PDA

View Full Version : Pravne stvari kod kupnje nekretnine


stranice : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10

vikky
08.04.2009., 21:23
Ako je već bilo pitanje ispričavam se.

Nije mi jasna jedna stvar. Ja prodajem stan i dam oglas u novine, naravno javi se masu agencija i svi bi dovodili svoje kupce... Nema problema. Ali zašto ja moram platiti njima proviziju? Nisam ja zvala njih nego oni mene. Kupac je "njihov", on ih je angažirao. Ja sam samo dala oglas, a oni su se odmah predbilježili za 3% provizije od mene i 3% od njih. Nije u redu. Znam da to tako funkcionira, i ja sam bila u tom poslu, ali zakonski oni te ne mogu natjerati da platiš proviziju ako nisi s njima potpisao nikakav ugovor. Jedino mi mogu zagorčati život ako preko njih budem htjela kasnije nešto kupiti.

da, tako to vise-manje funkcionira, al ako nisi potpisala ugovor, nemas nikakvih obveza prema nikome. al kad-tad ce ti doc na vrata da ga potpises :) bolje da prodajes sama ako ne zelis placati proviziju...u suprotnom se spremi na nju...i jako dobro procitaj ugovor :)

Giko
09.04.2009., 01:00
Platio sam kaparu prodavatelju u keshu, sastavili smo ugovor o kaparenju, ovjerili kod biljeznika itd itd. Kako sad stvari stoje, ceka se na odgovor s gruntovnice i moglo bi proci dosta vremena od placanja kapare do potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Trebam li ja sad ODMAH platiti porez na promet nekretnina od 5% samo na onu kaparu koju sam platio prije tjedan dana, a ostatak poreza poslije realizacije kupoprodajnog ugovora, do punog iznosa poreza?

znatizeljan
09.04.2009., 04:06
ma ne, poreznu prijavu predajes kog kupoprodaje (makar bila za nekoliko mjeseci)
ovaj predugovor za kaparu je samo osiguranje tvog novca i prava
neznam jesi stavio kakav planirani datum ostvarenja kupoprodaje u predugovoru?

i kakav vam to treba odgovor iz Gruntovnice koji cekate?

rusha
09.04.2009., 11:35
da, tako to vise-manje funkcionira, al ako nisi potpisala ugovor, nemas nikakvih obveza prema nikome. al kad-tad ce ti doc na vrata da ga potpises :) bolje da prodajes sama ako ne zelis placati proviziju...u suprotnom se spremi na nju...i jako dobro procitaj ugovor :)

Nitko od privatnik kupaca nije nazvao :ne zna:
Sljedeći put ću u oglasu naznačiti da nije agencija i da tražimo privatnog kupca.

monta
09.04.2009., 14:35
Ne znam bas gdje ova tema pripada pa sam je postavila ovdje, ako sam pogrijesila molim modove da je premjeste, na odgovarajuce mjesto.

Stvar je o sledecem. Prije cca godinu ipo dana smo kupili stan u izgradnji. Po ugovoru, rok zavrsetka je bio 31. decembar 2008 godine, s pravom da Prodavac moze da procuzi rok na jos 60 dana. Kako je tih 60 dana proslo 1 marta, mi imamo pravo da nam Prodavac uplati kaznene bodove, zbog prekoracenja roka zavrsetka.
I danas ja nazovem u agenciji, koja je inace investitor izgradnje i oni mi kazu da zbog krize oni nama nece da isplate taj novac, a rijec je o nekih ne tako malih cca 3500e. Ja kazem da mene to ne zanima, kakve ima veze kriza sa tim, da u ugovoru pise sve crno na bijelo, da smo mi svoj ispostovali, da smo uplatili 100% cijenu stana i da mi imamo pravo na povracaj od 5% od ukupne cijene stana. Prakticno zena nije htjela da me slusa, vadi se na krizu, i ja joj kazem kako je kriza i nama, kako svaki mjesec placamo 600e ratu za kredit i jos + 400e za stan koji navodno iznajmljujemo (to sam joj rekla, ali nije tako, zivimo u mom stanu, ali bez obzira na to, ugovor je ugovor), i kako nas banka ne pita jeli nam kriza, nego ratu moramo da platimo odredjenog dana u mjesecu. I kako nam niko nece vratiti 400e*6 mjeseci koliko oni vec sad kasne sa zavrsetkom zgrade. Onda je pocela da mi prica kako je to visa sila, jer je kriza...
Ja sma joj opet naglasila, da u ugovoru nigdje nema niti jedne stavke koja moze da bude na njihovoj strani, niti koja govori o tome sta se radi u slucaju da je kriza, zemljotres ili ne znam sta. Sad cu da vam navedem neke clanove iz ugovora pa vas molim da mi kazete koja prava mi kao kupci imamo.

Clan 4: Prodavac se obavezuje da stambeni prostor iz clana 1 preda kupcu do 31 decembra 2008 god, uz uslov da je kupac do tada izmirio obaz=veze u pogledu placanja (mi smo tu obavezu zavrsili ito davno)
Pradavac zadrzava pravo produzenja ugovorenog roka za max 60 dana...

Clan 7: Ukoliko prodavac svojom krivicom ne preda predmetni prostor u ugovorenom roku, duzan je kupcu uplatiti na ime ugovorene kazne izvos u visini 2 promila od uplacene vrijednosti za svaki dan zakasnjenja, s tim sto ukupan iznos ne moze biti veci od 5% racunato na ukupan iznos koji je uplacen.
Ako se kupac ne pridrzava dinamike i rokova placanja gubi pravo na naplatu ugovorene kazne. (to se ne moze odnositi na nas)

Clan 8: Prodavac zadrzava pravo ugovaranja novog roka predaje predmetnog prostora u slucaju vise sile i vanrednih dogadjaja koji se nisu mogli predvidjeti na dan potpisivanja ugovora (ovo je sigurno dio na koji se oni z=vade zbog krize, ali nikakav drugi ugovor nije napravljen, a po ovom clanu ga je trebalo napraviti, sto nije uradjeno i mislim da samim tim clan u njihovom slucaju ne moze biti validan)

Clan 9: U slucaju raskida ugovora krivicom Kupca, kuocu se vraca do tada uplaceni iznos, s tim da prodavac zadrzava 10% od ukupne uplacene sume .
U slucaju raskida ugovora krivicom prodavca, isti ima obavezu vracanja uplacene sume uvecane za iznos kamate od 6% na godisnjem nivou i raskid se moze napraviti do dana primopredaje stana.
ima jos clanova ali ne ovako bitnih.

Izvinjavam vam se na duzini posta, zanima me koja su nasa prava. Molim vas za odgovore.

vikky
09.04.2009., 22:25
Nitko od privatnik kupaca nije nazvao :ne zna:
Sljedeći put ću u oglasu naznačiti da nije agencija i da tražimo privatnog kupca.

ne brini, nemaju ti ni agencije uglavnom toliko kupaca koliko kazu, bar ne ozbiljnih :mig: sretno!

Giko
10.04.2009., 00:08
i kakav vam to treba odgovor iz Gruntovnice koji cekate?

U stanu je zivjela bakica koja je umrla u 1. mjesecu, stan su nasljedila njena djeca koja sad prodaju stan; vlasnistvo stana se po pravomocnoj ostavinskoj raspravi upisuje na njih (prodavatelje) u gruntovnicu. Kad se gruntovnica javi za mjesec-dva-shest, da je rijesila slucaj, sastavljamo kupoprodajni ugovor i stan se odmah prepisuje na mene. A mene muka cekat. :(

rusha
10.04.2009., 11:45
ne brini, nemaju ti ni agencije uglavnom toliko kupaca koliko kazu, bar ne ozbiljnih :mig: sretno!

:rofl: Eh, po njihovoj priči oni imaju kupca čim si ti pomislio na prodaju... I taj njihov kupac nosi novce u džepu kad ide gledati stan. :rofl:

pistacija
10.04.2009., 18:00
Monta... ako su vam sve papire dali + tabularnu izjavu jednostavno priprijeti odvjetnikom, tuzbom, dodatnim troskovima zbog tuzbe pa ces vidjeti , ako ni tada ne reagiraju onda ozbiljno put pod noge i pravac odvjetniku.

Giko....ostavine se u principu u zemljisnim knjigama jako brzo provode od 2-4 tjedna... Nista vas ne kosta za svaki slucaj predati i pozurnicu skupa sa kopijom predugovora , navedete da molite hitno rjesavanje i uknjizbu predmeta br. Z- xy/09 jer se stan prodaje i da se za isplatu samo ceka vlasnicki list. to mozes i ti sam napraviti u Opcinskom sudu...

Rusha sama si stan oglasila i velis da nije bilo poziva, nece ih niti biti dok cijenu malo ne korigiras a i kupci sada manje zovu, cekaju da cijene padnu ( neki cekaju pad po mogucnosti za 600 eura/m2 :D) Dobronamjeran savjet, razmisli malo o cijeni i ipak o mogucnoscu suradnje sa nekom agencijom koja ti se cinila ok i da nije skupa, ipak 3% je previse. Pokusaj dogovoriti makar na 2%... Imaj na umu da nije lako ni prodati stan zadnja 3-4 mjeseca a i da agencija ipak ima vecu bazu podataka sa kupcima i tko sta trazi nego sto ce tebe zvati . U ostalom ako i trebas platiti jednu proviziji od cca 2% jer ti agencija prodala stan pa jos k tome uspijes i naci stan preko te iste agencije ne vidim sta bi trebalo tu biti lose, svi sretni i zadovoljni :ne zna: Inace.......Ima kupaca koji se striktno drze neke agencije jer su ih dobili sa preporukom, jer im mozda agencija prodala stan pa sad nista vise bez te agencije nece, ima slucajeva gdje agencija nije prodala stan unatoc trudu pa se konzultira sa vlasnikom i dogovore da ga i on sam oglasava a agencija ipak uspije prodati stan.... Jedino pazi sta potpisujes, da ti ne uvale ugovor u kojem stoji da sama ne smijes sprodavati stan ili da si duzna platiti neku proviziju ako ga sama prodas...

Giko
11.04.2009., 02:01
Jedna sitnica; nasljednici stana koji kupujem nisu drzavljani RH, te stoga nemaju JMBG. Drzava im je dodijelila OIB, i sa OIB-om i brojem putovnica su se identificirali kad smo sastavljali ugovor o kaparenju. Kako ce se oni upisati kao vlasnici na gruntovnici ako nemaju JMBG? Da li gruntovnice i dalje forsiraju JMBG ili se sad moze raditi i sa OIB-om i brojem putovnica?

pistacija
14.04.2009., 21:27
upisite ob i brojeve putovnica te gdje su izdate i trebalo bi proci jer po novom gruntovnica u zemljisnoknjizne izvadke ne pise kod imena vlasnika jmbg kao prije nego oib. Putovnica je dovoljan dokument u svakoj drzavi za identifikaciju.... Inace jedan lik isto stranac ima oib ali i jmbg za kojeg nije ni znao da ima, ne kuzim ni sama kako to :ne zna: mozda da se o jmbg uz oib provjeri na poreznoj.......

orcanic
16.04.2009., 00:52
Kupujem prvu nekretninu. Da li mozda netko ima link na post gdje je napisano kako tocno ide ovo s porezom i koji su sve dokumenti potrebni? Procitao sam ovaj thread - http://www.forum.hr/showthread.php?t=321835 (Dokumentacija nakon kupovine stana) ali nisam siguran je li to aktualno buduci su postovi od prije godinu dana. Znaci po onom sto tamo pise trebalo bi:

- Papirologija oko oslobođenja plaćanja poreza na promet nekretninama: R1 račun, rodni list, potvrda o promjeni prebivalista, zahtjev za oslobodjenje plaćanja poreza, uvjerenje o neposjedovanju koju dobiješ u Uredu za katastar, ugovor o kupoprodaji i izvod iz matične knjige

U biti ako netko zna cijeli postupak bilo bi super. Znaci ono..

1. sklapam kupoprodajni ugovor
2. idem u banku sa kupoprodajnim i svim ostalim papirima i cekam n dana da odobre kredit
3. e sad, ako sam dobro shvatio - nakon sto sam potpisao kupoprodajni imam 30 dana za prijavu poreza a za oslobadjanje od poreza mi treba prijava na novo prebivaliste a to mogu dobiti tek kad isplatim novce prodavatelju? Znaci ako mi banka ne realizira kredit u 30 dana moglo bi biti sranja?

Thx.

thunderstorm
16.04.2009., 04:48
Što se tiče poreza pogledaj ovo:

Oporezivanje prometa nekretnina (http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Bro%C5%A1ure/Nekretnine_117_web.pdf)

i ovo:

http://www.forum.hr/showthread.php?t=212651

znatizeljan
16.04.2009., 07:47
U biti ako netko zna cijeli postupak bilo bi super. Znaci ono..

1. sklapam kupoprodajni ugovor
2. idem u banku sa kupoprodajnim i svim ostalim papirima i cekam n dana da odobre kredit
3. e sad, ako sam dobro shvatio - nakon sto sam potpisao kupoprodajni imam 30 dana za prijavu poreza a za oslobadjanje od poreza mi treba prijava na novo prebivaliste a to mogu dobiti tek kad isplatim novce prodavatelju? Znaci ako mi banka ne realizira kredit u 30 dana moglo bi biti sranja?

Thx.

prvo i osnovno je otici u lokalnu poreznu upravu (mozes i prije ikakvog potpisivanja/ugovora otici se informirati), tamo ces dobiti popis stvari koje trebas priloziti prijavi

mislim da u banku za kredit mozes otici s predugovorom
kako ce ti prodavac potpisati kupoprodajni ugovor ako ti jos nisi ni kredit sredio? jer od trenutka potpisivanja je kupac vlasnik (ako je sadrzana tabularna izjava), eventualno se tu moze ubaciti clan o dobivanju kredita i sl, ali to samo komplicira situaciju
znaci najbolje je - potpisati predugovor

kupoprodajni ugovor se potpisuje (najcesce kod javnog biljeznika) isti dan kad mu ti das novce i dobijes kljuceve

takodjer onaj rok od 30 dana u kojem moras predati prijavu ti pocinje teci od trenutka kad je potpisan ugovor o kupoprodaji - tj. preciznije od datuma na ugovoru (znaci i predani novci/kljucevi) :top:

orcanic
16.04.2009., 10:03
prvo i osnovno je otici u lokalnu poreznu upravu (mozes i prije ikakvog potpisivanja/ugovora otici se informirati), tamo ces dobiti popis stvari koje trebas priloziti prijavi

mislim da u banku za kredit mozes otici s predugovorom
kako ce ti prodavac potpisati kupoprodajni ugovor ako ti jos nisi ni kredit sredio? jer od trenutka potpisivanja je kupac vlasnik (ako je sadrzana tabularna izjava), eventualno se tu moze ubaciti clan o dobivanju kredita i sl, ali to samo komplicira situaciju
znaci najbolje je - potpisati predugovor

kupoprodajni ugovor se potpisuje (najcesce kod javnog biljeznika) isti dan kad mu ti das novce i dobijes kljuceve

takodjer onaj rok od 30 dana u kojem moras predati prijavu ti pocinje teci od trenutka kad je potpisan ugovor o kupoprodaji - tj. preciznije od datuma na ugovoru (znaci i predani novci/kljucevi) :top:

Aha, znaci prvo bi trebao ici predugovor. Hvala na informacijama. Znam da se prvo placa 10% pologa pa valjda tu ide taj predugovor.

maxholer
16.04.2009., 19:00
pozdrav, zanima me da li netko može opisati proceduru kod kupvine stana (korak po korak) - radi se o starom stanu u centru ZG, čisto vlasništvo, dogovorili smo cijenu i kako dalje?

1) kapara (ovjerena?) ili predugovor?
2) vlasnik "skida" nekretninu sa tržišta
3) odlazak u banku, predaja papira, čekanje na odgovor
4) odobrenje kredita
5) ugovor
6) isplata
7) porez, prijava, dokumenti, režije ....

???

zapravo me zanima ova prva faza kapara-predugovor-zahtjev za kredit-ugovor, kako što bezbolnije odraditi sve?
hvala :top:

pistacija
20.04.2009., 23:21
nakon isplate ide tabularna izjava kojom prodavatelj kaze da je isplacen u cijelosti i da dopusta upis nekretnine na tvoje ime ... sto se tice samog predugovora, kupovine i kredita imas u ovoj temi pa procackaj malo ... o tome se pisalo 100x (ili ukucaj u google predugovor pa citaj sve teme i o cemu se pise, ima dosta toga). Najbitnije je ugovoriti sto vece rokove, kaparu i iseljenje po mogucnosti da bude danom isplate ;)

atlantis
23.04.2009., 16:03
kako pravno zamijeniti parkirna mjesta?

mi smo kupili stan s parkirnim mjestom

sad bi kupil još jedno, no mjesto do nas je zauzeto

postoji li način da mi kupimo i drugo (netko u zgradi koje bi tom susjedu eventualno odgovaralo) pa ih 'zamijenimo' - mi njemu to novo, on nama staro (tako da mi imamo dva, jedno kraj drugoga)

pistacija
23.04.2009., 18:07
a gle ako su parkirna mjesta posebno uknjizena, onda mozete pa i u zemljisnim knjigama ih prebaciti na sebe. Ako nisu.... a mislim da nisu, onda je komplicirano ...ali mozete ako ste i vi i vlasnik onog drugog parkirnog suglasni sa tim.... recimo kod odvjetnika nekom Izjavom ili Sporazumom ovjerenima kod biljeznika (ovjerite svi svoje potpise) napravitite da mjenjate parkirna mjesta. Pero peric od danasnjeg dana ustupa svoje npr. PM1, u zk.ul. xy k.o. xy udio xy, Misi Misicu na dozivotno koristenje i van knjizno vlasnistvo te da Miso Misic svoje PM2 ustupa Peri Pericu na dozivotno koristenje i vlasnistvo uz napomenu da ce i pero peric i miso misic takve iste sporazume sklapati sa eventualno buducim vlasnicima tih stanova a kad se jednog dana budu prodavali nekom drugom.. Danas sutra kad budete prodavali stan to cete i pokazati kupcu te i sa njim takve izjave ili suglasnosti napraviti van glavnog ugovora...Ako zamjenite parkirna mjesta mozete ih i brojevima oznaciti da odgovaraju tim suglasnostima ili izjavama ... mislim to je sve skupa kompliciranije al nije neizvedivo. bez izjava i suglasnosti moze se desiti i recimo za 10 ili 20 god. da dodje tadasnji vlasnik vaseg stana (kojeg ste prodali recimo) i inzistirati na parkirnom mjestu ovom kojeg ste mjenjali i koje po elaboratu i pripada stanu pa tu moze nastati zavrzlama ali kazem ako svi sve potpisu, i budu upoznati sa tom zamjenom, narocito ak su parkirna mjesta istih kvadratura , ne bi trebalo biti problema :ne zna: Mislim... meni se sve to skupa ne bi dalo :D

atlantis
24.04.2009., 09:52
hvala :)

jučer je na sastanku baš bila i ta susjeda :) pa je rekla da ona to ne želi

jebatga, trebali smo prije o tome misliti :ne zna:

brukiluki
26.04.2009., 06:17
Ako netko zna, kupujem prvu nekretninu i navodno imam pravo na oslobođenje poreza samo na stambeni dio, dok na okućnicu koju čine pomoćni objekt koji se koristi kao garaža a na kojem je jedna terasa i preostalo je vrt sa još jednom manjom terasom.Peteročlana smo obitelj i ne znam je li bitno da zemljište ima svojstvo spomenika kulture. Inače bruto površina zemljišta je 251m2, kuća čini bruto 91m2 a garaža 20m2 dok je okućnica-vrt sa terasom nekih 140m2.Ima li šanse osloboditi se plaćanja poreza na okućnicu ili pomoćni objekt-garažu jer ona sastavni dio cijele nekretnine.

MUM
30.04.2009., 15:00
Pozdarav svima,
Molim savjet...
Kako naplatiti zatezne kamate zbog kašnjenja primopredaje (novogradnje) stana? Kakva je forma zahtjeva? Može li prodavatelj, bez obzira na zakon, ograničiti period na koji isplaćuje zatezne kamate (do max. 1%)?
Molim vas podijelite znanje i iskustvo.
(može i na prm)
Hvala unaprijed.

florjan
02.05.2009., 07:30
Pozdrav i molba

Prije svega isprika za pitanje ali forum je opširan i počeo sam ga čitati ispočetka ali nikako da nabasam na nešto slično na jednom mjestu pa se nadam da će mi netko ipak pomoći sa svojim konkretnim iskistvom ili linkom.

Supruga i ja smo pronašli stan u novogradnji useljiv i kupujemo ga od investitora kojega prati Zaba, dižemo kredit u dotičnoj banci i dio plačamo gotovinom, e sada u globalu mislim da znam procedru ali bih je htio potvrditi iz prve ruke, koje sve papire treba provjeravati od investitora (vlasnički, građevinska, uporabna, elaborat o etažiranju ...) kako sa kaparom, kako sa ovim djelom gotovine, kako sa kreditom, raznim potvrdama, bilježnikom, solemizacijom, puno je pojmova, ne bi htejeli da u euforiji nešto propustimo jer su u igri za nas ogromni novci i duge godine otplate, pošto investitora prati banka mislim da ne bi trebalo biti nekakve muljaže

Svaki savjet je dobrodošao

Pozdrav i hvala unaprijed

marcella
02.05.2009., 14:15
Imam pitanje

kupujemo stan u gotovini
cijena je nešto niža zbog toga što je vlasnik nekretnine u financijskoj gabuli i jednostavno,primoran je prodati malo jeftinije

zgrada je relativno nova,2001 god
u stanu su podstanari,mislimo ih držati i dalje

što sve trebamo provjeriti i na što obratiti pažnju ,što se tiče urednog vlasništva,te da stan nije pod nikakvim opterećenjem(nikom ne vjerujem na riječ u vezi ničega,samo na papiru)

malo nam je hitno,pa pliz ako mi možete odgovoriti:)

Lavica02
03.05.2009., 16:10
otiđeš i gruntovnicu i izvadiš vl. list ... tako ćeš biti najsigurniji da li je sve OK ...

marcella
03.05.2009., 19:58
otiđeš i gruntovnicu i izvadiš vl. list ... tako ćeš biti najsigurniji da li je sve OK ...

puno hvala na odgovoru,naravno to smo i prvo mislili napraviti

no mislila sam,nikad nije loše čuti još ponešto,tip&tricks za kupce

uglavnom...nadam se da će biti sve u redu:)

jo jo
04.05.2009., 11:14
Molim lijepo nek se javi netko kome su isplaćeni penali zbog kašnjenja radova, jer surfajuči po netu meni se čini da takvi ne postoje.

marin01
05.05.2009., 12:45
@ jo jo: to i mene zanima...

Evo i dijela mog predugovora...

-----------------------------------------------------------------------
28.10.2008. godine zaključili su slijedeći:

PREDUGOVOR O KUPOPRODAJI NEKRETNINE

Članak 1.
Ugovorne strane ovim Predugovorom preuzimaju obvezu sklapanja Glavnog ugovora o kupoprodaji nekretnine (dalje Glavni ugovor) kada se ispune sljedeći uvjeti :
a) nekretnina uknjižena u gruntovnici, tako da kupac može ishoditi kredit i opteretiti navedenu nekretninu i
b) kada se završe radovi navedeni u članku 8. ovog Predugovora i dobiju potvrdni nalazi svih mjerodavnih inspekcija

Članak 2.
Prodavatelj prodaje, a kupac kupuje, vlasništvo određenog posebnog dijela stambene građevine koja je sagrađena na temelju pravomoćne građevinske dozvole
KLASA : xxx na građevinskoj k.č. br. xxx k.o. xxx, prema gruntovnom stanju k.č.br. xxx k.o. xxx zk.ul. xxx, koja se nalazi u Ulici xxx, i to:

1. STAN U PRIZEMLJU S vel. 65,89 m2

koji se sastoji od: xxx,

Kupac stječe vlasništvo i odgovarajućeg suvlasničkog dijela cijele nekretnine, sukladno članku 68, 69 i 370 stavak 4., Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, prema etažnom elaboratu posebnih dijelova građevine.

Članak 4.
Prodavatelj se obvezuje da će nekretnina iz članka 2. ovog Predugovora ispuniti uvjete navedene u članku 1. ovog Predugovora najkasnije do 01.01.2009.
Prodavatelj se obvezuje kupcu predati nekretninu iz članka 2. ovog Predugovora, uz potpisivanje Primopredajnog zapisnika, najkasnije 15 dana nakon što je kupac u cijelosti isplatio ukupno ugovorenu kupoprodajnu cijenu iz ovog Predugovora.

Konačni izračun površine nekretnine dobiven na temelju pravovaljanog etažnog elaborata ne smije odstupati od projektirane veličine +/- 2%.
Ukoliko površina dobivena na temelju pravovaljano etažnog elaborata iznosi više od +/- 2%, ukupna cijena će se korigirati i naveti u Glavnom ugovoru.

Članak 7.
Prodavatelj svojim potpisom ovog Predugovora potvrđuje da je od Kupca na ime predujma primio iznos od 10.000,00 Eur-a (slovima : deset tisuća eura ), u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na dan uplate.
Kupac je navedeni iznos uplatio na tekući račun Prodavatelja otvorenog u Privrednoj banci broj : 2340009- xxxxx .

Kupac gubi dani predujam u slučaju odustajanja od sklapanja Glavnog ugovora.

Prodavatelj se obvezuje vratiti Kupcu dani predujam u dvostrukom iznosu u slučaju odustajanja od sklapanja Glavnog ugovora.

Ukoliko do razvrgnuća dođe iz drugih razloga kao što je dugotrajno nedovršenje (6 mjeseci dulje od dogovorenog roka 01.01.2009.), kvaliteta gradnje ispod dogovorenog i zakonom predviđenog standarda, Kupac zadržava pravo raskinuti ugovor time da mu se Prodavatelj obvezuje vratiti dvostruki iznos danog predujma.

U slučaju sporazumnog raskida Predugovora, Prodavatelj je dužan vratiti uplaćeni predujam uvećan za zakonski određene kamate.

Ostatak kupoprodajne cijene do punog iznosa bit će isplaćeno Prodavatelju po sklapanju Glavnog ugovora kreditom Kupca putem neposredne doznake novčanih sredstava kreditora na račun Prodavatelja.

Ugovorne strane suglasne su da je cijena nekretnine iz članka 2. ovog Predugovora u iznosu od xxx €/m2 ( slovima: xxx) konačna i nepromjenjiva, dok će se konačni izračun površina nekretnine izvršiti na temelju pravovaljanog etažnog elaborata, te će se u skladu sa stvarnom površinom odrediti konačna cijena nekretnine iz članka 2 ovog Predugovora., s tim da odstupanje od projektirane veličine ne smije prelaziti +/- 2%.

Članak 8.
Prodavatelj se obvezuje da će do navedenog datuma u članku 4. ovog Predugovora izvršiti sve potrebne radove po projektnoj dokumentaciji kao i dogovorene radove na stanu i to:
• postaviti instalacije centralnog grijanja sa plinskim bojlerom i radijatorima,
• završiti instalacije u cijelom stanu,
• pregletati zidove i obojiti ih u bijelo.
• postaviti parket po izboru kupca; materijal za parket je cca 120,00 kn
• protuprovalna i protupožarna ulazna vrata,
• unutarnja stolarija na spavaćim sobama, dječjoj sobi i kupaonici Jelovica ili sl.
• postavljanje keramičkih pločica kupaonici I WC-u po izboru kupca, cca 100,00 kn
• uređenje okoliša ,te:
• izvršiti sve obveze uređenja stana prema projektnoj dokumentaciji
• ishoditi uporabnu dozvolu za navedenu nekretninu najkasnije jednu godinu nakon sklapanja Glavnog ugovora.
• Prodavatelj se obvezuje o svom trošku izvršiti zemljišnoknjižni upis objekta u kojem se nalazi stan iz Članak 1. ovog Predugovora kao posebni dio tog objekta, kao i o svom trošku provesti etažni elaborat s posebnim dijelovima objekta na ime svoje ime
• dozvoliti kupcu da zajedno s Prodavateljem izvrši nadzor o izvedenim radovima, te eventualne promjene u unutarnjem uređenju prema dogovoru.

Između Prodavatelja i Kupca izvršiti će se primopredaja nekretnine što će se utvrditi zapisnikom o primopredaji nekretnine.

Članak 9.
U slučaju da Prodavatelj kasni s primopredajom useljivog stana više od 15 dana nakon što je Kupac u cijelosti isplatio ugovorenu kupoprodajnu cijenu iz ovog Predugovora, Prodavatelj je obvezan kupcu platiti ugovornu kaznu za uplaćena sredstva u visini 1% mjesečno od ugovorene kupoprodajne cijene stana.

