PDA

View Full Version : Štetnost mlijeka i mliječnih proizvoda


Kristina19
30.03.2005., 21:07
Jel može netko reći nešto više o tome?
Čini mi se da je bila tema ali tražilica mi baš i ne radi...

Ja svaki dan jedem jogurt ili svježi sir pa sam se malo zabrinula..
:(

krisi
30.03.2005., 21:32
Ako imas problema sa tjelesnom tezinom i pomocu jogurta i sira pokusavas smrsaviti trud ti je uzaludan,osim toga ovo sto mi kupujemo u trgovinama je sve drugo samo ne mlijeko,ali o tom nekom drugom prilikom,
Ako imas problema sa koncentracijom,cesto si umorna, sklona prehladama,imas problema sa stolicom onda ti ne preporucavam jogurte i sl.
:w

bodul
30.03.2005., 21:40
krisi
Bas si me zaintrigirala , molim te napisi nesto vise o tome , ili daj neke linkove .
Ja inace jedem jogurt svaki dan .
Ali i osijecam neku vrstu umora , pa mi nije jasno , kako su te stvari povezane .

Kristina19
30.03.2005., 21:51
Ma na, ne pokušavam smršaviti ni ništa tako.
Jednostavno mi je normalno da ujutro jedem jogurt (ili kiselo mlijeko) ili svježi sir - sve je domaće

Jedna Tanja
30.03.2005., 22:02
Ne znam kako jogurt ili sir mogu negativno uticati na necije zdravlje, osim ako se ne pretjeruje s tim ili ako neko nije alergican na mlijeko! Masnoce u siru uticu na holesterol, to je poznato, ali ako se jede umjereno, sir je zdrav, kao i drugi mlijecni proizvodi.

Druga stvar je samo mlijeko. Ono je zdravo za djecu, ali stomak odraslih ga tesko vari, pa kod nekih ljudi dolazi do problema sa varenjem i dijareja (proljeva). Ako ga uzimate, onda prije i poslije konzumiranja treba napraviti pauzu od barem 2 sata (ne unositi nista drugo).

S druge strane, mlijeko i njegovi proizvodi su neophodni ne samo za izgradnju kostiju, nego i za zdravlje pluca...etc.

misery-
30.03.2005., 22:22
ako vas stvarno zanima, imate sve potanko objasnjeno na www.prijatelji-zivotinja.hr/ (http://www.prijatelji-zivotinja.hr/).

:w

MaxB
30.03.2005., 23:20
Jedna Tanja kaže:
Druga stvar je samo mlijeko. Ono je zdravo za djecu, ali stomak odraslih ga tesko vari, pa kod nekih ljudi dolazi do problema sa varenjem i dijareja (proljeva). Ako ga uzimate, onda prije i poslije konzumiranja treba napraviti pauzu od barem 2 sata (ne unositi nista drugo).

S druge strane, mlijeko i njegovi proizvodi su neophodni ne samo za izgradnju kostiju, nego i za zdravlje pluca...etc.
Kad bi to bilo tako onda bih ja danas bio posve zdrav, a ne bih imao alergije na sve i svasta (i nutritivne i inhalacione), kvarljive zube itd. Pasterizirano mlijeko nije neophodno za nista. Pasterizirano mlijeko nije zdravo ni za djecu ni za odrasle, samo sto ga djeca lakse probavljaju.

Jedna Tanja
31.03.2005., 00:10
1. Rijec "pasteriziran" ja nisam upotrebljavala...

2. Da li si siguran da su tvoji zdravstveni problemi upravo od tog faktora (jer ih ima na milione)?...

MaxB
31.03.2005., 00:34
Jedna Tanja kaže:
1. Rijec "pasteriziran" ja nisam upotrebljavala...
99+% mlijeka koje ljudi danas konzumiraju je pasterizirano pa je posve nebitno jesi li ti upotrebljavala tu rijec ili ne. Nepasterizirano mlijeko je zdrava i hranjiva namirnica - pasterizirano to nije. O jogurtima, sirevima i drugim mlijecnim proizvodima ne znam dovoljno pa cu se suzdrzat od komentara o njima.

2. Da li si siguran da su tvoji zdravstveni problemi upravo od tog faktora (jer ih ima na milione)?...
Veci dio mojih zdravstvenih problema nema veze s mlijekom (barem mislim da je tako). Kazes da je mlijeko zdravo - ja sam si to protumacio kao da mlijeko doprinosi zdravlju (a kako bih drugacije) pa sam svojim komentarom ciljao sam na to da mi mlijeko nije nimalo pomoglo u zdravlju, vec samo odmoglo. Dok sam bio malen svaki dan sam pio/jeo mlijeko, a s vremenom sam sam postao alergican na mlijeko, a jos k tome i prestao podnositi laktozu. Zalosno je sto sam kasno povezao svoje probleme i mlijeko, no svako zlo za neko dobro - izbacio sam tu nezdravu namirnicu iz prehrane. I opet - govorim o pasteriziranom mlijeku (da me poslije ne hvatas za rijec ;)).

Ego
31.03.2005., 02:05
Ljudi, pa imate li vi uopće pojma što je to pasterizacija?!

globus
31.03.2005., 08:32
krisi kaže:
Ako imas problema sa tjelesnom tezinom i pomocu jogurta i sira pokusavas smrsaviti trud ti je uzaludan,

jogurt pojeden ujutro je za mršavljenje, a navečer je za debljanje.

Malta
31.03.2005., 09:09
globus kaže:
jogurt pojeden ujutro je za mršavljenje, a navečer je za debljanje.

:confused:


znam samo da ja :cerek: toplo mlijeko i žličicu meda navečer.... spavam ko beba!

globus
31.03.2005., 09:12
Malta kaže:
:confused:

tak kažu nutricionisti. Ak ga jedeš ujutro, mršaviš, a ako ga jedeš navečer, taj jogurt te deblja. Eto kakav imamo kompliciran organizam :D

Tigrica
31.03.2005., 09:16
Ego kaže:
Ljudi, pa imate li vi uopće pojma što je to pasterizacija?!
sta? u cemu je fora?

Tigrica
31.03.2005., 09:20
Kristina19 kaže:
Jel može netko reći nešto više o tome?
Čini mi se da je bila tema ali tražilica mi baš i ne radi...

Ja svaki dan jedem jogurt ili svježi sir pa sam se malo zabrinula..
:(

mene isto to brine, cula sam puno primjera za i protiv konzumiranja mlijeka.
s jedne strane napominju kako je to zdravo, dobra preventiva za kosti u kasnijim godinama, a s druge nije dobro, tesko se probavlja, izaziva alergije, ne znam..... ima li tko strucniji da kaze nesto? :(

globus
31.03.2005., 09:32
Tigrica kaže:
mene isto to brine, cula sam puno primjera za i protiv konzumiranja mlijeka.
s jedne strane napominju kako je to zdravo, dobra preventiva za kosti u kasnijim godinama, a s druge nije dobro, tesko se probavlja, izaziva alergije, ne znam..... ima li tko strucniji da kaze nesto? :(

nisam stručan :D , ali čuo sam da kravlje mlijeko uopće nije za ljude i da u tijelu, u principu, samo stvara probleme, jer naš organizam nije pripremljen za njegovu 'obradu'. I ako se pije, treba ga piti polako, u gutljajima. Jer ako popijemo cijelu čašu npr., u želucu se ta količina pretvori u istu količinu sira, pa je u želucu nešto kao kamen.

Navodno to ovisi i o krvnim grupama (ima neka ful popularna knjiga u vezi toga), pa neke grupe ne bi smjele konzumirati mlijeko zbog taloženja u zglobovima itd., a za neke je dozvoljeno...

magriz
31.03.2005., 10:34
globus kaže:
nisam stručan :D , ali čuo sam da kravlje mlijeko uopće nije za ljude i da u tijelu, u principu, samo stvara probleme, jer naš organizam nije pripremljen za njegovu 'obradu'. I ako se pije, treba ga piti polako, u gutljajima. Jer ako popijemo cijelu čašu npr., u želucu se ta količina pretvori u istu količinu sira, pa je u želucu nešto kao kamen.

Navodno to ovisi i o krvnim grupama (ima neka ful popularna knjiga u vezi toga), pa neke grupe ne bi smjele konzumirati mlijeko zbog taloženja u zglobovima itd., a za neke je dozvoljeno...


postoje ljudi s intolerancijom laktoze, ali za sve koji nemaju problema mlijeko je zdravo.
budući je viskoznog karaktera, ukoliko se ima problema s alergijom, dobro ga je izbjegavati, jer dodatno zgušnjava sluz, pa pojačava simptome alergije

kumek
31.03.2005., 10:56
globus kaže:
nisam stručan :D , ali čuo sam da kravlje mlijeko uopće nije za ljude i da u tijelu, u principu, samo stvara probleme, jer naš organizam nije pripremljen za njegovu 'obradu'. I ako se pije, treba ga piti polako, u gutljajima. Jer ako popijemo cijelu čašu npr., u želucu se ta količina pretvori u istu količinu sira, pa je u želucu nešto kao kamen.

Navodno to ovisi i o krvnim grupama (ima neka ful popularna knjiga u vezi toga), pa neke grupe ne bi smjele konzumirati mlijeko zbog taloženja u zglobovima itd., a za neke je dozvoljeno...

Točno, nisi stručan. Pretvori se u sir????? Ljudi, dajte malo prije nego kaj se počne s ovakvim biserjem konzultirajte literaturu. Recimo (po n-ti put) Fiziologija (autor Guyton) debela knjiga ali svašta unutra piše pa okrenete pod probava i gledajte i učite.
Mlijeko je izvrsna namirnica i dobro se probavlja. Tko je laktoza netolerantan je zapravo bolestan, pa ne mijenja na stvari. Pogledajte omjere proteina, ugljikohidrata, masti i vitamina i vidjet će te da je jedna od najsavršenijih namirnica. Zato je i nastalo evolucijom tj koristi se za prehranu mladih što ljudi što životinja.
Dječji organizam može probaviti mlijeko, a od odraslog slabije???? Otkud to za sto ran kristuševih.
A da ne znate kaj je pasterizacija i to je točno. Međutim znanje pojma pasterizacija i fiziologije bi smanjilo ovakve topike na 0 %.

MaxB
31.03.2005., 11:05
magriz kaže:
postoje ljudi s intolerancijom laktoze, ali za sve koji nemaju problema mlijeko je zdravo.
Ma kaj bi bilo zdravo! :D Po cemu? Po tome sto zadnjih dvadesetak godina svi govore da je zdravo? A ne kazu zbog cega je zdravo... A ako svi kazu da je zdravo, onda mora biti zdravo, zar ne? Pasterizacijom je unisteno skoro sve ono sto mlijeko cini zdravim. Na kraju dobijes tekucinu koja lako izaziva alergiju i umjesto da jaca kosti, jos ih slabi. S ove (http://web.archive.org/web/20030421051439/www.mit.edu/people/lmtancre/doc2/milk.html) stranice: Even studies paid for by the National Dairy Council have shown that the excessive protein in milk lowers blood calcium levels, causing the body to draw on calcium from the bones. The net result is that milk drinkers have much higher incidences of osteoperosis than vegans who drink no milk and eat no meat! In fact, osteoperosis is virtually unheard of among vegans. In addition, the countries with the highest milk consumption also have the highest incidence of osteoperosis.

Evo jedan sjajan clanak (http://www.pcrm.org/health/Preventive_Medicine/strong_bones.html) o tome kako zastititi kosti (bez mlijeka), te jos jedan .Sto ne valja s mlijekom? (http://www.pcrm.org/health/Info_on_Veg_Diets/dairy.html)

kumek
31.03.2005., 12:22
MaxB kaže:
Ma kaj bi bilo zdravo! :D Po cemu? Po tome sto zadnjih dvadesetak godina svi govore da je zdravo?

Ne neznalico, nego zato jer je hranjivo a da nije ne bi evolucijom niti nastalo. Mlado biće ne treba ništa osim mlijeka u prvih recimo nekoliko mjeseci, pa ako to ne znači da je hranjivo i zdravo onda ništa na ovom svijetu nije hranjivo niti zdravo.
Nemaš (kao i obično) pojma o stvarima o kojima pišeš pa tako niti ne znaš što je pasterizacija. Obzirom da se ponavljaš reci što se to točno u mlijeku uništava pasterizacijom i čemu ona služi. Ako ne znaš onda lijepo pošteno napiši ne znam, pa ću ja objasniti umjesto tebe. Jedino će zaključak biti bitno drugačiji od tvoga da ne kažem suprotan.;)

banderas
31.03.2005., 12:26
Tigrica kaže:
mene isto to brine, cula sam puno primjera za i protiv konzumiranja mlijeka.
s jedne strane napominju kako je to zdravo, dobra preventiva za kosti u kasnijim godinama, a s druge nije dobro, tesko se probavlja, izaziva alergije, ne znam..... ima li tko strucniji da kaze nesto? :(

Mlijeko i mliječni proizvodi su hranjivi, zdravi, dobar izvor bjelančevina, jogurt je DOBAR za probavu. Jedino na što treba paziti u mlijeku i mliječnim prerađevinama je kolilčina mliječne masti, pa se ne preporuča konzumirati veće količine punomasnog mlijeka/sireva...
Alergije, bolesti i slično su ipak specifična stanja i glupo je govoriti općenito o zdravlju mlijeka pozivajući se na te specifičnosti.
Ova trkeljanja o štetnosti, o tome da kravlje mlijeko nije za ljude, o tome da sir nastaje u želucu, o debljanju navečer a mršavljenju ujutro su samo trkeljanja.

globus
31.03.2005., 12:30
kumek kaže:
Točno, nisi stručan. Pretvori se u sir????? Ljudi, dajte malo prije nego kaj se počne s ovakvim biserjem konzultirajte literaturu.

a kaj ti misliš da sam ja to isisao iz malog prsta?! :D :D

da, pretvori se u sir. U želucu je kiselina, a mlije+kiselina+toplina=sir. :eek:

globus
31.03.2005., 12:31
banderas kaže:
o tome da sir nastaje u želucu, o debljanju navečer a mršavljenju ujutro su samo trkeljanja.

hm, a ti si neki nutricionist?

banderas
31.03.2005., 12:37
globus kaže:
da, pretvori se u sir. U želucu je kiselina, a mlije+kiselina+toplina=sir. :eek:

:D:D:D:D :bonk:

magriz
31.03.2005., 12:38
globus kaže:
a kaj ti misliš da sam ja to isisao iz malog prsta?! :D :D

da, pretvori se u sir. U želucu je kiselina, a mlije+kiselina+toplina=sir. :eek:

:rolleyes:

ali i sir je zdrav!!! :cool:

istom logikom - mlijeko (lužnato) + kiselina --> neutralizacija!!! dakle, ne šteti! :D

cyra
31.03.2005., 12:40
ovo je još bolje od onoga sa limunskom kiselinom :bonk:

banderas
31.03.2005., 12:40
globus kaže:
hm, a ti si neki nutricionist?

Ajde probaj razmisliti pa reci šta misliš da li povećani unos hrane ujutro ili navečer ima veze s debljanjem zbog toga jer preko dana trošimo daleko više energije nego preko noći, ili i dalje misliš da je to eto samo specifičnost mlijeka :D Ono preko noći deblja a preko dana se troši dok za svu ostalu hranu to nije slučaj :D :D

globus
31.03.2005., 12:40
banderas kaže:
:D:D:D:D :bonk:

pa nisam ti ja kriv kaj živiš u neznanju :jumping:

banderas
31.03.2005., 12:42
globus kaže:
pa nisam ti ja kriv kaj živiš u neznanju :jumping:

Sponzoriram te ja mlijekom i solnom kiselinom, a ti meni za uzvrat daj sir koji napraviš od toga :D :D
Nije baš isplatljiva trampa ali bar će biti edukativna :D

globus
31.03.2005., 12:43
banderas kaže:
Ajde probaj razmisliti pa reci šta misliš da li povećani unos hrane ujutro ili navečer ima veze s debljanjem zbog toga jer preko dana trošimo daleko više energije nego preko noći, ili i dalje misliš da je to eto samo specifičnost mlijeka :D Ono preko noći deblja a preko dana se troši dok za svu ostalu hranu to nije slučaj :D :D

jesam ja kaj rekao za ostalu hranu? jel ovo tema o mlijeku? zakaj se ti oćeš svadit samnom? nije li jogurt masniji od mrkve?

globus
31.03.2005., 12:44
magriz kaže:
:rolleyes:

ali i sir je zdrav!!! :cool:

istom logikom - mlijeko (lužnato) + kiselina --> neutralizacija!!! dakle, ne šteti! :D

jesi ti neki kemičar?

kemik
31.03.2005., 12:44
cyra kaže:
ovo je još bolje od onoga sa limunskom kiselinom :bonk:

tocno... ovaj topik isto ide u anale, medju one "sto ce nam vicevi kad postoje ovakvi topiki?"


mlijeko + kiselina = sir... ma placem, placem!

cyra
31.03.2005., 12:45
banderas kaže:
Sponzoriram te ja mlijekom i solnom kiselinom, a ti meni za uzvrat daj sir koji napraviš od toga :D :D

e taj sir bi trebalo zaštititi kao izvorni hrvatski proizvod, jer ovakvih gluposti samo kod nas ima :D :D :D

globus
31.03.2005., 12:45
kemik kaže:
tocno... ovaj topik isto ide u anale, medju one "sto ce nam vicevi kad postoje ovakvi topiki?"


mlijeko + kiselina = sir... ma placem, placem!

jesi ti neki doktor?

globus
31.03.2005., 12:46
cyra kaže:
e taj sir bi trebalo zaštititi kao izvorni hrvatski proizvod, jer ovakvih gluposti samo kod nas ima :D :D :D

i neznanja punih sprdatora ko ti! :D :D :D

kemik
31.03.2005., 12:47
globus kaže:
jesi ti neki doktor?

doktor - lijecnik ili doktor znanosti?

nisam ni jedno, ali me to ne sprjecava da me ovaj topik zabavlja...

i btw, magriz je kemicar, isto kao i ja (i kumek, vec kad smo kod kemicara)

globus
31.03.2005., 12:47
kemik kaže:
mlijeko + kiselina = sir... ma placem, placem!

plači, plači, manje ćeš piškit! :zubo: :zubo:

i poslije popij mlijeka da malo nadomjestiš tekućinu! :D

globus
31.03.2005., 12:48
kemik kaže:
doktor - lijecnik ili doktor znanosti?

nisam ni jedno, ali me to ne sprjecava da me ovaj topik zabavlja...

i btw, magriz je kemicar, isto kao i ja (i kumek, vec kad smo kod kemicara)

e pa onda se vratite u školu! :D :D :D

marin1001
31.03.2005., 12:49
Kristina19 kaže:
Jel može netko reći nešto više o tome?
Čini mi se da je bila tema ali tražilica mi baš i ne radi...

Ja svaki dan jedem jogurt ili svježi sir pa sam se malo zabrinula..
:(

sir je najbolji omjer bjelančevina i ugljihohidrata!

a mlijeko, nova istraživanja navodno su pokaya da tijelo nemože probaviti kalcij iz mlijeka i da to samo poseremo!!!!
nisu me uvjerili!!!!!!!!

globus
31.03.2005., 12:49
cyra kaže:
e taj sir bi trebalo zaštititi kao izvorni hrvatski proizvod, jer ovakvih gluposti samo kod nas ima :D :D :D

nego kaj, 'Želučko' će se zvat!:D

kumek
31.03.2005., 12:50
cyra kaže:
e taj sir bi trebalo zaštititi kao izvorni hrvatski proizvod, jer ovakvih gluposti samo kod nas ima :D :D :D

Ima još, to je RVACKI sir jer zamisli ti sve te francuze i talijane koji stavljaju sve te mikroorganizme kad je dosta staviti malo kiseline i imaš sir i ne treba čekati uopće, kakvo zrenje, kakvi bakrači. Rvacki sir - Genuine. Prava rvacka kvaliteta. Ili recimo u čaj staviš malo mlijeka dodaš limun i imaš sir sa čajem, rvacka kvaliteta kao produkt rvackih genija a sve prirodno. Samo tako naprijed rvacki geniji. :top:

kemik
31.03.2005., 12:51
kumek kaže:
u čaj staviš malo mlijeka dodaš limun i imaš sir sa čajem


'ocemo to patentirat pa na tome dobro zaradit, kumek?

globus
31.03.2005., 12:52
kumek kaže:
Ima još, to je RVACKI sir jer zamisli ti sve te francuze i talijane koji stavljaju sve te mikroorganizme kad je dosta staviti malo kiseline i imaš sir i ne treba čekati uopće, kakvo zrenje, kakvi bakrači. Rvacki sir - Genuine. Prava rvacka kvaliteta. Ili recimo u čaj staviš malo mlijeka dodaš limun i imaš sir sa čajem, rvacka kvaliteta kao produkt rvackih genija a sve prirodno. Samo tako naprijed rvacki geniji. :top:

ajmo onda ovak. Popij jedno 2-3 čaše mlijeka. Pričekaj neko vrijeme, štajaznam pol sata i odi povraćat. I onda se javi s iskustvima i analizom ispovraćanog! :B :W

banderas
31.03.2005., 12:54
globus kaže:
jesi ti neki doktor?

Dobro, jesi ti mutav ili si danas pao na glavu? Jesi li uopće svjestan koje gluposti pišeš? Ovdje inače ima i doktora i kemičara i biokemičara ali da ti svi napišu da sereš gluposti (a već su ti napisali :D) , ti ćeš i dalje polemizirati i pisat papazjanije koje si pročitao u nekom žutom tisku.

kumek
31.03.2005., 12:54
globus kaže:
e pa onda se vratite u školu! :D :D :D
:jumping: :cerek: Moraš nam samo reći u koji si ti išao kako bismo i mi mogli ignorirali cjelokupnu mliječnu industriju i svu znanost o hrani.

magriz
31.03.2005., 12:55
kemik kaže:
'ocemo to patentirat pa na tome dobro zaradit, kumek?

a uz to ćemo puniti boce dobivenom vodom iz neutralizacije :D

globus
31.03.2005., 12:57
banderas kaže:
Dobro, jesi ti mutav ili si danas pao na glavu? Jesi li uopće svjestan koje gluposti pišeš? Ovdje inače ima i doktora i kemičara i biokemičara ali da ti svi napišu da sereš gluposti (a već su ti napisali :D) , ti ćeš i dalje polemizirati i pisat papazjanije koje si pročitao u nekom žutom tisku.

žuti tisak si ti čitao kao udžbenik u toj svojoj školici! :B :B :D :D

kumek
31.03.2005., 12:57
globus kaže:
ajmo onda ovak. Popij jedno 2-3 čaše mlijeka. Pričekaj neko vrijeme, štajaznam pol sata i odi povraćat. I onda se javi s iskustvima i analizom ispovraćanog! :B :W
Har, har. Čemu to kad znam da mogu dobiti originalni rvacki sir Globusko.;)

globus
31.03.2005., 12:57
kumek kaže:
:jumping: :cerek: Moraš nam samo reći u koji si ti išao kako bismo i mi mogli ignorirali cjelokupnu mliječnu industriju i svu znanost o hrani.

ne smijem reklamirat! :D :D :D

kemik
31.03.2005., 12:57
magriz kaže:
a uz to ćemo puniti boce dobivenom vodom iz neutralizacije :D

i ondak netko kaze da je forum samo gubljenje vremena... pih, da nema foruma ne bi bilo ni ovako dobrih ideja!

I jos cemo gore napisati da je light voda, i eto bogatstva!

globus
31.03.2005., 12:58
kumek kaže:
Har, har. Čemu to kad znam da mogu dobiti originalni rvacki sir Globusko.;)

Globusko Light :D :D :D

kumek
31.03.2005., 13:00
kemik kaže:
'ocemo to patentirat pa na tome dobro zaradit, kumek?

Ne, ne, to će globus - globalni ignorant znanstvenih činjenica.

kumek
31.03.2005., 13:01
globus kaže:
Globusko Light :D :D :D
Ako i nemaš znanja imaš duha. :top: :D ;)

globus
31.03.2005., 13:02
kumek kaže:
Ne, ne, to će globus - globalni ignorant znanstvenih činjenica.

popišam ti se ja na (takvu) znanost! :D :D :D

zanimljivo kako je znanost uvijek u pravu, a svako malo skuže da to nije baš tako, nego onako, ali da to nisu skužili jer tada su bili stari mikroskopi i bla bla bla Jaka ti je takva znanost! :eek: :D :D

globus
31.03.2005., 13:04
kumek kaže:
Ako i nemaš znanja imaš duha. :top: :D ;)

Zato vi imate (ne)znanja pa se nadopunjujemo i činimo cjelinu! :D :D :D

kumek
31.03.2005., 13:07
Mogu vam reći da je globus u pravu. Znanost ionak ništ ne zna a narod zna. Primjerice, krava ima tri predželuca (kapura, knjižavac i burag) i jedan "pravi" želudac koji se zove ...... SIRIŠTE. Drugim riječima tamo se proizvodi ...... sir. Eto. Jedino kaj možda izraz usiriti se nije isto kaj i nastajanje sira, ali ko će sad o terminologiji.

globus
31.03.2005., 13:10
Evo jedan lijepi link za ''ljubitelje'' mlijeka:

http://www.milksucks.com/

:zubo: :zubo:

globus
31.03.2005., 13:19
evo kome se da, nek čita (nije o siru :D )...

ovaj link (http://perdurabo10.tripod.com/id55.html)

banderas
31.03.2005., 13:27
globus kaže:
Evo jedan lijepi link za ''ljubitelje'' mlijeka:

http://www.milksucks.com/

:zubo: :zubo:

da, iz naziva linka se vidi da je riječ o objektivnom prikazu činjenica :D

Ego
31.03.2005., 13:38
Eh da... i nitko mi nije odgovorio, što je to pasterizacija, i što se njome uništava?

Tigrica
31.03.2005., 14:41
Ego kaže:
Eh da... i nitko mi nije odgovorio, što je to pasterizacija, i što se njome uništava?

pa ja sam tebe pitala sto je to? ti kao znas, ha?

MaxB
31.03.2005., 15:03
kumek kaže:
Dječji organizam može probaviti mlijeko, a od odraslog slabije???? Otkud to za sto ran kristuševih.
Mislim da bi morao procitati knjigu koju preporucujes! :D Ili kupiti neku novijeg datuma! ;) Danas se znaju stvari koje se nisu znale prije deset, dvadeset ili vise godina.

A da ne znate kaj je pasterizacija i to je točno. Međutim znanje pojma pasterizacija i fiziologije bi smanjilo ovakve topike na 0 %.
Sto si time htio reci? Svrha pasterizacije je da unisti lose mikrobe. No, pasterizacijom se uniste i dobre bakterije, vitamini i enzimi - i sto onda na kraju imas od mlijeka? :confused:


kumek kaže:
Ne neznalico, nego zato jer je hranjivo a da nije ne bi evolucijom niti nastalo
Sirovo mlijeko je nastalo evolucijom. Pasterizirano mlijeko je nastalo covjekovim djelovanjem. A osim toga krave su pune antibiotika i hormona kako bi proizvele visestruko vise mlijeko nego je to normalno - da, takvo mlijeko je zbilja nastalo evolucijom... :D

Mlado biće ne treba ništa osim mlijeka u prvih recimo nekoliko mjeseci, pa ako to ne znači da je hranjivo i zdravo onda ništa na ovom svijetu nije hranjivo niti zdravo.
Opet - govoris o sirovom mlijeku iste vrste, a ne o pasteriziranom kravljem ili kojem god mlijeku.

Nemaš (kao i obično) pojma o stvarima o kojima pišeš pa tako niti ne znaš što je pasterizacija. Obzirom da se ponavljaš reci što se to točno u mlijeku uništava pasterizacijom i čemu ona služi. Ako ne znaš onda lijepo pošteno napiši ne znam, pa ću ja objasniti umjesto tebe. Jedino će zaključak biti bitno drugačiji od tvoga da ne kažem suprotan.;)
Ja sam napisao par stvari o pasterizaciji - ajd ti mene sad razuvjeri. Sto je to pasterizacija i cemu sluzi? I koji su negativni aspekti?

smjeskica
31.03.2005., 16:10
Cekajte malo a zasto da ne jedem mlijeko i mlijecne proizvode ako zelim smrsaviti...u mene je bas obratno kada hocu koju kilu da skinem onda vrlo cesto jedem svjezi kravlji sir uz povrce-jel' grijesim?

krisi
31.03.2005., 16:11
bodul kaže:
krisi
Bas si me zaintrigirala , molim te napisi nesto vise o tome , ili daj neke linkove .
Ja inace jedem jogurt svaki dan .
Ali i osijecam neku vrstu umora , pa mi nije jasno , kako su te stvari povezane .

Nesto vise o povezanosti mlijeka i gore navedenih simptoma naci ces u prehrani od 5 elemenata,kineska dijetetika napravljena za evropljane ,jednostavno receno
Ako se sluzis njemacik jezikom naci ces dosta toga na internetu.
Ako zelis vise javi na pm:w

Kristina19
31.03.2005., 16:12
Hej ljudi, ne se svađat na mom topicu! To je nedopustivo!
Nek svatko kaže što ZNA i kako to zna.

I MOLIM NE ČETAT (uh što sam pismena) :D

Na kraju, niste rekli tj. niste me uvjerili ni ZA ni PROTIV.

Može li netko objasniti kako to da se kalcij iz mlijeka ne može iskoristiti?
Vrijedi li to i za kiselo mlijeko i jogurte?
Iz čega ću onda dobivati kalcij ako ne iz mliječnih proizvoda? :eek:

Ja obožavam mlijeko i jogurte. Pogotovo ljeti ih konzumiram često. Nikad nisam osjetila nikakve probleme. Trebam li smanjiti uzimanje mliječnih proizvoda (npr. na dan pojedem jedan jogurt i 2 žlice svježeg sira ili kiselo mlijeko umjesto sira, jednu šalicu)?

Kristina19
31.03.2005., 16:15
smjeskica, meni isto jogurt i sir spada pod laganiju hranu (uz povrće).
Moja baka se neko vrijeme tako hranila i skinula dosta kila. Ne kažem da je to zbog konzumiranja mliječnih proizvoda nego samo želim reći da mi je to u svakodnevnoj prehrani i ne smatram to ne zdaravim.
Zato sam i pokrenula ovaj topic jer sam od mnogih čula da su ti proizvodi zapravo štetni. :(

dodouprolazu
31.03.2005., 16:38
globus kaže:
nisam stručan :D , ali čuo sam da kravlje mlijeko uopće nije za ljude i da u tijelu, u principu, samo stvara probleme, jer naš organizam nije pripremljen za njegovu 'obradu'. I ako se pije, treba ga piti polako, u gutljajima. Jer ako popijemo cijelu čašu npr., u želucu se ta količina pretvori u istu količinu sira, pa je u želucu nešto kao kamen.


Vidim s cole se stiglo i do mlijeka. A ako se mlijeko u zelucu pretvara u nesto kao kamen onda bi ja dosad trebao vec kamenelom otvoriti, jer popijem ga kroz dan minimalno pola litre a nekad i litru plus sirevi, acidofilna mlijeka itd.

dodouprolazu
31.03.2005., 16:45
globus kaže:
Evo jedan lijepi link za ''ljubitelje'' mlijeka:

http://www.milksucks.com/

:zubo: :zubo:

Danas na internetu imas svega, mislim ako si uzmem dovoljno vremena vjerojatno cu naci i sajt koji tvrdi da je nebo zeleno i da je to znanstveno dokazano. I kaj da radim s tim sajtom? Kao i s ovim tvojim (nisam gledao ali garant su to napisali neki militarno nastrojeni vegetarijanci ili makrobioticari) a ja sam svejed pa ne pusim to.

kumek
31.03.2005., 16:48
Eto Maxi neznalico. Uništiš vitamine? Koje i koliko? Osim toga sorry ja nisam govorio o mljijeku kao izvoru vitamina (iako i njih nakon pasterizacije ima dosta) nego kao izvoru proteina, masti i ugljikohidrata a tu pasterizacija ništ jako ne mijenja. Mijenja obranost mlijeka jer se mliječna mast obire i koristi u proizvodnji drugih mliječnih proizvoda.
Enzimi su proteini i bili oni uništeni ili ne bili oni u tvoj kao niti u dječji organizam (osim prvih dan dva nakon rođenja) ne idu kao enzimi nego kao i svi drugi proteini nakon razgradnje u probavnom traktu. To kaj uništiš patogene bakterije uništiš i druge pa kaj? Ne misliš valjda da su tebi potrebne bakterije u prehrani osim iznimno, a i to nisam siguran da možeš pomoću mlijeka, pa makar i svježeg
Da mlijeko zna biti zagađeno antibioticima zna ali to ne mijenja na stvari da je mlijeko dobra namirnica. I voda nije dobra namirnica kad je zagađena nadam se da se s time slažemo.
Tvoj komentar o knjizi Fiziologija je besmislen jer se ništ tak bitno u toj domeni ne mijenja u zadnjih 10 ili 20 godina, a ti si najmanje taj koji to uopće može procijeniti.

kumek
31.03.2005., 16:49
dodouprolazu kaže:
Danas na internetu imas svega, mislim ako si uzmem dovoljno vremena vjerojatno cu naci i sajt koji tvrdi da je nebo zeleno i da je to znanstveno dokazano. I kaj da radim s tim sajtom? Kao i s ovim tvojim (nisam gledao ali garant su to napisali neki militarno nastrojeni vegetarijanci ili makrobioticari) a ja sam svejed pa ne pusim to.

Hrpa sranja gdje tvrde da se stvaraju alergije, a niti riječ o mlijeku samom za sebe. Zagađeno, pa kao ne valja. Kao da išta zagađeno valja.

violent_femmes9
31.03.2005., 16:51
:jumping:

kumek's on the road again

:top:

super mi je bila ona provala za sir koji nastaje u zelucu iz mlijeka :rofl:

predlazem podforum zdravlje za najduhovitiji

Ego
31.03.2005., 17:03
Tigrica kaže:
pa ja sam tebe pitala sto je to? ti kao znas, ha?

Dakle... pasterizacija je proces djelomične termičke sterilizacije proizvoda, na temperaturi ispod 100°C, kroz krači vremenski period. Time se uništavaju aktivne bakterije, ali ne i spore, pa je s toga takav proizvod kračeg roka trajanja.
Proizvodi se tretiraju na ovaj način upravo da bi im se što manje hranjivih sastojaka uništilo.

Ego
31.03.2005., 17:05
Što se onečiščenja tiće... jeste li znali da mlijeko žene u prosjeku ima više štetnih tvari u sebi nego mlijeko krave?

Jedna Tanja
31.03.2005., 19:36
Pa ljudi, pobogu, zar mislite da svaka alergija dolazi od mlijeka??? Ja evo postim od 14. marta (dakle damo biljna hrana) i imam iste probleme sa zdravljem koje sam imala ranije! Ljudi mogu biti alergicni na perje, na konzervanse, na jake mirise, na zitarice, na jaja, ma na sta god hoces!:s

A to da jogurt uvece deblja... pa sve uvece pojedeno utice lose na nasu liniju, a slabije se vari. Kad god sam htjela da smrsam, drzala sam se samo jednog recepta: obilan dorucak, mrsav rucak i nikakva vecera! Od rucka do spavanja jedes samo kao ptica, bacis neko zrnce u kljun, koliko da zamoris glad... I rezultat ne izostaje. Znaci ista kolicina hrane, ali raspodijeljena uglavnom u prvi dio dana...:)

cyra
31.03.2005., 22:25
Kristina19 kaže:


Može li netko objasniti kako to da se kalcij iz mlijeka ne može iskoristiti?
Vrijedi li to i za kiselo mlijeko i jogurte?
Iz čega ću onda dobivati kalcij ako ne iz mliječnih proizvoda? :eek:



Ne može, zato što to nije istina. Kalcij iz mijeka je isti kao i kalcij iz bilo čega drugog (jer da nije ne bi se tako zvao - što je kolega Kumek lijepo objasnio na topicu o limunskoj kiselini :D )

Samo ti nastavi piti mlijeko i mliječne proizvode i ne nasjedaj svakakvim glupim teorijama zavjere koje se pojavljuju svako malo :top:

Ovo me podsjeća na onaj mail što je nedavno kružio o tome da antiperspiranti izazivaju rak dojke :bonk:

I što je najžalosnije, hrpa žena na poslu je nasjela na to i pobacala antiperspirante iz kupaonice. Rezultat je bio primjetan samo olfaktivno osobama iz njihove okoline :D

mrkvich
31.03.2005., 23:04
ja obozavam mlijeko.
od malena.
kao mala sam znala po 2 litre popit.jendostavno sam ga obozavala.sad nesto manje ga pijem al bar litru dnevno smazem...
bilo drito od krave (naravno, skuhano), bilo kupovno, bilo kozje...kakvo god ja ga obozavam!:top:

alexxx
31.03.2005., 23:18
zato sad imaš pun želudac sira..

alexxx
31.03.2005., 23:23
ko kamen tvrdog k tome..

goddess11211
01.04.2005., 00:22
Kristina19 kaže:
Jel može netko reći nešto više o tome?
Čini mi se da je bila tema ali tražilica mi baš i ne radi...

Ja svaki dan jedem jogurt ili svježi sir pa sam se malo zabrinula..
:(

ako jedes svjezi sir i domaci yogurt moja preporuka ti je da i nastavis tako, u domacem yogurtu imas gomilu bakterija koje su itekako vazne organizmu i poboljsavaju probavu (zene koje uzimaju dovoljno yogurta sa tim zivim bakterijama imaju rjedje slucajeve gljivicnih infekcija) tih gljivica nema u kupovnim yogurtima koji su nadopunjeni vocem ili secerom, ima ih u acidofilu...

domaci sir ti je isto dobar za organizam ako ga jedes onako svjez i bez vrhnja, ako ga jedes sa vrhnjem, nije nista lose samo unosis vise masti sto znaci da ako si zabrinuta za svoju tezinu pazi si na to.
ako pijes puno domaceg mlijeka koje je punomasno, mozda unosis previse masti, no nije to nista stetno, dovoljno ti je samo casa dnevno...

mlijeko steti osobama koje su netolerantne prema laktozi (ko moj muz recimo, njemu je mucno ako popije casu mlijeka i dobije proljev) a kod tebe to ocito nije slucaj)

istrazivanja su isto pokazala da adekvatna konzumacije mlijecnih proizvoda kao yogurt, malo sira bez vrhnja ili casa obradjenog mlijeka dnevno pomaze mrsavljenu...

tako da krajnji zakljucak je, mlijecni proizvodi nisu stetni (pogotovo u tvom slucaju gdje su domaci) sve dok ih konzumiras u moderaciji...

nadam se da ti je ovo malo pomoglo...
:w

Tigrica
01.04.2005., 08:32
Ego kaže:
Što se onečiščenja tiće... jeste li znali da mlijeko žene u prosjeku ima više štetnih tvari u sebi nego mlijeko krave?

u kojem smislu?! mislis stetnih tvari kao posljedica nekvalitetnije ishrane zene, tj., ljudi opcenito, ili nesto drugo?

koliko god ono bilo dobro ili ne, najprikladnije je i najzdravije za malu bebu. Nema nista boljeg od toga za nju.

banderas
01.04.2005., 09:47
Kristina19 kaže:
Može li netko objasniti kako to da se kalcij iz mlijeka ne može iskoristiti?

Mogu ti objasniti ljudi koji žive u onoj lijepoj velikoj ograđenoj zgradi na zapadnoj periferiji grada. Ako ti to pokušava objasniti netko kome nije tamo prebivalište, možeš ga slobodno preporučit tamo.

mrkvich
01.04.2005., 11:08
alexxx kaže:
zato sad imaš pun želudac sira..

kakvog sira pobogu?:D

magriz
01.04.2005., 11:20
mrkvich kaže:
kakvog sira pobogu?:D

pa zar ti ne znaš???:eek: kiselina iz želuca i mlijeko koje si jutros popio :zivili:

globus
01.04.2005., 11:34
magriz kaže:
pa zar ti ne znaš???:eek: kiselina iz želuca i mlijeko koje si jutros popio :zivili:

Jesi onda išao povraćat nakon 3 čaše mlijeka ili ne? :bljak: :zubo: :zubo: :zubo:

magriz
01.04.2005., 11:44
globus kaže:
Jesi onda išao povraćat nakon 3 čaše mlijeka ili ne? :bljak: :zubo: :zubo: :zubo:

ne išao, nego išla!!!:cice:

kod mene nema sira jer flaširam vodu!!!:cerek:

alexxx
01.04.2005., 11:46
mrkvich kaže:
kakvog sira pobogu?:D kad piješ mlijeko, ono se u kombinaciji sa želučanom kiselinom pretvara u grudu sira.

globus
01.04.2005., 11:47
magriz kaže:
ne išao, nego išla!!!:cice:

pa onda nemamo više kaj raspravljat.

magriz
01.04.2005., 11:51
globus kaže:
pa onda nemamo više kaj raspravljat.

:raspa:

globus
01.04.2005., 11:54
magriz kaže:
:raspa:

sigurno si takva i dok voziš! :B :B :D :D

dreamer~dreams
01.04.2005., 12:21
MaxB kaže:
S ove (http://web.archive.org/web/20030421051439/www.mit.edu/people/lmtancre/doc2/milk.html) stranice: Even studies paid for by the National Dairy Council have shown that the excessive protein in milk lowers blood calcium levels, causing the body to draw on calcium from the bones. The net result is that milk drinkers have much higher incidences of osteoperosis than vegans who drink no milk and eat no meat! In fact, osteoperosis is virtually unheard of among vegans. In addition, the countries with the highest milk consumption also have the highest incidence of osteoperosis.

To sam i ja čitala na Netu prije dosta vremena... Postoje li neki ozbiljni zanstveni linkovi, tj. linkovi na takve znanstvene radove?

edit:
ovaj link koji je dao MaxB - http://www.pcrm.org/health/Preventive_Medicine/strong_bones.html - navodi neke reference za takve radove... hm...

globus
01.04.2005., 12:21
P.S.

Jel imamo mi u tijelu pepsin? Kako se on aktivira? Gdje se pepsin koristi u industrijskoj proizvodnji? :horor: :horor: :clint: :zubo: :zubo:

Indigo Girl
01.04.2005., 13:10
Jel peptin isto što i pepsin? :misli: Vjerojatno nije. Kemiju sam davno imala. Nešto mi se čini da je jedno od toga u želucu i ima jako nizak ph i razgrađuje nešto :D Nadam se da sam pomogla :D

Indigo Girl
01.04.2005., 13:12
A što se sira i mlijeka tiče..jogurt i svježi sir su jedini proizvodi koje ja smatram potrebnima i zdravima. Kalcij dobivamo iz badema, lješnjaka i ekipe. Meni je nekako cijela ta priča s mlijekom...neprirodna. Ono, žene luče mlijeko za svoju djecu. Krave isto tako. Krave ne piju to mlijeko kasnije. Zašto bi mi pili njihovo mlijeko koje je namijenjeno njihovoj djeci? :misli:

globus
01.04.2005., 13:16
Indigo Girl kaže:
Zašto bi mi pili njihovo mlijeko koje je namijenjeno njihovoj djeci? :misli: [/COLOR]

Zato što je zdravo! :rolleyes: :eek: :zubo: :zubo: :zubo:

kemik
01.04.2005., 13:17
Indigo Girl kaže:
A što se sira i mlijeka tiče..jogurt i svježi sir su jedini proizvodi koje ja smatram potrebnima i zdravima. Kalcij dobivamo iz badema, lješnjaka i ekipe. Meni je nekako cijela ta priča s mlijekom...neprirodna. Ono, žene luče mlijeko za svoju djecu. Krave isto tako. Krave ne piju to mlijeko kasnije. Zašto bi mi pili njihovo mlijeko koje je namijenjeno njihovoj djeci? :misli:

wait a minute:

ti tvrdis da je sir i jogurt zdrav, i njihova konzumacija OK, a konzumacija mlijeka nije u redu? jesam dobro skuzila?

:lol: o boze, sto se sve ovdje nece procitati...

magriz
01.04.2005., 13:43
globus kaže:
P.S.

Jel imamo mi u tijelu pepsin? Kako se on aktivira? Gdje se pepsin koristi u industrijskoj proizvodnji? :horor: :horor: :clint: :zubo: :zubo:

jesi li učio kemiju??? pepsin je enzim koji sudjeluje u razgradnji proteina u GIT-u
:kava:

globus
01.04.2005., 13:52
magriz kaže:
jesi li učio kemiju??? pepsin je enzim koji sudjeluje u razgradnji proteina u GIT-u
:kava:

da, dobro...dalje?

kem
01.04.2005., 14:01
Ego kaže:
Ljudi, pa imate li vi uopće pojma što je to pasterizacija?!

Naravno da nemaju. I ti svasta pitas....:rolleyes:
:D Ali, cekaj da dodje McPropovjednik ovamo, on ce to tebi fino objasniti.

A ako se mlijeko u zelucu pretvara u nesto kao kamen onda bi ja dosad trebao vec kamenelom otvoriti

:rofl: Zakasnio. Ja vec odavno imam monopol. :raspa:

magriz
01.04.2005., 14:05
globus kaže:
da, dobro...dalje?

što dalje? uzmi biokemiju od Stryera ili Karlsona, fiziologiju Guytona, ili pretraži na netu... ja moram :cice:

ako misliš na proizvodnju sireva i ostalih mliječnih proizvoda, istina i tamo se koristi, zato su nam želuci puni sira :zubo:

globus
01.04.2005., 14:27
kem kaže:
:rofl: Zakasnio. Ja vec odavno imam monopol. :raspa:

hm, ne sjećam se da si me tražio licencu! :D :D

globus
01.04.2005., 14:29
magriz kaže:
što dalje? uzmi biokemiju od Stryera ili Karlsona, fiziologiju Guytona, ili pretraži na netu...


jesu to neke ''znanstvene'' knjige? :eek: mora da ih imaš u malom prstu! :D

magriz
01.04.2005., 14:37
globus kaže:
jesu to neke ''znanstvene'' knjige? :eek: mora da ih imaš u malom prstu! :D

:blabla:

globus
01.04.2005., 14:40
magriz kaže:
:blabla:

nisi mogla odolit, ha?! :jumping:

Crimson Petal
01.04.2005., 16:57
globus kaže:
jesu to neke ''znanstvene'' knjige? :eek:

ne, uopce. :rolleyes:

kumek
01.04.2005., 17:51
Indigo Girl kaže:
A što se sira i mlijeka tiče..jogurt i svježi sir su jedini proizvodi koje ja smatram potrebnima i zdravima. Kalcij dobivamo iz badema, lješnjaka i ekipe. Meni je nekako cijela ta priča s mlijekom...neprirodna. Ono, žene luče mlijeko za svoju djecu. Krave isto tako. Krave ne piju to mlijeko kasnije. Zašto bi mi pili njihovo mlijeko koje je namijenjeno njihovoj djeci? :misli:

Apsolutno a bademe i lješnjake biljka proizvodi kako bi smo mi dobili kalcija a ne u svrhu vlastitog razmnožavanja kao uostalom i plodovi svih drugih biljaka. Sve samo za nas.;)

Indigo Girl
01.04.2005., 19:41
kemik kaže:
wait a minute:

ti tvrdis da je sir i jogurt zdrav, i njihova konzumacija OK, a konzumacija mlijeka nije u redu? jesam dobro skuzila?

:lol: o boze, sto se sve ovdje nece procitati... Mislim da su zdravi, da. Ali mi je u isto vrijeme čudna ta priča s konzumiranje kravljeg mlijeka, dakle i sira i jogurta. Jedem ja to, i mislim da je dobro, ali opet, čudno mi je to :)

Indigo Girl
01.04.2005., 19:42
Kemik, nemam pojma zašto proizvode, ali mislim da su puni kalcija. Ja ne pijem mlijeko i jedem rijetko ostale mliječne proizvode, a nikakav manjak kalcija nemam niti sam ikada imala.

alexxx
01.04.2005., 20:18
ja sam danas na hitnoj završila, ovolki komad sira su mi iz želuca izvadili..

Indigo Girl
01.04.2005., 20:38
:lol:

puffko
01.04.2005., 23:01
MaxB kaže:
Ma kaj bi bilo zdravo! :D Po cemu? Po tome sto zadnjih dvadesetak godina svi govore da je zdravo? A ne kazu zbog cega je zdravo... A ako svi kazu da je zdravo, onda mora biti zdravo, zar ne? Pasterizacijom je unisteno skoro sve ono sto mlijeko cini zdravim. Na kraju dobijes tekucinu koja lako izaziva alergiju i umjesto da jaca kosti, jos ih slabi. S ove (http://web.archive.org/web/20030421051439/www.mit.edu/people/lmtancre/doc2/milk.html) stranice: Even studies paid for by the National Dairy Council have shown that the excessive protein in milk lowers blood calcium levels, causing the body to draw on calcium from the bones. The net result is that milk drinkers have much higher incidences of osteoperosis than vegans who drink no milk and eat no meat! In fact, osteoperosis is virtually unheard of among vegans. In addition, the countries with the highest milk consumption also have the highest incidence of osteoperosis.

URL]

Ovo je neki jači stručnjak za osteoporozu koji je uspio čak i ime bolesti konzistentno krivo spelovati (osteoperosis)

alexxx
01.04.2005., 23:04
ako pijete kakao, neće vam se radit sir u želucu.

riješila sam problem. :D

dalje.. :cool:

globus
02.04.2005., 06:58
alexxx kaže:

riješila sam problem. :D



bojim se da ipak nisi. Jer
Problem pravi
U tvojoj
Leži glavi.


:eek: :jumping: :trk:

Kristina19
02.04.2005., 08:40
Ma ja ću i dalje uživati finom siru i jogurtu pa ak mi se stvori kamen u želucu, vi ste krivi! :D

Kristina19
02.04.2005., 08:41
Eh, imam još jedno pitanjce. :D

Jel istina da nebi trebalo jesti sir ili mlijeko navečer jer se teško probavljaju. :confused:

alexxx
02.04.2005., 10:55
sva hrana se teže probavlja kad legneš spavat.

glubus, problem mi nije u glavi, neg u želucu.. gruda sira..

globus
02.04.2005., 11:17
alexxx kaže:
glubus, problem mi nije u glavi, neg u želucu.. gruda sira..

al ovaj u glavi stvara značajnije probleme. :B :jumping:

Ego
02.04.2005., 16:43
Baš si cugam litricu mlijeka... Alexxx imaš kakvog dobrog doktora za preporučit?

Jedna Tanja
02.04.2005., 23:13
Ne znam kako je uopste doslo do tako ozbiljne rasprave o ovoj temi (meni vise zvuci kao zafrkancija)!?

Pa normalno da se, u dodiru sa stomacnim kiselinama, mlijeko pretvara u neku vrstu sira... ali to ne znaci da se ne vari dalje i da stoji tamo!:D
Cirkus!...

Jedno vrijeme se dizala prasina oko toboznje stetnosti jaja (navodno, sadrze visak holesterola), pa su ih svi izbjegavali. Iako sam ja u svim knjigama iz kineske medicine nalazila podatke samo o korisnosti, a ne stetnosti jaja!...

Elem, sada se ispostavilo da je sva ta dugogodisnja pometnja oko jaja bila laznjak, pa su to demantovali...a sada su se ustremili na mlijeko! Ja ne znam, ali meni ta ideja o totalnoj "vegetarijanizaciji" ishrane uopste nije logicna...

Sve je dobro umjereno i u pravom spoju...:)

ljubica zubica
03.04.2005., 02:37
Pa normalno da se, u dodiru sa stomacnim kiselinama, mlijeko pretvara u neku vrstu sira... ali to ne znaci da se ne vari dalje i da stoji tamo!

:top:

kako se pravi sir? mlijeko se mješa sa kiselinom, mlijeko se usiri, odvoji od sirutke i dobije se svježi sir, ili kasnijom fermentacijom nastane tvrdi sir.

možda je netko gledao epizodu jamie olivera kad je pekao pile, prvo ga je zalio mlijekom, a onda limunovim sokom, i objašnjavao kako će ga limun "podijeliti" (split), odnosno, dobio je sir i sirutku.

dakle, nije globus baš skroz blesav (samo malo :D ), mlijeko se u dodiru s kiselinom sigurno usiri, ali da li za to ima vremena u želucu, sumnjam.

globus
03.04.2005., 08:26
Jedna Tanja kaže:
Pa normalno da se, u dodiru sa stomacnim kiselinama, mlijeko pretvara u neku vrstu sira... ali to ne znaci da se ne vari dalje i da stoji tamo!:D

pa ko je rekao da tamo stoji doživotno?! :confused: To su vjerojatno provalili ovi tzv. forumski znanstvenici. :D :D Ali da stoji neko (kratko) vrijeme, stoji, a želucu je sigurno lakše probaviti usitnjenu hranu, nego komade sira.

globus
03.04.2005., 08:31
ljubica zubica kaže:
možda je netko gledao epizodu jamie olivera kad je pekao pile, prvo ga je zalio mlijekom, a onda limunovim sokom, i objašnjavao kako će ga limun "podijeliti" (split), odnosno, dobio je sir i sirutku.


ma daj, to je bila (video) montaža! :zubo: :zubo: :zubo: :trk:

Ja sam rekao nek naprave experiment, ali nitko za to nema muda. Stari narodni lijek protiv otrovanja želuca je popiti malo veću količinu mlijeka i nakon toga spontano ili nasilno povratiti. Ono što se nalazi u 'izbačenom uzorku' nešto je fascinantno! :D :D :D

alexxx
03.04.2005., 11:50
globus kaže:
želucu je sigurno lakše probaviti usitnjenu hranu, nego komade sira. a kolko ljudi poznaješ koji stvarno žvaču hranu? ja ih znam puno koji dvaput zagrizu i progutaju. to je isto teže probavit od usitnjene hrane.
a ja popijem litru mlijeka prije spavanja i ne bude mi zlo. a imam superultrahiper osjetljiv želudac.
i sumnjam da to budu bašbaš komadi sira. da se zgruša, ajde. al da budu komadi sira.. khm.

Ego
03.04.2005., 15:57
Preporučujem nazočnima udžbenik iz kemije za 3. razred srednje škole, poglavlje koloidi, pogledajte što je to koagulacija...

Jedna Tanja
03.04.2005., 17:19
I time je, nadamo se, diskusija zavrsena... :p

globus
03.04.2005., 18:46
alexxx kaže:
a kolko ljudi poznaješ koji stvarno žvaču hranu? ja ih znam puno koji dvaput zagrizu i progutaju. to je isto teže probavit od usitnjene hrane.
a ja popijem litru mlijeka prije spavanja i ne bude mi zlo. a imam superultrahiper osjetljiv želudac.
i sumnjam da to budu bašbaš komadi sira. da se zgruša, ajde. al da budu komadi sira.. khm.

jednog. :D i to stvarno žvače oko 30 puta :D luđak! :D

a ko je reko da bi ti trebalo biti zlo?! :confused:

da, komadi(ći) mladog sira. Ustvari, nije li sir zgrušano mlijeko?! :confused: E sad, ovisi što ti smatraš komadom, a što komadićem (radi se o siru, naravno :D ) :zubo: :mig:

globus
03.04.2005., 18:53
Jedna Tanja kaže:
I time je, nadamo se, diskusija zavrsena... :p

ma ni izbliza! :clint: :zubo: :zubo:

Inače, i ja se nadam. :o :zmaj: :klap: :)

Jedna Tanja
03.04.2005., 19:41
I ja se nadam... ali se za svaki slucaj odjavljujem za pretplatu.;)

globus
03.04.2005., 20:44
Jedna Tanja kaže:
I ja se nadam... ali se za svaki slucaj odjavljujem za pretplatu.;)

good for you! :afro:

mrkvich
03.04.2005., 22:15
alexxx kaže:
kad piješ mlijeko, ono se u kombinaciji sa želučanom kiselinom pretvara u grudu sira.

ma da?...nisam znala
mah....nek se stvara kaj oce, ja se mlijeka ne odricem:D

luk
05.04.2005., 13:47
kumek kaže:
Ne neznalico, nego zato jer je hranjivo a da nije ne bi evolucijom niti nastalo. Mlado biće ne treba ništa osim mlijeka u prvih recimo nekoliko mjeseci,

Kumek dragi, to da mlado biće ne treba ništa osim majčinog mlijeka je poznato svima, no da je evolucija htjela da odrasli ljudi troše mlijeko onda bi još uvijek cicao maminu cicu :W

violent_femmes9
05.04.2005., 14:06
luk kaže:
no da je evolucija htjela da odrasli ljudi troše mlijeko onda bi još uvijek cicao maminu cicu :W

mlijeko je stetno samo odraslim osobama (i manjem postotku djece koja su taj nedostatak naslijedila) koje nemaju vlastiti enzim laktazu, pa su laktoza-netolerantne. laktoza je inace mlijecni secer, a laktaza je enzim koji sluzi da se taj disaharid razlozi na glukozu i galaktozu (glukoza ide direktno u krv, a galaktoza se prethodno u jetri pretvara u glukozu).

postoje podrucja u svijetu u kojima vecina odraslih nema laktazu, npr. Kina, mislim i Thailand

zanimljivo je da se u kineskoj kuhinji (jednoj od mnogih) cesto pripremaju svinjske koljenice bogate kalcijem, za razliku od mlijeka koje se uopce ne koristi, jer ga Kinezi ne mogu svariti. ;)

osobno preferiram mlijeko ispred svinjecih nogica :D

ali ja imam laktazu

kemik
05.04.2005., 14:07
violent_femmes9 kaže:
ali ja imam laktazu

laktazni snob...:mig:

Lee Champa
05.04.2005., 14:33
koje nemaju vlastiti enzim laktazu,
Ako se ne pije mlijeko neko vrijeme onda i nestaje taj enzim. Ponovnim cuganjem mlijeka nastaju u prvo vrijeme grčevi i možda proljev, a poslije se opet ponovo sve stabilizira.
Inaće ja pijem mlijeko odkad sam se rodio:D , dobro- drugih izvora i skoro ne mogu bez njega (0,5l dnevno domaćeg).:W

luk
05.04.2005., 14:38
violent_femmes9 kaže:
mlijeko je stetno samo odraslim osobama (i manjem postotku djece koja su taj nedostatak naslijedila) koje nemaju vlastiti enzim laktazu, pa su laktoza-netolerantne. laktoza je inace mlijecni secer, a laktaza je enzim koji sluzi da se taj disaharid razlozi na glukozu i galaktozu (glukoza ide direktno u krv, a galaktoza se prethodno u jetri pretvara u glukozu).

postoje podrucja u svijetu u kojima vecina odraslih nema laktazu, npr. Kina, mislim i Thailand

zanimljivo je da se u kineskoj kuhinji (jednoj od mnogih) cesto pripremaju svinjske koljenice bogate kalcijem, za razliku od mlijeka koje se uopce ne koristi, jer ga Kinezi ne mogu svariti. ;)



Baš si lijepo objasnila, vjerojatno ima ljudi kojima to nije poznato ;) , no ja nisam komentirao eventualnu štetnost mlijeka nego "namjeru evolucije" :D

violent_femmes9
05.04.2005., 15:00
luk kaže:
Baš si lijepo objasnila, vjerojatno ima ljudi kojima to nije poznato ;) , no ja nisam komentirao eventualnu štetnost mlijeka nego "namjeru evolucije" :D

glede mede evolucije: nisu svi ljudi laktoza-netoleratni, samo dio.

taj dio koji je netolerantan, jede svinjske nogice, jer bi im, zbog nemogucnosti da konzumiraju mlijeko, nedostajao kalcij.

mlijeko ocito ima svoje mjesto u prehrani odraslih (koji nisu naslijedili nedostatak laktaze)

luk
05.04.2005., 15:37
violent_femmes9 kaže:
glede mede evolucije: nisu svi ljudi laktoza-netoleratni, samo dio.

