PDA

View Full Version : Matematički problem - tko rijesi svaka mu cast!

bhewa
03.03.2005., 15:11
Ovako, imate 20 svinja (moze biti bilo sto zivo), tih 20 svinja morate ubiti u 5 dana, ali tako da svaki dan morate ubiti najmanje 1 svinju, ali ne smijete ubiti paran broj. Mozete bilokoji broj ali ne smije biti paran. Kako to rijesiti?
To mi je frend dao da rijesim, al ne samo meni neki se vec 3 mjeseca prcaju s tim. Kaze da rjesenje postoji, ali ja ga nemrem dokuciti i ne zeli reci rjesenje. Ako ga ima?
Probajte vi... Sretno

UnholySummoner
03.03.2005., 15:26
lol, npr.
1 + 3 + 5 + 5 + 5 + 1

ili generilizarujce:
postoji li suma
(SUMA i=1..n: Ai) = C
gdje C kolko ih trebas "preraditi",
a za svaki Ai: Ai cjelobrojan, Ai>=1,
Ai mod 2 = 1

The Chemist
03.03.2005., 15:34
:confused:

UnholySummoner kaze
lol, npr.
1 + 3 + 5 + 5 + 5 + 1

To je 6 (dana)!! :zubo:

Nego, nemozes zbrajanjem 5 neparnih brojeva dobiti parni, zar ne??

adriatic
03.03.2005., 15:49
Pa jasno da rješenje ne postoji: zbroj pet neparnih brojeva je uvijek neparan i ne može biti 20. :)

bhewa
03.03.2005., 16:18
ma ima rjesenje, mislim ima neka forumla sigrno, pito sam starog, kaze da ima neka forumula. i dalje pokusavajte...

skeptik
03.03.2005., 16:23
Ovo bi trebalo pomoci: ;)
http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=11237

bhewa
03.03.2005., 16:29
da znam, ali ja bi htio da vi pokusate rijesiti, da date odgovor. nisam pito da li 2 i 2 moze bit 5. nego kak ubiti 20 svinja u 5 dana,ali da ne smije biti paran broj ubijenih svinja, i da se svaki dan mora ubiti najmanje 1 svinja....
kak to????:confused: :confused: :confused: :confused:

grimReaper
03.03.2005., 16:30
bhewa kaže:
ma ima rjesenje, mislim ima neka forumla sigrno, pito sam starog, kaze da ima neka forumula. i dalje pokusavajte...

:top: :mig: zabavi se u potrazi

fulja
03.03.2005., 16:39
bhewa kaže:
da znam, ali ja bi htio da vi pokusate rijesiti, da date odgovor. nisam pito da li 2 i 2 moze bit 5. nego kak ubiti 20 svinja u 5 dana,ali da ne smije biti paran broj ubijenih svinja, i da se svaki dan mora ubiti najmanje 1 svinja....
kak to????:confused: :confused: :confused: :confused:

adriatic kaže:
Pa jasno da rješenje ne postoji: zbroj pet neparnih brojeva je uvijek neparan

kaj ti tu nije jasno?

Stribor cumez
03.03.2005., 16:55
U prva cetri dana ubijem po tri svinje. Tocno u ponoc cetvrtog dana ubijem jos jednu svinju i ostalih sedam iduci dan. Kako se nezna koji je dan tocno umrlo ovo ponocno svinjce, moze se reci da je raspored bio:
3,3,3,3+x,7-x

:D

bhewa
03.03.2005., 17:09
Stribor cumez kaže:
U prva cetri dana ubijem po tri svinje. Tocno u ponoc cetvrtog dana ubijem jos jednu svinju i ostalih sedam iduci dan. Kako se nezna koji je dan tocno umrlo ovo ponocno svinjce, moze se reci da je raspored bio:
3,3,3,3+x,7-x

zanimljivo...

matematicar
03.03.2005., 19:06
Stribor cumez kaže:
3,3,3,3+x,7-x

Heheh, sada zvucis poput odvjetnika. ;)
Moje se misljenje podudara s Adriatikovim.

