PDA

View Full Version : Cijene stomatoloških usluga


stranice : [1] 2

ZorcJ
27.02.2005., 21:09
Zna li netko kako se krecu cijene stomatoloskih usluga (kod privatnika)? Zanima me otprilike koliko kosta brusnje zuba, popravljanje, bijela plomba ..... Napisite sve sto vam padne na pamet, a meni ce svaka informacija dobro doci ....

babajuna
27.02.2005., 22:08
ZorcJ kaže:
Zanima me otprilike koliko kosta brusnje zuba, popravljanje, bijela plomba .....

200 kn!

6,7 i 8 stavljaj klasične plombe, jeftinije su, dugotrajnije, a ako ti zubi nisu podložni kvarenju onda i dugotrajno isplativije i pouzdanije... itd.

MaxB
27.02.2005., 22:50
babajuna kaže:
6,7 i 8 stavljaj klasične plombe, jeftinije su, dugotrajnije, a ako ti zubi nisu podložni kvarenju onda i dugotrajno isplativije i pouzdanije... itd.
Ruzne su, iz njih izlazi neurotoksicna ziva, zubar ti mora izbrusiti vise zuba da bi ti je stavio i jos k tome takav zub je bitno krhkiji (amalgam se ne veze sa zubom! a bijele plombe se vezu). :flop: Danas vise nema opravdanja za koristenje amalgamskih plombi - kad sve spomenuto zbrojis, onda ispada da su dugorocno gledano bijele plombe isplativije, iako je njihova cijena u pocetku nesto visa (sjetite se: nismo dovoljno bogati da kupujemo jeftine stvari). Radi se o vasem zdravlju - zato pamet u glavu! ;)

ZorcJ
27.02.2005., 22:57
Definitivno stavljam bijele - to sam od pocetka odlucio. A ostali radovi? Brusenje? Lijecenje zuba? .....

Toco1980
28.02.2005., 22:23
MaxB kaže:
Ruzne su, iz njih izlazi neurotoksicna ziva, zubar ti mora izbrusiti vise zuba da bi ti je stavio i jos k tome takav zub je bitno krhkiji (amalgam se ne veze sa zubom! a bijele plombe se vezu). :flop: Danas vise nema opravdanja za koristenje amalgamskih plombi - kad sve spomenuto zbrojis, onda ispada da su dugorocno gledano bijele plombe isplativije, iako je njihova cijena u pocetku nesto visa (sjetite se: nismo dovoljno bogati da kupujemo jeftine stvari). Radi se o vasem zdravlju - zato pamet u glavu! ;) Ja u desnim šesticama (gore i dole) imam amalgamske, a u lijevim bijele. Amalgamske mi drže još od 6 razreda osnovne. Bijele sam do sada morao dva puta mijenjati. Toliko o tezi da amalgam ne valja. I nisam baš siguran da je netko ikad dobio otrovanje živom zbog previše amalgamskih plombi. A ova tvrdnja da iz plombi izlazi živa je isto kao da kažeš da iz rosfrei/inox jedaćeg pribora s veremenom izlazi npr nikal ili krom... :rolleyes:

MaxB
28.02.2005., 23:25
Toco1980 kaže:
Ja u desnim šesticama (gore i dole) imam amalgamske, a u lijevim bijele. Amalgamske mi drže još od 6 razreda osnovne. Bijele sam do sada morao dva puta mijenjati. Toliko o tezi da amalgam ne valja.
I za ta dva mijenjanja ti je izbrusio manje zuba nego za stavljanje amalgamske plombe. ;) A ni ne znam zbog cega ti ih je mijenjao - ako zubar nije dobro sredio zub, onda je kriv on, a ne plastika. Uostalom, danas su bijele plombe bitno kvalitetnije nego su bile prije. Meni su amalgamske plombe unistile sve zube. :( Par puta su mi mijenjane amalgamske plombe i svaki put sam izgubio veliki dio zuba. Recimo, jednog zuba mi je falilo prakticki polovica - a zubar mi je prije godinu i pol bijelom plombom 'izradio' taj zub pa sad izgleda kao obican zub! Dakle, bez onih nekakvih komplikacija s navlakama ili sto se vec radi - obicna plastika. Nema teorije da tako nesto napravis s amalgamom! A i isto je fora - jedan drugi zub mi je vec bio drasticno istrosen i morao bi ga izvaditi jer ga nije mogao vise izbrusiti da bi se amalgam primio - stavio je bijelu plombu i sve OK.

I nisam baš siguran da je netko ikad dobio otrovanje živom zbog previše amalgamskih plombi.
Imam za tebe dvije poslovice:
1) What you don't know can't hurt you
2) Ignorance is a bless

A ova tvrdnja da iz plombi izlazi živa je isto kao da kažeš da iz rosfrei/inox jedaćeg pribora s veremenom izlazi npr nikal ili krom... :rolleyes:
Ta "tvrdnja" je znanstveno dokazana i nikad znanstveno osporena - vise cak ni ADA (americka stomatoloska organizacija) ne tvrdi da ziva ne izlazi iz amalgama! Zato se nemoj blamirati takvim izjavama... ;)

Toco1980
01.03.2005., 16:53
MaxB kaže:
I za ta dva mijenjanja ti je izbrusio manje zuba nego za stavljanje amalgamske plombe. ;) A ni ne znam zbog cega ti ih je mijenjao - ako zubar nije dobro sredio zub, onda je kriv on, a ne plastika. Uostalom, danas su bijele plombe bitno kvalitetnije nego su bile prije. Meni su amalgamske plombe unistile sve zube. :( Par puta su mi mijenjane amalgamske plombe i svaki put sam izgubio veliki dio zuba. Recimo, jednog zuba mi je falilo prakticki polovica - a zubar mi je prije godinu i pol bijelom plombom 'izradio' taj zub pa sad izgleda kao obican zub! Dakle, bez onih nekakvih komplikacija s navlakama ili sto se vec radi - obicna plastika. Nema teorije da tako nesto napravis s amalgamom! A i isto je fora - jedan drugi zub mi je vec bio drasticno istrosen i morao bi ga izvaditi jer ga nije mogao vise izbrusiti da bi se amalgam primio - stavio je bijelu plombu i sve OK.Ako te već zanima, na lijevim šesticama mi se razvio karijes. Onaj između dva zuba (prema peticama). zbog kojih je trebalo odvaliti pola zuba, pa mi je stavljena bijela čisto radi estetike. Sad ću ih opet morati ići mjenjati jer mi je s gornjeg zuba otpao dio plombe.

Usput, jesi li ti možda kakav stomatolog? Pa se toliko razumiješ koliko treba čega izbrusiti. Jer koliko ja znam, treba izbrusiti upravo onoliko koliko je potrebno da se ukloni karijes. Ako ti misliš drugačije, onda mi argumentirano navedi zašto.
MaxB kaže:
Imam za tebe dvije poslovice:
1) What you don't know can't hurt you
2) Ignorance is a blessNemoj mi navoditi poslovice. Jer bi ih i ja tebi mogao navesti nekoliko. Navedi mi rađe konkretan primjer da se netko otrovao živom iz amalgamske plombe i od toga umro.MaxB kaže:
Ta "tvrdnja" je znanstveno dokazana i nikad znanstveno osporena - vise cak ni ADA (americka stomatoloska organizacija) ne tvrdi da ziva ne izlazi iz amalgama! Zato se nemoj blamirati takvim izjavama... ;) Znanstveno? Kojim metodama? Tko je istraživao? Jesi li ti možda kemičar? Onda reci koliko je potrebno elementarno čiste žive da izazove prve simptome trovanja? A Ameri će reći bilo što kao to njima ide u korist (profit), bitno da netko iznese nekakav "dokaz". Uostalom kod kemije nije bitna supstanca već doza. I voda može biti otrov.

MaxB
02.03.2005., 00:31
Toco1980 kaže:
Ako te već zanima, na lijevim šesticama mi se razvio karijes. Onaj između dva zuba (prema peticama). zbog kojih je trebalo odvaliti pola zuba, pa mi je stavljena bijela čisto radi estetike.

Dakle, posve je nebitno to da si imao bijele plombe. Bijela ti je stavljena cisto radi estetike? Cuj, ako ti je falilo pola zuba, zubar ti amalgamsku plombu nije ni mogao staviti, a da bude barem priblizno funkcionalno kao s bijelom plombom.

Usput, jesi li ti možda kakav stomatolog? Pa se toliko razumiješ koliko treba čega izbrusiti. Jer koliko ja znam, treba izbrusiti upravo onoliko koliko je potrebno da se ukloni karijes. Ako ti misliš drugačije, onda mi argumentirano navedi zašto.
Ne bih to ni spominjao, da ne znam. ;) Evo, pogledaj ovu stranicu (http://www.doctorspiller.com/Fillings.htm) (ili sljedeci put pitaj zubara koliko ti dublje i na koji nacin treba izbrusiti zub da ti stavi amalgamsku plombu!) - citiram s nje: 2. Composite fillings are routinely BONDED to the tooth structure. This takes the place of the water resistant layer of corrosion that seals amalgam fillings. It also helps to retain the filling inside the tooth while amalgam fillings depend on the use of undercuts in the cavity preparation to retain them. Amalgam fillings must engage undercuts within the cavity preparation so they will not dislodge. Amalgam also requires a minimum depth of a millimeter and a half in order to form its crystalline structure while composite fillings have no minimum depth. (If they are not deep enough, the amalgam will be too thin and tends to crack.) The use of bonded composites has made possible the use of very small fillings that do not have the mechanical retention necessary to retain an amalgam. It has also made possible the use of shallow and thin cavity preparations which do not require the use of anesthetic to cut due to their very small size.

Inace, zubari ne prelaze na bijele plombe zbog zive, vec zbog svih drugih pozitivnih karakteristika.

Navedi mi rađe konkretan primjer da se netko otrovao živom iz amalgamske plombe i od toga umro.
Tebi je sve crno/bijelo? Znaci, amalgamske plombe su posve bezopasne zato jer, koliko ti znas, nitko nije umro od zive izasle iz njih? FYI stvari mozemo smatrati sigurnima dok se dokazu da su sigurne - amalgam nikad nije bio dokazan kao siguran materijal tako da nikako ne mozes tvrditi da je amalgam bezopasan - u najboljem slucaju mozes reci da ne znas je li opasan ili ne! Evo ti jednu pozitivnu "pricicu" (http://www.positivehealth.com/permit/Articles/Dentist/crawford76.htm) o tome kako si je zena spasila zivot jer je uklonila amalgamske plombe. A ima pravo more takvih iskustava.

Znanstveno? Kojim metodama? Tko je istraživao? Jesi li ti možda kemičar? Onda reci koliko je potrebno elementarno čiste žive da izazove prve simptome trovanja?
Dr. Boyd E. Haley (http://www.mercola.com/2001/jun/9/amalgam_safety.htm) s Kentuckyjskog sveucilista. Ekstremno rijetko dolazi do akutnog trovanja zivom iz amalgamskih plombi - no to ne znaci da kronicno trovanje ne postoji.

A Ameri će reći bilo što kao to njima ide u korist (profit), bitno da netko iznese nekakav "dokaz".
Sve si krivo pohvatao - ADA ima koristi od daljnje primjene amalgama. Zbog toga je cinjenica da su priznali da ziva izlazi iz plombi tako bitna. Osim toga, oni su sve godine do tog trenutka nijekali da ziva izlazi iz plombi BEZ ikakih dokaza, istrazivanja itd. - pravili su se slijepima i gluhima. Kod to vise nisu mogli, napisali su da ziva zbilja izlazi, ali u tako malim dozama koje ne mogu nastetiti nikome - opet, bez ikakvih istrazivanja i dokaza tvrde da su doze bezopasne. Ma vec sam pisao o tome - prije nekoliko godina izdali su dokument u kojem se sluzbeno odricu bilo kakve odgovornosti uzrokovane amalgamam. Pa ti sad zbroji dva i dva.

Uostalom kod kemije nije bitna supstanca već doza. I voda može biti otrov.
Nije bitna supstanca? Jel jednako opasna litra vode i litra zive? ;) Ziva iz amalgama izlazi u malim dozama, ali se u tijelu akumulira - upravo je to najveci problem. A ne zaboravimo i da je amalgam metal i da jos i zbog toga nije zdrav.

Toco1980
02.03.2005., 14:42
Ako je poanta u trovanju, mislim da ljude danas više truju ispušni plinovi, monoksid, kemikalije u hrani i Dioxin zajedno nego male količine žive koje eventualno ispušta amalgamska plomba.

A što se tiče supstance, za svaku supstancu postoji tzv. opasna doza. Popij npr 10 litara destilirane vode u kratkom roku što će ti promjeniti pH vrijednost organizma i ubiti. Koliko monoksida udahneš svaki dan dok hodaš po cesti, pa te ne ubije. Nije bitna supstanca nego doza. Amen. I lijek postane otrov ako se koristi u velikim količinama.

violent_femmes9
02.03.2005., 15:19
Toco1980 kaže:
Popij npr 10 litara destilirane vode u kratkom roku što će ti promjeniti pH vrijednost organizma i ubiti.

off topic, ne mora biti destilirana.

problem je samo sto nitko nema toliki volumen zeluca da moze u jako kratkom roku popiti toliko vode. ali imas pravo, klinci na ectasiju koji su stalno zedni znaju se otrovati vodom.

a sad nastavite :cool:

MaxB
02.03.2005., 15:48
Toco1980 kaže:
Ako je poanta u trovanju, mislim da ljude danas više truju ispušni plinovi, monoksid, kemikalije u hrani i Dioxin zajedno nego male količine žive koje eventualno ispušta amalgamska plomba.
Ne mozes tako gledati na to - ne trujes se samo sa zivom iz amalgama. Ne trujes se samo s ispusnim plinovima. Ne trujes se samo s kemikalijama u hrani itd. Nego se truje SVIM tim zajedno! Poanta je u ovome: sve dalje se sve vise trujemo raznim toksinima koje ne mozemo izbjeci. Ako postoji nesto sto vrlo lako mozemo izbjeci, kao sto je ziva iz amalgama, ne vidim razlog zasto to ne bismo ucinili. Pogotovo kad danas imamo zamjenu koja u prakticki svim karakteristikama nadmasuje amalgam. Kompozitne plombe (bijele) su strasno napredovale i danas mogu u potpunosti zamijeniti amalgamske - usto, pacijent pretrpi manje boli jer ne treba tako duboko izbrusiti zub.

A što se tiče supstance, za svaku supstancu postoji tzv. opasna doza. Popij npr 10 litara destilirane vode u kratkom roku što će ti promjeniti pH vrijednost organizma i ubiti. Koliko monoksida udahneš svaki dan dok hodaš po cesti, pa te ne ubije. Nije bitna supstanca nego doza. Amen. I lijek postane otrov ako se koristi u velikim količinama.
Kad govoris o dozama, govoris o akutnom trovanju - u potpunosti se tu slazem s tobom. No moras imati na umu da se ziva nakuplja u organizmu - kolicina ziva koju konzumiras u jednom danu ti mozda nece nista naskoditi - ako to cinis svaki dan, prije ili poslije tijelo vise nece moci izbaciti zivu iz tijela i onda nastaju veliki problemi. Imaj na umu jedan vrlo vazan pokazatelj: vecina ljudi koji imaju amalgamske plombe, pokazuje alergiju na zivu. Vecina ljudi koja nema amalgamske plombe, ne pokazuje alergiju na zivu.

ZorcJ
02.03.2005., 20:23
Nismo li se malo maknuli od naslova?;) :W

pepeljara
02.03.2005., 21:04
kod nas u tz, najjskuplji je oko 120 kn po vasim parama:) ujedno i najbolji. dakle opravka pod anestezijom bjela plomba....

Studentica
04.03.2005., 11:21
pa bijele plombe su ok 200 kn

ZorcJ
04.03.2005., 23:15
A sto je s ostalim? OK, plombe 200 kn, ali ostalo ...... ?

Nemruth Dagi
13.07.2006., 07:57
Zanima me cijena skidanja kamenca kod privatnog zubara u Zagrebu?

strangelove
13.07.2006., 08:21
100 kn

Nemruth Dagi
13.07.2006., 08:50
100 kn


hvala!

imago2007
14.07.2006., 08:37
Ne bih rekla da je tako jeftino...

green_eyes
14.07.2006., 10:40
Ja pitala svoju zubaricu...kaže da je skidanje kamenca+poliranje 250kn

strangelove
14.07.2006., 17:16
e jebga, moj privatnjak- naplaćuje skidanje 100 kn!
na malešnici, zakon zubar.. ako ne vjeruješ odi pa provjeri, dam adresu na pm

lianne
10.10.2006., 10:11
ljudi koliko placate bijelu plombu kod zubara?a ciscenje kamenca i izbjeljivanje?ja sam se malo sokirala jer mi je moja zubarica rekla da ce me ciscenje kamenca i poliranje doci 150 kn, a bijela plomba je inace 100 kn(ako nije poskupila u zadnjih godinu dana).inace to je kao "nadoplata" jer sam kod nje preko hzzo-a i jos sam student osloboden placanja,pa mi sad to vise nista nije jasno.malo sam sumnjicava(250 kn za to dvoje:confused: ),pa me zanima da li vasi socijalni zubari naplacuju zahvate na zubima i koliko?

emergence
10.10.2006., 10:24
ma laze te totalno. imam zubara prek socijalnog i silno ga volim :cerek:

a sve bijele plombe dobivam za badava

sany
10.10.2006., 13:16
Prosli mjesec plombu od 2 plohe platila sam 70 kn, a ciscenje kamenca bilo je besplatno.

sany
10.10.2006., 13:29
Da samo dodam rekla mi je da su bijele plombe besplatne samo na jedinici, dvojci i trojci, zbog estetskih razloga, a ostalo placas.

Moj savjet mjenjaj zubaricu

Stana
10.10.2006., 13:46
Da samo dodam rekla mi je da su bijele plombe besplatne samo na jedinici, dvojci i trojci, zbog estetskih razloga, a ostalo placas.