:zzz:

taj dio koji je netolerantan, jede svinjske nogice, jer bi im, zbog nemogucnosti da konzumiraju mlijeko, nedostajao kalcij.

mlijeko ocito ima svoje mjesto u prehrani odraslih (koji nisu naslijedili nedostatak laktaze)

:klap:

ocito je da ima, puni su ga ducani

violent_femmes9
05.04.2005., 16:10
luk kaže:
:klap:

ocito je da ima, puni su ga ducani

pa sad, sumnjam da bih ja imala laktazu samo zbog toga sto mlijeka ima u ducanima.

MaxB
05.04.2005., 17:35
violent_femmes9 kaže:
glede mede evolucije: nisu svi ljudi laktoza-netoleratni, samo dio.
Hm... Tebi je >50% stanovnistva "samo dio" (ne racunajuci djecu, of kors)?

taj dio koji je netolerantan, jede svinjske nogice, jer bi im, zbog nemogucnosti da konzumiraju mlijeko, nedostajao kalcij.

mlijeko ocito ima svoje mjesto u prehrani odraslih (koji nisu naslijedili nedostatak laktaze)
Ma je... Kao da nema dovoljno kalcija u zelenom lisnatom povrcu - znaci onda bi svi vegani i vegetarijanci koji ne konzumiraju mlijeko imali krhke kosti. Usto, zaboravio si na fosfor iz mlijeka koji izvlaci kalcij iz kostiju.

Zar ti nije jasno da covjek moze biti potpuno zdrav i imati dobre kosti cak i da ne konzumira mlijeko? Dapace, moze biti jos i zdraviji...

Martinn
05.04.2005., 23:35
Znate od kad su mlijeko i mliječni proizvodi postali "zdravi" i "neophodni" i "prepuni kalcija", itd.???? Tek od početka ovog stoljeća, tu foru su izmislili nizozemci, ali ne nakon nekog znanstvenog istraživanja, nego jednostavno da spase svoju ekonomiju, tj. seljake. Početkom stoljeća uvoz jeftine pšenice i kukuruza iz SAD-a u Nizozemsku uništio je domaće poljoprivrednike ... država se onda sjetila kak bi mogla spasiti seljake... počela je ogromna propaganda da su mlijeko i sirevi super zdravi i poticati seljake na uzgoj krava. Iz Nizozemske, trend se proširio na ostatak Europe i SAD.

Koliko se sjećam istraživanja, do 20-tih godina ovog stoljeća u Nizozemskoj, mlijeko i mliječni proizvodi su imali udjel u prehrani ljudi manje od 8%, dok je poslije 2. Svjetskog rata taj udio skočio na preko 50%.

Dokazano je da organizam može iskoristiti jako mali dio kalcija iz mlijeka kod odraslih ljudi (za klince ne znam).

Isto tako, konzumacija mlijeka uzrokuje puno čestih alergija koje se pojavljuju kod odraslih osoba.

Eto, nisam specijalist za prehranu, ali sam slučajno poslušao predavanje jednog nutricioniste iz Nizozemske i kasnije malo pročitao o istraživanjima o mlijeku.

Inače mlijeko ne pijem, nikad nisam volio taj okus ... jogurt i sireve volim, ali ne pretjerujem.

Kad smo već kod mlijeka, zašto npr. Vindija i Dukat stavljaju konzervanse i gluten u jogurte i slično i nigdje ne napišu niti da ima niti da nema konzervansa? Tek je nedavno Dukat na jedan svoj jogurt napisao "bez konzervansa i glutena".

dodouprolazu
06.04.2005., 08:54
Zar ti nije jasno da covjek moze biti potpuno zdrav i imati dobre kosti cak i da ne konzumira mlijeko? Dapace, moze biti jos i zdraviji...
A mozda su u sumi :D
Ne znam za Nizozemsku ali nasi stari su stoljecima (dakle nema apsolutno nikave veze sa strancima) uzivali u mlijeku i mljecnim preradjevinama i bolila ih je ona stvar za "trendove" i modu. Da se bez mlijeka moze biti zdraviji nego sto se vec je, samo u slucaju koji je violent opisala. Ostalo :D

maristella69
06.04.2005., 09:18
Pa baš i nije mlijeko neophodno odraslima, ne?!
Dobro je uzimati 'derivate';) kao jogurt ali ne onaj s puno masnoće, već light varijantu u kojoj nema ništa manje kalcija negu u punomasnim. Osim toga, ponekad uzmem posni sir.
No, da redovito pijem mlijeko ne mogu reći, to mi je više poslastica ponekad, u obliku kakaa ili Bianca kave.
Djeca mi piju puno mlijeka, pa i 3,2 % m.m. jogurta, ne bih im to nikada uskratila premda vjerujem da mlijeko nije baš ono što su nam usadili da vjerujemo.
No, njima je sada dok su još tako male neophodno zbog svega onoga što je već napisano.
Ajde, kao trudnica sam se potrudila svaki dan uzeti nešto mliječno, no ni tada se nisam nalijevala njime, da ne kažem drmala po litrenjačama.

Kupila sam si tablete kalcija, magistrica veli da se kalcij resorbira tijekom noći, pa se uzima pred spavanje.
Vrijedi li isto i za 'prirodni' kalcij, tipa jogurt i sl.?
;)

violent_femmes9
06.04.2005., 10:14
maristella, mlijeko, jogurt, kefir, kiselo mlijeko, acidofil... spadaju u istu skupinu namirnica ("mlijeko i zamjene")

dakle, svejedno je pijes li mlijeko ili jogurt.

nutricionisti preporucaju svakodnevni unos mlijeka (ili zamjena) i odraslima, ne samo zbog kalcija. to ne znaci nuzno da ce onaj tko ga ne pije (iz bilo kojeg razloga) biti bolestan.

meni osobno odgovara piti 2.5 dl jogurta dnevno, na taj nacin zadovoljim potrebe organizma za kalcijem i nekim aminokiselinama, pa to i cinim. netko drugi preferira krmece nogice :D, netko treci je vegan

netko je spomenuo 50% populacije koja pati od nedostatka laktaze. postotak zapravo ovisi o promatranom podrucju - u Thailandu npr. cak 97% ljudi nema laktazu, a u Danskoj samo 3% pati od nedostatka laktaze.

MaxB
06.04.2005., 10:35
dodouprolazu kaže:
A mozda su u sumi :D
Ne znam za Nizozemsku ali nasi stari su stoljecima (dakle nema apsolutno nikave veze sa strancima) uzivali u mlijeku i mljecnim preradjevinama i bolila ih je ona stvar za "trendove" i modu. Da se bez mlijeka moze biti zdraviji nego sto se vec je, samo u slucaju koji je violent opisala. Ostalo :D
Svaka cast! Vrlo informativan i argumentima potkrijepljen post! :D Samo tako nastavi...

dodouprolazu
06.04.2005., 10:40
MaxB kaže:
Svaka cast! Vrlo informativan i argumentima potkrijepljen post! :D Samo tako nastavi...

Najveci argument sam sam sebi. Kao od stijene odvaljen, nikad bolestan. Odati cu ti tajnu, sport i uravnotezena prehrana (meni to znaci od svacega pomalo). Onog trena kad pocnem analizirati pojedine namirnice do u zadnju molekulu, velika je sansa da cu se usljed toga razboljeti. Internet ce vam danas dokazati da nema zdrave namirnice (vec prema tome na kojem sajtu ateljirate ;) ) pa vi zivite o zraka :) Ja biram svjeze kuhanu i finu klopu za rucak i veceru a dorucak; mlijeko, jogurti, acidofili i nesto za na kruh ili u zdjelicu.

alexxx
06.04.2005., 10:48
vf9, wow :)

svašta ti znaš :)

alexxx
06.04.2005., 10:51
maristella69 kaže:


Kupila sam si tablete kalcija, magistrica veli da se kalcij resorbira tijekom noći, pa se uzima pred spavanje.
ja nekako mislim da je bolji prirodni neg tabletirani. ne samo kalcij, sve. mislim, ja pijem vitamin c i željezo i još neke multivitamin-multiminerale :D al ovoono.

maristella69
06.04.2005., 11:16
U kojim namirnicama, osim mliječnih proizvoda, zapravo ima najviše kalcija, kako se manifestira njegov nedostatak (ne samo na kostima), te treba li se obavezno izvršiti denzitometrija prije kupnje 'jačih' tableta kalcija?

Ma sve je bolje prirodno, ovo u kapsulama samo kao malo pojačanje, naravno.

Ja uzimam čitavu šaku vitamina, tako da bi netko mogao pomisliti da hoću sama sebe krknuti : C vitamin (Pliva), Multivitamin (DM), Kalcij (DM), te Astaxanthin Compl. (Life) i ne uzimam za ozbiljno baš ove iz DM-a, pa ne vjerujem da je to previše.
Jedem puno voća i povrća, meso ne jedem premda nisam vegetarijanka, propuštam li što zbog toga, osim navodno željeza?

dodouprolazu
06.04.2005., 11:21
maristella69 kaže:
, kako se manifestira njegov nedostatak (ne samo na kostima),
.............
Jedem puno voća i povrća, meso ne jedem premda nisam vegetarijanka, propuštam li što zbog toga, osim navodno željeza?
Na noktima i kosi se manifestira nedostatak a vjerojatnije je i za primjetiti nego bas na kostima

kumek
06.04.2005., 11:30
maristella69 kaže:
U kojim namirnicama, osim mliječnih proizvoda, zapravo ima najviše kalcija, kako se manifestira njegov nedostatak (ne samo na kostima), te treba li se obavezno izvršiti denzitometrija prije kupnje 'jačih' tableta kalcija?

Ma sve je bolje prirodno, ovo u kapsulama samo kao malo pojačanje, naravno.

Ja uzimam čitavu šaku vitamina, tako da bi netko mogao pomisliti da hoću sama sebe krknuti : C vitamin (Pliva), Multivitamin (DM), Kalcij (DM), te Astaxanthin Compl. (Life) i ne uzimam za ozbiljno baš ove iz DM-a, pa ne vjerujem da je to previše.
Jedem puno voća i povrća, meso ne jedem premda nisam vegetarijanka, propuštam li što zbog toga, osim navodno željeza?

Ovo je nevjerojatno, te mlijeko ne treba, te mlijeko nije zdravo, te može se i bez mlijeka a jede hrpu nadomjestaka. Toliko priče o industriji koja iskorištava, a farmaceutskoj industriji daje stotine kuna. Drž se lijepo dodo-vog recepta, umjereno i sve i dosta sporta. Tada ti ne trebaju nikakvi nadomjesci.

Musatom
06.04.2005., 11:38
alexxx kaže:
ako pijete kakao, neće vam se radit sir u želucu.

riješila sam problem. :D

dalje.. :cool: čokoladni sir, jebeenooo :klopa:

monique
06.04.2005., 11:59
Usjela sam sve pročitat :D
i još se smijem :D

maristella69
06.04.2005., 12:17
Koliko god je moja ishrana temeljena na povrću, voću, int. riži i tijestu, ne vjerujem da sve to može nadomjestiti dnevnu potrebu za vitaminima i mineralima.
Pa nemojmo se zavaravati baš!
Kolike bi to dnevne doze hrane trebale biti e da nam uopće nije potrebna sintetika?

Lee Champa
06.04.2005., 13:22
Vi korisnici instant mlijećnih proizvoda trebali bi posjetiti jednom firmu koja prerađuje mlijeko. Ili da vam netko iz prehrambene objasni što se radi sve sa mlijekom, da bi dobili neke kefire, lajt ovoga i onoga itd...
Tada bi vam bilo jasno da je mlijeko najzdravije iz cice:D

dodouprolazu
06.04.2005., 13:33
ZOsvald kaže:
Vi korisnici instant mlijećnih proizvoda trebali bi posjetiti jednom firmu koja prerađuje mlijeko. Ili da vam netko iz prehrambene objasni što se radi sve sa mlijekom, da bi dobili neke kefire, lajt ovoga i onoga itd...
Tada bi vam bilo jasno da je mlijeko najzdravije iz cice:D
Ako tako pod lupu uzmes i neku drugu namirnicu dovesti ces se do toga da nista neces moci jesti jerbo sve ima neku manu. Em nije organsko em je ubrano prije nego je sazrilo em ovo em ono, razboliti ces se od silnog analiziranja. Dok ti analiziras ja pojeo rucak i jos mi ostalo pauze za bicikl. Pa si ti misli tko se zdravije proveo :D

globus
06.04.2005., 13:56
dodouprolazu kaže:
Pa si ti misli tko se zdravije proveo :D

onaj koji je popio više mlijeka nakon obroka! :klap: :lol: :lol: :lol:

maristella69
06.04.2005., 13:56
Mislim da odraslom čovjeku nije potrebno mlijeko, samo neki proizvodi od mlijeka.
Ne slažem se da je za odraslog čovjeka svejedno da li pije mlijeko ili jogurt, glede kalcija možda jest, ali što se utjecaja na probavni trakt tiče - tu prolazi jedino jogurt i ostale prerađevine.

violent_femmes9
06.04.2005., 13:59
maristella69 kaže:
ali što se utjecaja na probavni trakt tiče - tu prolazi jedino jogurt i ostale prerađevine.

zasto?

globus
06.04.2005., 14:02
violent_femmes9 kaže:
zasto?

zbog sira! :lol: :lol: :lol:

pa vjerojatno je mislila na LGG, acidofilne kulture i ine stvari...

maristella69
06.04.2005., 14:05
Zbog toga što jogurti u svim varijantama, acidofili, AB kulture itd. povoljno djeluju na probavu i mikrofloru u crijevima, a od mlijeka se možeš samo napuhnuti i to je sve.:D

violent_femmes9
06.04.2005., 14:06
globus kaže:
zbog sira! :lol: :lol: :lol:

pa vjerojatno je mislila na LGG, acidofilne kulture i ine stvari...

zena je napisala da misli da odraslom covjeku nije potrebno mlijeko.

zelim znati zasto.

edit: vidjela sam odgovor.

od mlijeka se napuhuju samo osobe koje nemaju laktazu. i ne samo napuhuju, njima mlijeko stvarno radi probleme u crijevima.

jogurt (i sl.) takodjer sadrzi laktozu, ali bakterije prisutne u jogurtu uskacu umjesto laktaze.

maristella69
06.04.2005., 14:48
Onda, da li se mlijeko preporučuje odraslim zdravim osobama kao svakodnevna konzumacija?
Isto pitanje za jogurt i ine prerađevine?
Mislim da konkretnije ne može biti.

kemik
06.04.2005., 14:52
maristella69 kaže:
Onda, da li se mlijeko preporučuje odraslim zdravim osobama kao svakodnevna konzumacija?
Isto pitanje za jogurt i ine prerađevine?
Mislim da konkretnije ne može biti.

DA!!!! link (http://www.euro.who.int/eprise/main/WHO/Progs/NUT/Policy/20020806_2)


e, sad, ako ni WHO nije dovoljno uvjerljiva referenca, onda odoh negdje u kut plakat priznajuci poraz

magic
06.04.2005., 14:54
samo ako ima kriptogramku na zadnjoj strani :kava:


;)

globus
06.04.2005., 15:19
kemik kaže:
DA!!!! link (http://www.euro.who.int/eprise/main/WHO/Progs/NUT/Policy/20020806_2)


e, sad, ako ni WHO nije dovoljno uvjerljiva referenca, onda odoh negdje u kut plakat priznajuci poraz

ali je pri samom vrhu piramide! :trk: :zubo: :zubo:

Martinn
06.04.2005., 20:02
dodouprolazu kaže:
A mozda su u sumi :D
Ne znam za Nizozemsku ali nasi stari su stoljecima (dakle nema apsolutno nikave veze sa strancima) uzivali u mlijeku i mljecnim preradjevinama i bolila ih je ona stvar za "trendove" i modu. Da se bez mlijeka moze biti zdraviji nego sto se vec je, samo u slucaju koji je violent opisala. Ostalo :D

Nije istina, jako malo obitelji je imalo kravu i ako je imalo onda je ta krava hranila 10-tak članova obitelji i više.

dodouprolazu
06.04.2005., 21:02
Kaj nije istina? Da su nasi stari i bez reklama znali da je mlijeko o.k. i konzumirali ga bas kao i sireve, sirutku itd. Uz mahunarke i ostalo povrce upravo to je bila baza prehrane. Meso se jelo mnogo manje nego danas a kontinentalci nisu jeli ribu.Siromasnije obitelji su imale po jednu kravu i ostalu sitnu zivad a bogatije po vise pa su shodno tome i vise mogli konzumirati. Po tome i nije puno drugacije nego danas. Kvalitetna hrana kosta i tko se danas mora prehraniti od par sto kuna za par clanova taj jede jednako skromno kao i tada siromasne familije.

Dijete Cvijeća
08.04.2005., 02:47
Indigo Girl kaže:
A što se sira i mlijeka tiče..jogurt i svježi sir su jedini proizvodi koje ja smatram potrebnima i zdravima. Kalcij dobivamo iz badema, lješnjaka i ekipe. Meni je nekako cijela ta priča s mlijekom...neprirodna. Ono, žene luče mlijeko za svoju djecu. Krave isto tako. Krave ne piju to mlijeko kasnije. Zašto bi mi pili njihovo mlijeko koje je namijenjeno njihovoj djeci?


:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:


A zakaj bi ti jela sir i vrhnje od mlijeka koje je namijenjeno "kravljoj djeci"?!:confused: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :bonk:

Dijete Cvijeća
08.04.2005., 02:50
alexxx kaže:
ako pijete kakao, neće vam se radit sir u želucu.

riješila sam problem. :D

dalje.. :cool:



Ali onda ti se napravi sir u debelom crijevu, i bude onak smeđi kad izađe na svjetlo dana. :eek: :eek: :eek: :D

gnjavež
08.04.2005., 15:21
krisi kaže:
Ako imas problema sa tjelesnom tezinom i pomocu jogurta i sira pokusavas smrsaviti trud ti je uzaludan,osim toga ovo sto mi kupujemo u trgovinama je sve drugo samo ne mlijeko,ali o tom nekom drugom prilikom,
Ako imas problema sa koncentracijom,cesto si umorna, sklona prehladama,imas problema sa stolicom onda ti ne preporucavam jogurte i sl.
:w
nemoj mi protiv jogurta:azdaja: jucer sam rucala pljeskavicu i pomfrit a za dorucak neko pecivo, i cili dan sam bila napuhana ko kreketaca.dosla doma navecer, pojela jogurt i odma mi bilo bolje:W

jacobs7
09.10.2007., 01:50
Ne znam kako jogurt ili sir mogu negativno uticati na necije zdravlje, osim ako se ne pretjeruje s tim ili ako neko nije alergican na mlijeko! Masnoce u siru uticu na holesterol, to je poznato, ali ako se jede umjereno, sir je zdrav, kao i drugi mlijecni proizvodi.

Druga stvar je samo mlijeko. Ono je zdravo za djecu, ali stomak odraslih ga tesko vari, pa kod nekih ljudi dolazi do problema sa varenjem i dijareja (proljeva). Ako ga uzimate, onda prije i poslije konzumiranja treba napraviti pauzu od barem 2 sata (ne unositi nista drugo).

S druge strane, mlijeko i njegovi proizvodi su neophodni ne samo za izgradnju kostiju, nego i za zdravlje pluca...etc.

Pa mislim,ovo je presmijesno!!
Do dijareje ili problema sa probavljanjem mlijeka (i to samo mlijeka i nefermentiranih mlijecnih proizvoda) doci ce ukoliko u svom organizmu nemas enzim beta-galaktozidazu cija je uloga razgradnja laktoze.ta pojava se zove netolerantnost prema laktozi i lako se rjesava.ili koristenjem hidroliziranih pripravaka ili fermentiranih mlijecnih proizvoda(jer je u njima vrenjem doslo do hidrolize laktoze pa ona vise ne postoji.razgradila se na galaktozu i glukozu)
ili jednostavno izbjegavanjem mlijeka.

nadovezala bi se jos ne prethodne postove i gluposti koje ovdje pisu.
prestanite citati popularne casopise pune gluposti i netocnih podataka koje pisu totalno nestrucne osobe zeleci time napraviti neku senzaciju!! tada ce vas to sve i prestati zbunjivati!
nije mi tocno jasno sto to u jednom jogurtu moze biti stetno po zdravlje pobogu!?osim ako je pokvaren.
jel razmisljate vi ljudi svojom glavom????
jogurt sadrzi mikrobne kulture koje su idealne za peristaltiku crijeva i urednu probavu i jedan jogurt dnevno je pozeljan!osim toga te kulture iz jogurta jako su dobre za borbu protiv alergije jer jacaju imunitet!
svi mlijecni proizvodi bogati su mineralima (ca,na,k,p...); tu su i proteini iz sirutke koji sadrze brojne aminokiseline neophodne za rad organizma.
naravno,nije ovo ni priblizno sve ali najbitnije otprilike i ukratko.

nadam se da sam barem malo pomogla!

jacobs7
09.10.2007., 01:56
ajme boze mili.
svi vi koji zelite toliko puno znati o mlijeku i mlijecnim preradevinama,podignite u knjiznici strucnu knjigu pa cete tako rijesiti sve svoje (preglupe) dileme!!!
ovo sto ovdje pise je prestrasno!!!!!!!

Frankie
09.10.2007., 12:34
deder ondak ti napiši nešta pametno

Traceur
17.06.2008., 19:24
pogledaj link

http://www.youtube.com/watch?v=J9aKwalyJQM

bela18sb
13.04.2010., 20:36
htjela bih bacit komentar na sve ovo.....mislim da je mlijeko poželjna namirnica....mislim u krajnjem slučaju to je tekućina i puno će prije proći kroz organizam nego neka kruta hrana....i na neko te vrijeme zasiti..tako da ja osobno preporučavam mlijeko onima koji žele smršaviti....ubiti bilo koju tekućinu da piju (osim gaziranih sokova,alkohola)...meni je pomoglo =))))

Slizim
16.04.2010., 20:32
Ne znam kako jogurt ili sir mogu negativno uticati na necije zdravlje, osim ako se ne pretjeruje s tim ili ako neko nije alergican na mlijeko! Masnoce u siru uticu na holesterol, to je poznato, ali ako se jede umjereno, sir je zdrav, kao i drugi mlijecni proizvodi.

Druga stvar je samo mlijeko. Ono je zdravo za djecu, ali stomak odraslih ga tesko vari, pa kod nekih ljudi dolazi do problema sa varenjem i dijareja (proljeva). Ako ga uzimate, onda prije i poslije konzumiranja treba napraviti pauzu od barem 2 sata (ne unositi nista drugo).

S druge strane, mlijeko i njegovi proizvodi su neophodni ne samo za izgradnju kostiju, nego i za zdravlje pluca...etc.

Mlijeko po svojoj naravi spada u dojenacku hranu, pa tako neki odrasli ne produkuju enzime za preradu mlijeka. Postoje cijele grupe naroda kod kojih se taj enzim izgubio, dok postoje i grupe naroda (mljekadzije) gdje se cesce koristi mlijecna prerana, kefiri, itd. koji taj enzim jos uvije imaju i ostavljaju djeci u naslijedje.
Smatram da je odraslima lakse svarljivo jesti kefir, acidofil, kis. mlijeko, nego neobrano i obrano mlijeko. To je tako logicno. I normalno u granicama, znaci niceg previse ni premalo.
A te glupe price, svako malo stetno je ovo, ono, a onda za par mjeseci da to isto sto je receno nije istina. A trgovci trljaju ruke.

biblioteka2011
21.07.2011., 11:43
nisam čitala cijelu raspravu, ali bih htjela podijeliti info koji imam.

postoji jedan hr brand, obično se prodaje na tržnicama u zg, ne znam za drugdje, koji ima osnovne mliječne proizvode, koji nisu pasterizirani ni homogenizirani.

zove se veronika ili veronica nisam više ni ja sigurna, negdje iz zagorja. imaju svoje web stranice pa trazite.

meni su jako ukusni, a puno su zdraviji od razvikanih brandova, baš zbog navedenog. mislim da su čak par lipica jeftiniji. kad pojedem njihov jogurt baš imam dojam da sam sita, a ne ove rijetke verzije, obrane. užas. ono što me iznenadilo je da je i njihovo kiselo mlijeko slično jogurtu, malo gušće i nije tako kiselo kako smo navikli od ovih splačina.


probajte, ako mislite na svoje zdravlje!

i da, okus "jagode" u voćnim jogurtima nastaje od dodavanja PILJEVINE , a ne jagode. samo da znate što jedete.

domino kocka
22.07.2011., 21:26
nisam čitala cijelu raspravu, ali bih htjela podijeliti info koji imam.

postoji jedan hr brand, obično se prodaje na tržnicama u zg, ne znam za drugdje, koji ima osnovne mliječne proizvode, koji nisu pasterizirani ni homogenizirani.

zove se veronika ili veronica nisam više ni ja sigurna, negdje iz zagorja. imaju svoje web stranice pa trazite.

meni su jako ukusni, a puno su zdraviji od razvikanih brandova, baš zbog navedenog. mislim da su čak par lipica jeftiniji. kad pojedem njihov jogurt baš imam dojam da sam sita, a ne ove rijetke verzije, obrane. užas. ono što me iznenadilo je da je i njihovo kiselo mlijeko slično jogurtu, malo gušće i nije tako kiselo kako smo navikli od ovih splačina.


probajte, ako mislite na svoje zdravlje!



Objasni na osnovu čega si zaključila da su ti proizvodi zdraviji i zašto pasterizacija i homogenizacija mlijeka štete proizvodu?

justterrored
28.07.2011., 02:19
stetnije vam je visit po kompjuteru cjeli dan i lupat gluposti nego pit mlijeko :mig:

Hopsica
01.08.2011., 13:02
Ljudi, dobila sam grozaan mail u kojem kazu da mljekare ne bacaju pokvareno mlijeko nego ga ponovo koriste...pasteriziraju ili sto mi vec rade...

Znate li nesto o tome???

Scorpione
16.08.2011., 23:27
kako vi komentirate ovo (http://www.jutarnji.hr/nezeljena-ljekarna-u-casi-mlijeka--niste-ni-svjesni-da-svaki-dan-uzimate-cak-20-lijekova/957768/) i ovo (http://www.24sata.hr/zdravlje/u-casi-mlijeka-detektirali-koktel-lijekova-i-razlicitih-hormona-226890) ??
kakav utjecaj ima to na nekoga tko pije puno mlijeka??

mateja-4
08.09.2011., 12:36
kako vi komentirate ovo (http://www.jutarnji.hr/nezeljena-ljekarna-u-casi-mlijeka--niste-ni-svjesni-da-svaki-dan-uzimate-cak-20-lijekova/957768/) i ovo (http://www.24sata.hr/zdravlje/u-casi-mlijeka-detektirali-koktel-lijekova-i-razlicitih-hormona-226890) ??
kakav utjecaj ima to na nekoga tko pije puno mlijeka??

Mlijeko prije nego preuzme mlijekara se po zakonu mora testirati na antibiotike,mlijeko koje sadrži antibiotike mlijekara ne otkupljuje. Po zakonu živ koje su tretirane antibioticima moraju proci odredenu karencu prije ponovnog davanja mlijeka u otkup. Isto tako mlijeko kada dode u mlijekaru se vrse testiranja u laboratoriju, medu kojima su i koncentracije hormona, takoder po zakonu je zabranjena upotreba pojedinih hormona kod životinja,a oni koji nisu se toleriraju samo do one granice u kojoj nemogu naskoditi ljudima

Scorpione
08.09.2011., 19:32
...
a oni koji nisu se toleriraju samo do one granice u kojoj nemogu naskoditi ljudima

dakle, novinari opet preuvelicavaju sitnice (kao i uvijek)...

ps. u mom zadnjem postu sam objavio dva clanka u kojima pise da nije zdravo piti puno mlijeka, a nedavno sam procitao clanak (na net.hr-u mislim) da trebamo sto vise piti mlijeko -.-

pa tko tu koga jebe???

mateja-4
08.09.2011., 23:38
dakle, novinari opet preuvelicavaju sitnice (kao i uvijek)...

ps. u mom zadnjem postu sam objavio dva clanka u kojima pise da nije zdravo piti puno mlijeka, a nedavno sam procitao clanak (na net.hr-u mislim) da trebamo sto vise piti mlijeko -.-

pa tko tu koga jebe???

najbolje ti je biti umjeren u jelu i picu :rolleyes:

domino kocka
15.09.2011., 02:07
dakle, novinari opet preuvelicavaju sitnice (kao i uvijek)...

ps. u mom zadnjem postu sam objavio dva clanka u kojima pise da nije zdravo piti puno mlijeka, a nedavno sam procitao clanak (na net.hr-u mislim) da trebamo sto vise piti mlijeko -.-

pa tko tu koga jebe???

Novinari pišu obično gluposti jer trebaju nešto napisat. Jedine pouzdane informacije o hrani na hrvatskom jeziku možeš nać na www.hah.hr, ostalo je sve rekla kazala.

RunfaZ
16.09.2011., 23:36
jeo ne jeo mlijeko isto mi je.čini mi se da navečer bolje zaspim ako uzmem čašu toplog mlijeka
Blagodati hrane koja me budi iz mrtvila da to stvarno i osjećam su:maslinovo i bućino ulje te tamna čokolada

Ahisma
01.10.2011., 10:14
Mlijeko prije nego preuzme mlijekara se po zakonu mora testirati na antibiotike,mlijeko koje sadrži antibiotike mlijekara ne otkupljuje. Po zakonu živ koje su tretirane antibioticima moraju proci odredenu karencu prije ponovnog davanja mlijeka u otkup. Isto tako mlijeko kada dode u mlijekaru se vrse testiranja u laboratoriju, medu kojima su i koncentracije hormona, takoder po zakonu je zabranjena upotreba pojedinih hormona kod životinja,a oni koji nisu se toleriraju samo do one granice u kojoj nemogu naskoditi ljudima

Mateja, OK, znamo da živiš od mliječne industrije, ali malo objektivnosti ti ne bi škodilo.

Evo dokaza da tvoje riječi ne drže vodu - VIDEO: Na Dnevniku su istražili tko, kako i gdje u Hrvatskoj provjerava razinu hormona rasta, pesticida i teških metala u mlijeku - i pronašli su: NITKO! (http://www.youtube.com/watch?v=X1OzwLmjmx0) U Hrvatskoj ne postoje ni testovi ni laboratoriji koji bi to provjeravali. Tak da lijepe pričice i pravilnike možeš okačiti mačku o rep.

Imamo mi puno pravilnika i zakona koji se ne provode niti je itko zadužen za njihovo provođenje. Ili je prepušteno samom prekršiocu zakona da samog sebe provjeri i sankcionira. :lol: Ovo je samo još jedan primjer toga.

Nije li degutantno kako su predstavnici mliječne industrije u ovom prilogu bezočno lagali u kameru? Promotrite malo facijalnu ekspresiju gospođe Inge iz Dukata - vidi se da laže, jer joj je izmakla malo facijalna ekspresija kontroli na pitanje hormona rasta (na otprilike 1:55 min). Pratite joj rad očiju na to pitanje - nehotični pogled u stranu. Gospođa laže i podsmjehuje se naivnim potrošaćima. Ja im ne bih vjerovala koliko je crnoga pod noktom nakon ovoga. Mljekarska industrija bi mogla svoje glasnogovornike poslati na tečaj boljeg laganja.

A mlijeko krave je za ljude ionako štetno samo po sebi. Tko želi uključiti mozak, uključit će ga, tko ne želi... a pretpostavljam da si je sam kriv.

manchild
01.10.2011., 23:24
tko u HR provjerava pesticide, herbicide, antibiotike, taške metale na povrću i mesu?

Ahisma
02.10.2011., 10:34
Meso ne jedem, a povrće si sama uzgajam, a isto savjetujem i ostalima ako želite biti sigurni u podrijetlo i kvalitetu hrane koju jedete.

No, radi se o tome da ovdje mljekarska industrija dokazano LAŽE. Žena gleda u kameru i LAŽE. Nemojmo sada okretati temu na nešto drugo. Što misliš o ovoj konkretnoj demonstraciji kako zavarati potrošaće?

gold_girl
04.10.2011., 00:53
Meni koža podivlja od mlijeka, neki dan popila čašu kakaa, odmah se drugi dan par bolnih prišteva stvorilo.:503: A znam da nije od kakaa, jer mi čokolada ne smeta. A i zna me boljeti trbuh poslije. Uglavnom ja ga ne pijem, nekad napravim iznimku pa popijem kakao(samo mi je odvratno, zamišljam kako je puno gnoja :rigo:) ali ga više neću piti nikako. A i nije mi fino, naprotiv gadljivo mi je i neprirodno to piti. Jogurt i sir su mi ok, makar znam da nisu ni oni najzdraviji i ne treba pretjerivati..

Angry Bird
06.10.2011., 14:30
pink - raise your glass (http://www.youtube.com/watch?v=XjVNlG5cZyQ) na oko 1.10... ma i da je najzdravije na svijetu, kad sve to pogledaš na način prikazan u spotu, teško je više koristiti kravu :(
meni barem.

Freakette
06.10.2011., 18:59
Nemam neko osobito mišljenje o svemu ovome, je li mlijeko doista štetno ili ne, trenutno ga ne pijem skoro uopće osim ujutro u kavi, ali malo razmišljam o prošlosti, cijelo djetinjstvo sam pila mlijeko, i to u ne malim količinama, barem po pola litre dnevno godinama, pa sad eto živa i zdrava.

manchild
06.10.2011., 23:31
djetetu do 6 mj starosti za život treba samo mlijeko

malacurica2
08.10.2011., 14:24
Jel može netko reći nešto više o tome?
Čini mi se da je bila tema ali tražilica mi baš i ne radi...

Ja svaki dan jedem jogurt ili svježi sir pa sam se malo zabrinula..
:(

Jedina "štetnost" je punomasno mlijeko zbog povečanog udjela kolesterola i masnoća, te ogromne količine mlijeka i mliječnih proizvoda jer takve količine preopterečuju organizam proteinima, posebno bubrege...
Štoviše mlijeko i mliječni proizvodi preporučuju se uzimati svakodnevno (2-3 čaše mlijeka na dan, 1-2 jogurta, ovisno o TVOJIM TJELESNIM POTREBAMA)jer sadrži vitamine topljive u vodi i mastima, brojne minerale među kojima je i prijekopotreban kalcij...Preporučam uzimanje mlijeka sa smanjenim udjelom masti....:cerek::cerek::cerek:

Angry Bird
08.10.2011., 20:09
primijetila sam da puno ljudi sa upalnim bolestima crijeva ne podnosi mlijeko. pitam se zašto :ne zna:

manchild
08.10.2011., 23:27
Herman's Hermits - No Milk Today

http://www.youtube.com/watch?v=pf1X3aEaUj0

velki hit

Ahisma
09.10.2011., 18:26
djetetu do 6 mj starosti za život treba samo mlijeko

Ljudsko mlijeko treba ljudskoj bebi. Kravlje mlijeko je za kravlju bebu. Između toga dvoga je velika razlika.

Ahisma
09.10.2011., 18:31
Jedina "štetnost" je punomasno mlijeko zbog povečanog udjela kolesterola i masnoća, te ogromne količine mlijeka i mliječnih proizvoda jer takve količine preopterečuju organizam proteinima, posebno bubrege...
Štoviše mlijeko i mliječni proizvodi preporučuju se uzimati svakodnevno (2-3 čaše mlijeka na dan, 1-2 jogurta, ovisno o TVOJIM TJELESNIM POTREBAMA)jer sadrži vitamine topljive u vodi i mastima, brojne minerale među kojima je i prijekopotreban kalcij...Preporučam uzimanje mlijeka sa smanjenim udjelom masti....:cerek::cerek::cerek:

Nije ti mlijeko uopće zdravo - ni masno ni nemasno. Pogledaj tu - Got the facts on milk. (http://www.forum.hr/showthread.php?t=669340)