trpam u usta. :zubo:

Plavooka Sanja
24.01.2008., 15:18
@diddy

Pastrnjak
Opis
Pastrnjak je bogatiji vitaminima i mineralima od mrkve. Bogat je kalijem i to 600 mg/ 100 g, a također je dobar izvor vlakana. Dobro ga je čuvati u hladnjaku u plastičnoj vrećici. U 100 g pastrnjaka se nalazi 55 kcal.

Pastrnjak se također može hrskavo ispeći u pećnici. Odaberite velik pastrnjak jer je često ukusniji. Poprečno ga tanko narežite i pecite na isti način kao i krumppir, ali će se možda kraće peći. Može se poslužiti s preženim jajima, gljivama i rajčicama.

http://img529.imageshack.us/img529/7848/pastrnjakpi8.jpg (http://imageshack.us)

sogor31
24.01.2008., 15:22
jesam se zbrukao!vidim da ti je lokacija split,kod nas u slavoniji vjerovatno to drugacije zovu jer ovo mi je prvi glas

Deedy
24.01.2008., 15:26
@diddy

pazi sad!!! Pastrnjak ti je vrsta povrća (ne boj se!, nisi jedini koji ne zna.... rijetko ga se nađe na placu, ali ga po zimi ima... probaj nabaviti 1-2 komada 15tak kn je kg... Za juhu su super, jer joj daju slatkoću... ne nenormalnu slatkoću, već super fini okus... probati... također u kombinaciji u pećnici sa drugim povrćem su fini...

Evo prijedlog za ribu ili meso s ostalim povrćem:

Složi donji dio napola prokuhanu rižu, na nju položi mix narezanog povrća (češnjak i luk obavezno, osim ako ih mrziš..), pa preko svega ribu ubaci, ili piletinu narezanu.... preliti sa 1dcl maslinovog... malo zaliti kuh vrhnjem i 1dcl bijelog vina... 45 min...na 180 st.C

ribu (ili piletinu) okrenuti na pola... zadnjih 5 min staviti na pečenje samo gornje plohe, da porumeni malo... e voila! :mig:

p.s. Riža je ok s ribom, tjestenina hm.. baš i ne!
alternativa riži je krumpir!

i vidim da blueeye Sanja zna za pastrnjak...
btw... u Slavoniji jako dobro znaju što je to, vjeruj mi na riječ.... vjeruj!! :)
pastrnjak ili paštrnjak... odi na plac i probaj ga!

sogor31
24.01.2008., 15:45
kako ti se sviđa ovo:

kupiš par šnita prešane šunke (koja nema žlundre :zubo: ) i zarolaš svaku šparogu (ako je iz staklenke ne moraš kuhati) u to.

posebno zdinstaš na lukecu šampinjonke, zaliješ s vrhnjem za kuhanje i preliješ preko šparoga.

uz to recimo riža.

izgleda efektno i fino je.:top:

samo da kažem da sam i ja neki dan kupila šparoge u staklenci i jedem ih tako da ih vadim van i trpam u usta. :zubo:

hvala vam lipo moje dame na brzim savjetima !!!
evo iskopirao sam si sve recepte tako da cu od veceras bit i mestar za sparoge:lol:
za danas odabirem chiquit-in recept za veceru! sa jajima mi je odabir za dorucak,sa ribom sutra jer petkom ju obavezno jedem.....komb sa pecnicom cu ipak ostavit za svoju dragu jer se ona tamo bolje snalazi

Deedy
24.01.2008., 16:09
evo iskopirao sam si sve recepte tako da cu od veceras bit i mestar za sparoge:lol:
za danas odabirem chiquit-in recept za veceru! sa jajima mi je odabir za dorucak,sa ribom sutra jer petkom ju obavezno jedem.....komb sa pecnicom cu ipak ostavit za svoju dragu jer se ona tamo bolje snalazi

pih! Moje dame... a gospodin?? odn. ja!!! :mad: (jaooo... vjerojatno misli da sam žensko...)

:D:mig:

+kratka vokabularna poduka i recepti s pastrnjakom:

http://www.forum.hr/showthread.php?t=156891&highlight=pastrnjak

:)

sogor31
24.01.2008., 17:03
sorry! ne skuzi te! svaka cast,rijetki su muskarci koji se kuze u kuhinju i uopce imaju interesa tamo nesto raditi,ja sam osobno pocetnik rekli bi,najvise volim rostilje (slavonac sam jebiga),ribe i povrce pripremat.....inace svaki dobar savjet i recept biljezim

Deedy
24.01.2008., 17:09
Sve 5! :)

mujsapujsa
24.01.2008., 17:50

Na koga li me ovo podsjeća :brukica: :rofl::rofl:

Madame Hooch
24.01.2008., 22:45
Na koga li me ovo podsjeća :brukica: :rofl::rofl:

na one moje trudničke anegdote možda ? :zubo: :cerek:

paučko
25.01.2008., 07:21
metni ih na pizzu :ne zna:

nina g
25.01.2008., 08:50
Sparoge iz teglice meni sluze samo za dekoraciju:kava:

chiquita
25.01.2008., 09:24

potaknuta ovim topikom jučer sam si dala malo truda i od preostalih špargli napravila ovo:

na putru sam zdinstala luk narezan na kolutiće.
kad je luk postaklio stavila sam na to špargle.
to se tako malo dinstalo pa sam na to hitila malo prezli i na sve to mlijeko.
da mlijeko, jer nisam imala vrhnja :zubo:
onda se to malo krčkalo pa sam dodala začina: soli, papra, vlasca...
i žličicu brašna da se to zgusne.
uz to fussile i lizala sam prste poslije.

:D

tough_cookie
20.03.2010., 22:42
moze pomoc?

kupila danas na placu sparoge (na istom mjestu ko i prosla dva vikenda, i bile su presavrsene) al ove su nekak skroz presavijene i skoro sve u "cvatu".

nisu ni suhe, ni gnjecave, onak, cvrste su stabljike, al skroz su savijene. ima i dosta onog "blju..." kak se vec zove medju njima. al ponajvise me muci to cvijece. jel se to smije/moze jesti? sto im je?

