View Full Version : Da li to znaci, ako ne jedete krmka da ste odmah clan neke sekte !?
Jednom prilikom ja i jedna poznata gospodja pricamo onako o prehrani kako je sve skupo te sto je dobro za covjeka i njegovu ishranu poglavito u ovo doba kada je skoro sva hrana zagadjena i mnogo raznih bolestina, ono standard. I ja joj rekoh da je za covjeka najbolje jesti hranu biljnog porijekla, te da je i covjekovo tijelo tako gradjeno, ako pogledamo njegove organe za probavu. Dakle oblik vilice, crijeva itd… a i znanstveno je utvrdjeno da je covjek vegan i da devedeset svih bolesti suvremenog covjeka dolazi od neispravne prehrane.
Jedna stara arapska poslovica kaze: "Covjek vlastitim zubima kopa sebi grob" :(
Mada zvuci paradoksalno, ali ipak je istina.
Nego sto je bilo dalje u razgovoru sa gospodjom. Da nakon sto sam joj isprico neke stvari, sva se je zajapurila kao puran i rekla mi da ona smatra kako je zdravo i dobro jesti svinjetinu i meso!? Na trenutak je zasutjela i rekla mi – jesi li ti sinko clan neke sekte ! ? ! ?
Ja joj rekoh da nisam! Nasto se ona okrenula i otisla…
Ljudi jedu krmka a krmak polako jede njih!!! :D :( :rolleyes:
Proucavajuci Rijec Bozju razumjeh da sve one zrtve koje su se zrtvovale jutrom i veceri (sve pise u Petoknjizju) janjci i sve ostalo. Su samo sijenka… najava one velike Zrtve koja ce se dati za palo covjecanstvo. A to jest Krist. Tako da poslije te Zrtve vise nema potrebe za jedenjem mesa.
Nego sto Vi kazete da li je DOBRO i ZDRAVO jesti svinjetinu???
Hvala na odgovoru... :)
Pink Lemon
07.04.2003., 12:08
Je, zdravo je u sklopu normalne i uravnotezene prehrane, kao i vecinu drugih stvari. Od mesa, svinjsko je u principu najbolje za ljude jer svinja je kao i covjek svejed. I uvijek cu prije odabrati domacu svinjsku mast od genetski modificirane soje.
Ako je covjek, kao sto ti kazes vegan, zasto su onda odredjene zivotinjske aminokiseline potrebne za razvoj fetusa?
Ne moras bit clan sekte ako ne jedes svinjetinu. Mozes je jednostavno i ne voljet, kao ja kelj npr.
blondie_30
07.04.2003., 12:38
maleni kaže:
Meni nije jer imam zucne kamence :D
Al ne vidim vezu prasca i sekte :D :rolleyes:
Dragonfly
07.04.2003., 14:00
Da li je dobro i zdravo jesti kolače? Da li je dobro i zdravo jesti lude krave? Da li je dobro i zdravo jesti čips? Da li je.....I t d..
Nije važno samo što nego i kako se jede..a to se vrlo često zaboravlja.
vesnakuša
07.04.2003., 14:06
ljudi stoljećima jedu meso. Naš organizam je čini se naviknut na to. A sad koliko mi tu jedemo antibiotika, hormona, virusa i bakterija to je za posve drugu temu. Osobno sam svinjetinu izbacila iz prehrane jel mi ne odgovara. Ali ipak kobasice, šunke, špek to još uvijek preferiram. Neko vrijeme jela sam soju sve dok mi nije bilo muka od nje!
ygraine
07.04.2003., 14:19
To je i moja mama uvijek mislila. I to neke istocnjacke, hare krisna... Zato i ne prica nikome da i ja to ne jedem :cool:.
lebowski
07.04.2003., 16:48
Ti si u sekti, samo se pravis blesav i zavaravas nas koji nismo. :rolleyes:
Ja u tvoju sektu ne idem. No way Hose... :no: :closed:
Sandra October
07.04.2003., 17:02
nisam muslimanka al svinjetinu nisam u usta stavila pa ima jedno 27 godina :D znači, otkad sam naučila reći 'neću' popraćeno sa argumentom 'buaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa' :D
svinje mi se gade i da prostiš mi smrde skup sa svojim mesom kako god bilo spremljeno :D
vesnakuša kaže:
ljudi stoljećima jedu meso. Naš organizam je čini se naviknut na to. A sad koliko mi tu jedemo antibiotika, hormona, virusa i bakterija to je za posve drugu temu.
Ljudi stoljecima grijese, pa kaj sad znaci da je grijeh dobar.
Osobno sam svinjetinu izbacila iz prehrane jel mi ne odgovara. Ali ipak kobasice, šunke, špek to još uvijek preferiram.
:confused: :rolleyes: :confused: Izgleda da su kobasice, sunke i spek od plastike, jel da?
Pink Lemon kaže:
Je, zdravo je u sklopu normalne i uravnotezene prehrane, kao i vecinu drugih stvari. Od mesa, svinjsko je u principu najbolje za ljude jer svinja je kao i covjek svejed. I uvijek cu prije odabrati domacu svinjsku mast od genetski modificirane soje.
Ako je covjek, kao sto ti kazes vegan, zasto su onda odredjene zivotinjske aminokiseline potrebne za razvoj fetusa?
Ne moras bit clan sekte ako ne jedes svinjetinu. Mozes je jednostavno i ne voljet, kao ja kelj npr.
Nesto glupastije jos nisam procitao na topicu. A sto se tice aminokiselina sve je one nalaze i u biljnom porijeklu.
blondie_30
07.04.2003., 17:39
maleni kaže:
A sto se tice aminokiselina sve je one nalaze i u biljnom porijeklu.
Zelis reci da se sve aminokiseline potrebne za normalan razvoj organizma mogu naci i u biljkama tj. biljnoj hrani??? Takodjer bjelancevine zivotinjskog porijekla ??? Zanimljivo...
Opce je poznato da se djeca u razvoju ne smiju hraniti samo vegetarijanskom prehranom upravo zbog bjelancevina (iz kojih nastaju amninokiseline) zivotinjskog porjekla koje su neophodne za normalan rast i razvoj.
blondie_30 kaže:
Opce je poznato da se djeca u razvoju ne smiju hraniti samo vegetarijanskom prehranom upravo zbog bjelancevina (iz kojih nastaju amninokiseline) zivotinjskog porjekla koje su neophodne za normalan rast i razvoj.
Nemoj mi reci, pa kako oni narodi iz tropskih podnevlja koji se hrane iskljucivo biljnom hranom... su odavno vec trebali izumrijeti. :eek: A evo zdravijih i izdrzljivijih ljudi na planeti Zemlji nema. Cudno...
Pink Lemon
07.04.2003., 19:24
maleni kaže:
A sto se tice aminokiselina sve je one nalaze i u biljnom porijeklu.
A ja od ovog nisam cula nista gluplje :rolleyes:
Kako se to zivotinjske aminokiseline nalaze u biljkama? I ovo za razvoj fetusa nisam procitala u trac rubrici nego cula na medicinskom faksu. Za razvoj fetusa su pozeljne i korisne, al ne znaci da se dijete nece rodit ako usfale.
maleni kaže:
[B]… a i znanstveno je utvrdjeno da je covjek vegan
Ma od kuda sad ovo. Covjek spada medu svejede (ili svezdere), a ne medu biljojede, niti mesojede. Dakle potrebno mu je i meso i biljna hrana.
misery-
08.04.2003., 03:20
another useless fight:rolleyes:
Ja nejedem meso cist jer mi je bolesno klat i mucit blago radi neceg sto se moze izbjec.
Ali ne bih se kladio da je to za zdravlje najbolje. Mislim da je bolje jednom-dvaput tjedno maznut neko pilence il slicno.
J... ga da je zdravo jest ljude ne bi zbog toga u kanibale.
Vidim na sebi da sam recimo zimogrozniji nego prije. Iako mi se cini da tu ima i dosta toga sto sam preso u "sjdilacki" zivot i masu vremena provodim pred kompom a on jako lose utice na iste stvari po mom iskustvu.
Isto tako danas ima dosta tih stvari - klica, algica itd - koje mogu nadoknadit sve sto treba. Mozda ima i kod nas biljaka s takvim svojstvima al ne znam za njih. Ako se coek hrani tradicionalnom prehranom a izbaci meso nisam siguran jel to i po zdravlje bas tako dobro.
(Ipak istina da sam kraj svega toga jaaako rijetko bolestan, rijedje nego prije. Kod doktora samo od mehanicke povrede).
Frend mi imo sina koji je poceo imat problema zbog vegetarijanske prehrane. Stari razmisljo sto ce i tio mu dat vec meso al prije iso jos pitat za savjet neku zenu koja se nesto vise kuzi u tu prehranu. Nakon toga s klincem je bilo sve OK iako mislim da i dalje nije jeo meso (osim kad je otiso kod none pa mu ova skrivecki nesto uvalila da se jadno dite ne razboli:D). Nikad pitao sto su to napravili s njegovom prehranom :(
Delfino
08.04.2003., 14:57
Ne ne jedem pajceke, nema odvratnije zivine.:bljak:
Submarine
08.04.2003., 16:44
viky kaže:
Ma od kuda sad ovo. Covjek spada medu svejede (ili svezdere), a ne medu biljojede, niti mesojede. Dakle potrebno mu je i meso i biljna hrana.
Ne krivo!!!
Covjek je vegan, a ne svejed.
Ljudi da bi opravdali svoju prehranu jedenja mesa, vicu da je covjek svejed.
Kaze jedan mudri narod: "Potrebu za mesom ne trazi tijelo, nego njegov zli duh koji se nalazi u njemu."!!!
ondak evo još jedne sektašice :B :B
kaj se tiče aminokiselina zaista to nije glupost, ima ih i u biljkama, spirulini.
vegan sam 6 godina, rodila sam super snažnog i velikog dečka, a da tokom trudnoće nisam jela meso.
Kaj se tiče toga da djeca u razvoju ne smije jesti vegetarijanski, po meni je nonsens, najbitnije je pravilno kombiniranje hrane, dakle, dovoljno povrća, dovoljno mahunarki, žitarica, algi, naravno taj omjer treba opet prilagoditi djetetu, koji to potražuje u većim količinama nego odrasli čovjek
Submarine kaže:
Ne krivo!!!
Covjek je vegan, a ne svejed.
Ljudi da bi opravdali svoju prehranu jedenja mesa, vicu da je covjek svejed.
Kaze jedan mudri narod: "Potrebu za mesom ne trazi tijelo, nego njegov zli duh koji se nalazi u njemu."!!! :top:
To je znanstveno i dokazano - da je čovjek vegan!!!!:)
jedrenjak
23.04.2003., 23:30
viky kaže:
Viky
ti si u teskoj zabludi!
Neznanje zaista moze biti jako pogubna stvar!
Covjek nije mesojed, nego je covjek po prirodi biljojed, a to sto se vremenom polakomio za krvlju ( mesom poklanih zivotinja) to samo oznacav njegov svjestan odabir zivota u necistoci i bolesti! :(
Nasrecu, ima ljudi koji ne pribjegavaju toj opsjeni o 'nuznosti prehrane zivotinjskim mesom'....
Ee, kad bi se samo malo vise ljudi nadvilo i zamislilo nad cinjenicom koliko je svinjska mast pogubna za mozdane vijuge..
..da ne pricam o zdravlju :eek: :rolleyes:
jedrenjak
23.04.2003., 23:33
blondie_30 kaže:
Zelis reci da se sve aminokiseline potrebne za normalan razvoj organizma mogu naci i u biljkama tj. biljnoj hrani???
Apsolutno!!! :p
U svakoj bezmesnoj hrani!! :)
INACE, SAMO TEBI INFORMACIJU... AMINOKISELINA IMA NAPRETEK U PIVSKOM KVASCU! ;)
Takodjer bjelancevine zivotinjskog porijekla ??? Zanimljivo...
A tko ti je rekao da su covjeku bjelancevine zivotinjskog porijekla uopce potrebne?? :confused:
-Da nisu to mozda oni doktori 'mesonje'??:D
covjek je svejed
ali je poceo kao biljojed
da bi zavrsio kao pretezito mesojed sa posebnom skupinom vegetarijanaca :D
Sta je pisac htio reci :D
ma pametni ste vi, skuzit ce te
jedrenjak
23.04.2003., 23:36
Issa kaže:
covjek je svejed
a zasto mu onda nije dobro ako recimo... proguta nitritnu kiselinu ?? Mislim... kad je vec SVEJED , ne??:D
jedrenjak
23.04.2003., 23:38
Issa kaže:
covjek je svejed
ali je poceo kao biljojed
da bi zavrsio kao pretezito mesojed sa posebnom skupinom vegetarijanaca :D
.. da bi zavrsio ugusivsi sam sebe u masti i necistoci, bolesti i gadu zivotinjskih 'neophodnosti' :rolleyes: :flop:
ma nebi propustila onu JANJETINU na putu za more, pa taman se i ugusila od mljackanja
:s :s :s :s :s :s :s
jedrenjak kaže:
a zasto mu onda nije dobro ako recimo... proguta nitritnu kiselinu ?? Mislim... kad je vec SVEJED , ne??:D
daj molim te :rolleyes:
a zašto ti ne konzumiraš kaktuse i npr. oleander? mislim, kad si već BILJOJED, ne? :rolleyes:
Džed_Milak
24.04.2003., 17:44
maleni kaže:
Jeste. Prasetina je mnogo fino meso samo ako znaš da ga valjano pripremiš.
mala_slatka
24.04.2003., 18:22
nejedem svinjetinu jer mi smrdi kao sto netko vec rece obozavam ribu:D :D a i brate ljepsa je od krmka:B
Normalno da je čovjek biljojed. To se vidi po tome što ima dva želuca, preživa i ima zube ko ovca. Nije bitno što su njegovi najbliži rođaci (čimpanze)svejedi. To nas naučnici (mrcine koje jedu meso) drže u zabludi .Zapravo su naši pravi rođaci konji. I međusobno se trebamo pozdravljati sa " bok konju".
Neka se svako hrani kako mu drago ali nemojte sra*i.:flop:
sunflower
26.04.2003., 13:38
meni idu na zivce rodjaci(koji su prajmosi), kad tako dodjes na rucak, i oni, of course, imaju neku mesinu na stolu, a ja stvarno ne volim jesti meso, pogotovo ne svinjetinu i sl. i onda kad kazes da ne jedes meso oni dreknu: Sta si ti sad isto vegetarijanka?! Kao da je to nesto lose, pa ti ljudi zdravo jedu!!! I onda tu ispadne citava scena...
Ili, izveli me teca i teta u restoran i sad ja htjela neke povrtne specjalitete i onda oni diplomatski"dobro, to sto ti ne jedes meso ne znaci da ga sada neces jesti, pa izveli smo vas na veceru"
fuck, ja ne jedem ni salatu nakon devet sati kamoli meso.
ne znam sto je to tako tesko prihvatiti. Ne volim, kao ni gazirane sokove i sl.
Sta si ti sad isto vegetarijanka?! Kao da je to nesto lose, pa ti ljudi zdravo jedu!!!
Netocno. Biti vegetarijanac ne znaci automatski da zdravo jedes, kao sto ni ne biti ne znaci da nezdravo jedes.
Neka se svako hrani kako mu drago ali nemojte sra*i.
:top:
JaBitTe
26.04.2003., 19:13
prasac je predvodi ;)
poznavao sam tipa, koji je prije no sto se ozenio, bio vegan,
(ono nejede meso i to, a nosi kozne cipele, )
eh da, i bio je bljedunav, mrsav, itd.........
onda ga je ljubav zeznula, poceo je da jede meso, dobio lijepu figuru,
boja lica kao u manekenke,...................
sad neznam sto je lose?????????????
( umjernost u jelu i picu ):cool:
JaBitTe kaže:
i ja znam par takvih :rolleyes:
protiv mesa, protiv kože, sve dok ne dođe zima.. a po zimi se nose kožne cipelice :bljak:
maleni kaže:
... I ja joj rekoh da je za covjeka najbolje jesti hranu biljnog porijekla, te da je i covjekovo tijelo tako gradjeno, ako pogledamo njegove organe za probavu. Dakle oblik vilice, crijeva itd… [/i]
ček malo, kaj ti imaš četri želuca ko krava i probavni trakt deve? :eek: kakve su to gluposti? da je to tako, imali bi kutnjake ko krava. a nemamo... a da je čovjek mesojed i predator vidi se iz položaja očiju...
maleni kaže:
ovisi kak je pripremljena...
recimo šunka je super :top: :top:
rebrica su okej.. špek s pečenim krumpirima... :top:
pajcek je najbolji pečen na ražnju :s
molim i drugi put :)
Bell@ Baggins *
28.04.2003., 11:07
Jednom prilikom ja i jedna poznata gospodja pricamo onako o prehrani kako je sve skupo te sto je dobro za covjeka i njegovu ishranu poglavito u ovo doba kada je skoro sva hrana zagadjena i mnogo raznih bolestina, ono standard. I ja joj rekoh da je za covjeka najbolje jesti hranu biljnog porijekla, te da je i covjekovo tijelo tako gradjeno, ako pogledamo njegove organe za probavu.
ja sam čula da pravi vegetarijanci, oni koji u sebe ne unose apsolutno nikakve aminokiseline živptinjskog podrijetla umiru za 3 godine, pa ko voli nek izvoli ;)
sunflower
28.04.2003., 11:49
to je glupost! Znam covjeka koji ne jede meso 15 godina i ziv i zdrav je. Cak ni ne soli hranu.
Haremska plesačica
28.04.2003., 13:59
viky kaže:
Biti vegetarijanac ne znaci automatski da zdravo jedes, kao sto ni ne biti ne znaci da nezdravo jedes.
Slazem se. Mislim da se pitanje zdrave prehrane previše banalizira dilemom jesti ili ne jesti meso.
U raznolikoj prehrani, čiji temelj čine cjelovite žitarice, a zatim mahunarke, povrće, voće i ostalo, sasvim je svejedno da li je na tanjuru i meso ili nije. U lošoj prehrani, opet je svejedno, jer ako se ne hranimo kvalitetno meso tu neće ni pomoći ni odmoći. Mislim da se prevelika važnost daje mesu. :)
Bell@ Baggins *
29.04.2003., 14:10
sunflower kaže:
to je glupost! Znam covjeka koji ne jede meso 15 godina i ziv i zdrav je. Cak ni ne soli hranu.
a jesi ti procitao sto sam ja napisala? Ako covjek u sebe ne unosi apsolutno nikakave aminokiseline zivotinjskog podrijetla. To se inace naziva veganskom prehranom. Nema veze sto tvoj prijatelj ne jede meso, ako pije mlijeko i jede jaja, npr. I da, vegetarijanska prehrana zna biti opasna ako su ljudi neinformirani, postoje brojna istrazivanja na tu temu, pa si malo pročitaj. ;)
Evo, ja obožavam mladu janjetinu ispod sača.
Da li po tome ispada da ja nisam član nikakve sekte, i što ako sam član neke sekte, a opet obožavam janjetinu (i slične papkare). ;)
moj tata nije jeo perad, nista iz mora ili rijeke i nikakvu zivotinju osim teletine. jednom smo zaglavili na nekoj "festi" s janjcima zvolovima na raznju... on je zatrazio komad kruha i sira i lokalno pucanstvo je palo u nesvjest :D rekao je da pripada tajanstvenoj sekti i da ne moze to jesti iz religijskih razloga: svi su ga zalili i dolazile su zene i djeca iz sela da ga vide :D (izgleda dosta egzoticno, pa i to pridonosi dojmu).
u stvari, nitko u obitelji nije vegetarijanac, vegan ili slicno. meso bas ne volimo jako i ne jedemo cesto (za razliku od tate, mama i ja jedemo (kad jedemo) i letece i vodene zivotinje)). nije poznato kojoj sekti pripada moja obitelj :)
fizioloski se svrstavamo u svejede.
luca kaže:
moj tata nije jeo perad, nista iz mora ili rijeke i nikakvu zivotinju osim teletine. jednom smo zaglavili na nekoj "festi" s janjcima zvolovima na raznju... on je zatrazio komad kruha i sira i lokalno pucanstvo je palo u nesvjest :D rekao je da pripada tajanstvenoj sekti i da ne moze to jesti iz religijskih razloga: svi su ga zalili i dolazile su zene i djeca iz sela da ga vide :D (izgleda dosta egzoticno, pa i to pridonosi dojmu).
u stvari, nitko u obitelji nije vegetarijanac, vegan ili slicno. meso bas ne volimo jako i ne jedemo cesto (za razliku od tate, mama i ja jedemo (kad jedemo) i letece i vodene zivotinje)). nije poznato kojoj sekti pripada moja obitelj :)
fizioloski se svrstavamo u svejede.
Jadni ljudi i jadan tatek... i jadna i ti.:B
Bell@ Baggins * kaže:
ja sam čula da pravi vegetarijanci, oni koji u sebe ne unose apsolutno nikakve aminokiseline živptinjskog podrijetla umiru za 3 godine, pa ko voli nek izvoli ;)
Ti nisi bas na cistaka, zar ne?
:rolleyes:
Džed_Milak kaže:
Jeste. Prasetina je mnogo fino meso samo ako znaš da ga valjano pripremiš.
A bome i stakori, gusteri, zmije i ostala kucna i poljska gamad ako ih valjano pripremis.:D :B
maleni kaže:
Jadni ljudi i jadan tatek... i jadna i ti.:B
nadam se da cu cijeli zivot biti "jadna" kao on :) po svakom kriteriju.
za druge ljude mi svejedno, cini li su se zadovoljni sto neki za stolom (ni ja ni mama ne podnosimo janjetinu) ne jedu peceno janje, vise njima ostane...
adriatic
30.04.2003., 14:43
Pročito ja od početka i baš ste me lijepo nasmijali. Toliko gluposti na jednoj hrpi nema ni na "Politici".
Prvo da znate kojoj sekti :D pripadam: Ne jedem meso jedno tridesetak godina, a nisam ni vegetarijanac, a kamoli vegan.
No kada sam prestao jesti meso potrudio sam se proučiti temeljito ljudsku prehranu pa sam valjda nešto i naučio.
Prvo čovjek (Homo Sapiens) je porijeklom svejed. To konkretno znači da se je u u predcivilizacijsko vrijeme hranio sa oko 7O - 80% hrane biljnog porijekla, a ostalo životinjskog, to su: kukci, ličinke, školjke, rakovi, ribe, ptice i sisavci, da nabrojim samo najvažnije. Ovo navodim da ne bi prascoljupci odmah zaključili da se je hranio pajcekima.
I danas se tzv. primitivci tako hrane, osim ako žive u ekstremnim (polarnim) uvjetima poput Inuita, Samojeda i još nekih.
Sa razvojem moderne prehrambene industrije (a to je prvenstveno idustrijsko stočarsvo i prerada mesa) naglo se povećava potrošnja sve neprirodnije proizvedenog mesa i s time nastaju mnoge moderne bolesti za koje naši preci skoro da nisu ni znali.
Pred par generacija naši su preci jeli meso jednom tjedno i eventualno još nekoliko puta godišnje, fizički su se mnogo više trošili i uglavnom bili zdravi. Druga je bitna razlika ( u odnosu na današnjicu) da je i meso koje su konzumirali bili prirodno uzgojeno pa im ni izdaleka nije moglo naškoditi kao ovo današnje.
Samo na trpezi bogataša ("gospode") često je bilo mesa iz čega je nastala prerasuda da je meso najbolja hrana. Zanimljivo je da su toj predrasudi nasjeli i "stručnjaci" pa su i mene u školi učili da moramo dnevno konzumirati goleme količine životinjskih bjelančevina. Danas se je (u službenoj znanosti) ta norma prepolovila, a neki još uvijek tvrde da znatan dio tih bjelančevina mora biti životinjskog porijekla. No to je notorna glupost kad znamo da postoje milijuni ljudi koji uopće ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla.
Naše tjelesne bjelančevine sintetiziraju se iz esencijalih aminokiselina koje sve možemo (bez problema) dobiti iz biljne hrane. Kada konzumiramo životinjske bjelančevine samo si kompliciramo probavu, jer se te bjelančevine moraju prvo razgraditi do esencijalnih aminokiselina pa se tek onda iz njih sintetiziraju naše bjelančevine.
;) Sve mi se čini da je ovaj moj tekst predugačak pa ću (bude li potrebe) nastaviti drugom prilikom.:)
Pink Lemon
30.04.2003., 15:03
luca kaže:
za druge ljude mi svejedno, cini li su se zadovoljni sto neki za stolom (ni ja ni mama ne podnosimo janjetinu) ne jedu peceno janje, vise njima ostane...
jesmo luco, zadovoljni smo! ja svoju seku nikad ne tjeram da jede janjetinu. ;)
adriatic
koje si ti gluposti provalio-- kao prvo COVJEK JE BILJOJED. Dovoljno govori covjekova stuktura organa za probavu. Kakav svejed, ta nismo svinje, hej covjece... :rolleyes:
Rasprava o slicnim stvarima se vodi gore na Svijet oko nas i bas se traze dokazi za neke tvrdnje koje nikako da dobijemo.
BTW. Covjek je svejed i kakve veze ima to sto je i svinja svejed. Kao da zakljucis da je pas = macka zato sto je macka mesojed, a i pas.:rolleyes:
Neka mi netko objasni, ako je čovjek biljojed, zašto i kada se promjenio njegov način prehrane?
Ako je čovjek po prirodi biljojed, a na što se vi očigledno pozivate, kako je uopće mogao početi probavljati meso? Ako njegovo tijelo nije građeno na taj način, kako je preživio? To je kao da koala iz čistog mira počne tamaniti pržene gusjenice :D
A drugo, recimo da je čak tako i bilo :rolleyes: gdje je ta granica u povijesnom razvoju čovjeka kao vrste gdje se to dogodilo? Znači vi referentnim uzimate ono prije te navodne granice, a mi ljudsku neposrednu povijest? To je kao da tvrdimo da je kit kopnena životinja zato što je njegov davni predak trčkarao kopnom. :rolleyes:
Ja sama rijetko jedem meso i poštujem i cijenim nečiji izbor prehrane i način života. To me se ne tiče. Ali kad netko počne tvrditi da je bijelo u stvari crno, e onda stvarno...
mirrorball
20.05.2003., 13:59
maleni kaže:
!? Na trenutak je zasutjela i rekla mi – jesi li ti sinko clan neke sekte ! ? ! ?
....ili kako bi bakina prijateljica (neka kuma štatigajaznam) rekla: "Kaj on nije naše vjere?"
blondie_30
20.05.2003., 16:05
maleni kaže:
Dovoljno govori covjekova stuktura organa za probavu. Kakav svejed, ta nismo svinje, hej covjece... :rolleyes:
Mozda tvojih organa za probavu (kak je ono bilo: burag; kapura; siriste; knjizavci) muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :B :B :B
Zasto je vecina vegetarijanaca koja se ovdje javila dosta nadr**na ??? :D
Zbilja; netko vec rece - jedite sto hocete ali ne s****e; barem se nemojte pozivati na biologiju i strukturu probavnih orhgana ako o tome nemate pojma :B
blondie_30
20.05.2003., 16:08
Bell@ Baggins * kaže:
sunflower kaže:
Kakve veze ima sol sa aminokiselinama zivotinjskog porjekla ??? :confused: :D
I sto Bell@ Baggins kaze kasnije: jedete li jaja; mlijeko itd. opet unosite bjelancevine zivotinjskog porjekla...
Odoh sad na Znanost otvoriti topic pa da vidimo :w Evo; tu je... (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&postid=388246#post388246)
maleni kaže:
adriatic
koje si ti gluposti provalio-- kao prvo COVJEK JE BILJOJED. Dovoljno govori covjekova stuktura organa za probavu. Kakav svejed, ta nismo svinje, hej covjece... :rolleyes:
HA HA HA :D
Koje li gluposti.
Nego, ja se ne bih svađo s malenim, on je ko durasel baterija :) (samo, kaj ima još par želudaca, i oči na sljepoočnicama :))
ja sam čula da pravi vegetarijanci, oni koji u sebe ne unose apsolutno nikakve aminokiseline živptinjskog podrijetla umiru za 3 godine, pa ko voli nek izvoli
3 godine :eek: :eek:
Onda mi nije još puno ostalo :(
Zbogom, svijete :(
C'Tebo kaže:
HA HA HA :D
Koje li gluposti.
Nego, ja se ne bih svađo s malenim, on je ko durasel baterija :) (samo, kaj ima još par želudaca, i oči na sljepoočnicama :))
Zbilja, vidim da je pogubna svinja ili ti krmak za covjeka... neprestalno traze sebe a iza ledja uvrnuti repic.:B
verica kaže:
3 godine :eek: :eek:
Onda mi nije još puno ostalo :(
Zbogom, svijete :(
:D
Svatko može biti svejed, ali to baš nema puno smisla.
Mislim da bi svatko trebao pogledati što zapravo jede.
Uzimate li život zdravo za gotovo, to će vas na kraju uništiti.
Inače, ja sam Vegan i baš mi je fino :cerek: iako mi je to glupa riječ.
Inače volim jako puno i raznoliko jesti, tak da jedem i voće i povrće i žitarice i mahunarke (soja & slanutak actually), a to je mnogo vrsta (među tim skupinama) i međusobnih kombinacija :)
I mislim da mi niš ne fali.
Dapače, pun sam poleta i energije :)
Jedno sam se vrijeme vratio na mlijeko ( na jedan dan :rolleyes: ) i počeo sam se osječat tak tromo, teško i "Glupo", da sam se odmah "vratio na staro".
Trenutačno sam vegan 3, skoro 4 godine...
Inače nit ne jedem industrijski proizvedenu hranu (konzervansi, aditivi...), osim što konzumiram kruh (isključivo intergralni), preferiram jesti intergralne, cjelovite namirnice, ne jedem šećer, nit ne preferiram previše začina.
I pijem vodu i niš više.
E da, i čovjek ne treba postat ni vegan, ni ovo ni ono, al ako se okrene vlastitim prehrambenim "navikama", možda se dogodi i kakva promjena...
E da, i ono sa debljinom je čista glupost... ak se ne hranite nepotrebnim smečem, nema šanse da postanete debeli. To nema veze sa količinom, nego više sa vrstom hrane...
P.S. Jedini vegetarijanci koji nezdravo jedu, jesu oni koji jedu malo i neraznoliko. Nije sad bitno što jedeš tu sad neko bilje nego se mora postiči nekakva raznolikost i sklad, informirat se o namirnicama itd. i vidjet što želiš i ne želiš...
JaBitTe kaže:
eh da, i bio je bljedunav, mrsav, itd.........
onda ga je ljubav zeznula, poceo je da jede meso, dobio lijepu figuru,
boja lica kao u manekenke,...................
sad neznam sto je lose?????????????
Loše je u tome što će sa 70 jedva hodat, i imat hrpu boleština, i ljudi vele, to je starost, al ne, to su sranja koja si si sam učinio cjelokupnim djelovanjem (pa tako i hranom koju u sebe unosiš – i što uopće poimaš hranom :) ).
I ne bi bio bljedunjav da se hranio raznoliko i redovito… i da je možda nailazio na odobravanje okoline (jer stalno kretensko protivljenje zna biti itekako iscrpljujuće…)
326 kaže:
i ja znam par takvih :rolleyes:
protiv mesa, protiv kože, sve dok ne dođe zima.. a po zimi se nose kožne cipelice :bljak:
Ne kužim što sad imate protiv ljudi koji nose kožnu obuću??? Šta sad kao, jedu isključivo biljnu hranu, pa sad nesmiju više ni disat inače ćete ih odmah osudit? Iako ja niti ne nosim niš životinjsko…but still, watch your own damn business...
Bell@ Baggins * kaže:
A ja sam čuo da si ti jako glupa i da ćeš umrijet za 3 godine što god činila. Nema ti pomoći… :kill:
Ja iskreno podržavam neka čovjek jede što hoće , ionako on snosi posljedice ....
Isto tako ja ne jedem svinjetinu , janjetinu i govedinu u izvornom obliku.
Međutim jedem pršut jer je jeben , vrlo jednostavno.
Ostalo skoro ne .. pastete , polije , hrenovke (ista stvar sa drugom kemijom za zgusnjavanje :)).
Međutim prave delikatese poput teletine (bilo kako :)) ,pršuta , lososa , ribe inače nikako neću izbjegavat jer je okus jednostavno ... hmmm prejebeno dobar.
Poštujem vegetarijance i ine izvedenice , čak mi je jedan prijatelj 'ukleti' vegan tj. ne jede ništa što 'ima mamu' :) i normlan je potpuno .....
Isto tako zaboravlja se ovdje da generalizacija nije dobra. Organizam je drukčiji od čovjeka do čovjeka ...u nekakvom biokemijskom smislu. Za nekog je dobro biti vegi nekog ne , to je tako.
misery-
13.09.2005., 22:01
Hmmm, ništa protiv tebe, al uvijek su mi bili najjači oni svejedi koji su mi imali potrebu nadugo i naširoko ispričat što to točno oni od mesa jedu il ne jedu. čemu?:confused:
ispadne kao da je trebala bit neka vrsta opravdavanja u kojem je opravdavatelj sam sebi skočio u usta.
čim nekog u RL-u pitam zašto mi je imao potrebu iznijet cijeli spisak svojih prehrambenih namirnica, samo blenu s onim izrazom opet ova s uvrnutim pitanjima :p
kak su vegetarijanci dosaaaaadni to nije normalno, jebote ko Jehovini svjedoci ste - sam hoćete druge uvjeriti da su glupi i da je vaš način pravilan. E pa nije! životinje su tu da se kolju i jedu:B :B :B :B
Zato jer , ako ti možeš (ili bilo koji drugi vegi) pričat koji je način spremanja bolji za mahune ili soju .. ja mogu pričat kako je najbolje narezat teletinu ili koliko dugo je treba peći ispod peke.
Ne znam zašto ti kao BILJOJED imaš potrebu pisati svoj jelovnik ?
JEdnako zar ne ?
Tako ti slobodni pisi kad je najbolje ubrat salatu u vrtu....
A ja ću kad je najbolje stavit tele ispod peke nakon klanja jer mu mora pasti adrenalin u krvi :)
Daklem , filozofija je jedno , diskriminacija je drugo .
TEbi može biti odvratno meso , no isto tako neshvatljivo kako ti mozes propustati mesne delikatese.
DAklem ti na plac ja u mesnicu ... i slobodno pričaj što hoćeš.
misery-
15.09.2005., 00:30
ali gle, ja nemam potrebu nabrajat što jedem :) nisam te napadala, ne moraš odmah tak.
Siguran sam kada bi barem malo se potrudio pretraziti forum.hr nasao bi da si negdje nabrajala :B
Ne napadam te , samo diskutiramo .
misery-
15.09.2005., 22:06
izazivam te, potrudi se. možda, možda ćeš nać samo što ne jedem, a to su svega 3 riječi, daleko od popisa :cheer:
ljudi rade preveliku frku od što, umjesto da se ponekad zapitaju i kako ili zašto..
Zlatica
16.09.2005., 02:31
maleni kaže:
A onda je svizac...
:B
Zlatica
16.09.2005., 02:33
maleni kaže:
Btw od kud ti ta glupost? Mogu li negdje pronaci znanstvenu studiju o tome? Postoji li uopce?
Pretpostavljam da je znanstveno dokazano kako je i svinja vegan? A lavovi? Tigrovi?
Eh, ta danasnja znanost, cuda cini. :)
Zlatica
16.09.2005., 02:34
326 kaže:
daj molim te :rolleyes:
a zašto ti ne konzumiraš kaktuse i npr. oleander? mislim, kad si već BILJOJED, ne? :rolleyes:
Zlatica
16.09.2005., 02:37
Shanti kaže:
ondak evo još jedne sektašice :B :B
kaj se tiče aminokiselina zaista to nije glupost, ima ih i u biljkama, spirulini.
vegan sam 6 godina, rodila sam super snažnog i velikog dečka, a da tokom trudnoće nisam jela meso.
Kaj se tiče toga da djeca u razvoju ne smije jesti vegetarijanski, po meni je nonsens, najbitnije je pravilno kombiniranje hrane, dakle, dovoljno povrća, dovoljno mahunarki, žitarica, algi, naravno taj omjer treba opet prilagoditi djetetu, koji to potražuje u većim količinama nego odrasli čovjek
Jesi prebrojala klincu prste na nogama ? :p
Izazivas jeli , ma neda mi se . Nisam ni ja napiso nego par stvari koje jedem.....
Ne znam u čemu je problem .....:(
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.