PDA

View Full Version : Kondenzacija prozora

mestar
27.02.2005., 19:30
Tema nije nova, provlaci se kroz mnoge rasprave. Prije pet godina napravio sam katastrofalnu gresku i stavio aluminijske prozore bez termickog mosta (tada nisam imao love za prilicno skuplju "termo" verziju). Zimi, kad je razlika vanjske i unutarnje temp. velika, prozori postaju pravi izvor vode. Neki dan sam uzeo zdjelu, spuzvu i sakupio 1,5L tekucine sa cca. 12m2 prozora!! Stanje je takvo da ozbiljno razmisljam o zamjeni svih okvira i prozora. Pri izradi sam trazio da mi se na stijenu i jedan klizni prozor ugrade mali prozorcici pri vrhu koje cijelo vrijeme drzim poluotvorenima, ali ne pomaze (ili mozda i pomaze, ali onda me strah i pomisliti sto bi bilo bez njih).

Dakle, da ne duljim, odlucio sam jos neko vrijeme eksperimentirati i probati rijesiti problem prije nego uzmem macu u ruke :D pa vas pozivam da mi se pridruzite idejama, makar i drasticnim, spreman sam na sve, ionako ce na kraju letjeti van iz kuce ako ih ne ukrotim. Imam i sam par ideja:

1. Odvlazivac zraka kojim bi razinu vlaznosti drzao na cca. 35%

2. Grijanje alum. okvira kako bi spoj hladnog i toplog preselio na vanjsku stranu prozora

3. Grilje s kojima bih probao smanjiti razliku temp. na samom prozoru

4. Neki termo sloj (npr. zaliti plastikom) na vanjskoj strani prozora. Nasao sam na netu da postoje antikondenzacijske trake za aluminij, zna li netko gdje se mogu nabaviti?

Najzanimljivije je da u kupaoni (koju cesto provjetravam) imam aluminijski prozor sa termo mostom, i opet je kondenzacija velika. Kakva je situacija sa PVC-om?

Vjerujem da dosta ljudi ima ove probleme, mozda zajednicki nademo nekakvo rjesenje!

lego
27.02.2005., 20:27
Velika brusilica sa sajbom za alumini i rezi:D
Kasnije prodaj na otpadu za 7 kn po kili:p

fikus
27.02.2005., 20:44
sve tvoje navedene varijante u narodu su opisane kao "skuplja pita nego tepsija"
ispravne varijante su slijedeće
1. PVC prozor optimum cijene i kvalitete
2. drveni prozor profil 68 mana održavanja
3. aluminijski prozor sa prekidom termičkog mosta skuplji dva puta od PVC-a
4. čelični prozor sa prekidom termičkog mosta kvaliteta glava boli skuplji 3-4 puta od PVC-a
5. drastična mjera, zazidaj otvore

lego
27.02.2005., 20:53
fikus kaže:
sve tvoje navedene varijante u narodu su opisane kao "skuplja pita nego tepsija"
4. čelični prozor sa prekidom termičkog mosta kvaliteta glava boli skuplji 3-4 puta od PVC-a

1. :top:
2. :top:
3. Tako nesto, ovisi o proizvodacu profila(velike su razlike u cijeni)
4. Mislis Inox ili?
5. :D

fikus
27.02.2005., 21:29
lego kaže:
1. :top:
2. :top:
3. Tako nesto, ovisi o proizvodacu profila(velike su razlike u cijeni)
4. Mislis Inox ili?
5. :D

3. bez obzira na proizvođaća ni jedan prozor sa istim toplinskim svojstvima od aluminija ne možeš dobiti za manje od duplu u odnosu na pvc
4.npr (http://www.koenigstahlholding.com/english/)

lego
28.02.2005., 01:09
fikus kaže:
3. bez obzira na proizvođaća ni jedan prozor sa istim toplinskim svojstvima od aluminija ne možeš dobiti za manje od duplu u odnosu na pvc
4.npr (http://www.koenigstahlholding.com/english/)

Mozes, zato i kazem da alu jako varira od proizvodaca do proizvodaca.

