View Full Version : Najcesci tipovi napada na ulici
Najcesci tipovi napada na ulici: Izvjesce britanskog home office-a.
Evo donosim jedan izvjestaj, zao mi je al stvarno nisam imao vremena prevodit.
Izvjestaj se odnosi na tip napada po ucestalosti, za Veliku Britaniju.
Muskarac na muskarca, bliska udaljenost.
Habitual Acts of Violence: Male on Male, close Quarters.
These are listed in frequency order.
1. One person pushes, hands to chest, which is normally followed by the pushee striking first, to the head.
2. A swinging punch to the head.
3. A front clothing grab, one handed, followed by punch to the head.
4. A front clothing grab, two hands, followed by a head butt.
5. A front clothing grab, two hands, followed by a knee to the groin.
6. A bottle, glass, or ashtray to the head.
7. A lashing kick to groin/lower legs.
8. A broken bottle/glass jabbed to face.
9. A slash with knife, most commonly a 3 to 4" lockblade knife or kitchen utility knife. (Apart from muggings, sexual assaults and gang violence, the hunting/combat type knife is seldom used)
10. A grappling style headlock.
Only one occasion of a well known boxer, caught on night club CCTV, opening the conflict with a hook punch to the body.
An interesting point was highlighted. Most fights, after the initial encounter, quickly degenerated into scrappy scuffling with head and waist grabbing and ended on the floor..
Koja su vasa iskustva?
Kao sto vidite jujustsu tehnika je tek zadnja.
Sve ostalo su udarci.
The Realist
29.03.2005., 02:22
satter kaže:
An interesting point was highlighted. Most fights, after the initial encounter, quickly degenerated into scrappy scuffling with head and waist grabbing and ended on the floor..
Pošto treniram BJJ, ovaj dio mi se sviđa :):)
A nemam nekog velikog iskustva, jer izbjegavam to, nije mi potrebno, dovoljno na treningu potrošim energije!!
The Realist kaže:
Pošto treniram BJJ, ovaj dio mi se sviđa :):)
A nemam nekog velikog iskustva, jer izbjegavam to, nije mi potrebno, dovoljno na treningu potrošim energije!!
znam da ću zažaliti što pitam.
1) Kako ćeš završiti uličnu borbu pomoću BJJ-a?
2) što je sa njegovim kompićima koji sa strane gledaju kak mu trgaš ruku/nogu il ga daviš dok on viče "upomoć"?
3) jel se stvarno želiš grapplat sa tipom (ili tipovima) koji možda ima nož u džepu?
Moram reć da se nikad poslije gimnazije nisam potukao. Ja sam također ispražnjavao agresivu na treningu. BJJ je sjajan što se tog tiče :top:
Ukoliko se točno sjećam komentara na to istraživanje, ovo zadnje (da većina borbi idu na pod) je posljedica toga što su većina ispitanika bili pod utjecajem alkohola, ili nisu imali jasnu predodžbu kako ozlijediti protivnika. (al skidam kapu tipovima koji udaraju glavom prvo... mora da su Irci?)
IMNSHO, u uličnoj borbi pobjeđuje onaj koji iznenadi protivnika. agresivnošću, brzim radom nogu (tj. bježanjem :D ) oružjem i sl. Koliko si spreman riskirati u uličnoj borbi? A da napadaču samo daš novčanik? Zdravlje? Život? Curu? Kao što rekoh, laka atletika rules (naravno ako i cura dobro trči) :D
Kad se već razbacujemo istraživanjima, zanimljivo je i ono koje je pokazalo da napadnuti najčešće nije bio svjestan činjenice da protitvnik drži nož ili drugo manje oružje. (nemam link baš sad, isto ga je radila engleska policija ak me sjećanje služi)
To za oruzje je stvarno tako.
Tesko je primijetit koje oruzje protivnik ima.
Ja se redovito i na treningu iznenadim kad vidim oruzje a nisam bio svjestan da ga partner ima.
Jednostavno postoje oruzja koja su premala da ih uocis dok nije kasno.
Pogotov ako ih napadac namjerno skriva.
A sto se tice odlaska na pod, meni je ova statistika upozorenje da moram malo dat vise pozornosti na obranu od takvih pokusaja.
POD JE ZAO!!!!
Bjeste s poda dok mozete.
The Realist
29.03.2005., 22:46
Caine kaže:
znam da ću zažaliti što pitam.
1) Kako ćeš završiti uličnu borbu pomoću BJJ-a?
2) što je sa njegovim kompićima koji sa strane gledaju kak mu trgaš ruku/nogu il ga daviš dok on viče "upomoć"?
3) jel se stvarno želiš grapplat sa tipom (ili tipovima) koji možda ima nož u džepu?