-----------------------------------------------------------------------

Sve je prekršio... jer mi stan još nije gotov, a kamoli da sam uselio.
Uz to, nije prošao na tehničkom iz nekoliko razloga:
- HEP mu nije instalirao brojila
- potporni zid prema brdu je previše pomaknuo od kuće
- nije napravio dimnjak koji po projektu postoji
- po projektu ima prilaznu rampu, on je napravio stepenice

Ja samjoš imao primjedbe na:
- fuge
- parket
- potrganu pločicu, kad su postavljali centralno

To mi se moglo produžiti još neko vrijeme... :mad:
Da li imam pravo prema ovom predugovoru da mi smanji cijenu i za kolko?.
jer prodao sam 15.02 svoj stan budući da je rekao da će do 01.03 biti gotovo i eto već skoro 3 mjeseca sam podstanar.

Neki savjet kako da to riješim, ljudski...

Hvala na savjetima :top:

marin01
06.05.2009., 16:01
Kaj baš nitko nema savjet...?!?!?!

pistacija
08.05.2009., 16:01
A gle...sve te stvari , kad zgrada ne prodje prvi put na tehnickom, vecina naknadno napravi sve nedostatke i onda prodje , tak je to (na zalost) kod nas. ;Mislim jasno mi je da se u gradnji svasta desava ali napraviti zgradu bez izlaza na krov ili dimnjaka to mi nikad nece biti jasno, a nije taj tvoj prvi koji je zaboravio na dimnjak, ima ih dosta...

Za pocetak , ljudski, jesi li isao do graditelja pitati sto on misli? hoce li ti placati stanarinu? penale jer kasni? ako sa njim ne postignes dogovor, idi lijepo odvjetniku...

marin01
11.05.2009., 07:00
@ pistacija: Ma razgovarao sam s njim već 3 puta ali pravi se grbav.

Prvi puta u 3. mjesecu... veli da će bit gotovo sigurno do 01.04... još ja velim nemoj 1. april daj rađe 2. aprila.

drugi puta nakom tog famoznog 1.aprila ... veli sigurno je gotovo do 01.05.

I sad sam već lud i dao sam mu ultimatum do danas... pon 11.05.

Čitao sam u nekim novinama da Bandić za kašnjenje useljenja, trebali su u 12.2008., u svoje stanove mora dati obeštećenje kroz popuste 3-8% ovisno o točnom datumu useljenja.

Tak bi mu i ja mogao reći 1,5% po mjesecu, to je nekih 8% do sad.

Kaj veliš? :ne zna:

pistacija
11.05.2009., 09:03
A gle predlozi pa vidi. Po sadrzaju u ugovoru koji si tu copyrao mi ne djeluje salabajz al opet nikad ne znas. U praksi svi ti gradjevinci kad kazu da ce biti gotovo dodaj jos najmanje 3 mjeseca ;) U biti odi do zgrade na kojoj su radovi i pitaj tam majstore, oni ce ti iz prve ruke reci kad ce biti sve zavrseno. Ako su u tvom stanu ostale sitnice za napraviti daj tamo glavnom majstoru 200 kn za kavu i uzicaj nek ih zavrsi :ne zna:

morska_vila7
02.06.2009., 08:12
Moze li mi netko reći da li trebam platiti porez na drugu nekretninu (prvu sam prodala da bih mogla kupiti sada ovu)iako ona ne prelazi 50m2.Točnije ima 48.87m2. Jer sam nesto cula da se do 50m2 ne plaća porez.Hvala vam puno!

Lei
02.06.2009., 08:27
Kada kupujes *prvu* nekretninu koja ti rjesava stambeno pitanje, onda si oslobodjena placanja poreza na promet nekretninama ovisno o velicini obitelji.. za samca je to do 50 m2. To pravo se moze iskoristiti samo jednom.

Kako si uopce stekla nekretninu koju si prodala, zasto si je prodala i koliko je bila velika? Jer, ako cemo gledati cisto sto pise u zakonu, onda ne mozes biti oslobodjena jer si vec imala neku nekretninu i ova koju kupujes ti ne rjesava stambeno pitanje (jer si ga vec imala rjeseno). E sad, mozda se mozes probat izvuc nekako na foru da ti ova prva nije zadovoljavala stambene potrebe, ali to sve ovisi o tome kakva je bila ova prva i koliko vas ima u obitelji itd itd itd

Lilly_Rose1
19.06.2009., 06:51
Ovako dobila sam ponudu za prodaju stana, jucer je ta obitelj dosla do mene da razgovaramo o detaljima. Ali ostala sam malo zatecena njihovim prijedlogom o placanja stana -- nude mi 10.000kuna kapare, za 3 tjedna ce banka dati kredit od 70 000eura, a ostatak love 20 000eura ce oni prikupiti od rodbine do 1.9. Mene muci ovaj zadnji dio, to kaj ce oni trebati prikupiti od rodbine. Sta ce biti ako oni to ne skupe? Ok, nece dobiti kljuc od stana (jer ce ga dobiti tek kada sve plate) ali onda ja imam hipoteku nad stanom jer je taj kredit dignut. Sve me to dosta zateklo jer ja kad sam kupovala stan imala sam odmah lovu, ugovor smo potpisali na isti dan kada sam dala svu lovu i stvar je rijesena. Samohrana sam majka i ovo mi se cini kao veliki rizik. Mozda bih trebala sastaviti kod odvjetnika posebni ugovor sta ce biti ako se oni ne budu pridrzavali zadnje stavke, placanja tih 20 000. Da li je netko imao iskustva sa ovakvom situacijom?

pistacija
19.06.2009., 15:00
Ovako dobila sam ponudu za prodaju stana, jucer je ta obitelj dosla do mene da razgovaramo o detaljima. Ali ostala sam malo zatecena njihovim prijedlogom o placanja stana -- nude mi 10.000kuna kapare, za 3 tjedna ce banka dati kredit od 70 000eura, a ostatak love 20 000eura ce oni prikupiti od rodbine do 1.9. Mene muci ovaj zadnji dio, to kaj ce oni trebati prikupiti od rodbine. Sta ce biti ako oni to ne skupe? Ok, nece dobiti kljuc od stana (jer ce ga dobiti tek kada sve plate) ali onda ja imam hipoteku nad stanom jer je taj kredit dignut. Sve me to dosta zateklo jer ja kad sam kupovala stan imala sam odmah lovu, ugovor smo potpisali na isti dan kada sam dala svu lovu i stvar je rijesena. Samohrana sam majka i ovo mi se cini kao veliki rizik. Mozda bih trebala sastaviti kod odvjetnika posebni ugovor sta ce biti ako se oni ne budu pridrzavali zadnje stavke, placanja tih 20 000. Da li je netko imao iskustva sa ovakvom situacijom?


lijepo ti njima reci da:

1. svaka banka hoce da je uvijek ona zadnja u nizu koja daje novce, sto znaci da onaj dio u gotovini koji ce imati mora ici prodavatelju prije neg banka isplati svoj dio kredita. ako se ne vjeruju nek pitaju u banci ;)

2. stavite da je rok cjelokupne isplate npr.15.09. i pokusaj dobiti nesto vecu kaparu ako mogu dati, makar 20 soma kn.

3. stavite u ugovor da onaj dio u gotovini daju na dan solemnizacije Ugovora o kreditu (na dan ovjere Ugovora o kreditu) najkasnije do 01.09.

Znaci........ 01.09. upisuju hipoteku na stan i daju ti kes koji imaju, a do 15.09. ti moraju ostatak cijene isplatiti kreditom , 2 tjedna (od 01.09.-15.09.) je njima dovoljno da upisu hipoteku na stan. I smijem se kladiti da ti kupci rade u banci ili imaju kakti nekakvu znjoru ali unatoc tome nece moci dobiti kredit u tako kratkom roku, jedino MOZDA u rba ali sad su vrijeme godisnjih .... Uvijek se za kredit mora staviti makar 60 dana.
Inace kad i ako se hipoteka upise na stan a ugovorne strane odustaju od kupoprodaje treba barem 3-4 mj. da se hipoteka neke banke obrise sa stana u vlasnistvu prodavatelja...

tomislav1976
22.06.2009., 10:25
Žena i ja smo krenuli u kupnju stana i ovih smo dana našli koliko-toliko odgovarajući stan, novogradnja ali mi je par stvari nejasno:
- prodavatelj kaže kako je ovih dana navodno provedeno etažiranje, te da loggiu može bez problema pretvoriti u još jednu sobu. Je li to moguće, tako da papiri budu čisti?
- zgrada je u završnim radovima i sve će, zajedno sa papirima navodno biti gotovo za mjesec-dva. Koje nam uopće papire onda prodavatelj može dati za predugovor, kako ih provjeriti i tko sastavlja predugovor, mi ili odvjetnik?
- koji nam papiri trebaju od prodavatelja za pokretanje zahtjeva za stambeni kredit?
-znam da nije dio ove teme ali bio bih zahvalan ako netko ima kakvu informaciju o radu tvrtke Kibild d.o.o., o njihovim zgradama i kvaliteti, etc.
Tek sam počeo sa cijelom pričom pa mi je sve još u magli:rolleyes:

Merck
22.06.2009., 15:06
Veliki pozdrav svima! Vidim tu na forumu kako si super jedni drugima pomazete pa se i ja registrirala jer naravno trebam i ja vase savjete :)
Kupujem stan u novogradnji putem stambenog kredita. U predugovoru je navedena ukupna cijena stana u koju je uracunat porez. Ovo je moja prva nekretnina i kvadratura je ispod 50m2, dakle ja sam oslobodjena placanja poreza. Dal to znaci da cu ja dobiti :
1) povrat novca za cijenu navedenu u ugovoru (jednokratnu isplatu od tih famoznih 22% PDV-a), i onda jos
2)godisnji povrat poreza na kamte stambenog kredita ????
Molim vas sve koji se kuzite u te stvari da mi odgovorite. :confused:

Kada sam vec na pravnim savjetima, takodjer molim da mi odgovori netko tko se kuzi u onu vec poznatu temu OBVEZNA KUPNJA VANJSKOG PARKIRNOG MJESTA. Svi govore i pisu o tome kako se to ne smije uvjetovati ali investitori i dalje guraju to kao da se mora. Ja ne vidim zasto jer nije taj beton vani etaziran sa stanom!
Molim vas, prosvjetlite me!!!!!!!!! :confused:

mare2
22.06.2009., 22:31
Bok.
Upravo sam pred potpisivanjem kupoprodajnog ugovora za stan, pa me zanima koliko primjeraka kupoprodajnog ugovora mi treba? 1 meni, 1 prodavatelju, 1 banci, 1 poreznoj, 1 gruntovnici? jesam nekog zaboravila il imam višak?

Drugo, kad se plaća porez na promet nekretnine? Kupujem stan veći od 50m2 i trebam platit porez na razliku u kvadraturi iznad 50m2, kad otprilike to dođe na naplatu, odmah il koliko kasnije?

Merck
22.06.2009., 23:12
Bok.
Upravo sam pred potpisivanjem kupoprodajnog ugovora za stan, pa me zanima koliko primjeraka kupoprodajnog ugovora mi treba? 1 meni, 1 prodavatelju, 1 banci, 1 poreznoj, 1 gruntovnici? jesam nekog zaboravila il imam višak?

Drugo, kad se plaća porez na promet nekretnine? Kupujem stan veći od 50m2 i trebam platit porez na razliku u kvadraturi iznad 50m2, kad otprilike to dođe na naplatu, odmah il koliko kasnije?

Mislim da ti jos samo fali 1 za MUP (traze ili kupoprodajni ugovor ili vlasnicki list).

pistacija
23.06.2009., 12:13
- prodavatelj kaže kako je ovih dana navodno provedeno etažiranje, te da loggiu može bez problema pretvoriti u još jednu sobu. Je li to moguće, tako da papiri budu čisti?

etaziranje gotovo- znaci da ce se uknjiziti trenutno postojece stanje nekretnine. To sto cete zatvarati balkon vi il on kasnije nista ne znaci niti ce ti kvadrati zatvorene lodje biti upisanu u zk izvadak al pretpostavljam da se tu radi o 2-3 m2 pa to i nije strasno.

- zgrada je u završnim radovima i sve će, zajedno sa papirima navodno biti gotovo za mjesec-dva. Koje nam uopće papire onda prodavatelj može dati za predugovor, kako ih provjeriti i tko sastavlja predugovor, mi ili odvjetnik?

hm ne znam bas da li ce papiri biti za 2 mj. gotovi jer je sad vrijeme godisnjih odmora i nema sansi da sve bude upsano u zemljisne knjige prije 10 mj. ili cak 12 mj.. Za vas je najbolje da odvjetnik sastavi i provjeri papire. Za pocetak trebate kopiju pravomocne gradjevinske dozvole i elaborat (ili barem potvrdu da je predan na upis u zemljisne knjige) jer kakav je naveden opis tvog stana u elaboratu takav ce biti i na zemljisno knjiznom izvadku t.j. vlasnickom listu iz gruntovnice.


- koji nam papiri trebaju od prodavatelja za pokretanje zahtjeva za stambeni kredit?
-znam da nije dio ove teme ali bio bih zahvalan ako netko ima kakvu informaciju o radu tvrtke Kibild d.o.o., o njihovim zgradama i kvaliteti, etc.
Tek sam počeo sa cijelom pričom pa mi je sve još u magli:rolleyes:

Za pokretanje kredita trebas kopiju pravomocne gradjevinske dozvole i zemljisnoknjizni izvadak bez zabiljezbe (dakle na njemu ne smije stajati da zgrada nema uporabnu dozvolu).

pistacija
23.06.2009., 12:17
Kupujem stan u novogradnji putem stambenog kredita. U predugovoru je navedena ukupna cijena stana u koju je uracunat porez. Ovo je moja prva nekretnina i kvadratura je ispod 50m2, dakle ja sam oslobodjena placanja poreza. Dal to znaci da cu ja dobiti :
1) povrat novca za cijenu navedenu u ugovoru (jednokratnu isplatu od tih famoznih 22% PDV-a), i onda jos
2)godisnji povrat poreza na kamte stambenog kredita ????
Molim vas sve koji se kuzite u te stvari da mi odgovorite. :confused:

Kada sam vec na pravnim savjetima, takodjer molim da mi odgovori netko tko se kuzi u onu vec poznatu temu OBVEZNA KUPNJA VANJSKOG PARKIRNOG MJESTA. Svi govore i pisu o tome kako se to ne smije uvjetovati ali investitori i dalje guraju to kao da se mora. Ja ne vidim zasto jer nije taj beton vani etaziran sa stanom!
Molim vas, prosvjetlite me!!!!!!!!! :confused:

Imas pravo povrata iznosa ukup. 12 soma kn.
Ako parkirno mjesto nije etazirano sa stanom ne moras ga kupiti ali ako prodavatelj uvjeruje kupovinu sa tim park.mjestom onda i nemas bas izbora ako on ne popusta. mozes kupiti sa parkirnim mjestom ili odustati ili mu pukusati jos malo spustiti cijenu pa da kupis i parkirno mjesto :ne zna:

tomislav1976
23.06.2009., 21:47
Pistacija,puno hvala

sara4
24.06.2009., 08:04
Ovo je moja prva nekretnina i kvadratura je ispod 50m2, dakle ja sam oslobodjena placanja poreza. Dal to znaci da cu ja dobiti :
1) povrat novca za cijenu navedenu u ugovoru (jednokratnu isplatu od tih famoznih 22% PDV-a), i onda jos
2)godisnji povrat poreza na kamte stambenog kredita ????


1) Ne.
2) Imat ćeš uvećani osobni odbitak za iznos plaćenih kamata stambenog kredita, ali max. do 12.000 kn. To ne znači da će ti povrat biti 12.000 kn, nego će ti se za toliko umanjiti osnovica za obračunavanje poreza.
3) s obzirom da ti je prva nekretnina, bit ćeš oslobođen plaćanja poreza na promet nekretnina

brazilac 5
24.06.2009., 17:07
Pozdrav, imam par teških pitanja u svezi/glede navedenog...

Sestra i ja smo kupci stana od 90m2, svatko po 1/2 tj. 45m2. Na taj način nismo platili porez na promet nekretnina, ali moramo biti prijavljeni na adresi od tog stana slijedećih 5 godina da bi mogli dokazati da sam sa sestrom živio u tzv. gospodarskoj zajednici i na tu foru mi ona može darovati (nakon isteka 5 godina) svojih 45m2 bez da itko plati PPN nakon 5 godina života na istoj adresi. Tako, ja (nakon isteka 5 godina) postanem vlasnik 90m2 stana bez plaćanja PPN-a.
Pistacija, sara4 i Lei su mi pomogle prije oko ovog pitanja na ovom forumu, vidi link http://www.forum.hr/showthread.php?p=18709076&highlight=gospodarska#post18709076

Q1) E sad...prije isteka tih 5 godina, ja sam se oženio. Rečeno mi je to nema utjecaja na sve i da sa Uvjerenjem o prebivalistu iz MUPA dokazujem da je seka živjela sa mnom u gospodarskoj zajednici svo vrijeme. Nadam se da je to stvarno tako :ne zna:

Q2) Jednog dana, nakon isteka 5 godina i kad mi sestra daruje 45m2 stana bez plaćanja ikakvog poreza, me zanima koja prava na cijeli stan (90m2) ima moja supruga :ne zna: A koja prava supruga ima sada, kad smo seka i ja vlasnici stana pola-pola :ne zna:

Q3) Pošto sada supruga i ja mislimo malo renovirati stan, zanima me da li ona može u svojoj poreznoj prijavi prijaviti u svojoj poreznoj prijavi u uvećanje osobnog odbitka (u onih 12 000 kn) to renoviranje da dobijemo povrat poreza ili to mogu samo vlasnici stana (seka i ja, sada) :ne zna: Sorry, ja ne mogu jer imam kamate od stambenog kredita u tih 12 000, dakle u ovom trenutku (kad smo seka i ja popola vlasnici stana) tko može iskamčiti :rofl: od države povrat poreza za renoviranje stana...supruga ili seka ako i ja na osnovu kamata za stambeni kredit to radim :ne zna:. Ako može supruga, onda vjerojatno moramo promijeniti njene dokumente u MUP-u, poreznoj, radnoj knjižici i sl :ne zna:

Znam da su teška pitanja pa puno hvala svima koji se jave sa nekim odgovorima :s

DAZA
25.06.2009., 18:43
Q3) Pošto sada supruga i ja mislimo malo renovirati stan, zanima me da li ona može u svojoj poreznoj prijavi prijaviti u svojoj poreznoj prijavi u uvećanje osobnog odbitka (u onih 12 000 kn) to renoviranje da dobijemo povrat poreza ili to mogu samo vlasnici stana (seka i ja, sada) :ne zna: Sorry, ja ne mogu jer imam kamate od stambenog kredita u tih 12 000, dakle u ovom trenutku (kad smo seka i ja popola vlasnici stana) tko može iskamčiti :rofl: od države povrat poreza za renoviranje stana...


Znam za slučaj kada je supruga vlasnika stana, uz predočenje suprugovog vl.lista i vjenčanog lista uspjela dobiti povrat poreza vezano za kupnju i ugradnju uređaja (nebitno kojeg). Radilo se o području Novog Zagreba.
Supružnici su oboje bili prijavljeni na toj adresi, stoga smatram da se tvoja supruga mora prijaviti na tu adresu. Neka me netko ispravi ako griješim...
Inače, trenutno je sestra po tome jedina podobna za takvo što, ali opet, prijave se predaju tek slijedeće godine, a da li gledaju datume računa i prijave na adresu, i da li je to moguće, to ne znam.

Lei
26.06.2009., 12:27
sa stranica porezne uprave (link (http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/view.asp?file=namjenskistambenikredit.XML)):

Uvećanje za održavanje postojećeg stambenog prostora
...
Dio osobnog odbitka za održavanje postojećeg stambenog prostora vlastitim sredstvima, porezni obveznik može koristiti na temelju vjerodostojnih isprava, i to osobito:

1. DOKAZ O VLASNIŠTVU STAMBENOG PROSTORA poreznog obveznika stambenog prostora poreznog obveznika i/ili njegovog bračnog druga (preslik vlasničkog lista ili kupoprodajnog ugovora ili ugovora o darovanju ili ugovora o nasljeđivanju ili drugih isprava o vlasništvu)

(Isprava može glasiti na ime i prezime poreznog obveznika i/ili na ime i prezime njegovog bračnog druga.
U tom slučaju, porezni obveznik obvezan je priložiti svojoj godišnjoj poreznoj prijavi izvod iz matice vjenčanih koji ne smije biti stariji od šest mjeseci.)

2. DOKAZ O PREBIVALIŠTU U STAMBENOM PROSTORU za koji porezni obveznik koristi dio osobnog odbitka za održavanje – preslik osobne iskaznice

(Isprava obvezno glasi na ime i prezime poreznog obveznika koji koristi dio osobnog odbitka za održavanje postojećeg stambenog prostora vlastitim sredstvima.)

3. PISANA IZJAVA POREZNOG OBVEZNIKA DA TRAJNO BORAVI U STAMBENOM PROSTORU za koji zahtijeva dio osobnog odbitka za održavanje

(Isprava obvezno glasi na ime i prezime poreznog obveznika koji koristi dio osobnog odbitka za održavanje postojećeg stambenog prostora vlastitim sredstvima.)

4. IZVORNI RAČUNI REGISTRIRANIH IZVOĐAČA O IZVEDENIM RADOVIMA ODNOSNO USLUGAMA

(Isprave obvezno glase na ime i prezime poreznog obveznika koji koristi dio osobnog odbitka za održavanje postojećeg stambenog prostora vlastitim sredstvima.)

Izvorni računi registriranih izvođača radova i usluga, uz podatke propisane poreznim propisima, obvezno trebaju sadržavati i podatke o imenu i prezimenu te prebivalištu odnosno adresi stanovanja poreznog obveznika (kupca ili primatelja/naručitelja usluge), adresu stambenog prostora na kojoj su radovi i/ili usluge gradnje izvršene.

Ako izvorni račun glasi na ime i prezime više fizičkih osoba, podjela osobnog odbitka između tih poreznih obveznika, po jednom računu nije moguća.
U tom slučaju dio osobnog odbitka može koristiti samo jedan od poreznih obveznika.


Izjave ne moraju biti ovjerene kod javnog bilježnika.
...@brazilac: dakle, supruga mora prijaviti prebivaliste na toj adresi i svi racuni moraju glasiti i na nju

pistacija
27.06.2009., 12:02
brazilac...supruga koliko znam nema pravo na nesto steceno prije braka narocito ako ste ti i sestra nekretninu kupili prije tvog braka pa ona svoju polovicu tebi darivala. supruga ce imati pravo na pola imovinekoju ste za vrijeme bracne zajednice skupa stvorili. mislim to moze biti kupljeni auto, vikendica, ako ste za vrijeme trajanja braka otvorili firmu, eto uz te racune koje cete dati u pooreznu moze imati pravo na svoje novce koje je dala za adaptaciju ili sto vec. za njen prava pitaj odvjetnika nekog ;)
ovo sa uvjerenjem sigurno funkcionira, jer to je dokument od strne MUP-a na kojem se vidi tocno od prvog dana gdje je i od kad tko zivio na kojoj adresi, vidi se slijed svih adresa. pise kad se sestra prijavila na taj stan, kad se supruga prijavila, kad ti...

brazilac 5
27.06.2009., 16:25
OK, hvala puno svima na pomoći :s
Zanimljivo mi je to da ako supruga prijavi prebivalište na adresi stana koji je zasada sekin i moj (pola-pola) i ako dobijemo par računa za adaptaciju stana a da svi ti racuni glase na suprugu, da onda i ona ima pravo na povrat poreza a da nije vlasnik stana već supruga vlasnika stana. Eh, što ti je to pravo :cerek:

majaa
30.06.2009., 20:16
Pozdrav, mene zanima jel plaćam porez i na garažu (kupujem stan novogradnju i garažu, odvojeno)? Tražit ću odslobođenje od poreza na stan, a šta s garažom? Jel trebam tražit i za to, kako uopće ide porez na garaže?

pistacija
01.07.2009., 09:41
mozes ti traziti oslobodjenje i za garazu ali ce te odbiti jer garaza nije za stanovanje... i porez je 5 % na garazu od navedene cijene, ali ako si kupila istu od firme on ce biti puno manji od 5% (cca 2%).

majaa
01.07.2009., 12:22
mozes ti traziti oslobodjenje i za garazu ali ce te odbiti jer garaza nije za stanovanje... i porez je 5 % na garazu od navedene cijene, ali ako si kupila istu od firme on ce biti puno manji od 5% (cca 2%).

Da, od iste je firme. A zašto je oko 2% a ne 5%? Isto pitanje vrijedi i za stan, jer kupujem veći pa ću na dio stana morat platit porez, zašto je za novogradnju manji porez nego na starogradnju? oko 1,5-2% (tako sam bar čula)

rejoflajt
02.07.2009., 12:01
bok!

uskoro će nam doći bankari, tko li već, netko tko radi s erste bankom u kojoj žena koja bi kupila naš stan, diže kredu. imate li kakvih saznanja, jel procjenjuju na najmanju moguću vrijednost jer ona mora biti 20% veća da bi žena dobila kredit?
molim vas hitno mi je i jako važno.

hvala puno!

stan je u starogradnji, imate oglas ispod u potpisu.

pistacija
02.07.2009., 13:33
Da, od iste je firme. A zašto je oko 2% a ne 5%? Isto pitanje vrijedi i za stan, jer kupujem veći pa ću na dio stana morat platit porez, zašto je za novogradnju manji porez nego na starogradnju? oko 1,5-2% (tako sam bar čula)


prilikom kupnje stana (i garaze) kupac placa porez prema Zakonu o porezu na promet nekretnina samo na onaj dio cijene stana i garaze koji se odnosi na zemljiste i komunalnu infrastrukturu, i to zato sto je Zakonom o porezu na dodanu vrijednost izricito propisano cit. "Isporukom dobra u smislu odredbe ovoga clanka ne smatra se isporuka zemljista (poljoprivrednog, gradjevinskog, izgradjenog ili neizgradjenog)". Prema tome, buduci da se isporuka zemljista na kojemu je izgradjena zgrada ne oporezuje prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, dio kupoprodajne cijene stana i garaze koji se odnosi na cijenu zemljišta potpada pod rezim Zakona o porezu na promet nekretnina. I samo taj dio kupoprodajne cijene cini poreznu osnovicu za obracun poreza prema Zakonu o porezu na promet nekretnina. Zato se i porez na promet nekretnina (po stopi od 5%) placa samo na dio kupoprodajne cijene .....

pistacija
02.07.2009., 13:37
rejoflajt

kad dodje procjenitelj (on nije bankar nego vanjski suradnik firme sa kojom banka ima sklopljen ugovor za procjenu) zamolite ga nakon sto sve poslika da vam kaze na koliko ce otprilike biti stan procjenjen. Ako krene sa ne znam ovo ono, zamoli ga da procjeni nekretninu na barem 90 soma eura pa ce procjena biti oko 85 :D Nekad procjene na onoliko koliko treba a nekad se desi da procjene i manje od onog sto im se kaze; uvijek treba reci vise i neg sto treba za svaki slucaj ;)

DAZA
02.07.2009., 16:21
bok!

uskoro će nam doći bankari, tko li već, netko tko radi s erste bankom u kojoj žena koja bi kupila naš stan, diže kredu. imate li kakvih saznanja, jel procjenjuju na najmanju moguću vrijednost jer ona mora biti 20% veća da bi žena dobila kredit?


Ne znam za Erste, ali Zane(ZG banka) je prošle godine procjenjivala 20% manju vrijednost. Na elaborat o procjeni su nam napisali tržišnu i procijenjenu vrijednost, i razlika je bila u 20%. Pitali smo jel može više, međutim uz tog procjenitelja koji izađe na teren je još dvoje ili troje ljudi koji moraju potpisati taj elaborat...:mig:

lankabananka
03.07.2009., 12:26
Pozdrav,

suprug i ja kupujemo (nadam se) svoju prvu nekretninu, a budući da doista nemamo nikakvog iskustva i sve više se gubimo najljepše bih molila pomoć!
Dakle, radi se o manjem stanu, starogradnji (1962.) u vlasništvu bračnog para. Jučer smo dobili svježi (2 dana star) vlasnički list koji se čini ok, piše da stan nema nikakvih tereta.
Mislim da je važno napomenuti da cjelokupnu cijenu stana namjeravamo isplatiti putem kredita (provjerili smo u banci i kažu da uvjete za isto imamo).
Oko cijene smo se uspjeli dogovoriti s prodavateljem, oko kapare također, međutim ono gdje smo zapeli je rok iseljenja.
Ono što ja ne kužim je u kojem trenutku mi možemo podnijeti zahtjev za uknjiženje kao vlasnici stana (pretpostavljam da se to tako ne zove, ali znate na što mislim)?
Kad prodavatelji (sadašnji vlasnici) prestaju biti vlasnici, a isto postajemo mi?
Da li od trenutka realizacije kredita, odnosno kad im banka uplati cijelokupni iznos?

