PDA

View Full Version : Hrana i zdravlje


Jedna Tanja
03.04.2005., 19:49
Ovaj topic ce biti posvecen uticaju odredjenih vrsta namirnica na nase zdravlje. Dakle, i pozitivnom, i negativnom uticaju.

Poznato je da odredjene vrste hrane izazivaju kancer, druge podizu holesterol, dok s druge strane neke smanjuju nivo secera u krvi i podizu imunitet i sl.

Sve sto znate o tome - napisite, podijelite sa nama! Razbijmo mitove!...
:azdaja: :klopa:

Jedna Tanja
05.04.2005., 22:14
Da li ste znali...
Da, naprimjer, jagode imaju izrazito antibakterijsko dejstvo? Pomazu kod laringitisa i faringitisa, sadrze mnostvo korisnih minerala... Za ten su prava stvar: zgnjecis jagodu i jednostavno namazes lice njom, te je drzis kao masku neko vrijeme. Efekat je momentalan!

MacGregor
06.04.2005., 23:35
Jedna Tanja kaže:
Ovaj topic ce biti posvecen uticaju odredjenih vrsta namirnica na nase zdravlje. Dakle, i pozitivnom, i negativnom uticaju.

Poznato je da odredjene vrste hrane izazivaju kancer, druge podizu holesterol, dok s druge strane neke smanjuju nivo secera u krvi i podizu imunitet i sl.

Sve sto znate o tome - napisite, podijelite sa nama! Razbijmo mitove!...
:azdaja: :klopa:

ma to ne može sve biti istina, tko u to još vjeruje ? .. :D :D :D

maristella69
07.04.2005., 09:24
Meni se sve više čini da je važnije KAKO jedemo nego što jedemo.
Uvijek sam prije za jedan sveobuhvatan, holistički pristup svemu, pa tako i ishrani.

Ljelja
07.04.2005., 12:20
itekako je važno što jedemo, samo određene namirnice nekom konstitucijski manje odgovaraju nego nekom drugom. što se tiče pesticida, preprocesirane hrane, nepotrebnih aditiva...takova hrana nikome ne bi trebala biti mantra. zakonima fizike i kemije na sreću (ili žalost) nitko ne može izbjeći - nemojmo se zavaravati!

Xavi
07.04.2005., 13:24
Bitno je i kako i sto jedemo. U biti se treba jesti sve sto je korisno odnosno zdravo, u ovom slucaju je zdravo malo siri pojam. Istina je da treba izbaciti secer, bijelo brasno,kojekave gluposti iz supermarketa.
Kuham inace sve svjeze, ne koristim kojekakve dodatke jelima, ne kupujem gotova jela,smrznuta,konzerve.
Izbjegavam masnocu poput tvrdih sireva,u kuci nemam fritezu. Dakle izbjegavam fritiranje te jela koja se pripremaju na nacin da se prvo kuhaju pa jos zapeku uglavnom uz dodatke ribanog sira i sl.

Jesti treba sve, ali umjereno. Bolje je jesti cesce, a manje. Ja kad sam gladna jedem voce, ne pravim sendvice, ne kupujem grickalice,ne pravim pudinge i cokolina. Oni koji to rade njihova stvar, ali ja mislim da te navike nisu nimalo zdrave.

Tigrica
07.04.2005., 16:14
Jedna Tanja kaže:
Za ten su prava stvar: zgnjecis jagodu i jednostavno namazes lice njom, te je drzis kao masku neko vrijeme. Efekat je momentalan!

za koji tip koze?

Tigrica
07.04.2005., 16:16
Xavi kaže:
Bitno je i kako i sto jedemo. U biti se treba jesti sve sto je korisno odnosno zdravo, u ovom slucaju je zdravo malo siri pojam. Istina je da treba izbaciti secer, bijelo brasno,kojekave gluposti iz supermarketa.
Kuham inace sve svjeze, ne koristim kojekakve dodatke jelima, ne kupujem gotova jela,smrznuta,konzerve.
Izbjegavam masnocu poput tvrdih sireva,u kuci nemam fritezu. Dakle izbjegavam fritiranje te jela koja se pripremaju na nacin da se prvo kuhaju pa jos zapeku uglavnom uz dodatke ribanog sira i sl.

Jesti treba sve, ali umjereno. Bolje je jesti cesce, a manje. Ja kad sam gladna jedem voce, ne pravim sendvice, ne kupujem grickalice,ne pravim pudinge i cokolina. Oni koji to rade njihova stvar, ali ja mislim da te navike nisu nimalo zdrave.

woow! :D bravo! jel ti to tako ozbiljno? ono bas kako sto si napisala? ako je, svaka cast! :s bas ti zavidim. Jel jedes cokoladu ili si i nju izbacila?

MacGregor
07.04.2005., 16:17
na početku sam se malo našalio zbog toga što na moje postove o vezi prehrane i zdravlja nailazim na puno nerazumjevanja ... ali evo da se sad normalno uključim u temu:

naravno da su prehrana i zdravlje vrlo usko povezani, nekada je otac moderne medicine - Hipokrat, govorio:

"mi smo ono što jedemo, sve što jedemo gradi nas i mjenja, o hrani ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život, neka hrana bude vaš lijek a ne lijekovi vaša hrana"

a današnji znanstvanici kažu kako je 70% bolesti uzrokovano lošom prehranom i načinom života (način života nam također uvelike određuje prehranu) ... :(

"Istina je da treba izbaciti secer, bijelo brasno,kojekave gluposti iz supermarketa. Kuham inace sve svjeze, ne koristim kojekakve dodatke jelima, ne kupujem gotova jela,smrznuta,konzerve.
Jesti treba sve, ali umjereno. Bolje je jesti cesce, a manje. Ja kad sam gladna jedem voce, ne pravim sendvice, ne kupujem grickalice,ne pravim pudinge i cokolina. Oni koji to rade njihova stvar, ali ja mislim da te navike nisu nimalo zdrave."

xavi je sve ovo vrlo ispravno navela i to može biti odličan recept kako sačuvati zdravlje i vitalnost .. :)

Jedna Tanja
07.04.2005., 16:44
Slazem se da je X. sve ispravno napisala (ako imas vremena da se bavis kulinarstvom u toj mjeri)...

Medjutim, ja sam zamislila ovaj topic kao razmjenu iskustava i saznanja o pojedinim namirnicama. Za sta su dobre, a za sta nisu... sta sve sadrze... kako ih je najbolje spremati i sl.

Kada smo kod jagoda, one jesu cest alergen, ali za one koji nisu alergicni na njih su pravi melem.

Procitala sam da je dobra za sve tipove koze, ali je provjereno na svijetloj kozi...(puder br.1). ;)

Pozdrav:w

Jedna Tanja
07.04.2005., 16:47
Uzgred kad smo kod secera (neko rece da je stetan)...
Meni je jedan fitoterapeut rekao da je za mene posebno stetan secer (a ja obozavam slatkise... Mac, suzdrzi se od propovijedi sad:B )... i rekao mi je da ga mogu unositi (osim u vocu i medu) ako je kuhan barem 40 minuta (u vidu dzemova, marmelada i sl)... Zna li neko u cemu je tu fora? :kava:

violent_femmes9
07.04.2005., 16:54
fora je u fitoterapeutu, mozda je po primarnom obrazovanju strojar :kava:

saharoza je saharoza, kuhana ili ne, ista je, daje jednu molekulu glukoze i jednu molekulu fruktoze

isto vrijedi i za cistu glukozu (dobijes je jeduci voce), laktozu (daje glukozu i galaktozu)

pretpostavljam da je pod stetnoscu za zene mislio na inzulinski odgovor na konzumiranje secera. kod zena je sinteza masti brza nego kod muskaraca, a inace, vise secera - vishe inzulina - vishe speka

ili sto bi moj prof biokemije rekao: ja uvijek kazem studenticama - ako jedete slatko postat cete masne, a ako jedete masno, ne bute opet postale slatke :D

Xavi
07.04.2005., 17:33
Tigrica kaže:
woow! :D bravo! jel ti to tako ozbiljno? ono bas kako sto si napisala? ako je, svaka cast! :s bas ti zavidim. Jel jedes cokoladu ili si i nju izbacila?

Je bas tako kao sto sam rekla. Jos se uvjek borim da potpuno izbacim cokoladu. Pojedem mozda nekih 20 grama tjedno ili uopce nista.

MacGregor
07.04.2005., 17:35
Zdraviji način prehrane svakako ne treba biti bljutav ili dosadan! Isprobajte nekoliko prijedloga za poboljšanje vaše prehrane bez da se odreknete raznih okusa!