Moram reć da se nikad poslije gimnazije nisam potukao. Ja sam također ispražnjavao agresivu na treningu. BJJ je sjajan što se tog tiče :top:
Eh ovako!! Ako smo na podu, pomoću BJJ-a ću veoma lako i brzo završiti borbu, i to veoma bolno po njega, jer ipak, gušenja bih izbjegavao 8ne želim ubiti nikoga)!! Činjenica, da je nezgodna stvar, što na ulici moraš dovršiti polugu, ali hebiga, nije mu ni bio posao da me dira!!
Za kompiće, a šta ako i ja imam kompiće, pa neće ni oni gledati, a ako znam da ih ima više, ja ću radije pustiti da me išutaju, nego u otvorenu borbu ući, pa biti ubijen!!
Za nož, a šta ako ja imam nož, hebiga, kao i za kompiće, to je već druga stvar, šta ako i kako!!
I jeste, treba dati novčanik, treba pobjeći, ja sam za, ali, ja sam govorio o situaciji, kada se već moram boriti!!
Osim toga, ja ne treniram samo BJJ ;)., ali mi je on primat!!
Nije da govorim kako je BJJ svemoćan i sl., ali linjenica, ako završiš na podu, sa nekim ko je dobar u BJJ, bukvalno u roku od dvije-tri sekunde si invalid!!
A kao što sam rekao, treniram radi sebe, i kako duže treniram, sve manje ulazim u neprilike, jer nije mi potrebno!!
http://media.skoopy.com/vids/vid_00091.wmv
Zasto ga pobogu nije zgrabio za jaja?
The Realist
30.03.2005., 01:30
Eh, onaj donji je fakat smotan!!
The Realist kaže:
Eh, onaj donji je fakat smotan!!
onaj donji je BJJ, izgleda. :confused:
Mislim da ni jedan ni drugi nemaju nikakve veze s borilackim vjestinama.
Imali su toliko prilika da jedan drugog nokautiraju, a trebalo im je skoro vise od minute.
satter kaže:
To za oruzje je stvarno tako.
Tesko je primijetit koje oruzje protivnik ima.
Ja se redovito i na treningu iznenadim kad vidim oruzje a nisam bio svjestan da ga partner ima.
Jednostavno postoje oruzja koja su premala da ih uocis dok nije kasno.
Pogotov ako ih napadac namjerno skriva.
:top:
Zato recimo imam crtu viška na licu(šivano i zaraslo pa nije tako loše :D).
Svi koji misle da su treningom istrenirani za stvarnu situaciju kad je u pitanju oružje varaju se jer nijedan trening ne može dočarati stvarnost niti svaku situaciju protiv oružja(psihološki,okružje i na kraju krajeva vještinu baratanja i primjećenost oružja).
Protiv vatrenog naoružanja ako pogriješiš fajrunt je.
Protiv hladnog skoro pa isto je tako-osim ako imaš sreće.
The Realist kaže:
Za nož, a šta ako ja imam nož..
Onda bi trebao biti spreman kazneno odgovarati.
U pravilu (kad se braniš) upotreba oružja najčešće vodi ka prekoračenju nužne obrane.
Nije pametno.
Afrofeet
31.03.2005., 14:29
satter kaže:
1. One person pushes, hands to chest, which is normally followed by the pushee striking first, to the head.
2. A swinging punch to the head.
3. A front clothing grab, one handed, followed by punch to the head.
4. A front clothing grab, two hands, followed by a head butt.
5. A front clothing grab, two hands, followed by a knee to the groin.
6. A bottle, glass, or ashtray to the head.
7. A lashing kick to groin/lower legs.
8. A broken bottle/glass jabbed to face.
9. A slash with knife, most commonly a 3 to 4" lockblade knife or kitchen utility knife. (Apart from muggings, sexual assaults and gang violence, the hunting/combat type knife is seldom used)
10. A grappling style headlock.
Koja su vasa iskustva?
Kao sto vidite jujustsu tehnika je tek zadnja.
Sve ostalo su udarci.
Nemam nekih osobnih iskustava, ali sam gledo par tučnjava 1 na 1 i slažem se s ovim. Nisam doživio da se napadaju noževima ali što se tiče ovih par prvih primjera slažem se 100 %.
Ovo tvoje na kraju (sad ću govorit sa "ako") Ako se fajtaš 1 na 1, i ako protivik nema oružje jiujitsu tehnika može doći prva ne zadnja. klinč - gušenje ili klinč - rušenje. Osim toga ako si dobar BJJ ne moraš borbe završavat zahvatima. BJJovo prvo pravilo je "first position then submission" što bi značilo da možeš srušit protivnika, sjest mu na prsa i radit šta god hoćeš. Razbiješ ga rukama, laktovima itd...ne moraš lomit ništa. Što se tiče ovakvih napada, KLINČ je lijek za većinu. Većina ljudi ne zna šta bi radila kad mu dođeš blizu, jer onda ne mogu ni udarat, a znaju samo radit instiktivno onaj "front headlock". To je kikiriki za kontrirat za čovjeka koji trenira BJJ.
Realist, gušenje je manje opasno od poluga, ako ne držiš dugo. Kad osjetiš da je protivnik težak, limbav, pustiš ga i doći će k sebi opet, neće mu ništ bit. (jedino ak mu smrskaš jabučicu E onda je to dreug stvar9 al većina gušenja normalno kad se izvedu samo zaustavljaju krv u mozak. To nije opasno ak se ne drži dugo (još minutu nakon što padne u nesvijest.)
a ja cu opet nastaviti po starom
1. psihicka spremnost: jesi li spreman nekoga ozbiljno ozlijediti ili ubiti?
2. fizicka spremnost: mozes li i znas li kako ??
ako je odgovor negativan na bilo koje od pitanja , najbolje je nista ne zapocinjati
ako je pozitivan odgovor na oba pitanja , tada ce biti relativno lako na vrijeme prepoznati situaciju i pripremiti se na nju , ili barem reagirati na vrijeme (u pravilu to znaci prije nego protivnik reagira)
dalje , jednom kad reagiras , to ne moze biti obavljeno kilavo i na pola
zahvat ili udarac se mora full zapoceti i full zavrsiti
vecina napadaca su stoka koja se kurci i u pravilu nisu respektabilni protivnici za izvjezbanog (i odlucnog) borca
jos dalje: ako je protivnika vise , obicno je jedan voda copora i taj ce izvesti svoju predstavu
borac ce na njemu demonstrirati svoju vjestnu i odlucnost i brutalno ce zavrsiti sukob na svoj , a ne na protivnikov nacin
ostali ce se uglavnom instant upisati u bird watchers klub i razmisliti jesu li bas tako dobri prijatelji s vodom i jesu li bas spremni ozbiljno riskirati svoje zdravlje u sukobu s nepoznatim
The Realist
01.04.2005., 01:30
Afro, ovo za pozicioniranje, a onda zahvat, sam baš pisao, ali nisam mogao poslati, nije nešto valjalo:confused:
Eh, ono za gušenje, vjeruj mi, jako lako jabučica uleti unutra i puno se mora paziti na treninzima kod toga, ali ima i onaj drugi proble, traju puno duže, nego poluge, pa i nisu toliko dobra rješenja, ali dobro, to je po izboru, kako hoćeš!!
Eh, ono za nož što mi je postavio neko pitanje i glede zakona, pa dobro, ja sam govorio hipotetički!!
zg_sash, pa sada, ja baš ne bih rizikovao sa time, da provjeravam da li su mu dobri prijatelji, ili ne!! istina, stoji to za vođu, ali mi je malo, prevelik rizik!!
The Realist
01.04.2005., 01:36
Caine, a što misliš da je onaj BJJ?
the realist
ja provjerio i radi
:)
ionako , alternativa je pobrati batine i biti opljackan , pa se nema kaj izgubiti
ili ako hoces , da te pitam ovako: bi li ti napao covjeka koji ti je kompicu upravo oderao pola koze s lica ili izbio oko ili hladnokrvno slomio ruku kojom ga je ovaj pokusao gurnuti?
ako vec kazes da nebi provjeravao , nekako si mislim da bi ti ovakav prizor vjerojatno dao dodatni motiv za razmisliti jos jednom , doma , uz topli kakao za smirenje
The Realist
01.04.2005., 12:10
zg_sash kaže:
the realist
ja provjerio i radi
ionako , alternativa je pobrati batine i biti opljackan , pa se nema kaj izgubiti
ili ako hoces , da te pitam ovako: bi li ti napao covjeka koji ti je kompicu upravo oderao pola koze s lica ili izbio oko ili hladnokrvno slomio ruku kojom ga je ovaj pokusao gurnuti?
ako vec kazes da nebi provjeravao , nekako si mislim da bi ti ovakav prizor vjerojatno dao dodatni motiv za razmisliti jos jednom , doma , uz topli kakao za smirenje
Ako je to alternativa, pa OK, ali ima problem, šta ako ja njih raspizdim, pa umjesto batina, ljudi me ubiju!! Eh, toga me je strah!!
A ako se radi o najboljem prijatelju, bih pokušao pomoći, šta god da bude, osim ako znam da ću poginuti, pa hebiga, onda bolje pustiti da prođe!! Jasnije rečeno, zavisi od situacije!!
jasnije receno: stari moj , dok ti iskalkuliras sve vrijednosti i velicine u igri , vec si pretucen i opljackan ili se kompletno drustvo vec razislo dok ti jos racunas
a posebno me zanima kako racuans da li ces biti "samo" pretucen ili ce te neki zalutali udarac trajno invalidirati ili ubiti
The Realist
01.04.2005., 16:30
Mene je više strah nekog oružja, nego samih udaraca, a kada ih je već veći broj, radije ću se povući!!
skeptik
01.04.2005., 16:45
Realist, svojim postovima stvarno zasluzujes svoje ime! :s
Problem ulicnih borbi u hrvatskoj i jest taj sto skoro svako ima oruzje.
Od noza, pivske boce, pepeljare, palice, do pistolja.
Definitivno najbitniji dio samoobrane u ovakvoj situaciji jest svjesnost situacije oko sebe, jer ako te netko napadne oruzjem sanse za prezivljavanje drasticno padaju.
The Realist kaže:
Caine, a što misliš da je onaj BJJ?
po tome što su rekli tipovi otkud sam skinuo tu adresu.
ne mislim da ikoji od njih ima puno veze sa bjj.
jel ste čuli za Gun Kata? :D
Kako da ne!!!
Stalno ih radimo na treningu!!
satter kaže:
Kako da ne!!!
Stalno ih radimo na treningu!!
kaj, ono s pištoljima?
gdi? kad? hoću vidit!
To je samo samo za ninje visokog dana.
Barem 28 dan i 350 godina treninga!!!!
Mi smo ipak sekta i ne primamo bas svakog!!!
satter kaže:
To je samo samo za ninje visokog dana.
Barem 28 dan i 350 godina treninga!!!!
Mi smo ipak sekta i ne primamo bas svakog!!!
:D
http://www.gunkatta.com/home.htm
The Realist
02.04.2005., 00:07
Ova gun kata je cooool :p :p
Ozbiljno sada, previše se raspravlja o tome, šta i kako, hoće li pomoći ili ne!!
Ali sama riječ samoodbrana, kaže da se braniš i najvjerovatnije nisi imao drugog izbora i kao što neko ovdje reče, borilačke vještine će ti povećati šanse, ali ti neće osigurati sigurnu pobjedu, međutim, bolje je nešto znati, nego ne znati ništa, jer onda si stvarno donji!!
Puno se i oružje spominje, pa hebiga i da znam da ga ima i napadne me, pobjeći ne mogu, pa moram se braniti, pa da ima mitraljez, a ne nož!!
Naravno da se moras branit.
Nije stvar u tome.
Ali vecina klubova u hrvatskoj ne radi borbu s oruzjem.
A borilacka vjestina koja ne poducava sve aspekte borbe je manjkava.
Ako se zelis znati boriti protiv nekog oruzja moras znati kako to oruzje funcionira.
The Realist
02.04.2005., 15:40
Apsolutno se slažem, ali kao što se vidi, nigdje nisam govorio kako je BJJ idealan, pa i sam miksam sportove!! Sam moj trener kaže, a čovjek je majstor BJJ, da može pomoći BJJ i protiv oružja i protiv više napadača, ali teoretski, a praktično je druga stvar, jer kako on kaže, ako neko izvadi nož, ja moram računati da on zna baratati istim!! Kada ih je više, onda ih je više i tu je jednostavna računica!! To vrijedi i za druge vještine!!
Znači, treba trenirati i sve, ali treba biti i realan glede toga!!
zeleni_zoran
04.04.2005., 01:53
a šta vi mislite, koja je vještina najefikasnija za obranu od takvih, "opasnih" napada? (osim 100 metara šprint :D )
evo, sistematizirajmo:
dajte objektivna mišljenja; koja se vještina najbolje nosi s:
1) 1 na 1 - goloruko
2) 1 na 1 - protivnik naoružan
3) x na 1 (s tim da ste vi ovaj 1, a ne jedan od x-eva :D )
i zašto?
The Realist
04.04.2005., 10:21
Pa ja treniram BJJ i meni je u svakom slučaju ona najbolja, jer nijednu drugu ne znam, džaba mi sve ako je KRAV MAGA recimo super stvar, kada ja taj sistem ne poznajem!! Treniram malo i JJ, ali to više manje, tako da se moram pouzdati na BJJ!!
Ali eto, mislim da je BJJ najbolji za 1-1, mada kažem nemam nekog iskustva u drugim vještinama, ali mnogi to kažu za BJJ, pa neka bude ona!!
Protiv oružja, znam da JJ radi dosta toga, nisu loši, aikido je dobar, ali to je moje neko minijaturno iskustvo!!
x-1, tu mislim da ako hoćeš neku šansu, ili moraš biti baš majstor neke vještine, pogotovo udaračke, ili imati miks neki, pa kombinovati!!
To je moje mišljenje, nemojte sada samo da me neko počne napadati, kako obično ovdje biva, ovo je samo moje mišljenje :)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.