Pellaprat
20.03.2010., 23:59
moze pomoc?

kupila danas na placu sparoge (na istom mjestu ko i prosla dva vikenda, i bile su presavrsene) al ove su nekak skroz presavijene i skoro sve u "cvatu".

nisu ni suhe, ni gnjecave, onak, cvrste su stabljike, al skroz su savijene. ima i dosta onog "blju..." kak se vec zove medju njima. al ponajvise me muci to cvijece. jel se to smije/moze jesti? sto im je?
Ako ti netko nije podvalio bljušt onda bi trebalo biti u redu. Ako šparogu možeš bez problema prelomiti u donjoj trećini, tako da pukne kao suha grančica, onda je mlada i ok., ali ako je ljigava na vrhu, tada je počela trunuti i treba ju baciti. Kada se šparoga počne kvariti tada više ne puca nego se savija i uvijek se kvari od vrha.

Dlapek
21.03.2010., 00:24
U srijedu mi na Dolcu tražili 50 kuna za pušlek - nema šansone.

Pellaprat
21.03.2010., 02:02
U srijedu mi na Dolcu tražili 50 kuna za pušlek - nema šansone.
Mene prošle subote na Kvatriću, genijalac iz Trogira, tražio 60 za pušlek od cca 20 dag, pušlekić kao mladi luk, valjda desetak komada, otišao sam u Merkator i kupio kilu uzgojenih, uvoz iz Perua za 65.

tough_cookie
21.03.2010., 07:33
Ako ti netko nije podvalio bljušt onda bi trebalo biti u redu. Ako šparogu možeš bez problema prelomiti u donjoj trećini, tako da pukne kao suha grančica, onda je mlada i ok., ali ako je ljigava na vrhu, tada je počela trunuti i treba ju baciti. Kada se šparoga počne kvariti tada više ne puca nego se savija i uvijek se kvari od vrha.

ej, hvala na odgovoru, znam za bljust i ne smeta mi ako bude par grancica. osim toga, on je jestiv, samo bude tanji od sparoge i ne tako fin, ne?

nije ni mekano, ni "ljigavo", bas su cvrste stabljike ali savijene. inace su prilicno ravne.

al sto sa cvijecem? razmisljala sam da cu ih danas probat prelomit tamo gdje bude islo, pa samo do tog cvijeca iskoristit. znam da neke biljke ne valjaju kad pocnu cvast. :misli:

moja teta trazi 50 kn al dobim dobrih pola kile, ne mozemo nas dvoje pojest. i bile su savrsene zadnja dva puta :cerek:

tough_cookie
21.03.2010., 07:37
sad sam isla citat topic od pocetka i netko tamo kaze da su prestare i imaju prejak okus kad pocnu cvast :ne zna:

Pellaprat
21.03.2010., 09:00
sad sam isla citat topic od pocetka i netko tamo kaze da su prestare i imaju prejak okus kad pocnu cvast :ne zna:

Glavno da nisu ljigave na vrhu, a što se tiče cvjetanja, da su ubrane kad počnu cvasti, ne bi ih mogla prelomiti jer bi se svijale. Vjerojatno se vršak rastvara jer su poslije berbe bile na toplom mjestu pa su nastavile sazrijevati. Okus neće biti prejak, uostalom pojedi jednu sirovu pa procijeni. Ja dok ih čistim (lomim) pojedem pola pušleka sirovih i nemoj tvrdi dio baciti nego skuhaj juhu.

saharasaharović
21.03.2010., 14:31
ja obožavam šparoge...jedem ih skuhane uz meso i krumpir...

ninjanippon
21.03.2010., 14:50
ja također volim šparoge i koristim ih u kombinaciji sa tjesteninom i vrhnjem za kuhanje...

Poison Ivy 058
21.03.2010., 17:42
Ja sam ih brala jučer i napravila fritaju, a danas sam isto nabrala dobar mac i napravit ću ih na salatu sa tvrdo kuhanim jajima:klopa:

Ne samo što su zdrave kao jelo, nego ih je zdravo i brati. Malo planinarenja, friški zrak, a svima nam je gušt jesti nešto što smo sami ubrali.

grogo bolger
21.03.2010., 17:45
ja volim šparoge na sve načine, ali perverzno uživam usmrdit pisoar poslije :zubo:
malo sam se bacijo na istraživanje, kaže da u šparogama ima sumpora, pa kad se izlučuje onda se jako čuje, a naš nos je užasno osjetljiv na sunpor.

jeben ti sunpor! :s

ta.ja
21.03.2010., 19:25
Zar ste već brali šparuge :eek: gdje :confused:

ali perverzno uživam usmrdit pisoar poslije :zubo:

Po tvojim gastronomskim postovima, reklo bi se da imaš popriličan fetiš na miris hrane :rofl:

Poison Ivy 058
21.03.2010., 19:28
Ja sam ih brala na Marjanu i bilo ih je poprilično.

ta.ja
21.03.2010., 19:31
Kod tebe je toplije. Ovdje je još prerano :tuzni: a i danas pada kiša

Dlapek
21.03.2010., 20:16
Mene prošle subote na Kvatriću, genijalac iz Trogira, tražio 60 za pušlek od cca 20 dag, pušlekić kao mladi luk, valjda desetak komada, otišao sam u Merkator i kupio kilu uzgojenih, uvoz iz Perua za 65.

I ja jučer kupila u Konzumu!
Jeli s umakom od maslaca i slatkog vrhnja uz lešo teletinu.

štemajzl
22.03.2010., 10:06
ja volim šparoge na sve načine, ali perverzno uživam usmrdit pisoar poslije :zubo:
malo sam se bacijo na istraživanje, kaže da u šparogama ima sumpora, pa kad se izlučuje onda se jako čuje, a naš nos je užasno osjetljiv na sunpor.

jeben ti sunpor! :s

:untisunpora: :mataković: :Prd:

grogo bolger
22.03.2010., 11:33
Po tvojim gastronomskim postovima, reklo bi se da imaš popriličan fetiš na miris hrane :rofl:
:s jeste dabome

@štemo matakoviću bi rodija dicu da mogu :s

sad ste me sitili kasan bija mali pa san sa pokojnom babom bra šparoge u zagori, tribalo je prošušurat po drači šćapon prije nego se posegne za šparugon :cerek:

Dlapek
22.03.2010., 11:41
:s jeste dabome

@štemo matakoviću bi rodija dicu da mogu :s

sad ste me sitili kasan bija mali pa san sa pokojnom babom bra šparoge u zagori, tribalo je prošušurat po drači šćapon prije nego se posegne za šparugon :cerek:

Za ove iz Konzuma ne treba štap,zmije su na blagajni.

grogo bolger
22.03.2010., 12:07
:rofl: dobra! :top:

bluebox
22.03.2010., 12:48
Za ove iz Konzuma ne treba štap,zmije su na blagajni.
Prave, svježe, divlje šparoge u Konzumu? :cerek:

Ja ih volim jesti :klopa: brati ne volim :o

Dlapek
22.03.2010., 15:37
Prave, svježe, divlje šparoge u Konzumu? :cerek:

Ja ih volim jesti :klopa: brati ne volim :o

Prave jesu.
U Konzumu jesu.
Svježe...onak'.

