PDA

View Full Version : 4066 CMOS pitanja...

LeeBurn
13.03.2005., 08:50
Nešto mi nije jasno oko ovog integrirca:
1. Da li on može provoditi AC signal, konkretno audio signal?
2. Za napajanje mu dovodim 9VDC (na Vdd pin). Ako ja dovedem isti napon na prvi kontrolni pin (1C), da li će pinovi 1 i 2 biti spojeni? Da li će ih otpojiti kada se otpoji napon sa 1C?

Blixa
13.03.2005., 13:27
On ti moze provoditi analogni signal,vidio sam na google da se koristi u nekim audio oblastima....
The Balance Control
Mjerenje distorzije itd..

A to drugo,mozes reci da su spojeni,jer kako sam vidio ovisno o VDD (VCC) moze ici dole do 70 Ohm-a otpora ,a ako sklonis napon sa Ctl dobijes prekid...

LeeBurn
16.03.2005., 18:57
OK, to me je zanimalo. Puno hvala :top:

LeeBurn
25.03.2005., 20:43
Nasao sam jedan zanimljiv bistabil: ima oznaku 74107. Zanima me da li bi mi on mogao posluziti kao trigger za 4066. To bi trebalo raditi na sljedeci nacin: Control pin od 4066 bio bi spojen na Q izlaz od bistabila. Koristio bi samo jedno napajanje (7V) koje bi bilo napon napajanja i napon "logike" za oba integrirca. Pritiskom na taster poslao bi taj napon istovremeno na CLK, J i K ulaze bistablila i na taj nacin mijenjao stanje na Q izlazu svakim pritiskom, a time i stanje na Control pinu od 4066. Da li je to izvedivo? Ako je, u kakvom stanju mora biti CLR (R) pin za vrijeme rada? Koliki je napon na Q izlazu u stanju logicke nule?

LeeBurn
25.03.2005., 21:18
Upravo sam naisao na jos jedno moguce rjesenje: koristenje bistabila 4013 za upravljanje sa 4066. Koliko mi je jasna njegova tablica stanja slanjem impulsa na R i S pinove mijenja se stanje na Q izlazu, s tim da bi koristio dva odvojena "tastera" za slanje napona na njih, znaci kada stisnem onoga spojenog na S, imam logicku jedinicu na Q, kada stistem R, vise nemam. Q je spojen na Control pin od 4066. Pri tome mi CL i D pin na 4013 nisu spojeni na nista. Da li bi to radilo? Mislim da ovako ima vise sanse jer su oba iz 40xx serije.

TIGMAN
26.03.2005., 14:57
ćo...ali si zabrijao !:) ;)

daj malo izađi iz radione, i zaplovi morem...:top:

LeeBurn
26.03.2005., 23:11
A sta ces, radi se na maturalnom radu...

Zanemarite moja 2 prijasnja posta... Pronasao sam integrirac DG211BDJ. On radi odlicno, samo je 10 (deset!) puta skuplji od 4066. Sa 4066 imam neke probleme, mozda sam ga staticki spalio prije testiranja, dobivam neke cudne rezultate... Imam jedno vjerojatno jednostavnije pitanje ovaj put: da li je kod integrirca 4013 izlazna logicka nula manja od -0.8V? Treba mi taj ili nizi napon za "okidanje" DG211! Ako nije, koji integrirani RS bistabil ima logicku nulu nizu od -0.8V?

mystik4l
26.03.2005., 23:56
pitaj staleta, nek ti on bude mentor, ne zajebavam se.

VLADOOO:D

Blixa
27.03.2005., 00:43
LeeBurn kaže:
A sta ces, radi se na maturalnom radu...

Zanemarite moja 2 prijasnja posta... Pronasao sam integrirac DG211BDJ. On radi odlicno, samo je 10 (deset!) puta skuplji od 4066. Sa 4066 imam neke probleme, mozda sam ga staticki spalio prije testiranja, dobivam neke cudne rezultate... Imam jedno vjerojatno jednostavnije pitanje ovaj put: da li je kod integrirca 4013 izlazna logicka nula manja od -0.8V? Treba mi taj ili nizi napon za "okidanje" DG211! Ako nije, koji integrirani RS bistabil ima logicku nulu nizu od -0.8V?

Otkud ti to da takva kola mogu davati -V?
U datasheet-u pise da je vrijednost za logicku 0 (0.05V)...

Taj DG211BDJ ti radi na 0.8 i 2.4V,ne treba ti -08V,jedino ako nisam krivo skuzio onaj (-)!

LeeBurn
27.03.2005., 09:07
Imas pravo, ja sam se zeznuo oko minusa, i to zbog ovog cudnog "rezultata" testiranja: Kada na Control pin ne dovodim nista, chip ne vodi struju (znaci control pin je pin 1, a pinovi "switcha" su 2 i 3), kada dovedem +U na pin 1 isto, kada dovedem masu isto, ALI kada dovedem -U onda pocne voditi izmedju pinova 2 i 3 !!! Ovo je testirano sa ohm-metrom i kasnije sa audio-signalom! Koliki je napon logicke nule kod 4013 i da li njegov Q izlaz moze "otvarati" i "zatvarati" DG211BDJ?

Blixa
27.03.2005., 13:14
LeeBurn kaže:
[B Koliki je napon logicke nule kod 4013 i da li njegov Q izlaz moze "otvarati" i "zatvarati" DG211BDJ? [/B]

Gore sam ti napisao (oko 0.05V u njihovim laboratorijskim uvjetima)...

Nije ti vazno toliko tih 1,2 mV,jer ta kola imaju jedan opseg na kojem se "pale-gase"....

Uostalom bilo bi bolje da nam napises detaljno kakav si to zadatak dobio,sta hoces da uradis konkretno??

Ovako cemo samo obici citavu digitalnu tehniku bezveze...:)

LeeBurn
27.03.2005., 20:30
Quite simple: u jednom gitarskom pojacalu nalaze se dva razlicita cijevna predpojacala. Zelim za vrijeme rada pojacala mijenjati koje je predpojacalo u upotrebi. Prebacivanje signala ne smije biti izravno mehanicko jer se onda prebacivanje cuje na zvucnicima. DG211BDJ mi se cini pogodan za prebacivanje. Isprobano radi na nacin da je signal doveden na recimo pinove 2 i 6. Pin 3 je spojen na ulaz jednog predpojacala, a pin 7 na ulaz drugog. Mehanicki prekidac (SPDT) dovodi -U ovisno o svome polozaju na pin 1 ili pin 8. Time se signal dovodi uvijek na jedan od predpojacala, a na drugi ne. E sada, htio bih istu stvar napraviti pomocu dva tastera, znaci pritiskom na jedan koristim jedno predpojacalo, pritiskom na drugi drugo. Puno hvala Blixa, faca si :top: