View Full Version : Korejski rat
Imam za maturalni rad Korejski rat pa jel zna netko nešto o tome? btw. Gdje bi mogao naći literaturu i ima li kakvih dobrih siteova vezanih uz temu?
Katatonični Dabar
27.02.2005., 23:07
pogledaj MASH
:-D
Cthulhu
27.02.2005., 23:15
počni od wikipedije:
http://en.wikipedia.org/wiki/Korean_war
edit: štoviše, članak ti može poslužit za cijelu koncepciju diplomskog... sam malo razradi... da sam morao pisat diplomski i da je onda wikipedije bilo...
Michael Collins
23.08.2010., 21:47
Ovo je jedna od tri teme koje postoje, s najviše postova(čak 3) i htio sam staviti ovdje link na zemlje koje su sudjelovale u Korejskom Ratu i to kao borbene misije
U prvom redu su mi zanimljivi Turci
http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Brigade
To čak nije bilo ni toliko beznačajno 5.455 boraca u borbenim akcijama, 721 je poginuo, 2,111 je ranjeno,skoro svaki drugi, a 168 je nestalih
Sve u svemu,pristojan doprinos,ne znam jesu li tada već bili u NATO-u?
Važnu ulogu su imali i Kanađani,oni su navodno i napravili najveći padobranski desant u poviejstu upravo u tom ratu,ali je slijetanje bilo navodno beznačajno...
Ovdje je popis zemalja sa borbenim jednicama:
United States
United Kingdom
Australia
Belgium
Canada
Colombia
Ethiopia Ethiopia
France France
Greece Greece
Luxembourg
Netherlands
New Zealand
Philippines
South Africa South Africa
Thailand
Turkey
Plus ne-borbene:
Norway
Sweden
Denmark
Italy
India
Dilberth
23.08.2010., 22:07
Ovo je jedna od tri teme koje postoje, s najviše postova(čak 3) i htio sam staviti ovdje link na zemlje koje su sudjelovale u Korejskom Ratu i to kao borbene misije
U prvom redu su mi zanimljivi Turci
http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Brigade
To čak nije bilo ni toliko beznačajno 5.455 boraca u borbenim akcijama, 721 je poginuo, 2,111 je ranjeno,skoro svaki drugi, a 168 je nestalih
Sve u svemu,pristojan doprinos,ne znam jesu li tada već bili u NATO-u?...
Važnu ulogu su imali i Kanađani,oni su navodno i napravili najveći padobranski desant u poviejstu upravo u tom ratu,ali je slijetanje bilo navodno beznačajno...
Od Amerikanaca koji su ucestvovali u Korejskom ratu i koji su imali kontakt sa Turcima, cuo sam dva puta gotovo identicnu izjavu: "Ti ljudi ne znaju sto je strah".:top:
Alsam Lud
23.08.2010., 22:12
čuo sam da je bilo i Hrvata u ratu!?
al ovo sa Turcima stvarno nisam znao :ne zna:
Michael Collins
23.08.2010., 22:23
čuo sam da je bilo i Hrvata u ratu!?
al ovo sa Turcima stvarno nisam znao :ne zna:
Hrvatska nije sudjelovala jer je bila dio Jugoslavije,a niti ona nije sudjelovala...
Ali posotji urabana legenda da je Rafael Boban se borio kao Američki časnik ili u Koreji ili u Vijetnamu,logičnije bi bilo ovom prvom,jer je manji vremenski odmak...