Divlje nisu.

(vidi gore)

palj
02.03.2011., 11:41
Počele su! :klopa:

Morao sam iskopati temu i napisati da sam ih jučer jeo, jer ne pamtim kad sam zadnji put toliko uživao u nekoj hrani, kao jučer u njima. Možda zato što ih je bilo samo šaka na nas dvoje.

Priprema klasična - kuhane, sa tvrdo kuhanim jajima, malo maslinovog ulja i kvasine (domaće sve, naravno...a šparoge divlje, naravno :zubo:)

Frenky Fisher
02.03.2011., 11:45
mljac ... ja ih sam malo "pofurim" pa na luk pa jaja na to .. ne volim stavljat pancetu, špek ili tak nešto jer mi ubije okus ...

Kladi
02.03.2011., 16:26
Počele su! :klopa:

ma da, već? a gdje si ti???

palj
02.03.2011., 19:25
ma da, već? a gdje si ti???

Ubrane su na jednom otoku u Zadarskom arhipelagu:D

crveno-crno
03.03.2011., 07:26
Iz perspektive sniježnog i ledenog Zagrebačkog jutra, moram pitati: a na kojoj to planeti rastu sada šparoge?:D

Pellaprat
03.03.2011., 08:09

Da nije Premuda ?:mig:

Sisi, Premuda je zasebni planet. Ne bih se začudio da je motar već za brati.:D

Dlapek
03.03.2011., 08:40
Da nije Premuda ?:mig:

Sisi, Premuda je zasebni planet. Ne bih se začudio da je motar već za brati.:D

A da nije moj dragi Dugi Otok.
Trebali ići ovaj vikend - otpalo.
Ako još ima i šparoga- to će me dotući.
kmeeeeeeeee...

palj
03.03.2011., 09:26
A da nije moj dragi Dugi Otok.
Trebali ići ovaj vikend - otpalo.
Ako još ima i šparoga- to će me dotući.
kmeeeeeeeee...

Sori, ako ću biti preokrutan i dotući te, ali bingo, planet se zove Dugi otok:D

Dlapek
03.03.2011., 09:33

vriiiišt !!!!!!
A znam i di ih ima i sve znam...

MariolaST
03.03.2011., 11:14
Evo ja ih prije dva vikenda brala i na Hvaru!!!

salonitanka
03.03.2011., 11:35
nakon ove kiše, čekam par dana sunca i onda startam.:cerek:

turinica
04.03.2011., 11:53
Moj otac uzgaja domaće bijele šparoge, bez ikakvih dodavanja, čista ekologija... a ukus... božanstven.:cerek: No, jednom se odlučio da dio robe proda u Splitu na pazaru..., no najveći dio ljudi uopće nije znao o čemu se radi!:ne zna:

salonitanka
04.03.2011., 12:01
Moj otac uzgaja domaće bijele šparoge, bez ikakvih dodavanja, čista ekologija... a ukus... božanstven.:cerek: No, jednom se odlučio da dio robe proda u Splitu na pazaru..., no najveći dio ljudi uopće nije znao o čemu se radi!:ne zna:

možda jer većina ljudi bere divlje šparoge i samo te konzumira.:ne zna:

Nanidia
06.03.2011., 17:52
Meni nisu fine divlje, pregorke su mi, više volim kultivirane. Gušim se u fritaji sa njima :D <3

Saharun
06.03.2011., 18:41

gmajno poje :misli:

sasa80
06.03.2011., 20:15
meni su divlje zakon...evo stigao danas prvi pušlek direktno sa Kvarnera ;)
dok su nekima to visibabe, meni šparoge predstavljaju prvi znak proljeća :)

Lapulapu
06.03.2011., 20:27
možda jer većina ljudi bere divlje šparoge i samo te konzumira.:ne zna:

da, naročito svi beru, zato se i prodaje macić po dvadeset kuna.

salonitanka
06.03.2011., 21:22
da, naročito svi beru, zato se i prodaje macić po dvadeset kuna.

prije desetak godina nije bilo toliko berača, sad ih ima...:eek:

sad odem i sretna sam ako uberem za večeru.

obožavam brat šparoge i jedva čekam da krene sezona. :D

Pink Sheep
06.03.2011., 22:02
Priprema klasična - kuhane, sa tvrdo kuhanim jajima, malo maslinovog ulja i kvasine (domaće sve, naravno...a šparoge divlje, naravno :zubo:)

Ovakve i ja volim, pogotovo kad ih sama uberem. :mig:

Inače, ja ih znam i zamrznuti tako da ih imam tokom cijele godine.

turinica
07.03.2011., 07:19
Meni nisu fine divlje, pregorke su mi, više volim kultivirane. Gušim se u fritaji sa njima :D <3

Meni je krem juha od sparoga :cerek::cerek::cerek:!

crveno-crno
07.03.2011., 23:01
Danas na Dolcu bunt šparoga 50 kuna.:eek::eek:

x-type
08.03.2011., 17:25
Meni je krem juha od sparoga :cerek::cerek::cerek:!

ne mora ni biti krem. prošli vikend sam bio kod svojih na ručku i komentiram kak ej juha super sa šparogama, a tata me gleda u čudu. naime, zabunom je umjesto peršina stavio divlje šparoge (i jedno i drugo je zeleno i u škrinji bilo), odlične su u bistroj juhi :)

surlica
08.03.2011., 17:36
Danas na Dolcu bunt šparoga 50 kuna.:eek::eek:

da... užaaaaaaaaaas... svaki dan ih gledam ali meni to previše... žao mi dati toliko iako su fine, zdrave i ja ih VOLIM :klopa:

patientia
08.03.2011., 18:34
Priznajem da svjeze nikad nisam kupila jer su mi smrdile i bojala sam se da su pokvarene (moguce je da je to njihov normalan miris, ali ne mogu biti sigurna). Zelene kupujem samo smrznute. Ispecem ih, najcesce premazane teriyaki umakom.

ombia
08.03.2011., 18:57

I meni isto, iako ih ne fritiram, nego skuham, prelijem besamelom i serviram s prsutom i kuhanim jajem. Volim i krem juhu. I u omletu.
Ma kad je sezona tih par tjedana nema restorana koji ih ne nudi, vec malo ispadne i dosadno.

ta.ja
08.03.2011., 19:19
Priznajem da svjeze nikad nisam kupila jer su mi smrdile i bojala sam se da su pokvarene (moguce je da je to njihov normalan miris, ali ne mogu biti sigurna).

To je njihov karakterističan miris, nisu pokvarene. A zapravo pokvarene niti ne mogu biti, nego samo stare i uvenule.

Kod mene je još uvijek malo hladno, tako da šparuge još nisu krenule, ali jedva čekam svakodnevne odlaske u obližnju šumu i udaljene vikend izlete

polly
08.03.2011., 19:59
...
Ma kad je sezona tih par tjedana nema restorana koji ih ne nudi, vec malo ispadne i dosadno.

pa tih vrtnih ima skoro cijelu godinu :ne zna:

druga stvar su ovi divljaci :klopa:

patientia
08.03.2011., 20:20
Fala ta.ja, dat cu im sansu.

polly
08.03.2011., 20:29
Fala ta.ja, dat cu im sansu.

ipak ih dobro pogledaj
ja sam jednom kupila pušlek koji je žena majstorski složila, izvana friške a unutra stare i natrule, vjerojatno neprodani ostaci od prethodnih dana
žurilo mi se i nisam zagledala
moraju biti sjajne i elastične, kakvi već jesu mladi izdanci
i imati takav miris
ako diha natrulo i užeglo, onda je to majstorski pušlek kak taj moj :zubo:

Lapulapu
08.03.2011., 20:58

Mislim da ombia piše o onim bijelim šarogama, njih svježih ima samo u točno određeno doba godine i tada se svuda nude kao specijalitet.

Lapulapu
08.03.2011., 21:00
Priznajem da svjeze nikad nisam kupila jer su mi smrdile i bojala sam se da su pokvarene (moguce je da je to njihov normalan miris, ali ne mogu biti sigurna).

dovoljno je da par sati stoje peteljkama u vodi ~ a tako ih vrlo često održavaju svježima, počinje donji dio imati izuzetno neugodan miris. iako to ne mora ništa značiti - koristiš samo gornji dio, ipak ih nemoj kupiti ako imaju loš miris.

polly
08.03.2011., 21:01
Mislim da ombia piše o onim bijelim šarogama, njih svježih ima samo u točno određeno doba godine i tada se svuda nude kao specijalitet.

i bijelih i zelenih ima vrlo često u mercatoru, vjerujem da ih ima i drugdje po dućanima i placevima
no baš ih zamijetim na iblerovom
recimo bilo ih je 100% tokom 12. i 1. mjeseca
istina da ih ne pratim baš jer kao što rekoh meni to nije baš fino, rađe jedem druge povrćke

Pellaprat
08.03.2011., 21:07
i bijelih i zelenih ima vrlo često u mercatoru, vjerujem da ih ima i drugdje po dućanima i placevima
istina da ih ne pratim baš jer kao što rekoh meni to nije baš fino, rađe jedem druge povrćke

Deklarirano: Uvoz iz Perua.
Merkator u Vukovarskoj, oko 70 kn/kg.

patientia
08.03.2011., 21:08
OK, vidim da mi je sirom otvoriti oci i nos. I raskopati puslek :brukica:

polly
08.03.2011., 21:10
Deklarirano: Uvoz iz Perua.
Merkator u Vukovarskoj, oko 70 kn/kg.

OK, ali ih sigurno ima i iz bližega
nije da rastu 2 tjedna samo na nekoj spešl parceli pod lokalnim suncem kupane lokalnom rosom

crvenkapica33
08.03.2011., 21:14
nisu li bijele šparoge ista vrsta kao i zelene samo što se tijekom rasta zaštićuju od sunca pa ni ne mogu postati zelene?

inače, te debeljuce me ne zanimaju, samo divlje priznam :klopa:

Lapulapu
08.03.2011., 21:18

ne gledam nit ne kupujem uzgojene šparuge, al su mi možda baš u državi gdje je ombia, mislim da je pisala da živi u inozemstvu, objašnjavali da se u neko određeno doba te bijele šparuge 'otkopaju' iz onih humaka i onda ih svi imaju na meniju.

Budući nisam sigurna da sam dobro zapamtila, post sam i započela s 'mislim'.

ta.ja
08.03.2011., 21:29
dovoljno je da par sati stoje peteljkama u vodi ~ a tako ih vrlo često održavaju svježima, počinje donji dio imati izuzetno neugodan miris. iako to ne mora ništa značiti - koristiš samo gornji dio, ipak ih nemoj kupiti ako imaju loš miris.

Pa to se kuži da im je onaj donji dio kao ljigav ako duže stoje u vodi. Jednom sam i ja takav biser napravila :facepalm: pa ih pustila 24 sata u vodi (nitko ih taj dan nije htio jesti) i na kraju proslijedila kokoškama, a sebi otišla ubrati nove.

Kad već pričamo o mirisu, sad sam se sjetila Groge koji je uvijek znao komentirati citiram "kako miri u wc-u" nakon što jede šparuge :rofl: Činjenica je da šparoge imaju karakterističan miris. One trule/stare se ionako daju detektirati i bez mirisa

polly
08.03.2011., 21:39
.... objašnjavali da se u neko određeno doba te bijele šparuge 'otkopaju' iz onih humaka i onda ih svi imaju na meniju.
.....

ma i tamo im je vrtna sezona od kraja zime do početka ljeta
skoro pa pola godine
pa se to još malo produži modernim uzgojem
pa se malo uveze
i ima ih skoro pa stalno
uostalom kao skoro pa sveg povrća

Pellaprat
08.03.2011., 23:39
OK, ali ih sigurno ima i iz bližega
nije da rastu 2 tjedna samo na nekoj spešl parceli pod lokalnim suncem kupane lokalnom rosom
Ma da, htio sam reći da su Peru prve, onda ide Španjolska, pa Italija i na kraju sezone uzgojnih, naše iz Vinkovaca zelene i iz Đurđevca bijele. Našima je sezona od početka travnja do početka srpnja.

turinica
09.03.2011., 07:34
nisu li bijele šparoge ista vrsta kao i zelene samo što se tijekom rasta zaštićuju od sunca pa ni ne mogu postati zelene?

inače, te debeljuce me ne zanimaju, samo divlje priznam :klopa:

Ne, ne, ne.. Zelene se beru nad zemljom, a bijele se, jedna po jedna, kopaju u zemlji i sijeku u korjenu... Moj otac ih uzgaja, pa to znam! Ja živim na Braču, dakle topli jug... berba počinje krajem ožujka do sredine svibnja...

crvenkapica33
09.03.2011., 08:51
to ne isključuje ono što sam gore rekla, nije li samo do načina uzgoja, a ne i do različite vrste? znači, može li se bilo koja vrsta zelene uzgojiti kao bijela?