Moj savjet mjenjaj zubaricu

:top:

lianne
10.10.2006., 22:55
udi cisti horor mi se danas odigrao s tom "mojom"zubaricom-stavila mi je jutros ljek(karijes mi je prvi put u zivotu dosao malo do zivca i to zato sto mi se plomba otkrhnula,pa nisam prije skuzila da se nes zbiva)...i uglavnom ta moja zubarica mi je stavila neki "lijek" u zub i nakon jedno 3 h mene je poceo zivac uzasno probadati(kao da ga netko sjecka i mrcvari iglom i lupa tocno u mozak)svakih par min. i poceo me taj zub sve jace boljeti.to je postalo neizdrzivo(suze su mi pocele ici od boli usprkos voltarenu i cofetinu)pa sam otisla do zubarice u drugoj smjeni pitati jel to normalno i kada je zenica vidjela sta mi je ova stavila rekla je da bi do sutra lupala glavom o zid od boli i da mi ne smije reci sta mi je ova napravila:mad: .i skroz drugi lijek mi je stavila-sada me nista ne boli!!!!i bila je tako draga i njezna-i preselila bi se k njoj.

mjenjam ovu zubaricu pod hitno(kod nje sam vec 15 god.a iz god.u god.ima sve veci cjenik i sad jos ovo-pa zavrsila bi na hitnoj nocas zbog krivog lijeka:flop: )samo jel znate da li to mogu kad zelim ili to ima neki protokol?kako se to uopce radi?

ventilator-zg
10.10.2006., 23:18
to sto ta tvoja dr. ima ugovor s hzzo-om ne znaci da ti kao pacijent imas pravo (pa makar bila i student) na sve besplatno,nego samo na ono sto ti hzzo propisuje a to ne odreduje ona.pogledaj na stranicama hzzo-a,mislim da tamo imas prava pacijenata.sve ostale usluge ti placas bez obzira sto si student jer te to oslobada samo placanja participacije. "bijela plomba" ti se preko hzzo-a priznaje na prednjim zubima,tj. na 1,2,3 a na ostalim zubima ako je zelis -moras nadoplatit-to je vec netko rekao i to je tocno. isto tako imas limitiran broj plombi godisnje,ako ga predes placas dalje sama.ne znam kako je tocno za cisecenje kamenca(jer ne radim sa hzzo-om) ali mislim da imas 1 ili 2 puta godisnje pravo besplatno(nemoj me uzeti za rijec-provjeri) i opet ako prijedes taj limit-placas ti (inace cijene variraju od 150-350 kn-to je manje nego zenska frizura,jer to i nije tako mali posao ako se radi kako treba-naravno ovisi o stanju kod svakog pacijenta).

informiraj se o svojim pravima,pacijenti cesto misle da imaju pravo na sve besplatno pa im onda nije jasno sto placaju,a hzzo pokriva tek manji dio i osnovne stom. usluge,a i uvijek mozes pitat. a ako ti ne odgovara-mijenjaj dr.,ali prava ti opet ostaju ista.

lianne
10.10.2006., 23:37
ma znam ja da hzzo pokriva samo osnovne stvari i to vecinu vec sad i nekako polovicno(rade se "modernije" stvari,a hzzo pokriva stare metode,pa se placa razlika),nego moja zubarica voli zahvat poskupiti za 20% samo sto predes cestu(jednom sam zaboravila novcanik i samo sto odem po njega cijena je vec drugacija tj.visa:D )tako da sam izgubila povjerenje u nju,pa da vidim jel to normalno.
a mjenjat je hocu,ne radi cijena(zdravlje nema cijene!)nego zato sto mi je danas smrdala zub i sto mi je mimo moje volje htjela uvaliti to izbjeljivanje(to ja nisam ni spomenula) i sto sam vidjela da je druga puno njeznija i draza...(nikad nisam bila kod drugog zubara jer me ova lijeci od vrtica)
i znam da se kamenac ne naplacuje-barem bi trebalo to tako biti,ali vise nemam povjerenja u cijeli sustav!cijenik bi trebao biti izvjesen,ali ga nigdje nema,a nitko ne zna sta se naplacuje,a sta ne,pa ima muljaza...ma totalna zbrka u zdravstvu!

sany
11.10.2006., 10:11
Mozes odmah kod nove zubarice samo potpises formular, ona prepise podatke sa zdravstvene iskaznice isami prebacuju karton.
Pazi samo dali te ta zubarica zeli preuzeti, jer pricala mi je nedavno jedna zena da je isto kod uzasne zubarice, a ova u drugoj smjeni je super i svi njeni pacjenti dolaze kod ove, ali ne zeli da se prebace kod nje jer su kolegice vrata do vrata.
Odi pitat pa vidi, a od ove bjezi.
Srecom da nisam nikad naletila na ovakve.

lianne
11.10.2006., 12:09
izgleda da ima mjesta jer sam se nasalila da cu se preseliti jer me spasila i rekla je da tko mi brani!bas cu otici vidjeti s njom i pitati je pa nes iskombiniramo.jos sam skuzila da je spec.za djeciju stomatologiju(a ima i odrasle pacijente) i sad mi je jasno zasto je tako njezna i draga.
hvala sany-otici cu izvidjeti situaciju;)

emergence
11.10.2006., 12:59
ne trebas dopustenje te zubarice da se premjestiš.

trebas samo imati pootvrdu od nove kod koje zelis ici i koja ima mjesta.

chrissy
11.10.2006., 14:46
jos sam skuzila da je spec.za djeciju stomatologiju(a ima i odrasle pacijente) i sad mi je jasno zasto je tako njezna i draga.


I moj zubar je spec. za dječju; to mi zna biti komično - popravlja mom starom zub, uz popratni tekst: "Ajde da vidimo taj zloočesti zubić; otvoooriiii, aaaa.."
:rofl:

Inače, ove cijene koje si navela su iste kod (nekih) privatnika; tak da je i meni to čudno...

lianne
11.10.2006., 15:32
jao imam neki toxin u zubu koji umrtvljuje zivac!jel to znaci da ce mi ga vadit:mama: :mama:
(ako netko zna)
joj ja sam hipohondar za zubara(bojim se onih zujalica i drockalica i to mi je sve uzasno:cry: )-uvijek sam isla na vrijeme i sad sam se malo presla i odma kaos!

lianne
11.10.2006., 15:35
ne trebas dopustenje te zubarice da se premjestiš.

trebas samo imati pootvrdu od nove kod koje zelis ici i koja ima mjesta.
joj bit ce nereda jer se ove dvije izgleda ne vole,a i izravna su si konkurencija(jedini dom zdravlja u kvartu i te tvije zubarice),a ja kod ove svoje od predskolske dobi(i draga sam joj) i sad odjednom zelim kod ove.grozno!kako si ja znam zakomplicirati zivot-strasno:bonk:

sany
11.10.2006., 15:37
ne trebas dopustenje te zubarice da se premjestiš.

trebas samo imati pootvrdu od nove kod koje zelis ici i koja ima mjesta.

ako se ovo odnosi na moju primjedbu, onda nisi dobro skuzio/la mislila sam ako bude ova nova stomatologica htjela jer neki ne zele preotimat pacjente svojim kolegama, ako su u istoj zgradi.

Evo da vam se i ja pridruzim od nedavno sam i ja kod djecje, preselila klince i kad sam vidjela kako je dobra preselila se i ja. I nije mi zao.

gottcha
11.10.2006., 20:01
ja bijelu platila 50 kn mislim :)

alexxx
11.10.2006., 22:24
joj bit ce nereda jer se ove dvije izgleda ne vole,a i izravna su si konkurencija(jedini dom zdravlja u kvartu i te tvije zubarice),a ja kod ove svoje od predskolske dobi(i draga sam joj) i sad odjednom zelim kod ove.grozno!kako si ja znam zakomplicirati zivot-strasno:bonk:
ja svoju prošlu nisam ni vidjela otkad sam se prebacila, a u istoj ordinaciji su, samo različitim smjenama.
baš me briga jel joj smeta, smetalo je i meni što je ona na tragu zubara iz male trgovine užasa, il kako se već zove film, pa ko me šta pitao. jel pita tebe tvoja jel te smeta što te krade? :D

i da, meni je bijela bila 6o, s tim da mi je pol zuba morala napravit.

Mr Butterfly
27.10.2006., 14:03
Koliko košta uklanjanje kamenca sa zubiju?

Dentist4Real
27.10.2006., 19:20
Koliko košta uklanjanje kamenca sa zubiju?
Kod privatnika 200-400 KN, prosječno.

stefulj
01.11.2006., 12:13
Moze mi netko napisati da li se kod zubara koji radi preko HZZO-a moze zatraziti popravak zuba uz anesteziju i koliko to kosta?
Jos me zanima da li se moze prebaciti u svako doba od jednog zubara do drugog ili se to radi oko Nove godine ili u neko drugo doba?

Modesti
01.11.2006., 13:48
zar državni zubari ne daju anesteziju:eek: :eek:

Blowne
01.11.2006., 13:57
zar državni zubari ne daju anesteziju:eek: :eek:
Naravno da moze, mene moja nikad ni ne pita hocu li, uvijek mi da. Uglavnom pitaj, sve ovisi o zubaru, ja vise volim bez anestezije, kao da je to neka bol.

stefulj
01.11.2006., 14:26
Naravno da moze, mene moja nikad ni ne pita hocu li, uvijek mi da. Uglavnom pitaj, sve ovisi o zubaru, ja vise volim bez anestezije, kao da je to neka bol.


Jednom je bila tolika bol da sam lagano poskakivao,a nakon toga mi nateknulo dole ispod vrata tako da sam morao ici kod doktora opce prakse koji mi je propisao antibiotike:cerek: Obicno kaze samo malo, samo malo i busi u zivac. Kad mi je zubarka za k., tako da ne volim kod nje ici,pa bi se prebacio negdje ako je to moguce:cool:

Modesti
01.11.2006., 15:38
:horor:
zašto za ime dragog Boga ideš tom monstrumu.
Ne smije boliti ništa, mene nikada ništa kod zubara nije boljelo.

baby_bitch
01.11.2006., 16:01
Moze mi netko napisati da li se kod zubara koji radi preko HZZO-a moze zatraziti popravak zuba uz anesteziju i koliko to kosta?
Jos me zanima da li se moze prebaciti u svako doba od jednog zubara do drugog ili se to radi oko Nove godine ili u neko drugo doba?
Kod zubara koji tako radi imas pravo na popravak uz anesteziju besplatno. A sto se tice prebacivanja, da bi se prebacio okd drugog zubara moras kod sadasnjeg biti najmanje godinu dana da se mozes prebacit k nekom drugom, ali prije toga izvidi dal ce te primiti jer neki imaju previse pacijenata te ne primaju , eto.. sretno:top:

Simpatična
21.04.2008., 18:00
molila bih hitan odgovor - svako ko zna i je upucen
koliko kosta resekcija dakle seciranje korijena jednog zuba - kod privatnika
gdje ste radili?
cijenu u eurima ili km molim - ne kapiram kune nis
kakva su vasa iskustva
jel boli ili sta
od ovolikog broja forumasa valjda je to neko radio???
najvise od svega me interesira cijena i gdje ste radili
hvala unaprijed svima na svim korisnim informacijama

Gutaperka
21.04.2008., 22:09
molila bih hitan odgovor - svako ko zna i je upucen
koliko kosta resekcija dakle seciranje korijena jednog zuba - kod privatnika
gdje ste radili?
cijenu u eurima ili km molim - ne kapiram kune nis
kakva su vasa iskustva
jel boli ili sta
od ovolikog broja forumasa valjda je to neko radio???
najvise od svega me interesira cijena i gdje ste radili
hvala unaprijed svima na svim korisnim informacijama
ne znam kolike su cijene u BiH ali ako ti niko ne odgovori zbroji cijenu plombe+vađenje zuba+punjenje korjena+još nešto povrh toga i dobit ćeš otprilike traženu cijenu

Simpatična
21.04.2008., 23:05
hvala
cudo da od ovolikog broja forumasa niko nije radio resekciju???
pa to je normalno danas???

Krumpir
22.04.2008., 00:03
budi preciznije, dali ti se radi apikotomija ili hemisekcija? I koji zub.

Hobby
23.09.2010., 16:58
Ne znam gdje bih postavila ovo pitanje, valjda mogu ovdje.
Nisam bila kod zubara 7 godina - sve do danas. Jučer sam primijetila da mi je jedan zub otkrhnut i odmah danas otišla na pregled.
Uglavnom, treba ga plombirati.
Rekla sam zubarki da bih nadoplatila za bijelu plombu, a ona mi je rekla da za bijele plombe više nema "nadoplate", već da ju moram u cijelosti platiti i da to iznosi 260 kn.
Imam i dopunsko osiguranje.
To mi nema nikakve logike.
Ako mi zdravstveno pokriva "običnu" plombu, ne kužim zašto ne mogu samo nadoplatiti razliku u cijeni, već bijelu plombu moram platiti u punom iznosu?
Zar nije tako donedavno i bilo?

Deliceus-Ri
11.12.2011., 12:43
Molila bi vas za odgovor vezano za lijecenje zuba.
Naime idem kod privatnika ali preko hzzo-a i trenutno lijecimo peticu,medjutim nisam uopce zadovoljna nasim odnosom(sve se svodi na lako cemo)a meni tempirane bombe u ustima,pa bi voljela znati koliko se krecu cijene lijecenja zubi jer me boli a ovaj me tek narucio za 15 dana i kako je krenulo jos x puta cu morat k njemu za jedan te isti zub jer pomaka nema.
Konkretno ako je cijena lijecenja 400 kn,onda to samo jednom platim ili kako?Oprostite ali totalno sam neupucena,zubara nisam vidjela godinama i sad sam krenula i mislim to rjesiti u god dana a ne 10...s financijama nisam bas na ti ali sve cu dat samo da bolovi vise prestanu :(

Deliceus-Ri
11.12.2011., 16:39
I jos ako bi mi koji stomatolog bio voljan cca izracunati vađenje jedinice i dvojke,a jednu dvojku popraviti,privremenu zabicu s 3 zuba i zavrsiti peticu do kraja
Please hitno mi je :(

Brancusi
18.01.2012., 17:54
Evo nakon dužeg vremena što nisam bio kod zubara (2007. ili 2008, nisam imao potrebu), privatnik pod "okriljem" hzzo-a, i sve je super bilo dok nije bilo potrebno plaćati, kao što sam navikao zadnji put kad sam bio kod zubara plombe bijele su bile 100kn, inekcije za smanjenje boli 35kn, ultrazvuk besplatan, čišćenje kamenca besplatno, da bi me srce skoro strefilo kad mi je rekla da moram platiti po novom cjeniku usluge: i to redom: bijela plomba 250kn, a kao dvije su 300, ultrazvuk 120kn, 90kn je inekcija, 350kn čišćenje kamenca obe čeljusti, i još neke cijene koje mi je samo ovako rekla za informaciju ali to je da mi srce stane :eek: koliko vi plaćate ove usluge? usput može preporuka nekog dobrog stomatologa na području Rijeke, koji je jeftiniji a da mu je oprema dovoljno dobra. Hvala

p.s. imam dopunsko

Maremonti
19.01.2012., 18:24
Danas u Istri kod dentiste koji uglavnom radi Talijane platila plombu i injekciju 360 kn te ciscenje kamenca i poliranje obje celjusti 65 kn sve skupa sa PDV 523 kn uz uredan racun. Za Istru to ni skupo. Cekala 4 dana termin.

Enter Sandwoman
20.01.2012., 11:59
Cijena bijelih plombi ovisi o slojevima iste. Može ti staviti sloj ili čak 3, i normalno, cijena se diže usporedno sa slojem.:D
E sad, neki obiteljski zubari (barem je to slučaj kod mog) znaju i jeftinije učiniti neke stvari. Ok, ja nisam još popravljala zub od kad je novi zakon na snazi, ali ove sitnice mi nije naplatio više nego prije recimo 2 god.:ne zna:

I da, dopunsko nema veze s vezom što se popravljanja zuba tiče, tu je samo da ne plaćaš recepte i slične stvari.
Možda griješim, ali....

blondy2703
29.01.2012., 00:20
Moj problem je puknuće zuba. PRije godinu dana je tom zubu (radi se o petici gore) izvađen živac. Prije tri dana je puknuo i jučer je zubarica izvadila taj jedan dio i stavila plombu i naručila me za tjedan dana. Međutim, večeras je to ispalo samo od sebe (dok sam pila vodu). Zanima me kolike su cijene kod privatnika da se to sredi? Ne razumijem se ni u to što treba uopće napraviti s tim zubom pa su sve informacije dobrodošle.

Moja zubarica je 300 km udaljena, pa me zanima neki privatnik u ZG.

Chain
29.01.2012., 20:42
zagreb ti je prepun privatnih ordinacija, sve sto ti treba je google

Lozimka
01.02.2012., 15:54
Imam dosta problema sa zubima i zubarica mi je rekla isto što ste napisali za bijele plombe, tj. da se one lakše stave i nije potrebno toliko bušiti zub. Pitala sam ju za peticu, desno, dolje koliko bi koštala bijela plomba. Promrmljala je da neće naplatiti jer je rupa stvarno mala. Kako sada to ide? Plaćaju li se bijele plombe prema veličini rupe, koštaju li 120 kn ili 220 kn i zašto neki pišu da nisu uopće plaćali bijele plombe?

Chain
02.02.2012., 08:26
Imam dosta problema sa zubima i zubarica mi je rekla isto što ste napisali za bijele plombe, tj. da se one lakše stave i nije potrebno toliko bušiti zub. Pitala sam ju za peticu, desno, dolje koliko bi koštala bijela plomba. Promrmljala je da neće naplatiti jer je rupa stvarno mala. Kako sada to ide? Plaćaju li se bijele plombe prema veličini rupe, koštaju li 120 kn ili 220 kn i zašto neki pišu da nisu uopće plaćali bijele plombe?

fino na stranici komore dentalne medicine pronades cijenik minimalnih usluga u stomatoloskoj praksi.
pronaci ces da minimalno koliko po zakonu cijena treba biti...ne znam napamet...2350 il 250 kn (tu negdje)
sve ostalo sto je manje od toga je ilegalno, radi se na crno i za to se ne moze dobiti racun.
stoga nemojte kukat ako vam neko nesto da ili naplati manje....dobro stomatologu jer ide lova njemu, dobro vama jer placate duplo manje

lijepa alma
02.02.2012., 09:09
fino na stranici komore dentalne medicine pronades cijenik minimalnih usluga u stomatoloskoj praksi.
pronaci ces da minimalno koliko po zakonu cijena treba biti...ne znam napamet...2350 il 250 kn (tu negdje)
sve ostalo sto je manje od toga je ilegalno, radi se na crno i za to se ne moze dobiti racun.
stoga nemojte kukat ako vam neko nesto da ili naplati manje....dobro stomatologu jer ide lova njemu, dobro vama jer placate duplo manje

Ovo nije istina, nedavno sam popravljala zub i bijelu plombu sam platila 150kn i dobila sam račun, tako da...:kava:
Nego, zanima me nešto drugo, kad sam popravljala zub ostalo mi je malo viška plombe i sad me to smeta jer ne mogu ravnomjerno jesti svim zubima, kako je moj zubar na nekom seminaru ili nešto slično, ne može mi on to srediti. Zanima me koliko bi mi privatnik uzeo za to u zg? Dakle, samo par min skidanja viška plombe.

borna07
02.02.2012., 09:21
Ovo nije istina, nedavno sam popravljala zub i bijelu plombu sam platila 150kn i dobila sam račun, tako da...:kava:


...i taj račun, kad dođe do komore, onda će tvoj stomatolog dobiti opomenu, kaznu, a za ponovljeni slučaj ili više takvih računa i izgubiti licencu, pa ključ u bravu...i ne, ne bi bio prvi koji je za naplatu manju od propisane cijene zatvorio ordinaciju....

lijepa alma
02.02.2012., 09:35
...i taj račun, kad dođe do komore, onda će tvoj stomatolog dobiti opomenu, kaznu, a za ponovljeni slučaj ili više takvih računa i izgubiti licencu, pa ključ u bravu...i ne, ne bi bio prvi koji je za naplatu manju od propisane cijene zatvorio ordinaciju....

Ok, definitivno mi onda nije jasno zašto to radi.:eek:

Jujigatame
02.02.2012., 09:51
Nadopunit cu kolege, to je vise siva zona. Npr ako ste u ugovornoj ordinaciji (hzzo), plombe u fronti se ne placaju, ali se moze nadoplatiti za kvalitetniji i estetskiji materijal. Zube iza vam socijalno pokriva sa crnim plombama, bijele se nadoplacuju; kako gdje. Netko svom redovnom pacijentu naplati svaku drugu i ne provede sve kroz sustav cezih-a, netko naplati 100, netko 300... Postoji cjenik minimalnih cijena po nasoj Komori ( 212, 256 i 300 kn ovisno o velicini plombe) i doktor moze imati problema ako ga netko prijavi (tocnije kolega kojem je nelojalna konkurencija) ili ako mu dodje kontrola.
Vecina ugl radi bez racuna jer su tako svi na dobitku; pacijent jer plati manje, doktor jer ima cistu lovu. Racuni se onda naravno po potrebi friziraju u dogovoru sa racunovodjom jer kontrola postoji.
Osobno mislim da bi se kao pacijent vise trebali brinuti oko racuna za velike protetske radove (vise tisuca kuna ili eura) jer su vam oni u pravilu garancija ako nesto nedaj Boze podje po zlu.

Lozimka
02.02.2012., 18:52
fino na stranici komore dentalne medicine pronades cijenik minimalnih usluga u stomatoloskoj praksi.
pronaci ces da minimalno koliko po zakonu cijena treba biti...ne znam napamet...2350 il 250 kn (tu negdje)
sve ostalo sto je manje od toga je ilegalno, radi se na crno i za to se ne moze dobiti racun.
stoga nemojte kukat ako vam neko nesto da ili naplati manje....dobro stomatologu jer ide lova njemu, dobro vama jer placate duplo manje
Ja sam kod socijalnog. On isto naplaćuje, ali ne za prva tri zuba?
Ovo nije istina, nedavno sam popravljala zub i bijelu plombu sam platila 150kn i dobila sam račun, tako da...:kava:
Napisao je da ne zna napamet.
Vecina ugl radi bez racuna jer su tako svi na dobitku; pacijent jer plati manje, doktor jer ima cistu lovu. Racuni se onda naravno po potrebi friziraju u dogovoru sa racunovodjom jer kontrola postoji.
Osobno mislim da bi se kao pacijent vise trebali brinuti oko racuna za velike protetske radove (vise tisuca kuna ili eura) jer su vam oni u pravilu garancija ako nesto nedaj Boze podje po zlu.
Što su to plohe? Kompozitni materijal je bijela plomba?
Što kažem zubarici ako mi želi naplatiti puno za jednu plombu? Ona smije napuhati cijenu, a moje je jedino da odbijem ako mi ne odgovara? Kao u trgovini?

Chain
02.02.2012., 20:07
ploha....povrsina....straznji zubi imaju 5 ploha, prednji 4 (prednji su klinasti, strazjni imaju gore plohu a ne brid)
naplacuje se po principu jedno, dvo i troplosni te eventualno netko stavi viseplosne nadogradnje (kad fali velika vecina zuba)

Lozimka
02.02.2012., 21:25
Hvala chain. :)

Jujigatame
03.02.2012., 10:39
On isto naplaćuje, ali ne za prva tri zuba?
Tako je, za frontu se ne naplacuje, ali ako zelis kvalitetniji materijal, obicno ti kaze pa nadoplatis (napisao sam ti gore).

Kompozitni materijal je bijela plomba?
Je.

Što kažem zubarici ako mi želi naplatiti puno za jednu plombu?
Prvo pitas kolika je cijena, ako ti se ne svidja, kazes hvala idem drugom stomatologu. Ona ti moze reci i 500 kn ako zeli.Samo ne zaboravi da su stom materijali, znanje i amortizacija ordinacije vrlo skupi i da je cijena od npr 200 kn sasvim ok za plombu, pod uvjetom da je rad kvalitetan (ne radi se o napuhavanju cijena, kao sto sam procitao na drugom topicu). S nizim cijenama si ugl na pozitivnoj nuli, nemas neku zaradu.

Lozimka
03.02.2012., 17:47
Prvo pitas kolika je cijena, ako ti se ne svidja, kazes hvala idem drugom stomatologu. Ona ti moze reci i 500 kn ako zeli.Samo ne zaboravi da su stom materijali, znanje i amortizacija ordinacije vrlo skupi i da je cijena od npr 200 kn sasvim ok za plombu, pod uvjetom da je rad kvalitetan (ne radi se o napuhavanju cijena, kao sto sam procitao na drugom topicu). S nizim cijenama si ugl na pozitivnoj nuli, nemas neku zaradu.
Hvala.

Čini mi se, za sada, da sam izabrala odličnu zubaricu.
Smiju li zubari i njihovo osoblje (sestre i tehničari) primiti poklon od pacijenta ili se to smatra mitom? Voljela bih zubarici i njenoj sestri nešto pokloniti u znak zahvalnosti kada mi sredi sve zube. :D
Danas sam prvi put doživjela da je zubarica odvojila oko sat vremena za dva zuba, upotrijebila uv lampu (mislim da je ta :misli: ), spaljivala nešto u zubu i mijenjala neke sitne iglice. Tko točno financira socijalne zubare, tj. njihove ordinacije - država ili možda i grad? Mislite li da su socijalni zubari u nekim drugim gradovima Hrvatske slabije opremljeni zbog toga što se država manje brine za zdravstvo u tim gradovima ili je to sve do vlastitog zalaganja zubara za ordinaciju i svoje pacijente? Zbog čega dolazi do većih odstupanja kod zubara?

Jujigatame
03.02.2012., 20:26
Hvala.

Čini mi se, za sada, da sam izabrala odličnu zubaricu.
Smiju li zubari i njihovo osoblje (sestre i tehničari) primiti poklon od pacijenta ili se to smatra mitom? Voljela bih zubarici i njenoj sestri nešto pokloniti u znak zahvalnosti kada mi sredi sve zube. :D
Danas sam prvi put doživjela da je zubarica odvojila oko sat vremena za dva zuba, upotrijebila uv lampu (mislim da je ta :misli: ), spaljivala nešto u zubu i mijenjala neke sitne iglice. Tko točno financira socijalne zubare, tj. njihove ordinacije - država ili možda i grad? Mislite li da su socijalni zubari u nekim drugim gradovima Hrvatske slabije opremljeni zbog toga što se država manje brine za zdravstvo u tim gradovima ili je to sve do vlastitog zalaganja zubara za ordinaciju i svoje pacijente? Zbog čega dolazi do većih odstupanja kod zubara?

samo ti nosi, ja to najvise volim :D

Socijalno imas ugrubo dvije kategorije; koncesionare koji imaju ugovor s HZZO-om (placa neku sitnu lovu za svakog upisanog pacijenta godisnje) ali rade i "privat" - mogu biti smjesteni npr u Dom Zdravlja ili negdje drugdje, u svom prostoru; i ciste zaposlenike domova zdravlja koji lovu dobijaju od D.Z.-a. Oprema ovisi najvise o stomatologu ali i o mjestu gdje radi. Ovi sto su pod DZ su uglavnom ograniceni s ravnateljstvom DZ-a i Zupanijom, ali da se tu srediti svasta, zbilja ovisi o zalaganju stomatologa. Ako je netko privatnik i ima fancy ord ne mora automatski znaciti da vrhunski radi. Nagledao sam se svega, vjeruj. Dzaba ti svi najbolji materijali ako ti se ne da/ne znas raditi.

Lozimka
03.02.2012., 21:31
samo ti nosi, ja to najvise volim :D

Socijalno imas ugrubo dvije kategorije; koncesionare koji imaju ugovor s HZZO-om (placa neku sitnu lovu za svakog upisanog pacijenta godisnje) ali rade i "privat" - mogu biti smjesteni npr u Dom Zdravlja ili negdje drugdje, u svom prostoru; i ciste zaposlenike domova zdravlja koji lovu dobijaju od D.Z.-a. Oprema ovisi najvise o stomatologu ali i o mjestu gdje radi. Ovi sto su pod DZ su uglavnom ograniceni s ravnateljstvom DZ-a i Zupanijom, ali da se tu srediti svasta, zbilja ovisi o zalaganju stomatologa. Ako je netko privatnik i ima fancy ord ne mora automatski znaciti da vrhunski radi. Nagledao sam se svega, vjeruj. Dzaba ti svi najbolji materijali ako ti se ne da/ne znas raditi.
Hvala. :)

Zubarica kod koje sam danas upotrijebila je svu silu tehnologije i odvojila oko sat vremena za mene dok sam se kod bivše zubarice osjećala sretnom i kada bi mi posvetila 15 - 20 min vremena, a ne 10 min kao inače.

Eto, kada si zubar da još nešto pitam. Od početka pa do kraja radnog vremena koncentracija i raspoloženje naravno opadaju, a umor raste. Trudiš li se to sakriti pred pacijentima ili im diskretno daš do znanja da si umoran i da te ne gnjave puno s pitanjima?

Što je najgore u poslu?

Chain
03.02.2012., 22:53
Hvala. :)

Zubarica kod koje sam danas upotrijebila je svu silu tehnologije i odvojila oko sat vremena za mene dok sam se kod bivše zubarice osjećala sretnom i kada bi mi posvetila 15 - 20 min vremena, a ne 10 min kao inače.

Eto, kada si zubar da još nešto pitam. Od početka pa do kraja radnog vremena koncentracija i raspoloženje naravno opadaju, a umor raste. Trudiš li se to sakriti pred pacijentima ili im diskretno daš do znanja da si umoran i da te ne gnjave puno s pitanjima?

Što je najgore u poslu?

jujigatameu ti je najgore sto je bezobrazno zgodan pa muci muku sa napaljenim tinejdericama i nesretno udanim zenama :)

manchild
04.02.2012., 01:03
jujigatameu ti je najgore sto je bezobrazno zgodan pa muci muku sa napaljenim tinejdericama i nesretno udanim zenama :)

a sa napaljenim tipovima :mig:

leeloo27
04.02.2012., 20:33
Joj kad vas ja dohvatim... :D Molim vas budite ontopic.

Jujigatame
05.02.2012., 00:41
jujigatameu ti je najgore sto je bezobrazno zgodan pa muci muku sa napaljenim tinejdericama i nesretno udanim zenama
Istina, prilicno se tesko nosim s tim. A sta cu jadan kad vec nemam wellness centar u sklopu svemirske poliklinike barem da se onda s ovim veselim :P


Eto, kada si zubar da još nešto pitam. Od početka pa do kraja radnog vremena koncentracija i raspoloženje naravno opadaju, a umor raste. Trudiš li se to sakriti pred pacijentima ili im diskretno daš do znanja da si umoran i da te ne gnjave puno s pitanjima?

Ja sam ti mlad i izdrzljiv pa nemam problema s padom koncentracije i raspolozenjem :)
Salim se, svakom pacijentu dam maksimum, nema fuširanja. Uzivam u onome sto radim (rekla bi moja bivsa sefica "cekaj mlad si ima vremena da ti sve pocne ici na zivce, i pacijenti i posao haha").
Za sada mi nije tesko pricati i objasnjavati nesto vise puta na dan, pa ni "filozofima", osobama teskog karaktera koje misle da znaju sve i da mogu shvatiti godine studija i usavrsavanja u 3 minute.
Što je najgore u poslu?
Osobno su mi najgora razmazena zlocesta djeca, skidam kapu kolegama koji imaju zivce da se natezu s njima. Mene totalno izbace iz takta i ne volim se baviti s njima. Mislim da je danas odgoj opcenito buno blazi i da roditelji djeci previse dozvoljavaju.
Takodjer je vrlo frustrirajuce kada netko ne cijeni tvoj rad, trud i napor koji ulazes.

borna07
05.02.2012., 09:09
Istina, prilicno se tesko nosim s tim. A sta cu jadan kad vec nemam wellness centar u sklopu svemirske poliklinike barem da se onda s ovim veselim :PJoš si mlad, stigneš...:D

Nakon godina posla, kad prođu shvaćanja da ne možeš pomoći nekome tko si ne da pomoći ( svi oni pacijenti koji znaju bolje od tebe i govore ti kako treba raditi, a i svi oni koji ne dolaze na termine, kontrole i sl.), kad shvatiš divotu postojanja specijalista pedodoncije ( i pošalješ onakvo razmaženo dijete na faks, jer shvatiš da ne možeš u pol sata napraviti ono što roditelji propuštaju već godinama), kad konačno dovoljno "narasteš" da si možeš dozvoliti odbiti pacijenta kojeg ne želiš liječiti ( ne govorim o hitnim slučajevima, da ne bi netko krenuo moralizirati oko ove rečenice) i omogućiš sam sebi da radiš skoro pa isključivo ono što voliš i želiš, najteže od svega je podnositi tranferiranu bol od pacijenta. To ubija.

Lozimka
05.02.2012., 12:46
Salim se, svakom pacijentu dam maksimum, nema fuširanja. Uzivam u onome sto radim (rekla bi moja bivsa sefica "cekaj mlad si ima vremena da ti sve pocne ici na zivce, i pacijenti i posao haha").
Za sada mi nije tesko pricati i objasnjavati nesto vise puta na dan, pa ni "filozofima", osobama teskog karaktera koje misle da znaju sve i da mogu shvatiti godine studija i usavrsavanja u 3 minute.

Osobno su mi najgora razmazena zlocesta djeca, skidam kapu kolegama koji imaju zivce da se natezu s njima. Mene totalno izbace iz takta i ne volim se baviti s njima. Mislim da je danas odgoj opcenito buno blazi i da roditelji djeci previse dozvoljavaju.
Takodjer je vrlo frustrirajuce kada netko ne cijeni tvoj rad, trud i napor koji ulazes.

Koliko ti ide na živce ako pacijent npr. priča o tome kako mu je bivši zubar nešto radio sa zubima?
Ja sam sada svojoj pokušala objasniti da mi je moja bivša zubarica izbrusila zub, stavila lijek, ali je lijek otpao pa zato nije napravila plombu, a u međuvremenu sam se k njoj prebacila. Ona je rekla nešto tipa: "Dobro, ne zanima me što je tvoja zubarica radila. Daj da pogledamo."
Draga mi je i sve, ali mislim da joj idem na živce kada govorim što mi je sa zubima. :D
Isto tako, je li moguće da je zub crn, a da to nije od karijesa?

Naplatila mi je bijelu plombu 200 kn, a ne 212 kn što je najmanja cijena prema onoj stranici na kojoj pišu cijene. To je onako procijedila kroz zube kao da joj je mrsko naplaćivati plombu. :ne zna:

Enter Sandwoman
05.02.2012., 15:15
Koliko ti ide na živce ako pacijent npr. priča o tome kako mu je bivši zubar nešto radio sa zubima?
Ja sam sada svojoj pokušala objasniti da mi je moja bivša zubarica izbrusila zub, stavila lijek, ali je lijek otpao pa zato nije napravila plombu, a u međuvremenu sam se k njoj prebacila. Ona je rekla nešto tipa: "Dobro, ne zanima me što je tvoja zubarica radila. Daj da pogledamo."
Draga mi je i sve, ali mislim da joj idem na živce kada govorim što mi je sa zubima. :D
Isto tako, je li moguće da je zub crn, a da to nije od karijesa?
Naplatila mi je bijelu plombu 200 kn, a ne 212 kn što je najmanja cijena prema onoj stranici na kojoj pišu cijene. To je onako procijedila kroz zube kao da joj je mrsko naplaćivati plombu. :ne zna:

Zub ti može potamniti s vremenom ako ti je izvađen živac iz njega. Sad ne znam da li baš može biti crn. Na koji točno zub misliš i gdje se nalazi to crnilo, ili je baš cijeli zub takav?

A ti si njoj onda mogla uvaliti još 100 kunića, kad ti je već 200 bilo malo.:D

Lozimka
05.02.2012., 15:55
Zub ti može potamniti s vremenom ako ti je izvađen živac iz njega. Sad ne znam da li baš može biti crn. Na koji točno zub misliš i gdje se nalazi to crnilo, ili je baš cijeli zub takav?

A ti si njoj onda mogla uvaliti još 100 kunića, kad ti je već 200 bilo malo.:D
To je umnjak, gornji. Bolio me jedno vrijeme. Onda je prestao. Sada je crn, onako kako budu zubi kada ih uhvati karijes. Ona ga je pogledala i rekla da ne misli da je to karijes.

Ma bilo mi je samo čudno to što mi nije ni spomenula cijenu dok nisam pitala, a onda je to rekla onako jedva. Da joj ne dođem s novcem ne znam bi li se sjetila uopće. :confused:

Čitala sam svašta po forumu, a neki ljudi spominju kako uopće nisu plaćali bijele plombe pa mi je zato čudno. Vjerojatno je samo bila umorna pa sam zato stvorila takav dojam.

Kada mi riješi sve zube kupit ću joj Ferrero Rocher. Valjda voli slatko. :D

Enter Sandwoman
05.02.2012., 16:20
To je umnjak, gornji. Bolio me jedno vrijeme. Onda je prestao. Sada je crn, onako kako budu zubi kada ih uhvati karijes. Ona ga je pogledala i rekla da ne misli da je to karijes.
Ma bilo mi je samo čudno to što mi nije ni spomenula cijenu dok nisam pitala, a onda je to rekla onako jedva. Da joj ne dođem s novcem ne znam bi li se sjetila uopće. :confused:
Čitala sam svašta po forumu, a neki ljudi spominju kako uopće nisu plaćali bijele plombe pa mi je zato čudno. Vjerojatno je samo bila umorna pa sam zato stvorila takav dojam.
Kada mi riješi sve zube kupit ću joj Ferrero Rocher. Valjda voli slatko. :D

Aha, znam na što misliš. Mislim da to nije karijes. Moraš samo bolje zube čistiti. Jer inače je teže doći četkicom do zadnjih gornjih, pa se na njima i pojavljuje to "crno".
Neka ti to zubarica očisti, kao kamenac na donjim zubima.

I svejedno nek ti pregleda umnjake, jer često znaju izrasti pokvareni.

Bijele plombe ne naplaćuju za prednjih 6 zuba tj. jedinice, dvojke i trojke, ali i to nekad znaju, ako je zahvat veći i ako želiš da je estetski ljepše izvedeno.
Možda neki ne naplaćuju i za ostale zube bijelu plombu, ali to je samo iz razloga što je karijes toliko malen da na njega stavi neznatno malu količinu iste.:ne zna:

Lozimka
05.02.2012., 18:14
Aha, znam na što misliš. Mislim da to nije karijes. Moraš samo bolje zube čistiti. Jer inače je teže doći četkicom do zadnjih gornjih, pa se na njima i pojavljuje to "crno".
Neka ti to zubarica očisti, kao kamenac na donjim zubima.

I svejedno nek ti pregleda umnjake, jer često znaju izrasti pokvareni.

Bijele plombe ne naplaćuju za prednjih 6 zuba tj. jedinice, dvojke i trojke, ali i to nekad znaju, ako je zahvat veći i ako želiš da je estetski ljepše izvedeno.
Možda neki ne naplaćuju i za ostale zube bijelu plombu, ali to je samo iz razloga što je karijes toliko malen da na njega stavi neznatno malu količinu iste.:ne zna:

Hvala! :)

Ako nije karijes zašto me je onda bolio taj zub? :misli:

Još samo jedno pitanje, oprostite mi na gnjavaži.
Gade li se zubarima nekad usta pacijenata i kada?

Enter Sandwoman
05.02.2012., 18:23
Hvala! :)
Ako nije karijes zašto me je onda bolio taj zub? :misli:
Još samo jedno pitanje, oprostite mi na gnjavaži.
Gade li se zubarima nekad usta pacijenata i kada?

Pa može biti da ti je umnjak kao što sam i prije rekla pokvaren, ali te crne mrlje nisu znak istog. Si primijetila da na donjim zubima nemaš te mrlje već kamenac (naravno, ako ga imaš)?

A na ovo drugo pitanje ne znam odgovor. Mislim da su se svega nagledali i da ima se rijetko što može zgaditi. Može biti jedino da ima nije dan, pa su malo razdražljivi. Što naravno ne odobravam. Svoje probleme i frustracije ostaviti doma.:)

Lozimka
05.02.2012., 18:37
Pa može biti da ti je umnjak kao što sam i prije rekla pokvaren, ali te crne mrlje nisu znak istog. Si primijetila da na donjim zubima nemaš te mrlje već kamenac (naravno, ako ga imaš)?

A na ovo drugo pitanje ne znam odgovor. Mislim da su se svega nagledali i da ima se rijetko što može zgaditi. Može biti jedino da ima nije dan, pa su malo razdražljivi. Što naravno ne odobravam. Svoje probleme i frustracije ostaviti doma.:)

Mislila sam da je kamenac ono žućkasto, hrapavo. Dolje imam karijes na umnjacima. Kamenac možda. Dosta teško mi je vidjeti kako mi umnjaci izgledaju. Ne mogu do njih ni četkicom baš.

Enter Sandwoman
05.02.2012., 19:21
Mislila sam da je kamenac ono žućkasto, hrapavo. Dolje imam karijes na umnjacima. Kamenac možda. Dosta teško mi je vidjeti kako mi umnjaci izgledaju. Ne mogu do njih ni četkicom baš.

Da, to je kamenac, a ovo crno bi ja nazvala posljedicom nepotpunog i neadekvatnog pranja zubi. Sorry, ali moram ti također reći da to neće nestati samo od sebe, niti ćeš isto ukloniti četkanjem. Idi kod stomatologa neka ti to makne, ne boli, a nakon toga dobro i redovito četkaj zube.
A sad smo pobjegli s teme pa te pozdravljam.:mig:

Jujigatame
05.02.2012., 19:26
Crno u fisuri ili na povrsini zuba moze biti zaustavljeni karijes koji nije potrebno dirati ili pigmentacija uzrokovana cigaretama, cajem, vinom, kromatogenim bakterijama..

Lozimka
05.02.2012., 20:36
Da, to je kamenac, a ovo crno bi ja nazvala posljedicom nepotpunog i neadekvatnog pranja zubi. Sorry, ali moram ti također reći da to neće nestati samo od sebe, niti ćeš isto ukloniti četkanjem. Idi kod stomatologa neka ti to makne, ne boli, a nakon toga dobro i redovito četkaj zube.
A sad smo pobjegli s teme pa te pozdravljam.:mig:

Crno u fisuri ili na povrsini zuba moze biti zaustavljeni karijes koji nije potrebno dirati ili pigmentacija uzrokovana cigaretama, cajem, vinom, kromatogenim bakterijama..

Hvala oboje!

Da, mislim da je to karijes jer je boljelo. Nekako ću ju gnjaviti s tim dok mi ne izbrusi i taj zub. Idem sada. Dosta je bilo offtopica. Lijep pozdrav! :)

poliglot
06.02.2012., 08:02
250 kuna je cini mi se

P0zitivka
17.02.2012., 14:31
Koliko bi otprilike izašao most sa dvije krunice (jedan zub fali pa bi se brusila susjedna dva i radio most)?
Znam da se krunice plaćaju količinski (tj po zubu) a kako se naplaćuje taj most?

Jujigatame
17.02.2012., 17:32
Svaki clan mosta po cjeniku od 960 kn pa na dalje (metal keramika). Dakle mnozis sa 3 u svom slucaju, osim ako ne treba npr i nadogradnja, u tom slucaju se i ona posebno placa

P0zitivka
17.02.2012., 18:47
Svaki clan mosta po cjeniku od 960 kn pa na dalje (metal keramika). Dakle mnozis sa 3 u svom slucaju, osim ako ne treba npr i nadogradnja, u tom slucaju se i ona posebno placa

Hvala!

Čitala sam o vrstama krunica (s obzirom na materijal od kojih se prave), postoje metal-keramičke i keramičke koliko sam shvatila. A kakve su to kromazitne jer sam našla par članaka u kojima i njih spominju?

I možete li mi reći kada je potrebna ta nadogradnja koju ste spomenuli?

Da li išta od cijene pokriva obvezno zdravstveno osiguranje (ne dopunsko) s obzirom da se radi o prednjim zubima? Na stranicama HZZO-a piše: Osigurane osobe obvezne su sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite u visini od 20% pune cijene zdravstvene zaštite, a koji iznos ne može biti manji od propisanog postotka proračunske za zdravstvenu zaštitu kako slijedi: stomatološku zdravstvenu zaštitu u mobilnoj i fiksnoj protetici odraslih osoba od 18 do 65 godina starosti - 30,07 proračunske osnovice, odnosno 1.000,00 kuna. Što to znači?

borna07
18.02.2012., 06:54
Hvala!

Čitala sam o vrstama krunica (s obzirom na materijal od kojih se prave), postoje metal-keramičke i keramičke koliko sam shvatila. A kakve su to kromazitne jer sam našla par članaka u kojima i njih spominju?

I možete li mi reći kada je potrebna ta nadogradnja koju ste spomenuli?

Da li išta od cijene pokriva obvezno zdravstveno osiguranje (ne dopunsko) s obzirom da se radi o prednjim zubima? Na stranicama HZZO-a piše: Osigurane osobe obvezne su sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite u visini od 20% pune cijene zdravstvene zaštite, a koji iznos ne može biti manji od propisanog postotka proračunske za zdravstvenu zaštitu kako slijedi: stomatološku zdravstvenu zaštitu u mobilnoj i fiksnoj protetici odraslih osoba od 18 do 65 godina starosti - 30,07 proračunske osnovice, odnosno 1.000,00 kuna. Što to znači?

Kromazitne krunice su napravljene od metala ( zlato, platina ili nepelemeniti metal) a samo im je prednja ploha napravljena od kromazita koji je ajmo reći jedna vrsta plastike. To je prastara metoda koja je danas estetski potpuno neprihvatljiva. Ne samo zbog velikog udjela vidljivog metala u ustima, već i stoga što te fasete od kromazita izgedju jako neprirodno.

Do 65 godina HZZO ne pokriva ništa u fiksnoj protetici. Ovaj članak odnosi se na participaciju u radovima koje pokriva HZZO, tj onaj tko ima dopunsko ovo ne plaća u radu kojeg pokriva HZZO. Do 65 godina u tu kategoriju spadaju isključivo proteze.

Jujigatame
18.02.2012., 11:53
Mozda naletis i na vectris/targis "plasticni" sustav bez metala...potencijalno dobar materijal samo skup pa gubi smisao...uglavnom ostaje ti metal-keramika i puna keramika.

Nadogradnje (neki vole reci i stift) su restauracije koje se izradjuju iz metala, keramike ili kompozitnih materijala, u tehnici ili direkt u ordinaciji (ovisno o vrsti), onda kada fali velik dio zuba i krunica se nema na sto prihvatiti. Tada se pripremi tj izbrusi korijenski kanal i u njega cementira ta nadogradnja koja onda zamjenjuje izgubljeno zubno tkivo.

novka
03.03.2012., 19:39
koliko košta totalna gornja i donja proteza. zašto zubari kad rade proteze preko hzzo-a prave ofrlje a kad pacijent plača iz đepa budu solidnije.:ne zna:

TheProvense
03.03.2012., 23:10
spremam se na sve zube staviti krunice pa me zanima s obzirom na ovo krizno vrijeme, jesu li barem malo pale cijene materijala?
bezmetalne krunice, cirkonij (kombinirala bi)..
hvala puno..

borna07
04.03.2012., 10:10
koliko košta totalna gornja i donja proteza. zašto zubari kad rade proteze preko hzzo-a prave ofrlje a kad pacijent plača iz đepa budu solidnije.:ne zna:

HZZO po protezi plaća stomatologu 500 kn, ako imate dopunsko.
Dobar tehničar računa stomatologu oko 700 kn po protezi.

Računica nije komplicirana, još treba dodati trošak materijala za otiske, plaće, davanja, amortizaciju....

Stomatolog da bi napravio solidnu, kvalitetnu protezu preko HZZO-a u minusu je barem 500 kn po protezi ( zaradu ni ne spominjem, samo trošak).
U ovo ne spada Dom zdravlja koji ima svoje tehničare na plaći.

Zato se preko HZZO-a traže jeftini tehničari i jeftini materijali da bi se kalkulacija mogla zatvoriti. HZZO-u nije bitna kvaliteta niti da pacijent te proteze može stvarno i koristiti, bitno je samo da je besplatno.

borna07
04.03.2012., 10:17
spremam se na sve zube staviti krunice pa me zanima s obzirom na ovo krizno vrijeme, jesu li barem malo pale cijene materijala?
bezmetalne krunice, cirkonij (kombinirala bi)..
hvala puno..

Nažalost, naše cijene materijala samo rastu skupa sa svim poskupljenjima i promjenama tečaja.
Cijena rada stomatologa usprkos tome ostaje većinom ista, pa čak i ponešto pada.
Pazite se jeftinih ponuda. Najčešće u sebi sadrže neadekvatnu pripremu.

Enter Sandwoman
04.03.2012., 10:48
spremam se na sve zube staviti krunice pa me zanima s obzirom na ovo krizno vrijeme, jesu li barem malo pale cijene materijala?
bezmetalne krunice, cirkonij (kombinirala bi)..
hvala puno..

Cijene ovise, primjerice, kod nas u Istri su dosta skuplje nego u Slavoniji, kažu zubari da Talijani dižu cijene.:D

Djelomične krunice su 1200 kn, bile prošle godine, tko zna, možda su u međuvremenu i poskupjele.

Jedna moja frendica je trebala staviti 3 djelomične krunice, koje bi je došle 3600 kn, no baš sam ja u to doba išla u BiH i saznala da bi tamo prošla za 1800 kn, pa je otišla tamo, učinila ih, vratila se i opet prošla jeftinije, i to kod privatnika.:)

TheProvense
04.03.2012., 11:19
Nažalost, naše cijene materijala samo rastu skupa sa svim poskupljenjima i promjenama tečaja.
Cijena rada stomatologa usprkos tome ostaje većinom ista, pa čak i ponešto pada.
Pazite se jeftinih ponuda. Najčešće u sebi sadrže neadekvatnu pripremu.

imam 8000eura keša, to mi pretpostavljam nije dovoljno za sve zube :ne zna: ili možda je..:ne zna:
mislila sam gore staviti finiji materijal, bez ikakvog metala, dolje na prva tri isto, a od četvorke nadalje može jeftiniji materijal, idem onom- ionako se ne vide.....da budem što bliže tom iznosu..
jeli takva kombinacija moguća?
naravno, ne bi željela da krajnji rezultat bude bučkuriš..
po Vama, jeli iznos sa kojim raspolažem dovoljan da sve to lijepo i kvalitetno izgleda?

koliko sam shvatila surfajući, najskuplji i ujedno najljepši je cirkonij, ali pretpostavljam da i porculan/keramika ako si tehničar da truda može biti (skoro) jednako lijep..

moj problem su krhki zubi..iako naizgled lijepi, uredno posloženi, bijeli..
grozno su krhki, svako malo ih okrhnem, bilo dok jedem ili ih perem..tako da sam često kod zubara na "nadoštukavanju"..
prvo kada se ujutro probudim, još u krevetu provjeravam jeli sve na svom mjestu :) i to mi je već postalo zamorno..
ljuskice u mom slučaju ne znam koliko su pametan izbor pa sam se nekako orijentirala na krunice..zbog njihove čvrstoće..
naravno, konzultirati ću se i sa svojom doktoricom ali svako mišljenje više nije na odmet..hvala Vam unaprijed na svakoj sugestiji, prijedlogu, savjetu..

Cijene ovise, primjerice, kod nas u Istri su dosta skuplje nego u Slavoniji, kažu zubari da Talijani dižu cijene.:D

Djelomične krunice su 1200 kn, bile prošle godine, tko zna, možda su u međuvremenu i poskupjele.

Jedna moja frendica je trebala staviti 3 djelomične krunice, koje bi je došle 3600 kn, no baš sam ja u to doba išla u BiH i saznala da bi tamo prošla za 1800 kn, pa je otišla tamo, učinila ih, vratila se i opet prošla jeftinije, i to kod privatnika.:)

da, primjetila sam koliko cijene variraju od mjesta do mjesta..
i u splitu su grozno skupi radovi..čak sam razmišljala i o beogradu..
provjeriti ću još cijene u slavoniji, hvala ti :)
ali me nekako koči doći nekom nepoznatom, bez najmanje povjerenja..ipak su to zubi..:D

Jujigatame
04.03.2012., 11:52
Mozes si od 3-3 staviti punu keramiku, nije bitno da je cirkon, on u pravilu ni ne treba za frontu al ga ljudi trpaju svugdje zbog zarade, a iza stavi metalkeramiku, bolja je sto se mehanickih svojstava tice a nije ni ruzna, tim vise sto se ni ne vidi toliko. Imas dovoljno love. Samo pazi kome ces ici, rijec je o kompleksnom i skupom zahvatu

TheProvense
04.03.2012., 12:34
Mozes si od 3-3 staviti punu keramiku, nije bitno da je cirkon, on u pravilu ni ne treba za frontu al ga ljudi trpaju svugdje zbog zarade, a iza stavi metalkeramiku, bolja je sto se mehanickih svojstava tice a nije ni ruzna, tim vise sto se ni ne vidi toliko. Imas dovoljno love. Samo pazi kome ces ici, rijec je o kompleksnom i skupom zahvatu

hvala puno na odgovoru..
tješi me ovo da mi iznos sa kojim raspolažem može pokriti estetiku i kvalitetu jer nisam tip od kredita, zaduživanja a voljela bi si to što prije ostvariti..
hm- poslije 3 metalkeramika, malo me to brine, onaj tamniji rub..jer mi se u osmijehu vide svi gornji zubi..
zato bi i željela gore staviti sve bez metala da izbjegnem i najmanju vjerovatnost da mi se to desi..
a dolje mi se vratovi ionako ne vide..pa dolje može metal..
mislila sam na gornje (svih 16) staviti krunice u iznosu 2,000-2,500kn svaka (to bi pretpostavljam bilo bez metala :confused: i ako može objašnjenje koja bi to krunica bila jer net daje različite informacije o materijalima za taj iznos) a dolje ovo što ostane od iznosa..

ajoj, sad nisam ni blizu za pokriti sve..
ne gine mi još štednje :503:
:)


edit: ove krunice su mi lijepe http://www.google.hr/imgres?q=porculan+krunice&start=81&um=1&hl=hr&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=np&biw=1280&bih=697&tbm=isch&tbnid=16SnOsWpQM30-M:&imgrefurl=http://www.mojportal.ba/video/44470/porculanske-navlake&docid=ZdMuQS7VK_pPvM&imgurl=http://www.mojportal.ba/slike/novosti/AAA%252520MOJE%252520ZDRAVLJE/STOMATOLOG/bijeli%252520zubi.jpg&w=400&h=300&ei=gWFTT4aYKcT44QTCuuzRDQ&zoom=1&iact=rc&dur=416&sig=115303783958622738672&page=5&tbnh=164&tbnw=231&ndsp=20&ved=1t:429,r:2,s:81&tx=95&ty=86
to je porculan?
(tu sigurno svaka krunica dođe 5 hiljada kuna :tuzni: )

Enter Sandwoman
04.03.2012., 14:40
Moja frendica je zadovoljna. Stavila ih je na zadnje zube, ali također se radilo o porculanu, ako se ne varam. Mada mislim da koriste drugačiji za prednje i zadnje zube, a i ove njene su djelomične.
I tek sad vidjeh da imaš 8K u kešu, da, bit će ti dovoljno, ako nemaš baš groblje u ustima, što pretpostavljam da nemaš.

Nego, zašto to želiš učiniti?:)

borna07
04.03.2012., 14:44
imam 8000eura keša, to mi pretpostavljam nije dovoljno za sve zube :ne zna: ili možda je..:ne zna:
mislila sam gore staviti finiji materijal, bez ikakvog metala, dolje na prva tri isto, a od četvorke nadalje može jeftiniji materijal, idem onom- ionako se ne vide.....da budem što bliže tom iznosu..
jeli takva kombinacija moguća?
naravno, ne bi željela da krajnji rezultat bude bučkuriš..
po Vama, jeli iznos sa kojim raspolažem dovoljan da sve to lijepo i kvalitetno izgleda?


8000 eura bi trebalo biti dovoljno za napraviti estetski lijepi i zadovoljavajući rad. Barem što se tiče materijala za protetiku.
Treba naravno vidjeti situaciju u ustima, u kojem su stanju zubi, kakva je priprema potrebna i kakav je odnos zubnog mesa i zuba.
Estetska stomatologija sastoji se od puno više faktora od samog izbora materijala za krunice:mig:
Kombinacije metal keramike i zirkona su moguće i često se pacijenti baš na takve stvari i odluče zbog financija.

TheProvense
04.03.2012., 18:25
Nego, zašto to želiš učiniti?:)
nemam groblje :D čak ni ne pamtim kada me je zub bolio zadnji put..
navela sam gore, imam jako krhke zube..
znam, većina će reći- čuvaj svoje zube dok god možeš ali naporno mi je ovako..
kod zubara u biti i idem na nadoštukavanje..svako malo se neki okrhne..
zadnji put sam okrhnula zub na kuhanu rižu :rolleyes:
a i mislim si, mi žene farbamo kosu pa je umjetna, šminkamo se- isto umjetno, imamo umjetne nokte, zašto onda ne bi i umjetne zube :)Estetska stomatologija sastoji se od puno više faktora od samog izbora materijala za krunice:mig:.
naravno, svjesna sam da je to kompleksan zahvat i da je mnogo faktora uključeno..
odmah mi je lakše kad znam da bi mi iznos mogao pokriti osmijeh i da mogu polako krenuti u realizaciju..sada me čeka provjeravanje na što više strana, za to više mišljenja i prijedloga..
hvala :)

Alenko80
05.03.2012., 19:34
Pozdrav svim forumašima i stomatolozima koji se trude davati ovako pristupačne informacije :)
Ja imam jedno pitanje, imao sam plombu na sedmici ispod koje se godinama razvijao karijes i sad je taj zub za vađenje jer se fistula napravila ispod pa imam u planu stavljati implatant.
Bio sam na slikanju i zub je definitivno za vađenje. Stomatolog kod koje idem ne radi implantologiju, ali mi je rekla da fali kosti za implantant i da treba ugraditi umjetnu kost skupa sa onom membranom i svime time šta uz to ide pa čekat par mjeseci da se može stavljati implatant.
Jel mi može netko okvirno reći koliko košta ta ugradnja umjetne kosti da se znam pripremiti. i volio bi neke preporuke za kvalitetnog stomatologa koji radi to :)
Hvala :W

moon girl
10.03.2012., 16:39
:cerek:Istina, prilicno se tesko nosim s tim. A sta cu jadan kad vec nemam wellness centar u sklopu svemirske poliklinike barem da se onda s ovim veselim :P

Ja sam ti mlad i izdrzljiv pa nemam problema s padom koncentracije i raspolozenjem :)
Salim se, svakom pacijentu dam maksimum, nema fuširanja. Uzivam u onome sto radim (rekla bi moja bivsa sefica "cekaj mlad si ima vremena da ti sve pocne ici na zivce, i pacijenti i posao haha").
Za sada mi nije tesko pricati i objasnjavati nesto vise puta na dan, pa ni "filozofima", osobama teskog karaktera koje misle da znaju sve i da mogu shvatiti godine studija i usavrsavanja u 3 minute.

Moram samo napisati da trenutno imam najbolju zubaricu na svijetu, al' ako ikad zaživi moja ideja o življenju u Zgu, dolazim:cerek:

Jujigatame
10.03.2012., 18:26
:cerek:

Moram samo napisati da trenutno imam najbolju zubaricu na svijetu, al' ako ikad zaživi moja ideja o življenju u Zgu, dolazim:cerek:

haha cekam! :cerek:

Veda
13.03.2012., 09:30
sad sam iz stomatologa.........meni kao punoljetnoj osobi,s dopunskim osiguranjem i kao pacijentu stomatologa koji ima ugovor s socijalnim,naplaćeno je 50 kn,kao nadoplata na stavljenu bijelu plombu na 6-tici.......sve je to ok....međutim,zamima me nešto drugo....nedavno je naplaćeno dijetetu od 16 godina,također 50 kn kao nadoplata na bijelu plombu na 5-tici........za oba ova obavljena popravljanja zuba dobila sam račun....kad sam pitala rečeno mi je ovo........
....od 1.3.2012..donešen je novi cijenik dentalnih usluga po kojem se izjednačavaju oni ispod i oni iznad 18 godina...također mi je rečeno da su mu stavili crnu plombu onda nadoplate ne bi bilo.................e sad čitajući na tim medicinskim stranicama to ispada tako,međutim meni se čini, da je stomatolozima ostavljeno da sami procijene šta će napraviti,jer pitajući u jednog drugog stomatologa,on je negirao ikakvo plaćanje ispod 18 godina,bez obzira na mjesto zuba,vrstu plombe ili bilo koji zahvat...
i šta je sad točno ??????

Jujigatame
13.03.2012., 10:46
Samo mi nije jasno kako je mogao izdati racun na 50kn jer je to potvrda da ide ispod minimalnih cijena Komore i moze imati problema ako ga se prijavi kao nelojalnu konkurenciju. Jedino ako je zaposlenik Doma Zdravlja, oni imaju neki svoj cjenik kojim takodjer krse odredbe Komore ali to je kod nas tako sve neregulirano i sigurno dok se nekom ne zamjeris pa te uzme na zub. Procitaj moj post na topicu "sto je besplatno kod zubara", jasno pise koja su prava pacijenata. Ako netko nije naplatio djetetu, to je cisto njegova dobra volja.

Veda
13.03.2012., 11:53
nisam ni znala da postoji nekakva razlika između ugovora s HZZO i Domom zdravlja..u čemu je kvaka:)?.............
mislim da je moj stomatolog pri Domu zdravlja,tako sam nešto čula..........eto,onda svak ima svoje zakone,a na nama je da poštujemo one koje će nas,nažalost, opaliti po džepu...neko drugi zakone može i zaobilazti...hvala na objašnjenju:)

Jujigatame
13.03.2012., 15:46
Ma zakon je u biti jasan i dobro ste prosli sto se cijene tice (pod pretpostavkom da je ok napravljeno, s dobrim materijalom) ;) Samo sto se tice pridrzavanja tog zakona, e to je druga prica

Bamby
13.03.2012., 16:19
Ja sam zbog problema sa anestezijom otisla kod jednog poznatog zubara. Kad sam dobila racun skoro sam pala u nesvjest. Endodoncija - 3 kanala = 1500kn + 500kn plomba :eek:.
Nikad u životu nisam platila više od 500 kn za jedan zub.

Jujigatame
13.03.2012., 22:44
A nisi se prije sjetila pitati koliko bi kostao zahvat?:) i to si jos dobro prosla, endo po kanalu ide i do 750kn

Bamby
14.03.2012., 06:19
A nisi se prije sjetila pitati koliko bi kostao zahvat?:) i to si jos dobro prosla, endo po kanalu ide i do 750kn

Nisam se sjetila kad sam mislila da je slično kao kod ostalih :D. Onda me jos mm napao da mi oni po zakonu moraju reci ako kosta vise od 1000kn il tak nekaj :ne zna:. Kod drugog zube sam recimo platila 200kn strojnu endo+400kn plomba... Otkud tolike razlike u cijenama?

xx23
14.03.2012., 08:29
Nisam se sjetila kad sam mislila da je slično kao kod ostalih :D. Onda me jos mm napao da mi oni po zakonu moraju reci ako kosta vise od 1000kn il tak nekaj :ne zna:. Kod drugog zube sam recimo platila 200kn strojnu endo+400kn plomba... Otkud tolike razlike u cijenama?

Razlike u cijenama što se tiče endodoncije su obično povezane sa razlikom u kvaliteti usluge.

Uobičajena početna cijena za endodontski zahvat na kutnjaku (pritom mislim na korektno odrađeni posao) je istovjetna cijeni metal-keramičke krunice.
To je za Hrvatsku 1200- 1500 Kn.
Za Ameriku 600$

Zvijezde koštaju više, pa tako cijena u Americi može ići do 1000$ po kanalu.

A koj je nivo zahvata strojne endodoncije za 200Kn, govori samo podatak da set instrumenata za širenje kanala, koji su korišteni, košta više od samog zahvata.

Veda
14.03.2012., 10:46
(pod pretpostavkom da je ok napravljeno, s dobrim materijalom) ;)


ma sve je ok,uz umrtvljenje živca,čišćenje kanala,popunjavanje i bijelu plombu....još sam dobro prošla s 50 kn..:)..............neću se više žalit,kad vidim koje se cijene kreću u drugih stomatologa.....i ništa me ne boli ..:mig:

Bamby
14.03.2012., 11:58
Razlike u cijenama što se tiče endodoncije su obično povezane sa razlikom u kvaliteti usluge.

Uobičajena početna cijena za endodontski zahvat na kutnjaku (pritom mislim na korektno odrađeni posao) je istovjetna cijeni metal-keramičke krunice.
To je za Hrvatsku 1200- 1500 Kn.
Za Ameriku 600$

Zvijezde koštaju više, pa tako cijena u Americi može ići do 1000$ po kanalu.

A koj je nivo zahvata strojne endodoncije za 200Kn, govori samo podatak da set instrumenata za širenje kanala, koji su korišteni, košta više od samog zahvata.
200 kn sam platila kod zubara koji ima ugovor sa HZZO pa se mozda i tu nesto nadopuni, zaista ne znam. Kako onda sirotinja koja ne moze to platiti :rolleyes:

Jujigatame
14.03.2012., 18:13
Odes svom dr koji ima ugovor s hzzo-om pa ti radi besplatno rucnu endo u 3-4 posjeta, ako imas srece napravi ti korektno

Kennex
16.03.2012., 12:15
Molio bih procjenu struke za slijedeće cijene:

- izrada mosta (metal-keramika) na donjim 5, 6 i 7 uz prethodno vađenje ostataka puknute šestice, popravak petice i sedmice (karijes) te ugradbu štifta na mrtvoj petici

- popravak gornje petice (bijela višeslojna plomba)

Sve to uz pripadajuće injekcije i pretpostavku materijala visoke kvalitete.

Hvala!

Kabel007
16.03.2012., 16:16
Ja idem u privatnika i placam dosta visoke cijene, ali sam vidila da ima onu naljepnicu HZZO, posto imam dopunsko mogu li ikako smanjiti te cifre!? Hvala!

Freakzoid
16.03.2012., 17:17
Ja idem u privatnika i placam dosta visoke cijene, ali sam vidila da ima onu naljepnicu HZZO, posto imam dopunsko mogu li ikako smanjiti te cifre!? Hvala!

Uzmite samo 10 minuta i procitajte ovu temu i sve ce Vam biti jasno!

LP!

novka
19.03.2012., 09:47
jeli neko zna cijene totalnih proteza( gornje i donje)imam dopunsko i radila sam kod mog zubara ali je nemogu nosit.popravljana je ali ništa se nije postiglo .rečeno mi je da se te stvri rade privatno. pa kog vraga onda imam dopunsko

Jujigatame
19.03.2012., 09:53
Nakon sto napravite protezu, preko HZZO-a nemate pravo sljedecih 5 godina na novu. Zato je bitno da se u procesu izrade obrati maksimalna paznja na detalje. Kasnije se proteza moze malo prilagodjavati i ustimavati (podlagati), ali nista vise. Takodjer, ako vam je ovo prva totalna proteza, treba se i naviknuti. Donja totalna proteza obicno ne stoji nikako jer se nema za sto primiti dok gornja drzi super; nekim ljudima to jako tesko padne i nikako se ne mogu priviknuti.
Minimalne cijene pogledajte na cjeniku Komore, ima tu na temi.

Jujigatame
19.03.2012., 10:00
Molio bih procjenu struke za slijedeće cijene:

- izrada mosta (metal-keramika) na donjim 5, 6 i 7 uz prethodno vađenje ostataka puknute šestice, popravak petice i sedmice (karijes) te ugradbu štifta na mrtvoj petici

- popravak gornje petice (bijela višeslojna plomba)

Sve to uz pripadajuće injekcije i pretpostavku materijala visoke kvalitete.

Hvala!

Cijene jako ovise o ordinaciji (ime, renome, lokacija), najbolje je ciljano raspitati se.
Ovako odokativno -
cijena plombe; 100 - 400 kn
metalna lijevana nadogradnja: 300 - 700 kn
endodoncija prije nadogradnje: besplatno kod ugovornog doktora (ručna), inaće cijena jako varira, cca 150 - 750 kn po kanalu
tročlani metalkeramički most; 900-1400 kn po članu
vađenje; besplatno kod ugovornog liječnika, inaće od 200 -700 kn

novka
19.03.2012., 10:10
Nakon sto napravite protezu, preko HZZO-a nemate pravo sljedecih 5 godina na novu. Zato je bitno da se u procesu izrade obrati maksimalna paznja na detalje. Kasnije se proteza moze malo prilagodjavati i ustimavati (podlagati), ali nista vise. Takodjer, ako vam je ovo prva totalna proteza, treba se i naviknuti. Donja totalna proteza obicno ne stoji nikako jer se nema za sto primiti dok gornja drzi super; nekim ljudima to jako tesko padne i nikako se ne mogu priviknuti.
Minimalne cijene pogledajte na cjeniku Komore, ima tu na temi.

proteze nosim 30 god .naviknuta sam na njih i mogu jest kao da su moji zubi.ali ova zadnja kao da je rađena preko volje.podlagana je ,pa brušena i ništa od toga.pitam se zašto stomatolozi i tehničari ne obrate malo pažnje i na estetiku.nama starijima su usne upale zubno meso povučeno i mislim da pravi zubari bi trebali vodit računa da to umjetno zubalo barem malo popravi stvar.siječam se da su neki zubari prie45 god u vojnoj bolnici u st tražili fotografije pacijenata kojima se radila totalna proteza.danas toga nema

Jujigatame
19.03.2012., 10:55
proteze nosim 30 god .naviknuta sam na njih i mogu jest kao da su moji zubi.ali ova zadnja kao da je rađena preko volje.podlagana je ,pa brušena i ništa od toga.pitam se zašto stomatolozi i tehničari ne obrate malo pažnje i na estetiku.nama starijima su usne upale zubno meso povučeno i mislim da pravi zubari bi trebali vodit računa da to umjetno zubalo barem malo popravi stvar.siječam se da su neki zubari prie45 god u vojnoj bolnici u st tražili fotografije pacijenata kojima se radila totalna proteza.danas toga nema

U pravu ste, korektno napravljena proteza podiže i "puni" izgled donje trećine lica. O tome se vodi računa prilikom izrade.
Nažalost, kada toliko dugo nosite protezu, svaka nova stoji sve lošije jer se kost nezaustavljivo resorbira te zaostaje meko, pomično tkivo zbog kojeg proteza nikako ne stoji. U gornjoj čeljusti je situacija bolja, ali dolje je to jako izraženo.
Više od ovoga vam ne mogu reći jer ne znam situaciju u ustima, ali nemojte očekivati ništa revolucionarno :(

Chain
19.03.2012., 22:42
proteze nosim 30 god .naviknuta sam na njih i mogu jest kao da su moji zubi.ali ova zadnja kao da je rađena preko volje.podlagana je ,pa brušena i ništa od toga.pitam se zašto stomatolozi i tehničari ne obrate malo pažnje i na estetiku.nama starijima su usne upale zubno meso povučeno i mislim da pravi zubari bi trebali vodit računa da to umjetno zubalo barem malo popravi stvar.siječam se da su neki zubari prie45 god u vojnoj bolnici u st tražili fotografije pacijenata kojima se radila totalna proteza.danas toga nema

sto vise vrijeme prolazi to vam je majna mogucnost da ce proteza stajati kako treba, i to se poglavito odnosi na donju totalnu protezu. Rjesenje mozete naci sidrenjem proteze preko implantata

Jujigatame
20.03.2012., 07:54
To bi bilo izvrsno ali ako ih nije 30 godina sidrila nekako mislim da ne bu ni dalje :zubo: , pogotovo kaj joj uz to skoro sigurno treba i kompletna rekonstrukcija kosti uz plastiku mekog tkiva

Machrix
20.03.2012., 13:41
Dal ima netko preporučiti privatnika za operaciju umnjaka ? Naime frendici mi rastu sva 4 umnjaka vodoravno, prema unutra i tako guraju ostale zube... Buduci da ona zivi u Kanadi tamo to košta nekih $500 po umnjaku pa je razmišljala da ih ovdje izvadi kad na ljeto dodje u Hrvatsku ... Kolike su otprilike cijene ovdje ?

Jujigatame
20.03.2012., 17:47
700-1000 kn, isplati joj se sve raditi ovdje, ne samo umnjake ;)

Enter Sandwoman
21.03.2012., 12:47
Ali opet neka uzme u obzir i povratnu iz Kanade, nije jeftina. :D

Good evil
15.04.2012., 16:45
Imam pitanje vezano uz plombe, zubarka mi treba stavljati plombe na dva ''zadnja zuba'' , 6 i 7-ica i pitala dal želim keramičke ili obične plombe. Ove druge se ne naplačuju, a ove prve 50kn komad.
Taj dan mi nije radila plombe, sad ce mi za koji dan, a mene sad zanima postoji li uopće RAZLIKA u tim plombama što se tiče kvalitete?
Pretpostavljam da je ova 'obična' ona srebrnkasta a keramička bijela, bolje estetskog izgleda, no postoje li razlike u njima što se tiče kvalitete, dugotrajnosti? Ako je imao netko više iskustva od mene..


edit: sad citam u postovima iznad o cijenama nekakvih bijelih plomba, to nisu keramičke što spominjete? Koje sve vrste postoje?

Jujigatame
16.04.2012., 17:21
Evo da imas odgovor i ovdje (na zamolbu cijenjenog kolege moderatora);
Bijele plombe (kompoziti); iako su sve generalno radjene na istom principu od vrlo slicnih baznih komponenti, najveca razlika je u omjerima i dodatku odredjenih cestica koja definiraju zavrsna svojstva (lakocu rada, obrade, kvalitetu i estetiku buduceg ispuna), a i cijenu (iako na ispun kao takav utjece i puuuuno drugih faktora osim samog kompozita). Termin "keramicka" plomba se pojavio nedavno a koristi se za odredjene kompozite koji u svom punilu imaju cestice keramike (npr Ivoclar Vivadentov IPS Empress direct) sto izmedju ostalog doprinosi njihovoj trajnosti i estetici. Kako god, imas "top" modele ( u koje spadaju i navedene "keramicke" plombe) te "ekonom" modele. Ispun od gore navedenog materijala ces negdje platiti vec od 50 (iako prema Komori cijena ne bi smjela biti ispod cca 250 kn) pa sve do 400 kn, a vani i do 100 eura.
"Obicne" plombe koje se ne naplacuju su amalgami (srebrno-crne) i potpuno su drugacije sto se tice svega.

Good evil
16.04.2012., 23:24
Hvala puno. Imam osjecaj da cu sa bijelom plombom za 50kn dobit mačka u vreći :bonk: Kolko u principu bi neka bijela / keramička plomba trebala potrajati? Čisto da znam, i usporedim jednog dana sa svojom, uskoro napravljenom. Kakve bi bile posljedice loše napravljene plombe? Inače imam priličnih problema s karijesom.

Enter Sandwoman
17.04.2012., 12:59
Hvala puno. Imam osjecaj da cu sa bijelom plombom za 50kn dobit mačka u vreći :bonk: Kolko u principu bi neka bijela / keramička plomba trebala potrajati? Čisto da znam, i usporedim jednog dana sa svojom, uskoro napravljenom. Kakve bi bile posljedice loše napravljene plombe? Inače imam priličnih problema s karijesom.

To isto možeš dobiti i za 400 kn.:D

A trajanje ovisi, moguće i do 10 godina. Bitno je i koliko i kako se ti kasnije brineš o zubima.
A plomba ti kasnije može pasti, cijela ili samo dio. Inače, može ti se desiti i da ti dio zuba pukne (ako ćeš ga cijelog popuniti plombom).
Ali, ne razmišljaj o lošim stranama, pozitivno razmišljanje i kod zubara.:mig:

chillout23
17.04.2012., 17:42
Pozdrav :)

Muči me jedna stvar u vezi cijene radova na zubu (koji mi završava zubarka)..
Radi se o sedmici dolje desno. Otvorila mi je zub, očistila i zatvorila (to je bilo prije 3 tjedna). Naplatila mi je to 250,00kn i na računu napisala: Kompozitni ispun (van stand. usluga). Tu su počeli problemi sa nevjerovatnom boli. Tjedan dana nakon toga mi je otvorila zub i stavila lijek za umrtvljenje živca koji sam imal do danas (2 tjedna). Danas mi je izvadila živac i očistila kanale i rekla da još idući puta mora malo proširiti kanale i napuniti ih i završiti zub. I da će cijena za to biti još 600,00kn :eek:
Dakle, taj zub ću platiti 850,00kn. Uz napomenu: ima ugovor sa HZZO i ja sam kod nje u priči preko HZZO-a.
Još jedna stvar...par dana nakon kaj mi je taj prvi zub naplatila 250,00kn...radila mi je drugi zub i identičnu stvar napisala na račun i cijena je bila 200,00kn!?

Da li su to normalne cijene ili se ona igra sa mojim novčanikom? I ne samo novčanikom...
Jer, ako su to cijene na 50% (kao što piše na cjeniku u čekaoni), ja bi taj zub bez HZZO-a platio 1700,00kn :eek: :eek:
Ili....?

EDIT:
Još sam reko da mi ne mora davati račune...i naplačuje mi punu cijenu. Ne znam relacije, ali mislim da se tu pričalo da ako ne izdaju račun, da bi trebali stavljat manju cijenu....

Jujigatame
17.04.2012., 20:30
U pravilu bez racuna idu manje cijene. Sama cijena plombe je ok. Ima i visih i nizih. Ovaj drugi ispun je mozda bio manji pa ga je manje naplatila. Rucna endodoncija je preko hzzo-a besplatna.

chillout23
17.04.2012., 20:36
U pravilu bez racuna idu manje cijene. Sama cijena plombe je ok. Ima i visih i nizih. Ovaj drugi ispun je mozda bio manji pa ga je manje naplatila. Rucna endodoncija je preko hzzo-a besplatna.

Ne znam kaj je rucna endodoncija :ne zna:
I kaj mislis o ovoj cijeni od 850,00 (1700,00) kuna?

Sent from my Desire23

mcik
17.04.2012., 20:44
Pitanjce, evo okuražila sam se, bila danas kod zubarice (ispričavam se ako sam dosadna, mislim da sam na pet tema to već napisala :D ) i primila me je privatno jer je preko zavoda puna - jasno mi je i zasto. Moram uraditi sljedeće (ono što je meni prostim okom vidljivo i jasno):
promijeniti 4 plombe, popraviti dva zuba (sigurno, ne znam hoće li još što naći) i vjerojatno čupati van puknutu peticu koja stoji otvorena već dugo i ostao je samo mali djelić vani za koji uopće nisam sigurna da će izdržati pritisak pri vađenju. Koliko bi me to sve moglo doći? Npr. danas sam injekciju protiv bolova, otvaranje zuba i čišćenje kanala platila sto kuna.

Jujigatame
17.04.2012., 22:31
Mcik: Imas cjenik Komore za neki okvir iako je najbolje da pitas direkt doktoricu jer se cijene jako razlikuju;)

Chillout: rucna endodoncija je kad dr uzme iglice u ruke i krene turpijat po kanalima. Cijenu od 1700 kn ima jedan od najvecih strucnjaka za endodonciju u hr koji ti molar s tri kanala obradi od pocetka do kraja za 45min. Osim ako ne ides k njemu, mislim da je ta cijena extra pretjerana, ali ne postoji gornja granica tako da..

manchild
18.04.2012., 00:23
@ Jujigatame

jel Vi primate pacijente? ste privat ili prek HZZO-a?

chillout23
18.04.2012., 06:12
Chillout: rucna endodoncija je kad dr uzme iglice u ruke i krene turpijat po kanalima. Cijenu od 1700 kn ima jedan od najvecih strucnjaka za endodonciju u hr koji ti molar s tri kanala obradi od pocetka do kraja za 45min. Osim ako ne ides k njemu, mislim da je ta cijena extra pretjerana, ali ne postoji gornja granica tako da..

Uh...fino :kava:
Meni je to radila 50 minuta i rekla da nije gotova...da mi je nutra stavila nekaj s kalcijem i da dođem za tjedan dana, da mi mora još proširiti kanale i napunit ih i zatvorit zub.
Meni osobno, se to čini jako pretjerana cijena.
I sad...kako to iskomunicirati na "pravi" način? Mislim da ću je priupitati malo da mi pojasni tu cijenu, da obrazloži...

@Jujigatame, hvala na odgovoru puno :top:

mcik
18.04.2012., 08:27
Također hvala! :mig:

chillout23
18.04.2012., 08:46
Uh...fino :kava:
Meni je to radila 50 minuta i rekla da nije gotova...da mi je nutra stavila nekaj s kalcijem i da dođem za tjedan dana, da mi mora još proširiti kanale i napunit ih i zatvorit zub.
Meni osobno, se to čini jako pretjerana cijena.
I sad...kako to iskomunicirati na "pravi" način? Mislim da ću je priupitati malo da mi pojasni tu cijenu, da obrazloži...

@Jujigatame, hvala na odgovoru puno :top:

Još jedna stvar apropos cjenika ordinacije...
na cjeniku piše da je cijena po: kanalu 200kn hzzo/400kn privat

Jujigatame
18.04.2012., 09:54
Privat cijena nema granice, ima samo minimalna. A preko hzzoa je rucna besplatna

Enter Sandwoman
19.04.2012., 14:05
Chillout, meni je sasvim bedasto da ti jedan te isti zub dva puta naplati.
Pokušaj joj to na lijep način objasniti.:)

chillout23
21.04.2012., 08:33
Chillout, meni je sasvim bedasto da ti jedan te isti zub dva puta naplati.
Pokušaj joj to na lijep način objasniti.:)

Samo da objasnim cijelu situaciju sa zubom (btw...i meni je to bedasto):

Dakle, zub je puko, ona ga je otvorila skroz, počistila, zatvorila savršeno i naplatila taj posao 250kn.
Nakon tjedan dana užasnih bolova i mene na tabletama (tu je pričala da je to možda reakcija, jer je bio duboki karijes) ponovo je otvorila zub i stavila lijek za ubijanje živca, koji je bio u zubu 13 dana.
I onda nakon tih 13 dana, opet je otvorila zub, izvadila živac, roštala rukom po kanalima i onda stavila onaj jako jako tanki špic i na njega nekaj bijelo sluzavo i s njime još rovala nutra. Privremeno zatvorila i rekla da dođem za 6 dana jer mi još mora proširiti kanaliće i zatvorit zub. I da će to koštati još 600,00kn.

Ovo je kompletan rezime, pa sada sa jasnijim pogledom možete reći da li je to stvarno ok ili je pretjerala s cijenom...taj posel bu me koštal 850,00kn kad se zub završi. Meni se to čini jako pretjerana cijena, jer je 50% ukupne cijene jer sam kod nje preko HZZO-a.

Eto..

Jujigatame
21.04.2012., 11:07
Jel ti ne razumijes sto ti pisem, imas pravo na besplatnu rucnu endodonciju preko hzzo-a! Sve i da nije besplatna, ova fora -50% je meni smijesna, znaci da bi kod nje rucna endodoncija inace kostala kao jednoposjetna strojna endodoncija kod najboljeg endodonta u HR.

chillout23
21.04.2012., 11:41
Razumijem ja jako dobro :)
Samo sam postal kompletnu situaciju od do, da se nekaj krivo ne shvati i da ne bi bilo zabune :mig: jer kroz pisanu riječ je moguće da dođe do propusta u čitanju i ne može se objasniti kao face to face u razgovoru :)

chillout23
22.04.2012., 12:07
Dakle, zub je puko, ona ga je otvorila skroz, počistila, zatvorila savršeno i naplatila taj posao 250kn.
Nakon tjedan dana užasnih bolova i mene na tabletama (tu je pričala da je to možda reakcija, jer je bio duboki karijes) ponovo je otvorila zub i stavila lijek za ubijanje živca, koji je bio u zubu 13 dana.
I onda nakon tih 13 dana, opet je otvorila zub, izvadila živac, roštala rukom po kanalima i onda stavila onaj jako jako tanki špic i na njega nekaj bijelo sluzavo i s njime još rovala nutra. Privremeno zatvorila i rekla da dođem za 6 dana jer mi još mora proširiti kanaliće i zatvorit zub. I da će to koštati još 600,00kn.

Ovo je kompletan rezime, pa sada sa jasnijim pogledom možete reći da li je to stvarno ok ili je pretjerala s cijenom...taj posel bu me koštal 850,00kn kad se zub završi. Meni se to čini jako pretjerana cijena, jer je 50% ukupne cijene jer sam kod nje preko HZZO-a.

Da li bi mi netko mogao reći koja bi bila korektna cijena za ovaj posao? Okvirno...uz HZZO, naravno. Identična stvar.
Može i na PP ako ima razloga :)

Jujigatame
22.04.2012., 22:44
Samo cijena plombe koja varira od 50-500 kn

chillout23
23.04.2012., 07:30
Samo cijena plombe koja varira od 50-500 kn

ok. hvala :top:

Sent from my Desire23

chillout23
23.04.2012., 10:16
Dakle ovako...upravo sam se vratil od zubarke..
Prošli puta je vadila živac i roštala kanale preko sat vremena, danas je opet roštala kanale i zatvorila ih...opet preko sat vremena i naručila me još preksutra da završi zub do kraja. I kaže: onda idući puta onih 600kn još kako smo se dogovorili. Velim ja: Čekaj..platil sam plombu 250kn i sad još dodatno moram donijeti 600kn. Taj zub me onda košta ukupno 850kn i to preko HZZO? Ona: Da...nažalost. Plomba je naplaćena prvi puta i to je to, ne brini...a morali smo liječiti kanale i to se plaća dodatno. To je zadnje na kaj se ide, ali morali smo to napraviti i to te košta dodatnih 600kn.
I ja reko: ok...vidimo se u srijedu...

Prvi puta sam u životu čuo izraz liječenje kanalića...ne osporavam uopće, naravno, ali nikad taj izraz još nisam čuo :ne zna: i sad mi više nikaj nije jasno...

@Jujigatame kakva je to priča? Jel to ima nekog smisla ili kaj? Ili je ona tvoja tvrdnja 2 posta prije zadnja (post 150)?

borna07
23.04.2012., 10:40
Dakle ovako...upravo sam se vratil od zubarke..
Prošli puta je vadila živac i roštala kanale preko sat vremena, danas je opet roštala kanale i zatvorila ih...opet preko sat vremena i naručila me još preksutra da završi zub do kraja. I kaže: onda idući puta onih 600kn još kako smo se dogovorili. Velim ja: Čekaj..platil sam plombu 250kn i sad još dodatno moram donijeti 600kn. Taj zub me onda košta ukupno 850kn i to preko HZZO? Ona: Da...nažalost. Plomba je naplaćena prvi puta i to je to, ne brini...a morali smo liječiti kanale i to se plaća dodatno. To je zadnje na kaj se ide, ali morali smo to napraviti i to te košta dodatnih 600kn.
I ja reko: ok...vidimo se u srijedu...

Prvi puta sam u životu čuo izraz liječenje kanalića...ne osporavam uopće, naravno, ali nikad taj izraz još nisam čuo :ne zna: i sad mi više nikaj nije jasno...

@Jujigatame kakva je to priča? Jel to ima nekog smisla ili kaj? Ili je ona tvoja tvrdnja 2 posta prije zadnja (post 150)?
Bilo bi ti jasnije da ti je rekla da je morala roštati kanale?
Roštanje kanala, kako ti to nazivaš, jeste liječenje kanala, najteži i najzahtjevniji posao u stomatologiji.
Cijena i postupak su ok.

chillout23
23.04.2012., 11:16
ok...hvala na odgovoru :)

Sent from my Desire23

Jujigatame
23.04.2012., 14:10
Borna ok su cijene ali obrati paznju da je covjek pacijent preko hzzo-a a ne privatno, a znas sto to znaci

chillout23
23.04.2012., 14:22
Borna ok su cijene ali obrati paznju da je covjek pacijent preko hzzo-a a ne privatno, a znas sto to znaci

Da...baš sam htio komentirati
Nije mi više jasno...oprečni komentari...ali mislim da Borna nije čitao moje prethodne postove. Ili možda je i ovo mu se čini ok :ne zna:
Stvarno sam skroz zbunjen sad :misli:
@Jujigatame - zbog zadnje opaske Borni, mislim da znaš o čemu pričaš...

borna07
24.04.2012., 07:48
Borna ok su cijene ali obrati paznju da je covjek pacijent preko hzzo-a a ne privatno, a znas sto to znaci

Da, znam što to znači.

I nije baš ispravno generalizirano reći da je ručna endo besplatna preko HZZO-a.
Ono što je besplatno ( citiram košaricu) je : vitalna ekstirpacija i PK, mortalna extirpacija i PK, liječenje gangrene i PK....način rada i vrsta materijala nisu ama baš nigdje navedeni i standardizirani.
Ti, ja i ostale kolege na ovom forumu jako dobro znamo što to znači i na kakve načine i s kakvim troškovima se može napraviti jedna endodoncija, u konačnici i s kakvim ishodom. Isto tako znamo na koje načine i s kojim troškovima se radi dobra endodoncija. Nije tu jedini ekstra trošak strojna.
Stomatolog ima pravo naplatiti sve unutar endodontskog zahvata što koristi a nije navedeno u košarici...


chillout23
gledaj to ovako, za 850 kn ti je spašen zub s kojim si jako, jako zakasnio na popravak ( živio HZZO koji nema sankcije za pacijenta u ovakvom slučaju). Naišao si na doktoricu koja to može i želi spasiti.
Upotrijebila je znanje, vrijeme, postupke i materijale van okvira HZZO-a i to plaćaš. Potpuno legitimno.
Da si ga morao izvaditi, most ili implantat bi te koštali višestruko.
Za ubuduće... redovne kontrole će ti zasigurno smanjiti trošak izdataka kod stomatologa.

chillout23
24.04.2012., 09:53
chillout23
gledaj to ovako, za 850 kn ti je spašen zub s kojim si jako, jako zakasnio na popravak ( živio HZZO koji nema sankcije za pacijenta u ovakvom slučaju). Naišao si na doktoricu koja to može i želi spasiti.
Upotrijebila je znanje, vrijeme, postupke i materijale van okvira HZZO-a i to plaćaš. Potpuno legitimno.
Da si ga morao izvaditi, most ili implantat bi te koštali višestruko.
Za ubuduće... redovne kontrole će ti zasigurno smanjiti trošak izdataka kod stomatologa.

Da. redovne kontrole su najbitnije i ja to znam jako dobro, ali kaj mogu kad imam strahovito veliki strah od popravljanja zubi :ne zna:
Ali definitivno moram pocet razmisljat o tome, jer ovak nebu dobro..
Eto...jasnije mi je sad sa objasnjenjem iz prvog dijela tvog posta koji nije quotan :)

Hvala

Sent from my Desire23

Jujigatame
24.04.2012., 17:32
Ono što je besplatno ( citiram košaricu) je : vitalna ekstirpacija i PK, mortalna extirpacija i PK, liječenje gangrene i PK....način rada i vrsta materijala nisu ama baš nigdje navedeni i standardizirani.
Ti, ja i ostale kolege na ovom forumu jako dobro znamo što to znači i na kakve načine i s kakvim troškovima se može napraviti jedna endodoncija, u konačnici i s kakvim ishodom. Isto tako znamo na koje načine i s kojim troškovima se radi dobra endodoncija. Nije tu jedini ekstra trošak strojna.
Stomatolog ima pravo naplatiti sve unutar endodontskog zahvata što koristi a nije navedeno u košarici...


U kosarici za puno stvari nisu navedeni konkretni materijali pa to ostavlja odredjeni prostor za manipulaciju. Da ne bude zabune, i sam se slazem da bi se endodoncija trebala puno vise placati, ali ako govorimo o konkretnim stvarima, onda nije zgodno da pacijent u jednoj ordinaciji preko hzzo-a ne placa nista, a u drugoj placa, i to proizvoljnu cijenu.
Stvar je u tome da treba biti malo pazljiviji pa onda razgovarati s pacijentom i reci mu decidirano "gledaj stvari stoje tako i tako, radit cu ti s tim i tim pa ce zato kostati toliko, ili cu te razvlaciti mjesec dana 15 min po posjetu besplatno. U prvom slucaju imas vise sanse za uspjeh" i sl.

borna07
25.04.2012., 08:19
U kosarici za puno stvari nisu navedeni konkretni materijali pa to ostavlja odredjeni prostor za manipulaciju. Da ne bude zabune, i sam se slazem da bi se endodoncija trebala puno vise placati, ali ako govorimo o konkretnim stvarima, onda nije zgodno da pacijent u jednoj ordinaciji preko hzzo-a ne placa nista, a u drugoj placa, i to proizvoljnu cijenu.
Stvar je u tome da treba biti malo pazljiviji pa onda razgovarati s pacijentom i reci mu decidirano "gledaj stvari stoje tako i tako, radit cu ti s tim i tim pa ce zato kostati toliko, ili cu te razvlaciti mjesec dana 15 min po posjetu besplatno. U prvom slucaju imas vise sanse za uspjeh" i sl.

Naravno, treba pričati, tu se slažem u potpunosti.
Sustav je nažalost toliko netransparentan, nedefiniran i neujednačen da stomatolog mora svakom pacijentu za svaki zahvat objašnjava kako stvari stoje s HZZO-m.
Samo, nakon nekog vremena u ordinaciji s 2-3000 pacijenata postaje teško pratiti tko je od pacijenata obaviješten tko ne, pa se ponekad to i preskoči, ili se nema vremena.
A i kad bi svi bili o svemu obaviješteni što bismo mi na forumu radili :mig:

Achtung_1990
02.05.2012., 20:24
Mene je karijes par zubi nagrizao . Znači ništa ne triba bušit niti čistit nego jednostavno "zakrpat" . Niti su mi ti zubi crni , niti me bole već su samo malo nagrizeni to jest fali mali dio ako shvaćate na što mislim . Koliko bi me to "krpanje" došlo za jedan zub kod privatnika bez hzzo-a ?

lijepa alma
08.05.2012., 10:55
Može li mi netko objasniti kako se gledaju plohe zuba kako bi se odredila ide li dvoplošna ili troplošna plomba? Može bolje sliku ako tko može staviti na kojoj se to vidi. Konkretno radi se o amalgamu na sedmici na bukalnoj strani koju bih zamijenila kompozitnim ispunom. Koja bi to plomba bila?

Skarlet Sun
09.05.2012., 09:57
Da li je moguće u Gundulićevoj (ili negdje na stomatološkom fakultetu) jeftinije napraviti zube - mislim u smislu da se studenti vježbaju na tebi...

Nemam love za "srediti" zube.

Thanks na odgovorima...

Jujigatame
09.05.2012., 15:56
Preciziraj pitanje, sto zelis? Ortodoncija se placa ako si iznad 18 i nema previse razloga zasto bi to isao raditi na faks. Ne placaju se plombe i endodoncija, cak mislim da vise ni uputnica ne treba ali to provjeriti. Protetika se placa, i to previse s obzirom na stupanj usluge.

Skarlet Sun
09.05.2012., 18:04
A jbg... Thanks.

anonimna123
15.05.2012., 12:25
ovako, meni ugriz nije savrsen. po tome bih vjerojatno trebala nositi apartic, a koliko to dodje?

Jujigatame
15.05.2012., 14:03
Ako si mladja od 18 besplatno (u praksi do 16 god zbog cekanja), inace 1800-3500 eur. Naravno da je ovo napamet, treba ti pregled ortodonta ;)

anonimna123
15.05.2012., 16:10
Ako si mladja od 18 besplatno (u praksi do 16 god zbog cekanja), inace 1800-3500 eur. Naravno da je ovo napamet, treba ti pregled ortodonta ;)

hvala!

anonimna123
12.06.2012., 17:30
evo, jos jedno pitanje. neke stvari se placaju i kod privatnika i kod zubara koji ima sklopljen ugovor sa HZZO-om, ali opcenito, koje se stvari placaju kod privatnika, a da se preko ne-privatnika ne placaju? recimo, skidanje karijesa, pjeskarenje zubi,...

Enter Sandwoman
12.06.2012., 20:12
evo, jos jedno pitanje. neke stvari se placaju i kod privatnika i kod zubara koji ima sklopljen ugovor sa HZZO-om, ali opcenito, koje se stvari placaju kod privatnika, a da se preko ne-privatnika ne placaju? recimo, skidanje karijesa, pjeskarenje zubi,...

Od ovog što si nabrojala, sve se plaća. Jedino skidanje kamenca, vađenje zuba i popravak jedinice, dvojke i trojke (kod nekih) ne plaćaš kod svog zubara tj. kod onog koji ima sklopljen ugovor sa HZZO-om.

DUGA22
18.06.2012., 12:31
Pozz! Zanimaju me cijene kod dr.Miletića u Ses.Kraljevcu. Da li je tko išao i kako je zadovoljan?

Momak1909
24.06.2012., 19:07
Dali me neko može preporučit privatnog stomatologa u Splitu sa kvalitetnom uslugom , a da cijene nisu papreno visoke ( uglavnom samo da nisu nerazumno visoke kao npr. da sad ispuna ne dođe 800 kn ) .

murtila
27.06.2012., 14:16
Od ovog što si nabrojala, sve se plaća. Jedino skidanje kamenca, vađenje zuba i popravak jedinice, dvojke i trojke (kod nekih) ne plaćaš kod svog zubara tj. kod onog koji ima sklopljen ugovor sa HZZO-om.


čudo koje su razlike i u ovih preko HZZO-a :rolleyes:
to mi nikad nije bilo jasno...ali ovi skuplji imaju uvik obrazloženje kako je njihov materijal kvalitetan i skuplji...sad koliko jeste :ne zna:

bila u jednog skupljeg s kojim niti malo nisam bila zadovoljna, još mi je maloj prije 4-5 god (koja je tada imala 12 god) zeznuo jedinicu koja je pukla, grozno to estetski pokrpao a platila sam 500 kn
u ove sad koja je tri puta jeftinija sam puno zadovoljnija, plombu plaćam i sebi i njoj 50 kn
opet ima i od tih jeftinijih kod kojih za nju koja je još maloljetna ne bi platila ni to....

Bayta
10.07.2012., 13:55
S obzirom na to da se spremam raditi nešto malo skuplje (u odnosu na moje prihode) zanima me koliki je otprilike postotak stomatologa koji primaju kartice (AMEX). U glupavoj sam situaciji, trebala bih to riješiti do 9.mj. jer su se pojavili neki problemi, sad imam love dovoljno za te neke osnovne stvari, a ako bih mogla na karticu (2, maksimalno 3 rate) onda bih bila spremna potrošiti duplo više novaca (oko 10000 kn sam procijenila da bi me koštalo).
Uglavnom, moje pitanje je zašto ne rade svi s karticama? Stvara li im to neke probleme, ne da im se ulaziti u novu tehnologiju, zbog traga novca (kod onih koji ne izdaju račun) ili nešto drugo? Ne razumiju li da bi na taj način imali više pacijenata/posla?

DarkStar
10.07.2012., 14:07
plombu plaćam i sebi i njoj 50 kn
Oprosti, ali kakva ti je to plomba od 50kn?
Ja najjeftinije sto sam nasao je 200kn. Kod HZZO zubara je cak 330!!!
Kocic 500kn, kod HZZO 550.
Krunica 1000 kn, kod HZZO ne usudim se ni pitati koliko je...:eek:

Inace najskuplje ne znaci i najbolje,
prije 5 godina sam cistio korijen kod skupe privatne stomatologinje,
pukla joj je igla i ostao komad u korijenu, naravno to mi je slucajno "zaboravila" spomenuti kad je to ciscenje korijena uredno naplatila 500kn, i ne bih za to ni sad znao da nisam isao slikati taj zub.
Za sad mi ne smeta ali kad tad cu ga morati ici vaditi zbog toga.

Pozdrav

Jujigatame
10.07.2012., 22:58
Ovako, postoji minimalni cjenik Komore kojega bi se svi trebali pridrzavati i on je dostupan na webu.
Gornjih granica nema. Kakva je cijena ovisi od ordinacije do ordinacije, a ne o tome ima li ista ugovor s hzzo-om.
Ima doktora koji svojim pacijentima neke stvari naprave i besplatno, ili ako je mali ispun ili znaju da pacijent nema novaca - naprave nesto za sitnu lovu. Inace su cijene van grada dosta nize nego u gradu (bez racuna naravno), samo je tesko naci nekoga tko radi ok i s dobrim materijalima jer se to za tu cijenu jako slabo isplati (rijec je o iznosima od 100-200 kn).
Puknuce iglice u kanalu nije rijetko i desava se ali ga treba prepoznati, priznati i vidjeti sto i kako dalje (ovisno u kojem je dijelu kanala).

Chain
11.07.2012., 06:54
Pozz! Zanimaju me cijene kod dr.Miletića u Ses.Kraljevcu. Da li je tko išao i kako je zadovoljan?

covjek odlicno radi i ima normalne cijene al nema đabe ni u stare babe

labrić
11.07.2012., 16:59
Može li mi netko objasniti postupak poliranja zubiju i koliko otprilike košta preko HZZO-a?

Jujigatame
11.07.2012., 19:03
Ciscenje zubnih naslaga (kamenca) ultrazvukom je besplatno 2 puta godisnje u ugovornoj ordinaciji. Poliranje abrazivnom profilaktickom pastom ovisi od ordinacije do ordinacije, nema veze je li hzzo ili ne jer nije u standardnim uslugama. Uzme se cetkica i ta pasta te se strojno prodje po zubima.

labrić
11.07.2012., 20:49
Ciscenje zubnih naslaga (kamenca) ultrazvukom je besplatno 2 puta godisnje u ugovornoj ordinaciji. Poliranje abrazivnom profilaktickom pastom ovisi od ordinacije do ordinacije, nema veze je li hzzo ili ne jer nije u standardnim uslugama. Uzme se cetkica i ta pasta te se strojno prodje po zubima.

A kako se zove ono kad se prelazi po zubima kao nekom gumicom? :D Ili sam ja nešto zabrijala :ne zna: :rofl:

Jujigatame
12.07.2012., 13:16
Isto. To se radi kada se polira ispun.

labrić
12.07.2012., 22:09
Isto. To se radi kada se polira ispun.

:) A kakve su cijene okvirno?

Jujigatame
13.07.2012., 16:01
Pa ovo ti je ukljuceno u cijenu ispuna i obavezno se radi, a ono drugo sam ti napisao ;)

volume3d
17.07.2012., 12:51
Koliko košta vađenje korijena zuba (mislim da je donja petica u pitanju) ako osoba nema dopunsko, buraz je dobio uputnicu za bolnicu u dubravi-oralna kirurgija ?:)

Jujigatame
17.07.2012., 13:59
Nisam siguran, najbolje nazovite Oralnu kirurgiju pa provjerite (mislim da je oko 100 kn ali nemojte me uzeti za riječ)

volume3d
17.07.2012., 14:26
hvala na odg:)

novka
07.08.2012., 13:53
kolika je cijena totalne gornje i donje proteze kod privatnika

Jujigatame
09.08.2012., 14:33
Minimalno 6-7000 kn

fatalista
19.08.2012., 20:58
Spremam se lagano kod zubara, svi zubi su mi super, al od malena ima problema s donjim kutnjacima, imaju skroz rupu i ljevi i desni. Pred jedno 10g sam isao vaditi lijevi ali pritom je zub puko i ostao tek dio koji viri izvan mesa i naravno bilo mi je rečeno sad na operaciju. Naravno bol je prisutna svako malo i vec mi pun kufer toga i skupljam hrabrost da odem to rijesiti. Ja bi to najrađe izvadio, pa me interesira postupak cijena i dal smijem popiti ibrufen 600mg granule prije vađenja jer mi to jedino pomaže uz lokalnu :)

e da imam dopunsko..

lp

Jujigatame
21.08.2012., 23:45
Ovisno o težini slučaja, zub može izvaditi opći stomatolog ili specijalist kirurgije. Ako stvar obavlja opći, besplatno je (preko HZZO-a). Ako stvar obavlja specijalist; privatni naplaćuju 700-1000 kn, na redu ste odmah, a preko uputnice besplatno na par mjesta (ZG) - ako je potrebna operacija, čeka se po mjesec-dva, u suprotnom ste na redu kada dođete. Ostalo molim pogledajte/pitajte na za to predviđenoj temi (poslužit će Umnjaci, Kirurgija i sl) ;)

andrea m
28.08.2012., 19:13
pozzzz :)) koliko dode cijena novog zuba (implatanta ako se tako zove ) ,imam problema sa dvojkom :confused:

bill-jobs
29.08.2012., 17:08
pozzzz :)) koliko dode cijena novog zuba (implatanta ako se tako zove ) ,imam problema sa dvojkom :confused:
Implantat košta sveukupno oko 10.000 kn, ali možda ti i ne treba takav zahvat, pitanje je kakvih problema imaš.

Enter Sandwoman
01.09.2012., 07:59
pozzzz :)) koliko dode cijena novog zuba (implatanta ako se tako zove ) ,imam problema sa dvojkom :confused:

Bill-jobs je napisao da je 10k, frendica ga je prije godinu dana platila 7k (i to baš dvojku). Ne znam da li su se cijene u godinu dana drastično promijenile ili cijena toliko ovisi od stomatologa do stomatologa. :ne zna:

Kako god, sretno. :mig:

heky
04.09.2012., 12:45
Znate li okvirnu cijenu za 'ljuskicu' sto bi dosla na gornje jedinice? Nisam nigdje nasla nesto novijeg datuma po forumu, cisto da se znam psihicki pripremit prije nego mi opali cijenu :)

Sent from my U20i using Tapatalk 2

Big sunflower
07.09.2012., 09:42
Zamolila bi,koliko je okvirno cijena krune?
Nadam se da se radi o kruni...:ne zna:

Ako jedan zub fali i susjedni do njega se brusi a u prazninu se umetne novi zub.O takvom zahvatu se radi...
Zahvaljujem:)

frkalo
28.09.2012., 11:21
cijena udlage na jednu vilicu ?
molim vas

5rica87
25.01.2013., 11:56
možda nije ovo pravo mjesto za ovu temu ali ako netko zna koje je tamo ću pisati

Uglavnom krenula sam kod privatnog zubara i postavila fiksni aparat za zube. Platila sam 6000 kuna na rate i nemam pismenu potvrdu.
Međutim trebala sam aparat skinut u trecem mjesecu ali je dotični doktor preminuo.
nitko ga nije naslijedio i sada? kćer mu je zubarica i kad sam nazvala njezina sestra rekla je da nema ništa od toga.
ja sad moram kod drugog privatnika koji ce mi opet uzeti sve te novce ako ne i više...
da li je to normalna praksa? da li ja tu imam ikakvih prva?

Jujigatame
25.01.2013., 18:52
Nemas jer ona nije orotodont i ne moze raditi specijalistiku. Procedura je takva da se mora naci drugi ortodont koji ce zavrsiti terapiju tj skinuti bravice i dati retenciju. To ne kosta 6000 kn. Osim toga i tako si prosla debelo ispod cijene, ja se ne bi pjenio

josip yyyy
29.01.2013., 21:26
Nemam dopunsko.
Moj zubar nije mogao riješiti problem nateklog zuba , poslao me kirugu/specijalistu/ koji me pred kraj prošle godine naručio za operaciju(vađenje ili liječenje korijena-tako nešto su govorili...) koja će biti ovih dana(uzeo sam uputnicu kod svog zubara).


Koliko će biti cijena?

tomislav10
04.02.2013., 19:02
Obzirom da ne idem često zubaru danas sam se iznenadio računom od svog stomatologa, koji radi preko HZZO-a, pa mi, molim vas, recite slijedeće:

- je li cijena od 200,00kn za ortopan (rentgen, slikanje svih zubi) realna?
- jel li cijena za bijelu plombu na petici od 220,00kn previsoka (5 kompozitna ispuna)?

haiku9
04.02.2013., 19:33
Obzirom da ne idem često zubaru danas sam se iznenadio računom od svog stomatologa, koji radi preko HZZO-a, pa mi, molim vas, recite slijedeće:

- je li cijena od 200,00kn za ortopan (rentgen, slikanje svih zubi) realna?
- jel li cijena za bijelu plombu na petici od 220,00kn previsoka (5 kompozitna ispuna)?

cijena od 220 za plombu uz račun je minimalna propisana od strane stomatološke komore ...
a cijena ortopana može eventualno biti manja za par desetaka kuna.

josip yyyy
04.02.2013., 21:44
http://danas.net.hr/hrvatska/dragomir-petric-gdje-god-od-vas-zatraze-zdravstvenu-iskaznicu-nista-ne-placajte

'Gdje god od vas zatraže zdravstvenu iskaznicu, ništa ne plaćajte!'

'Ne plaćajte stomatolozima ništa osim razlike u cijeni materijala za 'crne' i 'bijele' plombe, a to može iznositi najviše 50 kuna. Sve što vam naplate preko toga, najobičnija je pljačka, zloupotreba položaja i kazneno djelo!'


U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje neslužbeno priznaju da "ima različitih pristupa" kod naplaćivanja usluga stomatologa, te podsjećaju osiguranike da imaju pravo na besplatne preglede te liječenje ili vađenje zuba, kao i svu kurativnu, palijativnu i preventivnu zaštitu, poput čišćenja kamenca do dva puta godišnje, pa anesteziju, šivanje desni, čišćenje zubnih kanala ili liječenje paradentoze i afti...

Jujigatame
04.02.2013., 22:54
Ovo je klasican primjer novinarskog senzacionalizma a bez da se stvar ispita u dubinu. Doticni je u sukobu s Komorom jer su s punim pravom prijavili osoblje doma zdravlja koje mimo zakona provodi samovolju ravnateljstva, a na stetu kolegama koncesionarima i privatnicima. Zna se jako dobro na sto pacijent ima pravo-a to npr nisu bijele plombe iza trojke. Na te se usluge placa puna cijena (uz racun, bitno!), ne manja od minimalne propisane komorinim cjenikom. Zaboravlja se da vise nismo u socijalizmu i da kvalitetno, jos jednom naglasavam kvalitetno! moderno Oralno zdravstvo nije i ne moze biti besplatno-pogotovo ne za cijenu od 18kn koju hzzo daje ugovornom lijecniku za pacijenta mjesecno.

Esthelle
07.02.2013., 20:19
Meni je uredno naplatila bijelu plombu na jedinici. Jer naravno nisam znala neke stvari koje se ovdje pišu.

Zanima me, ako imam samo osnovno zdravstveno osiguranje, koliko se plaća vađenje zuba? (o šestici je riječ). Hvala

Jujigatame
08.02.2013., 10:14
Bijelu plombu na 1 ti ne bi smjela naplatiti, ev ak ti pondi vrhunski materijal (razlika u nabavnoj cijeni je npr 400%). Vadjenje je kod ugovornog doktora besplatno

Esthelle
08.02.2013., 12:02
Bijelu plombu na 1 ti ne bi smjela naplatiti, ev ak ti pondi vrhunski materijal (razlika u nabavnoj cijeni je npr 400%). Vadjenje je kod ugovornog doktora besplatno

Hvala. Ali moja stomatologinja ne vadi sestice i ostale kutnjake, to bi me poslala u perkovcevu na kirurgiju. Koliko to tamo dodje ako nemam dopunsko?

Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk 2

crvena8
08.02.2013., 12:07
Obzirom da ne idem često zubaru danas sam se iznenadio računom od svog stomatologa, koji radi preko HZZO-a, pa mi, molim vas, recite slijedeće:

- je li cijena od 200,00kn za ortopan (rentgen, slikanje svih zubi) realna?
- jel li cijena za bijelu plombu na petici od 220,00kn previsoka (5 kompozitna ispuna)?

slične su cijene i kod moje ali ona je samo privatnik...mislim da ti to ovisi o materijalu s kojim se radi barem je meni tako objašnjeno bilo ...ako je kvalitetniji materijal i cijene je skuplja

simba_m
08.02.2013., 12:21
Ovo je klasican primjer novinarskog senzacionalizma a bez da se stvar ispita u dubinu. Doticni je u sukobu s Komorom jer su s punim pravom prijavili osoblje doma zdravlja koje mimo zakona provodi samovolju ravnateljstva, a na stetu kolegama koncesionarima i privatnicima. Zna se jako dobro na sto pacijent ima pravo-a to npr nisu bijele plombe iza trojke. Na te se usluge placa puna cijena (uz racun, bitno!), ne manja od minimalne propisane komorinim cjenikom. Zaboravlja se da vise nismo u socijalizmu i da kvalitetno, jos jednom naglasavam kvalitetno! moderno Oralno zdravstvo nije i ne moze biti besplatno-pogotovo ne za cijenu od 18kn koju hzzo daje ugovornom lijecniku za pacijenta mjesecno.

Ovo je jako dvojbeno. Tako je propisano, ali nije mi baš jasno. Naime, ako dođem popravit recimo peticu, kod oba načina ispune posao je isti (brušenje, čišćenje...), razlika je jedino u ispuni. I kako se onda mora naplatiti cijela usluga kada zdravstveno pokriva popravak zuba. Znači trebala bi se nadoplatiti samo razlika u cijeni materijala + korištenje lampe, a to sigurno nije minimalnih i pretjeranih 220 kn. U redu je da bude nadoplata za bijelu ispunu, ali ne ovolika.

Jujigatame
08.02.2013., 18:03
Bijela plomba u posteriornom segmentu nije propisana - zdravom logikom ne može se nadoplaćivati nešto što nije propisano ni normirano. Ako bi se već i nadoplaćivalo, ok neka donesu takav zakon, ali neka nadoplate budu realne: skrenuo bih ti pažnju da tuba vrhunskog kompozita od 3 grama košta 400 kn. Toliko košta i pakung od 50 amalgama (crnih plombi). Što ti to govori? A uz bijelu plombu obavezno ide i adheziv od 700 kn te kiselina od 100 kn, jednokratni aplikatori, lampa, veći utrošak vremena (ako se radi po ps-u) itd.
U toj računici 220 kn nije ni puno ni pretjerano, već živimo u usranoj državi gdje je sve naopako. Za usporedbu, njemački stomatolog istu uslugu s istim materijalom računa 100 EUR, a engleski 150 funti i mene osobno to degradira. Kad Slovencu kažem da cirkon dođe 350 eur a ne 500-600 on me pogleda i pita što s tom krunicom ne valja. Socijala je vani druga stvar - zna se da ako nemaš onda nećeš ništa ni dobiti, tj dobit ćeš minimum - prvu pomoć i nekakvu jadnu sanaciju.
Poštena sanacija UVIJEK košta. Tako da budite zahvalni što su cijene kakve jesu.
Problem je u sustavu koji valjda jedini na svijetu propagira sistem da "što manje radiš više ti ostane". Zašto? Imaš fiksnih 18 kn mjesečno po pacijentu. Tih 18 kn potrošiš kada ti čovjek sjedne na stolac, a ti mu upališ svjetlo, obučeš rukavice, staviš čašu, pregaču i sisaljku. "Socijalni" stomatolog ne živi od vaših plombi, čišćenja kamenca, vađenja zuba i (očajne) endodoncije nego od protetike koju zaradi u fušu. Dobri i moderni materijali su jednostavno preskupi i tu se stomatološki zahvati ne mogu poistovjećivati s ambulantom opće medicine koja ne troši gotovo ništa (iz koje dolazi dotični koji proziva struku), a ima jednake financijske uvjete (u usporedbi). Tu je i pitanje vremena - kada ti u 7 radnih sati dođe 20-25 ljudi, jednostavno ne možeš održati kvalitetu rada - nedgje stvar mora faliti.

haiku9
08.02.2013., 21:13
A kakva je "fora" da jedna te ista plomba s računom stoji 220 kn (minimalno) a bez računa 100 kn? Zašto ju jednom dobijem bez računa, a drugi put ne, i dobijem objašnjenje "plomba je velika, pa smo ti pisali račun"?! wtf :)
A ovo u vezi tih 18 kn mjesečno ... pa nije baš da je svaki pacijent baš svaki mjesec na zubarskom stolcu ... tak da ... ;)

Jujigatame
08.02.2013., 21:39
Tamo gdje sam ja radio nitko živ ne bi plombu platio više od 100 kn, i to im je bilo puno...i sad da je šef izdao račun na 100 kn, to je automatski dovoljno da ga netko od kolega iz zlobe tuži Komori.
Ovo drugo funkcionira ako si npr Dom zdravlja na Savici gdje dnevno dođe 5 ljudi (jer svi s imalo soli i kojim dinarom idu privatno) pa ne potrošiš ništa, ili ako si u nekoj zabiti pa imaš maksimum od 2800 pacijenata koji nemaju kuda ići i kojima možeš prodavati muda pod bubrege, onda je to super i ostane ti fajn love. Inaće stvar ne funkcionira iz prostog razloga što je nužna računica" usluga X novac" a ne "više usluge/manje novca" - za to država nema love, niti će je biti.

Amelie77
09.02.2013., 09:53
... ali neka nadoplate budu realne: skrenuo bih ti pažnju da tuba vrhunskog kompozita od 3 grama košta 400 kn. Toliko košta i pakung od 50 amalgama (crnih plombi). Što ti to govori? A uz bijelu plombu obavezno ide i adheziv od 700 kn te kiselina od 100 kn, jednokratni aplikatori, lampa, veći utrošak vremena (ako se radi po ps-u) itd.
U toj računici 220 kn nije ni puno ni pretjerano, već živimo u usranoj državi gdje je sve naopako. ...
A kolika bi bila realna cijena ispuna napravljenog s takvim vrhunskim materijalima - za veći ispun / za manji - orijentaciono? :)

Jujigatame
09.02.2013., 12:54
Što se mene tiće, ja bi bio sretan sa 100 eura :zubo: A realno, sukladno minimalnim cijenama Komore, mislim da su ok (250 - 300 -350) + nadoplata za eventualnu podlogu iz glassionomernog cementa ili indirektno prekrivanje kalcij hidroksidom (npr 50 kn) ;)

Amelie77
09.02.2013., 19:49
100 eura :azdaja: :D

... ove cijene mi se čine vrlo ok, ako se stvarno radi o najkvalitetnijim fensi-šmensi ispunima... ja sam svoje "malo" više plaćala.

Što se tiče glassionomernog cementa i ovog drugog, tu sam se pogubila :zubo:

Jujigatame
09.02.2013., 22:59
Kaj bas sve moras znati :P

grilec
10.02.2013., 01:07
Molim savjet - trenutacno sam u Bosni te se razmisljam raditi cirkonij navlake. Cijena u ovoj ordinaciji (http://www.stomatologijakovacevic.com/) je 200 EUR. Izgledaju mi korektni ali da li je to prihvatljiva cijena i ima li neko iskustva sa cirkonijem?

NeveCro
10.02.2013., 01:22
Cjena navlaka na zube, ne znam tocan naziv ugl. brusenje zubi i onda stavljanje keramicke navlake, Napravila bi to na 2 zuba pa me zanima koliko kosta otprilike u zg ili slavoniji.

jezic
10.02.2013., 12:43
Molim savjet - trenutacno sam u Bosni te se razmisljam raditi cirkonij navlake. Cijena u ovoj ordinaciji (http://www.stomatologijakovacevic.com/) je 200 EUR. Izgledaju mi korektni ali da li je to prihvatljiva cijena i ima li neko iskustva sa cirkonijem?

Bok-molim javi mi se-jezic

Jujigatame
10.02.2013., 14:58
Cjena navlaka na zube, ne znam tocan naziv ugl. brusenje zubi i onda stavljanje keramicke navlake, Napravila bi to na 2 zuba pa me zanima koliko kosta otprilike u zg ili slavoniji.

u Zg-u od 950 - 1600 kn za metal keramiku, 2000 - 3200 za punu keramiku

NeveCro
10.02.2013., 21:46
u Zg-u od 950 - 1600 kn za metal keramiku, 2000 - 3200 za punu keramiku

bitt cu malo off, al nisam bas upucena, ugl puna keramika su porculanske zar ne?

SubaruCRO
11.02.2013., 09:09
u Zg-u od 950 - 1600 kn za metal keramiku, 2000 - 3200 za punu keramiku

stavio sam ovaj svoj problem na drugi topic ali ovdje me zanima i cijena pa ga copy-paste-am....prije 15-ak godina mi se okrhnula lijeva jedinica i to na dijelu koji je okrenut prema drugoj jedinici i to u obliku nepravilnog trokutića....rekao bih oko 20% vidljivog zuba....prije 7 godina mi se to otkinulo i zubarka mi je stavila vjerojatno samo bijelu nadogradnju i bio sam zadovoljan jer nisam baš pazio šta grizem ali nisam ni otvarao pivske boce zubima.....sada mi se opet nakon 7 godina okrhnulo, ali nema moje zubarke jer je otišla u mirovinu....novi zubar mi je stavio isto tako bijeli kompozit ali je otpao nakon tjedan dana zagrizom u topli slanac :( nakon toga pitao sam zubara što bih mogao staviti a da mi potraje duže i da bude kao prije...bar 7 godina da traje...on kaže da bi mogli metal keramičku krunicu staviti.....e sad moje je pitanje da li ima neka alternativa jer mi se stvarno ne brusi ostalih 70% zuba ako se ne mora....zub ne boli jer je dirao s oštrim instrumentom u sredini gdje je odlomljeno....samo je taj dio okrhnut i nije vertikalno puknuo do kraja (oblik trokutića)....cijena koju mi je ponudio je 1.450,00 kn za metal keramičku krunicu a radi se o zubaru s ugovorom s HZZO-om....da li je to OK cijena i kakve su kvalitete te krunice....pitao sam imaju li u ponudi i empass materijal ali je rekao da nemaju (ili nemaju obradu :ne zna:)....koliko bi me ta sanacija došla kod drugih i ima li tko s foruma iskustva s tim

misho-pisho
11.02.2013., 09:18
Zna li netko kako se krecu cijene stomatoloskih usluga (kod privatnika)? Zanima me otprilike koliko kosta brusnje zuba, popravljanje, bijela plomba ..... Napisite sve sto vam padne na pamet, a meni ce svaka informacija dobro doci ....

Sacuvaj te Boze! Kozu ce ti odrati i zdrave zube popravljati ako im samo dopadnes saka.I znaju te uvjeriti kao "trebalo bi ovo,trebalo bi ono" jer ce te toboze ako to sad ne sredite,je li, imati strasnih problema s tim u perspektivi...Ja sam reko momjem malom:"Sine, ako budes ucio najbolje ti je u zubare,a ako pak ne - budi mesar! I bit ce ti ko bubregu."

Jujigatame
11.02.2013., 10:42
stavio sam ovaj svoj problem na drugi topic ali ovdje me zanima i cijena pa ga copy-paste-am....prije 15-ak godina mi se okrhnula lijeva jedinica i to na dijelu koji je okrenut prema drugoj jedinici i to u obliku nepravilnog trokutića....rekao bih oko 20% vidljivog zuba....prije 7 godina mi se to otkinulo i zubarka mi je stavila vjerojatno samo bijelu nadogradnju i bio sam zadovoljan jer nisam baš pazio šta grizem ali nisam ni otvarao pivske boce zubima.....sada mi se opet nakon 7 godina okrhnulo, ali nema moje zubarke jer je otišla u mirovinu....novi zubar mi je stavio isto tako bijeli kompozit ali je otpao nakon tjedan dana zagrizom u topli slanac :( nakon toga pitao sam zubara što bih mogao staviti a da mi potraje duže i da bude kao prije...bar 7 godina da traje...on kaže da bi mogli metal keramičku krunicu staviti.....e sad moje je pitanje da li ima neka alternativa jer mi se stvarno ne brusi ostalih 70% zuba ako se ne mora....zub ne boli jer je dirao s oštrim instrumentom u sredini gdje je odlomljeno....samo je taj dio okrhnut i nije vertikalno puknuo do kraja (oblik trokutića)....cijena koju mi je ponudio je 1.450,00 kn za metal keramičku krunicu a radi se o zubaru s ugovorom s HZZO-om....da li je to OK cijena i kakve su kvalitete te krunice....pitao sam imaju li u ponudi i empass materijal ali je rekao da nemaju (ili nemaju obradu :ne zna:)....koliko bi me ta sanacija došla kod drugih i ima li tko s foruma iskustva s tim

Cijena je ok, hzzo i tako ne pokriva fiksnu protetiku. IPS empress ili još bolje IPS e.max krunice/ljuskice su načinjene od vrhunskog čistog keramičkog materijala te su u pravilu duplo skuplje. Vaša situacija je savršena za tako nešto, samo je pitanje kako stojite s financijama. U suprotnom, i s metal-keramikom se stvar da dobro izvući ali puno teže, tim više ako radite samo jedan zub. Ipak predlažem da prvo probate "pošteno" zakrpati taj odlomljeni komad bijelim ispunom ;)

Esthelle
13.02.2013., 06:27
Pitanjce. Doktorica ima ugovor s hzzom, radila bi mi krunicu za 1700 kn. Jel to normalna cijena? Radi se o sestici.

Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk 2

Jujigatame
13.02.2013., 09:46
HZZO ne pokriva krunice, prema tome može vam naplatiti koliko želi, ali ne ispod 950 kn (uz račun)

Esthelle
13.02.2013., 15:31
HZZO ne pokriva krunice, prema tome može vam naplatiti koliko želi, ali ne ispod 950 kn (uz račun)

Kakve krunice postoje i okvir nekih cijena? Hvala

Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk 2

Jujigatame
13.02.2013., 20:46
Metal-keramika: kvalitetan i dugotrajan materijal, prilicno dobre estetike. Cijena u prosjeku 950-1500 kn.
Puna keramika: materijal vrhunske estetike, ali mozda nesto slabijih mehanickih svojstava. Cijena cca 2000-3500 kn.

Esthelle
13.02.2013., 23:12
Metal-keramika: kvalitetan i dugotrajan materijal, prilicno dobre estetike. Cijena u prosjeku 950-1500 kn.
Puna keramika: materijal vrhunske estetike, ali mozda nesto slabijih mehanickih svojstava. Cijena cca 2000-3500 kn.

Hvala :-) ona moja sestica ipak nece van jer rtg snimka je pokazala da je korijen zuba ok (prije dvije godine imaa sam apsces na zubu pa su mi endodontski spasavali zub). Uglavnom, moja zubarka ce mi raditi tu metal krunicu i trazi 1700 kn. Sad std napisali nekakav okvir cijena i ona prelazi to. Zena je prema meni stvarno ok i jako dobro radi, ne dami se za nekih 200tinjak kn trazit drugog stomatologa.
I da, danas mi je radila pripremni teren za tu krunicu i probila mi jedan kanal kojeg je pokrpala, kad sam je pitala kako se to dogodilo, kaze da je prenisko postavljen kanal. Iskreno nemam pojma sto to znaci. Tako da ce ostala 2 kanala pripremiti da budu drzaci krunice.
Molim za vase misljenje. Hvala

Sent from my SINA-1 using Tapatalk HD

Jujigatame
14.02.2013., 15:37
Nije baš dobro kad se svrdlom za nadogradnju probije kanal tj zub, znaci da je bila malo brzopleta-nepažljiva, ali dešava se. Bitno da je prepoznala zajeb i da sanira štetnu propisno. Nadam se da će na kraju sve biti ok ;)

Buhica Bu
16.02.2013., 18:41
Poštovanje!

Zanima me da li mogu dobiti reklamaciju za plombu?
Naime, prije manje od 6 mjeseci stavljena mi je bijela plomba koju sam platila 200 kn, i jučer mi je ista pri pranju zubi ispala. Da li ponovno plaćam kod svojeg zubara stavljanje bijele plombe na isto mjesto? Postoji li kakva garancija na trajnost plombe? Ne radi se o privatniku.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Jujigatame
17.02.2013., 14:07
Ne postoji garancija, ali treba vidjeti iz kojeg je razloga plomba ispala...ako je stomatolog savjestan i procjeni da je to zbog njegove "greške" (ponekada je teško napraviti kvalitetnu plombu, zbog sline i sl), ponovit će vam ispun besplatno.

i live4love
24.02.2013., 20:46
jel znate koliko dode ortodontski pregled zubi kod privatnika? nosim nocni aparatic 4 godine,nikako nisam zadovoljna rezultatima,ustvari zubi su jos gori nego ranije i odlucila sam se promijeniti ortodonta

eiya
24.02.2013., 23:00
Dopunsko osiguranje imam već bar dvije godine. Nedavno sam bila kod novog stomatologa (promijenila adresu stanovanja) i otišla riješit jedan zub. Kada mi je trebala staviti plombu upitala me je hoću li običnu ili ''kompozitni ispun''. Upitala sam zar to ne pokriva dopusnko da bih dobila odgovor da ne. Odlučila sam platiti tu plombu od 140 kn ali sada se osjećam nasamareno jer sam komotno mogla otići svojem privatniku i za stotinjak kuna skuplje dati popravit zub. Pa pitanje - zar dopunsko ne pokriva i tu vrstu plombe??

Ivana2711
25.02.2013., 08:32
jel znate koliko dode ortodontski pregled zubi kod privatnika? nosim nocni aparatic 4 godine,nikako nisam zadovoljna rezultatima,ustvari zubi su jos gori nego ranije i odlucila sam se promijeniti ortodonta

Prvi pregled je u većini ordinacija besplatan ;) Inače je to cca 300kn

Dopunsko osiguranje imam već bar dvije godine. Nedavno sam bila kod novog stomatologa (promijenila adresu stanovanja) i otišla riješit jedan zub. Kada mi je trebala staviti plombu upitala me je hoću li običnu ili ''kompozitni ispun''. Upitala sam zar to ne pokriva dopusnko da bih dobila odgovor da ne. Odlučila sam platiti tu plombu od 140 kn ali sada se osjećam nasamareno jer sam komotno mogla otići svojem privatniku i za stotinjak kuna skuplje dati popravit zub. Pa pitanje - zar dopunsko ne pokriva i tu vrstu plombe??

Ne pokriva. Imaš pravo na besplatni kompozitni ispun od 3-3, a ostalo plaćaš sama. Alternativa je amalgam ;)

maliodpalube
28.02.2013., 20:34
Trebam raditi i gornju i donju totalnu protezu. Nemam nijedan svoj zub. Zubarka, koja mi se inače čini sasvim okej, ali kod koje idem tek posljednja dva mjeseca, mi kaže da je bolje napraviti akrilne proteze zato što nemam više nijedan svoj zub. No, moja je mama prije cca 5 godina radila metalne proteze i prezadovoljna je time što su tanke. Prije je imala akrilne debele. Kad je radila te metalne (također nema nijedan zub), morala je doplatiti oveću sumu, jer zdravstveno je pokrivalo samo akrilne. Koliko znam, sada zdravstveno pokriva i metalne...
Da ne duljim, iako mi se ova moja nova zubarka čini sasvim okej, ne mogu se oteti dojmu da su metalne proteze znatno skuplje i da me zato uvjerava da su za mene bolje akrilne... Zato molim pomoć i savjet. Napominjem da sam zube izgubio zbog neke ciste u maksilama koju sam operirao prije petnaestak godina... ali i zbog parodentoze. Kosti gotovo da više i nema. I... imam dopunsko zdravstveno.
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

manchild
02.03.2013., 02:42
Iako je bijele plombe iza trojki trebalo i dosad naplaćivati, dio stomatologa to nije činio. Kako od 1. travnja na snagu stupaju novi ugovori ordinacija s HZZO-m, te će stomatolozi najveći dio zarade dobivati po učinku, smatra se i da će ih većina početi naplaćivati bijele plombe.

Hrvatska komora dentalne medicine oštro je osudila poruku ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Dragomira Petrica, koji je prije 20-ak dana građane pozvao da svojim stomatolozima ne plaćaju ništa, osim razlike u cijeni materijala za "crne" i "bijele" plombe, koja ne smije biti viša od 50 kuna.

"To su nevjerojatne tvrdnje i točno se zna koje stomatološke usluge pokriva HZZO, a koje su usluge izvan standarda i moraju se dodatno platiti. Standardom je propisano da se tzv. bijele ispune koriste samo u području prednjih zubi od trojke do trojke, a sve iza prema kutnjacima treba sanirati amalgamskim ispunama. Želite li i na stražnjim zubima bijele plombe, to treba platiti u skladu s minimalnim cjenikom Komore, a cijena takve ispune kreće se od 220 do 300 kuna", kaže za Glas Slavonije dr. Miroslav Sikora, predsjednik osječke podružnice Hrvatske komore dentalne medicine.

No, zanimljivo je da je ta naplata izvanstandardnih usluga nešto na čemu inzistira Komora radi zaštite struke, jer smatraju da po diskontnim cijenama nije moguće pružiti kvalitetnu uslugu, ali isti zahtjev pred stomatologe ne postavlja i HZZO. Upravo je i to razlog što velik broj ordinacija danas ne naplaćuje bijele plombe bez obzira na koji ih zub stavljali.

Naime, cijena između bijele i amalgamske ispune bitno se ne razlikuje, nego je razlika u postupku, pa tako stavljanje bijele plombe zahtijeva nešto više angažmana samog liječnika dentalne medicine. Na naplati bijelih ispuna inzistira upravo sama Komora i to kako se ne bi stvarala nelegalna konkurencija prema privatnim stomatolozima.

"Nije fer ako onaj koji ima ugovor s HZZO-om i dobije glavarinu za svoje pacijente i novac za materijal, odluči da neće naplaćivati bijele plombe, a privatnik si to ne može priuštiti, te ih mora naplaćivati. Tako se u struci stvara nelojalna konkurencija. Pretpostavljam da se dio kolega nije odlučivao na tu naplatu zato da se više svidi svojim pacijentima ili ih zadrži", kaže dr. Sikora.

Pri stručnom nadzoru HKDM-a, doktori dentalne medicine koji ne naplaćuju bijele ispune dobit će samo usmenu opomenu. Kako od 1. travnja na snagu stupaju novi ugovori ordinacija s HZZO-m, te će stomatolozi najveći dio zarade dobivati po učinku, smatra se i da će ih većina početi naplaćivati bijele plombe, što će vjerojatno iznenaditi pacijente, koji zapravo nisu bili ni svjesni da njihovi liječnici do sada časte izvanstandardnom uslugom.

Stručnjaci s HZZO-m još nisu usuglasili ni odluku o naplati anestezije prilikom dentalnih postupaka.

"Držimo da injekcije trebaju biti besplatne u slučaju da vadite zub ili imate neki iznimno bolan postupak, no ako za neki redoviti i gotovo bezbolan postupak tražite injekciju, držimo da je onda treba i naplatiti", kaže dr. Sikora.http://danas.net.hr/hrvatska/osijek-svi-zubari-naplacivat-ce-bijele-plombe-300-kuna

naplaćivati i anesteziju, o kriste

papanjica
11.03.2013., 15:59
Dopunsko osiguranje imam već bar dvije godine. Nedavno sam bila kod novog stomatologa (promijenila adresu stanovanja) i otišla riješit jedan zub. Kada mi je trebala staviti plombu upitala me je hoću li običnu ili ''kompozitni ispun''. Upitala sam zar to ne pokriva dopusnko da bih dobila odgovor da ne. Odlučila sam platiti tu plombu od 140 kn ali sada se osjećam nasamareno jer sam komotno mogla otići svojem privatniku i za stotinjak kuna skuplje dati popravit zub. Pa pitanje - zar dopunsko ne pokriva i tu vrstu plombe??

Dopunsko ne pokriva kompozite na stražnjim zubima!

Jel vam dr. izdala račun? Ako nije u prekršaju ste i ona i vi i za to možete biti obje novčano kažnjene!

Sp@v@lic@
03.04.2013., 02:12
Pozdrav, prekopala sam malo po forumu i ne nadem sto mi treba pa eto da pitam.
Ako vec negdje ima tema molim prebacite me
Frendica mi ima jako velikih zubnih poteskoca ponajvise jer se zubara boji ko vrag tamjana.. Kako kaze...
Mlada je cura i zelim joj pomoci, napokon uspijem ju nagovoriti da odemo skupa i ona ostane bez posla i opet nula...
Ima sva cetiri umnjaka za popraviti/ vaditi ima puknutu dvojku vertikalno na pola do korijena sto treba vadit i stavit drugizub-ima implantant na jedinici koji kako kaze nije se dobro primio meso je malo plavkasto... Od ocnjaka desno joj fali nekoliko zubica vidim kad se smije...nisam vise popamtila sta je zubarica rekla, par karijesica itd...
Kakva prava ima kao nezaposlena ? Ima li hzzo ikakve poticaje il nesto, nezz... Znam da je meni puno dat 200 kn za plombu a ne njoj sad... Nezz kako da joj pomognem, jel moze imat besplatnog zubara? Sto s besplatnim implatantima/ krunicama... Za tu dvojku, popravci i cijene??... Ikakve povlastice..
Kad sam zvala u hzzo zena mi je odgovorila kako nezaposlena osoba zna svoja prava i sta sad hoce... Uzas...
Hvala unaprijed
Sent from my iPhone using Tapatalk

Jujigatame
03.04.2013., 22:48
Besplatni implantati i krunice? Si mozda pila nesto?:) Doticna ima jednaka prava kao i svaki drugi osiguranik (i koja mozes procitati ovjde ili uz pomoc googlea). To sto daju je mizerno ali morat ce se snaci jer druge nema.

Rosita18
05.04.2013., 12:33
!Može li mi tko odgovorit što mora sadržavati cjenik stomatologa. Moja draga zubarka je držala jedan cjenik na zidu svoje ordinacije, a drugi( skuplji!!) na svojoj web stranici. I nakon šta mi je uručila račun po cijeni sa neta(naravno većoj) zalila sam joj se da joj na cjeniku na zidu pise manja cijena, zahvalila mi je sta sam je upozorila na to, i rekla da je ona "odavno" digla cijene svojih usluga al eto nije stigla prominit ih, tj.izvisit (A MORA PO ZAKONU)!! Idući put sam vidila da je izvisila novi cjenik al bez potpisa i pečata!! S tim da na svojim RIJETKIM racunima uvik samo piše PRIVAT.STOM.USLUGA! Znaci bez specifikacija sto sam tocno platila!! Jel moze ko komentirat ovo?!! Hvala:-D

Lorca Blue
07.04.2013., 21:51
molim vas info, dali kod privatnika nešto platite ako se pokaže da ništa ne treba raditi tj, na pregledu zubar kaže da ne vidi ništa sumnjivo na tom zubu zbog kojeg sam išla i ništa ne radi. Naplatio mi je 90 kn. Dali je to uobičajeno?
Idem dugo kod tog zubara i prije (dogodilo se dvaput) mi nije to naplaćivao

Lorca Blue
10.04.2013., 13:19
Da malo podignem, valjda ima netko da mu se dogodilo da mu zubar (privatnik) nije morao ništa raditi? Jel se to plaća i koliko?

Jujigatame
10.04.2013., 17:23
Ovisi o tome naplaćuje li pregled i konzultacije ili ne. To je slobodan izbor, ali ga mora imati u cjeniku. Mi npr imamo tu stavku ali su u praksi pregledi i konzultacije sa specijalistima ipak besplatni

Lorca Blue
10.04.2013., 21:21
Hvala na odgovoru.

Portafolia
11.04.2013., 09:39
Važno!!!:zubeki:

U Domu zdravlja ubuduće besplatan popravak zubi (od 01. 04. 2013.).:zubeki:


http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/207157/Default.aspx

Novi pravilnik!;:zubeki:

http://www.hkdm.hr/novosti/738/PRAVILNIK-O-DENTALNOJ-ZDRAVSTVENOJ-ZASTITI-IZ-OBVEZNOG-ZDRAVSTVENOG-OSIGURANJA

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_03_38_710.html

Jujigatame
11.04.2013., 23:39
Dize mi se kosa na glavi od ovakvih gluposti i dezinformacija. Rijec je o osobnom sukobu jednog ravnatelja i HKDM-a/HZZO-a koji standardno strucni i temeljiti novinari prenose kako njima pase, a onda ih slijede 'revoltirani' dobri gradjani koji zele stati na kraj organiziranoj mafiji sto uzima zadnju kunu iz usta siromasnom puku.
Ako ukljucite ... sto ... imate u glavi, shvatit cete da drzava nema prebijene pare i nema teoretske sanse da ce platiti sve usluge primarne zastite. Necu ponovno ulaziti u obrazlaganja zasto je hzzo-ovih 13 kn mjesecno debelo premalo za misticnu bijelu plombu i zasto zdravstveni sustav u ovoj banana drzavi jedva funkcionira.
E da, zaboravih jednu sitnicu...doticni skuplja jeftine predizborne bodove te se uvlaci odredjenim vladajucim strukturama...ali to je tema za neki drugi pdf, npr politiku.
A vi dragi moji, budite pametni.

Portafolia
12.04.2013., 09:12
Dize mi se kosa na glavi od ovakvih gluposti i dezinformacija. Rijec je o osobnom sukobu jednog ravnatelja i HKDM-a/HZZO-a koji standardno strucni i temeljiti novinari prenose kako njima pase, a onda ih slijede 'revoltirani' dobri gradjani koji zele stati na kraj organiziranoj mafiji sto uzima zadnju kunu iz usta siromasnom puku.
Ako ukljucite ono nesto sto mozda imate u glavi, shvatit cete da drzava nema prebijene pare i nema teoretske sanse da ce platiti sve usluge primarne zastite. Necu ponovno ulaziti u obrazlaganja zasto je hzzo-ovih 13 kn mjesecno debelo premalo za misticnu bijelu plombu i zasto zdravstveni sustav u ovoj banana drzavi jedva funkcionira.
E da, zaboravih jednu sitnicu...doticni skuplja jeftine predizborne bodove te se uvlaci odredjenim vladajucim strukturama...ali to je tema za neki drugi pdf, npr politiku.
A vi dragi moji, budite pametni.

Gle, mene kao građanina sa 'nečim' u glavi ne zanima ništa osim mojih prava.

Ovaj novi pravilnik nije dezinformacija!!! :), možda u glavama onih koji imaju neke svoje interese pa negiraju 'crno na bijelo'. :facepalm:

Pravilnik vrijedi dok ne dođe novi. :trio: :zubeki:

Jujigatame
12.04.2013., 15:16
A onda odi u dom zdravlja pa traži da ti naprave sve besplatno; nakon toga se javi, može? ;) Želim ti sreću...

Portafolia
12.04.2013., 16:00
A onda odi u dom zdravlja pa traži da ti naprave sve besplatno; nakon toga se javi, može? ;) Želim ti sreću...

Hvala :). Ako odbiju pružiti usluge uključujući besplatne bijele plombe na sve zube, anesteziju, krunice itd. koje su po pravilniku dužni pružiti, onda ću prijaviti na HZZO i Ministarstvo zdravlja. :zubeki:

Amelie77
12.04.2013., 16:47
A onda odi u dom zdravlja pa traži da ti naprave sve besplatno; nakon toga se javi, može? ;) Želim ti sreću...
Ne mogu shvatiti ovu izjavu, makar imam ono što treba u glavi i sasvim solidno to koristim.
Ako je pravilnik stupio na snagu 01.04.2013. i u njemu piše da pacijenti imaju pravo na: Ispun kompositni na jednoj aproksimalnoj površini (sjekutići i očnjaci); Ispun kompositni dvoplošni; Ispun kompositni troplošni - što to onda znači? Da li se to još uvijek odnosi samo od 1-3 kao prije?

Naravno, ako su zaista odobrili kompozitne ispune na svim zubima, čudi me da to rade u doba ovakve besparice kada država nema novaca za ništa. I jasno mi je da to znači najjeftiniji mogući kompozit.
Pa će opet trebati nadoplaćivati za kvalitetniji kompozit.
Što me dovodi do logičnog pitanja koje je postavio jedan član moje obitelji - kako ću ja znati što mi je ugradio - meni je bijela plomba bijela plomba, otkud znam da mi nije naplatio skuplju a ugradio jeftinu koju nisam niti trebao platiti? Ja zaista ne znam odgovor na to pitanje.

A što se tiče ovih 13 odnosno 18, koliko li već je kn mjesečno, pa nije moguće da stomatolog dobije samo to?! Pa ako ugradi nešto s liste - metalnu krunicu, napravi protezu, izvadi zub, pa zar ne dobije za sve od toga dodatna sredstva od HZZO? Zašto onda govoriš da je 13 kn premalo za mističnu bijelu plombu? Oprosti, ali ne razumijem.


Ako ukljucite ono nesto sto mozda imate u glavi...
Ovo je potpuno neprimjereno :(