Michael Collins
23.08.2010., 22:33
Od Amerikanaca koji su ucestvovali u Korejskom ratu i koji su imali kontakt sa Turcima, cuo sam dva puta gotovo identicnu izjavu: "Ti ljudi ne znaju sto je strah".:top:
Nakon bitke za Kumyangjang-Ni, 25-26 Siječnja, u kojem je Turska Brigada odbila napada tri puta brojnijih Kineza, jedinica je dobila posebnu pohvalu i odlikovanje od Američkog Predsjednika Trumana
Turke ne moramo voliti,ali kao Osmanlije su bez većih trikova redovito poražavali Europske vojske, zgazili su Grke 1922.,a vidi se i da ni nakon par desetljeća nisu izgubili snagu
Dilberth
24.08.2010., 00:13
Nakon bitke za Kumyangjang-Ni, 25-26 Siječnja, u kojem je Turska Brigada odbila napada tri puta brojnijih Kineza, jedinica je dobila posebnu pohvalu i odlikovanje od Američkog Predsjednika Trumana
Turke ne moramo voliti,ali kao Osmanlije su bez većih trikova redovito poražavali Europske vojske, zgazili su Grke 1922.,a vidi se i da ni nakon par desetljeća nisu izgubili snagu
Galipolje 1915-e, Ataturk svojim vojnicima: "Ja vam ne naredjujem da idete u borbu, ja vam naredjujem da idete u smrt"!
Daleko im kuca, ali sto je, je.:)
LostWisdom
24.08.2010., 00:27
A da uz ovo nadodamo i povijest Koreje od početka 20. stoljeća do Korejskog rata?
Hollow Point
24.08.2010., 00:48
http://www.boston.com/bigpicture/2010/06/remembering_the_korean_war_60.html
Galerija fotografija iz rata.
Na youtubeu se može naći dosta intervjua sa američkim veteranima, sjećam se jednog koji je slikovito opisao svoj susret sa Kinezima kod Chosina na -30 stupnjeva. Ako ga opet pronađem, stavit ću link.
Alsam Lud
24.08.2010., 10:31
Na youtubeu se može naći dosta intervjua sa američkim veteranima, sjećam se jednog koji je slikovito opisao svoj susret sa Kinezima kod Chosina na -30 stupnjeva. Ako ga opet pronađem, stavit ću link.
Čovječe, pa ovaj rat po meni izgleda duplo gore nego WWII
Michael Collins
24.08.2010., 11:07
Čovječe, pa ovaj rat po meni izgleda duplo gore nego WWII
U Japanskom zarobljeništvu reživjelo je oko 45% Amerikanaca,a u Kineskom 35%
I wonder
27.08.2010., 19:14
neće baš puno pomoći u rasvjetljavanju i učenju činjenica o korejskom ratu, ali obavezno pogledati korejski film "izgubljeno bratstvo". ima ih u videotekama i naspram tog filma, vojnik ryan je mala beba.
Zagorski Križar
27.08.2010., 19:58
neće baš puno pomoći u rasvjetljavanju i učenju činjenica o korejskom ratu, ali obavezno pogledati korejski film "izgubljeno bratstvo". ima ih u videotekama i naspram tog filma, vojnik ryan je mala beba.
potpisujem, film je jedan od najboljih ratnih filmova svih vremena :top:
Zek0slav
28.08.2010., 01:21
Fotke su super kvalitetne. Tko bi rekao da je vec proslo 60 godina.
Atomski Ali
28.08.2010., 01:29
Da je slika s helićem u boji, gleda bi di su Hot Lips, Radar, Hawkeye...:s
R.E. Lee 1861
30.08.2010., 20:36
potpisujem, film je jedan od najboljih ratnih filmova svih vremena :top:
taj film je nevjerojatno los, cista patetika, i tko imalo shvaca sta bi ratni film trebao predstavljat nece hvalit ovo wanna be hollywood smece..
a sto se tice samog korejskog rata, citao sam vise puta o njemu po wikipediji i ostalim izvorima, pretezito internetskim. zanimljiv povijesni dogadaj, iako je nazalost rijec o ratu. jedna od zanimljivosti je ta da je to jedini rat u kojem su se zapravo rusi i ameri direktno sukobili. toliko o tom silnom hladnom ratu i lajanju bez ugriza sa obje strane...također, rat je bio vrlo neizvjesnog ishoda i inicijativa se drasticno mjenjala svakih par mjeseci tako da imas slucaj pocetka rata gdje sjeverna koreja dolazi skoro pa do samog mora na jugu poluotoka, do situacije kada juzna koreja uz pomoc usa zauzima velik teritorij sjeverne koreje ukljucujuci potpunu okupaciju glavnog grada pjongjanga, pa onda opet sjeverna koreja uzvraca uz pomoc sssr-a i ulazi na teritorij juzne koreje, i tek onda dolazi do kakve takve stabilizacije oko 38. paralele. i tako...
jos jedna stvar, cudno mi je sto SAD, kao ogromna masinerije filmske industrije, nije snimila vise kvalitetnih filmova o korejskom ratu, tim vise sto je to rat u kojem su sigurno imali najvise uspjeha nakon ww2 i osigurali juznoj koreji ono sto su i planirali...za razliku od recimo vjetnamskog rata kod kojeg postoje brdo filmova, ali bas brdo, a radi se o ratu u kojem su se povukli i prepustili juzni vjetnam sjevernom.
i jos nesto: korejski rat jos sluzbeno nije okoncan, samo traje dogovoreni prekid paljbe sklopljen po zavrsetku oruzanih sukoba u srpnju 1953., osim kojeg tu i tamo potopljenog broda ili ribarice :)
demosten
31.08.2010., 20:05
i jos nesto: korejski rat jos sluzbeno nije okoncan, samo traje dogovoreni prekid paljbe sklopljen po zavrsetku oruzanih sukoba u srpnju 1953., osim kojeg tu i tamo potopljenog broda ili ribarice :)
Odite na google maps i tamo se točno vidi kako je crta razgraničenja.
Kod svih zemalja pojma nemate gdje je granica ali kod koreja se to baš vidi.
, pa onda opet sjeverna koreja uzvraca uz pomoc sssr-a i ulazi na teritorij juzne koreje, i tek onda dolazi do kakve takve stabilizacije oko 38. paralele. i tako...
Ustvari, kinezi su priskrbili 500 000 "dobrovoljaca" a sovjeti zrakoplove i određen broj kvalitetnih zrakoplovaca na čelu sa Kožedubom.
Uzvišeni
01.09.2010., 14:19
počni od wikipedije:
edit: štoviše, članak ti može poslužit za cijelu koncepciju diplomskog... sam malo razradi... da sam morao pisat diplomski i da je onda wikipedije bilo...
Daj mu poveznicu na Wikipediju na hrvatskom. Budimo rodoljubi! Naša riznica znanja je Wikipedija na hrvatskom, a ne na engleskom :mad: . Uvijek prvo dajte poveznicu na Wikipediju na hrvatskom, pa ako nema članka ili nije dovoljno kvalitetan, tek onda na Wikipediju na engleskom.
Daj mu poveznicu na Wikipediju na hrvatskom. Budimo rodoljubi! Naša riznica znanja je Wikipedija na hrvatskom, a ne na engleskom :mad: . Uvijek prvo dajte poveznicu na Wikipediju na hrvatskom, pa ako nema članka ili nije dovoljno kvalitetan, tek onda na Wikipediju na engleskom.
Ako baš želiš prvo kreni sa domoljubljem a ne vidim ništa loše ako čovjek malo nauči ili dodatno izbrusi engleski. FYI, u nekim područjima hrv wiki sucks (http://forum.hr/showthread.php?p=27861803#post27861803).
žalac_1
01.09.2010., 15:58
ako ga nije napisao do sada neće ga ni napisati
PS: pogledaj datum posta:mig:
I wonder
05.09.2010., 11:00
taj film je nevjerojatno los, cista patetika, i tko imalo shvaca sta bi ratni film trebao predstavljat nece hvalit ovo wanna be hollywood smece..
naravno da hvalim film.
svrha filma je prikazati ratnu tragediju za dvojicu braće, dramu, bijedu i besmislenost rata.
ako su uz to scene rata snimljene koliko- toliko uvjerljivo, onda još bolje. barem nema situacija kad netko dobije puni rafal u trbuh a iscure četiri kaplice krvi, ili da od udara metka iz pištolja čovjek odskoči 10 metara unatrag.
ako ćemo cjepidlačit, onda nijedan film ne prikazuje događaje istinito i vjerno. nema ga.
po tebi bi film bio dobar samo ako bi pravi ljudi pogibali od pravih metaka i to da se snimi.
R.E. Lee 1861
05.09.2010., 13:13
ne govorim ja da je film sniman lose, nego da je rezija katastrofa. "amerikanijada" napravljena od strane juzne koreje, covjek koji mjenja strane za koje ratuje kao ja carape, a za svaku stranu se kune da ce joj biti odan do smrti itd itd, da ne kvarim nekome tko nije gledao film a i postoje teme na forumu za to, uglavnom isto smece kao recimo pearl harbor film. ali kazem, nije mjesto za raspravljat o filmu
I wonder
05.09.2010., 15:39
nije ni vjerojatan onaj prvi napad na topove u združenoj braći, pa se je dogodilo.
nije ni vjerojatno da bi se kurita povukao ispred leytea, pa se je povukao u punoj nadmoći.
nije jedini slučaj takav. tanka je granica između obožavanja i mržnje. a promjena strane je jedna od jakih poruka ovog filma.
u njemu nema srcedrapateljne i dugotrajne romanse. glavna stvar je rat i tragedija dvoje braće u njemu. i taj je dio izvrsno obavljen, bar meni. a brutalne scene koje pokazuje su samo dopuna. ionako nisam očekivao pravi ljudski mozak po sceni pa se nisam ni razočarao.
Potaknut nedavnim događajima otvaram temu o korejskom ratu.
Neznam puno o njemu i odma postavljam jedno pitanje.
Kako je moguće da su se u tom ratu granice tako brzo mijenjale.
To je rat koji je izbio neposredno nakon ww2, rata u kojem se jednom osvojeni teritoriji gubio "polako ali sigurno". Čak se i u kasnijem vijetnamskom ratu teritoriji nije toliko gubio i ponovo osvajao.
Međutim u korejskom ratu, sjevernjaci osvoje skoro cili jug, zatim južnjaci skoro cili sjever i na kraju sve stane na pola.
To micanje granice me uvijek čudilo. U ww2 se granica micala sporo i teško. Ovdje kao da je u pitanju nekakav srednjovjekovni sukob di se vojske kreću po polju dok nenaiđu na jaču, pa onda sve krene drugim putem.
Šta vi mislite i znate o tom ratu ?
I jeli jugoslavija imala svoje jedinice, u sklopu UN-ovih snaga ? Ili možda sjevernjačkih ?
tema je zatvorena a postovi su prebačeni jer postoji tema indetičnog naziva koja je bila podignuta nedavno
Michael Collins
24.11.2010., 12:42
Jugoslavija nije.
Najznačajniju osim ovih poznatijih su imali Turci
Pa jednostavno... prvo su sjevernjaci uz financijsku i vojnu potporu Rusa zgazili južnjake.
Onda su intervenirali am... uhm, UN pa su sjevernjake natjerali u bijeg. Bukvalno.
A onda su Kinezi vidjeli da je odnio vrag šalu pa su oni poslali oko milijun vojnika koji su onda natjerali am... mislim... UN na bijeg da bi svi zapjevali jedan mir-mir-nitko-nije-kriv i podijelili zemlju napola.
Hollow Point
24.11.2010., 13:31
http://www.forum.hr/showthread.php?t=86393
Evo malo brojka:)
SNAGE UN-a
Australija: 399 KIA,1200+ WIA
Belgija: 97 KIA,355 WIA
Kanada: 516 KIA,1000 WIA
Kolumbija: 146 KIA,448 WIA
Danska: poslala je brod-bolnicu "JUTLANDIA"
Etiopija: 122 KIA,556 WIA
Grčka: 194 KIA,459 WIA(ako uzmes u obzir da su poslali 840 ljudi
u Koreju ovo su prilicno visoki gubitci)
Italija: nisu bili clanica UN-a ali su poslali bolnicu Crvenog Kriza
Nizozemska: 116 KIA,381 WIA-pjesadija,mornarica-2 mrtva
Norveška: medicinsko osoblje
Južna Afrika: 20 KIA,16 WIA
USA: 33,742 KIA,92,134 WIA
Britanija: 1078 KIA,2692 WIA
Turska: 721 KIA,2111 WIA
Tajland: 136 KIA,469 WIA
Švedska: medicinsko osoblje
Južna Koreja: 137 899 KIA,450 742 WIA
Filipini: 92 KIA,356 WIA
Novi Zeland: 31 KIA,78 WIA
Luksemburg: 7 KIA,21 WIA
Indija: medicinsko osoblje
Francuska: 287 KIA,1350 WIA
KOMUNJARE:)
Kina: saveznici kazu 900 000 KIA a Kinezi kazu 390 000 KIA-istina je najvjerovatnije negdje između,290 000 WIA(kineski izvor)
Sjeverna Koreja: pojma nemam ali brijem puno pogotovo nakon sto se UN reorganizirao
Rusija: buduci da sluzbeno nisu bili ukljuceni nezna se puno ali zna se da su njihovi piloti letili u tom ratu i imaju preko 20 potrvđenih asova(http://www.korean-war.com/sovietaceskorea.html)
Eto...prilicno puno mrtvih za rat koji nije bio bas tako poznat(u Americi se prvi put javlja pitanje "Zasto se borimo?" za vrijeme tog rata)
Samo jedan podatak jos....Korejski rat je poceo tako sto je Sjev.Koreja bombardirala Juznu..zvuci poznato:)
Ovo su žrtve komunističke strane i navedeni su i izvori u fusnotama:
North Korea:
215,000 dead
303,000 wounded
120,000 MIA or POW
China P.R.
(Official data):
183,108 dead (including non-combat deaths)
383,218 wounded
25,621 MIA
21,400 POW
(U.S. estimate):
400,000+ dead
486,000 wounded
21,000 POW
Soviet Union:
282 dead
I još:
"Casualties
Korean War memorials are found in every UN Command Korean War participant country; this one is in Pretoria, South Africa.According to the data from the US Department of Defense, the United States had suffered 33,686 battle deaths and 2,830 non-battle deaths during the Korean War. Western sources then estimated that the PVA had suffered between 100,000 to 1,500,000 deaths (most estimate some 400,000 killed), while the KPA had suffered between 214,000 to 520,000 deaths (most estimate some 500,000). Between some 245,000 to 415,000 South Korean civilian deaths were also suggested, and the entire civilian casualty during the war were estimated from 1,500,000 to 3,000,000 (most sources estimate some 2,000,000 killed).
Data from official Chinese sources, on the other hand, reported that the PVA had suffered 114,000 battle deaths, 34,000 non-battle deaths, 340,000 wounded, 7,600 missing and 21,400 captured during the war. Among those captured, about 14,000 defected to Taiwan while the other 7,110 were repatriated to China. Chinese sources also reported that North Korea had suffered 290,000 casualties, 90,000 captured and a "large" number of civilian deaths. In return, the Chinese and North Koreans estimated that about 390,000 soldiers from United States, 660,000 soldiers from South Korea and 29,000 other UN soldiers were "eliminated" from the battlefield."
Michael Collins
25.11.2010., 11:04
Zna li itko više o upadu Sjevernokorejskih komandosa 1996.?
Rusija: buduci da sluzbeno nisu bili ukljuceni nezna se puno ali zna se da su njihovi piloti letili u tom ratu i imaju preko 20 potrvđenih asova(http://www.korean-war.com/sovietaceskorea.html)
Inaće, zapovjednih sovjetskim pilotima u Koreji je bio Kožedub.
"al ovo sa Turcima stvarno nisam znao"
pa to nemA VEZE S NATOM
TO JE BILA AKCIJA
UN.