Donata
09.03.2011., 10:24
to ne isključuje ono što sam gore rekla, nije li samo do načina uzgoja, a ne i do različite vrste? znači, može li se bilo koja vrsta zelene uzgojiti kao bijela?

Riječ je o vrstama i uzgoju.
Bijele kada dođu do svjetla postaju ljubičaste, zato se ručno otkapaju i režu pri korijenu. Kada više nije ekonomski isplativo čeprkati po humcima za još koju bijelu šparogu, ostave ih da izađu na svjetlo dana i prodaju kao ljubičastu vrstu, još uvijek okusom blažu od zelenih. Bijele se prodaju i mogu naći u Italji samo u kratkom proljetnom periodu, dok zelenih ima tokom cijele godine. Proljetni period uglavnom pokriva domaća proizvodnja, ostatak godine, govorimo uglavnom o zimi stižu šparoge iz Perua, jako dobre.

Maremonti
09.03.2011., 10:24
Divlje su najbolje cim se uberu. Ako moraju stajati najbolje ih je odmah smrznuti, bolje nego tocati u vodi. Te su divlje inace bezobrazno skupe pa je najbolje setati i sam brati,dupla korist.

ombia
09.03.2011., 12:34

Sezona "branja" i masovne ponude po restoranima kod mene je sredina cetvrtog, peti i sesti mjesec. Dapace u to doba nema restorana maltene koji ih ne nudi na dnevnoj karti. Ostatak godine ih vecina ne nudi uopce.

Znaju to nasi koji idu van kao sezonski radnici u branje sparoga.
Bome ne idu cijele godine, nego bas u to vrijeme. Na tu sezonu sam mislila.

Kao sto i standove uz cestu mozes vidjeti samo u to doba, a ne pola godine ili cak cijelu.

Inace i jagoda ima cijele godine u ducanu pa ne znaci da im je u svakoj zemlji cijele godine sezona.:D
Bog te pitaj otkud su te sparoge koje si usred zime vidjela u ducanu ko friske.

Lapulapu u pravu si, otkopavaju se samo ta tri mjeseca. To te domace, sto industrija radi ne znam i ne zanima me.
Zapravo je cudno oko cega se razvila diskusija.

Saharun
25.03.2011., 23:09
jebate, otkud ovo :confused:

Inspektor: Nisam ja botaničar da znam koje su šparoge zabranjene

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/133250/Default.aspx

Isto je tako i s šparogama, ali tu ipak treba napraviti razliku jer šparoga ima dosta vrsta i mi bismo u inspekcijskom nadzoru trebali voditi botaničara sa sobom da nam kaže koja je koja vrsta, kako bismo znali koje su strogo zabranjene.

znali kogod koje su to šparoge zaštićene?

jtvatn10
27.03.2011., 05:19
Netko blansira samo sparoge, 3.min. Mialim da to nije to.Sparoge bijele se kuhaju 15 min. u blago zakiseljenoj vodi plus secer.

elf_dalmatae
27.03.2011., 15:36
Pozdrav svima; moj prvi post na Gastronomiji - apsolutno se nadam, ne i zadnji :lux:

Sparoge se mogu i ukiseliti.

S tim nacinom spravljanja sam se prvi put susreo u jednom restoranu u kojem sam radio
na Lastovu; sluzili smo ih takove kao neko osvjezavajuce predjelo u kombinaciji
sa paskim ili nekim drugim tvrdim sirom, maslinama i maslinovim uljem.

Neki dan sam pravio rizot od sparoga po receptu pok. Nikice Gamulina Game

Samo sto, u recepturi koja je dana u knjizi rizot je bio samo od sparoga;
ja sam u to dodao i piletinu; dodao bih i svjeze sampinjone, ali nisam ih imao :flop:

Dakle - stabljike (govorimo o divljim sparogama, naravno) se operu pod mlazom vode i preko
prsta prelome na mjestu gdje su dovoljno tvrde / mekane

Mekani vrhovi se sitno nasjeckaju, a tvrdi dijelovi stabljike se stave kuhati u hladnu vodu.

Kad voda prokuha, smanji se plamen i ostavi kuhati jos 30ak minuta; to ce biti 'temeljac'
za rizot.

Zaprsku za rizot radimo na klasicni nacin; dakle zaprzi se luk, doda sitno nasjeckana mrkva,
piletina, svjeze, narezane gljive, persin, nasjeckani cesanj cesnjaka, sol, papar, vegeta, malo konšerve... ono,
klasicni rizot.

Kada ocijenimo da je meso dovoljno termicki obradjeno, dodamo dvije kutljace temeljca, a zatim i rizu.
Kako tekucina iskuhava, dodajemo je jos, po potrebi, dok riza ne bude dovoljno kuhana.

I to bi manje vise bilo to. :misli:

Posluziti uz parmezan, zelenu salatu i bijelo vino.

Dobar tek.

NitkoPoseban
28.03.2011., 11:44
jebate, otkud ovo :confused:

Inspektor: Nisam ja botaničar da znam koje su šparoge zabranjene

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/133250/Default.aspx

Isto je tako i s šparogama, ali tu ipak treba napraviti razliku jer šparoga ima dosta vrsta i mi bismo u inspekcijskom nadzoru trebali voditi botaničara sa sobom da nam kaže koja je koja vrsta, kako bismo znali koje su strogo zabranjene.

znali kogod koje su to šparoge zaštićene?

Ma mislim da ti je ovaj dio dovoljan: "Sve ove šparoge koje se prodaju kod nas nisu u kategoriji zaštite."

Što se tiče posta iznad: da ukiseljene šparoge su jako dobre. Istina mi smo kiselili ove posađene.

Mogu reći da su stigle i u Istru :lux: i to u unutrašnjost :lux:. Kod mene ih očekujem idući tjedan :klopa:.

ta.ja
28.03.2011., 11:46
Mogu reći da su stigle i u Istru :lux: i to u unutrašnjost :lux:. Kod mene ih očekujem idući tjedan :klopa:.

