PDA

View Full Version : Irreversible

BuntovnikSaRazlogom
12.02.2003., 16:58
Jel ko gledo ovaj kontraverzni film. Reklama je bila u stilu "na premijernom prikazivanju, salu je napustilo 200 ljudi, prije nego se film završio i u 14 slučajeva je bila ukazana hitna pomoć", pa normalno, da čovjek konta "ovo moram vidjeti, šta je to, šta je to".

Dvije scene su stvarno mučne, okrutne i teeeeško podnošljive (radi se o ubistvu i silovanju), ali opet, ne znam zašto zbog teških scena treba izaći iz kina ...

Bez obzira na "skandaloznu" privlačnost napisane reklame, film je stvarno dobar, i svaka čast Bellucijevoj, preporučujem ga čak i onima sa slabijim želudcem ...

Ocjena 7/10.

Šta vi mislite o njemu?

Liberatore
12.02.2003., 19:04
Nisam stigao pogledati. CUo sve najbolje.
Zanima me raniji film od Gaspar Noe, "Seul Contre Tous".
Navodno se Noe pojavljuje usred filma, prekidajuci scenu, da bi upozorio gledatelje da imaju 30 sekundi da napuste kino, inace ce biti svjedocima izuzetne poplave krvi i nasilja..tako nesto.
zanimljiva ideja u svakom slucaju.

Pale Blue Eyes
18.02.2003., 04:45
Liberatore kaže:
Nisam stigao pogledati. CUo sve najbolje.
Zanima me raniji film od Gaspar Noe, "Seul Contre Tous".
Navodno se Noe pojavljuje usred filma, prekidajuci scenu, da bi upozorio gledatelje da imaju 30 sekundi da napuste kino, inace ce biti svjedocima izuzetne poplave krvi i nasilja..tako nesto.
zanimljiva ideja u svakom slucaju.

Irreversible sam bas pogledala prije neki dan... i film je sto se tice nasilja nista nasuprot "I Stand alone" :eek: koji je to mesnica film:eek: Kako je samo taj ludi mesar (sizofrenicar i mizantrop) zatukao svoju trudnu zenu i njezinu majku... :eek:

Koliko se sjecam(gledala sam ga prije 4 godine), ne pojavljuje se Gaspar u filmu... nego se samo velikim slovima pojavi flashing obavijest ATTENTION!!! 'You have 30 seconds to leave the cinema i onda pocinje koljacina...:eek: :rolleyes: koja mi se vec tada niti nije ucnla toliko sokantnom, s obzirom da sam vec pogledala vise od pola filma... pa sam se vec priviknula...:rolleyes:

Iako stilski razliciti.... malo me film podsjetio na Taxy Drivera...

Watrous
18.02.2003., 13:49
Najbolji film u posljednjih 20 godina!!!:s :s :s :top: :lux: :lux: :lux:

TzU
18.02.2003., 20:03
:rigo: :rigo: :rigo:
Ne zelim ici gledati tako nesto.
Sto taj film zeli reci, da je silovanje nesto odurno?Halooooo?!!?
Zasto bih ja dobrovoljno platio kartu, pa da mi pozli u kinu?
Cisti mazohizam, po meni.
Ma mucan mi je taj film i cijela halabuka oko njega.Mislim, za koji je kua uopce snimao sat i kusur, mogo je lijepo snimit samo tu scenu ionak je to za 90 posto ljudi motivacija za gledat.
Fuj.

Watrous
18.02.2003., 23:51
Ne, ne film je mnogo kompleksniji nego sto se cini.On u sebi zahvata neke od najdubljih problema modernog doba njegove izgubljenosti,vrednosne dezorjentacije,medjuljudskih odnosa...:w

Spoon
05.04.2003., 16:03
Kažu da je film svojevrsni kult. A s neprekinutom desetominutnom scenom silovanja, niti me ne čudi.

Nego, jel netko gledao? Valja li što?

Watrous
08.04.2003., 00:19
Ma film je genijalan.
Vec je bio topic o njemu ali je misteriozno obrisan.

Pale Blue Eyes
09.04.2003., 03:32
nije obrisan, nego moras prokopati... ;)http://www.teme.org/showthread.php?s=&threadid=5217

Castor Troy
10.04.2003., 22:06
Nisam al kad si spomenula tu scenu vjerojatno i neću.:flop: :flop:

sunflower
11.04.2003., 15:39
ja sam ga gledala dva puta i stvarno je dobar film, jeste mucan pocetak i ta scena, moja frendica je izasla iz kina, ali...mene je bas pogodio , zato sam ga isla opet pogledati da si razjasnim taj pocetak...meni je jako dobar.

sunflower
11.04.2003., 15:46
Originally posted by TzU
:rigo: :rigo: :rigo:
Ne zelim ici gledati tako nesto.
Sto taj film zeli reci, da je silovanje nesto odurno?Halooooo?!!?
Zasto bih ja dobrovoljno platio kartu, pa da mi pozli u kinu?
Cisti mazohizam, po meni.
Ma mucan mi je taj film i cijela halabuka oko njega.Mislim, za koji je kua uopce snimao sat i kusur, mogo je lijepo snimit samo tu scenu ionak je to za 90 posto ljudi motivacija za gledat.
Fuj.

pa to je prilicno glup stav,
nije poanta filma silovanje i nista vise, vec nestalnost i nestabilnost nasih zivota, kako nesto apsolutno savrseno(sto se vidi na kraju filma, to je stvarno jedna od najljepsih i najistinskijih ljubavnih scena, sto te onda jos vise sjebe kad premotas sve u glavi) moze da se unisti u jednoj noci ili u tih bijednih deset minuta.
Barem sam ja to tako dozivjela i vidjela.
Ne sjecam se kad me je zadnji put nesto tako pogodilo kao taj film, pogotovo sto ti se tako zavuce u glavu da danima mislis o tome...

kat
11.06.2003., 12:12
irreversivle je na listi tako da... :s

milk
13.11.2003., 08:58
odlican film nema sta...s tim da je ona scena u nocnom klubu ipak mucnija od one silovateljske...i daleko od toga da je film samo jeftina provokacija...

Liberatore
13.11.2003., 09:30
milk kaže:
odlican film nema sta...s tim da je ona scena u nocnom klubu ipak mucnija od one silovateljske...i daleko od toga da je film samo jeftina provokacija...

moloko, slazem se druze!

e sad, possible spoilers:
u principu jedan prekrasan film. pretposljednja scena, sa vinz-om i monicom, divno. Upravo su vodili ljubav, zezaju, samo chillaju...vinz pusta muziku, trazi gace, vinz pjevusi (grozno nesto, ali u tome je car). vrlo spontano, vrlo prirodno, vrlo ljudski.
I zato je film na mene imao takav impakt.

sav kaos do scene silovanja - kamera iz ruke, gomile krvi (doista odvratna scena u Rectumu), izljevi mrznje i rasizma (jos vise kamere iz ruke)...ali, prva scena gdje je kamera mirna, bez trzaja, je kada belucci ulazi u tunel..

nije savrsen film, ima tu i kliseja i igranja na kartu i medija i kriticara, ali ima nesto...

btw saznao sam u intervjuu sa noe-om da je (navodno) film sniman 1 scena= 1 kadar jer mu se nije dalo montirati. Scenarij je navodno imao tek 10 stranica, s kratkim opisom scena, sve ostalo je steadicam i improvizacija.

milk
13.11.2003., 15:24
hm ovo sa scenarijem je bas zanimljivo..svakako razlog vise da pohvalim konacni proizvod...
(a da sam sucker na gospodjicu m.b. jesam...prizanjem.al to sad nije bitno hehe)

Dante
19.11.2003., 01:07
Ovaj osvrt pišem tri dana nakon što sam vidio film i u prvi mah sam mislio staviti Naslov posta - Film koji proizvodi PTSP, jer je utisak bio priličan, ali sada na film gledam kao vrlo zanimljivo djelo.

Očekivao sam nešto gnjusno i jeftino jer nisam htio nikakve informacije prije gledanja osim onih površnih novinskih o izlascima iz kina zbog scene silovanja. Ostao sam totalno iznenađen kvalitetom filma, količinom entuzijazma, filmske vještine i talenta. Jest da je tema odvratna i trebaš biti bolesnik (tako mi "normalni" zovemo one druge na koje nismo navikli). Gaspar Noe proizvodi učinak koji je vjerojatno napravio Bunuel sa nekim svojim filmovima ili pojava Sex Pistolsa u doba glam rocka. To nije hollywoodski igrokaz, to je nesuzdražno zlo, pušteno bez kočnica, a zadnji put sam nešto slično vidio u filmu Kids.

Sviđa mi se ideja reverznog odmotavanja sekvenci, slično kao u Mementu, samo to ovdje bolje funkcionira i ima više smisla. Odličan izbor glazbe i zvukova, kamera podrhtava više ili manje zavisno od uzbuđenja na ekranu. I svaka sekvenca je jedan dugačak neprekinuti kadar. Ta formalna stvar nije bitna, ali ju spominjem jer sam baš bio na One Take festivalu i vidio "Rusku arku", nepodnošljivo dosadni film od jednog kadra u trajanju od sat i pol koji je u stanju proizvesti trajnu alergiju na duge kadrove.

Skroz mi je genijalna ideja inverznog "happy enda". Lijep kraj je zapravo samo početak tragedije. "Time ruins everything". Odmotavanje u nazad upravo daje smisao tome. A i čini film podnošljivijim za gledatelja jer ideš iz strašnog prema lakšem, i ružne stvari se likovima događaju prije nego si ih zapravo upoznao.

Poslije sam u Google o readtelju (Gaspar Noé) pronašao zanimljivih intervjua (BBC (http://www.bbc.co.uk/films/2003/01/22/gaspar_noe_irreversible_interview.shtml), British Film Institute (http://www.bfi.org.uk/showing/nft/interviews/noe/)) i informacija. Zanimljivo je pročitati recenzije izbezumljenih kritičara jer ih je očito jako povrijedio. Evo jedne (http://www.offoffoff.com/film/2003/irreversible.php) u kojoj ga autor proglašava najgorim filmom godine i kaže 'If you put an infinite number of monkeys behind an infinite number of cameras, perhaps one of them would eventually make "Citizen Kane" but none would make a film so intentionally awful as "Irreversible."' S druge strane jedan od slagača listi najboljih na Amazonu ga je stavio među Top 10 najboljih filmova u 2003 (na DVD-u).

Čini mi se da nije nevažno napomenuti da je Gaspar Argentinac koji govori o Francuzima. Tako ih on vidi.

I još. To je film, a film je umjetnost i subverzija, i ne treba se zbog prikazanog previše žestiti. It's not real. To mogu reći nakon tri dana. Prvi dan je bilo so fucking real.

newcomer
19.11.2003., 03:06
you put an infinite number of monkeys behind an infinite number of cameras, perhaps one of them would eventually make "Citizen Kane" but none would make a film so intentionally awful as "Irreversible."'

:D :top:

Ludilo!

kozz
19.11.2003., 13:32
Ovo sa upozorenjem da "imate trideset sekundi da izađete iz kina" me podsjeća na williama Castlea koji je bio majstor u overhypeu svojih filmova: gledatelji su prije projekcije morali potpisivati životna osiguranja ako slučajno umru od straha gledajući njegove šlok-horore. :D

I Noe mi smrdi da je u stvari veći marketinški stručnjak nego redatelj.
Čitao sam negdje da se hvalio da u "Irreversible" u nekim scenama koristi posebne niskofrekventne zvukove koji kod gledatelja trebaju izazvati mučninu ( na zapadu policija te iste zvukove koristi kao jednu od non lethal metoda za rastjeravanje prosvjednika ).
Kasnije se utvrdilo da za reprodukciju takvih zvukova treba posebno jak i kvalitetan sound sistem - kakvih u nema čak ni u najboljim kino-dvoranama. Dakle, ništa od tih zvukova se ne može čuti. :rolleyes:

Jesus Quintana
18.12.2003., 17:29
Evo bas u Cinestaru pogledah film, nije nitko napustio dvoranu ali ja osobno sam bio u iskušenju da brisnem .. epileptičnih nekoliko minuta u Rectumu je daleko mučnije (tjeskobnije) od silovanja u passageu... film je zaparavo odličan, ljubavna priča sa tragičnim završetkom.. na početku nekakav debeli tip kaže "vrijeme uništava sve" - isto to piše na samom kraju filma.. zbog pomenutih scena ipak ne bih svima preporučio film

cameny
18.12.2003., 18:48
"debeli" je otac od Monice Bellucci u filmu.

PaleBlueEyes
19.12.2003., 03:20
ma debeli na pocetku filma je glavni lik(mesar) iz Noevog prijasnjeg filma "Seul Contre Tous".

tip koji je zaklo zenu i imao sex sa kcerkom...

cameny
19.12.2003., 03:34
je, a kcerka je malo poodrasla, on je sad izasao iz gajbe, nije joj se ni javio (a zasto i bi, ne bi ni ja :D ) i ona se sad zove Monica Belucci.

A i lijepo covjek veli da vrijeme unistava sve. Bas sve.;)

Flemming
28.12.2003., 16:22
BuntovnikSaRazlogom kaže:
Jel ko gledo ovaj kontraverzni film. Reklama je bila u stilu "na premijernom prikazivanju, salu je napustilo 200 ljudi, prije nego se film završio i u 14 slučajeva je bila ukazana hitna pomoć", pa normalno, da čovjek konta "ovo moram vidjeti, šta je to, šta je to".

Dvije scene su stvarno mučne, okrutne i teeeeško podnošljive (radi se o ubistvu i silovanju), ali opet, ne znam zašto zbog teških scena treba izaći iz kina ...

Bez obzira na "skandaloznu" privlačnost napisane reklame, film je stvarno dobar, i svaka čast Bellucijevoj, preporučujem ga čak i onima sa slabijim želudcem ...

Ocjena 7/10.

Šta vi mislite o njemu?

Film se može gledati iz nekoliko razloga.
Zbog ljepote Beluccijeve. Vidjeti njene kukove. čupavicu, grudi, krušku, i tako dalje, sve... to vrijedi truda.
Film je inače, po Kantu, misaon nasuprot bezinteresnom zadovoljstvu, i traži etičku angažiranost kao nadomjestak pukome uživanju (no, dobro, uživajmo u ljepoti Beluccijeve, to da..!).
Postupak je ne najoriginalniji, ali ipak neobičan - sva se radnja odigrava unatrag, pa se i fizičari mogu zamislit o "vremenskoj streli" itd...
Kako se svakodnevni "neautentični život" sudari sa zlom, kako u sitnicama tražiti zlu kob...
Tko ne voli naturalizam i realizam, taj neka ne gleda...
http://busso.altervista.org/galleries/gal_imgs/MON321.JPG

copkillah
28.12.2003., 20:40
10/10

Film me je, najblaže rečeno, oduvao...

hana
31.12.2003., 00:30
moze samo jedno pitanje? je film vec bio u svim kinima ili? ako da kad ce na video?

Jesus Quintana
31.12.2003., 08:53
hana kaže:
moze samo jedno pitanje? je film vec bio u svim kinima ili? ako da kad ce na video?

film je igrao tjedan dana u Cinestaru (18.12.-25.12.) .. u drugim kinima nije igrao a ne vjerujem ni da će igrati, očekuj ga na videu u narednoj godini

copkillah
04.01.2004., 05:15
storytelj kaže:
film je igrao tjedan dana u Cinestaru (18.12.-25.12.) .. u drugim kinima nije igrao a ne vjerujem ni da će igrati, očekuj ga na videu u narednoj godini

Prvi put je tek tada bio prikazan? A ja mislio da kod nas (Srbija) kasne filmovi. Ovde je bio prikazan i na televiziji...

Inače preporučujem, ko može, neka skine sa oficijelnog sajta kratak film o snimanju specijalnih efekata, zanimljiv je.

Verujem da svakoga ko je pogledao film zanima kako je snimljena scena tuče u "Rektumu" (da ne detaljišem sada)...

Kesten
05.01.2004., 00:00
I vidim da, kao i uvijek, ostatku ljudstva treba moje jedinstveno prosvjetljenje. :zmaj:

Sam film se može svesti na dvije jednostavne komponente:

1. Kretanje unatrag kroz vrijeme
2. Brutalnost - scene silovanja i ubojstva u gay-clubu

I ništa više!!! Zašto?

Obradimo prvo brutalnost. Navodno je brat Monice Belucci na premijeri za vrijeme scene silovanja ustao i povikao "Jebi se, Gaspar Noe!" (režiser). Plus sav taj hype, razvikanost koju režiser očigledno želi. Osobno smatram da prikaz brutalnosti sam po sebi, bez nekog šireg konteksta, ima umjetničku vrijednost nula, čak i ako je začinjen "patosnom" klasičnom glazbom (što je otrcan postupak i američkih i europskih filmaša).

Nekakvu samo vizualnu, "prikazivačku" vrijednost ima prikaz kluba "Rectum". Kroz vrtoglavu kameru prikazan pakao na zemlji - može, prolazi. (Ne da mi je i takva atmosfera iznenađujuća, slično se već moglo osjetiti i u "Killing Zoe" - Pariz očito ostatku svijeta smrdi do boli :rolleyes: ).

Produženi prikazi brutalnog silovanja i u ubojstva su čisto utrljavanje u vizualni korteks. No zbog toga još više, gledajući film, očekujem redateljevu naknadu, ideju, poantu, inače se sve svodi na tehničku gimnastiku kamerom i polovicom jedne ideje.

Roger Ebert (of the Chicago Sun Times, je li :p) je to obrazložio ovako: budući da je brutalnost prikazana na početku, onda nam nije kao payoff servirana osveta, već tragična spoznaja o tome koliko je zajednički život Marcusa i Alex prije toga bio lijep. (A nakon toga je uništen višom silom. Kroz film se spominje i "neizbježna sudbina" - sve skupa je prikazano bezizlazno i fatalistički. Ali, po meni, fatalizam ne da nije originalan, već je stariji od Biblije. Ukratko, već viđeno, i stoga dosadno.)

Kesten
05.01.2004., 00:11
Ne znam koliko je vas odgledalo film _do samog kraja_. Želim naglasiti dvije stvari. Ako je prva scena bila simbol pakla, posljednja je simbol raja - Alex (Monica Belucci) leži na travi, okružena djecom. Savršeno. Meni je usput, izgledala i trudna - je li to bila naznaka alternativne stvarnosti? Ako da, onda je to svakako bila nedovoljna kompenzacija za ostatak filma. Puno bolja obrada različitih stvarnosti je npr. Run Lola Run.

Drugo, nakon što se sama scena u parku rasprši u bijeli šum, a tri četvrtine kina napusti dvoranu, na ekranu se ponovo ispiše velika poruka - VRIJEME UNIŠTAVA SVE. Potom se sjetimo da je to izrekao debeli tip u zatvoru na početku filma. I da, ono što sam čekao, to sam i dobio - to je bila redateljeva poanta. Imam li od nje ikakve koristi? Nemam, jer moja osobna filozofija je konstruktivni optimizam unatoč lošim životnim okolnostima. Ono što Gaspar Noe očito želi je uvjeriti ljude u fatalizam, argumentirajući to dovoljnom količinom brutalnosti. Želi li to itko kupiti je druga priča.

Opaska za kraj - to što je silovana i izmasakrirana Monica Belucci, suvremeni seks-simbol, trebalo je vjerojatno povečati "art" ili "shock" faktor. Mislim da ni to nije nikakav poseban pothvat. U krajnju ruku, radi se o jednostavnom izokretanju njene privlačnosti. "Gle, ona misli da je seksi. Ajmo ju na filmu silovat i brutalizirat. Mvahaha!". Primjer boljeg izazova za ženske ikone svakako su Lars Von Trierovi filmovi kao "Ples u tami" i "Dogville". Makar, čini mi se da ni Von Trier u svojim filmovima ne nudi puno više od eksperimenta. On mi dođe kao nekakav europski Tarantino, zanamiljiv ali ograničen.

Zaključak - Vizualno atraktivna pretencioznost. Još gore, DOSADNI ŠOK-FILM.

copkillah
05.01.2004., 02:14
Kesten, bilo kako bilo, to je jedan od filmova koji me je najviše uzdrmao i razbesneo.

Jedan od najboljih ljubavnih filmova ikada...

Kesten
05.01.2004., 23:52
copkillah kaže:
Kesten, bilo kako bilo, to je jedan od filmova koji me je najviše uzdrmao i razbesneo.

Jedan od najboljih ljubavnih filmova ikada...

Ma što je tu ljubavno?

Imamo scenu kod Alex i Marcusa doma. I tamo je sve u redu. Potom se na tulumu posvađaju, ona doživi napad, a on na kraju popizdi.

Nije to film o ljubavi, to je film o nasilju. Ovdje je ljubav tek pozadinska kulisa koja služi da bi nasilje bilo izražajnije, imalo "traumatsku vrijednost".

Da je to zaista film o ljubavi, onda bi ljubav bila prisutna više od jedne scene. Ovo je prije film o smrti, a ona pogađa bilo koga.

Jesus Quintana
06.01.2004., 09:16
Kesten kaže:
I vidim da, kao i uvijek, ostatku ljudstva treba moje jedinstveno prosvjetljenje. :zmaj:

:confused:

:rolleyes:

:klap:

:kava:

Potala
11.01.2004., 02:51
Ok, film jest mucan, ali da je toliko mucan da su se toliki ljudi digli iz kina? Pa bas i nije...
Dvije navedene scene su poprilicno:bljak: , ali dok sam ga ja gledala svi su ostali sjediti...valjda mi balkanci imamo bolji zeludac:D
Osobno, prva scena bila bi mi dojmljivija da kamera nije toliko divljala.

Film je mnogo vise nego obicna provokacija, a samo mi je kraj ostao malo upitan - je li to samo scena koja kronoloski prethodi dogadajima ili, kao sto je netko spomenuo - naznaka alternativne stvarnosti?

Preporucam...

Jesus Quintana
11.01.2004., 09:36
Potala kaže:
Ok, film jest mucan, ali da je toliko mucan da su se toliki ljudi digli iz kina? Pa bas i nije...
Dvije navedene scene su poprilicno:bljak: , ali dok sam ga ja gledala svi su ostali sjediti...valjda mi balkanci imamo bolji zeludac:D
Osobno, prva scena bila bi mi dojmljivija da kamera nije toliko divljala.

Film je mnogo vise nego obicna provokacija, a samo mi je kraj ostao malo upitan - je li to samo scena koja kronoloski prethodi dogadajima ili, kao sto je netko spomenuo - naznaka alternativne stvarnosti?

Preporucam...

niti na predstavi na kojoj sam ja bio nitko nije napustio predstavu (nismo mi pičkice, namjerno ne idemo van iako malo nam je muka) :cool: i slažem se ... film je daleko više od obične provokacije i sumnjam da je to bila osnovna namjera - šokirati

Flemming
16.01.2004., 22:09
[QUOTE]Kesten kaže:
[B]I vidim da, kao i uvijek, ostatku ljudstva treba moje jedinstveno prosvjetljenje. :zmaj:

I ništa više!!! Zašto?

Pa nije ništa više: u okviru svake sekvence imamo i NEPREKINUTU KAMERU, iluziju snika odjednom...

Brutalnost je tu podsjetnik kako zaboravljamo na život sam, kao takov...
:cool:

BuntovnikSaRazlogom
20.01.2004., 16:40
još nešto, raja sa kojom sam gledo film, nije izašla iz kina, ali ih je dosta pogriješilo pri identitetu osobe ubijene na početku filma (u Rectumu)... što još više doprinosi šoku, kada skontamo o kome se (ne) radi ...

gellyjean
20.01.2004., 19:06
Ja imam pitanje: je li u baru ubijen Pierre,prijatelj Belluccijeve i Cassela ili tip koji je silovao Monicu?
I zašto ona poruka ˝vrijeme uništava sve˝ s obzirom na činjenicu da priča ide kronološki unatrag?

lepa.pametna@neudata
02.02.2004., 22:12
Hm...

Prica koja se odvija unazad, pocinjuci krajem i zavrsavajuci se na pocetku.

Nesto kao Memento, otprilike... :cerek:

S tim sto je - za razliku od Mementa koji je prilicno pretenciozno izmuljao razlicita vremena i sudbine - Irreversible mnogo vise obojen, tim nekim, "arti" tonovima.

Sto, naravno, ne razbija osnovno osecanje soka i gadjenja koji su gotovo svojevrsni pornografskom prikazivanju brutalnosti!

Film je, jednostavno, zamisljen kao udar na cula i psihu gledaoca.

I apsolutno je uspesan u tome.

darin
03.02.2004., 04:51
gellyjean kaže:
Ja imam pitanje: je li u baru ubijen Pierre,prijatelj Belluccijeve i Cassela ili tip koji je silovao Monicu?

ni jedan ni drugi.
Pierre je ubio krivog tipa.

milk
03.02.2004., 08:59
..imam na divixu ali vidis ovo mi se nekako nije dalo provjeravat ponovno...pa sam sebe uvjerio da je ubio pravog tipa da mi bude lakse:D

Liberatore
03.02.2004., 15:55
Kesten kaže:

I ništa više!!! Zašto?

Obradimo prvo brutalnost. Navodno je brat Monice Belucci na premijeri za vrijeme scene silovanja ustao i povikao "Jebi se, Gaspar Noe!" (režiser). Plus sav taj hype, razvikanost koju režiser očigledno želi. Osobno smatram da prikaz brutalnosti sam po sebi, bez nekog šireg konteksta, ima umjetničku vrijednost nula, čak i ako je začinjen "patosnom" klasičnom glazbom (što je otrcan postupak i američkih i europskih filmaša).

Nekakvu samo vizualnu, "prikazivačku" vrijednost ima prikaz kluba "Rectum". Kroz vrtoglavu kameru prikazan pakao na zemlji - može, prolazi. (Ne da mi je i takva atmosfera iznenađujuća, slično se već moglo osjetiti i u "Killing Zoe" - Pariz očito ostatku svijeta smrdi do boli :rolleyes: ).

Produženi prikazi brutalnog silovanja i u ubojstva su čisto utrljavanje u vizualni korteks. No zbog toga još više, gledajući film, očekujem redateljevu naknadu, ideju, poantu, inače se sve svodi na tehničku gimnastiku kamerom i polovicom jedne ideje.

Roger Ebert (of the Chicago Sun Times, je li :p) je to obrazložio ovako: budući da je brutalnost prikazana na početku, onda nam nije kao payoff servirana osveta, već tragična spoznaja o tome koliko je zajednički život Marcusa i Alex prije toga bio lijep. (A nakon toga je uništen višom silom. Kroz film se spominje i "neizbježna sudbina" - sve skupa je prikazano bezizlazno i fatalistički. Ali, po meni, fatalizam ne da nije originalan, već je stariji od Biblije. Ukratko, već viđeno, i stoga dosadno.)

I beg to differ.
Stvarno se ne mogu nikako sloziti.

Slazem se da je film simplificiran parolama "vrijeme unistava sve" i slicnim, slazem se da je formulaican (i u tome je sirov, za razliku od mnogih drugih filmasa koji to znaju bolje sakriti).

ali posljednja scena gdje njih dvoje leze u krevetu nakon sto su vodili ljubav je jedna o najboljih scena o intimnosti unazad barem 10 godina ("lost in translation" kao cijeli film je iznimka).
uostalom intimnost, tj. prisnost je o cemu Noe-ov film i je.
mislim da sam o tome vec i pisao...

a sada ako je potrebno na platnu analno iskasapit monicu belluci da bi se privukla publika, to je zalosno, ali je neminovno...

isto tako scena u podzemnoj i razgovor o seksu koliko god da je glupo postavljena (u podzemnoj), povrsno rezirana -je i dalje jedna od smislenijih (rijetko smislenih) razgovora o seksu vidjenih na filmu.

milk
03.02.2004., 16:18
Liberatore kaže:
I beg to differ.
Stvarno se ne mogu nikako sloziti.

..dosta ljudi je pogledalo samo djelove filma i onda im se ne svidja...da nije bilo onih brutalnosti izgleda da ga niko ne bi ni pogledao...

Flemming
04.02.2004., 18:15
Mnogi su i u mom slučaju napustili kino...
Većina ipak ne mre podnijeti film bez sretnoga kraja...
Zato sapunice sa onim kretenom Hughom Grantom imaju toliko uspjeha...

Kesten
04.02.2004., 18:28
Liberatore kaže:

a sada ako je potrebno na platnu analno iskasapit monicu belluci da bi se privukla publika, to je zalosno, ali je neminovno...

Linija manjeg otpora, cheap shock value, pali samo na ovcama.

Je li ovo doba režisera-sadista?

Noe & Von Trier, razmažena djeca velikog ekrana.

Uostalom, sad mi je pala na pamet sljedeća usporedba - Irreversible kao film je poput nekog muzičkog CDa. Niz scena, niz pjesama. Tracks, bolje rečeno. Ako odbacimo "veliku poruku" onda taj film to postaje još i više. U tom slučaju naglašavati scenu intimnosti je poput kupovanja CDa zbog jednog jedinog kvalitetnog hit-singla :D

gellyjean
07.02.2004., 20:32
Meni nije jasno kako ste uspjeli skužiti da je Pierre ubio krivog tipa.

Flemming
08.02.2004., 14:47
Za tako nešto je valjda bilo potrebno gledati film nekoliko puta...;)

blondie_30
07.04.2004., 10:13
pogledala nekidan; procitala cijeli thread ovdje i na IMDB...

znam da ce biti drvlje i kamenje :rolleyes: ali meni je Irreversible pretenciozno merde...

malo avangardne rucne kamere na pocetku, uzeti bellucijevu da se ljude navuce na film, napravit "reklamu" tipa "ljudi su izlazili iz kina"...

ma :flop:

p.s. zbilja sam pokusala naci nesto sto bi mi se svidjelo (ne estestski, nego u smislu "da, dobar film") al nejde...

u svakom slucaju to je samo MHO :s

Flemming
07.04.2004., 16:40
Much Ado About Nothing, kak bi rekel gos'n Shakespeare... Hm...:cool:

Ricky
20.04.2004., 19:52
Kad film završi, ostaneš jš barem neko vrijeme razmišljajući o svemu što si upravo vidio i onda svatiš kako ti je ustvari ljepo i da si JAKO JAKO sretan.
Ocjena 5/5, DEFINITIVNO!!

:top: :top: :top:

maristella69
21.04.2004., 10:45
Hm..:misli:
Sad se u meni postavlja hamletovsko pitanje. gledati ili ne gledati?!
Evo, ga, 'download succeeded', ali ne želim da se na mojoj psihi izdrkava neki nedojebani redateljski majmun..
Hm...:misli:

blondie_30
21.04.2004., 11:36
maristella69 kaže:
Hm..:misli:
Sad se u meni postavlja hamletovsko pitanje. gledati ili ne gledati?!
Evo, ga, 'download succeeded', ali ne želim da se na mojoj psihi izdrkava neki nedojebani redateljski majmun..
Hm...:misli:

gledaj, nije uopce toliko strasan koliko se pisalo o tome; meni je gadniji pocetak sa tom rucnom kamerom gdje se slika onak tresucka (zavrti ti se u glavi) nego te dvije scene...

scena u Rektumu je gadno nasilna, ali nista nevidjeno

scena silovanja je duga, ali ne previse eksplicitna, najgrdji dio je kada je mlati nakon silovanja

maristella69
21.04.2004., 12:18
blondie_30 kaže:
gledaj, nije uopce toliko strasan koliko se pisalo o tome; meni je gadniji pocetak sa tom rucnom kamerom gdje se slika onak tresucka (zavrti ti se u glavi) nego te dvije scene...

scena u Rektumu je gadno nasilna, ali nista nevidjeno

scena silovanja je duga, ali ne previse eksplicitna, najgrdji dio je kada je mlati nakon silovanja

Malo si me okuražila;) daj samo reci jel batinjanje nakon silovanja ulazi u 10-minutnu scenu silovanja ili se to računa kao zasebna minutaža?!
Joj, mislila sam ozbiljno, ne zezam.:)

blondie_30
21.04.2004., 12:57
so SPOJLER (mali)

mislim da je sve skupa 10ak minuta - silovanje - ne vidi se skoro "nista" - ona lezi potrbuske on na njoj - gadno slusati kada ona vristi (vizualno nije prestrasno)

nakon silovanja ona lezi na podu i tada ju on iscipelari u facu (nije preduga scena i ne vidi se njena faca, ali meni je to nekako "najtezi" dio filma (psihicki))

btw. vizualno nije toliko gadan i nije mi jasno zasto toliko vike o tome, ima daleko gadnijih i tezih scena u drugim filmovima

pogledaj (iako se meni sve skupa film nije svidio - vidi gore)

maristella69
21.04.2004., 13:14
Hvala!!:)

:s

Flemming
22.04.2004., 02:31
http://www.moviestar-photos.com/graphics/255/255851.jpg

maristella69
03.05.2004., 10:04
Ma, film je remek-djelo, ali ga izgleda mnogi nisu shvatili.

Abraxas
13.07.2004., 10:40
Jucer sam ga gledao na DVD-u. Zasto mi nitko nije rekao da je film tako brutalno dobar?!!?! Inace imam losa iskustva sa francuskim filmovima i nisam ga htio pogledat ali srecom jesam. Kamera je genijalna radnja dobra a neke scene ne bi mogao pogledat ponovo u cijelosti(It's a good thing). Veliki thumbs up za film:top: :top:

CF
13.07.2004., 12:56
film nije neš posebno..
dakako, šokantnih slika ima (drobljenje glave i ina zlostavljanja), ali poruka filma bi trebala biti kako se stvari u životu dogode koje je nemoguće vratiti nazad
da.. to nisam znao prije

ovo nije film koji bi gledao ponovo..
ok osim prekrasnog glumca kojem se vidi u jednoj sceni i piško
:klopa:
:top:

---
www (http://www.imdb.com/title/tt0290673/)

duvdevan
15.07.2004., 20:57
bočica s poppers.
dobra fora.

kozz
19.07.2004., 15:40
Pokude Discoveryu što nije titlovao ni komentar ni dodatke. :mad:

Sad moram učiti francuski.

evil_faerie
20.07.2004., 00:42
Kao što je Flemming par strana prije napisao: "Tko ne voli naturalizam i realizam, taj neka ne gleda...", ali moje je mišljenje da film svakako treba pogledati bar jednom.

Cinnamon Girl
21.07.2004., 22:51
dobio je vise paznje no zasluzuje.

6/10

CF
24.07.2004., 17:35
evil_faerie kaže:
Kao što je Flemming par strana prije napisao: "Tko ne voli naturalizam i realizam, taj neka ne gleda...",

mislim
ovo je nešto što se ponavlja i oko pitanje cenzure:

ako je u pitanju naturalizam i realizam..
..zašto onda se ne snimaju i prikazuju filmovi koji educiraju npr u našem slučaju primitivne i nasilne mase ljudi kojima svima kvare život?
zaš im se ne snimi neki film ili puštaju 24h dnevno neki psihološki korektivni TV radio kanal...

zašto nema takvog naturalizma i realnosti
..
već pod naturalizmom i realnosti se samo svrstava nasilje i još više nasilja?
:confused:

nema logike
:o

histeria
21.08.2004., 21:43
evo pogledala ga neki dan...i stvarno dobar film:top:
a gadne scene su stvarno gadne:bljak:

joco 316
21.08.2004., 23:52
film je jako jako kvalitetan, ali i jako tezak. Stvarno se treba biti raspolozen za taj film, nemre ga se bilo kada gledati i ne sa bilo kime, definitivno ne sa roditeljima ili malom djecom ili tak nest. Moja mama to nikada nebi mogla gledati.
Mucnini filma pridodaje i onaj bolestan nacin snimanja sa okretanjem kamere...what's up with that?
No onaj chapter kada se oni probude ujutro zajedno u krevetu pa se igraju u krevetu i maze i tako mi je fenomenalan i stvarno pokazuje kako se vole, taj dio filma mi je super.
Definitivno ga se isplati pogledati, definitivno. To je u zadnje vrijeme jedan od najboljih art filmova kojima zapravo nije uopce bilo potrebno da izadu u kino jer bi zazivjeli i da su direktno izasli u videoteku.
Posebno ga je dobro gledati na DVDu jer ima jedan zanimljiv dodatak koj se zove"04:08" i pokazuje sto se poslije svega desava sa Monicom i ima jos jedan filmic u dodacima gdje neki tip proguta dvajst tableta i ceka da ga pocnu pucat i cijelo vrijeme nekaj brije, jedino kaj je na francuskom. I jos je fora kaj da bi doso na sljedeci chapter moras stisnuti previous jer se film vrti unazad. Fora.
Film je super, pogledati!

CF
23.08.2004., 21:22
joco 316 kaže:

No onaj chapter kada se oni probude ujutro zajedno u krevetu pa se igraju u krevetu i maze i tako mi je fenomenalan i stvarno pokazuje kako se vole, taj dio filma mi je super.

da
:klopa:
dio kad se vidi piško vincentu je super
:top:

da se mene pita, trebao se snimit film samo sa time, o tome
:zubo:

:lol:

Dado_23
31.08.2004., 22:31
Film upravo igra na tv1000. Jebada je kaj nema titlova, a ja ne kuzim Francuski.
Scena premlacivanja aparatom za gasenje pozara je predobro snimljena.
http://smilies.cw08.calibra-web.de/html/images/smilies/gewalt/bash.gif (http://www.World-of-Smilies.com)

Ricky
01.09.2004., 00:00
Dado_23 kaže:
Film upravo igra na tv1000. Jebada je kaj nema titlova, a ja ne kuzim Francuski.
Scena premlacivanja aparatom za gasenje pozara je predobro snimljena.
http://smilies.cw08.calibra-web.de/html/images/smilies/gewalt/bash.gif (http://www.World-of-Smilies.com)

a tek ona u podzemnoj!!!:W :W

CF
07.09.2004., 21:05
onda ispada-
da ako se hoće napraviti gledani film -
treba imati scene extremnog nasilja i sexa..

koja formula za film

kao i za domaće filmove-
formula je mnošto psovanja, vulgarnosti žderanja i silovanja..
bez toga nema filma
:bonk:

poirot
08.09.2004., 02:43
Kesten kaže:
Noe & Von Trier, razmažena djeca velikog ekrana. Von Trier je preserator kakav se rijetko sreće :rigo:

poirot
08.09.2004., 02:45
maristella69 kaže:
Ma, film je remek-djelo, ali ga izgleda mnogi nisu shvatili. Joj što volim ovakve izjave :bonk: Mogu i ja tako, čim se nekom ne sviđa film koji je meni zakon, odbrusit ću mu da ga nije shvatio i da je glup i idiot i da će biti pod mojom čizmom zauvijek

Flemming
08.09.2004., 06:36
poirot kaže:
Von Trier je preserator kakav se rijetko sreće :rigo:
Da, mislim da mu je slava udarila u glavu i to odavna.

CrowKing
08.09.2004., 10:23
gledao sam ga na sff prije 15ak dana i nije me baš oduševio. ne znam film mi je pointless excersise in style, a još me i k tome podsjeća na jedan hororčić iz 80-tih, I spit on your grave, kojeg pljuju jer slavi nasilje dok ovog uzdižu jer slavi umjetnost :confused: A filmovi isti k...

Bio je i Gaspar Noe sa nama u publici i snimao je reakcije ljudi na one ključne scene u filmu. U biti tada sam skužio da tip želi biti novi Kubrick, ono šokiraj ih što je više moguće i ostani potpuno hladan.

Inače tip je prepotentni papčić, što je i potvrdio u Q&A djelu sa publikom poslije prikazivanja filma...

Watrous
08.09.2004., 14:12
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
maristella69 kaže:
Ma, film je remek-djelo, ali ga izgleda mnogi nisu shvatili.
--------------------------------------------------------------------------------

Joj što volim ovakve izjave Mogu i ja tako, čim se nekom ne sviđa film koji je meni zakon, odbrusit ću mu da ga nije shvatio i da je glup i idiot i da će biti pod mojom čizmom zauvijek

Ljubavna kic scena je najlepsa za one koji nista nisu shvatili.Film od svog kraja ka pocetku prikazuje zasto se sve to dogodilo.Od svima omiljene "ljubavne scene" u kojoj Cassel pljuje Monicu,od razgovora u metrou u kojem je njih dvojica,prakticki, verbalno siluju, pa nadalje...

kozz
08.09.2004., 19:58
Cro Fag kaže:
onda ispada-

a zbog čega si ga ti gledao?

Deo
13.09.2004., 13:23
Scena ubistva (aparatom za gashenje pozara ravno u glavu)... I tako 17 puta.
Jel' gledao neko 'dodatke' na DVD-ju?? Kad majstor za spec. efekte objasnjava kako su snimali/napravili tu scenu... Je@ote. Koliko truda...

Inace, film je, kad se skine i odbaci sav hype sasvim ok. Vrlo ok.

CF
15.09.2004., 20:07
kozz kaže:
a zbog čega si ga ti gledao?

naletio sam na taj film sasvim slučajno

vrtio se na TICKET kanalu prije par mjeseci..
taj kanal prikazuje samo veće hitove..
i vrti tjedan dana samo 1 ili 2 filma za redom non stop..
i kako sam naletio na sam početak filma,, to sam stavio snimit i išao sam gledat kasnije..

nisam se nadao nekim scenama uopće niti sam ih očekivao

Black555
17.09.2004., 14:51
Film je katastrofa. Čisto preseravanje. Nema dubine, ni poante. Nasilje zbog nasilja. Početak filma čisto zlostavljanje s onom šizofreničnom montažom. Scena silovanja teška, ali nepotrebna da traje 10 minuta (to je služilo samo publicitetu, jer se znalo da će se o tome pričati). Općenito ne izaziva nikakvu empatiju spram likova, golotinja između njih dvoje bez prave poante. Baš ništa mi se u filmu nije svidjelo, osim stvarno prekrasne Monike. :flop:

CF
18.09.2004., 02:17
Black555 kaže:
Baš ništa mi se u filmu nije svidjelo, osim stvarno prekrasne Monike. :flop:

..i golog glumca

:D :D

Claire
19.09.2004., 18:46
Cro Fag kaže:
onda ispada-

koja formula za film

kao i za domaće filmove-
formula je mnošto psovanja, vulgarnosti žderanja i silovanja..
bez toga nema filma
:bonk:

a trend je svojedobno bio i sto vishe scena na obdukcijskom stolu... i kod filmova i kod TV serija...

CF
20.09.2004., 19:22
Claire kaže:
a trend je svojedobno bio i sto vishe scena na obdukcijskom stolu... i kod filmova i kod TV serija...

ok obdukcijski i crime scene investigation..

ali scena gdje jedan tip razbije drugom tipu lice sa vatrogasnim aparatom.. sve do detalja gledamo kako mu se smrskava lice..
:horor:

izgleda da je to onda budućnost filma..
šokantne scene nasilja i ubijanja

žalosno
:flop:

kozz
21.09.2004., 01:15
Jesemti, CroFag, što ti upće možeš gledati na tv-u bez nekakvih 'veleumnih' prigovora?

Telletubiese?

Isuse, ponekad ( ma kakvi ponekad - uvijek ) me tvoji postovi podsjećaju na izjave nekakve lobotomizirane manekenke.

Cop 663
21.09.2004., 02:44
btw, poslednje sto je radio Gaspar Noe jeste spot za grupu Placebo, i to posebnu verziju singla objavljenog samo za francusko trziste "Protege-moi" (ili kako se zove originalno na albumu "Protect Me From What I Want"). Ja sam ga tek pre neki dan pogledao: polu-gola devojka se seta po nekakvom stanu, noseci vokmen... a okolo eksplicitni seks (razni musko-zenski zensko-zenski parovi) :zubo:
Naravno, zabranjen je za javno emitovanje u Francuskoj.

CF
22.09.2004., 19:16
kozz kaže:
Jesemti, CroFag, što ti upće možeš gledati na tv-u bez nekakvih 'veleumnih' prigovora?

Telletubiese?

Isuse, ponekad ( ma kakvi ponekad - uvijek ) me tvoji postovi podsjećaju na izjave nekakve lobotomizirane manekenke.

haha
:D :D

pa.. mogu samo reći da sam imao određeno iskustvo u životu gdje sam skužio neke stvari oko razlikovanja dobroga i lošeg , te važnosti u razlikovanju istih
;)

ps.
a kad si već tu, sad sam se sjetio
:tuctuc:
zaš ne update-tiraš filmsku listu?!
moj topic o filmu "stewart mali" nije na listi
:(

mouseonmars
19.03.2005., 23:09
Ja sam gledao film na DVDu i pogleda sam ga pozorno i moram razačarat sve one koji misle da je ubijen silovatelj da su u krivu, usporedio sam face likova i ubijen je prijatelj od Trakavice a ne on. Ako triba stavit ću i screen shotove.ž
Inače film smatram moćnim umjetničim djelom nakon kojeg se osjećate jadno do boli. Istini za volju triba imat želudac i volju odgledat ga do kraja , al i život je težak pa ga opet proživimo do kraja.

I kako ekipa iz Monitora može uspoređivati realno silovanje na "Kozjaku" sa filmom i glumom u "Nepovratno". To je glupost!

kozz
19.03.2005., 23:40
mouseonmars kaže:

I kako ekipa iz Monitora može uspoređivati realno silovanje na "Kozjaku" sa filmom i glumom u "Nepovratno". To je glupost!

E, pa o tome možeš raspravljati ovdje (http://www.forum.hr/showthread.php?threadid=89421) .

Baksuz
20.03.2005., 15:30
...genijalna je ful trivijalna priča koja iznosi realnost današnjeg društva...dakako film iako tragično počinje (što se tiče same brutalnosti ona je trebala asocirati na što veću realnost), a krasno završava mora nas time asocirati da uvijek u sebi ostavimo onu zadnju pozitivnu sliku, ono zadnje sjećanje koje nam daje nadu u život, zapravo koje nam poručuje da trebamo memorirati sve što se dogodilo lijepo, a zaboraviti loše ...film progovara o mnogim problemima ...npr...koliko je život nepredvidiv /krhak, pa prikazanje rectuma kao "legla pakla" u kojem je jedan od najvećih izroda društva, a to su homoseksualci...nadalje poručuje nam kako homići u društvu djeluju sve aktivnije, oni su ti koji žele "unakaziti ženu", oni su ti koji joj žele oduzeti dostojantvo i slobodu...nadalje sjeti se scena kad ovaj siluje, sa strane se vidi dolazak čovjeka koji vidi silovanje i odlazi...dakako to je fenomenalan prikaz koliko u današnjem društvu nema brige za čovjeka, nego samo za sebe o kojem najviše govori onaj razgovor u metrou gdje žena govori da treba misliti samo na sebe (to joj se kasnije osvećuj)...nadalje policija i pravosuđe su prikazani kao neefikasni, nepravedni,netransparentni...u primjeru onog žutog taksiste prikazuje rasizam koji vlada u svijetu pa primjer diskoteke koja je je puna droge koja "upravlja čovjekom" ona je glavni izvor problema...svaka scena daje određene poruke koja se mogu beskonačno analizirati tj. film je opravdan samim tme jer uspijeva pobuditi čovjeka na razmišljanje, zato je pravo remek djelo...

Ricky
20.03.2005., 18:36
Još jednom: remekdjelo. Najbolji francuski film.:top: :top: :top:

Bocca della Verita
20.03.2005., 18:47
jako dobar film al ga ni pod koju cijenu ne zelim pogledati jos jednom...pretezak mi je.
mene zanima, koja su ona dva tipa u zatvoru na samom pocetku filma?

michael_jackass
20.03.2005., 19:03
Bocca della Verita kaže:
jako dobar film al ga ni pod koju cijenu ne zelim pogledati jos jednom...pretezak mi je.
nije to zatvor. obična soba. a njih dvojica si pričaju. niko su i niš.

kozz
20.03.2005., 19:30
Bocca della Verita kaže:

Tip iz prethodnog Noevog filma.

Bocca della Verita
20.03.2005., 19:35
okej..
cula sam verziju da je to tip koji je ubio pedera i njegov cimer u zatvoru...al to stvarno nije ni bitno za film.
zato me i muci, cemu ta scena u filmu

ASd
20.03.2005., 21:17
Negledljivo (tako bi se i film trebao zvati). I što je s onom kamerom što se stalno okreće? Mislim ono, osatao sam budan uz tv (thanks Monk) da vidim to provokativno kinky perverse isprazno s**nje, a kad ono, odustao nakon 3. scene.... ma da! Želite li pogledati film ispričan unatrag, pogledajte Memento (koji drugačije niti nije mogao biti ispričan, ne bi imalo smisla), želite li nešto perverzno, uzmite nešto drugo...šta ja znam Perdita Durango? Što već...

ASd
20.03.2005., 21:20
E da, sjetio sam se još jednog filma, CRASH (sudar) :D

parabola
21.03.2005., 00:16
da, Nepovratno je baš trebao biti o kinkiness i perverzijama...

a za Memento je izmišljeno pričanje unatrag? :D

maristella69
21.03.2005., 09:41
Ja sam nepovratno izgubila volju da ikada više pogledam taj odličan film..
Eh, da se radi samo o perverzijama, lako bi bilo.. :rolleyes:

Ipanema
21.03.2005., 09:47
Ja sam snimila Irrevirsible i Hannibala u subotu i gledala to u nedjelju.

Moram li reci da sam ostatak dana bila na dnu dna :visi::visi::visi:

el Duderino
21.03.2005., 09:52
Htio je reći da je za memento bilo važno da se i publika može poistovjetiti sa glavnim likom odnosno s njegovim problemom s sjećanjem. Ako se išlo kronološki, publika bi uvijek znala više od glavnog lika. Ako se ide unatraške kako se i išlo, publika je osuđena na sličan efekt s kojim se i glavni lik mora nosit.

Što se irreversiblea tiče, nisam bio pogledao početak, opće ne znam za starce, niti sam vidio ono 'vrijeme uništava sve' na kraju (kad stavljaju jebeno blještanje - tko može gledat u to???) no kako bilo, nije mi baš bilo leglo. A onda mi je ponudjena jedna interpretacija koja mi je posve logična i s njom se sve u filmu slaže. Naslov filma je, odnosno tema filma upravo to što je na kraju 'vrijeme uništava sve' I onda imamo svijetlo na početku (na početku bi svijetlo!), praktički napravljeno kao paljenje kamere (unatraške) imamo vodu, djecu, zelenilo, imamo život gotovo kao iz rajskog vrta. zatim se polako, sa svakom scenom, spuštamo do pakla, koji bi naravno bio klub rectum. I zadnja scena, s tim ružnim starcima i temom o kojoj pričaju, oni su valjda ono najgadnije što ima u ljudima, čak iznad nekakvih instikata koje smo vidjeli u rectumu, ovdje je riječ o čistom promišljenom zlu koje traje u tom starcu od rođenja i ostalo je u njemu do smrti.

Tilik
21.03.2005., 12:53
maristella69 kaže:
Ja sam nepovratno izgubila volju da ikada više pogledam taj odličan film..
Eh, da se radi samo o perverzijama, lako bi bilo.. :rolleyes:

ja sam gledao kad je izašao na dvd-u (nažalost nisam pogledao dodatke..koje nikad niti ne gledam), i skroz sam se nabrijao da ga gledam i ovaj put, jer mi je film izvrstan.
Nažalost, ovaj put sam zaspao, nakon što sam u miru odgledao pedericu i silovanje...
I btw. film jako dobro provlači temu kroz film..sve drugo je upotpunjavanje kadrova (mada je i to po meni jako dobro pogođeno)..

Ava Adore
21.03.2005., 17:48
A jel vam se sviđa špica filma? Meni je genijalna :cerek:

cranberryCherry
21.03.2005., 20:35
film je arti shit.

ne znam kak je to redatelj zamislio ..ajmo angažirat moniccu ...ubacit 2 ključne scene --jednu u kojoj manijak brutalno siluje ovu istinsku ljepoticu (e ja to fakat nisam mogla gledat --oni zvukovi koje belucci ispušta su mi bili prestrašni,ko zarobljena životinja ,ma užas) i onu di se istinska ljepotica i njen dragi maze po kući (kao tu je istinska ljepotica voljena dok je u prvoj silovana) i na te 2 scene u kontri cijeli film gradi svoju ideju...e pa jebote ne bi išlo ..to što je monicca prepredivna ne znači bato da ti je film uspio...meni je film živo arti izdrkavanje sa totalno besmislenom kvazi poantom :"vrijeme uništava sve"--ono vot d fak?ma kakvo mrtvo vrijeme --ma u kojoj je to fakin relaciji s bilo s čim? i to ne samo s filmom...

ovaj tip redatelj je pravi jeftini Kubrick wannabe.

meni su dobre 2 scene---onaj razgovor u podzemnoj i ta scena di se vincent i monicca muvaju po kući--baš zato što su tako nenametljive i životne -baš zato su prva liga ...al daleko od toga da mi je zbog toga film dobar--one su prije ko šaka u oko naspram ostatka filma.

ostatak filma: detalj:kad odvoze izmasakriranu belucci u onim kolicima od hitne ja sam primjetila da je pokrivena smeđom dekicom al obrub dekice je zlatni (??!!!)...i tako gledam dalje film i očekujem da to ipak nije bila dekica ,da je ona obukla nešto smeđe sa zlatnim za tulum al ne...ma kakvi..mislim od kud zlatno na toj dekici?BESPOTREBNO!!!isto ko i scena silovanja onako duga , inzistiranje na jeftinoj poanti, to da gledam u facu onog frajera dok mu se sa zadnjim udarcem požarnog aparata ne smrska i zadnji zub i koščica ...BESPOTREBNO...ko i cijeli film uostalom.

ništa meni ovaj siroti film ne valja, jedino što imam od tog filma je da ću se osjećat nelagodno u pariškim pothodnicima ako se tamo ponovo zateknem jer su mi i tako i tako po noći stvarali paranoju...

ja sam inače odmah primijetila da je zapravo pierre zatukao frenda od trakavice jer kako zapravo niti jedan od to dvoje u rectumu nije odgovorio na pitanje :jesi ti trakavica? onda sam baš pratila kad je došlo do tog famoznog silovanja tko je silovatelj.

film je po meni pravi napad na osjetila,užasno agresivan,previše igra na senzaciju i šok da bi uopće funkcionirao kao art film i sam po sebi je bespotreban.

što se tiče mementa--memento je jednostavno briljantan u toj svojoj polu noir atmosferi i briljantan u dinamitnim prizorima koje gledatelj jasno može povezati jer kolko se sjećam svaki prizor ponovi završetak svog prethodnog.ona sammy jenkins priča je baš legendarna.memento je čisti adrenalin,a irr. je poluuspio film.

u irr. prizori su različiti po dinamici , načinu snimanja, pristupu , svemu i teže ih je povezati u cjelinu.

parabola
21.03.2005., 21:38
cranberryCherry kaže:
film je po meni pravi napad na osjetila,užasno agresivan,previše igra na senzaciju i šok da bi uopće funkcionirao kao art film i sam po sebi je bespotreban.ovakvi kometari mi zvuče kao od ljudi koji nisu pogledali film do kraja (ili nakon silovanja), tj. nisu se uspjeli mentalno prebacit na dalje :misli:

meni upravo to vremensko obrnjivanje radnje spasilo gledanje. kako bismo se tek osjećali da je išlo kronološki.

i tak, dok neki filmaši/umjetnici žele fantaziju u svojim filmovima i dr., drugi žele realnost.

p.s. filmovi su općenito bespotrebni :p

cranberryCherry
21.03.2005., 22:02
mentalno prebacit na dalje???!!

ma daj molim te,to kaj se meni film ne sviđa ne znači da se nidsam mogla "mentalno prebacit na dalje" :rolleyes:

odgledala do kraja pa čak i ono iritantno blještanje na kraju.

parabola
21.03.2005., 22:36
ne govorim o ukusima, već o neshvaćanju :o ...

cranberryCherry kaže:
meni je film živo arti izdrkavanje sa totalno besmislenom kvazi poantom :"vrijeme uništava sve"--ono vot d fak?ma kakvo mrtvo vrijeme --ma u kojoj je to fakin relaciji s bilo s čim?

FBS
22.03.2005., 02:42
čitao sam da su Monica Bellucci i Vincent Cassel zapravo u braku.
evo i
dokaza (http://www.google.com/search?hl=hr&c2coff=1&q=Vincent+Cassel+monica+bellucci+married&btnG=Tra%C5%BEi&lr=)

zato ona ljubavna scena je prilično realistična :rolleyes:

dr mladjo
22.03.2005., 06:40
pa naravno da su u braku.glumili su u bar još 3 zajednička filma...pogledao sam na imdb ..u 9 filmova su glumili..

maristella69
22.03.2005., 10:37
FBS kaže:
čitao sam da su Monica Bellucci i Vincent Cassel zapravo u braku.
evo i
dokaza (http://www.google.com/search?hl=hr&c2coff=1&q=Vincent+Cassel+monica+bellucci+married&btnG=Tra%C5%BEi&lr=)

zato ona ljubavna scena je prilično realistična :rolleyes:

A valjda je najbolji dokaz dijete što im se rodilo.:rolleyes:

FBS
22.03.2005., 13:19
maristella69 kaže:
A valjda je najbolji dokaz dijete što im se rodilo.:rolleyes:

:klap:

cranberryCherry
22.03.2005., 17:36
parabola kaže:
ne govorim o ukusima, već o neshvaćanju :o ...

ma kakvo mrtvo neshvaćanje?ma kaj briješ ti?

meni je irreversible u banani.film ima brutalne scene nasilja,a nije ponudio nikakav artistički koncept kojim bi to opravdao po mom mišljenju.one jeftine fore tipa -njih troje idu na tulum pa onda monica ispriča kako čita neku knjigu ,nešto o snovima i kako se ostvaruju blabla...i onda u onoj sceni di leži na casselu kaže kako je sanjala crveni hodnik koji se onda razdvoji u dva dijela... :rolleyes:--su ništa drugo nego jeftine fore.ni manje ni više.

nadalje ,film nije ništa drugo nego teška exploatacija ljepote bellucci i eploatacija općenito ženskog tijela.uzet ćemo prepredivnu glumicu pa ćemo ubacit brutalno nasilje nad njom od 10 minuta ,ubacit ćemo jednu scenu di se muva sa svojim tipom di pokazujemo kolko ju voli da nam se malo gledatelji razmekšaju,uz sve to da "tragedija" veća ispadne: ona je trudna, a da malo začinimo prikazat ćemo i 2 minute u kojem se jednom liku faca pretvara u omlet.na kraju i na početku ubacit ćemo "poantu ":/vrijeme uništava sve/ (joooj neš ti debilnije životne filozofije,živi kliše,pa to ni u spomenarima nema) da malo upakiramo u celofan ono zbog čega će ljudi doć u kino: prepredivnu glumicu(ako ne i najljepšu današnjice) se brutalno siluje u jednom kadru od 10 minuta.app olitiga ako popuše-popuše.

po meni je cijeli film ništa drugo nego jeftina šok fora.djeluje ko neki experiment, gledatelji bi trebali biti pokusni kunići.tipa:ajmo vidjet oće ovaj film imat prođu ili ne? Oće popušit il neće?

i btw za ubuduće: nemoj se trudit "objašnjavat" film "onima koji nisu shvatili".uštedjet ćeš si živaca :raspa:

cranberryCherry
22.03.2005., 17:55
e baš sam sad tražila na imdb onaj podatak koji sam još prije pročitala ,a taj je da je redatelj imao samo 3 stranice materijala pa su tako sve izimprovizirali... i baš onako kako mi se činilo --ključna scena: silovanje pa ajmo oko toga raditi ostatak filma .imamo bellucci ,a ostalo ćemo improvizirat.istina il ne-al upravo takav dojam je film ostavio na mene.

film je prava jeftina šok metoda ,a ne nudi nikakvu kvalitetnu priču.nije ni malo inteligentan.nema neku dublju poruku , ove forice raj-pakao, vrijeme uništava sve --sori Noe al to nije ni za osnovnu školu.recimo kids je šokantan al ima priču -ima ono nešto kao preslika stvarnosti.irrevesible nema to nešto, neg je jeftina šok fora.

dok sam to tražila na imdb našla sam i ovaj komentar s kojim se ful slažem od stanovitog usera pod imenom Patsj :

(prije toga spominju rape)...

"He's not condoning it, but he is exploiting it.

The director probably thinks he's being brave and bold by showing rape in an ugly, vile way, but I feel he's just going for cheap shocks and that he lacks the talent to move his audience through a good story or just plain good movie making. He's just "touching" his viewers by smacking them in the face with a hammer. And anyone can do that, it's very easy. It's just that most filmmakers don't need to resort to these techniques.

To me, this movie is equal to your average gore-movie. The only difference is that the average gore-movie doesn't claim to have some pretentious deeper meaning and doesn't consider itself arthouse cinema. And this movie most certainly does."

Dragonfly
22.03.2005., 21:03
ja sam povraćala.
taj film prikazuje stvarni život bez cenzure.
kao da je netko uzeo kameru i snimao okolo.
no problem je što nisam sigurna želim li gledati stvarni život i na filmu. :D

parabola
22.03.2005., 21:07
cranberryCherry kaže:
i btw za ubuduće: nemoj se trudit "objašnjavat" film "onima koji nisu shvatili".uštedjet ćeš si živaca :raspa: hehe, fala, teta, al ne znam gdje sam išla išta objašnjavat nit gdje vidiš da mi se živci troše :p

samo hoću reći da su se neki (kao i ti) skoncentrirali na razbijanje glave i silovanje, toliko da dalje niš nisu uspjeli vidjet. no, svako kak hoće, briga mene ;)

cemo
22.03.2005., 23:22
Dragonfly kaže:
ja sam povraćala.
taj film prikazuje stvarni život bez cenzure.
kao da je netko uzeo kameru i snimao okolo.
no problem je što nisam sigurna želim li gledati stvarni život i na filmu. :D

posrat cu se... :rolleyes:

Dragonfly
22.03.2005., 23:35
cemo kaže:
posrat cu se... :rolleyes:

pripazi da ti se wc ne zaštopa i da imaš dovoljno papira :zubo:

cranberryCherry
23.03.2005., 01:35
parabola kaže:

samo hoću reći da su se neki (kao i ti) skoncentrirali na razbijanje glave i silovanje, toliko da dalje niš nisu uspjeli vidjet. no, svako kak hoće, briga mene ;)

ja samo hoću reć da su se neki (kao ti) tolko skoncentrirali da na bilo koji način dožive ovaj shitty -kubrick -wannabe film kao neeš kvazi art što samo oni kuže i da dokažu da svi oni kojima je film"Irreversible" otrcana klišeizirana exploatacija ženske ljepote bez pokrića jednog antitalenta-dakle da dokažu da svi takvi "nisu- uspjeli -shvatiti-jer-su-se-skoncentrirali-na -scene-silovanja/nasilja".hahaha filozofija ti ne drži vodu do bola.al meni tako ravno tj.nit meni iz džepa ni u džep. ;)

milk
23.03.2005., 10:40
cranberryCherry kaže:
.....dokažu da svi takvi "nisu- uspjeli -shvatiti-jer-su-se-skoncentrirali-na -scene-silovanja/nasilja".hahaha filozofija ti ne drži vodu do bola.al meni tako ravno tj.nit meni iz džepa ni u džep. ;)

pa i nije bas da ti nije stalo kad si se upregla ovako u argumentaciji..:D:D...osim toga i jest istina da su se svi skoncentrirali na scene nasilja i silovanja...i mozda tako propustili dvije genijalne scene pri kraju filma...koje su, ako nista, jednako impresivne kao i ove prve dvije...

cranberryCherry
23.03.2005., 13:04
@ milk : ja sam već napisala što mislim o tim scenama.smatram da su vrlo uspjele,nenametljive,životne ali kao takve da su uspjeli proizvod improvizacije glumaca ,a ne ideja redatelja( i da kao takve odudaraju od ostatka filma ,a ne da čine jeftilen ostatak filma "genijalnim").Priča ide da je Noe imao samo 3 (slovima : tri ) stranice materijala.Što misliš što je bilo na te tri stranice? Kompletni razgovor o sexu u podzemnoj? Ili pak njegova jeftilen pričao o paklu i raju i tome kako vrijeme uništava sve?

nije stvar u tome kako ti kažeš da su se gledatelji S-k-o-n-c-e-n-t-r-i-r-a-l-i :rolleyes: na krivu stvar, već je stvar u tome da se nisu mogli skoncentrirati na nešto drugo a.k.a. dobru priču-jer je nema. Još jednom :

"... I feel he's just going for cheap shocks and that he lacks the talent to move his audience through a good story or just plain good movie making. He's just "touching" his viewers by smacking them in the face with a hammer. "(imdb forum)

ovak , ja sam svoje mišljenje napisala u prvom postu i to bi mi bilo dosta ,al ono što fakat ne podnosim su ljudi pozvani da mi , ako mi se film ne sviđa ,idu objašnjavat na koje sam ja to scene trebala obratit pažnju, il prodavat fore "nisi shvatila" , ne razumiješ ništa ak ti ovaj film nije plafon genijalnosti i slične fore.Ja dopuštam bez presedana da se nekom nije svidio ne znam npr. Amorres perros , nek mi veli da mu je dogville sranje ili pulp fiction pa neću mu zbog toga prodavat fore da " nije shvatio" :rolleyes: ..i još jedna stvar : ako napišem da je film smeće onda itekako dobro znam zašto sam to napisala.Mogla bi tu tri gladne godine argumentirat zašto je film kids 10 puta bolji od ovog šunda (jer su slični po pristupu "stvarnosti") bez da ikom odgovorim u stilu : to što se tebi ne sviđa -to je tvoje neshvaćanje :o :rolleyes: :rolleyes:

cranberryCherry
23.03.2005., 13:41
evo još jednog komentara koji sam pronašla jučer i koji odlično hvata upravo ono o čemu sam govorila dok sam namjerno simplificirala priču ovog filma ( ha!ne mogu vjerovat da je tip čak stavio tragediju pod navodnike isto ko i ja ) :

"Irreversible is an example of a disturbing cultural trend, which views savagery as meaningless and so unavoidable. Everything is reduced to the personal level, to that of "tragedy". The effect is nullification, pacification. One's reaction to the film is one of futile rage. I think that you will find, across mainstream media and culture, that the film's approach is an entirely conformist one. "

nema katarze u tom nasilju od Noe , nema art efekta , nema ničega , upravo je to nasilje toliko besmisleno da na gledatelja djeluje totalno pacification (ljudi koji govore da su bez problema mogli odsjediti rape scenu )...nasilje zbog nasilja koje se onda prikazuje kao " stvarnost"(mišljenja koja kažu kako je film jebeno stvaran :rolleyes: ) i " nešto neizbježno"( "poanta" :vrijeme uništava sve ).odličan komentar .jedan od razloga zašto posvećujem tolko vremena pisanju o ovom filmu : upravo je koncept ovakvih filmova "disturbing cultural trend " koji će kasnije ljudi predstavljati kao genijalan samo zato što ih je film ostavio u "futile rage" . Upravo konformistički pristup.

i još jednom zašto su se ljudi "skoncentrirali" :rolleyes: na scene nasilja -uporavo zato jer su one i jedina svrha ovog filma:

"So what is so wonderful about Noe for showing acts of disgusting violence for their own sake? They don't add anything to the film, because these scenes are the main reason for the film in the first place. I don't regard it as laudable that Noe set out to shock people: that is not an artistic aim, it's the aim of a cheap talentless hack. "

oba citata :imdb forum ,user : landor 28

inaće ne čitam taj forum ,al ovo sam našla jučer i morala sam citirati obadva usera jer su jednostavno odlično rekli ono što je ujedno i moje mišljenje o filmu. :s

i još ovo (ovo ne mogu ne spomenut jer je tolko očito ): film takav siroti kakav je , ne bi bio ni upola to što je da u njemu nije Monica Bellucci i ljepota koju ona predstavlja,upravo to što je tako lijepa žena tako brutalno silovana je i podiglo još više zanimanje i hajku za tu scenu(čak se i u sceni silovanja trakavičin bijes il kako god mi to nazvali pojačava baš zato što je ona toliko lijepa- "umišljena", scena tuluma : pierre ne pleše već "gleda i divi" se Monicinoj ljepoti).nadalje--scena filma di su casell i monica ne bi bila ni upola tolko uspješna da nije monicinog predivnog tijela.Recimo zamislite u cijelom filmu jednu pa brat bratu ružnjikavu gwyneth paltrow ...Noe ne udi nikakvu karakterizaciju Bellucijeve ,uporno inzistira na njenoj ljepoti , na ljepoti njenog tijela...da je taj lik više razrađen, da taj lik ima neku karakterizaciju ko Nicole u dogville-u, njena ljepota ( a žena je fakat uber lijepa) bi došla kao šlag na torti ali ovako to je ništa više nego jeftina eksploatacija ženskog tijela.
na jednak način kako exploatira čin silovanja na filmu tako eksploatira i žensku ljepotu.
Dogville bi preživio bez ljepote Nicole Kidman ,ali Irreversible ne bi bez ljepote Bellucci .

milk
23.03.2005., 13:41
nadam se da je @ milk samo ovaj prvi dio jer bi bilo steta da na mene trosis ova dva samopodrazumijevajuca :D pasusa iza s kojima ja usotalom nema ni veze...iako i za taj prvi dio znam jer ga je vec netko davno cop ili netko ovdje naveo....gledaj to sa scenarijem moze bit lijep argument ali ne mora znacit bas nista...imas leigha koji nikad nije imao scenarij i ocito ih ne namjerava imat...pisani tekst nije sav rad, niti je garancija kvalitetnog produkta tog rada ...a i ne znam zasto mislis da nije prokleto tesko radit sa tri gole stranice...malo ih to moze uostalom...zato kad spominjes one dvije scene mislim da neposteno podcijenjujes redatelja...prije svaga izvlacis ih iz cjeline, a onda i tvrdis da su plod puke slucajnosti s kojom isti nije imao veze...
btw. napisala si dobre postove s cijim se zakljuccima ne slazem..rispekt...:top:

stagediver
23.03.2005., 15:36
mislim da necu gledati film :D
jednako tako gotovo cijeli zivot ne gledam horror filmove (variola vera u djetonjstvu mi je bila too much, a jos se zorno sjecam i scene iz nekog drugog filma u kojem se ruka pretvara iz ljudske u vukodlacku) i ne smatram se zakinutim
shvatio sam da nemam zeludac za takvo sto i otad to uspjesno izbjegavam :)

FBS
24.03.2005., 01:53
OK , sad nakon toliko pročitanih postova i toliko reviewa moram zakljućiti da neznam kako bih komentirao film.
odlučio sam ga uzeti opet u videoteci jer sam ga prvi put malo površno gledao.

Al jedna je neosporiva stvar (IMHO) ,
kamera je perfektna! preklapanje kadrova također.

mislim ... može netko reći da je "cheap drunken monkey technique" al mislim da je vrlo smislena.

također su neosporivi specijalni efekti (scena lomljenja ruke i razbijanja glave)
koji su jedni od najrealnijih ikad snimljenih.
sad koliko to znaći il ne znaći za film...tj negovu priću , nebi ulazio u to

peace

parabola
24.03.2005., 02:51
cranberryCherry kaže:
prodavat fore "nisi shvatila" ne znam kaj se buniš, sama si napisala što ti nije jasno :p

inače, kad se izvlače stvari iz konteksta, naravno da im se lako mijenja (i pridaje) značenje. mene film nije ostavio u futile rageu :angeleye:

Skot
16.05.2005., 21:44
Grozan film. Prvi put da sam gledao scenu silovanja na filmu, a da mi se nije digao .

xylit
19.05.2005., 03:23
Procitao sam sve postove. Covjece koja se filozofija razvila kao rijetko na kojoj temi, to samo znaci da je film ispunio svoj prvobitni cilj. Meni je stvarno ok jedan od boljih Francuskih kojih inace nisam ljubitelj.

Beauxbatons
12.02.2006., 20:08

Ocjena 7/10.

Šta vi mislite o njemu?

Gledala sam ga, stvarno je malo gadno ali kad pogledaš film je fakat domar.
malo se upočetku moraš naviknut na ono okretanje kamere. film je fakat odlično snimljen. a Monika Belluci i onako izubijana izgleda predivno.

xavierkat
12.02.2006., 21:03
:cerek: NOE :cerek:

Roving Gambler
13.02.2006., 22:13
Gledao sam film. Bolesno.
Bez ikakvog smisla, zabijem takvu kompleksnost redatelju....
A nije ni originalno. U svakom slucaju jadno.
Ali to je samo moje misljenje :D

Ocjena 1/10

Roving Gambler
13.02.2006., 22:19
meni je irreversible u banani.film ima brutalne scene nasilja,a nije ponudio nikakav artistički koncept kojim bi to opravdao po mom mišljenju.one jeftine fore tipa -njih troje idu na tulum pa onda monica ispriča kako čita neku knjigu ,nešto o snovima i kako se ostvaruju blabla...i onda u onoj sceni di leži na casselu kaže kako je sanjala crveni hodnik koji se onda razdvoji u dva dijela... :rolleyes:--su ništa drugo nego jeftine fore.ni manje ni više.

nadalje ,film nije ništa drugo nego teška exploatacija ljepote bellucci i eploatacija općenito ženskog tijela.uzet ćemo prepredivnu glumicu pa ćemo ubacit brutalno nasilje nad njom od 10 minuta ,ubacit ćemo jednu scenu di se muva sa svojim tipom di pokazujemo kolko ju voli da nam se malo gledatelji razmekšaju,uz sve to da "tragedija" veća ispadne: ona je trudna, a da malo začinimo prikazat ćemo i 2 minute u kojem se jednom liku faca pretvara u omlet.na kraju i na početku ubacit ćemo "poantu ":/vrijeme uništava sve/ (joooj neš ti debilnije životne filozofije,živi kliše,pa to ni u spomenarima nema) da malo upakiramo u celofan ono zbog čega će ljudi doć u kino: prepredivnu glumicu(ako ne i najljepšu današnjice) se brutalno siluje u jednom kadru od 10 minuta.app olitiga ako popuše-popuše.

po meni je cijeli film ništa drugo nego jeftina šok fora.djeluje ko neki experiment, gledatelji bi trebali biti pokusni kunići.tipa:ajmo vidjet oće ovaj film imat prođu ili ne? Oće popušit il neće?

i btw za ubuduće: nemoj se trudit "objašnjavat" film "onima koji nisu shvatili".uštedjet ćeš si živaca

:amen:

TUTUOLA
14.02.2006., 00:27
Jedan od najboljih francuskih filmova. Koji ne bi bio to što je, da nije prvog Noinog filma Seul contre tous. :top:

ika218
22.01.2009., 21:06
Pročitala sam većinu vaših komentara i vidim da stvarno ima dosta različitih mišljenja, što je u redu, tako i je najzanimljivije, kad čuješ od drugih kako su shvatili i vidjeli film i onda to usporediš sa svojim viđenjem tog filma. Inače, upravo sam prije par sati pogledala film na dvd-u, meni nije loš. Neću previše komentirati, samo ću napomenuti da sam nakon gledanja (što upravo sada i radim) odlučila potražiti da li ima ova tema na forumu, i drago mi je što sam ju našla, jer me stvarno zanimaju i druga mišljenja o ovome filmu. Zato pišite i dalje.:w

-clansman-
30.01.2009., 09:03
Hm....ova tema je razlog moje registracije na forum.hr, naravno necu samo ovdje pisati, ali ovdje krecem....

Film mi se jako svidja i takodjer ne znam dal cu ga ikad vise gledati, moram bit iskren i priznati da sam ga posudio prvenstveno zbog Monice, s tim da uopce nisam imao pojima o brutalnosti samog filma. No takodjer moram naglasiti da nisam neki jadnik koji slini za glumicama i sl, nisam zbog toga posudio film, no Belluccica je bila kljucna karika u odabiru samog filma posto tad nisam uopce znao za taj film..
Pocelo je bezveze, scene u Rectumu su mi sve redom odvratne (nisam homofob, ali ne mogu to sazvakati bas najbolje), tak da je razbijanje glave bila u biti dobra scena poslije svega sto se usput vidi prije nje..:lol:
Silovanje...hm bilo je i gorih, ali ne snimanih na takav nacin i sigurno ne s takvom glumicom, savrseno odradjena scena...kad je decko/muz (Vincent Cassel) dosao pokupiti Monicu poslije snimanja dosao je malo prerano i navodno se rasplakao kad ju je vidio unakazenu i jadnu.
Sve kak se odmotava prema kraju/pocetku film dobiva neku drugaciju dimenziju, ma genijalno, jedini nedostatak takvog filma je u tome sto nikako nije film za gledanje vise puta.
Kako ste vi rastumacili sam lik Alex, jel ju lik ubio ili je ostala ziva, davno sam gledao film pa se ne sjecam..
Ima li netko titlovane dodatke sa DVDa, pa da se cujemo na private?
Uglavnom cjena s moje strane je 9/10...:top:

TheColossus
30.01.2009., 20:59
Film sam pogledao još prije i ne sviđa mi se. Stvarno treba imat živce da gledam tako nešto. Neobičan je i drugačiji nego što su filmovi inače, ali strašno brutalno i BOLESNO!!! Jednom pogledao i možda više nikad

Tautou
19.06.2009., 22:00
Jedan od najboljih francuskih filmova. Koji ne bi bio to što je, da nije prvog Noinog filma Seul contre tous. :top:

Zanimljivo, nedavno sam otišla po kruh i mlijeko, a vratila se s gore navedenim naslovom. Kvartovski dućan/ propala videoteka, tzv 2u1.

Sve što zamjeram "Nepovratnom" (čitaj: dviljanje kamerom i pokušaj oslijepljivanja gledatelja neurotično jakim svjetlom), ovome filmu manjka. Skoro pa bih se usudila nazvati ga remek djelom.

Nasilja, dakako, ne manjka, ali je razočaranost svijetom i bijes naspram svih i sveg izvrsno manijakalno odrađen.

Sve u svemu, izvrstan ulov i to za svega 10 kn. :D

http://www.imdb.com/title/tt0157016/combined

Druid
13.07.2009., 03:56
IRREVERISBLE

I meni je u početku (i jedno vrijeme nakon početka) film izazivao mučninu, ali za to postoje i fizičko-fiziološke osnove...
Naime, kroz prvih pola sata se proteže jedan vrlo neugodan zvuk sniman na 28 (što je jaaako niska frekvencija), to je frekvencija zvuka vrlo slična frekvenciji koju izaziva potres. Ta frekvencija u ljudima izaziva mučninu, odvratnost i vrtoglavicu... Ljudi su u kinima neki kada su gledali, izlazili van za vrijeme trajanja tih 30 sekundi. To je bio i željeni efekt.

S IMDB-a:

"The first 30 minutes of the film has a background noise with a frequency of 28Hz (low frequency, almost inaudible), similar to the noise produced by an earthquake. In humans, it causes nausea, sickness and vertigo. It was the main cause of people walking out of the theaters during the first part of the film in places like Cannes and San Sebastian. In fact, it was added with the purpose of getting this reaction."

berlin89
15.07.2009., 22:01
već dosta dugo vremena drzi broj 1 na mojoj ljestvici:D

samo ne znam što je svima toliko bolesno?! :ne zna:

miracidij u mom srcu
15.07.2009., 22:21
Pa ne bi rekla da je film generalno bolestan. Ali ima 9 min analnog silovanja uz popratne zvukove žrtve, šta je meni bilo nepodnošljivo za gledat i slušat. To san primotala, čak mi je i suza kanila od užasa. Ne znan šta bi da san to gledala u kinu jebote :D Ostatak je u tom smislu gledljiv, čak i ono razbijanje glave liku. I naravno, cjelokupan film je odličan.

Aurelié
02.12.2010., 01:14
taman san ga pogledala opet i moran da iskomentiran samo jednu stvar.

izgleda da su svi pogledali scenu silovanja:D pa jel iko možda poveza to šta je Monica (vjerojatno uzeta kao jedan od simbola ljepote današnjice, svrstava se među najljepše žene) u toj sceni 'kaznjena' jer je lijepa jelte. silovatelj joj jedno vrijeme prigovara zbog njene ljepote, kao da se ljuti što je lijepa i što ima mozda skupu haljinu, a on u sebi zna da je dno dna (a i onaj Rektum je nekakav underground, dakle ispod dna:D ).

zato mislin da gwyneth ne bi bila toliko simbolična za ovu ulogu ko monica ili catherine zeta jones ili scarlett npr.

beppina
04.12.2010., 01:18
Gledala sam ga odavno, ali mi je i dalje ostao No 1.
Jedan od rijetkih filmova nakon čijeg gledanja sam se osjećala čudno :zubo:

Sviđa mi se izreka na kraju (LE TEMPS DETRUIT TOUT (Time Destroys Everything)), šta je zapravo i poanta cijelog filma :top:

Davor000
04.12.2010., 16:05
Hahaha, koji bezvezan film. Na kraju su još trebali napraviti poruku: "Znate li da je svake godine silovano toliko i toliko žena, bla bla." Ne vidim po čemu se film razlikuje od MUP-ovih reklama protiv brze vožnje.