Turci su se posebno dobro pokazali u zarobljeništvu,
ostali su vrlo brzo popustili pod preodgojem Kineza,Sovjeta
Zagorski Križar
07.12.2010., 17:05
Hrvatska nije sudjelovala jer je bila dio Jugoslavije,a niti ona nije sudjelovala...
Ali posotji urabana legenda da je Rafael Boban se borio kao Američki časnik ili u Koreji ili u Vijetnamu,logičnije bi bilo ovom prvom,jer je manji vremenski odmak...
Ja sam čuo da je sudjelovao u desantu u Zaljevu svinja
Samla1982
24.12.2010., 20:37
[QUOTE=Zagorski Križar;
pa to nemA VEZE S NATOM
?
Zagorski Križar
25.12.2010., 16:56
pa to nemA VEZE S NATOM
?
znam, samo sam se nadovezao na prijatelja Collinsa u vezi Bobana i njegove sudbine
Slika 16 je besramno lose retusiranje.
Life magazine you fail.
Dalburn1950
09.01.2011., 22:16
To je mozda cak i tocno.... cua san price o bobanu kako je na bleiburgu nekom reka da ce pobignut vajda u dogovoru s englezima u ameriku i tamo nastavit vojnu karijeru jer je kako kazu bija vrhunski vojni takticar i strateg....tako da sve je moguce :)
Ilargia
10.01.2011., 09:17
To je mozda cak i tocno.... cua san price o bobanu kako je na bleiburgu nekom reka da ce pobignut vajda u dogovoru s englezima u ameriku i tamo nastavit vojnu karijeru jer je kako kazu bija vrhunski vojni takticar i strateg....tako da sve je moguce :)
Uz sav raskoš tvog znanja hrvatskog jezika jednostavno sam ostao zapanjen količinom "dokaza" sa tvoje strane. :rolleyes:
Dalburn1950
10.01.2011., 17:20
Uz sav raskoš tvog znanja hrvatskog jezika jednostavno sam ostao zapanjen količinom "dokaza" sa tvoje strane. :rolleyes:
Dokaza i činjenica u vezi bijega Rafaela Ranka Bobana nema a što se tiče mog poznavanja jezika tu se netrebas brinuti. Pišem ponekad pravopisno a ponekad onako po " domaći" tako da je tvoj komentar suvišan. :D
Ilargia
10.01.2011., 18:57
Dokaza i činjenica u vezi bijega Rafaela Ranka Bobana nema a što se tiče mog poznavanja jezika tu se netrebas brinuti. Pišem ponekad pravopisno a ponekad onako po " domaći" tako da je tvoj komentar suvišan. :D
Suvišan je tvoj upis gdje si ti čuo priče od nekoga koji je to čuo od isto tako nekoga i to baš na Bleiburgu kako je dotični (Boban) valjda u nekakavom dogovoru otišao u vojsku SAD-a.
Ni sam nisi svjestan nebuloze koje koje si napisao, te pošto ovdje ljudi izričito barataju sa činjenicama bio bi red da kad se već uključuješ u raspravu da isto tako možeš potkrijepiti svoje stavove.
Pošto si vjerojatno novi imaj to na umu.
Dalburn1950
10.01.2011., 20:43
Suvišan je tvoj upis gdje si ti čuo priče od nekoga koji je to čuo od isto tako nekoga i to baš na Bleiburgu kako je dotični (Boban) valjda u nekakavom dogovoru otišao u vojsku SAD-a.
Ni sam nisi svjestan nebuloze koje koje si napisao, te pošto ovdje ljudi izričito barataju sa činjenicama bio bi red da kad se već uključuješ u raspravu da isto tako možeš potkrijepiti svoje stavove.
Pošto si vjerojatno novi imaj to na umu.
Ajme molin te prosvitli me ajde...pa zato i jesan napisa MOZDA i normalno da u to ne virujen ono 100%..... to je sve vjerovatno...razumis.....i neda mi se svadat i ne nisan novi nego mi je ovo dr profil....za informaciju.....
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.