Stigle su i kod mene :cerek: što znači da bi ih i kod tebe trebalo biti :mig:

NitkoPoseban
28.03.2011., 11:50
Ma ima ih "u tragovima" al moji jučer oko Vranje nabrali kup.

Sad moram čekati da svi izguštiraju fritaju od jaja (to je na tapeti iduća tri mjeseca :rofl:) pa da onda jedan kontigent otmem i napravim krostatu :klopa:.

Nego kad si već bila va umejke, jesu li krenule mladice veprine :klopa:?

ta.ja
28.03.2011., 11:56

Sad moram čekati da svi izguštiraju fritaju od jaja (to je na tapeti iduća tri mjeseca :rofl:) pa da onda jedan kontigent otmem i napravim krostatu :klopa:.

Sjećam se da si već spominjala tu krostatu, i možda mi dala recept, ali tražim pa ne nalazim, tako da ako možeš napisati

Po pitanju veprine, sad se možeš slobodno smijati, ona drva pilimo u dijelu koji je krcat veprinom, ali nisam obraćala pozornost. Škicnut ću ti kad sljedeći put odemo

mujsapujsa
28.03.2011., 12:06

Koja će ih slati prva :Slin:

blalla
28.03.2011., 15:30

jučer nabrala prve:p
dans za ručak fritaja :klopa:

črni
28.03.2011., 18:37
Jel ih ima već po zg tržnicama? Ja ih nisam viđao

Pellaprat
28.03.2011., 18:43
Jel ih ima već po zg tržnicama? Ja ih nisam viđao

Ima. U subotu ih bilo na Kvatriću i na Dolcu.
Pušlek-ić 25-35 kunića.:eek:
Kao i sve ostale i ove su iz Škabrnje.:cerek:

črni
28.03.2011., 20:32
Na moru su 30, istra

yars
28.03.2011., 21:01
ja ih danas oko 11 gledao na tržnici u puli,stručak promjera cca 10 cm 25kn,pa jesu li oni normalni :ne zna:

blalla
28.03.2011., 21:04
ja ih danas oko 11 gledao na tržnici u puli,stručak promjera cca 10 cm 25kn,pa jesu li oni normalni :ne zna:

i ja sam vidjela, a visoke su ful i onda skužim da su isčupane s žilom pa su zato tako duge:rolleyes:

črni
28.03.2011., 21:37
To su prve, poslje pojeftine
Ovima što čupaju s žilom :tuctuc:

Dlapek
29.03.2011., 10:20
To su prve, poslje pojeftine
Ovima što čupaju s žilom :tuctuc:

U Zagrebu ne pojeftine.
Mislim da ih radije bace nego da skinu cijenu.

pidzamica
29.03.2011., 11:00
Šparoge su skupe za one koji ih kupuju, ali ne za one koji ih beru...jer treba se vozit do terena, a o trudu da i ne govorim. Moji su godinama prodavali dilvlje šparoge za restorane, ali sad to ne rade iz principa jer svi kritiziraju o skupoći, a nitko ne vidi muku, benzin....

pidzamica
29.03.2011., 11:01
To je korijen, ne žila

pidzamica
29.03.2011., 11:15
Šparoga se trga na sitne komadiće, cca 1,5 cm, sve do kuda je mekana, a ostali tvrdi dio se baca..a ne stavljati za eventualno juhu...ili slične stvari.
Od vrhova možete raditi rižoto, fritaju, paštu, dodavati na biftek ili puniti puretinu, piletinu...ako nekog zanima može pitat za savjete.
Juhu isto tako..mekane dijelove kuhati u vodi, ali u malom omjeru vode, začiniti sol, papar, na kraju sa štap mikserom smiksati i dodati vrlo malo vrhnja za kuhanje da razblaži gorčinu. Uz to možete poslužiti prepečeni tost, izrezati na kockice i ubaciti u juhu.
Ukoliko želite jesti šparoge na salatu, također trgajte šparogu do kuda se da, do tvrdog dijela, ali na veće komadiće..cca 3-4 cm. Skuhati dva jaja na tvrdo, izrezati u salatu, malo papra, soli, maslinovo ulje i aceto balsamico.

palj
29.03.2011., 12:24
Šparoga se trga na sitne komadiće, cca 1,5 cm, sve do kuda je mekana, a ostali tvrdi dio se baca..a ne stavljati za eventualno juhu...ili slične stvari.
Od vrhova možete raditi rižoto, fritaju, paštu, dodavati na biftek ili puniti puretinu, piletinu...ako nekog zanima može pitat za savjete.
Juhu isto tako..mekane dijelove kuhati u vodi, ali u malom omjeru vode, začiniti sol, papar, na kraju sa štap mikserom smiksati i dodati vrlo malo vrhnja za kuhanje da razblaži gorčinu. Uz to možete poslužiti prepečeni tost, izrezati na kockice i ubaciti u juhu.
Ukoliko želite jesti šparoge na salatu, također trgajte šparogu do kuda se da, do tvrdog dijela, ali na veće komadiće..cca 3-4 cm. Skuhati dva jaja na tvrdo, izrezati u salatu, malo papra, soli, maslinovo ulje i aceto balsamico.

Sve ok, jedino duljina mi ne odgovara nikako...:zubo:

A to naravno ne znači da stavljam cijele šparoge, niti da grizem tvrdu stabljiku:o

salonitanka
29.03.2011., 12:33
To je korijen, ne žila

bitno je da se to tako ne radi. :kava:

yars
29.03.2011., 13:00
Iznerviran cijenom,jutros nakon kiše otišao sam đir uz more i nakon otprilike uru vrimena rezulatat je otprilike ovakav(slika je skinuta s neta,ali količina odgovara) http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS7LSLDE9ZC6R8PNspvZfAQaWE7jxotC pTjzxwJuujDDRF3e4wy9XgMsUo :mig:

yars
29.03.2011., 13:02
a ne stavljati za eventualno juhu...ili slične stvari. pa stabljika šparuge je najbolja za juhu:ne zna:

Pellaprat
29.03.2011., 15:45
Šparoga se trga na sitne komadiće, cca 1,5 cm, sve do kuda je mekana, a ostali tvrdi dio se baca..a ne stavljati za eventualno juhu...ili slične stvari.Od vrhova možete raditi rižoto, fritaju, paštu, dodavati na biftek ili puniti puretinu, piletinu...ako nekog zanima može pitat za savjete.Juhu isto tako..mekane dijelove kuhati u vodi, ali u malom omjeru vode, začiniti sol, papar, na kraju sa štap mikserom smiksati i dodati vrlo malo vrhnja za kuhanje da razblaži gorčinu. Uz to možete poslužiti prepečeni tost, izrezati na kockice i ubaciti u juhu.

Ovo crveno ne bih preporučio nikome, a za boldano daj mi reci da se ipak samo zajebavaš.:eek:

palj
29.03.2011., 18:12
Ovo crveno ne bih preporučio nikome, a za boldano daj mi reci da se ipak samo zajebavaš.:eek:

Čuj, možda nema osjećaja za centimetre.:rofl:

...jer 3-4 cm...pa to bi trebalo kilo šparoga za kakvu-takvu večeru, to ej doslovno samo vrh šaproge, a onih 1,5 cm, to zapravo ni cijelu "glavu" ne stavi, nego je pola baci :rolleyes:

ta.ja
29.03.2011., 19:03
Vezano za centimetre, ne kužim više tko tu koga zajebava :confused:

Današnji je "ulov" natrgana na cca. 4 cm i uz jaja i ponešto pršuta činio je finu fritaju

damafia25
29.03.2011., 19:19

u konzumu stručak 40 kn:eek:

črni
29.03.2011., 19:50
Kod prodaje šparoge treba svrstati po veličini i debljini i staviti u prodaju samo najbolje - što mnogi trgovci ne čine čime se dobiva manji stručak ali zato oku i nepcu ugodniji; a onaj donji dio koji je tvrd za jesti može se koristiti za čaj ili još bolje za temeljac juhe. Ko kaže suprotno - laže :lol:

NitkoPoseban
29.03.2011., 23:51
Čuj, možda nema osjećaja za centimetre.:rofl:

...jer 3-4 cm...pa to bi trebalo kilo šparoga za kakvu-takvu večeru, to ej doslovno samo vrh šaproge, a onih 1,5 cm, to zapravo ni cijelu "glavu" ne stavi, nego je pola baci :rolleyes:
Mislim da si krivo razumio, kida stabljiku na tolike komadiće a ne da sa svake šparoge otkine samo toliki komadić.
Usput budi rečeno i ja je kidam na tolike komadiće (1,5 do 2 cm za fritaju a 3 cm za salatu) pa ne razumijem čuđenje, vaši komadići su veći ili manji :confused:?

palj
30.03.2011., 09:41
Uuuuu, ok, ispričavam se. Ponovno sam pročitao i vidim da sam krivo razumio. Mislio sam da otkine samo taj 1,5 odnosno 3-4 cm, a ostatak baci :rofl:

A kad me se već pita, ja dio šparoge koji iskoristim (za "na salatu"), ne usitnjavam dodatno. Znači, koliko pukne iz prve i to je to. Meni draže tako. Volim onako, da visi s viljuške.

Kad je riječ o fritaji ili pašti sa šparogama, onda kidam na neka 3 cm.

njasa
30.03.2011., 10:09
ja sam nekidan radila manistru sa sparogasma i kozicama- divota! a danas salatu od sparoga :) uf sta volim sparoge.... a brzo ce i articoci :cerek:

Dlapek
30.03.2011., 10:21
ja sam nekidan radila manistru sa sparogasma i kozicama- divota! a danas salatu od sparoga :) uf sta volim sparoge.... a brzo ce i articoci :cerek:

jesi brala ili kupila?

njasa
30.03.2011., 10:33
jesi brala ili kupila?

brali su za mene :cerek: teta i ujac obozavaju brat, oa udjele stagod meni. ma roko ih voli pa zato daju, nebi oni samo radi mene!

Frank Zappa
26.03.2012., 10:05
Bere li tko? Ja sam ovaj vikend jedva mac nabrao. Većina šparožina se posušila i jako ih je malo.

Maremonti
26.03.2012., 10:12
Brala ja jucer. Ima ih jako malo i jako su tanke i jedva duge za branje. Fali vode. Na mrkatu da ih ima po 50 kn mac. Nisam vidjela, samo cula.

Frank Zappa
26.03.2012., 10:15
U Rijeci su 30 kuna ali strah me je tih jer redovito vidim berače uz cestu:503:

Našao sam ok primjeraka ali su jako rijetki, one tamne, slatke i deblje. Znam di ih bude ali ovo je strašno. Nadam se kiši.

Zna li tko može li se šparožin oporavit ako se posuši?

Maremonti
26.03.2012., 10:18
Vjerojatno moze, sparuzina spada u korov? U Istri se sparuzina drzi, samo ni sparug.

Frank Zappa
26.03.2012., 10:20
Ma bit će:)

Ima dosta bljušti. Samo malo grize.

Čekam to vrijeme i onda se ubijem da mi dojade pa berem za ledenicu.
Čak sam zeo godišnji za tjedan dana od sada samo zbog sezone:)

Šefica prstena
26.03.2012., 11:22
Brala i ja u subotu i nedilju. Jedva malo salate za nas četvoro.

hlebinka
26.03.2012., 11:40
Brala i ja u subotu i nedilju. Jedva malo salate za nas četvoro.

Aha, gadna je suša :tuzni:

MarLov
27.03.2012., 00:27
15-tak minuta na Poreštini... Malo, ali čovjeka veseli :raspa: Zapravo, mislila sam da ih ni nema još. Malo šparuge, malo bljuš... Uglavnom, današnji ručak - krem juha od šparuga i pljukanci s šparugami, s time da sam dodala i rokulje, za gušt (ali i zato da mi ostane još i za prekosutra za fritadu :o :škrbnaženskazakućuikampanju:

Ispada da se više vidi rokulja, nego šparuge, ali... nu... ne baciljajte!

http://img812.imageshack.us/img812/5401/dsc03535q.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/812/dsc03535q.jpg/)

mala angie
27.03.2012., 20:56
ja sam u nedjelju uspjela ubrat cijelu vrećicu šparoga, troje nas je bralo... ali vidi se razlika od prijašnjih god kad bi redovito dolazili doma s 2 pune vrećice svako par dana. Treba nam kiša!:o u mene ima šparoga, ali je problem što nikako da izrastu.:zubo:

MarLov
29.03.2012., 02:38
I, eko, još danas fritada i finjeno!

http://img208.imageshack.us/img208/2112/dsc03555g.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/208/dsc03555g.jpg/)

NitkoPoseban
29.03.2012., 08:09
Zašto te slike ne stavite na natječaj :azdaja:?
Pa bar u nenatječajni topik ako se već ne želite natjecati (a ne znam zašto ne bi :zubo:).

MalaMulica
29.03.2012., 09:09
meni je otac brao prošli vikend i nabrao tek pola stručka! :tuzni:
dovoljno za jednu manju salatu s jajima! :cerek:

triba kiša past, da! :o

milkyp3
29.03.2012., 09:23
znaci pocele su sparoge.:504::503:
kod nas na pijaci nema ni za lijeka, a tako ih volim.:tuzni::tuzni:

MalaMulica
29.03.2012., 09:37
znaci pocele su sparoge.:504::503:
kod nas na pijaci nema ni za lijeka, a tako ih volim.:tuzni::tuzni:

kod mene na pjaci ih ima već 10 dana! :s
jedan stručak 35kn, al dali bi i za 30! :zubo:
skupo, kfragu, bolje brat sam! :rofl:

Šefica prstena
29.03.2012., 11:04
Ma počele ima deset dana i više ali ako ne padne kiša završiti će i prije nego počele

palj
29.03.2012., 12:41
Ma počele ima deset dana i više ali ako ne padne kiša završiti će i prije nego počele

Ma počele su one ima dobrih 20 dana i čak ih se dalo dobro nabrati za to doba godine, ali istina, bez kiše će brzo završiti sezona.

milkyp3
29.03.2012., 12:42
bas su skupe.nece ni kod nas biti jeftinije. ima ih samo kod svercera,koji em smanje veze em dignu cijenu.
prošle godine uspjela sam malo i zalediti.kad hocu sebe da pocastim ja izvadim paketic.:top::klopa:

navijam za kisu al do cetvrtka,dalje hocu toplo i mnogooo sunca :durica:headbang:

MarLov
29.03.2012., 18:15
Zašto te slike ne stavite na natječaj :azdaja:?
Pa bar u nenatječajni topik ako se već ne želite natjecati (a ne znam zašto ne bi :zubo:).

Ove slike?! :eek: Obična fritada, slikana mobom, među ona umjetnička djela (i gastro, i foto)? :rofl:

Eventualno ovo :o

milkyp3
31.03.2012., 17:17

danas sam kupila dvije veze.:) platila 4eura. skupo jeste,al sam uzivala.:klopa:

Šefica prstena
03.04.2012., 08:50
Ako si dvije vezice platila 4 eura onda si mukte prošla, pari da su ti ih poklonili, za razliku od cijena u nas

Ruralna
03.04.2012., 11:33
Uuu, ovo fino zvuči:D

Je li netko probao raditi paštetu od šparoga?

Dlapek
03.04.2012., 11:53
Ako si dvije vezice platila 4 eura onda si mukte prošla, pari da su ti ih poklonili, za razliku od cijena u nas

Baš.
prosto joj zavidim...

sis
03.04.2012., 12:32
danas sam kupila dvije veze.:) platila 4eura. skupo jeste,al sam uzivala.:klopa:

Duplo manje nego u Zagrebu, dakle.

Šefica prstena
04.04.2012., 14:59
Palo dvi kapi kiše. Ponuda na pijaci desetostruka - cijena dole! Jedna vezica 15 kn, a uz nagovaranje dvi za 25 kn. Istinabog nisu baš predebele, ali prihvatljivo.

Dlapek
04.04.2012., 15:31
Palo dvi kapi kiše. Ponuda na pijaci desetostruka - cijena dole! Jedna vezica 15 kn, a uz nagovaranje dvi za 25 kn. Istinabog nisu baš predebele, ali prihvatljivo.

već slutim da ta "pijaca" nije u Zagrebu...

Šefica prstena
04.04.2012., 15:34
Nije draga, tamo je di sviraju Morske orgulje

Kladi
04.04.2012., 15:56

računam: ako kupim 10 vezica...pokrila sam putni trošak, ak kupim 20...postajem švercerica, ak kupim sve onda sam poduzetnica :raspa:
tak je i todo počeo:mig::D

Dlapek
04.04.2012., 15:59
računam: ako kupim 10 vezica...pokrila sam putni trošak, ak kupim 20...postajem švercerica, ak kupim sve onda sam poduzetnica :raspa:
šta se čeka?

Ruralna
04.04.2012., 17:39
računam: ako kupim 10 vezica...pokrila sam putni trošak, ak kupim 20...postajem švercerica, ak kupim sve onda sam poduzetnica :raspa::rofl:

Ok, danas je bila kiša. Koliko sad dana treba proći do dobrog branja :klopa:

Pellaprat
04.04.2012., 17:42

:rofl::s:rofl:

I Rajić generacijo, :cerek: samo ti i ja još zabušavamo.

Imam vezu za tezgu na Kvatriću.:mig:

MalaMulica
04.04.2012., 17:42
ja zaboravila danas na pjaci pitat cijenu :504:
nema veze, sutra ću!
al mislim da bi ih za vikend moglo bit brdo! :lux: u branje! :s

:rofl:

palj
05.04.2012., 12:06
Gledam zemlju jučer ujutro, nakon tih par kapi kiše...zemlja je potpuno suha, kao da ni te dvije kapi nisu pale. E sad, jesu se šparoge uspile ogrebati za koju kap, čut će se.

Maremonti
05.04.2012., 12:09
Malo je to kise za sparuge, barem kod nas, ovih par kapi kao da ni palo.

Šefica prstena
05.04.2012., 13:04
Gledam zemlju jučer ujutro, nakon tih par kapi kiše...zemlja je potpuno suha, kao da ni te dvije kapi nisu pale. E sad, jesu se šparoge uspile ogrebati za koju kap, čut će se.

Jučer popodne u omiljenom zadarskom vrtu za šparoge i pored niza berača - naramak, pa prema tome ne da su se ogrebale nego dobro napile!

MalaMulica
09.04.2012., 21:33
jučer kod mene cijeli dan padala kiša, danas udrilo sunce i mi krenili u šparoge! :s
stric je išao negdi po polju :ne zna: vratio se s punom kesom šparoga...doslovno za 10 ljudi :s :s
rodica i ja brali oko kuća i po šumi, nabrali pola kese! :cerek: i vidili blavora kako se sunča :lux:

bilo ih je brdo!! :s :lux:
sutra za ručak šparoge :klopa:
dio ću sačuvat pa ću smislit neki quiche! al neće ostat puno, jer se dijelilo na 3 dijela :zubo: