PDA

View Full Version : Citroen ZX

papa štrumf
20.03.2005., 15:24
možda ga kupim, jako su jeftini a jako su udobni.

probao sam tek jednog i to na mjestu i ima dosta tvrdo kvačilo, i šaltanje je malo grubo, pogotovo kad se prebacuje u prvu. dali je to normalno, možda citroeni jesu takvi???
inaće je auto ok, 97.g. 1.4i. ima pocinčani lim.

jel ima netko iskustva sa njima?

Svicar
20.03.2005., 16:03
Stara dobra klasična škola.Dovoljno prostora,klasično ogibljenje(ne sa hidraulikom,ali sa torzionim stapovima)provjereni motori,solidna antikorozivna saštita i td.

papa štrumf
20.03.2005., 16:15
čini se lijepo :)

ovdje (http://www.carsurvey.org/model_Citroen_ZX.html) ga večinom hvale, kažu odlično držanje na cesti, jako udoban, ekonomičan, pouzdan. sve se čini za pet.

Gazda
20.03.2005., 19:01
ZX ima ovjes kao i P306, koji je pak dugo hvaljen kao uvjerljivo najbolji u klasi, a ima i nekakav "passive steering" stražnjih kotača. Dok se prodavao, bio je jako hvaljen od časopisa, a navodno je i kvaliteta dobra. A cijene su niske. Mislim da je to jako pametan izbor. :top:

mobyXXL
20.03.2005., 21:01
papa štrumf kaže:
možda ga kupim, jako su jeftini a jako su udobni.

probao sam tek jednog i to na mjestu i ima dosta tvrdo kvačilo, i šaltanje je malo grubo, pogotovo kad se prebacuje u prvu. dali je to normalno, možda citroeni jesu takvi???
inaće je auto ok, 97.g. 1.4i. ima pocinčani lim.

jel ima netko iskustva sa njima?

uzmi rađe 1.6 buš se lepše vozil nego sa 75 KS :)

papa štrumf
20.03.2005., 21:37
mobyXXL kaže:
uzmi rađe 1.6 buš se lepše vozil nego sa 75 KS :) izbor je tako mali da mogu bii sretan da naletim na bilo kakvog dobrog i jeftinog.

a i rega je jeftinija, 75KS je dosta, više od prosjeka. ali kad bi bilo para ne bi se bunio protiv jednog 525i ili jakog Accorda :D

XTM
20.03.2005., 23:23
ja ti savjetujem da ne uzimaš zbog ovjesa koji je iznimno udoban ali je dosta komplicirano izveden(zracni ovjes) tako da u slucaju kvara u servisu ceš dat veliku lovu,elektronika je također radila probleme mehanika se pokazakla ok pa ti vidi;)

Brazil
20.03.2005., 23:35
XTM kaže:
ja ti savjetujem da ne uzimaš zbog ovjesa koji je iznimno udoban ali je dosta komplicirano izveden(zracni ovjes) tako da u slucaju kvara u servisu ceš dat veliku lovu

Kakav zračni ovjes? O čemu ti to?

STINGer
20.03.2005., 23:55
Brazil kaže:
Kakav zračni ovjes? O čemu ti to?
Do sada još nisam upotrebio Ignore, al' imam osjećaj da za sve postoji prvi put. Što vi mislite kolega?:D :D

Brazil
21.03.2005., 00:02
STINGer kaže:
Do sada još nisam upotrebio Ignore, al' imam osjećaj da za sve postoji prvi put. Što vi mislite kolega?:D :D

Ja ne bi, još trpim.Još nisam siguran jel se neko šali, ali nekako me strah da je ovaj ozbiljan.Ali mislim da neće izgradit neku karijeru ovdje :D .

raff34
21.03.2005., 08:56
Imam zx-a, 95g. 1.8i aura.

Kupil ga prije tri godine, sa jedno 65000km, od tada sam zamjenil 3 puta disk pločice(2 put prednje, jemput zadnje), prednje diskove, filtar zraka, filtar ulja, ulje; evo sad sam na 110000 zamjenio i cijeli kuplung i to je to.

