PDA

View Full Version : Magnetni polovi


bumbar
28.02.2005., 18:33
zanima me kakava je to sila na polovima zemlje i kako se kompas okreće po polovima (tj. kako djeluje ta sila tako daleko) , jer mi se nekako čini da je magnetna sila pa tako i polovi premalo iskorišteni, ja neznam ništa o tome konkretno pa jel ima tko da kaže nešto konkretno i zašto se ta energija=sila tako malo koristi?

raliSHA
28.02.2005., 19:13
Nije sila na polovima nego je to rezultantna sila magnetskog polja zemlje koje proizlazi iz činjenice da se Zemljina jezgra sastoji od velikog postotka željeza i nikla. Polovi su samo ponor i izvor toga polja a ta sila djeluje tako da usmjeri magnet u smjeru silnica polja. A odgovor zašto se ne koristi je taj da je općenito preslaba.

The Chemist
28.02.2005., 22:46
Da bi se energija magnetskog polja mogla koristiti, to polje se mora mijenjati s vremenom... Pa osim sto je Zemljino magnetsko polje slabo, jos je i poprilicno konstantno... :D

bumbar
02.03.2005., 10:53
danas čitam u novinama napravljen največi magnet na svijetu koji je 10.000 ili
100.000 jači od zemljinnih polova, napokon se netko sjetio!:klap:

justapixel
02.03.2005., 19:26
bumbar kaže:
danas čitam u novinama napravljen največi magnet na svijetu koji je 10.000 ili
100.000 jači od zemljinnih polova, napokon se netko sjetio!:klap:

Loool.

To ne bi trebalo bit problem to napraviti, treba ti samo par desetaka tisuća kilometara užarenog željeza i to lagano zavrtiti. Sad će malo ptice i izviđači imati problema s orijentacijom. Ali s njima se i tako ne družim.
:D

.

El Tomo
03.03.2005., 20:26
Os ti takvu kilometarsku komadinu zeljeza ravnomjerno hladiti? :D :D

A da ne govorim o problemu magnetiziranja takvog komada. Ipak netko (ili nesto) treba zalokati domene :D :D

El Tomo
03.03.2005., 20:32
raliSHA kaže:
Nije sila na polovima nego je to rezultantna sila magnetskog polja zemlje koje proizlazi iz činjenice da se Zemljina jezgra sastoji od velikog postotka željeza i nikla. Polovi su samo ponor i izvor toga polja a ta sila djeluje tako da usmjeri magnet u smjeru silnica polja. A odgovor zašto se ne koristi je taj da je općenito preslaba.

Interesantno je pogledati kako nastaje zemljino magnetsko polje. Zalosno, ali istino je da danas bolje poznajemo mehanizam nastanka i promjene magnetskog polja sunca nego vlastite zemlje na kojoj zivimo. Evo zanimljivog linka, koga zanima:
http://www.phy6.org/earthmag/dynamos2.htm

geza
06.03.2005., 13:23
Pitanje Bumbara u uvodu je umjesno, ali su odgovori po običaju šupljikavi. Iako sam o tome već pisao da se magnetizam još uvijek smatra najvećom nerješenom tajnom znanosti opet se ponavljaju poznate stvari, ili one koje su dubioza, kao što je teorija o nastanku magnetizma Zemlje. Da to ne bi bilo samo moje mišljenje evo malo citata koji o tome govore:

Despite our adventures into space, our superb transition from classical physics to relativistic physics, combined with a century of technological advancement of unsurpassed measure, and an uncanny understanding of the Cosmos as never before known, there seems to be one remaining enigma to science: the mysterious force-at-a-distance, called magnetism.

Nobody knows why the polarity of the Earth's magnetic field changes.

Right now, though, it's something of a mystery.
Earth's magnetic field periodically reverses polarity - the nort magnetic pol becomes the south magnetic pol, and vice versa.
The scientific revolution begans

Da znanstvena revolucija počinje to dobro znaju dežurni znanstvenici ovog foruma pa tako jedino oni znaju što je magnetizam i zašto dolazi do inverzije polova, i to ne samo zemaljskih, već i ribljih, ali i ljudskih.

AxMi-24
06.03.2005., 14:07
Geza moraš razlikovat razumjevanje magnetizma kao sile (a to razumjevanje je ekstremno dobro) i razumjevanje magnetizma kao rezultat zemljine geologije.

Istina je da se koristi riječ magnetizam u oba slučaja ali oni su svijetlosnim godinama udaljeni jedan od drugog.

Sem toga nitko ovdje nije ni tvrdio da znanost zna sve.

El Tomo
06.03.2005., 16:39
geza kaže:
Pitanje Bumbara u uvodu je umjesno, ali su odgovori po običaju šupljikavi. Iako sam o tome već pisao da se magnetizam još uvijek smatra najvećom nerješenom tajnom znanosti opet se ponavljaju poznate stvari, ili one koje su dubioza, kao što je teorija o nastanku magnetizma Zemlje.

Gezonja, ajde ne laprdaj bez veze o podrucju o kojemu, iskreno, pojma nemas. Vidjeli smo svi kakav si ekspert za plazmu i elektromagnetizam :rolleyes: :rolleyes:

Magnetizam je, uz elektricitet najstarija fundamentalna pojava koju su fizicari istrazivali. Jednostavno zato jer je dovoljno snazna da se njezin utjecaj vidi u svakodnevnom zivotu, i posjeduje doseg na razini svakodnevnih udaljenosti (za razliku od npr nuklearne sile koja je puno jaca, ali ima izrazito mali doseg). Magnetiizam i elektricitet su pojave koje su se najvise istrazivale u 19. stoljecu, i shodno tome njih i najbolje poznajemo.

Magnetizam je kao fizikalna pojava opisana i rijesena jos sredinom 19. stoljeca, kroz radove Amperea, Faradaya i Biot-Savarta. I tu nema nista misterioznog. Maxwell je ujedinio magnetizam i elektricitet u jedinstvenu elektromagnetsku interakciju.

Da bude stvar jos gora po tebe, geza, elektromagnetizam je toliko poznat da je Abdus Salamu uspjelo ujediniti elektromagnetsku i slabu nuklearnu interakciju u elektroslabu silu. To je bio prvi korak prema velikom ujedinjenju sila, a do danas niti jaka nuklearna niti gravitacijska (presotale 2 fundamentalne sile) nisu upijele uciniti taj korak. Za razliku od elektromagnetske, za koju ti tvrdi da je 'slabo poznajemo' sto nije istina.

To sto neki u magnetizmu traze krajnju mistiku i nekakvo uzviseno bozansko produhovljenje je njihov problem. Magnetizam je vrlo vrlo dobro poznat.

Ono sto doista ne znamo je postanak zemljinog magnetizma. Ne znamo kakva je zemljina unutrasnjost, a dosadasnje teorije zemljinog magnetizma predvidaju tekucu jezgru od feromagnetskih metala. Diferencijalna rotacija takve jezgre omogucila bi promjenu polaritete Zemlje, jednako kao sto se to dogada i na Suncu. Naravno, na zemlji je taj efekt puno manji.

A nase poznavanje (ili po tebi, nepoznavanje) magnetizma je tolika da danas znamo porijeklo suncevih magnetskih polova i mozemo do u minutu predvidjeti vrijeme obrtanja suncevog magnetskog polja.

Toliko o tome.... A ti i dalje trazi mistiku u magnetizmu

justapixel
06.03.2005., 17:25
Tko zna, zna. Tko ne zna, Geza.


.

The_Equilibrist
11.03.2005., 13:01
justapixel kaže:
Tko zna, zna. Tko ne zna, Geza.
:jumping: :jumping: Nice!

geza
13.03.2005., 15:24
El Tomnjo ne laprdaj ti, jer ti laprdaš, a ne ja. Tvoj domet poznavanja plazme bio je kao i AX - MI-a 24 kada ste me " učili " da je " PLAZMA JONIZIRANI GAS". Dok se nisam pojavi niste imali pojma što je plazma, a čini se da nemate pojma ni sada. Kad sam napisao da je 99,9% svemira plazma, a 0,1% materija o kojoj nemate pojma, sasusli ste na mene baražnu vatru da bi sa 0.1% atomske materije ostali pametni znanstvenici? To ti je to El tomonjo i zato se uvijek pjeniš!? Nemaš uporišta pa onda pričaš priče za malu djecu, koja te možda i slušaju??

Uistinu nema ništa protiv te tvoje malodječje priče, no začuđujuće da ti imaš protiv moje priče KOJU PRIČAJU NAJEMINETNIJI ZNANSTVENICI SVIJETA. Kada bi priložio citate znanstvenika koji govore o magnetozmu umjesto mene, ti bi sa svojim istomišlenicima podmetnuo : Eeto geza ne zna ništa drugo nego " copy - paste ".
Budući je legitimno i znanstveno dokazivati svoje glediđšta citatima" copy - paste " drugih znanstvenika, ponovit ću i dodati nove koji potvrđuje moje poznavanje magnetizma,a ne tvoje.

Nobody knows why the polarity of the Earth's magnetic field changes. Right now, though, it's something of a mystery.
( Naravno ti si izegleda jedini koji zna zašto se mijenjaju magnetni polovi Zemlje, jer ti čak iz 19. stoljeća znaš da magnet ima dva pola, i da je " magnetizam je, uz elektricitet najstarija fundamentalna pojava ". Velikog li El Tominog mudroslovlja?
Za tebe je " misticizam " i ovo: " Despite our adventures into space, our superb transition from classical physics to relativistic physics, combined with a century of technological advancement of unsurpassed measure, and an uncanny understanding of the Cosmos as never before known, there seems to be one remaining enigma to science: the mysterious force-at-a-distance, called magnetism ". Magnetism simply means power and information (energy) that runs from one pole to another. The universe, life forms and all ofcreation are built upon this principle of positive (plus) and negative (minus) poles.
( Za sve ozbiljne fizičare magnetizam je stanovita enigma, osim za tebe? )
The pole with relatively more electrons is said to have negative polarity; the other is assigned positive polarity. If the two poles are connected by a conductive path such as a wire, electrons flow from the negative pole toward the positive pole. This flow of charge carriers constitutes an electric current. In physics, the theoretical direction of current flow is considered to be from positive to negative by convention, opposite to the flow of electrons.
Davis and Dr. Walter Rawls established the fact that magnets do indeed emit two entirely different forms of energy -- north pole and south pole forms, and that these energies have dramatic effects on living systems. South pole energy, they proved, spurs growth, while north pole energy retards it.
( Narvno za očekivati je da ti bolje znaš od Dr. Rawlsa zašto magnetizam ima dramatičan utjecaj na ćiva bića. )
Ti kao vrli verbalni fizičar zasigurno razumiješ i u ove vrste magnetizma: paramagnetism, diamagnetism, ferromagnetism, antiferromagnetism, etc.
The smaller average size of modern animals may be due to the gradual decline of Earth's "steady state" (as opposed to “pulsed”) magnetism. Thousands of years ago the Chinese, with their astute discovery of bio-electrical energy flows known as “meridians”, learned that magnetism promotes vigor in biological life. ( Magnetizam u biologiji je čista " mistika " za El - Tomonje fizičare.
A kao stručnajk za solarni magnetizam " bolje " razumiješ magnetsku reverzibilnost od autora ove rečenice??
Though the solar magnetic reversal is not completely understood, the Ulysses spaceprobe has sent back detailed data which has supplied answers to many questions.

Do we really know how gravity and magnetism operate?
(Ti čak znaš kako gravitacija i magnetizam " operate " ? )
Our theories for gravity and magnetism allow us to describe the essential physics of systems from nearly the size of the universe, to events at a scale of nearly 1 million times smaller than the nucleus of an atom. The latter phenomenon is explained by quantum electrodynamics which routinely makes predictions correct to 10 decimal places. For gravity, we can accurately describe systems as vast as the universe and its evolution, to the surfaces of black holes.
(Ti si vjerojatno i fizičar za CRNE RUPE, a ne samo za mgnetizam, pa sigurno znaš što se događa s magnetizmom u CRNOJ RUPI ? ). Daj malo objasni to.
There is a followup to this discussion for anyone interested in pursuing it. This month's issue of Physics World has a report on the issue of ferromagnetism in carbon. Along the way, they presented a good summary of why certain solids are ferromagnetic, and why it (and magnetism in general) is a very complex phenomena.
( Eto vidiš El Tomonjo kako ti obmanjuješ neupučene ljude. Autor ovog teksta kaže da je magnetizam " very complex phenomena ", dok je to za tebe toliko jednostavno da je " Magnetizam kao fizikalna pojava opisana i rijesena jos sredinom 19. stoljeca ". Netko od vas dvojce laprda, a to si vjerojatno ti. )

Love is the most attractive force in the universe. Love is the magnetic force that attracts and reproduces life, and the 'glue' that holds together friends, couples, families, communities, nations and humanity. Love is the great magnetic force that unites all things. It is the foundation that brings all things together. And it is the foundation of the Law of Attraction.

Da su ljubav i magnetizam korelativni fenomeni to ti znaš još iz 19. stoljeća, a možda i prije, pa se nadam da ti dobro razumiješ što govori ova rečenica:
" The attractive principle of Love corresponds to magnetism. Magnetism is a force of attraction or repulsion due to an arrangement of electrons. Unlike poles (+)(-) attract each other, while like poles ((+)(+) or (-)(-)) repel each other. "

The electronics literature treats magnetism as an effect produced by an electric current. A magnetic field that has been thus produced can be used to create permanent magnets in a range of iron, nickel and cobalt alloys.
No kako postaje stalno matgnetičan ugljik i keramika ti to zasigurno znaš koji nkada nisi u rukama imao takav magnet, dok ja koji sam imao u rukama takve magnete, o tim magnetima nemam pojma…..samo laprdam? To je tvoja " zanstvena metodologija " znanstvenog komuniciranja.

Nakon ovog, prvo tebi, ZATIM " PIKSELIMA ", a onda svima koji čitaju postove o magnetizmu, trebalo bi biti jasno, da ti laprdaš kada govoriš o magnetizmu isto toliko koliko si laprdao kada si pisao o materiji. Svi ozbiljni i odgovorni znanstvenici svijeta kažu da ne znaju što je materija, niti imaju jasne pojmove o fenomenima magnetizma, a ti se ovdje " prsiš " da znaš? Možda i znaš, ali onda si ti MISTIČAR a ne ja, jer samo mističari znaju što je materija! Tako ti je to El Tomonjo.

Žao mi je što vrlo malo znaš o magnetu i magnetizmu, a svi koji MALO ZNAJU obično svoje neznanje zamjenjuju MISTKOM. Ti si se sam odredio kao dobar uzorak i poznavatelj magnetskog misticizma.
Žao mi je djece koju učiš da magnet ima dva pola, a čovjek dva seksa?

raliSHA
13.03.2005., 16:48
:rolleyes:

daj se potrudi shvatiti npr.
magnetostatika (http://electron6.phys.utk.edu/phys594/Tools/e&m/summary/magnetostatics/magnetostatics.html)
a možeš u stvari i sve ovo (http://electron6.phys.utk.edu/phys594/Tools/e&m/summary/electrodynamics.htm) pa se onda javi.......

El Tomo
14.03.2005., 17:23
Ma ne moze ti to geza shvatiti. On ima svoju 'fiziku' u glavi.

Je li netko zainteresiran za izracunavanje gezinog crackpot indexa? Evo uputa:
http://math.ucr.edu/home/baez/crackpot.html

:D :D :D

Odmah za pocetak geza osvaja 60 bodova:
20 points for each use of the phrase "self-appointed defender of the orthodoxy".
40 points for claiming that the "scientific establishment" is engaged in a "conspiracy" to prevent your work from gaining its well-deserved fame, or suchlike

A po ovom kriteriju gezi treba dati 10x40 bodova (ukupno 400 :D :D )
40 points for comparing those who argue against your ideas to Nazis, stormtroopers, or brownshirts.

raliSHA
14.03.2005., 17:30
10 points for each new term you invent and use without properly defining it.......ovo poznato zvuči...neki HOMO- nešto....:D

MrkiMedo
01.04.2005., 00:00
A kako zapravo nastaje magnetsko polje zemlje?

... ajmo ovako: Ako je jezgra zamlje sastavljena od metala koji
imaju slobodne nosioce onda to predstavlja stuju oko osi rotacije
zemlje. Medjutim u kojem referentnom sustavu?

Ako mi stojimo na zemlji ( i ako je tocna pretpostavka da
se zemljina jezgra giba istom brzinom rotacije) onda u nasem
refrentnom sustavu nema te struje, dakle nema ni magnetskog
polja.


Onda kako zapravo nastaje magnetsko polje zemlje?

... pretpostavljam ovako: ako je jezgra tekuca, onda ima stanovitu
inerciju i viskoznost tako da rastaljeni metal sto je vise udaljen od osi rotacije (zbog viskoznih sila) kasni za onim blize centru. Dakle u odnosu na covjeka koji stoji na povrsini zemlje imamo
struju koja rotira obrnuto od vrtnje zemlje (oko osi vrtnje).
To je takodjer i konzistentno sa polozajem sjevernog i juznog
pola.


E sad ide jedno pitanjce. Ako bi se vozili autom po recimo ekvatoru da li bi se magnetsko polje povecavalo ili smanjivalo
ovisno o brzini i smijeru auta?

... ovo bi tribalo izmjerit za svaki slucaj ( nije tesko )

Ovo bi moglo i objasnit cinjenicu zasto Venera prakticki nema magnetsko polje ( jer rotira sporo oko svoje osi : oko 240 zemljskih dana)

Mene vise zanima jedno drugo pitanje vezano uz magnetizam:
Ako "zaljepimo" magnet na vertikalnu metalnu plocu kako to
da ce on stat tamo godinama?

Pogledajmo energetsku bilansu: neki mogu reci da se magnet
ne giba pa ne vrsi nikakav rad. Medjutim kroz magnet, buduci
da postoji magnetsko polje, teku struje - onda mora postojat
i rad. Dakle, mene zanima odakle dolazi ta energija?

virgils
01.04.2005., 10:37
MrkiMedo kaže:

Pogledajmo energetsku bilansu: neki mogu reci da se magnet
ne giba pa ne vrsi nikakav rad. Medjutim kroz magnet, buduci
da postoji magnetsko polje, teku struje - onda mora postojat
i rad. Dakle, mene zanima odakle dolazi ta energija?

Magnetic fields don't arise only from classical moving charges. In fact the strongest and most interesting magnetic effects come from the spin of the electron. This is a quantum-mechanical effect with no correspondence in classical electromagnetism. The electron has a magnetic moment and angular momentum whose magnitudes do not dissipate.

Ferromagnetic materials such as Fe, Co, Ni, Sm, etc retain their magnetism indefinitely, just as they maintain electric charge, atomic mass, etc.

Since the interior of the Earth is largely Fe and Ni, magnetic fields at the surface of the Earth could be due to this intrinsic ferromagnetism (despite the high temperatures inside the Earth).

MrkiMedo
01.04.2005., 19:28
virgils kaže:
Magnetic fields don't arise only from classical moving charges. In fact the strongest and most interesting magnetic effects come from the spin of the electron. This is a quantum-mechanical effect with no correspondence in classical electromagnetism. The electron has a magnetic moment and angular momentum whose magnitudes do not dissipate.

Ferromagnetic materials such as Fe, Co, Ni, Sm, etc retain their magnetism indefinitely, just as they maintain electric charge, atomic mass, etc.

Since the interior of the Earth is largely Fe and Ni, magnetic fields at the surface of the Earth could be due to this intrinsic ferromagnetism (despite the high temperatures inside the Earth).

A mozda je zemljino magnetsko polje posljedica obaju efekata,
tj kombinacija onog mog gornjeg objasnjenja i ovog tvog.
Spora rotacija Venere me nekako uvjerava da ovo moje pije
vode.

Ti kazes da elektroni imaju magnetski i zakretni moment
koji ne nestaju. Usto su u atomu kod feromagnetskih materijala
poredani tako da atom ima totalni magnetski moment. To je sve
ok.

Ja samo pitam a odakle energija, tj. zasto ne disipiraju?

To sto si rekao da magnetski moment proistice iz spina
elektrona nije u kontradikciji sa klasicnim modelom, vec
dapace .... vrlo se slaze sa klasicnim modelom

Sad je samo pitanje odakle energija za taj spin elektrona...
(to da ne nestaju nije pravi odgovor jer onda rusi zakon
ocuvanja energije)

P.S Meni je ovaj magnetizam stvarno misterija ;)

virgils
02.04.2005., 01:55
The spin of the electron is not classical precisely because it does not dissipate.

One of the revolutions of quantum mechanics was the realization that electric charge (the electron) orbiting its nucleus can do that indefinitely without radiating (dissipating) its energy. The same holds for the spin of the electron, which is the primary source of magnetic effects.

The problem with moving charges within the Earth's core as the source of its magnetic field is that the charges would quickly recombine (electrons and ions) leading to zero net charge. Perhaps radioactive decay of the heavy elements continually replenishes the pool of uncancelled charges.

At any rate the source of the Earth's magnetic field is mysterious.

You know that the poles (North-South) have changed direction several times in Earth's geologic history?

MrkiMedo
02.04.2005., 14:17
Vidi ja tebe uporno pitam zbog cega nema disipacije?

To predstavlja krsenje osnovnih zakona fizike tj. zakon
ocuvanja energije.

Onda, hoces li mi opet slat neki citat ili ces mi ljudski
odgovorit na pitanje?

virgils
02.04.2005., 18:11
I'm sorry, MrkiMedo, but I will have difficulties explaining why spin doesn't dissipate.

Spin is in the same category of fundamental properties of matter like mass and electric charge. Why doesn't the mass of the electron spontaneously dissipate? Why doesn't the electric charge of the electron (or proton) dissipate? Why are the laws of the universe what they are? Nobody knows, especially not within the framework of classical physics.

There are quantum theories of the fundamental particles, such as quark theories which postulate a handful of even more elementary particles. In this model the properties of electrons, protons, neutrons, etc, are manifestations of the various arrangements or states (and energies) of the more elementary particles. There is also string theory, in which the vibrations of 12-dimensional strings give rise to the aforementioned elementary particles.

To understand any of this one has to study quantum mechanics.

I have been using my own words all along, MrkiMedo, not citations.

MrkiMedo
02.04.2005., 18:26
Pardon za citate, izgleda da ti je lakse pisat na engleskom ;)

Postavio sam ovo pitanje jer mislim da odgovor na njega
povlaci odgovor na neka fundamentalna pitanja u fizici.

Jer ocito je da na nasem trenutacnom stupnju znanja
zakon ocuvanja energije u ovom slucaju ne vrijedi :eek:

virgils
02.04.2005., 23:30
MrkiMedo kaže:
Pardon za citate, izgleda da ti je lakse pisat na engleskom ;)

Postavio sam ovo pitanje jer mislim da odgovor na njega
povlaci odgovor na neka fundamentalna pitanja u fizici.

Jer ocito je da na nasem trenutacnom stupnju znanja
zakon ocuvanja energije u ovom slucaju ne vrijedi :eek:
Da, zaista mi je lakse na engleskom. :)

I din't understand your last statement. Conservation of energy always holds.

MrkiMedo
03.04.2005., 12:43
virgils kaže:
Da, zaista mi je lakse na engleskom. :)

I din't understand your last statement. Conservation of energy always holds.

Ma problem ti je u sustini jednostavan (ali odgovor nije). Zamisli elektron koji "kruzi" oko atoma. U biti se ne radi o kruzenju vec postoji samo vjerojatnost da ce elektron negdje biti (ali svjedno se giba oko jezgre) On istovremeno "kruzi" oko atoma i ima neki spin. Taj spin generira magnetsko polje B . Svaki naboj koji se giba u magnetskom polju je pod uticajem sile F = v x B . Dakle postoji sila i na elektron koji je svojim spinom generirao ovo magnetsko polje. Sila na putu se smatra radom (ili energijom) kako hoces. Koliko je poznato elektroni oko atoma kruze unutar energetskih ljuski tako da ovaj rad ne mijenja svojstva atoma (tj elektron nece skociti u gornju energetsku ljusku zbog ovog dodatnog rada). Sad ja pitam sto se onda dogodilo sa radom?

virgils
04.04.2005., 09:00
A particle cannot do work on itself. Speaking of the electron within the (hydrogen) atom, the mass, the electric charge and the magnetic dipole (spin) are all located in the same place at a given time. This basic assumption about the electron is expressed in Schroedinger's equation or equivalently in the Hamiltonian.

But I don't think we can make much headway in the present discussion outside of quantum mechanics. I am not familiar with texts in Croatian, otherwise I would suggest one.

MrkiMedo
04.04.2005., 13:10
virgils kaže:
This basic assumption about the electron ....


problem upravo i jest u "assumptionu" ... a sta kazu eksperimenti
ako je ikad neki napravljen na ovu temu?

justapixel
04.04.2005., 16:47
MrkiMedo kaže:
problem upravo i jest u "assumptionu" ... a sta kazu eksperimenti
ako je ikad neki napravljen na ovu temu?

Lol, super su mi ljudi koji misle da fizičari bacaju zakone onako iz glave, bez provjere.

Evo, eksperiment je vrlo jednostavan - uzmeš šalicu i staviš je na stol. Potom čekaš da se uruši u sebe u oblaku zračenja. Ako se to ne dogodi u nekom razumnom roku, "assumption" je zadovoljen.


.

MrkiMedo
09.04.2005., 23:31
Najlakše je glumit pamet :B

AllweEverWanted
10.04.2005., 09:19
Medo sine,... magnetno polje je fundamentalno isto ko sto je gravitacisko polje fundamentalno ,..... e sad zasto je zeleno zeleno a ne zuto,... za to moras popuniti upitnik P13-222 i poslati ga na upravu vodovoda. Kuzis.

MrkiMedo
10.04.2005., 17:29
AllweEverWanted kaže:
Medo sine,... magnetno polje je fundamentalno isto ko sto je gravitacisko polje fundamentalno ,..... e sad zasto je zeleno zeleno a ne zuto,... za to moras popuniti upitnik P13-222 i poslati ga na upravu vodovoda. Kuzis.

Aj ne budali :B

dakle za tvoju informaciju ovdi se diskutira a magnetskom polju zemlje

(i ka prvo i prvo nisan ti sin jer da jesan sigurno bi i radija u upravi vodovoda ispunjavajući te tvoje P13-222 koje tako
dobro poznaš :D)

Čak je i sam Einstein rekao da je objasnjenje Zemljniog magnetskog polja jedno od najvažnijih pitanja fizike.
Najdraži su mi ti koji kažu da je nešto fundamentalno ....:bljak:

Tako i crkva kaže da je bog fundamentalan :W

AllweEverWanted
11.04.2005., 18:08
MrkiMedo kaže:
Aj ne budali :B

dakle za tvoju informaciju ovdi se diskutira a magnetskom polju zemlje

(i ka prvo i prvo nisan ti sin jer da jesan sigurno bi i radija u upravi vodovoda ispunjavajući te tvoje P13-222 koje tako
dobro poznaš :D)

Čak je i sam Einstein rekao da je objasnjenje Zemljniog magnetskog polja jedno od najvažnijih pitanja fizike.
Najdraži su mi ti koji kažu da je nešto fundamentalno ....:bljak:

Tako i crkva kaže da je bog fundamentalan :W

Najfundamentalnije stvari je najteze objasniti, zato jer izlaze iz okvira klasicne znanosti i zalaze u sferu filozofije. Svidjalo se to tebi ili ne neke stvari covijek nemoze vidjeti, osjetiti, zabilljeziti na neki drugi nacin, a onda dokumetirati kao pravilo da pod ovim uvjetime se dogadja ovo i ono.
Mi zasigurno znamo da je jabuka pala Newtonu na glavu znamo i izracunati silu kojom je ona udarila o glavu i sl. ali samo mozemo nagadjati sta je u biti gravitaciska sila.
Sto vise odgovora imamo to vise pitanja imamo. Nazalost nevrijedi uvijek obrnuto.