Prekopo sam cijelu stranicu al nis nisam naso, jel imas koji direktan link???

mestar
28.02.2005., 07:40
fikus kaže:

A cuj, ni alternativa nije puno bolja. Moram baciti nesto u sto sam stukao 3K eura + u namjestenom stanu u kojem zivim razbiti zidove oko prozora, klupcice, pa kupiti nove i postaviti na mjesto... :bang:

fikus
28.02.2005., 08:27
mestar kaže:
A cuj, ni alternativa nije puno bolja. Moram baciti nesto u sto sam stukao 3K eura + u namjestenom stanu u kojem zivim razbiti zidove oko prozora, klupcice, pa kupiti nove i postaviti na mjesto... :bang:
sve je meni jasno ali sve tvoje variajnte ne nude ispravno riješenje i unatoč ulupanoj lovi problem će ti ostati i dalje

Lee Champa
28.02.2005., 09:31
Cijene ofarbanog PVCa skoro su iste kao i aluminija:s

fikus
28.02.2005., 09:52
ZOsvald kaže:
Cijene ofarbanog PVCa skoro su iste kao i aluminija:s
ako govoriš o PVC-u bojan po RAL-u onda ti to u hravatskoj koliko ja znam radi samo jedna firma, ako govoriš o PVC-u sa presvučenom folijom u imitaciji drva onda su takvi prozori skuplji cca 10-15 % u odnosu na bijele, a i jedno i drugo je još uvijek jeftinije od aluminija sa prekidom termičkog mosta

lego
01.03.2005., 17:41
fikus kaže:
ako govoriš o PVC-u bojan po RAL-u onda ti to u hravatskoj koliko ja znam radi samo jedna firma, ako govoriš o PVC-u sa presvučenom folijom u imitaciji drva onda su takvi prozori skuplji cca 10-15 % u odnosu na bijele, a i jedno i drugo je još uvijek jeftinije od aluminija sa prekidom termičkog mosta

30% skuplji.

lego
01.03.2005., 17:47
mestar kaže:

Znas sta napravi, uzmi recimo prozor koji nije bas na udarnom mjestu u stanu.
Na 2 mjesta u profilu uzduznom ili poprecnom(blizu kraja)
Izbusi rupu s borerom tako da ti ona cijevcica od put-pjene ide unutra.
Vjerovatno nemas pisolj.
I pripremi cepove za rupe, nekakve vijke ili sl.
Nafilaj jedan prozor sa pjenom i krilo i stok, znaci 16 rupa.

I ovo bi ti bilo naj bezbolnije rjesenje, trebat ces samo par pjena.
I drugi treci dan ces vidit jer ima ucinka!

Ovo mislim ozbiljno, provjereno je.

fikus
01.03.2005., 19:25
lego kaže:
Znas sta napravi, uzmi recimo prozor koji nije bas na udarnom mjestu u stanu.
Na 2 mjesta u profilu uzduznom ili poprecnom(blizu kraja)
Izbusi rupu s borerom tako da ti ona cijevcica od put-pjene ide unutra.
Vjerovatno nemas pisolj.
I pripremi cepove za rupe, nekakve vijke ili sl.
Nafilaj jedan prozor sa pjenom i krilo i stok, znaci 16 rupa.

I ovo bi ti bilo naj bezbolnije rjesenje, trebat ces samo par pjena.
I drugi treci dan ces vidit jer ima ucinka!

Ovo mislim ozbiljno, provjereno je.
nema učinka jer se sa ispunom profila pjenom umjesto zrakom nije dobio skoro nikakav učinak
prekid termičkog mosta izgleda npr nekako ovako (http://www.alukoenigstahl.com/AKS/portal/alias__Stahl/lang__de-AT/domain__at/tabID__3491/DesktopDefault.aspx), dok god nisi termički prekinuo vanjski i unutarnji dio prozora od aluminija imat ćeš problem prevelike toplinske vodljivosti, koja rezultira kondenziranjem prozora

fikus
01.03.2005., 19:27
lego kaže:
Mozes, zato i kazem da alu jako varira od proizvodaca do proizvodaca.

Prekopo sam cijelu stranicu al nis nisam naso, jel imas koji direktan link???
evo ga (http://www.alukoenigstahl.com/AKS/portal/alias__Stahl/lang__de-AT/domain__at/tabID__3544/DesktopDefault.aspx)

lego
01.03.2005., 21:47
fikus kaže:
nema učinka jer se sa ispunom profila pjenom umjesto zrakom nije dobio skoro nikakav učinak
prekid termičkog mosta izgleda npr nekako ovako (http://www.alukoenigstahl.com/AKS/portal/alias__Stahl/lang__de-AT/domain__at/tabID__3491/DesktopDefault.aspx), dok god nisi termički prekinuo vanjski i unutarnji dio prozora od aluminija imat ćeš problem prevelike toplinske vodljivosti, koja rezultira kondenziranjem prozora

Gle neka proba, zato sam mu i reko da izabere neki prozor koji nije bas na vidljivim mjestu.
Nema sta izgubit, a i sigurno se nece rosit!
U ovom slucaju ti teorija ne pomaze;)

Schuco je naj bolji;)

Evo jos profila:
http://www.iskon.hr/forum/servlet/JiveServlet/download/17-128053-6496131-18629/profili.jpg

Hvala ti na linku, jesi upucen jer neku u hr radi metalne prozore?
Ili to jos nije doslo kod nas?

fikus
02.03.2005., 07:10
lego kaže:
Gle neka proba, zato sam mu i reko da izabere neki prozor koji nije bas na vidljivim mjestu.
Nema sta izgubit, a i sigurno se nece rosit!
U ovom slucaju ti teorija ne pomaze;)

Schuco je naj bolji;)

Evo jos profila:
http://www.iskon.hr/forum/servlet/JiveServlet/download/17-128053-6496131-18629/profili.jpg

Hvala ti na linku, jesi upucen jer neku u hr radi metalne prozore?
Ili to jos nije doslo kod nas?
nema šta probavati kad je to sve već davno oprobano, prostor ispunjen pu pjenom nije bitnije bolji toplinski izolator nego što je prostor ispunjen zrakom, aluminij je odličan vodič topline i zbog toga treba napraviti prekid termičkog mosta, ne bi sad pisao o tome jer ćemo otići predaleko i za većinu korisnika ta rasprava ne bi imala smisla, samo da kažem da bi proizvođačima aluminijskih profila bilo jednostavnije profil puniti pu pjenom ili nekim ekspandirajućim polisterenima nego praktično raditi dva profila i onda ih spajati u termičkom mostu, ovakav spoj je izrazito kompliciran jer je potrebno dobiti relativno male tolerancije u presjeku profila radi spajanja pod 45° ili po domaći u gerung
tu (http://www.alukoenigstahl.com/javamap/map.html) imaš adresu zastupnika koliko ja znam trgovački lanci bile (sad jedan ili dva l, nije bitno) su rađeni sa tim sustavima i ja mislim da je to radio neko od naših dečki pa se raspitaj kod njih šta te zanima

mestar
02.03.2005., 08:25
Razmisljao sam i punjenju profila, ali dosao sam do istog zakljucka kao i fikus. Zato mi se cini bolja ideja s vanjske strane nanijeti sloj necega sto bi termicki izoliralo aluminij od vanjskog zraka. I pri tom bilo sto prozirnije :D

lego
02.03.2005., 21:47
fikus kaže:
nema šta probavati kad je to sve već davno oprobano, prostor ispunjen pu pjenom nije bitnije bolji toplinski izolator nego što je prostor ispunjen zrakom, aluminij je odličan vodič topline i zbog toga treba napraviti prekid termičkog mosta, ne bi sad pisao o tome jer ćemo otići predaleko i za većinu korisnika ta rasprava ne bi imala smisla, samo da kažem da bi proizvođačima aluminijskih profila bilo jednostavnije profil puniti pu pjenom ili nekim ekspandirajućim polisterenima nego praktično raditi dva profila i onda ih spajati u termičkom mostu, ovakav spoj je izrazito kompliciran jer je potrebno dobiti relativno male tolerancije u presjeku profila radi spajanja pod 45° ili po domaći u gerung
tu (http://www.alukoenigstahl.com/javamap/map.html) imaš adresu zastupnika koliko ja znam trgovački lanci bile (sad jedan ili dva l, nije bitno) su rađeni sa tim sustavima i ja mislim da je to radio neko od naših dečki pa se raspitaj kod njih šta te zanima

Ima profila punjenih pjenom;)
Ili po majstorski Šrega:D
Naso sam taj metalni profil u svojoj firmi, al relativno je star.
Tak da su prije mene s tim radili a ja nisam to znao.

fikus
03.03.2005., 06:52
lego kaže:
Ima profila punjenih pjenom;)
Ili po majstorski Šrega:D
Naso sam taj metalni profil u svojoj firmi, al relativno je star.
Tak da su prije mene s tim radili a ja nisam to znao.
pa to sam ti i napisao da je to već davno oprobano i da ne daje rezultate, da je to valjalo proizvodilo bi se i dalje, pogotovo kad uzmeš u obzir probleme u aluminiju da se napravi termički most

€ro
03.03.2005., 16:08
Seljačko pitanje...
... a zakaj ne spriječiti dolazak topline do alu profila, tj. zakaj ne staviti stiropor/parna brana/knauf? Mislim, znam da je prilično teško za napraviti, sužava se i otvor (trebalo bi ostati slobodno samo krilo).
Alternativno, napraviti drveni nadokvir. Samo, kako spriječiti vodenu paru da prođe kroz drvo i skondenzira se na spoju? Možda ga postaviti s vanjske strane?

fikus
03.03.2005., 16:46
€ro kaže:
Seljačko pitanje...
... a zakaj ne spriječiti dolazak topline do alu profila, tj. zakaj ne staviti stiropor/parna brana/knauf? Mislim, znam da je prilično teško za napraviti, sužava se i otvor (trebalo bi ostati slobodno samo krilo).
Alternativno, napraviti drveni nadokvir. Samo, kako spriječiti vodenu paru da prođe kroz drvo i skondenzira se na spoju? Možda ga postaviti s vanjske strane?
to je već napisano
fikus kaže:
pod rb. 5

mestar
04.03.2005., 07:35
fikus kaže:
to je već napisano

pod rb. 5
Ti me stvarno hoces uvalit u mrak :D
Skuzio sam da mi je u prostoriji prava suma striborova, a biljke su poprilican izvor vlage. Daklem, najprije cu se baciti na mjerenje vlage i temperature u prostoru i vidjeti u kojim uvjetima dolazi do rosenja. Zaintrigiralo me to sto sam saznao da jedan kolega isto ima alu. prozore bez term. mosta i nema slicnih problema (istina stan mu je u 3-4'C toplijem podrucju od mojega).

anabelll
08.03.2005., 11:48
Ja nemam niti pvc niti aluminiske prozore, moji su drveni dupli i do ove zime su bili zadovoljavajući.Kondezacija minimalna i sve ok,ali ove zime imam cijelo sranje .Konstatacija je sljedeća,prozori su otišli k vragu,nema se šta tu kemijati....rušit i staviti nove a i zamjeniti knauf jer se napuhnuo od vode koja se cijedi po prozoru.Kako mislim staviti pvc,uopće mi nije jasno, odakle tolika kondezacija o kojoj pričate.Dajte malo pojasnite nama laicima :confused:

fikus
08.03.2005., 13:22
anabelll kaže:
Ja nemam niti pvc niti aluminiske prozore, moji su drveni dupli i do ove zime su bili zadovoljavajući.Kondezacija minimalna i sve ok,ali ove zime imam cijelo sranje .Konstatacija je sljedeća,prozori su otišli k vragu,nema se šta tu kemijati....rušit i staviti nove a i zamjeniti knauf jer se napuhnuo od vode koja se cijedi po prozoru.Kako mislim staviti pvc,uopće mi nije jasno, odakle tolika kondezacija o kojoj pričate.Dajte malo pojasnite nama laicima :confused:
sve počima od podataka "relativna vlaga u zraku"

mestar
08.03.2005., 21:25
anabelll kaže:
Imas prilicno solidno objasnjenje na:
http://www.vujic.co.yu/srpski/program_staklo_kondezacija.htm

lego
09.03.2005., 23:44
mestar kaže:
Imas prilicno solidno objasnjenje na:
http://www.vujic.co.yu/srpski/program_staklo_kondezacija.htm

Ima al treba to shvatit?

Kondenzira se u naj slabijoj tocki, tj tamo di naj slabije dihta prozor.
Uglavnom u donjem dijelu stakla.
Po profilima bas i ne, smo kad hladnih Alu.

fikus
10.03.2005., 07:41
lego kaže:
Ima al treba to shvatit?

Kondenzira se u naj slabijoj tocki, tj tamo di naj slabije dihta prozor.
Uglavnom u donjem dijelu stakla.
Po profilima bas i ne, smo kad hladnih Alu.
kondenzira svugdje gdje k faktor prelazi određene vrijednosti, to što se to pokazuje samo na donjem dijelu prozora je iz razloga jer se relativna vlaga u zraku kondenzira u vodu, koja naravno teče prema dolje, i jer se topli zrak diže prema gore pa je isušivanje u gornjem dijelu prozora veće nego u donjem, pa je to iz tih razloga vidljivo samo u donjem dijelu prozora

fikus
10.03.2005., 07:51
kod stvaranja kondenzata bitan je podatak u razlikama vanjske i unutrašnje temperature tako npr. kada je vanjska temperatura -10 ° a unutrašnja + 20 ° prozor koji ima vrijednost cca k-W 2,7 W/m2K (što je otprilike vrijednost izo stakla 4/164) najvjerovatnije neće rositi ako nema nekih ekstremnih proizvođača vlage u unutrašnjoj prostoriji (kupaona, kuhinja isl.) no međutim kada bi vanjska temperatura bila - 25 ° a unutrašnja + 25 ° taj prozor će najvjerovatnije rositi sa unutarnje strane što znači da je razlika temperatura bitan kalkulativni element npr. aluminijski prozor bez prekida termičkog mosta neće rositi ako je ukupna temperaturna razlika manja od 15 ° dok već preko 20 ° sigurno rosi, dok pvc, drveni ili aluminijski sa prekidom termičkog mosta ne rose ni do razlike od 30 °, naravno uz sve ovo limitirajući faktor je tolinska vodljivost stakla

bodul
11.03.2005., 01:05
Pokusaj izolirati bar okvir sa plocama od stiropora ili sendvicom od aluminija , negdje ima toga u Italiji , i jos sa dekorom u boji drva .
To je vec 50% rijesenja problema .

mestar
11.03.2005., 07:29
bodul kaže:
Pokusaj izolirati bar okvir sa plocama od stiropora ili sendvicom od aluminija , negdje ima toga u Italiji , i jos sa dekorom u boji drva .
To je vec 50% rijesenja problema .
I o tome sam razmisljao, izolirati sa stirodurom, ali ne znam kako ga pricvrstiti (ljeti su mi temperature vrlo visoke pa se bojim stavljati ljepilo). Rado primam ideje i na tu temu :D

Ovaj drugi dio mi nije bas jasan, sto je sendvic od aluminija? Kako izgleda dekor (nesto za lijepljenje ili se nanosi)?