Ali ga stvarno rijetko štedim(2. brzina 115km/h).

A što se komfora tiče :top:, auto je preudoban i predobar za putovanja. Ima dost konja, malo kila(950kg)

jedino što moj dost troši oko 10l pogradu, ali ima 100ks.

Od opreme imam sve osim kože, zadnji el. podizača i airbagova(ali se tada ni nisu ugrađivali).

Ovaj tvoj bi ih trebal imati.

Što se dijelova tiče. daju se naći jerbo se je taj auto proizvodil u sloveniji još dok je cimos jebal mamu. Ima lik u trnavi sve za citroena.
Ugl. jako dobar buy.
Ja ne kužim ljude(kojih je većina) zakaj tak izbjegavaju francuze pri kupnji.

Ak' te još kaj zanima samo pitaj.

XTM
21.03.2005., 12:49
hidro peneumatski ovjes:)

raff34
21.03.2005., 13:03
sve klase citroena iznad zx-a koriste spomenuti ovjes, no ZX i svi manji od njega(ax, visa...) ne koriste isti sustav.

papa štrumf
21.03.2005., 15:39
STINGer kaže:
Do sada još nisam upotrebio Ignore, al' imam osjećaj da za sve postoji prvi put. Što vi mislite kolega?:D :D ne ignore, nego ban, ja bi ga fino trajno banao i amen.

ovaj ima zračni jastuk, stakla na struju, daljinsko centralno, ali nema servo.

raff34 , dali i tebi mjenjač malo zapinje kad se prebacje u prvu? i dali je novi kuplung mekši? na ovome je dosta tvrd.

raff34
22.03.2005., 07:52
papa štrumf kaže:

raff34 , dali i tebi mjenjač malo zapinje kad se prebacje u prvu? i dali je novi kuplung mekši? na ovome je dosta tvrd.

kad stojim ne. čim se malo krećem onda da.

Pa i nije baš tak tvrd. ono srednje.

koliko para uopće?

papa štrumf
22.03.2005., 15:08
raff34 kaže:
kad stojim ne. čim se malo krećem onda da.

Pa i nije baš tak tvrd. ono srednje.

koliko para uopće? ovaj malo zapinje kad stoji, ali vjerovatno nije ništa jer je mjenjač odličan.

vidjet ćemo, ali negdje oko 3000€

Fuel
23.01.2011., 16:09
jel zna tko kako se na zx-u skida vrh ručice mjenjača? Ima ona neka rupa u njemu, i vjerojatno šaraf unutra, ali ne znam koji kad je duboko. Koji je recept za skidanje toga?

Fuel
24.01.2011., 17:51
Skinuo sam ga na kraju uz pomoć kutne brusilice, fala svima :D

antracit
24.01.2011., 17:56
Skinuo sam ga na kraju uz pomoć kutne brusilice, fala svima :D

Što se skida brusilicom, vraća se aparatom za zavarivanje.:D

moril
20.01.2012., 13:33
Planiram kupiti auto za nekoliko tisuća kuna.

Uz razno razne Fiate (uno, punto I i Tipo), koji mi padaju napamet kao pametna kupnja, najviše poradi jednostavnosti i dostupnosti dijelova, u zadnje vrijeme privlači me i ZX, koji kod nas uopće nije na cijeni.

Čitajući strane i domaće specijalizirane forume, naišao sam uglavnom na vrlo dobra iskustva i većinom su vlasnici izuzetno zadovoljni tim autom.

Nije zgorega da i ovdje pitam ima li netko iskustava sa ZX-om, kakva mu je limarija (ako nije bio karamboliran), koje su mu mane??? Čuo sam da im je mana zadnja osovina (torzija???) čiji je popravak dosta skup???
Znam da se radi o vrlo starim i uglavnom izvoženim autima, no ja imam vremena i strpljenja da nađem nešto vrlo jeftino, a dobro, pa me zanima što vi mislite o ZX-u.

CDRW
20.01.2012., 14:58
Stari moj - oni primjerci koji se do danas nisu raspali su sigurno OK (za godine koje imaju).

njuskalo
20.01.2012., 17:07
Ja sam imao ZX-a 1.4i,jako udoban,tih,prostran cak i na zadnjoj klupi,dosta veliki gepek.
Motor je bio dosta jednostavan,i ima dosta mjesta za raditi oko njega.Koliko sam vidio motor je slican kao u novijoj Xsari.
Zadnja osovina je imala neki vrag,da se zadnji kotaci naginju u zavoju ili tak nest(imao sam ga prije par godina pa se ne sjecam),pa
je bio i dosta ugodan za voziti.Ako zadnji kotaci stoje dosta u krivo,znaci da je ta osovina za zamjenu,ali nije nista straso za popraviti.
Imao sam dva(jedan za dijelove),i ni na jednom nije bila osovina losa.

Ako nadjes dobroga,mislim da je to best buy od tih krama.

moril
20.01.2012., 17:17
I ja mislim da je best buy upravo ZX, osobito sa osnovnim 1.4 motorom koji ga potjera preko 170 km/h.

Gledao sam na jubitou neke testove iz početka 90-ih, koji govore da se radi o autu s najboljim handlingom u kompaktnoj klasi tog doba. Klizna zadnja klupa samo mu je dodatan plus, kao i prostranost i udobnost.

Samo, nije mi jasno zašto je toliko zapostavljen kod nas, pa me ta činjenica malo kopka u odluci da kupim jednoga.

Glavni frajer kaže:
20.01.2012., 20:49
citroen nije imao službenog predstavnika do negdje 96., 97.
xsara je nakon raspada juge bila prvi noviji citroen kojeg si mogo kupit baš od citroen oficijalnog partnera.

po meni je ZX uz maserati ghibli najbolji auto 90tih.
jedan od onih koje uvijek pamtiš ko maju iz 1.B ekonomske...
da kupujem gledao bi dizela nekog.

hasnfefer
20.01.2012., 20:56
Uuuu, ZX! Ne sjećam se kada sam ga vidio zadnji put na cesti. Ali ono što sam prije viđao ostavljalo je dobar utisak. Ne znam kako se nose sa korozijom, ali ne sjećam se da sam vidjeo kojeg da je trul. Izblijedjeli lak da, ali trul ne.
Zadnja osovina sa samonavođenjem je vjerovatno fora, ako je ispravna.

Glavni frajer kaže:
20.01.2012., 20:57
2.0 16V ako potrošnja nije problem...

hasnfefer
20.01.2012., 21:27
2.0 16V ako potrošnja nije problem...

ZX Volcano se službeno zvao, ako se ne varam. Troja vrata, sportska sjedala.

http://www.carlone.ch/Neuer%20auto6/optimal/Citroen-ZX-Work-Meister.jpg

spyker22
20.01.2012., 21:35
Ne sićam se kad sam ga vidio na cesti :misli: ..sićam se da je forumaš babanghida spominjao neki test di su u ZX-a samo nadolivali motorno ulje, znači bez minjanja, i da je to išlo bez problema.

Inače, otvorio sam temu imajući Xm na pameti :zubo:

Lesli Eldridž
20.01.2012., 21:47
Ne sićam se kad sam ga vidio na cesti :misli: ..sićam se da je forumaš babanghida spominjao neki test di su u ZX-a samo nadolivali motorno ulje, znači bez minjanja, i da je to išlo bez problema.

Inače, otvorio sam temu imajući Xm na pameti :zubo:Martin Česenj ga je testirao 1991- Ako nađem taj broj vidjet ću i koliko su ulja dolili za 3000 km, čini mi se manje od pola litra, oko 3 dl. I to je po njemu (Česenju) bilo normalno. Ali nije bilo normalno to što se ulje grijalo i išla je kazaljka na granicu crvenoga čim su prosjeci brzina nadmašivali gradski prosjek. To je po njemu značilo da ili instrument laže ili da je hlađenje apsolutno nedovoljno za veće brzine pa je to vozačima grickalo živce. Za vrijeme testa taj Volcano nije pravio drugih problema. Eto kad nađem provjerit ću za potrošnju ulja. Unače Volcano je imao motor od 130 KS. Zvijer za to doba. A ni danas ne bi bio loš...

hasnfefer
20.01.2012., 22:01
Na njegovu masu, 130 ks je više nego dovoljno

moril
20.01.2012., 22:07
Volcano je zbilja rijedak, osobito ako znamo da je trenutno svega desetak običnih ZX-a po oglasnicima u RH.

Ja bi ipak uzeo dobri stari 1.4.

S tim motorom ZX (koji ima samo 945 kg) ide bolje nego današnji kompakt sa 100 KS.

U ponedjeljak idem pogledati jednog, pa javim.

HAL_9000
20.01.2012., 23:14
Imao sa ZX-a 1.9 TD 90 KS , s njim sam redovno oprao frenda koji je imao Tipo 110 Ks .
Uglavnom to je po svim parametrima bio rijetko dobar auto: motor, ubrzanje,potrošnja , udobnost,praktičnost ,kvaliteta , totalni all rounder
Samo treba nači dobar primjerak
Jedino je malo neugledan ali Volcano je dobro izgledao...

Inače taj auto ( ZX ) je nastao tako da je Citroen uzeo u obzir sve želje i primjedbe vozača pri stvaranju auta...

Nakon toga sam uzeo Xantiu i bio još više oduševljen autom.

Glavni frajer kaže:
27.01.2012., 22:06
moril,jesi išao gledat kojeg?

ovaj izgleda okej: http://www.njuskalo.hr/auti/citroen-zx-1.9-td-oglas-3576530

hasnfefer
28.01.2012., 10:13
:tuzni: Da nije pao u nesvjest kada ga je vidio? :cry:

Glavni frajer kaže:
28.01.2012., 10:20
da nisu o morilu to otvorili temu na citroenforumu:
http://www.citroenforum.hr/citroen-zx-132/kupio-zx-za-500-ukrcao-obitelj-i-krenio-na-put-kroz-22-zemlje-i-natrag-693/
:rofl:

hasnfefer
28.01.2012., 10:26
:eek: moguće je. Ali vidiš kako nas je zavaravao. Nisam ni znao da je britanac :durica

Glavni frajer kaže:
28.01.2012., 10:28
vjerojatno je iz miješanog braka :rofl:

finswimmer
28.01.2012., 11:22
Evo za nostalgične :top:

http://www.youtube.com/watch?v=QwsedA1vEg0

rocket86
28.01.2012., 11:43
s obzirom da si relativno lojalan renaultu, ne znam koliko je 5 dobar izbor(a uz 19 se prodavao i u drugoj polovici 90-ih) pa je relativno nov. i živ za 55 konja, ako se ne varam, manje od 14 sekundi do 100(punto, koji je u toj snazi raketa, ubrzava za 16,1, ostali su na 18-20), naravno, sve je to zbog kilaže :D

meni se petica nekako sviđala, iako je u osnovi jako stara, eto, bilo je i relativno novih.

a ako bude ZX, ovih 170 bolje zaboravit. ja sam ljetos u 2 prilike pokušao dovući svoj auto do kraja(sličnih godina), i na 150(dosad maksimalno 162) se počne tresti. a do 149 mir božji. i odgovor na moje pitanje bio je:"to je znak da ne trebaš voziti 150:zubo:nemoj to vozit brže od 110, maksimalno 120, propalit ćeš ventile, nešto će ti otić". mislim, općenito su stariji ljudi govorili da su motori"vječni" ako se ne opterećuju sa više od 3/4 maksimalnog opterećenja

i ZX je nekako, makar na papiru, živahan sa motorima koji se u njega ugrađuju, ali vjerovatno je to posljedica isključivo male mase :)

moril
28.01.2012., 11:45
moril,jesi išao gledat kojeg?

ovaj izgleda okej: http://www.njuskalo.hr/auti/citroen-zx-1.9-td-oglas-3576530

Išao sam gledati.

Prvo da odgovorim na ovaj iz linka, za koji veliš da je OK. Da, i meni se čini da je OK, ali je daleko preskup za ZX iz 1996. godine, a ja ne raspolažem tolikim proračunom, već sa nekih maksimalno 1.000 eura i duboko vjerujem da se za tu lovu može kupiti auto kakav ja želim, a to je benzinac, ne mora nužno biti ZX.

E sad, da malo napišem o ovom kojeg sam ja gledao.

Auto je ZX 1.4 Avantage. Metalik zelene je boje (u kojoj meni najbolje izgleda). Odjavljen je, bio je regan do studenog 2011. godine. Čovjek veli da pali bez problema, samo od stajanja mu se je ispraznio akumulator, a ja nisam imao vremena da čekam da ga spojimo na kablove.

Ono što sam vidio svojim laičkim okom jest da su prednji blatobrani nestručno lakirani. On veli da je sin udario autom u stup i da su se savinuli, pa ih je tek toliko popravio i polakirao. Prednji plastični odbojnik je napuknut, a to se dade riješiti za jeftinu lovu.
Umjesto ekspanzione posude ima neku improviziranu. Ne znam baš bi li bilo lako naći original ekspanzionu za ZX-a. Kontakt brava je neispravna i on je improvizirao na način da je prespojio žice. Također, trebalo bi pogledati ima li na otpadima kontakt brave za kupiti.

Lak na krovu izgubio je sjaj, mi bi rekli da je "apšisao", ne znam bolji izraz za to. Na pragovima ima nešto korozije, ali čini mi se da je površinska, tj. da je iz vana od udara kamenčića, jer nisam primjetio da bi hrđao iznutra na način da bi boja "nabubrila".

Interijer mi djeluje očuvano, samo potrebno mu je temeljito čišćenje.

Motor je slinav, vlasnik veli da je tako već dugo, a da od izmjene do izmjene neznatno dolijeva ulje. Radi se o monopoint motoru (navodno pogodan za plinsku instalaciju). Na urici stoji 210.000 km, vlasnik veli da je stanje stvarno, jer ga je prije njega vozio njegov šogor.

Ono što je najvažnije jest da bi ga vlasnik prodao po cijeni kilograma na otpadu, dakle za nekih 1.000 kn.

Dogovorio sam sa poznatim majstorom koji se nalazi u blizini da jednog dana dovezem auto njemu na pregled, pa će na dizalici vidjeti u kakvom je zbilja stanju limarija, dijelovi ovjesa i motor.

Ako je limarija zdrava, vjerujem da će mi se isplatiti uzeti taj auto za 1.000 kn i uložiti još koju stotinu/tisuću da ga dovedem u pristojno stanje za registraciju.

Ako ne, potraga se nastavlja. Nije mi hitno, ne želim baciti lovu.

Uglavnom, ono što meni treba najbolje bi ispunio Fiat Uno, pa makar i onaj osnovni 45 i.e., ali postoji problem, a to je da su gotovo svi Unići, a posebice oni proizvedeni u Poljskoj jako lošeg limarijskog stanja. Oni stariji, iz Italije, uglavnom su bolje očuvani po tom pitanju.

Ako se odlučim odvesti tog ZX-a na pregled, javim ovdje daljnji ishod.

P.S.

Znam da se nekome čini smiješnim i glupim kupiti neregistrirani auto, još k tome ne baš ispravan, no mene je nešto puklo i želim nabaviti neku jeftinu vozilicu i dovesti je u dobro stanje te registrirati, a da me sve skupa ne izađe više od 1.000 eura.

Eto, toliko!:mig:

Glavni frajer kaže:
28.01.2012., 12:03
ako si iz zagreba i okolice i želiš 1.4 imaš ovog:
http://www.njuskalo.hr/auti/citroen-zx-1.4-oglas-4272596
samo kaj vjerojatno nije vožen par mjeseci.

I wonder
28.01.2012., 12:11
odi pogledaj ovoga
http://www.njuskalo.hr/auti/fiat-uno-1.1-oglas-1561170

kolko znam, lim je dobar ali treba baš otići i vidjeti auto. ja ga nisam zagledaval od ispod.

moril
28.01.2012., 12:12
@Glavni frajer: Znam, taj mi je već zapeo za oko. Stotinjak sam kilometara udaljen od njega, a nemam baš vremena trenutno da idem pogledati.

Vjerujem da bi taj mogao ići i za manje para nego li vlasnik sada traži.

Trebao bi naći nekog stručnjaka za ZX da ide samnom gledati te aute :zubo:

moril
28.01.2012., 12:13
odi pogledaj ovoga
http://www.njuskalo.hr/auti/fiat-uno-1.1-oglas-1561170

kolko znam, lim je dobar ali treba baš otići i vidjeti auto. ja ga nisam zagledaval od ispod.

Znači, tebi je taj auto poznat???

Kako su se pokazali ti 1.1 motori naspram onih gotovo neuništivih 1.0???

I wonder
28.01.2012., 12:32
Znači, tebi je taj auto poznat???

poznat iz viđenja samo. auto vozi prijateljica od kolegice s posla.
vidio ga par puta ali nisam zagledaval, nisam ni znal da ga prodaje.

1,1 mootri su prvi FIRE motori kolko znam. odlični.

rocket86
28.01.2012., 14:45
znam lika koji je promjenio nekoliko tih 1.1 motora, ali lik ih je svakog naturpijao na 100-injak ks(njegove priče, sad koliko je istina, nisam ga poznavao tada), i naravno da mora negdje"pući". a što se tiče f.i.r.e. motora, mislim da oni glase za jednu od boljih serija motora uopće. ali, mislim da to nije motor iz punta, nego onaj sa 1116 ccm.

edit: nešto sam ja zabrijao, na carfolio sa 1116 ima samo selecta. a znam da je on govorio o motoru koji nije 1108.

gddgfh
28.01.2012., 15:56

Isto neuništivo,a sam uno zahvalan gradski autić.Jeftini dijelovi,a o potrošnji se može razgovarat godinu dana,ovisi koliko stišćeš.

moril
28.01.2012., 18:32
Al teško je naći una koji nije trul.

Kum mi ima zadnju generaciju Una, onog Poljskog. Mislim da ga je on kupio novog 2001. godine. Prije dvije-tri godine prvi put morao je sređivati limariju. A auto nije nikad bio karamboliran.

Da je naći talijana sa zdravom školjkom. Motor se ionako kupi ili složi za 200 ili 300 eura.

Ovaj 1.1 mi je zanimljiviji jer ide dosta bolje od 45-ice, a ne vjerujem da troši puno više.

hasnfefer
28.01.2012., 21:17
Išao sam gledati...
P.S.

Znam da se nekome čini smiješnim i glupim kupiti neregistrirani auto, još k tome ne baš ispravan, no mene je nešto puklo i želim nabaviti neku jeftinu vozilicu i dovesti je u dobro stanje te registrirati, a da me sve skupa ne izađe više od 1.000 eura.

Eto, toliko!:mig:

Pa meni ne. meni je hitno trebao kombi, i kupio sam odjavljeni Transit. Dovezao sam mehaničara da ga pregleda, on se prvo zagrcnu, onda se neko vrijeme držao za glavu, pa se češkao po bradi, i zaključio da stvarno znam pronaći smeće. :D nakon toga je rekao da kupim, ali samo ako mi daju garanciju da će proći na tehničkom. Vozim ga već dvije godine, upalio je jučer i na -9°C, ali je verglao 10-ak sekundi. Neki dan sam bio u pretovaru, skoro 4 tone ukupno, i vozio je normalno, bez muke. Nije to loše, neka ga mehaničar pogleda, takvi auti često znaju ugodno iznenaditi.

Glavni frajer kaže:
02.02.2012., 22:13
moril upikni si ovak neš za 4000kn.
http://www.njuskalo.hr/auti/citroen-zx-1.6-oglas-4031628
izgleda uredan

moril
03.02.2012., 20:15
Gledao sam i toga, ali provjerio sam ga preko policijskih evidencija i vidio da je u svom vijeku imao 7-8 evidentiranih saobraćajki, tako da mi baš i nije privlačan :zubo:

Glavni frajer kaže:
03.02.2012., 22:06
pa bar je lak okej :D