Problem je nastao što nas prodavatelji traže da nakon realizacije kredita (nakon što dobiju cijeli dogovoreni iznos ) oni imaju još minimalno 2 mjeseca rok za iseljenje (jer im kao treba vremena da si adaptiraju kuću gdje se sele).
Meni se to čini skroz ne-fer i neprihvatljivo, jer kako ja to gledam, oni bi tada u "našem" stanu živjeli još bar 2 mjeseca dok bi mi sebi plaćali podstanarstvo (+ kredit, ofkors).
Kolika je po vašem iskustvu praksa, odnosno, koliki je rok za iseljenje nakon što banka isplati kredit?
Ja bih najradije da to ne bude više od 2 tjedna, ali nemam pojma jesam li u pravu, budući da nisam objektivna...

Hvala!

sugarcookie
03.07.2009., 13:15
Pozdrav!

Imam jedno pitanje u vezi plaćanja u Eurima. Koliko sam shvatila, nije moguće prebaciti novac s deviznog računa kupca na račun prodavatelja. Koje su mi opcije?

Napominjem da nije riječ o novcu od kredita, nego o ušteđevini.

miledjeko
03.07.2009., 13:26
Pozdrav,

suprug i ja kupujemo (nadam se) svoju prvu nekretninu, a budući da doista nemamo nikakvog iskustva i sve više se gubimo najljepše bih molila pomoć!
Dakle, radi se o manjem stanu, starogradnji (1962.) u vlasništvu bračnog para. Jučer smo dobili svježi (2 dana star) vlasnički list koji se čini ok, piše da stan nema nikakvih tereta.
Mislim da je važno napomenuti da cjelokupnu cijenu stana namjeravamo isplatiti putem kredita (provjerili smo u banci i kažu da uvjete za isto imamo).
Oko cijene smo se uspjeli dogovoriti s prodavateljem, oko kapare također, međutim ono gdje smo zapeli je rok iseljenja.
Ono što ja ne kužim je u kojem trenutku mi možemo podnijeti zahtjev za uknjiženje kao vlasnici stana (pretpostavljam da se to tako ne zove, ali znate na što mislim)?
Kad prodavatelji (sadašnji vlasnici) prestaju biti vlasnici, a isto postajemo mi?
Da li od trenutka realizacije kredita, odnosno kad im banka uplati cijelokupni iznos?

Problem je nastao što nas prodavatelji traže da nakon realizacije kredita (nakon što dobiju cijeli dogovoreni iznos ) oni imaju još minimalno 2 mjeseca rok za iseljenje (jer im kao treba vremena da si adaptiraju kuću gdje se sele).
Meni se to čini skroz ne-fer i neprihvatljivo, jer kako ja to gledam, oni bi tada u "našem" stanu živjeli još bar 2 mjeseca dok bi mi sebi plaćali podstanarstvo (+ kredit, ofkors).
Kolika je po vašem iskustvu praksa, odnosno, koliki je rok za iseljenje nakon što banka isplati kredit?
Ja bih najradije da to ne bude više od 2 tjedna, ali nemam pojma jesam li u pravu, budući da nisam objektivna...

Hvala!

ako vam se stan sviđa i odlučni ste ga kupiti, dogovorite se lijepo da zbog ta dva mjeseca im platite određen iznos manje novaca (2 mjeseca vašeg podstanarstva + još koju kunu čisto reda radi) i pustite ih ta dva mjeseca...
(time, načelno, vi njima naplaćujete podstanarstvo u vašem stanu...)
uglavnom, sve se definira ugovorom. vi možete ugovoriti da platite danas a da je vaš stan tek za godinu dana...naravno, to nitko ne radi nego postoji stavka koja definira da kupac stupa u posjed i dozvoljava mu se upis u ZK sa danom isplate ugovorene svote prodavatelju (putem kojim već dogovorite isplatu..)
a ako je tu banka još u igri, prvo se ona upiše na teret uz dozvolu bivših vlasnika...

lankabananka
03.07.2009., 14:13
ako vam se stan sviđa i odlučni ste ga kupiti, dogovorite se lijepo da zbog ta dva mjeseca im platite određen iznos manje novaca (2 mjeseca vašeg podstanarstva + još koju kunu čisto reda radi) i pustite ih ta dva mjeseca...
(time, načelno, vi njima naplaćujete podstanarstvo u vašem stanu...)
uglavnom, sve se definira ugovorom. vi možete ugovoriti da platite danas a da je vaš stan tek za godinu dana...naravno, to nitko ne radi nego postoji stavka koja definira da kupac stupa u posjed i dozvoljava mu se upis u ZK sa danom isplate ugovorene svote prodavatelju (putem kojim već dogovorite isplatu..)
a ako je tu banka još u igri, prvo se ona upiše na teret uz dozvolu bivših vlasnika...

hm, hvala na sugestiji, ali ne sviđa mi se to riješenje baš jako, jer onda faktički mi useljavamo u taj stan tek u kasnu jesen (cca 2 mj. za realizaciju kredita + 2 mjeseca da se oni snađu) i tek tada mi možemo krenuti s adaptacijom stana, što nam dosta komplicira cijelu stvar (beba nam stiže na jesen, bit će nam puno teže sve to skupa koordinirati kad jednom stigne, nego ovako dok sam još 2u1...
ne znam, čini mi se da oni tim riješenjem i dalje puno više profitiraju nego mi...
Jasno mi je da se ne može od ljudi isti čas kad im sjedne lova na račun tražiti da je stan prazan... al s druge strane mi taj stan ne mislimo kupiti tako, da nam eto stoji, da ga imamo, nego zato što si hitno moramo riještiti stambeno pitanje koje nam sad nije riješeno.....pa mi je dva mjeseca koji oni hoće puno predugo.
Koliko se vremena inače definira u ugovorima, znam da sve ovisi o dogovoru, ali sumnjam da je praksa da novi vlasnik čeka 2 mjeseca otkad je dao lovu da se stari vlasniici isele...
ili griješim?:confused:

hvala

lankabananka
03.07.2009., 14:32
da pojasnim samu sebe - imamo li pravo tražiti da se u ugovor stavi nešto tipa da prodavatelji nakon zaprimanja potpunog iznosa moraju izaći iz stana u roku od npr. 15 dana..u tom slučaju bi oni 15 dana bili u stanu u čijem vlasništvu više faktički nisu... mislim da je to više nego fer....

mislim znam da se u ugovor može staviti bilo što, ali me zanima je li to realan rok? ne bi htjela da ispadnemo ne-ljudi....
naravno, oni uvijek mogu na to ne pristati, ali onda nam propadne kupoprodaja.... hm, možda bi onda ipak uzela u obzir miledjeko-vu sugestiju, iako mi se baš ne sviđa....

pistacija
03.07.2009., 14:39
Pozdrav,


Ono što ja ne kužim je u kojem trenutku mi možemo podnijeti zahtjev za uknjiženje kao vlasnici stana (pretpostavljam da se to tako ne zove, ali znate na što mislim)?
Kad prodavatelji (sadašnji vlasnici) prestaju biti vlasnici, a isto postajemo mi?
Da li od trenutka realizacije kredita, odnosno kad im banka uplati cijelokupni iznos?

Problem je nastao što nas prodavatelji traže da nakon realizacije kredita (nakon što dobiju cijeli dogovoreni iznos ) oni imaju još minimalno 2 mjeseca rok za iseljenje (jer im kao treba vremena da si adaptiraju kuću gdje se sele).odmah na dan isplate ili iduci dan nakon isplate idete u sud dati prijedlog za upis prava vlasnistva sa kupoprodajnim ugovorom i javnobiljeznickom ovjerenom izjavom potpisanom od strane prodavatelja kojom vele da su isplaceni u cijelosti, da nemaju vise potrazivanja od kupca i da dopustaju upis nekretnine na vase ime. Izjavu potpisuju odmah kad izadjete iz banke nakon isplate.

teoretski oni prestaju biti vlasnici danom kad ih se isplati ali vlasnik si ako i kad imas zemljisnoknjizni izvadak na svoje ime, dakle pozuris odmah nakon isplate u sud dati prijedlog a kroz 2-9 tjedana ce te sud upisati. bitno je da das taj zahtjev ;)

sori al 2 mjeseca je velik rok. obzirom da si trudna inzistiraj da rok iseljenja bude danom isplate uz objasnjenje da ti trebas rodit. oni nek lijepo isele gdje god hoce i u krajnjem slucaju nek idu u podstanare, njima je lakse neg tebi. ... mislim jako bitna stavka je i kad ces uci u posjed. zamisli da ih isplatis i oni nece iseliti , mozes se u tom slucaju sa njima suditi jos 5 god. a oni i dalje da budu u vasem stanu + imaju vase novce a ti kao kupac placas ratu kredita za stan u kojem nisi. dakle, najsigurnije je i inzistiraj danom isplate kljuceve ili najkasnije u roku 2 tjedna od dana isplate. eventualno se mozete dogovoriti da vam radi ta 2 mj. umanje cijenu za 4-5 soma eura jer vi ste podstanari + kasnit cete sa adaptacijom, al to neka ti bude zbilja krajnja opcija. Kazem 4-5 soma jer ce im to biti velika lova pa ce ipak mozda htjeti iseliti prije ;) objasnite im da je kriza , da nema ni kupaca bas ko' prije i da ako mogu i zele nek prihvate vase uvijete ak ne kazes im dovidjenja, javite se ako i kad se predomislite.
najveci rok koji se inace i daje za iseljenje je danom isplate ili najvise 30 dana , nikakvih 60... pa ce se 60 otegnut na 90....

pistacija
03.07.2009., 14:48
Pozdrav!

Imam jedno pitanje u vezi plaćanja u Eurima. Koliko sam shvatila, nije moguće prebaciti novac s deviznog računa kupca na račun prodavatelja. Koje su mi opcije?

Napominjem da nije riječ o novcu od kredita, nego o ušteđevini.

a kad potpisujete kupoprodajni kojim potvrdjuje primitak kupopordajne cijene u cijelosti i kojim dopusta upis nekretnine na vase ime? prije ili nakon isplate?

u banci bankarica moze napraviti papirnato da si ti lovu kao digao , zatim je dao u ruke vlasniku stana a onda si kao vlasnik sam uplatio te novce a vi obojica lovu i ne vidite.
mozda da ipak promjenis sve u kune, prebacis mu u kunama , crno po bijelom onda postoji trag da si mu novce sa svog racuna prebacio na njegov tekuci.

lankabananka
03.07.2009., 14:55
hvala ti pistacija!
ovo što govoriš, sve mi i zdravorazumski ima smisla iako nisam pojma imala kako te stvari funkcioniraju. Da sam i sama na mjestu prodavatelja naravno da ne bih očekivala da ću nakon što dobijem kompletne novce, u stanu ostati još koji mjeseci "dok se ne snađem"... svašta ljudima pada na pamet..

Ono što me najviše brine je što je meni žena jučer govorila da misli da nikako nije fer da oni imaju "samo 2 tjedna" rok za iseljenje nakon što dobiju novce od banke... sad kad vidim da je praksa da je rok za iseljenje na dan isplate, ne znam što mi bi da smo uopće spominjali ta dva tjedna (ja sam mislila da im moramo dati barem neki rok)...a da ne govorim o 2 mjeseca koji oni spominju ("BAR 2 mjeseca" je točna formulacija koju su upotrijebili)...
sve mi se čini da od ovog ne bude ništa, malo su zabrijali... baš me zanima tko će im pristat na te uvjete..

rejoflajt
03.07.2009., 14:58
Ne znam za Erste, ali Zane(ZG banka) je prošle godine procjenjivala 20% manju vrijednost. Na elaborat o procjeni su nam napisali tržišnu i procijenjenu vrijednost, i razlika je bila u 20%. Pitali smo jel može više, međutim uz tog procjenitelja koji izađe na teren je još dvoje ili troje ljudi koji moraju potpisati taj elaborat...:mig:

hvala na info. joj.lopovi ko i uvijek.http://imagesforum.doctissimo.fr/images/perso/bibitoun.gif

pistacija
03.07.2009., 15:58
Ono što me najviše brine je što je meni žena jučer govorila da misli da nikako nije fer da oni imaju "samo 2 tjedna" rok za iseljenje nakon što dobiju novce od banke... sad kad vidim da je praksa da je rok za iseljenje na dan isplate, ne znam što mi bi da smo uopće spominjali ta dva tjedna (ja sam mislila da im moramo dati barem neki rok)...

a gle u jednu ruku nije fer sto vlasnici tako moraju ici van jer se u biti i ne zna kad je dan isplate kod kredita tj. koji dan ce isplata ici, niti koliko ce trajati kredit. ali kod vecine banaka (osim kod hypo) dovoljno je da stavite oko 70 dana rok za kredit. dakle dali ste im kaparu i obvezali ste se na rok od 70 dana za kompletnu isplatu a vlasnici se lagano u tih 70 dana mogu pakirati. eto nek imaju jos 2 tjedna za preseliti, to je cisto ljudski ;) u biti , praksa je ono sto se dogovori al sto je sigurno sigurno bolje da cim prije isele :D

objasni im jednostavno da im ne vjerujete, da se svasta desava, ak imaju neku uknjizenu nekretninu ( u protuvrijednosti stana kojeg kupujete) kao garanciju da vam daju za iseljenje (uz smanjenje kupoporajne cijene stana kojeg kupujete radi ta 2 mj.) na to ond amozete pristati ali nek odvjetnik sastavlja ugovore i za kupoprodaju stana i za ovaj drugi koji daju kao garanciju.
nije sad da te plasim al evo primjer, jedna moja poznanica i mama imale stan u vlasnistvu 18 god. na svoje ime. i mama si nadje "decka" kojeg je uselila u stan nakon 9 mjeseci poznanstva. Ljubav trajala jos cca 2-3 mj. i kad je zena zamolila lika (kad je htjela prekinuti) da iseli iz stana on je rekao da ima pravo na taj stan, da je ulagao ( mos si mislit sto je ulagao a nezaposlen godinama sto su tek kasnije saznale) i da nek ga tuze. pokusala je prije tuzbe mjenjanjem brava , policijom i sl. al to nista ne pomaze, on obije bravu, udje , policija napravi zapisnik i ode. uglavnom tuzile one njega i tek nakon 6 god. kad su dobile sud lik se zalio na Zupanijskom pa se sve oteglo na jos 12 mj. ali i konacno presuda je glasila da mora ici van pa je i iselio. 7 god. je trebalo da dodju u samostalni posjed.

cycle
05.07.2009., 17:42
Molim pomoć i savjet.
Na gruntovnici mi je upravo upisao vlasništvo nad nekretninom. Sve štima osim činjenica da sam promjenio prebivalište, no kako su oni vjerojatno uzimali podatke sa ugovora ostala je adresa sa starog prebivališta. U trenutku predaje prijedloga za uknjižbu adresa je već bila nova, što sam u prijedlogu i naveo.
Koja je procedura i koje papire trebam da bi to riješio? Znači li to i novih 250 kn sudskog troška?

pistacija
06.07.2009., 08:49
cycle...zahtjev za upis promjene adrese, 50 kn biljega i uvjerenje o prebivalistu sa mupa.

sugarcookie
06.07.2009., 09:55
a kad potpisujete kupoprodajni kojim potvrdjuje primitak kupopordajne cijene u cijelosti i kojim dopusta upis nekretnine na vase ime? prije ili nakon isplate?

u banci bankarica moze napraviti papirnato da si ti lovu kao digao , zatim je dao u ruke vlasniku stana a onda si kao vlasnik sam uplatio te novce a vi obojica lovu i ne vidite.
mozda da ipak promjenis sve u kune, prebacis mu u kunama , crno po bijelom onda postoji trag da si mu novce sa svog racuna prebacio na njegov tekuci.

Hvala na pomoći.

Kupoprodajni bi se trebao potpisati prije, prema dogovoru. Ali to bi sve trebalo ići jedno za drugim, odmah nakon toga u banku i uplaćuj na račun.

Problem je u tome što ja taj dio novca imam kod sebe, ne u banci.
I kužim da ga samo prodavatelj može sam uplatiti na svoj devizni račun. Dakle, ja u tom slučaju imam samo potvrdu uplate, što i nije neki dokaz, ne?

Malo mi je glupo mijenjati u kune, puno bi izgubili na tečaju, obzirom da prodavatelj želi eure.

cycle
06.07.2009., 10:40
cycle...zahtjev za upis promjene adrese, 50 kn biljega i uvjerenje o prebivalistu sa mupa.
hvala!!! :s

pistacija
06.07.2009., 12:17
Hvala na pomoći.

Kupoprodajni bi se trebao potpisati prije, prema dogovoru. Ali to bi sve trebalo ići jedno za drugim, odmah nakon toga u banku i uplaćuj na račun.

Problem je u tome što ja taj dio novca imam kod sebe, ne u banci.
I kužim da ga samo prodavatelj može sam uplatiti na svoj devizni račun. Dakle, ja u tom slučaju imam samo potvrdu uplate, što i nije neki dokaz, ne?

Malo mi je glupo mijenjati u kune, puno bi izgubili na tečaju, obzirom da prodavatelj želi eure.

ako idete kupoprodajni potpisat prije onda ok. (moras ga i ti potpisat). u kupoprodajnom neka pise da je prodavatelj primio kupoprodajnu cijenu u cijelosti i da nema nikakvih vise potrazivanja od tebe kupca sto potvrdjuje potpisom i javnobiljeznickom ovjerom kupoprodajnog ugovora te da dopusta da , u zemljisnim knjigama kod Opcinskog gradjanskog suda u Zgb (te u drugim javnim knjigama), sa ugovorom izvrsis uknjizbu prava vlasnistva na svoje ime i svoju korist. nakon toga idete u banku da mu das novce. on ih sam sebi moze uplatiti, ti njemu lovu a on tebi kupoprodajne ugovore. potvrdu o tome da si mu novce isplatio je kupoprodajni ugovor.

tiha27
06.07.2009., 19:39
ako kupim stan u gotovini, a zgrada će biti gotova tek za godinu dana, na šta trebam pazit??

hvala

pistacija
07.07.2009., 08:17
ako kupim stan u gotovini, a zgrada će biti gotova tek za godinu dana, na šta trebam pazit??

hvala

osobno nisam nikad, a kamo li u ovoj krizi, imala slucaj da netko kupuje stan gotov za godinu dana. cak ni papiri nisu svi gotovi. nije da te plasim ali sto ako das pare i firma jednostavno propadne?:ne zna: obavezno odvjetnika uzmi pa vidi sa njim sto ces i kako ces se osigurati.

mare2
07.07.2009., 09:35
Hvala Pistacija i Merch (tek sam sad vidjela da sam zaboravili zahvaliti :mig:)

tiha27
10.07.2009., 14:14
hvala pistacija, odustala sam od kupovine unaprijed.:mig:

U međuvremenu našla sam povoljnu starogradnju (tramvajska zona), pa ju danas idem vidjet. Jel mi može netko reci na šta treba pazit prilikom kupovanja (ako mi se stan svidi) starogradnje??

Znam da treba pazit da li je vlasnički list čist, ali šta u slučaju da prodavatelj da vlasnički list (koji je čist) s današnjim datumom, kako se osigurati da se ne pojavi neko novo potraživanje (recimo da vlasnik stana još jednom ne proda taj stan) prije nego što se upišem kao novi vlasnik stana?:confused:
(nisam nikad kupovala starogradnju, a nisam ni pravnik pa mi nije jasno kako tako nešto spriječit... :ne zna:)

Kako uopce provjeriti ima li ikakvog tereta na tom stanu? jel se sve to vidi iz vlasničkog? (hipoteka, mogući otkup, ovrha....)

Hvala!:s

pistacija
12.07.2009., 12:31
Znam da treba pazit da li je vlasnički list čist, ali šta u slučaju da prodavatelj da vlasnički list (koji je čist) s današnjim datumom, kako se osigurati da se ne pojavi neko novo potraživanje (recimo da vlasnik stana još jednom ne proda taj stan) prije nego što se upišem kao novi vlasnik stana?:confused:
(nisam nikad kupovala starogradnju, a nisam ni pravnik pa mi nije jasno kako tako nešto spriječit... :ne zna:)
Kako uopce provjeriti ima li ikakvog tereta na tom stanu? jel se sve to vidi iz vlasničkog? (hipoteka, mogući otkup, ovrha....)
Hvala!:s

a gle u ugovoru se napise da prodavatelj garantira da nema skrivenih i drugih tereta, nekih drugih prava koji bi umanjili prava kupca i samog prodavtelja bla bla i da nece predmetnu nekretninu otudjiti u korist trecih osoba do trenutka upisa tebe kupca u zemljisnim knigama nadleznog suda...

Inace sve po pitanju tereta ti pise u vlasnickom ali nikad se ne zna je li prodavatelj jos nekome prodao istu tu nekretninu. on ovom gore recenicom garantira da nije . Ako jeste gruntovnica upisuje na stan onog tko je prvi predao zahtjev za upis nekretnine. Zato odmah nakon ispate treba odnijeti kupoprodajni i zahtjev za upis novog vlasnika...

Postoji jos sansa da predugovor ili kupooprodajni stavite u gruntovnicu kao zbiljezbu dok stan ne isplatite. Predugovor ako predas kao zabiljezbu ce odbiti ali barem ce gore na stanu stajati 2-3 tjedna. U tom slucaju onda moras otici u gruntovnicu reci da se neces zaliti (na odbijnje) i da taj predugovor povlacis ali odbijeni zahtjev nece obrisati dok im se dostavnice ne vrate bla bla sto sve skupa kupoprodaju moze rastegnuti na jos cca 30 dana...Ako ides u kupovinu na kredit onda moras predugovor/kupoprodajni povuci sa suda kad ti kredit odobre kako bi sud upisao sa ugovorom o kreditu hipoteku a radi konacne isplate. uglavnom uzmi odvjetnika i bok , ne bi trebala riskirati jer ne kupujes cipele;)

Vincent V
03.08.2009., 12:13
Postoji još mogućnost rezerviranja zabilježbe u ZK izvadku od stana kojom ti najavljuješ da ćeš se upisati kao vlasnik nakon što kupoprodajni ugovor bude realiziran.

irenan
14.08.2009., 11:12
Suprug i ja imamo stan od 25m2 i dvoje djece. Na koji smo uredno platili porez. Sada namjeravamo kupiti stan od 51m2 - novogradnju. Da li ćemo platiti porez?? HVALA!!!!!!!!!!!!!

Lei
14.08.2009., 11:30
Suprug i ja imamo stan od 25m2 i dvoje djece. Na koji smo uredno platili porez. Sada namjeravamo kupiti stan od 51m2 - novogradnju. Da li ćemo platiti porez?? HVALA!!!!!!!!!!!!!

Necete, ako niste do sada jos iskoristili pravo oslobodjenja (a po onome sto pises, niste). Samo pazi da nemate slucajno na sebe jos kakvu nekretninu koja je pogodna za stanovanje ili znacajnije vrijednosti, prikupi sve papire i predaj zahtjev za oslobodjenje paralelno s prijavom poreza na kupnju nekretnine.

irenan
14.08.2009., 11:40
Hvala, puno! Već sam se uplašila da ćemo morati platiti porez čitajući onaj dio da nije bitno koliko je kvadrata, samo da je pod krovom.

Lei
14.08.2009., 12:49
di si to citala?

inace, kod novogradnje ne placate 5% vrijednosti stana, kao kad se kupuje starogradnja, jer se kod novogradnji obracunava PDV. ono na sto se placa porez 5% i na sto cete biti oslobodjeni je dio zemljista proporcionalan kvadraturi stana.

pistacija
16.08.2009., 22:53
di si to citala?

misli vjerovatno na ovaj porez koji nas od jeseni nece mimoic http://www.forum.hr/showthread.php?t=471447

Suey
22.08.2009., 10:00
teoretski oni prestaju biti vlasnici danom kad ih se isplati ali vlasnik si ako i kad imas zemljisnoknjizni izvadak na svoje ime, dakle pozuris odmah nakon isplate u sud dati prijedlog a kroz 2-9 tjedana ce te sud upisati. bitno je da das taj zahtjev ;)..


Niti teoretski, jer, kada je u pitanju pravni posao, način stjecanja prava vlasništva na nekretnini jest upis stjecatelja u ZK, a na temelju valjane clausule intabulandi. Za prijenos vlasništva potrebno je: vlasništvo prednika (prodavatelj mora biti "knjižni prednik"), titulus ili naslov (ugovor o kupoprodaji) i modus ili način (upis u ZK). Tek kada su sve te pretpostavke ispunjene, dolazi do prijenosa vlasništva na stjecatelja;)

Suey
22.08.2009., 10:27
a gle u ugovoru se napise da prodavatelj garantira da nema skrivenih i drugih tereta, nekih drugih prava koji bi umanjili prava kupca i samog prodavtelja bla bla i da nece predmetnu nekretninu otudjiti u korist trecih osoba do trenutka upisa tebe kupca u zemljisnim knigama nadleznog suda...

Inace sve po pitanju tereta ti pise u vlasnickom ali nikad se ne zna je li prodavatelj jos nekome prodao istu tu nekretninu. on ovom gore recenicom garantira da nije . Ako jeste gruntovnica upisuje na stan onog tko je prvi predao zahtjev za upis nekretnine. Zato odmah nakon ispate treba odnijeti kupoprodajni i zahtjev za upis novog vlasnika...

Točno, u slučaju ako vlasnik zemljišta najprije proda zemljište jednom, a iza toga drugome, vlasništvo stječe onaj koji je u dobroj vjeri prije zatražio upis u zemljišnoj knjizi. Zato se treba što prije upisati u ZK.

Ako stjecatelj nije bio u dobroj vjeri (u trenutku sklapanja ugovora znao da je nekretnina drugome već valjano otuđena i predana u samostalni posjed), drugi može u roku od 3 god. od upisa zatražiti njegovo brisanje (brisovnom tužbom) i uknjižbu vlasništva u svoju korist.

Vlasnik nekretnine je ovlašten zahtijevati zabilježbu da namjerava svoje zemljište otuđiti, kako bi njome osnovao prvenstveni red za to pravo (zabilježba prvenstvenog reda). Zabilježbom se stvara prvenstveni red od časa kad je zemljišnoknjižni sud primio prijedlog za upis. No, zabilježba prvenstvenoga reda gubi učinak protekom roka od 60 dana od njezina upisa. Prijedlog za upis za koje je prvenstveni red zabilježen mora se podnijeti u prethodno navedenom roku. Ako se povodom prijedloga dopusti uknjižba (ili predbilježba), upis ima zabilježeni prvenstveni red.

Ako pak vlasnik ne bude tražio zabilježbu, onda se, čim se isplati cijena, odmah mora podnijeti prijedlog za upis jer se učinak jednog upisa u odnosu prema drugima ravna po trenutku u kojem je prijedlog stigao ZK sudu (koji je prije stigao, prije će se upisati), zato će sud staviti plombu tamo gdje bi trebalo izvršiti upis. Ako bi slučajno ZK sudu istodobno stiglo više prijedloga za upis prava vlasništva na istom ZK tijelu, a svi ispunjavaju pretpostavke za upis, sud će ih sve dopustiti i provesti, ali će ujedno upozoriti podnositelje da u parnici riješe kome će pripasti pravo vlasništva. Na prijedlog onoga kome pripadne pravo vlasništva (u parnici, jel), ostali upisi će se izbrisati.

Apathetic
26.08.2009., 11:57
Može li mi neko savjetovati kako se zažtititi prilikom PRODAJE stana?

ono da sam ziher da je vlasništvo preneseno, a ne da stan glasi na mene i dalje, te smo dobili i savjete da je bolje da ja uvjetujem da platim porez na promet nekretnina , kao da sam tak ziher da će sve biti uerdno prenešeno?
Mislim, ima li to kakve veze?

pistacija
26.08.2009., 19:37
Može li mi neko savjetovati kako se zažtititi prilikom PRODAJE stana?

ono da sam ziher da je vlasništvo preneseno, a ne da stan glasi na mene i dalje, te smo dobili i savjete da je bolje da ja uvjetujem da platim porez na promet nekretnina , kao da sam tak ziher da će sve biti uerdno prenešeno?
Mislim, ima li to kakve veze?

Gluposti, nema to nikakve veze. Po Zakonu Kupac placa porez (osim u slucaju ako mu je to prva nekretnina pa je oslobodjen ...) i tako navedete u ugovoru. Nekada davno kao kupac nisi mogao uknjiziti stan ako porez nije placen. Toga vise danas nema, porezna i gruntovnica (zemljisne knjige na sudu) su dvije razlicite ustanove. Gruntovnicu boli djon jesi li platio porez i poreznu boli djon je li stan uknjizen. Kad ti potpises kupoprodajni kojim si PRODAO svoju nekretninu i primis kupoprodajnu cijenu u cijelosti ( te potpises tabularnu izjavu kao potvrdu da si isplacen u cijelosti) sa stanom nemas vise nista. Ako kupac ne prijavi porez u roku 30 dana porezna ce ga i tako tako "uloviti" jer biljeznik uvijek salje jedan primjerak kupoprodajnog na poreznu.
I zbilja ne vidim razlog zasto bi ti placao kupcev porez, glup savjet :ne zna:

afra
29.08.2009., 01:02
Imam jedno pitanje.
Kad prodam stan, što se dešava ako kupac ne prebaci duže vrijeme račune na svoje ime i iste ne plaća?
Da li sam osigurana dovoljno s onom klauzulom u ugovoru koja se stavlja da danom isplate kupac izjavljuje da nema više potraživanja...tj. konkretno, ako se desi nekim slučajem neki veliki dug, što tad rade službe kao što su hep, vodoopskrba... koga zovu ako su računi još na moje ime. Možda glupo pitanje, ali želim se osigurati.
Čisto ne znam da li mogu imati ikakvih problema ako budući kupac napravi neki veći dug a račune ne prebaci na svoje ime.
Zahvaljujem unaprijed...

law_os
31.08.2009., 10:40
Evo ovako:

Našao sam kupca za stan. On mi kaže da ima pola iznosa u gotovini, a pola će podignuti kredit. Zanima me kako riješiti tu situaciju?
U pogledu tabularne isprave/izjave: znam da bez nje kupac ne može izvršiti upis prava vlasništva. Pitanje je da li se u praksi prilikom sastavljanja kupoprodajnog ugovora odmah navodi tabularna izjava, ili se ona daje neovisno o kupoprodajnom ugovoru tek nakon isplaćene cijene u potpunosti?
Hvala

pistacija
31.08.2009., 21:32
Afra, dovoljno je da stavite da kupac snosi troskove rezija od dana cjelokupne isplate.law
Stavite u predugovor da se kupac obvezuje isplatiti kuoprodajnu cjenu u iznosu od xy eura na slijedeci nacin :
- da je kapara 10% odnosno xy eura te da je kupac placa kod potpisa predugovora. Primitak kapare rodavatelj potvrdjuje vlastorucnim potpisom predugovora (onda dalje u tekstu stavite ili negdje: da ako kupac odustane od kupovine i ne ispuni sve odredbe predugovora prodavatelju ostaje ta kapara kao odsteta; ako prodavatelj odustane od prodaje i ne ispuni odredbe predugovora vraca kupcu dupli iznos kapare
- da ce iznos od xy u gotovini dati na dan potpisa kupoprodajnog ugovora te ce primitak tog dijela gotovine prodavatelj potvrditi samim potpisom i javnobiljeznickom ovjerom kupoprodajnog ugovora;
- da ce iznos od xy eura biti isplacen do dana_________ 2009 g. i to iskljucivo prodavatelju na racun br.xy kod xy banke a putem kredita xy banke po srednjem tecaju HNB. Nakon isplate navedenog iznosa kreditom banke prodavatelj ce izdati kupcu tabularnu ispravu (tako je inace u praksi).
Tako sve isto napisete i u kupoprodajni ugovor.
Samo pripazi kad cete potpisivati kupoprodajni ugovor da u njemu stoji recenica: da se kupci temeljem kupoprodajnog ugovora mogu uknjiziti na predmetnu nekretninu NAKON ISPLACENE KUPOPRoDAJNE CIJENE U CIJELOSTI. Ako im izjavu das odmah uz kupoprodajni onda se oni mogu uknjiziti na stan i ako te nisu isplatili u cijelosti. Dakle, tabularna ide nakon isplacene kupoprodajne cijene u cijelosti. Da kupci imaju kes onda bi mogli klauzulu intabulandi staviti u sami kupoprodajni...

dit
04.09.2009., 15:37
pozz!!! dal netko zna kod kupovine stana od pravne osobe kako se prikazuje cijena..primjer 100 000 kn s pdv...ili? dal tako treba ili?

marchelina33
06.09.2009., 18:58
Kupujemo stan za koji prodavatelji žele gotovinu na ruke jer ne mogu čekati mjesec i nešto na realizaciju kredita.
Posudili smo novac kod rodbine i prijatelja (cca 35.000 eura) i možemo to izvesti.
Problem je vraćanje - odnosno je li moguće na stan koji smo već platili gotovinom dobiti stambeni kredit??? Ima li netko prijedlog?

Lei
07.09.2009., 11:38
Kupujemo stan za koji prodavatelji žele gotovinu na ruke jer ne mogu čekati mjesec i nešto na realizaciju kredita.
Posudili smo novac kod rodbine i prijatelja (cca 35.000 eura) i možemo to izvesti.
Problem je vraćanje - odnosno je li moguće na stan koji smo već platili gotovinom dobiti stambeni kredit??? Ima li netko prijedlog?

Stambeni kredit tesko... banke toliko inzistiraju na svakom detalju ugovora, morate s prodavateljem ici i na solemnizaciju ugovora, novci se isplacuju direktno na racun prodavatelja itd

eventualno da dignete nenamjenski kredit

marchelina33
07.09.2009., 23:12
Tako sam i mislila. Nenamjenski je max 30.000 eura, a kamata 10-12%. Nije baš da se isplati. Hvala u svakom slučaju.

Veroonika
08.09.2009., 09:07
Ako je Ugovor sa bankom solemniziran i učinjen zapisnik o primopredaji, a isplata je za par dana, može li se dogoditi da banka kaže kako ipak neće isplatiti kredit?!?!?

pistacija
08.09.2009., 13:32
Ako je Ugovor sa bankom solemniziran i učinjen zapisnik o primopredaji, a isplata je za par dana, može li se dogoditi da banka kaže kako ipak neće isplatiti kredit?!?!?


Teoretski moze ako je rijec o Hypo banci ali kad tad ipak vlasnik dobije novce, bez brige. Jos se nije nikad desilo da je neka banka upisala hipoteku a nije dala lovu, pa to bi bio skandal. Bio je slucaj da je hipoteka od Hypo bankeupisana na stan a isplatu su napravili tek nakon 3 mjeseca uz ispriku jer su neke kvote popunili...Sve skupa kredit trajao sa isplatom skoro pa 4 mj. ali to je samo us lucaju kad je Hypo banka u igri. Zakompliciraju uzasno...
Kod drugih banaka isplata ide u roku 1-3 dana od dana kad to kupac zahtjeva i kad dostavi rjesenje o upisanoj hipoteci i vlasnicki list sa upisanom hipotekom ...

Veroonika
08.09.2009., 13:36
Teoretski moze ako je rijec o Hypo banci ali kad tad ipak vlasnik dobije novce, bez brige. Jos se nije nikad desilo da je neka banka upisala hipoteku a nije dala lovu, pa to bi bio skandal. Bio je slucaj da je hipoteka od Hypo bankeupisana na stan a isplatu su napravili tek nakon 3 mjeseca uz ispriku jer su neke kvote popunili...Sve skupa kredit trajao sa isplatom skoro pa 4 mj. ali to je samo us lucaju kad je Hypo banka u igri. Zakompliciraju uzasno...
Kod drugih banaka isplata ide u roku 1-3 dana od dana kad to kupac zahtjeva i kad dostavi rjesenje o upisanoj hipoteci i vlasnicki list sa upisanom hipotekom ...

UF, sad mi je lakše. Već mi se radi i namještaj po mjeri:)

sali
09.09.2009., 08:23
kod kupovine stana će se praviti predugovor, sa kaparom, i sada vlasnik građevinske firme koja je izgradila stan želi da se kapara daje u gotovini [i to u eurima], u trenutku potpisivanja predugovora.
pošto se stan kupuje od građevinske firme, zar nije logičnije da se kapara uplati na firmin račun, ali kako se to onda sinhronizira, ili će se uplata izvršiti na neviđeno prije sklapanja predugovora, ili će se predugovor sklopiti bez uplate?
je li možda uobičajeno da se u predugovoru stavlja klauzula da će kapara biti naknadno uplaćena na račun, u nekom dogovorenom kratkom roku, i da u slučaju izostanka uplate predugovor sam od sebe biva ništavnim?

pistacija
09.09.2009., 13:26
kod kupovine stana će se praviti predugovor, sa kaparom, i sada vlasnik građevinske firme koja je izgradila stan želi da se kapara daje u gotovini [i to u eurima], u trenutku potpisivanja predugovora.
pošto se stan kupuje od građevinske firme, zar nije logičnije da se kapara uplati na firmin račun....


Gle sta te briga kako on hoce, ne komplicirajte bez veze (zato i izbrisah sve ono dalje sto si napisala ;)). On kao firma ako to primi na ruke mora i kao firma kad tad to sebi uplatiti na racun firme a u tvoje ime, pa te se taj dio i ne tice, neka on to rjesava sa knjigovodjom kad i kako god hoce; Dakle, stavite u predugovor da je kapara xy eura u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tecaju HNB na danasnji dan , da mu je ista isplacena kod javnog biljeznika i da primitak kapare u gotovini prodavatelj potvrdjuje svojim vlastorucnim potpisom i javnobiljeznickom ovjerom predugovora; ostatak iznosa od xy po srednjem tecaju hnb kupac ce uplatiti prodavatelju kreditom (ako kupujete kreditom ) na racun firme br. xy kod te i te banke.... Znaci dokaz da si dala kaparu imas. Nakon isplate i tako ce vam prodavatelj izdati racun na cjelokupni iznos kupoprodajne cijene (sa kaparom).

LiveYourDreams
10.09.2009., 13:08
Pozdrav svima a posebno pistaciji koja je ovdje vidim od velike pomoći...

Ovak, trebao bi napraviti upis vlasništva stana koji je kupljen prije dosta godina...zakaj to nisam prije napravio, nemojte me pitat :rolleyes:

Kolko sam uspio shvatit, treba mi obrazac tzv. prijedlog, uplatnica na 250 k, kopija domovnice...original ili ovjerena kopija kupoprodajnog ugovora i tabularna izjava... ? Jel tak ?

E sad, ja imam dodatak ugovoru u kojem izmedju ostalog stoji da prodavatelj dopušta kupcu da se upiše kao vlasnik stana.. Da li se to može računati kao tabularna izjava ?
Ako ne, kako do nje ?
Stoji mi nešto u glavi da bi trebao ići do javnog bilježnika od prodavatelja s ugovorom i tim dodatkom ugovora... možda će mi tamo onda iz toga napraviti tu tabularnu izjavu ? (tamo imaju ovlašenje za potpis prodavatelja)

Ak furam na gruntovnicu originale ugovora i dodatka, to je samo na uvid, vrate mi ?
Hvala :)

pistacija
10.09.2009., 14:27
Kolko sam uspio shvatit, treba mi obrazac tzv. prijedlog, uplatnica na 250 k, kopija domovnice...original ili ovjerena kopija kupoprodajnog ugovora i tabularna izjava... ? Jel tak ?

da

E sad, ja imam dodatak ugovoru u kojem izmedju ostalog stoji da prodavatelj dopušta kupcu da se upiše kao vlasnik stana.. Da li se to može računati kao tabularna izjava ?
Ako ne, kako do nje ?

Teško je ovako išta reći na neviđeno bez točnog sadržaja ugovora i aneksa ali u principu ako je on potvrdio da je primio kupoprodajnu cijenu u cijelosti i da dopušta upis nekretnine na ime kupca, to je to. Ako vam na ugovoru i aneksu ne stoji datum i mjesto sklapanja odbit će te, ako niste nešto dobro upisali u ugovore, nema bitnih klauzula poput kad stupate u posjed opet će odbiti...Na Aneksu moraju biti ovjereni potpisi svih ugovornih strana, i kupca i prodavatelja (ne samo prodavatelja). U cijeloj stvari treba voditi brigu i o tome da je nekretnina opisana točno onako kao u zemljišnim knjigama odnosno zemljišnoknjižnom izvadku (čestica, zk. ul., adresa,...); ako se radi o stanu dakle sve treba biti napisano kao u vlasničkom listu + mora biti i ona rečenica da kupac kupuje i idealni suvlasnički dio zgrade i zemljišta na kojem je zgrada sagrađena i.t.d.
U gruntovnici uzimaju originalne ugovore (ili ovjerene preslike ) dok na uvid možeš dati samo domovnicu a kopiju im ostaviti.

Insecure
11.09.2009., 16:27
Zanima me slijedece, kao jedan od uvjeta za ostvarivanje oslobodenja poreza na promet nekretnina je navedeno i: "prijava prebivalista u mjestu i na adresi gdje je nekretnina koja se kupuje".

E sad, ako jos nemam prebivaliste na toj adresi, znam da postoji ona mogucnost da dam pisanu izjavu da cu trajno useliti u taj svoj stan kad bude gotov/useljiv.

Zanima me jel ja pisem sama tu izjavu ili kako...?
I jel mora biti ovjerena kod javnog biljeznika?

Zahvaljujem

sali
15.09.2009., 22:36
Gle sta te briga kako on hoce, ne komplicirajte bez veze

e sada, dobili smo [faksirani] prijedlog predugovora, u njemu je sve navedeno što se tiče lokacije objekta, sila nekih uredbenih brojeva rješenja koje je nemoguće [meni] provjeriti i takođe zk broj uloška, odem na e-izvadak.pravosudje.hr i nađem to, sve kako piše, zgrada etažirana, svi stanovi pobrojani, nađem onaj iz ugovora, vlasnički list [sekcija-b] kaže da je ta građevinska firma vlasnik, ali na teretnom listu [sekcija-c] kaže da je privredna banka stavila hipoteku od 65 mil kn [vjerovatno na čitavu zgradu]. datum hipoteke je negdje sa početka ljeta, vjerovatno kad je objekt završen
mene sada intersuje je li u takvoj situaciji [teretni list] to slobodno i zdravo za kupiti [tj dati pare]?
inače, od stotinjak stanova, ni na jednom nepiše da je prodat, svugdje je vlasnik građevinar, i stoji ta hipoteka na dnu
i još k tome, prodavac predlaže da se predugovor ne ovjerava kod bilježnika, jer navodno to sve komplicira, ovjerili bi samo konačni ugovor, kada uplatimo ostatak za mjesec-dva

žilavkaSb
17.09.2009., 09:33
pozdrav svima,posebno onima koji mi mogu pomoći

muž i ja smo našli predivan stan sa samo 7 stanova u zgradi. zgrada ima sve dozvole i nema hipoteku na sebi. relativno je nova ,stara je dvije godine s tim da bi mi bili prvi vlasnici toga stana. stan je dvoetažni,dolje ima 70 kvadrata a gore 25,ali tih 25 nema nigdje u papirima ,znači napravljeno na crno. mi bi stan htjeli kupiti pola na krediti pola za keš. nas zanima da li može doći do kakvih komplikacija zbog tih 25 kvadrata?

sara4
17.09.2009., 10:14
zgrada ima sve dozvole i nema hipoteku na sebi.

[QUOTE=žilavkaSb;22606382]
ali tih 25 nema nigdje u papirima ,znači napravljeno na crno.


Ne vjerujem da će banka dati kredit na nešto što nije uknjiživo u gruntovnicu.

žilavkaSb
17.09.2009., 10:19
a kak će banka znati za tih 25 kvadrata?

žilavkaSb
17.09.2009., 10:21
s obziro m da ta zgrada već ima uporabnu dozvolu

sara4
17.09.2009., 10:51
Moram priznati da imate poprilično hrabrosti kad bi banku lagali, osim što imate hrabrosti kupiti stan u kojem je dio napravljen na crno...

žilavkaSb
17.09.2009., 11:52
to je soba napravljena u tavanskom prostoru,samo što je napravljen ulaz iz "našega" stana,banci bi predali uredne papire za ovih 70 kvadrata,a stan već ima uporabnu dozvolu.
mene zanima u pravnom smislu do kakvih problema može doći i komplikacija?

sara4
17.09.2009., 12:30
Pistacija će ti znati reći kako stoje stvari s bankom, procjenom i tako to.

Budući problemi - naplata osiguranja u slučaju štete, zlobni susjedi i inspekcija (jer pretpostavljam da tvoja soba uzurpira zajednički tavanski prostor), prodaja jednog dana kad će (nadam se) tržište biti puno sređenije i tako, sve neke blesave stvari, ali su ipak tu...

illa
18.09.2009., 12:24
Pozdrav i molim nekog za pomoć.
Kome možemo prijaviti " posrednika " kod kupovine stana.Našli oglas u oglasniku,stan ok,međutim broj je od nekakve posrednice (nije agencija) i koja traži 2% provizije,a neznamo za što osim što je stavila svoj broj na oglas. Dovela nas do stana a mi razgovarali s vlasnicima ali tu se ona stalno nešto petlja i mislim da nabija cijenu. Da je u pitanju agencija bilo bi sve jasno,ovako se pojavljuju neki na crnjaka i kupe na brzaka ne baš malu lovu od ljudi.Kako na kraj s takvima? Molim prijedlog.

biticebolje
18.09.2009., 22:31
Pistacija će ti znati reći kako stoje stvari s bankom, procjenom i tako to.

Budući problemi - naplata osiguranja u slučaju štete, zlobni susjedi i inspekcija (jer pretpostavljam da tvoja soba uzurpira zajednički tavanski prostor), prodaja jednog dana kad će (nadam se) tržište biti puno sređenije i tako, sve neke blesave stvari, ali su ipak tu...

plus jedna sitnica da kad procjenitelj udje u stan, moras nekako sakriti stubiste za gore.

ako je samo 7 stanova, pritojno pitaj ostale stanare da napravite etazni elaborat o vasem trosku i lijepo to leglizirajte.

druga stvar je, zasto to prodavatelj nije sam napravio. puno bi vise dobio na cijeni stana od troska nekog etaznog elaborata.
moguce da se ne moze legalizirati jer nije u skladu s planom.
nije ti tu stvar kredita, koliko toga da te neki susjed moze tuziti gradj.inspekciji samo zato jer si mu se zamjerila zbog neceg desetog.

takav stan nelegaliziran ti je stalna tempirana bomba i nesigurnost.

biticebolje
18.09.2009., 22:40
sad sam na drugoj temi vidjela i da stan prodaje gospodja posrednica od 2% , ali ne preko agencije. ajoj.
bar uzmi odvjetnika, on ce te kostati 1000 eura, ali neces ostati kraca za ovih 70tak za koje si zrela.

tikvic30
19.09.2009., 08:50
Molim odgovor od nekog tko ima iskustva ili je pravnik jer je vrlo hitno

Naime, kupio bih prostor koji je u zemjišnim knjigama uknjižen kao lokal, tj. poslovni prostor. Ima 17 m2, a prodavatelj ga je uredio tako da se u njemu može i stanovati, za čega bi meni i služio. Prostor sa nalazi u razizemju stamb. zgrade, ulaz s ulice koja nije prometna. Ima sve priključke i sanitarni čvor.
Zanima me dali bih ga, ako ga kupim, morao prenamjeniti u stambeni prostor, dali je to uopće moguće ili da to napravi prodavatelj prije prodaje. I dali je to uopće potrebno ili se može živjeti i u prostoru koji je uknjkižen kao poslovni.
hvala puno

žilavkaSb
19.09.2009., 20:06
tikvic3o može ,tako je moj muž kupio posl.prostor i od njega si napravio garsonjeru..i prenamjenio u stambeni prostor i sada mu se tako i vodi...

pistacija javi se...uf,pomagaj....

sara4
20.09.2009., 09:19
druga stvar je, zasto to prodavatelj nije sam napravio. puno bi vise dobio na cijeni stana od troska nekog etaznog elaborata.

Etažni je sigurno napravljen jer se radi o novogradnji. Očito je investitor, nakon etažnog i uporabne, napravio dodatak stanu na vrhu u vidu sobe na tavanu.

bettie
20.09.2009., 19:33
Pozdrav svima, naravno trebam pomoć. Prodajemo stan, neki dan su me kontaktirali ljudi (koji su ga dšli pogledati)da ga žele kupiti i da na sljedećem susretu pripremimo izvadak iz gruntovnice, sve papire stana, oib vlasnika, jmbg vlasnika i kopiju osobne.
Stan namjeravaju kupiti kreditom (koji će im 100%biti odobren).
Nemam pojma o tome, al šta me još čeka, neke procjene vještaka, čisto da se znam pripremiti.
Dal svi ovo papiri trebaju za nekakav ugovor, koji?
Hvala

pistacija
21.09.2009., 15:57
vlasnički list [sekcija-b] kaže da je ta građevinska firma vlasnik, ali na teretnom listu [sekcija-c] kaže da je privredna banka stavila hipoteku od 65 mil kn [vjerovatno na čitavu zgradu]. datum hipoteke je negdje sa početka ljeta, vjerovatno kad je objekt završen
mene sada intersuje je li u takvoj situaciji [teretni list] to slobodno i zdravo za kupiti [tj dati pare]?
inače, od stotinjak stanova, ni na jednom nepiše da je prodat, svugdje je vlasnik građevinar, i stoji ta hipoteka na dnu

nisi se izjasnila je li kupujete na kredit ili kes?

Dakle, u oba slucaja (obzirom da postoji hipoteka) prodavatelj mora ishoditi pismo namjere za stan koji kupujes . U pismu namjere tocno stoji koliki je dug kredita za stan (obicno u pismu namjere stoji onoliko kolika je i kupoprodajna cijena) i stoji (nekada i ne stoji ali na tome treba inzistirati da pise u pismu namjere) da ce njegova banka po uplati iznosa (na racun xy poziv na broj xyyy) skinuti hipoteku sa stana kojeg kupujete . U predugovoru takodjer spomenete pismo namjere i da ce kompletan iznos kupoprodajne cijene ici na racun banke u kojoj je prodavatelj i digao kredit te da je on sa takvim nacinom isplate suglasan. Nakon isplate njegova banka ce izdati brisovno ocitovanje kojim nakon isplate skidate hipoteku sa stana kojeg ste kupili i prodavatelj takodjer odmah na dan isplate mora potpisati tabularnu izjavu (izjavu o isplacenoj cijeni u cijelosti).
To sto stan ima hipoteku nije strasno, samo treba sve lijepo srociti u predugovoru i konacnom ugovoru. Manje brini narocito ako ides u kupovinu tog stana kreditom jer banke izmedju sebe komuniciraju + tu je referentica koja ce (barem bi trebala) ti svaki korak kredita objasniti. a predugovor mozete a i ne morate ovjeriti ali u praksi sve ovjeravamo ;)
Imajte jos samo na umu ako je cijena stana recimo 100 soma € i imate pismo namjere u kojem stoji da je dug prema njegovoj banci za stan 100 soma € i ako ste prodavatelju dali 5 soma € kapare , obavezno naznacite u ugovor da ce tih 5 soma eura prodavatelj uplatiti do dana cjelokupne isplate na racun banke (koji pise u pismu namjere). Naime tvoja banka ne da ovih ostalih 95 dok se ne uplati 5 soma koje je on vec u gotovini uzeo. Samo ga ugovorom obavezete da isplate od 95 soma nema dok on ne plati ovih 5. huh valjda si shvatila :)

a to sto ni na jednom od 100 stanova ne pise da su promjenili vlasnika mozda su neki isto u toku sa kreditom pa nisu cijene isplacene a samim time niti vlasnistvo ne moze biti prebaceno na kupca.... Ili si ti prva koja je kupila stan :) pa raspitajte se malo , jel itko uselio , je li postoji na ostalih 100 stanova jos koja hipoteka osim njegove?

pistacija
21.09.2009., 16:09
Zilavka ako je tih 25m2 napravljeno u sklopu stana sa ulazom iz stana ne bi trebalo biti nikakvih problema, spomenut ce tih 25m2 ali procjenjivat ce samo ono sto pise u papirima , dakle 70m2. Masa ljudi zatvara terase i sl. , supe, tavane i pripaja ih stanovima i to ne utice na dobijanje kredita. Ako hoces dam ti par brojeva od procjenitelja razlicitih banaka (slazi im da ces mozda bas preko banke gdje oni procjenjuju raditi procjenu) pa ti sa njima vidi prije kupovine u telefonskom razgovoru hoce li im to smetati ali 99% sam sigurna da nece. Da neceg nema a pise u vlasnickom listu da ima - e to bi vec bio problem a ovako od viska glava ne boli ;).
U krajnjem slucaju reci prodavateljima da bi kupila stan i da bi ti za pocetak napravila procjenu a nakon procjene im dala kaparu jer se bojis radi tog tavana. Procjena kosta cca 800-1200 kn i traje sve skupa 5-6 dana. U najgorem slucaju izgubit ces trosak procjene ako ce im uredjeni tavan (pripojen stanu) smetati.

pistacija
21.09.2009., 16:14
Molim odgovor od nekog tko ima iskustva ili je pravnik jer je vrlo hitno

Naime, kupio bih prostor koji je u zemjišnim knjigama uknjižen kao lokal, tj. poslovni prostor. Ima 17 m2, a prodavatelj ga je uredio tako da se u njemu može i stanovati, za čega bi meni i služio. Prostor sa nalazi u razizemju stamb. zgrade, ulaz s ulice koja nije prometna. Ima sve priključke i sanitarni čvor.
Zanima me dali bih ga, ako ga kupim, morao prenamjeniti u stambeni prostor, dali je to uopće moguće ili da to napravi prodavatelj prije prodaje. I dali je to uopće potrebno ili se može živjeti i u prostoru koji je uknjkižen kao poslovni.
hvala puno


tikvic30 od 10 slucajeva i lokala koje su ljudi pokusali prenamjeniti u stambeni poznam samo 1. To je sizifov posao narocito ako je u pitanju starogradnja. Mozes ti zivjeti u takvom prostoru, nece te nitko istjerati, samo kad ces ga jednog dana prodavatati racunaj da ces ga prodavati isto kao poslovni prostor i da ne mozes niti ti niti buduci kupac na poslovni prostor dobiti stambeni kredit nego samo poslovni. Poslovni kredit pak ima vece kamate i samo ga dobijaju firme...

pistacija
21.09.2009., 16:16
Pozdrav svima, naravno trebam pomoć. Prodajemo stan, neki dan su me kontaktirali ljudi (koji su ga dšli pogledati)da ga žele kupiti i da na sljedećem susretu pripremimo izvadak iz gruntovnice, sve papire stana, oib vlasnika, jmbg vlasnika i kopiju osobne.
Stan namjeravaju kupiti kreditom (koji će im 100%biti odobren).
Nemam pojma o tome, al šta me još čeka, neke procjene vještaka, čisto da se znam pripremiti.
Dal svi ovo papiri trebaju za nekakav ugovor, koji?
Hvala

svi ti papiri trebaju i za banku i za predugovor koji bi ste trebali sklopiti sa kupcima....

bettie
22.09.2009., 17:32
Zahvaljujem na odgovoru.

tomislav1976
24.09.2009., 20:50
unaprijed isprike,vjerovatno je pitanje vec bilo.uglavnom,trebam poreznoj donjeti uvjerenje o stanovanju kod roditelja(kupio stan).da li postoji obrazac koji dobijem na mup-u ili sam sastavljam tu izjavu koju roditelji potpisuju?hvala

Lei
24.09.2009., 21:50
unaprijed isprike,vjerovatno je pitanje vec bilo.uglavnom,trebam poreznoj donjeti uvjerenje o stanovanju kod roditelja(kupio stan).da li postoji obrazac koji dobijem na mup-u ili sam sastavljam tu izjavu koju roditelji potpisuju?hvala

na mupu, na salteru gdje se sredjuju prebivalista, mozes traziti ispis svih dosadasnjih mjesta prebivalista (a posljednje od njih ti je kod roditelja) - to ti je to sto porezna trazi.

žilavkaSb
25.09.2009., 10:29
hvala pistacija....

tomislav1976
26.09.2009., 12:51
Lei,hvala

sali
27.09.2009., 21:05
nisi se izjasnila je li kupujete na kredit ili kes?

Dakle, u oba slucaja (obzirom da postoji hipoteka) prodavatelj mora ishoditi pismo namjere za stan koji kupujes . U pismu namjere tocno stoji koliki je dug kredita za stan (obicno u pismu namjere stoji onoliko kolika je i kupoprodajna cijena) i stoji (nekada i ne stoji ali na tome treba inzistirati da pise u pismu namjere) da ce njegova banka po uplati iznosa (na racun xy poziv na broj xyyy) skinuti hipoteku sa stana kojeg kupujete

potrefilo mi se da imam keša koliko treba [samo je to sve dosta ispod nominalnih 100 soma koje spominješ], i zato je to sve ispalo interesantno, i puno jeftinije nego uzimanje kredita

za pismo namjere kao kategoriju nismo znali, samo je u predugovor kad smo davali kaparu i prodavcu pokazali isprintani e-izvadak sa teretnicom stavljeno da će prodavac u roku tri dana ishodovati brisovnicu od banke. da li ta klauzula u predugovoru može biti dovoljna? neznam koje bi bilo tačno kreditno zaduženje stana spram hipoteke jer smo se o cijeni stana pogađali sa prodavcem i on ju je spustio sa 2000 na 1900 po m2
da li je prevelik rizik ovo sve nastaviti gotovinom, pa da se nema sigurnosna zaštita neke banke koja bi u fazi analize zahtjeva za kredit stručno mogla procjeniti valjanost posla?

sali
27.09.2009., 21:25
nisi se izjasnila je li kupujete na kredit ili kes?

Dakle, u oba slucaja (obzirom da postoji hipoteka) prodavatelj mora ishoditi pismo namjere za stan koji kupujes . U pismu namjere tocno stoji koliki je dug kredita za stan (obicno u pismu namjere stoji onoliko kolika je i kupoprodajna cijena) i stoji (nekada i ne stoji ali na tome treba inzistirati da pise u pismu namjere) da ce njegova banka po uplati iznosa (na racun xy poziv na broj xyyy) skinuti hipoteku sa stana kojeg kupujete

potrefilo mi se da imam keša koliko treba [samo je to sve dosta ispod nominalnih 100 soma koje spominješ], i zato je to sve ispalo interesantno, i puno jeftinije nego uzimanje kredita

za pismo namjere kao kategoriju nismo znali, samo je u predugovor, kad smo davali kaparu i prodavcu ukazali na isprintani e-izvadak sa teretnicom, dopisano da će prodavac u roku tri dana [kada se potpiše konačni ugovor i isplati] ishodovati brisovnicu od banke. da li ta klauzula u predugovoru može biti dovoljna? neznam koje bi bilo tačno kreditno zaduženje stana spram hipoteke jer smo se o cijeni stana pogađali sa prodavcem i on ju je spustio za 5%, a osim toga je predložio da u predugovor stavimo čak još i manju svotu od dogovorene [stvarno rijetko kupujemo stanove, ovo nam je u biti prvi i samo pokušavamo stvar dovesti do kraja, bez da se bude oštećen]. po prodavčevoj priči, sve je gotovo u tri poteza: "vi nabavite pare, kod bilježnika sačinimo ugovor, moj vam čovjek pomogne u gruntovnici i to je to"
da li je prevelik rizik ovo sve nastaviti gotovinom, pa da se nema sigurnosna zaštita neke banke koja bi u fazi analize zahtjeva za kredit stručno mogla procjeniti valjanost posla?

a inače što se tiče raspitivanja, u toj zgradi već žive ljudi i kažu da neznaju ni za kakve probleme sa prijenosima vlasništva.

pistacija
28.09.2009., 09:16
Sali nema rizika ni gotovinom ako sve obavite kako treba. Da bi sve bilo crno po bijelom i pravno sve stimalo, za pocetak, prodavatelja lijepo trazi da ti dostavi original pismo namjere, on ce ga dobiti kad odnese u svoju banku predugovor. Pismo namjere ce glasiti na ime kupca i u njemu ce stajati na koji racun uplacujes novce i koliko ; stajat ce i ono sto je jako bitno: da ce banka po uplati iznosa izdati brisovno ocitovanje sa kojim ces ti (ili prodavatelj) u zemljisnim knjigama skinuti teret sa stana. Dakle, lova u gotovini ili sa racuna kupca mora ici u banku za zatvaranje dijela njegovog kredita, ni u kojem slucaju lova ne smije ici njemu u ruke ili na njegov racun da se ne bi desilo: ti dala lovu, on je potrosio a tebi ostala hipoteka na stanu. To sto on veli da se moze navesti i manja cijena je samo iz razloga da banci koja je i stavila te terete na sve stanove ide manje novaca a da njemu (razlika) ostane vise, dakle to i nije bas nesto u interesu kupca ...
Ako stan glasi na ime firme koja ti ga prodaje i ima teret na tom stanu (dakle nije vlasnik stana banka t.j. fiducija nego je vlasnik prodavatelj koji ti stan i prodaje) napravila bih slijedece:

- potpisala kupoprodajni ugovor prije isplate (ili na dan isplate) kupoprodajne cijene u kojem stoji da ce prodavatelj nakon isplate iznosa , koji ide za zatvaranje kredita broj taj i taj kao sto pise u pismu namjere od dana tog i tog, potpisati i kod biljeznika ovjeriti tabularnu izjavu; Kazem dobro bi bilo da se negdje spomene u ugovoru to pismo namjere, koja banka ga je izdala, datum pisma namjere....

- uplatila kupoprodajnu cijenu na racun banke, koji i pise u pismu namjere...

- banci treba od 2-10 dana da izda brisovno ocitovanje; da se skroz ogradis predas kupoprodajni ugovor u Opcinski gradjanski sud na salter A uz zahtjev za predbiljezbu upisa prava vlasnistva; Tim potezom si stavila zabiljezbu na stan;

- odmah sutradan nakon isplate i kupoprodajnog ugovora , prodavatelj ti treba potpisati tabularnu izjavu (da je isplacen u cijelosti i da nema nikakvih potrazivanja te da dopusta upis nekretnine na tvoje ime). Tabularnu predas pod novi broj na salter A uz zahtjev i opravdanje predbiljezbe; Tom tabularnom ce se vlasnistvo prenijeti na tvoje ime;

- Nakon sto te prodavatelj obavijesti da je brisovno ocitovanje gotovo ili nakon sto ti ga banka njegova posalje, odes u gruntovnicu na salter A predati to brisovno ocitovanje i u zahtjevu navedes brisanje tereta sa stana broj podul. xy , zk. ul. xy k.o. xy.

Moze se ici i kracim nacinom, da prodavatelj potpise odmah kupoprodajni ugovor na dan isplate a prije isplate, u njemu stoji da se smijes uknjiziti sa ugovorom (dakle ugovor ima vec klauzulu intabulandi i ne treba dodatna tabularna izjava); U njegovom prisustvu u banci prebacis novce sa svog racuna na racun banke (koji pise u pismu namjere) i onda on odmah u banci daje tebi kupcu ugovore, od kojih 1 nosis odmah u Opcinski gradjanski sud uz zahtjev za upis prava vlasnistva...

Mozda ipak da se obratis odvjetniku ili pravniku koji ce te u svemu ovome voditi, ipak kupujes stan a ne cipele . Trosak odvjetnika (od 2-3000 kn) koji ce gledati u cijeloj kupoprodaji tvoj interes je nista spram losih posljedica koje se mogu desiti iz neznanja...

okljaštro
01.10.2009., 12:18
Pozdrav,

budući da tema ima podosta stranica a nemam vremena istraživati po njima molio bih nekog ako zna za slijedeće:

1. Kupili stan prije nepunih 5 godina.
2. Budući da nam je bila prva nekretnina bili smo oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretnina.
3. Obitelj se povećala za 100% zadnjih par godina.
4. Stan koji smo kupili sad je premalen
5. Kupili (odnosno kupujemo) novu nekretninu
6. Stari stan naravno nismo uspjeli prodati, još, i nećemo vjerojatno još neko vrijeme

Sad slijedi pitanje:

U slučaju da prijavimo mjesto prebivališta na novu adresu što se događa sa onim porezom na nekretnine a za kojeg plaćanje smo bili oslobođeni prije nepunih 5 godina? U igri je cca 3 mjeseca od proteka 5 godina.

sara4
01.10.2009., 13:07
Preporučila bih da platite porez na stari stan i tražite oslobođenje za novi zbog povećanja obitelji.

filanapaprika
02.10.2009., 14:54
pozdrav
našla sam stan koji mi se sviđa u novogradnji. zgrada nije etažirana, niti imaju uporabnu dozvolu, ali je investitor predao zahtjev i čekaju da se to riješi već nekoliko mjeseci. investitor nešto drobi da će etažiranje biti rotovo za 2, 3 tjedna, ali u predugovoru koji su mi poslali nigdje ne navode nikakve rokove.
to mi je prva nekretnina. sad, mene zanima kako ću ja prijaviti u roku 30 dana od kupoprodaje poreznoj da me oslobode poreza, ako to ni tada ne bude riješeno, kad bez etažiranja ne mogu dobiti vlasnički, a bez vlasničkog se niti ne mogu prijaviti na tu adresu (a ta prijava je nužna da bi me oslobodili od poreza)
nisam još niti potpisala predugovor, i premda još nisam ni startala sa procesom već me boli glava svaki dan od muke. Možda sam naivna, ali mislim da će oni na kraju pribaviti te papire, ali muče me rokovi i taj glupi porez. šta da radim? da ni ne potpisujem predugovor dok oni to ne riješe, ili da dam neku kaparu, pa da s realizacijom kredita čekam dok se to ne sredi?
prvi put se javljam na forumu, znam da sam nepovezana, ali valjda kužite što me zanima

Lei
02.10.2009., 15:22
ne moras se prijavljivati dok zgrada nije gotova.. za novogradje je poreznoj dovoljno napisati izjavu da se namjeravas useliti u nekretninu kada bude sve spremno

filanapaprika
02.10.2009., 20:51
hvala na pomoći, ovaj dio s porezom mi je sad jasniji.
nisam još jedino na čisto je li uopće pametno ulaziti u kupnju nečeg bez tih dviju dozvola, da si ne zakompliciram život zbog neznanja...

sagena
03.10.2009., 09:49
ne moras se prijavljivati dok zgrada nije gotova.. za novogradje je poreznoj dovoljno napisati izjavu da se namjeravas useliti u nekretninu kada bude sve spremno

Inače porez na stanove u novogradnji se plaća samo na vrijednost zemljišta i infrastrukture,(jer su u sustavu PDV-a) tj. ne plaća se npr. 5% na 500000kn, nego npr. na 50000kn kolika je cijena istog. Dakle, kupujete li stan u novogradnji, porez vam je puuuno manji...


Odredbama Zakona o porezu na promet nekretnine propisano je plaćanje poreza na promet nekretnina. Porezni obveznik je stjecatelj nekretnine, a porezna osnovica tržišna vrijednost nekretnine u trenutku stjecanja iste, osim ako se radi o novosagrađenim nekretninama koji su u sustavu poreza na dodanu vrijednost pa je onda osnovica tržišna vrijednost zemljišta i komunalne infrastrukture.


http://www.pametnakuna.hr/porez/345/pitanje

sagena
03.10.2009., 09:56
Meni u ugovoru o kreditu (ZABA) piše da sam ga dužan solemnizirati kod JB i to o svom trošku naravno i to košta ohoho. Kupoprodajni ugovor se ne solemnizira već samo ovjerava kod JB i to košta neku siću cca 50 kn.

.

Jel može neka informacija koliko je to "ohoho" u kunama?:mig:
Netko je spominjao par tisuća:eek::eek::eek:
Jel to ovisi o vrijednosti stana, ili iznosu kredita...? ili...???

sagena
03.10.2009., 10:03
2)godisnji povrat poreza na kamte stambenog kredita ????


Zanima me da li taj godišnji povrat poreza na kamate stambenog kredita ovisi o tome da li sam na navedenoj nekretnini prijavljena da živim ili je dovoljna "samo" činjenica da imam stambeni kredit?

filanapaprika
03.10.2009., 10:46
[QUOTE=sagena;22872630]Inače porez na stanove u novogradnji se plaća samo na vrijednost zemljišta i infrastrukture,(jer su u sustavu PDV-a) tj. ne plaća se npr. 5% na 500000kn, nego npr. na 50000kn kolika je cijena istog. Dakle, kupujete li stan u novogradnji, porez vam je puuuno manji...


Odredbama Zakona o porezu na promet nekretnine propisano je plaćanje poreza na promet nekretnina. Porezni obveznik je stjecatelj nekretnine, a porezna osnovica tržišna vrijednost nekretnine u trenutku stjecanja iste, osim ako se radi o novosagrađenim nekretninama koji su u sustavu poreza na dodanu vrijednost pa je onda osnovica tržišna vrijednost zemljišta i komunalne infrastrukture.


http://www.pametnakuna.hr/porez/345/pitanje[/QUO
koji ja onda papir plilažem na kojem stoji tržišna vrijednost zemljišta i infrastrukture? na zemljištu je zgradurina od x stanova, kako onda to ide, postotak po kvadratu ili šta?

Suey
03.10.2009., 11:06
Jel može neka informacija koliko je to "ohoho" u kunama?:mig:
Netko je spominjao par tisuća:eek::eek::eek:
Jel to ovisi o vrijednosti stana, ili iznosu kredita...? ili...???


Pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi (http://www.hjk.hr/LinkClick.aspx?fileticket=zkPWd0Bq8Z4%3d&tabid=36&mid=433)


Ovjera potpisa ne ovisi o vrijednosti predmeta, ali sastavljanje jb akta i solemnizacija ovise.

1 bod= 10 kuna

sagena
03.10.2009., 11:08
http://www.pametnakuna.hr/porez/345/pitanje[/QUO

koji ja onda papir plilažem na kojem stoji tržišna vrijednost zemljišta i infrastrukture? na zemljištu je zgradurina od x stanova, kako onda to ide, postotak po kvadratu ili šta?

Firma koja prodaje stan bi to trebala obračunati, imaju neki sistem, tj. znaju oni to kako se radi, doduše ne znam sam postupak, ali ionako ću znati kroz tjedan-dva, jer i ja kupujem stan u novogradnji...

sagena
03.10.2009., 11:12
Pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi (http://www.hjk.hr/LinkClick.aspx?fileticket=zkPWd0Bq8Z4%3d&tabid=36&mid=433)


Ovjera potpisa ne ovisi o vrijednosti predmeta, ali sastavljanje jb akta i solemnizacija ovise.

1 bod= 10 kuna

tnx.
Je li ta vrijednost predmeta - iznos kredita ili vrijednost stana? Ako sam dobro shvatila, banka je ta koja traži solemnizaciju, i onda je vjerojatno u pitanju iznos kredita... (budući da je kod mene vrijednost stana veća od iznosa kredita koji tražim, tj. razlika je 20000eura, tj. cca 150000kn, a to je 150 bodova...:ne zna:

pistacija
05.10.2009., 14:29
tnx.
Je li ta vrijednost predmeta - iznos kredita ili vrijednost stana? Ako sam dobro shvatila, banka je ta koja traži solemnizaciju, i onda je vjerojatno u pitanju iznos kredita... (budući da je kod mene vrijednost stana veća od iznosa kredita koji tražim, tj. razlika je 20000eura, tj. cca 150000kn, a to je 150 bodova...:ne zna:


Da, u pitanju je iznos kredita. Racunaj da je solemnizacija na cca 35 soma 1550 kn ... Imat ces jos trosak ovjere predugovora , kupoprodajnog i tabularne osim u slucaju ako se za taj dio ne dogovoris sa prodavateljima da po pola platite..

sagena
05.10.2009., 16:04
Da, u pitanju je iznos kredita. Racunaj da je solemnizacija na cca 35 soma 1550 kn ... Imat ces jos trosak ovjere predugovora , kupoprodajnog i tabularne osim u slucaju ako se za taj dio ne dogovoris sa prodavateljima da po pola platite..

Kupujem stan u novogradnji, od firme, tako da baš ne znam da ću se tu nešto dogovoriti...:mig:
Računala sam dakle oko 2000kn procjena, oko 1600 solemnizacija, ovjera ugovora je 50-ak kn, s obzirom da se radi u 6 primjeraka to je valjda 300kn (osim ako ne treba baš svaki posebno ovjeriti, to zaista ne znam...), ne znam koliko košta za tabularnu, sve zajedno... 5000kn?
( to je bez troška obrade kredita jer to mogu platiti iz kredita, i bez one premije za osiguranje i za ono životno koje trebam uplatiti... ne znam koliko su godišnje premije, rekla mi je u banci cca 300 kn godišnje, ne znam jel za svako od ta dva osiguranja...)
FAkat, kad ideš sređivat te stvari moraš biti i pravnik, i ekonomist i knjigovođa ako si želiš izračunati dodatne troškove. Ne znam zašto su ti troškovi tako... netransparentni:rofl:

MIslim, ko da je problem banci da ti odmah veli koje još troškove imaš...:rolleyes::rolleyes:

pistacija
05.10.2009., 20:31
Kupujem stan u novogradnji, od firme, tako da baš ne znam da ću se tu nešto dogovoriti...:mig:
Računala sam dakle oko 2000kn procjena, oko 1600 solemnizacija, ovjera ugovora je 50-ak kn, s obzirom da se radi u 6 primjeraka to je valjda 300kn (osim ako ne treba baš svaki posebno ovjeriti, to zaista ne znam...), ne znam koliko košta za tabularnu, sve zajedno... 5000kn?
( to je bez troška obrade kredita jer to mogu platiti iz kredita, i bez one premije za osiguranje i za ono životno koje trebam uplatiti... ne znam koliko su godišnje premije, rekla mi je u banci cca 300 kn godišnje, ne znam jel za svako od ta dva osiguranja...)
FAkat, kad ideš sređivat te stvari moraš biti i pravnik, i ekonomist i knjigovođa ako si želiš izračunati dodatne troškove. Ne znam zašto su ti troškovi tako... netransparentni:rofl:

MIslim, ko da je problem banci da ti odmah veli koje još troškove imaš...:rolleyes::rolleyes:


procjena oko 800 do 1000 kn, ovjera predugovora i to oba potpisa u 2 preslika originala oko 250 kn, ovjera kupoprodajnog oko 250 kn i to 6 preslika, jer ovjeravas samo potpis prodavatelja, ovjera tabularne u 2 preslika je oko 120 kn, zahtjev za upis nekretnine na svoje ime u zemljisnim knjigama nakon isplate je 250 kn. Sto se tice osiguranja to ne znam, referentica je tamo duzna klijentu ak treba i crtati kako bi klijent shvatio,,,, Pripazi jos samo na interkalarnu kamatu, naglasi referentici da zelis isplatu na dan kad je ona najmanja.
I jos nesto ako ides kreditom bilo koje banke stavi rok oko 60 dana za isplatu iako ce kred vjerovatno biti gotov vec u 35 dana, cisto da se osiguras ako ti referentica ode nenadano na bolovanje godisnji i sl. :mig: ali ako ides kreditom hypo banke obavezno stavi rok 120 dana jer vjerovali il ne u hypici on toliko i traje.

dankec
08.10.2009., 08:14
Pozdrav svima,

Da li sam oslobođen plaćanja poreza na stan kojeg bi kupio ako prodam prvi i jedini stan kojem sam vlasnik (60m2) i kupim veći (78m2) koji nam po zakonu o prometu nekretnina pripada (80m2 tročlana obitelj) za rješenje stambenog pitanja?

Nitko drugi u užoj obitelji ne posjeduje nekretninu.

lilarose001
08.10.2009., 09:06
Ovako, kupujem stan.:o
Zanima me što sve moram napraviti...
Inače stan kupujem od građevinske firme.
Dio plaćam kreditom - koji opet ide 3. osobi, tj. izvođaču radova.
Dio je keš - također izvođaču radova (4. osobi).
Ugovor sklapam s firmom - u ugovoru treba biti naznačeno koliki kredit tražim od banke.
Što još trebam tražiti prije nego odem u banku sa zahtjevom za kredit i kupoprodajnim ugovorom? Zemljišnoknjižni izvadak?

I koji su sad koraci dalje? Inače, ne namjeravam za sad tražiti promjenu prebivališta, porez ću platiti, tako da me zanima sve ovo ostalo... sve do trenutka kad se upisujem kao vlasnik.

Hvala...

(sve mi ovo izgleda taaako komplicirano...:rolleyes:)

lilarose001
08.10.2009., 09:08
procjena oko 800 do 1000 kn, ovjera predugovora i to oba potpisa u 2 preslika originala oko 250 kn, ovjera kupoprodajnog oko 250 kn i to 6 preslika, jer ovjeravas samo potpis prodavatelja, ovjera tabularne u 2 preslika je oko 120 kn, zahtjev za upis nekretnine na svoje ime u zemljisnim knjigama nakon isplate je 250 kn...

Meni su rekli da je procjena oko 1500kn.:eek::eek: Solemnizacija isto. Plus sve ovo ostalo...:eek: plus interkalarna kamata...:eek:
Ima netko da je sve to nedavno riješio pa da napiše kolika je otprilike ukupna cifra koju treba platiti...?

lilarose001
08.10.2009., 09:13
pozdrav
našla sam stan koji mi se sviđa u novogradnji. ..
nisam još niti potpisala predugovor, i premda još nisam ni startala sa procesom već me boli glava svaki dan od muke. Možda sam naivna, ali mislim da će oni na kraju pribaviti te papire, ali muče me rokovi i taj glupi porez. šta da radim? da ni ne potpisujem predugovor dok oni to ne riješe, ili da dam neku kaparu, pa da s realizacijom kredita čekam dok se to ne sredi?
prvi put se javljam na forumu, znam da sam nepovezana, ali valjda kužite što me zanima

Nekako sam u istoj situaciji, dakle na početku, sutra idem potpisat ugovor, a već me par dana boli glava od svega:rolleyes:... isto kupujem stan u novogradnji, nisam ni provjerila to etažiranje, ali mislim da je to riješeno jer je u toj zgradi ostalo samo 2-3 neprodana stana, dakle po tome valjda je to etažiranje riješeno, ili...:ne zna:
Porez se plaća na vrijednost zemljišta i infrastrukture - meni je rečeno da to ovisi o kvadraturi stana i da me dođe oko 3000kn.

Ako imaš koji savjet, bila bih ti zahvalna...:mig:

Lindy2008
08.10.2009., 12:53
Koliko znam samo na prvu nekretninu ide oslobađanje....tako bar mi imali i tako nam objasnili. (do 100 kvadrata)

pistacija
08.10.2009., 12:57
Meni su rekli da je procjena oko 1500kn.:eek::eek: Solemnizacija isto. Plus sve ovo ostalo...:eek: plus interkalarna kamata...:eek:
Ima netko da je sve to nedavno riješio pa da napiše kolika je otprilike ukupna cifra koju treba platiti...?

sorry ali ti si meni nejasna, kupujes stan i velis valjda je etazirano i sutra potpisujes ugovor, pretpostavljam i dajes nekakvu lovu :rolleyes: to sto je skoro pa sve prodano ne znaci da je etazirano ili cisto. mozda za pocetak i ako imas volje da uzmes sat vremena slobodno, odes do prodavatelja , zatrazis ugovor koji trebas potpisati na citanje *pa red bi bio da ga procitas prije potpisa zar ne* i uzmes od prodavatelja zemljisno knjizni izvadak *to traje 15 min.* ....Sa zemljisnoknjiznim izvadkom kojeg ti je prodavatelj dao odes do suda uzeti ORIGINAL i FRISKI koji ti i treba za banku *to u sudu traje cca 10 min. na salteru C ili E*. SA tim FRISKIM odes do banke da referentica vidi je li u redu taj stan i taj zemljisno knjizni izvadak i ugovor koji trebas potpisati *to isto traje 15 min.*. Kad ona amenuje izvadak i ugovor onda ides na potpis.

Inace interkalarna nije uvijek istog iznosa, nekad je 100 kn, 2000 kn ili 4 . Sa referenticom dogovori da zelis isplatu kad je interkalarna najmanja.

To bi bilo ukratko jer da sad idemo pisati na sto trebas sve obratiti paznju trajalo bi 2 sata. Velis da ne spavas danima ali nisi nasla odvjetnika ili od prijateljice nekog rodjaka pravnika ili prijateljicu koja je kupovala stan i ima koliko toliko iskustva sa nekim stvarima , koji ce ti malo pripomoci u cijeloj prici cisto da te netko ne izigra, jer danas stvarno imas svega narocito eto kad moras dati lovicu i prodavatelju i izvodjacu... Mi tu mozemo pomoci, dati nekakve smjernice i odogovre ali to nije to jer ne vidimo dokumente koje ces potpisati, koje su mozda oni potpisali a i po nacinu pisanja zbilja ti nije nista jasno.
AKo imas volje malo prelistaj ovu raspravu, vec je sve 100 x objasnjeno sta i kako treba...

Mislim sori da me krivo ne shvatis ali ne kupujes cipele i ne bi trebala biti nonsalantna. Kupovina stana nije mala stvar ;)

lilarose001
08.10.2009., 16:33
sorry ali ti si meni nejasna, kupujes stan i velis valjda je etazirano i sutra potpisujes ugovor, pretpostavljam i dajes nekakvu lovu :rolleyes: to sto je skoro pa sve prodano ne znaci da je etazirano ili cisto. mozda za pocetak i ako imas volje da uzmes sat vremena slobodno, odes do prodavatelja , zatrazis ugovor koji trebas potpisati na citanje *pa red bi bio da ga procitas prije potpisa zar ne* i uzmes od prodavatelja zemljisno knjizni izvadak *to traje 15 min.* ....Sa zemljisnoknjiznim izvadkom kojeg ti je prodavatelj dao odes do suda uzeti ORIGINAL i FRISKI koji ti i treba za banku *to u sudu traje cca 10 min. na salteru C ili E*. SA tim FRISKIM odes do banke da referentica vidi je li u redu taj stan i taj zemljisno knjizni izvadak i ugovor koji trebas potpisati *to isto traje 15 min.*. Kad ona amenuje izvadak i ugovor onda ides na potpis.Dobro, nisam ja baš mislila doslovno da idem na potpisivanje ugovora, naravno da ću ga pročitati i znam da moram tražiti zemljišno-knjižni izvadak... ugl, kako sam tek krenula s tim, stan kupujem od samog investitora, tj. građ. firme... evo, dobro da znam da mi za banku treba original...
Je li to zapravo znači da npr. nakon što dobijem ZK izvadak mogu potpisati ugovor, ali da ga ne ovjerim kod JB, prije nego odem na banku i sve to provjerim, pa ako bude trebao novi ugovor, da ne plaćam javnog bilježnika bezveze...
Inače kolegica mi je kupovala stan na isti način, od iste firme, po njoj sve je to jednostavno:rolleyes:, sve klapa, ali ja bih htjela ipak prvo informacije... nešto sam se raspitala, ali eto još je nekih nejasnoća nestalo...
Hvala na informacijama, pomogle su:):mig:

pistacija
08.10.2009., 19:19
Dobro, nisam ja baš mislila doslovno da idem na potpisivanje ugovora, naravno da ću ga pročitati i znam da moram tražiti zemljišno-knjižni izvadak... ugl, kako sam tek krenula s tim, stan kupujem od samog investitora, tj. građ. firme... evo, dobro da znam da mi za banku treba original...
Je li to zapravo znači da npr. nakon što dobijem ZK izvadak mogu potpisati ugovor, ali da ga ne ovjerim kod JB, prije nego odem na banku i sve to provjerim,

gle nista ni ne potpisujes niti ovjeravas dok bankarica ne vidi. doduse ako imas neku neiskusnu referenticu koja pojma nema ,onda ti ni ona ne moze pomoci. Ako ona veli da ne zna je li ugovor u redu trazi seficu kreditnog :mig: Pripazi da ti je rok isplate, obzirom da je dio i kredit, barem 2 mj. od dana potpisivanja predugovora, pripazi da neki clanak ne pobija drugi, pripazi da i prodavatelj nesto garantira a ne samo da sebe stiti ugvorom a kupca tko sisa, da ce svaki primljeni iznos potvrditi ovjerom kod biljeznika, garancija na stan...

dankec
09.10.2009., 10:01
Prema zakonu to vrijedi ukoliko odmah kupiš stan kojim rješavaš stambeno pitanje. U mom slučaju taj prvi stan je 20 kvadrata manji i tek bi drugim riješio navedeno. No ok, zvat ću poreznu pa ću s njima provjeriti...

Lei
09.10.2009., 10:37
prvo, postoji tema za ovakva pitanja, nema smisla otvarati nove

drugo, da li si na prvi stan bio oslobodjen? ako nisi jos iskoristio to pravo onda je odgovor - da, imas pravo traziti oslobodjenje i dobit ces ga. Posjedujes nekretninu koja je kvadraturom premala za troclanu obitelj i kupnjom nove rjesavas stambeno pitanje.

elegant
09.10.2009., 10:38
Koliko znam samo na prvu nekretninu ide oslobađanje....tako bar mi imali i tako nam objasnili. (do 100 kvadrata)

i mi mislili, ali ispade na kraju da je to jako diskutabilan ... i skup ... pojam :mad:

dvije i pol godine smo čekali rješenje ... u međuvremnu umrli roditelji i po defaultu morali uknjižiti ostavštinu.

to kaj smo kod prijave predali potvrde da nitko od nas nema ništ ... čorak ... njima je bitno stanje na dan kad oni donose rješenje :asshole:

i sad nek mi platimo njihovu ažurnost :blabla:

dankec
09.10.2009., 12:26
prvo, postoji tema za ovakva pitanja, nema smisla otvarati nove

drugo, da li si na prvi stan bio oslobodjen? ako nisi jos iskoristio to pravo onda je odgovor - da, imas pravo traziti oslobodjenje i dobit ces ga. Posjedujes nekretninu koja je kvadraturom premala za troclanu obitelj i kupnjom nove rjesavas stambeno pitanje.

Ok, sorry za temu, nisam znao da postoji.
Na prvi stan nisam bio oslobođen, tj, naslijedio sam ga od svojih. Po tome trebalo bi vrijediti da povlastica nije iskorištena. Im I right?

Lei
09.10.2009., 13:01
@dankec: you're right. samo pripremi sve papire koje trebas i ne bi smjelo biti problema. isto tako imaju na umu da u brojcano stanje idu samo vjencana supruga i djeca, ostali ne (izvanbracne zajednice se ne priznaju), te da morate svi skupa prijaviti prebivaliste na toj nekretnini i ne ga mjenjati iducih 5 godina. Evo ti tocno tvoj primjer na stranicama porezne: http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/view.asp?file=stapit.XML

@elegant: zali se obavezno, pa ne mogu im takve fore prolazit. to bi znacilo da kad trazis oslobodjenje iducih pet godina ne smijes ni prismrditi nekoj drugoj nekretnini jer ce ti porezna uzeti nazad to oslobodjenje :eek: ajde pliz napisi sve sto ti kazu jer me bas zanima njihov odgovor

Allexis
09.10.2009., 13:03
pogledaj čl. 27. st. 6

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313706.html

i ovdje

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/310253.html

Lei
09.10.2009., 14:11
allexis, kome si to govorila? i kakve veze ima cl. 27? on nema veze s porezom na promet nekretnina, nego s porezom na dohodak kojeg placas ako prodas bilo kakvu nekretnitnu (prvu, drugu, trecu, svejedno) u roku tri godine od njenog stjecanja, i onda moras platiti porez na razliku u cijeni, odnosno ono sto je zaradjeno prodajem nekretnine (a moze se izbjeci ako imas na takvoj nekretnini prijavljeno prebivaliste - to kaze taj stavak 6)

Allexis
09.10.2009., 14:19
frendica je kupila manji stan i to joj je bila prva nekretnina, nije platila porez....ali je ubrzo zatrudnila i prodala taj manji, kupila veći....u poreznoj su joj rekli da se oslobađa poreza na temelju tog čl. jer je ona živjela u tom stanu i prodala kako bi kupila novi za stanovanje

Lei
09.10.2009., 14:40
pa da, oslobodjena je poreza na dohodak prema tom clanku kojeg si navela... al to nema bas nikakve veze s porezom na promet nekretninama i oslobodjenjima koja su vezana uz to

Allexis
09.10.2009., 14:42
al ona nije platila nikakav porez :ne zna:

btw. baš sad gledam taj zakon o porezu na promet nekretnina

to znači da ja moram platiti porez za stan od 200 m2 iako mi je to prva nekretnina za taj njihov višak :o

Lei
09.10.2009., 14:48
bo :ne zna: uglavnom, ovo sto si ti navela je drugi porez, ne ovaj o kojem pricaju elegant i dankec

ima fora kod kupnje veceg stana da se vrati iznos za kojeg si bio oslobodjen kod manjeg i onda se ponovo trazi oslobodjenje za taj veci. i to (navodno) prolazi. samo meni nije jasno kako tvoja frendica nije vratila taj porez od prvog stana...

Allexis
09.10.2009., 14:57
bo :ne zna: uglavnom, ovo sto si ti navela je drugi porez, ne ovaj o kojem pricaju elegant i dankec

ima fora kod kupnje veceg stana da se vrati iznos za kojeg si bio oslobodjen kod manjeg i onda se ponovo trazi oslobodjenje za taj veci. i to (navodno) prolazi. samo meni nije jasno kako tvoja frendica nije vratila taj porez od prvog stana...

ni meni :ne zna:

možda je ovaj novi na njenog muža, pa je njemu prva nekretnina, iako piše i da članovi uže obitelji (ona) ne smiju imati nekretninu :confused:

nije važno....poanta da moram platiti porez kod prve nekretnine ako si kupim stan od više kvadrata nego što mi treba po njihovoj procjeni :mad:

filanapaprika
09.10.2009., 15:41
Nekako sam u istoj situaciji, dakle na početku, sutra idem potpisat ugovor, a već me par dana boli glava od svega:rolleyes:... isto kupujem stan u novogradnji, nisam ni provjerila to etažiranje, ali mislim da je to riješeno jer je u toj zgradi ostalo samo 2-3 neprodana stana, dakle po tome valjda je to etažiranje riješeno, ili...:ne zna:
Porez se plaća na vrijednost zemljišta i infrastrukture - meni je rečeno da to ovisi o kvadraturi stana i da me dođe oko 3000kn.

Ako imaš koji savjet, bila bih ti zahvalna...:mig:

provjeri i etažiranje i uporabnu dozvolu. ja sam npr.odlučila potpisati predugovor i čekati s isplatom dok se te obje dozvole ne pribave.
jer šta se može desiti... kad kupiš stan u neetažiranoj zgradi, ti zapravo kupiš dio zgrade, a ne konktetno taj i taj stan,i ako investitoru banka sjedne na cijelu zgradu, sjeda i na tvoj stan jer nije definiran. to bi onda bila jebada, ne znam kakva, ali i ne želim znati jer se u tom filmu ne želim niti vidjeti.
ovako, kad si etažiran, daš lovu, banka skine hipoteku s točno tog stana (i onda ide, naravno, tvoja hipoteka na njega), može ti investitor i propasti, boli te briga.
inače, banke i ne daju krediti za stanove koji nemaju to sve riješeno. jedino, kad investirtora prati banka, onda su fleksibilniji, pa moš dobiti kredit i za neetažirano, što je kod mene slučaj.
što se poreza tiče, to ti je točno što si gore napisala, ispadne otprilike 1,5% od cijene

elegant
09.10.2009., 16:43
@elegant: zali se obavezno, pa ne mogu im takve fore prolazit. to bi znacilo da kad trazis oslobodjenje iducih pet godina ne smijes ni prismrditi nekoj drugoj nekretnini jer ce ti porezna uzeti nazad to oslobodjenje :eek: ajde pliz napisi sve sto ti kazu jer me bas zanima njihov odgovor

Kad smo dobili rješenje, kap nas skoro strefila i odmah sam pitala advokata, koji kaže da je to jedna od naših vrlo znanih, rupa u zakonu, koja je objeručke prihvaćena u poreznoj :mad:

pitali i ekipu u istoj kaši .... rekli nek se ne žalimo jer će poreznici izaći na procjenu; ako zaključe ... a navodno to uvijek zaključe ....da ti nekretnina vrijedi više nego piše na ugovoru, ocarape ti još veći porez!
Kolege bili u sličnoj sitauaciji i tak završilo. Odobrili su im plaćanje na rate, ali uz zatezne kamate, koje su po valjda bile po najvećoj mogućoj zakonom dopuštenoj stopi.

što reći .... trenutno nismo u situaciji izmisliti toliko lovu, pa još uvijek šutimo mi i oni ... znamo da nije pametno, ali nadamo se nekoj lovi uskoro, pa ... :ne zna:

kolegici su sjeli na plaću ... :(

sara4
12.10.2009., 14:38
Izgleda da zbilja tako rade jer sam čula za slučajeve kad je porezna odobravala oslobođenje na više kvadrata jer se od dana predaje zahtjeva do rješenja rodila beba u familiji.

Npr. par kupuje stan od 75m2. S obzirom da je za dvoje oslobođenje do 65 m2, na onih 10 m2 bi platili porez. U trenutku donošenja rješenja, obitelj broji 3 člana, familija ne plaća nikakav porez.

Eto. Pa onda valjda vrijedi i obrnuto...kao u slučaju elegant.

sara4
12.10.2009., 14:44
poanta da moram platiti porez kod prve nekretnine ako si kupim stan od više kvadrata nego što mi treba po njihovoj procjeni :mad:

Da li je 50 m2 za jednu osobu ili 65 m2 za dvije dovoljno, je, naravno, diskutabilno. No ne vidim ništa sporno u tome da je država odredila broj kvadrata na koji je moguće ostvariti oslobođenje.

Ne misliš li valjda da je država trebala omogućiti da netko bude oslobođen od plaćanja poreza za stan od 150 m2 samo zato jer mu je to prva nekretnina? Sorry, ali ako ima za takav stan, ima i za porez.

Lei
12.10.2009., 14:47
ma porezna je pukla :zubo:

mogli bi sad svi oni koji su platili porez na visak kvadrata, a u medjuvremenu (prije isteka onih 5 godina) su se vjencali/dobili djecu i sl. trazit od porezne da im vrati preplacene novce :mosmislit: :rofl:

al logika je tu i na mjestu je. Ako mogu elegant naplatit porez jer je u medjuvremenu dobila nasljedstvo ili ovoj curi oprostit dio jer je u medjuvremenu dobila bebu, nek onda ostalima fino vrate pare jer im se brojcana situacija promjenila, a imali su tu (ne)srecu da im se rjesenja brze obrade

:facepalm:

žilavkaSb
12.10.2009., 16:02
bok...pliz neka mi pomogne bilo tko.. ja bi htjala kupiti jedan stan,nemam nikakvih kredita i sposobna sam dići krediti koliki sam tražila.međutim oni meni ne daju krediti jer mi je muž prošle god bio na crnoj listi zbog jeb... 1000 kuna. i sad ni ja nisam sposobna dići stambeni krediti 3 godine dok njemu ne prođe taj nekakv rok,šta ti ga ja znam.riječ je o pbz banki. jel to moguće????

DocSujo
12.10.2009., 16:49
U bankama je sve moguće ... ali nije mi jasno - ako si ti kreditno sposobna za dić kredit koliko si tražila kakve to veze ima sa tvojim mužem.
Osim ako ti je muž sudužnik, ali to onda znači da nisi kreditno sposobna za dić taj kredit.

filanapaprika
13.10.2009., 10:26
na koji način se mogu zaštititi da ne popušim usplaćenu kaparu? jedna moja prijateljica je dala prodavatelju 30000 eura kapare, on joj je izdao nekakve,ne znam točan izraz, mjenice, možda, od računa koji mu je ušao u međuvremenu u blokadu. i sad ona ne može do svoje love.
kako se to može u ugovoru složiti da mi se ne desi ista stvar?

lilarose001
13.10.2009., 13:57
provjeri i etažiranje i uporabnu dozvolu. ja sam npr.odlučila potpisati predugovor i čekati s isplatom dok se te obje dozvole ne pribave.
jer šta se može desiti... kad kupiš stan u neetažiranoj zgradi, ti zapravo kupiš dio zgrade, a ne konktetno taj i taj stan,i ako investitoru banka sjedne na cijelu zgradu, sjeda i na tvoj stan jer nije definiran. to bi onda bila jebada, ne znam kakva, ali i ne želim znati jer se u tom filmu ne želim niti vidjeti.
ovako, kad si etažiran, daš lovu, banka skine hipoteku s točno tog stana (i onda ide, naravno, tvoja hipoteka na njega), može ti investitor i propasti, boli te briga.
inače, banke i ne daju krediti za stanove koji nemaju to sve riješeno. jedino, kad investirtora prati banka, onda su fleksibilniji, pa moš dobiti kredit i za neetažirano, što je kod mene slučaj.
što se poreza tiče, to ti je točno što si gore napisala, ispadne otprilike 1,5% od cijene

Etažiranje ima veze sa ZK izvadkom? To znam da mora biti original i ne stariji od mjesec dana.
Ovo za uporabnu dozvolu nisam znala... je li i to banka traži?:ne zna:
Meni su rekli (otprilike) da je njima isto u interesu da prodaju stan (kad sam sve to pitala) i da bi sve trebalo štimati... a kako uzimam kredit, naravno da će banka tražiti sve to i da to sve moraju imati...
Inače ta banka preko koje ide kredit ne prati investitora (tj. to nije ono što je zapravo banka investitor... tako nekako...)

lilarose001
13.10.2009., 14:00
Nego... ona porezna olakšica za uplaćene kamate na stambeni kredit... je li moram biti prijavljena da živim u tom stanu ili...?:ne zna:

Lei
13.10.2009., 14:03
Nego... ona porezna olakšica za uplaćene kamate na stambeni kredit... je li moram biti prijavljena da živim u tom stanu ili...?:ne zna:

da.

pistacija
13.10.2009., 14:11
na koji način se mogu zaštititi da ne popušim usplaćenu kaparu? jedna moja prijateljica je dala prodavatelju 30000 eura kapare, on joj je izdao nekakve,ne znam točan izraz, mjenice, možda, od računa koji mu je ušao u međuvremenu u blokadu. i sad ona ne može do svoje love.
kako se to može u ugovoru složiti da mi se ne desi ista stvar?

zastitis se na nacin da mu das jako malu kaparu, ne vise od 5%. stavis u ugovor da ako prodavatelj odustane od prodaje mora vratiti duplu kaparu a ako kupac odustane od kupovine , prodavatelju ostaje kapara kao odsteta.
cuj prijateljica dala kaparu 30 soma eura? kakve mjenice? show! neka prijateljica stisne prodavatelja da joj potpise obavezno Kupoprodajni, bez obzira sto nije sve isplatila i neka stavi datum sklapanja ugovora prije blokade a ovjeri ga ovih dana. I naravno neka za ugovor uzme odvjetnika.

pistacija
13.10.2009., 14:14
bok...pliz neka mi pomogne bilo tko.. ja bi htjala kupiti jedan stan,nemam nikakvih kredita i sposobna sam dići krediti koliki sam tražila.međutim oni meni ne daju krediti jer mi je muž prošle god bio na crnoj listi zbog jeb... 1000 kuna. i sad ni ja nisam sposobna dići stambeni krediti 3 godine dok njemu ne prođe taj nekakv rok,šta ti ga ja znam.riječ je o pbz banki. jel to moguće????

pa odite u pbz, najprije ce vam oni dati kredit jer su vas oni i stavili u blokadu. mozda ce traziti i nekog jamca ili suduznika. ili dizes kredit ali ne spominji supruga :)

pistacija
13.10.2009., 14:17
ma porezna je pukla :zubo:

mogli bi sad svi oni koji su platili porez na visak kvadrata, a u medjuvremenu (prije isteka onih 5 godina) su se vjencali/dobili djecu i sl. trazit od porezne da im vrati preplacene novce :mosmislit: :rofl:

al logika je tu i na mjestu je. Ako mogu elegant naplatit porez jer je u medjuvremenu dobila nasljedstvo ili ovoj curi oprostit dio jer je u medjuvremenu dobila bebu, nek onda ostalima fino vrate pare jer im se brojcana situacija promjenila, a imali su tu (ne)srecu da im se rjesenja brze obrade

:facepalm:

tocno tako. a to da ce vracati lovu kao sto i sama kazes kako da ne (:mos si mislit:) , ali da se nadje netko tko ima volje , vremena i odvjetnika mislim da bi morali vratiti. hrpa ljudi to i ne zna, ne prati, svako malo nesto mjenjaju....
hrpa nelogicnosti kod njih i sto je najbolje kad ih se nesto pista ne znaju niti oni sami sto reci, ili nisu sigurni :D

filanapaprika
13.10.2009., 17:57
zastitis se na nacin da mu das jako malu kaparu, ne vise od 5%. stavis u ugovor da ako prodavatelj odustane od prodaje mora vratiti duplu kaparu a ako kupac odustane od kupovine , prodavatelju ostaje kapara kao odsteta.
cuj prijateljica dala kaparu 30 soma eura? kakve mjenice? show! neka prijateljica stisne prodavatelja da joj potpise obavezno Kupoprodajni, bez obzira sto nije sve isplatila i neka stavi datum sklapanja ugovora prije blokade a ovjeri ga ovih dana. I naravno neka za ugovor uzme odvjetnika.

ma to kod nje i je u rukama odvjetnika, zanimalo me eto, jel se čovjek od takvih pizdarija uopće može zaštititi unaprijed. kako ti nekog bandita uopće možeš natjerati da ti vrati kaparu i to duplu, da ideš s njim na sud ili šta? nema bezbolnijeg načina?

zeko_i_potocic1
17.10.2009., 13:20
pozdrav svima.
molim vas za pomoc. naime, kupujemo stan (novogradnja) dijelom u kešu a dijelom kreditom. stan je etažiran, ima uporabnu dozvolu i teret banke kod koje je investitor-prodavac digao kredit za gradnju. to nista ne bi bio problem da nije prodavac trazio da mu dio novca damo na crno, bez racuna. da bi platio manji pdv. radi se o cca 10 000 eura. e, sad nas zanima kako se zastititi od toga da prodavac pokupi lovu i vise se ne javi? u koje trenu dati te novce? da li je dovoljno napisati ugovor na 10 000 eura nizu cijenu stana i ovjerit ga kod biljeznika i nakon toga dati tih 10 000 eura na ruke bez racuna? ili treba jos sto?
zahvaljujem na odgovoru

sali
17.10.2009., 23:44
da li je dovoljno napisati ugovor na 10 000 eura nizu cijenu stana

bila nam ista situacija, na predugovor tražio 10000 koji se nebi pojavljivali u konačnoj cifri i konačnom računu. dogovorili se da nam da potvrdu na taj ranije uplaćeni iznos, a da ćemo mu tu potvrdu vratiti kad se stan prepiše na nas i posao okonča

grgamara
18.10.2009., 22:17
Pozdrav...

Molim ako itko zna da se javi...Naime, kupujemo kuću...Posudili smo novce za kaparu 5000eura, kuća je dogovorena da se prodaje za 62500eura...s tim da bi mi trazili od banke 65000eura da imamo nesto sitno za osnovno uredenje...kako bi se predugovor najjednostavnije formulirao? da li je tko imao sličnu situaciju? Nas muči ovaj dio da kaparu moramo vratiti i da bi 2500eura naravno da ostane nama...tj osigurali bi se da po isplati kredita je dovoljno da prodavatelju damo 57500 eura.
Prilično nam je to hitno...hvala svima na odgovorima ....

Pepe 3
24.10.2009., 10:38
Može li mi netko odgovoriti tko zna ili ima iskustva?
Namjeravam kupiti stan i u cijelosti ga financirati kreditom. Problem je u tome što kod zabe uzimaju hipoteku u omjeru 1:1,2. Može li se sa pravnog stajališta i koje su poslijedice napraviti fiktivni predugovor sa prodavateljem na viši iznos (uvečan za 20% za isti stan) kako bi to potaklo procijenitelja da ga više procijeni (on zapravo i više vrijedi) pa onda napraviti pravi predugovor na stvarni iznos.
I kako pravno riješiti da ti prodavatelj vrati kaparu nakon isplate krdita naravno ako se on sa tim složi??
Unaprijed hvala

lilarose001
01.11.2009., 15:15
Nego... ona porezna olakšica za uplaćene kamate na stambeni kredit... je li moram biti prijavljena da živim u tom stanu ili...?:ne zna:

da.

:(

Eto, ja sam predala zahtjeva za kredit, sve papire sam skupila, uključujući i ZK izvadak... dio isfinancirala gotovinom (uz potvrde, naravno!) i tako...

E sad kad smo već kod ove prijave... ja naime kupujem stan u gradu u kojem radim, cca 30-ak km od mjesta gdje sad živim. Kako sam svu ušteđevinu i sve živo i mtrvo uložila u taj stan, činjenica je da slijedećih min. godinu dana nema šanse da opremim stan za živjet u njemu... (dok ne skupim neku lovu, naravno..,.) i za to vrijeme naravno nastavljam živjeti tu gdje sam i sad, tako će mi ostati i putni troškovi. Porez na stan ću platiti.
Znači, povrat po osnovi kamata na kredit - nula bodova?
A što npr. za godinu dana kad se odlučim preseliti, prijaviti na novu adresu... je li mogu tada tražiti taj povrat? Ili baš mora biti od početka otplate kredita?

lilarose001
01.11.2009., 15:21
pozdrav svima.
molim vas za pomoc. naime, kupujemo stan (novogradnja) dijelom u kešu a dijelom kreditom. stan je etažiran, ima uporabnu dozvolu i teret banke kod koje je investitor-prodavac digao kredit za gradnju. to nista ne bi bio problem da nije prodavac trazio da mu dio novca damo na crno, bez racuna. da bi platio manji pdv. radi se o cca 10 000 eura. e, sad nas zanima kako se zastititi od toga da prodavac pokupi lovu i vise se ne javi...
zahvaljujem na odgovoru

Tražiti potvrdu o uplaćenoj kapari? No ako se ovjerava kod j.bilj. zar to ne ide automatski i na poreznu?
Fakat ne znam, ali i meni su sva ta pravna pitanja pomalo noćna mora jer nikad ne znam koliko su neke stvari zapravo - legalne... što je npr. ako si prodavatelju-firmi platio u gotovini, a ne na račun?? Ok, ti dobiješ potvrdu, ali svejedno...:ne zna:
A opet, zašto bih plaćala nekome na račun i plaćala proviziju banci?

sara4
02.11.2009., 09:06
:(

Eto, ja sam predala zahtjeva za kredit, sve papire sam skupila, uključujući i ZK izvadak... dio isfinancirala gotovinom (uz potvrde, naravno!) i tako...

E sad kad smo već kod ove prijave... ja naime kupujem stan u gradu u kojem radim, cca 30-ak km od mjesta gdje sad živim. Kako sam svu ušteđevinu i sve živo i mtrvo uložila u taj stan, činjenica je da slijedećih min. godinu dana nema šanse da opremim stan za živjet u njemu... (dok ne skupim neku lovu, naravno..,.) i za to vrijeme naravno nastavljam živjeti tu gdje sam i sad, tako će mi ostati i putni troškovi. Porez na stan ću platiti.
Znači, povrat po osnovi kamata na kredit - nula bodova?
A što npr. za godinu dana kad se odlučim preseliti, prijaviti na novu adresu... je li mogu tada tražiti taj povrat? Ili baš mora biti od početka otplate kredita?

Napiši izjavu da ćeš se trajno useliti u kupljenu nekretninu i predaj i nju uz sve druge papire.

sara4
02.11.2009., 09:07
A opet, zašto bih plaćala nekome na račun i plaćala proviziju banci?

Zbog sigurnosti?!? :confused:

lilarose001
04.11.2009., 14:28
Zbog sigurnosti?!? :confused:

Pa da, i to je točno... Ali ako dobiješ potvrdu za uplatu...:ne zna:
Napiši izjavu da ćeš se trajno useliti u kupljenu nekretninu i predaj i nju uz sve druge papire.


Znači kad predajem poreznu prijavu, priložim uz potvrdu banke o uplaćenim kamatama i potvrdu da ću se trajno useliti u kupljenu nekretninu... je li imam neki rok u kojem se onda moram useliti...? Što ako npr. budem iz nekog razloga prisiljena isti stan iznajmljivati...:ne zna: --- Mislim, jedno je ono što planiram, želim, namjeravam... a drugo su životne okolnosti....

sara4
04.11.2009., 16:21
Čini mi se da se nigdje spominje rok u kojem je potrebno useliti u nekretninu osim što piše nešto u smislu 'kad bude pogodna za useljenje'. Pa ako je Porezna imalo ažurna, to ne može proći više od godinu, dvije.

Što se tiče iznajmljivanja, to ne bi smjela. Olakšicu imaš jer si dala izjavu da ti je to prva nekretnina u koju se namjeravaš useliti. E sad, jedno je što piše u zakonu, a drugo što ljudi nađu način kako zahebat sistem, a treće što fali kontrole.

Rosie Bee
05.11.2009., 17:00
Pomoć...
otac moga dečka ima prostor od 87 kvadrata koji je uknjižen kao poslovni prostor, te ga namjerava prenamijeniti i upisati u stambeni prostor. on bi to nama darovao, ali kako moj dečko ima neriješenih stvari sa državom bojim se da mu slučajno ne dođe ovrha na stan, ako to njemu otac daruje. e, sad me zanima, pošto bi ja to htijala kupiti (fiktivno) od njegovog oca a to bi mi bila prva nekretnina, kako bi ja mogla izbječi plačanje poreza??!!
HVALA..

deckoos
15.11.2009., 20:57
Pitanje oko poreza...

2000.god brat i ja smo dobili kucu koja je bila od naseg oca i njegove sestre. brat je dobio dio od oca, ja od tetke...s obzirom da ona nije "1. koljeno", ja sam morao platiti porez. Jos uvijek zivim u toj kuci sa roditeljima, no planiram uzeti neki stan, oko 57m2. Kupovinom tog stana, obvezan sam platiti tih 5% od cijene stana? Sto ako recimo na mamu prepisem moju polovinu kuce?

Miško_123
18.11.2009., 19:02
bo :ne zna: uglavnom, ovo sto si ti navela je drugi porez, ne ovaj o kojem pricaju elegant i dankec

ima fora kod kupnje veceg stana da se vrati iznos za kojeg si bio oslobodjen kod manjeg i onda se ponovo trazi oslobodjenje za taj veci. i to (navodno) prolazi. samo meni nije jasno kako tvoja frendica nije vratila taj porez od prvog stana...

Frendica ce biti zaduzena u isto vrijeme kad se njenom kupcu bude razrezivao porez, tj. paralelno ce biti napisano kupcu rješenje, a frendici zaključak.

Miško_123
18.11.2009., 19:08
Pitanje oko poreza...

2000.god brat i ja smo dobili kucu koja je bila od naseg oca i njegove sestre. brat je dobio dio od oca, ja od tetke...s obzirom da ona nije "1. koljeno", ja sam morao platiti porez. Jos uvijek zivim u toj kuci sa roditeljima, no planiram uzeti neki stan, oko 57m2. Kupovinom tog stana, obvezan sam platiti tih 5% od cijene stana? Sto ako recimo na mamu prepisem moju polovinu kuce?

Nece ti pomoci, gleda se sve sto imas i sto si imao. Oslobođenje mozes dobiti samo ako je polovica kuće koju imas u vlasnistvu manje kvadrature od nekretnine za koju trazis oslobođenje (tj. ako si samac mora biti manja od 50 kvadrata).

Miško_123
18.11.2009., 19:14
Pomoć...
otac moga dečka ima prostor od 87 kvadrata koji je uknjižen kao poslovni prostor, te ga namjerava prenamijeniti i upisati u stambeni prostor. on bi to nama darovao, ali kako moj dečko ima neriješenih stvari sa državom bojim se da mu slučajno ne dođe ovrha na stan, ako to njemu otac daruje. e, sad me zanima, pošto bi ja to htijala kupiti (fiktivno) od njegovog oca a to bi mi bila prva nekretnina, kako bi ja mogla izbječi plačanje poreza??!!
HVALA..

Da bi se poslovni prostor "smatrao" stambenim trebas dostaviti poreznoj odluku/rješenje o prenamjeni poslovnog prostora u stambeni, a to mozes dobiti u Uredu za prostorno uređenje (točan tog Tijela naziv ne znam, ali netko ce ti valjda znati reci). Bez toga ti porezna procjenjuje nekretninu kao poslovni prostor i automatski ti se odbija zahtjev za oslobođenje.

Što se tice placanja poreza, kao samac mozes biti oslobođenja samo za 50 kvadrata i nemas kako to izbjeci.