Mr. I am M
03.03.2005., 19:09
Stribor cumez kaže:
3,3,3,3+x,7-x

... a iz Haga čekaju... :ceka:

rješenje u tome da redosljed ide ovak 3+5+5+3,5+3,5
dakle prvih 3 dana je sve čisto..., zatim zakoljemo 3 do kraja i jednu samo prikoljemo...idući dan ovu priklanu dovršimo i ubijemo još tri... :D
to je to...

UnholySummoner
03.03.2005., 21:52
looool, bas sam slijep,
6 dana, loool

skeptik
04.03.2005., 10:58
Stribor mi je dao zgodnu ideju.
Mozes iskoristiti da dan ne pocinje na svim dijelovima Zemlje u istom trenutku, pa ako svinje koljes u avionu, mozes muljati sa vremenskim razlikama.

Evo malo detaljnije:
Problem sa Striborovim rjesenjem je sto je nemoguce zaklati svinju tocno u ponoc, nego ce se sama smrt uvijek dogoditi djelic sekunde ranije ili kasnije. No ako se avionom vozis ispravnom brzinom, mozes postici da kod tebe bude tocno 12 h malo duze vremena, pa imas dovoljno vremena da u miru zakoljes svinju.

Naravno, da bi ti to priznali, moras imati i dobrog odvjetnika. :D

bhewa
04.03.2005., 11:03
e, vidis, budem vidio, hvala.....

Stribor cumez
04.03.2005., 11:16
Pa onda mozes koristiti i dilataciju vremena :) Fino se ubrzas na 3/5 brzine svijetlosti, omjer vremena izvana i unutra je 5/4. U cetri dana ukoljes svaki dan po recimo 5 svinja i cim ukoljes zadnje prase usporis i nadjes se u petom danu :D :D :D

Heheh, sada zvucis poput odvjetnika.
Moje se misljenje podudara s Adriatikovim.

Hehe, kad nemas maste ;)

Spavalica
06.03.2005., 23:32
1. dan 3 svinje
2. dan 3 svinje
3. dan 3 svinje
4. dan 5 svinja + pola svinje
5. dan 5 svinja + druga polovica svinje
=20 svinja u 5 dana

bhewa
06.03.2005., 23:35
pušačica kaže:
1. dan 3 svinje
2. dan 3 svinje
3. dan 3 svinje
=20 svinja u 5 dana

da moze tako vec bi problem bio rjesen... da bar moze tako....
i ja sam tako probao....:D

Spavalica
06.03.2005., 23:39
ma znam da nemre al ono
a gle mozemo je odrezat do struka i tad je polovicom mrtva,a sutra joj otkinemo glavu he he:B

bhewa
06.03.2005., 23:53
pušačica kaže:
ma znam da nemre al ono
a gle mozemo je odrezat do struka i tad je polovicom mrtva,a sutra joj otkinemo glavu he he:B

:lol: dobra fora...

Mr. I am M
07.03.2005., 18:55
pušačica kaže:
1. dan 3 svinje
2. dan 3 svinje
3. dan 3 svinje
=20 svinja u 5 dana
pih, običan plagijat :( ;)

Bundy
07.03.2005., 19:14
Od ovog Bhewe se ne isplati ništa riješavati jer ga je vjerojatno netko zajebavao kad mu je zadavao taj zadatak a on to nije skužio.

I kao dokaz

http://www.forum.hr/showthread.php?threadid=86417&perpage=15&pagenumber=1

d@d@
07.03.2005., 22:27
bhewa kaže:
Ovako, imate 20 svinja (moze biti bilo sto zivo), tih 20 svinja morate ubiti u 5 dana, ali tako da svaki dan morate ubiti najmanje 1 svinju, ali ne smijete ubiti paran brojali . Mozete bilo koji broj ali ne smije biti paran. Kako to rijesiti?

Oko zadatak shvatimo ovako, onda to znaci da niti jedan dan nesmije broj ubijenih sinja biti paran, pa slijedi da
prvi dan ubijem 1
drugi dan ubijem 2 (ukupno 3 neparno)
treci dan (moram ubit parni broj) ajmo 4 (7 neparno)
cetvrti dan (mora parno) ajmo 6 (13 neparno)
peti dan (zadnji) preostalih 7 (20 ukupno sto je parno, ali se valjda ne broji jer je zadatak ispunjen), ali rjesenje nije jednoznacno
U slucaju da ovo podcrtano nije bit zadatka onada je zadatak nemoguc.

bhewa
07.03.2005., 23:14
d@d@ kaže:
Oko zadatak shvatimo ovako, onda to znaci da niti jedan dan nesmije broj ubijenih sinja biti paran, pa slijedi da
prvi dan ubijem 1
peti dan (zadnji) preostalih 7 (20 ukupno sto je parno, ali se valjda ne broji jer je zadatak ispunjen), ali rjesenje nije jednoznacno

ovo paran ti za ovo da u danu ne smijes ubiti paran broj svinja.....
mozes koknut 1, 3, 5, 7 nikako paran broj......

d@d@
07.03.2005., 23:20
bhewa kaže:
ovo paran ti za ovo da u danu ne smijes ubiti paran broj svinja.....
mozes koknut 1, 3, 5, 7 nikako paran broj......

Onda je nemoguce, dokaz ide preko indukcije, put su ti vec pokazali na prvoj strani. (za fizicare svinja, patka, guska su iz skupa N op.au. vidi bibliju strana 2.):D

skeptik
08.03.2005., 12:09
d@d@ kaže:
prvi dan ubijem 1
Dobra ideja, ali ne vjerujem da je u tome stos, zato sto je postavljac zadatka prepricao zadatak vlastitim rjecima, ne znajuci pri tome rjesenje.

monol!t
08.03.2005., 12:12
bhewa kaže:
Ovako, imate 20 svinja (moze biti bilo sto zivo), tih 20 svinja morate ubiti u 5 dana, ali tako da svaki dan morate ubiti najmanje 1 svinju, ali ne smijete ubiti paran broj. Mozete bilokoji broj ali ne smije biti paran. Kako to rijesiti?
To mi je frend dao da rijesim, al ne samo meni neki se vec 3 mjeseca prcaju s tim. Kaze da rjesenje postoji, ali ja ga nemrem dokuciti i ne zeli reci rjesenje. Ako ga ima?
Probajte vi... Sretno

prvi dan ubijem 19 i drugi dan jos jednu...bas je jednostavno

bhewa
08.03.2005., 12:54
monol!t kaže:

:klap: jesi dobro procitao zadatak????

monol!t
08.03.2005., 12:58
bhewa kaže:
:klap: jesi dobro procitao zadatak????

a jesi ti siguran da si ga dobro napiso :kava:

morsk!
08.03.2005., 15:52
monol!t kaže:
a jesi ti siguran da si ga dobro napiso :kava:

Ma to ga neko zajebava...i vi uz njega razbijate glavu. :)

Ako postoji kakvo rijesenje onda to definitivno nije na matematickoj ili logickoj osnovi.

finalnifantazista
18.03.2005., 22:27
monol!t kaže:

:lol: :lol: Care!!

cp.tar
20.03.2005., 14:55
Dan prvi: ubijemo 5 svinja.
Dan drugi: ubijemo još 5 svinja.
Dan treći: ubijemo sljedećih 5 svinja.
Dan četvrti: ubijemo posljednjih 5 svinja.
Dan peti: ubijemo svinju koja nam je zadala nerješiv zadatak.

Na kraju imamo 20 mrtvih svinja, a dvadest prva, nakon detaljne provjere, ipak ispada čovjekom i žrtvom nesretne zabune.

Q.E.D. :D

cp.tar
20.03.2005., 14:58
Naravno, možemo definirati sve brojeve kao neparne, jer niti jedan ne ide na parni pogon.

Tada je rješenje trivijalno.

math_baby
20.03.2005., 16:00
cp.tar kaže:
Naravno, možemo definirati sve brojeve kao neparne, jer niti jedan ne ide na parni pogon.

Tada je rješenje trivijalno.

Upravo ovakvi postovi i topici (u kojima izgleda uziva npr. skeptik koji je svojedobno svim srce predlagao AxMija za moderatora!) bili su razlog mog odlaska odavde prije dosta vremena.

Slucajno sam danas dosla tu da vidim je li se stanje kojim cudom ipak bar malo popravilo! I naravno... dalje nije potrebno vise nista reci.

math_baby:rolleyes:

cp.tar
20.03.2005., 16:05
math_baby kaže:
Upravo ovakvi postovi i topici (u kojima izgleda uziva npr. skeptik koji je svojedobno svim srce predlagao AxMija za moderatora!) bili su razlog mog odlaska odavde prije dosta vremena.

Slucajno sam danas dosla tu da vidim je li se stanje kojim cudom ipak bar malo popravilo! I naravno... dalje nije potrebno vise nista reci.

math_baby:rolleyes: Pa daj onda ti ponudi rješenje, pod pretpostavkom da postoji.

Naravno, ti smatraš da je lingvistička doskočica manje vrijedna od čiste matematike, ali to definitivno nije tvoj najveći problem.

Kex Doomlich
29.03.2005., 21:58
Rješenje :kava: ...... je trivijalno.

Prvi dan, ubijemo 1 svinju.
Drugi dan, ubijemo 3 svinje.
Treći dan, ubijemo 5 svinja.
Četvrti dan, ubijemo 11 svinja.
Peti dan. Ona svinja koju smo prvu ubili uskrsne pa ju ubijemo ponovno.

Sretan Uskrs! :D

cp.tar
30.03.2005., 22:43
Kex Doomlich kaže:
Rješenje :kava: ...... je trivijalno.

Prvi dan, ubijemo 1 svinju.
Drugi dan, ubijemo 3 svinje.
Treći dan, ubijemo 5 svinja.
Četvrti dan, ubijemo 11 svinja.
Peti dan. Ona svinja koju smo prvu ubili uskrsne pa ju ubijemo ponovno.

Sretan Uskrs! :D Svinja mora uskrsnuti treći dan... :kava:

Ali inače djeluje dobro.

Kex Doomlich
31.03.2005., 15:24
cp.tar kaže:
Svinja mora uskrsnuti treći dan... :kava:

Ali inače djeluje dobro.

:rolleyes: Je najbolje, pa da na rajskim krilima ode u nebo. A brojka pet nema veze ni s bogom ni s vragom, ali ima veze s onim kukama na koje okačiš svinju nakon što ju prikolješ. :D

Matematika je, kao što vidite, jako subjektivan predmet. :D

J_kao_Jelsa
27.05.2005., 19:43
da se nije on mozda zaribao i umjesto neparni mislio na proste brojeve, ako je onda je to veoma jednostavan zadatak...:rolleyes:

undercover
28.05.2005., 16:20
mozda se koja svinja oprasi u tih par dana...:D

pumpkin pie
29.05.2005., 16:02
A zašto nebi npr brali jabuke,umjesto ubijali svinje?

Josh
09.06.2005., 23:39
Ovu zagonetku daju ucitelji djeci za zadacu u ranijim razredima osnovne skole da bi djeca cijeli dan i noc razmisljali te drugi dan dosla sa rjesenjem koje glasi da rjesenje ne postoji jer umnozak neparnih brojeva uvijek daje neparan broj.

Tako glasi ta tajnovita prica o toj zagonetci.

justapixel
10.06.2005., 09:28
Da, ali umnožak svinja može biti i paran i neparan, ovisno o tome koliko je koja svinja plodna.

.

mirka
15.06.2005., 20:03
evo moje rjesenje:
1. dan ubijem 3 svinje i jednoj svinji (nazovimo je svinja x) prerezem neku zilicu, svinja x krvari
2. dan ubijem jos 5 svinja (dakle, 8 mrtvih), svinja x krvari
3. dan ubijem jos 5 svinja (dakle, 13 mrtvih), svinja x krvari
4. dan ubijem 5 svinja (dakle, 18 mrtvih), svinja x krvari
5. dan ubijem jos 1 svinju a svinja x iskrvari do smrti :D
(nisam je ubila 5. dan)

naravno, pretpostavlja se da sam izracunala unaprijed koliko krvi ce svinja x gubiti dnevno ako joj odrezem tu odredjenu zilu i da ce nakon 5 dana iskrvarit

skeptik
17.06.2005., 12:00
pumpkin pie kaže:
Ovako je zabavnije! :D :E :klopa:

The Ruler Ring
06.07.2005., 09:28
totalno je logicno da nema rjesenja, ova rasprava je besmislena

Allnou
06.07.2005., 13:52
pumpkin pie kaže:
Slažem se :s :s :s

bbsan
08.10.2005., 22:26
Jasno je da je rješenje trik a ne podjela broja 20 na 5 neparnih brojeva.

Upozorenje: ukoliko imate manje od 18 godina ili ste svinja ovo rješenje bi vas moglo uznemiriti. U tom slučaju kliknite back na vašem browseru. Ukoliko imate više od 18 godina i znate da ni jedna svinja nije ozlijeđena za vrijeme rješavanja ovog zadatka, nastavite čitati.

Moj prijedlog

Prvi dan:
Okupim sve svinje. Testiram njihovu inteligenciju standardnim testovima za testiranje inteligencije svinja. Odaberem najinteligentniju i odvojim je iza stakla kako bi bila depresivna. Ubijem 5 svinja tabletama za spavanje. Pazim da to vidi samo ova izolirana svinja.

Drugi dan:
Dobro nahranim sve svinje osim ove najinteligentnije. Ubijem njih 5 injekcijama. Sve to radim samo ispred ove inteligentne svinje, koja je malo živčana jer je gladna.

Treći dan:
Pucajući poubijam pet svinja, pazeći da ne pogodim ovu inteligentnu. Koristim prigušivač kako ostale svinje ne bi primjetile. Inteligentnoj svinji s njene strane stakla postavim liniju i puštam cd na kojem je nasnimljena prošlogodišnja svinjokolja. U ovom trenutku imam potrebu istaknuti kako nisam ni krvoločan ni umno poremećen, nego samo rješavam zadani zadatak u skladu s propozicijama.

Četvrti dan:
Skačući po svinjcu ubodem tri svinje nožem. Potom ih zavežem za auto i razvlačim okolo. Pazim da to vidi samo jedna od dvije preostale svinje.

Peti dan.
Ujutro silujem predzadnju svinju do smrti. (ok, uposlim nekoga da je siluje, ok?) Potom je tako mrtvu objesim pokraj preostale najinteligentnije svinje koja je gladna, depresivna i sama zadnje dane provodila gledajući pokolj njezine obitelji i kažem joj: do sad si matematičkom indukcijom mogla zaključiti da je svaka slijedeća smrt sve gora i da očito nisam normalan. Na odlasku joj kažem: vidimo se sutra.

To je moje rješenje.

Obrazloženje rješenja:
Sudeći po istraživanjima, u 87% slučajeva preživjela svinja će se sama objesiti konopom kojim je obješena predzadnja svinja. Tako su svi uvjeti zadovoljeni: svaki dan ubijen je neparan broj svinja, svaki dan ubijena je barem jedna svinja, svinje su ubijane u pet dana i svih dvadeset svinja sam ja ubio, bilo posredno, bilo neposredno.

Mr. I am M
09.10.2005., 19:48
Allnou kaže:
Slažem se :s :s :s
ja ne :cool:

neovisan?
09.10.2005., 21:32
Radnja tj. klanje se odvija na Aleutima.

Prvi dan zakoljem tri svinje.

Drugi dan zakoljem tri svinje.

Treci dan zakoljem tri svinje.

Cetvrti dan zakoljem pet svinja.

Peti dan zakoljem pet svinja.

Ja sa preostalom svinjom sjednem u gliser, otplovim na otok lijevo i prikoljem preostalu svinju. Zadatak je obavljen, dvadeset svinja je poklano u pet kalendarskih dana.