1. Ispržite ili skuhajte na pari povrće poput luka, mrkve, bučice ili paprike umjesto da ih ispečete u masnoći. Nakapajte malo maslinovog ulja ili limunovog soka, te posipajte sa začinima.
2. Koristite piletinu, govedinu ili povrće kao nemasnu osnovu za juhe, kuhana jela i umake.
3. Zgusnite umake pomoću kuhanog, u pire izgnječenog povrća umjesto brašna.
4. Dodajte juhama malo svježih začina, umjesto kiselog vrhnja i sira.
5. Meso po izboru je ukusnije i manje masno od "najboljih dijelova", a isto se odnosi i na slobodno hranjenu perad.
6. Za manje kalorija: pržite, pecite na žaru ili roštilju.
7. Koristite zamjenu za jaja ili koristite samo bjelanjak, a ne cijelo jaje.
8. Procijeđen, izmješan, niskokalorični kravlji sir može zamijeniti do 3 masnoća u receptima za dizana tijesta /s kvascem).
9. Koristite jabučni sos umjesto ulja za pečenje kolača.
10. Konzervirano povrće sadrži puno više soli od svježeg. Tokom sezone nakupite svježe povrće kako bi sačuvali novac i zadržali najbolje okuse.


:klopa:

magriz
07.04.2005., 18:01
violent_femmes9 kaže:
fora je u fitoterapeutu, mozda je po primarnom obrazovanju strojar :kava:
:lol:

violent_femmes9 kaže:
saharoza je saharoza, kuhana ili ne, ista je, daje jednu molekulu glukoze i jednu molekulu fruktoze

:misli: možda C12H22O12 nije isto što i C12H22O12 :rofl:

Jedna Tanja
07.04.2005., 18:40
Nije strojar, nego ljekar - po osnovnoj vokaciji... Ne treba biti nadobudan, uvijek postoji sansa da nesto ne znas...

Sto se tice MacGregorovih savjeta, pola je opstepoznato, pola je glupost! Otkad je przena hrana zdrava?! I sir koristiti za dizana tijesta??? Isto vazi kad peces kore za tortu npr?!:B

Ponovo molim one koji imaju takva saznanja da pisu o konkretnim namirnicama (vocu, povrcu, mesu) i njihovim svojstvima (+/-)!

Pozdrav:W

Jedna Tanja
07.04.2005., 18:50
Evo marketinskog poteza da privucemo one sa topica o mlijeku! :lol:

Dakle, kalcijum iz mlijeka je za 70-80% ljudi nekoristan, jer je "zarobljen" u vidu kazeina, koji mnogi ne mogu da svare... pa su zato preporucljiviji: susam, soja, mak, ljesnik, badem, korjenasto povrce... koji takodje sadrze kalcijum!

Sto ja volim dimljeni sir od soje i peciva sa susamommmm! :klopa:

talia
07.04.2005., 19:17
Jedna Tanja kaže:
I sir koristiti za dizana tijesta??? Isto vazi kad peces kore za tortu npr?!:B

Pozdrav:W

Onda ti nisi cula za cheeesecake (http://www.cheesecake.com/) ?

:klopa:

Ljelja
07.04.2005., 21:30
Jedna Tanja kaže:
I sir koristiti za dizana tijesta??? Isto vazi kad peces kore za tortu npr?!:B

Ponovo molim one koji imaju takva saznanja da pisu o konkretnim namirnicama (vocu, povrcu, mesu) i njihovim svojstvima (+/-)!

Pozdrav:W

i ja moram konstatirati da Tanja baš nije upućena...ja već godinam jaja u biskvitima mijenjam kravljim sirom ili miksanim bananama i suhim šljivama.

MacGregor
07.04.2005., 21:59
nije stvar u tome jel ona neupućena ili ne, najbitnije je da mene poklopi ... :D

"Za manje kalorija: pržite, pecite na žaru ili roštilju"

ovo je istina, jer meso pečeno na roštilju ili žaru izgubi tj. istopi onu najveću maščobu izvana (i ne paca se u ulju ili masti) ... a ti možda više voliš pohano ? .. :D


moram priznat da i nisam neki kuhar, al zato volim dobro pojest ... :klopa:


:W

talia
07.04.2005., 22:10
MacGregor kaže:
nije stvar u tome jel ona neupućena ili ne, najbitnije je da mene poklopi ... :D

"Za manje kalorija: pržite, pecite na žaru ili roštilju"

ovo je istina, jer meso pečeno na roštilju ili žaru izgubi tj. istopi onu najveću maščobu izvana (i ne paca se u ulju ili masti) ... a ti možda više voliš pohano ? .. :D


moram priznat da i nisam neki kuhar, al zato volim dobro pojest ... :klopa:


:W

Ja mislim da je zbunjoza kod rijeci PRZITE.
Sta podrazumjevas pod przenje?
Ne valjda przenje na ulju u tavi? (to vecina ljudi zove przenjem).

MacGregor
07.04.2005., 22:55
KLASIČNA SHEMA ZDRAVE PREHRANE DNEVNI UNOS HRANE

1. VOĆE I POVRĆE = 5 do 9 komada
2. ŽITARICA (kruh, riža, tijesto...) = 6 do 10 komada
3. KALCIJEM BOGATI OBROCI = 3 do 5 obroka (odrasli)
(mlijeko, sir, jogurt...) 5 do 7 obroka (djeca)

Klasičari zdrave prehrane predlažu da bi se na ovaj način trebalo jesti svaki dan!?

To ne samo da bi zahtijevalo jako puno vremena (cijeli dan bi samo jeli i pripremali hranu), nego bi to bilo i puno kalorija.

ZAPAMTITE:
PREVIŠE MASTI U TIJELU I NEGATIVNI STRES - DVA NAJOPASNIJA ČIMBENIKA ZA NAŠE ZDRAVLJE I ŽIVOT!

NEGATIVNI STRES:
Bole vas leđa, imate glavobolju, uhvatite se da se derete na djecu – sve to dugoročno utječe na krvotok – žile, tlak.

Ako smo naučili da ZLOVOLJA I BIJES direktno utječu na NAŠE ZDRAVLJE – pokušajte to ne ponavljati!

Izlazak iz te situacije je – OSMIJEH, SMIJEH!

Osmijeh ne pomaže samo psihološki, on FIZIOLOŠKI POMAŽE! (utječe na mozak i krvne žile...)
Čak i lažni, umjetni osmijeh pomaže!
Svaki osmijeh sagori 2 kalorije.
Na vaš osmijeh – ljudi uzvaraćaju osmijeh!

Nutricionistički proizvodi (sastojci) koji UTJEČU NA STRES:

VITAMIN B: hrani nervni sustav. A stres uništava B vitamin.

BILJNA VLAKNA: važna su za probavu i da smanje rizik zatvora.

PROTEINI (BJELANČEVINE):
- Bitne su 9 ESENCIJALNIH KISELINA.
- Koliko je potrebno proteina dnevno?
Preporuča se: 1 gr/po kg težine (za prosječni način života)
do 2 gr/po kg težine (za sportaše)

No, trebaju biti čisti proteini, a komad mesa takve veličine sadrži (najmanje 25% masti)

VEĆINA LJUDI NE UZIMA DOVOLJNO PROTEINA!

A većina uzima NEKVALITETNE proteine, kakvi su uglavnom u današnjoj hrani.

Visoko kvalitetni proteini su samo oni koji zadovoljavaju ova tri kriterija:
Sadrže:
1. SVIH DEVET ESENCIJALNIH KISELINA
2. 0 ili vrlo malo KOLESTEROLA
3. 0 ili vrlo malo ZASIĆENIH MASNIH KISELINA

To je JEDINO SOJA! Samo soja zadovoljava ova tri kriterija.

A to je dobro ZA SVAKOGA. BAR JEDNOM DNEVNO UZETI TAKVE PROTEINE (SOJU) – ZA SVE!

Danas je vrlo raširena "Fast-Food" hrana. I za mnoge koji nemaju vremena čini se kao jednostavno rješenje.
Ali, "Fast-Food" hrana sadrži višak masti (kolesterol, zasićena mast), višak kalorija, soli i šećera (u pecivu), a manjak biljnih vlakana, vitamina i minerala, elemanata u tragovima i botaničkih faktora.

FITOKEMIJA je znanost danas. Ona istaržuje kemijske reakcije koje se odvijaju u biljkama i u našem tijelu (stanicama) kada jedemo biljke. Proučava i iskustva travara širom svijeta.

Mi se trudimo da jedemo zdravo i dobro. Ali, sjetite se – mi nemamo kontrolu. Prisiljeni smo kupovati ono što je na raspolaganju. I mi nemamo vremena.

Kada kupimo hranu, doma je kuhamo i time još dodatno smanjujemo nutricionističku vrijednost (a trebali bismo jesti što svježije i što sirovije namirnice).
Na primjer: ako nam voće koje smo kupili stoji samo jedan dan – izgubilo je 80% vitamina.

Upitajte se - Je li naša hrana
- SVJEŽA?
- BOGATA HRANJIVIM SASTOJCIMA?
- SADRŽI LI VLAKNA?