Karabbaja
30.11.2009., 10:03
Pozdrav svima, molim pomoć, naime kupujem stan od orion grupe zgrada S3, dobili su uporabnu dozvolu i stanovi su useljivi, no zanima me kako sad ide dalje, pošto vlasnički list bude tek za 2 mj. gotov, a ja kupujem za gotovinu, a prva mi je nekretnina pa bih se trebao prijaviti na tu adresu da se oslobodim plaćanja poreza, mogu im platit odmah i useliti ili tek za 2 mj kad bude vlasnički list pa onda...zanima me da li je to sigurno sada i kako onda sa prijavljivanjem i oslobađanjem od poreza

Denys
30.11.2009., 10:26
Pozdrav svima, molim pomoć, naime kupujem stan od orion grupe zgrada S3, dobili su uporabnu dozvolu i stanovi su useljivi, no zanima me kako sad ide dalje, pošto vlasnički list bude tek za 2 mj. gotov, a ja kupujem za gotovinu, a prva mi je nekretnina pa bih se trebao prijaviti na tu adresu da se oslobodim plaćanja poreza, mogu im platit odmah i useliti ili tek za 2 mj kad bude vlasnički list pa onda...zanima me da li je to sigurno sada i kako onda sa prijavljivanjem i oslobađanjem od poreza

Prijaviti porez ili predati zahtjev za oslobađanje od istog si duzna napraviti u roku od 30 dana, od potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Ne treba ti vlasnički na tvoje ime.

sowuljaga
11.12.2009., 16:19
imam malo pitanjce
ovako silom prilika trebali bi kupiti stan.

i sad nasli smo tlocrt koji nam se svida, a stan je u izgradnji(cigla pod krovom,krece zbukanje).
i sad covjek nam je ponudio(gledali smo jedan njihov vec gotov stan) ako zelimo manju cijenu kvadrata da sudjelujemo u recimo trecinskom iznosu(od ukupnog iznosa dogovorene cijene stana), te da bi bili upisani kao investitori tj suvlasnici putem aneks ugovor. imali bi kompletni iznos u kesu ako ostavarimo taj popust sudjelujuci u projektu.
koliko to nas striti i na sto treba posebno paziti da bude navedeno u tom ugovoru.(mogucnost useljenja bi bilo krej cetvrtog/sam poceta petog, a papiri bi bili gotovi krajem sestog)

i koliko je to uopce pametna ideja?

hvala

LiveYourDreams
14.12.2009., 08:26
Pozdrav,

Evo napokon se spremam napraviti upis vlasništva za stan u kojem sam već prilično dugo...
Imam ovjerene ugovore, i aneks ugovora (tabularna)...

Negdje sam vidio da mi treba i (uz ugovore, tabularnu, domovnicu, zahtjeve, 250kn) i potvrda o promjeni prebivališta...
S obzirom da sam to radio prije puno godina, pojma nemam gdje mi je to...
Na osobnoj i putovnici mi stoji ta nova adresa, pa pitam da li je prihvatljiva kopija osobne ili putovnice ili moram ići vaditi potvrdu o prebivalištu ??

Također, dok sam ovjeravao ugovore, teta mi je rekla da aneks ugovora moram odfurat na poreznu, s obzirom da ga tamo ziher nemaju... (a i nemaju)...
E sad, gdje na poreznu, pod kaj to ide....i jel mi još nekaj treba...

Hvala :)

mia-ri
16.12.2009., 08:55
Pitanje, stan je u zgradi koja nije etažirana, znači nema vlasničkog lista već se vlasništvo dokazuje pomoću izvadka iz knjige položenih ugovora, dali je to točno?
Dali banka daje kredit za takve stanove?
I ono najvažnije pitanje koje me zanima, u ugovoru piše ''Kupac je upoznat s činjenicom da predmetna nekretnina predstavlja izvanknjižno vlasništvo prodavatelja, te da je osnov stjecanja prijepora od strane prodavatelja Ugovor o kupoprodaji nekretnine zaključen dana ... sa osobom x'',
dali se to odnosi na to da zgrada nije etažirana i da ne postoji vlasnički list ili pak to znači nešto sasvim drugo?
Ako netko zna bila bih zahvalna na odgovoru...

Joaninho
19.12.2009., 19:16
2002. godine je kupljen stan u maloj zgradi koja nije etažirana i nema uporabnu dozvolu. U ugovoru stoji vlasništvo nad jednom osminom zgrade. Ista stvar piše na izvatku iz gruntovnice (1/8 valsništva, uknjiženo bez uporabne dozvole).

Već neko vrijeme se poteže to etažiranje, ali nikako da se riješi. Navodno su umjesto dva stana u prizemlju, trebale biti garaže. Kako ja mogu provjeriti tu informaciju? Kakva je daljnja procedura? Ima smisla taj prostor "prenamijeniti"?

Ja živim u jednom od tih spornih stanova u prizemlju, pa me zanima kakve to može imati posljedice za mene? Da li je moguće djelomično etažiranje zgrade. Dakle da suvlasnici na katovima riješe svoju papirologiju, a da sporni stanovi u prizemlju ostanu "garaže". Naravno, ja kao suvlasnik nikada ne bih potpisao takvo rješenje, pa me zanima da li se etažiranje može provesti bez mene?

a1978
20.12.2009., 17:15
Evo ovako, s obzirom da se pripremam uskoro poceti ganjati papirologiju oko stana, zanima me par stvari vezano za ispunjavanje onog zahtjeva za oslobadanje poreza na promet nekretnina...

Prvo - da li ja imam "novosagradjenu nekretninu" ili samo "stan tj. kucu", ako sam kupila stan u novogradnji, izgradjen nakon '98?
Znam da su novosagradene nekretnine one sagradene nakon 1.1.1998., ako se isporucuju poduzetniku koji je u sustavu PDVa i koji je prilikom nabave nekretnine koristio pravo na odbitak poreza.
Ja nisam niti poduzetnik niti sam u sustavu PDVa ali pitam za svaki slucaj jer svasta procitah na forumu.

Drugo - u samoj prijavi poreza na promet nekretnina trazi da se ispune podaci kako je prodavatelj/otuditelj stekao nekretninu i po kojoj cijeni...

Kako dovraga da ja saznam kako ju je on stekao, firma kupila zemljiste i tu izgradila zgradu, ja tu kupila stan i to je to. Jel tu trebam ici zagnjavit njih u firmi da mi daju te podatke, ili ih oni sami daju prilikom potpisivanja ugovora (negdje sam procitala da se to dodaje kao prilog ugovoru gdje oni razraduju cijenu stana i garaze i da je to-to ali isto opet provjeravam)

Thanks

lilarose001
29.12.2009., 13:18
Što znači:

"ZK uložak u prijepisu (NIJE VERIFICIRAN!)"

Tako naime piše na mom??
Pod Vlastovnica sam normalno upisana, pod teretovnicu je upisana banka...

Što znači "verificirati ZK uložak"???


Hvala na odgovoru!

arijah.01
11.02.2010., 10:25
Dragi forumasi..

Evo mene po prvi put ovdje s vama...valjda kada se i sam nades u odredenoj situaciji u kojoj si pomalo izgubljen, obratis se ljudima koji vec imaju iskustvo u tom necemu..

U fazi sam kupnje stanja, tocnije, tek sam u onoj fazi ganjanja kredita i letimicno gledanje stanova (ovisim o svoti s kojom budem raspolagala, a nj jos ne znam u tancine, stohaga je jos letimicno gledanje)...
Ovo mi je prva kupnja nekretnine pa mi je sve to pomalo nepoznanica...(od termina u banci pa do evo pravnih stvari kod same kupovine stana)..

Naravno da cu, kada dode trenutak, savjetovati se sa strucnim osobama ili osobama s iskustvom no voljele bih i bila zahvalna da mi netko u nekoliko tocaka napise popis svega sto bi trebalo kod te provjere (pravne provjere odredenog/odabranog stana)..sto, kako i gdje..

S obzirom na raznorazne prijevare..Koji su najcesci krivi potezi kupca ili prodavaca? Na sto posebno trebam paziti...?

Eto, nadam se da cu od nekoga dobiti nekakve okvirne informacije..

Zahvaljujem :-))

Karanana
11.02.2010., 12:47
Molim za pomoc?

Kupio sam dio kuce jos prije godinu i pol i sve papire za uknjizbu vlasnistva predao u sud i katastar, medjutim do dan danas to jos nije rjeseno.
Danas sam dobio od porezne uprave pismo u kojem traze te iste papire u roku od 8 dana, u protivnom slijedi kazna po clanku 171, stavak 1 tocka 15 opceg poreznog zakona. (Poreska uprava je navodno dobila kopiju ugovora od notarisa)

Zvao sam sud i katastar i oni ocekuju da ce se to rijesiti do 7 mjeseca.

Zanima me kako poreska uprava moze naplatiti kaznu i pored toga sto nekretnina nije uknjizena na moje ime i koliki je to iznos otprilike?

unaprijed hvala

xls
12.02.2010., 15:54
Molim za pomoc?

Kupio sam dio kuce jos prije godinu i pol i sve papire za uknjizbu vlasnistva predao u sud i katastar, medjutim do dan danas to jos nije rjeseno.
Danas sam dobio od porezne uprave pismo u kojem traze te iste papire u roku od 8 dana, u protivnom slijedi kazna po clanku 171, stavak 1 tocka 15 opceg poreznog zakona. (Poreska uprava je navodno dobila kopiju ugovora od notarisa)

Zvao sam sud i katastar i oni ocekuju da ce se to rijesiti do 7 mjeseca.

Zanima me kako poreska uprava moze naplatiti kaznu i pored toga sto nekretnina nije uknjizena na moje ime i koliki je to iznos otprilike?

unaprijed hvala

u roku od 30 dana po sklapanju kupoprodajnog ugovora (ili nekog drugog dokumenta prema kojem postajes novi vlasnik) duzan si na nadleznu poreznu upravu prijaviti promjenu vlasnistva kako bi ti obracunali porez na promet nekretnina. navedeno nema veze s tim jesi li se ti ili nisi upisao kao novi vlasnik na gruntovnoj i/ili katastru. ovisno o upravi kaznu ti mozda i nece naplatiti (ili samo neku manju), a trebali bi ti naplatiti 5% poreza na procjenjenu vrijedost + zateznu kamatu od 30-tog dana da uplate na taj porez. mislim da je trenutna zatezna kamata 16% godisnje.

brale12
16.02.2010., 15:08
Prvi put sam u tome.Nudi mi se kuca,recesija je,kriza i mogao bi svoje stanbeno pitanje rijesit za relativno male novce.
Pomozite mi na na sto treba obratit pozornost kod kupnje kuce?:ne zna:
Koje dokumente i papire od vlasnika trebam trazit na uvid,skeptican sam i bojim se prevara kojih je sve vise!
Unaprijed se zahvaljujem!

lovro2008
16.02.2010., 17:09
Građevinsku dozvolu i obavezno gruntovni izvadak na kojem ti je opisni list (znači šta kupuješ kuća, dvor...), vlasnički list (tko je upisan kao vlasnik nekretnine) i teretni list (ako je pod hipotekom tu će pisat teret na nekretnini).
Po mogućnosti zajedno s vlasnikom odeš po gruntovni tako da ga pročitaš novog a ne starog 2 god.

TransAm.hr
16.02.2010., 17:27
Apsolutno naj bolje što možeš učiniti je da si pronađeš dobrog odvjetnika koji se bavi nekretninama i da mu prepustiš da obavi stvar.

vikica
17.02.2010., 10:18
Ništa ne tražiti od vlasnika.
Sam sve provjeriti!!!! (ili odvjetnik!)

Step1: gruntovnica-tražiti uvid u vlasnički list, pitati postoji li i u papirima građevinska i uporabna (ako to sve ima i čisto je, onda je to to, uporabnu možda ćak kuća ne mora imati, zavisi koja je godina izgradnje)

pazi da ti u kupoprodajnom ugovoru prodaje vlasnik stana po vlasničkom listu, a neka treća osoba :)

vikica
17.02.2010., 10:18
Odi to provjeriti, pa javi ako ti treba pomoć za dalje.

brale12
19.02.2010., 17:35
Meno to prodaje jedan gospodin preko punomoci. Na kuci pise da je sagrađena 1961god. ima prikljucak struje i vode.
Kada u gruntovnici za taj objekt izvadim vlasnicki list i ako su podatci isti kao i na punomoci nebi trebalo imat problema zar ne? Trazit cu jos i teretni list da mozda nema kakva hipoteka.Dali se cijeli prijenos moze sredit za jedan cijeli dan?

brale12
21.02.2010., 09:47
Zna li mi netko objasnit povlasticu prve nekretnine koliko sam shvatio porez se ne placa ili je umanjen! Zanima me dali to imamo ja i supruga pravo kao bracni par ili svaki pojedino ima to pravo. NAprimjer ja bi ovu nekretninu kupio i iskoristio povlasticu,a dali bi drugu nekretninu kad bi kupovali mogao staviti na suprugu pa da ona iskoristi povlasticu???

Marosa
22.02.2010., 20:58
Zna li mi netko objasnit povlasticu prve nekretnine koliko sam shvatio porez se ne placa ili je umanjen! Zanima me dali to imamo ja i supruga pravo kao bracni par ili svaki pojedino ima to pravo. NAprimjer ja bi ovu nekretninu kupio i iskoristio povlasticu,a dali bi drugu nekretninu kad bi kupovali mogao staviti na suprugu pa da ona iskoristi povlasticu???

Ovo i mene zanima!!

Ja i suprug smo kupili jednu nekretninu,i naravno nismo platili porez..
Planiramo kupiti drugu nekretninu.Mislili smo da ta druga nekretnina glasi na mene,pa me zanima jel se to šta isplati prilikom naplate poreza??'Ili nema neke veze...

I još me zanima ako netko prodaje balkon koji nije uknjižen u vlasnički list..(recimo 3 kvadrata)ima li pravo tražit za njega istu cijenu po koliko prodaje kvadrat stanbenog prostora ,il je pak mora smanjiti jer nije uknjižen..

Lei
23.02.2010., 08:40
brale, marosa, da niste ozenjeni jos bi proslo, al kad jeste onda nis od toga. Jedan od uvjeta za oslobodjenje je da bracni drug ne smije imati nikakvu nekretninu

Marosa
24.02.2010., 21:56
brale, marosa, da niste ozenjeni jos bi proslo, al kad jeste onda nis od toga. Jedan od uvjeta za oslobodjenje je da bracni drug ne smije imati nikakvu nekretninu

Znači apsolutno nikakve olakšice??
A baš sam mislila da se bar nešto isplati...

U svakom slučaju hvala Lei!

mali_vrh
04.03.2010., 07:09
Molim pomoć od onih koji se razumije u ove stvari! Znači muž i ja kupujemo stan za koji vlasnik tvrdi da ima 56 m2, a prema Z.K. izvatku (koji smo si sami izvadili) je stanje 52 m2. Što se radi u ovakvoj situaciji? Što se radi u slučaju ako stan stvarno ima 56 m2? Treba zvati mjernika i promijeniti uknjižene podatke? Svi savjeti dobrdošli!!! Hvala unaprijed

Mischa
04.03.2010., 07:56
Treba se zvati procjenitelj, te na temelju njegovih izracuna vidjeti koliko je stan ustvari velik, tj. kolika mu je realna cijena.

nepostoji
05.03.2010., 11:40
Planiram kupiti jednu kuću koja ima oko 120 m 2 ...
Sa suprugom imamo jedno dijete pa me sad zanima dali mi moramo platiti porez na nekretninu pošto nam je to prva nekretnina i nitko od nas nema neku svoju nekretninu...
Pronašao sam neku brošuru na netu u kojoj je neka tablica sa kvadraturama do kojih se oslobađa od poreza..Pa tako piše da je za 3 osobe oslobođeno do 80 m2 stambenog prostora...Znači ja bih trebao platiti razliku od 40 m2?Iako mi je to prva nekretnina?!I koliko iznosi porez po kvadratu za razliku?
Zahvaljujem se na odgovoru..

Ramiel
10.03.2010., 18:14
Kupujem stan u Zagrebu od jednog manjeg investitora koji ima ugovor sa zabom o povlaštenim uvjetima. Na temelju predugovora u ZABI mi je 08.01.2010. odobren kredit u iznosu od 56 000 eura. Predugovorom je dogovorena isplata ovako: 1000 eura kapara, 3000 eura po potpisivanju kupoprodajnog ugovora i ostalo (56000 eura) iz kredita zabe. Uz stan ide i parkirno mjesto i spremište koje je kao bilo gratis, ali je u predugovoru ta kvadratura uračunata u cijenu po kvadratu. Sad čekam da zaba pripremi ugovor u kreditu pa idem u banku uzeti policu životnog (pošto sam jedini učesnik u kreditu), suglasnost o zaplijeni primanja, zadužnicu i po taj ugovor o kreditu.
1. Da li da prvo napravim kupoprodajni ugovor sa investitorom pa onda da potpisujem ugovor o kreditu ili obrnuto?
2. Nakon toga suglasnost o zaplijeni primanja, zadužnicu, kupoprodajni ugovor i ugovor o kreditu treba ovjeriti odnosno solemnizirati kod jb; koliko će me otprilike koštati ovjere, a koliko solemnizacija?
3. Koliko primjeraka kojeg ugovora će mi trebati?
4. Nakon toga bih trebao sa solemniziranim ugovorom i prijedlogom za uknjižbu založnog prava na ZK odjel. Tko mi daje taj prijedlog i treba li pisati požurnicu (može li mi banka dati požurnicu?)?
5. Koliko se čeka dok dobijem izvadak iz zemljišnih knjiga, u kojem je upisano založno pravo u korist zabe?
6. Izvadak iz zemljišnih knjiga, u kojem je upisano založno pravo u korist zabe i Rješenje kojim se dozvoljava upis hipoteke u korist zabe trebam dostaviti u banku prije isplate kredita. Tko mi daje ovo drugo?
7. Kakva situacija je sa prijavom prebivališta? Što mi treba i koliko traje?
8. Pošto mi je ovo prva nekretnina tražit ću oslobođenje od plaćanja poreza. Koji dokumenti mi trebaju za to?
9. Da li se parkirališno mjesto tretira drugačije od stambenog prostora tj. da li i za njega mogu tražiti oslobođenje od poreza?

Pozdrav i hvala

lotus_flower
10.03.2010., 18:29
pitanjce ako tko zna:
ja i suprug smo suvlasnici stana (prva nekretnina, oslobođeni plaćanja poreza) a moj otac želi svoju kuću prepisati na mene i sestru. Jel plaćam porez u tom slučaju? Ako da, na koliko? Pola od procijenjene vrijednosti kuće? Ili se to može nekako izbjeći darovnim ugovorom?

Marosa
15.03.2010., 22:11
pitanjce ako tko zna:
ja i suprug smo suvlasnici stana (prva nekretnina, oslobođeni plaćanja poreza) a moj otac želi svoju kuću prepisati na mene i sestru. Jel plaćam porez u tom slučaju? Ako da, na koliko? Pola od procijenjene vrijednosti kuće? Ili se to može nekako izbjeći darovnim ugovorom?

Ako je u pitanju darovnica tj.nešto šta dobijemo u nasljedstvo na to se neplaća porez..

lotus_flower
17.03.2010., 07:37
Ako je u pitanju darovnica tj.nešto šta dobijemo u nasljedstvo na to se neplaća porez..

Marosa, hvala na odg :top:
U međuvremenu sam dobila i potvrdu od porezne da je to oslobođeno poreza :top:

pistacija
18.03.2010., 14:46
Molim pomoć od onih koji se razumije u ove stvari! Znači muž i ja kupujemo stan za koji vlasnik tvrdi da ima 56 m2, a prema Z.K. izvatku (koji smo si sami izvadili) je stanje 52 m2. Što se radi u ovakvoj situaciji? Što se radi u slučaju ako stan stvarno ima 56 m2? Treba zvati mjernika i promijeniti uknjižene podatke? Svi savjeti dobrdošli!!! Hvala unaprijed


Ili kupujete stan po cijeni koju formira vlasnik skupa u dogovoru s vama ili odustanete. To što je on izmjerio i ima 4 m2 više (možda i manje) se ne gleda.... Gleda se stanje zk. izvadka. Višak ili manjak kvadrata se ne može ispraviti u zemljišnim knjigama i nikakav mjernik tu ne može pomoći. Mislim može al trebalo bi raditi ponovno etažiranje cijele zgrade i svih stanova radi 4m2 što se i ne isplati baš......

pistacija
18.03.2010., 14:51
Planiram kupiti jednu kuću koja ima oko 120 m 2 ...
Sa suprugom imamo jedno dijete pa me sad zanima dali mi moramo platiti porez na nekretninu pošto nam je to prva nekretnina i nitko od nas nema neku svoju nekretninu...
Pronašao sam neku brošuru na netu u kojoj je neka tablica sa kvadraturama do kojih se oslobađa od poreza..Pa tako piše da je za 3 osobe oslobođeno do 80 m2 stambenog prostora...Znači ja bih trebao platiti razliku od 40 m2?Iako mi je to prva nekretnina?!I koliko iznosi porez po kvadratu za razliku?
Zahvaljujem se na odgovoru..


Ako kuća košta npr. 150 soma eura onda bi 5% iznosilo 7500 eura. Na 40m2 razlike i tu kupoprodajnu cijenu porez bi te iznosio 2500 eura :)

pistacija
18.03.2010., 15:00
Kupujem stan u Zagrebu od jednog manjeg investitora koji ima ugovor sa zabom o povlaštenim uvjetima. Na temelju predugovora u ZABI mi je 08.01.2010. odobren kredit u iznosu od 56 000 eura. Predugovorom je dogovorena isplata ovako: 1000 eura kapara, 3000 eura po potpisivanju kupoprodajnog ugovora i ostalo (56000 eura) iz kredita zabe. Uz stan ide i parkirno mjesto i spremište koje je kao bilo gratis, ali je u predugovoru ta kvadratura uračunata u cijenu po kvadratu. Sad čekam da zaba pripremi ugovor u kreditu pa idem u banku uzeti policu životnog (pošto sam jedini učesnik u kreditu), suglasnost o zaplijeni primanja, zadužnicu i po taj ugovor o kreditu.
1. Da li da prvo napravim kupoprodajni ugovor sa investitorom pa onda da potpisujem ugovor o kreditu ili obrnuto?
2. Nakon toga suglasnost o zaplijeni primanja, zadužnicu, kupoprodajni ugovor i ugovor o kreditu treba ovjeriti odnosno solemnizirati kod jb; koliko će me otprilike koštati ovjere, a koliko solemnizacija?
3. Koliko primjeraka kojeg ugovora će mi trebati?
4. Nakon toga bih trebao sa solemniziranim ugovorom i prijedlogom za uknjižbu založnog prava na ZK odjel. Tko mi daje taj prijedlog i treba li pisati požurnicu (može li mi banka dati požurnicu?)?
5. Koliko se čeka dok dobijem izvadak iz zemljišnih knjiga, u kojem je upisano založno pravo u korist zabe?
6. Izvadak iz zemljišnih knjiga, u kojem je upisano založno pravo u korist zabe i Rješenje kojim se dozvoljava upis hipoteke u korist zabe trebam dostaviti u banku prije isplate kredita. Tko mi daje ovo drugo?
7. Kakva situacija je sa prijavom prebivališta? Što mi treba i koliko traje?
8. Pošto mi je ovo prva nekretnina tražit ću oslobođenje od plaćanja poreza. Koji dokumenti mi trebaju za to?
9. Da li se parkirališno mjesto tretira drugačije od stambenog prostora tj. da li i za njega mogu tražiti oslobođenje od poreza?

Pozdrav i hvala


1. možete u isto vrijeme ovjeriti kupoprodajni i ugovore o kreditu
2. na cifru od 56 soma eura solemnizacija i sve skupa ne bi trebalo koštati više od 2400 kn
3. primjerke od banke banka sama napravi koliko treba a kupoprodajnog napravi barem 5 preslika od čega 1 ide prodavatelju, 1 će ići u poreznu, 1 će ići u zemljišne knjige za uknjižbu novog vlasnika, 1 za banku u kojoj dižeš kredit i 1 da imaš kod sebe ako će zatrebati...
4. prijedlog daje banka i ne trebaš požurnicu jer će upisati hipoteku (založno pravo) u roku od 3-7 dana
5. vidi pod 4;)
6. rješenje ti isto daje zemljišno knjižni odjel
7. za prijavu trebaš dati na uvid originale a kopije istih im ostaviti: kupoprodajni, tabularnu ispravu (da si isplatio prodavatelja u cijelosti) i vjerovatno zapisnik o primopredaji stana. prijava traje 1 dan (odnosno par sati ako je gužva u mup-u)
8. Ako nisi u braku trebaš izračun cijene u kunama od prodavatelja (ako nije navedeno u ugovoru da se vidi cijena zemljišta, pdv...), kupoprodajni ugovor, prijava, zahtjev za oslobođenje, uvjerenje od policije da si se prijavio na tu adresu, preslik osobne ili domovnice.
9. ne

_N_
19.03.2010., 19:41
Čitao sam ove forume satima, puno toga naučio, ali još imam neka pitanja. Bio bi zahvalan ako netko može pomoći.
Kupujem stan za gotovinu, bez kredita. Rođak je izgradio kuću i ima stan u prizemlju za prodati (u ZG), u dobrim sa odnosima sa njime, tako da se ne trebam bojati da će biti neka muljaža.

Znači, ajmo reči, on ima sve papire (vlasnički list), ja imam novac, kako ide proces kupnje stana i sve ostalo:
1) Trebamo sklopiti kupoprodajni ugovor. Kako napraviti kupoprodajni ugovor? Ili moram preko advokata, jer je prekomplicirano da to sam radim?
2) Kupoprodajni ugovor se ovjeri kod javnog bilježnika. Ja mu uplatim novac. On napravi tabularnu izjavu. Da li u ovom trenu idem na MUP promijeniti prebivalište ili prvo na gruntovnicu?
3) Recimo da sam se prvo bio na MUPu, imam potvrdu o prebivalištu na novom stanu. Odem u gruntovnicu, trebam kupoprodajni ugovor, tabularnu izjavu, osobnu iskaznicu i potvrdu o novom prebivalištu. To je sve?
4) Nakon toga na poreznu, prijaviti porez (http://ccenterclient.pu.mfin.hr/view.asp?file=kupprvneknov.XML). Koliko vidim, pošto mi je ovo prvi stan, trebam ugovor, fotokopiju domovnicu, uvjerenje o novom prebivalištu, dokaz o statusu stanovanja na prethodnoj adresi (živio sam kod bake i dede, znači, samo kod javnog bilježnika potvrditi tu izjavu?), dokaz kako je prodavatelj stekao nekretninu (nova je kuća, znači, građevinsku dozvolu). Da li treba rodni list ne stariji od 6 mjeseci?
5) Znači, sada sam napravio sve što je potrebno, stan je legalno moj. Da li sam zaboravio na nešto?
Račune za struju i vodu itd lagano prebacim na sebe kasnije.

Zanima me, koliko dugo trebam čekati nakon svega ovoga i što sve još moram raditi. Ajmo reči da u tjedan dana obavim kupnju stana i sve te papire, kada stigne naplata poreza? Da li netko drugi može uplatiti porez umjesto mene?
Da li moram čekati još neke druge papire ili je to sve?

Ja dosta radim izvan HR, a kada sam nazad u HR onda dođem na par tjedana, pa mi nije stalo do toga da sjedim u HR i čekam neke papire, želim to što brže srediti jedanput kada krene taj cijeli proces.

Ramiel
20.03.2010., 17:37
1. možete u isto vrijeme ovjeriti kupoprodajni i ugovore o kreditu
2. na cifru od 56 soma eura solemnizacija i sve skupa ne bi trebalo koštati više od 2400 kn
3. primjerke od banke banka sama napravi koliko treba a kupoprodajnog napravi barem 5 preslika od čega 1 ide prodavatelju, 1 će ići u poreznu, 1 će ići u zemljišne knjige za uknjižbu novog vlasnika, 1 za banku u kojoj dižeš kredit i 1 da imaš kod sebe ako će zatrebati...
4. prijedlog daje banka i ne trebaš požurnicu jer će upisati hipoteku (založno pravo) u roku od 3-7 dana
5. vidi pod 4;)
6. rješenje ti isto daje zemljišno knjižni odjel
7. za prijavu trebaš dati na uvid originale a kopije istih im ostaviti: kupoprodajni, tabularnu ispravu (da si isplatio prodavatelja u cijelosti) i vjerovatno zapisnik o primopredaji stana. prijava traje 1 dan (odnosno par sati ako je gužva u mup-u)
8. Ako nisi u braku trebaš izračun cijene u kunama od prodavatelja (ako nije navedeno u ugovoru da se vidi cijena zemljišta, pdv...), kupoprodajni ugovor, prijava, zahtjev za oslobođenje, uvjerenje od policije da si se prijavio na tu adresu, preslik osobne ili domovnice.
9. ne

nice. ovakvi odgovori su zakon!

9. ne kao ne mogu tražiti oslobođenje od poreza za parkirališno mjesto?

Puno hvala za odgovore!

Sweet/Bitter
21.03.2010., 19:07
nice. ovakvi odgovori su zakon!

9. ne kao ne mogu tražiti oslobođenje od poreza za parkirališno mjesto?

Puno hvala za odgovore!

parkirališno mjesto nije stambeni prostor, stoga na to ne ide oslobađanje poreza na promet nekretninama, odnosno poreza možeš biti oslobođen samo na kupnju stambenog prostora ako ti je to prva nekretnina i to do 50m2, za ostatak plaćaš.

_N_
27.03.2010., 19:26
Čitao sam ove forume satima, puno toga naučio, ali još imam neka pitanja. Bio bi zahvalan ako netko može pomoći.
Kupujem stan za gotovinu, bez kredita. Rođak je izgradio kuću i ima stan u prizemlju za prodati (u ZG), u dobrim sa odnosima sa njime, tako da se ne trebam bojati da će biti neka muljaža.

Znači, ajmo reči, on ima sve papire (vlasnički list), ja imam novac, kako ide proces kupnje stana i sve ostalo:
1) Trebamo sklopiti kupoprodajni ugovor. Kako napraviti kupoprodajni ugovor? Ili moram preko advokata, jer je prekomplicirano da to sam radim?
2) Kupoprodajni ugovor se ovjeri kod javnog bilježnika. Ja mu uplatim novac. On napravi tabularnu izjavu. Da li u ovom trenu idem na MUP promijeniti prebivalište ili prvo na gruntovnicu?
3) Recimo da sam se prvo bio na MUPu, imam potvrdu o prebivalištu na novom stanu. Odem u gruntovnicu, trebam kupoprodajni ugovor, tabularnu izjavu, osobnu iskaznicu i potvrdu o novom prebivalištu. To je sve?
4) Nakon toga na poreznu, prijaviti porez (http://ccenterclient.pu.mfin.hr/view.asp?file=kupprvneknov.XML). Koliko vidim, pošto mi je ovo prvi stan, trebam ugovor, fotokopiju domovnicu, uvjerenje o novom prebivalištu, dokaz o statusu stanovanja na prethodnoj adresi (živio sam kod bake i dede, znači, samo kod javnog bilježnika potvrditi tu izjavu?), dokaz kako je prodavatelj stekao nekretninu (nova je kuća, znači, građevinsku dozvolu). Da li treba rodni list ne stariji od 6 mjeseci?
5) Znači, sada sam napravio sve što je potrebno, stan je legalno moj. Da li sam zaboravio na nešto?
Račune za struju i vodu itd lagano prebacim na sebe kasnije.

Zanima me, koliko dugo trebam čekati nakon svega ovoga i što sve još moram raditi. Ajmo reči da u tjedan dana obavim kupnju stana i sve te papire, kada stigne naplata poreza? Da li netko drugi može uplatiti porez umjesto mene?
Da li moram čekati još neke druge papire ili je to sve?

Ja dosta radim izvan HR, a kada sam nazad u HR onda dođem na par tjedana, pa mi nije stalo do toga da sjedim u HR i čekam neke papire, želim to što brže srediti jedanput kada krene taj cijeli proces.

Jel mi netko može odgovoriti na ova pitanja, ili barem reči koliko je vremena potrebno za kupnju stanu ako imaš gotovinu? Tjedan dana?

pistacija
29.03.2010., 13:10
Čitao sam ove forume satima, puno toga naučio, ali još imam neka pitanja. Bio bi zahvalan ako netko može pomoći.
Kupujem stan za gotovinu, bez kredita. Rođak je izgradio kuću i ima stan u prizemlju za prodati (u ZG), u dobrim sa odnosima sa njime, tako da se ne trebam bojati da će biti neka muljaža.

Znači, ajmo reči, on ima sve papire (vlasnički list), ja imam novac, kako ide proces kupnje stana i sve ostalo:
1) Trebamo sklopiti kupoprodajni ugovor. Kako napraviti kupoprodajni ugovor? Ili moram preko advokata, jer je prekomplicirano da to sam radim?

što znači on ima sve papire i vlasnički list? baš ima vlasnički list od stana kojeg kupuješ i kuća je etažirana na stanove? najsigurnije je preko odvjetnika.

2) Kupoprodajni ugovor se ovjeri kod javnog bilježnika. Ja mu uplatim novac. On napravi tabularnu izjavu. Da li u ovom trenu idem na MUP promijeniti prebivalište ili prvo na gruntovnicu?

ne treba ti tabularna ako ideš u kupovinu kešom i ako će odvjetnik sadržaj tabularne staviti u sami kupoprodajni ugovor

3) Recimo da sam se prvo bio na MUPu, imam potvrdu o prebivalištu na novom stanu. Odem u gruntovnicu, trebam kupoprodajni ugovor, tabularnu izjavu, osobnu iskaznicu i potvrdu o novom prebivalištu. To je sve?

i 250 kn plaćena sudska pristojba

4) Nakon toga na poreznu, prijaviti porez (http://ccenterclient.pu.mfin.hr/view.asp?file=kupprvneknov.XML). Koliko vidim, pošto mi je ovo prvi stan, trebam ugovor, fotokopiju domovnicu, uvjerenje o novom prebivalištu, dokaz o statusu stanovanja na prethodnoj adresi (živio sam kod bake i dede, znači, samo kod javnog bilježnika potvrditi tu izjavu?), dokaz kako je prodavatelj stekao nekretninu (nova je kuća, znači, građevinsku dozvolu). Da li treba rodni list ne stariji od 6 mjeseci?

po novom ne treba rodni list

5) Znači, sada sam napravio sve što je potrebno, stan je legalno moj. Da li sam zaboravio na nešto?
Račune za struju i vodu itd lagano prebacim na sebe kasnije.

račune za svaki slučaj provjeri prije isplate jesu li svi plaćeni i je li voda, struja , plin... odvojeno od ostatka kuće

Zanima me, koliko dugo trebam čekati nakon svega ovoga i što sve još moram raditi. Ajmo reči da u tjedan dana obavim kupnju stana i sve te papire, kada stigne naplata poreza? Da li netko drugi može uplatiti porez umjesto mene?
Da li moram čekati još neke druge papire ili je to sve?


prijavu poreza moraš napraviti u roku od 30 dana od dana kad si sklopio kupoprodajni. za naplatu poreza šalju rješenje na adresu na kojoj si prijavljen. obzirom da ti je to prva nekretnina i da ćeš tražiti oslobođenje ne vjerujem da će ti stići išta od porezne narednih 6 mjeseci. možda da opunomoćiš nekoga tko će preuzeti rješenje od porezne u tvoje ime obzirom da nisi stalno u RH pa i punomoć priložiš isto u poreznu. porez može u tvoje ime platiti bilo tko, bitno samo da na uplatnici stoje tvoji podaci (ili da se plati uplatnica koju će porezna sama poslat).
Inače ako su svi papiri čisti i stan ima vlasnički list kupoprodaju, mup, poreznu, gruntovnicu možeš obaviti u 2-3 dana...

_N_
29.03.2010., 18:47
Super, hvala na informaciji.
Budem sredio kupoprodajni preko odvjetnika, obitelj mi poznaje jednoga koji je ok, pa najbolje da budem siguran i da nešto sam ne zeznem sa papirima. :)

:s

Karanana
15.04.2010., 14:44
Nakon kupovine nekretnine kao strani drzavljanin (iz jedne od evropskih zemalja) dobio sam od porezne uprave da platim porez.
Nakon sto sam im poslao sve papire, sada traze da u opcini gdje se nalazi nekretnina ispunim obrazac za izdavanje osobnog identifikacijskog broja kako bi mogli da zakljuce predmet. Do sada mi to uopce nisu trazili, a pitam se kako stranac mzoe da ima ID broj jer nije drzavljanin R. Hrvatske????

unaprijed hvala!

blond lady
19.04.2010., 11:44
imam pravno pitanje u vezi kupnje stana koji je u izgradnji (ili u planu izgradnje)

zanimam se za jedan stan koji još nije izgrađen, zgrada će se početi graditi za ca. 2 mjeseca ....

taj investitor mi kaže da bi želio pola novca u gotovini a ostalo može na kredit i kaže da nema nikakvog rizika jer plaćamo tek kad je stan gotov...

meni to zvuči dosta rizično, nesigurno

dali je to stvarno veliki riziko, kakav se ugovor može napraviti a da se tek poslje izdradnje stana počen plaćati jer normalno da se sada i ne može dobiti kredit jer nama nikakve papire (vlasnički list, uporabna dozvola itd.)

blond lady
19.04.2010., 13:22
nisam našla sličnu temu, ako postoji molim mod. da spoje

imam pravno pitanje u vezi kupnje stana koji je u izgradnji (ili u planu izgradnje)

zanimam se za jedan stan koji još nije izgrađen, zgrada će se početi graditi za ca. 2 mjeseca ....

taj investitor mi kaže da bi želio pola novca u gotovini a ostalo može na kredit i kaže da nema nikakvog rizika jer se plaća tek kad je stan gotov...

meni to zvuči dosta rizično, nesigurno u ovom vremenu recesije

dali je to stvarno veliki riziko, kakav se ugovor može napraviti a da se tek poslje izdradnje stana počne plaćati (dio u gotovini) jer normalno da se sada i ne može dobiti kredit jer nama nikakve papire (vlasnički list, uporabna dozvola itd.)

dali je netko kupovao stan u izgradnji, sve informacije su dobrodošle

Sandra October
19.04.2010., 14:37
...
taj investitor mi kaže da bi želio pola novca u gotovini a ostalo može na kredit i kaže da nema nikakvog rizika jer se plaća tek kad je stan gotov...
...
:confused: kako to misliš nema rizika ako mu pola daješ odmah? što ti nudi kao kolateral/osiguranje? :confused:
ja znam tri takva slučaja.. svi su danas na sudu.. prije dovršetka gradnje i nadoplate ostatka fino se zadužio na nekretninu, dobio plombu od banke.. evo ih sviju troje utjeruju pravdu na sudu .. a investitoru ni traga ni glasa..
ni da je najkvalitetniji investitor i da nudi popust na prepay ne bi ti to sugerirala ..

blond lady
19.04.2010., 15:31
:confused: kako to misliš nema rizika ako mu pola daješ odmah? što ti nudi kao kolateral/osiguranje? :confused:
ja znam tri takva slučaja.. svi su danas na sudu.. prije dovršetka gradnje i nadoplate ostatka fino se zadužio na nekretninu, dobio plombu od banke.. evo ih sviju troje utjeruju pravdu na sudu .. a investitoru ni traga ni glasa..
ni da je najkvalitetniji investitor i da nudi popust na prepay ne bi ti to sugerirala ..

neznam točno sve detalje, ovih dana ću se tek s njim vidjeti, ali ja nebi dala ništa novaca sada nego tek kad je zgrada govora bi dala pola u gotovini a pola na kredit, normalno da nebi dala ni kune sada na slijepo a ne znam dali ću ikad dobiti stan, toliko naivan mislim da nitko nije u današnje vrijeme...

nego bi samo rezervirala stan, napravila ugovor da ću kupiti taj stan kada bude gotov

komutator
19.04.2010., 18:03
neznam točno sve detalje, ovih dana ću se tek s njim vidjeti, ali ja nebi dala ništa novaca sada nego tek kad je zgrada govora bi dala pola u gotovini a pola na kredit, normalno da nebi dala ni kune sada na slijepo a ne znam dali ću ikad dobiti stan, toliko naivan mislim da nitko nije u današnje vrijeme...

nego bi samo rezervirala stan, napravila ugovor da ću kupiti taj stan kada bude gotov

Zar na cijelom trzistu ne postoji stan koji bi vam odgovarao, koji je zavrsen i pravno uredjen, pa da ga kupite nego zelite cekati da taj investitor (mozda) zavrsi zgradu?

Ako je to tako dobra lokacija i ako ce to biti tako prihvatljivo, moze li malo vise detalja (o lokaciji i cijeni koju on navodi).

Hvala.

Sandra October
20.04.2010., 15:10
neznam točno sve detalje, ovih dana ću se tek s njim vidjeti, ali ja nebi dala ništa novaca sada nego tek kad je zgrada govora bi dala pola u gotovini a pola na kredit, normalno da nebi dala ni kune sada na slijepo a ne znam dali ću ikad dobiti stan, toliko naivan mislim da nitko nije u današnje vrijeme...

nego bi samo rezervirala stan, napravila ugovor da ću kupiti taj stan kada bude gotov
ali zašto ako on vjeruje da će ti banka isplatiti po procjeni puni iznos tj njemu?:confused: il ima problem sa dozvolama il izvodi neki financijski salto mortale ili ne vjeruje u procjenu..
što komutator reče.. barem sad ima stanova na izbor..

blond lady
21.04.2010., 07:14
ali zašto ako on vjeruje da će ti banka isplatiti po procjeni puni iznos tj njemu?:confused: il ima problem sa dozvolama il izvodi neki financijski salto mortale ili ne vjeruje u procjenu..
što komutator reče.. barem sad ima stanova na izbor..

nema baš previše stanova na izbor ako hoćeš u prizemlju sa vrtom....

a meni je to isto sve sumljivo, samo znam da sigurno neću dati ni kune za stan koji nije gotov

pistacija
21.04.2010., 15:50
Nakon kupovine nekretnine kao strani drzavljanin (iz jedne od evropskih zemalja) dobio sam od porezne uprave da platim porez.
Nakon sto sam im poslao sve papire, sada traze da u opcini gdje se nalazi nekretnina ispunim obrazac za izdavanje osobnog identifikacijskog broja kako bi mogli da zakljuce predmet. Do sada mi to uopce nisu trazili, a pitam se kako stranac mzoe da ima ID broj jer nije drzavljanin R. Hrvatske????

unaprijed hvala!

Onaj tko je sastavljao Ugovore je morao upisati u Ugovor OIB broj (osobni identifikacijski broj ) kupca i prodavatelja. Dakle prije ikakve realizacije kao stranac si trebao otići u Poreznu upravu. Ako je nekretnina u Zagrebu porezna je u Av.Dubrovnik 12. I tamo na licu mjesta ti daju OIB jer bez OIB-a kao stranac ne možeš ni kupiti ni prodati nešto. I stranci imaju OIB broj ako i kad ga zatraže ;) Samim tim bez OIB-a je kupoprodajni ugovor "sumnjiv" i pitanje je hoće li te uopće u zemljišnim knjigama i upisati na predmetnu nekretninu kao vlasnika. Vjerovatno će te tražiti Aneks kupoprodajnog ugovora ili nešto...Ako nisi u HR pošalješ punomoć...... Dakle i za poreznu i za zemljjišne knjige će ti trebati oib. I ne bih se uopće brinula za oib broj zbog porezn enego zbog suda koji će ti upisivati nekretninu. U oba slučaja savjetujem aneks.

više detalja o oib-u imaš i tu http://www.oib.hr/

pistacija
21.04.2010., 16:03
nisam našla sličnu temu, ako postoji molim mod. da spoje

imam pravno pitanje u vezi kupnje stana koji je u izgradnji (ili u planu izgradnje)

zanimam se za jedan stan koji još nije izgrađen, zgrada će se početi graditi za ca. 2 mjeseca ....

taj investitor mi kaže da bi želio pola novca u gotovini a ostalo može na kredit i kaže da nema nikakvog rizika jer se plaća tek kad je stan gotov...

dali je to stvarno veliki riziko, kakav se ugovor može napraviti a da se tek poslje izdradnje stana počne plaćati (dio u gotovini) jer normalno da se sada i ne može dobiti kredit jer nama nikakve papire (vlasnički list, uporabna dozvola itd.)

dali je netko kupovao stan u izgradnji, sve informacije su dobrodošle

A gle na tvom mjestu ne bih ni slučajno na njegovu opciju pristala. Dala bih neku rezervaciju od recimo 3 soma eura ako ima pravomoćnu građevinsku dozvolu i ako je objekat skoro pa gotov (barem visoki roh bau). Nakon toga ide etažiranje kojim se investitor upisuje u zemljišne knjige. Tek kad se investitor upiše mozeš mu dati novce.

Ili varijanta da mu daš sada pola love ( s kojom će on vjerovatno završavati zgradu) ali da kod odvjetnika potpišete recimo Sporazum radi osiguranja novčane tražbine prijenosom prava vlasništva. Tim sporazumom on tebi dopušta upis neke njegove nekretnine (apartmana, vikendice, kuće, nekog drugog stana) na tvoje ime dok ne završi stan koji ti se dopada i isti uknjiži na svoje ime. Ako ne završi stan do roka koji navedete u Sporazumu imaš pravo raspolagati stanom koji si dobila Sporazumom ....

Karanana
21.04.2010., 20:15
Puno hvala!
Samo da napomenem da sam sve papire za uknjizbu vlasnistva predao jos u 2007 godini i sve do sada je lezalo negdje u ladici i pored svih piskaranja i zvanja telefonom, a OIB zakon je izasao 1.01. 2009 kako vidim na vasem prilogu. Sada zbog njihovog razvlacenja moram i zateznu kamatu da platim.

U medjuvremenu sam dobio obrazac od odvjetnika da ispunim i tamo pise da trebam upisati MBG , da li jeto maticni broj gradjanina ili da upisem broj iz moje inostrane putovnice.

Onaj tko je sastavljao Ugovore je morao upisati u Ugovor OIB broj (osobni identifikacijski broj ) kupca i prodavatelja. Dakle prije ikakve realizacije kao stranac si trebao otići u Poreznu upravu. Ako je nekretnina u Zagrebu porezna je u Av.Dubrovnik 12. I tamo na licu mjesta ti daju OIB jer bez OIB-a kao stranac ne možeš ni kupiti ni prodati nešto. I stranci imaju OIB broj ako i kad ga zatraže ;) Samim tim bez OIB-a je kupoprodajni ugovor "sumnjiv" i pitanje je hoće li te uopće u zemljišnim knjigama i upisati na predmetnu nekretninu kao vlasnika. Vjerovatno će te tražiti Aneks kupoprodajnog ugovora ili nešto...Ako nisi u HR pošalješ punomoć...... Dakle i za poreznu i za zemljjišne knjige će ti trebati oib. I ne bih se uopće brinula za oib broj zbog porezn enego zbog suda koji će ti upisivati nekretninu. U oba slučaja savjetujem aneks.

više detalja o oib-u imaš i tu http://www.oib.hr/

pistacija
22.04.2010., 08:45
Puno hvala!
Samo da napomenem da sam sve papire za uknjizbu vlasnistva predao jos u 2007 godini i sve do sada je lezalo negdje u ladici i pored svih piskaranja i zvanja telefonom, a OIB zakon je izasao 1.01. 2009 kako vidim na vasem prilogu. Sada zbog njihovog razvlacenja moram i zateznu kamatu da platim.

U medjuvremenu sam dobio obrazac od odvjetnika da ispunim i tamo pise da trebam upisati MBG , da li jeto maticni broj gradjanina ili da upisem broj iz moje inostrane putovnice.

Koliko shvaćam ti i nemaš MBG (matični broj građana). ili?

Tebi kao strancu je jedini dokument sa kojim se legitimiraš po svijetu putovnica. Dakle u obrazac popunjavaš samo podatke iz putovnice, broj putovnice, gdje i kad je izdata, datum i mjesto rođenja... Pazi da ti putovnica nije istekla :) Zateznu kamatu ne bih plaćala na tvom mjestu. Neka ti odvjetnik vidi od kad ide ta kamata. Uglavnom imate rok za žalbu, piše na rješenju. Ako si prijavio porez unutar 30 dana od dana kupoprodaje, obavio si sve po Zakonu a to što nisu u poreznoj ranije uzeli tvoj predmet u rješavanje -nemaš veze s tim jer nisi kriv zbog sporosti referenta. Jesi ti siguran da su to kamate jer ti je predmet ležao 2 god. u nekoj ladici ? Možda su ipak kamate od dana donošenja Rješenja kojeg možda nisi preuzeo na vrijeme i sl.

Zamoli odvjetnika da u toje ime napiše požurnicu u Općinskom sudu za uknjižbu nekretnine na tvoje ime. Požurnica je papir kojim požuruješ uknjižbu (nekad ih treba napisati i 10 kom. :D). U požurnicu stavite da kao prodajete nekretninu i imate kupca ili dižete neki kredit i uknjižba je hitna. Uknjižbu i kretanje tvog spisa možeš pratiti na www.pravosudje.hr odnosno http://e-izvadak.pravosudje.hr/mpweb/jsp/menu/menusud.jsp

dona23
27.04.2010., 18:17
Sutra trebam napraviti uplatu kapare za stan i potpisati predugovor. U predugovoru je naznačeno da se kapara uplaćuje na žiro-račun taj i taj. Interesira me kako se tehnički to radi, da li prvo potpisati ili uplatiti? Kako napraviti uplatu, otići sa kešom u njegovu banku i napraviti uplatu novca ili? Da li treba naznačiti svrhu uplate?

mmatrix
27.04.2010., 20:36
Zainteresiran sam za kupnju stana na Laništu (maestral-living, novogradnja). U primjeru ugovora stoji da se prodavatelj obavezuje izdati tabularnu ispravu u roku od 8 dana od ulate cijelokupnog iznosa. Interesira me da li je netko kupio stan od njih ili neku drugu novogradnju i da li je odmah nakon uplate izdana tabularna isprava ili nakon nekog vremena (zgrada je etažirana)?

DocSujo
28.04.2010., 09:42
Sutra trebam napraviti uplatu kapare za stan i potpisati predugovor. U predugovoru je naznačeno da se kapara uplaćuje na žiro-račun taj i taj. Interesira me kako se tehnički to radi, da li prvo potpisati ili uplatiti? Kako napraviti uplatu, otići sa kešom u njegovu banku i napraviti uplatu novca ili? Da li treba naznačiti svrhu uplate?

Ja sam prvo potpisao predugovor, pa onda preko net bankarstva platio kaparu, a pod opis uplate sam stavio "Kapara za stan ...".

zrixy
03.05.2010., 18:17
Može li mi netko reći kakva je procedura kod zamjene stanova.
Naime blizu smo dogovora za zamjenu dva manja stana za jedan veći.
Sad me zanima kakva je procedura. Ako je netko prošao slično, molim za pojašnjenje!
Hvala!

p.s. isprika adminu na otvaranju zasebne teme...

invisible f
06.05.2010., 02:48
Naime, u fazi sam kupovine maloga stana (22m2). Prodavatelj je jedan veliki stan prenamijenio u tri mala. Inzistira na plaćanju gotovinom i cijena je prilično povoljna.Zanima me pravni aspekt cijele stvari, na što obratiti pažnju, kako se u administativnim tijelima poput MUP-a tretira "novi" stan, odnosno, cijepkanje jedne adrese na tri, kako to sve odraditi u gruntovnici, kupoprodajni ugovor etc.
Zahvaljujem svima na odgovorima.

dariomali
07.05.2010., 09:29
"Prodali" krajem veljače stan kupcu koji je trebao dobiti kredit banke. Nakon predugovora i isplate kapare kupac mijenja banku jer mu prva nije odobrila kredit, iako je tvrdio da ispunjava uvjete. U predugovor nismo stavili rok ( i sad se "kajemo"), sad čeka realizaciju novog kredita. Banka će vjerojatno tražiti uskoro ugovor, trebamo li već potpisani predugovor koji je ovjeren kod javnog bilježnika raskinuti, jer sad se radi o drugoj banci koja će odobriti kredit. Kaparu primili, ali nismo ju odredili kao odustatninu. Nikad nikom ne preporučujem prodati stan nekom tko treba dobiti kredit, banke zavlače, a i kupci. Osim toga toliko nabavljamo dokumentacije kao da mi dižemo kredit (sada već i duplo jer je to nova banka). U prošlosti smo kupili stan kreditom banke, prodavatelj to nije ni osjetio, a sad mi je već dosta čekanja i zavlačenja. Razmišljali i o raskidu predugovora zbog promijenjenih okolnosti (promjena banke usred realizacije pravnog posla). Poseban je problem što kupac nije iz Zg, njegov punomoćnik nema vremena pa ja obavljam sve. Jel itko ikad čuo da se mijenja banka nakon potpisa predugovora??????:ne zna:

pistacija
08.05.2010., 12:24
Može li mi netko reći kakva je procedura kod zamjene stanova.
Naime blizu smo dogovora za zamjenu dva manja stana za jedan veći....

procedura ista kao i da kupujete stan, dakle rade se kupoprodajni ugovori...

Naime, u fazi sam kupovine maloga stana (22m2). Prodavatelj je jedan veliki stan prenamijenio u tri mala. Inzistira na plaćanju gotovinom i cijena je prilično povoljna.Zanima me pravni aspekt cijele stvari, na što obratiti pažnju, kako se u administativnim tijelima poput MUP-a tretira "novi" stan, odnosno, cijepkanje jedne adrese na tri, kako to sve odraditi u gruntovnici, kupoprodajni ugovor etc.
Zahvaljujem svima na odgovorima.

Obicno rascjepkani stanovi nemaju zemljisnoknjizni izvadak koji ti je najbitniji u cijeloj prici pa zbog toga je stan vjerovatno i jeftiniji.... Dakle, ako tvoj stan od 22 m2 ima zemljisnoknjizni izvadak bez ikakvih zabiljezbi to je pravno u redu i mozes kupiti. Ne kuzim bas dio cjepkanje jedne adrese na 3... Moj savjet bi ti bio da uzmes odvjetnika koji ce pogledati vlasnistvo tog rascjepkanog stana i napraviti pravovaljani ugovor da kasnije kod uknjizbe nemas problema...

pistacija
08.05.2010., 12:44
"Prodali" krajem veljače stan kupcu koji je trebao dobiti kredit banke. Nakon predugovora i isplate kapare kupac mijenja banku jer mu prva nije odobrila kredit, iako je tvrdio da ispunjava uvjete. U predugovor nismo stavili rok ( i sad se "kajemo"), sad čeka realizaciju novog kredita. Banka će vjerojatno tražiti uskoro ugovor, trebamo li već potpisani predugovor koji je ovjeren kod javnog bilježnika raskinuti, jer sad se radi o drugoj banci koja će odobriti kredit. Kaparu primili, ali nismo ju odredili kao odustatninu. Nikad nikom ne preporučujem prodati stan nekom tko treba dobiti kredit, banke zavlače, a i kupci. Osim toga toliko nabavljamo dokumentacije kao da mi dižemo kredit (sada već i duplo jer je to nova banka). U prošlosti smo kupili stan kreditom banke, prodavatelj to nije ni osjetio, a sad mi je već dosta čekanja i zavlačenja. Razmišljali i o raskidu predugovora zbog promijenjenih okolnosti (promjena banke usred realizacije pravnog posla). Poseban je problem što kupac nije iz Zg, njegov punomoćnik nema vremena pa ja obavljam sve. Jel itko ikad čuo da se mijenja banka nakon potpisa predugovora??????:ne zna:

Ne panicari, nije sve tako crno:)

Dakle... Predugovor ( i ostali dokumenti u zivotu koji se potpisuju i nemaju veze sa stanovima nego opcenito) moraju imati datume i neke rokove a i ne trebas nesto potpisati ako u glavi imas pitanje a odgovora u ugovoru nema. Skola za ubuduce. Nikad ne potpisivati nesto sto ne ispunjava i neke tvoje uvijete....

Predugovor nije toliko bitan za banke koliko je bitan da se njime odrede odredbe i obveze kupca i prodavatelja. Dakle, u Predugovoru se moze i pogrijesiti, traziti jedan iznos kredita a uzeti drugi , traziti kredit u jednoj banci pa na kraju je promjeniti, mogu se pomicati rokovi (ako se tako dogovori...)i.t.d.
Ne znam tko vam radi ugovore ali ocito u startu nisu dobro napravljeni . I zbog greske vas kao Prodavatelja i Kupca ne treba govoriti gluposti tipa nemojte nikada prodati stan na kredit jer da nema kredita trziste nekretninama bi doslovno umrlo .

Ako mu sada ova banka odobri kredit ( a treba znati jel mu odobrn u roku cca 2 tjedna od dana kad je podnio zahtjev za kredit) trazit ce ga da donese ovjereni Kupoprodajni ugovor. U njemu mora stajati cifra kredita (koja mu je odobrena) i koja ne mora biti ista kao u Predugovoru te Kupoprodajnim ugovorom mozete definirati tocan naziv banke u kojoj on ostvaruje kredit. U tom istom Kupoprodajnom trazi da se navede rok za isplatu (recimo 40 dana od dana potpisa Ugovora o kupoprodaji) i trazi da se navede da je kapara odustatnina. I naravno navedete da u slucaju neispunjena obaveza iz Ugovora o kupoprodaji isti prestaje vaziti... Dakle ili tako ili nikako.Ugovor o kupoprodaji nekretnine je ozbiljna stvar i za Kupca i narocito za Prodavatelja a ne zajeb. i moj savjet bi ti bio platite odvjetnika, cisto da se opet ne lovite za glavu.

Vi kao vlasnici nekretnine ste samo Kupcu trebali predati zemljisnoknjizni izvadak , kopiju osobne karte i oib broja te kopiju tekuceg racuna na koji zelite novac. Ostalo nista nije vasa briga.
Ako se opunomoceniku ne da okolo skakati reci kupcu da se tebi isto ne da i da ako misli da ti okolo letas nek ti plati barem 1.000,00 € vise ;)

Nemoj se sad naljutiti ali nikad mi nisu bili jasni kupci i prodavatelji koji misle da mogu sve sami i idu usparati par soma kuna, koji iznos je NISTA spram svega sta bi mogli izgubiti (usudim se reci popusiti), sto zbog aljkavosti i nemarnosti sto zbog ustedjenih par soma kuna ili cega vec....:ne zna: