View Full Version : Tegla
LaPerla
28.03.2003., 21:35
Simpaticno.....
Profesor filozofije je pred studentima, a ispred sebe ima nekoliko predmeta.
Kada je cas poceo, uzima u ruke veliku praznu teglu i pocinje je puniti kamenjem promjera oko 5 cm. Kada je napunio upitao je studente da li je tegla puna. Slozili su se da jeste. Profesor onda uzima kutiju sa sljunkom i njega sipa u teglu.
Teglu je malo protresao i naravno, sljunak je, kotrljajuci se,popunio prostor izmedju kamenja. Onda je ponovo upitao studente da li je tegla puna.
Uz smijeh su se slozili da jeste.
Profesor sada uzima kutiju sa pijeskom i sipa ga u teglu.
Naravno, pijesak je popunio sve ostale supljine.
"A sada" - kaze profesor, "hocu da zamislite da je ovo vas zivot!"
"Kamenje predstavlja vasu porodicu, partnera, vase zdravlje, djecu, prijatelje - sve ono sto bi vas zivot cinilo punim i onda kada bi sve drugo nestalo".
"Sljunak su sve druge stvari koje su vazne kao sto je posao, kuca, auto. Pijesak je sve ostalo. Sitnice.
Ako u teglu prvo stavite pijesak, za kamenje i sljunak nece ostati
mjesta. Isto vazi u zivotu. Ako sve vrijeme trosite na
nevazne stvari, necete imati prostora za ono sto vam je vazno.
Obratite paznju na ono sto je kljucno za vasu srecu.
Igrajte se sa djecom.
Nadjite vremena da odete kod llecnika na kontrolne preglede. Izvedite svog partnera na neko lijepo mesto. Druzite se sa prijateljima.
Uvijek ce biti vremena za posao, spremanje kuce, popravak auta...
Pobrinite se prvo za kamenje, za ono sto je zaista vazno.
Postavite svoje prioritete. Sve ostalo je samo pijesak!"
A onda, jedan student uze teglu, za koju su se i profesor i svi studenti slozili da je puna i natoci konzervu piva u nju.
Naravno, pivo je popunilo sve preostale supljine u tegli. Sada je ona zaista bila puna.
Naravoucenje:
Koliko god da vam je zivot ispunjen, uvek ima prostora za pivo !!!
Originally posted by LaPerla
"Kamenje predstavlja vasu porodicu, partnera, vase zdravlje, djecu, prijatelje - sve ono sto bi vas zivot cinilo punim i onda kada bi sve drugo nestalo".
"Sljunak su sve druge stvari koje su vazne kao sto je posao, kuca, auto. Pijesak je sve ostalo. Sitnice.
a kako on zna sta je pijesak, sta kamenje, a sta sljunak...
mozda pijesak predstavlja porodicu, partnera, vase zdravlje, djecu, prijatelje... :confused:
LaPerla
28.03.2003., 22:33
Ne znam ali pretpostavljam da je pisac izabrao kamenje kao temelj obzirom na cvrstocu i stabilnost (asocijacija na obitelj) u usporedbi sa pijeskom koji nestaje sa prvim vjetrom.
lebowski
28.03.2003., 23:25
Gle, koke, to vam je inace zajebancija cilj koje je pokazati kako za zabavu uvijek ima prostora. U toj prici apsolutno je nebitno sto predstavlja kamenje i sto predstavlja pijesak, bitno je sto predstavlja piva i bitno je da za nju uvijek ima mjesta.
Black Hawk Down
28.03.2003., 23:46
U potpuno praznu teglu možeš najprije uliti pivo. Tegla je puna. Već je toliko puna da ne može biti punija!
Počneš li dodavati šljunak, tegla će biti jednako puna kao i prije. Samo što će se pivo preliti i proliti :(. Stvarno poučna priča.
Samantha
28.03.2003., 23:50
Pocneš li dodavati šljunak, tegla ce biti jednako puna kao i prije. Samo što ce se pivo preliti i proliti . Stvarno poucna prica.
i ako se prolije pivo tuzna:(
lebowski
29.03.2003., 00:08
Originally posted by Samantha Jones
i ako se prolije pivo tuzna:(
Tragicna, dodao bih. Tragicna. :cry: :cry:
Drito Konj
29.03.2003., 03:09
isuse, sad sam ovo vidio :( :(
necu moc spavat :cry: :cry:
Mljacko
29.03.2003., 04:05
koja glupost!
zašto bi uopće stvari u životu trebale biti određene na više i manje važne???
Drito Konj
29.03.2003., 06:16
poanta je grozna.....ako imam punu teglu pive...sto je sad..i sretan sam
a dobijem obitelj (kamenje), sljunak (auto, to imam) i sitnice (sitnice) ....nemam vise mjesta za pivu....
zasto piva nije pijesak, zasto pijesak nije piva, lubenica je zelena a plava je sljiva
zasto, oh zasto krv nije voda?
a pivo sljunak?
na bijelom princu Konj sam!
nepobjediv junak!
ocito i dalje imam temperaturu...:D
Ne znam ali pretpostavljam da je pisac izabrao kamenje kao temelj obzirom na cvrstocu i stabilnost (asocijacija na obitelj) u usporedbi sa pijeskom koji nestaje sa prvim vjetrom.
Pijesak vjetrom biva samo premjeshten na drugo mjesto, dakle hrpa pijeska samo ce se premjestiti, promjena nece biti...vece promjene dozhivljava kamenje...kotrljanjem se drobi i pretvara u pijesak...pijesak uvijek ostaje pijesak a kamen vremenom postaje pijesak. Dakle sve je pijesak - i kamenje i pijesak...
Ustvari shto sam htjela reci :confused:
Vera Pavladoljska
29.03.2003., 09:42
Originally posted by Drito Konj
poanta je grozna.....ako imam punu teglu pive...sto je sad..i sretan sam
a dobijem obitelj (kamenje), sljunak (auto, to imam) i sitnice (sitnice) ....nemam vise mjesta za pivu....
zasto piva nije pijesak, zasto pijesak nije piva, lubenica je zelena a plava je sljiva
zasto, oh zasto krv nije voda?
a pivo sljunak?
na bijelom princu Konj sam!
nepobjediv junak!
ocito i dalje imam temperaturu...:D
tebe je nemoguce ne obozhavat'bleso jedna
:top: :top: :top:
Da, svakako. Tegla ima osobitu vaznost u mom zivotu jer je jefitna i mogu je razbijat kako mi se svidi kad me pere PMS. Kamenčiće bacam pesu i to mi je isto vazno jer mi se pes istrci, a i ja se malo razgibam.
Ako me netko raspizdi, mogu ga s kamenom u glavu pogodit. Olicenje cvrstoce i stabilnosti su moji zivci.
Pijesak mi ide na zivce jer ga je tesko oprat s kupaceg kostima.
Sljunka imam u viksi jer treba izbetonirat nesto.
Kad popijem pivu, stalno mi je sila piskit. To mi je stvarno najgore.
LaPerla
29.03.2003., 15:11
Pivo je vjecno sve ostalo relevantno :top:
Drito Konj
29.03.2003., 15:22
ajd promjeni brzo to relevantno u relativno prije nego vidi neko osim mene :D :D :D :D :D :B
Kasno je - vidli smo.:cool:
LaPerla
29.03.2003., 15:50
yebo to pivo je bitno :p
Princeza
29.03.2003., 19:44
Zakaj u zadnje vrijeme toliko ljudi osjeca potrebu na forum stavit nekaj kaj godinama kruzi okolo mailom i kaj je svatko od nas dobio vec najmanje deset puta?!? :confused: :rolleyes:
Najbolje su mi one zapovijedi na kraju... Ima ih nekoliko tipova:
(a) posaljite ovu poruku na najmanje deset adresa. Ako ju ne posaljete, najmanje dvije godine necete biti sretni, a i bankrotirat cete. Jozo iz Koprivnice (John iz Alabame, whatever) nije poslusao, sad zivi u uboznici, nakon sto ga je ostavila zena, kucu mu odnio orkan, a dionice na Wall Streetu izgubile vrijednost;
(b) ovu poruku posaljite svim svojim prijateljima da vide da ih volite, da ih se sjecate, pa cak i ako im nemate namjeru poslati pravo pismo i pitati ih kako su, dovoljno cesto su u vasim mislima da im saljete ovakav crap;
(c) zamislite zelju. Ne, ozbiljno, zamislite zelju. Bez zeke, cvrsto stisnite oci i zamislite zelju. Ako ovo pismo posaljete na dvije adrese, zelja ce vam se ispuniti za godinu dana. Ako ga posaljete na pet adresa, zelja ce vam se ispuniti za sest mjeseci. Ako ga posaljete na deset adresa, zelja ce vam se ispuniti za mjesec dana. Ako ga posaljete na dvadeset adresa, zelja ce vam se ispuniti vec danas! A ako ga posaljete na trideset adresa, bit cete vjerojatno nesretni i usamljeni cijeli svoj zivot, jer ce vas svi, doslovce svi prijatelji mrziti jer ih zasipate spammom.
:rolleyes: :D :D
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.