Mnogi ljudi niti ne primjećuju u kakvom su stanju zbog onoga što jedu!?
Auto bez goriva ne ide. Auto s lošim gorivom ne ide dobro.
A hrana je gorivo!


:driver: :cool: :troll: :zmaj: :nono: :D

MacGregor
07.04.2005., 23:04
:no:

MacGregor
07.04.2005., 23:09
:no:

Jedna Tanja
07.04.2005., 23:13
1. Sto se tice tijesta sa sirom, shvatila sam da sir zamjenjuje sredstvo za dizanje, pa mi se malo ucinilo nelogicnim...:B

2. Dragi MacGregor, dovoljno si nas he... u mozak sa svojim reklamama na drugim topicima (i forumima), da bi se mogao savladati! Ovo su svima poznate stvari. Znamo kuda to vodi... u Wellness!!! :s

3. Ovdje su tema konkretne namirnice i njihov uticaj na organizam covjeka (kako bi svi stekli nova saznanja o necem zapravo elemetarnom)! Ovaj propagandni materijal je prilicno oskudan informacijama, vrlo reklaman i preopsezan za forum!:flop:

4. Nadam se da ovdje negdje ima moderatora...:rolleyes:

MacGregor
07.04.2005., 23:16
cenzura ... :no:

MacGregor
07.04.2005., 23:32
Jedna Tanja kaže:
1. Sto se tice tijesta sa sirom, shvatila sam da sir zamjenjuje sredstvo za dizanje, pa mi se malo ucinilo nelogicnim...:B

2. Dragi MacGregor, ....


izgleda da te zbunjuju sredstva za dizanje, a još sam ti na kraju postal i drag ? .. :cool: ... znao sam .... :D

:W

violent_femmes9
08.04.2005., 07:37
Jedna Tanja kaže:
Nije strojar, nego ljekar - po osnovnoj vokaciji... Ne treba biti nadobudan, uvijek postoji sansa da nesto ne znas...



cuj, ovo o cemu sam pisala (kemija secera) znam bolje od tvog lijecnika. jbg, struka mi :)

talia
08.04.2005., 07:39
MacGregor, objasni ni ono za przenje?:w

Ljelja
08.04.2005., 08:36
MacGregor kaže:

...

Mnogi ljudi niti ne primjećuju u kakvom su stanju zbog onoga što jedu!?
Auto bez goriva ne ide. Auto s lošim gorivom ne ide dobro.
A hrana je gorivo!


:driver: :cool: :troll: :zmaj: :nono: :D

e, Mac, totalno si funny! ko neki prehrambeni propovijednik, znaš one iz američkih filmova kaj putuju prikolicama pa drelje u mikrofon! :lol:
mislim, većinu stvari dobro zboriš, na smiješan način, though.
ipak, usprotivila bih ti se u konstataciji da ljudi danas uzimaju premalo bjelančevina. stvar je upravo suprotna u razvijenim zemljama. organizam je krcat bjelančevinama i mastima koje obično sobom nose pošto su većinom iz mesa i proizvoda.

e, Tanja, daj pokušaj formulirati konkretno pitanje ako hoćeš da se rasprava razvije u nekom određenom smjeru. ja moram priznati da ne znam što bih konkretno pisala :confused:

MacGregor
08.04.2005., 14:49
Ljelja kaže:
e, Mac, totalno si funny! ko neki prehrambeni propovijednik, znaš one iz američkih filmova kaj putuju prikolicama pa drelje u mikrofon! :lol:
mislim, većinu stvari dobro zboriš, na smiješan način, though.
ipak, usprotivila bih ti se u konstataciji da ljudi danas uzimaju premalo bjelančevina. stvar je upravo suprotna u razvijenim zemljama. organizam je krcat bjelančevinama i mastima koje obično sobom nose pošto su većinom iz mesa i proizvoda.



haha, ja sve to pokušavam nekak ispričat "pučkim" rječnikom .. :)

bjelančevine = proteini
proteini = aminokiseline (23)
esencijalne = 9 (organizam ih ne proizvodi i trebamo uh unijeti kroz hranu)
svih 9 esencijalnih aminokiselina = meso, jaja, sirutka, soja
meso = puno masnoća (nepotrebnih tj. štetnih)
jaja = puno kolesterola - žutanjak (nepotrebno tj. štetno), konzumacija samo bjelanjka je prihvatljiva
sojin protein = 0 kolesterol, 0 masnoća, - BINGO !!!

organizmu su proteini neophodni, i oni se izračunavaju na osnovu BMI ... i 1/3 od dobijene cifre treba unositi u organizam u obliku biljnih proteina .. :)

najpametnija stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje je da najmanje jednom dnevno zamijenite izvor proteina (meso, mlijeko, jaja) sa sojinim proteinima! (i vaše tijelo će dobiti manje kolesterola i zasićenih masti, a više čistih kvalitetnih proteina)

proteini služe ODRŽAVANJU mišićne mase. Važno je održati mišićnu masu s godinama, sa starenjem. Pogledajte 70, 80 godišnjake ... mršavi su, pogureni, teško se kreću ... ako izgubite mišićnu masu, sve teže nosite svoj kostur i sve teže se krećete.

Sigurno ste čuli za osteoporozu. Sada se vrlo često spominje. Ali, ubrzo ćete početi slušati o jednoj novoj riječi: SARKOPENIA - GUBITAK MIŠIČNE MASE.

Uzroci su: PREMALO PROTEINA I PREMALO KRETANJA. .. :(

:jumping:

MacGregor
08.04.2005., 14:52
talia kaže:
MacGregor, objasni ni ono za przenje?:w

ne znam, nisam neki karapandža, recept sam prepisal, al nekak si to tumačim da ako već pečemo neko meso da je bolje ispeći na roštilju negu u tavici .. a ak je već i tavica da je onda bolje ispeć (spržit) na naglo nego ga ić pohat ... :)

Jedna Tanja
08.04.2005., 15:55
Da ja formulisem pitanje?! Pa ovdje nema pitanja, postoje teme! Dva puta sam rekla kako ja to zamisljam, ali od toga nema vajde... jer tamo gdje se Mac pojavi, tu trava ne raste (svratite na alergije, pa vidite!!!). Ostaje samo trag od tenka zvanog Wellness!!!:rigo:

Kada smo kod "przenja" mesa na rostilju, a tacnije bi bilo reci pecenja u sopstvenoj masnoci, fakat uneses manju kolicinu masti, ali zato sve stetne tvari, koje se stvaraju przenjem i koje izazivaju rak, imas i kod rostilja (plus efekat ugljenisanja) - to su bar moja laicka saznanja... :hekla:

Inace, kad smo kod holesterola i jaja, to je jos jedan od "hokus-pokus"-instant nacina "preveslavanja" lakovjernih i bolesnih ljudi. Otkako su to provalili, neki prosto prave od toga holivudski sokantne "zvijezde ishrane", nasuprot zigosanim namirnicama! Proglase recimo jaja za stetna, a ono se poslije otkrije da je sve to bila fama, prasina koja se digla oko necije pogresne pretpostavke! Jaja, kako se sada pokazalo, nemaju holesterola ni blizu kao meso (przeno) ili neki masniji mlijecni proizvodi. :amen:

Tako ti na primjer lansiraju pricu kako je C-vitamin nesto carobno (istina, koristan je kod mnogih bolesti, ali nije eliksir zivota!) i kako ga ne moze biti u prevelikim kolicinama u organizmu, jer on to sve izbaci i td. To ti kazu oni koji zele da ti ga prodaju, uz neki takodje carobni dodatak (koji ce mu dici cijenu, jer sam C-vitamin je jeftin). A onda saznas da ne smijes pretjerivati s njim, posebno ako imas npr. kamen u bubregu!... Sto se desilo meni. Zatim, moras znati i to da ga treba uzimati u oblozenim tabletama, kako ne bi dobio cir na zelucu (od kiseline)! Medjutim, kada se nesto od hrane ili dodataka ishrani (iz marketinskih razloga) stavi na pijedestal ili pak zigose, tu nema razuma - samo krajnosti!:nono:

A vi i dalje slusajte "propovjednika"... Krajnji cilj je samo da se uzme novac, i taj ne preza ni od cega (vec je bio obecao da ce napustiti alergije-topic, jer je to bila zelja svih, a on je obecao i zapravo nastavio jos jarosnije da nas bombarduje tim spamom)!
:s

Jedna Tanja
08.04.2005., 23:25
Pozivam sve nutricioniste sa iskustvom i biohemicare da se ukljuce u ovu nasu laicku raspravu. Jer, cilj je da svi nesto naucimo. Da razmijenimo saznanja i iskustva i da ih evaluiramo kroz saznanja strucnjaka... kako bismo manje vremena provodili po cekaonicama zdravstvenih ustanova!:zivili:

Ljelja
09.04.2005., 15:42
MacGregor kaže:

proteini = aminokiseline (23)

ekšli, 22, ali nevemind

MacGregor kaže:

esencijalne = 9 (organizam ih ne proizvodi i trebamo uh unijeti kroz hranu)

ekšli, 8, za dojenčad 9

MacGregor kaže:

organizmu su proteini neophodni, i oni se izračunavaju na osnovu BMI ... i 1/3 od dobijene cifre treba unositi u organizam u obliku biljnih proteina .. :)


kak ja ovo nisam učila na vakultetu? zamljiva računica, može referenca? samo da nije neka ćiri-biri fitnes svaštarka... :D

Ljelja
09.04.2005., 15:49
Jedna Tanja kaže:

Inace, kad smo kod holesterola i jaja, to je jos jedan od "hokus-pokus"-instant nacina "preveslavanja" lakovjernih i bolesnih ljudi. Otkako su to provalili, neki prosto prave od toga holivudski sokantne "zvijezde ishrane", nasuprot zigosanim namirnicama! Proglase recimo jaja za stetna, a ono se poslije otkrije da je sve to bila fama, prasina koja se digla oko necije pogresne pretpostavke! Jaja, kako se sada pokazalo, nemaju holesterola ni blizu kao meso (przeno) ili neki masniji mlijecni proizvodi. :amen:



na 100 g:
jaja=cca 400 mg kolesterola
mlijeko=cca 10 mg kolesterola
teleći but=cca 70 mg kolesterola

inače, od kolesterola za bolesti srca i krvnih žila opasnije su zasićene masti, a u kombinaciji to dvoje = bad, bad stuff

Jedna Tanja
09.04.2005., 16:23
Ja ne smijem s tobom sporiti, imam utisak da si strucnjak :D, ali moram ti reci svoja saznanja... Jesam negdje procitala da je oborena ta teorija o jajima i holesterolu, ali u ciframa ne znam kakav je odnos...

Ipak, mozda treba uzeti u obzir sljedece. Kada se poredi koliko koja namirnica ima holesterola, onda se uzima procenat na istu gramazu? Cak i ako jaja imaju vise holesterola, nikada ne pojedes jaja kolicinski koliko mesa, ili koliko mlijeka... Jedno jaje koliko ima grama u prosjeku - 30?

Drugo, poredis sa mlijekom i telecim mesom, ako se ne varam, ali uzmi u obzir da se vise koriste mlijecni proizvodi sa vise masnoca (i holesterola?) kao sirevi, kackavalj (koji je sada posebno u ekspanziji), pa i svinjsko meso (barem kod nas:mig: )!

Kada je rijec o tim (ne)zasicenim mastima, uputi nas malo. Sta najvise treba izbjegavati?

Hvala.:lux:

Ljelja
09.04.2005., 18:19
Jedna Tanja kaže:
Ipak, mozda treba uzeti u obzir sljedece. Kada se poredi koliko koja namirnica ima holesterola, onda se uzima procenat na istu gramazu? Cak i ako jaja imaju vise holesterola, nikada ne pojedes jaja kolicinski koliko mesa, ili koliko mlijeka... Jedno jaje koliko ima grama u prosjeku - 30?

ovdje imaš pravo. jaja se u pravilu konzumira manje nego mesa, uz to još kolesterol otpada samo kao sastojak žutanjka... to je i inače deviza koje se treba držati: umjerenost kod konzumiranja hrane koja može naškoditi zdravlju. s većinom voća i povrća to nije slučaj - tu od viška glava stvarno ne boli.

Jedna Tanja kaže:
Drugo, poredis sa mlijekom i telecim mesom, ako se ne varam, ali uzmi u obzir da se vise koriste mlijecni proizvodi sa vise masnoca (i holesterola?) kao sirevi, kackavalj (koji je sada posebno u ekspanziji), pa i svinjsko meso (barem kod nas:mig: )!

Kada je rijec o tim (ne)zasicenim mastima, uputi nas malo. Sta najvise treba izbjegavati?
[/B]

ma da, to je bila samo usporedba. različite vrste mesa sadrže različite kol. kolesterola. inače, kolesterol je sastojak samo i jedino namirnica životinjskog porijekla. u bilju i biljnim uljima ga nema po definiciji. tamo se nalaze neki spojevi slični kolesterolu ali biljnog porijekla, tzv. fitosteroli koji su itekako korisni za zdravlje. kolesterol je tvar koja nije esencijalna, dakle naša jetra ju sintetizira taman da ga uopće ne unašamo hranom. ipak, k. sam po sebi nije štetan. problemi s zdravljem se događaju uslijed dugotrajne neravnoteže u pretjeranom ili manjkavom unosu određenih tvari. stres također igra veliku ulogu, zapravo je većina bolesti psihosomatskog karaktera.
što se tiče zasićenih masti, najviše ih ima upravo u životinjskim namirnicama: mlijeko, meso, jaja. ta hrana opet jedina sadrži i nepoželjni kolesterol. najkritičnije je tzv. crveno meso: svinjetina, govedina, junetina...opća je preporuka uzimati što manje mesa i mesnih prerađevina. ako je moguće i izbaciti ih potpuno :eek:

MacGregor
09.04.2005., 19:07
"ekšli, 22, ali nevemind" ... :top:

znam da je negdje oko 21-23 al nism bi 1000% siguran .. ;)

"ekšli, 8, za dojenčad 9"

ja sam samo veliko dijete, nemoj kaj zamjerit .. :D

"kak ja ovo nisam učila na vakultetu? zaNIMljiva računica, može referenca? samo da nije neka ćiri-biri fitnes svaštarka"

http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0060737387/103-2749333-1097417?v=glance

http://www.mbcrc.med.ucla.edu/MemberBios/MmbrHeber.htm

nakon 20-godišnjeg istraživanja (UCLA) došlo se do zanimljivih otkrića u kojem je uloga proteina u prehrani preuzela vodeću ulogu .. sve to je U PRAKSI VEĆ POKAZALO FENOMENALNE REZULTATE ("shape works") tako da sada i mi građevinari, električari, mehaničari i poštari možemo napraviti "analizu tjelesne kompozicije i metabolizma" (po naputcima dr. davida hebera) bolje od mnogih "profesora" ... :D :D :D

(pročitaj si tu knjigu, baš me zanima tvoje mišljenje) .. :)

Ljelja
09.04.2005., 22:58
nažalost, sumnjam da ću čitati knjigu, iz dva razloga. 1. je da nemam vremena, 2. je da ne volim gnječit raznorazne dijete.
stvar je vrlo jednostavna s redukcijskim dijetama: unesti manje kcal nego što će se potrošiti. jesti puno voća i povrća i vježbati. ostalo su nijanse koje imaju namjeru koliko možda pomoći ljudima (širokim masama) da se usmjere na neki plan (a nažalost, imamo iskustva da ima jako loših i po zdravlje pogubnih planova - atkins), a koliko i da se nekim ljudima (autorima) na brzaka napuni džep.
kod ove knjige, koliko sam iz reviewa na brzak vidjela, jedna stvar mi se sviđa, a to je naglasak na voće i povrće. druga stvar koja mi se ne sviđa je zamjenjivanje zdravih i cjelovitih obroka shake-ovima. to je bullshit koji ne stvara dobre i zdrave prehrambene navike već je dvosjekli mač. sljedeće što mi je nejasno je kako iz BMI-a možeš odrediti konstituciju? pa upravo to je najveća točka spoticanja u nutricionizmu što index tjelesne mase daje neku brojku koja ustvari obmanjuje, a ne daje realnu situaciju izgleda tijela. samo za informaciju, BMI se računa iz samo dva parametra, a to su tjelesna masa i visina. e sad, i laiku je jasno da 90 kila pretile bake nije isto što i 90 kila nekog biciklista ili 90 kila dizača utega. ne znam, možda bi mi bilo jasnije da pročitam knjigu, ali to jednostavno nije moj đir.
volim prirodne i temeljite procese koji riješavaju stvari u korijenu. baš onako kako treba učiti dijete od malena, a ono mi šejkove dva puta dnevno definitivno ne bi jelo. šejkovi mogu biti nadopuna u određenim stanjima ili ciljanim skupinama, ali ne zamjena za obrok, pogotovo ne na duže vrijeme jer stvara iluziju o principima zdrave i pravilne prehrane.

MacGregor
09.04.2005., 23:53
"nažalost, sumnjam da ću čitati knjigu,...je da ne volim gnječit raznorazne dijete"

riječ DIET znači kontrolirani unos hrane, a to može biti i spoznaja da kontroliramo NEkonzumiranje svinjetine u zamjenu za konzumiranje ribe ili piletine .. i to je već neka kontrola ..

"stvar je vrlo jednostavna s redukcijskim dijetama: unesti manje kcal nego što će se potrošiti. "

kod nas dijeta znači samo kontrola kalorija (tj. izgladnjivanje organizma) a ne i kontrola hranjivih tvari (obavezan dnevni unos) ... i to je osnovna i glavna razlika ... :cool:

"ostalo su nijanse koje imaju namjeru koliko možda pomoći ljudima (širokim masama) da se usmjere na neki plan (a nažalost, imamo iskustva da ima jako loših i po zdravlje pogubnih planova - atkins), a koliko i da se nekim ljudima (autorima) na brzaka napuni džep."

atkins je imao dobru osnovnu ideju koju nije znao sprovesti u praksu, a falio mu je unos vitamina i minerala, a proteine životinjskog porijekla (koje sadrže puno masnoća) je trebao zamjeniti sa biljnim (soja) .... i na kraju je završio stvarno jadno, debel kao prasac .. :flop:
dr. david heber je (između ostalog) direktor centra za ljudsku prehranu na UCLA .. i ta njegova knjiga je bila među 10 bestsellera u americi ... :)

"kod ove knjige, koliko sam iz reviewa na brzak vidjela, jedna stvar mi se sviđa, a to je naglasak na voće i povrće. "

osnovna vizija je što više boja u tanjuru ... :klopa:

"druga stvar koja mi se ne sviđa je zamjenjivanje zdravih i cjelovitih obroka shake-ovima. to je bullshit koji ne stvara dobre i zdrave prehrambene navike već je dvosjekli mač. "

1.) loše prehrambene navike se teško ispravljaju, za to je potrebno cca 6-8 tjedana (95% ljudi nema potrebnu volju da nešto promjene "preko noći"), i za to vrijeme su potrebni vidljivi rezultati kako bi se sami potaknuli da nastave sa tim promjenama
2.) 50% ljudi uopće ne doručkuje zbog mnogo razloga, najviše je problem u lijenosti i u vremenu ... a ako obrok spremiš za 30 sec. onda više nema izgovora
3.) jedan od ciljeva za stvaranje zdravih prehrambenih navika je konstanstnost obroka - min. 3 obroka dnevno (zdrava i uravnotežena) ... i na ovaj način se i oni najljenji uspiju disciplinirat
4.) zadnji i po meni najvažniji razlog ZA je zbog sigurnosti da smo u jednom obroku unijeli sve mikro (vitamini, minerali, biljna vlakna, enzimi...) i makro (ugljikohidrati, proteini, masnoće) nutrijente u NAJIDEALNIJIM omjerima (to je jako bitno)

"sljedeće što mi je nejasno je kako iz BMI-a možeš odrediti konstituciju? pa upravo to je najveća točka spoticanja u nutricionizmu što index tjelesne mase daje neku brojku koja ustvari obmanjuje, a ne daje realnu situaciju izgleda tijela. samo za informaciju, BMI se računa iz samo dva parametra, a to su tjelesna masa i visina. e sad, i laiku je jasno da 90 kila pretile bake nije isto što i 90 kila nekog biciklista ili 90 kila dizača utega"

u pravu si, BMI je tjelesni indeks mase a to je ustvari odnos dvaju parametara (visine i težine)... al tu nije bitan BMI nego faktor proteina ... i slažem se da sve tio ne može biti 1000% točno al od nekud se treba krenuti ..
pretila baka najvjerojatnije ima sarkopeniju tj. gubitak mišićne mase i nužno joj je potreban protein kako bi popravila svoje zdravlje, tj. da organizam iz one preostale mišićne mase ne bi crpio protein kako bi nahranio najvažnije organe (srce, jetra, bubrezi) ... istovremeno dizač utega treba protein kako bi obnovio oštećene mišiće koje oštećuje vježbanjem ... i povećava se faktor proteina na osnovu njegove konstitucije, vrste sporta i njegovih potreba ..

"volim prirodne i temeljite procese koji riješavaju stvari u korijenu. baš onako kako treba učiti dijete od malena, a ono mi šejkove dva puta dnevno definitivno ne bi jelo.

djeca obožavaju šejk, i u njihovoj dobi vrlo je važno pravilno izgrađivanje organizma i imunosustava ... pitaj sve moje prijatelje koji imaju djecu i koji ne znaju što je to prehlada ili gripa .. savršeno su zdrava .. :)

"šejkovi mogu biti nadopuna u određenim stanjima ili ciljanim skupinama, ali ne zamjena za obrok, pogotovo ne na duže vrijeme jer stvara iluziju o principima zdrave i pravilne prehrane."

zdrava i pravilna prehrana treba biti svaki dan i to 3x dnevno .. daj mi samo jedan primjer tj. jedno ime tko se toga u potpunosti pridržava ? .. :confused: ;)

Jedna Tanja
10.04.2005., 00:34
Jao, slusaj ga... muka mi pripadne od ovih ogromnih tirada... opstepoznatih stvari miksanih s cistim laickim glupostima!

Prije svega, sejk ti ne moze biti zamjena za obrok. Ne samo zato sto ti ne moze ta "muckalica" dati isto sto i majka priroda, nego i, ako ti se crijeva naviknu na taj drek, onda poslije nece moci da vare normalnu hranu, bice im teska!...

Drugo, ko ti je rekao da u tanjiru treba da bude sto sarenije?!? Pa cak ni dvije vrste povrca nije pozeljno jesti u isto vrijeme, a kamoli recimo povrce, hljeb, meso... Svaka namirnica ima svoju duzinu varenja u stomaku, pa je pozeljno unositi ih sukcesivno, a ne zajedno. Ne preporucuje se ni bjelancevine razlicitog porijekla unositi zajedno; recimo istovremeno grah i meso, ili soju i pecurke...

I skrati te postove, niko to ne cita online!

LadyInRed
10.04.2005., 00:40
MacGregor kaže:
osnovna vizija je što više boja u tanjuru ... :klopa:

vizija koga, čega, što, kuda?
nisam čitala sve jer mi se ne da pa molim UKRATKO objašnjenje.

MacGregor
10.04.2005., 08:08
Jedna Tanja kaže:
Jao, slusaj ga... muka mi pripadne od ovih ogromnih tirada... opstepoznatih stvari miksanih s cistim laickim glupostima!

Prije svega, sejk ti ne moze biti zamjena za obrok. Ne samo zato sto ti ne moze ta "muckalica" dati isto sto i majka priroda, nego i, ako ti se crijeva naviknu na taj drek, onda poslije nece moci da vare normalnu hranu, bice im teska!...

Drugo, ko ti je rekao da u tanjiru treba da bude sto sarenije?!? Pa cak ni dvije vrste povrca nije pozeljno jesti u isto vrijeme, a kamoli recimo povrce, hljeb, meso... Svaka namirnica ima svoju duzinu varenja u stomaku, pa je pozeljno unositi ih sukcesivno, a ne zajedno. Ne preporucuje se ni bjelancevine razlicitog porijekla unositi zajedno; recimo istovremeno grah i meso, ili soju i pecurke...

I skrati te postove, niko to ne cita online!

1) to za što tebe spopadne muka mene boli "ona stvar", a i sama si rekla da otvaraš ovaj topić u moju "čast", kad već volim pisati o hrani i zdravlju .. :D (da malo uključiš "mozgalicu" mogla bi nešto i naučiti) :misli:

2) šejk MOŽE biti zamjena za obrok i ne pričaj o nečemu o čemu NEMAŠ POJMA ... i na taj način MOŽEŠ dobiti upravo ono što u "majci prirodi" fali .. :D (nemrem bolivit kak zaostalo razmišljaš) .. i ak se želiš naviknut da TEBI crijeva vare "normalnu" hranu onda jedi svaki dan čvarke 3x dnevno pa nek se crijeva navikavaju .. :D :D :D

3) "Pa cak ni dvije vrste povrca nije pozeljno jesti u isto vrijeme" ... to je rezultat tvojeg razmišljanja :misli: ... ili ... :zivili: :D

4) no problem, komu se ne čita nek samo preleti preko mojih "trakavica" ... :cool:

MacGregor
10.04.2005., 08:16
LadyInRed kaže:
vizija koga, čega, što, kuda?
nisam čitala sve jer mi se ne da pa molim UKRATKO objašnjenje.

haha, neda ti se ? .... zapamti, bez muke nema nauke .. :D

http://www.amazon.com/gp/reader/0060988622/ref=sib_dp_pt/103-2749333-1097417#reader-page

slovenci su to već shvatili (ipak si oni već u EU), a kad ćemo mi ??? ... :confused: :D (tražila si UKRATKO objašnjenje) ;)

http://www.mercator.hr/podjetje/default.asp?MenuID=1656

MacGregor
10.04.2005., 08:49
Jedna Tanja kaže:


Drugo, ko ti je rekao da u tanjiru treba da bude sto sarenije?!? Pa cak ni dvije vrste povrca nije pozeljno jesti u isto vrijeme, ...



http://www.i2k.com/~suzanne/colordiet.htm

http://www.womenonwriting.com/reviews2004/0205.shtml

http://www.uapb.edu/source/health_fitness/health_fitness_color_diet.html

na slijedećem linku čak imaš i neke video zapise .. :)

http://www.cbsnews.com/stories/2002/07/19/earlyshow/health/main515724.shtml

http://my.webmd.com/content/pages/15/97619

http://www.cdc.gov/nccdphp/dnpa/5aday/campaign/color/

http://www.colormatters.com/bubdarc9a-physio.html

http://www.holistic-online.com/Color/color_tech_diet.htm

http://www.wwnorton.com/catalog/spring00/32058.htm

http://www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=20801

baš me zanima što češ reći nakon svega ovoga ... i nadam se da ćeš POČETI RAZMIŠLJATI a ne padati pod utjecaj neznalica ... :cool: :D

:W

"Nije moguće samo ono na što nikad nismo pomislili..." :angeleye:

LadyInRed
10.04.2005., 11:05
zamolila sam UKRATKO, tvoje objašnjenje. googlati i surfati mogu i sama. a tebi samo primjer kako jednostavno ne možeš onoga tko neće čak nagovoriti ni da pročita puste stranice koje preporučuješ, a kamo ćeš onda nagovoriti da prihvati tvoj life style, način prehrane i ostale "savjete":W

MacGregor
10.04.2005., 14:09
LadyInRed kaže:
zamolila sam UKRATKO, tvoje objašnjenje. googlati i surfati mogu i sama. a tebi samo primjer kako jednostavno ne možeš onoga tko neće čak nagovoriti ni da pročita puste stranice koje preporučuješ, a kamo ćeš onda nagovoriti da prihvati tvoj life style, način prehrane i ostale "savjete":W

shvaćam te, ali shvati i ti da se za svako pitanje treba malo i potruditi da bi dobila odgovor jer ako nešto tražiš možeš uvijek to i naći ... i slažem se s tobom da su mnogi vrlo komotni i površni .. :(

iskreno, još nisam dovoljno educiran o toj teoriji "više boja u tanjuru" ali sam dosta o tome čuo pa sam to samo spomenuo u razgovoru nakon čega svi odmah očekuju precizne i točne odgovore ..
ovdje još nismo dobili točne prevode o svemu tome a budući da moj engleski nije toliko savršen još nisam uspio sve to pročitati i proučiti kako spada ... a nadam se da ću idući tjedan u americi uspjeti skupiti još nekih materijala koje mi mogu pomoći u mom napredovanju što se tiče znanja o ovoj temi .. :)

praksa je ovdje na forumu pokazala da tu i nije bitna samo informacija nego se traže konkretna uputstva .. a onda se ja upustim u razna razglabanja o svemu i svačemu jer želim pomoći i u puno toga što napišem (u dobroj volji) nešto ne napišem najtočnije i onda samo dajem materijal "nevjernim tomama" da mogu oni doć do izražaja svojim omalovažavanjima i vrijeđanjima .. :(

možda se dobio ovdje krivi dojam da ja nekoga na nešto nagovaram, ali informacije koje iznosim i teoriju koju zastupam izazivaju određene reakcije koje me uvuku u određene nepotrebne rasprave .. i moj moto je "sve je po izboru" ali nedostatak pravih informacija sužuju tu mogućnost najboljeg izbora .. :)

LadyInRed
10.04.2005., 14:19
MacGregor kaže:
iskreno, još nisam dovoljno educiran o toj teoriji "više boja u tanjuru" ali sam dosta o tome čuo pa sam to samo spomenuo u razgovoru nakon čega svi odmah očekuju precizne i točne odgovore ..

citirat ću samo ovaj dio, dovoljan je za poantu:)
pogubio si se u previše podataka o prehrani i osnovni razlog zbog kojeg te forumaši ne uvažavaju (iako ja mislim da nemaš lošu namjeru) je taj da nažalost nisi uvjerljiv. jer otkrivaš da nemaš dovoljno znanja o onome o čemu pišeš. citirajući tuđe izvore i linkajući na različite sajtove samo se još više zapravo "pokopavaš":(

vidim da te zanima tema nutricionizma. ali onako kako ti o tome pišeš, svi na forumu (očito) imaju dojam da im želiš zapravo uvaliti neki od čudotvornih proizvoda. jer osoba koja se bavi nutricionizmom ne razgovara o temi na ovakav način.

a dio koji sam citirala ću ti i objasniti. podupireš forumaša J-C na temi o istočnjačkoj filozofiji prehrane a razvidno je da ne znaš da ona propagira "jednobojnu" prehranu. dakle ovo "što više boja u tanjuru" je zapadnjačka filozofija. neću ulaziti u detalje koja je bolja iako imam svoje mišljenje o tome. ali ti dokazuješ da ipak površno poznaš pravila prehrane jer tamo podupireš istočnjačku a ovdje propagiraš zapadnjačku filozofiju.
istočnjačka inzistira na jednoj namirnici, samo jednoj u svakom obroku jer smatra da dolazi do šoka u želucu svaki put kad "ubacimo" više vrsta hrane odjednom.

pa se ti fino odredi koja ti se više sviđa i probaj o toj naučiti što više možeš. ali nemoj biti tako jednostran jer ponekad zvučiš kao pripadnik neke sekte:D svaka krajnost pa i ta koju ti zastupaš je krajnost. pokušaj ZAISTA uvažiti činjenicu da je svaki organizam poseban i nema stvari koja na svih isto djeluje. i vjeruj mi, proći će te potreba da onda ljudima "otvaraš oči" i dijeliš savjete:)

MacGregor
10.04.2005., 15:18
nije istina da podržavam "istočnu" ili "zapadnu" filozofiju nego kažem da u svakom "grmu" ima nešto poučno i pametno što možeš primjeniti na sebi .. a što će to biti neka svatko odluči za sebe .. (J-C samo iznosi informacije i nikoga ne primorava da u to prihvati, dok se u mom slučaju zbog "raspravljanja" to može tako shvatiti)

ovdje sam počeo informirati neinformirane o "staničnoj ishrani" koja je ustvari SPOJ znanja o biljkama iz tradicionalne kineske medicine i zapadne "filozofije" najvećih znanstvenika u nutricionizmu, i sa najmodernijom tehnologijom (NASA) ...

to što neki uporno pokušavaju opovrgavati činjenice koje ova stanična ishrana postiže u praksi mene zaista odvede u neke vode u kojima se još nisam naučio najbolje snalazit .. :)

slažem se da niti jedna krajnost nije dobra, ali upravo o tome se i radi, činjenica je da možemo kontrolirati zdravlje na vrlo jednostavan način ("pristup 5 min. dnevno") i da sam se osobno uvjerio u puno izjava "jako pametnih" koji su na kraju progledali i priznali svoju zabludu tj. ono protiv čega su bili zbog "nagovaranja" .. :)

Jedna Tanja
10.04.2005., 21:16
iskreno, još nisam dovoljno educiran o toj teoriji "više boja u tanjuru" ali sam dosta o tome čuo pa sam to samo spomenuo u razgovoru nakon čega svi odmah očekuju precizne i točne odgovore ...

- Pa normalno! Ona je sav u ovom pasusu! COVJECE, OKANI SE TRAKTATA, PUSTI NAS DA RAZMJENJUJEMO KONKRETNA SAZNANJA O POJEDINIM NAMIRNICAMA!!!

Ili ostavi nekoliko linkova, pa koga zanima neka surfa... a ne da nam ti prepricavas ovdje radnju tih dosadnih romana!!!

Bas si uvjerljiv, to su svi zapazili...:B

Jedna Tanja
12.04.2005., 17:03
Jeste li znali koliko je vazan cink u ishrani i u kojim ga proizvodima ima? On utice ne prevenciju virusnih infekcija, alergija, na pokretljivost spermatozoida, pomaze kod osteoporoze, koznih bolesti, premecaja sluha i vida, kardiovaskularnih oboljenja, pa i epilepsije i shizofrenije.

Nalazi se u morskim skoljkama, puzevima, ribi (haringi), u zivotinjskoj jetri, crvenom mesu, sjemenkama tikve i suncokreta, ljesniku, pecurkama... Njegovu apsorpciju inhibira fitinska kiselina koje ima u zrnastoj hrani i soji!!!

Ko zna vise o ovome?
Podijelite saznanja...


:W

Jeremijajooj
12.04.2005., 21:31
Nedavno je bio topic o Zn

http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=87852

Jedna Tanja
14.04.2005., 22:59
Da li ste znali da je sol korisnija za upotrebu spolja, nego iznutra?

Da je treba stavljati u kupke radi relaksacije i revitalizacije koze? Ona smiruje i na taj nacin jaca odbrambeni sistem (ovo sam procitala s nevjericom!).

Umijesana sa sircetom se koristi za mazanje bradavica, koje potom nestaju!...

Odlicna je za ispiranje grla i nosa...

Zajedno sa maslinovim uljem je sjajna kod opekotina!...

Za ciscenje organizma se koristi rastvor sa vodom, koju pijete redovno nekoliko dana!

Za bolno mjesto (i prehladjeno) - staviti vrecicu sa ugrijanom solju preko...

Kao maska za lice: pomijesati s medom, nanijeti na lice (da stoji 15 min) i isprati. Namazati kremom. Bice cista i svjeza!

:top:

Jedna Tanja
17.04.2005., 00:44
Da li je tacno da cokolada, odnosno kakao sadrzi puno zeljeza?!

Jedna Tanja
21.04.2005., 21:41
Sta je sad, bojkot?:(

Pomislicu da vas MacGregor stvaaaaarnooo inspirise!!!:D

Ljelja
22.04.2005., 08:44
željezo u kakaovcu (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=706799&dopt=Abstract)

iako ga je mnogo, radi se o ukupnom željezu (metalni i ionski oblik) od kojeg možemo apsorbirati samo dio. inače, kod proizvoda od kakaa uvijek se pazi na sadržaj teških metala - kakaovac je često "zagađen". takvo željezo ne služi ničemu i štetno je. inače, same čokolade nisu bog zna kakav izvor željeza ako se prati preporuka da ih treba konzumirati što rijeđe.

Jedna Tanja
23.04.2005., 21:49
Hmmm, a zasto onda pisu o tome kako je (gorka) cokolada zdrava?! Navodno, 100 grama takve cokolade dnevno trajno smanjuje secer u krvi i (povisen) pritisak?!?:rolleyes:

violent_femmes9
24.04.2005., 06:49
Jedna Tanja kaže:
Hmmm, a zasto onda pisu o tome kako je (gorka) cokolada zdrava?! Navodno, 100 grama takve cokolade dnevno trajno smanjuje secer u krvi i (povisen) pritisak?!?:rolleyes:

za tlak ne znam

sto se secera tice - koliko god gorka bila, u nju je dodan secer, jer bi inacae bila nejestiva

ako netko vec ima povishen secer, treba paziti ne samo na to da ogranici unos cistog secera (ili slatkisa) nego mora brojati sve ugljikohidrate - tu ulaze kruh, tjestenina (i integralna takodjer! :zubo: ), krumpir, rizha, palenta, povrce koje sadrzava shkrob, svakako voce, mlijeko i sl. (jogurt etc) zbog laktoze... i na kraju, opcenito mora brojati kalorije

ne znam gdje bi se u to uklopilo deset deka (!) cokolade, ma kako gorka ona bila

Ljelja
24.04.2005., 07:55
Jedna Tanja kaže:
Hmmm, a zasto onda pisu o tome kako je (gorka) cokolada zdrava?! Navodno, 100 grama takve cokolade dnevno trajno smanjuje secer u krvi i (povisen) pritisak?!?:rolleyes:

smanjuje šećer?! :bonk:
ono što u čokoladi ima pozitivno su najvjerojatnije samo i jedino određeni spojevi (flavonoidi) iz kakaovca, za koje moram reći ima kud i kamo boljih izvora (povrće, voće). ovakve stvari izlaze u javnost zato jer Mars Inc. sponzorira istraživanje. :misli:

Jedna Tanja
24.04.2005., 13:02
Moze biti, moze biti. Zato smo tu da razmjenjujemo utiske i saznanja!:)

Nego, imam jos jednu informaciju. Navodno, meso lososa je jako zdravo za kozu (ten). Da li je to zbog omega-3 kiselina ili...? Ali, zasto onda ne neka druga riba, nego bas losos? Sta on ima sto druge ribice nemaju?:D

Ljelja
24.04.2005., 17:57
:confused:
ja ne-znam što bi to bilo, a omege nisu samo u lososu...

stole
25.04.2005., 07:33
Omega 3
Eskimo stanovništvo zapadnog Grenlanda jedva da zna za kardiovaskularna oboljenja. Na primer kod njih je koeficient srčanog infrakta 400 puta rjeđi nego u "civiliziranim" društvima. Hrana eskima (foke, morska riba) je naime, izvanredno bogata nezasićenim masnim kiselinama omega-3, koji su -pored ostalog- važni regulatori cirkulacijskog i imunološkog sustava, metabolizma masti, itd. One smanjuju povišenu razinu kolesterola i trigricerida, pomažu u sprečavanju slepljivanja krvnih pločica u ugruške i tako smanjuju rizik razdvajanja krvnih sudova i nastanka srčanog infrakta. Poboljšavaju transport krvi, što dovodi do znatno bolje cirkulacije, a time i do boljeg opskrbljivanja tkiva kisikom. Masne kiseline Omega-3, odnosno iz njih nastajući prostaglandini i prostaciklini pored poboljšanja cirkulacije, povoljno utječu na organizam i na druge načine. One ublažavaju zapaljenja, mobiliziraju imunološki sistem, stabiliziraju razpoloženje i ublažavaju depresivne pojave i pored svega, štite i uljepšavaju kožu.

Ovoliko o Omega 3,a predložio bih još nešto oko tježine!
Trimex u kombinacija s Digest Ease je i meni pomogao!!!!!!!!

Ja sam također imao problema s prekomjernom težinom,cijeli život sam se borio s viškom kilograma na milijun načina i sve je bilo bezuspješno.Tada sam isprobao, vaše proizvode.Trimex sam kombinirao sa proizvodom Digest Ease i rezultati su se vidjeli.DANAS SAM DRUGI ČOVJEK.I dalje mislim kako je ova kombinacija dva proizvoda pravi izbor.Svima koji imaju problema sa prekomjernom težinom preporučio bih ove proizvode.
Za više informacija pogledajte donji link:W http://www.prodaja.ilirija.com

cp.tar
25.04.2005., 10:53
violent_femmes9 kaže:
za tlak ne znam

sto se secera tice - koliko god gorka bila, u nju je dodan secer, jer bi inacae bila nejestivaTipičan je primjer za to 99%-tna čokolada... Ja nisam mogao pojesti niti jednu cijelu kockicu... a moja draga tvrdi da joj smrdi po čarapama :D

Odvratno nešto...

By the usput, kad smo već kod količine šećera u namirnicama... Reče mi frend koji puni, među inim, i Coca-colu, koliko se u dotičnu stavlja šećera: otprilike do četvrtine visine boce.
Meni sve one brojke na etiketi nikad nisu ništa značile; kad mi je na boci pokazao koliko šećera ide unutra, bilo mi je puno jasnije.

Jeza.

Za kraj, topic na kojem seciram MacGregora. Najte zamjeriti netočnosti po pitanju prehrane, ionako topic nije o tome ;) (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=30446&perpage=40&pagenumber=2)

cp.tar
25.04.2005., 11:02
stole kaže:
Ovoliko o Omega 3,a predložio bih još nešto oko tježine!
Trimex u kombinacija s Digest Ease je i meni pomogao!!!!!!!!

Ja sam također imao problema s prekomjernom težinom,cijeli život sam se borio s viškom kilograma na milijun načina i sve je bilo bezuspješno.Tada sam isprobao, vaše proizvode.Trimex sam kombinirao sa proizvodom Digest Ease i rezultati su se vidjeli.DANAS SAM DRUGI ČOVJEK.I dalje mislim kako je ova kombinacija dva proizvoda pravi izbor.Svima koji imaju problema sa prekomjernom težinom preporučio bih ove proizvode.
Za više informacija pogledajte donji link:W Ja sam također imao problema s tastaturom, cijeli sam se život borio s uskličnikom koji se neprestano zaglavljivao i sve je bilo bezuspješno. Tada sam isprobao IBM-ovu mehaničku tastaturu. IBM-ovu sam tastaturu kombinirao s programom gtypist i rezultati su se vidjeli. DANAS VIŠE NE KORISTIM CAPS LOCK, OSIM U IZNIMNIM PRIGODAMA, a iza interpunkcije stavljam razmak. I dalje mislim da je kombinacija ovih dvaju proizvoda pravi izbor, naročito u kombinaciji s pravopisom i gramatikom. Svima koji imaju problema s tastaturom preporučio bih ove proizvode.

kem
25.04.2005., 11:35
Jedna Tanja kaže:

Drugo, ko ti je rekao da u tanjiru treba da bude sto sarenije?!? Pa cak ni dvije vrste povrca nije pozeljno jesti u isto vrijeme, a kamoli recimo povrce, hljeb, meso... Svaka namirnica ima svoju duzinu varenja u stomaku, pa je pozeljno unositi ih sukcesivno, a ne zajedno. Ne preporucuje se ni bjelancevine razlicitog porijekla unositi zajedno; recimo istovremeno grah i meso, ili soju i pecurke...

Uh, otkud ti ovo?

MacGregor
25.04.2005., 12:44
stole kaže:
Omega 3
Eskimo stanovništvo zapadnog Grenlanda jedva da zna za kardiovaskularna oboljenja. Na primer kod njih je koeficient srčanog infrakta 400 puta rjeđi nego u "civiliziranim" društvima. Hrana eskima (foke, morska riba) je naime, izvanredno bogata nezasićenim masnim kiselinama omega-3, koji su -pored ostalog- važni regulatori cirkulacijskog i imunološkog sustava, metabolizma masti, itd. One smanjuju povišenu razinu kolesterola i trigricerida, pomažu u sprečavanju slepljivanja krvnih pločica u ugruške i tako smanjuju rizik razdvajanja krvnih sudova i nastanka srčanog infrakta. Poboljšavaju transport krvi, što dovodi do znatno bolje cirkulacije, a time i do boljeg opskrbljivanja tkiva kisikom. Masne kiseline Omega-3, odnosno iz njih nastajući prostaglandini i prostaciklini pored poboljšanja cirkulacije, povoljno utječu na organizam i na druge načine. One ublažavaju zapaljenja, mobiliziraju imunološki sistem, stabiliziraju razpoloženje i ublažavaju depresivne pojave i pored svega, štite i uljepšavaju kožu.

[/URL]

ovo sve je točno, ali to je samo dio priče o eskimima ...
eskimi imaju zdravo srce ali zato pate masovno od artritisa i osteoporotze jer u svojoj prehrani nemaju voća i povrća, a ne čudi me niti zašto .. :D

takvih sličnih priča i istraživanja ima za svaki dio svijeta, jedni imaju više ovoga a manje onoga, i tako svugdje .. i bilo kakvo tumačenje o pripadnosti određenoj klimi i području u vezi prehrane samo djelomično "drži vodu" ....
ali zato se znanost pobrinula da sva ta saznanja o prehrani stavi na hrpu i napravi najbolji mogući omjer onoga što je organizmu potrebno .. :)

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
math_baby reče:
samo toliko da znate da vam cp.tar moze, u dogovoru s nekim od admina promijeniti sadrzaj vaseg bloga ukoliko mu se taj sadrzaj ne svidja!
--------------------------------------------------------------------------------

vidim da si na dobrom glasu, ti si olimopijski pobjednik u _______________ ? ;) ... svaki daljnji komentar je suvišan .. :D

decko
25.04.2005., 16:46
Evo vidim da se tu prica o zdravoj prehrani i takvim temama...
bas sam nedavno naletio na dobar site http://www.hr-fitness.net
na kojem mozete stvarno puno toga naci sto se tice pravilnog nacina prehrane,sto je zdravo sto nije ...

magriz
25.04.2005., 16:48
MacGregor kaže:
ovo sve je točno, ali to je samo dio priče o eskimima ...
eskimi imaju zdravo srce ali zato pate masovno od artritisa i osteoporotze jer u svojoj prehrani nemaju voća i povrća, a ne čudi me niti zašto .. :D

zašto???

jer nemaju mcgregora!!!:s :s :s

Jedna Tanja
25.04.2005., 20:59
magriz kaže:
zašto???

jer nemaju mcgregora!!!:s :s :s

- :lol: :lol:

Jedna Tanja
25.04.2005., 21:01
Zasto je cimet dobar lijek protiv secerne bolesti, sta ga cini takvim? Znate li jos neke namirnice, koje su preporucljive "shecerashima"?
:top:

bodul
25.04.2005., 21:33
Ovaj stole je grgin klon ili radi u istoj ekipi ......:D

MacGregor
26.04.2005., 11:14
magriz kaže:
zašto???

jer nemaju mcgregora!!!:s :s :s

haha, dobra fora, zaista, svaka čast .. :D

dao si mi ideju, odoh ja malo gore ... ;)

dobio sam jednu informaciju u vezi islanda (blizina sjevernog pola nije zanemariva, valjda tam ima i koji eskim .. :D ):

island ima cca 270.000 stanovnika i ove proizvode koristi oko 10.000 ljudi ...
hrvatska ima oko 4 mil. i ove proizvode koristi cca 3000 ljudi ...

znam da ostali samo čekaju na mene ... :D

bodul kaže:
Ovaj stole je grgin klon ili radi u istoj ekipi ......:D

nije, ne poznajem čovjeka, al ak se predomisli uvijek može pristupiti, svima su vrata širom otvorena .. :D

Jedna Tanja
26.04.2005., 13:47
nije, ne poznajem čovjeka, al ak se predomisli uvijek može pristupiti, svima su vrata širom otvorena ..
---------------------------------------------------

- Samo ti njih vrbuj, ali...da napravimo mi ipak nekakav dil!?:five:
Koliko god da ih namamis, tvoji su, nema frke:D, ali postove ovde pisi samo ti (dosta vam je jedan predstavnik, jedan ali vrijedan.... evo, kao ti)... ok?:mig:

:lol:

stole
26.04.2005., 15:26
Vrlo je ljepo gledati ljude kako razmišljaju,

Ovaj stole je grgin klon ili radi u istoj ekipi ......

ali nisu uvijek u pravu.Ja sam samo dao gore jedno mišljenje
od nekoga kome su proizvodi pomogli,a naveo sam još par
sitnica o Omega 3 i gdje možete pročitat više o tome i ništa drugo. Ako se vama to ne svidža žao mi je.

Jedna Tanja
26.04.2005., 18:05
stole kaže:
Vrlo je ljepo gledati ljude kako razmišljaju,

Ovaj stole je grgin klon ili radi u istoj ekipi ......

ali nisu uvijek u pravu.Ja sam samo dao gore jedno mišljenje
od nekoga kome su proizvodi pomogli,a naveo sam još par
sitnica o Omega 3 i gdje možete pročitat više o tome i ništa drugo. Ako se vama to ne svidža žao mi je.
- Ma to je interna sala koja se vise odnosi na "Grgu", nego na tebe!:) Ne daj se deranzirati! Pozdrav!:W

Jedna Tanja
26.04.2005., 18:09
Stalno se prica kako je zumance (zumanjak?) puno hoesterola, bla-bla-bla!... A ja opet citam o tome da ima mnogo vise hranjivih materija od bjelanca!

Saznala sam da Kinezi koriste zumance kod nesanice, mucnine, razdrazljivosti i - grceva (spazama)!

Ko zna jos nesto o tome, neka izvoli!:)

MacGregor
26.04.2005., 22:46
Jedna Tanja kaže:
Stalno se prica kako je zumance (zumanjak?) puno hoesterola, bla-bla-bla!... A ja opet citam o tome da ima mnogo vise hranjivih materija od bjelanca!



:mikroval: ... :lol:

Jedna Tanja
27.04.2005., 00:25
MacGregor kaže:
:mikroval: ... :lol:

- Hajde, molim te, ne zachatavaj mi topic! Jos uvek lepo molim! :nono:

MacGregor
27.04.2005., 22:13
Jedna Tanja kaže:
- Ma to je interna sala koja se vise odnosi na "Grgu", nego na tebe!:) Ne daj se deranzirati! Pozdrav!:W

Jedna Tanja kaže:
- Hajde, molim te, ne zachatavaj mi topic! Jos uvek lepo molim! :nono:

vrlo je zanimljivo kako se voliš šaliti na tuđi račun ali na svoj ti to baš ne izgleda zabavno .. poradi malo na tome, možda je i to uzrok tvoje alergije ... :D

Jedna Tanja
27.04.2005., 22:19
Ovdje nisam tema ja, nego hrana!...
Osim toga, kako si los nutricionista (polovican u svemu), tako si los i psiholog. A tvoj humor... i tako nesto postoji?!:lol:
Zato otsetaj! Tvoje misljenje ionako niko ovdje ne cijeni. Pricas stvari koje su opstepoznate, a ponasas se kao da si izumio toplu vodu!:bang:
Ja pak pokusavam doci do nekih manje poznatih cinjenica o hrani, kroz dijalog sa ljudima koji su za to strucniji...
A sad dosta zatrpavanja teme!:nono:
Pa-paaa...
:W

MacGregor
28.04.2005., 16:38
kolko vidim tema ti je jako zanimljiva dok mene nema ... :D

Jedna Tanja
28.04.2005., 23:34
Stalno se prica kako je zumance (zumanjak?) puno hoesterola, bla-bla-bla!... A ja opet citam o tome da ima mnogo vise hranjivih materija od bjelanca!

Saznala sam da Kinezi koriste zumance kod nesanice, mucnine, razdrazljivosti i - grceva (spazama)!

Ko zna jos nesto o tome, neka izvoli!

Jedna Tanja
17.05.2005., 20:49
Evo mene opet.:)
Procitala sam da kostice grejpfruta imaju vrlo efikasan ucinak kao prirodni antibiotik, cak mnogo bolji! Za razliku od sintetickih antibiotika, bakterije prema tom lijeku ne postaju rezistentne nikada!
I uzela sam skupljati kostice (3-4 na cio grejp!). Kada sam ih (polusuhe) stavila u teglu da ih sacuvam, poslije nekoliko dana sam primijetila plijesan (sav trud uzalud)... nisam ih dobro prosusila! Ali, zato imam "dva (prirodna antibiotika) u jednom"!!!:lol: